Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Motorola Moto G7 Plus Preview

Solide vernieuwingen in de details

08-02-2019 • 13:41

79 Linkedin Google+

Preview

Motorola heeft met de Moto G-serie al jaren een stevige positie in het budget- en middenklassesegment. Deze serie is de succesvolste van de fabrikant en dat is niet verrassend. De toestellen hebben interessante features die vaak even daarvoor alleen in high-end toestellen zaten. Zo hebben ze sinds vorig jaar een luxe ogende, glazen achterkant en heeft de G7 van dit jaar een druppelnotch. De toestellen zien er niet goedkoop uit, maar zijn dat relatief gezien wel. Dat is dan ook het belangrijkste verkoopargument in deze prijsklasse: een goede prijs-kwaliteitverhouding.

We konden de meest luxe variant van de G7-serie, de Plus-variant, al even goed bepotelen tijdens een previewsessie in Amsterdam. Er zijn echter nog drie andere varianten aangekondigd, die eveneens naar de Benelux komen. Die hebben we ook al in handen gehad, maar lang niet zo uitgebreid. Voor een overzicht van de verschillen tussen de toestellen, kun je hier terecht.

Snelheid

De Moto G7 Plus is de versie met de beste specs, maar ook de hoogste prijs. Waar de andere drie varianten tussen de 150 en 250 euro kosten, moet je voor de G7 Plus 300 euro neertellen. De vraag is natuurlijk allereerst: wat krijg je daarvoor extra ten opzichte van de andere toestellen, en dan vooral ten opzichte van de 'reguliere' G7? De Plus-versie heeft met 4GB en 64GB dezelfde hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. De G7 Plus heeft echter wel een andere soc.

Het gaat om de Snapdragon 636. Die heeft ten opzichte van de Snapdragon 632 uit de andere toestellen meer features en is op een paar gebieden sneller. Dat geldt overigens niet voor de maximale kloksnelheid, want die is net als bij de SD632 1,8GHz. Voorheen was de Plus-versie beduidend sneller, bijvoorbeeld bij de G6-serie, waarbij de 'reguliere' G6 een SD450 had en de Plus-versie een SD630. Nu is het snelheidsvoordeel veel geringer en dat is iets om rekening mee te houden. We hebben een aantal apps, zoals Google Maps en Chrome, tegelijk gestart op de G7 en G7 Plus, en daarbij was geen snelheidsverschil waar te nemen. Natuurlijk gaat het hier om een snelle indruk en moeten we dit nog uitgebreider testen.

De SD636-soc kan wel onder meer een hogere 4g-snelheid halen. In de SD636 zit namelijk een X12-modem, die een maximale downloadsnelheid van 600Mbit/s heeft, terwijl de X9 in de SD632 maar 300Mbit/s haalt. Ook het snellere laden van de Plus-variant hangt samen met de soc. De SD636 ondersteunt namelijk Quick Charge 4 en in combinatie met de 27W TurboPower-lader kun je de 3000mAh grote G7 Plus-accu daarmee een stuk sneller opladen. Ook is het werkgeheugen sneller door gebruik van lpddr4-geheugen in plaats van lpddr3.

We hebben de G7 Plus aan de tand gevoeld door snel achter elkaar apps te starten en te wisselen. Dat gaat ongeveer even vlot als bij de Moto G6 Plus, maar die voelt ook nog steeds vrij vlug aan. Ook hebben we de vingerafdrukscanner een flink aantal keer gebruikt en we kunnen stellen dat hij ongeveer even snel is als die van zijn voorganger. Ook dat is geen belediging, want hij was al erg snel, maar het zou natuurlijk leuker zijn als hij sneller was.

Camera

Een ander belangrijk verschil, als vanouds, tussen de reguliere Moto G7 en de G7-Plus is de camera. Hoewel we na een korte previewsessie nooit veel kunnen zeggen over de kwaliteit van de camera, hebben we wel een aantal foto's gemaakt. Deze zagen er op het eerste gezicht goed uit, onder andere wat scherpte in matig belichte omstandigheden betreft. Dat kan goed komen door het heugelijke feit dat de Moto G7 Plus als eerste toestel in de G-serie optische stabilisatie heeft. Daardoor treedt er als het goed is minder bewegingsonscherpte op bij matige lichtomstandigheden en kan de camera als het goed is veilig voor een langere sluitertijd kiezen en dus meer licht opvangen. Ook zien de video's er een stuk strakker uit. OIS is een belangrijke eigenschap van een goede smartphonecamera en het is een van de redenen om voor de Plus-versie te gaan.

Ook het aantal megapixels is erop vooruitgegaan, hoewel dat niet altijd iets zegt. De camera achterop heeft zestien in plaats van twaalf megapixels en de camera voorop heeft twaalf in plaats van acht megapixels. Dat laatste is een mooie stap, want acht megapixels kan aan de krappe kant zijn, waar twaalf prima is. Het viel ons dan ook op dat de foto's die we met de frontcamera maakten, goed scherp zijn. We hebben echter nog geen plaatjes geschoten bij slechte lichtomstandigheden.

De lensopening, de maximale videoresolutie (4k@30fps) en de functie van de tweede camera zijn hetzelfde gebleven. De secundaire lens achterop dient nog altijd alleen voor het geven van diepte-informatie en niet voor iets als 'optische' zoom. Dat is nog een verbeterpuntje, want we hopen dat dit soort camerafuncties snel ook naar meer goedkope toestellen als deze komen.

Er is ook achteruitgang op cameragebied. Doordat er geen grote bezel meer boven het scherm zit, is er geen ruimte meer voor een ledflitser, die de Moto G6 Plus nog wel voorop heeft. Als je de flitser in de camera-app aanzet, dient het scherm als flitser. Mocht je een foto willen maken als het donker is en de camera niet al te dicht bij je gezicht houden, dan kan dat een nadeel zijn, maar verder zal de schermflitser meestal goed genoeg zijn.

We hebben nadat we de G7 Plus kregen, snel even wat foto's gemaakt om een indruk te krijgen van de camera achterop bij lastige lichtomstandigheden. Hieronder zie je de resultaten. We hebben natuurlijk nog geen vergelijkende beelden van andere smartphonecamera's, maar de beelden zien er op zichzelf acceptabel uit. Het verschil met een high-end smartphonecamera is wel duidelijk, zoals te verwachten is. Zo is de kerk overbelicht en zien highlights er niet mooi uit, waaruit volgt dat de hdr-modus voor verbetering vatbaar is. Verder is er meer ruis te zien dan we gewend zijn van een high-end smartphonecamera, maar het is natuurlijk niet eerlijk om de G7 Plus daarmee te vergelijken.

Behuizing en scherm

Meestal bespreken we de behuizing als een van de eerste dingen, maar aangezien er zo ontzettend weinig veranderd is ten opzichte van de G6 Plus, stippen we die dit keer nu pas aan. Wel is er goed nieuws. Hoewel het scherm met 6,24" een stukje groter is dan dat van de Moto G6 Plus, dat 5,9" mat, is de behuizing iets kleiner in de hoogte. Het scheelt maar 3mm, maar alle beetjes helpen. Wel is het toestel marginaal dikker dan zijn voorganger, maar dat zul je niet snel merken. De 3,5mm-poort is overigens een opvallende aanwezige, waar veel fabrikanten de poort nog altijd weglaten.

De relatieve schermgrootte van de Moto G7 Plus is 81,4 procent en dat is hoog. Het betekent simpel gezegd dat het toestel voor het allergrootste gedeelte uit scherm bestaat, met weinig randen, en dat is natuurlijk fijn. Motorola heeft dat bewerkstelligd door een zogeheten druppelinkeping, ofwel druppelnotch. Dat zien we de laatste tijd vaker, waaronder bij de OnePlus 6T en de Oppo RX17 Pro. Het leuke is dat de relatieve schermgrootte van de G7 en G7 Plus niet veel voor die van deze duurdere toestellen onderdoet. We noemen beide toestellen in één adem, omdat het scherm van de G7 en dat van G7 Plus hetzelfde zijn. Dat was in het verleden bij de G-serie anders. Naast het kleinere verschil van de soc is het scherm dus voor het eerst geen onderscheidende factor meer bij de G7 Plus, maar zitten de verschillen in andere features.

Het scherm is een lcd met een resolutie van 2270x1080 pixels en een pixeldichtheid van 405ppi. Dat is even scherp als bijvoorbeeld een OnePlus 6T, alleen is dat scherm duidelijk contrastrijker. Het is hopelijk een van de volgende stappen voor een fabrikant als Motorola: een mooi oledscherm in de G-serie zetten. Voor nu moeten we het nog doen met een prima ogende lcd.

Wat is er nieuw?

In eerste oogopslag is er niet enorm veel vernieuwing ten opzichte van de G6 Plus, maar soms zit het in de details. Zo rept Motorola zelf niet met grote woorden over de vernieuwde trilmotor, maar die vinden wij zeker het vermelden waard. De motor is krachtiger en kan ook een krachtige korte haptische tik geven. Niet zo sterk als een high-end Galaxy-telefoon, laat staan een iPhone, maar het geeft zeker een degelijker gevoel bij de Moto G7 Plus. De reguliere G7 heeft overigens dezelfde motor, maar de Play en de Power hebben die niet.

In de software zitten ook een paar vernieuwingen. Zo kun je een verlengd screenshot maken door met drie vingers over het scherm te bewegen. Dat werkt echter bepaald niet vlekkeloos op dit moment. We moesten vaak met drie vingers over het scherm gaan om het te laten werken. Daarnaast werkte het niet in de Chrome-browser en dat is toch een van de apps waarin we dit het meest zouden willen gebruiken.

De software van Motorola is geen Android One, maar wel een schone versie van Android Pie in dit geval, zoals we van de fabrikant gewend zijn. Naast de schone en fijne Android-installatie krijg je er de Moto Experiences bij, waaronder de hierboven genoemde softwarefuncties. Ook is er bijvoorbeeld een fijn always-onscherm en ontbreken de inmiddels bekende bewegingen om de zaklamp of camera aan te zetten niet. Het nadeel van het feit dat het geen Android One is, is dat je minder updates krijgt. Bij Android One krijg je elke maand een beveiligingsupdate, maar bij dit toestel eens in de drie maanden, behalve als er erg urgente updates zijn. Ook krijg je geen twee, maar een grote Android-upgrade bij al deze toestellen. Android Q kun je dus nog verwachten, maar daarna houdt het op.

De G7 Plus heeft nu ook voor het eerst stereoluidsprekers, die volgens Motorola door Dolby afgestemd zijn, waar de andere G7-toestellen dit niet hebben. We hebben een aantal YouTube-video's afgespeeld op het toestel en de basweergave valt wat tegen, zoals natuurlijk vaker op smartphones, maar het klinkt wel een heel stuk ruimtelijker dan bij zijn voorganger. Het is wat ons betreft in deze prijsklasse inmiddels een even terechte als fijne toevoeging.

Een fijne feature van alle nieuwe G7-toestellen is de twee jaar durende, onbeperkte opslag op Google Photos die je erbij krijgt. Natuurlijk kun je altijd onbeperkt opslaan op Google Photos, maar dan worden je foto's gecomprimeerd tot een twaalfmegapixelversie. De zestienmegapixelfoto's die je met de G7 Plus schiet, worden gewoon onbeperkt zo opgeslagen in Googles digitale wolk.

Iets wat erg prettig is aan de hele G7-serie, is dat je er twee simkaarten en daarnaast een micro-sd-kaart in kunt steken. Je hoeft dus niet, zoals bij veel toestellen, te kiezen tussen opslaggeheugen uitbreiden of een tweede simkaart.

Tot slot

De initiële prijs van de Moto G7 Plus is net als die van de Moto G6 Plus 299 euro. Dat is goed nieuws, maar is er genoeg vernieuwd? Het toestel heeft een wat oudere soc, die geen enorme stap voorwaarts is op het gebied van processorkracht. Bovendien ziet het er bijna hetzelfde uit. Wel heeft hij een wat groter scherm met druppelinkeping, zonder dat de telefoon zelf groter is geworden. Ook de komst van optische stabilisatie is een pluspunt voor de camera en de frontcamera is erop vooruitgegaan, hoewel er helaas geen frontflitser meer op zit.

Een andere goede toevoeging van de G7 Plus is het vlotte laden met de bijgeleverde 27W-lader. Dat is in lijn met de snellaadtrend in de smartphonemarkt die we laatst hebben besproken en het is interessant dat een feature als deze naar een toestel in de lage middenklasse komt en niet voorbehouden is aan high-end toestellen. Ook zijn er een paar kleine verbeteringen doorgevoerd bij de G7 Plus ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de sterkere trilmotor erg welkom en hebben de stereoluidsprekers wat ons betreft absoluut meerwaarde.

Al met al is de G7 Plus in zijn geheel een prima stap voorwaarts ten opzichte van de G6 Plus en lijkt het ook voor veel mensen het overwegen waard om niet te beknibbelen door voor de uitgeklede G7 te kiezen.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Als ik het zo lees kan me volledig aansluiten bij de conclusie van auteur en vind ik het wel degelijke een zeer interessante telefoon. Vind de reacties hier eigenlijk wel wat flauwtjes, maar een goede camera update, een goede update qua scherm, een goede update qua supersnelladen. Kale android met moto experiences en voldoende updates( ja echt 1 update voor een telefoon die 2 tot 3 jaar gebruikt wordt is meer dan prima, daarna is ie niet onbruikbaar ofzo) plus een soc snel genoeg voor kale android. En dat voor onder de 300 euro. Ik ben best onder de indruk.
ja echt 1 update voor een telefoon die 2 tot 3 jaar gebruikt wordt is meer dan prima, daarna is ie niet onbruikbaar ofzo
Ik maak mij vooral zorgen om de maandelijkse security updates. Dit aangezien je steeds meer met je telefoon doet. Bankzaken, e-mail, chat, agenda, etc. etc.

Elke maand komt er een update uit waar wel een "critical" tussen zit maar die maar weinig fabrikanten op maandelijkse basis verspreiden.
Valt bij de populaire Moto toestellen goed mee, gisteren op mijn G6 de januari patch geinstalleerd...
Bij minder populaire (G5s als voorbeeld) is het triestiger, die zit nog op juni...(vooral triestig omdat vooral de RETEU channel geen updates meer lijkt te krijgen, de andere softwarekanalen wel...)

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 8 februari 2019 21:41]

G5s Plus zit op 1 december
Heeft die Oreo al gehad?
Jup :Y)
Oh wacht, ik heb de G5Plus niet de S versie dus ik kan dit niet weten (ik heb m in ieder geval wel)

[Reactie gewijzigd door Rob310 op 8 februari 2019 23:10]

Ja, ik heb een G5 en die zit op Oreo
Oh mijn excuses, zelfde probleem weer

[Reactie gewijzigd door MaxBaktBrood op 9 februari 2019 13:55]

Hier de g5s plus en zit nu een maandje of 3(gokje) op 8.1.0
Mijn G5 Plus zit al ruimte tijd op de security patch van afgelopen December, en draait al maanden lang Android 8.1. Geen probleem dus.

Dat de G5s niet populair is verbaast mij ook niet, de G5 Plus (zonder de s) was wat mij betreft gewoon beter. Motorola heeft te veel versies van de G5 gemaakt.
Eens, ik kijk daar juist goed naar. Heb nu een Sony XZ3 en die krijgt meestal in de tweede of derde week de update van die betreffende maand. Dat is zelfs sneller dan de Xiaomi Mi A1 (Android One toestel)!

De XZ3 is onderdeel van het Android Enterprise programma en ook dat vereist regelmatige security updates voor drie jaar en versie updates (ik geloof twee jaar). Sony houdt zich daar vooralsnog goed aan.
Hmmm. Even reageren op 'voldoende updates '. Mijn moto G5s krijgt geen updates meer sinds juni 2018 (geen Android 8 en geen beveiligings updates)
Ik heb ook een G6plus en ben benieuwd of en wanneer de Android 9 gaat komen.
Beiden hebben hetzelfde reteu software kanaal. Ik vind de moto Phones perfect, maar dat updatebeleid is horror!!
Jou moto g5s kostte nog geen 200 euro en ze doen het toch nog? Op dezelfde manier of zelfs beter (als je 1 update verder als beter kan betitelen) dan toen je ze kocht. En security patches zijn zo zwaar overdreven. Alsof telefoons onder dezelfde druk staan als een pc draaiende onder windows 7.
Leuk toestel, maar als je vergelijkt met de Pocophone F1 is dat toch een betere deal? Zeker als je naar de hardware kijkt.
Denk je dat een toestel alleen uit een SoC, RAM en een scherm dat zich alleen onderscheid in resolutie bestaat? Verrassing! Er zit wel meer in een telefoon. Waaronder de modem, nfc, antenneconstructie, camera('s) (en opties als OIS), microfoons, speakers, DAC, modem(s), sensors, materiaal van body, glasdikte en kwaliteit, water/stofdichtheid en nog een berg andere dingen. Toestellen zoals de Pocofoon F1 focussen zich puur op de specs van de soc in de hoop dat mensen niet verder kijken.

Waar de pocophone het op verliest is het gebrek aan NFC, het is een plastic toestel, dus minder luxe. Scherm is qua resolutie oké, maar verder vrij mager, waaronder de beperkte kijkhoek want er ontstaat snel kleurverschil. De helderheid is mager, het contrast kan beter. De microfoons zijn magertjes, speakers stellen niets voor. Beperkte bluetooth profielen voor je bluetooth headset. Geen widevine lvl1, minder antennes dan andere toestellen met de snapdragon 845 (een naar geintje dat Nokia ook uithaalt). Het bereik is dus ook minder dan met andere (betere) toestellen. Belabberde frontcamera, magere camera op de achterkant, geluidsopname is mager tot slecht en het lijstje gaat nog wel even door.

Er zitten tenslotte nog wel meer bezuinigingen in de pocophone f1. Maar als je je blindstaart op alleen de SoC dan zie je die niet. Nokia, en gek genoeg ook Apple (bezuinigen op antennes/microfoons en nog wat zaken), Xiaomi en Huawei tot aan de P9 halen allemaal dit soort truukjes uit en wat ze weglaten zie je echt niet op een specsheet, dus dat valt pas op als je 'm in handen hebt.

Doe mij dan maar een toestel zoals deze Motorola, dan heb ik misschien wel een tragere soc, maar als de rest van de componenten zoveel beter zijn, wacht ik rustig nog wel een paar milliseconden langer tot een app gestart is. Huawei is ook een goede kandidaat. Zeker de Pxx Lite serie. niet de snelste SoC, maar wel een héél compleet apparaat.
de xiaomi mi a2 64gb kopen voldoet prima voor 200 euro.
Doe mij dan maar een toestel zoals deze Motorola, dan heb ik misschien wel een tragere soc, maar als de rest van de componenten zoveel beter zijn, wacht ik rustig nog wel een paar milliseconden langer tot een app gestart is.
Componenten kunnen misschien wel beter zijn, eerst zien, maar ja die update he
Bij Android One krijg je elke maand een beveiligingsupdate, maar bij dit toestel eens in de drie maanden, behalve als er erg urgente updates zijn. Ook krijg je geen twee, maar een grote Android-upgrade bij al deze toestellen. Android Q kun je dus nog verwachten, maar daarna houdt het op.
Dat hebben ze al een tijdje niet goed, lees slecht voor elkaar bij motorola.
Ik heb op mijn Z3 anders gewoon de beveiligingsupdate van januari staan.
Update naar nieuwe versie 1x dan jammer
beveiligingsupdates staat er niet iedere maand maar eens in de 3 maanden.

Conlcusie qua updates lopen ze achter
Vraag me af of dit niet enkel een aanname is van de auteur, het toestel is nog maar net op de markt.
Als ik hier de reacties van bezitters van andere Motorola toestellen lees krijgen zij toch vaker veiligheids updates dan enkel in de drie maanden.
Punten in het voordeel van de G7+ zijn de beeldstabilisatie, NFC, schone Android en sneller laden is mijn eerste indruk.
En die trilmotor denk ik, die is nogal matig in de/mijn F1. Maar al met al zou ik toch weer voor Xiaomi gaan.
Deze punten zeggen mij helaas genoeg over de moto lijn:
Bij Android One krijg je elke maand een beveiligingsupdate, maar bij dit toestel eens in de drie maanden, behalve als er erg urgente updates zijn. Ook krijg je geen twee, maar een grote Android-upgrade bij al deze toestellen. Android Q kun je dus nog verwachten, maar daarna houdt het op.
qua updates kun je dus beter maar wegblijven van de hele moto lijn.
Updatebeleid slecht over de hele Moto lijn is een overdreven statement volgens mij.
Met mijn Moto Z2 Play heb ik 2 grote upgrades ontvangen en krijg ik nog steeds regelmatig security updates.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 8 februari 2019 18:04]

Er staat gewoon 1 update naar hogere android versie dat is het
beveiligingsupdates niet iedere maand maar om de 3 maanden.

Dat is niet meer van deze tijd en daarmee loop je achter op de concurrentie.
Als ik zie wat nokia bijv doet qua updates, iedere maand en zelf oudere modellen hebben al meer dan 1 os update gehad en krijgen die nog steeds.
Meh. Ben zelf een Moto gebruiker. Nu een g5 met android 8.1.
Major updates boeien me niet zo, zo lang ik maar voor een jaar of 3, 4 alle software kan draaien.
Daarna koop ik wel weer een nieuwe voor €180.

Goed goedkope toestellen. Ik ben tevreden.
Precies dit. Ik heb zelf de G5 Plus. Toestel is verkrijgbaar sinds Februari 2017, dus 2 jaar op de markt nu. Heeft gewoon Android 8.1 gekregen en krijgt regelmatig nog security updates.

Een van de voordelen van de G5 Plus vind ik zn batterij. Daar maak ik me bij de G7 wel zorgen over: Scherm is een inch groter (6.2" tov 5.2"), maar batterijcapaciteit blijft met 3000 mAh hetzelfde..
Hoe belangrijk zijn updates? En dan bedoel ik niet in theorie? Natuurlijk is het beter om ze te krijgen maar in de praktijk maakt het geen moer uit. Zeker niet voor deze prijs.
Exact.

De situatie speelde al met mijn Moto X Style. Topding, maar updates sinds de overname van Lenovo? Dikke drama. Als je updates hoog in 't lijstje hebt, moet je zeker geen Motorola nemen.
Ze doen net genoeg om nog het label enterprise recommend te mogen voeren helaas. Tijd dat Google de eisen wat opvoeren voor dat programma.
Tja tweakers schrijf het er wel netjes bij maar voor de rijst prijzen ze het ding wel goed aan.
Topding, maar updates sinds de overname van Lenovo? Dikke drama.
Hierbij suggereer je dat de updates slechter werden in zijn levenstermijn, maar bij de release van de X Style was Motorola al een tijdje overgenomen door Lenovo.
lenovo rondt overname-motorola af
Moto X Style

[Reactie gewijzigd door el nielsken op 8 februari 2019 18:59]

Budget merken bieden vaak betere specs voor minder geld. Toch kiezen veel mensen al dan niet bewust niet voor een budget merk maar voor iets wat ze al kennen.
Sorry maar de tijd dat Motorola's G serie de beste prijs / kwaliteitsverhouding bieden rond de €250,- is echt ver achter ons. Xiaomi heeft naar mijn mening veel interessantere opties rond dit prijspunt zoals de Xiaomi Mi A2 en de Mi 8 Lite. Hetzelfde geld voor Nokia met zijn 7 Plus. Huawei bied ook veel rond dit prijspunt zoals de P Smart, P Smart+ en 8x. Oppo met zijn A3 en ik kan nog wel even doorgaan. Hetzelfde gevoel heb ik met Motorola's goedkopere toestellen.

Zijn het slechte toestellen? Vast niet, maar niet meer zo interessant als vroeger.
Bij iedereen die de mi A2 aanraadt vraag ik me altijd af of ze de telefoon zelf hebben. De consequente bugs die nooit opgelost worden storen me enorm aan dit toestel.

Ding kost misschien niet veel, maar Xiaomi wil er ook niks meer aan doen behalve wat verplicht is in het Android one programma.
Ik heb de Mi A2. Om te beginnen klopt jouw statement over "de consequente bugs die nooit opgelost worden" voor geen centimeter. In de november update zat een bootloop die te verhelpen was door de pincodebeveiliging van de sim-kaart uit te zetten. Schermbeveiliging kon gewoon aanblijven.
Deze bug is keurig netjes opgelost in de december-update. Die had een verrassing in petto: namelijk de upgrade naar Android 9 Pie (een high-end Samsung s9 zit nog steeds op Oreo.....). Verder geen bugs ervaren. Dus de meervoud in jouw statement herken ik niet, dus al helemaal niet het consequente karakter.

Het toestel werkt verder als een zonnetje met 4gb werkgeheugen en 64gb opslag. Voor wat ik met een telefoon doe is dat meer dan genoeg.
Volgens velen schiet de camera mooie plaatjes, dus ook daar is weinig op af te dingen.
Alleen het ontbreken van NFC is een minpunt, maar voor mij niet onoverkomelijk. De bouwkwaliteit is prima.

Als ik het complete plaatje van de Mi A2 afzet tegen bijvoorbeeld deze Motorola G7 Plus, dan wordt ik niet hebberig van de Motorola en ben ik blij met mijn Mi A2. De meerprijs van de Motorola G7 Plus t.o.v. de Mi A2 zie ik er in ieder geval niet aan af.
Het is maar net waar je naar op zoek bent. De Mi A2 valt voor mij af vanwege ontbreken van NFC en 3,5mm-aansluiting. De Mi 8 Lite (en Nokia 8.1) vanwege de notch en de Nokia 7 Plus is vrij bulky.

Dus deze Moto G7 Plus lijkt mij zo op het eerste gezicht juist erg aantrekkeljk. Alleen jammer dat ze zo traag zijn met upgrades. Ik wacht nog even af waar Nokia mee komt later deze maand (wellicht is de mogelijk aankomende 6.2 interessant, iets mindere specs volgens de geruchten, maar Nokia heeft weer een goed updatebeleid).
Misschien dat de foto kwaliteit op de G7plus nog wat verder opgekrikt kan worden door google/pixel camera software te installeren. Ik heb deze op mijn g6plus zitten en m.n. de foto's in het schemer zijn stukken beter. Stabilisatie is natuurlijk al een grote verbetering.
Mooi kleurtje trouwens dat rood:)

[Reactie gewijzigd door andre51 op 8 februari 2019 16:44]

Dan mag je hopen dat ze er een 64 bits android op zetten. Op mijn G5s Plus krijg ik de google camera app niet geinstalleerd omdat ze geen zin hadden in het maken van een 64bit rom. De G6 plus is de eerste 64 bitter de andere G6 modellen pruttelen ook nog op 32. Ze zijn nog al lui of laks wanneer het om software ontwikkeling gaat.
Ok, dat wist ik niet, maar ik ga ervan uit dat de 7plus wel 64 bits is?
Even nagekeken, de 7 en de 7plus beiden 64 bits.

[Reactie gewijzigd door andre51 op 8 februari 2019 19:10]

300 euro voor de plus vind ik wat veel met die oude soc, er had beter een 660 in gezeten. Nu is het meer een concurrent van de oude redmi note 5 of 6.

[Reactie gewijzigd door Automark op 8 februari 2019 18:43]

De snapdragon 660 is ondertussen ook alweer gedateerd. Absoluut niet slecht, wel gedateerd. In mei al 2 jaar oud, de 636 is een half jaartje jonger.
En weer geen kompas in de modellen.
Behalve de soc heeft de plus als voordeel boven de normale, nfc en bt 5.0.
Dat kompas was ik eigenlijk wel benieuwd naar. In mijn G5 plus zit dit ook niet. En dat is vooral lopend erg vervelend..
In de G6 serie zat ook geen kompas. Is iets waar ze al jaren om vragen
In mijn G6 zit gewoon een kompas hoor...
Ik zie het inderdaad. In de G6 play niet
Volgens mij bracht Motorola steeds 2 regio specifieke versies uit, één met NFC en zonder kompas, en één zonder NFC en met kompas. Europa kreeg de NFC versie.

Maar ik weet niet of dit voor de nieuwere modellen ook geldt, voor de G4 en G5 serie dacht ik wel.
Voor mijn G6 geldt zowel NFC alsook kompas.
Dacht wel dat er elders versies zonder NFC verkocht werden...

Europa versie van de G5 heeft geen van beide, G5s heeft NFC maar geen kompas.

Andere toestellen weet ik niet van buiten, heb ik niet gebruikt...
In mijn G6 zit gewoon een kompas...
Ook krijg je geen twee, maar een grote Android-upgrade bij al deze toestellen.
Huh :?

Volgens mij vindt 'Europa' dat dat anders moet
nieuws: EU-wetsvoorstel geeft consumenten recht op 'nodige updates' elektronica
En Google zelf is hier ook niet blij mee denk ik
nieuws: Google verplicht fabrikanten contractueel om Android-updates uit te v...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 8 februari 2019 14:28]

Jouw bronnen gaan meer over beveiligingsupdates. Niet Android versie updates.
Ook met de beveilingsupdates zijn ze niet snel:

Bij Android One krijg je elke maand een beveiligingsupdate, maar bij dit toestel eens in de drie maanden, behalve als er erg urgente updates zijn. Ook krijg je geen twee, maar een grote Android-upgrade bij al deze toestellen. Android Q kun je dus nog verwachten, maar daarna houdt het op.
De G7 Plus heeft nu ook voor het eerst stereoluidsprekers
De G2 had dit ook. Was ook een enorm gemis in de de latere modellen.

[Reactie gewijzigd door Lanithro op 8 februari 2019 17:16]

Ik vind een glazen behuizing zo jammer. Mijn Nokia 8 heb ik zo vaak laten vallen en nog steeds geen grote schade. Lijkt me sterk dat een glazen behuizing hetzelfde presteert.
Nog steeds geen kompas in de Europese versie?
Is het nog steeds dual SIM + SDkaart of moeten we nu kiezen tussen een tweede sim een een SD-kaart?
De NFC-chip ondersteunt nog steeds geen MiFiClassic?

Heel irritant dat zelfs Motorla geen uitgebreide specs aanbied met dit soort informatie.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True