Het lijkt erop dat het wegverkeer bezig is met een transformatie naar geëlektrificeerd vervoer. Zo zijn elektrische fietsen al jaren een normaal straatbeeld en dat geldt ook steeds meer voor elektrische scooters en brommers. Tegelijkertijd maken elektrische auto's een flinke opmars. Het ziet ernaar uit dat in 2019 een recordaantal van ongeveer 35.000 vol-elektrische auto's zal worden verkocht. Veel minder bekend zijn andere vormen van elektrisch vervoer, zoals bussen, vrachtwagens en vliegtuigen. Die eerste twee hebben we al eens eerder besproken in een achtergrondartikel, maar tot nu toe hebben we het nog niet gehad over elektrische motoren.
De Emflux One, die in 2020 beschikbaar moet komen
Ook van motoren bestaan namelijk al vele jaren elektrische varianten van een twintigtal fabrikanten. Je hoort ze niet, ze trekken razendsnel op en je laadt ze gewoon op met een simpel stopcontact of, net als auto's, aan een laadpaal. Over het algemeen gelden dezelfde voordelen als bij elektrische auto's: direct koppel, niet meer schakelen, lage kosten per kilometer en geen lokale uitstoot. Tegelijk zijn auto- en motorrijders twee verschillende doelgroepen, met verschillende motivaties voor hun vervoermiddel en die ook van individu tot individu flink verschillen. Veel motorrijders vinden het bijvoorbeeld leuk om te toeren over landelijke weggetjes, anderen doen graag het woon-werkverkeer per tweewieler omdat dit, zeker bij files, veel vlotter gaat. Voor de verschillende typen rijders zijn er verschillende uitdagingen: de beperkte accucapaciteit, de laadinfrastructuur met andere eisen dan die voor auto's en de kosten.
In dit artikel bekijken we de stand van zaken, de technische verschillen, de voor- en nadelen en de praktijk.
Nieuwe merken
Circa 1,5 miljoen Nederlanders zijn in het bezit van een motorrijbewijs en bijna de helft hiervan heeft ook een eigen motor, zo blijkt uit cijfers van de Bovag en het CBR. Het aantal motorrijders zit in de lift, want sinds 2017 is het met 5,6 procent toegenomen. Ook de verkopen nemen toe, in tegenstelling tot die van auto's: er rijden meer dan 740.000 motoren rond. In België zijn motoren, met 500.000 stuks op een kleinere bevolking, al even populair. Gemiddeld rijden motorbezitters 1200 tot 3400 km per jaar, wat vooral recreatief gebruik en eventueel zomerse woon-werkritten impliceert.
Geschiedenis
Net als elektrische auto's zijn ook elektrische motoren niet nieuw. Het eerste patent dateert al van 1895, en tussen 1911 en 1946 werden ze door een aantal bedrijven geproduceerd, al ging het voor een groot deel om prototypes. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd een elektrische motor met eenwielige aanhanger populair, mede doordat brandstof op rantsoen was. De producent, Columbia ParCar, bestaat nog steeds en maakt tegenwoordig onder andere elektrische golfkarretjes.
In de decennia die volgden, werden met regelmaat nieuwe elektrische motoren aangekondigd, maar er kleefden altijd behoorlijke nadelen aan: ofwel het bereik ofwel de snelheid. Een redelijk bereik hield vaak een lage maximumsnelheid in en andersom. Bij een motor heb je simpelweg minder fysieke ruimte voor de accu. Bovendien was de energiedichtheid tot het lithium-iontijdperk vrij laag.
Aan het begin van de 21e eeuw veranderde dit. Verschillende bedrijven kwamen met elektrische motoren, aanvankelijk vooral voor dragracedoeleinden. In het jaar 2000 vestigde Killacycle een record door kortstondig 270km per uur te rijden in Phoenix, Arizona. In 2009 werd een heuse 24-uursrace gehouden met elektrische motoren en in datzelfde jaar werd een race gewonnen door een team dat een afstand van 61km in minder dan 26 minuten aflegde: gemiddeld 141km/u. In 2011 reed Chip Yates op het bekende Pikes Peak 317km/u met zijn elektrische Swigz-superbike.
Elektrische motoren van Zero
Bekende en minder bekende merken
Bestaande motorfabrikanten moesten, net als in de autobranche, aanvankelijk niets hebben van een elektrische aandrijflijn. Los van prototypes van Yamaha, Honda en Harley Davidson, bestond de markt vrijwel volledig uit nieuwkomers. De grootste fabrikanten van elektrische motoren zijn het Amerikaanse Zero en het Italiaanse Energica. Zero, een Amerikaans bedrijf dat in Europa vrijwel gelijktijdig met Tesla de Europese markt betrad, werd in 2006 opgericht. In 2012 verschenen de eerste productiemodellen. Fabrikant Energica betrad de markt in 2014.
Andere merken die al enkele jaren elektrische motoren produceren, zijn onder andere Čezeta, Curtiss, Current, Electro Force Cycles, Evoke, Gogoro, KTM (off-road), Mahindra, Tacita en Victory. De lijst wordt snel langer, want bijna maandelijks lijken er nieuwe spelers aan te komen, vooral start-ups. Voorbeelden van nieuwe bedrijven die onlangs nieuwe (elektro)motoren hebben aangekondigd, zijn Cake, Emflux, Evoke, Fonzarelli, Newron, RMK, Sur Ron en het Nederlandse NXT.
Elektrische modellen van het Italiaanse Energica
Zero en Energica
Zero ontwikkelt zijn eigen elektromotor, die met het oog op het gewicht grotendeels van aluminium wordt gemaakt. De Z-force was het eerste model, maar inmiddels zijn er verschillende modellen, zoals de Zero S, SR, DS en FX. In 2012 werd al een bereik van circa 160km gehaald volgens de Amerikaanse EPA-test, hoewel dat een speciale uitvoering van de Zero S en DS betrof: de ZF9 Power Pack.
Zero biedt verschillende configuraties met een kleine en een grote accu van respectievelijk 7,2 en 14,4kWh, maar het belangrijk om op te merken dat de nominale capaciteit een stukje lager ligt. De kleine van de DS ZF7.2 is volgens Zero bijvoorbeeld goed voor circa 63 snelwegkilometers en 132 in stadsverkeer. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat daarbij wordt uitgegaan van Amerikaanse snelwegen; Zero gaat bijvoorbeeld uit van 113 km per uur. In België en Nederland is de maximumsnelheid met respectievelijk 120 en 130km/u hoger en zal het bereik in de praktijk dus lager zijn. Daar komt bij dat fabrikanten over het algemeen wat optimistisch zijn met hun opgave en dat het bereik in de winter lager ligt. Uitgaande van cijfers van Zero zelf haalt de grote ZF14.4 circa 126 snelwegkilometers en 262km in de stad. Dan is er ook nog de eerder genoemde Power Pack-optie, waarmee het bereik toeneemt tot circa 156 snelweg- en 328 stadskilometers op basis van een 18kWh-accu (waarvan de nominale waarde wat lager ligt). Nogmaals, uiteraard is dit bereik zeer afhankelijk van de gereden snelheid en de weersomstandigheden. Zie ook de pagina over laden, snelheid en range anxiety.
Het Italiaanse Energica werd officieel in 2014 opgericht en komt voort uit de CRP Group. Die ontwikkelde in 2010 de elektrische eCRP-racemotor, die in datzelfde jaar zijn debuut maakte in Assen. De motor was van de grond af ontwikkeld als elektrisch en dus niet gebaseerd op bestaande benzinemodellen. Na verschillende iteraties van de eCRP werd in 2012 een prototype getoond van het eerste officiële model: de Ego. Energica heeft momenteel drie modellen in zijn portfolio: de Eva, de Ego en de Eva EsseEsse9. Het 2019-model van de laatstgenoemde heeft een topsnelheid van 200km/u en komt volgens de fabrikant zo'n 150km ver met gecombineerd gebruik van stads- en snelwegkilometers. Hiervoor wordt een 13,4kWh-accu gebruikt, waarvan netto zo'n 11,7kWh beschikbaar is. Iets waarmee Energica zich onderscheidt van andere e-motorbouwers - uitgezonderd Harley Davidson - is het feit dat alle motoren standaard snelladen ondersteunen. Al enkele jaren zijn de motoren voorzien van een CCS-plug voor dc-laden, waarop ook een Type 2-stekker is aan te sluiten voor ac-laden bij reguliere laadpalen.
De gevestigde fabrikanten
Hoe zit het met de bestaande motorbedrijven? Die hebben zich tot nu toe redelijk afzijdig gehouden en de markt overgelaten aan start-ups, in lijn met wat we enkele jaren terug ook met elektrische auto's zagen. Wel zijn er diverse elektrische scooters uitgekomen, onder andere van BMW, Yamaha en Honda. KTM, een veel kleinere traditionele fabrikant, heeft wel een elektrische variant uitgebracht, maar dan specifiek voor offroad gebruik. BMW heeft geen elektrische motor, maar wel sinds 2013 een scooter: de C Evolution. Deze is ook voor woon-werkverkeer interessant dankzij een geclaimd bereik van 100 en zelfs 160km voor de 'Long Range'-versie. De maximumsnelheid is wel beperkt tot respectievelijk 120 en 129km/u.
BMW heeft nog geen elektrische motor, maar wel een scooter: de C Evolution
Daarnaast hebben Harley Davidson, Honda en Yamaha enkele jaren prototypes van elektrische motoren getoond en komen sommige daarvan binnenkort op de markt, zoals de LiveWire van Harley Davidson. Daarvan werd al in 2014 een prototype getoond, maar dit jaar wordt hij daadwerkelijk geleverd. Hij heeft een 15,5kWh-accu met een bereik van 152km bij gecombineerd gebruik en 235km in de stad. Hij is op te laden via een regulier stopcontact, maar ook via een dc-snellader met ccs-stekker. In de VS kost hij zo'n 30.000 dollar. Hij heeft een 4,3"-touchscreen en ondersteunt bluetooth, gps en 4g. De uitlevering van de LiveWire was tijdelijk stilgelegd vanwege een mogelijk probleem met ac-laden, maar lijkt inmiddels weer te zijn hervat.
De Harley Davidson LiveWire
Yamaha's patentaanvragen wijzen erop dat de fabrikant bezig is met een elektrische superbike en naked bike. De fabrikant toonde eerder een aantal prototypes, zoals de PED2 en PES2. Een productiemodel is vooralsnog uitgebleven, al heeft het bedrijf wel elektrische scooters en een de TY-E- offroad motor. Ook Honda heeft elektrische motoren op de planning staan, maar vooralsnog gaat het om een offroad CR Electric-dirtbike en richt het bedrijf zich vooral op scooters. Dat kan veranderen nu het voor 2020 de eerste elektrische Honda-auto op de planning heeft staan: de eigenzinnig vormgegeven Honda E. BMW heeft eind 2018 de ER80 voorgesteld, die op een iconische BMW-motor is gebaseerd, maar dan met een elektrisch ontwerp. Vooralsnog is dat alleen nog een schets.
Waterstofmotor?
Een motor op waterstof zou kunnen 'tanken'. Onder andere Honda heeft een patent voor een elektrische motor op waterstof. Dit levert wel weer andere knelpunten op. Zo is nog steeds een accu nodig en is een brandstofcel relatief groot. Dat geldt ook voor de stevige opslagtank, waarin het gas op 350-700 bar wordt opgeslagen. Een ander probleem is de infrastructuur.
De traditionele motorfabrikanten hebben het dus tot nu toe, op Harley Davidson en KTM na, laten afweten. Wel zijn Honda, Kawasaki, Suzuki en Yamaha een samenwerkingsverband aangegaan op het vlak van accu's voor scooters en motoren, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar een universeel systeem voor accu's dat het mogelijk moet maken om deze te wisselen. Een van de problemen van de ontwikkeling van elektrische motoren is de beperkte ruimte voor accu's en de kostprijs ervan, oftewel het beperkte bereik en de meerprijs ten opzichte van benzinemotoren. De vier grote Japanse fabrikanten zijn hiervoor een consortium gestart. Yamaha werkt op dit vlak al samen met Gogoro voor elektrische scooters. Het concept is interessant en ook veel praktischer toepasbaar dan bij auto's, maar tegelijk beperkt het de ontwerpkeuzes voor fabrikanten.
De meeste elektrische motoren worden gemaakt door start-ups als Zero en Energica. De gevestigde fabrikanten hebben voornamelijk prototypes laten zien, zoals deze futuristische Honda Chopper (uit 2014). Alleen KTM en Harley Davidson hebben productiemodellen.
Een reden dat de bestaande fabrikanten wat huiverig zijn, is dat een elektrische motor op dit moment niet per definitie een verkoopsucces wordt. De vraag is nog laag en de ontwikkelingskosten zijn daardoor relatief hoog. Tegelijk gaan de ontwikkelingen snel. Een nieuw type accu met een beduidend hogere energiedichtheid, zoals solid state, zou vooral bij motoren tot een enorme doorbraak kunnen leiden. Toch is het goed denkbaar dat elektrische motoren, in navolging van ev's, ook zonder doorbraak in de komende jaren populairder worden.
Aandrijving, ontwerp en aandachtspunten
Het is wat kort door de bocht om de voor- en nadelen van elektrische auto's op motoren te projecteren. Enerzijds zijn er andere doelgroepen en gebruiksdoelen, anderzijds zijn er ook technische verschillen. Een simpel voorbeeld is regeneratief remmen. Bij auto's wordt dit ook wel one pedal driving genoemd - bij motoren zou je het one-hand-driving kunnen noemen. Het is een andere manier van rijden, die als extra voordeel heeft dat tijdens het afremmen energie wordt teruggewonnen - de elektromotor wordt een dynamo - en een auto dus zuiniger rijdt. Een elektrische motor kan ook regenereren en dat vergt in eerste instantie wat gewenning - in een scherpe bocht betekent remmen op het achterwiel dat de bocht 'korter' wordt. Op moderne e-motoren kun je het eenvoudig aan- en uitzetten. In de stad en de bergen rijdt dit het prettigst, maar op de snelweg heeft het minder zin.
Omwille van wat extra accucapaciteit heeft dit prototype van Curtis een opvallend langgerekte vorm
Aandrijving
Net als een elektrische auto heeft een elektrische motor geen transmissie en koppeling. Je hoeft dus niet te schakelen. De een vindt dit heel ontspannen rijden, maar een ander kan dit juist als gebrek zien; het is minder actief motorrijden. Ook is de aandrijving, alles wat tussen de motor en het wiel zit, eenvoudiger dan bij een auto. Nagenoeg alle motoren hebben achterwielaandrijving. Bij een elektrische motor is het weliswaar relatief eenvoudig om tweewielaandrijving te realiseren, namelijk door ook een motor in het voorwiel te plaatsen. De kans dat we dit veel gaan zien bij wegmotoren, is echter klein; het stuurgedrag is er niet bij gebaat. Voor offroad rijden zou het nut kunnen hebben, maar tot nu toe wisten tweewielaangedreven motorfietsen nooit veel tractie te genereren.
Er zijn motoren waarbij de elektromotor, net als bij sommige elektrische fietsen, in het wiel zit. Dit maakt de constructie eenvoudiger, omdat er dan geen ketting of riem nodig is om het wiel aan te drijven. Het is ook goedkoper te produceren, omdat er geen aanpassingen aan het frame nodig zijn. Het heeft wel gevolgen voor het onafgeveerde gewicht. Dat moet zo laag mogelijk zijn voor een effectievere vering en demping, en de daarmee samenhangende grip met de weg. Bij een fiets is dit vanwege de relatief lage snelheid geen probleem, maar bij een snelle motorfiets wel. Vandaar dat een buiten het wiel geplaatste motor de voorkeur heeft en er dus een ketting of riem nodig is voor de aandrijving. Zowel een ketting als een riem vergen wat onderhoud - opspattend straatvuil en zand moet schoongemaakt worden - en ze moeten om de 20 a 30.000km vervangen worden. Een ketting is iets beter hoorbaar.
De Johammer heeft een wat eigenzinnige vormgeving, maar heeft volgens eigen zeggen een bereik van 200km
Gewicht
Het gewicht van een motor is een belangrijke factor. Een zware en grote motor is minder gemakkelijker te hanteren en manoeuvreren op lage snelheden. Ook het eventuele 'op de bok'-zetten, vereist kracht. Elektrische motoren wegen gemiddeld zo'n 200 tot 280kg. Dat is niet per definitie zwaarder dan benzinemotoren, maar zeker bij modellen met een grotere accucapaciteit of gericht op supersport, is het een aandachtspunt. De ruimte voor accucellen is beperkt, ook om het gewicht niet te veel te laten oplopen. Modellen van Energica hebben 'park assist' om het manoeuvreren te vereenvoudigen. De motor kan dan stapvoets voor- of achteruitrijden en ook een stoeprand omhoog rijden zonder dat dit veel fysieke inspanning kost.
En verder
Het koppel van een elektrische motor is hoger dan dat van reguliere motoren en het is direct beschikbaar. Je hoeft niet eerst terug te schakelen als je flink 'gas' wil geven. Je sprint dus erg vlot weg en ook inhaalacties op de snelweg gaan bijzonder rap. Overigens hebben elektrische motoren vrijwel altijd een snelheidslimiet. Meestal tussen de 150 en 220 kilometer per uur, al zijn er ook modellen die niet harder gaan dan bijvoorbeeld 120km/u. Snelheid heeft een enorme impact op het energiegebruik en dus de afstand die je kunt afleggen. Zie ook de volgende pagina's.
In principe is elektrisch motorrijden, door het ontbreken van versnellingen en koppeling, voor beginners een stuk eenvoudiger om te leren. Helaas vormt de prijs voor velen nog een struikelblok - vooral het tweedehands aanbod is zeer beperkt. De goedkoopste tweedehands elektrische motoren zijn te vinden tussen de vijfduizend en achtduizend euro, maar vanwege het geringe aanbod zijn prijzen van ver over de tienduizend euro geen uitzondering.
Laden, snelheid en range anxiety
Laden en snelladen
Net als met een elektrische auto krijg je met een elektrische motor te maken met laden in plaats van tanken. Deels gelden daarbij voor beide voertuigen dezelfde voor- en nadelen, maar daarnaast zijn er specifieke aandachtspunten voor motoren. Een voordeel is dat een elektrische motor voldoende heeft aan een simpel stopcontact. Als elektrische-motorrijder hoef je dus in principe geen laadpaal te installeren of aanpassingen te doen in de meterkast. Ook onderweg kan dat van pas komen; stroom is praktisch overal beschikbaar.
In de meeste gevallen is een stopcontact voldoende om een motor op te laden
Nadelen zijn er ook. Zo kunnen veel motoren niet snelladen via dc en dus alleen ac-laden via een openbare laadpaal of een stopcontact. In veel gevallen zal dat voldoende zijn, maar voor langere ritten is dit een significant probleem. Bij een snellader is de accu binnen twintig tot dertig minuten vol, maar bij een reguliere lader kan dat uren duren. Er zijn fabrikanten die in een snellaadfunctie voorzien, zoals Energica en Harley Davidson, maar bij andere fabrikanten ontbreekt dat vooralsnog. Soms wordt alleen een stopcontactlader meegeleverd, zoals bij Zero, en is een Type 2-kabel alleen voor een meerprijs beschikbaar. Kabels voor dc-laden worden nooit meegeleverd, want die hangen standaard bij snellaadstations.
Range anxiety: hoever kun je rijden?
De meeste moderne elektrische auto's kunnen intussen meer dan driehonderd à vierhonderd kilometer rijden zonder te hoeven bijladen. Voor motoren is dat een wat lastiger verhaal. De specifieke uitdaging voor motorfabrikanten is dat er weinig ruimte is voor een accu en tegelijk het gewicht binnen de perken moet blijven; je moet de motor immers ook lopend nog kunnen hanteren. Door de hogere energiedichtheid van benzine zijn benzinemotoren eenvoudig compact te produceren. Bij elektrische motoren kan dat ook, maar dat heeft dus een direct gevolg voor het bereik. Een relativering is dat veel benzinemotoren gemiddeld ook niet verder komen dan 200 tot 300km, maar voor lange ritten kun je deze op dit moment weer sneller van nieuwe energie voorzien. De energiedichtheid van accu's neemt wel toe, maar nog niet snel genoeg om dit probleem op korte termijn te overwinnen. Dat betekent dat range bij motoren langer een struikelblok zal blijven dan dat bij auto's het geval is. Ook de uitbreiding van de infrastructuur, zowel voor traag- als voor snelladen, is vooral gericht op auto's en veel minder op motoren. Dat laatste is overigens ook een voordeel. Bij steeds meer restaurants, supermarkten en winkelcentra in binnen- en buitenland worden snelladers geplaatst. Door eet- en plaspauzes slim te combineren hoeft het laden dan relatief weinig tijd te kosten.
De Zero DSR
Luchtweerstand
In vergelijking met een gemiddelde auto heeft een motor in relatieve zin een slechtere stroomlijning. Die stroomlijning én de snelheid zijn van grote invloed op de maximale rijafstand. Hoe lager de weerstandscoëfficient, oftewel de Cw-waarde, hoe beter de motor de luchtweerstand kan overwinnen en hoe minder energie hij daarvoor nodig heeft. De luchtweerstand is gelijk aan de frontale oppervlakte van een motor of auto maal de weerstandscoëfficient maal de luchtdichtheid maal de snelheid in het kwadraat gedeeld door twee. De matige stroomlijning wordt gecompenseerd doordat de frontale oppervlakte van een motor is een stuk kleiner en het gewicht een stuk lager, waardoor motoren veel minder energie nodig hebben om een eind te kunnen rijden. In het geval van de eerder genoemde Zero-motoren, levert een 18kWh-accu, waarvan de nominale capaciteit een stukje lager ligt, een bereik op van circa 156 snelweg- en 328 stadskilometers: 50 tot 110Wh per kilometer. Ter vergelijking: een Tesla Model 3 verbruikt gemiddeld zo'n 154Wh.
In de winter of met slecht weer, zoals regen en harde wind, is de weerstand nog hoger. Net als bij een auto is de snelheid grotendeels bepalend voor het bereik. Snelweggebruik kost beduidend meer energie en wie continu 130km per uur of harder rijdt, zal dat direct merken aan het resterende bereik. Het verschil tussen 50 en 130km/u kan een factor vijf meer energie verbruiken, laat staan nóg hogere snelheden. Zie ook de ervaringen op de volgende pagina.
Woon-werkverkeer
Hoewel er ook mensen zijn die recreatief rijden, zie de ervaringen van mede-tweakers, worden veel e-motoren vooral gebruik voor woon-werkverkeer. Gemiddeld gezien is het bereik daarvoor vaak voldoende en in veel gevallen kan er op het werk ook bijgeladen worden. De kosten per kilometer zijn dan verwaarloosbaar laag en thuisladen met een motor is een stuk makkelijker dan met een auto, ook als je geen eigen oprit hebt. De lage verbruikskosten, en vermoedelijk ook de onderhoudskosten, compenseren de relatief hoge aanschafprijs.
Stroom is overal, maar niet iedere werkgever of opdrachtgever zal bereid zijn om een verlengsnoer uit te rollen als er geen laadpalen in de buurt zijn. Snelladers zijn een alternatief voor lange afstanden, maar niet iedere motor kan daar standaard mee overweg en bovendien vind je ze vooral langs de snelweg. Voor recreatief gebruik zijn elektrische motoren daarom over het algemeen minder geschikt. Langs bochtige landweggetjes zijn amper laadpalen te vinden. Al zijn er ook elektrische motorrijders die dit wel doen.
Ervaringen van tweakers
Hoe elektrisch motorrijden in de praktijk gaat, kunnen we beter aan de motorrijders zelf vragen. Hieronder lees je de motivaties en ervaringen van vier tweakers.
Felicio rijdt sinds vijf maanden op een Zero DS ZF11.4 die hij voor 7000 euro tweedehands heeft gekocht.
"Ik rij nu al vijf maanden elektrisch en de redenen om hiertoe over te gaan waren kosten, onderhoud en geluid. Ik vind het fijn om met zo min mogelijk geluid te kunnen rondrijden. Bovendien vind ik het ontzettend vervelend als er 'iets' aan de hand is en je het moet repareren. Algemeen onderhoud en klein knutselwerk zijn niks voor mij. Met elektrisch is dat niet of in ieder geval veel minder aan de orde.
Elektrisch motorrijden vind ik geweldig; het rijdt zo soepel! Vooral als je op een nieuw wegdek rijdt, voelt het bijna alsof je over de weg zweeft. Zelfs nu nog krijg ik daarvan automatisch een glimlach op mijn gezicht. Bovendien valt het me op dat je veel meer hoort; als een auto me op de snelweg aan het inhalen is, hoor ik hem duidelijk aankomen.
Noedell op zijn Zero DS ZF11.4
Voor het overgrote deel gebruik ik mijn motor voor woon-werkverkeer. Toeren met deze motor ben ik eigenlijk niet van plan. Op de route die ik rij van en naar huis, mag ik een behoorlijk lang stuk 130km/u rijden. Dat vind ik als bestuurder wel leuk, maar de accu vindt dat niet. Ik merk dat de streepjes die het accupercentage aangeven, dan redelijk rap wegsmelten. Als het rustig is op de weg en ik lekker doorrij, red ik het soms wel om bijna driekwart van een volle accu leeg te rijden op een stuk van nog geen 50km. Maar als er een lange file staat, en ik dus erg rustig moet rijden, heb ik ruim driekwart van de lading over als ik op mijn bestemming aankom. De impact is dus, niet geheel verrassend, enorm te noemen.
Voor het opladen gebruik ik een normaal stopcontact. Op mijn motor zit een C13-aansluiting, je weet wel, zo een die je ook in je pc prikt. Er is ook een uitvoering beschikbaar met een 'charge tank' waarmee je sneller kunt laden bij openbare laadpalen. Ik parkeer mijn motor op het werk in de fietsenstalling en daar is altijd wel een leeg stopcontact te vinden.
De eerste vraag die ik krijg als mensen erachter komen dat ik op een elektrische motor rij, is wat het bereik is. Een terechte vraag, want de actieradius is toch wel een beetje het zwakke punt. Soms zijn mensen ook oprecht verbaasd omdat ze niet wisten dat er elektrische motoren bestaan. En mensen vragen vaak of ik het 'echte' motorgevoel en geluid niet mis. Nou nee, ik hoef niet zo nodig 'vroem vroem' te horen.
Toen ik de motor net had, greep ik nog weleens mis doordat ik links geen koppelingshendel meer heb. Actief kunnen rijden, zoals schakelen en met slippende koppeling, is leuk, maar ik mis het niet echt. Mijn motor heeft een eco- en een sportmodus. Toen ik hem net had, reed ik voornamelijk met de ecomodus ingeschakeld. Je merkt dan duidelijk dat hij regeneratief remt en dus flink vaart mindert als je het 'gas' loslaat. Ik kon hier zonder moeite aan wennen, maar in het begin was het even een vreemd gevoel als je bijvoorbeeld een bocht moet maken en het gas loslaat. Omdat ik voor mijn woon-werkafstand voldoende capaciteit heb, staat de motor momenteel meestal in de sportstand.
Wat de kosten betreft gooit de aanschafprijs een beetje roet in het eten, al zou ik denken dat je onderaan de streep op hetzelfde uitkomt. Het opladen is letterlijk centenwerk. Ik rijd in vijf dagen per week zo'n 370km. Als ik alle ellende meetel, zoals reparaties voor een gemiddelde occasion, dan scheelt het wel een boel geld, maar vooral stress."
Sjerp rijdt sinds maart 2018 elektrisch op een Energica Esseesse9. Hij gebruikt deze los van woon-werkverkeer ook voor recreatieve ritten en vakanties in het buitenland.
“Jaarlijks heb ik een zogenaamd motorweekend met een clubje van 16 tot 18 vrienden. Ik rijd zelf elektrisch, samen met een andere vriend, en de rest rijdt op benzine. Meestal gaan we naar Duitsland, zoals de Harz Eifel of Westerwald. Omdat mijn motor kan snelladen, kan ik redelijk meekomen met de rest. Er staan tegenwoordig overal snelladers, ook in het buitenland, en met een beetje planning kom je dan een heel eind. Met name in Nederland is de infrastructuur uitstekend, maar dankzij het Europese Ionity wordt het in Duitsland nu ook snel beter. Natuurlijk zijn er op lange afstanden wel verschillen, maar we komen elkaar altijd weer tegen bij een stopplaats voor de lunch of een kop koffie. We zoeken dan bij voorkeur een stopplaats met snelladers. Als 18 man ergens wat gaat eten ben je sowieso wel even bezig en zou je zelfs met een ‘trage' ac-laadpaal een heel eind kunnen komen. Het grootste verschil is de terugweg; dan wil iedereen weer zo snel mogelijk naar huis. Dan moet je genoegen nemen met een wat lagere gemiddelde snelheid dan benzinemotoren.
Maar eenmaal ter plaatse zijn er tijdens recreatieve ritten eigenlijk weinig verschillen meer. Een toerrit van 300km is prima te combineren met de hele groep. Als elektrisch motorrijder kun je perfect meekomen. Tijdens berg- en heuvelritten ervaar ik de elektrische rijeigenschappen, zoals de regeneratie, als een enorm voordeel. Tijdens het dalen win je energie terug en in de bochten hoef je nauwelijk te remmen. Vooral bij haarspeldbochten en heuvelop is het genieten, want iemand met een benzinemotor wordt dan al snel een beetje zenuwachtig als je achter hem rijdt - en schakelt dan wel eens verkeerd. Dankzij het directe koppel is dat voor een elektrische motor geen enkel probleem en het niet hoeven schakelen rijdt zeer ontspannen.
In Duitsland laden bij een boerderijrestaurant
Je maakt bovendien leuke dingen mee, want als elektrisch motorrijder kun je je verheugen op veel bekijks. Veel restaurants en hotels helpen je graag aan stroom en vervolgens zetten ze dan enthousiast op Facebook dat ze hun eerste elektrische motorrijders hebben mogen verwelkomen. Het brengt een beetje het avontuur terug. In Nederland heb ik overigens voldoende bereik voor mijn woon-werkverkeer of ritjes in het weekend en heb ik niet eens laadkabels bij me.
Dat je er op de heen- en terugweg van een buitenlandreis iets langer over doet, kun je overigens ook al voordeel zien. Ik merk dat ik vaak meer uitgerust aankom dan iemand die een stuk van 600km vrijwel ineens heeft gereden.”
Tweaker Hans (hcpl) uit België rijdt sinds augustus (zakelijk) met de Zero SR/F Premium en heeft er nu zo'n 3000km op zitten.
"Ik ben specifiek voor de SR/F gegaan, omdat ik bij de S(R) en DS(R) wat minder onder de indruk was van het vermogen en die voor mij te compact aanvoelden: crossbrommergevoel zeg maar. Met andere elektrische motoren heb ik geen ervaring. Het enige echte alternatief is volgens mij de Energica, maar die heeft een ketting en dat wil ik niet voor woon-werkverkeer. Hiervoor had ik een Triumph Street Triple, die ik voor de Zero heb ingeruild. Deze gebruikte ik alleen bij mooi weer, zodat de ketting minder vaak gesmeerd hoefde te worden. De riem van de Zero vraagt minder onderhoud, is minder vuil en is ook stiller in gebruik. Een ander minpunt aan Energica vond ik de kilometerbeperking in hun garantie, wat niet het geval is bij Zero.
De voornaamste drijfveer voor de aanschaf van een elektrische motor waren de kosten. Voor aanschaf van de Zero gebruikte ik mijn BMW R1200 GS 2016 voor woon-werkverkeer en vooral de hoge onderhoudskosten vielen me op. Klein onderhoud kost rond de 278 euro en voor groot onderhoud betaal je 455 euro. Deze moeten afwisselend elke 10.000 km worden uitgevoerd. Die kosten vallen nu grotendeels weg, al blijven er dan nog de remmen, remvloeistof en banden over.
Ik ben zeer positief over elektrisch motorrijden. Een jaar of zes terug ben ik met motorrijden begonnen omdat je met de motor gemakkelijker door files kunt rijden, wat wettelijk is toegestaan. Een groot gemak van elektrisch rijden is dat ik in de file nu ook niet meer hoef terug te schakelen als ik moet vertragen, en vervolgens weer opnieuw moet schakelen om weer op snelheid te komen. Voor stoplichten en rotondes geldt hetzelfde. Stoppen om te tanken hoef ik ook niet meer, al heb ik dat zelf nooit als vervelend ervaren. Je staat tenslotte droog en het is vaak handig om af en toe even je benen te strekken. De tijd die ik 'win' door niet meer te moeten tanken, ben ik trouwens ook wel kwijt aan alle nieuwsgierigen die meer willen weten over elektrische motoren.
Een nadeel is het bereik, dat bij hogere snelheden snel achteruitgaat. Bij rustig rijden over 70km/u-wegen in Vlaanderen kun je met de standaardconfiguratie de 200km halen. Maar als je vaak boven de 90km/u rijdt, zoals op de snelweg, wordt dat maximaal 110 tot 130km, wat niet handig is voor een lange reis. De prijs is ook een nadeel. Ik heb evenveel betaald voor mijn BMW GS, maar die heeft dan ook echt alle opties. Bij de Zero koop je daarvoor de Premium-versie en dan moet je alsnog extra betalen voor een snellere lader of iets meer accucapaciteit.
Hcpl met zijn elektrische Zero SR/F Premium
Het enige wat ik soms mis, is het uitlaatgeluid. Daarvoor heb ik op m’n GS een Akrapovič. Ik dacht dat dat ook een probleem zou zijn bij het filerijden, dat de auto’s niet meer aan de kant zouden gaan omdat ze me niet horen aankomen, maar dat valt mee. Waar je wel echt op moet letten op landweggetjes, is het inhalen van fietsers, want die horen je vaak niet aankomen en blijven dus midden op de weg fietsen.
Ik laad de motor met de bijgeleverde adapter via het stopcontact thuis in de garage. Ik heb ingesteld dat hij pas vanaf 22.00 uur begint met laden, omdat het nachttarief dan 0,17 in plaats van 0,27 euro per kWh is. Ik gebruik de motor alleen voor woon-werkverkeer en het bereik is daarvoor voldoende. Ik rij voornamelijk twee routes: een van twee keer 50km over een 90km/u-weg en een van twee keer 107km over de snelweg met 120km/u. Zo nu en dan maak ik gebruik van een openbare laadpaal. Het laden is dan beperkt tot 6kW, maar met een snellere lader is 11kW mogelijk. Met 6kW vermogen zit de motor in twee uur weer vol. Misschien dat ik nog eens op reis ga met deze motor. In het verleden heb ik gemerkt dat 400km per dag meer dan voldoende is, dus idealiter heb je dan een bereik van 200km en kun je ergens 30 minuten snelladen. Beide zijn momenteel niet mogelijk met deze Zero.
Ik rij rond de 30.000km per jaar, maar niet allemaal op dezelfde motor en ook wel eens privé. Omdat de motor waarmee ik vergeleek, nagenoeg dezelfde aanschafprijs had, was ik al snel overtuigd van de lagere kosten. Een snel rekensommetje leert dat de 65.000km die ik in de afgelopen drie jaar met de GS heb gereden, me alleen al aan brandstof zo'n 5600 euro heeft gekost (5,6l/100km x 1,54 Euro 98). Elektrisch zou dat slechts 829 euro aan elektriciteitskosten betekenen (75Wh/km verbruik, 65.000*75/1000=4875 kWh x 0,17 euro). Verder hebben het niet meer hoeven schakelen en de rijervaring tijdens de testrit de doorslag gegeven."
Rob (Dryhte) is zelfstandig SAP-consultant en werkt hoofdzakelijk bij klanten op kantoor. Hij woont in België en rijdt nog niet elektrisch, maar is momenteel actief op zoek.
"Ik pendel hoofdzakelijk met de motor, omdat ik een ongelofelijke hekel aan files heb. Ik heb verschillende redenen om een elektrische motor te overwegen. De belangrijkste is dat ik mijn uitstoot wil beperken en zoek hoe ik dat het beste kan doen. Omdat ik hoofdzakelijk motorrij, heeft een elektrische auto geen zin. De afstanden die ik dagelijks rij, zijn meestal minder dan 100km voor een enkele rit en dat is met een elektrische motor dus prima te overbruggen, al dan niet in combinatie met op de bestemming bijladen.
Ik heb proefritten gemaakt met de Zero DS, Zero SR/F en Energica Eva. Ze hebben twee dingen gemeen: heerlijk trillingsvrije en perfect beheersbare vermogensafgifte, en een ongelofelijk koppel. Na de eerste proefrit stond voor mij al vast dat een elektrische motor mijn toekomst was. De Energica-motoren zijn duurder dan de Zero's, maar het voordeel is dat deze standaard CCS-snelladen ondersteunen: in twintig minuten 0-80 procent vol. Omdat ik geen stroom heb in de garagebox, wilde ik eerst voor de Zero DSR met chargetank gaan, aangezien deze met 6kW kan opladen en er bij mij in de buurt veel 11kW laadpalen staan. Ik dacht dat ik hem dan in een uurtje of twee kon volladen, maar hij kan alleen laden met 1-fase, dus effectief 3,5kW. De Zero SR/F Premium zou wel met 6kW kunnen laden aan die paaltjes, maar daarvan vond ik de zithouding minder fijn: te sportief. Ook de Energica Eva vond ik niet ideaal op dat vlak, maar ik heb goede hoop op een proefritje met de EsseEsse9, die meer rechtop en relaxter moet zitten. De Energica's laden ook maar met 3kW bij 11kW-ac-laadpalen, maar ze kunnen ook 24kW dc-laden, de Zero's niet. Ik vind de EsseEsse9 bovendien een geweldig mooie motor.
Wat ik fijn vind aan elektrisch rijden, is het gebrek aan trillingen en geluid. Ook het op elk moment beschikbare koppel is verslavend. Het gebrek aan range is voor mij een belangrijke bron van koudwatervrees; ik zou gemakkelijker overstappen als ik zeker wist dat ik 150km snelweg aankan met 120km/u. Dat zou betekenen dat ik bijna heel België in één rit kan bereiken. 100km snelweg met 120km/u is voor mij een minimum en ik ben er voorlopig niet zeker van dat de Energica dat haalt. Over de kosten maak ik me geen illusies. De V-strom 650-motor die ik nu heb, was niet duur en voor het prijsverschil kan ik vele jaren benzine betalen, maar ik rij circa 17.000km per jaar. Elektrisch motorrijden is eerder iets voor de forens dan voor de mooi-weer-naar-de-eifelrijder.
Ik maak binnenkort een proefrit op de EsseEsse9 en als die me bevalt, zal ik die waarschijnlijk ook kopen. Ik moet dan wel stroom laten doortrekken naar mijn garagebox, want dan ben ik minder afhankelijk van de laadpalen in de buurt."
Update: Rob heeft inmiddels stroom laten doortrekken naar zijn garagebox en heeft een proefrit gemaakt met de EsseEsse9, die hij binnenkort wil bestellen.
Tot slot
De Zero SRF
Momenteel rijden er ruim 700 elektrische motoren in Nederland; een recent aantal voor België hebben we niet kunnen vinden. Op een totaal van 700.000 motoren stelt dat weinig voor, maar er is wel een gestage groei te zien. In drie jaar tijd is het aantal verdubbeld en registraties in de EU groeiden in de eerste maanden van 2019 met 71%.
Motoren worden voor verschillende doelen gebruikt, van recreatief toeren tot vakanties en woon-werkverkeer. Vooral voor de laatste categorie lijken e-motoren interessant, zoals ook te lezen is in de ervaringen. De verbruikskosten en het onderhoud zijn laag, en het comfort is hoog. Ook voor minder ervaren motorrijders zijn ze interessant, omdat je niet meer hoeft te schakelen.
Scooters, brommers en stepjes
Elektrische motoren liften deels mee op de ontwikkelingen bij auto's, maar meer nog op die bij andere tweewielers, zoals elektrische scooters, brommers en stepjes. Die laatste voertuigen zien we steeds meer, vooral in Europese steden, hoewel de stepjes in Nederland vooralsnog verboden zijn. Ook deze tweewielers hebben een beperkte accucapaciteit, maar juist voor stadsverkeer is het bereik meestal voldoende. Sommige gemeenten, zoals Amsterdam, streven naar emissieloze scooters en brommers in 2025 en bieden soms ook een aankoopsubsidie.
De maximale afstand die kan worden afgelegd, het bereik, lijkt momenteel het grootste knelpunt te zijn. Bij elektrische auto's was dat ook vele jaren het geval, met uitzondering van het duurste segment, maar daarin is de laatste tijd verandering gekomen. Voor motoren is de uitdaging nog wat groter, omdat je niet straffeloos het aantal accucellen kunt verhogen. Dit heeft een direct effect op het gewicht en de omvang. Toch is bereik relatief. Als je 50 tot 120km moet afleggen, is dat haalbaar. Bovendien kunnen motoren meeliften op de groeiende infrastructuur van ac-laadpalen en dc-snelladers. Dat ze aan een simpel stopcontact genoeg hebben, kan een groot voordeel zijn. Een laadpaal voor thuis is niet nodig en ook zonder garagebox kun je met een beetje creativiteit je motor wel opladen.
Met name voor woon-werkverkeer lijken ze momenteel dus interessant, maar niet iedereen wil of kan het hele jaar door op de motor rijden. Voor recreatieve ritten zijn ze minder interessant, mede doordat lang niet iedere motor ondersteuning biedt voor snelladen. Verwisselbare accu's, waar de vier grote Japanse motorbedrijven op hinten, zouden wellicht kunnen helpen, maar zover is het nog niet. Om nieuwe doelgroepen over de streep te trekken, moet de accucapaciteit verder omhoog en moeten de prijzen omlaag. Ook zou het helpen als de gevestigde fabrikanten meer e-motoren op de markt brengen. Tot dusver bleef het vaak bij scooters en prototypes, op de Harley Davidson LiveWire en crossmotoren van KTM na. Nieuwe accutechnologie met een hogere energiedichtheid, zoals solid state, zou de definitieve doorbraak van de elektrische motor kunnen betekenen.
@Jeroen Horlings, er zullen ongetwijfeld motorliefhebbers tussen de tweakers zitten, maar ik denk dat de meesten niet weten dat de actieradius van een ICE motorfiets in de praktijk sowieso al tussen de 200-300km ligt. Toermotoren komen met hun 20 liter tank verder (400+, dan rij je al op reserve), maar bijvoorbeeld met een Hypermotard kun je na 150km of eerder al gaan staan tanken.
Dus in perspectief is de actieradius van een elektrische motor, zeker voor toeren als je gemiddelde snelheid laag is, nu al niet slecht.
Snelweg (120+) is voor elk voertuig een minpunt qua verbruik.
Waarom lukt dit nog niet? Is dat omdat er simpelweg geen laadpunten zijn? Een normaal stopcontact kunnen gebruiken om te laden is natuurlijk leuk, maar ik kan me goed voorstellen dat je niet zomaar bij een wegrestaurant even 2000W kan gaan trekken.
Al met al zou een elektrische motor vooral leuk zijn voor stukjes binnen de provincie / alles wat je het beste via de ring kunt bereiken. Zou zelf om tussen het verkeer door te kunnen het zeker overwegen, gezien elektrische fietsen amper een hogere snelheid opleveren dan wat ik zelf kan fietsen.
Als je er dus niet echt iets mee kan voor werk verkeer, waar ze je de motor dan nu voor in? Puur hobby touring?
Ik heb getwijfeld om een electrische enduro aan te schaffen, immers is een van de pijnpunten van ons “wildcrossers” het geluid. Maar de dramatisch lage actieradius ( ja, rij met gemak 100km door het bos ) en de hoge aanschaf is nu toch echt een nogo.. “ja maar je hebt geen onderhoud” is tevens ook zo’n grote dooddoener.. lagers, ketting, banden, vorkolie etc.. plus ga ik het verbruik, aanschaf etc langs elkaar zetten van een normale of ice dan is normaal in het geval van enduro nog altijd goedkoper..
Als dat laatste waar is, hebben die milieuorganisaties ergens wel een punt natuurlijk. Ik zag gisteren ook een filmpje over hoe vervuilend cruiseschepen zijn: in landen als Griekenland, Spanje en Italië vervuilen die schepen in hun eentje meer (als je kijkt naar specifieke vervuilende stoffen als NOx en SOx) dan het hele wagenpark van dat land (bron) Een andere quote (uit de niet altijd even betrouwbare Daily Mail was dat de 15 grootste schepen op aarde samen meer vervuilen dan alle auto's op aarde samen!). Ik vond dat wel redelijk bizar. Een quote:
A new analysis by sustainable transport group Transport & Environment asserts that Carnival Corporation ships emitted nearly 10 times more SOx around European coasts than did all 260 million European cars in 2017. Royal Caribbean is estimated to have emitted four times more than the European car fleet.
[...]
Along the coasts of countries such as Norway, Denmark, Greece, Croatia and Malta, a handful of cruise ships are responsible for more NOx than the majority of the domestic car fleet.
Het viel me al eerder op dat het verbruik van de gemiddelde motorfiets redelijk gelijk is aan een compacte auto, terwijl je daar hooguit met z'n 2-en met wat beperkte bagage op past, terwijl in een compacte auto (op een enkele uitzondering na) 5 mensen passen + meer bagage.
Nu wil ik niet ageren tegen motorrijders: dat is zo'n klein groepje, dan kun je ook tegen oldtimer-eigenaren beginnen met zeuren. Ik wil alleen zeggen dat "in het kwade daglicht zetten" nogal negatief klinkt die milieuorganisaties gewoon een punt hebben.
1:25 met een volgeladen auto ga je ook niet zomaar halen lijkt mij, verder helpen motoren enorm met verkeer op de weg (ze sluiten niet aan in files bijvoorbeeld). Als je motoren (elektrisch) zou stimuleren zou de verkeersdruk op de wegen wel afnemen, vooral ook omdat carpoolen onder de forenzen hier niet echt een massa ding is. Op de plek van een auto kun je makkelijk twee motoren kwijt, idem dito voor motoren in een parkeervak proppen als het echt moet.
[Reactie gewijzigd door Autonomity op 23 juli 2024 01:12]
Klopt, 1:25 red je met bijna geen enkele auto inderdaad, maar 1:20 is goed mogelijk, ook met 2-3 mensen in de auto. Niet in een dikke Audi A8, maar wel in een Smart / Aygo / Yaris Hybrid... Van mij mogen er ook zeker meer motoren op de weg. Wil zelf mijn rijbewijs ergens in de komende jaren ook halen, lijkt me erg fijn voor m'n dagelijkse woon-werkverkeer en een recreatief ritje in het weekend.
Maar wat je zegt over 2 motoren op de plek van 1 auto: we moeten wel realistisch blijven. Ik zie heel Nederland niet op de motor starten net zo min als ik heel Nederland zie carpoolen. Met carpoolen passen er op die plek van die 2 motoren ineens 5 mensen droog en veilig in 1 auto, maar dat gaat ook niet gebeuren. Als iedereen zou carpoolen, zouden de files als sneeuw voor de zon verdwijnen. Effectief halveert het aantal auto's op de weg nml. Ik vond het tijdens de crisis als lekker doorrijden, moet je voorstellen als de helft de auto laat staan
Hier in Enschede en omgeving is men vooral bezig om gemotoriseerd vervoer zoveel mogelijk onaantrekkelijk te maken. Er wordt vol ingezet op fietsen, met fietssnelwegen, verkeerslichten die bij regen sneller groen geven voor fietsers, stimuleringsmaatregelen voor werkgevers, etc... Uiteindelijk is dat natuurlijk NOG beter dan iedereen aan de motor of aan het carpoolen. Op het fietspad heb ik nog geen files meegemaakt
Dan ken je Utrecht nog niet, daar hadden ze dus niet zo heel lang geleden een file voor de grootste fietsenstalling van Nederland.
Als dorpeling uit een verre hoek van Nederland zeg ik dat ik afhankelijk ben van mijn eigen transport, in Utrecht kan ik in principe alles met het OV/fiets doen. De motor is in Utrecht wel handig omdat ik m daar gewoon bijna overal kan parkeren en ik sneller in Utrecht ben dan het OV en het verhaal tot aan mijn beginstation.
Maar ja, ik zie inderdaad ook niet iedereen op een motor stappen/carpoolen; ben zelf dan ook benieuwd over hoe carsharing concepten van de toekomst moeten gaan werken gezien wij Nederlanders toch allemaal lekker ons privé transport willen hebben.
Misschien toch tijd voor carpoolbanen op de snelwegen om dit te stimuleren?
Ik vraag me af of carsharing een succes gaat worden. Ik heb toch het gevoel dat auto's veel te persoonlijk zijn om te carsharen. Voor mensen die niks met auto's hebben, is carsharing prima, maar als ik zie hoe sommige mensen met "publiek bezit" omgaan, weet ik niet of ik nou zo gelukkig word als ik na zulke mensen die auto leen.
En de auto is momenteel gewoon een statusobject. Iemand die in een dikke BMW rijdt, wil helemaal niet in een carsharekoekblik rijden. Maar goed, we vonden vroeger ook dat de gsm-telefoon niks zou worden
Denk dat het meer zoiets is als de 'energiemix' voor het opwekken van stroom. Ook op de weg is er voor ieder wat wils en je zult toch van alle soorten vervoer een beetje blijven houden. Is denk ik maar goed ook. Als we bijv morgen allemaal elektrisch gaan rijden staat driekwart langs de weg te wachten op laadpalen. Als we allemaal gaan fietsen ontstaat daar weer een nieuw probleem. Enz.
[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 01:12]
Tip om fietsersfiles te zien: Ga om 8:40 's ochtends hier staan. Bonuspunten als de brug net open geweest is. Ik denk dat er zonder overdrijving een duizendtal fietsers voor de brug kunnen staan wachten als de timing goed is.
Helaas zijn files op fietspaden echt werkelijkheid geworden. Ik woon in het centrum van Rotterdam en heb nu al een paar keer meegemaakt dat ik of een fietspad niet kon oversteken door de stroom fietsers of 2 keer voor hetzelfde rode licht stond omdat niet alle fietsers in 1 groen licht sessie er door konden.
A new analysis by sustainable transport group Transport & Environment asserts that Carnival Corporation ships emitted nearly 10 times more SOx around European coasts than did all 260 million European cars in 2017
De boze reacties van Carnival op het bericht over de emissies is anders niet mis.
Het lijkt dat de onderzoekers obv schattingen tot een hoge uitstoot zijn gekomen.
Als ik echter de uitgebreide inforrmatie van Carnival Cruises op dat rapportje lees dan zou die schatting van T&Ewel eens een factor 10 of 20 of nog meer te hoog kunnen zijn.
Voor woon-werkverkeer in de randstad is een motor toch veel beter voor het milieu dan een compacte auto. Alle auto's staan te kachelen in de file terwijl de motorrijder daar rustig tussendoor rijdt en uiteindelijk dus veel minder uitstoot dan de automobilisten.
Jammer dat de rapportschrijvers alleen maar kijken naar "ideale" omstandigheden om auto's en motoren met elkaar te vergelijken.
Mijn punt was meer dat het net zo onrealistisch is om te verwachten dat veel mensen met de motor gaan als dat iedereen gaat carpoolen. Als er geen auto meer met 1 persoon erin rondrijdt in de spits, rijdt het verkeer prima door. Je krijgt dan het effect zoals tijdens de herfst- of zomervakantie: een deel van de auto's is gewoon niet op de weg en dat merk je in de drukte. Op die manier vergeleek ik auto's met motoren, omdat beide situaties niet realistisch zijn: de meeste mensen rijden geen motor, want ze hebben maar 1 rijbewijs en vinden de motor gevaarlijk of gewoon geen behoefte aan een motor en de meeste mensen vinden carpoolen ook maar lastig (vind ik ook): je moet op hetzelfde moment op werk zijn, als de ander uitloopt, moet jij ook wachten, etc...
Voorlopig staan we (automobilisten) nog wel even in de file en laveren de motorrijders er doorheen. Misschien als auto's helemaal autonoom gaan rijden, dat de files verdwijnen. Uiteindelijk is het toch vooral de mens die niet goed oplet, raar reageert etc die de files veroorzaakt.
Het probleem is eigenlijk vooral dat auto's over de jaren véél zuiniger zijn geworden omwille van normen opgelegd door overheden. Motoren zijn, tot enkele jaren terug, buiten schot gebleven en hebben nu nog een hele inhaalbeweging te maken. Als je doel is om 4/5 personen en een hoop bagage mee te nemen, kan je beter niet met de motor gaan. Je mag trouwens ook niet vergeten dat die kleine compacte auto ook alleen maar zuiniger wanneer die licht belast wordt, zet je er 4 personen van 90kg in, zal dat ding niet enkel veel verbruiken, maar ook voor meter vooruit gaan of stoppen.
Hoe gaat het met de veiligheid met betrekking tot fietsers binnen de bebouwde kom waar geen fietspaden gescheiden van de weg zijn ?
Als fietser ga ik af op mijn gehoor, althans tot voor kort.
Hoor ik niets, dan was mijn conclusie, er komt niets dus sla maar links af.
Of dat helemaal zo 100% veilig is, ja nou lijkt mij niet, een snellere wielrenner kan zomaar achter je zitten, maar dat is een ander verhaal.
Heb jij die indruk ook als elektrisch rijder, dat een fietser (zomaar) links afslaat pal voor je neus ?
Zelf ervaar ik dat al genoeg met mijn elektrische brommer. Maar mijn moeder werkt als bus chauffeur en het algemeen is dat fietsers schijt hebben aan kijken voordat ze iets doen en vaak genoeg denken van (ze stoppen wel)
Ah nee, of ze kijken en knallen er voor in, of ze kijken niet en knallen er voor in. Laat staan de muziek nog eens op en de telefoon in de hand.
ze hebben camera's aan de spiegels hangen omdat ze vaak genoeg er tegen op knallen. De bus rijdt langs ze en knallen er tegen op
Zeker wel, waar geen fietspaden zijn. Zelfde probleem met elektrische auto's natuurlijk. En ik ervaar het zowel als fietser waarbij ik op een landweggetje bijvoorbeeld plots een Tesla naast me rijden heb (zijn er redelijk wat hier). Als op de elektrische motorfiets als ik zelf een fietser voorbij wil.
Ik heb er geen probleem mee om het goede moment af te wachten waarbij ik meer dan genoeg plaats heb en desnoods zelfs wat achterop te blijven als er maar de minste kans bestaat op een te nemen afslag.
Als motorrijder leer je trouwens vanzelf meer te anticiperen in het verkeer. Je bent plots in veel gevallen over het hoofd gezien. De keren dat er een auto voor mij op mijn plek komt rijden die denkt in te voegen tussen de auto voor en achter mij... spijtig genoeg dagelijkse kost.
Tegenwoordig wordt je ingehaald door de snelle oma's op elektrische fietstsen en opa's op speed pedelecs, dus op gehoord op het verkeer anticiperen is sowieso niet veilig. Laat ik de elektrische snorscooters, wielrenners en sportieve fietser nog buiten beschouwing.
Gezien het snelheidsverschil en dat het voor mij dan aanvoelt als een bijzondere situatie en dat ik een rijbewijs heb denk ik dat ze bij mij veliger zijn. Kan ook grootmoed zijn uiteraard . Op een motor let je zeker goed op.
En een motor maakt nog wel wat ruis geluid, zag trouwens dat nieuwere varianten met kunstmatig geluid geleverd worden.
Ben intussen op zoek naar iets waarmee ik een star wars podracer sound kan uitzenden [Nerd aproved]
[Reactie gewijzigd door 2green op 23 juli 2024 01:12]
Niet kijken voordat je afslaat is algemeen gewoon vrij dom en daar heeft een stille motorfiets niets mee te maken. Iedereen die ooit rijles heeft gehad, is terecht gewezen op het feit dat een groot deel van deelnemen in het verkeer kijken en anticiperen is. Als jij dat als fietser dus gewoon niet doet, dan is dat jouw fout en niet van degene die een stille motorfiets heeft gekocht
Dan is het gewoon boontje komt om zijn loontje als je een keer geschept wordt omdat je zonder voortekenen ineens je stuur omgooit
Snap dat jij zelf wel uit kijkt maar goed.
Ik heb op de motor vaak zat dat fietsers mij niet horen en gewoon een beetje midden op de weg blijven rijden of afslaan zonder te kijken. Ik rijd op twee benzine motoren en een daarvan heeft nota bene (momenteel) een lekke uitlaat.
Fietsers zonder eigen rijstrook zijn altijd een gevaar en zo ruim mogelijk veilig om ze heen rijden wordt ook gewoon aangeleerd tijdens het lessen.
Inhalen bij afslagen of kruispunten in de buurt is sowieso geen handig plan. Zeker niet als jij tussen de fietser en een mogelijke andere route in rijdt. Volgens mij is het ook verboden om andere weggebruikers in te halen op dit soort plaatsen. Een makkelijke oplossing is dus niet inhalen als het mogelijk is dat je de fietser in de weg zit.
In iemands flank rijden wordt ook afgeleerd bij de eerste verkeers lessen.
Ik weet niet of je zelf motorrijder bent. Ben je dat niet dan weet je bij deze dat motorrijders heel anders leren omgaan met verkeer dan autorijders. Je leert veel meer opletten en anticiperen. Je moet immers rekening houden met het feit dat je een balans voertuig bent en dus veel kwetsbaarder bent. Er wordt veel meer ingegaan op de situaties buiten verkeerspleinen om en als het goed is zijn motorrijders een stuk doordachtere bestuurders dan automobilisten.
Ik weet bijvoorbeeld vrij zeker dat de meeste automobilisten helemaal geen rekening houden met het snelheidsverschil tussen hen en de persoon die ze inhalen. Ik zie op de snelweg vaak zat dat iemand bezig is met een ander inhalen met een verschil van een goeie 2 kilometer per uur. Dit wordt je ook meteen afgeleerd als motorrijder aangezien je leven op het spel staat wanneer een automobilist niet doorheeft dat je in zijn dode hoek zit.
[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 01:12]
Het is inderdaad erg slecht dat de samenleving je aangeleerd heeft op je gehoor af te gaan.
Als een van de weinige fietsers in Brussel komt het inderdaad wekelijks voor dat ik vlak voor me nietsvermoedende voetgangers oversteken.
Het is vreselijk dat dat de norm is omdat met ook niet realiseert hoeveel onnodig lawaai verkeer maakt in de stad. Ik droom van dat ik uit mijn huis kan stappen op een drukke weg en mensen gewoon kan horen praten ipv lawaai van motoren. (Iets wat 1x per jaar voorkomt op de autoloze zondag, dat is echt genieten die dag om in de stad te zijn).
Kijk, het mag wel minder herrie, maar er bestaat ook iets als een middenweg. Uiteraard let ik op andere fietsers en voetgangers want die hoor je inderdaad niet. Maar het is erg fijn als je kunt vertrouwen op je back-up, namelijk geluid bij de snelle voeruigen. Bij een fietser of wandelaar zijn gevaarlijke situaties toch een stuk makkelijker te beperken omdat dat nou eenmaal minder hard gaat. Ik wil je wel een dagje mijn ADHD lenen hoor, waardoor je merkt dat je nog weleens overzicht verliest. En daarom vertrouw ik op meerdere dingen.
Nou wordt allrd ook wel steeds drukker. Waar is de tijd van carpoolen gebleven? Als ik in de ochtend fiets, staat het regelmatig voor half 8 al vast. 90% zit alleen in de auto. Tja, daar wordt het ook druk van he. Overgens is het ov in de randstad ook druk, maar ik kan bijv geen trams en bussen nemen omdat ik zoveel vertraging oploop door al die auto's . Als je rust wilt, zul je echt in een dorp moeten gaan wonen.
En ja, ik denk zeker dat die autoloze zondag zeker haalbaar is voor 90% van de mensen. Natuurkujk moet er uitzondering gemaakt worden voor de zorg enzo. Mensen worden te afhankelijk. Ik zou een dagje rust ook wel heel chill vinden. Zelf doe ij zo ongeveer alles met foets en ov, en dat kost wel wat exra tijd, maar gewoon eerder weggaan en problemen zijn al opgelist .
Nou lijken mensen ook de verkeersregels niet te kennen. Een anatal voorbeelden:
-aan de verkeerde kant van het fietspad rijden
-appen op de fiets en achter het stuur
-fietsers geen voorrang geven ook al staan er bij jou haaientanden (pas nog bijna aangereden door een lesauto waarcan de bestuurder niet werd gecorrigeerd)
-foetsers die naast hun fiets staan, niet laten oversteken op het zebrapad
-etc
Je moet op zoceel dingen al letten, dat het ook weleens fijn zou zijn als je niet alleen op zicht maar ook aardig op gehoor kan afgaan
Naast dat jet laden tijdrovend is lijkt het me ook onhandig om zo een dikke kabel met enige lengte en van die lompe stekkers bij je te moeten hebben (type2 dan).
Snelladers hebben dan een vaste kabel er aan hangen maar zo een type 2 dc of chademo stekker aansluiting is best groot voor op een motor.
Type 2 dc heet 'CCS' (combined charging system), maar dat is niet veel groter dan een tankdop van een benzinemotor. Zie die (weliswaar de type1 versie) op de Harley Davidson LiveWire : https://i.imgur.com/mmxnHtz.png (bronartikel hier), dus de maat van de plug is daar niet het probleem. De reguliere type 2 laadkabel is wel wat lomp, dat klopt, maar zeker zo'n krulsnoer neemt niet veel ruimte in en past wel in je rugtas.
[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 01:12]
Voordeel is ook dat je een motor makkelijker dicht bij een paal kunt zetten dus het snoer hoeft niet heel lang te zijn (met een auto is 5m toch wel minimaal).
Vindt het alsnog een vrij grote stekker/stopcontacten. Maar goed, zal iets met normen en standaarden te doen hebben dat het wel veilig moet zijn natuurlijk.
Aan de laadpaal kant ontkom je er niet aan en voor DC zijn de kabels weer vast aangesloten dus je komt er niet echt onderuit vrees ik. Enige zou kunnen een dedicated type2 naar iets compacts voor in de motor maar dan moet je DC opgeven en sta je weer lang te wachten met de motor voor die vol is
Maar goed de meesten geven aan dat het geen probleem is, dus wie ben ik om er over te ‘klagen’. Rij geeneens motor ☺️
Valt wel mee. Ik heb een 4 meter lange type2 - 3 fasen - 16A kabel bij me in het laadvak in de "valse" tank van de SRF. Daarmee kan ik aan 5,7kW laden onderweg en op het werk.
Wil ik upgraden naar 11kW laden dan moet ik wel naar een 3x32A kabel en verdwijnt dat laadvak grotendeels voor de inbouw van die extra lader. En ik moet al beginnen zoeken naar 22kW laadpalen, overgrote merendeel hier is 11kW. Dus voorlopig blijf ik bij 6kW.
Als ik toch overstap ga ik denk ik voor een iets kortere kabel nog en bekijk ik om die in de rugzak op bagagerek mee te nemen. Liever geen topkoffer.
De 220V adapter kabel is trouwens nog compacter en die heeft maar 1 grote type2 stekker. Kan ook maar 3kW max. Maar als je tijd zat hebt om te laden wel te doen en goedkoper dan laadpalen.
220v isdan weer afhankelijk van een stopcontact inderdaad en moet je maar afwachten of je de volle 16A kunt trekken, vaak is een lader die in stappen in te stellen valt dan het meest handig, ook voor op de camping (en dan heb je ook de blauwe stekker converter weer nodig).
Het verschil is alleen dat je die 200 tot 300km ook haalt als je op de Autobahn 150 rijdt. Bovendien is een km of 200 een soort ondergrens. Rij je met een ICE, dan kun je 2 uur opschieten op de snelweg op weg naar de Eiffel, een kwartier tanken, benen strekken, drinken en weer verder.
Met de huidige generatie elektrische motorfietsen komt je bereik rond de 100km te liggen op de snelweg. Je rijdt immers altijd mee op de linker rijstrook (120+), zodat het verkeer niet van achteren komt. Opmerkingen over zuinig 90 rijden komen dan ook van mensen die niet snappen dat dat gevaarlijk is op de motor en bij het rijexamen zelfs tot zakken leidt.
Diezelfde rit komt met de elektrische motor dus uit op hooguit een uurtje rijden, 1 tot 2 uur opladen en dan nog je eindbestemming niet halen zonder nog een keer te stoppen. De verhouding rijden/tanken is dan gewoon dramatisch.
In absolute zin is het gat op het gebied van rijbereik tussen ICE en elektrisch bij motorfietsen kleiner dan bij auto's. In relatieve zin is het echter nog gigantisch.
Voordeel is wel dat zodra die 300km is bereikt, het hele probleem is opgelost. Bijna niemand rijdt in één ruk naar zuid Frankrijk op de motor (uitzonderingen daargelaten).
Bovenstaande geldt overigens voornamelijk voor toeritten. Ik zou een elektrische motorfiets vooral interessant vinden voor kort woon-werkverkeer. Al is daar een bereik van 200km voor mij persoonlijk ook het minimum. Ik heb geen behoefte om, als ik vanuit Rotterdam naar Brunssum moet en daar een afspraak heb om 9:00, ook nog eens een uur te moeten tanken...
[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 01:12]
Uit de keren dat ik met de motor op reis geweest ben (ICE nog) heb ik vooral geleerd dat 400 km per dag meer dan genoeg is. Zeker als je meerdere dagen na elkaar op de motor zit en niet via de snelweg onderweg bent en ook graag nog iets wilt zien/doen onderweg.
Klopt. In de praktijk rijden mensen (flink) harder dan het punt waarop het bereik van elektrische motoren te ver achteruit gaat. Waar men dit rijdt is echter irrelevant. De behoefte is er en hierin wordt nog niet voorzien. Tot dit wel het geval is, zal de elektrische motor nog geen 100% vervanging kunnen bieden.
Je hoeft overigens lang zo hard niet te rijden om teveel beperkt te worden. Zoals al door diverse mensen is aangegeven, wordt dit punt al bereikt bij normale/legale snelheden boven de 100.
[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 01:12]
Mijn BMW K1200S rijdt 1:16 bij gemengd gebruik op buitenwegen en stadsverkeer zoals je doet met toeren. Met constante snelheid op de autobahn van 160-170km/h, doet ie dat ook. Pas als ik ga cruisen op 190km/h zakt het gebruik richting de 1:13, hetzelfde als dat ik aan het spelen ben op bergpassen. Een motor heeft een veel kleiner frontaal oppervlak en zeker een gestroomlijnde (semi) sportieve motor met hoog vermogen heeft kwa gebruik lang niet zo snel last van hogere snelheden als een auto.
Vanwaar verbruikt je motor nog 1:16 trouwens, enig idee? Ik heb mij daar altijd over verwonderd, je bent met 5-10x minder gewicht op pad maar het verbruik is hetzelfde als een beetje zuinige benzineauto.
Een motor motor is gemaakt om zoveel mogelijk vermogen uit een zo klein en licht mogelijk pakket te halen.
Daarom halen ze ook van die belachelijke toeren. Dat is niet zozeer voor de leuk, maar omdat er zonder turbo anders niet zoveel PK per CC uit te halen is.
Als er een 60 pk 900CC twingo motor in een motor georigamit zou kunnen worden haalt deze heus de 1 op 30 wel bij 100 km/u. Alleen wordt er het dubbele vermogen verwacht van een 900CC.
Hoge toeren (mee verlies door frictie) en een korte slag denk ik, waardoor de verbranding niet ideaal is en zo zijn er nog wel meer trucjes waardoor je efficiëntie ingewisseld voor vermogen.
Wat ik nooit echt begrepen heb aan motoren, zonder alle "beschermengeltjes" die er tegenwoordig opzitten krijgt bijna geen amateur die 170+ paardjes echt aan de grond gezet. Een ZZR600 trekt je het licht uit de ogen met dat 600CC blokje, verder heb je die 225km/h nou echt niet nodig op de openbare weg (ja eventjes lekker recht vooruit blazen in Duitsland). Als je op een oude ZZR de touren tegen de 13k aan zet en je laat de koppeling los is de motor weg zonder bestuurder, en dat zijn "maar" zo'n ~90pk op het achterwiel.
De motorindustrie kan denk ik wel langzaam verder gaan met wat er na de "spec war" komt, geen normaal mens gaat een H2/R1 tot aan de limiet kunnen rijden. Beetje brandstofverbruik drukken ipv. meer PK's, hogere touren, en nog rechtere torque curves.
[Reactie gewijzigd door Autonomity op 23 juli 2024 01:12]
Luchtweerstand is een belangrijke factor. Over de BMW C Evolution:
Hiermee kun je ook zien wat het invloed op het bereik is. Want met 50 km/u verbruik je zo'n 3kWh, bij 80 km/u zo'n 7 kWh, maar bij 120 km/u al 18 kWh en bij 127 zelfs zo'n 20 kWh.
Met een snelheid van 50 rijd je ruim 5 keer zo zuinig dan met 120 (!). Als ik dat vergelijk met mijn auto, continue snelheid van 50 levert 4 l/100km, en 120 rijden levert zo'n 7 l/100km. Als ik op en afremmen in de stad meetel gaat de "50-waarde" die van continue 120 rijden zelfs voorbij (zo'n 8 l/100km). Heel andere verhoudingen dus, en de motor heeft duidelijk veel meer last van de windweerstand op hoge snelheden dan een auto.
Ik denk ook dat een belangrijk punt is dat een motor-motor niet ontworpen is om zuinig te zijn. Een motor moet zo veel mogelijk pk leveren met zo weinig mogelijk gewicht, ten behoeve van de rijeigenschappen. Om dat te kunnen bewerkstelligen kun je de druk, compressie of toeren verhogen. Omwille van de complexiteit/prijs en rijgenot, kiezen ze bij motoren eigenlijk bijna altijd voor het verhogen van de maximale toeren. Echter heeft dat een groot nadeel; toeren maken is funest voor je verbruik.
Als we kijken naar het Tweakers-artikel lijkt dat te kloppen. Haal namelijk de verbrandingsmotor uit de vergelijking en ontstaan blijkbaar toch wel grotere verschillen in nominaal verbruik tussen motor en auto:
In het geval van de eerder genoemde Zero-motoren, levert een 18kWh-accu, waarvan de nominale capaciteit een stukje lager ligt, een bereik op van circa 156 snelweg- en 328 stadskilometers: 5 tot 11Wh per kilometer. Ter vergelijking: een Tesla Model 3 verbruikt gemiddeld zo'n 15,4Wh.
Ik denk dat je heel zuinige waardes kunt halen met een motor, maar dan zul lagere snelheden moeten hanteren en ofwel elektrisch moeten gaan, of een motor kopen met een minder hoogtoerig blok.
[Reactie gewijzigd door A Lurker op 23 juli 2024 01:12]
Dit geldt niet voor ieder geval. Mijn motor, een 2010 KTM RC8 met custom mapping, is met 120km/u zuiniger dan met constant 50km/u rijden. Om het 1145cc V-Twin blok lekker te laten lopen is die custom mapping gewoon hard nodig. Zonder mapping bokt ie tot de 40km/u in de 1 en na mappen is dat 30km/u geworden. Standaard lopen deze blokken heel erg arm, voornamelijk om te voldoen aan de emissie eisen, maar daarmee rijd zo'n ding alles behalve lekker. Het is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar ik kom verder met de tank als ik constant 120km/u rij tegenover 50km/u. Ik rij gemiddeld zo'n 1:11 of 1:12. Rij ik meer snelweg kan dat 1:14 worden.
[Reactie gewijzigd door PilatuS op 23 juli 2024 01:12]
Heb je dat echt gemeten over dezelfde afstand over dezelfde weg? Want bij normaal weggebruik dan is waar je 50 meet natuurlijk ook een weg met gelijkvloerse kruisingen en dus een onrustiger snelheidsverloop, terwijl de snelweg grotendeels constant is (neem aan dat je niet gaat jagen dan).
1:16 Is een niet al te best verbruik voor een motorfiets, maar een K1200S is dan ook een redelijk zware motor (1200 cc met 170 pk/130 Nm en een gewicht van 250 kg). Een wat meer doorsnee motor haalt 1:20.
Verder ben je op een motor niet echt ecologisch aan het rijden. Je trekt relatief snel op en je zit nooit laag in de toeren.
[Reactie gewijzigd door Ablaze op 23 juli 2024 01:12]
Als je voor verbruik gaat heeft een Honda NC750X (laagtoeriger, minder vermogen en veel koppel onderin) bij een vriendin van mij een praktijkverbruik van bijna 1 op 30 met woon-werkverkeer inclusief files. Het kan dus wel.
Ondertussen rij ik met mijn VW Golf 1.6 TDI theoretisch even zuinig, maar in de praktijk 1 op 18.
[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 01:12]
Dat is dan ook een half autoblok.. letterlijk.. het is een honda 4 cilinder door de helft..
hij loop dus ook heen anders dan de meeste motoren (redline veel lager etc)
Klopt, maar het bewijst wel dat het prima mogelijk is om of veel meer snelheid of meer zuinigheid met een motorfiets te bereiken, zelfs met een ICE.
Overigens is mijn ervaring dat het verschil in verbruik tussen auto's en motorfietsen in de praktijk groter is dan volgens het boekje. Er zijn wel mensen die 1 op 25 rijden met een hybride auto en 1 op 20 met een puur benzine, maar met datzelfde rijgedrag haal je makkelijk 1 op 30 met een motor. Ik rij 1 op 21 met een Kawasaki ER-6f. Mijn auto rijdt 1 op 18 met een dieselmotor (veel files). Rij ik even sportief met de auto (hetgeen onmogelijk is gezien het verschil in vermogen en gewicht), dan haal ik de 1 op 15 niet.
Snel optrekken heb je zelf in de hand. En op de snelweg rijd ik 120 met 3500rpm op mijn 1200cc motor. Valt wel qua toeren mee vergeleken met de gemiddelde auto......
De luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid. Dus leuk dat je 1:45 reed met je schakelbrommer maar als je maar 60 km/h haalt is dat geen enkel vergelijk.
Een motor is niet aerodynamisch, zeker niet met een bestuurder erop. Dat maakt een zeer groot verschil.... Zeker bij hogere snelheden. Verder worden de motoren van motoren niet echt ontwikkeld voor maximale efficiëntie, maar meer voor maximale prestaties. Dus dat maakt voor het verbruik ook uit.
Ik rij een Ducati monster 1200S, die door Biggelaar getuned is. Standaard zijn Duc's waardeloos afgesteld om aan emissie eisen te kunnen voldoen. Gemiddeld haal ik tussen de 1:16,5 en 1:19. En dan rij ik overwegend best wel lekker sportief. Vergelijk ik het met mijn auto, een 250 pk 1500kg vierwielaangedreven auto, dan is het om te janken wat de efficiëntie is. Want die rijd gemiddeld 1:17.5. Voor een veel groter en zwaarder voertuig.
Aan de andere kant: leuk dat iemand in zijn 1600 kg Ford S-Max per kg relatief zuiniger rijdt met 1 op 12 dan een ander op zijn BMW 1200GS met 1 op 20. Onder aan de streek zal de motor minder onzuinig worden van filerijden (je rijdt constant 40 zo'n beetje) en aangezien 95% van de mensen niet aan carpoolen doet is het per persoon nog steeds zuiniger. Ik zie motorfietsen dus juist als een gedeeltelijke oplossing voor het vervoersprobleem en dat geldt al helemaal voor elektrische motorfietsen.
Kijk eens hoeveel motorfietsen er na de TT Assen op de weg zijn zonder dat het echt vast staat en vergelijk dat eens met een raceweekend op Zandvoort/voetbalwedstrijd in de Kuip waarbij iedereen met de auto komt...
Een motor heeft relatief veel luchtweerstand, een auto is veel aerodynamischer.
Daarbij ligt de gemiddelde snelheid van een motor hoger doordat hij sneller optrekt, waardoor er meer luchtweerstand is te overwinnen over eenzelfde afstand.
Ook wordt een motor minder zuinig gereden, het gaat vaak om plezierritjes met veel bochten, remmen en optrekken waarbij ook nog bewust wat sportiever wordt gereden.
De actieradius van een elektrische motor komt echt nog niet in de buurt van een ICE als je in het sport/tour motor segment komt.
Ik heb nu een sportmotor die 170 kilo weegt. Ik rij behoorlijk door, hou van flink optrekken en kan ongeveer 350 kilometer rijden voordat er getankt moet worden.
Er zijn geen elektrische motoren die ook maar in de buurt komen.
Ik vind elektrische motoren erg interessant maar heb dan liever een motor die voor woon-werk elke dag aan de lader moet dan een motor die bijna 300 kilo weegt. Het is gewoon wachten op lichte accu's met een hoge capaciteit.
[Reactie gewijzigd door A-Jay op 23 juli 2024 01:12]
Ik doe met mijn ER-6F 285km voordat het reservelampje begint te branden (is altijd behoorlijk consequent, ongeacht de rijstijl of welke kilometers). De reserve is 3 liter en de tank zelf is 15,5 liter. De radiussen die ik hier lees (ook van de Hypermotard en de BMW, alsmede de elektrische) vallen mij best zwaar tegen moet ik eerlijk zijn. Van de benzinevarianten had ik dat in ieder geval niet zo zeer verwacht.
Dat gezegd hebbende. De reikwijdte van elektrische motoren zie ik nog steeds als een zwaar en onoverkomelijk minpunt.
Dat zal toch eerder aan de beperkte pk's en cilinderinhoud liggen lijkt me. Bij de huidige BMW S1000XR (2016 160pk) begint het reservelampje na 250km te branden, bij de vorige Aprilia RSV1000 (2009 143pk) al na 160km (bij sportief gebruik).
dat is juist, maar een moto met benzine is op 2 minuten volgetankt en met elektriciteit niet.
Electrisch rijden is niet de toekomst als het laden zoveel tijd vraagt. Misschien waterstof met brandstofcellen.
Ik zou best willen overstappen van mijn benzinemotor (door de niet te evenaren acceleratie!), maar ik word tegengehouden door het ontbreken van hard geluid. Dat is niet hard omdat ik een minderwaardigheidcomplex heb, maar omdat ik meer dan eens andere weggebruikers, die mentaal gefocussed zijn op het detecteren van twee felle lichten op anderhalve meter van elkaar, toch wil laten merken dat k er echt aankom - en rap ook.
Als jij echt zo rap op auto's komt aanrijden dan denk ik dat je te hard rijd. En als je denkt dat je door veel herrie meer ruimte krijgt daarvoor weet ik niet of je wel aan het verkeer moet deelnemen.
Het klinkt allemaal of je inderdaad geen minderwaardigheidscomplex hebt maar het tegenovergestelde. Je doet je mede-motorrijders geen plezier met een dergelijke reactie.
Mijn moto maakt ook toch wat meer lawaai omdat men in stad geen rekening houdt met moto's, al 3 keer om ver gereden door auto die zijn parkeerplaats verliet. Dus voor zoiets is het handig. Maar niet voor sneller te rijden dan nodig
Het geluid van een motor met lage snelheid is nauwelijks genoeg om het overige verkeer te overstemmen, zeker niet voor wie in een auto zit met de ramen gesloten.
Een elektrische motor is gewoon voorzien van een claxon, die is voor dit soort situaties bedoeld.
Dat een elektrisch aangedreven motor per definitie geen geluid maakt is een misvatting. Het geluid is ook elektronisch op te wekken. Sterker nog bij snelheden tot 30 km wordt dat zelfs verplicht.
Er wordt hier in de reacties steeds gezegd dat je een elektrische auto of motor niet aan hoort komen.
Ik zou zeggen, ga zelf eens buiten luisteren naar benzine-auto’s, en fietsers.
Een auto van de laatste 25 jaar maakt nauwelijks motorgeluid, zeker bij lagere snelheden zoals in de stad, aangenomen dat je niet als Jos Verstappen rijdt.
Het zijn eerder de banden die het geluid bepalen en die zijn niet stiller bij elektrische auto’s.
Veel motoren zijn helaas aangepast qua uitlaat en ja, die hoor je daardoor ook van grote afstand al aankomen, zelfs bij weinig toeren.
Ik rij zelf al 30+ jaar motor maar ik schaam me soms voor anderen, zoals ze racen, zelfs in het dorp en zoveel herrie als ze maken. Ronduit asociaal. En dan vaak ook nog met honderden tegelijk in een toertocht de stilste achterafweggetjes opzoeken en klagen dat er zoveel fietsers ‘in de weg rijden’.
Ik ben het voor groot deel eens met je post, maar absoluut niet met je stelling dat een auto van de afgelopen 25 jaar nauwelijks motor geluid maakt. Zeker diesels maken nog erg veel lawaai als ze optrekken in een woonwijk. De meeste benzine auto's ook nog. Zeker wanneer het een wijk met bochten betreft. Een EV hoor je niet hier in de 30 zone, alle andere auto's wel.
Het geluid van de motor hangt vrij hard af van in welke versnelling hij rijdt. Lagere versnelling = meer toeren = meer geluid, m.a.w. als motorrrijder moet je slim zijn en in de file een versnelling lager rijden dan waarschijnlijk ideaal is.
Continu claxonneren lijkt me namelijk niet wenselijk in de file en gaat tot boze vingers leiden.
Het rechts inhalen en inhalen op dezelfde rijbaan is officieel nog steeds niet toegestaan, al wordt het tot 40 km/u wel getolereerd, maar het is voor automobilisten niet verplicht om ruimte voor motoren vrij te laten.
Ik hoor een motor in de meestal ook pas als die me inmiddels gepasseerd is. Het meeste geluid komt immers achter uit de uitlaat.
Dat is dus niet waar! Sinds 1991 is het "niet verboden". Uiteraard is er een gedragscode, maar dat het alleen maar gedoogd zou worden is echt een hardnekkig misverstand!
Met twee motoren naast elkaar is nooit verboden geweest en mag nog steeds ( zou zelfs met 2 auto's mogen alleen gaat dat niet). En tussen de file doorrijden is nooit "gedoogd" of verboden geweest, het hinderen in gevaar brengen of expres blokkeren van motoren is trouwens wel verboden.
In België mag je op de autostrade bv, tijdens files tussen het linkse en middelste vak rijden met je motorfiets. Het snelheidsverschil mag niet hoger dan 20 km/u bedragen en in totaal maximum 50 km/u.
Belangrijk: wettelijk mag je hier je 4 pinkers NIET voor gebruiken, want de 4 pinkers dienen enkel voor noodgevallen. Dus ook de mensen die met de auto even aan de kant staan en hun 4 pinkers hiervoor gebruiken; jullie zijn in fout en kunnen hiervoor beboet worden. Ook auto's/bestelwagens/vrachtwagens mogen hun 4 pinkers NIET gebruiken bij laden en lossen.
Wat @SimonMc dus zegt, mag 20km/u sneller dan overig verkeer en max 50km/u en tussen de 2 uiterst rechtste links rijstroken (zoals je inhaalt). Allemaal wettelijk geregeld in BE en als ze je dan onderuit rijden kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat jij in je recht bent.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 478829 op 23 juli 2024 01:12]
Weet je toevallig ook waarom er in BE ze aangeven tussen de 2 uiterst rechtse rijstroken hebben gekozen?
Zoals je lees op https://knmv.nl/kennisbank/veilig-motorrijden/ word in NL juist aangeraden links te rijden. Dit omdat vrachtwagens helemaal rechts moeten rijden en die zijn een stuk breder dan auto's, waardoor de motorrijder weer minder ruimte heeft.
Als motorrijder houd je daar voortdurend rekening mee (heb je bij de rijschool meegekregen als het goed is): je gaat er bijna altijd vanuit dat overig verkeer je niet goed ziet en past daar op je rijgedrag aan. Defensief rijden, goed zichtbaar positioneren en alert blijven en reageren. (Extra) hard geluid heeft geen enkele meerwaarde. Alleen op smalle weggetjes en parkeerplaatsen met fietsers en voetgangers mis je geluid. Maar dat geldt ook voor elektrische auto's.
Loud pipes save lives is toch wel een bekende uitsprak. Plus bij alle electrische auto's klaagt iedereen steeds dat je ze niet hoor aankomen. Dus er zit wel degelijk wat in hoor
Men klaagt er over omdat men wat anders verwacht van een auto. Fietsers hoor je ook niet, maar dat is geen enkel probleem. Het zit em vaak in de relatieve snelheidsverschillen in stadsverkeer wat het gevaarlijk maakt. Als iedereen exact 150Km/h rijd op de snelweg dan is er niets aan de hand en is geluid helemaal niet nodig doordat er tijd zat is om te kijken en te reageren. Helaas kan dat pas als we connected vehicles hebben en die met zijn allen in treintjes gaan rijden.
Nou heb ik, als ik dan toch al kiezen mag, liever een fiets dan een motor/auto tegen me aan. Zeker een auto van +/-2300 kg duwt ff wat langer door en rijdt waarschijnlijk niet alleen tegen me aan maar ook over me heen (en dat met de eerder genoemde 2300 kg)…
Maar dat ligt dus geheel aan het snelheidsverschil. Met 25 KM/h is een aanrijding met een auto minder risicovol dan met een fiets. Een auto heeft aan de voorkan immers een groter oppervlak en veelal minder scherpe uitsteeksels. Daarnaast is het voor de bestuurder ook minder gevaarlijk.
Je ziet nu dat men met elektrische fietsen sneller dodelijke of vrij ernstige ongelukken krijgt. Ik had laatste een collega die een andere collega aanfietste met 20 km/h en daar toch serieuze hoofdpijn aan over hield doordat ze op haar hoofd viel.
Ik heb zelf op vakantie een keer een jongetje aangefietst die zomaar het fietspad overstak en toen met zijn hoofd tegen mijn rem aanliep. Ik reed hoogstens 10Km/h maar die jongen had een behoorlijke deuk in z’n hoofd. En heeft daar erg veel last van gehad.
Zeker een auto is zwaarder, maar er worden wel degelijk veel maatregelen getroffen om aanrijdingen te voorkomen of de gevolgen ervan te minimaliseren.
Ik weet zo een twee drie niet wat ik liever heb. Scooters is ook weer zo’n gevalletje apart. Die rijden rustig met 45 over een fietspad en als je daar voor komt lig je echt wel een paar meter verder. Heb het zelf ook zien gebeuren. Mevrouw lag zeker vijf meter verder met behoorlijke verwondingen door uitstekende onderdelen.
Lawaai heeft als motorrijder op de snelweg alleen nut als je te hard en onvoorzichtig rijdt, slecht anticipeert en geen rekening wilt houden met het overig verkeer.
Aan de andere kant ook vast wel eens een leven gekost. Ik kan mij zo voorstellen dat een kind doodleuk de weg oversteekt omdat het de auto op 10 meter afstand niet hoort vanwege de motor (met loud pipe) op 500 meter afstand. Helaas zal dit ook niet te registreren zijn, we zullen dat dus ook nooit weten.
En nee, ik ben geen motor hater ik rij al 28 jaar lang motor en gemiddeld 12.000 km per jaar.
Of mensen die juist schrikken van die motorrijder opeens achter of naast ze... Maar goed.
Motoren zijn interessant, want techniek. En het geluid kan ook prettig zijn. Absurd volume of stom snerpen is dan weer jammer. De combinatie met idioten is voor veel onderwerpen schadelijk.
Loud pipes is onzin. Sowieso moet je motor wel pijnlijk veel lawaai maken, wil je dat überhaupt voor je in een auto kunnen horen, op de snelweg. Automobilisten horen elkaar toch ook niet? Hooguit als je echt vlak bij een vrachtwagen rijdt, maar dat is dus veel te laat bij aanrijdingen.
Als motorrijder – ook zonder blêrpijp – hoor je sowieso niets meer boven de pakweg 80 km per uur, vanwege de wind langs je helm.
Plus bij alle electrische auto's klaagt iedereen steeds dat je ze niet hoor aankomen. Dus er zit wel degelijk wat in hoor
Wie is iedereen? Als fietser hoor je een elektrische auto net zo goed aankomen als een gewone auto hoor; banden rollen over de weg, en dat maakt nu eenmaal geluid. Misschien nog wel meer bij een elektrische auto omdat ze wat zwaarder zijn. En dan heb je nog de Nissan Leaf, waarbij de coil whine je al ver van tevoren waarschuwt dat hij eraan komt, nog los van zijn afzichtelijke uiterlijk.
Die coil whine wordt er juist express in gezet. De outlander Phev heeft dat ook. Volgens mij hebben alle EV’s onder een bepaalde snelheid een irritante piep om juist aan te geven dat ze ergens rijden. Liever dat dan een “straight pipe” overigens.
https://www.youtube.com/watch?v=t4KkhmfsGNg Dit geluid en het is snelheid afhankelijk (je hoort het later in de video). Wat mij het meeste opvalt is dat mensen het niet kunnen plaatsen en het dus maar negeren.
[Reactie gewijzigd door EraYaN op 23 juli 2024 01:12]
Wie is iedereen? Als fietser hoor je een elektrische auto net zo goed aankomen als een gewone auto hoor; banden rollen over de weg, en dat maakt nu eenmaal geluid.
Nou jij hoort dat misschien maar in de praktijk ervaar ik als elektrische rijder (zonder harde coil whine of ander speaker geluid) iets anders. Ik moet elke morgen 2km over een 30 weg welke gedeeld is met Fietsers. Als ik daar met 30 aan kom rijden horen ze me zelden. Pas als ik vlak achter ze rij kijken ze (soms verschrikt) om en maken ze ruimte.
[Reactie gewijzigd door Donstil op 23 juli 2024 01:12]
Ik zeg ook dat in traag stadsverkeer het een issue kan zijn. Maar daar moet jij als bestuurder je van bewust zijn. Tis nooit als ik maar genoeg kabaal maak doen de anderen wat ik wil en nemen ze veiligere beslissingen. Deelnemen aan het verkeer vereist nou eenmaal aandacht, gezond verstand en alertheid. En om dan loud pipes als oplossing te gaan presenteren........ neh, dat zijn en blijven puur aandacht trekkerij dingetjes. Bloedirritant. En dat zeg ik als motorrijder en verkeersdeelnemer. Kunstmatig geluid (fake engine sounds etc.) snap ik weer wel.
Ik heb toch 9 van de tien keer een motorrijder in de file in de gaten door het geluid van de motor. Niet dat ik actie hoef te ondernemen,maar mn oren zorgen er voor dat ik ze opmerk.
Inderdaad. Veel mensen hebben de radio aan en horen dan het geluid van de motor echt niet over de motor van de auto en de muziek. Tegen de tijd dat je het hoort, is het al veel te laat om nog te kunnen reageren (als je de motor nog niet opgemerkt had tenminste).
Op welke afstand hoor jij deze motoren dan? Als ik motoren pas zou opmerken als ik ze zou horen zou ik ernstig twijfelen aan mijn rijvaardigheid (en dat zegt niets over mijn gehoor).
Ik kijk regelmatig in mijn spiegels, ook in de file, juist omdat ik geen spidey-senses heb. Soms vergeet ik dat wel eens en hoor ik een motor eerder dan ik 'm zie, inderdaad op de afstand die jij beschrijft. Dat vind ik dan dom van mezelf. Ik had en heb het heel bewust over mijn eigen rijvaardigheid, niet die van anderen. Ik verwacht van mezelf dat ik motoren (en andere voertuigen, zoals ambulances) eerder zie dan dat ik ze hoor, zodat ik tijd heb om wat ruimte te maken. Ik begrijp donders goed dat ik hetzelfde niet van andere weggebruikers hoef te verwachten en dat doe ik ook niet.
Wat voor auto rijd je dan? Ik sta denk ik dagelijks in een stukje file (a50-a12-a50) en hoor nooit motoren aankomen. Ligt denk ik ook aan de snelheid waarmee je in de file staat (30Km/h is ook file). Daarom sta ik in de file ook altijd aan de buitenkant van het wegvak. Dan heeft een motor of ambu altijd ruimte ook al zie of hoor ik hem niet.
Bijkomend voordeel is dat je dan ook langs je voorganger kunt kijken en je dus remlichten verderop veel eerder ziet.
Alhoewel ik het helemaal met je eens bent snap ik toch wat er word bedoelt. Elektrische scooters die op het fietspad langs je scheuren hoor je als fietser ook gewoon echt niet aankomen. Daar kan je toch best van schrikken. Een niet elektrische scooter hoor je toch altijd wel aankomen en hou je dus rekening mee als die langs rijd.
Het is dan best handig dat je meerdere zintuigen kan gebruiken. Nou kan die achtelijke herrie die uit sommige motoren komen juist heel averechts werken in het verkeer. Maar als je als elektrische motor amper geluid maakt dan lijkt me dat toch best een serieus iets. Als fietser heb je natuurlijk hetzelfde probleem maar dan rijd je ook veel zachter en kom je niet uit een situatie waar fietsen vroeger wel veel geluid maakte. Denk niet dat die te vergelijken zijn.
[Reactie gewijzigd door Septimamus op 23 juli 2024 01:12]
100% mee eens. Maar absoluut niet te waarborgen in een samenleving. In een ideale wereld zou je niet eens stoplichten nodig hebben. Om dat tekort een beetje tegemoet te komen ben ik toch van mening dat het geluid van een motor een rol kan spelen in meer veiligheid. Eigenlijk puur alleen al omdat de elektrische voertuigen praktisch niet hoorbaar zijn als ze passeren.
Dat is niet enkel van toepassing op elektrische voertuigen gezien ook gewone auto's tegenwoordig op lage snelheid bijna geen geluid maken buiten banden. Dit omdat fabrikanten daar al decennia veel geld tegen aan smijten om dat te bekomen. Natuurlijk zijn er auto's die je zeker wel hoort. Het overgrote deel nieuwe auto's hoor je zoals gezegd enkel door de banden. Op een parkeerplaats kun je dat bijvoorbeeld makkelijk horen.
Dat klinkt heel mooi in de theorie, maar in de praktijk werkt het zo niet, en vind ik het persoonlijk getuigen van weinig inlevingsvermogen.
Een voorbeeld, als ik met mijn jonge kinderen ga fietsen (of leer fietsen), dan heb ik het al druk genoeg met hun in de gaten te houden, naast ze te fietsen zodat ze zeker niet op de openbare weg / gracht terecht komen. Als er dan een aso voorbij komt op zijn electrische fiets / scooter en zelfs niet de moeite doet beetje op te letten, dan kan ik dat bijzonder weinig apprecieren.
Wat mij betreft moet elk electrisch aangedreven voertuig (30+ km/h) een geluid produceren dat voldoende hoorbaar is.
Ik weet dat lang niet iedereen dat doet, fiets zelf ook genoeg en in Belgie is het vaak slechter als in Nederland. Maar dat zou moeten. Mij is altijd geleerd dat als jijzelf sneller bent jij meer verantwoordelijk bent voor anderen en dus beter moet kijken en anticiperen.
Als bestuurder zou je dus moeten zien dat er ouder+kind fietsen en vertragen en inhalen meteen ruime bocht eromheen gaan als je ziet dat er zoals je zelf zegt kinderen etc op de baan zijn.
En kinderen zoals altijd eerst leren fietsen op autovrije plaatsen. Maar ik ben het ermee eens dat mensen weer eens een stapje moeten terugdoen in plaats van altijd zo gehaast te zijn.
In Nederland is het zeker en vast beter fietsen dan in België. Nederlanders hebben dat ook veel meer meegekregen vanuit hun jeugd vermoed ik. In België heeft het toch veel langer geduurd voor men eens ging nadenken over deftige planning van fietspaden. En dus zit je nu met een erfenis waar je, in vele gevallen, niets aan kan veranderen.
De eerste trapjes van je kind kan je dus wel in een afgescheiden omgeving doen, maar van zodra je iets verder bent, wordt het dus risky business. Als ouder probeer je dan te anticiperen waar mogelijk (misschien soms iets teveel), maar als de ruimte beperkt is, en je niets van waarschuwing krijgt, dan is het voor kinderen soms best een beangstigende wereld.
Van een electrische fiets kan je dan nog "vragen" dat ie zijn bel gebruikt.
Een claxonnerende wagen is toch al wat moeilijker...
Dat is de instelling die ik als fietser in de stad ook gebruik. Nu is fietsverkeer natuurlijk meer gescheiden. Maar ik ben ook muisstil en fiets ook veilig rond.
Die onnodige lawaaibakken (ook aangepaste auto's en brommers) irriteren mij mateloos. Op de weg, maar zeker ook als ik rustig thuis zit.
En hoe minder omgevingsgeluid er is van bussen/auto's hoe meer je de banden gaat horen. Dus hoor je auto's en bussen evengoed maar zonder het geronk van de motoren. Of die ene Seat Ibiza/Golf/whatever met een kachelpijp wat kwa geluid op niks trekt maar enkel hard klinkt.
Woonwijk met spelende kinderen. Amsterdam en (wettoze) fietsers.
Elke ochtend dat ik wegrij ben ik blij dat die nog half slapende en rennende kinderen mij horen en dus opkijken en opletten. Eenmaal in Amsterdam met die egoïstische aso fietsers overal ben ik ook blij met het geluid.
Automobilisten die ingeblikt in hun eigen wereld zitten hebben er niets aan. Er zijn alleen meer mensen op straat.
Sorry, maar dit klopt gewoonweg niet. Mijn vorige motor had ik tweedehands gekocht waardoor er een sportuitlaat onder stond. Vond dat lawaai (inclusief de "plopjes") gênant omdat ik nergens discreet kon arriveren, maar met name in tunnels was dat méér dan interessant: deed in die periode vaak de "konijnenpijp" bij Antwerpen (officieel de Waaslandtunnel als ik me niet vergis) en op de momenten dat er alleen maar enkelrichting verkeer toegestaan is, en ik dus tussen de 2 stromen reed, weken de auto's een heel eind voor mij al uit elkaar... wel degelijk extra veiligheid.
Maar dat geldt ook voor elektrische auto's.
Absoluut waar, maar dat argument doet weinig ter zake als het gaat over het verschil tussen motor met benzinemotor of elektrische aandrijving.
Tussen de rijen door rijden met beperkt snelheidsverschil zou met of zonder geluid geen issue mogen zijn. Als je het rustig doet hoeven auto's niet opeens aan de kant te gaan (auto's die plotseling aan de kant gaan is aardig maar volgens mij alleen maar gevaarlijker wanneer ze het doen vanwege aankomende herrie).
Tussen de rijen door rijden met beperkt snelheidsverschil zou met of zonder geluid geen issue mogen zijn. Als je het rustig doet hoeven auto's niet opeens aan de kant te gaan (auto's die plotseling aan de kant gaan is aardig maar volgens mij alleen maar gevaarlijker wanneer ze het doen vanwege aankomende herrie).
Voor alle duidelijkheid: ik houd me normaal gesproken aan de 20km/u verschil. Het is gewoon fijn als in een relatief smalle tunnel er duidelijk ruimte gemaakt wordt, dan ben je als motorrijder zeker dat je gezien bent (one way or the other ).
Het ontbreken van geluid lijkt me toch een issue van elektrische voertuigen in het algemeen. Ik meen me de "discussie" hier in België te herinneren van enkele jaren geleden of er al dan niet geluid verplicht zou worden voor (toen nog enkel) elektrische wagens... blijkbaar is die een stille (pun intended) dood gestorven.
Dat is onzin.
Als je wordt aangereden door een wegrijdende auto dat is dat puur omdat ze niet goed gekeken hebben.
Net zoals een fiets is een motor nu eenmaal kleiner en helaas kijken sommige mensen gewoon onvoldoende (of zelf niet, bv bij openen van het portier).
Dat is onzin.
Als je wordt aangereden door een wegrijdende auto dat is dat puur omdat jij niet goed gekeken hebt.
Net zoals een fiets is een motor nu eenmaal kleiner en helaas kijken sommige mensen gewoon onvoldoende (of zelf niet, bv bij openen van het portier). Daarom moet je dus als motorrijder daarop anticiperen. Verder vooruit kijken, inschatten wat mensen gaan doen en altijd zorgen dat je over kunt op plan B en ook al weten en gezien hebben dat plan B veilig gaat zijn.
Lekker kort door de bocht om te zeggen dat er niet goed gekeken wordt.
Ik ben me in de auto ooit rot geschrokken van een motorrijder die bij het benaderen van een rotonde voor zo'n honderd meter toevallig volledig weg viel achter mijn linker A-stijl en pas bij het bijna oprijden van de rotonde ineens te voorschijn kwam.
Aangezien ik zelf ook motor rijd was dat wel een realisatiemomentje. Als ik op dat moment de motorrijder was geweest had ik de automobilist ook verrot gescholden dat hij beter had moeten opletten.
Ik ben op de motor ook eens bijna onderuit gegaan omdat ik moest uitwijken voor een uit een parkeerplaats wegrijdende auto. Zij had mij niet gezien. En dat kwam simpelweg omdat ik de hoek om kwam en in een halve seconde al op snelheid was en zij net in haar buitenspiegel had gekeken of de weg vrij was om aan te rijden en nu voor zich keek om bij het wegrijden de auto die voor haar geparkeerd stond niet te raken. Als ik in een auto had gezeten en net zo snel was geweest met optrekken dan was precies hetzelfde gebeurd.
Mensen hebben geen 360° zicht en kunnen ook niet in de tijd vooruit of achteruit kijken. En hoewel de meeste motorrijders zich echt wel bewust zijn van het feit dat ze kleiner, vlugger maar ook veel kwetsbaarder zijn en daar graag gebruik (of misbruik) van maken, lijkt toch een deel van diezelfde motorrijders ervan overtuigd dat het altijd de andere weggebruikers zijn die niet genoeg rekening houden met hun.
Ik wordt in de auto vaker verrast of droevig van het gedrag van motorrijders dan dat ik dat op de motor wordt van autorijders.
Dat is toch ook precies waar ik op reageer? Motorrijders die juist geen rekening houden met hun medeweggebruikers en hun mogelijkheden en gebreken komen vroeg of laat vanzelf met de gebakken peren te zitten. Daarom geef ik juist aan dat motor rijden een veel grotere verantwoordelijkheid is dan alleen je houden aan de verkeersregels, je moet handelen voor de ander, zodat jij veilig blijft. Ik zie vaak genoeg motorrijders dingen doen die niet kunnen, zoals bijvoorbeeld met 60 langs parkeervakken zoeven. Dat is vragen om problemen, dan heb je je niet aan de situatie aangepast. Als je gas wil geven met een motor, vooral doen op een lege snelweg of het circuit. Maar binnen de bebouwde kom is het vaak een slecht idee.
Als ik met mijn moto aan 50 rijdt in het midden van het vak waar ik 50 mag rijden en rechts van mij staan auto's parallel geparkeerd dan denk ik dat volledig doe wat ik moet doen. Als die personen niet kijken wanneer ze vertrekken dan kan je het de motorrijder niet als schuldige aanwijzen. Zelf al rijdt hij 60.
Nu ik zelf rij voorzichtig, probeer ook stad te vermijden, omdat je als moto rijder wel meestal het slechts uit het ongeval komt.
Ik wijs de motorrijder ook niet aan als schuldige. Ik zeg alleen dat het onverstandig is. Als motorrijder leer je als het goed is dat je in een dergelijke situatie altijd uit moet gaan van automobilisten die je niet gezien hebben en er uit komen rijden. Daar anticipeer je dan dus op en dus ga je geen 50 rijden. Sowieso zijn dat soort situaties vaak 30 km zones.
Onderaan de streep gaat het je er als motorrijder niet om wie er schuld heeft. Want wie er ook schuld heeft, de motorrijder heeft altijd pijn. Vanuit een ziekenhuis bed hoef je er niet trots op te zijn dat je geen schuld had.
Je komt waarschijnlijk niet vaak in stedelijke gebieden in Vlaanderen, bv Kortrijk en Harelbeke is overal parallel parkeren, verkeer in 2 richtingen op 1 rijstrook en zone 50.
Als motorrijder kan je vertragen als men bv eerst aanduidt als men vertrekt door bv richtingaanwijzer te gebruiken. Maar als men gwn direct de weg oprijden dan kan je niet veel doen als motorrijder.
De verkeerssituaties in België zijn dan ook wel van een ander niveau. Daar ben je je in geen enkel voertuig je leven zeker.
Maar in Nederland? Zeker wel. Ten eerste zorgen dat je een plan B hebt: kun je veilig uitwijken? Zit er iemand achter je of kun je eventueel een noodstop maken? Beide niet? Dan snelheid naar beneden. Verder ga je alle auto’s checken: lampen aan? Dan oppassen. Zit er iemand in? Oppassen. Draait de motor (komt er rook uit de uitlaat?) oppassen., etc. Alle auto’s verder weg ga je screenen of er iemand instapt. Kortom, je gaat anticiperen op wat er eventueel komen gaat. Je gaat de kans dat er iemand onverwachts uitrijd tot het minimale beperken.
Daarom moet Je op de motor veel verder vooruit kijken dan in de auto, anders heb je geen tijd genoeg om alles te checken.
Iedereen gaat er maar vanuit dat je als motorrijder niet veel kan doen als er iemand onverwacht voor je rijdt. Dat klopt ook, als dat gebeurd kun je niets meer doen. Je moet dus zorgen dat dat niet kan gebeuren, dat je het voor bent. Dat je allang gezien had dat die persoon er is en weg wil rijden, dat die persoon jou wellicht niet gezien heeft. Dat leer je bij een goede rijschool ook tijdens je lessen en hopelijk blijf je dat dat verbeteren wanneer je gaat rijden.
Om dan weer on topic te gaan: dat is dus voor een elektrische motor niet anders. Het motorgeluid van een motor is er niet voor je veiligheid, dat dien je zelf te doen. Wanneer je daar goed in bent is een elektrische motor net zo veilig als een benzine motor. Wanneer je er niet goed in bent raad ik het je af op beide te stappen.
[Reactie gewijzigd door cmegens op 23 juli 2024 01:12]
Ik vermijd gewoon die wegen ik kan voldoende veilig moto rijden, maar sommige straten zijn gewoon te onveilig. Je kunt niet letten op fietser, tegenliggers en ongeduldige auto bestuurders in de geparkeerde wagens. Er gebeuren er ook geregeld ongevallen met fiesters nu zeker met speedelecs die denken dat voorrang van rechts niet telt voor hun.
Nu mijn huidige moto maakt iets meer lawaai dan mijn vorige, ander type moto. Sinds die wordt ik wel degelijk eerder opgemerkt dan vroeger.
Btw, vorig jaar eens elektrische moto getest rijdt best wel prettig. Maar vond het wat te zwaar en miste het schakelen.
[Reactie gewijzigd door Manderlay1 op 23 juli 2024 01:12]
Deze discussie is eindeloos en wordt telkens opnieuw gevoerd. Schuld en gevolgen worden vaak door elkaar gehaald. De wegrijdende auto heeft schuld, de motorrijder zit vanwege zijn kwetsbaarheid met de gevolgen. Ik ben het daarom eens dat je mag hopen dat de wegrijdende auto kijkt, maar er vanuit moet gaan dat hij/zij/anders dat niet doet.
Ah ik heb het niet over wie schuld heeft. Dat is een kwestie voor de verzekering. Maar waar de verzekering een nieuwe motor kan vergoeden, is dat met een ruggenwervel net wat lastiger.... daarom dien je op een motor anders om te gaan met je veiligheid dan in de auto.
Ik denk Spazzil het goed zegt en de verantwoordelijkheid juist plaatst. Inderdaad zit jij uiteindelijk zelf met de gevolgen en heeft "ik had gelijk" zeggen niet heel veel zin.
Verder hoeven we niets ann de verzekeraar over te laten. Daar hebben we namelijk gewoon voorrangsregels voor. En voor het toepassen hiervan ligt de verantwoordelijkheid toch echt bij degene die de voorrang moet verlenen en niet andersom. Defensief rijden is echt zoals je al zegt zeker niet onverstandig.
Voorrangsregels zijn niet in alle gevallen even aantoonbaar. Verkeerslichten staan niet altijd aan. Ook kan bij een eenrichtingsweg iemand tegen de richting in van rechts komen. En zoals @Anoniem: 91634 opmerkt kunnen mensen te hard rijden waardoor de schuld niet perse bij diegene die voorrang had moeten verlenen ligt.
Ps: mijn ervaring is overigens niet dat motorrijders (<)30 te hard rijden. Ik heb zelf ook een motor en bij het lessen is het advies 10KM/h boven T-Max te rijden (om te voorkomen dat IEDEREEN je wilt(en gaat) inhalen).
Nu probeer je wel heel erg in je eigen richting iets goed te praten. Eerder heb je het er over dat als je tegen een wegrijdende auto aanrijdt jij niet goed hebt gekeken. En dat als er een ongeluk gebeurt de verzekeraar moet bepalen wie er de schuld heeft.
Dit is wel een uitgangspunt wat gelukkig geen kracht bijgezet wordt door de wet en op de weg.
Het uitgangspunt is dat iedereen zich aan de regels houdt en hier in dus ook hun eigen verantwoordelijkheid neemt. Als ik dus niet te hard rij en in de juiste richting rij en netjes oplet waarbij ook ook niets afdwing heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen. Wanneer er vervolgens ineens een auto wegrijdt (mogelijk zonder verlichting of andere indicaties) en ik rij hier tegen aan ligt de schuld toch echt bij diegene. Mogelijk had ik inderdaad wel nog meer kunnen doen en natuurlijk zal ik dit altijd proberen te voorkomen. De verantwoordelijkheid dan echt bij mij weg leggen en mij de schuld geven omdat ik maar beter op had moeten letten gaat echt toch wel veel te ver.
Waar zeg ik dat jij dan beter moet opletten? Ik geef alleen aan dat het wel/niet volgen van regels niet altijd aantoonbaar is.
Als voorbeeld: Indien jij door rood rijdt en van rechts komt, heb ik een uitdaging bij een aanrijding gezien rood licht zonder getuigen of beelden niet aantoonbaar is. Dan blijft rechts over en ben ik dus "fout" volgens de verzekeraar terwijl jij schuld hebt. Andersom hetzelfde verhaal.
Het ging mij niet over de schuldvraag maar de aantoonbaarheid ervan..
Jij niet, maar het discussiepad is wat ouder. Misschien wel handig als je even kijkt wat de motivatie is van een reactie. Het aantonen van de schuld ergens bij was nml. alleen maar een zijpad en niet waar het echt om ging.
catfish: Als je wordt aangereden door een wegrijdende auto dat is dat puur omdat ze niet goed gekeken hebben.
cmegens: Als je wordt aangereden door een wegrijdende auto dat is dat puur omdat jij niet goed gekeken hebt.
SpazzII: Deze discussie is eindeloos en wordt telkens opnieuw gevoerd. Schuld en gevolgen worden vaak door elkaar gehaald. De wegrijdende auto heeft schuld, de motorrijder zit vanwege zijn kwetsbaarheid met de gevolgen. Ik ben het daarom eens dat je mag hopen dat de wegrijdende auto kijkt, maar er vanuit moet gaan dat hij/zij/anders dat niet doet.
cmegens: Ah ik heb het niet over wie schuld heeft. Dat is een kwestie voor de verzekering.
(iets verkort)
Hier reageerde ik in zijn volledigheid op en het gaat me dus om verantwoordelijkheid, niet om de uitwerking van de verzekering.
[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 23 juli 2024 01:12]
Het grote probleem is dat 80 % van motor rijders veelst te hard rijdt. Een automobilist die een 50 / 80km/h weg op rijdt die kijkt ver genoeg of iets aan komt met rijden met 60 / 90 km/h. Echter wanneer motor rijder 30km/h of meer te hard rijdt dan kan het gebeuren dat de automobilist de motor rijder niet heeft aan kan zien komen rijden
Heeft tegenwoordig weinig meer met kijken te maken.
Vaker geldt hier het recht van de sterkste en nemen automobolisten gewoon voorrang, want de meeste zwakkere weggebruikers proberen toch wel een ongeluk te voorkomen.
Als voetganger en fietser heb ik mijn gehoor moeten aanpassen om elektrische auto's en scooters te identificeren. Roawser maakt dan ook wel een relevant punt.
Ik snap 'm wel. Ik was 3 jaar geleden in Shanghai en daar rijden vrijwel alleen maar elektrische scooters rond. Ik ben meermalen bijna van m'n sokken gereden omdat ik ze niet aan hoorde komen. Nu zal dat wel gewenning zijn maar dat is juist het probleem. Mensen zijn er niet aan gewend en een elektrische motor gaat nog een paar stappen verder in vermogen dan een elektrische scooter. Ik zou 3 keer nadenken voor ik er 1 zou kopen, hoe tof ik elektrisch rijden ook vind. M'n elektrische fiets rijdt maar 30 en trekt op als een slak maar zelfs dan moet ik verdomd goed opletten dat mensen me wel zien.
Mensen die fietsers niet gewend zijn (buitenlandse toeristen etc) worden ook telkens van de sokken gereden maar dat lijkt me toch nauwelijks een goede reden om de fiets dan maar te verbieden lijkt me.
Er wordt toch nergens gesproken over een verbod? Het gaat om beweegredenen van een consument om al dan niet voor een elektrisch vervoermiddel te kiezen. Een elektrische motor is erg stil en juist omdat mensen het niet gewend zijn, kan dat voor iemand een reden zijn om een klassieke motorfiets met verbrandingsmotor te kopen. Ik snap dat wel. Zeker met een tweewieler dat gebouwd is voor hoge snelheden en waarbij je dus als rijder ook gewoon een zwakke weggebruiker bent en je dus graag gehoord wordt zodat mensen sneller rekening houden met je aanwezigheid.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 23 juli 2024 01:12]
Ah, ben jij een fan van de slogan "loud pipes save lives"?
Je weet dat de keren dat luide pijpen je leven redden verwaarloosbaar zijn maar de keren dat jij door je herrie alleen maar overlast veroorzaakt ongeveer 99,99% van de tijd is en er uiteindelijk voor gaan zorgen dat motorrijders nergens meer welkom zijn?
Als motorrijder ben je kwetsbaar en daar kiest de motorrijder bewust voor door op dat ding te gaan rijden. Dat kan je compenseren door extra op te letten en goed te anticiperen. Niet door de hele omgeving op te zadelen met herrie.
Nouja er is een middenweg, helemaal niets qua geluid is erg link, teveel is is ook niet fijn. Je wilt niet teveel herrie maken maar je wilt wel aan de onoplettende voetganger laten weten dat er iets aankomt. Dat hoeft niet 1,5km van te voren.
Hij heeft het alleen over extra geluid/herrie. Een standaard motor maakt meer dan genoeg geluid, maar op één of andere accepteren we het meer als motoren kabaal maken, terwijl je er in een auto vrij weinig van mee krijgt. Als je echt vindt dat je dat nodig hebt voor je veiligheid is motorrijden misschien niks voor jou. Vind het ook nogal wat om anderen met veel extra lawaai op te zadelen voor je eigen veiligheid, je zou het egoïstisch kunnen noemen. En verder leid je met je geluid andere deelnemers misschien zo af dat ze daardoor anderen over het hoofd zien.
Denk dat defensief rijden(dus ook met een snelheid die mensen kunnen verwachten) en verlichting aan een heel stuk beter werkt. Vergeet bijvoorbeeld niet dat geluid in een stad kan weerkaatsen en dus van een andere richting lijkt te komen. Dan kijkt zo iemand de verkeerde kant op.
[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 01:12]
Lees nou eens goed wat ik zeg, ik zeg helemaal niet dat je 1000db nodig hebt op een motor vanwege veiligheid, ik zeg juist dat er wel iets van geluid moet zijn, geen keiharde geluiden, maar wel voldoende zodat onloplettende voetgangers, fietsers ook rekening met jou kunnen houden. Als motorrijder rijd je al defensief, als je hierdoor ongelukken kan voorkomen (een ongeluk zit al in een klein hoekje), dan top.
Lees zelf goed. Hij zegt nergens dat motoren geluidloos moeten zijn. En ik ook niet. Een compleet geluidloze elektrische motor(maar ook scooter) is inderdaad niet wenselijk, maar dan kan je moeilijk van loud pipes spreken.
Ik zou trouwens niet weten hoe ik als fietser een motor over het hoofd moet zien. Of je moet wel zo asociaal hard aankomen dat het tijd wordt voor een andere discussie.
Als je op één ding moet rijden alsof iedereen je dood wil hebben is het wel de fiets trouwens... En die maken als het goed is geen geluid.
[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 01:12]
@Yero
In vergelijking met een gemiddelde auto is een motor behoorlijk gestroomlijnd. Ook de frontale oppervlakte van een motor is een stuk kleiner en het gewicht een stuk lager, waardoor motoren veel minder energie nodig hebben om een eind te kunnen rijden.
Vanwaar deze bewering? Het klopt namelijk niet helemaal wat je hier stelt. Motorfietsen hebben doorgaans een dramatische Cw waarde in vergelijk met auto's, maar door het enigzins beperkte frontale oppervlak compenseert het iets. De gemiddelde supersport heeft een Cw waarde van 0.6 of nog groter, waar bijvoorbeeld een Model 3 een Cw van 0.23 heeft. Dat is een belangrijk deel van de reden dat motorfietsen relatief onzuinig zijn; veel motoren halen de 1:25 niet eens met toch een erg beperkt gewicht t.o.v. een auto. De crux zit hem juist in dat gewicht: een elektrisch voertuig heeft dankzij de mogelijkheid tot regeneratief remmen veel minder hinder van het gewicht van het accupakket, terwijl de extra accus meestal niet bijdragen aan een groter frontaal oppervlak of slechtere Cw waarde. Op een motorfiets is (een zo laag mogelijk) gewicht juist zeer bepalend voor de handling terwijl de relatief hoge Drag Area veel impact heeft op het bereik waardoor een elektrische motorfiets een dubbel nadeel heeft t.o.v. een elektrische auto.
[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 01:12]
Ik rij zowel een Zero als een BMW R9T Racer, die laatste is niet wat je noemt stil. Het enige verschil is dat voetgangers en fietsers die parallel aan je rijden/lopen je aan horen komen op de BMW en op de Zero niet. Met de Zero is dat een beetje oppassen dat ze niet voor je de weg op schieten.
Voor de rest maakt het 0,0 verschil, niemand hoort je uberhaupt, ook in een file niet. Meerendeel van het geluid wordt toch naar achter geprojecteerd op de ICE-fiets...
[Reactie gewijzigd door neographikal op 23 juli 2024 01:12]
Dat is gigantische onzin. Mensen die zo weinig interesse hebben in de veiligheid van zichzelf en anderen dat ze op hun telefoon zitten kijken ook van motorgeluid niet op. Dat zeg ik uit ervaring, want ik woon-werk dagelijks op de motor. 50/50 op een hele stille motorscooter en een zware tweecylinder die flink wat herrie maakt.
Als ik tussen twee auto's op de snelweg stil sta naast iemand die zit te appen en ik hang even lekker aan de gashendel kijkt die lul / trut meestal niet eens op. (Ja zelfs als je in de file stil staat blijf je met je klauwen van je telefoon af, luister maar op een normaal volume naar een podcast of zo.)
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 23 juli 2024 01:12]
Je hebt gelijk wat betreft het bedienen van de telefoon tijdens het deelnemen aan het verkeer. Maar als er iemand mijn aandacht probeert te trekken door een hoop gas te geven of iets anders wat agressief over kan komen, heb ik ook geen interesse om meer dan een snelle blik te geven. Met die snelle blik, kan ik ook wel inschatten of ik wat uitgebreider moet kijken of niet. Wat ik dan verwacht te krijgen is een middelvinger of iets anders wat ik wel kan missen.
Stilstaand mag je een telefoon bedienen!
Of dat in de file verstandig is, is wat anders. Zodra de auto weer in beweging komt, ongeacht bij welke snelheid is het bedienen van een telefoon niet meer toegestaan. Zelfs tijdens het rijden zijn er uitzonderingen. Als de telefoon in een houder zit en als navigatietoestel dient, dan mag je de telefoon bedienen voor noodzakelijke navigatie aanwijzingen.
Als de telefoon in een houder zit is er geen enkele restrictie op het gebruik ervan. Je zou zelfs een spelletje mogen spelen, maarja dan is er nog altijd artikel 5 waarvoor ze je op de bon kunnen slingeren.
Wettelijk moet je beide handen aan het stuur houden en je mag je niet laten afleiden door andere zaken als het verkeer. Als je dat niet doet kan men artikel 5 inderdaad gebruiken.
Het wordt bij rijlessen nog steeds als een verplichting aangeleerd. In de praktijk doet natuurlijk niemand dat en de auto's van nu sturen zo soepel dat het ook helemaal niet nodig is. De tekst blijkt in de wet van 1994 echter te zijn verdwenen en is vervangen door artikel 8.3
8.3. Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.
Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.
Dat je twee handen aan het stuur moet hebben is slechts een interpretatie van de laatste vier woorden.
Als je stilstaat in de file mag je gewoon je telefoon gebruiken (zelfs bij het stilstaan voor een rood stoplicht, alleen moet je dan wel direct de telefoon weg doen en rijden zodra het groen wordt, anders ben je wel in overtreding). Als jij dan enorm veel lawaai gaat staan maken omdat jij vind dat het niet mag, maakt jou de lul / trut, niet andersom. Ik ben het er zeker mee eens dat het niet slim is (en als je niet oplet en het begint weer te rijden, hou je iedereen achter je op), maar wat jij hier beschrijft is ook gewoon asociaal gedrag.
En zoals @JW1 ook al zo zei: ik zou dan ook niet opkijken. Ik verwacht dan een of andere aso die denkt dat hij super stoer is door dat te doen.
Ik ben niet de gemiddelde asociale motorrijder, en je gaat hier meteen van het ergste geval uit. Ik ben de gemiddelde woon-werk motorrijder, die gewoon heelhuids van A naar B wil. Als je dan links-rechts-slingerend je weg door de file heen appt en zonder te kijken op de bumper van je voorganger kleeft ga ik er vanuit dat je dat ook bij 100kmh op de linker baan doet, want die zie je ook elke dag. Helaas heb ik geen bumper, dus ik ga ik er voor mijn eigen veiligheid dan boven de snelheidslimiet vandoor. En dan ben ik weer zo'n asociale motorrijder want "Hij gaat veel te hard!"
Het is ook nooit goed. Laat je fucking telefoon in je tas en houd je kop er bij, of ga met het OV. Dat iets volgens de wet mag betekent niet dat het veilig is, en ook het omgekeerde.
Wat jij hier beschrijft geeft mij het idee dat je er zo een bent die de file beschouwt als de rij voor de kassa, motorrijders ziet als voordringers, en als er een tussendoor komt ff lekker het gat dicht rijd.
Ik ben niet de gemiddelde asociale motorrijder, en je gaat hier meteen van het ergste geval uit. Ik ben de gemiddelde woon-werk motorrijder, die gewoon heelhuids van A naar B wil. Als je dan links-rechts-slingerend je weg door de file heen appt en zonder te kijken op de bumper van je voorganger kleeft ga ik er vanuit dat je dat ook bij 100kmh op de linker baan doet, want die zie je ook elke dag. Helaas heb ik geen bumper, dus ik ga ik er voor mijn eigen veiligheid dan boven de snelheidslimiet vandoor. En dan ben ik weer zo'n asociale motorrijder want "Hij gaat veel te hard!"
Geen idee waar dit een reactie op is, want ik heb het alleen over stilstaande auto's...
Dat iets volgens de wet mag betekent niet dat het veilig is, en ook het omgekeerde.
Als je stilstaat lijkt het me anders gewoon veilig om een mobiel er even bij te pakken. Als de file wel rijd, dan moet je hem er zeker niet bij hebben, maar als je in een stilstaande file staat, lijkt het mij absoluut geen probleem (ikzelf doe het overigens niet. Ik zing gewoon mee met mijn muziek. Dat is voldoende vermaak als ik eens een paar minuten stil moet staan).
Wat jij hier beschrijft geeft mij het idee dat je er zo een bent die de file beschouwt als de rij voor de kassa, motorrijders ziet als voordringers, en als er een tussendoor komt ff lekker het gat dicht rijd.
Waar haal je dat nou weer vandaan? Volgens mij heb ik niks gezegd dat aanleiding daartoe geeft...
Maar nee, dat is wel ongeveer het tegenovergestelde van hoe ik me gedraag in het verkeer. Ik laat altijd voldoende ruimte en houd me gewoon aan de regels (oke, ik wil wel eens een paar kilometer te hard rijden, maar dat doet iedereen volgens mij wel eens), dus zolang de motorrijder dat ook doet, is er bij mij niets aan de hand.
Om eerlijk te zijn vind ik je hele reactie echt enorm overdreven. Ik wees je er alleen op, dat als je naast een stilstaande auto keihard lawaai gaat staan maken omdat jij vind dat iets niet mag, dat best asociaal is. Jij gaat echt direct van 0 naar 100 en reageert op dingen die ik niet eens heb gezegd en verwijt me direct van zaken gebaseerd op die dingen die ik niet heb gezegd...
Tja, als geluid maken de boel veiliger maakt - zullen we allemaal een knaluitlaat monteren dan op onze auto? Fietsers en voetgangers kunnen wel iets elektrisch doen.
Hebben we overal dezelfde herriebrei. Zou dat veiliger zijn...
Rap op de snelweg dan? Ligt misschien aan mij, maar op de snelweg hoor ik motors niet aankomen. In de binnenbebouwdekom hoor ik ze alleen als ze optrekken.
Gelijk heb je! En ik vind dat motorgeluid walgelijk in steden/dorpen. Je kunt tegenwoordig in de zomer niet meer rustig op een wegterrasje zitten omdat er gewoon steeds weer motoren voorbij komen die dat ding verschrikkelijk erg de toeren injagen...
Lijkt hier wel op een bejaardensoos, nu elektrisch rijden hier zo omarmd word is gelijk alles aan elektrische voertuigen geweldig ! en is alles aan benzine/diesel voertuigen "evil", voertuigen kunnen horen is imho beter en veiliger, daarnaast hoeven ze geen overdreven herrie te maken maar zelfs een middenweg is nu al teveel voor de bejaarde oortjes...
Het is alweer volledig doorgeslagen en heilig verklaard die elektrische meuk, zelfs de nadelen worden kapot gerelativeerd en weggepoetst want oh jee we mogen geen kritiek meer hebben nu Tesla etc het nieuwe speeltje is op Tweakers.
Echt af en toe denk ik wel eens of jullie aandelen hebben, geen ruimte meer voor kritiek of het wijzen op bepaalde nadelen, alles word bij voorbaat al weggewuifd.
Ik vind het niet meer leuk om op een terrasje te zitten omdat iedereen alsmaar aan het zeuren, klagen en deugen is...
Ben het met je betoog eens, echter blijf ik erbij dat die motoren gewoon verschrikkelijk zijn in stadsomgevingen. Ga lekker de toeren in buiten de bebouwde kom, asociaal motorvolk.
Het is duidelijk dat je nog niet in een elektrisch voertuig hebt gereden. Het gebrek aan vibraties en geluid geeft juist rust en kalmte. Iets dat bij veel opgefokte chauffeurs niet meer aanwezig is.
Gezien de inhoud van je eerdere commentaar kan ik die inschatting maken. Nochtans heb je ook niet iets anders vermeldt.
Een elektrische aandrijving is in diverse manieren superieur over een ontbrandingsmotor.
Vroeger, in militaire dienst (dienstplicht), was er ook een motor eenheid op de basis waar ik was gestationeerd. De berijders daar vonden het altijd wel leuk/grappig om met de BMW's die ze daar hadden door het oude winkelcentrum van 's Hertogenbosch te rijden, de dode-man's in te drukken en na wat secondes weer los te laten.
De rollende motor startte dan weer, maar met een luide knal. En aangezien het winkelcentrum vrij rond is opgezet en behoorlijk ingesloten is door alle gebouwen had je ook nog eens het echo effect van die knal.
Terrasbezoekers en winkelende mensen schrokken zich altijd rot. Kan je punt dus wel indenken.
Dienstplicht: opgeschoten jeugd, uit alle lagen van de bevolking, in een uniform waar ze niet voor hebben gekozen, bezig met werk wat ze niet wilden doen in een plaats waar ze niet wilden zijn...tsja, dan is het niet zo moeilijk voor te stellen dat er soms combinaties van personen/persoonlijkheden erbij zitten die het compleet bederven voor de rest.
Maar je had ook goede combinaties en die hebben ervoor gezorgd dat ik bijna 3 jaar lang als dienstplichtige heb doorgebracht i.p.v. de 12 verplichtte maanden.
Dat maakt gelijk duidelijk de een elektrische motor niet gelijk hoeft te staan aan een stille motor.
De pizza koeriers zijn wel aparte weggebruikers die zowel in het domein van de auto's, fietsers als voetgangers komen. Bij auto's heeft het geluid weinig nut, bij fietsers en voetgangers wel.
Een motor zit normaal alleen tussen de auto's en dan zou een motor behoorlijk wat geluid moeten maken om in de auto gehoord te kunnen worden.
Nu zijn pizzabezorgers sowieso berucht om hun roekeloze rijden. Hier in Groningen zie je ook veel elektrische-fiets bezorgers, lekker goedkoop want een 14 of 15 jarige mag dat ook doen. Die gaan ook hard maar een botsing met een fietser is een stuk beter te doen.
[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 01:12]
Als ik zie wat pizzabezorgers allemaal voor capriolen uithalen, schat ik in dat ze zelfs met dat extra lawaai ruim boven het gemiddelde uitkomen qua ongevallen.
Dat je door een luidere uitlaat beter opgemerkt wordt is onzin, in de stad waar je 30 mag misschien...maar in alle andere situaties hoor je een motor pas als ie voorbij je zoeft.
Besef je wel dat er ook mensen zijn die jouw harde geluid niet zo kunnen waarderen. Niet iedereen vind het geluid van een jankende of ronkende motor zo tof als je lekker op een terras zit of zomer met het raam open zit in de stad.
Daar ben ik het zeker mee eens, maar dat betekend nog niet dat het niet vervelend is om van die motoren (en ook genoeg aangepaste auto's overigens) die enorm veel lawaai maken langs te horen komen. Er zijn er genoeg die het wel gewoon rustig kunnen houden (in elk geval niet boven het normale geluidsniveau), dus waarom sommigen dan niet (oh ja, het is natuurlijk stoer om zo veel lawaai te maken...)?
Hier was ik ook bang voor, maar ik rijd nu een paar weken op een Zero SR/F (woon-werkverkeer) en merk t.o.v. van mijn benzine motor die ik hiervoor had (CBR600RR) absoluut geen verschil in hoe snel andere weggebruikers mij opmerken.
Als ik iets kan missen is hard geluid van motoren. Ik woon in de stad en heb een grote mate van acceptatie van omgevingsgeluid. Echter, motorrijders zijn van het ergste soort, en wat mij betreft zo snel mogelijk weren uit de stad. Liever dat dan vervuilde auto's. Kom maar door met elektrische motoren, liever gisteren nog dan morgen.
En je argumentatie slaat voor mij ook als een tang op een varken en je lijkt vooral aan jezelf te denken ipv aan je omgeving. Komt ook overeen met een groot deel van de motorrijders in de stad.
Zeker niet iedere motorrijder is hetzelfde, en ik zie gelukkig ook beschaafde motorrijders langskomen gelukkig. Het jammere is alleen wel voor ze dat het voor ze wordt verpest door de vele andere motorrijders. Meer dan de helft van de motoren die hier voorbij komt, maakt veel te veel lawaai. En een klein deel van de auto's die voorbij komen ook. Die hebben of knalpijpen of het zijn drugs/pillenkoeriers die door de stad scheuren met de auto. Complete idioten zijn dat. In verhouding zijn het vooral de motoren die voor overlast zorgen.
[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 23 juli 2024 01:12]
Ja tuurlijk, laten we dat relatief kleine groepje "liefhebbers" dwars gaan zitten omdat ze een paar dagen per jaar op de motor zitten die wat meer herrie maken. Hij denkt aan zichzelf maar jij hebt daar blijkbaar ook geen last van. Leven en laten leven.
Dat kleine groepje liefhebbers is ook niet hetgeen dat overlast veroorzaakt.
Het is dat groepje lawaaischoppers die elke dag door de straten heen scheurt. We hebben er hier ook zo eentje die met 50 door een woonwijk blaast. Gooit gelijk alle liefhebbers onder de bus met z’n debiele acties.
Ja dat snap ik, maar het is altijd zo zonde als dat relatief kleine groepje dat overlast veroorzaakt, vaak tot buiten proportionele maatregelen leid voor de mensen die wel normaal kunnen doen. Als we dit overal op gaan toepassen dan wordt het er volgens mij niet beter of leuker op. Je moet op een bepaald moment accepteren dat je altijd een groepje ongehoorzame burgers houd binnen een samenleving.
Hier ben ik het wel mee eens, behalve dat we het maar moeten accepteren. Gewoon aanpakken die overlast veroorzakers. Er moet gewoon een limiet komen op hoeveel lawaai er uit een voertuig mag komen (als die er al niet is. Als die er al is moet daar op gehandhaafd gaan worden). Hoe je je daar niet aan? Gewoon een bekeuring uitschrijven. Helaas laat de handhaving van dit soort dingen toch vaak wel te wensen over, dus dit is eerder een droom dan dat het ooit werkelijkheid wordt, maar goed...
Die limiet is er. Per motorvoertuig is bekend wat de maximale geluidsproductie mag zijn wanneer het voertuig stilstaat en de motor een bepaald toerental draait. Staat gewoon per kenteken op ovi.rdw.nl onder het tabblad "Motor & Milieu", dan het kopje "Milieuprestaties".
Rijden zonder E-Keur (keurmerk voor merk + model motor, door de EU uitgegeven) of dB-killer (zonder dB-killer vervalt de E-keur, de uitlaat voldoet niet meer aan het aantal dB wat is opgegeven) is uberhaupt niet toegestaan omdat de motor dan niet aan de fabrieksspecificaties voldoet.
EDIT: E-keur houdt in dat een aftermarket onderdeel door de EU is goedgekeurd voor gebruik op een bepaalde motor.
In Duitsland zijn ze er heel makkelijk mee, geen dB-killer = motor laten staan + boete, geen E-keur = motor laten staan + boete, verkeerde E-keur (geschikt voor andere motor) = motor laten staan + boete...
Weet niet of je had meegekregen dat de Lekdijk Oost voor motorrijders sinds 2018 afgesloten is in verband met geluidsoverlast? De politie zelf gaf toen al aan niet te gaan handhaven. Bron: https://www.nieuwsmotor.n...esloten-voor-motorrijders
[Reactie gewijzigd door NLDViane op 23 juli 2024 01:12]
Dank voor de informatie, hier was ik niet van de op de hoogte. Wel jammer dat de politie al aangaf niet te gaan handhaven. Dan kun je net zo goed geen verbod hebben...
Oh ja eens. Daarom mag een slager geen “rauwe” rookworsten meer verkopen, omdat er ergens in nederland 5 mensen zijn geweest die zo’n ding direct naar binnen hebben geschoven
Klein groepje? Was het maar zo... Paar dagen per jaar??? Was dat maar zo. Meerdere keren per dag, sterker nog, vaak zelfs meerdere keren per uur rijdt hier een motor met teveel lawaai te hard door de straat. En maar lekker hard optrekken, want ja, een recht stuk weg met asfalt, dan moet je natuurlijk hard optrekken, boeien dat het midden in de stad is. Ik laat prima anderen leven, zeker in de stad. Burengerucht klaag ik nooit over, bezoekers bij mij vragen zich af of ik nooit gek wordt van al dat lawaai om me heen, waaronder radio's van buren of studenten overdag en 's nachts. Nee. Geen last van. Het enige storende zijn motoren, en dan praat over ik over >50% van de motoren die hier langsrijdt, en daarnaast last van drugs/pillenkoeriers in auto's die door de straten scheuren.
Ik denk niet alleen aan mijzelf, maar aan iedereen die woont in deze buurt. Dit is een gedeelde mening, niet van 1 individu.
Lectuur: https://www.ad.nl/auto/mo...r=https://www.google.com/
Ze zijn misschien kleiner en beter voor de file in de stad, maar van mij mogen ze alle gemotoriseerde 2-wielers met verbrandingsmotor ogenblikkelijk verbieden.
Zowel voor het milieu als geluid zal iedereen er beter van worden.
Daar hebben ze een gasoline particle filter voor tegenwoordig,
hetzelfde als een diesel particle filter maar dan voor benzine.
Het blijft overigens wel vreemd dat motoren vrij zijn gesteld terwijl bepaalde types als racers en naked bikes heel ongunstig zijn afgesteld. Er wordt met gemak meer dan 100pk uit een liter gehaald zonder enige hulpmiddelen als turbo’s.
Het verbruik grenst ook tegen die van personenauto’s aan. Het verbruik ligt met gemak op 1:20 of lager. Ter vergelijking, motorscooters halen weer met gemak 1:30 of hoger omdat die anders zijn afgesteld waarbij meer aandacht is aan comfort. Minder hoge toeren en andere koppelingscurve. Trekken overigens nog steeds als een beest op.
Het blijft overigens wel vreemd dat motoren vrij zijn gesteld terwijl bepaalde types als racers en naked bikes heel ongunstig zijn afgesteld. Er wordt met gemak meer dan 100pk uit een liter gehaald zonder enige hulpmiddelen als turbo’s.
Dat is niet heel vreemd. Er rijden in Nederland bijvoorbeeld maar 740.000 motoren, vergeleken met 8.530.000 personenauto's. Het gemiddeld aantal gereden km's per jaar per personenauto was in 2017 13.000km
Het gemiddeld aantal gereden km's per jaar per motor was in 2015 3540km. In personenauto's wordt er dus zo'n 111 miljard km per jaar gereden, en op motoren slechts zo'n 2,6 miljard km. Oftewel 2,29% van het totaal.
Motoren zijn niet zo'n interessante doelgroep om uitstoot te beperken, omdat er weinig wordt gereden in vergelijking met auto's
Het verbruik grenst ook tegen die van personenauto’s aan. Het verbruik ligt met gemak op 1:20 of lager. Ter vergelijking, motorscooters halen weer met gemak 1:30 of hoger omdat die anders zijn afgesteld waarbij meer aandacht is aan comfort. Minder hoge toeren en andere koppelingscurve. Trekken overigens nog steeds als een beest op.
Dat hangt ervan af wat voor motor je hebt en wat voor bestuurder. Een motorscooter is ook een ander apparaat, hebben vaak een kleinere motor en kunnen en worden minder hard bereden.
Mijn eerste motor (A2) reed gemiddeld ook 1:35, maar dat ga je met een 1000cc niet halen.
[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 juli 2024 01:12]
Daardoor stoten motorfietsen tot elf keer meer koolmonoxide en zes keer meer stikstofoxide uit dan personenwagens.
En dan telt die
Oftewel 2,29% van het totaal.
veel zwaarder.
Theoretisch zou de uitstoot vele malen lager moeten zijn omdat het verbruik lager is,
maar gebrek aan juiste afstelling icm gebrek aan katalysator en GPF krijg je alsnog veel rommel in de lucht.
Valt allemaal wel wat mee, ten eerste staat er tot en niet gemiddeld o.i.d. Iets specifieker zegt het onderzoek het volgende;
While fuel-specific emissions (grams per kilogram of fuel consumed) of CO
and NOx
from L-category vehicles have
declined with the implementation of
more stringent Euro standards (Euro
2 to Euro 4 , which is the current
standard for these vehicles), depending
on vehicle type (moped, motorcycle,
etc.) and Euro standard they remain on
average 2.3–11.1 times (CO) and 1.2–6.1
times (NOx
) the average emissions for
petrol passenger cars.
Oftewel je kunt niet stellen dat de Co uitstoot 11x zoveel is, en van Nox 6 keer zoveel. Dat zijn al de uitschieters. Daarbij is dit in vergelijking met het gemiddelde van Euro 6 personenauto's, waar lang niet alle Nederlandse personenauto's toe behoren.
Daarnaast gaan ze uit van uitstoot per hoeveelheid brandstof, en motoren gebruiken nog wat minder brandstof dan auto's. De uitstoot van motoren stelt dan ook vrij weinig voor in het geheel, het gaat om een paar procent.
Overigens hebben motoren al jaren een katalysator.
[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 juli 2024 01:12]
Amehoela. Dan kan je net zo goed hoogvermogende sportwagens uitsluiten omdat daar ook minder kilometers mee gereden worden en daar heel weinig van zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen, dus dezelfde uitstooteisen én APK(al is het alleen maar voor het milieu) voor motoren. En eigenlijk ook op zijn minst een uitstoot test voor scooters en bromfietsen. Vergeet ook niet dat het aandeel in de uitstoot met het stijgende EV aandeel(en de steeds betere uitstoot van andere voertuigen) procentueel hard toe gaat nemen.
Het is rationeel gezien gewoon raar dat er een uitzonderingspositie bestaat, dat krijgt alleen een lobbyclubje voor elkaar.
Mijn Honda 125 cc scooter (Azië) heeft elektronisch geregelde injectie en rijdt 1:45. Dat ding hoor je amper maar trekt geweldig op. Zelfs met sportief rijden neemt het verbruik amper toe. Er zit een 5 liter tank in waar ik dus ongeveer 225 km mee kan rijden. Ik gebruik 'm alleen voor lokaal vervoer dus ik stop eens in de paar weken bij een pomp. Fantastisch vervoermiddel. Altijd jammer gevonden dat deze categorie nooit iets is geworden in Nederland. Zou een boel files en uitstoot schelen.
Hier ook een GS en ik zie de noodzaak ook totaal niet om (bewust) je motor/uitlaat luidruchtiger te maken. Vind het juist veel toffer als motoren met een subtiel geluid wel vlot kunnen optrekken bij het stoplicht.
Hier het zelfde, maar dan met een Honda PC 800. (1992)
Als ik op de autoweg langs een vangrail/barrière rij hoor ik het bandengeruis boven de herrie van de motor uitkomen.
Dat is woord standaard uitlaat, het af fabriek model. Het zijn juist de types die menen dat te moeten vervangen die de overlast veroorzaken. Een standaard Suzuki 400CC uitlaat valt reuze mee maar zonder dempers kan je met het raam dicht je zelf niet eens meer horen denken.
Dat is fijn. Scooters rijden hier meer dan genoeg langs, maar zelden last van. Dus als jouw motor minder geluid maakt dan scooters, dan hoor je mij niet klagen. Helaas maakt het meerendeel van de motoren die hier langsrijdt vele malen meer lawaai dan scooters.
Ik ben ook ontzettend dankbaar dat ik motorfietsen door hun extreem luide uitlaten hoor aankomen. Heb ik ontzettend veel van als ik rustig op mijn balkon zit, de ramen een keer open heb staan zodra het eventjes mooi weer is, of wanneer ik om 01:00 ‘s nachts in bed lig en weer zo een motormuis vol optrekt bij elk stoplicht. Bedankt
Hierdoor zou ik (en 100% van de niet-motorrijders) blij zijn met een verbod op ICE motorfietsen.
[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 01:12]
Één motorrijder die plezier beleeft van zijn uitlaat versus een geheel dorpskern dat hinder ondervindt van dat zelfde geluid. En dan zijn de mensen die hinder ondervinden asociaal en egoistisch? Logisch..
Jouw begin argument was dat men asociaal is dat men jou dit plezier niet gunnen. Wat is er overdreven aan dat men er hinder van ondervindt? Ik zuig het niet aan mijn duim gezien de vele reacties al op deze website over geluidsoverlast..
Die arme motorrijders zullen veel last van me hebben idd :’) Zij rijden met 110dB door de stad maar ik schrijf in een reactie op Tweakers dat het onzin is veiligheid als excuus te gebruiken voor lawaai. Ja dan ben ik de tokkie
[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 01:12]
Hebben we er weer zo eentje die denkt dat alle motorfietsen een extreem luide uitlaat hebben, of dat alle motorrijders dat prettig vinden.
Dat zijn hooguit de helft van de mooi weer rijders, en je moet aardig wat moeite doen om je fiets af fabriek zo vreselijk te laten klinken. En ruim de helft van de mooi weer rijders en grofweg alle motorforensen hebben een hekel aan die gasten, dus houd je haat alsjeblieft beperkt tot de specifieke groep die jouw tergend leed veroorzaakt.
Mocht er toch zo'n verbod komen, verbied dan lekker direct alle verbrandingsmotoren. Zijn we ook van dát gezeur af. En als je je geen elektrische auto kan veroorloven om naar je werk te komen, een groot deel van de motorrijders zitten met het zelfde probleem. Dank u wel voor het lezen.
Misschien woon jij in een dorpje waar 1 keer per dag een motor doorheen rijdt, maar ik woon in een grote stad in de buurt van een redelijk bereden weg. Van auto‘s heb ik zo goed als geen last maar zodra het mooi weer is komen om de 5 minuten motoren vol optrekkend voorbij. Vast allemaal van die mensen die 1 keertje per jaar rijden dus vinden dat een keertje lawaai maken wel moet kunnen. Nog erger zijn die opgefokte soort brommers met rode hoorntjes op hun helm. Dan zijn argumenten als ‚ik doe het voor de veiligheid‘ echt bs.
Natuurlijk een kul-vergelijking. Het is geen groot International vliegveld, geen snelweg of iets maar gewoon een doorgangsstraat buiten het centrum waar nou eenmaal verkeer rijdt. Dat kan ook prima en veroorzaakt geen overlast, tot dat bij mooi weer de motormuizen langskomen die iets te compenseren hebben.
[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 01:12]
Van vliegtuigen heb je minder last dan van motorrijders die de dempers eruit hebben gehaald voor het geluid. Dan komt er een hoop takkeherrie uit die de hele wijk niet leuk vindt.
Ah jij spreekt voor de hele wijk ?! ben jij er ook zo één die de politie belt omdat je last hebt van spelende kinderen die speelkaarten op hun wiel hebben bevestigd met een wasknijper om lekker herrie te maken ?
Of wanneer iemand in de straat eens een feestje geeft en men doet de muziek niet direct om 11 uur uit ondanks het briefje in de brievenbus dat men een feestje heeft ?
Nee politie bellen heeft geen zin, ik val gewoon in slaap als er ergens een feestje is maar motorfietsen met open pijpen zijn de grens. Die maken echt ontzettend veel lawaai.
Kvind het geluid van de motor alleen maar een voordeel in trager verkeer, op hogere snelheden horen ze je meestal toch niet tenzij deze super luid is natuurlijk en dan nog. De uitlaat is toch naar achteren gericht dus het meeste geluid dat die maakt bevind zich achter de motor. Als motorijder moet je gewoon meer attent zijn. Trouwens vind ik het persoonlijker gewoon leuker om door de versnellingen te schakelen en soms eens helemaal tot het einde van het toerental bereik te gaan.
Dan ligt het probleem dus bij jou als jij er in rap tempo aan komt, omdat jouw snelheid dan dus blijkbaar veel hoger is dan die van anderen, en je hoeft niet in te halen.
Een beetje geïsoleerde wagen tegenwoordig hoort je echt niet aankomen..... Radio aan etc.
Zelfs een Harley of Ducati hoor ik op de snelweg echt niet aankomen.
Dus voor het geluid zou ik het voor die reden niet doen....
Ik rij geregeld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en bij al die steden is het nodig om beter te anticiperen op fietsers en voetgangers. Dat er veel op wordt gemoppert door automobilisten is waar maar dat mopperen doet men toch wel. Is het niet het verkeer dan is 't wel het weer..
Dat elektrische motorfietsen dan ook gevaarlijker zijn wegens een gebrek aan geluid is dan ook niet aan te tonen. Immers rijden motorfietsen op de weg, rijden er tegenwoordig ook veel elektrische (stille) auto's op die zelfde weg en daarbovenop zijn er talloze fietsers, die allemaal geen hard geluid maken. Kortom is het dus niet aan te tonen dat het elektrificeren van motorfietsen dus voor meer gevaar gaat zorgen. Het 'stille' gevaar is er immers al en daar kan men prima mee omgaan.
Het stille gevaar... lol, soms hoor je wel eens een motor die het gas flink open draait in de zomer en dan uit minstens 3 tuinen het gemopper, wat een idioot ! zo die moet hard gaan ! blabla etc.
Maar straks is dat dus een motor die je niet hoort die 160 kmpu aantikt in de bebouwde kom...
Nee hoor het heeft totaal niets met veiligheid te maken hoor, dat "stille gevaar" is inderdaad de juiste woordkeuze...
Nee dat gaat het niet alleen, dat maak jij er van.
Compleet stil mogen die elec voertuigen ook niet zijn, rarara waarom zou dat nu zijn ? Daar is men al een tijdje over bezig.
En ook binnen het stadsverkeer zijn er van die idioten die ff het gas stoer open moeten trekken.
Toch blijft het aantal verkeersongelukken jaarlijks toenemen, stille voertuigen maken het er dan echt niet veiliger op, net als de smartphone en alle electronische multimedia meuk in auto's ook niet (afleiding)
prima dat jij een andere mening hebt, maar stop er mee om die door mijn strot proberen te duwen.
Iets wat met 160 kmpu zonder geluid op je af komt is gevaarlijker dan iets dat je wel hoort aankomen.
Moeilijker is het niet...
Aardig artikel, kan hier nu fijn een boek gaan schrijven over waarom ik motor rijd en geen accu.....
Feit blijft dat ik bij elektrisch rijden en aantal zaken mis die het voor mij doen.
Het geluid en de stampende zuigers onder mijn kont en inderdaad sleutelen hoort erbij.
Verder is de actieradius duidelijk voor mij onvoldoende op dit moment, ik wil graag weg zijn en dat betekent vaak meer dan 200km.
Ik mis helaas bij de geïnterviewde tweakers dat echte bikers gevoel, ik zie vooral praktische redenen langskomen en geen emotionele.
Het emotionele deel is voor mij de vrijheid, het koppel, de directe verbinding met de omgeving, en de wendbaarheid. En de rijders die vrolijk naar elkaar zwaaien natuurlijk
Ik kan niet wachten tot ik voldoende bij elkaar heb gespaard voor een elektrische motor, dan kan ik voor niet-snelweg ritjes eindelijk de oordopjes weg doen en meer van de omgeving genieten. Mijn versys rijd heerlijk en het geluid van de twin klinkt ook best lekker, maar ik ga het niet missen.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 951889 op 23 juli 2024 01:12]
Ik kan niet wachten tot ik voldoende bij elkaar heb gespaard voor een elektrische motor, dan kan ik voor niet-snelweg ritjes eindelijk de oordopjes weg doen en meer van de omgeving genieten.
Op een doorsnee moderne motor (zoals jouw versys) zijn oordoppen helemaal niet nodig ivm met motorgeluid. De voornaamste geluidsbron is dan windgeruis, en dat gaat niet minder worden met een electrische motor.
Denk dat die "echte bikers" dan ook een stuk moeilijker (lees: bijna niet) overgaan op electrische motoren. Net zoals dat mensen die graag in een sportieve auto of old timer rijden echt niet zomaar overgaan op een electrische auto. Zeker bij motoren speelt emotie een veel grotere rol. Mensen rijden meestal een motor omdat ze het leuk vinden! En daar is niets mis mee.
Persoonlijk wil ik gewoon zo comfortabel, snel en goedkoop mogelijk van A naar B. Wat voorn vervoersmiddel dat voor elkaar krijgt heeft bij mij de voorkeur. Net als de Tweakers uit het artikel vind ik juist dat sleutelen en onderhoud alleen maar gedoe
Waarom zou elektrisch niet sportief kunnen zijn? Ik zou net zeggen dat het sportiever is door het koppel dat je reeds bij stilstand hebt. En binnen enkele decennia zijn de huidige mainstream EVs ook gewoon oldtimers.
En hoewel er zeker een deel mensen is dat liever een verbrandingsmotor zal hebben denk ik dat een groot deel van de bevolking geen bezwaar zou hebben tegen elektrisch. De grootste bezwaren zijn vandaag dan ook prijs en bereik, 2 punten die snel in de goede richting aan het gaan zijn.
De gemiddelde motorrijder in Nederland rijd minder dan 7500 km per jaar. De moderne accu's gaan minimaal 100.000 km mee (en als we de ervaringen die we nu hebben bekijken duidelijk langer). Ik denk dus niet dat het echt een probleem is.
Over 15 to 20 jaar wil je vast wel een andere, meer moderne motor. Want laten eerlijk zijn, de huidige elektrische motorfietsen zullen nooit de status krijgen van gewilde ol'timers.
Zoals steeds meer EV eigenaars zullen getuigen gaat een batterij zeer lang mee. Je kan altijd pech hebben, maar je zal ook niet de eerste met een verbrandingsmotor zijn die voortijdig zijn blok moet vervangen.
Voor ev-auto's heb je gelijk, maar voor motoren gaan dat niet persé ook op. Verwarming/koeling van het accupack is een systeem wat gewicht en ruimte kost en de kleinere accupack maakt dat de load/slijtage over minder cellen gedeeld/gebalanceerd kan worden.
Ik moet zeggen dat ik tijdens mijn testritje van de Zero SR ook zoon 35% batterij erdoor gejast heb in een klein half uurtje. Nou moet ik zeggen dat dat ook zeker geen woon werk verkeer was maar wel flink aan de sportieve kant, maar toch. Dat betekend dat ik bij mooi weer een uurtje rond kan rijden voordat ik weer naar huis moet en hem aan de stekker moet doen.
Ff een dagje naar de Eifel toe gaat hem niet worden met een electrische motor. Dat zijn toch wel erg grote struikel blokken voor mij om over te stappen.
Maar we moeten nu niet gaan doen alsof dit bij een verbrandingsmotor niet het geval is. De benodigde energie aan de wielen is in alle twee de gevallen gelijk. En dan kom je dus terug uit bij het beperkte bereik.
Alleen haal je uit een liter benzine zo'n 2,5 kwh aan rij energie, en bevat een redelijk standaard 20L benzinetank dus 50kwh aan bruikbare energie. Een 50kwh accu weegt zo'n 300 kilo (uitgaande van de 168wh/kg van een Model 3), dus meer dan een complete motor en kost daarbij meer dan een nieuwe auto.
Met die 20l benzine rij je zo 350-400km, en met 5 minuten kun je de volgende 350-400km doen.
Een beperkt bereik is bij een brandstofmotor absoluut geen punt.
Veel meer dan bij auto's, zijn motoren toch ook een hobby, waarbij je voor de lol grote afstanden gaat afleggen. Dat is voor velen het primaire doel. Woon-werk verkeer, files ontwijken, is het excuus om er één aan te schaffen.
En dus zijn zaken als actieradius en het gevoel van macht als je het gas opentrekt voor velen belangrijk. Er zal echter ook een groep zijn die t nut inziet van een (2e?) klein stil groen en efficiënt vervoersmiddel.
Tenzij je veel meer met auto's dan met motoren hebt, dan is het precies andersom. Zelfs brommers konden mij niet interesseren, dan zat/zit ik liever op de fiets. Het geluid irriteert mij ook vaak terwijl ik dat bij auto's veel minder heb(al zou ik het geluid van 4 cilinders /diesels niet missen).
Heeft toch niks met leeftijd te maken? Auto's vond ik voor mijn tweede jaar al machtig interessant(nog steeds) en kende alle merken. Motoren hebben mij nooit ook maar iets kunnen boeien, gaat ook niet veranderen al is dat de laatste manier om op brandstof te rijden. Verder vind ik het geluid van motoren niet echt mooi, dus harder hoeft het van mij ook echt niet(geldt net zo goed voor 4 cilinders en diesels).
[Reactie gewijzigd door MN-Power op 23 juli 2024 01:12]
Ik ben iemand die graag in een sportieve auto rijd. Ik heb een 911 uit 1990 als hobby auto. Sinds een paar maanden rijd ik in een Model 3 als lease auto. Toen ik weer eens een ritje in mijn 911 maakte, vond ik hem vooral veel lawaai maken en niet zo snel optrekken.
De motor rijders van nu zijn veelal opgegroeid met gezellig knallende bromfietsen en scooters, en een krachtige brommende motor tussen de benen geeft voor hen het echte motor gevoel. Maar de jeugd van vandaag en morgen, die begint op e-steps, groeit door naar een 25 km/u e-bike en daarna een 45 km/u e-scooter voor woon/werk, tegen de tijd dat die in hun mid-life crisis zitten, gaan die ook een e-motor kopen voor het touren.
Net zoals de fascinatie en nostalgie naar de kolenkachel en de stoomtrein met onze overgrootouders grotendeels wel is uitgestorven, gaat dit ook voorbij.
[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 01:12]
Ik begrijp wel wat je bedoelt. Het geluid, de trilling als je het gas even opentrekt. Dat is een bepaald gevoel en emotie die je (nog) niet kan evenaren met een elektrisch voertuig.
Al sta ik er nu wel voor open waar ik dat een aantal jaar geleden absoluut niet was, kwestie van tijd en gewenning denk ik.
Toegegeven, ik rijd de Energica hoofdzakelijk woon-werk, maar heb met mijn verhaal bewust over tripjes naar de Harz en Westerwald gesproken, om te laten zien dat ik dingen doe die bikers niet ongewoon zijn; ik rijd ook met plezier de haarspeldbochtjes, slingerweggetjes en geniet van het landschap. Natuurlijk drink ik ter plaatse ook vele liters bier...
Top, het is ook puur persoonlijk en iedereen heeft uiteraard zijn valide redenen om ergens voor te kiezen, ik ben gewoon een beetje verslaafd aan de traditionele manier. Verder ben ik mij wel degelijk bewust van het klimaat hoor! Dat maak ik dan wel weer goed met mijn ultra zuinige hardware en een huis vol ledlampjes.
Dat herken ik wel (het sleutelen). Vooral ook het evenwicht houden en genieten dat je meer duidelijk onderweg bent. In een auto zit je in een afgesloten hokje, als je je voet op het asfalt probeert te zetten met 30 km/u (of sneller ), dan voel je dat je onderweg bent.
Ook de buitenlucht, meer vrijheid bij het sturen en andere gevoelservaringen maken voor mij motorrijden prettiger dan een auto.
In 2011 reed Chip Yates op het bekende Pikes Peak 317km/u met zijn elektrische Swigz-superbike.
De Lightning 218 (die ontbreekt in dit artikel) ging daar nog iets overheen op Pikes Peak in 2013.
Max range (groter accupakket): 180 miles (rond 285 km).
Specs: https://lightningmotorcycle.com/product/specifications/
Ja, zelf zal ik het schakelen en het geluid van m'n akrapovic zonder demper zeker gaan missen. Maar zodra elektrische motoren wat betaalbaarder zijn en de keuze erin ook groter zal ik daar vrij snel naar over willen stappen. Niet betalen voor benzine, weinig onderhoud en de torque spreken mij namelijk ook wel weer erg aan.
Dat vrije gevoel is voor mij ook een punt. De motor is iets wat ik regelmatig gewoon pak om lekker een kant op te rijden, ik heb dagen gehad dat ik na werk gewoon lekker 3 uur aan het rond rijden was. Dat idee zou weg zijn al zou ik er moeten aan denken dat ik nog maar 50 kilometer batterij of iets over hebt.
Natuurlijk worden die batterijen alleen maar beter maar tot die tijd houd ik het inderdaad bij het sleutelen en rond kloten met mijn benzine duivel
Ik ben al jaren verstokt op motoren, ook al heb ik zelf nog geen motorrijbewijs. Mijn knelpunt is dat ik soms ritten naar klanten heb van een kleine 90km, met veel 130km snelweg en geen laadmogelijkheid bij de klant (oud industrie terrein zonder laadpunten in de buurt). Elektrisch motorrijden wordt dan erg onpraktisch.
Daarnaast val ik meer op de Harley, Brat en Caferacer stijl motoren, en die zijn er (nagenoeg) niet als elektrische variant. Dat wordt dus nog even wachten tot er een bedrijf is die in deze stijl elektrische motoren gaat onwikkelen
Waar ik overigens nieuwschierig naar ben: ik hoor van veel motorrijders dat in hartje zomer rijden vaak niet te doen is (zeker stil staan niet), vanwege de warmte. Met een motorpak zweet je dan de tent uit (wat in mijn geval niet handig is onderweg naar klanten). Hoe doen jullie dat met een elektrische motor? Rijden jullie op de warmste dagen dan niet, of heb je speciale (gekoelde) kleding, of ben je 'stout' en draag je dan luchtigere kleding?
afgelopen zomer regelmatig in motorjeans en doorwaai jack (zoals op foto) gereden. Ik heb 40graden op display gehad. Op de snelweg is het dan heet, maar ik wil niet weten hoe heet het op een benzinemotor was geweest, vooral voor verkeerslichten.
Hoe ervaar je stilstaan in files of bij stoplichten in dat geval? Zeker in open ruimtes begreep ik dat de zon op je helm/motorpak het doet lijken alsof je in een sauna zit, ongeacht de motor
Dan wordt het warm, maar waar mogelijk filter je naar voor tot aan het stoplicht en zal je dus minder lang stilstaan dan de gemiddelde auto. En volledig zwarte kledij en helm is een vergissing die je ook maar 1 keer maakt
Er bestaat zoiets als doorwaai-kleding. En er bestaan ook verkoelende vesten, de meeste moet je onderdompelen in water, dus word je wel nat, maar er zijn ook al andere varianten waarbij je niet nat wordt: https://www.rad.eu/nl/x1/...-op-de-motorfiets/f/10954
Koop een speciaal setje motorkleding voor zomerse dagen waar de (rij)wind doorheen waait
Vermijd stilstaan zo veel mogelijk, rij tussen de file door waar het (veilig) kan!
Gezien op zulke dagen bijna de helft van de hitte van mijn motorblok lijkt te komen denk ik dat als je elektrisch rijd het geen probleem hoeft te zijn, tenzij je je regelmatig op wegen bevind waar het vol staat én je er niet veilig langs kan.
Dat ligt helemaal aan het vermogen in KW.
Meestal wordt er dan uit gegaan van het nominaal vermogen bij een E-motor.
Piek vermogen is meestal rond het dubbele.
Hangt er van af, er zijn electrische motoren in de snor categorie (geen rijbewijs, begrensd op 25 km/u), brom (AM rijbewijs, begrensd op 4 kW en 45 km/u), "125cc klasse" (A1 rijbewijs, max 13 kW), en daarboven de A2 rijbewijs (max 35 kW) en A rijbewijs (vermogen onbegrensd).
[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 01:12]
Als je warme dagen al niks vind zou ik zeker niet uitkijken naar de koudere dagen.. je handen vriezen er half af onder de 15 graden.. en als het gaat regenen/vriezen en harde wind.. Zijn allemaal factoren die motorrijden minder leuk en minder veilig maken.. Als je dan langere stukken moet rijden en komt doorweekt aan.. heb je snel weer zin in een auto.
Het is niet voor niks dat je het gros van de motorrijders enkel in de zomer ziet touren.. Behalve enkele die hards die het hele jaar door zo naar hun werk gaan..
Tegenwoordig is dat met de beschikbare gear op de markt ook totaal geen probleem meer. Ik krijg het pas koud op de motor als het een graadje of -15 is (gevoelstemperatuur).
De waterdichte pakken die je nu ook al gelamineerd kan kopen waardoor de buitenkant van je pak geen water opneemt maar het eraf loopt zorgen dat regen ook een eitje wordt.
Het enige waar ik je gelijk in kan geven is dat het wellicht iets minder veilig is. Maar dat is ook een kwestie van je rijstijl aanpassen. In de auto rijd je als het goed is ook anders in de volle zon dan in de hevige regen
Voor de rest geldt echt; als je goede gear draagt is er geen verschil met in de auto stappen. Ik kom net zo warm en droog aan als autorijdend Nederland, no matter de weersomstandigheden.
Je zou ook aan je klanten kunnen vragen of je de motor daar aan de stroom kan hangen. Met de granny charger is je moto ook opgeladen in een uur of vier, vijf. Geen garantie dat 't mag, natuurlijk, mijn klanten zien 't voorlopig niet zitten (maar ik heb de motor natuurlijk ook nog niet)
Ik heb een aantal klanten waar ik de motor niet eens kwijt zou kunnen (ik moet 'n stuk lopen van het parkeerterrein naar het kantoor, en er is op 't terrein geen stroompunt), of die op een oud industrieterrein een studio hebben op de 3e verdieping, en waar beneden überhaupt nergens iets van stroom in de wijde omgeving te vinden is
Het is helaas ook niet zo dat je à la een scooter het accu'tje er even uit trekt en mee naar boven neemt
Allemaal leuk en aardig maar ik mis wat in het verhaal en ik denk dat de auteur geen recreative motorrijder is.
Actieradius van een elektrische motor is nog te beperkt in vergelijking met een benzine motor. Een gemiddelde motor rijder rijdt niet met constante snelheid maar vindt het leuk om steeds hard op te trekken (en stiekem hard rijden). Dus verbruik is om te huilen. Op benzine is het tussen de 1:12 en 1:16. Als ik een vergelijkbare ervaring wil met een benzine auto (500+pk) dan praat je over een verbruik van 1:3 tot 1:6.
Met een elektrische motor zit ik waarschijnlijk op een actieradius van 50km.
Ja op een motor rijd je vaak te hard en dat mag niet maar dat is de praktijk en daar gaat het om.
Verder heb je nog een stukje beleving. Motorrijden doe je voor plezier en niet om van A base B te komen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen maar wel voor een grote groep.
Dus voor woon werk verkeer is het ideaal en voor scooters zie ik ook een toekomst maar voor een motor nog even niet maar als de batterij techniek beter wordt dan zou het zeker kunnen.
[Reactie gewijzigd door Garret1410 op 23 juli 2024 01:12]
Als je een recreatieve rijder bent, maakt de actieradius dan werkelijk zoveel uit? 100 km rijden, cafeetje opzoeken met een stopcontact, kop koffie drinken, genieten van de zon, relaxen, uurtje bijladen, en dan weer verder gaan. Da's het voordeel, je hebt geen tankstations nodig.
Ik denk dat je je vergist in het recreatieve gebruik van de motor. Ik denk dat een groot deel van de motorrijders die je in de spits ziet rijden, gewoon brood-rijders zijn. Ze zullen in het weekend misschien een toertje pakken, maar ze rijden de meeste kilometers tussen moeders de vrouw en de baas. Voor die groep is een elektrische motor zeker erg interessant omdat het, net zoals bij een elektrische auto, uiteindelijk een stuk goedkoper is.
Een actieradius van 100 - 150 km is dan prima, meer ga je als jaar-rond rijder toch per dag niet willen rijden. En opladen bij de baas en thuis is een stuk eenvoudiger omdat je je motor altijd wel bij huis kunt stallen.
Beste Garret 1410, ik denk dat een Energica de elektrische motor voor jou is; de motor is oliegekoeld, is niet te oververhitten, de accu heeft een gepatenteerde luchtkoeling, de controller is vloeistofgekoeld van Rinehart, uit aluminium CNC gefreesd. Ik heb vorig jaar op Assen zo hard op de Energica gereden als ik kon en nog steeds meer dan 50 km range gehaald! Met een krachtstoomaansluiting in de pitbox en een portable CCS lader konden we weer opladen voor nog een stint.
Leuk artikel! Het idee leeft bij mij ook wel om t.z.t. woon/werk te doen met bijvoorbeeld een elektrische scooter. In de ICT met mogelijkheid tot thuiswerken op dagen met sneeuw of uitzonderlijk kleuteweer lijkt dat me erg leuk, en veel voordeliger dan een dure lease met de absurd hoge kosten hier in Nederland.
Ik snap je opmerking 'dure lease' niet helemaal, lease auto's zijn juist veel goedkoper dan zelf een auto hebben en onderhouden. Daarbij moet je dan ook nog eens betalen voor de brandstof als je geen lease auto hebt.
Ik ben juist ook electrisch gaan rijden om de kosten van onderhoud en brandstof omlaag te brengen. Om die kosten omlaag te brengen wilden we een nieuwe auto kopen, en voor ietsje meer hadden we een Nissan Leaf. Wat zekerheid gaf voor vrijwel geen onderhoudskosten en onwijs goedkoop rijden (en geen wegenbelasting). En natuurlijk omdat elektrisch rijden heerlijk rijden is.
Als mijn werkgever een voorstel voor een lease auto zou doen bedenk ik me geen seconde. Zelfs een lease bedrag van € 700,- p/mnd is dan een koopje. Zelfs als je een goedkope tweede hands koopt en alle onderhoudskosten en brandstof kosten bij elkaar opteld is lease rijden nog steeds goedkoper. Een eigen auto kost echt heel veel geld, maar die kosten zijn erg verspreid en verdeeld in heel veel stukjes waardoor je echt goed moet boekhouden als je de echte kostprijs wil weten. Km vergoeding die je van een werkgever krijgt is werkelijk een lachertje.
ligt er ook maar net aan welke auto je dan wil rijden he... een tesla en dan 1000 euro+ per maand betalen voor de lease? Leasen incl brandstof.. daar betaal je ook extra voor..
Ik rijd in een goedkoop wagentje.. vaste lasten zijn voor mij 45 euro per maand.. Daar komt dan nog brandstof bij en wat onderhoud... Ik ben gemiddeld de laatste 5 jaar 150 euro per jaar kwijt geweest aan onderhoud... (gemiddeld 15 euro per maand om het eens af te ronden)..
Das 60 euro... Verder tank ik elke week voor 60 euro.. maar ik krijg elke week ook 55 euro rijdkostenvergoeding.. Gemiddeld ben ik dus 65-100 euro kwijt per maand aan mijn auto.. Reken daar nog eens 500 ontwaarding bij op per jaar.. ben ik misschien eens 150 euro per maand kwijt.. Het hoeft niet allemaal zo duur te zijn..
Maar dan rijd je natuurlijk ook niet in een gloednieuwe wagen.
Maar dan rijd je natuurlijk ook niet in een gloednieuwe wagen.
En daar ligt dan wel een groot verschil. Met wat jij noemt, heb je waarschijnlijk een redelijk oude auto, met weinig luxe. Sommige mensen vinden het juist fijner om een nieuwere (of helemaal nieuwe) auto te hebben met wat meer luxe.
Het ligt er aan. Ik heb in 2002 een nieuwe auto (Toyota Celica) zakelijk gekocht omdat ik goed verdiende dat jaar en anders toch een groot deel van dat geld aan belasting moest betalen. Nu kreeg ik de BTW terug, ging het van mijn belastbaar inkomen af en zijn alle kosten aftrekbaar.
Ik heb die auto nog steeds. Hij is uiteraard al jaren afgeschreven. Ik rij betrekkelijk weinig de laatste 10 jaar en heb er dan ook nog nooit meer kosten aan gehad dan een keer nieuwe banden, ruitenwissers en APK-keuring.
Als ik al die jaren voor leasen had gekozen, was ik veel meer geld kwijt geweest, zelfs voor een bescheidener autootje.
Als jou werkgever een auto lease, maakt het niet uit wat de lease kost, jij betaald eerst de bijtelling, en die is niet mals. Alleen als je heel veel prive rijd wordt het aantrekkelijk.
Een tijdje was bv een 0% bijtelling voor een hybride een mooie regeling, maar nu is het 4% voor elektrisch (nog te doen), maar die gaan ook naar 20%
En de maximale waarde voor 4% zakt volgend jaar ook al weer, en onder de 45.000,- wordt het steeds moeilijker om een volwaardige auto te krijgen.
Heb op dit moment heb ik een leaf en kona, de leaf is niet echt geschikt voor lange afstand, de kona is vergelijkbaar met een benzine auto.
Kosten aan vervoer: 100,- stroom + 2 x 70,- bijtelling.
Absurd hoge kosten? Je bedoelt de kosten van een nieuwe auto en zelf ook nog eens geen brandstof te hoeven te betalen? In verhouding is een leasebak goedkoper dan zelf een splinternieuwe auto te kopen. Enuh, je kunt een leasebak altijd weigeren en dus je eigen auto gebruiken of dus de afspraak maken dat je er niet meer dan 500km per jaar prive mee rijdt.
Ik ben zeer positief over elektrisch motorrijden. Een jaar of zes terug ben ik met motorrijden begonnen omdat je met de motor gemakkelijker door files kunt rijden, wat wettelijk is toegestaan.
Dit is feitelijk incorrect dat het wettelijk toegestaan is.
Het is namelijk een gedragscode met bijbehorende gedragsregels.
Er is geen wet die het verbiedt, dus mag het. Wetten kunnen alleen dingen verbieden of verplichten.
De gedragscode is om het gebied aan te geven voordat er bijvoorbeeld aan Artikel 5 gedacht gaat worden door een agent. Dat artikel is namelijk nog steeds van toepassing.
Art. 13.
- 1. Bij fileverkeer behoeft, indien de rijbaan is verdeeld in rijstroken in dezelfde richting,
niet de meest rechts gelegen rijstrook te worden gevolgd.
- 2. Files mogen aan de rechterzijde worden ingehaald.
Helaas halen motoren tussen willekeurige rijstroken in, vaak niet rechts.
Artikel 3
1. Bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden.
2. Fietsers mogen met zijn tweeën naast elkaar rijden. Dit geldt niet voor snorfietsers.
De wet staat het alleen toe voor fietsers.
Ja kan misschien zeggen dat het niet expliciet verboden is, maar dat is een beetje een slap excuus. Ik zie elke week wel motoren spookrijden, over fietspaden of over de stoep rijden om vooraan de stoplichten te kunnen staan. Schijnbaar zijn dan verkeersregels ook niet tot op de komma belangrijk.
[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 01:12]
Geen slap excuus, zo werken wetten nu eenmaal. De andere dingen die je noemt zijn daarentegen wel weer verboden aangezien je met een motorvoertuig de rijbaan moet gebruiken. Hiervoor kan dus ook wel bekeurd worden.
Als het goed is komen motoren tussen de meest linker en 1 na liner strook inhalen. Bij een weg met 2 rijstroken is dat dus in het midden, bij een weg met 3 rijstroken is dat tussen de meest linkse en de middelste.
Zoals de link die @Paluke hierboven geeft te lezen valt:
Motorrijders moeten kiezen voor de ruimte tussen de meest linkse banen.
Filteren bij verkeerslichten is 50-50 voor wat betreft veiligheid. 50% is het omdat een motor doorgaans sneller accelereert dan een auto zodat de automobilist geen last heeft van de motorrijder. De keerzijde is dat het voor een motorrijder veiliger is om vooraan te staan bij een verkeerslicht dan achteraan. De kans dat je aangereden wordt wanneer je staat te wachten is groter dan wanneer je tussendoor gaat en vooraan gaat staan. De rij auto's is dan een ingebouwde kreukelzone.
Dat er motorrijders zijn die andere capriolen uithalen gebeurt. Dat gebeurt met automobilisten, scooterrijders en fietsers net zo goed. Wanneer het alleen maar is om vooraan te staan bij de verkeerslichten is dat niet goed te praten, op geen enkele manier. Naar voren toe doe je alleen maar tussen 2 rijen auto's door, niet via allerlei omwegen.
Zelf pak ik geregeld een verdrijvingsvlak mee. (mede omdat automobilisten simpelweg niet kunnen ritsen...) Ik probeer altijd in het zicht van de automobilist te rijden, dus redelijk vlak langs de auto's. Verder de snelheid aangepast zodat er tijd is om te reageren wanneer dat nodig is. Daar waar de weg samenkomt met de tegenliggende rijstrook rijd ik weer tussen de auto's in, ik heb nog wel wat liefde voor mijn leven dat ik daar niet de file ga passeren. Heb meerdere motorrijders gezien die dat wél doen, prima maar ik doe het niet.
Het lijkt erop dat het wegverkeer bezig is met een transformatie naar geëlektrificeerd vervoer. Zo zijn elektrische fietsen al jaren een normaal straatbeeld en dat geldt ook steeds meer voor elektrische scooters en brommers.
Nou, daar merk ik als fietser dan toch bijzonder weinig van. Als 1 op de 50 brommers en scooters die ik tegenkom op mijn fietspad of weg elektrisch is, is het al veel.
Zo'n 10% van de verkochte scooters in Nederland zijn electrisch inmiddels, zo las ik laatst dus langzamerhand worden dat er wel een stuk meer met de jaren.
Het kan mij niet snel genoeg gaan. Er wordt dan wel 'streng' naar de emissies van auto's en vrachtwagens gekeken, maar bij scooters en brommers lijkt dat ver achter te lopen.
Dat is ook wel logisch, de auto/truck sector is veel groter dus daar beginnen geeft de snelste resultaten. Maar idd, vroeg of laat komen dan de kleinere sectoren ook aan de beurt.
In stadscentra en drukke fietspaden geeft het anders veel rotzooi in de lucht, juist waar veel mensen lopen en fietsen. Niet voor niets dat tweetakt scooters al verboden zijn (om nieuw te verkopen).
Ook in auto's worden bestuurders en passagiers blootgesteld aan uitlaatgassen. Volgens wetenschappelijke studies zelfs meer blootstelling dan op de fiets.
----
Karanasiou, Angeliki, e.a. “Assessment of personal exposure to particulate air pollution during commuting in European cities—Recommendations and policy implications”. Science of The Total Environment, vol. 490, augustus 2014, pp. 785–97. ScienceDirect, doi:10.1016/j.scitotenv.2014.05.036.
Je merkt het natuurlijk meer in Rotterdam / Den Haag / Amsterdam met de Felyx-scooters. Fijn, want bij een stoplicht wachten achter een tweetakt-brommer
In het september nummer van Motorrijder (link) stond een vergelijkende test tussen een Zero en een MV Agusta Dragster op de Ventoux.
Beide reviewers kozen tot hun eigen verbazing de Zero. Zegt wel veel eigenlijk
Ik denk zeker in dat soort gebieden dat een elektrische motor enorm veel voordeel heeft door het hoge koppel dat permanent beschikbaar is en de zeer directe respons van de motor op de gashendel. Zoals met vele beslissingen is de juiste keuze maken vooral afhankelijk van welke eisen je zelf stelt. Leuk dat het op de Ventoux zo goed ging, maar zouden ze hem ook voor dagelijks gebruik willen?
De voordelen die je aanhaalt en ook het regenereren. Ze waren toch verscheidene malen de Ventoux op en af gereden.
De MV Agusta werd ook door de vele fietsers als zeer asociaal gevonden, terwijl de Zero dat zeker niet was.
In een ouder nummer werd de Zero voor dagelijks gebruik getest en was men ook zeer positief, maar niet unaniem dacht ik.
Geheel off-topic, maar best grappig dat net wielertoeristen klagen over asocialiteit. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar hier in België spreekt men weleens over 'wielerterroristen', omdat ze vaak de verkeersregels aan hun laars lappen. Vroeger woonde ik zelf aan een ietwat gevaarlijker kruispunt, en heb er regelmatig geweten dat wielertoeristen geen voorrang verleenden en auto's daardoor volop in de ankers moesten.
Als je op de motor kunt afremmen heeft dat een groot voordeel bij het afdalen. Nu hebben ze twee uiterste getest wat dat betreft, een drie-cylinder tegen een electrische motorfiets. Een drie-cylinder remt voor geen meter af op de motor, een regenererende electrische motorfiets juist wel. Maar met beide zou ik wel een ritje willen maken.
Ik doe veel korte ritten met de motor, meestal woon-werkverkeer en zelfs de zee ligt binnen de actieradius van zo'n spel, dus ik zou het nog overwegen.
Er zijn voor mij drie obstakels:
de aanschafprijs
geen motorgeluid: het zou wel leuk zijn als ze dit via speakers laten klinken. Het moet niet heel de buurt wakker maken als ik van m'n nachtploeg kom, maar een beetje geluid mag wel.
ik woon in een duplex-appartement zonder garage en in m'n dorp is welgeteld 1 laadpaal. Dan wordt het al moeilijk om op te laden. Op m'n werk gaan ze wel enkele laadpalen installeren, maar aangezien we met ploegen werken heb je dus ook wel de kans dat die bezet zijn door die van de vorige ploeg.
In verband met het gewicht om deze op de bok te zetten: er bestaat zoiets als een zij-staander natuurlijk. Gewoon uitklappen terwijl je op je fiets zit en een beetje kantelen. Zo staat hij trouwens ook stabieler, want je hebt drie steunpunten.
Een middenbok zou eventueel toch elektrisch uitklap- of schuifbaar kunnen zijn. Dat lijkt me niet moeilijk om uit te vinden.
ik woon in een duplex-appartement zonder garage en in m'n dorp is welgeteld 1 laadpaal. Dan wordt het al moeilijk om op te laden. Op m'n werk gaan ze wel enkele laadpalen installeren, maar aangezien we met ploegen werken heb je dus ook wel de kans dat die bezet zijn door die van de vorige ploeg.
Veel gemeentes kunnen op aanvraag een paal plaatsen. Wellicht is het interessant om hierover te informeren. Het kan soms wel even duren voor die er staat na aanvraag.
Een goede bok is zodanig ontworpen dat er een arm is waar je met een voet op kan drukken die als hefboom dient. Als je gelijktijdig de achterkant omhoog trekt met een ongetwijfeld aanwezig handvat (soms onder de staart verstopt) trek je de staart en de hefboom van de bok als het ware uit elkaar. Op die manier kost het bijna geen kracht om zelfs een loodzware motor op te bokken
Je hoeft de motor niet zelf te balanceren tijdens het opbokken omdat de poten van de bok hem rechtop houden zolang je druk houd op de hefboom (en natuurlijk zodra hij eenmaal staat).
Ja, dat begrijp ik, maar het vraagt bij zwaardere motoren toch wat oefening en behendigheid. En hier zou dus juist het elektrisch zijn een voordeel betekenen aangezien dit ook andere zaken kan aandrijven, waarbij dus het zwaardere gewicht van dit type motoren geen probleem meer is.
Zolang het maar een optionele extra is, want het kost zelf ook weer ruimte, gewicht, en geld.
Na 4x opbokken heb je het echt wel in de vingers hoor. Als je je zorgen maakt kan je de eerste paar keer iemand vragen er bij te komen staan voor het geval dat.
Bok is vele malen stabieler dan de zijstandaard. Je hebt evenwel drie punten op de grond (twee poten van middenbok en achterwiel).
Wat hierboven al is gezegd; na drie keer opbokken heb je het wel door. Mijn motor weegt ook een slordige 3x mijn lichaamsgewicht met 240kg afgetankt en beladen. Geen probleem.
Als de vorige ploeg 8 heeft staan laden, is het dan niet gewoon oké om de ander zijn fiets los te koppelen en de lader over te zetten? Wel ff overleggen natuurlijk van te voren, maar na 8 uur laden moeten zij wel weer thuis kunnen komen toch?