Terug naar de bronstijd
Titel |
A Total War Saga: Troy |
:strip_exif()/i/2003631392.jpeg?f=imagenormal) |
Platform |
Epic Store (overige platformen in 2021) |
Ontwikkelaar |
Creative Assembly Sofia |
Uitgever |
SEGA |
Releasedatum |
Epic Store: 13 augustus 2020 Overig: augustus 2021 |
Weinig verhalen uit de oudheid spreken zo tot de verbeelding als het epos dat simpelweg is te vangen met de naam van één inmiddels vergane stad: Troje. Iedereen die ook maar iets heeft met geschiedenis, weet wel wat van de oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Dankzij Hollywood zien velen het gezicht van Brad Pitt voor zich als ze aan Achilles denken, terwijl Eric Bana voor hen de verpersoonlijking van Prins Hector van Troje zal zijn. De in 2004 uitgegeven film Troy is waarschijnlijk het bekendste en meest succesvolle entertainmentproduct rond het iconische verhaal, maar Troje is ook vaak te zien geweest in kunst, boeken, theater, films en televisie. Om over de virusdefinitie ‘trojan horse’ nog maar te zwijgen.
Dat is allemaal prachtig, maar wat is eigenlijk de reden dat je er nu op Tweakers over leest? Wie bekend is met geschiedenis en met name met games die een historische setting als basis gebruiken, weet dat er twee kanshebbers voor een grote titel rond dit onderwerp zijn. Aangezien Ubisoft met Assassin’s Creed Valhalla net een game met een vikingsetting heeft aangekondigd, blijft er maar een topkandidaat over. En inderdaad: er komt een Total War-game met de Trojaanse Oorlog als setting. Daarbij hebben we het over een ‘Total War Saga’. Dat is een game die de basis van Total War gebruikt, maar het op een wat kleinere schaal toepast. In plaats van een complete regio en een bredere historische periode, wordt een specifieker verhaal, een kortere periode of een persoon als basis genomen. Dat levert in het algemeen een spelervaring op die wat gestroomlijnder is. Daarmee gelden de Saga-games in de ogen van sommige fans als tussendoortjes, maar met die classificatie lijken we A Total War Saga: Troy bij voorbaat tekort te doen.
Toch is duidelijk dat we het hier hebben over een game die in veel opzichten kleiner is dan de reguliere Total War-games. Neem bijvoorbeeld Total War: Rome II. De spelomgeving daarvan strekte zich uit van Groot-Brittannië tot Centraal-Azië. Het spel bevatte een groot aantal verschillende facties en werd later nog voorzien van tal van uitbreidingen om diverse verhalen en periodes uit het Romeinse tijdperk verder uit te lichten. Die losse verhaaltjes zijn vergelijkbaar met een enkele Total War Saga. In het zesde en laatste campaign pack voor Total War: Rome II, genaamd Rise of the Republic, kreeg je bijvoorbeeld mee hoe Rome tot wasdom kwam, in een campagne die zich 127 jaar voor Total War: Rome II afspeelde. Leuk detail: Rise of the Republic en ook het vijfde pack, Empire Divided, zijn gemaakt door Creative Assembly Sofia. Die twee uitbreidingen voor Rome II gaven de Bulgaarse studio de kans veel te leren over Total War en de bijbehorende gameplay, en dat beviel zo goed dat de studio de kans kreeg een heel eigen Total War-game te maken. A Total War Saga: Troy is dan ook de eerste volledige game die door CA Sofia wordt ontwikkeld.
Wat daarbij ook nog grappig is om te vertellen, is dat de studio zélf de keuze heeft gemaakt om een Saga-game rond de Trojaanse oorlog te maken. “We wilden al langer verder terug de geschiedenis in”, legt game director Maya Georgieva aan Tweakers uit, in een online interview dat we na onze speelsessie konden doen. “We hebben Rise of the Republic gemaakt, maar eigenlijk wilde ik toen al terug naar het verhaal over de stichting van Rome. Dat was echter een dermate ander tijdperk dat dat op dat moment niet haalbaar was binnen Rome II. Toen we de kans kregen een losse game te maken, was voor ons snel duidelijk dat we daarmee wél verder terug in de tijd konden. Zo kwamen we op de bronstijd uit.”
Wie aan een half woord genoeg heeft, zou kunnen speculeren dat CA Sofia de wens om het verhaal van de stichting van Rome te vertellen nu zelf ‘kickstart’ met Troje als beginpunt. De Trojaanse oorlog is immers niet alleen een groot verhaal op zichzelf, maar vormt ook het startpunt van diverse andere mythes, zoals de Odyssee en de Aeneis. Die laatste mythe draait rond het verhaal van Trojaan Aeneas. Na zijn vlucht uit Troje legde hij na enige omzwervingen met zijn zoon Ascanius in Italië de basis voor een lijn van koningen waar later Remus en Romulus uit voort zouden komen. Of we die mythes in gamevorm zullen terugzien is uiteraard nog lang niet duidelijk, maar het is best leuk om erover na te denken.
Helden en mythische wezens
Door naar leukere dingen, want belangrijker dan speculeren over wat er ooit zal komen, is kijken naar wat er nu al zeker aan zit te komen. In een eerdere trailer onthulde CA Sofia al wat beelden van de campagnemap, al was daarin nog niet echt goed te zien wat de precieze afmetingen zijn. Wel duidelijk is dat de game voor een Saga-versie van Total War behoorlijk uitgebreid zal worden, met niet minder dan 240 nederzettingen. Dat is eerder vergelijkbaar met een normale Total War-game dan met de Saga-versies. Er valt dus genoeg te veroveren, ook buiten Troje om.
Zelf eigenschappen kiezen
De slag om Troje is natuurlijk blikvanger, en ook het strijdtoneel dat we konden betreden in de demo die we mochten spelen. Voor de gelegenheid had CA Sofia een Grieks leger, aangevoerd door de legendarische held Achilles, tegenover een Trojaans leger met daarin Hector geplaatst. Het gevecht, speelbaar vanuit beide perspectieven en in zowel Easy als Hard, liet ons kennismaken met een aardig aantal nieuwe features die de gevechten nog wat meer diepgang zullen geven. Daarbij horen eigenschappen van Achilles en Hector die in dit gevecht voor ons waren bepaald maar in de campagne door de speler zelf kunnen worden vormgegeven. Die eigenschappen komen uit een skill tree waarmee je de stijl van je helden zelf naar eigen inzicht kunt vormgeven.
:strip_exif()/i/2003631350.jpeg?f=imagearticlefull)
Minotaur en Centaurs
Behalve de legendarische helden zullen ook andere mythische figuren in de game voorkomen. In het demogevecht waren dat Minotaur aan de kant van de Trojanen en Centaurs aan de kant van de Grieken. In beide gevallen geldt dat dit niet de beestachtige wezens zijn die je wellicht kent uit de verhalen. De makers hebben gekozen voor een aanpak die de mythe overbrengt naar de realiteit. Stel dat er iets of iemand leefde die zou voldoen aan de eigenschappen van de Centaurs, hoe zou dat er dan uitzien? Het antwoord: als een zeer vaardige ruiter die dankzij zijn wapenuitrusting haast één lijkt te zijn met het paard dat hij berijdt. Minotaur is een gigantische kerel die een dierenvacht draagt en met een gigantische bijl harde klappen uitdeelt. Er is dus niet gekozen om deze mythische wezens een meer fantasierijke invulling te geven, het zijn steeds ‘gewoon’ mensen. Een begrijpelijke keuze, al zijn we wel benieuwd hoe de Cyclops eruit komt te zien.
Het moge duidelijk zijn dat de helden en mythische wezens de sterkste units op het slagveld zijn. De helden hebben allerlei speciale aanvallen en zijn de aanvoerders van het leger, terwijl de mythische units unieke voordelen bieden. Zo belanden we met A Total War Saga: Troy in een tijdperk waarin infanterie de toon aangaf. Zodoende zijn de Centaurs de enige krijgers te paard die je tegenkomt. Dat geeft nogal een voordeel. In de campagne is het dan ook slim om de regio waar de Centaurs vandaan komen, te veroveren. Hier moet je vervolgens een bepaald gebouw zien te bouwen, waarna je Centaurs kunt rekruteren. Het verkrijgen van Minotaur en Cyclops werkt anders. Dat zijn voorbeelden van beloningen die spelers krijgen vanuit Divine Will. Deze feature is erop gericht de goden tevreden te stellen, waarna die goden de speler zullen belonen met bonussen en dus ook - in het beste geval - met een mythisch figuur dat daarna kan worden ingezet bij gevechten.
Nieuw terrein, meer infanterie
Bij de gevechten zullen als vanouds grote legers met duizenden soldaten tegenover elkaar komen te staan. Om daar alvast een voorproefje van te krijgen, speelden we zoals gezegd een losse veldslag tussen een Grieks en een Trojaans leger, met Achilles en de Centaurs aan de ene kant en Hector en Minotaur aan de andere kant. Het gevecht speelde zich af buiten Troje, in de buurt van de zee. De map kenmerkte zich door relatief kleine hoogteverschillen, weinig beschutting en … hoog gras, zand en modder. Die drie terreintypen zijn nieuw voor A Total War Saga: Troy, of beter gezegd: ze hebben in deze game voor het eerst een rol in de gameplay. Zo is bekend dat units zich kunnen verschuilen in een bos, maar sommige units kunnen dat nu ook in hoog gras. Zand is zwaarder om doorheen te komen voor alle units, wat voor het ene type soldaat een groter probleem is dan voor het andere. Modder is hier de heftigere variant van. Je lichte units zullen zich probleemloos door de modder verplaatsen, maar je soldaten met zware uitrusting en grote wapens ploegen er een stuk moeizamer doorheen. Dat brengt risico’s en kansen met zich mee.
De grote rol voor de ondergrond correspondeert met een grotere onderverdeling in units als het gaat om de vraag of ze licht, gemiddeld of zwaar zijn. Ergens is dat ook wel logisch. Zoals gezegd kent dit tijdperk vooral infanterie-eenheden, dus in het kader van variatie en diepgang is het wel handig daar veel verschillende opties in te hebben. Van die opties zagen we er in dit gevecht alvast een aantal. Zo had Achilles allerlei verschillende soorten Griekse vechters aan zijn zijde, waaronder zijn legendarische Myrmidons. Aan de Trojaanse zijde zagen we in Guards of Troy en Hector’s Chosen enkele van de zwaarste, verdedigend ingestelde soldaten. Dat zijn units die je liever niet van voren aanvalt zonder daar een goed idee bij te hebben. Dat idee kan zijn om ze te proberen in te sluiten met je lichtvoetige units, of ze te verrassen met je speerwerpende soldaten.
:strip_exif()/i/2003631370.jpeg?f=imagearticlefull)
Het uitspelen van deze kaarten lijkt natuurlijk veel op hoe dat altijd ging in Total War, met wat meer lagen aan diepgang die voortkomen uit de onderlinge verschillen. Zo zijn lichtere units soms handig genoeg om bepaalde vijanden op een plek te houden, ondanks dat ze die confrontatie niet zullen overleven. Zo’n actie kan echter de tijd winnen die nodig is om je sterkere en nog onaangetaste eenheden in positie te brengen voor de beslissende fase in het gevecht. De AI wist het ons op Hard flink lastig te maken, om maar niet te zeggen: we werden meestal in de pan gehakt. Gewenning en beter gebruikmaken van het terrein helpt, maar het is zeker niet zo dat de AI te pas en te onpas in je valstrikken trapt en de beste units zomaar de dood in jaagt.
Van wapen wisselen
De gevechten in A Total War Saga: Troy hebben nog een andere, nieuwe laag. Er zijn meer units die van wapen kunnen wisselen dan ooit tevoren. We kennen wel units uit oudere games die eerst een speer wierpen voor ze hun zwaard pakten, of die konden wisselen tussen een boog en een zwaard, maar in deze game kunnen sommige units ook van houding wisselen. Daarbij kan soms de positie van hun schild veranderen, waarbij sommige zware units het schild ook op hun rug kunnen gaan dragen. Op dat moment zullen ze daadwerkelijk minder kwetsbaar zijn als ze bijvoorbeeld van achteren worden belaagd door boogschutters. Tegelijkertijd hebben ze aan de voorkant twee handen vrij voor hun speer, zodat ze een meer offensieve houding aan kunnen nemen waarmee ze sneller door een vijandige linie kunnen breken.
:strip_exif()/i/2003631364.jpeg?f=imagearticlefull)
Bij het breken van linies komt ook het aloude aspect ‘moraal’ om de hoek kijken. Ervaren Total War-spelers weten dat gevechten soms een ander einde kennen dan verwacht, simpelweg omdat bij soldaten de moed weleens in de schoenen zakt en vluchtende units over het algemeen niet zo goed zijn in het winnen van veldslagen. We hebben door de jaren heen al vaker ‘onmogelijke’ gevechten gewonnen door vijanden dusdanig in de problemen te brengen dat ze de aftocht bliezen, zelfs terwijl ze over een sterker leger beschikten. Dat effect belooft in Troy nog sterker aanwezig te zijn. In de eerste plaats kennen de units onderling sterke verschillen. Achilles’ Myrmidons en Hectors trouwste soldaten zul je niet snel op de vlucht krijgen, zeker niet als hun leider in de buurt is. Andere units breken waarschijnlijk sneller, zeker als ze te maken krijgen met Minotaur of de Centaurs, die elk als speciale bonus hebben dat ze vijanden extra angst inboezemen.
Aristeia
Mocht het allemaal toch wat penibel worden, dan hebben de helden nog een laatste troefkaart. Helden als Achilles en Hector hebben namelijk een ‘Aristeia-meter’. Dat woord verwijst naar passages uit de Illias waarin helden hun meest legendarische acties uitvoerden, en in het spel is dat ook precies wat er gebeurt. Zodra de meter vol is en Aristeia wordt geactiveerd, kunnen Achilles en Hector tijdelijk hun speciale aanvallen en abilities ‘spammen’. Oftewel: waar je normaal een cooldown-periode hebt voor je een speciale aanval opnieuw kunt uitvoeren, kun je er nu voortdurend gebruik van maken. Dit zijn momenten waarop de helden veranderen in de half-goddelijke personages die ze zijn in de mythes. Zo zal Achilles er lustig op los hakken, terwijl Hector zichzelf en de units om hem heen kan veranderen in een haast ondoordringbare muur waarop complete legioenen zich stukbijten.
Spelen met deze eigenschappen bleek al behoorlijk leuk in het vacuüm van dit losse gevecht. Het belooft veel goeds voor de toekomst, wanneer we een en ander ook kunnen spelen in het perspectief van een bredere campagne waarin je uiteraard meer invloed hebt op wat voor units je in je leger hebt en beter hebt leren begrijpen hoe je daarmee omgaat. Zeker voor Total War-games is dat in previews altijd wel een handicap: je krijgt ineens een groot leger voor je neus en kent de units niet goed genoeg om meteen een optimale strategie te kunnen voeren. Dat de game op Hard voor ons nu heel pittig bleek, hoeft dus niet alles te zeggen.
Voorlopige conclusie
Als Saga-game mag A Total War Saga: Troy kleiner zijn dan normale Total War-games, we kijken er zeker niet minder naar uit. De Bulgaarse tak van Creative Assembly pakt met de Trojaanse oorlog en alle mythen en sagen daar omheen een heel interessante en aantrekkelijke setting en gebruikt de helden, monsters en volken uit die verhalen op een leuke manier in het spel. Natuurlijk hebben we met Achilles en Hector al meteen twee zeer vooraanstaande helden gezien, maar er zijn er natuurlijk veel meer te verzinnen. We zijn ook zeer benieuwd naar de manier waarop dit alles wordt vastgemaakt aan een campagnemodus.
Gratis!?
Enkele dagen na onze speelsessie werd bekend dat A Total War Saga: Troy het eerste jaar exclusief verkrijgbaar zal zijn via de Epic Store. Bovendien zal het spel gratis zijn voor wie het direct op 13 augustus 2020 downloadt. Feitelijk geven Sega en Epic het spel de eerste 24 uur na release dus gratis weg.