Door Jurian Ubachs

Redacteur

Sekiro: Shadows Die Twice Review

Frustrerend meesterwerk

29-03-2019 • 06:00

120

Multipage-opmaak

Moeilijker maar toegankelijker dan Dark Souls

Sekiro: Shadows Die Twice

Sekiro: Shadows Die Twice is een meesterwerk. FromSoftware is erin geslaagd de op vaardigheid gebaseerde gameplay die de Souls-games en Bloodborne groot maakte, nog verder door te voeren. Het resultaat is een zeer gelaagde game die spelers tot frustratie aan toe uitdaagt, zonder daarbij ooit hopeloos aan te voelen. 'Oefening baart kunst' zou op een tegeltje gedrukt en met dit spel meegeleverd moeten worden. Wie bereid is te investeren in zijn of haar vaardigheid en zich de systemen van Sekiro meester maakt, hoe vaak dat ook gepaard gaat met haat en frustratie, wordt uiteindelijk beloond met heerlijke gevechten en een gevoel van voldoening dat weinig games kunnen evenaren. Dan nog is Sekiro niet voor iedereen - daarvoor ligt het niveau te hoog - maar gamers die niet terugdeinzen voor een pittige uitdaging, vinden in Sekiro misschien wel hun game van het jaar.

Getest

Sekiro: Shadows Die Twice, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 67,65

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Dat Sekiro: Shadows Die Twice een moeilijke game is, zal velen bekend zijn. De game meldde zich vorige week relatief stilletjes op de gamemarkt, maar inmiddels wagen meer en meer gamers zich aan deze geestelijke opvolger van de Soulsborne-games, zoals Demon/Dark Souls en Bloodborne samen genoemd worden. De games van de Japanse ontwikkelstudio FromSoftware staan erom bekend dat ze spelers uitdagen, frustreren en testen, maar uiteindelijk belonen. Sekiro vormt daarop geen uitzondering. De game is in sommige opzichten zelfs moeilijker dan de andere games, maar toont op andere manieren juist meer genade. Belangrijker: Sekiro is een meesterwerk, een ware topprestatie van Hidetaka Miyazaki en de zijnen, die bewijzen dat het na Dark Souls 3 nog beter kon.

Anders dan de Soulsborne-games speelt Sekiro zich af in een realistische, historische setting. Of nu ja, een bewerking daarvan. De game speelt zich af in het Japan van eind zestiende eeuw. De speler is een shinobi die als taak heeft de jonge Lord Kuro te beschermen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want Kuro is de Divine Heir en onderdeel van een bloedlijn van onsterfelijken. Dat doet Genichiro Ashina, een van de leiders van de Ashina-clan, beslissen Kuro te ontvoeren. De shinobi probeert dat bij aanvang van de game te voorkomen, maar faalt. Genichiro hakt zijn linkerarm af en laat hem voor dood achter. De shinobi overleeft echter en ontwaakt in een vreemde tempel, waar een mysterieuze beeldhouwer hem heeft voorzien van een nieuwe, speciale linkerarm. De sculptor geeft de shinobi de nieuwe naam Sekiro, wat kortweg 'eenarmige' betekent, en daar begint het pad van Sekiro om Lord Kuro terug te vinden en wraak te nemen op Genichiro.

Naarmate je verder komt in de game, gebeurt er nog veel meer met het verhaal, dat we hier uiteraard niet gaan verklappen. Sekiro blijft trouw aan een FromSoftware-traditie die voorschrijft dat de game lekker mysterieus is. Je zult lang niet alles dat je hoort en ziet in Sekiro, meteen begrijpen, maar wel meer dan in de Soulsborne-games. Wij hebben ons na het uitspelen van Dark Souls 3 nog veel 'lore' laten uitleggen op YouTube, omdat de game daarin zelf niet al te scheutig was. Sekiro doet dat beter. We geloven dat er nog veel meer te ontdekken is dan we nu hebben gedaan, maar het waarom van het geheel was in elk geval nooit onduidelijk.

Soldaten afluisteren voor tips

Voor veel andere vragen, zoals hoe en waar, ligt dat anders. Spelers voorkauwen wat ze moeten doen, is niet FromSoftwares stijl en dus zul je ook in Sekiro weer veel zelf moeten uitvinden. Wel is er een knieval gedaan die veel scheelt. Op diverse plekken in de spelwereld kun je soldaten afluisteren. je krijgt daarbij altijd een tip over een specifieke vijand en met die voorkennis kun je uiteraard je voordeel doen. Vroeg in de game kom je bijvoorbeeld een miniboss tegen die stukken makkelijker wordt als je hem met vuur kunt bestoken. Dat is een van de stukjes informatie die je inwint door naar soldaten te luisteren. Nog steeds zul je het merendeel van de baasgevechten via trial and error moeten uitvogelen, maar dit zal zeker voor minder goede spelers een welkome toevoeging zijn.

Hetzelfde gebeurt min of meer in het wegwijzen. In je praatjes met personages in de spelwereld hoor je soms over bepaalde plaatsen waar iets of iemand te vinden is die je kan helpen. Dat helpt je te bepalen waar je heen moet. Hoe je daar vervolgens komt, is een tweede. De paden wijzen zich vanzelf en naar goed FromSoftware-gebruik zijn er vrijwel altijd verschillende paden die je kunt volgen. Dat begint al als Sekiro via een soort flashback in het verleden belandt, waarbij er in de Hirata Estate een pad op zich ontstaat. In de 'hoofdspelwereld', dus de gebieden in en rond Ashina Castle, zijn ook weer verschillende paden te vinden. Het is gaaf om te zien hoe diverse paden soms bij elkaar komen en hoe delen van de spelwereld met elkaar in verbinding staan. Het ontwerpen van zo'n wereld is altijd een van de sterke punten van FromSoftware geweest en Sekiro vormt daarop geen uitzondering.

Sekiro

Leer af wat je geleerd hebt

Met de mogelijkheid om tips te krijgen door soldaten af te luisteren neemt FromSoftware spelers iets meer bij de hand. Daar houdt het niet op met de maatregelen die zijn genomen om spelers Sekiro op een goede manier te laten spelen. In de 'hub' van de spelwereld vind je ook een personage dat daar speciaal is neergezet om spelers te laten oefenen met vechten. Deze meneer kan volgens de overlevering niet dood en dat maakt hem een ideale sparringpartner om allerlei technieken te oefenen. Het vechtsysteem van Sekiro is namelijk nogal een systeem. Het is essentieel dat spelers zich dit eigen maken, want het is de basis van alles wat je doet in Sekiro.

Niet te vaak 'dodgerollen'

Ben je de Soulsborne-games gewend, dan is 'dodgerollen' je leven. Letterlijk: er zijn tig gevechten in Dark Souls 3 alleen al die je nooit zou winnen als je niet heel goed bent in op het juiste moment wegrollen, gebruikmakend van het feit dat een vijand je daarbij even niet kan raken. Dat maakte die beweging zo cruciaal dat het inmiddels in het dna van Soulsborne-spelers zit. Ben je zo iemand? Dat is dan vervelend, want dat automatisme werkt in Sekiro averechts. Niet langer is wegrollen en toeslaan met een wapen dat bij je personage past, de sleutel tot succes. Leer af wat je geleerd hebt.

Sekiro

Posture: de sleutel tot succes

Sekiro draait om zwaardvechten. Als shinobi heb je je katana en dat is de basis. Je deelt er schade mee uit, maar verdedigt er ook mee. Het hoofdingrediënt daarbij is de mogelijkheid om een aanval van een vijand op het perfecte moment te blokkeren. Dat opent de weg naar een counteraanval, maar belangrijker: het voorkomt dat je zelf 'posture damage' oploopt en geeft de aanvallende partij juist wél die schade. 'Posture', zegt u? Een belangrijk begrip in Sekiro. Naast een levensbalk heb jij, net als je vijanden, een tweede balk die aangeeft hoe stevig je houding nog is. Elke aanval die je absorbeert door te blokken, maar die níet 'deflect' (een perfect getimede blok dus), zorgt ervoor dat je Posture-balk zich vult. Is de balk vol, dan is je Posture gebroken en kan de vijand een Deathblow doen, oftewel: een dodelijke aanval uitvoeren die direct een einde aan je leven maakt. Andersom werkt het net zo: deel voldoende Posture-schade uit en je kunt een vijand in één klap slopen, zelfs als zijn levensbalk nog lang niet leeg was.

Bovenstaand systeem is het belangrijkste onderdeel in Sekiro. Elke vijand is anders in hoe je hem of haar het best bevecht. Zo kan een vijand beschikken over een gigantische levensbalk, die je moeilijk leeg krijgt voordat hij jou een keer te grazen neemt. Zijn aanvallen zo goed mogelijk afweren en die vijand onder druk houden is dan de manier. Het bouwt zijn Posture-balk op en opent dus de weg naar een mogelijke overwinning. Andersom kan ook. Sommige vijanden herstellen snel of lopen niet veel Posture-schade op, maar hebben minder Vitality. Die vijanden moet je dus juist schade toebrengen. Daarbij is het belangrijk om te weten dat de Posture-balk sneller vol raakt en minder snel afneemt naarmate een vijand meer Vitality-schade heeft opgelopen. Regelmatig begonnen we gevechten afwachtend, op zoek naar kansen om een vijand schade te doen, om pas daarna gas te geven en de Posture-balk te vullen.

Springen, ontwijken en afweren

Bovenstaande klinkt wellicht wat warrig als je het zo leest, maar het wijst zich vrij vlot. Toch is de gameplay ook weer niet zo rechttoe rechtaan als dit misschien klinkt. Zeker als je wat verder in de game komt, confronteert Sekiro je steeds weer met nieuwe uitdagingen. Daarbij blijft 'deflecten' de favoriete optie, maar die optie is er niet altijd. Dodgen behoort nog altijd tot de mogelijkheden, maar is ook risicovol. Vijanden volgen de bewegingen van de speler in Sekiro beter dan ze deden in de Soulsborne-games, dus achteruitdeinzen leidt vaak alsnog tot veel schade. Sekiro voegt er een nieuwe optie aan toe: springen. Veel vijanden hebben 'sweeps', waarbij een sprong de veiligste optie is. Niet alleen dat: door boven op een vijand te springen kun je bovendien nog Posture-damage doen.

Veel dynamiek en ontwikkeling

Het springen is overigens ook illustratief voor een ander belangrijk verschil tussen Sekiro en de Soulsborne-games. Waar die oude games altijd wat traag aanvoelden, is Sekiro pijlsnel. Hard kunnen rennen en kunnen springen zijn daarbij belangrijke factoren, maar er is meer. De nieuwe kunstarm van Sekiro heeft namelijk nog meer functies. De shinobi kan er in de spelwereld allerlei varianten van wapens voor vinden die de sculptor voor hem kan installeren, maar de arm werkt ook als een grappling hook die Sekiro naar veel boomstronken, takken en dakranden kan gooien. Hierdoor kun je door de bomen en langs de daken zwieren en zwaaien, en heel snel door de spelwereld razen: een verschil van dag en nacht met de Soulsborne-games, maar vooral een heerlijke toevoeging.

Platformfoutjes zijn niet erg

De grappling hook voegt ook een heel nieuwe dimensie toe aan de 'platform'-elementen in Sekiro. Ook in Dark Souls 3 moest je weleens wat platformwerk doen. Meestal ging het daarbij om stukken waarin je op het juiste punt naar beneden moest vallen om dan op een bepaalde plek uit te komen, maar nu gaat alles een stuk dieper. Je bent je er steeds van bewust dat je dankzij je kabel allerlei plaatsen kunt bereiken en routes kunt nemen die je op het eerste gezicht misschien over het hoofd zou zien. Wat daarbij trouwens erg fijn is, is dat Sekiro foutjes bij het platformen niet afstraft. Stort je bij het maken van een sprong per ongeluk je dood tegemoet, dan neemt de game iets van je levensbalk af, maar het kost je verder niets.

Sekiro

Het vechtsysteem en de manier waarop je door de wereld loopt, sneakt, springt en vliegt, horen bij de basiselementen van Sekiro. Datzelfde geldt voor de manier waarop je jezelf verbetert. In de eerste plaats kun je de protethische arm steeds van nieuwe functies voorzien, waardoor die steeds een ander, secundair wapen is, naast je katana. De mogelijkheid om vuur of vuurwerk te schieten is handig, maar ook een giftige dolk en soort uitklapbare speer behoren tot de opties. Vanaf een bepaald punt in de game zijn al die functies van de arm ook nog te upgraden, waarvoor je dan bijvoorbeeld stoffen als 'scrap metal' en buskruit nodig hebt, alsmede honderden of duizenden goudstukken, wat Sen wordt genoemd in Sekiro.

Nieuwe bewegingen leren

Ook de shinobi zelf kan worden voorzien van nieuwe trucs. Dat gaat via een skill tree waaraan je ook doorlopend nieuwe onderdelen toevoegt. Aanvankelijk heb je alleen de shinobi-tree, maar later kun je ook nieuwe vaardigheden voor je prothetische arm of speciale zwaardvechtvaardigheden toevoegen door deze met skill points te kopen. Dat is belangrijk, want baasgevechten kunnen sterk wisselen in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van welke bewegingen je wel en niet al hebt geleerd.

Sekiro

De skill points verdien je op basis van ervaringspunten en die verdien je door vijanden te verslaan. Dat levert ook direct Sen op. Zo verzamel je dus een slootje ervaring en goud, maar er zit een addertje onder het gras. Net als in de Soulsborne-games is er namelijk een straf als je doodgaat. Als Sekiro sterft, verlies je als speler de helft van de ervaringspunten en de helft van het goud dat je op dat moment bij je draagt. Gelukkig heeft de Divine Heir Sekiro met onsterfelijk bloed gezegend, wat betekent dat je jezelf als speler altijd minstens één keer kunt laten verrijzen. Je staat dan op uit de dood en kunt doorvechten óf snel teruggaan naar een van de Sculptors Idols, de 'bonfires' van deze game, om je zojuist uitgegeven verrijzenis terug te winnen. Pak je het op deze manier aan, dan verlies je geen ervaring of geld. Pas als Sekiro sterft en je geen 'ressurections' beschikbaar hebt, wordt de straf uitgedeeld. Zelfs dan heb je nog een kans om gered te worden door de mysterieuze Unseen Aid en de kans dat dat gebeurt, neemt af naarmate Sekiro vaker is doodgegaan.

Bazen verslaan om sterker te worden

Het laatste punt dat je moet weten over het verbeteren van je personage, is dat je letterlijk sterker kunt worden. Je kunt je 'Posture en Vitality' enerzijds en je Attack Power anderzijds verbeteren. Om dat te doen heb je respectievelijk vier Prayer Beads of een Memory nodig. Die Prayer Beads krijg je door 'minibosses' te verslaan. Dat zijn lastige gevechten tegen vijanden die doorgaans twee levens hebben, dus die je feitelijk twee keer moet verslaan. Een deel van de minibosses is overigens optioneel, maar de Prayer Beads zijn belangrijk, dus overslaan zouden we niet aanraden. Een Memory krijg je als je een 'main boss' verslaat. Dit zijn niet alleen sleutelfiguren in het verhaal, maar vaak ook de lastigste tegenstanders in de game.

Waarom Sekiro fantastisch is

Op de vorige pagina's hebben we vooral uiteengezet wat Sekiro: Shadows Die Twice is en inhoudt, met her en der aandacht voor wat fijne pluspunten, zoals de dynamiek in het spel, maar verder nog weinig aandacht voor de vraag waarom het zo goed is. Laten we daar dus snel mee verdergaan. Wie Sekiro begint te spelen, wordt in eerste instantie gegrepen door de sfeer. FromSoftware slaagt er al jaren in donkere, beklemmende sferen neer te zetten, maar scoort in Sekiro toch op net andere wijze. De sfeer van het zestiende eeuwse Japan komt goed naar voren en gaat gepaard met prachtige vergezichten met tempels op besneeuwde bergtoppen, maar ook met kleurgebruik. Een bepaald deel van de wereld wordt gekenmerkt door de bladeren van de Japanse esdoorn, die het schouwspel op dat moment voorzien van een prachtige, rode gloed. Typisch Japans natuurlijk en het doet het ook lekker op beeld.

Toch geldt voor Soulsborne-games nog meer dan voor andere games dat gameplay koning is en regeert over al het andere. Voor Sekiro is dat niet anders. De game scoort punten door spelers meer bij de hand te nemen dan FromSoftwares eerdere games ooit hebben gedaan, zonder dat handje al te lang en al te duidelijk vast te houden. Je wordt op weg geholpen, maar mag het vanaf daar zelf uitzoeken. Dat betekent dat het zomaar kan zijn dat je pas na uren spelen ontdekt dat je aanvallen met je zwaard kunt 'opladen' om zo niet alleen harder te slaan, maar ook de timing van je klap meer in eigen hand te hebben. Kleine les, grote gevolgen: vanaf dat moment hadden we met diverse vijanden veel minder moeite.

Een dag lang oefenen

Er is echter één specifiek voorbeeld dat meer dan alles wat we verder hebben gedaan in Sekiro, illustreert waarom we de game zo goed vinden. We nemen jullie mee naar vorig weekeinde, omstreeks 17.00 uur op zondagmiddag. Dat is het tijdstip dat we arriveerden bij een van 'main bosses' in het spel. De baas in kwestie begint als normaal baasgevecht in de zin dat hij twee levens heeft, maar plakt er, als je die hebt weggewerkt, vrolijk een derde fase aan vast. Die zondag kwamen we nauwelijks voorbij de eerste fase. Keer op keer werden we in mootjes gehakt en konden we het opnieuw gaan proberen. Op maandag gebeurde vervolgens exact hetzelfde. Poging na poging strandde. Af en toe zagen we de tweede fase nog net wel, maar hielden we het daar vervolgens slechts enkele seconden vol.

Sekiro

Al met al zijn we naar schatting een uur of zeven met dit baasgevecht bezig geweest en dat is nog een voorzichtige schatting. "Ben je er niet een keer klaar mee?" "Ik zou echt allang gestopt zijn." Deze en meer van dergelijke opmerkingen kregen we van andere redactieleden te horen. En eerlijk: de frustratiefactor was hoog en werd langzaam hoger. Toch hebben we er geen seconde aan gedacht om de katana erbij neer te gooien. Niet eens omdat we nu eenmaal een review moesten doen en dus wel verder moesten zien te komen, maar omdat Sekiro hier laat zien een geweldige game te zijn.

Van kansloos naar 'no-hitten'

In de zeven uur dat we aan het zwoegen waren, waarschijnlijk het langst dat we ooit met één baas bezig zijn geweest, veranderde het gevecht steeds een klein beetje. Aanvankelijk kregen we niet eens één levensbalk leeg. Dat lukte steeds vaker wel. Vervolgens kwamen we steeds vaker in die volgende fase. Toen ging dat steeds vaker gepaard met minder schade aan onze kant, waardoor we wat meer 'healing' overhadden bij de laatste fase. En uiteindelijk? We overdrijven niet als we zeggen dat we de eerste fase van deze baas nu kunnen 'no-hitten', oftewel: hem verslaan zonder zelf ook maar één keer geraakt te worden. Zo kwamen we dus steeds fitter in de laatste fase, waardoor we daar ook meer tijd hadden om die baas te leren. Dat leidde uiteindelijk tot een overwinning, die vergezeld ging van een oerkreet die in de verre omtrek te horen moet zijn geweest.

Sekiro

Sekiro test je. De game laat spelers die willen grinden wel nieuwe bewegingen vrijspelen, maar maakt spelers alleen echt sterker als ze bazen en minibazen verslaan. Daarbij komt dat de uit Dark Souls bekende hulplijnen, de Phantoms die je om hulp kon vragen bij baasgevechten, niet aanwezig zijn in Sekiro. Het komt dus allemaal aan op jezelf en in hoeverre je de vechtstijl machtig bent. Daarbij geldt te allen tijde dat oefening kunst baart. De meeste baasgevechten gaan we in zonder ook maar het idee dat gevecht te gaan winnen. De eerste paar confrontaties gaan altijd om het kijken. Wat doet je tegenstander? Waar zitten de pauzes? Kun je zijn aanvallen afweren met je katana of is wegduiken de betere optie? Welke prothetische armwapens heb je nodig en welke speciale aanvallen wil je klaar hebben staan? En ga zo maar door. Sekiro is een van de meest skill-based games ooit gemaakt.

Dat betekent dat Sekiro spelers met regelmaat van de hemel naar de hel stuurt. Het antwoord op de vraag of je Sekiro moet willen spelen, ligt in een andere vraag. In hoeverre ben je bereid om uren aan frustratie het hoofd te bieden en teleurstellingen te overwinnen in ruil voor dat ultieme moment van overwinning. We hebben ons tijdens het hierboven beschreven gevecht meer dan eens afgevraagd of Sekiro een game zou zijn die we misschien niet uit kúnnen spelen, puur op vaardigheid. Was Sekiro op een vreemde manier de Battletoads van deze tijd? Voor ons is dat niet het geval, maar we kunnen ons levendig voorstellen dat er genoeg gamers zijn die de eindbaas van Sekiro nooit zullen beslechten.

Continuïteitsfoutje

Is er dan helemaal niets mis met Sekiro verder? Eigenlijk niet. We zijn in elk geval niets tegengekomen dat ook maar in de buurt komt van iets dat het spelplezier kan breken. Ja, onze PlayStation 4 liep één keer vast, maar Sekiro slaat je voortgang zo veelvuldig op dat we daarmee niets verloren. Het platformen voelt soms een tikje onhandig aan, maar ook hier geldt: daar voel je niets van. De game is niet kinderachtig en straft, zoals eerder ook uitgelegd, foutjes bij het platformen niet af. Het enige punt dat blijft hangen als raar moment, is dat we op een gegeven moment een soort baas tegenkwamen die we even daarvoor hadden gedood. De game schrijft voor dat dat wezen op een zekere plek aanwezig is, maar houdt er geen rekening mee dat spelers het elders al gedood kunnen hebben voordat ze hem op die specifieke plek tegenkomen. Dat is raar, maar verder niet heel erg.

Conclusie

Elke gamer die niet bang is voor een uitdaging van formaat en het leuk vindt om zijn of haar tanden in een game te zetten, moet Sekiro spelen. Net als de Soulsborne-games is het moeilijk, maar FromSoftware heeft diverse onderdelen toegevoegd die spelers net wat beter op weg helpen. Dan nog zul je het allemaal zelf moeten doen. Dat maakt Sekiro moeilijk, maar onoverkomelijk is het nooit. Eindbazen die onmogelijk te verslaan lijken, liggen na een paar uur oefenen verslagen op de grond. Dat geeft een heerlijk gevoel van voldoening, haast niet te vergelijken met welke andere game dan ook. Dat spelers doorlopend nieuwe aanvalsstijlen en speciale wapens voor de prothetische arm krijgen, houdt de game fris en geeft spelers ruimte om te experimenteren in baasgevechten waarmee het gewoon even niet wil lukken. Om het helemaal af te maken beschikt Sekiro ook nog eens over een heel fijne sfeer en een ijzersterk leveldesign, zoals we dat van FromSoftware gewend zijn. Een vroege kandidaat en voorlopige favoriet voor de diverse 'Game van het Jaar'-prijzen die wereldwijd worden uitgedeeld.

Reacties (120)

120
111
84
7
1
21
Wijzig sortering
Iemand een idee hoe deze game op de PC speelt? Het lijkt erop dat dit een typische PS4 game is. Is toetsenbord+muis ook fijn, of in een controller echt een must?

Enigszins offtopic: waarom kunnen we bij game reviews nog altijd niet gemakkelijk zien op welke platformen een game beschikbaar is? Bij het openen van een review klik ik tegenwoordig eerst op "bekijk alle uitvoeringen", dan op back, alvorens ik een Tweakers review lees. Vroeger kwam het frequent voor dat ik heel enthousiast werd na het lezen van een review over een toffe game om er achter achter te komen dat de game helaas niet op mijn beschikbare platform(en) is uitgebracht... Hoe moeilijk kan het zijn om een extra veldje in de samenvatting toe te voegen: "(1) getest op: platform XYZ (2) beschikbaar op platformen ..."
Best met een controller vond het met tobo muis echt geen fijn spel.
Controller verplicht, ik moest flink kloten om ds4 controller werkend te krijgen met een extra programma. En nog ene extra programma om de 60 fps lock te verbreken. Moet nu drie dingen opstarten en kloten met services om het spel werkend te krijgen. Erg irritant.

Daarnaast zijn alle prompts gemaakt voor de xbox controller en er zijn geen playstation prompts. Ook irritant.

Het spel is leuk, het vechten voelt goed. Ik vond dark souls toch leuker vanwege de gear die je kon vinden. In dit spel is er maar één zwaard en geen armor. Je ziet er altijd hetzelfde uit. Vind het een stap terug, eerlijk gezegd.
Als je je PS4-controller instelt via Steam, werkt het prima, bij mij althans. Zonder extra programma's. Er zijn daarnaast al meerdere mods op Nexus Mods die DS4 prompts terugbrengen. Prima te spelen zo dus. :)
Ah, bij mij werkte dat niet. Zal die mods eens checken. Wel vervelend dat je zo veel moet tweaken om de boel goed te krijgen. Of moet wachten op mods.
Dat ben ik met je eens. Je moet je wel kort inlezen inderdaad. Dat doet een game als AC: Odyssey bijvoorbeeld heel netjes: zelf kiezen welke prompts je wilt, ongeacht je controller.
Fantastische game. Als Soulsborne speler ben ik de eerste uren flink afgestraft en heb ik een flink deel van mijn jarenlang opgebouwde muscle memory moeten overschrijven. Het reflex om te dodgen zorgt nog steeds voor problemen.

Het voelt alsof je een instrument leert spelen. Elke dag een beetje beter. De grotere standaard vijanden (mini-bosses zeg maar) waar ik op dag 1 makkelijk anderhalf uur op vast zat verander ik nu zonder moeite in een bloedgeiser. Heb je je combat moves onder de knie dan ziet het er echt bad-ass uit... en zo voel je je ook!

[Reactie gewijzigd door yinx84 op 23 juli 2024 10:09]

Precies. Ik heb DS1-3 altijd zonder parry & zonder schild gespeeld, puur melee. Dodgen is total zinloos in deze game, het is een echt parry-simulator. Kost wel wat frustratie voor je dat door hebt. Het begin vond ik overigens te moeilijk/frustrerend, je hebt te weinig healing, te weinig health, wat het leren van de moveset van de bosses tijdrovend maakt.

Maar ik ben nu eindelijk ingekomen, op naar het eind!
Leuke toevoeging: het spel draait onder Proton in Linux!
Platinum status op: https://www.protondb.com/app/814380
Let wel op dat je https://github.com/ValveSoftware/Proton/wiki/Requirements volgt.
Als je een recente AMD videokaart hebt zijn er geen issues.
Nvidia en oudere AMD videokaarten lopen wat minder per https://github.com/ValveSoftware/Proton/issues/2444

[Reactie gewijzigd door Zaggy op 23 juli 2024 10:09]

Ik lees niks in de conclusie over het foutje?

Verder lijkt het me een heerlijke game, hoop dat hij niet te moeilijk is voor mij als casual gamer.0
Ik zou deze graag spelen, maar inderdaad, als casual gamer heb ik (fulltime werk, vrouw, kind) maar een paar uur per week om iets te spelen, meestal van 20:00 tot 22:00. 7 uur bezig zijn met 1 boss kan ik me gewoonweg niet veroorloven :/
Ik ben geen soulsborne pro en speel geen fighting games, elke avond heb ik een paar uur om te gamen. Minder als ik ga sporten; en dat is vaak.
Maar een ding is zeker bij elke souls game, op een gegeven moment krijg je de boss gewoon door.
Zolang je maar leert van de fouten die je maakt en hoe je het beste kunt aanvallen. Kalm blijven is denk ik de grootste uitdaging, wil je die dingen kunnen registreren. En soms moet je het een nachtje laten rusten om de (brain) muscle memory z'n werk te laten doen.

Kleine tip:
Ergens in de game kun je overgaan op 'hard mode', een debuff die je ook weer kunt dispellen. Ik oefen bossfights met de debuff, fouten worden sneller herkend (harder afgestraft) alsmede een verkeede aanpak. Het forceert je schoon te spelen.
Zodra ik voor mn gevoel ver genoeg kom, bijvoorbeeld op de helft van de laatste fase, zet ik de debuf uit en is de boss vrijwel altijd de volgende attempt neer.
Sowieso is het beter om de debuff aan te laten bij trash mobs, de kans op crafting materials ligt vele malen hoger.
Je hoeft ook niet 7 uur achter elkaar te spelen. ;) DS3 heb ik ook "casual" gespeeld op mijn eigen tempo, met BB ben ik nog steeds bezig. Met een uurtje per boss per avond kom je er uiteindelijk ook wel.

Misschien zegt die 7 uur wel iets over de reviewer :+
Haha ja, maar ondanks de moeilijkheidsgraad geeft hij het toch een 9,5. Kon ook anders! Zie de review en daaropvolgende commentaren van de Soulsborne elitisten.

https://m.9gag.com/gag/arGqBry

Ik ga deze zeker ook kopen ondanks dat ik me in DS3 een enorme Luis Suarez en Dirk Kuijt voelde; met veel gefrommel en lelijkheid toch scoren en succes weten te bereiken. Parry lukt me nog steeds niet... Havel’s greatshield werkt wel goed! Kostte me 100-130 uur om hem uit te spelen.

Perfect cadeau om je kind mee te straffen. Nee je mag pas slapen, eten of huiswerk doen als de baas dood is!!

Edit: Autocorrectie van Parry naar Party...

[Reactie gewijzigd door Bouddieehh op 23 juli 2024 10:09]

AuteurTweakjur Redacteur @vhal29 maart 2019 10:33
Come at me bro. :+
Je kunt deze leercurve versnellen door na een paar pogingen op YouTube te kijken 'wat de bedoeling' is en dan met een beter plan het nog eens proberen. Je hebt misschien niet de maximale ervaring op die manier, het scheelt wel veel tijd. Ik kwam er op die manier achter dat de attack van een mini baas waar ik veel moeite mee had (na een half uur nog niet dood) ontweken kon worden door erover te springen. Hoe lang had het me gekost om dat zelf uit te vinden zal ik nooit weten :)
Niet precies hetzelfde, maar het doet me denken aan die vrouw die pas na 95 uur spelen achter een aantal Zelda moves kwam (side hop, backflip, parry, flurry rush and charged attack):
https://twitter.com/negao...75864711554461698/video/1
Zelfde hier hoor, bij Zelda games probeer ik altijd zo min mogelijk op te zoeken, is toch leuk om zelf achter te komen.
Na zo'n 400 van die korok zaadjes te hebben verzameld, toch maar eens opgezocht waar ze voor zijn. Slot upgrades dat je meer wapens/schilden kan dragen ... spel bijna uitgespeeld met de start-inventory size haha, echt iets van 20x net langs de dude gelopen die dat doet...
En dankzij de makkelijke auto-aim, targetting vrij weinig gebruikt en dus ook heel laat achter parry/rush gekomen.

Die tutorial-shrine die het uitlegt (net als in het twitter bericht) was een van de laatste shrines die ik unlockte, als ik gewoon de volgorde van de mainquests had gevolgd, had ik deze veel eerder tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 10:09]

Ik had bij Zelda toch graag wat meer hints gehad. Ik pakte uiteindelijk de walkthrough erbij omdat het erg lang duurt om dingen zelf uit te zoeken (vooral dingen die frustreren zoals kleine inventory).

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 23 juli 2024 10:09]

Ja de omschrijving van die korok zaadjes is ook lekker wazig
"It has a distinct smell. If you gather a bunch of them, you never know what may happen..." dus ik denk, zal wel iets gebeuren als ik er 100 heb ... nope ... 200... nope ... 300 ... nope ... 400 ... hmm maar eens opzoeken. Er gebeurd dus niks, je moet zelf die dude gaan zoeken :-/ Als de eerste korok je nou een quest zou geven om die dude te zoeken, zou het al stukken duidelijker zijn. (kwam er toen ook achter dat er 900 van die krengen zijn, gelijk maar opgegeven om ze allemaal te gaan verzamelen).

En die tutorial shrine die je de basic moves uitlegt, die kan je dus veel ste makkelijk per ongeluk skippen.

Ook de draken, vond ze prachtig om te zien, paar kwamen zo dichtbij dat ik ze kan aanraken (en getoast werd door de aanvallen die er vanaf komen). Pas nadat ik die corrupted draak had bevrijd (op zo'n 75% van completion) werd mij het duidelijk dat je die draken kan beschieten voor resources (waar je er best veel van nodig hebt voor sommige clothing-upgrades).

Vind het een geweldig spel hoor, maar zeker met je eens dat je behoorlijk in het diepe gegooid wordt, wat ik eigenlijk ergens wel tof vind, maar je speelt het spel te makkelijk "verkeerd".

Ah well, wel een goede reden om de game eens overnieuw te starten ;)

[Reactie gewijzigd door Zoop op 23 juli 2024 10:09]

Voor mij ook dé reden om deze over te slaan... 7 uur de tijd heb ik zelden! En ik ben geen held in games, dus die 7 uur zou bij mij zomaar het dubbele kunnen zijn! Verdeel dat over 1 a 2 uur per keer dat ik de tijd heb (en niet iedere dag) en je bent zomaar 2 a 3 weken verder. Dat is dan mega frustrerend. Niks voor mij...
Of flink waar voor je geld als je kijkt naar EUR per uur speeltijd ;-). Ik kan zelf ook niet zo veel meer spelen, maar ik vind het nog steeds belonend om te blijven proberen in verschillende sessies en beter te worden over time. In God of War ben ik na de verhaallijn ook nog een flinke tijd doorgegaan om de eerder onmogelijke mobs te kunnen verslaan: de leercurve is daar vast minder steep, maar het was wel erg belonend als het wel lukte (of zelf een no-hit haalde bij challenges) en ik daardoor weer een upgrade kon kopen (om het volgende level aan end-game mobs aan te pakken).
Tja. ligt aan je definitie van waar voor je geld he... Per uur totale frustratie is het best betaalbaar :P Haha....
Nee - Met één gevecht tot wel weken bezig zijn? Daar ga ik echt geen plezier aan beleven.
Het is niet zo erg als het klinkt, en als je wilt kan je op youtube kijken 'how its done'. Elk baas heeft zn mechanisme, bij soulsgames is het proberen tot het muscle memory is en dan vlieg je voorbij die baas.

Kan me heel goed ornstein and smough herinneren. Man man man, wat een moeilijke baas was dat. Maar na de 4de run kon ik ze zowat blind aanpakken (ook niet helemaal waar maar zoiets wel).
Nou ja. Bij games waar menigeen moppert dat de extreme modus nog te makkelijk is zet ik de game op modus walk through the park en dan vind ik het soms nóg lastig 😜
Shake hands ;) , denk dat jouwn situatie voor velen geld helaas :z
Je probeerde een paar keer, grind dan wat mobs om je skills te verbeteren , ik speel meestal maar 30 min. En dan probeer ik later nog eens.
De 2 Twitch streamers die ik Sekiro heb zien spelen, hadden blijkbaar ongeveer 20 uur nodig voor hun eerste playthrough. Zelf heb ik het spel nog niet, te weinig tijd, maar kijk er naar uit het te spelen. Bloodborne en Dark Souls zijn 2 van mijn favoriete spellen, Sekiro ziet er wel anders uit (combat en geen levelling, maar upgrades) maar het ziet eruit als een fraai spel.
Ik speel het gewoon met een trainer om me door het verhaal te walsen.
Om het beste te krijgen moet je soms gewoon even moeite doen , de voldoening die de uiteindelijke overwinning je dan geeft is veel groter :)

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 10:09]

Volgens mij is dat gewoon het leven.. En klopt dat dus juist wel!
Ah, ik vind het juist het omgekeerde van macho. Maar prima, we staan blijkbaar verschillend hierin. Jij wilt instant vermaak, vooral niet te moeilijk en alles voorgekauwd. Dat mag.
Ik moet daar niet aan denken..
De enige die overkomt als een macho ben jij imo. Met je, een wijf mee naar huis nemen om ff lekker over heen te gaan.

Sommigen mensen hebben nou eenmaal wel een standaard. Als je nooit ergens moeite voor wilt doen moet je een enorm saai leven lijden.

Sta er altijd van versteld hoe mensen zich 0 kunnen in leven in hoe een ander is of leeft. “Ik vind het kut dus het is kut.” Lekker oppervlakkig.
Het foutje heeft te maken met een boss die je twee keer moet verslaan op verschillende punten in het spel, maar kies je een ander pad, dan doe je dit niet in de 'bedoelde' volgorde.

Verder is moeilijkheid relatief. Het spel forceerd je goed te worden. Je moet de bewegingspatronen leren. Daar is tijd voor nodig. Het is ook niet erg dat je dood gaat. Dat hoort er bij. Ook kun je meestal wel hints vinden om een gevecht in te gaan. Of bepaalde items zorgen er voor dat een gevecht makkelijker word.
Ik zie dat er getest is op de PS4, maar ik heb het spel proberen te spelen op de PC zonder controller maar dat is werkelijk onmogelijk. Alle hints geven namelijk nog steeds de controller knoppen, waardoor je als PC speler helemaal niks aan de hints hebt. Ook lijkt het alsof je niet alle keys kunt binden die je wel op een controller hebt.

Oftewel: niet speelbaar op een PC zonder controller.
Niet waar. Gewoon input van controller naar keyboard zetten en alles klopt weer.
Dit kun je wijzigen bij je instellingen
In het game option menu kan je instellen of je de hints voor controller of kb/m wilt.
Op Aliexpress kun je een (niet originele) draadloze xbox controller (met vibration) en ontvanger voor rond de 10 euro krijgen.
Geen gedoe met software want Je kunt gewoon de originele xbox controller driver via microsoft downloaden.

Bijna 2 jaar inmiddels en de controller doet het nog steeds. Een prima en minimale investering voor gaming vind ik.

P.s. gisteren pas begonnen met het spel, het draait gewoon soepel op een oude pc.
Heb ook alle voorgaande delen compleet stuk gespeeld, maar ik mis het online gedeelte enorm in dit spel. Je bent gewoon helemaal alleen, geen spirits, geen messages niets. Een dooie boel.
Ik vind het zelf erg jammer.
Anoniem: 420148 @Jelster29 maart 2019 08:14
Het online gedeelte heeft de Dark Souls Remaster alleen maar verpest, dus dan liever weg ermee. Ik zie weinig toegevoegde waarde.
Alleen de remaster? Dus je vindt het online in DS2 wel goed?
DS2 nooit gespeeld, dus kan er weinig over zeggen.
Het is hoe dan ook een volledige non-issue. Je kan in alle Souls-stijl games van From Software gewoon offline spelen. Als je dan toch extra hulp nodig hebt kan je NPC's summonen.
Met voorgaande delen bedoel je dan Tenchu? Aangezien dit een gestelijke opvolger is. Dit spel speelt zich totaal niet af in het Souls universum, de enige overeenkomst is dat het gemaakt is door dezelfde ontwikkelaar.
Nou nou, het gehele combat is van souls gekomen. Sekiro behoort tot de soulsgame in spirit net als bloodborne. Het is misschien niet direct een onderdeel van dark souls (demon souls ook niet btw), maar wel behoort wel in dat straatje.

Verder...wat een heerlijk en geweldige spel is dit. Jezus, na zo een lange tijd weer een game waar ik van kan genieten.
Jammer dat FromSoftware nog steeds niet weet hoe ze een engine gewoon op 30fps locked moeten laten draaien. Op elke console treed er (teveel) onregelmatige framepacing op wat zorgt voor stuttering. Op een website als Tweakers had ik gehoopt hier iets ook over terug te lezen, want het is best een technische aanfluiting voor een anders zo enorm gave game!
Ja nu je het zegt, als dat nog steeds een probleem is verwacht ik dat wel terug te zien als een minpuntje en het eindcijfer; zeker gezien het het 3e PS4 spel van From Software is zou je denken dat ze het systeem ondertussen wel door hebben, en dat ze beseffen dat framerate belangrijker is dan graphics. DS3 ziet er bijvoorbeeld (IMO) best gedateerd uit.
Lijkt erop dat de framepacing op 30 fps een probleem is van de engine, bloodborne werd notebene samen gemaakt met sony japan studio en die konden het ook niet fixen.
Mja. Met je eens dat ik het had kunnen vermelden, het is wel een paar keer opgevallen. Alleen in het 'grotere plaatje' vond ik het al met al een minuscuul puntje. Het gebeurde me maar een paar keer, en nooit op een echt vervelende of storende manier.
En... Het is een third person RPG neem ik aan? Dat werd mij pas op pagina 2 duidelijk.
Zo zou je het kunnen noemen, maar het is véél meer gericht op combat. Ik heb deze game nog niet gespeeld, maar afgaande op de eerdere from software games kun je wel levelen en andere armor en wapens vinden en die verbeteren, maar het draait uiteindelijk toch vooral om het combat systeem en je vijanden leren kennen (door veel dood te gaan :+) zodat je ze uiteindelijk weet te verslaan.

Ik heb de review nog niet helemaal gelezen (moet me klaar gaan maken om te gaan werken) maar ik kan me voorstellen dat hij vooral gericht is op mensen die wel al bekend zijn met dark souls en/of bloodborne. Er zullen niet veel mensen geïnteresseerd zijn in deze game die die vorige games nog helemaal niet kennen...
De grootste fout die teveel spelers hebben gemaakt; de aanname "omdat het fromsoftware is" en de vergelijkingen met bloodborne / dark souls.
Veel doodgaan wil je absoluut niet in Sekiro, er is geen armor en wapens zijn er welgeteld 2 als je de protese dingen niet mee telt.
OTOH, veel mensen begonnen pas een interesse te hebben in de Dark Souls games nadat ze Bloodborne gespeeld hadden. Ik ook bijvoorbeeld, en dankzij Bloodborne vond ik DS3 zeker in het begin goed te doen.
Ik vind het een erg hoog cijfer voor een game die niet geschikt is voor het grotere publiek. Maar toch ga ik hem een kans geven als ik ergens een leuk prijsje voorbij zie komen
Interessant dat je dat zo zegt. Vind jij dat alle games die hoge cijfers hebben, het grote publiek moeten aanspreken?

Ik zou juist zeggen; vier de diversiteit en geef ook hoge cijfers aan games die een specifiek publiek aanspreekt, mits je erbij vermeld voor wie ze zijn bedoeld..
Ik vind een gemiddeld cijfer dat respresentatief is voor het gros van de spelers inderdaad wel interessanter, en dat daar dan meningen van afwijken. Maar dat een afwijkende mening de boventoon voert, vind ik apart.

Je hebt overigens zeker gelijk dat we de diversiteit moeten vieren en dat het mooi is dat niet elk spel met 2 vingers in de neus te doorlopen is. Dit spel is dan ook een verwelkoming voor elke gamer die een uitdaging zoekt.

[Reactie gewijzigd door Steven030 op 23 juli 2024 10:09]

Ik vind dat helemaal niet apart. Een vereiste zelfs, de perceptie van de gemiddelde gamer is namelijk helemaal niet representatief voor de kwaliteit van een specifieke game. Battle Royale games zijn niet voor mij, moet Apex Legends dan lager dan een 9 krijgen omdat de game niet geschikt is voor mij? Nee, want in het Battle Royale genre is het een bijzonder sterke game, en heeft interessante en goed werkende mechanics. Dit is dan wel een game met een groter publiek, maar hetzelfde is te zeggen over bijvoorbeeld Civ games. Deze zijn vrij niche, maar dat betekent niet dat de game geen 9 kan krijgen. Puur dat iets niet voor een groter publiek is, betekent niet dat het niet in zijn eigen recht beoordeeld kan worden.

Je dus gaat natuurlijk een game als dit niet reviewen voor de gamer die enkel RTS'en speelt, of enkel shooters. Net zoals je een CoD niet gaat reviewen voor iemand die niet van shooters houd. Hun mening is namelijk redelijk irrelevant voor de daadwerkelijke kwaliteitsbepaling van een game.

Als gamer moet je enigszins herkennen of iets jouw ding is/zal zijn, of dus niet. Blind op cijfers af gaan is geen goede zet. Maar je hebt die cijfers wel nodig om kwaliteit van games makkelijker te kunnen onderscheiden. Dus het is een beter idee om de specifieke doelgroep in oog te houden met een review, dan gamers in het algemeen. Zo'n gemiddelde score zou meer problemen opleveren dan dat het oplost.
Ik vind wel dat het een beetje vervelend is dat als je te vaak doodgaat, [spoiler]dat je sommige quests niet meer kan doen omdat al je allies dragonrot krijgen en doodgaan.[/spoiler]
[nog meer spoilers]

Iets later in de game komt er wel een mogelijkheid om er iets tegen te doen, een beperkt aantal keer, dat wel.

Overigens begint de dragonrot alleen als je volledig dood gaat, bij revives niet. Wat volgens mij de intended strat is, dat wanneer je revived, loop je terug naar je sculptors statue om te resten en begin je opnieuw met enemies respawned. Dat teruglopen gaat behoorlijk snel in Sekiro en je behoudt ook nog eens je gold/xp.
Door te spelen laadt je de revive weer op. Dus het is juist de bedoeling dat je na sterven niet terug gaat om het level te resetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.