Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

4k-'ultra short throw'-projectoren

Zesmaal groot beeld van dichtbij

10-07-2021 • 06:00

151

Singlepage-opmaak

Optoma Cinemax P2

De Optoma Cinemax P2 heeft dezelfde kleurstelling als de LG HU85LS, met zijn witte behuizing en grijze speakergrille. Optoma heeft zijn apparaat echter voorzien van wat speelsere lijnen, waarbij de voorzijde in een punt toeloopt en het luidsprekerdoek aan de bovenzijde over het apparaat doorloopt. Net als bij de meeste projectoren in deze test is de lens geheel in het apparaat verzonken, zodat hij niet opvalt, tenzij je de projector van boven bekijkt. De Cinemax P2 is te koop vanaf iets minder dan 2700 euro, waarmee het de op een na goedkoopste projector in de test is.

Optoma Cinemax P2

Wat aansluitingen betreft heeft Optoma het beperkt gehouden. Aan de achterzijde vinden we twee HDMI 2.0-poorten, één bruikbare USB-poort, een optisch-digitale audio-uitgang en een lan-poort.

Installatie

Het opstellen van de projector luistert net zo nauwkeurig als bij de andere modellen in de test en om een 100" groot beeld te projecteren, moet de achterzijde van het apparaat 25cm van de muur geplaatst worden, waardoor de voorkant 64cm van de muur komt. Scherpstelling van het beeld gebeurt met de afstandsbediening en bij ons testmodel was de uniformiteit van de beeldscherpte bovengemiddeld goed.

Optoma Cinemax P2

Beeldeigenschappen

De projector maakt gebruik van een 0,47"-dlp-chip met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten, die beelden viermaal licht verschoven weergeeft om tot 4k-weergave te komen. De beeldscherpte is prima en in lijn met de andere modellen die deze chip gebruiken. De beeldverwerking van Optoma is in orde. Deinterlacing gebeurt netjes en de ingebouwde functie die 24p-beelden door middel van interpolatie vloeiender weergeeft, doet zijn werk in de lichtste stand goed zonder bijeffecten te creëren.

De projector beschikt over een basaal, op Android gebaseerd smart-tv-systeem dat via de Aptoide-appstore toegang biedt tot een ruime selectie apps. De smart-tv-interface oogt helaas wat gedateerd, wat ook geldt voor de ingebouwde mediaspeler. Vervelender is dat sommige apps tijdens onze tests vastliepen en hdr-weergave in Netflix niet bleek te werken.

Optoma Cinemax P2

De inputlag van de projector is standaard maar liefst 178ms, wat véél te hoog is om prettig te gamen. Schakelen we over naar de gamemodus, dan blijft de meter steken op een nog altijd erg hoge 77ms, waarbij bovendien opvalt dat het apparaat dan erg lelijke (nearest neighbour-) scaling toepast op bronnen met een resolutie lager dan 4k.

Beeldkwaliteit

De hoogste beeldkwaliteit verkregen we bij gebruik van de 'reference' preset, waarbij de projector een net kleur- en grijsverloop laat zien. Het enige wat tegenvalt, is het contrast. Dat is bij deze projector net een tikje minder dan bij de andere geteste modellen. Ook al ligt de gemeten contrastwaarde van 982:1 niet eens zoveel lager dan die van drie andere projectoren in deze test, optisch lijkt het verschil groter, wat vooral komt doordat de projector gewoon wat piekhelderheid mist ten opzichte van de concurrentie.

De hdr-weergave blijkt helaas evenmin perfect. Net als bij de meeste projectoren in deze test worden middentonen te helder weergegeven en het beeld heeft daarbij bovendien een duidelijke blauwe tint. Het het gemis aan pure helderheid speelt de projector in hdr-modus ook parten; de gewenste punch bij weergave van highlights ontbreekt.

Optoma Cinemax P2

Geluidsproductie en geluidskwaliteit

Waar de Optoma Cinemax P2 wél erg goed uit de bus komt, is op het gebied van geluid. De projector zelf is lekker stil; met slechts 38dB op een halve meter is het de stilste projector in de test. Ook de ingebouwde luidsprekers zijn heel behoorlijk. De projector produceert een mooi ruimtelijk geluidsbeeld met een sprankelende hoogweergave, een solide middenbereik en zelfs redelijk wat bas. Ook op hoger volume geeft de Cinema P2 geen krimp.