Door Jurian Ubachs

Redacteur

A Total War Saga: Troy Preview

Achilles versus Hector op het strand

04-06-2020 • 16:00

68

Multipage-opmaak

Terug naar de bronstijd

Titel A Total War Saga: Troy A Total War Saga: Troy
Platform Epic Store
(overige platformen in 2021)
Ontwikkelaar Creative Assembly Sofia
Uitgever SEGA
Releasedatum Epic Store: 13 augustus 2020
Overig: augustus 2021

Weinig verhalen uit de oudheid spreken zo tot de verbeelding als het epos dat simpelweg is te vangen met de naam van één inmiddels vergane stad: Troje. Iedereen die ook maar iets heeft met geschiedenis, weet wel wat van de oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Dankzij Hollywood zien velen het gezicht van Brad Pitt voor zich als ze aan Achilles denken, terwijl Eric Bana voor hen de verpersoonlijking van Prins Hector van Troje zal zijn. De in 2004 uitgegeven film Troy is waarschijnlijk het bekendste en meest succesvolle entertainmentproduct rond het iconische verhaal, maar Troje is ook vaak te zien geweest in kunst, boeken, theater, films en televisie. Om over de virusdefinitie ‘trojan horse’ nog maar te zwijgen.

Dat is allemaal prachtig, maar wat is eigenlijk de reden dat je er nu op Tweakers over leest? Wie bekend is met geschiedenis en met name met games die een historische setting als basis gebruiken, weet dat er twee kanshebbers voor een grote titel rond dit onderwerp zijn. Aangezien Ubisoft met Assassin’s Creed Valhalla net een game met een vikingsetting heeft aangekondigd, blijft er maar een topkandidaat over. En inderdaad: er komt een Total War-game met de Trojaanse Oorlog als setting. Daarbij hebben we het over een ‘Total War Saga’. Dat is een game die de basis van Total War gebruikt, maar het op een wat kleinere schaal toepast. In plaats van een complete regio en een bredere historische periode, wordt een specifieker verhaal, een kortere periode of een persoon als basis genomen. Dat levert in het algemeen een spelervaring op die wat gestroomlijnder is. Daarmee gelden de Saga-games in de ogen van sommige fans als tussendoortjes, maar met die classificatie lijken we A Total War Saga: Troy bij voorbaat tekort te doen.

Toch is duidelijk dat we het hier hebben over een game die in veel opzichten kleiner is dan de reguliere Total War-games. Neem bijvoorbeeld Total War: Rome II. De spelomgeving daarvan strekte zich uit van Groot-Brittannië tot Centraal-Azië. Het spel bevatte een groot aantal verschillende facties en werd later nog voorzien van tal van uitbreidingen om diverse verhalen en periodes uit het Romeinse tijdperk verder uit te lichten. Die losse verhaaltjes zijn vergelijkbaar met een enkele Total War Saga. In het zesde en laatste campaign pack voor Total War: Rome II, genaamd Rise of the Republic, kreeg je bijvoorbeeld mee hoe Rome tot wasdom kwam, in een campagne die zich 127 jaar voor Total War: Rome II afspeelde. Leuk detail: Rise of the Republic en ook het vijfde pack, Empire Divided, zijn gemaakt door Creative Assembly Sofia. Die twee uitbreidingen voor Rome II gaven de Bulgaarse studio de kans veel te leren over Total War en de bijbehorende gameplay, en dat beviel zo goed dat de studio de kans kreeg een heel eigen Total War-game te maken. A Total War Saga: Troy is dan ook de eerste volledige game die door CA Sofia wordt ontwikkeld.

Wat daarbij ook nog grappig is om te vertellen, is dat de studio zélf de keuze heeft gemaakt om een Saga-game rond de Trojaanse oorlog te maken. “We wilden al langer verder terug de geschiedenis in”, legt game director Maya Georgieva aan Tweakers uit, in een online interview dat we na onze speelsessie konden doen. “We hebben Rise of the Republic gemaakt, maar eigenlijk wilde ik toen al terug naar het verhaal over de stichting van Rome. Dat was echter een dermate ander tijdperk dat dat op dat moment niet haalbaar was binnen Rome II. Toen we de kans kregen een losse game te maken, was voor ons snel duidelijk dat we daarmee wél verder terug in de tijd konden. Zo kwamen we op de bronstijd uit.”

Wie aan een half woord genoeg heeft, zou kunnen speculeren dat CA Sofia de wens om het verhaal van de stichting van Rome te vertellen nu zelf ‘kickstart’ met Troje als beginpunt. De Trojaanse oorlog is immers niet alleen een groot verhaal op zichzelf, maar vormt ook het startpunt van diverse andere mythes, zoals de Odyssee en de Aeneis. Die laatste mythe draait rond het verhaal van Trojaan Aeneas. Na zijn vlucht uit Troje legde hij na enige omzwervingen met zijn zoon Ascanius in Italië de basis voor een lijn van koningen waar later Remus en Romulus uit voort zouden komen. Of we die mythes in gamevorm zullen terugzien is uiteraard nog lang niet duidelijk, maar het is best leuk om erover na te denken.

Helden en mythische wezens

Door naar leukere dingen, want belangrijker dan speculeren over wat er ooit zal komen, is kijken naar wat er nu al zeker aan zit te komen. In een eerdere trailer onthulde CA Sofia al wat beelden van de campagnemap, al was daarin nog niet echt goed te zien wat de precieze afmetingen zijn. Wel duidelijk is dat de game voor een Saga-versie van Total War behoorlijk uitgebreid zal worden, met niet minder dan 240 nederzettingen. Dat is eerder vergelijkbaar met een normale Total War-game dan met de Saga-versies. Er valt dus genoeg te veroveren, ook buiten Troje om.

Zelf eigenschappen kiezen

De slag om Troje is natuurlijk blikvanger, en ook het strijdtoneel dat we konden betreden in de demo die we mochten spelen. Voor de gelegenheid had CA Sofia een Grieks leger, aangevoerd door de legendarische held Achilles, tegenover een Trojaans leger met daarin Hector geplaatst. Het gevecht, speelbaar vanuit beide perspectieven en in zowel Easy als Hard, liet ons kennismaken met een aardig aantal nieuwe features die de gevechten nog wat meer diepgang zullen geven. Daarbij horen eigenschappen van Achilles en Hector die in dit gevecht voor ons waren bepaald maar in de campagne door de speler zelf kunnen worden vormgegeven. Die eigenschappen komen uit een skill tree waarmee je de stijl van je helden zelf naar eigen inzicht kunt vormgeven.

A Total War Saga: Troy

Minotaur en Centaurs

Behalve de legendarische helden zullen ook andere mythische figuren in de game voorkomen. In het demogevecht waren dat Minotaur aan de kant van de Trojanen en Centaurs aan de kant van de Grieken. In beide gevallen geldt dat dit niet de beestachtige wezens zijn die je wellicht kent uit de verhalen. De makers hebben gekozen voor een aanpak die de mythe overbrengt naar de realiteit. Stel dat er iets of iemand leefde die zou voldoen aan de eigenschappen van de Centaurs, hoe zou dat er dan uitzien? Het antwoord: als een zeer vaardige ruiter die dankzij zijn wapenuitrusting haast één lijkt te zijn met het paard dat hij berijdt. Minotaur is een gigantische kerel die een dierenvacht draagt en met een gigantische bijl harde klappen uitdeelt. Er is dus niet gekozen om deze mythische wezens een meer fantasierijke invulling te geven, het zijn steeds ‘gewoon’ mensen. Een begrijpelijke keuze, al zijn we wel benieuwd hoe de Cyclops eruit komt te zien.

Het moge duidelijk zijn dat de helden en mythische wezens de sterkste units op het slagveld zijn. De helden hebben allerlei speciale aanvallen en zijn de aanvoerders van het leger, terwijl de mythische units unieke voordelen bieden. Zo belanden we met A Total War Saga: Troy in een tijdperk waarin infanterie de toon aangaf. Zodoende zijn de Centaurs de enige krijgers te paard die je tegenkomt. Dat geeft nogal een voordeel. In de campagne is het dan ook slim om de regio waar de Centaurs vandaan komen, te veroveren. Hier moet je vervolgens een bepaald gebouw zien te bouwen, waarna je Centaurs kunt rekruteren. Het verkrijgen van Minotaur en Cyclops werkt anders. Dat zijn voorbeelden van beloningen die spelers krijgen vanuit Divine Will. Deze feature is erop gericht de goden tevreden te stellen, waarna die goden de speler zullen belonen met bonussen en dus ook - in het beste geval - met een mythisch figuur dat daarna kan worden ingezet bij gevechten.

Nieuw terrein, meer infanterie

Bij de gevechten zullen als vanouds grote legers met duizenden soldaten tegenover elkaar komen te staan. Om daar alvast een voorproefje van te krijgen, speelden we zoals gezegd een losse veldslag tussen een Grieks en een Trojaans leger, met Achilles en de Centaurs aan de ene kant en Hector en Minotaur aan de andere kant. Het gevecht speelde zich af buiten Troje, in de buurt van de zee. De map kenmerkte zich door relatief kleine hoogteverschillen, weinig beschutting en … hoog gras, zand en modder. Die drie terreintypen zijn nieuw voor A Total War Saga: Troy, of beter gezegd: ze hebben in deze game voor het eerst een rol in de gameplay. Zo is bekend dat units zich kunnen verschuilen in een bos, maar sommige units kunnen dat nu ook in hoog gras. Zand is zwaarder om doorheen te komen voor alle units, wat voor het ene type soldaat een groter probleem is dan voor het andere. Modder is hier de heftigere variant van. Je lichte units zullen zich probleemloos door de modder verplaatsen, maar je soldaten met zware uitrusting en grote wapens ploegen er een stuk moeizamer doorheen. Dat brengt risico’s en kansen met zich mee.

De grote rol voor de ondergrond correspondeert met een grotere onderverdeling in units als het gaat om de vraag of ze licht, gemiddeld of zwaar zijn. Ergens is dat ook wel logisch. Zoals gezegd kent dit tijdperk vooral infanterie-eenheden, dus in het kader van variatie en diepgang is het wel handig daar veel verschillende opties in te hebben. Van die opties zagen we er in dit gevecht alvast een aantal. Zo had Achilles allerlei verschillende soorten Griekse vechters aan zijn zijde, waaronder zijn legendarische Myrmidons. Aan de Trojaanse zijde zagen we in Guards of Troy en Hector’s Chosen enkele van de zwaarste, verdedigend ingestelde soldaten. Dat zijn units die je liever niet van voren aanvalt zonder daar een goed idee bij te hebben. Dat idee kan zijn om ze te proberen in te sluiten met je lichtvoetige units, of ze te verrassen met je speerwerpende soldaten.

A Total War Saga: Troy

Het uitspelen van deze kaarten lijkt natuurlijk veel op hoe dat altijd ging in Total War, met wat meer lagen aan diepgang die voortkomen uit de onderlinge verschillen. Zo zijn lichtere units soms handig genoeg om bepaalde vijanden op een plek te houden, ondanks dat ze die confrontatie niet zullen overleven. Zo’n actie kan echter de tijd winnen die nodig is om je sterkere en nog onaangetaste eenheden in positie te brengen voor de beslissende fase in het gevecht. De AI wist het ons op Hard flink lastig te maken, om maar niet te zeggen: we werden meestal in de pan gehakt. Gewenning en beter gebruikmaken van het terrein helpt, maar het is zeker niet zo dat de AI te pas en te onpas in je valstrikken trapt en de beste units zomaar de dood in jaagt.

Van wapen wisselen

De gevechten in A Total War Saga: Troy hebben nog een andere, nieuwe laag. Er zijn meer units die van wapen kunnen wisselen dan ooit tevoren. We kennen wel units uit oudere games die eerst een speer wierpen voor ze hun zwaard pakten, of die konden wisselen tussen een boog en een zwaard, maar in deze game kunnen sommige units ook van houding wisselen. Daarbij kan soms de positie van hun schild veranderen, waarbij sommige zware units het schild ook op hun rug kunnen gaan dragen. Op dat moment zullen ze daadwerkelijk minder kwetsbaar zijn als ze bijvoorbeeld van achteren worden belaagd door boogschutters. Tegelijkertijd hebben ze aan de voorkant twee handen vrij voor hun speer, zodat ze een meer offensieve houding aan kunnen nemen waarmee ze sneller door een vijandige linie kunnen breken.

A Total War Saga: Troy

Bij het breken van linies komt ook het aloude aspect ‘moraal’ om de hoek kijken. Ervaren Total War-spelers weten dat gevechten soms een ander einde kennen dan verwacht, simpelweg omdat bij soldaten de moed weleens in de schoenen zakt en vluchtende units over het algemeen niet zo goed zijn in het winnen van veldslagen. We hebben door de jaren heen al vaker ‘onmogelijke’ gevechten gewonnen door vijanden dusdanig in de problemen te brengen dat ze de aftocht bliezen, zelfs terwijl ze over een sterker leger beschikten. Dat effect belooft in Troy nog sterker aanwezig te zijn. In de eerste plaats kennen de units onderling sterke verschillen. Achilles’ Myrmidons en Hectors trouwste soldaten zul je niet snel op de vlucht krijgen, zeker niet als hun leider in de buurt is. Andere units breken waarschijnlijk sneller, zeker als ze te maken krijgen met Minotaur of de Centaurs, die elk als speciale bonus hebben dat ze vijanden extra angst inboezemen.

Aristeia

Mocht het allemaal toch wat penibel worden, dan hebben de helden nog een laatste troefkaart. Helden als Achilles en Hector hebben namelijk een ‘Aristeia-meter’. Dat woord verwijst naar passages uit de Illias waarin helden hun meest legendarische acties uitvoerden, en in het spel is dat ook precies wat er gebeurt. Zodra de meter vol is en Aristeia wordt geactiveerd, kunnen Achilles en Hector tijdelijk hun speciale aanvallen en abilities ‘spammen’. Oftewel: waar je normaal een cooldown-periode hebt voor je een speciale aanval opnieuw kunt uitvoeren, kun je er nu voortdurend gebruik van maken. Dit zijn momenten waarop de helden veranderen in de half-goddelijke personages die ze zijn in de mythes. Zo zal Achilles er lustig op los hakken, terwijl Hector zichzelf en de units om hem heen kan veranderen in een haast ondoordringbare muur waarop complete legioenen zich stukbijten.

Spelen met deze eigenschappen bleek al behoorlijk leuk in het vacuüm van dit losse gevecht. Het belooft veel goeds voor de toekomst, wanneer we een en ander ook kunnen spelen in het perspectief van een bredere campagne waarin je uiteraard meer invloed hebt op wat voor units je in je leger hebt en beter hebt leren begrijpen hoe je daarmee omgaat. Zeker voor Total War-games is dat in previews altijd wel een handicap: je krijgt ineens een groot leger voor je neus en kent de units niet goed genoeg om meteen een optimale strategie te kunnen voeren. Dat de game op Hard voor ons nu heel pittig bleek, hoeft dus niet alles te zeggen.

Voorlopige conclusie

Als Saga-game mag A Total War Saga: Troy kleiner zijn dan normale Total War-games, we kijken er zeker niet minder naar uit. De Bulgaarse tak van Creative Assembly pakt met de Trojaanse oorlog en alle mythen en sagen daar omheen een heel interessante en aantrekkelijke setting en gebruikt de helden, monsters en volken uit die verhalen op een leuke manier in het spel. Natuurlijk hebben we met Achilles en Hector al meteen twee zeer vooraanstaande helden gezien, maar er zijn er natuurlijk veel meer te verzinnen. We zijn ook zeer benieuwd naar de manier waarop dit alles wordt vastgemaakt aan een campagnemodus.

Gratis!?

Enkele dagen na onze speelsessie werd bekend dat A Total War Saga: Troy het eerste jaar exclusief verkrijgbaar zal zijn via de Epic Store. Bovendien zal het spel gratis zijn voor wie het direct op 13 augustus 2020 downloadt. Feitelijk geven Sega en Epic het spel de eerste 24 uur na release dus gratis weg.

Reacties (68)

68
65
38
5
0
12
Wijzig sortering
Een punt dat spijtig genoeg in dit artikel niet naar voren komt, en voor veel Total War spelers een olifant in de kamer is, is de verstoten mogelijkheid om mods te maken voor deze game.
De epic gamestore ondersteund geen mods, terwijl mods voor veel spelers juist een enorme toevoeging zijn.

Uit financiële beredenering ben ik het eens met de keuze voor een 1 jaar exclusieve Epic Gamestore keuze, vanuit PR en marketing beredenering vindt ik deze keuze zeer matig.

Maargoed, voor mensen die geen problemen hebben met de Epic store is dit een uitstekende kans om een keer een Total War game te proberen!
Ik ben het even kwijt, maar wat is het probleem met Epic? Hierbij hier is het gewoon één van de vele mogelijkheden om games te kopen en spelen, naast Steam, Origin, Ubisoft, Battle-Net enzo Het werkt allemaal prima.
https://kotaku.com/why-pe...ic-games-store-1833848770

Het ‘lijkt’ allemaal heel leuk en aardig, die gratis games, maar er de hele attitude van de nice guy spelen en ondertussen geen respect te hebben voor de bestaande stores.. dat is nog maar een klein deel.

[Reactie gewijzigd door Idleidol89 op 26 juli 2024 16:24]

Bedankt! Even snel eerste stukje gelezen (waar de kern hoort te staan), snap ik de boosheid niet. Tenzij je erg actief bent met de community en achievements belangrijk vind is er toch weinig aan de hand. Exclusives zijn er altijd geweest. Ik baal ook dan Sony alleen voor de PlayStation games heeft, maar in dit geval heb je er als speler weinig last van.
Ik voel geen verschil als ik nu Steam open, Epic open of Origin. De game laad gewoon in en kan gewoon spelen.

Zal later alles even lezen. Nu aan het werk.
En hoe houd bijvoorbeeld steam rekening met epic?
Hoe zou jij dan bijvoorbeeld de concurrentie aangaan met een reus als steam?
Ik ben het eens dat het soms vervelend is maar ik zou niet zo goed weten hoe zij anders een marktaantdeel te pakken zouden moeten kijken.
Als ik zou kiezen tussen kopen voor steam of voor epic zou ik uiteraard voor steam gaan.
Maar nu ik door epic een aardige gratis bibliotheek heb gekregen maakt het mij niet zoveel meer uit. (ook al speel ik die gratis spellen niet)
Dit berichtje is niet als sneer bedoel.
ondertussen geen respect te hebben voor de bestaande stores
We hebben het over bedrijven hier, niet een 'rap battle'.

Kotaku is al lang niet meer serieus te nemen, elke journalist van waarde werkt er niet meer. Zijn alleen maar bezig met politieke correctheid en allerhande gezeik waar geen enkele gamer op zit te wachten.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 26 juli 2024 16:24]

Kotaku is de 4chan van de gamer onderhand. Weet wat je leest...
Er is geen plug-and-play support voor mods, mods zijn zeker wel mogelijk via Epic Store. Kijk naar Satisfactory bijvoorbeeld, die heeft een hele actieve mod-community, en veel ideeen in update 3 komen vanuit de modwereld.
Dat is niet de enigste olifant in de kamer, ik lag mij een bult met voor het eerst heeft het spel verschillende soorten terrein die invloed hebben op het gevecht, ik zat al in Napoleon het terrein uit 20 hoeken te bekijken, waar heb ik line of sight, waar zijn er bomen, waar zijn er muurtjes, durf nu niet met zekerheid zeggen of er moeras aanwezig was maar daar is helemaal niets nieuw aan. Maar nu heb je zand, geeuw.

En het gevecht zelf dan, formaties? Hold ground? Shield formations? Tech trees die echt invloed hebben op je troepen en hoe je ze kan aansturen? Allemaal er al lang uitgesloopt in favor voor wat hero's met god like skills.

Sorry maar dit zijn al lang geen grootschalige gevechten meer, dit is leage of legends met wat rondwandelend slachtvee errond.
Heb je ook een bron voor het verwijderen van de Mod Support? Alle bronnen die ik ken wijzen gewoon op mod support.

De Mod support is immers niet afhankelijk van de storefront waar je de game koopt. Al ver voor er ook maar sprake was van de Steam Store hadden de Total war games al mod support. Dat Steam het wat makkelijker maakt om mods te downloaden en te installeren klopt, maar mod support is zeker niet afhankelijk van Steam of epic.

Als de store het niet support gaan we gewoon weer modden via de modfolder en txt files :P
Mods werken toch gewoon via de CA launcher nu? Daar bepaal je wat er actief wordt in de game.
Hoezo epic store ondersteund geen mods? Werkt fantastisch. Je hebt alleen geen alternatief op de steam workshop. Nu is de epic store heel nieuw en steam kwam ook niet uit met alle features die het nu heeft. Een beetje geduld svp. Ik vind het vooral een prettig idee dat er bij epic meer geld gaat naar ontwikkelaars in plaats van de stompzinnige speeltjes van valve.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 juli 2024 16:24]

Stompzinnige speeltjes, lol een beetje respect ja. Steam is het enige fatsoenlijke launch platform /store voor games. De anderen komen bij lange na nog niet in de buurt. Om te eindigen met het prutswerk van Bethesda. Het weggeven van gratis games door epic gaat daar niks aan veranderen. Ik heb alleen de gratis games toegevoegd en koop niks. Ik geef liever 20€ extra uit voor een Steam versie zoals laatst met Doom Eternal. En de Epic exclusives gaan met een fles rum en johoho of helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 26 juli 2024 16:24]

Sorry maar steam is zeker niet fatsoenlijk. Er zijn genoeg dingen die ze gewoon slecht oppakken.

Customer support is 0. Review bombing maakt ze niks uit. Een goede moderatiebeleid is ook iets dat ver te zoeken is. Het is alleen maar beter als iemand anders de stap durft te nemen.

Steam doet nu al 10 jaar halfbakken werk.
Gelukkig zeg je zelf al sorry. Steam is top en wordt door verreweg de meeste gebruikers als beste gezien. Dat jij daar niet onder valt is niet relevant. Als Steam slecht is dan is de rest zwaar en zwaar klote.
Nee, Steam heeft vele features die de rest niet heeft, daarom is Steam beter dan de rest. "Zwaar klote" is niets dan relativeren.
Ik heb ook een voorkeur voor Steam, Maar dat vooral omdat ik het grootste gedeelte van mijn games ooit via Steam heb gekocht. (meer dan 1200).
Ik heb niet zozeer een hekel aan de andere distributiediensten aan zich, maar wel aan het feit dat er tegenwoordig teveel zijn.

Ik zie Bethesda ook nog wel een launcher uitbrengen. Dat is er dan weer een op de teller.
En hoe lang zou het duren voordat Paradox hetzelfde doet....
Het begint vervelend te worden, En dat is waar ik mij dan weer aan erger.
Straks heb ik voor elke uitgever een aparte launcher... Daar pas ik toch een beetje voor.

In de ideale wereld zouden 5 diensten een mooi evenwicht tegen elkaar kunnen bieden zonder dat het er vervelend veel zijn.
Maar het feit is dat we het wel moeten gaan accepteren. In de streaming markt zien we het nu ook gebeuren, Daar zijn na netflix er snel velen gevolgd.
Enkele dagen na onze speelsessie werd bekend dat A Total War Saga: Troy het eerste jaar exclusief verkrijgbaar zal zijn via de Epic Store. Bovendien zal het spel gratis zijn voor wie het direct op 13 augustus 2020 downloadt. Feitelijk geven Sega en Epic het spel de eerste 24 uur na release dus gratis weg.
Weet je dus ook meteen met hoeveel geld Timmy loopt te smijten om games op EGS te krijgen. De verkoop van je game doet er gewoon niet meer toe met hoeveel geld je van Epic krijgt...
Er zit meer achter dan dat. Sowieso wordt hier kapitaal aangewend om marktaandeel te veroveren. Dat is niets anders dan wat bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl heeft gedaan, waar het nu lekker het MKB aan het uitmelken is. Of Netflix met het opkopen van content. Of Amazon. Of Uber... De lijst is lang.

Tegelijkertijd is het bijna nooit zo dat er geen gratis marketingverhaal achter deze giveaways zit. Zeker bij de grotere titels wordt het actief getimed en gebruikt om nieuwe content te verkopen. Je krijgt de vanilla game als er net een vette DLC of expansion uit komt bijvoorbeeld. Of je krijgt nu het eerste deel van de Saga's die betrekkelijk korte games zijn om je lekker te maken voor de rest. Of een giveaway wordt gebruikt om actief te zorgen dat iedereen 2FA activeert.

Het is dus vooral een win-win situatie voor de betrokkenen, inclusief de consument. Daarbij is het ook goed om de beweging op de markt in ogenschouw te nemen. Er is een beweging naar cloudbased en sub-based gaming aan het ontstaan, vooral bij een paar grote publishers en ook bij Google en Amazon (!!! voel je 'm al). Je kunt je afvragen of de individuele devs en studios daar nou zo bij gebaat zijn. Ze staan op het punt ook ingelijfd te worden in eenzelfde situatie als die MKB'ers die aan Thuisbezorgd.nl vast zitten. Die draagt niet bij aan creativiteit, we kennen de eenheidsworst van de grote drie nu onderhand wel.

Dat zie je ook terug aan het game aanbod op EGS. Dat is uiterst divers, en juist de wat obscuurdere games worden ook actief gepromoot. Dit is een zegen voor de game-industrie. Als daar Tencent achter zit, dan vind ik het best. Onderaan de streep blijven kleinere studios nu zeer kansrijk, en behouden ze ook hun vrijheid.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 16:24]

Los van wat ik van EGS vind, er zijn een verbazingwekkend aantal games DRM-loos. Je hebt eerst wel EG nodig om het spel te downloaden, maar als je eenmaal de files hebt dan kun je veel spellen spelen hoe en waar je wilt, zonder EG.

Of dit toeval is of zo gedreven vanuit Epic is vooralsnog onduidelijk. Maar als je het vergelijkt met steam dan is het een veel groter percentage. Zo was bijvoorbeeld de laatst gratis Civilization VI op Epic DRM-loos, maar op Steam is dat spel dat niet.

Lijst door de community bijgehouden
Klopt. Ook zon detail dat erop wijst dat devs en publishers flink wat in de melk te brokken hebben op deze store. Primair wil EGS distributeur en storefront zijn. Schoenmaker blijft bij zijn leest. Er zal vast nog wel wat aan veranderen met de tijd... maar wat er nu staat, is ontzettend positief. Dit was wat ik van een winkel ook zou verwachten: podium bieden aan de te verkopen waar. De rest is bijzaak.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 16:24]

Het doet me denken aan de shareware van vroeger. Daarbij had je een gedeelte van de game gratis. Meestal de eerste paar levels, soms zelfs een compleet deel. Vaak genoeg voor uren plezier, en wil je meer dan kon je de rest erbij kopen.
Het doet me denken aan de shareware van vroeger. Daarbij had je een gedeelte van de game gratis. Meestal de eerste paar levels, soms zelfs een compleet deel. Vaak genoeg voor uren plezier, en wil je meer dan kon je de rest erbij kopen.
Waar is de tijd van Apogee? Uren heb ik versleten met hun gratis games.
Voor de piepkuikens hier, Apogee (nu 3D Realms) was zowat de bekendste uitgever van shareware-spellen : Commander Keen, Duke Nukem, Wolfenstein 3D.
De goede oude tijd! Vaak lagen zulke diskettes/cd roms bij de tijdschriftenhandel, met of zonder tijdschrift erbij. Ja, we hadden natuurlijk nog geen internet om dat te downloaden....
Inderdaad de goede oude tijd!
Hoewel concurrentie voor Steam goed is, zit hier mogelijk nog wat extra achter, en dat is Tencent. Een chinees staatsbedrijf wat een beslissingsbevoegd bezit heeft in Epic. Hoewel ik wel geloof dat Tim objectief is, en an-sich wel wat werk wil maken van de (inderdaad) hoge kosten die Valve vraagt (Unreal & assets zijn ook vrij betaalbaar...), heb ik weinig vertrouwen in zijn... heersers...
Tencent heeft minder dan 50%. Tim Sweeney, de CEO heeft meer dan 50% in handen, en hij beslist dus wat Epic doet. Tencent kan wat willen, maar kan niet beslissen.
Het is ook een stukje marketing. De Total War "Saga" games zijn relatief kleine producties, en fans die nu het spel gratis downloaden zullen wellicht de volgende Total War bij lancering al kopen. Daarom zie je vaak ook hoge kortingen vlak voor het uitkomen van een vervolg.

Ook zijn sommige games tegenwoordig enorm op DLC gericht. Dan staat het spel op Game Pass, of kost los €10 en dan hebben ze voor €60 aan optionele DLC.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 26 juli 2024 16:24]

De in 2004 uitgegeven film Troy is waarschijnlijk het bekendste en meest succesvolle entertainmentproduct rond het iconische verhaal
Vergeten jullie hier niet een zeker episch gedicht? Hoe heet de schrijver ook alweer, iets met 'omerus' ofzo...

Ziet er verder interessant uit. Valt me op dat de soldaten veel uitrusting dragen in de trailer. Dacht dat de oude Hellenen bijna naakt vochten. Maar goed, als je toch al mythische wezens toevoegt dan kan een harnas er ook wel bij.
Naakt vechten deden ze als sport, niet op het slachtveld. Een Macedonische phalanx uit de tijd van Alexander de Grote (300 B.C) was redelijk zwaar bepantserd. En ook een paar duizend jaar daarvoor was men er redelijk snel achter dat een leren dierenhuid beter beschermd tegen een speer met stenen punt dan de blote huid.
Daarnaast staat er in de Ilias een uitgebreide beschrijving van de wapenuitrusting die Hephaestus maakt voor Achilles, op verzoek van Thetis.
AuteurTweakjur Redacteur @Caedus4 juni 2020 17:59
De Illias wordt elders in de tekst wel genoemd hoor. Maar voor een bepaalde mainstream is 'Troy' natuurlijk het meest tot de verbeelding sprekend. Niet iedereen is zo geïnteresseerd in de oudheid dat ze de Illias hebben gelezen.
Maar "meest succesvol" is natuurlijk ontzettend relatief. Ik denk dat de Ilias over 100 jaar nog steeds bekend is, maar "Troy uit 2004" helemaal niet.
Over het "bekendste" kan ik niet echt uitlatingen doen, maar ik weet dat mijn omgeving eerder aan Homerus denkt dan aan een film.
Toch, de Illiad doet het al zo'n 2500 jaar best goed en staat bekend als de grondlegger van de westerse canon. De box office was vast niet zo sterk als bij de film maar ik betwijfel of dat de film echt meer succesvol maakt dan het origineel.
Ik vind het filmpje helemaal niet mooi.

Misschien omdat het in-game gerenderd is.... Maar dat kan scherper en vloeiender anno 2020.

Ik ben denk ik verwend met Unreal engine games. :D

[Reactie gewijzigd door Rasael op 26 juli 2024 16:24]

Eens hoor, ik vind het er ook niet erg goed uitzien.. jammer, zeker met wat er mogelijk is tegenwoordig.
Ik kreeg er een beetje een Civilization VI gevoel van. Het mag wel wat rauwer.
hoog gras, zand en modder. Die drie terreintypen zijn nieuw voor A Total War Saga: Troy, of beter gezegd: ze hebben in deze game voor het eerst een rol in de gameplay.
maar in deze game kunnen sommige units ook van houding wisselen. Daarbij kan soms de positie van hun schild veranderen, waarbij sommige zware units het schild ook op hun rug kunnen gaan dragen. Op dat moment zullen ze daadwerkelijk minder kwetsbaar zijn als ze bijvoorbeeld van achteren worden belaagd door boogschutters
Met enkele honderden uren in Total War: Three Kingdoms verbaasd het me dat deze "features" er worden uitgelicht in deze preview. Varianten (sneeuw in plaats van zand bijvoorbeeld, Chen Guards zijn bijvoorbeeld kruisboogschutters met schild en speer) hiervan zijn namelijk in Total War: Three Kingdoms opgenomen. Is er zo weinig nieuws aan deze Total War? (ik ben bang van wel gezien de strategie...)

EDIT: AHA! gevallen voor de marketing van CA: https://www.youtube.com/watch?v=DaOUxusiV5Q

[Reactie gewijzigd door Razorbite op 26 juli 2024 16:24]

Interessant, ik heb Helen geschminkt nooit gezien, hoe accuraat is die info?

UPDATE: na lang zoeken heb ik een plaatje gevonden en kom met een bewering dat zij Cassandra is, omdat zij priesteres is. Dan is het genoeg bewezen dat ze inderdaad geschminkt is.
zie plaatje
Steam pas in 2021... deze platform oorlog moet echt stoppen, gamers zijn hier de dupe van.
Hoezo? Je hoeft geen initiële kosten te maken om het andere platform. Itt consoles waar je eerst een significant bedrag moet neerleggen. Met een PC heb je gewoon direct toegang tot de game.
Eén probleem dat ik hier zie is dat de keuze nu is tussen "Of je haalt het nú bij Epic en pas een jaar later bij Steam" en niet tussen "Je haalt de game wanneer die uit is bij het platform dat jij fijn vindt / het goedkoopst is". Ik heb als gamer wel een sterke voorkeur voor het tweede en niet voor het eerste.
Ik zie de stores gewoon als supermarkten waar ik niet eens naar toe hoef te rijden.. Bij de Lidl haal ik producten x en bij de AH weer y.
Bij deze games werkt dat ook zo voor me. Tsja, het zou inderdaad makkelijk zijn als alles in 1 lijst stond, mja...
Gemak dient de mens wel heel erg en hoe meer technologie, hoe meer we het gaan eisen.

1 punt van kritiek misschien is dat je bij sommige games niet kunt samenspelen met mensen die de game op een ander platform hebben. Maar goed, dat is vaak alleen als je het spel eerder/later koopt want ja je wilt toch het goedkoopste, ookal kun je dan opeens niet samenspelen.. (hmm dus bij wie ligt de bal dan :9 :? )
Dat laatste punt zit geheel bij de developer van de game. Er zijn er genoeg die hun MP-laag zelf inrichten en geen scheiding tussen stores hebben.

Geheel met je eens verder, ik begrijp die 'scheiding' die men ziet tussen stores echt niet. Wat je zegt, het is als de supermarkt. Coca Cola vind je ook niet overal. Waarom zou het voor gaming anders zijn, en als het dat is, waarom zou je daar enorm van in de knoop moeten liggen? Bizar.

Daarbij wordt ook de publisher in dit verhaal compleet gepasseerd. Realiseren al die Steam-adepten zich wel dat zij er uiteindelijk voor kiezen om de game bij EGS neer te zetten? Interessanter lijkt het mij om dan na te denken over de redenen die ze daarvoor hebben. Eentje is evident; minder risico, want geld vooraf. De tweede: betere marketing, en een veel zichtbaarder product. Steam vraagt leuk 30%, maar de exposure is bedroevend laag, zeker als je geen saleskanon verkoopt. Er is namelijk simpelweg teveel troep op Steam aanwezig.

Daarmee maakt EGS op twee manieren meer diversiteit aan games mogelijk. Omdat het risico veel lager wordt, zijn games eerder rendabel te maken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 16:24]

Waarom ziet men een scheiding? Are you ff-ing kidding me?! Omdat elke prutsdeveloper nu zijn eigen store wil hebben om zoveel mogelijk winst te kunnen pakken. Kijk eens naar bethesda, origin, rockstar, battlenet en uplay, stuk voor stuk gedrochten van jewelste. Je wil gewoon een leuke GUI, iets dat een gevoel van thuiskomen heeft en extra functionaliteiten die voor gamers handig zijn. Xbox heeft dat, PlayStation heeft dat en Steam heeft dat. De rest is rommel. Vele male beroederer dan de goedkoopste supermarkt ergens in het voormalig Oostblok. En ik weet hoe het bij jou zit, maar ik heb hier een Jumbo, Deen en AH en niet nog 10 andere supermarkten die ik allemaal af moet om te halen wat ik wil hebben. Nee ik kan gewoon in 1 winkel alles kopen, er is niet een epic supermarkt die met een flinke zak geld alle pils heeft opgekocht en als exclusives verkoopt. En Coca Cola vind je dus wel overal. Jouw vergelijking gaat bij lange na niet op. Op Steam na zijn al die PC stores waardeloos. Verwarrend voor de consument en alleen in het geval van epic kan ik nog een uitzondering maken, die is nog
enigszins nuttig vanwege de gratis games maar qua gui en functionaliteiten is het prutswerk.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 26 juli 2024 16:24]

Het zal best dat jij het zo ervaart. Dan kies je de stores die je bevallen en de rest niet. Dat lijkt me weinig problematisch en als je dan toch echt iets ziet bij n ander ga je alsnog overstag.

Zo is dat bij EGS duidelijk al gebeurd ondanks je klaagzang. Toch wel lastig om nee te zeggen tegen gratis nietwaar...

Kortom... weinig geloofwaardig wat je hier nu roept, want EGS was echt geen beter platform dan Uplay of GOG bijvoorbeeld en dat is het nog steeds niet.

Je wil gewoon alles op jouw manier krijgen en dat werkt helaas niet. Entitlement, heet dat.. geen principes zoals jij het wil doen voorkomen.

Ik roep al sinds dag een dat de markt zo niet werkt. Langzaam maar zeker valt het kwartje... Je kunt ook in oplossingen denken: installeer Playnite, link al je meuk eraan en klaar, prima UI en toegang tot alles.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 16:24]

Nee, zo werkt het niet, en dat kun je zien aan sputs stores zoals Origin, die hebben nu alles weer op Steam. Het kwartje valt dus wel, maar niet op de plek die jij denkt. De "markt" werkt zoals de klant vraagt en niet omgekeerd. Even de klantvraag verkeerd hebben, een fout die veel IT bedrijven maken. Je kan dus lullen wat je wil, maar het gros van de PC gamers wil nog steeds Steam vanwege de functionaliteiten en geen 100 andere launchers. Dus nee, het klinkt niet " weinig geloofwaardig" maar volledig plausibel. En daar gaat Playnite geen zak aan veranderen.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 26 juli 2024 16:24]

We zullen zien, nietwaar :)

Tot zover lijkt het EGS aardig voor de wind te gaan. En Steam? Het enige dat ze hebben is Alyx. Succes... dat is nog altijd een niche. De grote publishers terug naar Steam? Volgens mij bewegen ze nu in de volle breedte, zo is Ubisoft ook al op EGS te vinden.

Pruts stores zoals Origin via Steam benaderen? Vraag me sterk af wie dat doet, dubbele DRM was en is niet populair. Wat dat betreft zit Ubisoft bij EGS dan ook stukken beter, want die heeft geen eigen DRM laag.

Maar goed, veel succes met het blijven zoeken van spijkers op laag water om een gelijk te halen... we zullen zien.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 26 juli 2024 16:24]

Een betere analogie is dat je thuiskomt met de Cola van de Jumbo en deze niet in dezelfde koelkast kan zetten als de Fanta van de Dirk.
Daar heb je wel een punt, maar dit geldt maar voor een bepaalde selectie aan artikelen en dan ook nog eens veelal nieuwe releases.

We zien de laatste tijd toch steeds meer overlap komen en volgens mij is het nog steeds stukken beter dan toen we naar de winkel moesten om cd'tjes te halen. Moest je maar hopen dat ze je spel verkochten.

Kijk, in de utopische wereld snap ik dat je 1 neutrale launcher zou willen waar alles op komt te staan en dat ze dezelfde kortingen en acties blijven hanteren (ik bedoel wie wil dat nu niet). Ik denk echter dat dit niet haalbaar is en dat we juist ook behoorlijk profijt hebben van de onderlinge concurrentie.

Leuke vraag hierin is misschien; zou je meer over hebben om te betalen voor je spellen als alles in 1 launcher zou staan?
Daar heb je wel een punt, maar dit geldt maar voor een bepaalde selectie aan artikelen en dan ook nog eens veelal nieuwe releases.
Het kan inderdaad altijd erger.
We zien de laatste tijd toch steeds meer overlap komen en volgens mij is het nog steeds stukken beter dan toen we naar de winkel moesten om cd'tjes te halen. Moest je maar hopen dat ze je spel verkochten.
Zou je vandaag de dag nog tevreden zijn met een telefooncel? Het is namelijk iig stukken beter dan toen we nog met postduiven werkten...
Ik snap waar je vandaan komt, maar 'beter dan vroeger' is wel een heel lage standaard om te bepalen of iets goed is.
"Kijk, in de utopische wereld snap ik dat je 1 neutrale launcher zou willen waar alles op komt te staan en dat ze dezelfde kortingen en acties blijven hanteren (ik bedoel wie wil dat nu niet). Ik denk echter dat dit niet haalbaar is
Dat we gewend zijn aan een store+launcher in 1 programma, betekent niet dat het onhaalbaar is (utopie!) om dit te scheiden. Er zijn al voorbeelden van generieke launchers door kleine bedrijven, kan je nagaan als een bedrijf als EA zoiets probeert.
dat we juist ook behoorlijk profijt hebben van de onderlinge concurrentie.
- EGS, 15% marge: Red Dead Redemption 2: Normale prijs - 60 euro
- Steam, 30% marge: Red Dead Redemption 2: Normale prijs - 60 euro

**Geen reactie op iets uit jouw post, maar dit is zelfs heel dom van ze. Kan je nagaan hoeveel shitstorm ze hadden voorkomen als ze 5% lagere prijs hadden dan de andere stores (en dus publishers 10% meer marge ipv 15%)?
Ik denk dat ze dan zelfs de ultieme good guy zouden zijn geworden (en terecht?) in plaats van een (voor sommigen door exclusives) "noodzakelijk" kwaad. En afhankelijk van hoeveel ze kwijt zijn aan die exclusives en extra klanten door betere PR, misschien nog een betere business case ook.
Leuke vraag hierin is misschien; zou je meer over hebben om te betalen voor je spellen als alles in 1 launcher zou staan?
Leuke vraag hierin is misschien: Zou je minder willen betalen voor je spellen?
Dat is namelijk wat er gebeurt als winkels op prijs moeten concurreren in plaats van vendor lock-in, koppelverkoop, exclusives, etc.
(of meer service ipv lagere prijs, maar dat is voor het punt dat ik maak niet zo belangrijk)

[Reactie gewijzigd door Nivve op 26 juli 2024 16:24]

Alleen jammer dat Epic niet op Linux werkt, dus je hebt wel een Windows PC nodig.
Dat heb je sowieso als je een beetje fatsoenlijk wil gamen. Linux voor servers, Windows o.a. voor gamen. Kwestie van de juiste tool voor de juiste job.
Als consument heb ik weinig met bedrijven die mijn keuzevrijheid beperken, prima dat Epic wil concurreren met Steam (sterker nog, dat juich ik toe) maar dan graag op prijs en/of functionaliteit en niet op exclusiviteit.

Ik game ook op Linux, ironisch genoeg was de support van Epic pre-tencent wat dat betreft best in orde, nu mis ik juist bepaalde native games omdat Epic ze een zak geld heeft gegeven.

Het geld wat ik nu uitspaar aan dit soort titels gaat overigens linea recta naar een Valve Index, dus wat dat betreft zou ik het moeten toejuichen (er staan toch teveel games in mn library die ik relatief weinig speel)

* blouweKip denkt met weemoed terug aan Epic Games ten tijde van UT
Werkt ook op de Mac , helaas is het aanbod zeer karig.
Ik heb ondertussen een hele waslijst aan platformen op m'n PC staan omdat ieder platform weer (tijdelijke) exclusieve deals had/heeft voor games die ik graag wou spelen. Ieder platform moet ik up to date houden, juiste betaalinformatie hebben, vriendenlijst managen en ga zo maar door. Wordt er een beetje moe van, het liefst heb ik gewoon alles op Steam
Dit vind ik ook wel een belangrijk punt: er is geen 'vendor lock-in', behalve dan qua uitbreidingen op het spel.

Maar zelfs dan vind ik exclusiviteit heel slecht. Mag de EU van mij verbieden.
Ik vind het zo een onzin dat je een jaar moet wachten tot het op steam komt.
Voor mij gaat dit inhouden dat ik een weekje wacht en hem dan ga downloaden.
Dan koop ik hem wel een jaar later op steam maar ik weiger om nog meer launchers op mijn computer te zetten. Steam, Battle.net, Ubisoft, Epic en weet ik hoeveel meer er zijn. Ben dat echt zat aan het worden.
Daar moet je je overheen zetten. Gewoon gratis halen op Epic en niks kopen. Dat kost ze alleen geld. Ik voeg elke donderdag weer de gratis games toe, heb er al een stuk of 100. Gewoon omdat het kan. Dat neemt niet weg dat ik er ook een schurft hekel aan heb, er is helaas niks aan te doen. Ja niet kopen, maar dat is het voor mij niet altijd waard. Als het kan geef ik meer uit voor een Steam versie. Laatst nog gedaan met Doom Eternal, en het was het de 20€ extra zeker waard. Helemaal omdat ik daar Id kon review bomben na een denuvo anti cheat malware / rootkit update. En het heeft gewerkt, die zooi is er nu weer uit. Goed bezig Id, topfunctionaliteit van Steam.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 26 juli 2024 16:24]

"Bovendien zal het spel gratis zijn voor wie het direct op 13 augustus 2020 downloadt"

Correctie: Niet downloadt, maar claimt zoals wij dat tot nu toe hebben gedaan op de epic games store. Bij GTA 5 was het bijv. onmogelijk om hem binnen 24 uur te downloaden. Claimen ging prima en daarna maakt het ook niet uit wanneer je het gaat installeren, als je het maar in je game library hebt staan.

[Reactie gewijzigd door Ethnic op 26 juli 2024 16:24]

Ik denk dat je zijn reactie idd verkeerd interpreteert.

Hij geeft alleen aan dat je dus even op claim game moet klikken, wat ook kan via je mobiel in je pauze op je werk, en dat je dus niet thuis 60 gieg hoeft te installen terwijl je ssd eigenlijk vol zit, om het gratis te kunnen krijgen :-)
Juist, dit is dus wat ik heb gezegd :)
Afgeeft? Hij heeft toch gelijk, je hoeft het spel niet te downloaden, alleen te "kopen".
Tja Epic gamestore is deels chinees en wil vooral marktaandeel opbouwen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.