Je kunt de eindeloze pagina's met apps bewaren, maar je kunt nu ook uitzoomen als je een van de pagina's bewerkt, en je kunt veel van de pagina's verbergen. Dat is aan te raden, want rechts van het meest rechtse homescreen zit een nieuw venster: de Appbibliotheek. Daarin staan apps, alle apps, gegroepeerd in mappen die iOS zelf bedenkt. Suggesties en Pas Toegevoegd zijn de vaste categorieën. Daarnaast groepeert iOS ze op basis van type, zoals Social, Productiviteit, Creativiteit, Games en Amusement. Als iOS het echt niet weet, zet het er je naam boven of gooit het de app in Anders.
De Appbieb heeft ook een zoekbalk en een klik daarop leidt je naar een alfabetische lijst van alle apps op de telefoon, met de mogelijkheid om daar doorheen te scrollen of te zoeken naar de juiste app. Waarom je die zou gebruiken, is een raadsel, want het Spotlight-zoekvenster is vanaf het homescreen ook nog steeds beschikbaar met een veeg omlaag.
Dan de widgets. Toevoegen kan vanuit het scherm met widgets links van het homescreen door te vegen of door op het +-teken linksboven in beeld te klikken bij het wijzigen van het homescreen. Dan komt er een menu omhoog met alle compatibele widgets. Dat zijn dus niet alle widgets die beschikbaar zijn voor iOS 13; ontwikkelaars moeten kennelijk nog iets doen om een widget zoals die tot nu toe werkte, compatibel te maken, want 3rd-partywidgets werken nu nog niet; alleen die van Apple zelf. Het ontwikkelen van widgets gaat alleen in SwiftUI.
De widgets kunnen diverse formaten hebben, maar zelf resizen is niet mogelijk. Er zijn onder meer widgets voor Shortcuts en Batterijen. Die laatste toont de accustatus van de iPhone, en eventueel van de Apple Watch, AirPods en meer. Apps van derden kunnen geen widgets met klikbare elementen hebben. Ook heeft Apple een widget gemaakt met de naam SmartStack. Het is een Siri Suggesties-widget die automatisch verandert op basis van dag, tijd en context. De toekomst zal uitwijzen hoe slim die widget is.
Het idee van widgets op een homescreen is in de smartphonemarkt niet nieuw. Zo zat het al in de oude generatie besturingssystemen, zoals Symbian, was het een functie van Android 1.0 in 2008, en denken gebruikers van Windows Phone 7 en 8 vermoedelijk met veel genoegen terug aan hun homescreen met live tiles. Goed om te weten: de nieuwe widgets komen wel naar iPadOS, maar je kunt ze niet op homescreens zetten. Ook de Appbibliotheek is niet te vinden op iPads.
Daarnaast zitten er nog andere wijzigingen in de interface. De belangrijkste voor sommige mensen is wellicht dat een telefoontje niet langer interrumpeert wat je doet. In plaats daarvan komt er een bescheiden balk boven in beeld met knoppen om op te nemen of op te hangen. Het is nog steeds een iPhone, maar het Phone-gedeelte komt steeds meer op de achtergrond te staan.
Siri heeft ook een nieuwe interface: een paarsachtig bolletje onder in beeld. Ook als hij bezig is, bijvoorbeeld met een liedje herkennen, neemt hij niet het hele scherm over en antwoorden komen in balken boven in beeld. Maar iets anders doen, lukt niet.
Belangrijk is ook dat er nu bijsluiters zijn voor privacy in apps en op websites. In Safari zijn die al te zien op basis van de trackingbescherming in de browser, in de App Store is die nog niet live. Ontwikkelaars mogen die zelf invullen. Daarnaast komt de beeld-in-beeldoptie, die al langer in de iPad zit, beschikbaar in iOS 14. Oudere iPhones krijgen nu ook in de Camera-app de Quick Take-optie voor video en toggles voor resolutie en framerate in beeld.
Voor iPads veranderen vooral dingen met de Pencil. Die kan nu vormen herkennen en geschreven tekst omzetten in getypte tekst. Dat is handig voor wie de Pencil veel gebruikt. Hoe groot dat deel van de gebruikersgroep is, zegt Apple niet.
Er zitten ook wijzigingen in CarPlay. Dat kan nu aangepaste wallpapers hebben en ondersteunt meer soorten apps, waaronder apps voor parkeren en het vinden van laadstations voor ev's.