Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Lenovo IdeaPad S540 Review

Goedkoopste GTX 1650-laptop doet veel goed

Conclusie

Ons oog viel op de IdeaPad S540 omdat het de goedkoopste laptop met een GTX 1650-videokaart is. De meeste fabrikanten stoppen die gpu in laptops vanaf zo'n duizend euro, maar deze Lenovo is tweehonderd euro goedkoper. Niet alleen de videokaart en de prijs blijken interessant; de S540 is een fraaie laptop waarop bijzonder weinig is aan te merken. De metalen behuizing voelt stevig aan en is mooi afgewerkt. Bovendien is de laptop vrij compact en relatief licht.

De videokaart is een zuinige Max-Q-variant en ook de processor is een zuinige quadcore uit Intels U-serie. In combinatie met de grote accu resulteert dat in een uitstekende accuduur van meer dan twaalf uur tijdens het browsen. De hardware is zuinig, maar behoorlijk krachtig. Je levert wel iets in ten opzichte van gamelaptops die een 45W-processor en de reguliere GTX 1650 gebruiken, maar desondanks zet de S540 respectabele scores neer in games. Moderne games draaien vloeiend met Medium-instellingen.

Het 15,6"-scherm heeft een ips-paneel en scoort op het gebied van helderheid en contrast gelijk aan vrijwel alle andere laptops die in het segment van rond duizend euro zitten. De nvme-ssd is geen budgetmodel, maar een behoorlijk rap exemplaar van Samsung. De opslagruimte van 256GB is niet al te groot, al mag je voor achthonderd euro niet klagen.

Het geheugen van 8GB bestaat uit 4GB dat op het moederbord is gesoldeerd en een reepje van 4GB. Het voordeel daarvan is dat het in dualchannelconfiguratie draait. Een nadeel is dat je bij upgraden naar een groter geheugenreepje niet meer het volledige geheugen in dualchannel kunt laten draaien, want er is maar één geheugenslot. Veel andere laptops in deze categorie hebben echter singlechannelgeheugen, dus dat kunnen we de S540 niet zwaar aanrekenen.

Al met al is de S540 een interessante laptop voor wie een draagbaar model zoekt waarop je nog aardig een spelletje kunt spelen. Bij andere fabrikanten vind je dergelijke specificaties en eigenschappen nog niet terug voor dit geld en dat maakt de IdeaPad S540 op dit moment enig in zijn soort.

Update, 9 september: In tegenstelling tot wat eerder in deze review stond is het extra m2-slot in de Lenovo IdeaPad S540 niet geactiveerd. Het kan dus niet gebruikt worden om een tweede ssd toe te voegen.

Getest

Lenovo ideapad S540-15IWL 81SW001SMH

Prijs bij publicatie: € 799,-

Vanaf € 829,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Lenovo ideapad S540-15IWL 81SW001SMH
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Paradigit

Score: 4.5 (207)

€ 829,-

€ 829,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 829,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 829,-
Bekijk

CampusShop.nl | voor studenten

Score: 4 (36)

€ 829,-

€ 829,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 829,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 829,-
Bekijk

Komplett.nl

Geen score (0)

€ 849,-

€ 849,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 849,-
Pakketpost (vanaf € 25,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 849,-
Bekijk

Reacties (230)

Wijzig sortering
Het voordeel van de i5-8265U is dat deze zeer goed te undervolten is. Helemaal met de koeling die Lenovo gebruikt (die meestal wel op orde is, zoals ook uit de testen van Tweakers blijkt is deze niet ondergedimensioneerd). De 8265u zal dankzij de koeling bovengemiddeld* presteren, en door undervolting zal deze zelfs beter dan z'n i7 broertje presteren*, en zelfs op hetzelfde niveau staaan als een i5 uit de H serie (=45 watt TDP)* en de AMD Ryzen 7* (35 watt TDP)

* Een i5-2865 haalt bij Passmark een wereldwijd gemiddelde van 7974 punten. In een andere Lenovo is dit ruim 8900 punten. Met undervolting zelfs 9400 punten.
Een i7-8565U heeft een gemiddelde van 8951 punten, een AMD Ryzen 7 3750H 9034 punten en een i5-8300H scoort 9490 punten.

Ofwel; die i5 in de Lenovo is een heel leuke cpu waar Lenovo enorm veel uit heeft weten te kunnen halen. Als je als gebruiker ook gebruik maakt van de undervoltoptie dan is de performance gelijk aan die van een Ryzen7 of een i5 uit de H series.

Met 4 GB aan geheugen op het moederbord vastgesoldeerd, en een SSD die te vervangen is, is er geen enkele meerwaarde om niet voor het goedkoopste model van deze laptop te gaan.


Edit: Extra opslag is weldegelijk bij te plaatsen. Naast de accu zit een lege ruimte voor een M2 42mm SSD. Het slot is op de foto's zichtbaar, en ook de schroef waarmee de SSD kan worden geplaatst is aanwezig. Naast de connector staat ook de tekst "SSD2" geprint. Ofwel; er is ruimte voor een extra SSD.
foto
@Xtuv

[Reactie gewijzigd door Theo op 12 augustus 2019 11:07]

Voor degenen die nog geinteresseerd zijn in de verschillende typen modellen, ik heb wat gegoogeld;

https://psref.lenovo.com/...S54015IWL_GTX?search=true
Filter op Country/Region = "Netherlands" om de NL modellen te zien.

Je krijgt dan de volgende typenummers - verschillen tussen de modellen heb ik aangeduid;
- 81SW001SMH (i5-8265U, RAM 4GB + 4GB, 256GB SSD M.2) - Pricewatch - €799
- 81SW001YMH (i5-8265U, RAM 4GB + 4GB, 512GB SSD M.2) - Niet in pricewatch, Coolblue - €899
- 81SW0020MH (i7-8565U, RAM 4GB + 4GB, 512GB SSD M.2) - Pricewatch - €999
- 81SW002XMH (i7-8565U, RAM 4GB + 4GB, 512GB SSD M.2) - Onvindbaar - €?
- 81SW0028MH (i7-8565U, RAM 4GB + 8GB, 512GB SSD M.2) - Pricewatch - €999
- 81SW0029MH (i7-8565U, RAM 4GB + 8GB, 1TB SSD M.2) - Pricewatch - €1049

Het verschil tussen 81SW0020MH en 81SW002XMH is mij niet duidelijk maar laatstgenoemde kan ik ook in geen enkele shop vinden.

Persoonlijk zou ik kiezen voor het basismodel 81SW001SMH. Alternatief is de 81SW0028MH; voor deze 200 euro meer op het basismodel krijg je een i7, 4GB extra RAM en 256GB extra SSD-opslag.
let dus op dat de 81SW001YMH (die van Coolblue) volgens de Lenovo database een kleinere accu heeft.
Goed gespot, dat had ik nog niet gezien.
Zou deze dan een 2.5" harde schijf als 2e drive kunnen huisvesten? Als je kijkt naar https://download.lenovo.c...s540-15iwl_hmm_201903.pdf op pagina 35 (accu), en dan 40 (drive), dan lijkt in sommige gevallen de accu een andere vorm te hebben.
Tof uitzoekwerk! Zou je het ondervolten nog iets uitgebreider toe kunnen lichten? Ik versta bij ondervolten een lager verbruik, dus minder hitte dus meer batterijduur. Jij schrijft over 'bovengemiddeld presteren'. Mis ik iets? :)
De i5-8265U heeft een TDP van ongeveer 15 watt. De koeling van de laptop is hierop dus gedimensioneerd. De cpu kan echter, wanneer deze volledig wordt belast, veel meer dan die 15 watt gebruiken, dit kan gerust 25 tot 30 watt zijn. De koeling van de cpu kan dit vermogen voor heel even ook wel aan; echter zal na een tiental secondes de cpu gaan throttelen omdat het z'n turbosnelheid niet meer aan kan houden. Afhankelijk van hoe de fabrikant de cpu heeft afgesteld (fabrikant is Lenovo, niet Intel) zal de cpu zichzelf op max 80 graden houden, en zal hier z'n kloksnelheid op aanpassen wanneer deze volledig belast is.

In de praktijk betekend dit dat, wanneer je de cpu langdurig zwaar belast, deze heel even z'n turbosnelheid aantikt (bijv 3.4 Ghz). Na een paar secondes zakt de snelheid tot het punt dat de cpu zichzelf op 80 graden kan houden. Dit kan gerust bij een frequentie zijn van 2.4 Ghz. Op dit punt is de warmtegeneratie gelijk aan wat de koeling maximaal kan afvoeren.

Als je de cpu gaat undervolten verbruikt deze minder energie en wordt deze dus minder warm. De cpu kan z'n turbosnelheid dus iets langer vasthouden, en kan een hogere kloksnelheid aanhouden zonder boven de 80 graden te komen. Hiertoe kan, wanneer je de cpu langdurig belast, z'n snelheid dus inzakken tot (bijv) 2.8 Ghz zonder boven de 80°C te komen. Ofwel; een winst van 0.4 Ghz.

De performance neemt in directe zin dus niet toe (zoals met overklokken wel het geval is). Maar omdat de cpu minder energie nodig heeft klokt deze minder snel/hard terug in snelheid waardoor deze sneller werkt dan op z'n stock settings. :)

In de praktijk is het ietsje complexer en is de kloksnelheid ook afhankelijk van het opgenomen vermogen van de cpu. Maar ook hierbij geldt; lagere spanning is minder opgenomen vermogen (bij dezelfde snelheid) waardoor de cpu minder hard terugklokt.
hoe gebruikelijk is het eigenlijk dat een CPU zn turbosnelheid altijd kan volhouden? die van mij kan namelijk constant op 4 ghz draaien mits ik zn GPU niet gebruik. of was dat gewoon een paar minuten en gaan alle cpu's dan gewoon throttelen?
Heel intressant dat undervolten, nog nooit bij stilgestaan. Bedankt voor je uitleg en extra reacties!
Geeft Lenovo jou als gebruiker de toegang om in de uefi voltages aan te passen? Want door jou verhaal wordt deze laptop nog aantrekkelijker.
Intel heeft z'n eigen 'Intel extreme tuning' software die je gewoon onder Windows kunt draaien, en waarmee je zelf de spanningen aan kunt passen. Werkt erg goed en effectief. Je stelt zelf met een schuifbalk de algehele verlaging in (bijv -100 mV) waardoor de cpu op al z'n frequenties z'n default spanning met 100 mV verlaagt. Lenovo (en alle andere laptopfabrikanten) kunnen dit niet zomaar blokkeren waardoor dit werkt op alle computers met een Intel cpu die deze optie ondersteunen (voor zover ik weet alle i3 cpu's en hoger)

Het UEFI daar heb je niks mee te maken en hoef je ook niets in aan te passen.

Intel linkje

[Reactie gewijzigd door Theo op 12 augustus 2019 09:26]

Ik wil hier nog even aan toevoegen dat de nieuwste intel xtu niet wou werken bij mijn i5 8265u (ook bij anderen na googlen). Je zult dus een oudere versie moeten downloaden, dan werkt het perfect. Ik haalde -145mv!
hoeveel performance en bat duur geeft dit ?
Cinebench ging van 480 naar 650ish, mits ik de powerlimit verhoogde van 12W naar 17W. Batterijduur zal ik nooit weten, deed het gelijk na installatie al. Valt in ieder geval in deze vorm niet tegen :)
Hebben we het wel over deze laptop want tweakers resultaat zie ik 690
Ow dat had ik moeten melden. Zelf heb ik de 13" variant gekocht, de Lenovo ideapad S530-13IWL is dat.
Ok tnx , heb nog gekeken naar

https://www.notebookcheck...book-Review.413835.0.html

Is toch apart dat jouw score na undervolting nog steeds lager is , misschien is refreshen je stappen.

Ben erg benieuwd ;)
Welke versie? heb 6.5 - 6.4 - 5.1 gedaan maar werken allemaal niet? Howcome?

Edit: Gevonden festyy.com/wMMu28

[Reactie gewijzigd door Awesomo4k op 15 augustus 2019 00:15]

Is er een soort stappenplan hoe je veilig je CPU kan undervolten?
Stap 1: De Intel software downloaden en installeren. Gebruik hiervoor de link die ik eerder heb gegeven. Het installeren stelt niks voor, je hoeft niks in te stellen of op te geven.

Stap 2. Open de software. Schuif de 'Core voltage' balk een beetje naar links. (dit is de bovenste of één na bovenste balk) Je ziet dat de spanning negatief veranderd (-10 mV, nog een stukje verder schuiven naar links is -30 mV, enz). Ze het op -50 mV en klik rechts op 'Apply'.

Stap 3: Draai een benchmark, gebruik de laptop lekker zoals je 'm altijd gebruikt voor een uurtje.

Stap 4: verlaag de spanning met 25 mV naar -75 mV, klik op 'Apply' en herhaal stap 3.

Stap 5: Ga naar -100 mV, -125 mV en -150 mV Net zolang tot je merkt dat het systeem niet meer stabiel is. Zet de spanning op het laatste stabiele punt en klik op 'Apply'.
Je maakt niks stuk, en je systeem kan er gewoon tegen :)

Stap 6: Nu je een mooie waarde hebt gevonden, klik op 'Save' om je (spannings)profiel op te slaan. Geef 'm een leuke naam naar keuze is klaar ben je.

Als je de laptop opnieuw op laat starten dan zul je de Intel software moeten openen en je profiel selecteren om de undervoltage weer te activeren. Zet je de laptop in de slaap/sluimerstand dan hoeft dit niet iedere keer.

Je laptop zal nu langer meegaan op een acculading, de koeling is stiller en de performance zal iets toenemen.
Heeft Undervolting alleen maar voordelen? Ik vraag me bij dit soort tweaks altijd af: "Als het alleen maar voordelen oplevert, waarom doet de leverancier dit dan niet zelf"?
De fabrikant wil dat hun producten altijd kunnen werken, en nooit zomaar uit kunnen vallen of kunnen falen. Dus ook op de noordpool, en ook in een laptop in de Sahara. Daarom laat Intel de cpu werken op een bepaalde spanning. Zij kunnen dan garanderen dat deze altijd werkt. Overal, en onder elke omstandigheid. Noem het een veiligheidsmarge.

Als jij niet de limieten opzoekt van je cpu qua gebruiksdoel (geen Sahara, geen noordpool), plus je accepteert het dat je laptop spontaan een keertje per jaar reset dan kun je deze veiligheidsmarge negeren en de cpu op een lagere spanning laten werken.

Een cpu undervolten is niet iets nieuws trouwens. Dit gebeurt al vele jaren, en dan vooral bij laptops. Juist omdat hier winst valt te halen omdat laptops erg luide koelers hebben en je direct voordeel hebt als het systeem een beetje minder energie nodig heeft (De accu gaat dan langer mee). Bij desktops heb je standaard als stille(re) koeling, en een paar watt minder dat boeit de consument niet.

Op het forum is undervolten bijvoorbeeld sinds 15 jaren bekend, en wordt dit ook veel toegepast zoals in onderstaand topic (uit 2005) te zien is.
Centrino ondervolt topic!
Allen bedankt voor de uitleg... Ik leer hier nog eens wat....Had deze laptop al op het oog en heb 'm vanmorgen n.a.v. deze review maar snel besteld. Zal wel snel uit voorraad zijn...
Omdat elke CPU iets anders werkt dan de ander. De ene CPU kan met dit lagere voltage stabiel lopen en de andere weer niet het is een soort van loterij.
wat is gebruikenlijk eigenlijk?
Zelfde voor overclocken. Een leverancier moet garanderen dat zijn chip werkt, dit doet hij voor alle chips van dat type. Dus er wordt een veilig waarde gekozen waarop ze allemaal werken. Dat zal betekenen dat er chips zijn die je goed kan undervolten en andere helemaal niet.
Later in het productieproces zul je mogelijk ook zien dat chips beter geproduceerd worden en ze allemaal een beter marge hebben terwijl ze wel deze oudere veilig waardes aanhouden.
Intel gebruikt de spanning waarop ze de hoogste yield hebben. Met andere woorden: waarop (bijna) al hun CPU's, ook de slechtere, stabiel draaien. Intel heeft geen tijd om het optimum per individuele processor te zoeken. Het brengt ze ook he-le-maal niks als ze dat doen, want dan is de ene processor ineens beter dan de ander en dat moet de consument niet weten ;-)
Bedankt erg behulpzaam !
Hoi Theo is de L340-15IRH dan niet interessanter om te undervolten en 8gb reepje bij te voegen ?

Iemand anders al ervaring met dit model ?
Inderdaad, throttlestop werkt hier ook goed voor, Gebruik ik op min laptop met verschillende profielen.
er is ruimte voor een extra m2-2245-exemplaar

M.2 42mm bedoelen jullie denk ik?
Ik heb overal gezocht, maar kan nergens iets over 45mm m.2 ssd's vinden. Exact deze laptop voor familielid besteld, en wil er graag nog wat opslag bij.
Ligt het aan mij of is de m.2 2242 1tb die ik heb een fantasie?
Dit meen ik serieus, het is namelijk nogal vroeg :z

Waarom tot 512gb?
Welke heb je? In de Pricewatch zag ik er geen van meer dan 512GB.
Tja een kingspec....de vraag is nu of dit nuttig was om te melden?
Aangezien de meeste voor snelheid en kwaliteit gaan maar bij mij was meer opslag voor een zo laag mogelijke prijs belangrijker.

Er is zelfs een 2tb versie..

https://m.nl.aliexpress.c...INO_m0HqTr6w1565683814828


Ik kan bevestigen dat ze niet mega snel zijn, maar ze doen het goed.(heb er een van 64,128,256,512 en 1tb...en alleen die 512gb is niet in orde)
Vaak is het met die goedkope Chinese ssd's ook maar de vraag of het werkelijk 1 of 2 TB is. Ik heb al genoeg Youtube-video's gezien waarin goedkoper computerhardware uit China een scam bleek te zijn. Een collega had een 2TB usb-stick gekocht en daar kon niet meer dan 512GB op. Nog altijd best groot voor een usb-stick, maar geen 2TB en per saldo uit China nog duurder dan een goedkope hier in Europa :P Als jouw ssd echt 1TB is, heb je in mijn ogen geluk gehad :)

Maar wat betreft je opmerking "de meesten zullen voor snelheid gaan": ik absoluut niet voor een 2e opslagmedium. Voor snelheid (installatie programma's en games) heb je je meegeleverde ssd al, ik wil mijn opslag uitbreiden en deed dat voorheen met een 2,5" hdd van 1TB bijvoorbeeld.

Wel apart dat mijn Lenovo Y510p van 4-5 6 (!) jaar oud al 16GB intern had (standaard!) en dat er nu nog laptops geleverd worden met 2x4GB (waarvan 1 vastgesoldeerd). En mijn Y510p was toen ~1000 euro geloof ik.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 14 augustus 2019 21:06]

Apart dat je een usb stick vergelijkt met een ssd, ook al is het beide flash.
Een ssd is veel makkelijker te controleren.
Ook ik heb wel eens een neppe usb stick gehad, ook om uit te proberen maar zoals bij aliexpress heb ik gewoon mijn geld terug gekregen na het leveren van bewijs dat die nep was.

Ik zie dit echt niet als geluk, mijn ervaring is zo dat je niet te duur spul uit china moet halen ivm garantie.
Maar behalve dat dat het spul uit china, mits goed uitgekozen, echt niet zo slecht is.
Zelf in china heb je imitatie van imitatie.

Overigens heb ik vorig jaar nog een microsd kaart overgenomen van samsung van een tweaker.
Deze was gesealed en toch klopte de opgegeven opslag 128gb niet, was maar 8gb.

En op de 512gb na(die snel in kwaliteit achteruit gaat) zijn de andere m.2 ssd's gewoon goed behalve dat ze niet zo snel zijn al de duurdere merken.

En met de opmerking dat de meeste voor snelheid gaan, dit merk ik maar weer doordat de m.2 1tb ssd's niet zo bekend zijn(zo lijkt het hier).
En het erg vaak, bij meerder verschillend hardware, alleen maar over snelheid gaat.

Ik zelf gebruik deze 1tb in mijn gaming pc,naast een 3tb schijf. Een 256gb in mijn media pc,
64gb in mijn shuttle nco01 en 128gb in mijn gpd win2.
Scherp gezien van dat m2-slot. Helemaal overheen gekeken omdat het geen meer gangbaar m2-2280 of 2,5"-formaat is. Tekst en scorekaart aangepast :)
Heel erg bedankt voor de informatie. Ik had het zelf niet goed gezien dat er gewoon een extra M2 in kon worden gezet. Nog een voordeel is dat de i5 gewoon een 4/8 thread is net als de i7 variant van dit laptop alleen dat het minder hoog boost maar het gebruikt ook minder stroom.

Heel erg bedankt heb de laptop gekocht :D.
Weet je toevallig ook of de i7-8565U die in de duurdere versies van deze laptop zit goed te undervolten is?
Edit: Extra opslag is weldegelijk bij te plaatsen. Naast de accu zit een lege ruimte voor een M2 42mm SSD. Het slot is op de foto's zichtbaar, en ook de schroef waarmee de SSD kan worden geplaatst is aanwezig. Naast de connector staat ook de tekst "SSD2" geprint. Ofwel; er is ruimte voor een extra SSD.

Dit is dus niet mogelijk helaas. Na het plaatsen zonder succes de support van Lenovo erbij gehaald. De poort is compleet inactief.
Ik heb deze laptop vandaag binnen. Een reden om niet de versie van Coolblue met 512 GB te kopen is dat die een kleinere accu heeft.
Daar kwam ik achter door de verschillende nummers in de Lenovo database te bekijken.
Mooi om hier te lezen dat er nog een 2e ssd bij kan. Als dat tzt nodig is, een mooie en betaalbare upgrade.
Bedankt dat je me hier op wees! Hier had ik zo snel geen rekening mee gehouden!
Let op: Dit is aangepast. De tweede SSD zou NIET geactiveerd zijn. Letterlijk:

Update, 9 september: In tegenstelling tot wat eerder in deze review stond is het extra m2-slot in de Lenovo IdeaPad S540 niet geactiveerd. Het kan dus niet gebruikt worden om een tweede ssd toe te voegen.
Vorige week heb ik deze laptop aangeschaft. De eerste indruk is erg goed. Leuk om te lezen dat deze nu beoordeeld is met een 9,0! Hier kan ik me tot nu toe zeker in vinden.

Van te voren heb ik research gedaan of het mogelijk is om de opslagcapaciteit uit te breiden. Volgens de specificaties zou er een (ongebruikt) 2,5 inch sata slot op de laptop zitten. Dit vind ik ook terug als in de hardware service manual van dit type. De ongebruikte 2,5 bay zou onder de batterij moeten zitten.

https://pcsupport.lenovo..../s540-15iwl/documentation -> Hardware onderhoudshandleiding -> PDF

https://download.lenovo.c...s540-15iwl_hmm_201903.pdf (Direct Link)

Ik heb het zelf nog niet in de laptop gecontroleerd of dit ook daadwerkelijk zo is...
Geen reactie, maar een vraagje aan jou, omdat je hem al in bezit hebt:

Heeft deze laptop via energiebeheer de mogelijkheid om het maximum oplaadniveau van de accu te begrenzen?
Ik gebruik een laptop meestal op de netspanning, en wil voorkomen dat de accu onnodig slijt vanwege het constant opgeladen zijn tot 95%.
Yes, wat ik zo zie is het mogelijk om voor de accu de 'behoudmodus' te activeren waarmee de batterij niet volledig wordt opgeladen!
Hoe lang gaat de accu nou echt mee?
Er staat hierboven al een opmerking dat er een leeg M.2 SATA slot - dus niet 2.5" - aanwezig is :)

[Reactie gewijzigd door uiltje op 12 augustus 2019 19:32]

Ook volgens de Crucial website zou het 2,5 inch slot erop moeten zitten!

https://eu.crucial.com/eu...Lenovo/ideapad-s540-15iwl
Op de pagina staat ook een 80mm M.2 SSD, waar kan die dan geplaatst worden in deze laptop? Op de foto is alleen het 42mm slot te zien. Ik wil het graag geloven, maar dit doet me toch twijfelen...
Dat had ik al gelezen :)

Het zou natuurlijk handig zijn als er ook een 2,5 inch slot aanwezig is, je hebt dan meer keus qua keuze voor extra opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld een 1TB SSD of 2TB HD.
Zeker niet bij alle configuraties mogelijk.
Bij de versie 81SW0022MB bijvoorbeeld is de accu groter dan weergegeven in de onderhoudshandleiding en dus geen ruimte voor een 2,5" SSD/HDD.
Erg interessante laptop voor die prijs, wel een beetje qua specificaties en prijs waar ik naar op zoek ben.
Alleen zoals anderen ook al aangaven erg jammer van het niet volledig uitbreidbare geheugen.

Daarnaast ben ik nog niet helemaal zeker van die processor, ik heb een tijdje gewerkt op een laptop die voorzien was van de Kaby Lake i5-8250U. Echter kwam deze in sommige gevallen overduidelijk tekort, ondanks de hoge turbo boost. In de eerste grafiek lijkt de i5-8265U er ook maar nauwelijks boven te eindigen.

Toevallig mensen die al wel ervaring met deze processor hebben en er iets over kunnen zeggen?
Mobiele cpu's an sich is lastig wat over te zeggen. Je kan beter kijken naar tests van de laptop die je zou willen kopen dan naar tests van de cpu. De prestaties hangen namelijk grotendeels af van hoe de laptop fabrikant de cpu instelt en hoe de koeling is ontworpen.

Zo kan een i5-8265U ingesteld worden op een TDP van 10 tot 25W door de laptop fabrikant, het TDP is doorgaans ook de PL1 waarde (het verbruik tijdens langdurig gebruik). Daarnaast heb je nog een zogenaamde PL2 waarde die ook vrij in te stellen is door de fabrikant, PL2 is het maximale verbruik wanneer de cpu gebruik maakt van de turboboost. Standaard is dit bij Intel 1,25x de TDP waarde, echter fabrikanten mogen daar van afwijken. Daarnaast heb je ook nog de Tau waarde (standaard bij Intel 8 seconden), echter eveneens vrij in te stellen door de fabrikant. Tau is de tijdsduur waarin de cpu mag boosten tot de PL2 waarde totdat deze terug zal vallen naar de PL1 waarde.

Daarnaast is ook de koeling nog van belang, laptops waarin is bespaard op de koeling zullen vaak minder presteren dan laptops met een uitstekende koeling.

Afgaande op bovenstaande variabelen kun je dus aanzienlijke verschillen zien in prestaties tussen verschillende laptops met dezelfde cpu.
Bedankt, zeer interessant verhaal, daar ga ik me wat verder in verdiepen.
Zijn er ergens vergelijkingen te vinden van verschillende laptops met de zelfde CPU maar andere prestaties?

Ik lees regelmatig reviews op notebookcheck maar jou verhaal is mij eigenlijk nooit echt opgevallen bij deze reviews.
Dit is bijvoorbeeld best een bekend verhaal:

https://www.notebookcheck...-on-laptops.410623.0.html

Daar zie je single threaded tot 10% verschil tussen de best presterende en de slechts presterende laptop met dezelfde cpu.
Multi threaded zelfs tot 24% verschil.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 12 augustus 2019 10:28]

Bedankt, ben hier dus echt nooit op de hoogte van geweest.
hoe is de koeling en het geluid ervan? maakt het een herrie als je gewoon internet en Word gebruikt? werkt het fluisterstil?jammer dat jullie dat niet mee nemen.
Heb deze laptop al een maandje in huis, ventilatoren draaien niet tijdens light use als browsen, youtube, netflix etc. Tijdens games is hij ook verassend stil, niks storends en koelt ook nog eens prima.

Dit is een xps/macbook killer, erg tevreden mee als all-purpose laptop.
Heb jij geen irritant hoog geluid als de fans aanslaan? Ik ben super blij met het gehele pakket, maar door dat geluidje overweeg ik hem terug te sturen...
Nee, maar ik lees wel vaker over Lenovo fans dat ze een high pitch hebben, die van mij gelukkig niet. Als ze op 100% draaien hebben ze wel een beetje een high pitch, maar niet irritant. Mijn oude Zenbook had wel altijd een ontzettende high pitch op low rpm, dus ik ken de frustraties.
Zou het überhaupt onder de garantie vallen? Als die high pitch fan er niet in zou zitten zou ik echt 100% tevreden zijn voor het bedrag. Dat geluidje is alleen tergend.
Je hebt altijd twee weken recht op retour met volledige terugbetaling, mits het product in originele staat terug gaat. Ik zou contact opnemen met de webshop waar jij hem gehaald hebt, grote kans dat ze je graag willen helpen.
Meeste dingen en wezens zijn stil eens veRast ...
Dus totaal 2x4=8GB aan dual channel geheugen, waarvan 4gb is vast gesoldeerd.

8GB houdt niet echt over als je een beetje meer met de laptop doet dan enkel gaming, maar zelfs sommige games kunnen een systeem met meer dan 8GB wel gebruiken.

Wat is het nut van niet vervangbaar geheugen? Enorme ruimtebesparing? Gebruikersgemak? compatibiliteit? of misschien planned obsolescence of een paar cent besparing in het assemblage process? Ik krijg eerlijk gezegd de **** van die trend van niet vervangbare basiscomponenten. Zelfs de T en X series van Lenovo gaan die kant uit. Nog een fabrikant die je kan blacklisten als je een beetje flexibiliteit van je product verwacht.

[Reactie gewijzigd door denPes op 12 augustus 2019 06:26]

Je hebt helemaal gelijk. Voor de iets toekomstbestendigere varianten met 12GB ram (ook grotere SSD en een I7-U CPU) op deze laptop ben je alweer 200 euro meer kwijt :'( :

https://tweakers.net/pric...;1403456;1403458;1411442/

En dan kan je dus nogsteeds niet upgraden zonder je dual channel voordeel te verliezen |:(
Ik ben geen giga rekenaar maar hoeveel RAM zit er op het moederbord gesoldeerd als je het model met 12GB kiest? Gezien het dualchannel verhaal zou dat 6 GB moeten zijn maar die reepjes ken ik niet.
Nog steeds 4 GB vast op moederbord en 8 GB in het extra slot kan, maar wat blijft er dan over van het voordeel van dualchannel?Voor een habbekrats extra ( bulk inkoop) zouden ze toch beter 8 of zelfs 16 GB kunnen vastsolderen?
Onderaan de streep lijkt dit me overigens wel een prima laptop voor een nette prijs. Mits je de meegeleverde nadelen accepteert.
Voor nu schuif ik de aankoop van een nieuwe laptop maar even vooruit totdat ik weet wat sysreq. gaan zijn voor de MS FS2020. De trailer van laatst zag er eng gelikt uit maar ja.... Als gaat blijken dat je dat met het hier geteste model alleen in medium of lagere settings kunt draaien dan gaat dat toch irriteren...
Wat dacht je van helemaal NIETS te solderen verdorie |:(
Dacht dat alleen gebeten fruit dit soort onzin deed
Iedere fabrikant doet daar eigenlijk aan, en hoe platter het model moet zijn hoe meer er gesoldeerd zal worden.

Bij zo'n beetje iedere laptop zijn de cpu en een eventuele gpu gesoldeerd (op enkele BTO e.d. modellen na, die dan wel de keerzijde hebben extreem lomp te zijn).

Kijk je echter naar de meest platte modellen dan zie je dat ook het geheugen, eventuele netwerk kaarten (Wifi) gesoldeerd is en in sommige gevallen zelfs de storage. Kijk je naar minder platte modellen (bijv. een zakelijk vrij gangbare HP Probook dan zie je dat er op de cpu (en eventuele GPU na) eigenlijk niets gesoldeerd is.

Dit model zit er een beetje tussenin met de helft van het geheugen gesoldeerd en de storage niet gesoldeerd.

Een laptop waarbij niets gesoldeerd is (behalve uiteraard componenten die wel gesoldeerd moeten worden) ga je eigenlijk niet vinden.
Ik geloof dat de 15 inch Dell XPS, x360 Zbook of Elite etc ook geen soldered ram heeft, terwijl dat best compacte laptops zijn. Volgens mij is het wel te doen een compacte laptop met al het geheugen vervangbaar, maar past het niet binnen de planned obsolescence strategie van de meeste fabrikanten en zijn de ontwerp kosten waarschijnlijk iets hoger.
Ja, dat is ook mijn hoofdgedachte..Geheugen is nou typisch iets dat je niet vast zou moeten willen solderen op het moederbord. Is ook een vorm van vendor lock-in en dat leg ik liever neer bij Apple.
Ik heb overigens wel degelijk iphones gehad ( momenteel naar volle tevredenheid een Huawei P20-Lite) en de ipad2 hier naast me doet het ook nog redelijk maar een MacBook voegt voor mij niets toe.Zwaar gehyped spul, maar dat is slechts mijn mening.
Ja idd, vervelende trend. Vooral omdat als de gesoldeerde ram kapot gaat (wat weleens gebeurt, alhoewel minder vaak dan opslag/ssd/hdd) je de hele laptop weg kan gooien.
Je krijgt er dan ook meteen een RJ45 connector bij, dat wil je toch op iedere (non budget) laptop hebben? althans ik wel!
Dan kan je nog steeds 16Gb erin prikken? Single channel, maar wat is daadwerkelijk het verschil? Ga je dat merken?
Met Intel minder, maar nog steeds ja, bij AMD een volmondige JA!

reviews: Laptopgeheugen - Het verschil tussen single- en dualchannel
Die tests die je daar linkt zeggen eigenlijk niet zoveel. Geekbench een synthetische test laat duidelijke verschillen zien, maar is een geen real world applicatie.

De cinebench resultaten laten dan weer zien dat het bij het renderen van die scene vrijwel niets uitmaakt. Lightroom express laat wel weer verschillen zien, Photoshop echter weer een stuk minder.

De enige juiste conclusie is dan ook dat het enorm van je workload afhangt of je het verschil gaat merken tussen SC en DC confoguraties. Gebruik je een laptop voornamelijk voor Office applicaties, wat browsen en wat Netflix bijvoorbeeld dan ga je het amper merken. Wil je er ook mee gaan gamen op de iGPU of ga je andere applicaties gebruiken die het geheugen veel gebruiken of de iGPU aanspreken dan zal een DC configuratie al snel veel sneller zijn.
Verder vraag ik me af of de laptop ook partial of limited dual channel memory (FLEX memory bij Intel) ondersteund want dan is de 12GB variant best interessant, omdat er dan nog 8GB (4+4) in dual channel draait. Iemand enig idee?

Edit:
Volgens de de Lenovo support "Zou het moeten kunnen werken". Niet een echt duidelijk antwoord dus. Helaas geen USB-C power delivery of Thunderbold 3 dus nog even verder zoeken denk ik.

[Reactie gewijzigd door mannte op 12 augustus 2019 10:33]

Ken jij een hoop ram modules van 12 GB? ( 4 +12 = 16 ) Nog een gevolg van gebrek aan flexibiliteit. En ja, je kan er ook 16 gb bijprikken.

Acceptatie is okay, maar waarom in dit geval? Dit is om te zorgen dat potentiele kopers geen ram bij andere fabrikanten halen en zelf gaan upgraden, maar in plaats daarvan een laptop uit een hoger segment moeten aanschaffen.

Acceptatie van meer marge voor Lenovo ten koste van de felixibiliteit bij de basiscomponenten? Ik snap die acceptatie, vanuit de consument, niet

En single channel vs dual channel kan in de praktijk toch echt wel 20 procent performance verschil opleveren bij diverse taken. 1/5de extra performance is niet niks.

[Reactie gewijzigd door denPes op 12 augustus 2019 07:11]

Het verschil in een hoop toepassingen is enorm, vooral in games. SIngle channel geheugen is dan een enorme bottleneck.
Dual channel geheugen is een stuk sneller dan single channel geheugen.
Een Ferrari is ook een stuk sneller dan mijn Mazda, maar als ik door de binnenstad rijd, heb ik daar weinig aan. Het punt is dat synthetische benchmarks aangeven dat het sneller is, maar dat gevraagd werd wat je er in de praktijk van merkt. Je reactie geeft geen antwoord op die vraag en ik betwijfel ook echt of je er veel van gaat merken, dat verschil. Meer (dan genoeg) geheugen is mijns inziens belangrijker dan snel geheugen.
Tsja met zo'n uitleg hoef je inderdaad nooit iets te upgraden...
Je snapt het dus echt niet? Als je gaat upgraden, upgrade je het traagste component. Hierboven wordt al uitgelegd dat dual channel in veel gevallen helemaal geen voordelen biedt, tenzij je geheugenintensieve taken doet als je iGPU aanspreken (wat me sterk lijkt als je een GTX 1650 in de laptop hebt zitten). Een upgrade naar dual channel heeft dus alleen zin als dat je beperkende factor is.

Dat DC weinig voordelen heeft t.o.v. SC wordt ook door deze real world test bevestigd.

Dus ja, DC is theoretisch ongeveer 2x zo snel, maar het biedt geen enkel real world voordeel, in ieder geval niet bij Office-gebruik of gaming. Dus je uitspraak "het is een stuk sneller" zegt he-le-maal niks over wat je gaat merken. Vandaar mijn voordeel van de Ferrari vs. een "gewone auto": leuk al die pk's, maar als je ze niet kwijt kunt, heb je er niks aan.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 15 augustus 2019 17:27]

Ik ben het met je eens dat het een stuk beter zou zijn als dit niet zou gebeuren....

Aan de andere kant; de keuze om dit te doen resulteert in een laptop met specs waar je normaal €200 meer voor betaald. Ofwel; als je €800 te besteden hebt kun je nu kiezen uit een volledig uitbreidbare laptop met lage specs of een laptop waar de uitbreidbaarheid licht ingeperkt is met hoge specs.

In feite biedt Lenovo hier dus keuze. En hoe kan het hebben van meer keuze iets slechts zijn?.....
De massa bepaalt de richting. Als de trend van het verdwijnen van felixibiliteit bij basiscomponenten wordt geaccepteerd ga je als meer kritische consument op den duur juist minder keuze hebben.

steeds meer fabrikanten gaan naar niet zelf vervangbare batterijen. Dus minder keus als je dit wel wil. Dadelijk gaan steeds meer fabrikanten naar vastgesoldeerd geheugen. Dus minder keus als je dit niet wil.

Zoals al genoemd, zelfs de T en X series gaan de kant op van minder flexibiliteit. Dus minder keus als je een kwaliteitslaptop wilt hebben met zelf vervangbare basis componenten.
steeds meer fabrikanten gaan naar niet zelf vervangbare batterijen. Dus minder keus als je dit wel wil. Dadelijk gaan steeds meer fabrikanten naar vastgesoldeerd geheugen. Dus minder keus als je dit niet wil.
Eerst had iedereen vervangbare batterijen, dus geen keuze.
Toen waren er zowel vervangbare als niet-vervangbare dus meer keuze.
Dat die keuze daarna weer verdwijnt betekend niet dat er dan minder keuze is dan voorheen. Het betekend slechts dat er opnieuw weinig keuze is.
Ik denk niet dat dit helemaal klopt. Een niet vervangbare batterij is in dit geval geen keuze (=geen keuze om zelf je batterij te vervangen ipv door de fabrikant). Een vervangbare batterij geeft in dit geval dus keuze. Ik denk niet dat voor gebruiksdoeleinden iemand specifiek wilt kiezen voor een niet-vervangbare batterij, want hier zit geen voordeel aan, hooguit een potentieel nadeel.
Het is natuurlijk een stuk genuanceerder dan dat....

Vroeger kon je laptop accus vervangen door hem onderaan de laptop los te klikken en er uit te halen. Heel flexibel maar er was behoorlijk wat ruimte nodig; er moest een dikke plastic doos om de accu heen alsmede plastic behuizing in de laptop. Dat kostte behoorlijk wat ruimte.
Dit waren ook accus die een uur of 3 mee gingen dus was het vrij normaal om 2 of 3 accus te hebben zodat je de hele dag zou kunnen werken.

Tegenwoordig zit bij de meeste laptops de accu binnen in. Kan dus niet meer zomaar van buitenaf er uit gehaald worden. De accu gaat ook rustig een hele werkdag mee dus de noodzaak van snel wisselen is grotendeels verdwenen. Bij nagenoeg alle laptops kun je nogsteeds wel gewoon het ding open schroeven, accu los maken, nieuwe er in zetten en doorgaan. Er zijn een paar laptops waarbij dit niet mogelijk is (Apple is hier berucht om, 2-in-1s willen dit ook nog wel eens hebben). Maar bij de meeste laptops is een accu vervangen ongeveer evenveel werk als de opslag vervangen (HDD/SSD).

Ofwel: Een eenvoudig verwisselbare accu heeft wel degelijk nadelen. Een vervangbare accu ook, maar dat is al een stuk minder evident (en in het geval van Macbook simpelweg niet goed te praten).
Zou het kunnen zijn dat de accu wel degelijk (zelf) vervangen kan worden maar dan zoals bij een Apple ding? Maw: dat je dan wel even de behuizing moet openschroeven?
Mwah.... Stellen dat je de accu in een Apple laptop "zelf" kunt vervangen is een behoorlijke "stretch of the imagination"..... Het open maken van de laptop is al een kunst op zich en daarna moet je nagenoeg het hele ding demonteren om iets met de accu te kunnen doen.
(De Macbook Pro is nog de eenvoudigste van alle Apple laptops. Daar hoef je slechts *ALLES* uit de binnenkant te demonteren inclusief moederbord, koeling, trackpad.... https://www.ifixit.com/Gu...attery+Replacement/122269)

Dus ja, als deze hetzelfde is als de Apple laptops dan ga ik zeggen: Nee, niet zelf te vervangen.....
Minpunten

Opslag niet uit te breiden, alleen te vervangen

Uitbreidingsmogelijkheden voor opslag of geheugen zijn er niet; wel is het mogelijk om het geheugenreepje te vervangen door een groter exemplaar en datzelfde geldt voor de ssd.
Dus het geheugen en de opslag is niet uit te breiden, jammer.

Maar je kan wel het geheugen reepje en de ssd vervangen voor een grote exemplaar :?

Huh? 8)7
Met uitbreiden bedoelen ze een extra schijf bijplaatsen. Dat kan dus niet. Je zult een andere grotere M2 SSD moeten plaatsen en daarop het OS moeten installeren. En gezien de prijs die Lenovo ervoor vraagt is het zelf doen de goedkope optie.
Dat klopt niet, er is gewoon een 2de M.2 slot aanwezig in de laptop. Review lijkt inmiddels daar ook op aangepast te zijn.
Ik heb eens goed gekeken en zie dat tweede slot niet.
Ik zie er 1 die is gevuld. Vraag me dan af waar dar 2de slot is.
Rechts onderin op de foto in dit artikel op pagina 2, onder het geheugenslot aan de rechter kant. Zie ook deze afbeelding gemaakt door @Theo

https://tweakers.net/ext/f/72H8IuyB8kVaED8ET3G3Iq6N/full.png

[Reactie gewijzigd door Dennism op 12 augustus 2019 14:04]

Het valt op dat de voeding aansluiting op de officiele foto's van lenovo rond is, terwijl het voedingsgat bij de Tweakers review zo te zien de typische vierkante lenovo variant is. Klopt dat?
Ik heb hier nog een paar van die vierkanten liggen, en wou die graag hergebruiken mocht ik deze laptop kopen, maar nu ben ik in de waar :)
Ja, een rechthoekige aansluiting voor de voeding.
De voedingen die je nog hebt, moeten wel de benodigde 75 watt leveren.

[Reactie gewijzigd door jqv op 12 augustus 2019 09:32]

de versie met GTX heeft een vierkante aansluiting. De versies zonder videokaart en die met MX250 hebben een ronde aansluiting
Nette laptop voor een schappelijke prijs! Wel jammer dat een ethernet poort ontbreekt. Ik snap de keuze opzich wel i.v.m. ruimte en USB-c maar het is alsnog jammer naar mijn idee.
Verliest een laptop niet beetje zijn functie als je hem aan kabel hangt?
Verliest een laptop z'n functie als die aan de stoom hangt dan? Nogmaals, ik snap de keuze wel. Maar het is wel een gemis.
Stroom kan (voorlopig) niet draadloos, wifi daarentegen ;)
WiFi is altijd draadloos.

En met 'Verliest een laptop niet beetje zijn functie als je hem aan kabel hangt?' probeer je eigenlijk te zeggen dat alle laptops die aan een kabel hangt geen laptop is? Rare gedachte.
Niet als je in het veld met device wil praten wat alleen een ethernet interface heeft.
Een ding met een ethernet poort.
I know that device = ding, de vraag is wélk ?
Dank voor de tip. Ik had deze laptop al besteld (nog niet geleverd), maar het ontbreken van de ethernetpoort was mij helemaal niet opgevallen. Waarschijnlijk omdat ik het zo gewoon vind dat die erop zit, maar tegenwoordig wordt die ook wel eens weggelaten ja.

Ik vind dit toch wel jammer en ga de laptop ook weer terugsturen (dit was volgens Paradigit de beste manier, ik had ze nog gebeld of de order gewijzigd kon worden, niet dus).

Dan ga ik toch maar voor de pricewatch: Lenovo ideapad L340-15IRH Gaming (81LK0091MH) ondanks dat deze geen kaartlezer heeft en het geheugen in single channel draait. Als ik de geheugen benchmarks bij deze review mag geloven valt het met de single channel performance nog wel mee van de L340. En een usb-c netwerkadapter is een stuk duurder dan een simpele kaartlezer.
Is een dongel dan niet handiger? Ik zou daar geen mindere laptop voor willen als het met een single is op te lossen
Ik heb het niet zo op die dongels om basiszaken zoals bedraad netwerk en beeldschermen aan te kunnen sluiten (zoals ik het zie). Ik gebruik de ethernetpoort best veel, op veel plekken in mijn huis heb ik een draadje liggen. Maar ook als ik bij familie/vrienden/kennissen ben om het netwerk te fixen prik ik vaak een kabeltje in. Ik zie mezelf niet continue met zo'n vervelend dongeltje lopen wat aan de laptop bungelt.

Ik vraag me dus af of dat single channel geheugen van de L340 wel echt een bottleneck gaat worden. Ik speel geen games op mijn laptops, maar wil wel graag een potente GPU om 4k HDR films af te spelen. Ik weet dat een UHD 620 dit ook kan, maar ik ben geen fan van iGPU's, minder krachtig en vaak gedoe met drivers.
iemand idee of, indien je er latje van 16GB in prikt , je dan 20GB ter beschikking hebt?
Of ondersteunt het MOBO maar maximum 16GB?
De CPU ja, maar het mobo bepaalt hier wat kan, niet?
In principe niet, het fysieke slot is er. En de controller zit in de cpu. Lenovo zou het software matig kunnen beperken, maar in principe is er geen hardwarematige beperking.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True