Super Mario 3D World en Bowser's Fury
Met deze Switch-versie bewijst Super Mario 3D World - oorspronkelijk verschenen voor de Wii U in 2013 - nog steeds een platformgame van hoog niveau te zijn. De game ziet er nog altijd prima uit en loopt nu soepeler, waarbij de personages ook meer snelheid hebben. Ook is de game speelbaar met vier personen, zowel lokaal als online. Op zich zou het daarmee al een fijne game voor de Switch zijn, maar er is meer. Bowser's Fury is meer dan een extra. Deze openwereldgame laat een modernere visie op Mario-gameplay zien, waarbij Mario vrij is om heen en weer te reizen tussen de verschillende zones in de spelwereld. Een gaaf concept, met een even sterk level design als dat van Super Mario 3D World zelf. Alleen al op Plessie door de wereld heen surfen is gaaf, net als het uitpluizen van alle uitdagingen en het vinden van alle Cat Shines. Zo zijn Super Mario 3D World en Bowser's Fury samen goed voor talloze uren platformplezier, eventueel met vier personen in de eerste game en met twee personen in Bowser's Fury.
Een eerder uitgebrachte game uitbrengen voor een nieuwe console is anno 2021 de normaalste zaak van de wereld, maar vrijwel nergens is het al zo lang gesneden koek als bij Nintendo. Niet verwonderlijk: games binnen de eigen franchises van Nintendo zijn en blijven mateloos populair. Dat een als nieuw uitgebrachte game al eens eerder speelbaar was, is niet meer dan een detail. Gamers kopen hem toch wel. Dat klinkt wellicht cynischer dan wij het bedoelen. Dat de games opnieuw worden gekocht, is namelijk het logisch gevolg van het feit dat de gameplay die Nintendo in de games verwerkt vaak van een torenhoog niveau is. Daardoor staat zo’n spel ook jaren later nog zijn mannetje, met een nieuwe jasje als leuke extra. Super Mario 3D World zou een blauwdruk van het bovenstaande kunnen zijn, maar is dat niet helemaal. Dat komt deels door enkele kleine aanpassingen, maar vooral door de aanwezigheid van Bowser’s Fury. Dat is namelijk een tweede volwaardige game. Je zou zelfs kunnen zeggen dat dit het hoofdmenu is, met de recycled Super Mario 3D World als extraatje …
Vooruit: die laatste zin is een tamelijk overdreven statement. Het grootste deel van de uren die je aan Super Mario 3D World + Bowser’s Fury spendeert, zitten toch echt in de al bekende game. Dat komt voor een deel doordat daar simpelweg meer content in is te vinden, maar bijvoorbeeld ook doordat de co-op-content ervan sterker is dan die in Bowser’s Fury. Super Mario 3D World is met vier spelers lokaal en online te spelen, en in Bowser’s Fury ligt het maximum op twee spelers, waarbij we eigenlijk moeten opmerken dat de rol van de tweede speler daar niet zoveel bij voorstelt.
De Nintendo Switch blijft een apparaat dat lastig is te verslaan als het gaat om welke console de beste couch-co-op biedt. Super Mario 3D World herinnert ons er nog maar eens aan waarom dat zo is: rondrennen met Mario, Luigi, Peach en Toad is en blijft vermakelijk. Dat de oorspronkelijke game al in 2013 voor de Nintendo Wii U is verschenen, is opmerkelijk te noemen, maar geenszins een beperking voor het spelplezier nu. Sterker nog, zowel in gameplay als in visuals valt op dat de game van acht jaar geleden het ook nu nog uitstekend doet.
Super Mario 3D World op de Switch is exact dezelfde game als op de Wii U. De personages zijn hetzelfde, de levels zijn hetzelfde, en ga zo maar door. Ook zijn er weinig noemenswaardige grafische verschillen te bemerken, anders dan de performance. De game draait op de Switch namelijk wel zeer stabiel op 60 frames per seconde, zowel docked als in de handheld-modus. Dat is fijn, maar het verandert weinig aan het feit dat je deze game mogelijk al eens hebt gespeeld. Mocht dat zo zijn, dan valt je wellicht iets op dat deze game een stuk lekkerder speelbaar maakt. Zou je beide games naast elkaar leggen, dan valt direct op dat de personages in de Switch-versie standaard een stuk sneller lopen. Dat is fijn, want het maakt het geheel een stuk vlotter. Waar je op de Wii U eigenlijk standaard de sprintknop zou willen gebruiken, is het in deze versie een stuk aannemelijker dat je sommige lastige stukken juist op het normale tempo afwerkt. Buiten de verandering in snelheid en de uitstekende performance is er weinig visueel verschil tussen de oude en de nieuwe versie.
Met multiplayer
Wat betekent dat voor Switch-gamers? Welnu: dat een van de beste platformgames ooit, die 2d en 3d op een leuke manier met elkaar combineert, nu ook speelbaar is op de Switch. Je kunt de weg door zeven werelden met daarin steeds een aantal levels in je eentje afwerken of samen met drie vrienden. Dat laatste is uiteraard het leukst, maar ook lastiger. De spelers delen namelijk één voorraad levens, dus als je medespelers al te veel fouten maken, kan dat het avontuur een stuk lastiger maken. Desondanks drukt dat het spelplezier niet. Samen spelen blijft bij vlagen hilarisch en doordat wordt bijgehouden hoe veel punten elk personage scoort, is er ook nog een competitief element. De spelervaring is uiteraard het soepelst wanneer je lokaal samen speelt, maar de game is ook online in multiplayer speelbaar.
Super Mario 3D World biedt veel vermaak en eigenlijk is alles te herleiden naar de veelzijdigheid van de levels en de hoge kwaliteit van de basisgameplay. Daarnaast blijft het een kunst om in alle levels alle sterren en stempels te verzamelen, wat voor de verzamelaars onder ons automatisch meer uurtjes spelplezier oplevert. Eigenlijk zijn de levels oneindig herspeelbaar zolang je met andere mensen samen speelt. Super Mario 3D World speel je niet uit omdat je zo graag wil weten hoe het verhaal afloopt. Je speelt het omdat de levels een vermakelijke en wisselende vaardigheidstest bieden die leuk blijft om van tijd tot tijd weer eens opnieuw op te pakken. De leeftijd van acht jaar is in elk geval niet voel- of zichtbaar in deze game, en we vermoeden dat Super Mario 3D World de tand des tijds ook de komende jaren met gemak zal overleven.
Ondanks dat Super Mario 3D World op zichzelf nog steeds uitstekend is, is het toch wel fijn dat er nog een B-kant op deze plaat zit. Die komt in de vorm van Bowser’s Fury, een volledige extra game. In dit spel speel je - verrassend - als Mario, die in een open wereld terecht komt die grotendeels is besmeurd met zwarte smurrie. Hij komt Bowser Jr. tegen, die met frisse tegenzin Mario om hulp vraagt. Wat is het geval: zijn papa, Bowser, is flink gegroeid en van tijd tot tijd maakt een allesvernietigende woede-aanval zich van hem meester. Aan het gelegenheidsduo Mario en Bowser Jr. de schone taak om deze gloednieuwe spelwereld te ontdoen van de invloed van de angstaanjagende Bowser.
Alle Mario-werelden achter elkaar
Vanaf de eerste seconde is Bowser’s Fury een heel andere game dan Super Mario 3D World. Dat spel is wat ouderwetser, met een ‘overworld’ die de verschillende zones en levels met elkaar verbindt. Bowser’s Fury bevat ook verschillende zones en verschillende levels binnen die werelden, maar deze bevinden zich allemaal in dezelfde wereld, genaamd Lake Lapcat. De spelwereld ligt volledig in een groot meer, waarbij de stukken land de diverse zones zijn. Ze zijn duidelijk gebaseerd op de bekende Mario-werelden. Je begint in de standaard ‘groene zone’, komt een ijswereld tegen, belandt in een lava-wereld, en ga zo maar door, maar dan zonder tussenkomst van een overworld, laadschermen of andere spelonderbrekende elementen. De hele game is open en wordt aan een stuk door gespeeld. Je kunt dus letterlijk van een eiland af stappen, waarbij je min of meer het level verlaat, om elders een ander level in te stappen. Een level begint, mocht je het je afvragen, officieel bij de boog aan het begin van een nieuw stukje van het eiland, maar je kunt in principe overal beginnen.
:strip_exif()/i/2004166842.jpeg?f=imagearticlefull)
Het beginpunt wisselt dus, maar het doel is duidelijk: Mario moet Cat Shines verzamelen. Elk level herbergt meerdere Cat Shines, wat ervoor zorgt dat je gebieden meerdere keren kunt bezoeken omdat er dus vaak meer is te halen. Sommige Cat Shines zijn makkelijk te vinden en te pakken, andere zijn wat lastiger. De variatie in de opdrachten die je krijgt vormt een belangrijk deel van de reden waarom Bowser’s Fury zo leuk is. Vaak speel je, als je ergens voor het eerst komt, eerst gewoon zoals je een normale Mario-game speelt: je springt en rent je een weg door het level en aan het einde vind je een Cat Shine. Daarna wordt het interessanter, want binnen dezelfde omgeving krijg je nieuwe opdrachten. Een opdracht kan luiden dat je in korte tijd een aantal blauwe muntjes moet pakken, maar ook dat je een specifieke vijand moet verslaan in een soort arena of dat je een sleutel moet vinden om een kooi te openen waarin weer een Cat Shine gevangen zit. Ook korte time-trials, waarbij je op de rug van Plessie door het meer racet, leiden tot meer Cat Shines.
Cat Shines
Dat je die Cat Shines nodig hebt, heeft alles te maken met de nog steeds furieuze Bowser. Om de zoveel tijd komt de kolos namelijk omhoog uit het meer. Je merkt dat in eerste instantie doordat je zijn gigantische schild langzaam omhoog ziet komen. Vervolgens begint het te regenen en wordt de wereld duister. Wanneer Bowser actief wordt, verandert de wereld. Vredige wezens veranderen in gevaarlijke vijanden en er verschijnen allerlei nieuwe blokken waar je op kunt springen. Ondertussen regent het vuurballen, terwijl Bowser af en toe een vernietigende vuurstraal afvuurt. De kleine Mario heeft geen manier om Bowser te verslaan. De Cat Shines kunnen redding brengen: ze activeren vuurtorens en zodra je er een activeert, verdwijnt Bowser een tijdje. Doe je dat niet, dan gaat Bowser trouwens na enkele minuten vanzelf weer weg. Als je over voldoende Cat Shines beschikt, is er echter een manier om terug te vechten.
:strip_exif()/i/2004166792.jpeg?f=imagearticlefull)
Verspreid over de spelwereld vind je namelijk ook enkele grote bellen. Deze bellen lijken op de kattenbel die Mario van de kat-powerup uit Super Mario 3D World voorziet, maar dan groter. De werking? Inderdaad: ze veranderen Mario in een supersized versie van Cat-Mario, die wél in staat is om het op te nemen tegen de megagrote Bowser. Op dat moment begint een baasgevecht waarbij Mario de aanvallen van Bowser moet zien te ontwijken om hem vervolgens schade toe te brengen als zijn kwetsbare onderkant kan worden geraakt. Doe dit vaak genoeg en Bowser is verslagen. Tenminste, voor eventjes. Wanneer je Bowser verslaat, duikt hij het meer weer in en wordt een stukje van de spelwereld ontdaan van de zwarte drab die er door Bowser overheen lag. Elke keer dat je Bowser verslaat, open je dus een nieuw stukje van de wereld waar je vervolgens weer meer Shines kunt verzamelen. Uiteindelijk heb je vijftig Cat Shines nodig voor je het eindgevecht met Bowser in gaat. Dat eindgevecht kun je al na zo’n drie uur spelen bereiken, en dat is wat aan de korte kant. Het kostte ons langer, omdat we niet elke uitdaging even makkelijk vonden en dus best wat tijd nodig hadden om alle Cat Shines te verzamelen. Goed om te weten is ook dat je na de credits nog door kunt spelen. De spelwereld bevat dan opnieuw vijftig Cat Shines, die vaak net wat lastiger zijn te veroveren. In totaal verzamel je dus honderd Cat Shines voordat je Bowser’s Fury helemaal hebt uitgespeeld.
30fps op handheld
Op technisch vlak is Bowser’s Fury natuurlijk een heel andere game dan Super Mario 3D World: dit is een stuk zwaarder voor de Switch. Toch draait de game in docked-mode stabiel op 60 frames per seconde. Dat je daar grafische kwaliteit voor inlevert is evident als je de fotomodus in het spel opstart. Dan valt op dat alles er scherper uitziet. Met name objecten wat verder weg vertonen dan ineens meer detail. Het is duidelijk dat de game met die grafische kwaliteit niet stabiel genoeg zou draaien, wat de kleine downgrade verklaart. Haal je de Switch uit zijn dock, dan blijft het beeld op zich net zo mooi. Er is wel sprake van een kleine daling in resolutie, maar dat verschil is niet eens zo heel groot. Belangrijker is dat de game in handheld-mode een cap heeft op 30 frames per seconde. Op zich is dat voldoende, zeker als je de game primair handheld speelt. Zou je regelmatig wisselen tussen dock en handheld, dan valt het verschil uiteraard meer op.
Camera
Een ander technisch puntje dat ons parten speelde, betreft de camera. Je bent in Bowser’s Fury vrij om te gaan en staan waar je wil en de camera draai je daarbij zelf mee met de rechter-thumbstick, zoals je dat waarschijnlijk gewend bent in actiespellen. Dat meedraaien verloopt echter niet altijd lekker en af en toe was een klein beetje hulp hier wel handig geweest. Zeker als je snel verschillende kanten opgaat, is meedraaien soms een sloom proces. Dat merk je vooral ook goed in de baasgevechten met Bowser, die rollend op zijn schild langs je heen schiet, waarna je hem even uit het oog verliest. Soms is een druk op de linker-schouderknop een handig hulpmiddel. Daarmee centreer je de camera op elk moment direct recht achter Mario, maar dan moet hij natuurlijk wel de juiste kant op kijken.
Bowser’s Fury scoort met level design, zoals we dat gewend zijn van Nintendo. De manier waarop je al die levels tot je neemt, hoe je er vrij tussen kunt bewegen - het liefst op de rug van Plessie - is wat deze game bijzonder maakt. We kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken dat we hier kijken naar de basis voor een toekomstige, grotere Mario-game. Daarmee bedoelen we zeker niet dat deze game als een tussendoortje moet worden gezien, maar er is natuurlijk wel een reden waarom Bowser’s Fury niet als losse game uitkomt maar gebundeld is met Super Mario 3D World. Bowser’s Fury bevat op zichzelf niet voldoende content. Dat is niet erg, want de uren die er wel zijn, behoren tot enkele van de beste die je doorbrengt met je Switch.
Op het gebied van prijs-kwaliteit is er ook niets mis, dankzij de aanwezigheid van Super Mario 3D World, dat in 2021 eigenlijk geen grafische upgrade nodig blijkt te hebben om nog steeds een uitstekende game te zijn - al is het feit dat de personages standaard een stuk sneller lopen wel een fijne vernieuwing. Al met al bevat dit duo-pack met Super Mario 3D World en Bowser’s Fury behoorlijk veel waarde, want stellen dat dit twee volwaardige games zijn is bepaald niet overdreven. We hebben dan ook overwogen om hier te gaan voor Great Value, maar daarvoor had Bowser’s Fury zelf langer moeten zijn. Dat neemt echter niet weg dat Super Mario 3D World nog steeds een van de beste platformgames is die je kunt spelen, terwijl Bowser’s Fury een modernere visie vertegenwoordigt, voorzien van hetzelfde hoogstaande level design. Super Mario 3D World + Bowser’s Fury heeft de eer als eerste game op Tweakers een Excellent-Award in de wacht te slepen.
Gemist? Tweakers heeft ook voor gamereviews per direct afscheid genomen van cijfermatige beoordelingen en is overgestapt op hetzelfde Awardssysteem dat gebruikt wordt voor overige reviews op de site.