Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De smartphone wordt saai

Dus wat wordt 'the next big thing'?

24-03-2020 • 06:00

249

Multipage-opmaak

Inleiding

Het is je moeilijk voor te stellen, maar toen Steve Jobs in 2007 de eerste iPhone presenteerde, begon hij met uitleggen wat een smartphone eigenlijk is. En hoewel het publiek voor een deel bestond uit medewerkers die enthousiasme simuleerden bij alles wat Jobs deed, was bij alle aanwezigen de verbazing groot toen hij de werking liet zien van een touchscreen, dat je met meer dan één vinger kon bedienen. Het was weliswaar geen vinding van Apple, maar zoals zo vaak was Apple wel de eerste die het tot in de puntjes uitwerkte in een product voor de massa. Het is gek om te beseffen dat nu, dertien jaar later, niet alleen vrijwel iedereen een smartphone heeft, maar dat smartphones eigenlijk een beetje saai zijn geworden.

Niemand die nu leeft, was erbij, maar volgens de overlevering was de stoomtrein een verbazingwekkend en hip ding toen hij voor het eerst rondreed. De eerste wasmachine was vermoedelijk voor veel mensen een waar mirakel en de introductie van de tv deed daar waarschijnlijk niet veel voor onder. Toch zijn er maar weinig mensen die bij een trein, wasmachine of tv denken aan een wonderlijk of spannend iets. Een trein moet je van A naar B brengen en het liefst op tijd, een wasmachine moet je vuile was weer schoon krijgen en een tv... je snapt het punt.

Alles wat ooit nieuw en trendy was, wordt saai en stagneert. Dat is geen nieuw inzicht; Facebook-voorman Mark Zuckerberg zei al toen Facebook de coolste start-up van Silicon Valley was, dat hij wilde dat zijn platform saai zou worden: het is er, iedereen gebruikt het en het doet wat het moet doen.

Smartphones waren lang het nieuwe, trendy ding van de techindustrie. Mensen verbaasden zich over nieuwe capaciteiten en elk jaar kregen smartphones er vaardigheden bij. De losse mp3-speler? Niet meer nodig. De goedkope digitale camera? Je telefoon kan waarschijnlijk betere foto's en filmpjes maken. Je pinpas? Je houdt gewoon je telefoon dicht bij de betaalautomaat. Het is een rekenmachine, ghettoblaster, opnameapparaat en nog zoveel meer. En dat vinden we nu normaal. Inmiddels is er een vaste reeks dingen die we doen met smartphones en als je een nieuwe telefoon koopt, kun je die dingen misschien beter, sneller of langer doen, maar hoeveel nieuwe dingen doe je? En, als de smartphone saai wordt, welk nieuw techproduct wordt dan the next big thing?

Geteste telefoons, 2019

Een razendsnelle revolutie

Hoewel het woord ‘revolutie’ lijkt weer te geven dat het een snel proces is, is dat in de technologie vaak niet waar. Computers voor thuisgebruik bestaan al sinds de jaren zeventig, maar wanneer drong de computer echt door in de woonkamers van mensen? In 1998 had nog maar 14 procent van de mensen een pc thuis, zegt het CBS. In 2004 was dat 68 procent. Smartphones bestaan sinds 1994, maar na het live zetten van 3g-netwerken en dus de komst van mobiel internet duurde het maar een paar jaar voordat de grote doorbraak er was. Die vond plaats tussen grofweg 2010 en 2014.

Dat zagen we ook terug op Tweakers. Onze meestgelezen telefoonreview tot nu toe is die van de HTC Desire uit 2010. Of het kwam door de mysterieuze titel 'Begeerte Heeft Ons Aangeraakt' of door de razendsnelle singlecore-1GHz-processor (!), we registreerden ruim 750.000 clicks op dat verhaal. Een paar jaar daarvoor was zo'n populair verhaal over een smartphone zo goed als onmogelijk geweest; toen was die populariteit weggelegd voor reviews van netbooks bijvoorbeeld, of een vergelijking van sata-schijven.

Smartphonereviews bleven nog een aantal jaar populair en dat zijn ze nog steeds, maar de aandacht van onze lezers gaat nu niet langer alleen uit naar de high-end modellen met de nieuwe snufjes. Nu trekken round-ups en Best Buy Guides de meeste aandacht; een review als die van de Samsung Galaxy S10 komt niet boven de 400.000 clicks uit. De iPhone 11 is onder de 250.000 blijven hangen, minder dan de helft van de review van de iPhone 4 bijvoorbeeld.

Die informatie alleen al maakt duidelijk wat er is veranderd. Niet langer is het verhaal over een enkele telefoon het populairst, maar een verhaal waarin je zoveel mogelijk telefoons kunt vergelijken. Het gaat de meeste lezers kennelijk niet meer om de technologische vernieuwing, maar om het kunnen kiezen uit de overvloed van opties die je inmiddels hebt in de smartphonejungle.

Wereldwijd is hetzelfde beeld te zien. Na een aanloop nam het aantal geleverde smartphones vanaf ongeveer 2009 ineens rap toe, tot aan 2016. Daarna gebeurde er eigenlijk niet zoveel meer en volgden drie jaar van krimp, hoewel ook die krimp beperkt bleef. De markt is dus min of meer tot stilstand gekomen, maar waarom voelt het dan aan alsof nieuwe smartphones niet zoveel nieuws meer bieden?

Wat normaal is, is niet spannend

Als je kijkt naar de telefoons van 2016 en die van nu, dan zul je onmiddellijk verschillen zien. Laten we eens kijken naar één merk en aan de hand daarvan wat van de verschillen vaststellen. Als voorbeeld neem ik voor deze gelegenheid OnePlus, al jaren een populair merk op Tweakers. Hieronder zie je in een galerij de OnePlus 3(T) naast de OnePlus 7(T) Pro.

OnePlus 3TOnePlus 3TOnePlus 7T ProOnePlus 7 Pro

Aan het uiterlijk vallen een paar dingen op. Aan de voorkant zit een langer scherm en dat scherm loopt meer van rand tot rand; de bezels zijn zo goed als weg. De vingerafdrukscanner is ook weg; die is achter het scherm verstopt. Aan de achterkant is het metaal verwisseld voor glas en in plaats van één camera zitten er drie. De 3,5mm-jack is weg. En je ziet het niet, maar de 7T Pro is iets groter dan de 3T.

Met de specsheets naast elkaar valt ongeveer hetzelfde op. De processor is uiteraard zuiniger en sneller, er zit meer geheugen in en er is meer opslag, de accu is groter en de accuduur is langer. Laden gaat sneller.

De trends bij OnePlus zijn terug te zien in de hele markt en hebben tot gevolg dat nieuwe telefoons eruitzien als nieuwe telefoons. Op veel belangrijke punten zijn telefoons écht beter geworden, waaronder in camerakwaliteit en accuduur. Maar nu de vraag: wat kun je met een OnePlus 7 Pro dat je niet kon met een 3T? Je kunt van alles beter, sneller of langer, maar écht nieuwe dingen zijn schaars. Bovendien zijn sommige nieuwe dingen gimmicks, zoals de gebarenbesturing van de Google Pixel 4 en LG G8s ThinQ.

Natuurlijk zijn er pogingen geweest om de functionaliteit uit te breiden, maar verder dan een niche zijn die tot nu toe niet gekomen. Denk aan de 'desktopmodus' van onder meer Samsung en Huawei, waardoor je met een kabel, monitor, toetsenbord en muis de telefoon als desktop kunt gebruiken. Samsung en Google hebben ook geëxperimenteerd met vr-brillen, waarbij de telefoon het scherm en de hardware voor de vr-ervaring levert. Het werkte wel, maar is niet blijven hangen; nieuwe Samsungs ondersteunen de Gear VR niet en Google is gestopt met Daydream.

Dat was tien jaar terug wel anders. Telefoons kregen er elk jaar nieuwe functies bij, die vaak iets vervingen van een ander apparaat. De komst van apps die gebruik konden maken van locatie en internet, leidde rond 2008 tot de opkomst van treinplanners, regenradars en filemeldingen. In 2009 kwamen Apple en Google met turn-by-turnnavigatie, waardoor je navigatiekastje de auto uit kon. Functies als iMessage en Facetime uit 2010 zijn nog steeds veel in gebruik onder iPhone-eigenaren. WhatsApp maakte in de paar jaar na de release van elke smartphone een chatmachine om in contact te blijven met iedereen die je kent.

Het is niet zo dat de stappen in recente smartphones uit technisch oogpunt minder indrukwekkend zijn. De langere displays met minder randen, vouwbare oledschermen en 5g zijn allemaal technisch razend vernuftige zaken. Hetzelfde geldt voor de vingerafdrukscanner achter het scherm en 3d-gezichtsontgrendeling. Het punt is dat het allemaal opvolgers zijn van technieken die er al waren en die al naar tevredenheid van veel mensen werkten. Het vormt dus onvoldoende reden om een nieuwe smartphone te kopen, zo redeneerden analisten.

Apple iPhone X

Aandacht voor de niches

Als een productgroep in zijn levenscyclus de tijd van onstuimige groei heeft gehad, met alle geestdrift en innovatie die daarbij hoort, komt er onvermijdelijk een periode van verzadiging. Iedereen heeft het product al en de taart groeit dus niet meer. Toch kunnen fabrikanten nog altijd stukjes van elkaars taart afsnoepen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld blijven richten op de grootste groep gebruikers om te garanderen dat ze toch vooral veel producten blijven verkopen. Die groep blijkt vaak niet meer bereid de hoofdprijs te betalen. De truc is dan om consumenten het gevoel te geven dat ze een high-end product voor minder geld dan de echte high-end kunnen kopen. Op de smartphonemarkt zie je momenteel bijvoorbeeld veel 'betaalbare' afgeleiden van de high-end modellen.

Zo bracht Samsung eerst de S10e, en daarna nog Lite-versies van de Galaxy S10 en Note 10 uit. Ook Huawei zette een Lite-versie naast zijn duo belangrijkste toestellen van het jaar: de P30 en P30 Pro. Google probeert het met a-versies van zijn Pixel en Pixel XL, midrangemodellen met een high-end camera. En Apple lijkt dan toch weer met een nieuw SE-model te komen, vier jaar na de aankondiging van de eerste iPhone SE.

Pixel 3a Productfoto's

Als je meer, of in ieder geval niet minder geld wilt verdienen bij dalende leveringen, is de truc aan het uiteinde van het spectrum natuurlijk om juist steeds duurdere, luxe smartphones aan te gaan bieden. Die trend zien we inmiddels al jaren, waarbij Apple, OnePlus en Huawei tegenwoordig de 'Pro'-aanduiding gebruiken om aan te geven dat deze toestellen niet voor iedereen, maar voor de pro's zijn. In de praktijk zijn dit de mensen die nog bereid zijn meer te betalen voor net die paar extra's.

In een verzadigde markt richten fabrikanten zich steeds meer op niches. In die niches zie je nog wel gewaagde ontwerpen en gekkigheid. Sommige fabrikanten richten zich op het verleden, om nostalgische gevoelens van klanten aan te spreken. Denk aan Nokia, dat nieuwe versies van de 3310 en de 8110 uitbracht. De start-up F(x)tec kreeg vorig jaar de nodige aandacht met zijn F(x) Pro 1, een moderne smartphone met een uitschuifbaar fysiek toetsenbord, net als het eerste Androidtoestel, de HTC Dream alias de T-Mobile G1, of als de HTC Desire Z uit 2010. En Planet kwam met twee smartphones die lijken op pda’s van Psion uit de jaren negentig.

In de afgelopen twee jaar
waren er opvallend veel aankondigingen van gamesmartphones

En wat te denken van op gaming gerichte smartphones? Op de markt voor desktop-pc's en laptops is gaming al jaren een lucratieve niche, waarin fabrikanten nog geld kunnen verdienen bij een dalende trend voor de pc-markt als geheel. In een ver verleden was er natuurlijk al de Nokia N-Gage en Sony had zijn Xperia Play, maar in de afgelopen twee jaar waren er opvallend veel aankondigingen van gamesmartphones. Zo verschenen er Razer Phones, bracht Nubia Red Magic-modellen uit, heeft Asus zijn ROG Phone en bedient Xiaomi de gamemarkt met zijn Black Shark-toestellen. Ze hebben schouderknoppen, betere koeling dan andere smartphones, en in sommige gevallen extra accessoires en poorten. Sommige van de eigenschappen waarmee die smartphones zich moesten onderscheiden, zie je doorsijpelen naar de mainstream, zoals schermen met een hoge verversingssnelheid.

De eerste smartphone met een 120Hz-scherm was de Razer Phone, uit 2017. Een jaar later volgde onder andere Asus, dat zijn ROG Phone van een 90Hz-scherm voorzag. Vorig jaar kwamen daarop de eerste mainstreamtoestellen met schermen met hogere verversingssnelheid dan 60Hz, zoals OnePlus met zijn 7 Pro en Google met de Pixel 4. In 2020 lijken er nog veel meer uit te komen. Zo hebben de Poco X2 van Xiaomi en de Galaxy S20-modellen van Samsung een 120Hz-paneel en is het duidelijk dat er 144Hz-schermen naar smartphones komen. De een vindt dit een mooie toevoeging, de ander spreekt van een gimmick. Het zal hoe dan ook het gebruik van de smartphone niet wezenlijk veranderen en mensen rennen er waarschijnlijk ook niet massaal voor naar de winkels.

Razer Phone

Tot slot

De smartphone is misschien wel de nieuwe pc; twintig jaar terug het hipste stuk technologie ooit gemaakt en nu een product dat er gewoon is, en elk jaar een beetje sneller en beter is dan voorheen. Wellicht is de spannendste upgrade van de jaren twintig voor smartphones dat nu allerhande onderdelen van rgb-ledjes worden voorzien. Maar als de smartphone de nieuwe pc is, wat is dan de nieuwe smartphone?

Nokia N95, iPhone 2g, T-Mobile G1 en HTC HD2

De tablet leek een paar jaar lang het antwoord te zijn. Tablets zijn een succesvolle productlijn geworden en de verkopen zijn hoog, maar ze verdrongen de smartphone op geen enkele manier. De smartwatch en fitnesstracker doen het stukje bij beetje ook beter in de verkoopcijfers, maar blijven vooral accessoires voor de smartphone. Hetzelfde geldt voor draadloze oortjes. Vr was een paar jaar lang een hype, maar heeft de gedroomde doorbraak in de mainstreammarkt ook nog niet gemaakt.

Veel bedrijven mikken op augmented reality. Apple-directeur Tim Cook gelooft erin. Microsoft ontwikkelt de Hololens al een paar jaar lang in het openbaar. Google kwam als eerste met een product in deze categorie: de Glass. Toen was de maatschappij duidelijk nog niet klaar voor een bril met camera erin. Inmiddels is Snap al bij zijn derde generatie bril met camera.

Een enkele analist noemde augmented reality het
volgende massamedium
Augmented reality is al jarenlang een grote belofte, net zoals smartphones dat waren sinds 1994. Sony had in 2009 al de EyePet voor de PS3. Op de allereerste Samsung Galaxy-telefoon met Android, de i7500 uit 2009, was de Nederlandse augmented-realityapp Layar voorgeïnstalleerd. Een enkele analist noemde augmented reality toen al het volgende massamedium. De term 'augmented reality' viel voor het eerst in 1992, toen twee wetenschappers van vliegtuigbouwer Boeing een paper publiceerden over een systeem om informatie over bijvoorbeeld boorgaten over onderdelen van een vliegtuig heen te projecteren. Nu is het 2020 en de techniek is er nog steeds niet; bedrijven kunnen brillen niet klein en verfijnd genoeg maken om augmented reality in een bril een realiteit voor alledag te maken. Accu's die zo klein zijn, kunnen een display vermoedelijk nog geen dag aansturen en de schermtechniek zelf is ook nog beperkt in bijvoorbeeld blikveld, zelfs bij grotere brillen als de Hololens.

Maar misschien is het wel waar we heen gaan, want zoals de trein al een paar eeuwen bewijst, wil technologie opgaan in het dagelijks leven. De smartphone heeft het niet nodig om spannend te blijven; we zullen alsnog om de zoveel tijd een nieuwe willen. Om de planeet te sparen, zou het mooi zijn als we de tijd kunnen verlengen die we met een smartphone doen. Met de huidige verbeteringen zien veel mensen nu al de noodzaak niet meer om elke paar jaar een nieuwe smartphone te kopen. De smartphone is misschien niet meer the new kid on the block, maar zonder duidelijke opvolger in de techsector blijft hij voorlopig noodzakelijk in ons dagelijks leven.

Reacties (249)

249
243
146
6
0
83
Wijzig sortering
Mooi stuk!

"Om de planeet te sparen, zou het mooi zijn als we de tijd kunnen verlengen die we met een smartphone doen."

Dan moeten vooral fabrikanten stoppen met na 1/2 jaar (soms langer) de ondersteuning al te stoppen.

Verder mis ik nu goede telefoons onder de 145mm lengte met een scherm van rond de 6.0. Ze zijn er wel maar dan is de cpu niet snel genoeg of schiet de accu te kort. Dit zou in 2020 wel mogen komen.

Verder zou ik nooit 1200 euro uitgeven voor een nieuwe telefoon, zeker omdat de ondersteuning niet erg lang is en je echt top toestellen hebt van nog geen 400 euro die zelfs al die mooie high end toestellen van de grote merken op veel vlakken verslaan. Denk aan bv Zte axon 10 pro.
Verder zou ik nooit 1200 euro uitgeven voor een nieuwe telefoon, zeker omdat de ondersteuning niet erg lang is
Ik denk dat je met de nieuwste iPhone misschien wel 10 jaar ondersteuning kan gaan krijgen. Apple ondersteunt de toestellen zolang dat hardwarematig praktisch is, en zoals het artikel al benoemt; daar verandert weinig meer aan.
Alleen houdt de hardware het zelf geen 10 jaar uit dus dat is een wat theoretisch voordeel :)
Maar bij een telefoon die repareerbaar is, kun je wat kapot is wel vervangen. Mijn batterij van mijn Fairphone 2 (uit 2015) doet het trouwens nog steeds goed, maar ik heb inmiddels de achterkant 2x vervangen toen de bevestigingsrand stuk was (pro-tip: haal niet steeds je telefoon uit elkaar om te zien dat het kan, want de rand slijt wel door het steeds los- en vastklikken), het scherm is vervangen toen deze kapot ging, de camera geupgrade voor één met betere kwaliteit en dat allemaal met slechts een mini-schroevendraaier en mijn eigen handen, geen reparateur nodig, alleen de bestelling van een nieuw onderdeel bij de Fairphone-shop. Een voorbeeld voor de rest van de industrie. Still going strong, mijn FP2 en hij krijgt nog steeds updates en upgrades (van Android 6>7>8 tot nu toe).
Waarom niet? Behalve de batterij zit er niks in dat geen 10 jaar meekan, en die kan je laten vervangen voor een fractie van de prijs van een nieuwe smartphone.
Opslag, scherm, buttons gaan allemaal 10 jaar dagelijks gebruik niet overleven.
Behalve misschien de opslag, allemaal prima zelf te vervangen.
Uiteraard maar dan gaan de kosten meespelen.
Is het rendabel om een scherm na 6 jaar te vervangen? Krijg je überhaupt nog onderdelen na zoveel jaar? Enz.
Mijn Poco schermpje koste 30,- afgeleverd aan huis maar voor een deftige Samsung of Apple hebben we het al snel over 100+ euro.
Natuurlijk gaat het 10 jaar mee, als je er normaal mee om gaat. En dat laatste is voor sommigen nogal lastig.
Anoniem: 420148 @brammieman24 maart 2020 22:15
Over een jaartje is mijn eerste smartphone die hier in de lade ligt waarschijnlijk gewoon nog functioneel én 10 jaar oud!
Hoe lang is die niet in gebruik? Als die in de la ligt slijt die ook niet. Misschien enkel de accu maar de rest niet. Hij krijgt geen stoten, niks wordt ingedrukt, gaat niet je zak in, heeft weinig met temperatuurverschillen te maken.

Alhoewel ik het wel eens ben dat iPhones naar mijn idee langer mee gaan (zeker qua software) denk ik dat 10 jaar wel erg ambitieus is. 5 jaar is haalbaar. Ik zie nu wel steeds minder iPhones 6 maar dat komt omdat die niet meer ondersteund worden.
Paar jaartjes? Zet em af en toe aan om te kijken of ie nog leeft. Heb overigens zelf een 6 voor zakelijk gebruik en persoonlijk een 8. Dat zesje is ook alweer 5 jaar oud en doet het op zich prima.

EDIT: en nog een werkende S5 van 6 jaar oud met verwisselbare (redelijk snel leeglopende) batterij! Die gebruik ik om NFC tags mee te herschrijven, hebben ze leuke Android-apps voor :-) draait nog leuk een custom rom met een nieuwe Android-versie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 22 juli 2024 16:12]

Het herinvoeren van de zelf vervangbare accu zou al een heel goede stap in de juiste richting zijn. Dat vind ik eigenlijk belangrijker dan het feit dat ik mijn smartphone mee het zwembad in kan nemen. Ik hou de mijne namelijk als het even kan ver van water verwijderd. :)
Aan de andere kant kan je nu gewoon naar de dichtsbijzijnde telefoonreparateur die er binnen een halfuur even een nieuwe accu in zet. Bij iPhones in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:12]

Maar dat betaal een behoorlijk bedrag voor. Zelf even de achterklep eraf en een nieuwe accu erin is goedkoper. ;)
À raison van hoeveel?
€40 had ik betaald volgens mij.
Ik ook.Maar de batterij telkens uit je telefoon halen is slecht en kan schade brengen aan de levensduur van je telefoon.Ze mogen telefoons wel dikker maken en er 6000-10000mah batterijen in stoppen
Waarom? De telefoons die ik gezien heb hadden allemaal gebogen contactpinnen die duizenden swaps mee kunnen gaan.
Juist ja,dat kan ook.Laat ik even de accu uit me auto trekken terwijl die rijd
Kan gewoon. Zodra je auto rijdt voorziet de dynamo van stroom, niet de accu. ;-)
Toch zou ik het niet aanraden. De accu verzorgt ook een stuk spanningsstabilisatie en buffer.

Zonder staat er gewoon een ongebufferde gelijkgerichte spanning op het boordnet die waarschijnlijk flink onstabiel gaat worden doordat de veldregelaar er geen reet van snapt.
Heb ik gezegd dat 'ie rijdt dan? Uitzetten is niet zo moeilijk. Ik zie overigens niet hoe er schade kan ontstaan. Hooguit dataverlies, maar dan ben je hem bewust aan het proberen te slopen.
Lol, slecht voor de levensduur van je telefoon? Dat is wel een drogreden hoor. Er zijn miljoenen telefoons verkocht waarbij dit altijd prima ging en het nooit tot problemen heeft geleid. ;)
Anoniem: 420148 @ToxicR924 maart 2020 22:14
Trouwens heb jij die miljoen telefoons gecheckt naar hun levensduur?
Jij dan? Je roept maar wat zonder enige onderbouwing en eist vervolgens wel onderbouwing van anderen.
Anoniem: 420148 @ToxicR924 maart 2020 22:46
Ik denk vooral aan ruimtebesparing. Verwisselbare batterijen hebben bescherming nodig die tegen een klap kan, anders vliegt je batterij in de fik. Daarbij ook nog een mechanisme die het verbindt en vasthoudt.
Batterijen vliegen alleen in brand als deze doorboort worden met een scherp object. Dat zie ik niet zo snel gebeuren bij een smartphone waarbij de accu uit het toestel valt bij een valpartij. ;)
niet alleen doorboren. Als je een onbeschermde cel buigt kan de boel ook al sluiting maken.

Mede daarom hebben verwisselbare accu's een plastic case, ter bescherming.
Ingebouwde accu's zijn meestal onbeschermde lipo's
Dat heeft niks met het verwisselen van de accu te maken maar alles met de accu zelf. Behandel je de accu goed en vervang je deze op tijd dan is er niks aan de hand. Trouwens een accu die bol gaat staan kan ook gebeuren bij accu's die vervangen worden door een reparateur. ;)

Was dat een probleem geweest dan hadden we daar al veel meer van gehoord gezien de vele miljoenen toestellen met vervangbare accu's die in de afgelopen 15-20 jaar verkocht zijn. ;)

[Reactie gewijzigd door sjaool op 22 juli 2024 16:12]

De meeste accu’s zijn prima binnen een kwartier te vervangen. Alleen de eerste keer bij je accu even een gereedschapsetje mee bestellen.
Beter gaan fabrikanten weer een keer normale formaatjes uitbrengen zoals de iphone5/se in plaats van die halve tablets waar ze nu mee aan komen zetten.

edit: En breng de 3,5mm trs audio-uitgang terug!

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 22 juli 2024 16:12]

Ik gebruik een (Nederlandse) app genaamd "AccuBattery", en laad niet verder 75%. Na twee jaar is capaciteit nog steeds 95%. Voorheen zat ik na 2 jaar onder de 50%.
Het is helaas enkel een alarm, en je moet zelf de stekker er uit trekken, maar het scheeld enorm.

PS. Op sommige telefoons (o.a. Pixel 3), moet je na een update van de App, de cache wissen. Anders geeft ie geen geluid. Op de Pixel 2 en de Samsung S10 doet het wel altijd.
Inderdaad goed geschreven stuk.

Ik herken mezelf er ook in. Mijn huidige telefoon werd ook als voorbeeld aangehaald de OnePlus 3, die nu bijna 4 jaar mijn daily driver is. Ik wil best opnieuw een nieuwe telefoon kopen met high-end specs, maar dan wel zonder al te veel compromissen te hoeven sluiten. Oftewel een schappelijke prijs, geen groter formaat, een vingerafdrukscanner die je niet verblind in het donker, grotere accu, OLED scherm, geen notch of punch hole, schone software, de keuze hebben voor bedraad of draadloos muziek luisteren, stereo speakers, betere camera met zowel een ultragroothoek als telelens en een notificatie LED (of iig AOD). Waarbij prijs/formaat/software/camera doorslaggevend zijn.

Tot dusver ben ik er het afgelopen jaar nog niet in geslaagd een geschikte opvolger te vinden.
Ik gok dat je de 9T Pro bedoelt, maar helaas hebben de camera's geen OIS en ik ben geen fan van MIUI. Ook veel gedoe met permissies van apps.
Nee, ik bedoel gewoon de Mi 9T. Ook daar kan je lineageos op gooien. Who needs ois als je er standaard al goeie plaatjes mee schiet?
Vorig jaar mijn oneplus one vervangen door een umidigi F1. geen seconde spijt van gehad. Goeie specs en een heel deftige prijs. Vooral gekocht omdat ik in alles vooruitging tozv mijn OPO maar vooral budget (heb em 170€ betaald) en de grote batterij waren de doorslag om het te proberen (doe nu gemiddeld 3 dagen met een batterijlading)
Ondertussen voor mijn vrouw (A5pro) en zoon (X) gekocht.
Inderdaad een mooi artikel.
Nu de ontwikkeling van de smartphone een beetje naar de eindfase is gekomen (het wordt alleen ietsjes meer geheugen en pixels) is het misschien de tijd om eens te kijken naar de duurzaamheid en daarbij een langere ondersteuning.

Ik heb hier twee telefoons liggen. De oudste (mid-range) is drie jaar oud, maar werkt eigenlijk nog prima. De nieuwste is een (gekregen) Fold. Als ik kijk naar wat je met beide telefoons kan, dan is het grote scherm van de Fold eigenlijk het voornaamste pluspunt. De oude is echter waterdicht. Natuurlijk is de Fold veel sneller en draait op Android 10 en de oude op 9. Als ik kijk hoe ik een telefoon gebruik, dan kan ik op beide toestellen alles ongeveer even snel. Als het om snelheid gaat ben ik zelf de beperkende factor geworden.
De eerste Android phone die ik kocht was de Motorola Defy, als daar premium specs in waren gestopt had ik die nog veel langer kunnen gebruiken, in combinatie met een actieve community heb ik de software zelf altijd kunnen updaten.

Nu werk ik met mijn tweede aanschaf, de Wileyfox Swift, alhoewel ik de laatste tijd wel met één oog zoek naar een opvolger.

Mijn ideale telefoon heeft de volgende elementen:
- Android One
- Fairphone achtige repareer mogelijkheden
- Rugged optie
- Hotswap battery pack
- Goede ondersteuning van accessoires en uitbreidingsmogelijkheden (bluetooth, usb, pogo pin, e.a.)

Maar ja zolang bedrijven verdienen aan de verkoop van apparaten verschijnt er geen ultiem apparaat. Ik ben best bereid mijn device te gaan leasen als dat bedrijven zou motiveren niet telkens een wegwerp apparaat te ontwikkelen. Volgens mij kunnen ze dit heel gemakkelijk implementeren i.c.m. een hedendaags telefoonabonnement.
Anoniem: 143912 @Da Queen24 maart 2020 12:47
Dan moeten vooral fabrikanten stoppen met na 1/2 jaar (soms langer) de ondersteuning al te stoppen.
wat is 'ondersteuning'? -> https://www.vandale.nl/gr...ds/betekenis/ONDERSTEUNEN
je hebt 2 jaar garantie
helpen: je kunt Huawei bellen en mailen en ze helpen je wel.
Misschien bedoel je software update.
Ik neem aan dat hij 1 a 2 jaar bedoelt, en niet een half jaar
exact, vond ik ook wat verwarrend
Helemaaal eens met je reactie, met name het uitgeven van 1200 euro aan een telefoon vind ik ver over de top. Voor privé gebruik zou ik dat geld ook niet uitgeven aan een TV of een Laptop (of PC), omdat ik een bepaald doel heb met dingen die ik koop (bepaald gebruik voor ogen) en voor dat gebruik kies ik voor de meeste Bang for Buck (waarbij kwaliteit een wezenlijk onderdeel is van de Bang, ik wil niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar mijn nek moeten verdraaien om het goed te kunnen zien, figuurlijk gesproken).
Mijn gebruik is niet zo dat ik een telefoon nodig heb die de snelste processor heeft, of die 128GB opslag heeft (ik haal foto's er zo nu en dan gewoon weer af, die worden toch al automatisch in een (door mij gekozen) backup medium gezet.
Zelfde voor een (privé) laptop of computer, af en toe een game spelen is leuk, maar het hoeft niet allemaal in de oogste settings en het nieuwste van het nieuwste, maar dat is mijn eigen mening natuurlijk en ieder zijn eigen ding. Ik denk wel, als we als consumenten meer bewust zijn van waarom we voor bepaalde dingen kiezen, dan zouden er meer mensen zijn die geen 1200 euro uitgeven aan een apparaat waar ze muziek op luisteren, mee bellen/ appen, mee op social media zitten en zo nu en dan een spelletje willen spelen.
Voor een TV zou ik €1200 nog wel overwegen. Voor een telefoon of laptop absoluut niet. Mijn laatste twee laptops zijn tweedehands hp elitebooks. SSD er in, misschien een extra stripje RAM, linux er op en het voldoet meer dan prima.
Zo doe ik het ook, af en toe ook een nieuwe accu plaatsen!
4,5 jaar gedaan met mijn iPhone 5s. Uiteindelijk vervangen omdat de accu minder werd en Apple's iOS 13 het niet meer ondersteunt. Werkte verder nog prima.

Overgestapt op Android One met een Nokia 7.2. Toestel van nog geen 400 Euro en voldoet prima aan mijn wensen. Hopelijk gaat hij ook een aantal jaren mee.

Ik ben niet iemand die ieder jaar een toptoestel koopt voor de top prijs. :)
Anoniem: 479106 24 maart 2020 09:25
Ik mis een beetje de diversiteit en keuzevrijheid.

Bijna alle telefoons zijn enorm groot. Ik wil een kleine. Niet meer te vinden. Dan wil ik ook geen glas, want breekbaar. Ook bijna niet meer te vinden. Ik wil een verwisselbare batterij. Niet meer te vinden. Ik wil een voor- achterkant met een kleurtje, van plastic, ook niet meer te vinden. Het is eenheidsworst. Het is breekbaar. Het is duur.

En ik mis de privacy opties. Google weet alles. In het begin was ik pro android, want Linux, maar later/nu voel ik me bekocht. Mijn data is nu Google's data. Ik heb ook geen keuze meer om alles (Google Play Services) uit te zetten. Dan doet ie het amper meer. Zelfde geldt voor een app als WhatsApp. Je moet wel mee, want ik krijg niemand aan de Signal. De macht vh grote getal domineert. En als je wat anders wilt dan de mainstream, ben je al snel een rare vogel of beland je in een sociaal isolement.

Jammer dat het artikel daar niet meer over gaat: over het gebrek aan diversiteit op deze markt, zowel op hardware- als op softwaregebied.
Over naar Apple dan. Ook niet perfect, maar qua privacy een heel stuk moreler dan Google.
Het probleem is: veel te weinig aanpakken van die data-honger. Alleen omdat we geld veel belangrijker vinden dan privacy (en daarom rechts stemmen, zodat de bedrijven bijna vrij spel hebben inzake het vergaren van data).
Ik vind Windows Continuum echt een heel mooi idee. Dan kun je je smartphone als pc gebruiken. Daar zouden ze meer mee moeten doen in de smartphone wereld. Ik neem aan dat smartphones hier tegenwoordig meer dan snel genoeg voor zijn? Stel je voor dat je in de toekomst draadloos een toetsenbord, muis en scherm zou kunnen aansluiten (op bijv. een flexplek). Dan hoef je geen laptop meer mee te nemen maar alleen je smartphone!

https://www.microsoft.com/nl-nl/windows/continuum
Leuk toekomstbeeld, ik deel die. Ik heb zelf een tijdje bij een klant gezeten waar we veel zaken middels een VDI moesten regelen (ivm meer rechten op hun netwerk). Die VDI draaide prima op mijn telefoon, dus ik heb een keer een week lang mijn DeX station op kantoor laten staan en hoefde inderdaad enkel mijn telefoon mee te nemen. Ik had toen ook het toffe idee dat in de toekomst overal een soort telefoon-dock zou staan bij de beeldschermen, en dat je hier dan 's morgens je telefoon kon inprikken. Ideaal, ik ging heel relaxt naar m'n werk zo zonder rugzak oid :)
Dit.

Ik denk dat een deel van de zakelijke markt hier klaar voor zou zijn. Geen laptops / desktops / thin clients. Maar BYOD telefoons die een stukje software draaien waardoor je de telefoon alleen hoeft in te klikken op een dockingstation die vervolgens alles regelt qua beeld, input etc. Gewoon USB-C?
Dit is mijn inziens BYOD + flexwerkplek utopia.

Maar er zullen ook altijd (heul lang althans) use-cases blijven bestaan voor de laptop of de desktop. Net zoals het datacenter niet vervangen zal worden door de cloud en de mainframes ook nog altijd niet vervangen zijn.
Anoniem: 390704 @ggj8724 maart 2020 07:18
Je moet toch nog steeds een toetsenbord en scherm hebben?

Dan neem ik liever mijn flinterdunne laptop mee: dat is overal, en van mij.
Je moet toch nog steeds een toetsenbord en scherm hebben?
Ja. Voor mensen met een vaste werkplek op kantoor ideaal. Mobiele mensen kunnen altijd nog iets als een Nexdock gebruiken. Nu nog met een kabeltje, mogelijk op een dag niet meer.
Onlangs Cosmo Communicator gekocht... zo blij mee! 8-)
Volgens mij is het huawei die een android desktop omgeving heeft als je je toestel aansluit op een USB-C Dock. en dat werkt best prima op een dualscreen
Ja volgens mij zijn er al meerdere merken die dit ondersteunen. Met mijn Huawei al een keer geprobeerd en werkt best prima, maar ook Samsung heeft hier dacht ik ondersteuning voor.
Klopt, dit was een heel mooi idee. Alleen verkeerd op de markt gezet.

Als voorbeeld: een Apple iPhone zou ook prima OSX kunnen draaien, dit i.c.m. WiDi beelscherm met touch en bluetooth toetsenbord en muis, zou erg fraai zijn. Maar ja je zit dan met één apparaat helemaal in het Apple ecosysteem, waar ze nu drie apparaten voor je verkopen (iPhone, iPad en iMAC), dus ik denk dat fabrikanten die hardware en software leveren hier ook best terughoudend mee zijn.
Dat is echt niet het probleem voor Apple hoor. Apple deinst er echt niet voor terug een product de nek om te draaien om een ander product te kunnen verkopen. De iPod was destijds het goudhaantje voor Apple. Het is niet zo dat ze in de iPhone geen mp3 speler staken om iPods te kunnen blijven verkopen.

Als morgen Apple een iPhone kan bouwen die 100% hetzelfde kan als een Mac dan brengen ze die ook echt wel uit. Ze bouwen daar dan een heel eco systeem rond zodat je evenveel, misschien wel meer uitgeeft dan voor een Mac. Het marktaandeel van Macs is erg laag dus daar zijn echt wel groeimogelijkheden voor Apple die het met een iPhoneMac (ik verzin de benaming maar) een veel groter marktaandeel kan doen krijgen op de PC markt. Maar dan moet zo'n iPhoneMac wel perfect werken.

[Reactie gewijzigd door monojack op 22 juli 2024 16:12]

Microsoft heeft op dit vlak al wat tikken op de neus gekregen met W8/W10 en WP8/W10M. Een integraal OS aanbieden voor alle apparatuur blijkt dus geen sinecure. Dat dit er dus nog niet is heeft dus waarschijnlijk te maken met de moeilijkheidsgraad. Een technologiemerk kan zich het doel voor ogen stellen, maar de overgangsfase begeleiden vanuit de huidige situatie met al haar legacy soft- en hardware zonder je klanten onderweg kwijt te raken is een houdini-act. Microsoft heeft zich erop stuk gebeten, terwijl het merk echt goede kaarten in handen had.

Uiteindelijk gaat die integratie er wel komen. Het idee is te aantrekkelijk en laat zich niet meer onderschoffelen. Mijn vermoeden is dat met name software ontwikkeling nog wat langer moet doorontwikkelen met dit uiteindelijke doel in het achterhoofd om modulair genoeg opgezet te raken om al die gebruikssituaties te kunnen adresseren.

Misschien wordt dat wel the next best thing. Niet fysiek apparaattype x of y, maar de integratielaag die die apparaten een net andere betekenis gaan geven.

P.S. Arnoud, een heel mooi artikel!

[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 16:12]

Ik vind Windows Continuum echt een heel mooi idee.
Microsoft ook, maar hun uitwerking met Windows 10 Mobile was slecht. Te beperkt en niet de functionaliteit waar mensen om vragen.
Stel je voor dat je in de toekomst draadloos een toetsenbord, muis en scherm zou kunnen aansluiten (op bijv. een flexplek). Dan hoef je geen laptop meer mee te nemen maar alleen je smartphone!
Heb ik ooit eens gedaan voor een tijd met een GPD Pocket (geen smartphone). Op kantoor twee schermen, een toetsenbord en muis, en alle adapters die nodig zijn om het geheel aan te sluiten. Enkel de GPD Pocket in de binnenzak mee. Was een goede oplossing.

Op de smartphone gaat het nog even duren. Het komt wel, maar eerst moeten desktop en mobile op technisch vlak dichter naar elkaar groeien zonder functioneel op beiden in te leveren. Op de desktop is het nodig dat ARM meer omarmd wordt. Microsoft is hiermee bezig, Linux is hiermee bezig en fabrikanten zijn hier ook steeds meer op aan het inspelen. Op besturingssysteemniveau houdt dit in dat een desktop OS dezelfde onderliggende functies moet ondersteunen van huidige mobiele besturingssystemen. Dit is niet alleen bellen, maar ook bijvoorbeeld ondersteuning voor de complexere energiebesparingsmodes van smartphones. Daarnaast moeten applicaties zodanig ge/herschreven worden dat ze zowel mobiele en desktopomgevingen aankunnen en naadloos kunnen schakelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:12]

Samsung heeft dit ook met Samsung Dex, heb het wel een getest op een dock bij het werk. Werkt best leuk en is eigenlijk voor instellingen zoals in de thuiszorg best een heel erg interessant concept aangezien zij vaak toch al werken op de mobiel wanneer zij langs clienten op moeten. Met deze oplossing kunnen ze dan ook nog wanneer gewenst even langs het werk op de telefoon aansluiten aan een dock en met een desktop ervaring rapporteren.

Zelfde kan natuurlijk voor de andere zorgmedewerkers, je zou ze 2 smartphones per team kunnen geven mocht er niet genoeg budget zijn voor iedereen. Bespaart ook nog eens licentiekosten voor bijvoorbeeld Office E3 licenties, op een smartphone heeft iedereen genoeg aan F1 en dan heb je ook niet het probleem dat mensen moeten werken met die verschrikkelijk trage web Apps.
Offtopic:
M.b.t. tot thuiszorg: hier in Zwolle gebruiken ze bij Buurtzorg een iPad mini. Digitaal medische gegevens bij de hand.
Voor Android heb je ook Sentio Desktop.

[Reactie gewijzigd door remer op 22 juli 2024 16:12]

Natuurlijk is de smartphone een fantastis hè uitvinding, maar ik vind dat er ook veel negatieve dingen zijn ontstaan met de smartphone: meer doden in het verkeer, influencers, nepnieuws, (a)Social media, de zelfverheerlijking, vloggers, youtubers. En ondertussen helaas een duo positie voor Apple en Google, had graag een derde partij gehad.
"meer doden in het verkeer," => ik zie graag een onderbouwing voor "meer doden in het verkeer", en dan ook nog eens uitgezet tegen het aantal levens dat bespaard is in het verkeer door de beschikbaarheid van smartphones.

" influencers, nepnieuws, (a)Social media, de zelfverheerlijking, vloggers, youtubers." => je bent waarnaar je kijkt. Ik heb nog nooit een infuencer, vlogger of youtuber gezien. Mede omdat het me niet interesseert, dus ik zoek het niet op en, heel belangrijk, er is niemand die zoiets door mijn strot drukt.

Social media heb ik (Whatsapp, Signal, Skype en Threema), maar wordt gebruikt om met mijn familie, en out-of-band met mijn collega's te communiceren (ik werk niet in NL). In deze tijden handig (en ook levensbesparend zonder op details in te gaan).

"Apple en Google" => ik gebruik geen van beide en er is niemand die me daartoe dwingt. Bovendien de leveranciers die ik gebruik (ja, o.a. Microsoft) leveren mij al 30j++ de diensten die ik nodig heb, gratis of tegen een schappelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door beau-key op 22 juli 2024 16:12]

@meer doden:
https://www.autowereld.be...carplay-android-auto.html
Volgens een onderzoek van de Britse organisatie voor verkeersveiligheid IAM Roadsmart veroorzaken Apple CarPlay en Android Auto meer verkeersongevallen dan alcohol of cannabis.
Haha mooi stukje statistiek.

Als er 2 mensen van de 100 dronken achter het stuur zitten en 1 daarvan zorgt voor een verkeersongeval is het minder dan als er 50 mensen van de 100 Carplay/Android Auto gebruiken en daar 2 ongelukken door gebeuren. In absolute getallen dan, relatief gezien natuurlijk niet.

Daarnaast rekenen ze de limiet (zoals 2 bier in NL) dus als "met alcoholgebruik". Ik denk dat de ongelukken eerder komen door mensen die (veel) meer op hebben dan de limiet.

Feitelijk is het enige wat het "onderzoek" zegt dat je met 2 bier op 12% langzamer reageert dan gemiddeld (1 seconden). Als je Carplay gebruikt met je vingers 57% langzamer dan gemiddeld. Maar er is helemaal geen onderzoek gedaan naar het aantal doden. Hierboven staat ergens een mooi lijstje dat het aantal verkeersdoden al tijden afneemt (met uitzondering van 2018). Dat lijkt me veel betrouwbaarder.
Conclusie: je kan beter onder invloed opletten dan nuchter afgeleid zijn.

Dit heeft natuurlijk niets met CarPlay, Android Auto of smartphones te maken. Elke auto heeft een dashboard met knoppen voor navigatie, climate control en entertainment. Mensen roken, eten en drinken in de auto wat net zo afleidend kan zijn.
Leuke reactie, maar is niet relevant want het beantwoordt mijn vraag niet...
Ik heb nog nooit een infuencer, vlogger of youtuber gezien.
Het is niet omdat je ze niet ziet dat ze er niet zijn. Trouwens niet echt geloofwaardig. Als je vroeger bvb een trailer van een game wou opzoeken moest je gewoon de titel in YouTube geven. Nu moet er specifiek "trailer" bij staan of je krijgt alleen maar van die irritante flashy -waarschijnlijk betaalde- vlogger/influencer filmpjes als resultaat.
"Als je vroeger bvb een trailer van een game wou opzoeken " => mijn laatste spel was Carmageddon (1997) dus ik snap niet waar je het over hebt. Bovendien gebruik ik zaken als pfBlockerNG, DNSBL, uBlock Origin en een paar andere gereedschappen ("tools" of "plug-ins") om mijn "content te streamen", om maar eens wat hippe termen te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door beau-key op 22 juli 2024 16:12]

Als je ooit bijvoorbeeld youtube geopend hebt de voorbije 5 jaar heb je die zaken wel gezien, punt.

Je labeled waar je naar kijkt misschien niet als een "vlogger/influencer/youtuber..." maar het is volstrekt onmogelijk om nog op grote mediasites te navigeren zonder.
Whatsapp/Signal is toch helemaal geen social media. Social media draait om het dumpen van onzin, teneinde het verzamelen van duimpjes en volgers.
"Whatsapp/Signal is toch helemaal geen social media." => ik heb via Signal een dialoog (dat zijn in dit geval beveiligde instant message berichten tussen twee partijen) met een oud collega, over een technische vraag en ik vraag ook even hoe het met zijn gezondheid is. Dat valt dan niet onder *social* media, omdat het niet mogelijk is om duimpjes en volgens te verzamelen?

Wikipedia zegt over social media :"Sociale media (de Engelse term social media is ook in het Nederlands gangbaar) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers. "
Daar gaat het dus over “online platformen.”
Dat is dus zooi die op het www gepubliceerd wordt. Dat is met Signal/Whatsapp niet het geval.
Natuurlijk is de smartphone een fantastis hè uitvinding, maar ik vind dat er ook veel negatieve dingen zijn ontstaan met de smartphone: meer doden in het verkeer, influencers, nepnieuws, (a)Social media, de zelfverheerlijking, vloggers, youtubers.
Andersom, van hoeveel mensen heeft de smartphone het leven verrijkt of zelfs gered? Buiten verkeersdoden om zou de rest van wat je noemt ook bestaan bij het gebrek aan smartphones.
En ondertussen helaas een duo positie voor Apple en Google, had graag een derde partij gehad.
Dat is een probleem, maar niet enkel van smartphones. Je ziet het ook op de desktop (Windows, Mac OS), voor internetverbindingen (KPN, Ziggo) en voor nog veel meer zaken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:12]

Eerlijk gezegd denk ik dat smartphones meer kapot maken dan ze goed doen.
Ja technisch gezien een klein wonder, sociaal gezien een regelrechte catastrofe, ondanks ( of wellicht juist dankzij) alle sociale functies die zo'n ding heeft.
Theo Maassen zei het al eens: 'zou het niet zo kunnen zijn dat we , net als dat we slechter zijn gaan rekenen na de komst van de rekenmachine, we juist door al die social media en apparaatjes slechter zijn gaan communiceren?'
Ik denk van wel. Kijk alleen maar naar de VS waar een president zo goed als alleen maar via doorgaans niet al te slimme en hatelijke tweets zijn achterlijke beleid kenbaar maakt.
Ouders die hun kinderen niet meer de baas kunnen en helemaal suf zijn van het voortdurend hun kids van de telefoon af te houden.
Mensen die bij alles wat gebeurt met hun debiele hoofd de camera trekken als een soort van bedreiging oid.
Mensen die doodgaan door het nemen van selfies, het debielste culturele verschijnsel ooit wat mij betreft. En zelfs als ze er niet dood door gaan etaleren ze zich vaak als een soort hersenloze nitwits die geen enkel raakvlak meer hebben met hun omgeving behalve dan dat de achtergrond van de selfie er goed op moet staan of weet ik wat die figuren bezig houdt.

Ga zo maar door.

Ik dat ondanks alle voordelen de nadelen vele malen groter zijn.
Ik denk van wel. Kijk alleen maar naar de VS waar een president zo goed als alleen maar via doorgaans niet al te slimme en hatelijke tweets zijn achterlijke beleid kenbaar maakt.
Wat ook zou bestaan zonder smartphones.
Ouders die hun kinderen niet meer de baas kunnen en helemaal suf zijn van het voortdurend hun kids van de telefoon af te houden.
Dat had je vroeger met PC's en andere afleidingen.
Mensen die bij alles wat gebeurt met hun debiele hoofd de camera trekken als een soort van bedreiging oid.
Camera's zitten niet enkel op smartphones, maar ook vaak op dumb phones.
Mensen die doodgaan door het nemen van selfies, het debielste culturele verschijnsel ooit wat mij betreft.
Opnieuw, niet smartphone specifiek.

De smartphone is mogelijk een katalysator, maar het is niet het probleem. Asociale mensen maak je niet plots sociaal door ze toegang te geven tot alle informatie op de wereld. Daarvoor is nog steeds opvoeding vereist. Wel kunnen asociale mensen sneller andere asociale mensen vinden en hun 'echo chambers' opbouwen, wat gesteund wordt door grote organisaties omdat zij er goed aan verdienen. Opnieuw, dat is geen smartphone probleem maar een probleem van een wereld waarbij het makkelijker wordt om asocialen te identificeren.
Theo Maassen zei het al eens:
Theo Maassen is een overblijfsel uit het vorige millennium, die nog leeft in het vorige millennium.

Vroeger was ook niet alles zoals het vroeger was. De 'gezelligheid' waar men aan terugdenkt betreft voornamelijk nostalgie. In het OV las men toen een krant, luisterde men (soms veel te hard) naar een Walkman. Men was echt niet op grote schaal bezig om contact te zoeken met vreemden. Nu gebruikt men de smartphone om zich af te sluiten van de wereld.

En dit komt van iemand zonder Facebook, Twitter, LinkedIn, ... ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:12]

Een smartphone is een uniek apparaat omdat je deze altijd bij je hebt, altijd en overal. En dat zet alles op zijn kop. Terecht noem je dat een katalysator, maar dat is niets meer dan een woordspelletje.

De smartphone is door zijn unieke verweving in alles wat we doen wel degelijk het probleem. Een smartphone maakt wel degelijk ook "normale" mensen een stuk minder sociaal. Een smartphone is fenomenaal verslavend.

Dat is niet oude wijn in nieuwe zakken, het is een totaal nieuwe situatie.
Het grootste gevaar van de smartphone is naar mijn mening de 'notificatie-stress'. Dat ding staat vaak 24/7 aan en is daarmee een continue bron van onrust. Met name voor de jongere generatie die is daar extra gevoelig voor.
Ik ben het met sommige punten van je wel eens, vroeger had je andere afleidingen. Nieuwe technologiën etc. zeker waar.

Ik weet ook dat dingen die de Grieken over hun jongeren zeiden 1op 1 staan met dingen die nu worden gezegd . (Dus wat dat betreft valt die vorige eeuw stelling over Theo Maassen van je nog behoorlijk mee)

Waar ik problemen mee heb, is dat mensen voortdurend bezig zijn met elkaar afzeiken, iets wat op internet heel normaal is geworden, (en wat zich in mijn ogen voortplant in het dagelijks leven), om niks kwaad lijken te worden, in het verkeer, de supermarkt, echt overal.
En dat korte lontje is volgens mij het gevolg van grof gezegd een overload aan informatie die mensen krijgen. Je weet van niets meer of het waar is, en alles wat anders denkt dan 'ik' wordt op een agressieve manier weggezet als onzin in de meest verwerpelijke termen. Als je daarmee voortdurend wordt geconfronteerd, en dat gebeurt, anders zou het woord 'bubble' niet deze betekenis hebben gekregen, dan gaan sommigen zich uiteindelijk in het dagelijks leven ook zo gedragen.Het is gewoon een zootje in mensen hun hoofd aan het worden lijkt het.
Doodnormaal uitziende mensen die zich als half gestoorden gedragen alsof het de normaalste zaak van de wereld is... Nee, die krant in de trein en de walkman hadden echt niet zoveel invloed als dit. ik geloof er niks van. in mijn ervaring niet in ieder geval.
En er werd zeker wel veel meer met elkaar gekletst in de trein en bus vroeger... Dat is echt een andere ervaring tegenwoordig.

Ik denk dat het bij je hebben van een smartphone superhandig is. Ja het is een geweldig stukje techniek.
Maar om het te vergelijken met een krant en een walkman.. nee. Dit heeft een compleet andere invloed op mensen,

Ik heb ook geen facebook etc. (meer) trouwens.
Slecht doordachte voorbeelden. Denk je dat voor de smartphone er was er alleen maar politici waren met uitstekend beleid? Om nog maar niet te beginnen met het klassieke 'de jeugd van tegenwoordig' argument, iets waar de Romeinen al over klaagden.
(edit. verkeerde post)

[Reactie gewijzigd door iiooii op 22 juli 2024 16:12]

Kijk alleen maar naar de VS....
Pffff, die lui met TDS proberen het er ook altijd maar weer tussen te rommelen.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 22 juli 2024 16:12]

Iedereen heeft blijkbaar zo zijn eigen aandoening.
Natuurlijk is de smartphone een fantastis hè uitvinding, maar ik vind dat er ook veel negatieve dingen zijn ontstaan met de smartphone: meer doden in het verkeer, influencers, nepnieuws, (a)Social media, de zelfverheerlijking, vloggers, youtubers. En ondertussen helaas een duo positie voor Apple en Google, had graag een derde partij gehad.
Je vergeet nog een belangrijk negatief punt. Sinds de smartphone is de privacy ver te zoeken.
En ik had ook graag een 3e partij gehad, maar dan wel een Europese. Jammer dat symbian nooit echt van de grond is gekomen.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 22 juli 2024 16:12]

Niet van de grond gekomen? Symbian is juist jarenlang behoorlijk groot geweest. Maar het heeft achterover lopen leunen en de opkomende concurrentie te lang genegeerd.
De Sybian is anders een behoorlijk succes.
Dat was ook zonder de smartphone. Ook met de ouderwetse gsm konden ze je locatie achterhalen etc. En daarvoor waren er andere middelen.
Daar volg ik u volledig in , voor mij was de beste gsm HTC TyTN II , die draaide op de oude windows mobile , wat volgens mij nog altijd het beste platform was , zonder alle controle van google .
Verkeersdoden in Nederland, volgens het CBS:

Jaar ..... Aantal
1996 .... 1251
2000 .... 1166
2005 .... 817
2010 .... 640
2017 .... 613
2018 .... 678

Het lijkt me wat voorbarig om de toename in 2018 toe te schrijven aan smartphonegebruik. We doen het nog altijd veel beter dan al die jaren voordat iemand met een smartphone rond liep.

[Reactie gewijzigd door Banaanx op 22 juli 2024 16:12]

Las dat de toename vooral kwam door ouderen waren die vallen met de fiets. Komt door de vergrijzing en doordat veel van die oudere met snelle elektrische fietsen rijden.
Precies, ik weet niet of het door de elektrische fiets komt (zou goed kunnen) maar uit de CBS-data die @Banaanx hierboven aanhaalt, zie je in elk geval dat tussen 2010 en 2018 het aantal verkeersdoden in de groep 60-70 stijgt met 12, in de groep 70-80 met 46 en in de groep 80+ met 49.
Het totaal aantal verkeersdoden stijgt tussen 2010 en 2018 met 38, maar in de groep 60+ dus met 107. Sub-60 loopt het aantal doden dus nog steeds terug, met 69 of zelfs meer dan 10% in de periode 2010-2018. Dus smartphonegebruik heeft in elk geval in de groep sub-60 geen grote stijging veroorzaakt (misschien had de daling groter kunnen zijn).
En ik kan me niet voorstellen dat de groep 60+ (ik hoor er zelf ook toe) nu zulke fervente smartphonegebruikers in het verkeer zijn.
De elektrische fiets kan dan wel een vermoedelijke oorzaak van de stijging in deze groep zijn. Maar ook dat deze groep relatief vaker aan het gemotoriseerde verkeer blijft deelnemen; er komen steeds meer ouderen die hun hele volwassen leven hebben autogereden, dat was vroeger niet zo.
edit: aanvulling

[Reactie gewijzigd door jmmk op 22 juli 2024 16:12]

Maar dat is niet dankzij de smartphone, het is ondanks de smartphone.

Het is veel interessanter om naar het aantal ongelukken te kijken. Met name de vele dagelijkse mysterieuze kop-staart ongelukken op snelwegen met langzaamrijdend verkeer. Dat moet haast wel aan de smartphone toe te schrijven zijn en ik meen dat daar ergens cijfers voor zijn.

Bovenstaande lijst toont waarschijnlijk aan dat met name auto's beter zijn geworden, minder ongelukken zijn fataal.
Mee eens, de smartphone heeft ongetwijfeld verkeersdoden veroozaakt, en elke is er een te veel.

Maar door meer doden in het verkeer als een van de negatieve punten van de smartphone te benoemen, zonder data als context, wordt de indruk gewekt van een sterk, significant causaal verband, terwijl de algehele trend de andere kant op gaat. En zoals ook @djs909 al terecht opmerkt, zijn er veel andere factoren die een grotere invloed hebben.
Klopt, ik denk dat hard te maken is dat gebruik van een smartphone meer ongelukken veroorzaakt, maar niet per se meer doden.
Tijd voor zelfrijdende auto's.
Alsjeblieft niet. Ik rij veel te graag zelf auto. :P
Dat kan dan nog steeds met een echt leuke auto op een circuit waar je even helemaal los kan. Veel leuker dan aansluiten in de file met je gezinsbak (of zelfs met je sportauto als je die voor je dagelijkse verplaatsingen gebruikt).

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 16:12]

Sorry, je noemt nu allemaal dingen die ik, of niet heb, of niet de gelegenheid toe heb. Ik rij een Daihatsu Cuore 1.0 uit 2004. :P
Haha ik heb ook geen sportauto hoor (helaas) maar je kan er bij circuits vaak wel een huren om even lekker mee te scheuren
Dan moet ik eerst het halve land door. Dat wordt hem even niet. ;)
Volgens mij was de toename van doden in het verkeer de laatste jaren vooral te wijden aan de ouderen met elektrische fietsen
Je vergeet daarbij wel even te vermelden dat vooral auto's steeds veiliger zijn geworden, door wijzigingen in carrosserie en dingen zoals impact systemen en airbags. Natuurlijk stijgt het aantal doden en gewonden door appen op de fiets en in de auto. Zo moeilijk is dat niet. Vooral met vrachtwagens is dat een horrorscenario.
Uit dode mensen kan je geen organen halen voor donatie. Dat kan alleen als het lichaam nog bloed rondpomp en zuurstof binnenkrijgt. Een arts bepaald vervolgens of je kans hebt om te overleven en je hersenen nog functionaliteit heeft, zo niet, dan wordt je lichaam verdoofd en wordt al het bruikbare uit je lichaam gehaald.

Zo heb ik het begrepen althans:)
Ze kunnen je ook gewoon afkoelen.
Alles heeft zijn keerzijde. Maar netto gezien is er winst. Mensen zijn sociale dieren en de smartphone is het ultieme communicatiemiddel. Denk aan opa's en oma's wiens kleinkinderen in een ander werelddeel opgroeien maar dat ze alsnog via Whatsapp bijna live kunnen zien hoe het kind zich ontwikkelt. Of nu met de net-niet lockdown, het is een stuk minder erg als je nog gewoon zonder enige moeite met elkaar kunt communiceren.

En ja er zijn ook negatieve kanten, maar elke technologische ontwikkeling kan ook gebruikt worden om negatieve dingen te doen, dat ga je nooit veranderen. Daar moet je als maatschappij mee om kunnen gaan, anders kan je nooit vooruit.
Een aantal van die problemen zijn niet *door* smartphones ontstaan, maar *met behulp van* smartphones. Dat is een belangrijk verschil.

De derde (grote) speler op de markt was er: Microsoft.
Maar zoals wel vaker het geval is geweest (en vaak ook niet) waren ze te laat, en probeerden ze teveel hun eigen dingetje door te duwen.
Anoniem: 498327 24 maart 2020 07:13
De smartphone is niet misschien wel de nieuwe PC. Het ís de eerste echte PC! Voor alles daarvoor wat de titel PC behoorlijk ongepast.
Het was een personal computer, wat zich (zij het volgens sommigen wat te vrij) prima laat vertalen tot een persoonlijke of particuliere computer, m.a.w. niet zakelijke computer. In die zin klopte het wel. Als je nu een telefoon als PC zou willen kenmerken zou ik het als een Pocket Computer kenmerken, of misschien een MC (Mobile Computer), m.a.w. een computer die zo mobiel is dat je hem altijd bij je hebt.
Maar dan gebruik je pc in een vrij technische betekenis en niet op basis van wat je ermee kunt doen. :) Het is eerder een pda, ook wel zakcomputer genoemd natuurlijk. Je ziet mij iig geen documentje typen of spreadsheetje bewerken op m'n telefoon, behalve heel kleine aanpassingen als het niet anders kan.
Ik vind een smartphone niet echt personal. Ja het is je eigen apparaat, maar je bent er niet de baas over. Je kunt er alleen op doen wat de fabrikant je toestaat, en wat Google/Apple voor je aanbiedt.
Dat is niet per definitie zo. Het is populair bepaalde verantwoordelijkheden/controle uit te besteden aan diensten, maar dat hoeft niet per se.

Ik voel me iig wel de baas over mijn smartphone.
Daarvoor heb ik het OS vervangen zodat er geen dingen op staan waar ik geen controle over heb.
Maar wellicht was het ook genoeg om gewoon niet akkoord te gaan met de Google voorwaarden en geen account aan te maken enzo.
Dan kan je nog steeds allerlei open source apps sideloaden die allemaal doen wat je wilt.

Is dat nog niet personal genoeg, dan vraag ik me af wat ueberhaupt dan nog de functie is van dat woord. Bijv met een wasmachine heb je hetzelfde "probleem", toch doet de mijne precies wat ik wil.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 16:12]

Ik draai ook een custom ROM. Maar daarvoor gelden weer andere problemen. De ROM bouwer kan zomaar besluiten je telefoon niet meer te supporten. Zo ook met mijn telefoon. Ik zit nu op een oude versie vast. Het werkt, en ik ben de baas, maar ik voel me niet de baas als ik niet kan zeggen "en nou upgraden, kreng" en dat ie dat dan ook doet. Want die upgrades zijn er niet meer.
Het maakt iig wel dat ik mijn volgende smartphone uitkies op support vanuit custom ROM bouwers.

Maar dit terzijde, veruit de meeste mensen doen dit niet, en nemen een smartphone zoals ie geleverd wordt. Nemen vaak niet eens de moeite om settings aan te passen of bloat/spyware te disablen (voor zover dat kan, want zelfs disablen kan door de vendor disabled worden :r)
Deze mensen zijn dus niet de baas over hun telefoon, ook al voelen ze zich dat wel.
Persoonlijk denk ik dat we ‘the next big thing’ op gebied van accu technologie gaan verwachten. Apparaten die significant langere gebruiksduren hebben op 1 lading, zodat we ze nóg intensiever en veelzijdiger kunnen cq. gaan gebruiken. Hoe en wanneer.... dat zegt mijn glazen bol niet 😉

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 22 juli 2024 16:12]

Lijkt me persoonlijk vrij stug. Niemand gaat stil staan bij een accu die het opeens een week uithoudt, denk dat het alleen een next big thing wordt als je hem nooit meer hoeft op te laden (gedurende de normale levensduur van het product).
Niemand, maar ik wel :+ En ik lees heel vaak berichten van mensen die willen dat de batterij het langer uithoudt. Als je telefoon ineens op 1 dag bij intensief gebruik maar 15% verbruikt in plaats van 70 dan merk je dat wel!
Dan gaan ze de vorm van de batterij gewoon kleiner maken, zodat er meer plaats is voor andere rommel, en deze nog steeds maar 1 dag mee gaat :P
Ja dat snap ik, maar dat zal eerder hetzelfde effect hebben als 120hz schermen, camera eilanden e.d. lijkt mij tenminste (mening).
Dat denk ik ook, maar dan niet per se op de smartphone.

Zoals in het artikel aangegeven is het lastig om een AR bril te maken met genoeg energie voor een langere tijd zonder hem gigantisch log te maken.

Met solid state batteries die een veel hogere energiedichtheid hebben verwacht ik veel mooie nieuwe gadgets.
Zou kunnen, maar ik verwacht niet dat de fabrikanten ineens hele grote accu's gaan verkopen. Dat maakt de rest van hun productie namelijk ineens nutteloos.

Verder is het ook weer niet zo'n schokkende verandering. Het is leuk als een accu niet een dag maar 20 dagen mee kan, maar dat maakt verder voor de ervaring niet veel uit.

En jij weet denk ik wel, net als ik, dat als er een grotere accu komt, deze ook gewoon weer helemaal gebruikt gaat worden. Niks batterijsparen, maar gewoon inzetten voor performance...
Dat kun je vergeten. Daar is al zo'n 15 jaar kans voor geweest en keer op keer wordt het niet waargemaakt. Fabrikanten stoppen liever nog meer toeters en bellen er in dan dat ze echt serieus accuduur verlengen.

Ik ben het uiteraard wel eens met je wens. Een apparaat wat net een dag mee kan voldoet amper aan de term "mobiel".

Ik had vroeger een Philips feature phone die maar liefst 3 weken meekon. Zo lang dat je vergat dat het ding uberhaupt opgeladen moest worden.
Er is al zoveel online over free energy. Het moment dat he het wil gaan produceren wordt je overgenomen of koppiekleiner. Energie is macht is controle, die gaat niet zo maar goedkoop en ongelovelijk beter worden.
Laatste goede ontwikkeling vind ik de smartphones met schermen zonder notch of gat in het scherm, al komen er ook nog steeds veel telefoons met wel een gat in het scherm, die zonder gat of notch in het scherm hebben toch net dat beetje meer wow effect.
Ik zou wel willen dat mensen gewoon de baas zijn over hun telefoon. Root access moet een feature zijn, geen hack. Een update komt vanuit de maker van het OS, niet vanuit de maker van de hardware. Bloatware is gewoon deinstalleerbaar.

Zoals eigenlijk op alle laptops.
Volle controle lijkt me geweldig. Ik word dod moe van apps die op de achtergrond data slurpen en actief zijn terwijl ik ze nooit gebruikt niet nodig heb of niet eens weet waarom ze data versturen. Met root kon je ze gewoon uitschakelen. Meer vrije ram beter accu duur en minder dataverbruik.
Nu is rooten bijna niet mogelijk en is all die bagger gemarkeerd als systeem process waardoor je geen toestemming kan wijzigen.
Bootloader unlocken en rooten is niet eens het grootste probleem. Het is meer dat ROMs voor zulke telefoons vaak ver te zoeken zijn. Dat komt wrs doordat ze bij "custom rommers" niet populair zijn, precies om de reden dat het zo moeilijk wordt gemaakt.

Het raarste is dit nog bij fabrikanten die zoals smartphones/tablet als laptops maken. Denk aan Lenovo. Die zouden toch moeten weten hoe het hoort??

Ik zit er ook aan te denken om als volgende tablet een met Windows te nemen. Het is toch van de zotte dat een bijna-closedsource Windows in dezen feitelijk meer open is dan een op opensource-gebaseerde Android?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 16:12]

Volgens mij zijn er al open source telefoons. Het is er al. Of wilt u het onmogelijke, dus dat Google zijn verdienmodel aanpast aan uw wensen....
Verandering komt bijna altijd van buiten, niet vanuit het zelfde systeem
Ja, er is zoiets als de Fairphone, en vast nog een aantal andere initiatieven. Maar het probleem is dat die producten veel te weinig bieden voor veel te veel geld. Ik wil voor een proper product best een béétje extra betalen, maar niet het dubbele voor een qua hardware (in vergelijk met bijv een S20) flutproduct.
Het verschil in prijs wordt natuurlijk bepaald door ontwikkelkosten/aantal verkochte toestellen en privacy. Google blijft aan je verdienen zolang je toestel gebruikt. Fairphone niet.
Dus wat u en ik wil duurt nog even. Net als je in 2004 niet Linux voor je desktop wilde gebruiken, nu is dat een ander verhaal
Maar het blijft een groot deel achter de feiten aan lopen. Dat heeft Linux op de desktop ook nog steeds. De kloof wordt wel steeds kleiner, maar het blijft behelpen. Voor een deel natuurlijk niet op Linux zelf aan te schrijven, maar het is nou eenmaal geen smoothe transitie van macOS/Windows naar Linux. Je moet een aantal zaken opgeven, ook al krijg je daar mooie dingen voor terug.

Zo zal het m.i. ook zijn, en blijven, met Fairphone-achtige initiatieven.
Jij wilt een Windows ervaring op Linux, dat kan natuurlijk niet. En met heeeeel veel zaken loopt Linux voorop. En aan de andere kant: 'Welke verandering in het leven was wel smooth?'
Waarom kan dat niet?

Ik zeg niet dat ik een opensource-kopie van Windows wil (dat bestaat ook in de vorm van ReactOS, en dat is enorm kut! - en het is ook geen Linux) maar een ervaring die niet onderdoet. Voor Windows is veel software beschikbaar die voor Linux niet bestaat. Je krijgt dan vaak wel allerlei alternatieven aangedragen, maar die zijn gewoon kut. En soms een beetje kut. Heeeeel soms zijn ze goed. En dat geldt niet alleen voor software, dat geldt ook voor OS-dingen.

Ik heb het nog niet eens over gaming trouwens, dat is een hele andere tak van sport op Linux. Gewoon de algemene ervaring. Op Linux lijkt er *altijd* wel iets te zijn dat gewoon "net niet" is. Het kunnen de kleinste dingetjes zijn, maar kleine dingetjes zijn vaak wel het meest in het oog springend.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 juli 2024 16:12]

Dat is geen ontwikkeling voorwaarts... dat is gewoon terug naar wat het ooit was. Gelukkig. Die notches zijn zo lelijk.

Veel zaken op de hedendaagse telefoons waren geen vooruitgang. Bijvoorbeeld de niet-verwisselbare batterij, het ontbreken van een SD-slot, het ontbreken van een 3.5mm audio-uitgang.

Een echte ontwikkeling zou zijn een fatsoenlijke batterijduur, een batterij die je maar eens in de week zou hoeven op te laden bijvoorbeeld, dat blijft bij telefoons toch wel dramatisch.
Ik was niet volledig, ik doelde op de telefoons waarbij de voorkant geheel scherm is, geen dikke balken onder en bovenaan, dat hadden we voorheen nog niet. Jammer dat de telefoons er niet kleiner door geworden zijn, alleen maar grotere schermen, geef mij maar een 5.5 inch scherm zonder bezels en zonder gat en notch in me scherm.
Nog nooit de behoefte gehad een sd-kaart in mijn telefoon te steken! En wat ga je vervolgens met die kaart doen? In je computer steken om je foto’s ‘over te zetten’?? Zoals we voeger deden met diskettes??

Dat soort ‘gympies netwerk’ activiteiten zijn toch helemaal niet meer van deze tijd toch?
Neen, daarvoor heb je USB aansluiting. En ik moet zeggen dat het mij prima bevalt om weer 'ouderwets' een SD kaartje in de telefoon te stoppen. Hoef je niet gelijk tientallen Euros meer te betalen voor een model dat van zichzelf al een grote opslag heeft.

Zoals het artikel ook stelt, ik heb al jaren geen zin meer om het nieuwste en het duurste te kopen. Het ding moet gewoon doen wat ie moet doen, klaar. Of het toestel nou wel of niet het snelste is, het zal allemaal wel. In de praktijk merk ik er eigenlijk bitter weinig van.
Alle fotos die ik maak worden, zodra ik verbind met wifi gesynchroniseerd met mijn NAS. Elke maand maak ik netjes een backup van de NAS en gooi ik zoveel mogelijk foto's en video's weer van mij telefoon. Geen nood meer voor een SD kaartje (die gebruikte ik voorheen namelijk ook om elke maand een backup te maken)
Same here, maar dan in het Apple eco-systeem. Alle foto's worden middels iCloud vanaf de iPhone naar mijn Macbook gesynchroniseerd, welke dan weer middels time-machine (naar mijn nas) gebackupped worden.

SD-kaartjes gebruik ik eigenlijk alleen nog voor m'n Raspberry Pi projecten. :9
Ik vind het erg fijn fat ik mijn opdlaggeheugen niet vok hoef te stoppen en dat mijn telefoon faarfoor snel blijft. Ook hoef ik niet 100 euro meer te betalen voor meer opslag.

Ik zet vaak bijv even muziek over van een oude telefoon naar mijn huidige. Of als mijn telefoon ermee kapt, heb ik iig mijn foto"s nog (is me al 3 keer gebeurd, als het op het interne geheugen had gestaan, had ik eennprobleem gehad).

Maar als je alles online doet, dan heb je misschirn geen sd-kaart nodig. Dat vertik ik, worden mijn foto"s nog in lagere kwaliteit opgeslagen ook. En muziek overzetten duurt ook uren met de trage wifi op sommige plekken bijnwikzr van spreken. Geef mij maar een extra kaartje
Ach, ik koop liever eenmalig een 128 GB kaartje voor € 30 dan dat ik elke maand pakweg € 20 extra uitgeef voor data + Spotify/Deezer/Qobuz/weet ik wat. Of dat wel of niet van deze tijd is zou me worst wezen. Ondertussen heb ik een goedkopere telefoon, is m'n abo een paar euro per maand, maar omg wat is je monitor toch duur, hoe kun je daar meer dan € 100-200 aan uitgeven. :P
Mijn SD-kaart va 250gb staat vol met muziek. Ik wil geen Spotify, want daar staat niet alles op wat ik wil horen en waarom zou ik een abonnement afsluiten voor iets wat ook gewoon lokaal kan?
Terug naar wat het ooit was? Mijn oudere telefoon heeft nog 'n 2 centimeter dikke zwarte rand onder en boven. Vanuit daar is 'n notch of gat wel een ontwikkeling voorwaarts, je krijgt immers meer scherm op je telefoon. Daar wil je toch niet naar terug?
die floppy reader heeft echt niemnad (prive) gemist die dingen zijn pas weggehaald 10 jaar nadat ze nog gebruikt werden.

Overigens ja mijn TV heeft nog scart. oke die is ook al weer 10 jaar oud ofzo maar toch.

Het punt is wel dat innovatie ten koste is gegaan van gebruikersgemak wat ogenschijnlijk niet nodig was.

draadloze koptelefoons werken gewoon op bluetooth dat zit al jaren op een telefoon. Een SD slot hebben de meeste tegenwoordig weer dus daar ga ik niks over zeggen.

en batterijduur tja mijn nokia 3310 kon makkelijk 1 week mee gaan. 1 streepje ach dat kan vandaag nog wel.

Ik snap met de schermen dat het anders is. Maar er zijn voldoende factoren waar we niet echt vooruitgang hebben gezien. (misschein was die er wel onderwater maar dat zie je niet altijd)
"en batterijduur tja mijn nokia 3310 kon makkelijk 1 week mee gaan. 1 streepje ach dat kan vandaag nog wel."

Dan moet je eens proberen om Wifi, 4g en GPS uit te schakelen. Een hele week. Moet je dan eens zien hoe lang je telefoon mee gaat.

Er zit nu zoveel meer techniek in een GSM dat het vergelijken met een 3310 echt zinloos is. Vroeger was alles beter maar we willen wel internet op onze telefoon.. Dus zeg het maar.. als je telefoon twee weken mee moet gaan. Dan moet je, net als op de 3310 ook alleen maar bellen en smsen.

Overigens een kleine sidenote: Mijn 3310 was ook altijd in een dag leeg hoor. Zeker als je hele dagen beltones componeerde, snake speelde en je vriendinnetje smste (wel telkens één bericht per keer anders kost het teveel geld)
Inderdaad die valse herinneringen zijn niet echt reëel. Ik legde mijn 3310 steevast aan de lader na een schooldag. Want na veel sms'en, en snake II-en was hij echt niet vol genoeg voor een hele week.
en batterijduur tja mijn nokia 3310 kon makkelijk 1 week mee gaan. 1 streepje ach dat kan vandaag nog wel.
Ik ken dat gevoel nog steeds. :)
Heb nog steeds een good-old Nokia dumb phone.
Het belt en het SMSt en meer hoeft het niet te doen.
The next big thing is er nu al weer 11 jaar oud: Bitcoin. Geld in pure digitale vorm, open source en gedecentraliseerd. Een combinatie van Linux en Internet. Net als bij uitvinding van Internet zal het nog even duren voor Linda de Mol enthousiast roept dat ze ook een wallet heeft.
Goede software laat nog even op zich wachten. Als store of value heeft dit product zich al goed bewezen.
Financiele vrijheid in deze wereld, zoals die nu is , is het grootste geschenk. BY FAR!

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 16:12]

Ik denk het niet; Bitcoin heeft namelijk 2 zwaarden van Damocles boven zich hangen.

Als Bitcoin 'leading' wordt, is het meer dan geld nu, afhankelijk van vertrouwen. Een pandemie of oorzaak die economisch onrust veroorzaakt keldert de waarde. De waarde van Bitcoin is in het verleden al een paar keer gecorrigeerd, als de correctie stevig genoeg is, verliezen de meeste gebruikers te veel vertrouwen om er weer bovenop te komen.

Daarnaast is de waarde van bitcoin voor een belangrijk deel gebaseerd op schaarste. Er is een beperkte hoeveelheid 'coins' of blocks beschikbaar. Hoewel het 'minen' steeds lastiger wordt naarmate er meer gemined wordt; wordt ook de beschikbare rekenkracht steeds groter. Er komen meer apparaten bij die minen, en die apparaten worden per stuk ook steeds krachtiger. Uiteindelijk devalueert de bitcoin hierdoor dusverre dat het niet meer interessant is. Overigens is dit fenomeen ook gebeurd met goud, nadat Spanje het Azteekse rijk had veroverd nam de beschikbare goudvoorraad in de wereld zo enorm toe dat alle landen die hun munteenheid op goud gebaseerd hadden, hun geld moesten devalueren. Echter is goud geen onuitputbare hoeveelheid materiaal; waar de rekenkracht wel de potentie heeft om de bitcoin mine uit te putten; of zelfs het algoritme te breken.
Waarom devalueert de BTC?. Daarvoor is nou juist game theory bedacht.

En omdat de uitgifte van BTC vast ligt, ligt de S2F ratio ook vast. Dat heb je bij goud niet. Als Elon morgen een astroide ophaalt van 50% goud, of iemand goud goedkoop kan extraheren uit zee ben je de sjaak.

Uiteraard is niks zeker in deze wereld. Bitcoin heeft wel de beste papieren
We hebben het hier over smartphones
Volgens mij ging artikel over next big thing. Dus NA de smartphone
Nee het ging over the next big thing in een smartphone, had je dat echt niet door?
Inleiding, laatste regel
En, als de smartphone saai wordt, welk nieuw techproduct wordt dan the next big thing?
Dus het gaat dus niet meer over de smartphone, die is namelijk saai

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 juli 2024 16:12]

Gelul. Bitcoin is zeker belangrijk, maar meer voor de blockchain-technologie die erachter zit. Niet de bitcoin zelf, waarvan de koers op en neer stuitert als een stuiterbal. Daar durf ik nog geen cent aan uit te geven.
Als blockchain zo belangrijk is, noem dan nog eens een succesapplicatie.....

Blockchain bestaan namelijk al veel langer dan BTC

Als je BTC met aandelen vergelijkt is het, het beste aandeel ooit. Ik zou als ik u was nooit aan aandelen beginnen, als u hier al van schrikt.
Op de korte termijn inderdaad, bekijk je het over een langere periode is het een van de beste investeringen ooit, 5 jaar geleden zou niemand je geloven als je zei over 5 jaar staat btc op 6000 euro, en vandaag de dag zeuren mensen dat die nog '' maar'' op 6000 euro staat, wat veelzeggend is.
Anoniem: 390704 24 maart 2020 07:23
Ik zou zeggen: De smartphone is misschien wel de nieuwe commodity: voor weinig geld (450 euro) krijg je iets universeels & geweldigs. Voor zo'n bedrag koop je iedere 3 jaar een nieuwe, zonder al te veel na te moeten denken. Het maakt mij niet zoveel uit welk merk of type die laptop is.
Voor mij zijn smartphones ook zo: handig, maar ook commodity. Liefst een smartphone van 250 - 290 euro, en je bent weer klaar voor een paar jaar.
Bij het begin van je reactie had ik de neiging om gelijk te reageren, maar je nuanceert het zelf ook al: voor jou, mij - en ik vermoed het overgrote deel van de mensen - is een telefoon van max €200 meer dan voldoende. Het is al niet meer zoals een paar jaar geleden dat voor een telefoon gold: goedkoop=duurkoop. Als je niet gamet en niet het onderste uit de camera-kan wil hebben, is een doorsnee telefoon goed genoeg.
De low / mid end smartphones is een zeer intessante markt met toestellen van echt een goede waarde. Je hebt gelijk, zoals er vroeger goedkoop=duurkoop bestond voor deze modellen is dat in deze tijd heel anders geworden. Daarintegen is de high end markt de laatste jaren super prijzig geworden.
The next big thing is smartcars. Voor mij voelt rijden in een Tesla weer helemaal als de transitie van een Nokia N95 (had ook al allerlei toeters en bellen en megaherzen) naar de eerste iPhone (toch een compleet andere ervaring). Enerzijds een enorme stap, en tegelijkertijd staan ze pas aan het begin en is er nog zoveel winst te behalen, en dus niet-saaie upgrades te realiseren de komende tien, twintig jaar (betere accu’s, milieuvriendelijkere productie, Full Self Driving capabiliteit, concurrentie, massale adoptie, etc)

[Reactie gewijzigd door kevinvz op 22 juli 2024 16:12]

Jazeker! Naast de Model 3 is de Oculus Quest hier in huis het andere stuk tech wat echt revolutionair is wat mij betreft. Draadloze, makkelijk op te zetten, goed werkende immersieve VR is echt een gamechanger!
Toevallig deze week in huis gehaald en je haalt de woorden uit m'n mond!
leuk die link naar de Desire! Wat was ik toen blij met dat ding :)
Ik had m ook, is mijn enige 'toptoestel' geweest in de smartphonetijd. Heb ook nog zijn opvolger (Desire X) gehad, maar dat was niet het toptoestel. Beviel me altijd goed (ligt hier nog in een la) het toestel. Lekker stevig ook nog, kon wel een stootje hebben.
Na die tijd eigenlijk nooit meer een toptoestel gehad, omdat de prijzen tegen de tijd dat de Desire 'op' was al meer dan verdubbeld waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.