Door Friso Weijers

Redacteur

Semimechanisch spelplezier

Acht 'memchanical' toetsenborden getest

05-10-2020 • 06:00

141

Singlepage-opmaak

Logitech G213 Prodigy en MSI Vigor GK30

De Logitech G213 Prodigy kost gemiddeld zo'n 70 euro, maar is bij de goedkoopste aanbieder al voor 53 euro te koop. Het toetsenbord dateert alweer uit 2016, maar voorlopig is er nog geen opvolger aangekondigd. Het design is wat eigenzinnig. In tegenstelling tot bij de meeste andere modellen is geen poging gedaan de populaire ‘zwevende’ ontwerpstijl voor mechanische toetsenborden te imiteren. In plaats daarvan zit er een relatief brede plastic behuizing om de toetsen. Daardoor zie je de RGB-verlichting nauwelijks onder de toetsen doorschijnen. Het geheel maakt een wat sobere indruk en net als de inzending van Corsair zal het bord van Logitech geen prijzen winnen voor zijn bouwkwaliteit.

Logitech G213 ProdigyLogitech G213 ProdigyLogitech G213 ProdigyLogitech G213 ProdigyLogitech G213 ProdigyLogitech G213 Prodigy

Volgens Logitech zou de G213 een ongelukje met 60 milliliter vloeistof kunnen overleven, al is er geen IP-rating om die waterbestendige eigenschappen te staven. De featureset bestaat uit een simpele, geïntegreerde polssteun, en rubberachtige knopjes voor mediafuncties en het volume. Er is tevens een knop voor de ‘Game Mode’ die bijvoorbeeld de Windows-toets uitschakelt. In tegenstelling tot bij veel concurrenten is het niet mogelijk verlichtingseffecten te kiezen vanaf het toetsenbord. Je moet daarvoor de G Hub-software gebruiken. Op zich is dat een prima pakket, maar met slechts vijf RGB-zones is er niet zoveel in te stellen.

De aanslag van de G213 Pro behoort tot de fijnere in deze test. Het gevoel is iets zwaarder en minder duidelijk dan bij het bord van Corsair waarbij je de toets meer dan 3mm moet indrukken voor actuatie, wat het verst is in deze test. De klank is lekker gedempt, waarbij de grote toetsen ook niet al te lawaaiig zijn. Kopers moeten wel bedacht zijn op de afwijkende (ISO)-indeling die Logitech hierbij standaard hanteert, met een extra grote Enter-toets.

MSI Vigor GK30

De Vigor GK30 is het betaalbaarste gamingtoetsenbord in de line-up van MSI, en een paar euro tot een tientje duurder dan de vergelijkbare Cooler Master MK110. De featureset van het MSI-toetsenbord is net iets uitgebreider. Zo belooft MSI dat zijn toetsenbord waterbestendig is, al wordt dat niet gestaafd middels een IP-certificering. Net als de MK110 kun je mediafunctionaliteit en het volume bedienen via toetscombinaties. De RGB-verlichting laat zich regelen via het toetsenbord, maar eventueel ook met de Dragon Center-software waarmee je ook andere MSI-producten bedient. Dat is wellicht nuttig als je alle producten dezelfde kleur wil geven, want met zes verlichtingszones zijn de instelmogelijkheden verder niet heel ruim.

MSI Vigor GK30MSI Vigor GK30MSI Vigor GK30MSI Vigor GK30MSI Vigor GK30MSI Vigor GK30

De vormgeving van de Vigor GK30 is net wat expressiever dan die van de MK110. De behuizing is gemaakt van donkergrijs plastic, met rechts aan de voorkant een zwart accent. Die voorkant loopt wat verder door dan bij Cooler Master, maar een echte polssteun is dit niet. Door je oogharen bekeken lijkt de Vigor GK30 daarmee wat op de duurdere MSI-toetsenborden, maar helaas is de stevigheid minder indrukwekkend. Je kunt de ruimte rondom de toetsen wat te gemakkelijk indrukken, waarbij het toetsenbord een knarsend geluid produceert. De aanslag van de toetsen is net als bij de MK110 vrij stevig maar niet erg duidelijk. Dat komt doordat de weerstand rondom actuatie ongeveer hetzelfde is als bij de rest van de aanslag. Door de open constructie produceert de Vigor GK30 voor een membraantoetsenbord vrij veel lawaai, al is dat bij de MK110 niet anders.