Laten we beginnen bij de GameLauncher 2.0, zoals Nubia de software noemt die je start met het schuifje aan de linkerkant van de telefoon. Die launcher werkt alleen in landscape en veronderstelt dus dat je in landscape gaat gamen. Dat zal ook vaak zo zijn, maar er zijn voor telefoons ook veel spelletjes die in portrait werken. Dat gaat vaak om casual spelletjes, maar ook games als Super Mario Run en Harry Potter: Wizards Unite zijn spelletjes die je in portrait speelt. Dat kan ook, maar als je de GameLauncher start, moet je dus twee keer de telefoon draaien.
In de GameLauncher zitten opties als het aan- of uitzetten van de ventilator en de ledstrip. Ook kun je daar de capacitieve schouderknoppen instellen, al werken die alleen in sommige games en in andere niet. Ook opvallend: je kunt niet bij de homeknop als je een game start via de Game Launcher. Wel is er een gebaar om het menu aan de zijkant of onderkant te openen met informatie over de kloksnelheden en temperaturen van de hardware.
Daar zit ook een Game Space-knop om het homescreen van de gamelauncher te tonen. De homeknop is weer beschikbaar door de schuif aan de zijkant om te halen. In de launcher kun je uiteraard de ventilator en ledstrip instellen, maar ook de refreshrate van het scherm. Het is een prima toepassing voor wie ongestoord wil gamen.
Dan de rest van de software. Nubia gebruikt geen zware skin; zijn eigen interface is juist vrij dicht bij stock-Android. Je zou denken dat Nubia het zich daarmee gemakkelijk heeft gemaakt, maar er zijn toch wat problemen. Ten eerste lopen Nederlands en Engels volstrekt door elkaar; sommige delen zijn niet vertaald. Zo staat onder Helderheidsniveau ineens Display Preferences en daaronder Nachtverlichting.
Daarnaast is er iets raars met de weergave. Soms springen teksten in waar dat raar staat en soms staan er drie puntjes waar Android normaal tekst laat zien. Ook troffen we her en der Chinese tekens aan of verwijzingen naar Chinese diensten, zoals in de Game Launcher; de melding bij het blokkeren van notificaties laat je weten dat je dan ook geen berichten van QQ ontvangt. Dat klinkt als de oerhollandse kinderserie Q&Q, maar is in feite een chatdienst in het Verre Oosten. Hinderlijker is dat het accu-icoon en de tijd door de afgeronde hoeken van het scherm maar net passen en bijna afgehakt lijken te worden. Dit is software zoals we normaal alleen op prototypes zien, want het lijkt alsof Nubia er geen rekening mee heeft gehouden dat het scherm afgeronde hoeken heeft. Dat oogt slordig.
De Red Magic 3 draaide Android 9 met de beveiligingspatch van maart. Dat is inmiddels al een paar maanden geleden, dus we wachten af wanneer de eerste beveiligingsupdate komt. Die updates komen in elk geval niet maandelijks en daarmee loopt Nubia achter op de concurrentie. De bootloader is via Fastboot wel gemakkelijk te ontgrendelen via een paar commando’s en ook Root is beschikbaar voor de telefoon. Op het moment van schrijven is er nog geen customrom verschenen, maar dat is in elk geval wel mogelijk. Nubia verdient kudos omdat het de bootloader zo makkelijk ontgrendelbaar heeft gemaakt voor wie dat wil. De software loopt verder als een zonnetje. Het 90Hz-scherm zorgt ervoor dat alles er vloeiend uitziet en de hardware is krachtig genoeg om dat bij te houden. Apps lijken niet zo snel te starten en te lopen als bijvoorbeeld op een OnePlus 7 of Xiaomi Mi 9, maar het verschil is klein.
Camera
De Red Magic 3 heeft in elk geval iets aan boord waardoor een plek in de geschiedenisboeken van de smartphonemarkt gegarandeerd is. Het is namelijk de eerste smartphone tot nu toe die filmbeelden kan maken in 8k-resolutie. Dat is mogelijk dankzij de camerasensor. Immers, 8k-video gebruikt 7680x4320 pixels. Daarvoor is dus een sensor nodig met minimaal die resolutie. De sensor heeft 8000x6000 pixels tot zijn beschikking, dus dat past. Als je wisselt tussen een 48-megapixelfoto en 8k-video zie je ook dat hij het beeld in de breedte een beetje cropt en er in de hoogte een veel groter gedeelte afhakt.
Nubia heeft de 8k-functie het label ‘beta’ gegeven in de instellingen en dat is terecht. Het is leuk om een keer te proberen, maar vanwege de beperking van het aantal frames dat de imagesignaalprocessor kan verwerken, is de framerate beperkt tot 15fps. Nubia raadt bovendien aan om het alleen buiten te gebruiken. Er is weinig verschil te zien met andere videoresoluties bij welke lichtomstandigheden dan ook.
De camera is gebaseerd op een enkele Sony IMX586-sensor, die dit jaar in heel veel smartphones zit. Het is een 1/2”-sensor met 0,8 micron grote pixels. Nubia heeft daar een lens met f/1.7-diafragma voor gezet. Er is geen tweede of derde camera en dat is iets dat we steeds minder zien. Aan de voorkant zit een enkele 20-megapixelcamera met f/2.0-lens.
De camera-interface is, net als de rest van de software, slordig afgewerkt. De interface emuleert die van iOS, maar dat doet iedereen op Android. Het belangrijkste is dat sommige basisinstellingen diep zijn verstopt. Een druk op instellingen levert een menu op met zes iconen die lijken op cameramodi. Het gaat echter om opties als ‘grid’ en ‘sluitergeluid’. Daarachter zit nog een extra menu met resolutie, een coderingsoptie voor h265 - hij staat standaard op h264 - en locatie. Daar komt bij dat die instellingen niet wisselen per cameramodus, maar door de hele app heen gelden. Nubia had ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld video-instellingen bereikbaar te maken onder de videomodus, maar heeft dat niet gedaan. De app is bovendien helemaal in het Engels, ook als de systeemtaal een andere taal is, zoals Nederlands.
Het maken van foto's gaat soepel. De autofocus en afstelling van de witbalans gaan snel en de sluitervertraging is minimaal.
Over de prestaties in low-light en bij selfies kunnen we vrij kort zijn. Daarvoor hoef je deze telefoon niet te kopen. Zelfs met het licht aan heb je geen garantie op een afbeelding met de juiste belichting. Als er minder licht is, blijft hij hangen op een sluitertijd van maximaal 1/13 seconden en dat is veel te kort voor een fatsoenlijk plaatje, zelfs met een hoge iso. Foto's van de frontcamera zijn ook niet geweldig, met standaard een 'pretty'-modus aan en een incorrecte kleurweergave.
Videosample in 8k, 4k en 2k
De 8k-filmpjes neemt hij op met ongeveer 80Mbit/s, wat logisch is, aangezien hij 4k-video's met 30fps opneemt met 40Mbit/s. Full-hd gaat vervolgens met ongeveer 20Mbit/s. Dat is redelijk beperkt voor die resoluties. Geluid neemt hij op in stereo met 90kbit/s.
Het is ook zichtbaar dat hij een iets andere uitsnede heeft. Bij 8k heeft hij weinig ruimte om te croppen op de sensor. Het beeld is immers 7680x4320 pixels, de sensor is 8000x6000. In de breedte heeft hij dus vrijwel elke pixel nodig. Stabilisatie is daardoor onmogelijk. Met 4k gaat dat makkelijker en dan cropt hij dus ook iets van het beeld. Beeldmateriaal op 8k is door de lage framerate en hoge resolutie niet echt bruikbaar, die op 4k ziet er wel aardig uit. De soc kan veel meer aan dan 30fps en dat Nubia de telefoon daarop maximeert, is dus een eigenaardigheid: 4k60 was mogelijk geweest.