Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7,5

Gebruikers

Score: 5
5 reviews

Motorola Moto G7 Plus Blauw

Prijs
Specificaties 6,2" • 2270x1080 • 64GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
prijs volgen
Bekijk alle reviews

Motorola Moto G7 Plus Blauw Review

+3
Perihelion 30 april 2019, laatste update op 27 januari 2020, 2.145 views Product gekocht

Motorola Moto G7 Plus Blauw

Wordt geleverd met hele handige bewegingsgeactiveerde functies. Laad vreselijk snel op. De SD-kaart kan niet als intern geheugen worden geformatteerd en dus ook niet versleuteld. De prestaties zijn echt goed, maar service en updatebeleid zijn verschrikkelijk. Wijzigingslogs zijn nietszeggend, dus je kunt in de toekomst voor verassingen komen te staan.

Pluspunten

  • Twee simkaarten EN een sd-kaart tegelijkertijd.
  • Erg handige functies toegevoegd zoals schudden om zaklamp te gebruiken, draaibeweging om snel foto's te maken en autoscrollen om een schermafbeelding te maken welke voorbij de onderrand van het scherm gaat.
  • Voldoende accuvermogen, en laad heel erg snel op met de meegeleverde (Quick Charge 4 24Watt) oplader. De meegeleverde USB draad is sterk en gaat dus niet snel stuk.
  • Motorola biedt op hun eigen website een bootloader unlock key aan. Daarvoor moet je je even registreren (gratis) en akoord gaan dat je afstand neemt van je garantie. Je kunt deze telefoon dus redelijk makkelijk rooten, de leverancier maakt het je niet moeilijk.
  • Groot scherm met een hoge resolutie (2270x1080). Het ziet er in praktijk ook goed uit.
  • Voelt echt niet zwaar(179g) en ook niet dik, zelfs met het meegeleverde hoesje er omheen.
  • Meegeleverd transparant hoesje, past goed, ziet er strak uit, scheurt niet, geen geweldige maar wel voldoende grip, knoppen goed bedienbaar, camera steekt niet meer uit. Hoesje verkleurt wel een beetje na een half jaar, maar je kunt ook makkelijk een nieuwe vinden als dat je dwars zit.
  • Uitzondelrijk veel goed uitgewerkte camera functies in de standaard camera app.

Minpunten

  • Volume kan niet laag genoeg! Zowel op speakers als op de koptelefoon. Bovendien is stereo geluid is beneden alle standaarden omdat de sperakers aan beide kanten totaal verschillend zijn.
  • De voorgeïnstaleeerde software van Motorola (welke er niet af kan, en welke nodig is voor de handige schud en draai functies) is helemaal niet privacy vriendelijk. Motorola verzameld gegevens, zonder dat je echt een vrije keuze krijgt. Wel is het aantal voorgeinstaleerde apps tot een minimum bepert gebleven en dat is mooi.
  • SD-kaart kan niet worden geformateerd als intern geheugen, en kan dus ook niet worden versleuteld! De optie 'Formateren als intern geheugen' ontbreekt. Bij navraag weet Motorola zelf ook niet waarom deze optie ontbreekt, maar ze geven toe dat ze dit zelf hebben uitgeschakeld en dat dat zo zal blijven.
  • Slechte ondersteuning door Motorola. Support doet niets anders dan de webpagina's raadplegen en zelfs daarin maken ze fouten. Software updates voor moto apps brengen veranderingen in de functionaliteit van de telefoon zonder een wijzigingslog en zonder naar feedback te luisteren. Het is steeds een verassing wat er veranderd en je weet het pas als je het opmerkt. Zelfs updates aan de camera prestaties worden niet uitgelegd, het zou zomaar kunnen dat updates in je nadeel werken, want je weet niet wat ze doen.
  • Beveiligings updates worden hooguit eens in de vier maanden uitgerold. Motorola vindt dat genoeg.
  • LCD scherm, dus het contrast en de kleuren zijn niet zo goed als tegenwoordig mogelijk is met andere technologiën. Scherm kan wel heel licht, maar kan niet erg donker.
  • Geen flits voor de selfie camera, wel doet het scherm dienst als een soort flitser en dat werkt goed.
  • SD-kaartje kan blijven steken in toestel!

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 4
Ik heb de telefoon gekocht op de dag dat deze in Nederland uit kwam, en ik heb hem uitvoerig getest voor ik deze review heb gepubliceerd. Als er iets veranderd aan de telefoon, of als me iets nieuws opvalt, dan pas ik de review aan. Ik ben door niemand betaald/benaderd voor deze review, ik schijf dit uit eigen initiatief, vooral om zelf ook eens kritisch te leren kijken naar mijn smarthpone.

Ik geef de telefoon een zeer hoge waardering, maar dat komt vooral omdat Tweakers de criteria versimpeld naar een gewoon een aantal sterren. Wie deze review leest zal zien dat er toch wat valt aan te merken op deze telefoon, en vooral ook op gebrekkige ondersteuning.

Functionaliteit

Voorgeïnstalleerde apps
Google Chrome
Google Ghrome is voorgeïnstaleerd en kan niet worden verwijderd. Bij voorgaande modellen kon je de zoekbalk niet van je thuisscherm verwijderen, dat kan bij deze G7 Plus gelukkig wel.
Moto app voegt handige manier toe om snel apps te openen
Motorola voegt een eigen app toe: Moto. Deze app is opgedeeld in 3 categorieën met opties: Moto actions, Moto display en Moto Spraak.

Het eerste wat opvalt zijn de Moto actions. Hiermee kun je door te telefoon op een bepaalde manier te bewegen iets activeren of een app openen. Bijvoorbeeld de zaklamp activeren door met de telefoon te schudden, of met een draaibeweging de camera direct starten om snel een foto of video op te nemen (het is zelfs niet nodig om de telefoon te ontgrendelen als je snel een foto wilt nemen).
Ook kun je met de moto actions de vingerafdruk scanner als een soort veeg knop gebruiken om de meldingsbalk naar beneden te trekken. Je hoeft dus niet steeds helemaal naar de bovenkant van het scherm te reiken met je vinger.
Ook bij het maken van screenshot voegt moto actions een paar handige opties toe; Zodra je een screenshot neemt krijg je een preview te zien. Je kunt dan gelijk op je screenshot tekenen, de screenshot bijsnijden, of je kunt kiezen voor autoscroll, dan wordt er een screenshot gemaakt waarbij naar beneden wordt gescrold op je scherm, zodat het niet nodig is om meerdere losse screenshot te maken. In de meeste apps werkt autoutomatisch scrollende screenshot zeer goed, maar in sommige apps lukt het niet. Ook na het updaten van een app kan het regelmatig voor komen dat autoscrollende screenshots in die app niet meer werken.

Je kunt alle bovengenoemde opties onafhankelijk van elkaar in- of uitschakelen in de Moto app.

Op voorgaande Moto smartphones zat de vingerafdrukscanner op de voorkant, onder het scherm. Die vingerafdruk scanner kon worden gebruikt als een veeg knop, menu balk van Google te vervangen. Dat was handig, zo kon men die 3 Google knoppen uitschakelen en het hele scherm benutten.
Dat kan nu niet meer, de vingerafdrukscanner op de achterkant van de smartphone kan alleen worden gebruikt om de meldingsbalk naar beneden te vegen.
Op de Moto G7 Plus krijg je echter een beter alternatief: je kunt er voor kiezen om de standaard Android menu knoppen te vervangen door een virtuele veeg knop. Deze heeft bovendien als voordeel dat die minder schermruimte inneemt dan de standaard Google knoppen.

Moto actions voegen dus wat kleine maar relevante gebruiksgemakken toe.

Moto Display voegt twee optionele functies toe:
- Interactief display: Ontvang interactieve meldingen terwijl het scherm uit staat. Interactief betekent gewoon dat je een Whatsapp of Signal bericht kunt markeren als gelezen zonder het scherm te ontgrendelen.
- Responsief Display: Houd het scherm ingeschakeld terwijl u kijkt.

Moto spraak maakt het mogelijk oproepen en berichten voor te laten lezen. Deze functie ondersteund momenteel geen Nederlands (nog steeds niet op 12-juli-2019) en werkt dus niet als de systeemtaal Nederlands is. Wel werkt hij met Duits, Engels Spaans, Frans, Italiaans, Russisch en Portugees. Gezien het slechte update-beleid van Motorola (daar kom ik verderop in de review nog op terug) zou ik er niet van uit gaan dat Nederlands in de toekomst wordt ondersteund.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HLJdP1YTeNrfJR.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HLJus3SRKSApcV.png
Geen notificatie led
Er is geen notificatie led. Maar goed, het scherm toont wel gewoon notificaties, dus wat mij betreft heb je zo'n notificatie led ook niet echt nodig. Het scherm gaat even twee seconden aan bij elke nieuwe notificatie. Zodra je hand in de buurt komt van het scherm gaat het scherm ook aan en zie je de klok, accuspanning, en notificaties. Je kunt dit trouwens nergens uitschakelen! Het scherm gaat daarom bij de minste beweging in de omgeving van het scherm al aan. Het had beter geweest als je kon kiezen of het scherm al aan gaat als je in de buurt komt, of pas als je de telefoon beweegt. Helaas, die keuze krijg je niet.
Twee simkaarten EN een sd-kaart kunnen er tegelijk in
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAnYLV1jm4MT.jpeg
Aan de bovenkant (rechtsboven) zit een laatje voor 2 sim kaarten EN 1 SD-kaart. Dit is dus een Dual sim telefoon en u hoeft niet te kiezen tussen een tweede sim kaart of een SD-kaart, ze kunnen er tegelijk in. Zo hoort het, echte dual-sim zonder compromis.
Het laatje kan alleen worden geopend met een pin welke u in een gaatje drukt, die pin wordt natuurlijk mee geleverd.
Het plastic laatje is lang, want alle 3 de kaartje liggen naast elkaar. Het ziet er daarom nogal breekbaar uit. Gelukkig hoeft u dit niet vaak te openen.
Opgepast, de Sim kaartjes vallen er met groot gemak uit. Nooit buiten op straat dit laatje openen.

Motorola schrijft over Dual Sim: "De eigenlijke beschikbaarheid verschilt per regio". In Nederland wordt zover ik weet alleen de Dual SIM variant verkocht. Maar, zeker als u hem tweede hands koopt, is het verstandig om even te vragen aan de verkoper of hij wel Dual SIM is.
Heeft wel een FM-radio
Niet alle smartphones hebben nog een FM-radio. Deze smartphone heeft wel een FM-radio. De Radio laat zich openen zelfs zonder een hoofdtelefoon in te pluggen. Dat is opvallend, want meestal is de draad ook nodig als antenne. Wel merk je dan dat het moeilijk is een station te vinden.

Updates en voorwaarden

Besturingssysteem updates
Motorola was ooit één van de snelste bedrijven als het om updates ging. Dat is al jaren niet meer het geval. De updates van Motorola lopen vreselijk achter. Ze komen er wel, af en toe, maar dan krijg je weer 4 maanden niets. Ik werk deze review bij op 1 mei 2019, en de laatste beveiligings-patch beschikbaar is van 1 januari 2019. Is dit een ramp? Meestal niet. Maar het toont gewoon onvoldoende inspanning van Motorola om de beveiliginspatches te leveren. Dat hoort elke maand 1 maal te gebeuren.
Zo uit de verpakking draait deze smartphone Android 9.0 en de beveiligingspacht van 1 december 2018.
Motorola heeft aangekondigd dat de telefoon in de toekomst één maal een update krijgt naar een nieuwere versie van Android. Maar dat is het dan ook. Daarna wordt de telefoon niet langer ondersteund.
https://forums.lenovo.com/t5/moto-g7-play-moto-g7-moto-g7/G7-Plus-open-to-10-critical-security-vulnerabilities-no/td-p/4420195
Updates voor de meegeleverde apps (Moto, Moto actions, FM-radio, etc.)
Van de Moto apps, inclusief de belangrijke Moto actions en Moto-Display zijn de broncodes niet openbaar gemaakt. Deze functionaliteit valt dus niet makkelijk zelf aan te passen en kan niet makkelijk worden geïnstalleerd op een niet-stock versie van de telefoon. (deze apps weigeren te installeren op een niet originele telefoon).
Daarnaast worden via de updates van deze apps belangrijke functies af en toe aangepast, waardoor je gebruikservaring van de telefoon flink kan veranderen als je de app ook maar één keer update. Zo hebben sommige gebruikers in de Google play store al opgemerkt dat als je Moto display update, het scherm niet langer zichzelf dimt als het avond wordt. In plaats daarvan 'leert' deze software sinds de update op welke momenten van de dag jij je telefoon gebruikt, en wordt het scherm gedimd wanneer de software denkt dat het voor jou het beste is. Sommige gebruikers zien dit niet zitten; het scherm dimt later als je vaak te laat naar bed gaat. Daardoor past de telefoon zich juist aan aan jou foute gedrag. Deze keuze heeft Motorola voor haar gebruikers gemaakt en als gebruiker kun je dus alleen kiezen om geen update toe staan of om het maar te slikken.
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HSbWlcbFpsDNDj.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1I4OBF1EiMYgTRy.jpeg
Updates voor de camera
Motorola heeft er voor gekozen om updates voor de aansturing van de camera-hardware niet via de systeem-updates te doen, maar via een speciale app genaamd "Moto cameratuner 1". Deze app zou volgens de beschrijving updates bieden om kleur, contrast, ruis en scherpte te optimaliseren. Verder wordt helemaal niets bekent gemaakt over deze app. Er valt niet te herlijden wat de app werkelijk aanpast. Dit is echt erg teleursteleldn van Motorola. Het zou zomaar kunnen dat de camera minde rgoed preseteerd als je één van deze updates toelaat. Daarover word door sommige gebruikers ook al geklaagt. Zo schijft een beoordelaar dat na de update hij geen scherpe close up pictures meer kon nemen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motorola.imagertuning_lake&hl=nl
Totaal niet privacy vriendelijk
Android telefoons zijn vreselijke spionage apparaten. Google luistert mee met je microfoon om Google assistent te verbeteren, verzameld de sites waar je naar kijkt, waar je naar linkt in je berichtjes, kijkt waar je vaak bent, waar je foto's neemt, welke winkel je inloopt... Je privacy proberen te beschermen door toestemmingen te beperken is vaak lastig. Als je toch een beetje van de extra functionaliteiten wilt genieten moet je hier en daar moet je akkoord gaan met servicevoorwaarden waarmee je toch een groot aantal gegevens moet opgeven. Het is niet te bevatten hoe dit in 2019 nog steeds normaal wordt gevonden.
Helaas doet Motorola, als leverancier van deze telefoon, ook helemaal niets om je privacy toch wat beter in te dekken. Het tegendeel zelfs, de voorgeïnstaleede Moto actions en Moto Display app verzamelen ook gegevens waarmee Motorola aan de haal gaat. Wie de voorwaarden leest (dat heb ik gedaan) ziet dat Motorola echt veel gegevens verzameld en verhandeld. Zie hier een publiek geheim waarom de telefoon redelijk goedkoop blijft. Je betaald voor deze telefoon niet alleen met je geld, maar ook door Motorola mee te laten kijken met hoe jij de telefoon gebruikt.

Voor de mensen wie niet hun kop in het zand steken en wel willen weten waar ze mee akkoord gaan, hier vind je de voorwaarden voor het gebruik van een Motorola apparaat: https://help.motorola.com/hc/apps/privacy/product/nl-nl/

Sensoren

Heeft wel een kompas
Bij voorgaande oudere modellen zoals de G5 Plus kwam de telefoon op de Amerikaanse mark met een kompas maar zonder een NFC. Op de Europese markt echter zat er wel een NFC in maar geen kompas. Dat was opvallend en teleurstellend. Bij deze G7 Plus heeft Motorola eindelijk beide in één toestel gestopt. Bij deze G7 Plus zit er dus wel een kompas in (en ook een NFC). Zo'n kompas sensor (magnetometer) is nodig voor sommige apps, dus dat die er nu in zit is mooi.
Overigens, de G7 Play en de G7 Power hebben geen kompas.
Heeft een NFC en die ondersteund ook Mifare-classic
Near field chips (NFCs) komen grofweg in twee varianten: NFCs van chipfabrikant NXP, welke ook Mifare classic ondersteunen, of NFCs van een andere fabrikant, welke geen Mifare classic ondersteunen.
De meeste NFCs, zoals in chipkaarten (Ov-chipkaart) en in deursloten, weken met Mifi-classic. Die kun je dus alleen benutten als je een chip van NXP in je telefoon hebt.
Deze telefoon heeft een chip welke wel Mifare classic ondersteunt. Zelfs als je meer geavanceerde dingen wilt doen, zoals een slot op een deur scannen, of een chipkaart scannen, dan kan dat ook met deze chip.
Meer over Mifare classic: https://nl.wikipedia.org/wiki/MIFARE

De NFC zit precies in het midden van de telefoon (ongeveer waar ook de vingerafdruk scanner zit). Hij reageert dus het best als je iets midden tegen de achterkant houdt.
Licht sensor
Ik vermoed dat alleen de camera aan de voorkant dienst doet als lichtsensor. Dit lijkt mij niet zo slim, liever zou je willen dat adaptieve helderheid gebruikmaakt van een samengestelde meting van beide kanten.
In de praktijk zie ik dat de helderheid van het scherm elke 3 seconden weer wordt bijgesteld, dan weer te donker, dan weer te licht. Het gebeurd niet zo vaak dat het echt hinderlijk is, maar toch had het wat strakker afgesteld mogen worden.
Infrarood nabijheidssensor
Zowel aan de voorkant als de achterkant heeft de telefoon infrarood sensoren welke altijd aan staan. Deze zijn binair en geven dus alleen aan of er wel of niet iets binnen een afstand van 1 decimeter aanwezig is. Er kan geen afstand mee worden gemeten.
Aan de voorkant zit de sensor rechts boven de selfie camera. Deze is zeer goed verborgen in het zwarte glas en je moet echt je best doen om hem te spotten. Normaal gesproken zie je deze dus niet.
Op de achterkant heb ik nog niet kunnen ontdekken waar de infrarood sensor zit, maar ik meet wel dat de achterkant van de telefoon infrarood licht uit zend, dus ergens zit er een.
Geen luchtdruk, temperatuur, en luchtvochtigheid sensoren
Ik zet het er voor de volledigheid bij, maar natuurlijk heeft deze smartphone geen luchtdruk, temperatuur, en luchtvochtigheid sensoren.
Microfoons
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn2nyqWgPrV.png
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn2z6H4o3SQ.png
De smartphone heeft drie(!) microfoons. Één zit op de bovenkant van de telefoon, bijna in het midden maar een beetje naar rechts, vlak naast het laatje voor de simkaarten. De tweede zit op de achterkant van de telefoon, maar dan wel helemaal onderaan. Deze zit een beetje naar links van het midden. Er zit geen microfoon op de onderkant van de telefoon. De derde speaker zit op de voorkant onder het scherm, net iets links van het midden precies voor de M van het woord Motorola, helemaal, maar dan ook helemaal tegen de onderrand aan. Hierdoor valt dit piepkleine gaatje totaal niet op, maar zit hij toch op een plaats vlak bij je mond. Let wel op als je zelf een andere hoes koopt dan was meegeleverd, want omdat de microfoon zo dicht bij die rand zit, kan het zijn dat een hoes de microfoon afdekt.
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner zit achterop te telefoon, boven het midden, maar nog onder de camera. Het Motorola logo (Een gestileerde letter M) staat in de kleur grijs op de vingerafdrukscanner. Hij zit op een goede plek, precies waar je wijsvinger makkelijk bij kan als je de telefoon vast houdt.

Ik had zelf voorheen een Moto G5 Plus. De vingerafdrukscanner op die telefoon had regelmatig moeite om mijn vinger te herkennen. Op deze Moto G7 Plus is de vingerafdrukscanner zeer snel, en hij herkent mijn vinger nagenoeg altijd.

Ik lees dat het op de Moto G6 plus mogelijk was om de smartphone te vergrendelen met de vingerafdrukscanner. Dat kan op de G7 Plus niet. Zelf vindt ik dat helemaal geen bezwaar, als je kort de aan/uit knop indrukt vergrendelt de telefoon wel. Lijkt mij genoeg, maar oordeel zelf.
Andere sensoren
Natuurlijk heeft de smartphone ook nog een accelerometer, een magnetometer en een gyroscoop. Er is geen barometer, dat zou ook wel gek zijn bij een budget telefoon als deze.
De precieze sensor chips bespaar ik u, maar als dat belangrijk is laat het even weten in de reacties.

Aansluitingen

De USB aansluiting en 3.5 audio output zitten aan de onderkant. Een USB C gat in het midden. De 3.5mm audio aansluiting zit rechtsonder. Er zijn geen andere aansluitingen. Overigens zit links onderin een speaker.

Camera's

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn2nyqWgPrV.png
Camera op de achterkant
Op de achterkant van de telefoon lijkt het alsof er twee camera's op zitten. Het is echter één camera met een zogenaamde dieptesensor er naast.
Theoretische prestaties van de camera
De camera is een 16 MP sensor (het diafragmagetal D = f/1,7, fysieke afmeting van een individuele pixel is 1,22µm, de brandpuntsafstand is 4,280 mm en de lensdiameter is 1,53 mm) Er is ook optische beeldstabilisatie. (bron: Motorola website en foto-EXIF-informatie vanuit de meegeleverde camera app)
Vanwege de relatief grote pixels (1,22 µm en de grote lensdiameter kan de camera ook redelijke goede foto's nemen in het half donker. Daarin blinkt deze smarthpone wel uit. Ook in de praktijk blijkt je na zonsondergang nog goede fotos te kunnen nemen buitenshuis.
Het hoge aantal pixels (16 megapixels) maakt het daarnaast mogelijk om fotos en video met een hoge resolutie op te nemen.
Motorola schrijft dat de camera aan de achterkant RAW uitput kan geven. Ik ontdek pas in oktober 2019 dat er in de standaard camera app inderdaad een keuzemenu is toegevoegd om ofwel JPG, ofwel RAW (DNG) ofwel RAW (DNG) en JPG tegelijk op te slaan. Deze optie valt te zien als je de camea op handmatige modus zet.
Theoretische toegevoegde waarde van de dieptesensor
De diepte sensor maakt gebruik van 5 MP. Hoe deze precies wordt benut is niet duidelijk. Motorola pretendeert dat de dieptesensor wordt gebruikt om sneller scherp te stellen, maar of dat in praktijk ook echt snelheidswinst oplevert heb ik niet getest. (Dat zou iemand kunnen testen door camera van de Moto G7 Plus te vergelijken met de Moto G7) De lensdiameter van de dieptesensor is aanzienlijk groter dan die van de camera. Wat precies de specificaties zijn, dat kan ik alleen gissen en ik wil deze review feitelijk houden.
Vorm en plaatsing van de camera
De camera zit bijna in het midden.
De camera en dieptesensor zitten samen op een ronder uitstulping. Die steekt niet zo ver uit en wie het toch vervelend vind dat er iets uitsteekt kan gewoon gebruik maken van de meegeleverde telefoonhoes.
Omdat het geheel is afgedekt met een enkel glasplaatje is het makkelijk schoon te houden.
Autofocus
Op de oudere Moto G5 Plus adverteerde Motorola met Dual Pixel autofocus. Volgens Motorola zou daarmee het scherpstellen veel sneller zijn. In praktijk echter waren foto's nooit echt helemaal scherp. Op deze G7 Plus wordt geen gebruik gemaakt van Dual Pixel autofocus. Er wordt in plaats daarvan gewoon weer Phase detection autofocus toegepast.
Wel flauw van Motorola om bij een vorige telefoon nog te doen alsof ze iets geweldigs hadden toegevoegd, en dat er nu weer uit te halen omdat het toch niet zo geweldig was.

Waarschijnlijk doet de diepte sensor ook dienst als een extra hulpmiddel om autofocus sneller te maken.

In mijn ervaring gaat het scherpstellen wel snel genoeg, maar als ik dan foto's van mijn zus ontvang, genomen met een andere smartphone, dan ben ik toch jaloers om te zien dat haar foto's gewoon nog scherper zijn. Mijn foto's zijn wel ruim voldoende, maar niet bijzonder scherp.
(misschien kan ik hier binnenkort een foto vergelijking aan toe voegen).
Camera aan de voorkant
De camera is een 12 MP sensor (het diafragmagetal D = f/2,0, fysieke afmeting van een individuele pixel is 1,25 µm, de brandpuntsafstand is 3,875 mm en de lensdiameter is 2,00 mm). (bron: Motorola website en foto-EXIF-informatie vanuit de meegeleverde camera app).

Motorola verzuimt op de website te vermelden wat de brandpuntsafstand is, maar in foto-informatie wordt dat wel aangegeven. Dit hekelt me wel aan Motorola. Ze nemen de moeite niet om gedetailleerde specs te uploaden.
Ook andere websites nemen ene loopje met de feiten. Coolblue heeft in zijn specs staan dat het diafragmagetal D = f/2,2 is. Toch geeft de informatie van de foto welke ik er mee maak aan dat het D = f/2,0 is. Volgens mij heeft Coolblue zomaar wat ingevult.
Android planet stelt dat de frontcamera een resulutie van 8MP heeft. Onzinnig, want resulutie druk je nooit uit in megapixels. Daarnaast heeft de camera aan de voorzijde 12 Megapixels als we de website van Motorola zelf mogen geloven.
Kortom, geloof niet alles wat je leest. Verkopers willen vooral verkopen en dat gaat het best als het lijkt alsof alle specs vermeld staan. Als ze het even niet weten vullen ze maar wat in.

Als ik de camera app open en een spiegel naast mijn telefoon houd, dan zie ik dat ik in de spiegel mijn beide oren goed kan zien. De front camera van de Moto G7 Plus wijkt niet veel af, maar ik zie toch minder van mijn oren. Dat is natuurlijk niet gek, want anders dan een spiegel moet de camera het hele beeld opnemen van een enkele plek midden boven het scherm. Ik zou zeggen dat de afwijking redelijk klein is.

Aan de voorkant heeft de Moto G7 Plus geen flitser, maar het scherm is groot en doet functie als flitser, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Motorola probeert het mooier te doen klinken dan het is: "flitser op het scherm" maar in werkelijkheid bedoelen ze toch echt "Het scherm moet dienst doen als flitser" ofwel "flitser IS het scherm". Echt weer zo'n typische poging om klanten te misleiden. Ze moeten gewoon eerlijk en direct zijn hierover.

De camera zit precies in het (verticale) midden boven het scherm. Het scherm vloeit zelfs om de camera heen. De hoogte van deze inkeping komt precies overeen met de hoogte van de Android notificatiebalk. Hierdoor is op de notificatiebalk wat minder ruimte maar naar mijn idee nog wel genoeg. Het ziet er in ieder geval mooi uit.
Standaard camera app
De standaard camera app voor de Moto G7 Plus heet "Moto Camera 2".
De app heeft best veel functies, waaronder het scannen van QR-codes en het direct verbinden met een wifi-netwerk door het scannen van een QR-code.
HDR-modus kan aan, uit of automatisch, net als de flits. De panorama-modus werkt meestal goed, al heb ik wel eens een 360 panorama aan het stand genomen, en dat resulteerde in een afbeelding met alleen zee om me heen 360 graden (De app had dus gek genoeg het ene strand aan het andere vastgeplakt en de duiden er tussen uit geknipt). De panaorama-modus werkt goed, geeft duidelijk aan hoe je het moet gebruiken, en je hoeft niet de volledige 360 graden af te maken maar dat mag wel, die keus is aan jou als gebruiker.
Verder zijn er functies voor zelfspanner, slowmotion en zelfs timelapse. Somige functies zijn zeer geavanceerd: Een cinemagraph (een filmpje waarbij iets in de voorgrond beweegt maar de achtergrond is vastgezet op een stilstaande foto). Ook een uitsnede is mogelijk: neem een foto van iemands gezicht en plak er een andere achtergrond achter. Voor deze twee functies wordt de dieptesensor gebruikt om vast te stellen welk deel van de foto voorgrond is en welk deel achtergrond.
Verder is er een functie voor actieve foto's welk aan, uit of automatisch kan. Dit heete oorspronkelijk "moving picture", is daarna hernoemd naar "tracking photo's", en is vervolgens opnieuw hernoemd naar naar "active foto's", alsof het dan wel duidelijk zou zijn. De bedoeling is dat als je deze functie inschakeld, de camera app een korte video maakt van het moment waarop je de foto neemt. Denk aan een foto waarbij een groep mensen iets in de lucht gooit. Je krijgt dan niet alleen een foto maar ook een kort filmpje van het moment net voor en net na het nemen van de foto. Dat klinkt best leuk. Maar het werkt niet.
Zelfs na het wissen van de cache en de opslag van mijn camera app, met alle updates toegepast, kan ik nog steeds geen actieve foto's maken. Ik zie wel dat de naam van het fotobestand eindigd met _MP wat waarschijnlijk voor "moving picture" staat, maar het filmpje is nergens te bekkenen. Zelfs op 19 december 2019 werkt dit nog niet, dus ik ga er van uit dat het nooit zal werken.

Met portretmodus kun je de achtergrond softwarematig vervagen. Waarschijnlijk wordt ook hier de dieptesensor benut.
Er is zelf een functie "spotkleur" waarbij je een bepaalde kleur selecteert, en vervolgens kunt selecteren om andere kleuren grijs te maken, met een schuifbalkje om het meer of minder gevoelig te maken. Dit grijs maken gebeurd live in je preview, dus niet pas achteraf na het nemen van de foto. Wow.

Bij het opnemen van video is er een knop om de zaklamp-functie aan te zetten. Dat wordt in sommige apps nog wel eens vergeten waardoor je niet in het donker zou kunnen filmen.

De app is zeer makkelijk te bedienen. Ook de volume knoppen doen diest als vastleggen knop, dus je hebt aan 1 hand genoeg.

In de handmatige-modus kun je zelf sluitertijd, witbalans, iso-waarde, gamma correctie en scherpstellen instellen.

Uiteraard valt er wat betreft video en foto resolutie en ook wat opslaglocatie betreft heel veel in te stellen.

Ik heb nog nooit zo ongelofelijk veel functies in een camera app gezien. En ze zijn ook doordacht. Dit is wel gaaf.

Minpuntje is wel dat de previews door de app "Google foto's" worden afgehandeld. Als je via de previews foto's wilt verwijderen moet je de Google foto's app toegang geven tot je foto's. Hier kun je geen andere app voor instellen.

Omdat er in het Nederlands niet zo veel reviews zijn, heb ik de Englestalige reviews gelezen. Die zijn overwegend negatief: https://play.google.com/s...hl=en&showAllReviews=true

Ook valt op dat het wijzigingslog alleen "Bug fixes and stability improvements" weer geeft. Bij elke update is het dus een verassing wat er nu werkelijk is veranderd. Dit is gewoon fout. Zo ga je in 2019 niet met een wijzigingslog om. Motorola vind het blijkbaar niet belangrijk om gebruikers te informeren.
Panorama's bij weinig licht mislukken
De standaard camera app is niet perfect. Zo zie ik bijvoorbeeld bij het nemen van een panorama bij weinig licht, de foto flink bewogen is, met uitzondering van het laaste deel van de panorama. De camera hardware kan de panorama wel nemen, maar de software benut de camera niet op de juiste manier. De software zou moeten proberen om zo veel mogelijk van het door de sensor opgevangen licht te benutten om een scherp beeld te krijgen, maar de software doet dat niet, en pakt in plaats daarvan alleen de eerste paar milliseconden van een nieuwe deel van de horizon wat zojuist in zicht is gekomen. Zelfs als je de camera steeds een stukje draait en dan enkele seconden echt stil houd, en er geen objecten bewegen, weet de camera app daar nog geen scherp beeld uit te halen, terwijl de hardware in dat geval wel de kans krijgt. Panorama's blijven complex.
Verticale panorama en panorama onder een hoek zijn niet mogelijk
Ik heb nog nauwelijks apps gezien welke dit wel kunnen: panorama's van meerdere hoogtelagen, of met enkel foto's boven elkaar in plaats van zijdelings. De software Irvanview kan het wel achteraf op je desktop pc als je losse foto's neemt. Dat kan deze app ook nog niet. Stel: de lucht is prachtig, en je wilt er een panorama van maken. De kantelt je camera flink omhoog en draait rond. De app geeft geen mooi resultaat, of weigert zelfs om de panorama af te maken. De panorama modus gaat er namelijk altijd van uit dat je een panorama maakt in zijwaartse beweging en zonder een hoek naar boven of naar beneden.
Je kunt dus geen panororame foto van boven naar beneden maken op de trap. Ook geen panorama van het dal beneden als je zelf op een berg staat (of andersom). Alleen een panorama van de horizon is mogelijk.
Dat is nog wel jammer, maar dit zul je in 2019 met bijna geen enkele smartphone kunnen. Wel kun je zelf losse foto's nemen en die achteraf aan elkaar plakken op je desktop met Irfanview, maar dat is natuurlijk veel meer moeite.

Hoewel een panorama van boven naar beneden nemen dus niet mogelijk is, kun je wel je camera in verticale oriëntatie houden en van links naar rechts bewegen. Dit is aan te bevelen, want je krijgt dan een panorama met meer hoogte. Er staat dan gewoonweg meer op je foto.

De camera-app laat wel vrij of je voor je panorama liever linksom of rechtsom draait. Dat maakt het wel makkelijker als je een panorama neemt op straat waar veel mensen bewegen, want dan kun je daar beter rekening mee houden.

Scherm

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAnoXz0LHFKo.jpeg
Het scherm heeft een zeer hoge resolutie van 2270x1080 (De beeldverhouding is dus 19:9). De Kleuren, ik heb ze niet gemeten, maar ze lijken mij gewoon goed. Helemaal geen problemen met de invalshoeken (nouja, de kleur echtheid is natuurlijk slecht als je het scherm onder een flinke hoek bekijkt, maar hij blijft wel goed leesbaar).
Het gaat om een LCD scherm. Typerend voor LCD is dat zwart nooit zwart is. Dat is hier helaas ook duidelijk het geval.
De helderheid valt tegen, want het scherm kan wel zeer fel, maar kan nier erg donker worden ingesteld.
Het scherm zou niet gemakkelijk krassen oplopen, door Corning Gorilla glas 3. Veel krassen heeft mijn scherm na enkele maanden nog niet, maar toch wel een paar echte krasjes.

Geluid

Volume
Één van de grootste ergernissen welke ik met deze telefoon heb is dat het volume niet zo zacht kan als ik soms graag zou willen. Dan heb ik het zowel over de speakers als over de hoofdtelefoon aansluiting. Sommige gebruikers hebben die zelfde klacht ook gemeld aan Motorola, waarop zij alleen antwoorden "Dit werk naar behoren, dank voor de feedback, we geven het intern door." Eerst ontkennen dat er iets aan de hand is, en vervolgens beweren dat het serieus word genomen is wel echt typerend voor de werkwijze van Motorola.
Wel echt irritant als je s'nachts muziek wilt luisteren zonder mensen in een andere kamer wakker te maken. Ook irritant als je je oortje in hebt en je gesprekspartner moet vragen zachtjes te praten omdat je oren pijn doen. Jammer dat Motorola dit niet wil aanpassen.
https://forums.lenovo.com...7148/highlight/false#M618
Dolby heeft gezegd dat deze smartphone met magie is afgestemd
Motorola adverteert trots dat deze telefoon beschikt over Dolby technologie. Deze technologie past het geluid aan om je brein voor de gek te houden, zodat je het geluid ervaart als 'surround sound'. Of teminste dat beweerd Dolby.

Op hun website schrijft Motorola hierover:
"Geniet van extra luid volume, kristalheldere dialoog en realistische surroundsound."

Jammer dat ze juist dat extra luid volume aanprijzen, want het volume kan juist niet laag genoeg, en dat is nu net een van de belangrijkste tegenvallers van deze smartphone.

Wat moet ik hier van zeggen... Ik merk zelfs dat ik zucht terwijl ik dit typ, omdat het een beladen onderwerp is. Ik weet dat het mogelijk is om met geluid de illusie van 'all surround' te creëren, maar om dat met twee kleine smartphone speakers te doen welke net iets meer dan een decimeter uit elkaar verwijderd zijn, dat is echt een gevalletje Dolby magic en volgens mij bestaat magie niet.
De Dolby audio kan worden ingeschakeld of uitgeschakeld voor de koptelefoon aansluiting, maar staat altijd aan voor de speakers.
Ik ben niet onder de indruk, maar wie weet ligt dat aan mij.
Speakers
Deze smartphone heeft twee speakers. Ja, hij is dus stereo. Één speaker is te zien aan de onderkant van de telefoon, linksonder.
De andere zit aan de voorkant. Deze speaker aan de voorkant is best lastig te zien. Hij zit boven de selfie camera, midden boven, helemaal maar dan ook helemaal tegen de bovenrand. Met de meegeleverde hoes wordt deze speaker niet afgedekt, maar houd er wel even rekening mee als je zelf een hoes koopt dat die goed moet passen, anders dek je deze speaker af. Mooi weggewerkt vind ik zelf, terwijl er wel redelijk goed geluid uit komt.
Stereo is zeer, zeer teleurstellend
Hoewel de smarthpone dus inderdaad twee speakers heeft, beide aan een ander uiteinde van de telefoon, klinkt het absoluut vreselijk. Dat is ook niet gek, de speakers aan weerszijjden van de telefoon zijn totaal verschillend, en bovendien zit de ene aan de voorkant (dus not bovenop), en de andere aan de onderkant van het apparaat. De speaker aan de onderkant geeft een vol en luid geluid. Te luid zelfs. De speaker aan de bovenaan de voorkant geeft geen vol geluid. Dat is ook helemaal niet gek, die speaker is namelijk ontworpen om tegen je oor te worden gedrukt. Die speaker is ook minder luid.

Het resultaat is dat je in een video met stereo geluid alles aan de rechterkant van het beeld goed hoort, maar als er iemand aan de linker kant speekt dan kun je die stem nauwelijks verstaan. Alles wat aan de linkerkant gebeurd is ook nog eens veel meinder luid. Echt prut stereo. Dan heb je liever mono. Zover ik weet kan ik de telefoon niet forceren om alle audio mono af te spelen, dus dit is een misser van Motorola in hun G7 Plus. Als je stero doet, dan moet je het ook goed doen. Een stereo telefoon zal met gemak beter geluid geven dan dit onding. Motorola heeft overduidelijk gekozen voor een ontwerp wat van geen kanten deugd, alleen maar om het apparaat as stereo te kunnen verkopen.

Draadloze verbindingen

Bluethooth
Bluetooth voor de G7 Plus is versie 5.0.
Wifi
Natuurlijk kan deze telefoon ook 5GHzWifi. Dat mag je in 2019 ook wel verwachten.
De Moto G7 Plus kan worden ingezet als wifi hotspot.
Als het goed is ondersteund de Moto G7 Plus zelfs ook MU-MIMO.
Wat is MU-MIMO, MIMO, SU-MIMO of "ac Wave 2"?
MU-MIMO word alleen ondersteund met de nieuwste wifi standaard "802.11ac Wave 2" genaamd, waarbij "wave 2" aangeeft dat het de niewere standaard betreft. Gewone 802.11ac ondersteund geen MU-MIMO. "ac Wave 2" ondersteund wel MU-MIMO.

MU-MIMO is niet het zelfde als 'gewone MIMO'. 'gewone MIMO' heet eigenlijk SU-MIMO wat staat voor Singe User Miltiple-Input Multiple-Output.

De naam MU-MIMO staat voor Multi User Multiple-Input Multiple-Output. Dat is een nieuwe technologie waardoor de telefoon nog sneller gegevens kan downloaden van (maar niet sneller uploaden naar) een draadloos toegangspunt, mits dat draadloze toegangspunt en minstens één ander apparaat in je netwerk ook MU-MIMO ondersteunen. Bij MU-MIMO hoeft je apparaat niet op zijn beurt te wachten, maar kan hij tegelijk met een ander apparaat comuniceren met het toegangspunt. MU-MIMO levert dus snelheidswinst niet allen voor het apparaat zeld maar ook voor andere aparaten in je draadloze netwerk. Je accespoint hoeft niet meer één voor één met elk aparaat gegevens uit te wisselen terwijl anderen wachten.

Wanneer over welke vorm van MIMO dan ook word gesproken, komen daar ook twee getallen bij. Vaak lees je dan "MIMO 2x2". Met het eerste getal wordt aangegeven hoeveel antennes er maximaal benut kunnen worden voor het verzenden vanaf het apparaat (Tx). Met het tweede getal wordt aangegeven met hoeveel antennes tegelijk het apparaat maximaal kan ontvangen (Rx). Soms zie je nog een derde getal, dan staat er bijvoorbeeld "MIMO 2x3:2". Het derde getal geeft aan hoevel gegevensstreams het apparaat maximaal tegelijk kan benutten. In het geval van "2x3:2" heb je dus in praktijg geen enkele snelheidswinst van die derde ontvangst antenne. De snelheid is net zo hoog als bij "2x2:2". Opletten dus bij aanschaf.
1x2 Heet SIMO, 2x1 heet MISO, 1x1 heet SISO. Als MIMO niet vermeld staat bij de specs als je een aparaat koopt, dan mag je er van uit gaan dat het een SISO is.

Ik heb MU-MIMO niet kunnen testen op mijn Moto G7 Plus, want mijn draadloze toegangspunt is net te oud en ondersteund deze nieuwe technologie dus niet, maar in theorie kun je heel veel sneller downloaden met de Moto G7 Plus dan je kunt met een niet MU-MIMO apparaat in een druk draadloos netwerk.

Ondanks het feit dat de Moto G7 Plus MU-MIMO ondersteund, heeft de smartphone zelf maar 1 antenne en kan het dus maar op 1 kanaal uploaden en downloaden. Het betreft dus slechts 1x1 MU-MIMO, geen SU-MIMO. Er zijn tegenwoordig ook smartphones met 2x2 SU-MIMO en MU-MIMO. Dit worden dan vaak aangeduid met 2x2 MU-MIMO waarbij de getallen verraden dat er naast MU-MIMO ook sprake is van 2x2 SU-MIMO Dat zijn dus eigenlijk twee ongerelateerde technieken welke beide MIMO heten.

De Moto G7 Plus heeft dus wel MU-MIMO maar geen SU-MIMO. De download snelheid is dus niet hoger dan normaal, tenzij je een router een 1 of meer andere aparaten hebt welke MU-MIMO ondersteunen. Het is helemaal niet erg dat de Moto G7 Plus geen SU-MIMO ondersteund. De meeste smartphonegebruikers hebben wel genoeg aan 1 gegevensstream.
De conclusie over wifi op de Moto G7 Plus
Op gebied van wifi niets tekort. De Moto G7 Plus is dankzij MU-MIMO wel klaar voor de nabije toekomst.
Let wel echter, De Moto G7 Play en de Moto G7 Power ondersteunen geen 5GHz wifi verbindingen. Op dat punt hebben de Moto G7 en de Moto G7 Plus dus een stapje voor.
Verbindingsmogelijkheden met telefoonnetwerken
De telefoon verbinding ondersteund 4G, maar nog geen 5G. Dat is in Nederland toch nog niet uitgerold, dus dat ga je ook niet missen. Verder zal het bereik gewoon goed zijn. Uit eigen ervaring (en heb met deze telefoon zeer veel door heel Nederland gereisd) is het bereik in ieder geval in dit land zeer goed, al hangt dat natuurlijk veel meer af van je mobiele dienst aanbieder.

Locatiebepaling

Locatiebepaling lijkt voor de meeste mensen simpel; "Werkt het ook onder een afdakje, dan is het goed". Maar locatiebepaling is eigenlijk best gecompliceerd, en de nauwkeurigheid, acquisitiesnelheid en betrouwbaarheid verschillen flink tussen smartphones. Je betaald voor een smartphone, dan wil je niet dat je met verouderde technologie rond loopt en je vrienden om je lachen als je telefoon je de verkeerde kant op wijst.
Acquisitiesnelheid bij locatiebepaling: Redelijke snelheid waarmee locatie wordt ontdekt bij inschakelen
De Moto G7 Plus ondersteund zoals vrijwel elke smartphone in 2019 ook A-GPS. Dit betekend dat de smartphone een soort almanak kan downloaden van internet waarmee de smartphone weet welke satelliet op welk moment op welk plek zal staan. Hierdoor wordt je locatie veel sneller ontdekt als je je smartphone of de locatieservice net hebt ingeschakeld. Dit werkt alleen wanneer je een werkende internetverbinding hebt (ofwel via data, ofwel via wifi). Als er geen internetverbinding is zal de telefoon langer nodig hebben om zelf de satellieten te ontdekken. A-GPS is gewoon standaard tegenwoordig, het zou heel gek zijn als de telefoon dit niet had ondersteund.
De locatiebepaling is bij een internetverbinding erg snel, zonder een internet verbinding nog steeds redelijk.
Beschikbaarheid van locatiebepaling: Goed. Er worden veel netwerken (GNSS) ondersteund
Veel mensen denken bij navigatie gelijk aan GPS. Maar GPS is slechts één van de navigatie netwerken, er zijn ook alternatieven en je kunt ze zelfs allemaal tegelijk gebruiken. De algemene naam voor zo een netwerk is een Global Navigation Satellite System, afgekort GNSS. De Moto G7 Plus ondersteund meerdere GNSS, waardoor je niet alleen afhankelijk bent van GPS, en waardoor je een nog betere nauwkeurigheid kunt behalen.
Ondersteuning voor mondiale GNSS netwerken
De Moto G7 en de Moto G7 Plus ondersteunen het GNSS netwerk van Europa (GALILEO), Japan (QZSS), Rusland (GLONAS) en de Verenigde staten (GPS). Dat betekent dat je smartphone verbinding maakt met satellieten uit al die netwerken. Dat is goed voor de nauwkeurigheid van de locatiebepaling. Het betekenend ook dat als één van die netwerken uitvalt, de telefoon terugvalt op de andere netwerken. (dat is overigens al eens gebeurd op mijn telefoon, op 14 juli 2019 viel door een technische storing het Europese Galileo netwerk wereldwijd uit. De telefoon kon nog met gemak mijn positie bepalen op basis van de andere netwerken.
De Snapdragon 636 processor waar de MotoG7 Plus gebruik van maakt zou ook het Chinese GNSS (BeiDou) ondersteunen, maar het lijkt er op dat Motorola toch geen ondersteuning biedt voor BeiDou op de Moto G7 Plus.

Op deze webpagina zie je dat de Moto G7 en de Moto G7 Plus inderdaad het Europese Galileo ondersteunen. https://www.usegalileo.eu/EN/inner.html#data=smartphone Dat de satellieten ontvangen worden heb ik ook zelf kunnen testen met meerdere apps waaronder GPSTest.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HSQIm1AJv8Ps3n.png
Ondersteuning voor regionale GNSS netwerken: gewoon goed
Stel je gaat op vakantie, dan moet hij het daar ook goed doen toch? Daarom nog even extra info over regionale netwerken.
Zover ik weet wordt het regionale Indische (NavIC) netwerk niet ondersteund. Maar die heb je in Nederland ook zeker niet nodig.
Het Japanse En Indische netwerk zijn eigenlijk geen mondiaal netwerk maar een regionaal netwerk. Japan lijkt misschien ver weg, maar de Japanse satellieten zijn in Nederland wel degelijk te ontvangen, en dragen dus ook een klein beetje bij aan de nauwkeurigheid navigatie. Dat de Japanse QZSS wordt ondersteund word niet vermeld op de officiële website van Motorola, daaruit blijkt opnieuw dat de specificaties op de website niet nauwkeurig zijn. Gelukkig wel in je voordeel, al zal het pas echt uitmaken wanneer je in Japan op vakantie gaat.
Nauwkeurigheid van locatiebepaling
Nauwkeurig in of tussen gebouwen: Niet zo goed, want geen ondersteuning voor Dual frequency GNSS
Geen van de Moto G7 serie telefoons ondersteund Dual frequency GNSS. Dat valt dus tegen, maar is geen ramp. Dual frequency GNSS helpt vooral in stedelijke gebieden en binnen gebouwen om de nauwkeurigheid te verhogen. Zonder Dual frequency GNSS neemt de betrouwbaarheid in stedelijk gebied of binnen in gebouwen af met ongeveer 5 meter. De moto G7 Plus moet het dus doen met Single frequency GNSS.
Hier kun je lezen wat Dual frequency GNSS is en wat het voor jou kan betekenen: https://www.xda-developer...r-phone-probably-missing/
Ook de officele website van het Europese Gobal navigation satellite system agency legt het goed uit: https://www.gsa.europa.eu...te-navigation-performance
Nauwkeurigheid in het algemeen: Niet zo goed: maakt geen gebruik van SBAS (dus geen WAAS, EGNOS en MSAS)
Om locatiebepalingen nog nauwkeuriger te maken kunnen telefoons ook luisteren naar een continue stroom met correctiegegevens. Met die correctiegegevens kan je telefoon corrigeren voor kleine atmosferische storingen en andere verstoringen van satellietsignalen. Ook de correctiegegevens zelf worden in het geval van SBAS door een aparte satelliet uitgezonden. Deze technologie heet Sattelite-based Augmentation System, afgekort SBAS.
Naast SBAB is er ook GBAS, waarbij het enige verschil is dat de zelfde gegevens niet via een satelliet maar via een mast op de grond aan je apparaat worden doorgegeven. Zover ik weet gebruiken smartphones soms SBAS maar nooit GBAS.

De service waarmee correctie gegevens worden aangeboden is niet mondiaal, en is opgedeeld in verschillende netwerken. Afhankelijk van het land waarin je je in bevind gebruikt je telefoon een bepaald netwerk. In de Verenigde Staten van Amerika en Canada wordt hiervoor het WAAS (Wide Area Augmentation System) netwerk aangeboden. In Europa hebben we EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). In Japan is er MSAS.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HSQIm2U1fTq0un.jpeg

De Moto G7 Plus kan in ieder geval wel signalen van Europese (GALILEO) SBAB (EGNOS) satellieten ontvangen. Of het ook daadwerkelijk gebruikt wordt is mij niet helemaal duidelijk. De Snapdragon 636 kan dat wel, maar Motorola noemt het niet in hun specs. Ook in mijn test zie ik wel dat het Signaal af te toe wordt ontvangen, maar het lijkt verder niet te worden gebuikt om de nauwkeurigheid te verhogen.

In Europa kun je met SBAS gebruik maken van EGNOS. EGNOS zou de nauwkeurigheid van je locatiebepaling flink kunnen verhogen, in het beste geval tot onder een meter nauwkeurig.
Hoe goed SBAS werkt hangt echter ook heel sterk samen met hoe je smartphone SBAS gebruikt. Het kan namelijk zijn dat je smartphone is geconfigureerd om zo integer mogelijk te zijn (99,9999%). Dat klinkt misschien goed, maar daarmee duurt de berekening wat langer, en komt de correctie altijd net wat later. De nauwkeurigheid neemt dan dus niet zo veel toe. Een betere implementatie is om de correctie snel uit te voeren, en een integriteit van 95% te accepteren. Het reglement voor commerciële vliegtuigen verplicht hen om 99,9999% integriteit te waarborgen, maar dat heb je als gebruiker op de grond niet nodig, en het zou alleen je accu en processor zwaarder belasten en minder nauwkeurig zijn dan het had kunnen zijn. In je smarthpone heb je liever 95%. Dan kan de nauwkeurigheid opeens tot onder een meter komen.
Het valt helaas niet na te gaan hoe Motorola de SBAS technologie toepast.

Om zelf de nauwkeurigheid te testen is het verstandig eerst even dit te lezen. Deze blogpost legt uit dat je niet kunt vertrouwen op de nauwkeurigheid zoals je die in de meeste apps afleest. https://medium.com/@sjbar...roid-devices-6824492a1389

Voor locatiebepaling krijgt de Moto G7 Plus een voldoende, maar er zijn veel telefoons op de markt welk nog aanzienlijk nauwkeuriger zijn.

Vormgeving

Merknaam en logo
Zoals u op de foto's kunt zien, staat er op de voorkant, midden onderin, de naam "motorola". Dit staat er in grijze letters en is zeer onopvallend. Het is niet hinderlijk en u hoeft het niet te verbergen op verjaardagen. ;)
Op de achterkant staat nog de gestileerde zilverkleurige letter M gegraveerd. Ook hier mooi uitgelijnd precies boven het midden. Niet hinderlijk, eerder sierlijk. Opvallend genoeg staat deze M gegraveerd op de vingerafdruk scanner. Ik verwacht niet dat de letter er af zal slijten.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn1xMFoVMQp.jpeg
Kleur
De moto G7 Plus komt in twee varianten:
'Deep Indigo', wat voor de leek 'Donkerblauw' betekend en 'Rojo' wat 'donkerrood' betekend.
Zelf heb ik de Deep Indigo. Deze is zo donker blauw dat men zich in eerste instantie kan vergissen en zou kunnen denken dat hij zwart is. Bekijk je de achterkant in wat meer licht, dan valt toch op dat hij diep blauw is. Ik vindt dit zelf een mooie kleur.
Behuizing
Motorola heeft waarschijnlijk naar de kritiek geluisterd op vorige telefoons. Waterdruppels bleven op die telefoons te makkelijk hangen, en in zelfs de minste motregen was de touchscreen niet te bedienen. Deze keer zet Motorola in op hele gladde oppervlakken, zodat de druppels er direct af rollen. Dat is duidelijk gelukt! De druppels rollen er met gemak af, en ook als er nog wat druppels op het scherm liggen is deze meestal nog wel te bedienen.
De achterkant van de telefoon is een plaat van glas. Die glanst en spiegelt als een gek. Nee echt, als de kleur zilver was geweest kon je deze als spiegel gebruiken. Best wel mooi.
Ik twijfel nog waar de omranding van is gemaakt. Deze is dezelfde kleur spiegelend blauw.
Vlak om het scherm zit nog een dun randje zwart plastic.
Het scherm zelf is natuurlijk van gehard glas.
De rand van de uitstekende achterkant camera's is gemaakt van hard plastic.
De camera's zijn samen afgedekt door één kleine plaat glas.
Alleen de flitser wordt niet door die glasplaat afgedekt. Geen idee waarom niet, maar het maakt ook weinig uit.

Onder op de achterkant van de telefoon staan nog wat icoontjes en wat tekst. Deze zijn onopvallend. De icoontjes geven aan dat je de telefoon niet bij het grofvuil mag gooien en dat hij is goedgekeurd voor de Europese markt.
De tekst geeft aan wat het model nummer is, welke type het is en er staat "made in China". Hierdoor voelt de telefoon toch net weer wat goedkoper dan hij al was ;)
Vorm
Dun ding met mooie ronde randen en ronde hoeken.
Ik heb wat negatieve reviews gelezen over de uitstekende camera. Zelf vind ik die echter totaal niet hinderlijk. Voor wie dat wel vind is het meegeleverde hoesje, of een zelf aangeschaft hoesje een goede oplossing.
Gewicht en zwaartepunt
Het zwaartepunt licht waar je hem mag verwachten, precies in het midden.
Het apparaat voel niet zwaar aan. Hij weegt 179g zonder het hoesje. Het hoesje zelf is nog 3 gram.
Fysieke knoppen
De 3 knoppen zitten rechts boven, direct onder elkaar. De volume knoppen zitten boven de power knop. Er is een voelbare scheiding tussen de power knop en de volume knoppen. Dat is vooral prettig als je een video opent welke te luid is, dan kun je direct de volume knop vinden zonder je te vergissen en per ongeluk de power knop in te drukken. De power knop en de onderste volume knop zitten echter net te ver uit elkaar om beide tegelijk ingedrukt te houden. Dat klink misschien handig, omdat het per ongeluk indrukken voorkomt, maar wanneer je een screenshot wil nemen is het lastig (want dat doe je door tegelijkertijd "volume down" en "power" ingedrukt te houden).

Met de meegeleverde hoes over de knoppen heen zijn alle knoppen glad. Zonder de hoes zijn de volume knoppen glad, maar is de power knop geribbeld.
De volume knoppen zijn eigenlijk een aaneengesloten langwerpige knop.


https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn22MV7zxUd.jpeg

Accu capaciteit

Zonder de turbo charger duurt opladen heel erg lang, maar met de turbo charger ben je in ongeveer 15 minuten van 4% naar 50%. In mijn ervaring gaat de telefoon met gemak 24 uur mee zonder laden en bij intensief gebruik.

Dat komt overigens precies overeen met de belofte welke Motorola op de site maakt. "U krijgt 12 uur energie met maar 15 minuten opladen en kunt er de hele dag mee aan de slag nadat hij volledig is opgeladen.". Dat bevestig ik dus uit eigen ervaring, die claim is terecht.

Ik zag dat de Tweakers redactie de accuduur op hun wijze aan een test heeft onderworpen. Hun conclusie is dat de accu ondergemiddeld presteert. (https://tweakers.net/revi...zijn-charme-accuduur.html)
Dat zou zo kunnen zijn, maar in mijn maandenlange ervaring met deze telefoon kom ik tot de conclusie dat de accuduur desondanks ruim voldoende is. Bovendien laadt de accu door middel van de turbo charger zo ongelooflijk snel op, dat de accuduur naar mijn mening echt geen zorg is.

Lader en USB draad

Er worden een USB draad en een turbo charge stekker mee-geleverd. Beide zijn zwart van kleur.

De meegeleverde lader (Model Moto SC-32) is een rechthoekige stekker. Hij is voorzien van een onopvallend Motorola logo (een gestileerde M) en er staat de tekst "TurboCharger" op. Hij is niet zwaar en past goed naast andere stekkers in het stopcontact. Nadeel van deze vormfactor is wel dat de lader niet echt veel contactoppervalk heeft met een typisch Nederlands (type F Schuko) stopcontact. Als je tegen deze lader aanstoot terwijl die in het stopcontact steekt, kun daar makkelijk een pootje van breken.
Dit type oplader lijkt veel op bijvoorbeeld de oplader van de Moto G6 telefoon (de SC-23). De SC-23 lader is herkenbaar aan een USB A uitgang, terwijl de SC-32 een USB-C uitgang heeft. De SC-23 kan output van 5V 3A, 9V 1,6A of 12V 1,3A (dus pmaximaal 15,6 Watt) geven. De SC-32 kan 5V 3A of 9V 3A (dus maximaal 27Watt) output geven. Als je een tweedehands lader koopt, controleer dan even of je echt de juiste hebt, anders haal je de maximale laadsnelheid bij lange na niet.

Deze lader heeft geen vaste draad, maar een USB C aansluiting aan de kant tegenover de stekker. Daar kunt u dus meegeleverde USB-C kabel inpluggen. Die kabel is ook gelijk de datakabel om de smartphone op de PC aan te sluiten. Maar dan moet u wel een USB C aansluiting op uw pc hebben! Ander heeft een een verloopstukje USB A naar USB C nodig en die is niet meegeleverd. (of een tweede kabel aanschaffen met USB-A en USB-C)

De datakabel zelf is ongeveer 1 meter lang, daar valt goed mee te werken. De kabel valt echt niet zomaar uit de oplader of uit de telefoon, hij klikt goed vast. De kabel is opvallend sterk, ook aan de uiteindes. Dit is een USB draad van goede kwaliteit, zo hoort het. Het is een kabel met aan beide kanten een USB-C aansluiting.

Zoals bij bijna alle smartphones van nu, is ook bij deze telefoon de UBS poort nog altijd versie 2.0. Dit betekent dat bestanden overdragen via de USB poort relatief langzaam zal gaan. Niet dat dit ongewoon is, een usb 3.1 poort op een telefoon heb ik nog nergens gezien.
Andere manieren om bestanden over te dragen zijn de sd-kaart (dat kan alleen als je die niet als interne opslag hebt geformatteerd, maar formatteren als intern geheugen kan toch al niet op deze telefoon!), bluetooth en WiFi.

Leveringsomstandigheden

Verpakking
De Moto G7 Plus word geleverd in een soort mini schoenendoos, groen van kleur, en met een stikker op de buitenkant waarop precies staat welke kleur telefoon er in zit, wat de imei nummers zijn, welk model het is, etc.
Meegeleverde accessoires
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn1ODVtS6Ns.jpeg
In de doos vind je natuurlijk een gebruiksaanwijzing en een pin om het SIM-laadje te openen. Daarnaast vindt je een 1 meter lange USB-C draad, en een Turbo charger stekker zonder draad maar met een USB-C gat waar de draad in past.
De telefoon zelf zit al in een hoesje! Dat viel mij in eerste instantie niet eens op, want de telefoon voelt dun aan, en het hoesje past natuurlijk perfect. Het is een transparant hoesje, waardoor je de telefoon eronder nog goed ziet. Deze is van zacht plastic gemaakt en biedt de nodige grip. Het hoesje zit als gegoten, het zit nergens in de weg, ook niet voor de vingerafdrukscanner. Alleen als je het SIM-laadje wilt openen moet de hoes er even af. De knoppen worden ook bedekt door het hoesje maar blijven makkelijk bedienbaar.
Oortjes worden in Nederland niet meegeleverd, dus als je die graag gebruikt moet je ze zelf hebben of aanschaffen.

Prestaties

Opslag capaciteit
64GiB op de telefoon en uitbreidbaar met nog eens maximaal 512GiB door middel van een geheugenkaartje.
Opvallende tegenvaller: kan SD-kaart niet formateren als intern geheugen!
Opvallend is wel dat de functie "formatteren als intern geheugen" ontbreekt voor het geheugenkaartje. Deze kan dus alleen als externe geheugen worden gebruikt. Dat betekent dat niet alle apps ook op de sd-kaart kunnen worden geplaatst en dat de sd-kaart niet zal worden versleuteld.
Dit is weer een typisch gevalletje Motorola. Ze voegen allerlei lokkertjes toe aan de telefoon, maar verzwijgen dat ze een standaard functie hebben uitgeschakeld, juist op hun vlaggenschip telefoon. Van een duurder Moto G7 Plus model verwacht je dat er geen beperkingen aan zitten, maar dat is dus wel het geval. Er is door sommige gebruikers over geklaagd, maar Motorola geeft aan dat ze het opzettelijk hebben uitgeschakeld en dat het niet zal worden aangepast. Ik heb contact gezocht om te vragen waarom ze dit doen, maar daar willen ze niet op ingaan.
Wel balen als je telefoon wordt gestolen, want dan ligt alle informatie van de sd-kaart op straat. Die kan immers niet worden versleuteld.
https://forums.lenovo.com...storage/m-p/4417584#M1070
Processor en werkgeheugen
Over de processor kan ik kort zijn, met veel apps open en veel tabbladen in mij browser gaat de boel nog best soepel, zonder veel vermogen te gebruiken. Zover niets op aan te merken dus. De telefoon beschikt over 4GiB RAM (werkgeheugen). Dat is opvallend, omdat de processor 8GiB RAM kan ondersteunen. Motorola heeft er niet het maximale in gestopt, maar toch lijkt de telefoon het met 4GiB in mijn ervaring niet slecht te presteren.

Problemen

Trillen niet heel goed voelbaar in je zakken
Zoals bij de meeste smartphones van nu, is de trilmotor te zwak om de telefoon in je broekzak te voelen. Hij trilt wel goed genoeg om hem te voelen in je hand, of om hem te horen als hij op een luidruchtig oppervlak ligt, maar in de broekzak voel je er toch niet veel van.
De tril functie is vooral goed voor haptische feedback, niet zo zeer om het in je broekzak te voelen als je wordt gebeld.
Vergeleken met andere telefoons is de tril-motor gewoon gemiddeld goed.
Als externe geheugenkaart bijna vol zit, dan lopen apps vast of sluiten ze plots
Als je geheugen vol zit, dan werkt je telefoon niet zo lekker, dat spreekt voor zich. Maar dat je geen waarschuwing krijgt, en dat de allerlei apps op willekeurige momenten vastlopen en gestopt worden is raar. De manier waarop de telefoon met een te volle geheugenkaart omgaat is niet zo netjes. Toch is dit wel echt een luxe probleempje, en hoef je je hier niet echt zorgen over te maken.
Snelladen vanaf 0%wil nog wel eens fout gaan
Twee problemen zijn mij opgevallen met opladen:
- Als de telefoon op 1% is en je snel de snellader aansluit, dan schakelt de telefoon uit precies op het moment dat je de lader aansluit. Blijkbaar zijn de wisselingen in de spanning van het toestel genoeg om het automatisch uitschakelen te triggeren. Geen groot probleem, maar wel onhandig.
- Als de telefoon op 0% is en uit staat, je de oplader in plugt, en gelijk probeert de telefoon te starten, dan raakt het snellaad systeem verward, en begint de telefoon helemaal niet met opladen! In plaats van snel starten, duurt het nu veel langer voor het probleem zichzelf na enkele minuten weer verhelpt. Wel irritant. Niet proberen te starten dus tot de telefoon bij 5% of verder is (wat hooguit 3 minuten duurt op de snellader).
https://forums.lenovo.com/t5/moto-g7-play-moto-g7-moto-g7/2-firmware-issues-when-charging-from-1-or-0/td-p/4428118
Sd-kaartje kan vast komen te zitten in de telefoon!
Dit is wel een heel naar probleem. Bij mij is het nog niet voorgekomen, maar veel gebruikers hebben zich al op het Motorola forum gemeld om hun ervaring hierover te delen. Het blijkt het SD_kaartje in de telefoon achter kan blijven als het SIM-laadje uit de telefoon wordt gehaald. Het kan zelfs voorkomen dat de SD-kaart dieper de telefoon in schuift, en er dan alleen nog uit kan worden gehaald door de telefoon uit elkaar te halen. Er zijn zelfs gebruikers wie melden dat ze hun telefoon hebben ingestuurd ter reparatie, om het SD-kaartje er uit te laten halen, en vervolgens een vervangende telefoon terugkregen. Het SD-kaartje en alle informatie daarop werd dus niet teruggegeven.
Horrorverhalen dus. Het is de vraag of dit kan gebeuren als je voorzichtig met het SIM-laadje omgaat. Ik kan dat helaas niet testen.
https://forums.lenovo.com/t5/moto-g7-play-moto-g7-moto-g7/G7-Plus-SD-card-stuck-inside-phone-between-tray-and-screen/td-p/4466390
https://forums.lenovo.com/t5/moto-g7-play-moto-g7-moto-g7/G7-and-G7-Plus-owners-beware-of-the-card-slot-design-flaw/td-p/4464138
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1HlwAn1d7UQ5JDJ.jpeg
Er is wel documentatie, maar echte in-de-diepte feitjes staan soms niet vermeld
Motorola vergeet de specificaties te uploaden. Zo kun je nergens vinden welke camera met wat voor lens er is gebruikt voor de selfiecamera.
https://motorola-global-en-roe.custhelp.com/app/home
https://motorola-global-e...30,10363,10713/#/how_do_i
Ontwijkende en onjuiste antwoorden op vragen aan ondersteuning
Ik heb geprobeerd contact op te nemen met Motorola om te vragen waarom de SD-kaart niet als intern geheugen kan worden geformatteerd. Ik heb geprobeerd de chat functie op de support website te openen, maar die weigerde te openen, terwijl ik wel degelijk op een werkdag tussen de juiste uren contact zocht. (en ja, mijn adblocker stond ook uit). Vervolgens heb ik ze toch maar gemaild. Na ongeveer 24 uur kreeg per email de vraag wat mijn imei was. Heel raar, want die had ik al opgegeven. Het kwam op mij over als een poging het antwoord uit te stellen. Verder wilden ze ook weten waar ik woon, wat mijn nummer is en wat mijn naam is (welke ze ook al hadden). Totaal irrelevant en overduidelijk een poging om me te ontmoedigen. Als ik niet binnen 72 uur zou terug mailen werd mijn vraag als beantwoord gemarkeerd. Ik heb ze nogmaals gemaild, en kreeg dit keer bevestiging dat de SD-kaart niet als intern kon worden geformatteerd omdat dit opzettelijk was uitgeschakeld voor dit model. Verdere toelichting wilde Motorola niet geven.

Naast de email support is er ook nog een community support forum, waarvoor je je eerst dient te registreren. Echter, Motorola vertegenwoordigers geven nauwelijks een reactie op feature requests en vragen. Volgens hen is het forum bedoeld voor gebruikers om elkaar te helpen. Ze vinden het niet hun taak om vragen te beantwoorden op het forum, dat doen ze slechts sporadisch.

Edit:
Een paar maanden later heb ik Motorola gebeld over een defect aan mijn oplader. Na meer dan een half uur in de wacht kreeg ik wel een vriendelijke Nederlands sprekenede medewerker aan de lijn.

Garantie en reparatie

Er is aan mijn smartphone nog niets stuk gegaan. Wel is na slechts een paar maanden mijn oplader gebroken, al denk ik dat dat een geval apart is dus daar reken ik de kwaliteit van de oplader niet op af.
Ik heb daarop uitgezocht hoe ik aanspraak kan maken op de beperkte garantie termijn. Het kost een beetje moeite om op de Motorola website uiteindelijke uit te vinden wat de bedoeling was. Blijkbaar moet je eerst contact zoeken met Motorola Nederland. Dit kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 via een on-line chat en een telefoonnummer. Ik heb ze maar even gebeld. Na een kwartiertje naar een plingeltje te luisten, en wat beltegoed verder, kreeg ik een vriendelijke meneer aan de telefoon. Hij gaf aan dat Motorola eventueel zou kunnen helpen om de oplader te vervangen, maar dat ik het eerst even via de winkel (Coolblue) moest proberen en dan maar terug moest bellen als dat niet tot een oplossing zou leiden. Goed dan, contact met Coolblue gezocht (want daar heb ik mijn telefoon gekocht). Uiteindelijke heeft Coolblue (al koste dat twee pogingen) mijn probleem opgelost.

Aan de smarthpone zelf is gelukkig nog niets defect geraakt, dus ik heb nog geen enkele ervaring met de reparatie service. Als iemand anders wel een ervaring heeft met reparatie van een Moto G7 (Plus), laat alsjeblieft je ervaring even achter in the reacties op deze review.

Duurzaamheid (Toegevoegd 24-juli-2019)

Inmiddels heb ik deze telefoon dagelijks in gebruik sinds begin April. Ik kan daarom nu enkele conclusies trekken over de duurzaamheid van de smartphone en meegeleverde accessoires:

De telefoon zelf functioneert nog volledig zoals je mag verwachten. Afgelopen zomerdagen waren extreem heet, en ik merk wel dat de telefoon nu oververhit raakt (hij wordt duidelijk langzamer en video oproepen vallen regelmatig weg). Dit is echter te verwachten bij een schaduwtemperatuur van 33 graden Celsius. Ik probeer de telefoon koel te houden, hoesje er af, geen video oproepen, in de schaduw laten liggen. Oververhitting gebeuurd het grootste deel van het jaar niet, dus ik zou dit niet wijten aan de telefoon zelf.
Er zit een krasje op het scherm, maar eigenlijk heeft de telefoon de maanden sinds ik hem heb aangeschaft uitstekend doorstaan. Niets op aan te merken.

Het meegeleverde transparante hoesje is nu een geel hoesje. Het verbaasd vast weinigen dat het hoesje flink verkleurd van zonlicht en huidvet. Wel is het nog altijd flexibel en vrij van scheurtjes.

Ik zou willen dat ik het zelfde kon zeggen van de oplader, maar helaas, die heeft wel een scheurtje opgelopen. Ik kan de oplader niet langer gebruiken, omdat één van de twee contactpootjes is afgescheurd. De Moto G7 Plus komt met een nieuw model oplader. Anders dan het vorige model heeft deze nauwelijks een contactoppervlak met het stopcontact. Zodoende kan de oplader met eurostekker vrij gemakkelijk op en neer bewegen in onze Nederlandse Type F stopcontact. Eurostekkers behoren flexibel te zijn, en dat is deze ook, maar hij was niet flexibel genoeg. Of ik dit aan de kwaliteit van de stekker mag wijten weet ik niet. Als iemand daar verstand van heeft, stuur me maar een bericht, ik heb het inmiddels afgebroken pootje nog. Toch denk ik dat ik pech had, en dat de stekker op zich betrouwbaar is.

Op gebied van duurzaamheid maak ik me alleen zorgen over de oplaadstekker en het hoesje. Het feit dat de telefoon zonder enige noemenswaardige schade enkele maanden intensief gebruik heeft overleeft geeft wat mij betreft een indicatie dat er geen structureel probleem valt te ontdekken aan de Moto G7 Plus.
Op gebied van duurzaamheid dus positief, de Moto G7 Plus is duurzaam.

Vergelijking met andere Moto G serie smartphones

Motorola kwam met maar liefst 4 varianten op de zelfde telefoon.

Een van de varianten is de Moto G7 Power. Die heeft een 5000mAh accu. Deze Moto G7 Plus heeft 3000mAh. Maar gek genoeg laad de G7 Plus sneller op! De Moto G7 Plus laad op met 27 watt. De Moto Power met 18 watt. De G7 met 15watt, en de G7 Play heeft helemaal geen turbo charger en laadt op met slecht 5 watt!
Wat mij betreft kun je het best voor de G7 Plus kiezen, omdat die gewoon heel snel oplaad en met gemak 24 uur mee gaat.

De Moto G7 Power en de Moto G7 Play hebben wel een front flitser, die hebben de G7 Plus en de G7 niet. Maar dat is ook het enige wat die telefoons 'meer' hebben.

De G7 Power is gericht op meer accu, maar dat is een beetje een wassen neus want hij laad ook weer langzamer op.
De G7 Play is gericht op betere prestaties, maar dat is toch echt een wassen neus want hij heeft juist een ietsje mindere processor en slechts de helft van de RAM (de Play heeft slecht 2 GiB RAM de Plus heeft 4GiB RAM)
De G7 lijkt best veel op de G7 Plus, maar heeft iets minder megapixels en heeft maar 1 luidspreker.

De Moto G7 Play en de Moto G7 Power ondersteunen geen 5GHz wifi verbindingen. Op dat punt hebben de Moto G7 en de Moto G7 Plus dus een stapje voor.

Het locatiebepalingsysteem van de Moto G7 en de Moto G7 Plus ondersteund wel het Europese Galileo, en is daardoor nauwkeuriger en beter bestendig tegen storingen van het bijvoorbeeld het GPS netwerk. De Moto G7 Play en Moto G7 Power zijn wat minder nauwkeurig omdat ze minder GNSS netwerken ondersteunen, maar dat zal in de praktijk maar een klein verschil betekenen.

De G7 Plus is op bijna punten ofwel gelijk ofwel beter dan de andere varianten. Het is voornamelijk een keuze of u er een paar tientjes extra voor over heeft om een betere camera te hebben.
Een belangrijk verschil is wel dat de G7 en de G7 Plus wel een kompas hebben, maar de G7 Play en de G7 Power geen kompas hebben.

Alleen als je het echt belangrijk vind dat de accu langer mee gaat en als je het ook niet erg vindt dat laden weer wat langer duurt, zou je de G7 Power nog kunnen overwegen. Dat raad ik de meeste mensen toch af, want dat snelle opladen van de G7 Plus is echt een prettige ervaring. Zodra je even de kans hebt op te laden kun je binnen enkele minuten de telefoon weer naar 50% brengen, en da gaat de G7 Plus weer uren mee.
Als je een front flitser heel erg belangrijk vindt... nouja dan ben je een rare snuiter en zou je voor de G7 Power kunnen gaan.

Bij twijfel, kies de G7 Plus. Blijf in ieder geval weg van de Moto G7 Power en Moto G7 Play als je niet van onverwachte tegenvallers houd, want die modellen zijn toch echt uitgekleed, en je mag op de koop toenemen dat je een keer een functie zal missen op die modellen.

Conclusie

Je ziet in deze review een aantal negatieve punten. Toch zie je een hoog aantal sterren op Tweakers. Dat is omdat de categorieën hier op Tweakers beperkt zijn, en ze nu net vragen naar de dingen waarop deze telefoon goed scoort. Als ik zelf wat categorieën kon toevoegen zou de telefoon toch op een aantal punten een stuk lager scoren in verhouding tot andere smartphones. De prijs is goed, het scherm is goed, de camera is goed, de design is goed. Maar met de kanttekening dat het Motorola toch probeert om hier en daar zuinig te doen met RAM, privacy, service en zelfs met beveiliging. Updates komen laat, ze verzwijgen dat ze een paar standaard functies van te telefoon hebben uitgeschakeld (zoals sd-kaard als intern formatteren). Een redelijk goede telefoon van een slecht beperkt betrouwbaar bedrijf. Dat betekent dat zo lang alles werkt, je met een prachtig apparaat zit, maar als er iets stuk gaat is het maar de vraag of je er goed van af komt.

De prijs, moet ik toegeven, is echt wel ok. Ik heb hem gekocht voor 299,99. Op 16 juli zie ik hem aangeboden voor slecht 225,-. Als ik er dan 5 jaar plezier van kan hebben dan is dat gewoon een hele mooie aankoop.
Aanbeveling
Als de genoemd minpunten, geen deal-breaker zijn, zou ik je aanraden deze smarthpone wel te kopen. Hij is het geld zeker waard, en je koopt een hele goede telefoon, zonder voor onnodige functies te betalen.

Uit de genoemde minpunten zou ik Motorola vooral afrekenen op het stilletje onmogelijk maken van het versleutelen van de simkaart en het feit dat het volume niet laag genoeg kan. Als die twee problemen je niet dwars zitten, dan denk ik dat deze smartphone je wel zal bevallen.

Meer lezen?

Ik raad aan om ook even op het "onofficiële gebruikers forum" van Motorola te kijken. Daar vindt je veel eigenaren wie feedback geven op hun G7 Plus.
https://forums.lenovo.com/t5/moto-g7-play-moto-g7-moto-g7/bd-p/moto_g7_play_power_plus

Ik hoop dat mijn review nuttige inzichten oplevert, veel succes met je keuze!

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Motorola Moto G7 Plus Blauw?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (11)

Wijzig sortering
Excuses dat de foto's niet zo goed belicht zijn. Misschien kan ik er later nog wat betere foto's bij voegen.
Vreemd dat die van jou geen kompas (magnetometer) heeft, die van mij namelijk wél. Ik heb de XT1965-3.
Staat ook aangegeven bij de specificaties op de Lenovo site. Alleen de Play en de Power hebben geen kompas.

https://www.motorola.com/nl/products/moto-g-plus-gen-7#specs
Nageken en getest. Je hebt gelijk! Excuses voor deze fout in de review, tijdens het vergelijken van de verschillende Moto G telefoons heb ik verkeerd opgemerkt dat ze allemaal geen kompas hebben. De G7 Plus en de gewone G7 hebben die inderdaad wel. Ik pas het nu onmiddellijk aan, dank voor je oplettendheid!

[Reactie gewijzigd door Perihelion op 9 mei 2019 18:53]

Fraai review. Zo uitgebreid zie ik ze niet zo vaak. Dankjewel. Heel nuttig. :)
Geen encryptie op de SD-kaart is voor mij in elk geval een dealbreaker.

Btw: vwb het kompas, had je bij Conclusie dan ook niet "kompas weg laten" moet weghalen?

[Reactie gewijzigd door G.Shumway op 2 juli 2019 13:00]

Dank je dat je de review zo goed gelezen hebt, dan weet ik dat ik het niet voor niets heb geschreven :)
Ik heb het foutje er uit gehaald.

Zou willen dat er meer van deze reviews zijn. Ik heb dit geschreven omdat ik zelf van mening ben dat andere reviews vaak cruciale details missen. Wat mij betreft maken we een template om anderen te helpen ook gedetailleerde reviews te schijven. Maar goed, het leest wel wat minder lekker, zo'n lange tekst.
Vandaag de review bijgewerkt met dingen welke ik sinds het schijven nog ervaren heb. Zo staat er nu ook in de review dat moto actions handige screenshot functionaliteit toevoegt, waardoor je een extra lange screenshot kunt nemen en waardoor je direct na het nemen van een screenshot al kunt bijsnijden en tekenen.
Spelfouten er uit gehaald.

Mijn acculader is inmiddels defect, er is een pootje afgebroken. Mogelijk is de kwaliteit van de stekker niet optimaal, het blijkt dat zo'n stekker pin een metalen buisje is gevuld met plastic en staalharen. Dat had misschien wel sterker gekund.
Als iemand wie dit leest ook een defecte stekker heeft, laat het weten!

Overigens weet ik nu wel dat de acculader van de Moto G5 Plus ook de G7 Plus kan snelladen, mits je een adapter hebt voor een USB C aansluiting.
Hoi Perihelion,

Uitstekend review! Ben nog meebezig om alles door te lezen.

Hierbij de documentatie (in het Engels) die je niet kon vinden. https://help.motorola.com...-plus-90-global-en-us.pdf

Misschien ook van belang: https://motorola-global-en-roe.custhelp.com/app/home

[Reactie gewijzigd door Hitchhiker op 31 juli 2019 18:08]

Ik heb de paargraven over ondersteuning en documentatie aangepast, dank je voor je behulpzame reactie!
Nog iets waar ik mij een beetje druk over maakt. Volgens een aantal posten op de forum van Motorola bestaat er een probleem met de uitprikbare sim-tray. Indien de SD-kaart niet goed zit in de sim-tray kan deze loskomen en vervolgens achterblijven in het toestel wanneer de sim-tray wordt uitgehaald.

https://forums.lenovo.com...-design-flaw/td-p/4464138
https://forums.lenovo.com...y-and-screen/td-p/4466390
Ok, dat voeg ik gelijk even toe. Ik heb het zelf nog niet ervaren gelukkig maar aan het aantal reacties te zien is de kans zeker het vermelden waard.
Ik ga dit uiteraard niet even testen :P

Wel zie je op mijn foto's ook het sim-laadje. Ik kan bevestigen dat sim-kaartjes en sd-kaartje er zeer losjes in liggen. Dat leek mij niet echt een probleem toen.

Dankje voor je reactie! Ik kan hem zelf niet upvoten maar dit is nuttig!

[Reactie gewijzigd door Perihelion op 1 augustus 2019 15:47]

Vandaag meer informatie toegevoegd over lensdiameter en sensoren van beide cameras.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True