Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Spektakel op de smartphonemarkt

De strijd om de telefoon van de toekomst

Tot slot

Vind jij het ook zo jammer dat smartphones in de afgelopen jaren steeds meer op elkaar zijn gaan lijken? Kennelijk heeft de telefoonindustrie naar je geluisterd, want het ziet ernaar uit dat het voor de smartphonemarkt een jaar vol vernieuwing gaat worden. Het mooie is: dit is pas het begin. Wat dit jaar op de markt gaat komen, zoals vouwbare schermen, displays met gaatjes, poortloze telefoons en 5g-toestellen, is allemaal van de eerste generatie. Ook op het gebied van de camera is de race om de beste en veelzijdigste set-up op een telefoon pas net begonnen.

Dat betekent dat er volop ruimte is voor experimenten. We kunnen achteraf stellen dat het Apple is geweest dat een flinke vinger in de pap heeft gehad bij de blauwdruk voor het ontwerp van de moderne smartphone, dankzij zijn iPhones sinds 2007. De iPhone X-serie, die er sinds 2017 is, lijkt een veel kortere invloed te hebben op het ontwerp van smartphones, want de kenmerkende brede inkeping is in de Android-wereld een uitstervend ras, zeker bij duurdere modellen.

Daarmee ligt de smartphonewereld open voor een nieuw idee, maar wie de blauwdruk voor smartphones van de komende jaren zal maken, is niet duidelijk. Komt de slider terug, wordt het een gat in het scherm of is het al tijd voor de vouwbare smartphone? En hoe gaat die er dan uitzien? Het antwoord kan nog jaren op zich laten wachten. Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo... alle grote namen willen de smartphone van de toekomst ontwerpen en daarmee een stuk van de taart van de concurrentie afsnoepen. Dankzij ontwikkelingen in schermtechniek en camera's ligt de toekomst weer open, en omdat er ruimte is om te experimenteren, zullen we in de komende maanden kunnen genieten van spektakel op de smartphonemarkt.

Siemens Epyrus met oprolbaar scherm. Dit is geen plaatje van CES 2019, maar van CEBIT 2003 (!)

Lees meer

Reacties (312)

Wijzig sortering
Kennelijk heeft de telefoonindustrie * NIET GOED* geluisterd.
Hebben ze nog nergens iets vernomen over de vraag naar een flagship met een dikke vette verwisselbare accu ;)
(een idee: een phone met een optionele dikke en dunne accu, met bijbehorende achter cover)
Een verwisselbare batterij zal de levensduur van een telefoon verlengen, iets wat de fabrikanten niet willen.
Daarnaast vind men een strak ontwerp zonder naden erg belangrijk, iets wat moeilijk kan als er een klepje oid ingebouwd moet worden. Daarnaast is het water- en stof-proof maken (ip68 bijv) knap lastig met een klepje.

Een langere batterijduur is natuurlijk altijd mooi, maar ik heb persoonlijk niks te klagen over de performance van de laatste generaties smartphones. Volgens mij is er zeker vooruitgang geboekt tov wat jaren geleden.
Wil je toch meer capaciteit, dan zijn er al simpele soluties als powerbanks en cases met ingebouwde accu's.
Waarom moet een telefoon waterdicht zijn???
En een strak design zonder naden?? Ken geen 1 telefoon zonder naden.. En daarbij doet de gemiddelde smartphone gebruiker er toch een hoesje of bumper of flipcover of wat dan ook over de telefoon heen. Dus een telefoon waarbij de accu gemakkelijk verwisseld zou kunnen worden zou geen overbodige luxe zijn.
ja precies, en dan is de eerste vraag welke kleur telefoon wil je }:O . Nou zegt mijn dochter dan: een roze pap een roze.... om vervolgens nog €50 uit te geven aan een foeilelijk zwart hoesje met pasjesvoorziening. haha epic fail die kleuren..
Waarom moet een telefoon waterdicht zijn???
.. En nog veel meer!

Omdat mensen telefoons nou eenmaal erg misbruiken en die dingen het over het algemeen hard te verduren hebben, uitgezonderd met pietje super voorzichtig die weinig voorkomt (over het geheel gekeken).

Src: https://www.ibisworld.com...al/cell-phone-repair.html

> Over the past five years, the Cell Phone Repair industry has grown by 4.4% to reach revenue of $4bn in 2018. In the same timeframe, the number of businesses has grown by 2.6% and the number of employees has grown by 2.7%.

Kan ook zijn omdat reparaties duurder/moeilijker zijn. Maar er moet dus beter glas in, de constructie moet steviger zijn, alle support voor het glas moet goed gespaced zijn met rubbers/plastics zodat het glas niet meteen breekt, de batterij mag niet in vlammen op gaan als die wordt gevouwen. Er komt echt veel bij kijken om die apparaten alle tortuur te laten overleven. Kunt ook terug naar een plastic scherm telefoon die krassen als de joekel verzamelt en je weg kan gooien als die 1x in je thee beland, als je dat liever hebt.
Vrijwel alle telefoons zijn tegenwoordig waterdicht. Als je niet weet waarom dat zo is dan ben ik erg blij dat jij niet aan de ontwerptafel zit.
Als er een klepje in een telefoon zit, dan zit er per definitie een naad in. Misschien is het jouw niet opgevallen, maar het is toch vrij logisch?

[Reactie gewijzigd door TheEchelon op 6 februari 2019 20:13]

Ik persoonlijk vind het heel prettig dat mijn telefoon waterdicht is. Hoef je nooit bang te zijn als je hem gebruikt in de badkamer, als hij per ongeluk in de was terechtkomt, als je hem gebruikt bij slecht weer enz.
Al vanaf de Galaxy S5 bestaan waterdichte telefoons met verwisselbare batterij. Maar sinds de LG V20 is er geen high end telefoon meer uitgekomen met verwisselbare batterij.

Toch hoop ik dat die er weer komen. Het is ook heel handig als je batterij leeg is. Reserve batterij erin en gaan. Geen gedoe met zware powerbanks en kabels. Hopelijk komt fairphone met iets.
Je hebt gelijk, voor een groot deel van de mensen zijn de huidige modellen wat ze willen, maar er is toch zeker een aanzienlijke grote groep, die meer wilt kunnen met hun telefoon.
Daarnaast is het water- en stof-proof maken (ip68 bijv) knap lastig met een klepje.
Valt wel mee hoor, je kan gewoon de hele telefoon ip68 maken, behalve de batterij, en het ergste wat er dan gebeurt is dat je batterij een fractie meer stroom lekt, tot hij weer droog is.

Dingen die ik wel en niet van een telefoon wil.
  • verwisselbare batterij.
  • 5.5'' of iets meer.
  • 1080p
  • Goede camera
  • Bij voorkeur geen front camera, gebruik hem toch nooit. (wie wel?)(*)
  • Absoluut geen slider of andere bewegende delen, gaan toch altijd stuk.
  • Voldoende CPU/GPUkracht. (minimaal SnapDragon 600 series)
  • Redelijk stoot bestendig.
Volgens mij zijn dat geen bijzondere wensen, maar al jaren komt er niks op de markt die aan mijn wensen echt voldoet.

(*)[i]Als het toch nodig is,maak de telefoon 5~7mm langer, en plaats daar een camera,en je hebt meteen ook plaats voor de speaker, heb er iig persoonlijk geen last van bij mijn ZUK Edge.

[Reactie gewijzigd door player-x op 5 februari 2019 20:56]

ik geef je groot gelijk, maar mijn Samsung S5+ was toch echter waterdicht ;)
Natuurlijk willen smartphone makers dat niet meer, het is dat mijn S5+ op was anders had ik hem nu nog gebruikt. die is nog steeds gewoon goed, maja als de MIC al problemen gaat geven, dan is waarvoor ik mijn gsm als hoofdzaak gebruik 'bellen' niet meer te doen. Dus ja ik heb nu gekozen voor de OnePlus5.
Heb deze nu al bijna 2 jaar en nog steeds een prima smartphone, maar hoop niet dat mijn batterij te snel gaat slijten.
En wie wil die batterij precies? Ik denk dat, vooral hier op Tweakers, een bepaalde voorkeur voor een algemene eis houden.
Het zou me niets verbazen als 90% van de smartphones gebruikers niet eens nadenkt over een verwisselbare batterij. In het eerste geval betalen ze Apple X euro omdat hun telefoon steeds uitvalt, maar het gros zal echt niet de keuze qua telefoon laten afhangen van de batterij (is niet eens een factor).

Daarnaast, maar n=laag, mijn huidige en vorige telefoons hebben niet echt last van een slechte batterij, ook niet na 2+ jaar.
Het gros koopt wat aangeboden wordt zonder zich op Tweakers uit te spreken.

Maar je maakt mij niet wijs dat de niet-verwisselbare batterij gezien wordt als acceptabel of vooruitgang.

Stel je voor. Gooi je zaklamp weg als deze leeg is. Gooi je auto weg als de accu stuk is. Of wat dichterbij: gooi je smartphone na twee jaar weg.

Het is te gek voor woorden dat een zeer duur apparaat als een smartphone ontworpen wordt als een wegwerpproduct. Dat het vervangen van de batterij een riskante en dure operatie is.
Of je laat er voor een paar tientjes een nieuwe inzetten. Of als echte tweaker doe je dat even zelf.
Of je haalt, net als vroeger, de superdegelijke achterkant eraf en je vervangt de batterij binnen 1 minuut zelf.

Laatst weet Apple de teruglopende verkoop aan het aanbieden van een vervangende batterij tegen gereduceerd tarief wegens de sjoemelsoftware die de processor throttelt.

Dat zegt genoeg. Het vervangen van de batterij is te duur geworden. Zelfs voor consumenten die gewend zijn aan teveel betalen.
Ik heb toch liever een waterdichte telefoon dan een verwisselbare accu.... dus ik ben juist blij dat de telefoon echt "dicht" zit tegenwoordig. Zoveel mensen, zoveel wensen.
Dat vind ik ook belangrijk.
Zou beide niet mogelijk zijn? Een achterkant die geschroefd is en afgedicht met een rubber randje?
De Samsung S5 bijvoorbeeld was waterdicht, plastic achterkant en verwisselbare batterij.
Misschien niet 'high end' genoeg voor sommigen maar beviel mij aanzienlijk beter dan de glazen
vaste achterkant van de opvolgers.
Het is vanuit praktisch oogpunt inderdaad onzinnig om de achterkant van glas te maken. Doe mij maar kunststof.
Waterdichte horloges, zaklampen, fototoestellen etc. kunnen ook gewoon open om o.a. batterijen te wisselen, moet dus ook goed kunnen met een "smart"phone.
Probleem met die varianten is vaak dat je door een specialist de batterij moet laten vervangen.
Waardoor je dus nog weinig opgeschoten bent. Naast dat het de telefoons een stuk dikker zou maken.

Het kan vast. Maar het is een risico voor de fabrikant (slechte naam door "lekke" smartphones). Aangezien 1 haartje/zandkorrel de waterdichte seal al kan verpesten.
tenzij je van plan ben meters diep te duiken volstaat een rubbertje dat de gebruiker zelf kan vervangen. Dikker hoeft niet persee, veel zijn al waterdicht en ik zie niet waarom een (zelf) afneembare achterkant een "stuk dikker" moet zijn dan een door de fabrikant afneembaar-met-special-gereedschap.
Ik ben blij dat ik niet loop te kloten met de accu vervangen, geef mij maar gewoon een goede grote accu ipv vervangbare. Ik heb 3700mah en kan de hele dag makkelijk met mijn accu.
Ook die batterij heeft een kortere levensduur dan de telefoon, en zal dus een keer vervangen moeten worden.
Nee, want tegen de tijd dat mijn accu kapot is heb ik een nieuwe telefoon (elke 2 jaar een nieuwe). Ik vervang mijn telefoon niet omdat mijn accu kapot is, maar vanwege andere zaken, zoals: Geheugengrootte, camera, snelheid, andere features. Accu is voor mij totaal niet belangrijk anders dan dat hij de hele dag mee moet. (met huidige telefoon, na gamen zelfs nog 35% aan het einde van de dag over, en 5 uur OST.
Ik zeg hoe het is. Dat jij iedere twee jaar een nieuwe telefoon koopt doet daar niets aan af.
Waterdicht (een eis die velen wel hebben) en het kunnen vervangen van de batterij bijten elkaar

Bij de OnePlus1 was het vervangen van de batterij een piece of cookie:

https://www.youtube.com/watch?v=0ppvyvow8bE
Hierboven staat een bericht dat een Samsung Galaxy S5 een afneembare kunststof achterkant heeft én waterdicht is.
Voor mij is dat een van de grootste factoren voor een telefoon. Heb daarom de Lenovo P2 met 5200mah gekocht. Wat ik ook doe, ik kom de dag door. Ook al zal de batterij minder worden zal ik dit nog wel kunnen.
Heb hiervoor de lg G4 en de Nexus 5 gehad en ik ergerde me altijd kapot als hij weer es (bijna) leeg was terwijl de dag nog niet om was.
Die grotere batterij is echt wel gewenst. Mijn kinderen en collega's hoor ik regelmatig mopperen dat de telefoon in de loop van de middag uitvalt en dat men moet gaan klooien met powerbanks.
Nu heb ik een 3d printer staan en daar zijn al heel wat hoesjes mee gemaakt waar zowel de telefoon als de powerbank in kunnen. Niet alleen voor collega's, maar ook voor familie en vrienden (van mij en de collega's). De telefoon wordt steeds meer gebruikt en de groter wordende schermen vragen steeds meer energie. De oortjes via bluetooth doen daar ook nog eens wat bij. Een werkende telefoon met een lomp hoesje heeft dan toch de voorkeur boven een lege telefoon.
Als de fabrikanten de telefoon gewoon een paar mm dikker maken, dan kan daar een accu in die het wel gemakkelijk een hele dag vol houdt.
hebben jullie niks beters te doen dan de hele dag op je telefoon te zitten? De accu van mijn Moto G5S Plus gaat nog bijna 2 dagen mee (na 1,5 jaar gebruik).
Als je te voet bent en veel moet navigeren, fotograferen en filmen is een accu toch snel leeg, zeker als je ook nog een life verbinding met kantoor open moet houden.
Ik heb nu een Huawei p10 plus waar ik met de standaard accu niet de hele dag doorkom hoor.

Mooi via aliexpress een hoesje wat tevens een 4000mah piwerbank is gekocht en als je je best doet kom je er van vrijdag avond tot zondag middag mee uit :)

Granted ik fotografeer en film er veel mee, en in de auto staat er altijd Spotify en Waze aan.
Er zijn een paar dingen die ik niet aans haf op Aliexpress. Laders, accu’s en powerbanks. Mij te link.
Er zijn gewoon prima geteste chinese merken die je van AliExpress kan kopen. Denk aan Xiaomi, Blitzwolf en ik vergeet nog een paar merken. Die worden uitvoerig getest (door onafhankelijke Youtubers met kennis van zaken) en het zijn altijd dezelfde merken die er goed uit komen.

Sterker: die merken worden in de EU ook gewoon verkocht. Dus je kan prima laders, accu's en powerbanks kopen in China. Als je voor bewezen kwaliteit gaat.
"onafhankelijke Youtubers met kennis van zaken" + "het zijn altijd dezelfde merken die er goed uitkomen" ... klinkt mij als iets anders in de oren #reclame

Zelf heb ik die specifieke Youtubers niet bekeken, maar bijna elke vlogger/youtuber met veel viewers/abbonees heeft wel bij 1 of meerdere merken een contractje lopen. Sorry, beetje offtopic
Als je het niet hebt bekeken, moet je misschien niet oordelen :X

Zie ook het Tweakers Forum. Daar hoor je exact dezelfde geluiden van gebruikers over de betrouwbaarheid. En het zijn geen reviews, maar disassemblies die laten zien waarom het veilig of onveilig is.

Youtube is groter dan Enzo Knol :+ Er is wel degelijk kwaliteit op Youtube te vinden. Mits je goed zoekt en voorbij de "populaire" filter bubble komt.

[Reactie gewijzigd door waah op 5 februari 2019 15:20]

Er zullen zeker prima laders tussen zitten. Maar er zit nog veel meer troep tussen. En voor een paar tientjes besparing je huis af laten fikken lijkt me geen goede deal. Daarom gebruik ik alleen laders van leveranciers die ik vertrouw zoals Apple en Samsung.
Ja want Apple heeft nooit laders gehad die ik brand vlogen....

Oh wacht :+

Maar Samsung heeft nooit problemen! Behalve met de note.....

Nee ik heb liever gewoon goede, geteste laders. En die van Blitzwolf e.d. worden gewoon goed getest. En zitten vaak beter in elkaar dan Apple/Samsung.
Koop een compactcamera. Betere foto's en maakt met gemak 500+ foto's op een enkele lading.
In de auto kun je hem toch makkelijk aansluiten met een laadkabeltje.
Ik rij door het werk relatief korte stukken, waardoor ik misschien 1 a 2% oplaadt, en het opladen eerder het accu niveau hetzelfde houdt dan hoger maakt.
En Spotify en Waze krijgen tijdens die korte stukjes wel de kans om je telefoon flink leeg te trekken?
Mwah zoals ik aangaf vreten ze dusdanig veel dat ik ook nauwelijks bij laad.
Hahaha serieus? Jij denkt dat je auto serieus meer zuipt als je een ladertje van een paar volt aansluit? En nog tijdens het rijden ook? |:(
Zeker niet opgelet op school?

Wet van de behoud van energie.

Gratis energie bestaat niet.

En voltage heeft er niets mee te maken, het gaat om de stroom in zijn algemeenheid.

En vraag me af of je ook een auto uberhaupt rijd, anders proobeer maar een keer in het donker te kijken naar hoe de lichten reageren als je de ruitenwissers aanzet. Dan zullen de lichten iets minder licht geven door de stroom die de ruitenwissers trekken.

Ik zou zeggen terug naar de basisschool jij.
De gemiddelde ruitenwissermotor is gezekerd op 20A . Dat is een veiligheid, maar 15A trekken ze vaak best.

Dat is 210 watt bij 14 volt ( draaiende motor, spanning met dynamo op de accu ) .

Die 210 watt is voor de gemiddelde auto nagenoeg 4 dimlichten qua vermogen! Dat je die bij sommige auto's, met een wat lichtere dynamo & accu kunt waarnemen klopt, maar dat wil je toch niet vergelijken met een telefoon-ladertje dat 40x, 20x of 10 x minder vermogen verbruikt?

Iets met Apples appels met peren vergelijken denk ik dan ........ :O

"het gaat om de stroom in zijn algemeenheid" :) ........ Joh, laat stroom nou eens ook alles met voltage te maken hebben. Belasting op voltage maken de stroom. Welke 'algemeenheid' trouwens?

En stroom en het voltage, bepalen het opgenomen vermogen. En zo ook het afgegeven vermogen. Je geeft weer eens blijk het wel graag oneens te zijn, maar spellen of de materie beheersen daar moet je beiden nog even voor oefenen.

Wat zei je ook alweer over die basisschool ? }:O
Mijn full led lampen van mijn splinternieuwe auto van eind 2018 reageren nergens op als mijn ruitenwissers aan gaan.
Buiten dat om werk ik met Electra voor mijn beroep.. Dus voor mijn brood op tafel.
Wanneer jij niet weet waar je over praat.. Moet je vooral niets zeggen en vooral zwijgen! Want deze dingen leer je niet op de basisschool. En als jij vind dat je mensen hier openlijk denkt te kunnen beledigen omdat jij vind dat jij gelijk hebt zit je zeker op de verkeerde website.
Bestaan er ook half full led lampen dan?
De meeste auto's hebben nog steeds xeon lampen als grootlicht en dan een ledstrip als drl.. Mijn voorkant is alles led dus ook het groot licht.
Denk echt niet dat dit het verschil zal maken.

Ikzelf heb in mijn wagen Qi geïnstalleerd
Of je nu qi of een ladertje via je aansteker pakt maakt niet veel uit. Zelfde verbruik.
Laat je nu weer zien het niet te begrijpen allemaal?

Zelfs de kleinste Toyota Aygo heeft een motor die 50 KW kan leveren, tijdends het rijden altijd een paar KW levert.

Dan is die paar watt om een telefoon op te laden, niet eens meetbaar op de belasting van de dynamo die door de motor aangedreven wordt. Je gaat geen enkel verschil in verbruik kunnen meten, met of zonder opladen van je telefoon onderweg. Die stroom om thuis op te laden betaal je trouwens ook :) .

Er is dus in dit geval met opladen in de auto niet die 'elke euro' "het verschil" . 8)7
Inderdaad, volgens mij trekt een lader nooit meer dan 10W (5V * 2A)?
Ligt eraan. De oude standaard was 5W, maar ondertussen zijn er verschillende snellaad technieken. Oneplus gaat net biven de 20W, huawei tot 40W en oppo's nieuwe snellader kan tot 50W leveren.
Dus jij snapt het niet en dan ga je het mij uit leggen?

Alles maakt een verschil, als jij die lader in de auto constant laat liggen dan zal de auto hoe dan ook meer verbruiken.

De vraag is echter hoeveel meer.
Jij bent echt grappig Dak_man: Kan je mij uitleggen waar JIJ het wel snapt? 8)7

Ik reken je voor, dat die paar watt op de stroom die een dynamo van een auto levert, i.r.t. de kilowatten die de motor levert, dusdanig te verwaarlozen is, dat je het aan het meer-verbruik NOOIT niet kunt meten.

In de praktijk! En daar draait het om.

Of wil jij een meting achter de komma gaan starten, waar je erachter komt dat je verbruik aan brandstof van je auto 0,0002 procent gestegen is als je je telefoon in de auto oplaadt?

Wat nog steeds in geld uitgedrukt, minder is dan dat je thuis aan laden op het stopcontact zou betalen.

Wist je trouwens dat 95% van de moderne auto's het laad-contact ( meestal de sigaretten-aansluiting ) UITSCHAKELT als de auto van contact gaat. Dus ook dan gebruikt de lader niets!

Ik heb je nog even gematst trouwens; mijn Samsung autolader en de Iphone autolader van mijn zoon aangesloten hier in huis op de lab-voeding. Om de stroom eens te meten als er geen telefoon aan de laders hangt.

Als je de laders aan 12 volt hangt, dan heb je een minuscuul moment dat er 0,01A te zien is op de meter. Er zal een Elco opladen in de lader die kortstondig daarmee een heel klein beetje stroom trekt. Daarna, inclusief de brandende LED trekken beide laders zonder telefoon minder dan 0,004A bij 12 V, Dat is minder dan 0,048 Watt.

Dat ga je NOOIT en te nimmer terug kunnen zien op het brandstof-verbruik van je auto. De zelf-ontlading van je auto-accu kost je al meer brandstof :)

Leg je mij nog even uit waar ik het niet snap Dark_man? 8)7

Nou, zal ik het je uitleggen. Het maakt een theoretisch minucuul verschil dat zo klein is dat je het in de praktijk NOOIT niet aan de pomp zult kunnen meten. Dus in de praktijk maakt het geen verschil!

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 6 februari 2019 22:55]

Die kopen geen Huawei P10 plus.
Inderdaad, ik heb zelf nog nooit een telefoon gehad die in een paar jaar vanwege een slechter wordende batterij niet meer bruikbaar was. Nou heb ik ook 'altijd' vrij snel van telefoon gewisseld (in ieder geval na 2 jaar wel), maar er zijn ook telefoons die vervolgens bij familieleden een tweede leven kregen. Mijn oude HTC One X bijvoorbeeld was pas na 6 jaar echt de batterij storend van versleten (en toen werd het sowieso wel tijd dat mijn moeder eens een nieuw telefoontje kreeg).

Wat betreft het wisselen van batterij als je langere tijd geen stopcontact gaat zien, ook daar zie ik tegenwoordig eigenlijk het nut niet meer zo van. Meestal is het volgens mij veel makkelijker om zo'n accupack die je gewoon met USB aan je telefoon hangt mee te nemen. De situaties waar dat niet handig is zijn zo niche dat het eigenlijk nergens op slaat om mainstream telefoons daarop te gaan ontwerpen.
Kennelijk heeft de telefoonindustrie * NIET GOED* geluisterd
De telefoonfabrikanten zijn enorm groot en ga er maar van uit dat ze redelijk goed in de smiezen hebben waar ze hun geld aan uitgeven. Voordat je een ontwikkeling start zul je tijd, geld en resources moeten aantrekken of vrijmaken en reken maar dat daar heel veel interne discussies aan vooraf gaan.
Telefoonfabrikanten willen, heel simpel, erg veel geld verdienen en daar ontwerpen ze hun telefoons voor. En wij kunnen hier heel hard roepen dat we veel beter weten waar ze hun geld in moeten stoppen, maar ik heb zo maar het idee dat niemand hier die dat roept ook werkelijk bij een grote telefoonfabrikant aan de knoppen zit.
Telefoonfabrikanten willen, heel simpel, erg veel geld verdienen en daar ontwerpen ze hun telefoons voor.
Daarbij willen ze zo min mogelijk risico lopen om verlies te maken, dus gaan ze mee met trends waarvan al is gebleken dat het veilige investeringen zijn ipv in te zetten op innovatie waarmee ze meer risico lopen. Zodoende wordt het allemaal eenheidsworst met marginale features zoals ronde hoeken, smalle bezzel, notch, super hoge dpi, weghalen v 3.5mm plug e.d.
Het interessante is dat,als jij mijn stelling accepteert dat die fabrikanten telefoons maken die mensen willen, "ons" idee dat ze zich beter op batterij-duur kunnen richten door hen waarschijnlijk bekeken is, maar verworpen ten gunste van kleine bezels en betere camera's.
Ja want daarom lezen we hier ook van die positieve berichten over die grote telefoonfabrikanten :)
Vergeet niet wat voor mensen er op Tweakers zitten. De gebruikers hier zullen iets heel anders willen dan de meeste mensen die een telefoon kopen.
Uiteraard, maar op alle vlakken kan voor het toptoestel maar 1 optie toegepast worden.
Dat wordt een beetje een eenheidsworst, en als je net zo goed of marginaal op alle fronten beter bent dan de concurrent dan ben je spekkoper, dan hoef je dus geen accu te leveren die 4 dagen meegaat.

Oh ja, en voor alle roepers, er zit nogal een verschil tussen iemand die roept dat hij een betere accu wil en iemand die dat wil én er 50 euro meer voor overheeft.
pricewatch: Land Rover Explore Zwart

Handzaam, practisch onverwoestbaar, hoes met externe accu. Kwam net te laat op de markt. Had al verlengd...
Xiami heeft een paar modellen met 4000 mAh accu, kom je zelfs als extreme gebruiker nog gemakkelijk de hele dag mee door!
Kennelijk heeft de telefoonindustrie * NIET GOED* geluisterd.
Hebben ze nog nergens iets vernomen over de vraag naar een flagship met een dikke vette verwisselbare accu ;)
(een idee: een phone met een optionele dikke en dunne accu, met bijbehorende achter cover)
Misschien is een hoes met accu iets voor jou?
Hebben diverse smartphone makers op diverse manieren al geimplementeerd, allen gewoonweg gefaald ivm te weinig vraag.
Precies ook de reden dat ik mijn note4 nog niet heb vervangen secs zijn nog prima EN verwisselbare accu
Je hebt enkel de Moto Z geschikt voor die Moto Mods en daar kan je dan een moto turbopower accu bij op plaatsen.
Dus dat idee is er al... maar slaat niet echt aan bij de meesten
Zoals de Apple battery case dus?
De eerste Samsung Galaxy Note kon dit. Kon je een ander achterkantje kopen en een dikkere battery inzetten. Was heel mooi kwa looks. Geen enorm vierkant blok a la Apple....
De telefoonindustrie luistert ook niet, die leidt. Niemand vroeg ooit om een fullscreen phone maar toch kwam ie er, mét achterlijke notch erop als een lelijke wrat die 'helaas nog niet weggewerkt kan worden'. Hoezo helaas? Waar is het onderzoek dat erop wijst dat we allemaal om zo'n optie vragen of dat er 'enorm vraag naar is'. Ik zie het niet. Het gaat niet om dat scherm, het gaat om de onderscheidende feature. Want dan heb je iets dat de ander niet heeft om op te vallen in een overvolle markt vol geschreeuw en klanten met een zeer korte aandachtsspanne.

Je wordt als een mak schaapje van de ene innovatie naar de volgende geleid en een succesvol bedrijf heeft enkele opties op de plank liggen. De consument kiest helemaal niet zoveel als ie denkt, dat is een illusie van keuze. De innovatie in smartphoneland bestaat tegenwoordig simpelweg uit 'gooi een hoop stront tegen de muur en kijk wat blijft plakken'. Maar: we betalen ondertussen wel voor een midrange toestel de high end prijzen van vijf jaar terug en bovenin de boom liggen de prijzen boven de 1K. Het is ze gelukt om nóg meer geld uit deze markt te halen. Ik vraag me af waar de grens komt te liggen. Maar we zijn hoe dan ook het territorium van de complete idioterie allang ingestapt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 5 februari 2019 00:44]

Dan ken je de telefoonindustrie nog niet. Zij luisteren niet naar jou, jij moet maar naar hun luisteren...
(een idee: een phone met een optionele dikke en dunne accu, met bijbehorende achter cover)
Genoeg battery packs die je achter op je phone kan clicken hoor.
Wat een onzin, een verwijderbare accu voegt daar niks aan toe.

Men wil gebruik maken van hun apparatuur in die snelle trein of vliegtuig, dus die accu blijft er in zitten. En als hij in de fik vliegt gaat niemand nog proberen om hem uit het toestel te halen. En zelfs al zou je dat proberen, dan heb je nog steeds een fikkende accu in de cabine. Alleen met een jasje minder.

Enkel voor ruimbagage zou dat een ding zijn, dan moeten mensen de accu bijvoorbeeld meenemen in de cabine. Maar dan moet je gewoon verplichten dat alle apparatuur met accu in handbagage gaat.
Het duurste deel van een smartphone is niet een accu van een paar tientjes. Het scherm lijkt me een waarschijnlijkere kandidaat voor dat label.
Ik kocht onlangs voor mijn moeder een G6 play voor 150 euro, even bezig geweest met start klaar te maken. Ik was verbaasd hoe snel dat ding was, je kan hier praktisch alles mee dat een flagship kan? (Afgezien van NFC en gimicks wat niet gebruik wordt hier). Zijn er voor jullie nog redenen om een nieuwe flagship aan te schaffen?
  • Camera
  • Camera
  • Camera
  • Zei ik al camera?
Voor mij is de enige reden voor een flagship nog de camera. Processors zijn rap zat. Updates (waar iedereen altijd over roept) zijn vaak hele kleine veranderingen en security updates... Hoeveel echt groot misbruik is er van Android/iPhone security issues?

De camera is het enige wat nog flink verbeterd. Eerst de kwaliteit (van 720p crappy belichting naar 4K60 en super-slowmotion) en nu het aantal "zoom" opties.

Ja het is geen DSLR kwaliteit, maar de kwaliteit is meer dan prima tenzij je voor National Geographic werkt of bruiloften fotografeert/filmt. En deze camera heb je ALTIJD bij je.

Enige wens die ik nog heb:
Grotere sensor (komt eraan)
Meer "zoom". Groothoeklens (16mm), normale lens(35mm), portretlens(85mm) en zoomlens (200mm) please! En laat alle sensors ook werken in Pro-modus en video (Samsung.... Looking at you!)
Hypersmooth voor gimbal achtige performance.

Dan ben ik tevreden!
Graag wil ik een contrair geluid laten horen m.b.t. camera.

Bij Tweakers snap ik wel dat zoiets belangrijk wordt geacht, maar toch krijg ik het gevoel dat het meer een marketing-verhaal is, a la megapixel-race, dan echt een issue.

Dit om 2 redenen:
- mensen kunnen niet fotograferen
- de gemiddelde foto wordt 2 seconden bekeken.

Nog nooit zijn er zoveel foto’s gemaakt als nu, en nog nooit worden ze zo weinig bekeken. Op zijn best scroll je nog even voorbij op social media, of je laat een bijzonder geslaagd exemplaar op je telefoonscherm zien aan een vriend of collega.

Mijn insziens zit dan de beste winst nog in software, aangezien foto’s doorgaans kiekjes zijn. Alle software-matige trucs die je er op los kunt laten (filters, stabilisatoren, HDR) zijn vele male belangrijker dan dat een gebruiker zelf lenzen of belichtingen kan kiezen.

Aan het einde van de rit gaat het niet om de beste camera, maar de camera die het best te marketen is. Ondanks het gedoe erover, heeft het gros waarschijnlijk liever een camera die hun huid gladder maakt en hun tanden laat blinken in een selfie, dan in de camera die het meest ‘echt’ fotografeert.
Voor een afschrijving van €150,- per jaar zou je mogen verwachten dat je een toestel kan kopen met een fatsoenlijke camera. Eind 2019 zit ik met mijn Lumia 950 aan het einde van ondersteuning en kom ik op een afschrijving van ca€100,- per jaar. Dit toestel is op het moment nog steeds het toestel waarmee ik mijn werk fatsoenlijk kan doen. Ik moet vaak in donkere omgeving foto's maken waarbij ik afhankelijk ben van juiste kleuren. Tot op heden ben ik geen toestellen tegen gekomen met vergelijkbare resultaten. Dus ik hou mijn hart vast wat voor normaal betaalbare degelijke opvolger er komt, met eenzelfde afschrijving en duurzaamheid.
Ontwikkelaars,,, jullie zijn nu aan zet, want de laatste jaren zie ik weinig expleciete progressie, maar wel progressie in prijsvorming en afname van houdbaarheid.
Ik heb het al vaker geschreven en ik schrijf het nu nog maar eens, je 950 houd niet op met werken aan het einde van 2019 omdat Microsoft zijn maandelijkse updates dan stopt. Je wordt waarschijnlijk eerder naar een overstap gedwongen door het gebrek aan (nog) werkende apps voor je toestel. Als het niet meer krijgen van (beveiliging)updates het criteria is voor het wel/niet gebruiken van je toestel, dan kon die "prachtige" Asus AR uit bovenstaand artikel ook al sinds mei 2018 aan de kant geschoven zijn. Dat is namelijk de laatste security patch maand voor dit toestel, en daar blijft het verder bij. Ik zou me bij een Android toestel veel meer zorgen maken voor een niet up to date beveiliging dan bij een Windows toestel.

Dus als je apps je niet in de steek laten dan zou ik lekker verder blijven gaan met je (fijne) 950, and far beyond 2019 ;)
Ik ben ook nog een tevreden L950-gebruiker, het enige (en heel belangrijke) dat nu onderuitgaat is m'n accu, en ik heb nog geen behoorlijke vervanging gevonden. Hier en daar gekeken, ook wat exemplaren aangeschaft, maar daar zit hooguit 1500mAh in (ipv 3000) en geeft het gelijk op (herstart) als je een flitsfoto maakt. Dus ik hoopte het ook nog langer met 'm uit te houden, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken.
Weet iemand hoe je de data (vooral adresboek en sms'jes) van W10 kunt omzetten naar Android of iOS? Vergt dat ondersteuning vanuit MS?
Ik heb m'n L950 ook hoofdzakelijk vervangen vanwege de batterij (en ik heb ook enkele pogingen gedaan maar allen bleken namaak te zijn met slechte prestaties ondanks de hologrammen van Microsoft die erop hingen). Een tweede reden was enkele apps al werkt m'n verwarming, Sonos, verlichting, … nog altijd prima.

Blijf het heel droevig vinden... ondertussen 6 maand op Android gezeten en nu één maand op iPhone en ik kan alleen vaststellen dat puur als OS Microsoft nog steeds voorop loopt ondanks de ontwikkeling al lang gestopt is.
Ik ben het met je laatste opmerking helemaal eens. Ik ben ondertussen al weer een paar jaar afgehaakt (Voornamenlijk apps en fingerprint scanner, laatste was de N930) en via een Iphone 6 nu bij een MI A2 beland maar ik mis Windows Phone nog steeds.
Ik vrees dat ik ook die kant op moet...
Heb jij je gebruikersgegevens (adresboek, sms'jes) over kunnen zetten?
Ik heb niet de sms-jes en appjes overgezet, maar als je de gegevens van je contacten nu al hebt gekoppeld aan je MS-account kun je dat door die account ook op je Android of Apple telefoon te gebruiken en aan te vinken dat je ook de contacten moet synchroniseren vrijwel moeiteloos doen. Maar dus wel werk om al je contacten goed in te voeren en te koppelen aan je account.

Edit: Maar kijk ook vooral op het forum: W10M is dood... door naar Android (voor Android, er is een vergelijkbaar topic voor de overstap naar iOS).

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 4 februari 2019 16:33]

Ik link naar het 950 topic. Informeer eens bij die leverancier?
https://gathering.tweaker...message/57446140#57446140
Dat heb ik toen ook gedaan met mijn geliefde Nokia e7, maar kort na de ondersteuning stopte begon exchange te rommelen en pakte geen wijzigingen meer op. Ja toen was het dus snel over. Op appjes zit ik niet te wachten behalve parkmobile misschien. Daarbij hoop ik wel dat exchange, onedrive, en Microsoft kaarten goed blijven draaien.
Onlangs deed het openen van pdf's het niet meer voor een tijdje. Ook dat was een drama. Maar voorlopig blijft de 950 mijn werk telefoontje.
Probeer de Google Pixel 3, dat is de beste smartphone voor dag en nacht nu. Maar goed je moet er wat voor over hebben .
Probeer de Google Pixel 3, dat is de beste smartphone voor dag en nacht nu. Maar goed je moet er wat voor over hebben .
De camera komt in de buurt van de Lumia lees ik, voor de rest zit ik dan nog vast aan dezelfde structuur van mijn Nokia 6.1 en een minder scherm. Misschien is de Pixel iets vlotter, maar mijn 4 gig Nokia 6.1 ervaar ik ook niet vlotter. Voor bijna 8 barkies ben ik dus weinig verder, behalve wat meer appjes, die ik niet gebruik.
Al eens gekeken naar een ZTE?
https://m.dhgate.com/prod...886280.html#cpmfit-3-null#cpmfit-null-null

[Reactie gewijzigd door Semi-tweaker op 4 februari 2019 10:03]

Ik heb even vluchtig gekeken een snapdragon 660 schijnt zeer efficiënt met de batterij om te gaan 5,7" is mooi van formaat en 6gb is ruim voldoende. Laatst liep ik met de roze bouwhelm op een bouwsite bij Shell en de opmerkingen waren navenant... Het zou me benieuwen wat de reacties zou zijn als ik nu ook met een "roze device" kom aanzetten.
Dank voor je hint ik ga het uitpluizen.
Het gaat mij idd om die bijzonder geslaagde foto's. Ik heb er geld voorover dat die goed zijn ipv meh.
Mensen kunnen niet fotograveren, daar zeg je idd dat. Als ik kijk naar bijvoorbeeld de vakantiefoto's van mijn ouders zie ik weer tig landschappen waarvan 1/3 een lelijke weg is. Of 2 kleine poppetjes voor een groot gebouw/beeld/iets anders. Een betere camera gaat dat echt niet beter maken.

Ik zou het mooi vinden als de software niet alleen "foto's mooi maakt", maar ook zou helpen met de compositie.
Had een tijdje geleden voor mijn vader een chinees telefoontje gekocht. (2016 xaomi)

De andere hoge punt is kwaliteit.

Software en Hardware.

Vergeleken met een aantal jaren oudere sony telefoon, heeft het meer gebroken knoppen en omhulsel.
Lagere kwaliteit plastic.

Software + hardware combinatie, is minder degelijk. Soms als men belt, ringt de telefoon niet. Terwijl geluid etc wel aan staat. (Ik zeg ook software, sinds het zou van de telefoon's 'slaapstand' kunnen afhangen)

Een oudere, hogere kwaliteit telefoon, zou mischien een betere idee kunnen zijn, dan een te goedkope chineese telefoon.
Als jij camera zo belangrijk vindt en dus heel veel waarde hecht aan goede foto's, dan zou je het niet in je hoofd halen om foto's te maken met een smartphone.... Dan sleep je gewoon elke dag je spiegelreflex of DSLR mee....
Met een telefoon maak je kiekjes en met een fotocamera maak je echte foto's...

Dit is een beetje hetzelfde als dat iedereen tegenwoordig roept dat men allemaal video's kan maken... Natuurlijk kan iedereen tegenwoordig bewegend beeld opnemen, maar daarmee ben je nog geen cameraman. Als de camera van je slimme telefoon 4K kan opnemen wil dat nog niet zeggen dat je ook goede en mooie beelden schiet, dat is en blijft een vak apart en datzelfde geldt voor foto's Hoe beter de camera en als z'n specs zegt helemaal niets over kwaliteit en kwaliteit is bij minsten 90% van de foto's gemaakt met een smartphone gewoonweg niet goed.
Een goede foto/film zit hem niet in de camera maar het verhaal en hoe goed je compositie is. Dat je bepaalde dingen met een telefoon niet kan die een dslr wel kan staat buiten kijf. (shallow DOF, beter dynamisch bereik). Maar met een smartphone maak ik weer foto's die ik met een DSLR niet zal maken (foto's vanuit het water, want waterdicht).

En voor een home-video hoef ik geen Hollywood kwaliteit. Zonde van de moeite (sjouwen) en geld. Zeker voor een camera die 4K60 doet of 1080p240
Een DSLR in je handen maakt je nog geen goede fotograaf.

Met een goede smartphone kan een goede fotograaf zeer goede resultaten bereiken.
Tja je wilt niet altijd met zo'n groot log ding lopen over straat om foto's te maken. De meeste high-end smartphones maken tegenwoordig uitstekende foto's. Google pixel 3 zelfs ook in het donker door de SoC wat er in zit.

Met een DSLR heb je als doel foto's maken dus heb hem bij de hand. Bij smartphones kan je snel je Handy pakken en foto's maken met goede kwaliteit ..
Als een huwelijksfotograaf hecht ik veel waarde aan goede foto’s. Met goede fotos heb ik het niet alleen over foto’s die ik tijdens de trouwshoot schiet, maar ook voor prive, zoals fotos maken tijdens mijn vakanties / instagram updates.

Ik verdien mijn brood / rijst :+ als fotograaf en ik vind camera belangrijk. Toch durf ik in mijn hoofd te halen om gewoon mijn telefoon te gebruiken voor vakantie foto’s / dagelijks gebruik, omdat ik simpelweg genoegen neem aan een smartphone en compositie vaardigheid.

Dus, jouw bewering dat iemand die veel waarde hecht aan goede foto’s altijd zijn dslr/mirrorless overal & altijd bij zich heeft klopt niet.

P.s. Dat hele megapixel race door smartphonefabrikanten interesseert mij totaal niet.
“Sensor / beeld kwaliteit > MP”
Persoonlijk vind ik een smartphone van 40 MP overdreven, mijn oude iphone x doet zijn werk “naar mijn mening” nog gewoon prima voor vakantie fotos en IG.
Je opmerking was tot 2015 misschien terecht, maar zeker nu en zeker op videogebied is het verschil tussen een iPhone Xs en een top filmcamera zoals een Sony A7 schrikbarend klein. Op fotogebied is er misschien nog wel wat te halen maar het voordeel van een DSLR is enkel de grotere sensor ieder ander onderdeel doet een Pixel of een iPhone gewoon beter.
Ik heb onlangs als tweede telefoon (voor mijn werk) een Xiaomi Mi2 lite gekocht. Ook ik was verbaasd over de snelheid, features en vooral de bouw kwaliteit van het toestel, gezien de prijs. Als ik dat vergelijk met mijn Samsung Note 8 die gewoon 5x zo duur was bij introductie......

Over de updates, je ziet steeds meer goedkope toestellen in het Android one programma verschijnen, zo ook de Xiaomi. Met deze toestellen hoef je je niet meer druk te maken over lange of snelle updates. Zo draait de Xiaomi al een tijdje op Android 9 en mijn dure note 8 op 8.0.0..... |:(
Grappig, ik heb precies dezelfde ervaring. Mijn moeder wilde een smartphone, maar geen dure. Na gedegen onderzoek heb ik voor haar de Xiaomi Mi A2 Lite gekocht en heb deze ook gebruiksklaar gemaakt voor mijn moeder. Met een heerlijke cleane Android One er op. En inderdaad viel de "smoothness" van dit toestel mij ook op, zeker als ik hem vergelijk met mijn S9 is dat gewoon keurig. Helemaal geen slecht toestel, voor dat geld zeker.

En die notch in het midden vind ik best chique staan en omdat deze symmetrisch is stoort hij nauwelijks. Allen benodigde icoontjes staan gewoon aan weerszijden waar genoeg ruimte is. Natuurlijk staat de camera niet op hetzelfde plan als die in mijn S9, maar voor Whatsapp snapshotjes die mijn moeder er mee maakt is die gewoon prima, voor het geld gewoon een heerlijke telefoon als het niet te veel moet kosten.
Naast dat de camera in een smartphone belangrijk is, vind ik ook de featureset belangrijk. Voor mij moet een telefoon een unieke kant hebben, iets wat niet veel fabrikanten implementeren, hetzij software, hetzij hardware.

Zo heb ik na de Moto G6 Plus, de Moto Z3 Play gekregen, ja, gekregen. De G6 Plus ging stuk, had RMA gestart bij de MM en kreeg een Z3 Play voor terug.
Bij de Z3 Play heb je de moto mods, iets wat bijna geen andere fabrikant op heeft staan. Je kan verschillende accessoires kopen o.a. powerbank, Hesselblad camera, beamer en JBL soundbar.

Ik haal daarom ook bijna altijd flagship killers, die meestal mid-end zijn. De Moto G serie is een telefoon waar je meestal bang for buck krijgt. Ja de updatebeleid is een beetje ruk, maar kijk maar wat je er voor betaalt. Nokia heeft ook telefoons met een goede camera erin, dus er zijn wel fabrikanten die kwaliteit leveren.

Echter zie ik liever dat de trend anders wordt, full screen weinig bezels is leuk, maar de impact als je het laat vallen is groot. Geef mij maar liever een telefoon die wat dik is, waar een fatsoenlijke accu én 3.5 mm in kan. Strange Parts heeft al laten zien dat er in de iPhone 7 Plus ruimte was om de 3.5 mm in te zetten.

Waarom vragen de fabrikanten niet het mening van het folk? Welke feature willen jullie in de volgende generatie Galaxy S / iPhone / Moto G en Z erin hebben? Pas dan ben je bezig met de community, daarnaast zouden custom roms ook iets makkelijker gemaakt kunnen worden, als de fabrikant nauw samenwerkt met de community.

Ik weet het nog wel toen de HTC HD2 héél veel verschillende roms kreeg, van Windows Mobile naar zelfs Android :P Zie hier voor de nieuwsbericht uit 2016
Waarom vragen de fabrikanten niet het mening van het folk?
Fabrikanten willen gewoon geld verdienen. Wat daarvoor belangrijk is om te weten, is niet wat voor telefoon men wilt, maar wat voor telefoon men koopt.
Als ze features als grote wisselaccu en jack weglaten en men blijft ze kopen, dan zijn ze tevreden. En vindt het volk als geheel dat blijkbaar ook acceptabel, anders zouden ze wel wat anders kopen.
Die features hebben ook een prijs, afmeting/waterdichtheid/stevigheid/uiterlijk bijvoorbeeld, mss hecht de gemiddelde consument daar meer waarde aan.
(Dat er wel jackruimte was in die iPhone, tsja, Apple...).

Wil je medewerking aan custom roms, dan zijn bijvoorbeeld Pixel/Sony/Fairphone goeie keuzes.
Zou leuk zijn als elke fabrikant zo goed meewerkte. Maar als de gemiddelde consument het iets zou interesseren, verkochten oa die drie een stuk beter, en zouden andere fabrikanten vanzelf volgen. Anders is het alleen maar een kostenpost.

Als de groep die jack+dikke wisselaccu+customroms(+veel updates?) wilt maar groot genoeg is/wordt, of die groep unaniem nog andere features wenst, dan is dat een enorme kans voor een (nieuwe) telefoonbouwer om heel veel geld uit dat gat in de markt te slepen.
Maar ik vrees dat het gewoon niet rendabel is die groep te bedienen.
Mede omdat veel van hen die menen bijv de accu het allerbelangrijkst te vinden en daar veel over klagen, toch steeds maar blijven kiezen voor modellen met kleine accu, ook al bestaan/bestonden er grotere. Blijkbaar zijn andere dingen stiekem dan toch belangrijker. Nogmaals, het gaat er niet om wat men zegt te willen, maar om wat men daadwerkelijk koopt.

Nouja, ik weet ook niet alles natuurlijk. Maar het lijkt me logischer dat het zo werkt, dan dat al die miljardenbedrijven tezamen, met al die enorme belangen op het spel, met al hun research, dit allemaal decennialang tegelijk verkeerd inschatten.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 4 februari 2019 18:21]

Klopt wat @N8w8 zegt, je hebt wel bijv de CAT S60 (kan vallen en heeft unieke feature namelijk warmte camera), maar je ziet ze niet heel veel in het dagelijks leven (zelf pas 1 gezien, stevig ding!). In de industrie trouwens wel de goedkopere CAT modellen gezien, daar is het voor mensen die veel met machines werken (ook kruipen, klimmen, ondersteboven hangen en zo) zo ongeveer de enige verstandige keus.

https://www.catphones.com/nl-be/help-support/s60-support/

Als zij zien dat jij een werk-iphone hebt weten ze gelijk dat je zo'n "lambal van kantoor" bent. Ook wel grappig qua unieke feature: Een iPhone krijgt vaak langer updates dan veel Android telefoons, dus een goedkope ouder model iPhone schrijft minder af en is goedkoper voor bedrijven. En omdat de oude wat kleiner en dikker zijn, gaat het scherm niet snel kapot bij vallen, is mijn ervaring.
Compactcamera?

Kleiner dan een telefoon, maakt veel betere foto's en nog goedkoper ook - ook incluis de telefoon die je er los bij koopt.
Het grappige is dat ik de foto's van mijn Galaxy S9 mooier vind dan de fotos van mijn lumix tz-100

De zoom van de tz-100 is top, net als de 1" sensor. Maar een dedicated lens maakt vaak toch scherpere foto's dan een zoomlens.

Kwa video: met minder licht is de tz-100 beter. Met veel licht? S9+ veel beter.

En vergeet niet: veel compact camera's hebben dezelfde sensor als smartphones tegenwoordig. Soms zelfs kleiner. Met slechtere lenzen.
Scherm telt ook mee, er komen nog wel is mid-high end smartphones uit met ondermaatse schermen, te lage brightness of slechte kleurweergave.
"Hoeveel echt groot misbruik is er van Android/iPhone security issues?"

Heel veel sinds bedrijven vaak de telefoon als 2FA device gebruiken. Hier hoor je in de media niet zo veel van maar grote bedrijven hebben hier veel mee te maken. Daarmee heeft Android klein nadeel i.t.t. IOS.
Ehm eigen ervaring ;) vanuit mijn functie
Voor mij is de enige reden voor een flagship nog de camera. Processors zijn rap zat. Updates (waar iedereen altijd over roept) zijn vaak hele kleine veranderingen en security updates... Hoeveel echt groot misbruik is er van Android/iPhone security issues?
Zeker bij Android moet je de security updates niet onderschatten. Op mijn werk al de nodige besmette Android telefoons voorbij zien komen, sommige waren nog redelijk onschuldige virussen terwijl anndere met hun telefoon onderdeel waren van een botnet voor DDOS attacks.
Ik zou graag nog een accu zien die 4 dagen mee gaat. Niet zo zeer omdat ik niet iedere dag kan laden, maar wel omdst een accu die 4 dagen mee gaat ook maar een 4de van de laadcycli verbruikt waarbij de telefoon na 4 jaar nog steeds prima 2 dagen mee kan op een accu lading. Nu roepen ze hier op tweakers: makkelijk een dag mee op een accu... dat is leuk! Maar dat haal je na anderhalf jaar iedere dag opladen niet meer. En dat wordt voor het gemak vaak even vergeten. Ik zou hier op tweakers graag een batterij test zien van smartphones die 2 jaar oud zijn en dan eens kijken welke accu's op de lange termijn het beste zijn. En dan per merk kijken wat echt goede accu's zijn enn wat het verlies is na 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door sygys op 4 februari 2019 13:04]

Alleen jammer dat je bij smartphones met goede camera vaak veel meer betaald voor dingen die je vaak niet gebruikt zoals draadloos opladen en bij Apple betaal je voor het logo en de status.
En veiligheid, gebruikersgemak en ook gewoon high end hardware(snelste soc, 1 van de beste camera’ s, zeer goed scherm, meest betrouwbare faceid), maar dat vergeten we ff. Status en logo dat is alles.
Vergeet de 5-6 jaar lange software ondersteuning niet.
*Behalve dan bij een groepsgesprek waar die vanzelf opneemt :+ wat iets minder veilig was

* Er is zat meer 'high-end hardware

* snelste soc :) wint het nog nauwelijks in alledaags gebruik zie https://youtu.be/2_xqVUp-wAM , Benchmarks zijn niet zo heel interessant toch ?

* Er zijn al weer betere camera's
* Face-ID moet je van houden, maar werkt als je ervan houdt het beste ja

Of een telefoon bij mensen veel in bezit is omdat ze menen dat het merk status-verhogend werkt, moet je ander onderzoek doen.

Dan moet je niet naar de kwaliteiten kijken, maar of de gebruiker de kwaliteiten gebruikt, nodig heeft, óf met de telefoon rond loopt vanwege 'vermeende status'.

Je dacht toch ook niet dat vroeger iedere tokkie die je op straat tegenkwam met een paar Nikes of ver daarvoor Adidas sportschoenen een atleet was? Die liepen er ook voor de status mee. Liefts zo duur, maar vooral 'herkenbaar duur' mogelijk.

In die zin, is Apple meer in trek bij de status-tokkies dan welk ander merk. Gewoon omdat het 'de naam heeft' duur te zijn. En dat willen ze.

Ook al kunnen ze niet tot 10 tellen of fatsoenlijk iets typen ;) , Apple staat als het om status gaat onder de telefoons nog steeds op nummer 1
Je begrijpt inderdaad de strekking niet nee van wat ik zeg:

Ik stel niet dat als je een Iphone hebt, je een tokkie bent. Sterker, ik ken enorm veel mensen die er één hebben en geen Tokkie zijn.

Ik stel dat als je een tokkie bent en een telefoon voor de status uitzoekt, dat waarschijnlijk een Iphone zal zijn. :)

Welke zaken die ik probeer te verklaren begrijp ik eigenlijk niet trouwens? En welke heb ik niet geprobeerd? Waar klets je over, of verduidelijk jezelf even hoe je dat bedoelt!

Of ben je gewoon een aanhanger van het merk met het appeltje en staat je het niet aan als iemand er geen halleluja over zingt?

Jij ook succes joh! Net als Tim, die best het nodige verliest de laatste tijd op de smartphonemarkt in de strijd om de telefoon van de toekomst met de concurrentie .

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 4 februari 2019 01:41]

Nee, bij Apple betaal je niet alleen voor de hardware, maar ook de software. Daarom kan je de prijs van een Android niet 1 op 1 vergelijken met een iPhone.

Android is van Google en bijna alle diensten van google zijn kostenloos voor de gebruikers. Toch maakt google enorme winsten. Dat is maar op een manier te verklaren: je ‘betaalt’ met je privacy.
De wereld kan best zonder Apple, maar niet zonder Google. Dat is het verschil.
Voor die camera heb je een high end processor nodig. En daar betaal je ook voor. Zonder snapdragon 845 geen 4K60 bijvoorbeeld.
Koop een Pocophone F1 :P

Draadloos laden vind ik handig. USB-C is gewoon top, dat zou ik niet kunnen missen .....

Verder klopt het wel. Maar de processor +goede camera maakt het duur. En de prijs wordt niet bepaald door de som van de onderdelen + R&D. Maar door wat mensen er voor over hebben.

En als we voortaan overal een 845 in stoppen + goede camera krijg je natuurlijk nooit vooruitgang.
Heb zelf al een Nokia 8, ook een prima no-nonsense toestel, al is de camera wat minder. Pocophone of de Nokia 8.1 zijn leuke toestellen als ik er voor werk nog één nodig heb.
Telkens ik dit hoor:

Camera wel wat minder moet ik toch denken aan mijn eigen ervaring.

Komende van de S7 Edge naar Nokia 8.
De Camera in de Nokia 8 heeft het moeilijker in laag licht en dat is zowat het enige nadeel dat ik heb kunnen vaststellen.
De Nokia 8 heeft minimale diafragmaopening 2.0 geloof ik, inferieur aan de door Samsung gebruikte 1.7.
Dus laag licht, café fotografie = Samsung.

Dat gezegd zijnde is de kwaliteit van mijn foto's statische foto's in het donker en vooral die bij goed licht erop erop vooruit gegaan. De Nokia gaat niet standaard alles overbelichten.

Vooral kleuren zijn beter met de Nokia, de creatieve toepassing van de ingebouwde zwart wit camera opent ook interessant mogelijkheden.

Dus mindere camera? Misschien minder gemakkelijk in het gebruik maar ik heb liever de Nokia 8. Tov Samsung S7, iPhone 6s , zijn toenmalige typische concurrenten.
Ach, daar ga je met 'je eigen SOC en OS' waar niets aan kan tippen.

https://youtu.be/2_xqVUp-wAM

Iphone XR ( laatste A12 Bio ) voor € 780 ( in NL ) vs de S9+ voor € 604 ( geloof ook nog € 100 retour ).

Die laatste wint het redelijk in alledaags gebruik, is beduidend ouder ( 1 generatie ) .

Valt je trouwens ook op, dat er nog nooit Iphones waren zoals deze, die kort na introductie al flink goedkoper worden?

Bijvoorbeeld de XS met 512 GB welke bij introductie nog € 1549 koste en nu nog 'maar' € 1279 .

Nee joh, 'de glans' van de Iphone met zijn 'eigen SOC en OS' waar niets aan kan tippen is er een beetje af.

De verkopen zijn ruk, de waardevastheid wordt minder en ze lopen niet meer werkelijk voor op de concurrent.
Natuurlijk betaal je direct en indirect voor de onderdelen, de productie, de kwaliteitscontrole, de opslag in magazijnen, de transport, de R&D, de garantie, de winkels en nog veel van dat soort aspecten.

Maar er gebeurt bij bij al die merken (dus niet alleen Apple) ook een stuk marketing (waaronder het type dat "branding" wordt genoemd). Ook dat wordt natuurlijk betaald uit de omzet van (eerdere) verkopen.
Bovendien kunnen merken die bekend staan als "goed" (al dan niet terecht) daar doorgaans van profiteren door hogere prijzen (en dus marges) te vragen.

De status is wmb een belangrijk onderdeel van de merkbeleving, waarmee het merk dus extra als "goed" kan worden gezien. En daardoor uiteindelijk dus ook weer bijdraagt aan de rekbaarheid van hun prijzen.

"Betalen voor het merk" is wmb dus wel degelijk een bestaand fenomeen.

Ook de hoge prijzen en de enorme winst van Apple lijken te bevestigen dat er veel meer wordt betaald voor de producten dan puur de onderdelen e.a. en dus dat er inderdaad betaald wordt voor 'het logo en de status'.

Uiteraard geldt iets soortgelijks voor andere merken en andere markten we hebben niet voor niets termen als "merkkleding", merkproducten, "a-merk" en "b-merk".

[Reactie gewijzigd door ACM op 3 februari 2019 11:35]

De Tokkies op straat vroegah , die alllen geen atleet waren, riepen ook niet dat ze dat paar Nikes voor de status droegen. 8)7

Die hoorde je daar ook niet over. :) Die zeiden als je ze vroeg waarom ze die droegen : 'omdat ze lekker zitten" . |:(

Wél diegenen die zagen dat ze geen atleet waren, ze niet nodig hadden, er eigenlijk geen geld voor hadden omdat ze de benzine van hun scooter nauwelijks konden betalen, net als de huur of hun kratje bier, maar wel op een paar Nikes van € 431 stonden in het portiek.

Sja....... Status.

Een grappig fenomeen.
Flagships hebben daarnaast ook een wat langere levensduur en restprijs. Alhoewel ze juist ook populair zijn bij het volk dat jaarlijks van smartphone wisselt. Statusdingetje..
rest prijs heeft ook een investering, in eerste jaarwordt er meer afgeschreven dan 150 euro van buget kost
Restprijs is voor veel mensen totaal niet interessant, want OF ze kopen em om em te gebruiken tot die te traag is en dan gaat die in de la als reserve, OF hij is al kapot/zwaar beschadigd voordat die werkelijk verkocht zou gaan worden.
Nope, mijn budget is al jaren 200 euro voor een mobiel. Meer dan genoeg!
Ja hier ook! Ik koop de laatste jaren 2de hands toestellen via v&a of kennissen. Dan heb ik een goede midrange telefoon voor een zacht prijsje. Nooit een flagship gehad en de behoefte ook niet, omdat mijn desktop nog steeds mijn belangrijkste apparaat is.
Dat kon altijd al, een flagship kan het alleen net iets beter/sneller/mooier.
Ik merk dat de camera over het algemeen beter is op een flagship dan dat van een goedkope smartphone. Daarnaast gebruik ik graag de S-pen waardoor ik sowieso vast zit aan de Note serie van Samsung gezien die dit als enige smartphone maker perfect heeft uitgewerkt.

Ik hoop ook dat de Note 10 geen inkeping/gat heeft voor de frontcamera, maar ik vrees van wel. Dan maar even een jaartje wachten op de 11 als die dode-pixel plekken hype voorbij is.
Inderdaad, ook ik merk dat de camera veel beter is op een high-end tel. Dat kan voor velen ook een doorslag zijn.
De veel betere camera en langdurige software ondersteuning is voor mij een belangrijke reden om voor een flagship te kiezen. Gelukkig is Xiaomi tegenwoordig ook prima in NL verkrijgbaar, dus qua software ondersteuning zat men daar al goed (3-5 jaar wekelijkse updates).

De accu's van de flagships zijn vreemd genoeg vaak een stuk minder goed, dan bij de flagships. Gelukkig zijn de 4000mAh accu tegenwoordig niet alleen beschikbaar bij mid-range modellen, maar ook bij de flagships.
Openen van apps en alles kan alles .

Het gaat alleen om het hoe lang openen van de apps en hoeveel apps er kunnen opstaan.
Ik kocht onlangs voor mijn moeder een G6 play voor 150 euro, even bezig geweest met start klaar te maken. Ik was verbaasd hoe snel dat ding was, je kan hier praktisch alles mee dat een flagship kan? (Afgezien van NFC en gimicks wat niet gebruik wordt hier). Zijn er voor jullie nog redenen om een nieuwe flagship aan te schaffen?
Ik bezit op dit moment een Huawei P10 Plus, een toestel wat nog steeds aan al mijn behoeftes voldoet. De enige reden waarom ik weer een nieuwe flagship zou willen bestellen is als mijn accu slechter wordt of hij minder snel begint te worden.

Ik vind de ontwikkelingen mooi, maar elk jaar worden ze verbeterd en zodra je een telefoon koopt is hij binnen een paar maanden veroudert. Ik ben alleen heel benieuwd wat de Nokia 9 op camera gebied gaat bieden met zijn vijf camera's.
Een flagship kopen zou ik nu nog alleen doen als hij “onverwoestbaar” is.

Ik zie eerlijk gezegd door de bonen het bos niet meer; ben Apple gebruiker maar het laatste flagship dat ik heb gekocht was een 5s... die ging ook qua software lang mee maar uiteindelijk begaf de scherminput het.

Ik vergelijk het zelf met een horloge; “ belangrijkste” functies van die dingen zijn al uitontwikkeld (communicatie, camera, software ) en de rest is mooi meegenomen

Ik heb tegenwoordig liever een analoog horloge met een automaat (automatisch mechanisch opwinden) en een kristal scherm (krast niet) dan een smartwatch die meer kan maar naar mijn gevoel minder degelijk aanvoelt en waarschijnlijk ook minder degelijk is

Terug naar de smartphone;
Ik zou nog kunnen overwegen om een flagship te kopen als

-het scherm niet krast of breekt (misschien toch een flexibel scherm?)
- de accuduur goed is, en de accu lang goed blijft (in jaren)
- de behuizing waterdicht is en ook tegen een stootje kan

En als er dan een camera op zit waarmee in een mooie A3 afdruk kan maken van verjaardagsfotos dan ben ik al helemaal blij

ok de technicus in mij wil misschien toch iets meer van een flagship, maar belangrijkst is dat ik hem kan laten vallen, nat laten worden in de regen en hij het gewoon blijft doen :-)
Nope. Één keer in de 2.5 jaar een Chinaphone van 400 euro en ik ben tevreden. Telefoon van nu trekt alles wat ik er op doe.
Ja altijd maar dan specifieke de flagship hardware. Niet de flagship vendor als bijvoorbeeld een Apple die 50% winst per toestel vangt. Of een Samsung. Dan kijk ik naar merken als Xiaomi. Of Honor (is Huawei) of oneplus.
Als we de 2007 - 2019 evolutie bekijken zie je dat de innovatie gradueel verliep op componentniveau. Niets wereldschokkend maar de smartphone heeft wel de losse camera, mp3-speler en papieren agenda die je altijd bij je had totaal verdreven.

De komende 12jaar verwacht vooral de doorbraak van AR, een soort veschuiving van de interface van een rechthoekig scherm in uw hand naar een ‘context aware’ projectie op uw retina via een bril. Al is het niet voor morgen, het staat in de sterren geschreven dat de shift er zal komen.

Met de CES zou je bijna vergeten dat er ook nog zoiets als software bestaat. De Ipad pro met de A12x speelde op de laatste key-note met een complexe photoshop file alsof het niets was. Desktop prestaties op een passief gekoelde ARM based cpu. Nog erger, een 2016 laptop van €3000 speelde dit niet klaar.

Dat wil zeggen dat mits aangepaste software en volgende generatie smartphones desktop apps kunnen draaien op ARM. En net dat ligt ik lijn met ik in de eerste alinea schreef: De smartphone zal naast uw camera en mp3 speler ook uw laptop en uw gameconsole vervangen. Zo is €1000 euro plus immers makkeijker te rechtvaardigen. Tel daar nog de aansturing van een AR bril bij en het vouwbare scherm dat nu zo wordt gehyped was niet meer dan een puntje in evolutie van uw bestaande smartphone scherm.

Het bedrijf dat het nieuwe gedaante van de smartphone/device van de toekomst zal bepalen is diegene die niet enkel kan innoveren op hardware maar tegelijk ook op software. Ik hoop dat het nieuwe ‘2007-moment’ er snel zal komen :)

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 3 februari 2019 07:00]

Niet 100% met je eens, met name betreffende het vervangen van papieren agenda door de smartphone (op een papieren agenda schrijf je nog steeds dingen makkelijker op) en vervangen van consoles e.d. (Hoewel de kans groter is dat er een defect is met meerdere apparaten, zit je niet meteen omhand als er één defect is. Als je mobiele telefoon alles overneemt, kun je niet meer bellen, tv kijken, streamen, muziek luisteren, games spelen, in je agenda, etc. als die smartphone kapot gaat. En dat is met een smartphone een groter risico als met een min of meer vaststaande tv.)

Qua software ben ik het 100% eens. Zodra er een surface phone is waarop ik de "gewone" windows apps op kan draaien, stap ik over. (Van een Lumia 950 weliswaar, maar toch.)
Op een papieren agenda schrijf je net iets makkelijker, maar probeer maar eens een afspraak binnen een bedrijf met meerdere mensen in te plannen met je papieren agenda...
Je kunt je toch bijna niet meer voorstellen dat dat voor de digitale agenda ook ging.
Ik ben mijn agenda wel eens verloren door een open raam van mijn auto. Dat was echt beroerd. Als ik mijn Lumiaatje verlies, dan pak ik een andere en ga vrolijk verder. En mijn televisie is vaker stuk geweest dan mijn Lumiaatje. Eind 2019 is het einde ondersteuning voor het Lumiaatje....
Dan raak ik pas in paniek.
Dan zal het de hoogste tijd worden dat Microsoft met zijn opvolger voor Lumia op de markt komt.
De openklapbare Always Connected zak-PC zou dan ideaal zijn.
Op vakantie hoef je dan echt geen tablet-laptop meer mee te zeulen. Op die dingen moet je altijd goed passen: diefstal, beschadigingen, roof, kluisgebruik.

Always connected around-the-world. :)
En als gratis Wi-Fi steeds gewoner wordt, is de next revolution daar, zeg maar.

Op naar een perfectere wereld.
In 2012 had ik al een mini PC als mobieltje. Dat was een Nokia e7.
Het concept was in mijn ogen fantastisch. Een open klapbaar fysieke toetsenbord met een volledig 4" scherm die niet voor de helft werd opgeslokt door een toetsenbord in je scherm. Een stuk minder foute aanslagen was heel fijn. Maar ja,,, verguisd in de media en het was snel over. Een 950 met een e7 toetsenbord, 5G, 64gig opslag en een iets krachtiger processortje zou ultiem zijn.
Misschien is dit iets voor je?
Misschien is dit iets voor je?
Komt redelijk in de buurt, alleen jammer van de camera.
Nokia E7 was een typische voorbeeld van Nokia die wat graag in eigen voet schoot.

Camera E7 was inferieur aan zustertoestel Nokia N8: die was immers "camera telefoon". E7 was "business" telefoon.

Hoe je documenten scant zonder autofocus en opslaat zonder uitbreidbaar geheugen via SD? Tja Nokia verkopers zullen er wel een antwoord op gehad hebben.

E7 had echter geen uitbreidbaar geheugen, niet de top camera. Een mini PC had in die tijd toch beste een uitbreidbaar geheugen. De telefoons konden nl HD filmen 720, waren perfect als media station etc..
En business computing via 16GB, neen bedankt? :-(

Zeker niet na de N900 32GB + SD
Dus de term mini desktop computer zou ik eerder aan de Nokia N900 toeschrijven die een jaartje eerder was uitgekomen als voorlaatste stap naar de ultieme Linux telefoon.

Nokia arrogantie die er toe leidde dat bedrijven die wel al hun (inferieure en incomplete maar groeiende) tech in 1 onverwarrend model propten wel de markt konden veroveren. Zie iPhone.
Voor mij onderweg voldeed de e7 prima met wat ik ermee deed.
De camera bleef logischerwijs achter op de n8, ook omdat er geen ruimte voor was ivm toetsenbord.
Document scannen.... Waarvoor? Alles was bij mij al op pdf.
16gig was toen genoeg voor mij, puur omdat het besturingssysteem niet bulky was. Ik heb er met plezier mee gewerkt en behoorlijk wat tekst weggeramt op het toetsenbordje.
Tuurlijk kan het onder de motorkap allemaal veel beter en tuurlijk was het allemaal ruk wat Nokia deed, maar qua productiviteit en degelijkheid was er niets mis mee het bleef gewoon heel, en toen waren veel andere fabrikaten constructief tamelijk belabberd.
Nu ben ik aan het pielen op een SwiftKey, maar met een e7 ramde je deze post zonder tikfouten een stuk sneller en makkelijker er uit. Ergonomisch zat dat ding verdomde knap in elkaar.
Daarom is een Lumia 950 met een e7 toetsenbord voor mij ultiem en ik zou er zielsgelukkig mee zijn.
Het punt dat ik probeerde maken, Nokia had alles in één enkel toestel moeten proppen en stoppen met aanmodderen.
Muziek en business en fotografie in één toestel? Was dat echt ketterij?
Leuk dat je het ermee kon stellen, maar de onveeleisendheid en mentaliteit van "FM, IR, HDMI, 3,5mm jack, SD card, ik kan best zonder" of koop gewoon een auto met BT van veel gebruikers is dat er tegenwoordig 1000+ betaald wordt voor enkel een scherm en een camera van 2012 niveau.
Want uiteraard, dat toetsenbord dat had ook "niemand" nodig.
Af en toe roert er nog iets en blijkt dat sommigen het heel erg nodig hebben of missen https://twitter.com/chenliangchen
Klopt helemaal.
Het steekt mij ook dat toestellen steeds meer uitgekleed worden, schermen en camera's niet echt beter worden terwijl de toestellen wel prijziger worden.
Het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat steeds meer klanten dit niet accepteren en steeds meer genoegen nemen met een midrange toestel.
Dat is dan ook de rede dat ik een Nokia 6.1 erbij gekocht heb als hobby/weekend toestelletje.
Maar een vervanger voor m'n Lumia 950 zie ik voorlopig nog niet voor m'n geest.
Ik denk na het lumina en Nokia debacle dat Microsoft zich wel een paar keer bedenkt voordat ze weer met een telefoon komen. En perfecte wereld en Microsoft in ėėn zin is toch wel gevoel voor humor.
Of je pakt een samsung note met ingebouwde pen
Mensen gaan geen bril dragen :+
Voor 3D doet men dat niet
Voor AR doet men dat niet
Voor VR doet men dat niet.

Mensen willen niets opzetten. Is al vaak genoeg gebleken.


zelf vind ik het prima trouwens. 3S voegt echt wat toe. AR lijkt me cool, en VR is heel gaaf. Maar de rest van de mensen.....

[Reactie gewijzigd door waah op 3 februari 2019 09:40]

Aan de andere kant, 6 op de 10 Nederlanders is al bril of lens dragend.

Het heeft, denk ik, meer te maken met de draagbaarheid van de betreffende bril. Naarmate dat kleiner en lichter wordt zal de weerstand ook dalen.
Passieve 3D brillen zijn superlicht, en toch.....

En er is een reden dat er Lenzen bedacht zijn. Omdat mensen liever geen bril op willen.

I hope i'm wrong. Maar in het verleden was de strekking toch duidelijk: mensen willen geen bril op voor zulke functies.
Ik ben inderdaad om die reden ook een lensdrager geworden maar moet zeggen dat ik dagelijks ook nog steeds een bril op heb omdat lenzen hun eigen nadeel hebben.

Ik hoop (weet niet of dat ooit technisch haalbaar is) op een apparaatje wat je op de zijkant van je hoofd plakt wat een een holografisch scherm voor je ogen kan toveren. Of dat lenzen zo ver door worden ontwikkeld dat ze als display kunnen functioneren (zijn ze al mee bezig).

Persoonlijk laat ik mode niet in de weg staan van ontwikkeling ;)
Maar een brildrager zit dan met het probleem dat de AR bril dan wel op sterkte moet zijn, dat zal in ieder geval in de begintijd als evoluerende producten elkaar snel opvolgen een probleem vormen want daar worden ze flink duurder van en je kunt er niet gewoon eentje bij de mediamarkt halen. En die lensdrager wil inderdaad juist geen bril op zijn hoofd (anders had ie dat wel).
Precies mijn idee. Als een product wil slagen moet je de vrouwen meekrijgen en no way dat die met iets technisch op hun hoofd gezien willen worden, hooguit iets in de oren.
De revolutie is AI en ik ben benieuwd hoe dat er over 12 jaar uitziet. Google's Duplex geeft al een voorproefje en idem voor het zelflerende Deepmind.
De smartphone is nu al ruim 10 jaar de PC aan het vervangen. Op een paar punten gaat dat heel aardig maar verder dan dat gaat het niet, zeker als je naar gaming voorbij low-end graphs gaat. Een 100W ben je zo aan het verstoken in-game. Een smartphone kan dat niet. Vermogen, volume, warmteontwikkeling, koeling...allemaal basisnatuurkunde die de afgelopen 10 jaar niet geslecht is. Daarnaast is de hardware in de smartphone niet de enige hardware die zich verder ontwikkeld...de rest gaat ook gewoon door.
Alleen gaan de ontwikkelingen bij de smartphone stukken sneller dan bij de desktop.
Wat voor mij de stap van een Samsumg S7 naar een S10 zal zijn is de LTE modem.
Vooral de EU versie:
https://www.samsung.com/s...sor/exynos-9-series-9820/

Maar inderdaad, vroeger liep het mobiele netwerk voor op de telefoons, nu lopen de telefoons al zwaar voor op het mobiele netwerk. Zelfs het zwaar achterlopende Apple op het gebied van LTE modems, kan nog prima mee op de huidige netwerken.

- Camera op de S7 is al mega goed en super snelle focus, dus dat zal iets beter zijn.
- Voor wat ik met de telefoon doe, is de snelheid al meer dan zat.
- En van mij had er een mini schermpje voor de 'selfie' modus op de achterkant gemogen.
Voor video gesprekken, serieus een selfie maken zal nooit gebeuren.

Samsung heeft het al, maar kan altijd nog veel beter: Telefoon als Desktop, daar zit volgens mij nog veel toekomst in.
En niet te vergeten de Lumia's van Windows. Hiermee kon je ook internetten en office applicaties draaien via je laptop op een tv of monitor.
Lumia... Nu maak je wat los hoor...

Ruim vier jaar geleden ben ik overgestapt vanaf een Galaxy S2 naar de Lumia 930 met Windows Phone. Windows Continuum, wat je noemt, had ik niet. Dat is op Lumia 950's met Windows 10 geïntroduceerd. Maar ik heb over de Lumia 930 niets dan lof. De batterij was tot het het einde fantastisch, Goede camera, Super scherm; ook in zonlicht en het super stabiel en snel draaiend Windows Phone 8.1. Qua apps kwam ik op het hoogtepunt, eind 2015 denk ik, niets te kort.

Gebruikt tot een maand geleden. Ik probeer ik nu weer aan Android te wennen op een Nokia 6.1. Na vier jaar begaven proximity sensor, en de speaker functie het na het te vaak laten vallen denk ik. Het nieuwe toestel is een prima telefoon voor weinig geld. Maar het went nog niet. Android voelt erg als een stap terug. Er zijn bijvoorbeeld zoveel meer handelingen nodig om een afspraak in de agenda te zetten, om maar één simpel ding te noemen...

Het ligt ook gewoon aan mij hoor, Android is immers het meest gebruikte systeem in de wereld. De Lumia 930 was voor mij toen een "spektakel", en dat gevoel heb ik nu niet...
Zoveel meer handelingen om een afspraak in de agenda te zetten? Hoe kan het nog sneller dan je vinger te houden op de gewenste dag, om vervolgens in de verschenen popup de gegevens in te vullen?
Dat ligt aan mij.

De basis van agenda in Windows Phone 8.1 was heel simpel. Een afspraak was standaard een 'hele dag' afspraak. Pas als je details wilde invoegen over tijdstip en duur koste het je extra handelingen. Dus gebruikte ik de standaard. Dat was eenvoudig en gaf mij een simpel maar duidelijk weekoverzicht.

Mijn 'fout' is dat ik de Android agenda ook zo probeer te gebruiken. Na op de 'plus' te drukken moet ik eerst vertellen wat voor afspraak het is: een Event, een Goal of een Reminder. Dan zet ik All day aan, en dan pas zet ik in de titel mijn afspraak.
Dat is ook maar wat vaker voor komt. Zelden duren mijn afspraken de hele dag. Dus dat houdt in dat ik op de Windows phone de standaard praktisch gezien altijd moet aanpassen.

In Android gebruik ik de all day functie bijna nooit (het voegt voor mijn overzicht niet zo veel toe), ook niet voor dingen die daadwerkelijk de hele dag duren. Het is voor mij namelijk niet mogelijk om te vergeten dat iets de hele dag ging duren dus hoef ik het ook niet te vermelden.

Het is maar hoe je het bekijkt. En vergeet niet dat bij het wennen aan iets nieuws het gebruik in het begin altijd langzamer en ingewikkelder is dan wat je voorheen gewend was.
Je beoordeelt nu heel Android op de functionaliteit van één bepaalde app. Ik gebruik aCalendar, maar er zijn nog tig andere om uit te kiezen: https://twitgoo.com/best-calendar-apps-android/
Mogelijk vind je gewoon Outlook nog de beste, aangezien je die waarschijnlijk ook op je Windows Phone gebruikte.
Zelf gebruik ik twee toestellen de Nokia 6.1 en een Lumia 950.
De 6.1 is het weekend toestel en de 950 is werk. Ik zie Android als hobby/weekend en moet er niet aan denken om mijn 950 thuis te moeten laten als ik naar mijn werk ga. Dit heeft niet alleen te maken met een agendapuntje, maar het gehele gebruik en interface. Als ik met Android moet werken zal het uiteraard ook wel gaan, echter niet met de souplesse van de Lumia 950 helaas.
Je kan natuurlijk ook eigen snelkoppelingen maken op je bureaublad rechtstreeks naar het maken van een afspraak.
Overigens kun je Android sowieso geheel maken zoals je wenst, als je bepaalde functies bij de hand wil hebben maak je die gewoon.
Daar ben ik nu een half jaar mee bezig.
Maar dat is absoluut niet waar,,,,
Of ik heb tot op heden het licht nog niet gezien.
Als je WM gewend bent,
is Android chaos.
Mee eens, door de vele mogelijkheden is het best chaotisch als je daar daadwerkelijk gebruik van wil maken. Echter als je het eenmaal hebt ingesteld is het natuurlijk fantastisch als het werkt zoals je dat zelf wil.

Ik gebruik overigens Nova Launcher om mijn doelen te bereiken. Is wel even een leercurve, maar er zijn genoeg video's op internet te vinden hoe je eea voor elkaar kan krijgen. Je kan dit vervolgens ook opslaan en bij een evt. nieuw toestel weer gebruiken.
Ik heb verschillende Launcer gebruikt, echter nog niet Nova. Ik ga het bekijken. Thnx
Mijn 6.1 is sinds van de zomer mijn weekend mobieltje, maar voor mijn werk zie ik het nog niet zitten. Het ligt misschien ook aan mij, maar feit is wel dat zijn camera te kort komt.
Ik snap helemaal wat je bedoeld, Android zit wat rommelig en onlogisch in elkaar. Dat went niet zo snel nadat je een ander OS hebt gebruikt.
Telefoon content weergeven of een monitor of tv kun je met elke telefoon doen: Microsoft Wireless Display Adapter
https://www.microsoft.com...vetab=pivot%3aoverviewtab
Die dingen hebben we op mijn werk. Probeer daar maar eens een iPhone aan te verbinden, dat gaat dus niet werken. Androids was echter een fluitje van een cent.
Zeer leuk en artikel.. wat wel interessant is..
Apple heeft wel de blauwdruk gelegd voor de moderne smartphone maar ik zie dat ze met innovatieve ontwikkelingen nu in plaats van voorop elk jaar achter de feiten aan lopen. En met het geweld wat gaat komen zal dat niet gaan veranderen...
Apple heeft de blauwdruk niet gelegd. Het hele smartphone concept en de App store bestonden al. Zie bijvoorbeeld Qtek en HTC.
Apple heeft de blauwdruk gemaakt, dit jaar komen er dus zinloze innovatieve ontwikkelingen bij, waar de meerderheid niet op zit te wachten, veranderen wil niet zeggen verbeteren...
Omdat apple de blauwdruk heeft wil niet zeggen dat andere ontwikkelingen zinloos zijn. en de meerderheid? waarop is dat gebaseerd... zoals het artikel al zegt er komt dit jaar de nodige spektakel op de markt waar weer een blauwdruk voor de toekomst uit kan komen....
Persoonlijk had ik liever gezien dat er innovatie plaats vindt rond deze twee aspecten.

Batterij capaciteit
Gebruiksgemak zou enorm omhoog gaan als je een week of misschien wel een maand zonder opladen kan. Of het opladen van de telefoon moet automatisch gaan. Draadloos opladen zonder dat je je telefoon op een vlakje moet leggen.

Alles in 1 apparaat
Je telefoon gebruiken als het apparaat waar je alles op kan doen. Naadloze overgang naar een extern scherm, toetsenbord en muis. Of naar je auto, fiets, tv, noem maar op.

Er zijn fabrikanten die hiermee bezig zijn. Maar de techniek is nog lang niet bruikbaar.
Een dikke batterij is leuk en handig, maar zie ik meer heil in draadloos laden. Er zijn daar naar mijn mening nog veel te weinig telefoons mee uitgerust. Je komt thuis, legt de telefoon neer op een kastje of andere plek waar je een laadplaat heb ingebouwd of staan en hij begint met laden. Of, zoals bij mij, op m'n nachtkastje.

Gisteren was ik bij de Action en daar lagen tot mijn verbazing gewoon laadplaten in het schap, en dat voor een paar euro! Echt, draadloos laden is zo makkelijk. Geen gedoe met stekkertjes en adapters, gewoon je toestel neerleggen. Ik gebruik het al sinds m'n S6. Daarna een S7 en nu de S9. Je hebt al laadplaten (o.a. van Ikea) die je zelf kan in (onder)bouwen in kastjes, tafels, lampvoeten of andere plekken. Ideaal.

Scenario: koop een paar van die goedkope laadplaten van de Action, leg ze op strategische plekken in huis en je telefoon laadt overal op waar je hem neerlegt. ;)

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 3 februari 2019 10:30]

Een goedkope laadplaat van de Action zou ik niet de hele dag in het stopcontact durven houden als ik er niet bij ben.
In mijn ervaring is het Action spul meestal wel een klasse beter dan het goedkoopste Chinese spul.
Ik zie liever een no-nonses telefoon met stevige bezels, hoofdtelefoonaansluiting en micro-USB, maar wel met een snelle processor, goede camera en veel werk- en opslaggeheugen dan foefjes als draadloos laden, NFC (hoewel dat voor sommigen wel belangrijk is) en een OLED-scherm. Alleen de trend lijkt steeds meer richting foefjes te gaan die ik in ieder geval niet gebruik.
En zo verschilt het van persoon tot persoon. Zo heb ik liever usb-c en is draadloos laden voor mij een vereiste geworden. Ik wil niet meer zonder. ;)

De ideale phone die voor iedereen goed is, zal niet bestaan. Maar goed, een beetje variatie in vraag en aanbod is nooit slecht!
Nou, die laatste drie punten vind ik toch echt wel belangrijk hoor. Ik laad draadloos thuis, maak gebruik van NFC voor contactloos betalen, geen gedoe meer met pasje uit de portemonnee halen en je kan je pincode op je telefoon intoetsen i.p.v. op het pinapparaat. En die OLED schermen zijn gewoon prachtig contrastrijk en is mijn eerdere angst voor inbranden verdwenen aangezien mijn huidige S9 de derde telefoon is met een AMOLED scherm en ik nog geen last heb gehad van inbranden.
USB-C is wel fijn.... Hogere laadsnelheid en geen gepuzzel met goede kant met er in stoppen van het stekkertje.
Als je tien apparaten hebt met micro USB (koptelefoons, speakers, camera’s etc) is het razend onhandig als enkel je telefoon USB-C is.
En dit soort gedachtes is exact wat vooruitgang tegen gaat.
Toch zijn er een paar disign dingen die me nu storen maar als super ervaren worden, vooral door de pers en mensen die recensies schrijven, en vooral de fabrikant hij moet toch iets...
1- dun is super, maar battery daardoor zeer slecht.
2- dunne rand, daardoor kun je je tel niet meer normaal vast houden.
3- vingerscan voorkant lelijk, aan de achterkant super onpraktisch
4- geen muziek jack aansluiting, daardoor voor veel mensen niet meer interessant.
5- meer megapixels is beter, hebben we bij camera's ook gezien niet waar dus
Wat betreft het laatste punt ben ik het voor het scherm met je eens. Alles boven Full-HD (1080p) op een scherm die niet groter is dan pak 'em beet 7 inch is onzin. Het is gewoon onzichtbaar voor het blote oog. Ik heb een S9 met 2960x1440 resolutie en zie geen verschil als ik deze in Full-HD modus zet, heck, zelfs op 720p zie ik nauwelijks verschil. Ik heb hem dus altijd in 1080p Full-HD modus staan aangezien dit makkelijker te behapstukken is voor de grafische soc en de telefoon dus zuiniger is met de batterij.
Wat moet ik met de strijd om deze fancy taart? Ondertussen wordt de degelijke appeltaart vergeten. Er zijn gewoon toestellen die voor het gros van de gebruikers top zijn, 3 jaar geleden al, nu nog steeds en over 5 jaar nog. Bv de iPhone SE. Onderhoudt dat ding en breng kleine updates aan. Ondertussen gaat het gerucht dat de volgende iOS-versie niet meer geschikt zal zijn voor de SE. Ik wil die fancy taart niet, ik wil appeltaart, met een klein toefje slagroom. ik heb de indruk dat de Android-wereld dit een stuk beter aanpakt dan Apple met haar blinde streven idioot kostbare en te grote fashion-phones op de markt te brengen.
Wat houdt je tegen om over te stappen naar Android als je daar wel het gewenste formaat telefoon kunt krijgen? Vermoedellijk verdient Apple te weinig aan de SE (lees = te goedkoop) en daarom moet 'ie er uit. Ik ken best wat mensen die al jaren trouw een SE gebruiken en die maken zich nu al (terecht) zorgen wat ze moeten kopen als de SE er niet meer is.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 3 februari 2019 11:01]

Zou de SE het enige Apple produkt zijn in huis en op mijn werk, dan is de stap simpel. Maar ik maak van veel Apple-spul gebruik, kortom, een soort van vendor-lock-in. Daarnaast ook behoorlijk wat apps gekocht. Alles werkt nu prima samen, naadloos.

Qua te weinig verdienen door Apple: als Apple een SE2 uitbrengt voor de prijs van XR of zelfs XS dan kies ik nog steeds voor de SE2: it’s the size that matters, not the price. Al vind ik de huidige iPhones wel heel erg kostbaar.
Wat ik nou niet snap... Als je een sensor maakt met een Quad Bayer layout, waarom zet je dan niet gewoon 4 kleurfilters voor elke sensor (RGB+W). Als elke sensor toch uit 4 pixels bestaat, dan ben je van dat hele bayer gedoe en dus ook alle nadelen ervan af (denk aan het bekende gestreepte overhemd dat een regenboog wordt).

Door nog steeds bayer te gebruiken doe je erg af aan de techniek op deze manier. 1 subpixel per kleur zou natuurlijk veel beter zijn, tenslotte gebruiken we deze techniek ook voor beeldschermen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 februari 2019 11:49]

4 sensors combineren tot 1 pixel is wat bayer doet (alleen is dat RGGB in plaats van RGBW). Er zijn ooit camera's geweest waarbij die sensors onder elkaar lagen (Foveon sensor), en je dus idd effectief 1 pixel kreeg. Als ze echter naast elkaar liggen zoals in de huidige camera sensors krijg je nog steeds kleurartifacten als regenboog overhemden (moire effect). Natuurlijk geldt wel dat des te meer sensors je op een hoop gooit, des te minder de artefacten worden, maar dan gaat de resolutie ook steeds verder achteruit. Meestal kiest men voor een hogere resolutie omdat helderheidsverschillen het beeld meer bepalen dan kleurverschillen. De kleurartifacten zoals moire probeert men dan in software te minimaliseren (hetgeen meestal toch heel aardig lukt en je moet tegenwoordig goed je best doen wil je een foto maken waar dat in te zien is)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True