Door Stephan Vegelien

Redacteur

Al 20 jaar ruzie om het domein .nu

Waarom een eiland zijn eigen tld niet beheert

27-01-2021 • 18:00

133

Hoe een Amerikaanse zakenman er met het topleveldomein .nu vandoor ging

Eilandstaat Niue wil zijn topleveldomein terug. Daartoe heeft het in december een officieel verzoek ingediend bij de Icann, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Dit is een non-profitorganisatie die toeziet op topleveldomeinextenties. Daarnaast heeft het een rechtszaak aangespannen tegen de Zweedse domeinbeheerder Internet Foundation of Sweden, omdat die sinds 2013 beheerder is van het .nu-domein. Begin dit jaar moet er een uitspraak komen van het Zweedse hooggerechtshof. Als Niue het topleveldomein terug krijgt, heeft dat mogelijk ook invloed op Nederlandse .nu-domeinen. Een groot deel van de 500.000 .nu-domeinen die inmiddels bestaan, is geregistreerd in Nederland. Schattingen lopen uiteen van 70.000 tot 175.000. "Afhankelijk van de uitspraak kan de schade vervelend uitpakken", vertelt Michiel Henneke van SIDN.

Het eiland Niue
Beeld: Wikimedia Commons

Het verhaal van .nu begint in de jaren 90. Niue is een klein eiland in de Grote Oceaan, ter grootte van de gemeente Goeree-Overflakkee, met een kleine 1600 inwoners. Het is een van de meest afgelegen plekken op aarde. Het eiland krijgt in de jaren 90 de landgebonden domeinextentie .nu toegewezen van een van de grondleggers van het internet, Jon Postel, die besluit alle landen een eigen domeinnaam te geven. Een probleem: waar collega's van Postel in 1986 naar Nederland komen om te vragen wie vrijwillig .nl wil beheren, neemt niemand de moeite om de inwoners van het afgelegen Niue te vertellen dat .nu bestaat.

Hoe een Amerikaanse zakenman er met .nu vandoor ging

Zo kan het dat de Amerikaanse zakenman Bill Semich er met .nu vandoor gaat. Semich is in die tijd redacteur voor de computerbladen Web Week en Internet World Magazine en ziet door zijn werk een groeiende vraag naar domeinnamen. Hij komt op het idee om op zoek te gaan naar topleveldomeinen waar hij beheerder van kan worden, net als bijvoorbeeld de Nederlander Joost Zuurbier in die tijd beheerder wordt van het domein van het eiland Tokelau: .tk.

In 1997 krijgt Semich het cctld, het country-code topleveldomain, van Niue in handen via een toewijzing van de IANA, de Internet Assigned Numbers Authority. Dat is de autoriteit die het verdelen en beheren van topleveldomeinen overneemt als Jon Postel overlijdt. De IANA is tegenwoordig onderdeel van de Icann, die de macht heeft om domeinnamen toe te wijzen en IP-nummers te verdelen. De Icann bestaat uit vertegenwoordigers van landen en van bedrijven. Voor die toewijzing hoeft Semich dan alleen tegen de IANA en de Icann te zeggen dat hij een geschikte en rechtmatige beheerder is, zonder dat de organisaties dat vervolgens controleren bij de eilandbewoners. In 1999 overtuigt hij bovendien de overheid van Niue een memorandum van overeenstemming te tekenen dat hij de geschikte persoon is om hun .nu-cctld te beheren. De overheid, die geen idee heeft wat dat inhoudt, tekent en geeft het beheer aan Semich en zijn bedrijf.

Niue van boven
Het eiland Niue van boven. Beeld: Wikimedia Commons

Al snel ziet Niue in dat het een fout heeft gemaakt door het beheer aan Semich over te dragen. Het verklaart het memorandum ongeldig en wil het beheer terug. Het topleveldomein .nu blijkt namelijk al snel zeer winstgevend te zijn. Het is populair in Zweden, Denemarken én in Nederland. In Zweden is het gebruik van .nu-domeinen zo ingeburgerd dat zelfs het Zweedse leger er een .nu-domein op nahoudt, dat tegenwoordig doorverwijst naar het .se-domein. De verkoop van domeinen levert Worldnames, het bedrijf van Semich, jaarlijks miljoenen op. Een .nu-domein kost 20 euro per jaar. In de beginjaren kostte een .nu-domein bij Semich zelfs 100 dollar per jaar. Als Niue de domeinen zelf kan beheren en uitbaten kan dat enorme financiële gevolgen hebben voor Niue. Het eiland heeft amper inkomstenbronnen en leeft van internationale hulp, vooral van Nieuw-Zeeland, en van een beetje offshore banking en de verkoop van postzegels aan verzamelaars.

Een 24 jaar lange strijd

Bill Semich ziet er alleen niets in om Niue het beheer te geven. Er volgt een jarenlange strijd om het domein. Nu, 24 jaar later, probeert Niue nog steeds het topleveldomein terug te krijgen. Voor het eerst lijkt er met het verzoek bij de Icann én de Zweedse rechtszaak schot in de zaak te komen. Pär Brumark, vice-voorzitter van de Governmental Advisory Committee van Icann, het orgaan binnen Icann waar regeringen samen komen, helpt Niue bij de strijd tegen de IUSN Foundation en de Zweedse domeinbeheerder IIS om het beheer terug te krijgen. De IUSN Foundation is een stichting die in het leven is geroepen door Semich om het domeinbeheer van .nu op zich te nemen. "Dat deze strijd al zo lang duurt heeft alles te maken met geld. Het is een ontzettend duur en juridisch ingewikkeld proces om beheer te krijgen over een landgebonden topleveldomein. De zakken van Semich en zijn bedrijf zijn dieper dan die van Niue. Zijn bedrijf verdient jaarlijks meer geld dan heel het land bij elkaar."

Parlementsgebouw Niue
Het parlementsgebouw van Niue, foto: Dyt10, Wikimedia Commons

De hulp kan Niue goed gebruiken. Het land probeert sinds 2000 van alles om het beheer weer over te nemen. Het neemt in dat jaar zelfs een wet aan om het domein tot staatseigendom te verklaren. Semich heeft geen boodschap aan de wet en blijft .nu-domeinen verkopen. De overheid beschuldigt Semich van 'digitaal kolonialisme', eist 25 procent van de inkomsten van de verkoop van domeinen van Semich en claimt dat Semich bewust pornosites registreert op .nu-domeinen. Er wordt zelfs een onafhankelijke commissie aangesteld die onderzoek doet naar het conflict tussen Semich en de overheid van Niue. Dat onderzoek, waarvan Bill Semich Tweakers een beperkt deel heeft toegestuurd en wat verder niet openbaar is, helpt de overheidsclaim op de domeinextentie niet verder: in de conclusie is te lezen dat de onderzoekscommissie stelt dat de overheid zich niet langer moet bemoeien met het beheer van het domein en het domein niet als melkkoe moet zien voor de overheid.

Wel of niet gratis wifi op Niue

Het getouwtrek om het domein lijkt in 2008 een conclusie te krijgen. De IUSN en Semich worden dan nogmaals door Icann tot rechtmatige beheerder van het cctld .nu benoemd. Daar staat wel iets tegenover: de stichting moet zich aan de wetten van Niue houden én investeren in de internetinfrastructuur in het land. In de ogen van de Icann beheert Semich het domein naar behoren. Een deel van de omzet van de verkoop van domeinen lijkt de stichting inderdaad in internet op Niue te investeren. Een parlementslid van Niue zit aan het hoofd van de stichting en de Icann heeft niet de middelen en de tijd om uitgebreid te kijken of de inwoners van Niue blij zijn met het beheer van Semich. Zelfs niet als de overheid herhaaldelijk aan de bel trekt.

In een e-mailreactie aan Tweakers verwijst de inmiddels 77-jarige Semich naar een artikel in de Wall Street Journal en een white paper die hij in die tijd geschreven heeft, waarin hij zegt tienduizenden euro's te hebben geïnvesteerd in het aanleggen van een wifi-netwerk op Niue, dat hij vervolgens gratis aanbiedt aan inwoners. In de white paper schrijft hij tussen de 15 en 30 procent van de winst van zijn bedrijf te investeren in het internet op Niue via zijn stichting. Met dat geld wordt onder andere een internet service provider opgezet. De stichting betaalde volgens Semich rond 2010 elke maand zo'n 10.000 dollar 'voor een 356K frame relay-satellietverbinding'. Bovendien zet Semich een internetcafé op voor inwoners van het eiland.

IUSN Niue internet
Het gebouw van de isp van IUSN op Niue. Foto: Pär Brumark

Pär Brumark noemt die claims onzin. "In de beginjaren heeft de IUSN inderdaad extreem langzaam en onbetrouwbaar internet geleverd, maar dat internet heeft zeker niet het hele eiland bereikt. De wifi die Semich leverde was het absolute minimum dat je wifi kan noemen. Er is nooit gratis, eilandbreed, wifi geweest op Niue." Ministers wijzen er bovendien op dat wifi dan misschien wel gratis is, maar gebruikers betalen duizenden euro's voor een eigen aansluiting. In de jaren daarna haalt de overheid zelfs antennes van de isp van IUSN, Rocket Internet, weg omdat het zijn belofte niet nakomt om gratis wifi te leveren.

Semich reageert daarop door te zeggen: "In de vroege jaren was het internet inderdaad slecht. Voor er wifi was, liepen onze diensten via een 14,4-28,8K-inbelverbinding en groen uitgeslagen koperen telefoonlijn. Daar moesten dan alle inwoners, bedrijven, overheid en bezoekers gebruik van maken. Daarom kochten rijkere inwoners en expats hun eigen wifi-antennes om verbinding te maken met ons netwerk. Zelfs de voormalige premier Toke Talagi heeft zijn eigen antenne geïnstalleerd." Volgens Semich is dat waar gebruikers veel geld voor betaalden. "Maar nadat cycloon Heta ons hele netwerk verwoest had, hebben we het opnieuw opgebouwd in 2005, met wifi."

De rol van Zweden

Tussen 2008 en 2013 komt de zaak niet veel verder dan meer klachten van de regering van Niue. In 2013 wordt de strijd om .nu nieuw leven ingeblazen. De overheid van Niue krijgt dan namelijk hulp van Brumark. Hij begint een onderzoek om alles te verzamelen voor een nieuw formeel verzoek aan de Icann om het beheer van cctd .nu ongeldig te verklaren. Dat onderzoek rond Brumark in 2020 af. In het onderzoek, dat Brumark met Tweakers heeft gedeeld, stelt hij onder andere dat de IUSN consequent de overheid van Niue negeert en hij zet zijn vraagtekens bij een overeenkomst tussen de stichting en de Zweedse domeinautoriteit IIS.

Kort nadat Brumark met zijn onderzoek begint, krijgt de IUSN Foundation een nieuwe voorzitter. Het gaat om Per Darnell, voormalig voorzitter van de Zweedse topdomeinbeheerder IIS. Bill Semich, dan 70, treedt terug, maar blijft ceo van Worldnames, het domeinbedrijf achter de stichting. De nieuwe voorzitter sluit vrijwel onmiddellijk een deal met de IIS, waar hij voorheen werkzaam was, om het beheer van .nu-domeinen over te nemen. De stichting blijft de rechtmatige beheerder, maar de IIS wordt verantwoordelijk voor het technische beheer van het topleveldomein en Semich' bedrijf Worldnames mag .nu-domeinen blijven verkopen. De stichting ontvangt via Worldnames een deel van de winst voor de 'verbetering van internet op Niue'.

De deal komt 'plotseling', stelt Brumark en deze zorgt ervoor dat zijn onderzoek en de aanvraag bij de Icann van de regering van Niue om het beheer over te nemen vertraging oplopen. Deze overname wordt een van de belangrijkste argumenten van de regering van Niue om het beheer over de cctld van de Icann te krijgen, legt Brumark uit. De overname is volgens hem namelijk illegaal. "De Zweedse autoriteit nam illegaal .nu over, zonder ook maar contact op te nemen met Niue. Een formele klacht van de overheid werd door de Zweedse autoriteit compleet genegeerd."

Advertentie Nunames
Zo prijst Worldnames .nu-domeinen aan via website nunames.nu

Rechtszaak en Icann-verzoek

Eind december heeft de overheid van Niue formeel een verzoek gedaan tot het terugkrijgen van het beheer van het topleveldomein .nu bij de Icann, met daarbij het volledige onderzoek van Brumark. In het verzoek stelt de overheid Semich, de IUSN Foundation en de Internet Foundation in Sweden niet te erkennen als de rechtmatige beheerders van het landgebonden topleveldomein. Volgens de overheid negeren de partijen herhaaldelijk de wetten van Niue. Vanwege de wet die het domein staatseigendom maakt, zou het beheer van de IUSN Foundation onrechtmatig zijn en het land heeft niet ingestemd met de overname door de IIS. Het levert daarbij tientallen pagina's aan bewijsmateriaal, waaronder kopieën van de gesloten deal tussen de IUSN en de IIS. De Icann buigt zich nu over de kwestie en laat in reactie weten niet in te kunnen gaan op de zaak zolang deze nog in behandeling is.

In de tussentijd heeft Brumark namens de regering van Niue ook een rechtszaak aangespannen tegen de Zweedse domeinautoriteit. De regering eist tussen de 22 en 30 miljoen euro om wat zij 'oneigenlijk gebruik' van het .nu-domein noemen. Volgens de regering is dat wat ze tussen 2013 en 2018 misgelopen zijn doordat de IIS 'oneigenlijk' het cctld .nu beheert. Die zaak ligt nu bij het hooggerechtshof van het land. Een uitspraak werd uitgesteld vanwege de coronacrisis. "De Zweedse domeinautoriteit heeft niet alleen de regering van Niue genegeerd", stelt Brumark, "maar handelt ook nog eens illegaal volgens de Zweedse wet. Ze mag als domeinautoriteit geen geld verdienen buiten Zweden, volgens haar eigen statuten. Dat doet ze wel door domeinen te verkopen aan het buitenland. Dus doordat er Nederlandse .nu-domeinen zijn, gaat de Zweedse domeinautoriteit de fout in."

Krijgt Niue na al die jaren zijn domein terug?

Met de tientallen pagina's bewijsmateriaal in het onderzoek van Brumark en de rechtszaak bij het Hooggerechtshof van Zweden, is de regering van Niue dichterbij een overname van .nu dan ooit. Toch is het volgens Michiel Henneke van SIDN nog maar de vraag of dit echt het moment wordt dat de Icann overstag gaat. Dat heeft alles te maken met hoe de Icann is georganiseerd, legt hij uit. "Op basis van de bestaande regels is er geen grond voor herdelegatie. Dat betekent dat de Icann-regels gewijzigd moeten worden." Dat is moeilijk want voor het wijzigen van regels moet er binnen de Icann-gemeenschap consensus zijn tussen aan de ene kant regeringen van landen en aan de andere kant private partijen, domeinbeheerders dus. "Voor regeringen is het geen geruststellende gedachte dat ze hun online soevereiniteit kunnen verliezen." Aan de andere kant zijn er meer landen met contracten zoals Niue: Montenegro (.me), Mali (.ml), Colombia (.co). "Als de Icann zegt: draag .nu over, dan schept dat een precedent. Wat zegt dat over de geldigheid van al die andere contracten met domeinbeheerders?"

Icann
Het kantoor van Icann in Los Angeles, foto Coolceasar Wikimedia commons

Kortom: wil Niue verandering, dan moet het niet alleen een verzoek indienen, maar het moet de meerderheid van de Icann overtuigen om de regels te veranderen, ook de bedrijven die een belang hebben bij de status quo. De status quo is in zo'n geval 'altijd een beetje in het voordeel', zegt Henneke. "De uitdaging van de Icann is alle stakeholders tevreden te houden, alle overheden en marktpartijen in haar netwerk. Dat is een herculestaak. Vandaar dat de Icann zo vreselijk veel moeite lijkt te hebben met dit soort beslissingen." De rechtszaak in Zweden kan daarbij helpen. Als de rechter besluit dat de Zweedse domeinautoriteit geen geld mag verdienen aan .nu-domeinen buiten Zweden, dan kan dat de bal aan het rollen brengen binnen de Icann. Van 14 tot 17 juni dit jaar staat het Icann-beleidsforum gepland, die eigenlijk zou plaatsvinden in Den Haag. "Dat kan een stevig debat worden over de situatie met Niue."

Wat zou een domeinoverdracht voor Nederlanders betekenen?

Henneke waarschuwt Nederlandse ondernemers al jaren voor het gebruik van leuke domeinen als .nu, .tk en .me. "Mensen zijn zich vaak niet bewust van waar zo'n domein zich bevindt en wat er mee kan gebeuren". Als Niue namelijk in het gelijk wordt gesteld, kan dat grote gevolgen hebben voor Nederlandse .nu-domeinen als waarbenjij.nu. "Al is dat wel koffiedik kijken. Stel dat Niue de zaak wint, dat de druk te hoog wordt en ze het domein terug moeten krijgen. Krijgt de huidige beheerder dan automatisch ook de verplichting het klantenbestand over te dragen? En zo nee, wat gebeurt er dan met .nu-domeinen van bestaande klanten?"

Volgens Henneke kan dat voor chaos zorgen. "Vergelijk het met het overnemen van een spaarbank. Om te weten wat iemand op zijn spaarrekening heeft staan, moet je weten wie de spaarders zijn." Zonder klantenbestand kan iedereen zeggen dat ze eigenaar zijn van een .nu-domein. Daar komt nog eens bij dat Niue hele andere voorwaarden kan stellen aan een domein of kan zeggen dat Nederlanders geen .nu-domeinen meer mogen hebben. "Ondernemingen hebben geïnvesteerd in hun domein en vaak is het corresponderende .nl-domein niet meer beschikbaar. Raken ondernemingen om wat voor reden dan ook hun .nu-domein kwijt, dan kan de schade vervelend uitpakken."

Reacties (133)

133
132
61
12
1
43
Wijzig sortering
Klinkt als een arme sloeber iets laten tekenen en er dan heel rijk mee worden. En je niet druk maken omdat die arme sloeber toch geen geld heeft voor rechtzaken. In iedergeval voelt het super onrechtvaardig wat ze dat eiland aangedaan hebben. Helemaal om te zien dat ze het geld goed kunnen gebruiken.
Aan de andere kant: Als het .nu domein niet zo populair was geworden, had Niue er hoogstwaarschijnlijk nu ook geen interesse in gehad. Niue is dus eigenlijk net zo goed een geldwolf, net als Semich. Het verschil is dat Semich het potentieel zag toen het domein nog onbekend was, en dat Niue pas na het populair worden inzag dat ze er zelf ook geld mee kunnen verdienen.

Persoonlijk zou ik in dit geval zeggen: Niue heeft geen poot om op te staan. Ja, je bent een poot uitgedraaid door een slimme investeerder, maar dat geeft je niet het recht om nu te claimen dat wat die investeerder succesvol opgebouwd heeft, jouw eigendom is, alleen maar omdat het te linken is aan de naam van je land.

Het zou Semich gesierd hebben / sieren als hij op z'n minst ervoor zou zorgen dat iedere bewoner van dat eiland kostenloos een .nu domein kan krijgen, en dat een deel van de inkomsten naar het eiland gaan. We hebben het over een land met 1600 inwoners. Als het domein jaarlijks miljoenen opbrengt, kan je best een paar ton per jaar naar dat land sturen, dat maakt voor zo'n klein landje een gigantisch verschil.
Iemand onwetend een onredelijk contract inpraten is wel degelijk een goede reden om een contract te ontbinden.
dit doet me een beetje denken aan het Indianen-verhaal ... plots tekenden ze een contract waarin stond dat hun land niet meer hun land was, terwijl voor hen het concept van "eigenaar van land" onbestaande was... ze tekenden dus ook iets wat ze niet kenden, en vaak werden ze nog voorgelogen ook...

gevolg; ze waren ineens hun land kwijt en andere konden er veel geld mee verdienen...
Nu is het uiteraard niet meer 1501 maar dit werd getekend in de twintigste eeuw, en in die tijd was het al lang geweten dat je niet zomaar iets moet ondertekenen zonder te weten WAT je ondertekend... het was dus echt dom van niue's overheid om zomaar dat papiertje af te tekenen zonder dat ze goed begrepen wat ze nu juist ondertekenden, voor hetzelfde geld ondertekenden ze een document waarbij ze iemand het recht gaven om iedereen op een boot te zetten en dan het eiland af te graven naar goudklompjes; als het volk dan terugkomt is alle vernietigd en ligt er enkel nog gefilterde stenen en zand...

Langs de andere zijde vind ik het van die zweed ook niet mooi dat hij zo halsstarrig blijft volhouden met dat contract; hij heeft al miljoenen eraan verdiend, wil hij het nog gaan doorgeven aan z'n kinderen zodat ook die er nog eens aan kunnen blijven verdienen, en ondertussen blijft Niue een onderontwikkeld land dat niet in eigen behoeften kan voorzien... Ik zou toch op z'n minst een DEFTIGE overeenkomst proberen te maken; bv laat alles via NIUE gaan zodat je inkomsten aan 0% getaxeerd worden (ik geloofde toch dat niue een taxhaven was) zodat je er zelf meer aan verdient, en geef 25 à 33% van je inkomsten aan Niue, zodat het eiland eindelijk zichzelf deftig kan ontwikkelen en niet meer als een bedelaar moet leven; tenslotte hebben ze een export-product (hun domeinnaam) maar zien ze er geen enkele cent van.

Bovendien vind ik eerlijk gezegd dat alle ccTLD's in handen zouden moeten zijn van het staatsapparaat (de regering dus), en dat die dan een registrar opzet of aanduidt zodat domeinnaam-bedrijven hierbij kunnen aankloppen als ze in dat cctld een registratie moeten doen; ik vind het huidige systeem bv ook zo onhandig, elk cctld heeft bijna een andere registrar-domein... in belgie WAS het registrar.be (wat ik trouwens de beste oplossing vind, dit is trouwens zo gekozen om geen taalkwestie te hebben tussen NL en FR), ondertussen is het al een hele tijd dns.be en nu willen ze dat we dnsbelgium.be gaan gebruiken; typisch belgisch... in Nederlands is het dan weer sidn.nl, wat altijd al zo geweest is voor zover ik weet, maar is ook weer een afkorting die enkel door nederlandstaligen kan begrepen worden.. soit, ik wijk af..
Om op m'n punt te komen, als het staatsapparaat het cctld in handen heeft, dan zouden van die bloedzuiger-toestanden zoals uit dit artikel niet voorkomen. Als een staatsapparaat het beheer van een CCTLD zou afwijzen, dan kan dit cctld niet door een bedrijf of persoon worden beheerd, dan zou het gewoon op non-actief moeten worden gezet. Een latere regering kan dan alsnog het beheer over dit cctld opvragen zonder dat een dommerik voor een paar snelle euro's dit zou hebben kunnen weggeven zoals hierboven is gebeurd. Helaas leven we niet in de situatie die ik geschetst heb.
Je vergeet het allerbelangrijkste namelijk dat deze slinkse ondernemer, misbruik gemaakt heeft van deze eilandengroep je zou dan op z'n minst 50/50 de opbrengsten kunnen verdelen maar hij probeert ze met een schijntje af te kopen. Voelt zich ook niet bedreigt omdat hij weet dat zijn hooggeplaatste vrienden bij de ICCAN hem toch wel backen.
Aan de andere kant: Als het .nu domein niet zo populair was geworden, had Niue er hoogstwaarschijnlijk nu ook geen interesse in gehad.
Kan je dat wel zo makkelijk stellen? De afgelopen 10 jaar is het internet voor een hoop mensen toegankelijk geworden. Kan me voorstellen dat dat in die tijden wel anders was. Eerst was het een ver van je bed show maar nu heeft waarschijnlijk iedereen op dat eiland wel iets te doen met het internet

[Reactie gewijzigd door TTMJ! op 22 juli 2024 15:43]

Yep dit. Het doet me een beetje denken aan koloniale roofkunst. En ook daarvan keert gelukkig de opinie.
Oh ja als iemand dit had gedaan met Nederland of een ander rijk land was het binnen een maand opgelost.
Het valt erg vaak voor dat recht niet voor rechtvaardig staat. Hier nog maar eens zo'n geval. Het lijkt verdacht veel op een afzetter met wat voorkennis die een paar politici die van niks weten (en dat kan je ook niet verwachten 20 jaar geleden op een eilandje in the middle of nowhere) een papiertje heeft weten te laten ondertekenen en vervolgens met miljoenen winst aan de haal ging waar hij absoluut geen aanspraak op zou mogen kunnen maken vanaf het eerste moment dat er bezwaar aangetekend werd.

Feit dat het moeite kost om zo'n bedrijf te runnen en dat Niue zelf het wil overnemen en dat deze organisatie zoveel moeite doet om dat tegen te houden, zegt voor mij voldoende. Die Zweedse/Amerikaanse organisatie is de eigenlijk koe aan het melken, niet andersom.

Dan loop ik ook nog eens tegen volgende artikel uit midden 2020 aan waarin staat dat een Zweedse rechter de klacht afgewezen heeft en Niue verplicht heeft de gemaakte gerechtskosten aan de afzetters terug te betalen...

https://www.rnz.co.nz/new...attle-for-internet-domain
Recht heeft niets te maken met rechtvaardig. Het is gewoon een duidelijk systeem van regels dat ook niet zomaar veranderd.

Wat rechtvaardig is, is daarnaast ook nog eens subjectief.

Het ligt dus anders, en complexer.

Bovendien: onderzoeken ze ook alternatieven? Wat wil het land nu precies? Een Tweaker hieronder gaf het sierlijke idee van dat het land een nieuw domein toegewezen zou kunnen krijgen. Als ze graag een eigen domein in beheer hebben: Dat zou wellicht makkelijker te regelen zijn.

[Reactie gewijzigd door Siaon op 22 juli 2024 15:43]

Volgens mij is het mis gegaan in de initiele opzet waarbij iedereen kan claimen een land te vertegenwoordigen en er mee weg te komen. Er had direkt een arbitrage mogelijk moeten zijn zodat het geen 20 jaar duurt. Volgens mij heeft dit dus weinig te maken met recht, maar meer met het recht van de sterkste (diepste zakken) en een iana die geen zin heeft om de eerste fout recht te zetten. Je zou wellicht zelfs een zaak kunnen starten om iana te dagen bij een reguliere rechtbank voor het handelen in een trademark van Niue (ik neem aan dat men wel iets heeft vastgelegd van de naam).
Dat de regels duidelijk zijn betekend niet dat de regels goed of wettig zijn.

[Reactie gewijzigd door latka op 22 juli 2024 15:43]

Ja, dat recht niets met rechtvaardigheid te maken heeft is natuurlijk onzin. Waar ik het wel volledig mee eens ben is dat dit volkomen subjectief is. Maar alles in de echte wereld is subjectief, inclusief reeds bestaande regelgeving, dus dat is nu niet echt een bijzondere positie.

Het lijkt me overigens duidelijk wat het land wil en wat het al meer dan 15 jaar wil. Het gaat hem hier niet zo zeer om de controle over dat specifieke tld, het gaat hem over de inkomsten ervan, voor beide partijen. Het lijkt mij persoonlijk echter zo, dat het land zelf veel meer recht heeft op deze inkomsten dan de een of andere opportunist. Een ander tld toewijzen lost wat dat betreft exact nul op. Dat het terug overdragen op dit moment een groot probleem is, is een direct gevolg van het op de lange baan schuiven van het oorspronkelijke probleem meer dan 15 jaar geleden. Had men onmiddellijk gedaan wat behoorlijk was, dan was het probleem een pak minder groot geweest, hoewel ik het probleem op dit moment ook niet echt zie. Het is erg onwaarschijnlijk dat Niue de technische expertise in huis heeft om de boel goed te laten draaien, dus als zij zelf de controle in handen krijgen huren ze waarschijnlijk een firma in die dat voor hen doet. Het verschil is dan dat ze zelf directe controle hebben en een veel groter deel van de inkomsten zelf kunnen toewijzen en bepalen op welke manier die gebruikt worden. De eindgebruiker merkt van zo'n overdracht waarschijnlijk erg weinig als men het niet als een stel idioten uitvoert.

Ik ben het verder volledig eens met latka dat het in het prille begin al is misgelopen en dat de betreffende organisatie niet sterk genoeg in zijn schoenen staat om gemaakte fouten recht te zetten zonder ophef te veroorzaken.
Je zou .IO ook wel toe kunnen voegen aan dat rijtje:http://www.thedarksideof.io/
Ten aanzien van de beschuldiging "verkopen aan pornosites": Nogal logisch dat die dat willen hebben
"nu" is Frans voor "naakt"
Fuck, suck en bang zijn ook logische namen voor een .me domein.
Maar om daarmee nou fuck montenegro goed te praten?
Ben vooral bang voor prijsstijging en betrouwbaarheid. Heeft niue ubberhoubt de kennis/middelen/infrastructuur om een Cctld te onderhouden? Of beleggen ze dat direct bij een commerciële partij? We gaan het zien
De kans dat er direct wat gebeurt is niet zo heel groot. De ICANN heeft zijn eigen regels en die zijn niet overtreden. Een Zweedse rechter heeft geen zeggenschap over de ICANN of de heer Semic, maar kan wel restricties opleggen aan de Zweedse gebruikers van een .nu domein.
Gezien de leeftijd van Semic (77) komt een overname van het .nu domein wel steeds dichterbij. Gezien de claim van Niue is het domein niet verhandelbaar en vervalt het aan de ICANN bij overlijden van Semic.
Niue zal het .nu domein door een of ander bedrijf moeten laten beheren. Daar zit ook een mogelijkheid om al voor het overlijden van Semic een of andere regeling te treffen. Dan moet Niue wel een bedrijf zien te vinden dat de middelen heeft om te investeren en Semic uit te kopen. Niue heeft daar het geld niet voor.

Niue is wat inwoneraantal (ca 1700) eigenlijk maar een dorp.
De regel is dat het domain van een land beheert dient te worden door het land. Dat een land dat uitbesteed is uiteraard toegestaan.

Dat een bedrijf zich het beheer heeft toegeeigend dankzij (als ik bovenstaand verhaal mag geloven) via de list en bedrog methodiek waarvoor de gemiddelde koloniaal zich nog voor zou schamen, wil niet zeggen dat hetzelfde bedrijf zomaar de rechten kan verkopen aan een ander bedrijf (IIS).

Vooralsnog is 'contract tot beheer van een (top level) domain' iets heel anders dan 'het recht om het beheer over een domain te verkopen'. Als Semic het recht tot verkoop niet had, dan heeft IIS al überhaupt geen poot om op te staan.

Er is mijn inziens geen sprake van een overname van het domain door Niue maar van in rechten herstellen van een door list ontvreemd eigendom.

Ik zie dan ook niet in waarom IIS uitgekocht zou moeten worden. En zeker niet door Niue.
Dat een bedrijf zich het beheer heeft toegeeigend dankzij (als ik bovenstaand verhaal mag geloven) via de list en bedrog methodiek waarvoor de gemiddelde koloniaal zich nog voor zou schamen, wil niet zeggen dat hetzelfde bedrijf zomaar de rechten kan verkopen aan een ander bedrijf (IIS).
Juridisch gezien hebben ze enkel het beheer uitbesteed aan ISS. Desalniettemin, dit wil niet zeggen dat Niue hier geen bezwaar tegen kan maken.
Sowieso kun je je afvragen of de IUSN wel zoveel winst mag maken als stichting, zonder dit terug te investeren.
Niue heeft in 1999 een memorandum van overeenstemming getekend. Daarmee heeft Niue zich uitgeleverd aan ISS/Semic.
Juridisch is dit heel lastig aan te pakken omdat de ICAN zelfstandig en onafhankelijk is. Ze vallen daardoor niet onder de wet van een land. De vertegenwoordigers van de ICAN kunnen wel besluiten dat Semic het beheer van .nu domein door list en bedrog heeft verkregen en eventueel dat eerder overeengekomen afspraken niet (voldoende) zijn na gekomen. Daarmee kunnen ze in theorie het top domein afnemen en aan Niue geven. Of dit ook echt kan weet ik niet zeker, daarvoor zou je alle kleine lettertjes uit het reglement van de ICANN moeten kennen.
Wat Simec allemaal voor regels heeft opgesteld voor het beheer van het domein weet ik niet, maar ik vermoed dat daarin staat dat hij zo ongeveer alles mag en dat alle inkomsten naar hem gaan.
Top-level domeinen zijn eigendom van de staten en daarom niet verhandelbaar. Simec is ook geen eigenaar, maar beheerder. Hij heeft het dus ook niet ontvreemd.

Door de onafhankelijke status van de ICANN en de gebrekkige regels voor de controle op de aanvraag voor het beheer van een top-level domein is het nu juridisch een lastig parket. Het overlijden van de heer Simec is nu veruit de gemakkelijkste weg om Niue weer het beheer van .nu in handen te geven.
Manhattan is destijds ook voor een habbekrats gekocht van de indianen. Die indianen hadden geen flauw idee van wat wat ze eigenlijk aan het doen waren (op dat gebied).

Dat dhr Simec een zelfde soort afspraak maakt met mensen die geen flauw idee hadden waar ze mee bezig waren maakt het moreel niet juist. Maar als die mensen later wel begrip krijgen van wat voor twee spiegeltjes "verkocht" is, dan is het een juridisch lastig pakket.

Semic zou zich kapot moeten schamen. Dat IIS zogenaamd het beheer van hem overneemt, betekent m.i. dat IIS geen haar beter is. Dat ICANN niet ingrijpt is volstrekt belachelijk. Het .nu domain is van Niue.

Even uitgaand van 500.000 domains tegen de huidige lage kosten van 20 euro per jaar, wil zeggen dat Semic minimaal sinds de jaren 90 een half miljard heeft verdiend. Tegen een oorspronkelijke investering van een internet cafe met een 28k8 modem. En na een jaar een 15 heeft hij een een lijntje aangelegd voor wel helemaal 120.000 per jaar. Hetgeen betekent dat hij ongeveer 1 à 2 procent aan kosten heeft. Koloniale roofbouw.

Was het nodig voor ICANN om Semic in eerste instantie gewoon het beheer te geven? Neen, zelfs nu zijn er nog landen (waar de meesten nooit van gehoord hebben) die geen domain registrar hebben. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_3166_country_codes (UM, SJ en BV).

Maar juridisch zal het wel een lastig vraagstuk zijn. Zodra we praten over een half miljard of meer zijn principes uiteraard niet van belang. Dan zijn die dingen gewoon juridisch lastig.

Edit: aangegeven in italics

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 22 juli 2024 15:43]

Ik ben het volledig met je eens. Wat mij betreft bepaald de ICANN dat vanaf morgen het .nu domein, inclusief het beheer daarvan naar Niue overgaat. Dhr. Simec denkt vast voornamelijk aan de dollars die het domein opbrengt. Dat kleine eilandje ergens midden in de oceaan kan hem echt niets schelen.
Juridisch zit hij redelijk comfortabel. Ethisch klopt het natuurlijk van geen kanten, maar het zijn de vastgelegde regels die uiteindelijk de doorslag geven.

Het probleem met de top-level domeinen is groter dan dit ene geval. Er zijn nog talloze landen en autonome regio's die ook recht hebben op een eigen top-level domein, maar dat (nog) niet hebben. Een deel daarvan zijn op een vergelijkbare manier gekaapt.
Ik vraag me dan ook af of Niue geen recht heeft op schadeloosstelling over de periode vanaf het begin. Zou een mooie opsteker zijn, BBP verduizendvoudigd...
Niue heeft daar het geld niet voor
Dat is dus de grap, zodra het domein van hun is hebben ze daar juist het geld voor.

Zie dat semic daar nu miljoenen mee binnen haalt kan Niue daar het double van vragen wat iedereen waarschijnlijk zal betalen gezien dat maar een fractie is dan hebben we het ineens over 5+ mil per jaar als je daar geen DNS register voor kan vinden wil ik het wel doen.
Vervelende is dat je eerst moet betalen en daarna pas kan verdienen. Niue moet voor die eerste stap dus een investeerder vinden. Niue heeft een begroting van nog geen US $ 30 miljoen. Zelf het geld ophoesten is dus niet reëel. Een lening zou kunnen, maar dan zal de rente hoog worden. Een investeerder ligt dus meer voor de hand. Het is bovendien een goede investering die best veel geld in het laatje kan brengen. Zowel voor de investeerder als het eiland.
Niue is er alles aan gelegen om dat goed te laten verlopen. De 1000'den domeinen die er nu in Europa zijn kunnen mogelijk de inkomsten van het land verdubbelen.

Je kan zeggen wat je wil, maar het stinkt in ieder geval dat een zakenman een domein van een land heeft.
Ik denk dat dit geschil makkelijk valt op te lossen met een nieuw officieel top level domein voor het eiland.

Maar het probleem met domeinen is dat zij beheert moeten worden en dat is waar de handige technische zakenman Harry in het hele plaatje valt.

Landen moeten ooit iemand ingehuurd hebben om het domein te beheren en het heeft daarmee nu natuurlijk ook een deel van de controle uit handen gegeven.

Grotere landen hebben zelf wel mogelijkheden om zaken in geval van landsbelang terug te "veroveren", maar kleinere (ei)landen veelal niet en dat is waar de lange duur van dit soort geschillen vandaan kan komen.
Dat ligt wat moeilijker denk ik. Nu is een woord dat leuk klinkt en in verschillende talen iets wil zeggen. Het is populair en levert dus wel iets op. Ze zouden .qz ofzo kunnen toewijzen maar zo'n domein wil niemand kopen.
Ze hadden dus het geluk een goede naam te hebben en dat zou dan vervangen worden door een "zogezegd evenwaardig" stuk rommel als qz.

Voor de duidelijkheid: qz is hier fictief.

[Reactie gewijzigd door Stannieman op 22 juli 2024 15:43]

Ja er zijn dus wel betere domeinen te verzinnen dan qz.

De vraag is of er enig (ei)landsbelang verbonden is met de huidige reputatie van het .nu domein, in mijn inziens geen enkele.

Ik denk ook dat het inmiddels niet meer nodig is om op de antieke standaard van twee characters te blijven steken, ik denk dat .niue nog beter is dan een ouderwets .nu domein.

Laat het oude .nu zijn.
Daar kopen ze toch, letterlijk, niets voor? Ook voor dit eilandje gaat het toch maar om één ding, namelijk geld verdienen. En dat is hun goed recht, zou ik denken. Maar een nieuw TLD bedenken, daar schiet niemand iets mee op in deze zaak.
Ach, voor alle perspectieven valt wel wat te zeggen toch? Zonder die zakenman wist wellicht niemand dat het domein bestond en was er helemaal niemand die het gebruikte.

Plus, als die domeinnaam zo veel waard is, en nadat hij terug zou zijn bij dat 'land', dan zou het de moeite waard zijn om daar met een kleine groep heen te gaan om de macht over te nemen. 1500 mensen is echt niks. Drugscriminelen doen het voor minder.

Het is een digitaal goed, en het land lijkt me zeer afpersbaar. Als ik hun was zou ik verre van dat domein blijven nu.
Die naam is zo bekend omdat het nou eenmaal een Nederlands woord is waar je wat leuks mee kan. En zo zal het in de andere landen ook zo zijn.

Ik denk niet dat deze zakenman er veel me te maken had. Plus het claimen van zo'n domein wat in eerste instantie gedaan is is voor mij al voldoende om het als crimineel te zien.
wat stinkt daar aan?

ze hebben het toch eerlijk zelf overgedragen.
Het stinkt net zozeer als lieden die aan de deur bij oude mensen een 'babbeltruuk' uithalen. Het is misbruik maken van de onwetendheid en gebrek van kennis van anderen, voor eigen financieel gewin.
alleen zijn dit geen oude mensen en een hele clublieden

moet toch een lampje ergens branden als iemand iets over wil nemen
Och, op Kersteiland (.cx) hebben ze het ook heel lang met een heel klein clubje voor elkaar geboxt. Als je mailde, kreeg je steevast van dezelfde kerel antwoord en de website leek door m'n neefje van 8 te zijn gebouwd. Maar het werkte wel en kostte bijna niks.

Maar goed, die tijd is ook voorbij, voor een .cx-domein betaal je tegenwoordig ook flink.
Hadden ze meer domeinen dan goatse?
Dat moet niet, kunnen ze uitbesteden aan een partij die er wel ervaring mee heeft, maar dan krijgen ze tenminste wel hun deel van de koek. Sowieso is het een slecht idee om cctld's toe te kennen aan bedrijven en individuen, die zouden altijd eigendom moeten zijn van de overheid van dat land.
tja...van wie is .com dan? of .sex? en krijgt de VS vanaf nu dan .vs?

het hele beheer van domeinnamen zou eigenlijk in handen moeten zijn van 1 beheerder die een kantoortje heeft in het gebouw van de VN! waarom moet daar zoveel geld aan verdient worden?
VS heeft .us dus .vs lijkt mij niet zinvol (ook al niet omdat het daar niet VS heet :P).

Com is beheerd door Verisign. Beetje statistiek en achtergrond van TLD's kun je oa vinden op https://ntldstats.com en https://icannwiki.org (zoeken op een TLD werkt het makkelijkst).
Ze zullen het natuurlijk onderbrengen bij een 3de partij om te beheren, maar dan met hun eigen voorwaarden en afgesproken prijsafspraken.
Ubberwatte??? Iets met kennis? :P
Het draait zoals altijd om Geld ....
Eigenlijk draait het niet zozeer om geld maar om (veronderstelde) waarde. De rijkste personen op aarde bezitten weliswaar veel geld, maar het grootste deel van hun waarde ligt in aandelen, ofwel rechten. Die worden inderdaad naar geld vertaald om het te vergelijken, maar meer is geld dan ook niet; een systeem om waarde te verhandelen.
Tja raar het, waar koop jij je boodschappen van? Iedereen heeft geld nodig
Als Dat zo is, dan is het Eiland er tot nu toe Bekaaid afgekomen, en is Het ze van Harte gegund.
En het probleem daarmee is?
Ze hebben als ze winnen direct 22-30 miljoen van de Zweedse dieven terug.
Daar kan men wel deskundige hulp mee inhuren en nog geld overhouden.

Ik zie trouwens niet wat er zo heel moeilijk is aan het beheer van een Cctld,
Het is niet zo zeer een technisch probleem maar eerder een administratief iets en dat zal voor Niue niet een probleem zijn.
ubberhoubt
Wat is deze
Precies dat laatste stukje is waar ik mij zorgen over maak. Voor mijn bedrijfsnaam bestond al een .nl registratie (terwijl het uniek was bij de kvk :? ), dus heb ik gekozen voor .nu. Als dat verdwijnt heb ik geen keuzes meer voor een eenvoudige domeinnaam en ben ik bang dat ik mijn bedrijfsnaam beter kan veranderen.
Die .nl kun je overnemen als er er een merkenrecht op laat zetten. Geschilprocedure starten bij SIDN/WIPO.
Interessant, ook als het domein in kwestie al geregistreerd is voor dat het merk geregistreerd is? Weet je daar meer over?
Wanneer je een term als merk registreert controleert de instantie (als het goed is) op precedenten. Hierbij telt enkel een domeinnaamregistratie níet tenzij de domeinnaam (en de naam zelf) actief is gebruikt in de voorgaande periode.

Als dat laatste niet het geval is (en het slechts om domainsquatting gaat) wordt de domeinnaam gewoon aan jou toegekend. Als dat laatste wél het geval is gaat het afhangen van verschillende factoren, en dan kun je dit beter bij een jurist voorleggen. :)
Leesvoer:etoy.com vs etoys.com
Tipje: niet altijd wint goliath
Mja, dat is dus wel één van de uitzonderingen die ik heb genoemd. Naast het feit dat de domeinnamen al langere tijd actief werden gebruikt zijn beide partijen ook actief in hééééél andere markten en branches, dat maakt de situatie een heel stuk complexer.

Een vlugge blik laat me vermoeden dat etoys.com hier iig nooit in het gelijk gesteld had mogen worden vanwege de bovenstaande redenen, iig onder Europese trademark regels, maar ik heb me maar vluchtig hierover ingelezen.
etoy.com is nog steeds niet van etoys, maar van het etoy.corporation, een soort van kunstgenoodschap.
Daar doelde ik op :)

Zo zou het ook moeten zijn zoals ik het heb begrepen. Ik vermoed dat als die zaak in hoger beroep gegaan zou zijn de rechter die injunctie ongedaan gemaakt zou hebben.
Tesla.com is ook lange tijd niet van tesla motors geweest.
Vergeet nissan.com niet.
Dan is het erg lastig...
Dan is de kans kleiner, zeker als het domein ook actief is en bijvoorbeeld niet land op een 'dit domein is te koop' pagina. Daarnaast kan je verschillende merken hebben die in verschillende branches werkzaam zijn met dezelfde naam (Ajax de voetbalclub en Ajax de brandblusser).

Als je het merk vastlegt nadat de domeinnaam bestaat heb je daar iig niet automatisch recht op. Dat zou nl inhouden dat als pietje.nl vastligt en die wil je graag, je na registratie van het merk opeens direct recht zou hebben op het domein, ondanks dat daar al iemand 5 jaar lang blogt over z'n vogeltje. En dat is dan niet het geval.
Merkenrecht kost best een bak centen... en dan nog. Als je dat nu regelt, denk je dan dat zoiets met terugwerkende kracht impact heeft op een domeinnaam die iemand anders al jaren heeft?
Ja, dat kan zeker, mits het om een domainsquatter gaat die niet daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van die domeinnaam (of naam in het algemeen). In 99% van dat soort gevallen is het een vrij simpele kwestie van 'overhandigen maar'. Uit domainsquatting kun je daarom vrijwel geen winst halen, omdat je de domeinnaam vrijwel altijd kwijt bent aan de rechtenhouder.

De leuke cases zijn alleen die waarbij aantoonbaar gebruik gemaakt is van die naam door de originele houder van de domeinnaam. Als beide partijen in volledig verschillende markten en industrieën actief zijn (bijvoorbeeld een Japanse bakker vs een IT consultingbedrijf in de VS, om een extreem voorbeeld te noemen) wordt vaak in het voordeel van de originele houder beslist, zeker als de domeinnaam al lang in gebruik is geweest.

Als de partijen in dezelfde regio actief zijn wordt het al moeilijker, en als ze in dezelfde branche actief zijn valt de beslissing in 99% van de gevallen in het voordeel van de merkenrecht houder.

Het hangt dus af van de situatie in hoeverre dit het waard is om het te doen.
Al eens gedacht over .eu? Ik probeer mijn domeinen al jaren zo veel mogelijk binnen .eu te doen. Dat wordt natuurlijk wel een probleem zodra Nederland het voorbeeld van GB zou volgen en de EU zou verlaten, maar die kans lijkt me heel erg klein.
Waarom tegenwoordig niet voor een naam tld gaan zoals .dev, .restaurant, .media ? Deze vindt ik zelf echt een stuk handiger. Ik heb voor mijn achternaam een .email geregistreerd en gebruik ik uitsluitend voor email :D.
Dat had ik ook! Totdat verschillende websites besloten om .email niet goed te verwerken en aan te merken als ongeldig e-mailadres of niet op te nemen in bestanden van bijvoorbeeld nieuwsbrieven en andere informatie-e-mails. Nu ben ik de gelukkige eigenaar van een .me.
Tot nu toe totaal geen last van gehad. Misschien iets wat in het verleden was maar nu eigenlijk niet meer.
Vind die dan weer zo irritant vaak, je emailt dan naar email@rjd22.email en voor je website is het ook rjd22.email?
Ik weet dat het een emailadres is, ik stuur er immers een email naar toe, net zoals dat ik weet dat rjd22.nl een website is, ik browse immers naar een website.
Straks is je Github/Gitlab link git.rjd22.dev en je fotografie-hobby website hobby.rjd22.photo?

Het ziet er soms wel leuk en hip uit, maar vaak is het zo onnodig, vooral de .email dan...
Ik was zelf bezig met de conversie van Google af. En had een domeinnaam nodig voor mijn email met mijn achternaam. Meestal zijn er al veel tld's ingenomen.

Eerlijk gezegd heb ik juist hele goede ervaringen met het domein. Al ik het mensen via de telefoon vertel schrijven ze hem nu in 1 keer goed in plaats van dat ik hem moet controleren omdat de woorden onderbroken worden. Namelijk
<Voornaam> apenstaartje <achternaam> punt email.

Vergeet niet dat dit niet alleen voor mijn email is maar voor mijn hele familie werkt. Dat vind ik de tld wel waard.

Op websites formulieren invullen ook totaal geen last van. Terwijl ik wel ondertussen overal mijn Gmail vervangen heb.

[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 15:43]

Totdat je een .science probeert te registeren en alle IT afdeling die TLD preventief geblokkeerd heeft. Waarom proberen fancy te doen wanneer een simpele .nl ook werkt?
Omdat jevoornaam@jeachternaam.email wel een heel erg mooi e-mailadres is.
Nee das voor erg veel mensen louter verwarrend.

Is enkel "mooi" voor wat a-typische techneuten.

De "professionals" die elkaars visitekaartjes bewonderen... dat soort types. :P

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 15:43]

Het is waar dat 'artiesten' de grenzen als eerste verkenden en bijvoorbeeld keesj@nbuiker.nl gebruikten en speciaal voor de mail een domein + hosting hadden op nbuiker.nl, naast de domeinnaam keesjanbuiker, mede omdat buiker.nl natuurlijk allang weg was.

Misschien eind jaren negentig dat dit nog wel eens verwarrend was voor de beginnende internettert, maar later zag je dit soort dingen regelmatig. Een bedrijf wat Magma heette en mag.ma registreerde en zo, werd een tijdje als extreem, gevat, baanbrekend en bijzonder gezien, maar nu zijn we dat punt wel voorbij en helpt het eerder om domeinnamen makkelijker te onthouden.

Na de beginjaren werd het steeds moeilijker omdat 'alles al vast lag' en in een soort goudkoorts ieder woord uit het woordenboek en daarbuiten door gelukszoekers werd vastgelegd.

Tot die hele trits nieuwe tld's er door kwam. Nu ligt van alles weer open.

Het is al lang niet meer voor de incrowd en artistiekelingen. Bedrijven die zich richten op een miljoenenpubliek gebruiken al jaren namen als apple.tv en blackeyed.vodka.
Jij zegt het.

Desalniettemin geniet ik dagelijks van mijn email adres die volgens "voornaam@achterna.am" vorm gegeven is.
Ja, heb ik ook, maar kan verwarrend zijn voor bv. de telefoniste die je aan de telefoon hebt en je je email wilt doorgeven. "Wat zegt u, .email ? Nee, ik wil uw email adres. Dat geef ik toch."
Daarvoor vind ik mijn gmail.com adres toch wel handig. Als je dat zegt weet iedereen hoe je het schrijft. :)
Ik verwacht niet dat het zal verdwijnen. Stel, de tld wordt opnieuw toegewezen aan het land, dan hebben zij er alle baat bij om de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen en zoveel mogelijk klanten aan boord te houden. Al kunnen ze wel beslissen om bepaalde categorieën van sites niet meer toe te willen staan.
bangmakerij van de huidige uitbater. Die gaan echt geen 20 jaar vechten om een kip met gouden eieren om dan domweg die eieren weg te smijten en met de kip te blijven zitten
Het is voor hun helemaal niet lonend om iedereen weg te pesten. Het zal wel lastig zijn voor ze om het te beheren de eerste tijd, zeker als ze inderdaad niet een makkelijke manier hebben om te checken wie eigenaar is van zo'n domeinnaam. 500.000 verzoeken en dan maar een paar mensen op de 1.600 die dat kunnen bekijken, dat gaat natuurlijk even duren. Maar als iedereen wegloopt van .nu raken ze hun mogelijke bron van inkomsten kwijt.
Best zorgelijk:
Henneke waarschuwt Nederlandse ondernemers al jaren voor het gebruik van leuke domeinen als .nu, .tk en .me.
Zeker als je nagaat dat bedrijven als Facebook, Whatsapp maar ook Tikkie en Bunq gebruikmaken van .me domeinen voor shortlinks.

Is dus het advies om enkel .nl domeinen te gebruiken als je zekerheid wilt? Zijn er ook nog niet land gerelateerde veilige alternatieven?
.com, .org, enz.
.org was laatst ook gedoe over, dat naar een andere partij zou overgaan. Weet eigenlijk niet hoe dat afgelopen is.
Anoniem: 420148 @Ronwiel27 januari 2021 19:23
Deze bedrijven hebben genoeg macht en geld om dat domein te houden, wat er ook gebeurt.
Complimenten aan de auteur @SirRosencrantz
Dit vind ik oprecht een premium waardig artikel. Goede achtergrondinformatie en waar nodig aangevuld met extra uitleg. Ik vond het in iedergeval reuze interessant om te lezen.
Ahw thanks. Echt leuk dat je dat zegt. Lekker wakker worden zo!
Tuvalu heeft volgens mij ook zijn extensie verkocht .tv. Met als argument dat alleen de dominee en computer had. Maar geen internet.

Het zal vast niet netjes gegaan zijn maar de enige interesse komt voort uit het feit dat er geld mee verdiend wordt. Geld dat er denk ik niet verdiend was als Niue het domein zelfs beheerd had.

Beetje achteraf de koe in de kont kijken en klagen over de stront.....
Oh, maar daar zijn ze zeer tevreden met hun deal. 10% van alle inkomsten van dat land komen van de verkoop/verhuur van domeinnamen :)

Belangrijk hier is dat Tuvalu de controle heeft, en periodiek van beheerder kan veranderen (ze veranderden van Information.CA naar Verisign). Nu twitch.tv zeer populair is, en de deal met Verisign is afgelopen, ben ik benieuwd of Tuvalu nog een betere deal uit de brand sleept.

Mbt .nu: het is uiteraard onwaarschijnlijk en onrechtvaardig dat een commercieel bedrijf op basis van een deal uit 1999 (de online prehistorie) de rechten daarop behoudt.
Dat klopt hoor. Mijn punt is dat ze regie hebben genomen waar anderen dat nalaten, en dan achteraf gaan zeuren. En historie is geen reden zaken te herzien, op zich.

Er is in Nederland al decennia een snackbar genaamd Wendy's. Hierdoor kan de Amerikaanse keten in Europa niet terecht omdat dat gewoon valt onder merkrecht. Zo historisch als wat maar daarom niet minder rechtsgeldig. Sterker nog hoe langer en situatie bestaat hoe juridisch bestendiger hij over het algemeen is, het zogenaamde gewoonterecht.
Anoniem: 258387 27 januari 2021 19:06
Huh? Ik heb 2 populaire .nu domeinnamen in bezit (3 letterig) kan dat betekenen dat ik die zomaar kwijt kan raken?
Dat lijkt me niet. Niue wil toch ook geld verdienen.
Zou alleen kunnen dat het een keer of drie zo duur wordt :-)
Anoniem: 258387 @zalazar27 januari 2021 19:25
Dat zou zuur zijn, maar beter dan dat je iets zomaar kwijt zou kunnen raken.
Waarom zouden ze dat duurder maken, er valt massa's geld mee te verdienen as-is... Je kunt stellen als .nu van eigenaar zou veranderen dat het bedrijf nog eens ferm alles uit de kast trekt om er maximaal winst uit te halen ...
Heb je ze in bezit of heb je het gebruiksrecht voor een bepaalde periode?

Waarbij ik de afhankelijkheid van een domeinnaam best kan begrijpen.
Net als alle andere domeinnamen: je koopt het recht om de naam een jaar te mogen gebruiken
Je moet je denk ik gaan afvragen hoe etisch het is om nog .nu domeinen te hebben. Lees het artikel anders nog een keer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.