Ik had op de telefoon getypt, dus excuses als het wat cryptisch was.
Ok, ik heb vooral typfouten op de telefoon. Cryptische teksten zijn meer iets van gedachtensprongen die je maakt met jouw bekende feiten/verbanden die voor een buitenstaander niet zo voor de hand liggend zijn.
Feit 1 is dat het gas in Nederland 85 miljard méér had kunnen opleveren als "we" dat geld in een fonds hadden gedaan [1].
Ah. Dus daar sloegen die 85 miljard en die 60 jaar op. Het bedrag zelf ben ik niet op ingegaan, maar afgezet tegen de 265 miljard uit het artikel is het 32%, en als je ipv 50 naar 60 jaar gaat (want zo lang is Nederland al gas aan het winnen, het artikel is 6 jaar oud) dan kom je ook wel boven een derde uit.
Feit 2 is dat Noorwegen zoveel olie heeft, dat het zo'n vergelijkbaar bedrag in 3 jaar uit de grond pompt.
Ah, daar ga ik niet over twisten. Je hebt het hier over gas én olie. Feit is ook dat Noorwegen pas begon met gasexpoitatie vanaf 1971 en vanaf 1973 steeg de olieprijs gigantisch, door de oliecrisis, en de tweede oliecrisis.
Volgens [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordzee-olievelden#Malaise_van_1986]wikipedia[/quote] kwam in 1985-1986 een daling, waren de meeste Noordzee-olievelden niet meer rendabel en werden investeringen uitgesteld, echter de Noorse olieproductie, die tot dan toe achter had gelopen, bleef stijgen. Toen was Nederland dus al 25 jaar bezig. Dat Noorwegen nu dus zoveel omhoog pompt is vooral het gevolg van de continue stijging van de olieproductie sindsdien. Noorwegen stopt daar voorlopig ook niet mee, al zijn ze nu dus al jaren druk bezig om zichzelf er onafhankelijk van te maken.
Dat is het verschil. Noorwegen kijkt vooruit, Nederland niet. Nederland had ook kunnen besluiten om in navolging van Noorwegen dat geld in een fonds te stoppen, maar de staat, destijds geleid door CDA-VVD, was te zwaar verslaafd aan de inkomsten. Uiteindelijk kwam er pas onder Kok-II een begrotingsoverschot, maar ook toen heeft men dit niet willen doen. Begin jaren 90 was ook mijn verbazing groot toen men alle stads- en streekbussen ombouwde van diesel naar aardgas - onder het mom van 'beter voor het milieu' - want toen al was bekend dat de Nederlandse aardgasvelden leeg aan het raken waren.
Ook nu, we moeten van het gas af, vanwege het klimaat, maar dat is niet de voornaamste reden. Dat is namelijk de afnemende export, en als we niet omschakelen, dan moeten we gas gaan importeren, en dat is funest voor het Nederlandse handelsoverschot, wat dan heel makkelijk omslaat in een tekort. Dat is de ware reden achter de druk vanuit het huidige kabinet Rutte III (Rutte II en I wilden de gasproductie nog juist opvoeren). Dat is echter geen toekomstvisie want het is heel dichtbij.
Echter op lokaal vlak (povincies en vooral gemeentes) zit men te hikken tegen investeringen die gedaan moeten worden vanwege het achterstallig onderhoud aan riolen, het elektriciteits-netwerk en het gasnetwerk, En terwijl er dus nu - voor de meeste huizen - nog geen goed alternatief is voor de gasketel - ze zijn onvoldoende geisoleerd en dat is ook financieel-economisch niet haalbaar - willen gemeentes dus nu al de gasleidingen uit de grond trekken. De voornaamste reden is dus besparen op de onderhoudskosten.
Dat er straks dus huizen verwarmd moeten gaan worden met power2gas (methaan of waterstof) vergeet men voor het gemak even. Ook hieruit blijkt weer een gebrek aan visie. Kortzichtigheid en snelle winst is waar men zich hier op richt, zoals het een handelaarsnatie betaamt, alles wat echt zoden aan de dijk zet laat men achterwege want het kost teveel moeite.
Wat ik dus bedoelde is: Nederland had de grootste gasbel ooit, maar ook veel inwoners. We hebben (naar verhouding met de Noren) dus veel van ons gas zelf verbruikt. Noorwegen heeft een absurde hoeveelheid olie en minder inwoners (+ ze profiteren van de flink gestegen olie prijzen).
Dat klopt wel ja, maar ze gaan er dus ook veel slimmer mee om, dat was mijn punt.
Anyway, ik wil niet het Nederlandse beleid verdedigen. Dat heeft zwaar gefaald. We hebben op te grote voet geleefd, geld aan onzinnige dingen uitgegeven en niet gespaard. Korte termijn denken.
Ik denk dat we het daar wel over eens zijn

Lees eens wat ik net schreef.
Er werd alleen erg makkelijk naar Noorwegen verwezen, wat een andere situatie is.
Erg makkelijk? We kennen in Nederland een gezegde: "
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.". Ook is het een oude wijsheid dat je moet leren van de anderen, en vooral van diens fouten. Nu Noorwegen heeft geleerd van Nederlands fouten, en Nederland is nooit gestopt met dwalen.
Wat betreft geld-verspilling bij de KPN: in de 'overheidstijd' werden mensen per helikopter vervoert naar het trainingscentrum in Groningen om daar gecoacht te worden. Daar ging natuurlijk direct een streep door bij privatisering.
Daar wist ik niets van. Het scheelt natuurlijk ook op welke schaal het gebeurd. Het kan ook zijn als motiveringsbonus, wie wil er nou geen helikoptervluchtje maken als die dat nog nooit gedaan heeft.
Bij ons is er ieder jaar een weekend "havenfeesten" en dan kun je als sinds jaren een helikoptervlucht maken boven de stad en de streek (betaald uiteraard) en dan vliegen ze echt de hele dag door, tot het donker wordt. En vorig jaar hadden ze zelfs twee helikopters. (Dit jaar kwam er cojona tussen)
(overigens is de telecom-markt nu ook niet gezond, maar dat terzijde).
Dat gaat die oon niet meer worden, en geen enkele bedrijfstak waar de groten het voor het zeggen hebben. Kapitalisme leid uiteindelijk tot monopolieposities. En de grootste bedrijven, Apple, Microsoft, Google, Amazon zullen uiteindelijk alle bedrijven bezitten en elkaar overnemen tot er één bedrijf over is, een beetje zoals B&L in Wall-E.
Dat de NS nog steeds een zwart gat is, vind ik wel interessant. De staat financiert blijkbaar 50% van de kaartjes + investeert in de trein-infrastructuur. Maar misschien kan het ook niet anders?
Overal in de wereld, maar vooral in Amerika zien we dat eerst de trein de ontoegankelijke gebieden ontsluit, vervolgens worden er wegen aangelegd, komt de auto en is de trein niet meer rendabel. Enkel in die landen waar de mensen in hoofdzaak te arm zijn om zich eigen vervoer te veroorloven (India bv), waar de afstanden te groot zijn voor de auto en het verharden van de wegen (Afrika) zie je dat de trein zich kan handhaven. Vaak zijn dat echter ook lijnen die zich richten op nostalgische touristen (treinliefhebbers maar wel viergangendiners aan boord). Ook Amtrak bestaat nog om een combinatie van die redenen. Overal elders waar de treinen rijden zijn ze gesubsidieerd of betaald door de overheid. De enige uitzonderingen daarop is mogelijk Japan.