Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

De smartphone wordt saai

Dus wat wordt 'the next big thing'?

24-03-2020 • 06:00

249

Singlepage-opmaak

Een razendsnelle revolutie

Hoewel het woord ‘revolutie’ lijkt weer te geven dat het een snel proces is, is dat in de technologie vaak niet waar. Computers voor thuisgebruik bestaan al sinds de jaren zeventig, maar wanneer drong de computer echt door in de woonkamers van mensen? In 1998 had nog maar 14 procent van de mensen een pc thuis, zegt het CBS. In 2004 was dat 68 procent. Smartphones bestaan sinds 1994, maar na het live zetten van 3g-netwerken en dus de komst van mobiel internet duurde het maar een paar jaar voordat de grote doorbraak er was. Die vond plaats tussen grofweg 2010 en 2014.

Dat zagen we ook terug op Tweakers. Onze meestgelezen telefoonreview tot nu toe is die van de HTC Desire uit 2010. Of het kwam door de mysterieuze titel 'Begeerte Heeft Ons Aangeraakt' of door de razendsnelle singlecore-1GHz-processor (!), we registreerden ruim 750.000 clicks op dat verhaal. Een paar jaar daarvoor was zo'n populair verhaal over een smartphone zo goed als onmogelijk geweest; toen was die populariteit weggelegd voor reviews van netbooks bijvoorbeeld, of een vergelijking van sata-schijven.

Smartphonereviews bleven nog een aantal jaar populair en dat zijn ze nog steeds, maar de aandacht van onze lezers gaat nu niet langer alleen uit naar de high-end modellen met de nieuwe snufjes. Nu trekken round-ups en Best Buy Guides de meeste aandacht; een review als die van de Samsung Galaxy S10 komt niet boven de 400.000 clicks uit. De iPhone 11 is onder de 250.000 blijven hangen, minder dan de helft van de review van de iPhone 4 bijvoorbeeld.

Die informatie alleen al maakt duidelijk wat er is veranderd. Niet langer is het verhaal over een enkele telefoon het populairst, maar een verhaal waarin je zoveel mogelijk telefoons kunt vergelijken. Het gaat de meeste lezers kennelijk niet meer om de technologische vernieuwing, maar om het kunnen kiezen uit de overvloed van opties die je inmiddels hebt in de smartphonejungle.

Wereldwijd is hetzelfde beeld te zien. Na een aanloop nam het aantal geleverde smartphones vanaf ongeveer 2009 ineens rap toe, tot aan 2016. Daarna gebeurde er eigenlijk niet zoveel meer en volgden drie jaar van krimp, hoewel ook die krimp beperkt bleef. De markt is dus min of meer tot stilstand gekomen, maar waarom voelt het dan aan alsof nieuwe smartphones niet zoveel nieuws meer bieden?