Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Subnautica Review

Survival met echte diepgang

04-02-2018 • 06:00

129

Multipage-opmaak

Planeet 4546B

Subnautica

Als Unknown Worlds Entertainment iets bewijst, is het dat geduld loont. De Amerikaanse studio nam de tijd voor Subnautica waardoor de game is uitgegroeid tot een van de leukste suvivalgames ooit, al heeft Subnautica erg veel last van te langzaam ladende details in de spelwereld. Dat leidt zelfs tot flinke stotteringen. Maar los daarvan valt er eigenlijk weinig aan te merken op de game. In Subnautica is het niet alleen nuttig, maar vooral ook leuk en spannend om de wereld te verkennen. De opbouw is uitstekend. Van een eenvoudige, overzichtelijke, maar toch al uitdagende start wordt de game al snel rijker. Wat de makers heel goed doen is dat er steeds een wortel voor je neus hangt, waarvan je weet hoe je hem kunt bereiken als het je lukt de middelen ervoor te bemachtigen. Zo is in de mooie en levendige spelwereld opvallend veel verhaal verwerkt, dat nog boeiend is ook. De game duurt bovendien met gemak lang genoeg om de aanschafprijs van ongeveer 20 euro volledig te rechtvaardigen.

Als er iets is dat No Man's Sky heeft bewezen, is het wel dat een hype rond een game niet altijd samenhangt met succes. Na alle vage beloftes van de makers viel het eindresultaat wat tegen. Het survival-genre was daarna even niet zo heel populair meer. Toch is er alle reden om je overlevingsinstinct weer aan te spreken, want ontwikkelaar Unknown Worlds Entertainment (UWE) heeft zijn zaakjes in Subnautica wel prima voor elkaar. UWE creëerde geen hype, maar koos voor de weg der geleidelijkheid. De studio nam de tijd. Subnautica was al sinds 2014 in early access speelbaar. Eerst enkel onder Windows, en later ook in versies voor OS X en de Xbox One. Met succes, want mede door de feedback van de vroege vogels is Subnautica een behoorlijk goed gepolijste game geworden. Inmiddels is de game officieel verschenen. Voorlopig is er alleen een Windows-versie, maar volgens de makers zal een versie voor de Xbox One snel volgen en staat ook een versie voor de PlayStation 4 op de planning.

Kort gezegd kun je Subnautica zien als 'No Man's Sky onder water', maar dan dus beter uitgewerkt. Je bent hier een naamloze ruimtereiziger die ergens ver in de tweeëntwintigste eeuw leeft, een tijdperk waarin ruimtereizen normaal is, maar het heelal nog lang niet volledig is ontsloten. Je bent er door de Alterra Corporation op uitgestuurd om onderzoek te doen naar planeet 4546B, ergens aan de rand van het universum. Dat gaat niet helemaal goed. Bij aankomst stort de Aurora, het enorme ruimteschip dat Alterra naar 4546B heeft gestuurd, neer. De game begint als je in een kleine escape pod aan het neerstortende schip weet te ontsnappen als hij de laatste meters door de dampkring van 4546B aflegt. Je komt neer op zo'n 400 meter van het schip, net ver genoeg om de impact van de neerstortende Aurora te overleven.

Review Subnautica

Survival

Wie begint aan de game, kan kiezen uit vier spelvormen. De standaardvorm is Survival, een spelvorm waarin je honger en dorst krijgt, uit kunt drogen en zuurstoftekort kunt krijgen. Je kunt dood gaan in Survival, zoals het hoort binnen het genre. Je kunt ook kiezen voor Freedom, waarin honger en dorst zijn uitgeschakeld, maar je wel aan zuurstoftekort kunt overlijden. Wil je nog meer vrijheid, dan kies je voor de Creative Mode waarin je nooit een gebrek aan zuurstof zult hebben en je bovendien alle blueprints in de game tot je beschikking hebt. De tegenhanger is Hardcore, waarin je maar één leven hebt en je opnieuw zult moeten beginnen als je dood gaat. Survival is op dat punt minder hard. Daarin respawn je weer als je onderweg komt te overlijden, waarbij je als straf een deel van de inhoud van je rugzak kwijtraakt.

Beperkte middelen

Je start de game vanuit je kleine pod, met zeer beperkte middelen en voorraden. Je hebt een klein beetje drinken en een klein beetje eten, veel meer is het niet. Als je uit de pod klimt, blijkt planeet 4546B een waterwereld. Een zoute waterwereld die in veel lijkt op aarde, maar dan met beduidend minder land. Je zult je dus moeten zien te redden in een wereld vol water en moeten wennen aan een zwemmend bestaan.

De zee rondom je pod blijkt gelukkig vol leven. Buitenaards leven, maar toch. De Aurora, en dus ook je pod, is neergekomen in een ondiep deel van de waterwereld. De Aurora steekt zelfs grotendeels boven het water uit. Je pod dobbert op het water, in een deel waar het hooguit een meter of vier diep is. De planeet blijkt grillig. Naast de ondiepe delen waar de Aurora in ligt, zijn er ook delen waar de zeebodem op honderden meters diepte ligt en waar heel andere flora en fauna zijn te vinden. Je zet dus niet je eerste schreden op een nieuwe planeet, maar maakt je eerste slagen, zwemmend aan de oppervlakte en vooral ook duikend in de ondiepe delen rond je pod. Je kunt net zolang duiken als je je adem in kunt houden. Dat gaat best goed, al blijkt dat 4546B ook een dag- en nachtritme kent. Uiteraard kun je 's nachts ook gewoon onder water zwemmen, maar dan valt er weinig te zien, al zijn er hier en daar wat lichtgevende vissen en planten. De planeet biedt dus omstandigheden waar je mee moet leren leven. Dat is direct de eerste uitdaging die de game biedt.

Review Subnautica

Fabricator

De grootste mazzel die je in Subnautica hebt, is dat je escape pod is uitgerust met een Fabricator, een apparaat waarmee je van alles kunt maken of bewerken. Zo kun je er vis in bestralen, wat van rauwe vis iets eetbaars maakt. Althans, mits je de juiste vis weet te vangen, want niet elke vis is eetbaar. Bovendien zwemt de vis niet vanzelf je Fabricator in, je zult de beesten eerst moeten vangen. Dat doe je met je handen, en wie dat op aarde weleens heeft geprobeerd, weet dat je daar snel voor moet zijn. Dat is in Subnautica niet anders. De meeste vissen zijn snel en wendbaar, en slaan op de vlucht als je in de buurt komt. Het vergt dus wat handigheid om aan eten te komen. Een even groot probleem is drinkwater, want het water uit de oceaan om je heen is te zout om te kunnen consumeren. Gelukkig zwemt in de ondiepe delen een Bladderfish rond die het zeewater filtert en opslaat in zijn enorme blaas. Met de Fabricator kun je dat water aan de vis onttrekken. Daarmee kun je in de eerste levensbehoeften voorzien en kun je de eerste dagen op de planeet overleven. Het is een deel van de game waarin erg veel te ontdekken valt. Je leert voorwerpen vervaardigen die het leven op de planeet gemakkelijker maken en die je bereik vergroten.

Review Subnautica

Mooie onderwaterwereld

Alleen al op dit vlak is Subnautica een prima game. De wereld is prachtig kleurrijk en gevarieerd, met mooie onderwatergrotten vol verrassende beesten en velden vol planten, van knalrood onderwatergras tot lange slierten Creepvine, een soort zeewier dat tientallen meters lang kan worden en lichtgevende gele vruchten draagt. Je leert al snel dat het niet allemaal even mooi en vredig is. Roofvissen zoals de Stalker kunnen gevaarlijk bijten en de Gasopod heeft een staart die een wolk giftig gas afgeeft. Er valt daarbij steeds weer wat nieuws te ontdekken. De makers hebben dat knap in de game verwerkt. Er verschijnt steeds weer een nieuwe wortel voor je neus, iets dat je lijkt te kunnen gaan beheersen als je de nodige hindernissen overwint. Als je het doel hebt bereikt, hangt er alweer een nieuwe wortel voor je neus, met de bijbehorende uitdagingen op de route daar naartoe.

Review Subnautica

Wortel voor je neus

Subnautica doet daarin eerder denken aan Conan Exiles, waarin je steeds meer leert maken en je een steeds vastere basis krijgt op de vreemde wereld. Alleen hanteert Unknown Worlds Entertainment de wortel beter dan het Noorse Funcom. Ongemerkt word je in Subnautica beter langs de uitdagingen en vooral de groeiende opties geleid. Toegegeven, het is allemaal ook wat minder dreigend dan in Conan Exiles. Maar het onderscheidt Subnautica wel van No Man's Sky, je hebt nu veel meer opties en vooral veel meer vrijheid om vorm te geven aan je leefwereld op planeet 4546B - mits je de juiste blueprints weet te bemachtigen voor de voorwerpen die je kunt bouwen. Gelukkig is dat een kwestie van goed de wereld om je heen verkennen, waarbij er soms meer is dan je in eerste instantie vermoedt. Er is bovendien veel dat je kunt maken, en gaandeweg gaat het om dingen van flinke omvang. De game zit zo in elkaar dat de beloning steeds komt na de nodige inspanning. In veel gevallen is het zo dat de nuttigste voorwerpen, blauwdrukken en materialen zijn te vinden op de gevaarlijkste plekken, waarbij je eerst de voorwaarden moet scheppen om er te komen en te overleven. Er schuilt immers behoorlijk veel gevaar in de diepte.

Wat Subnautica echter vooral onderscheidt van de meeste concurrenten, is dat er verrassend veel verhaal in de game blijkt te zitten. Het verhaal wordt opvallend langzaam geïntroduceerd en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de game. We gaan er uiteraard niets van verklappen, maar op basis van de start van de game zijn er ingrediënten genoeg, die nog worden aangevuld met wat scifi-clichés. Dat laatste klinkt negatief, maar de makers hebben het prima uitgewerkt.

Review Subnautica

Stotterend zwemmen

Doen de makers dan alles goed? Helaas niet. Ondanks de lange ontwikkeltijd loopt de game niet bepaald vlekkeloos. Planeet 4546B is een flinke open spelwereld waarin heel veel te ontdekken valt, maar de game heeft moeite om alles in beeld te brengen. Zelfs op een krachtig systeem lukt het niet om alles wat in de verte opdoemt soepel te tonen. Je ziet niet alleen beelden die een heel laag detailniveau hebben en veel te langzaam worden ingevuld, het beeld stottert er regelmatig ook nog flink bij. Dat heeft impact op de gameplay, want ook in de ondiepe delen rond je Escape Pod hapert het spel, en dat is lastig als je op vissen jaagt die je nodig hebt voor je dagelijkse rantsoen. Daar had best wat aan geoptimaliseerd mogen worden, al is het misschien wel gewoon te wijten aan de keuze om Unity als engine te gebruiken.

Review Subnautica

Dat alles neemt niet weg dat de game in esthetisch opzicht prima is verzorgd. Aan de smaak van de makers ligt het niet. De spelwereld ziet er afwisselend en vooral mooi uit, wat bij een game die zich vooral onderwater afspeelt nog geen sinecure is. Daarbij is de besturing van de game uitstekend. In andere games voelt zwemmen vaak wat klungelig aan, maar daar is in Subnautica geen sprake van. Het voelt goed als je met je overlevingskloffie voor het eerst het water in gaat, en het blijft goed voelen als je mogelijkheden groeien. Ook de belichting is prima, zowel onder als boven water, en zowel in ondiep water als in de diepere regionen.

Niet procedureel

De naam viel al, en we halen het voorbeeld nog één keer aan, want er is een opvallend verschil tussen Subnautica en No Man's Sky. Hello Games zette bij No Man's Sky vol in op het procedureel genereren van de haast eindeloze hoeveelheid planeten. Dat leverde een spelwereld op vol variatie in flora, fauna en landschappen, maar het werd al snel saai. Unknown Worlds Entertainment heeft niet voor procedureel genereren gekozen, wat wil zeggen dat de volledige onderwaterwereld uit het brein van de makers is ontsproten. Elke diepte en elke grot is bedacht. We willen hier niet beweren dat het daardoor komt, maar duidelijk is wel dat Subnautica een veel boeiender en spannender spelwereld biedt dan No Man's Sky.

Dat komt ook doordat UWE het ecologische aspect beter op orde heeft. In No Man's Sky hobbelen de beesten meestal maar een beetje rond. Hier lijkt er een duidelijk verband en een duidelijke pikorde. Je ziet de grotere vissen op de kleinere jagen, je ziet een Sand Shark in het zand van de oceaanbodem verdwijnen, je ziet zelfs hoe Stalkers spelen met stukken metaal die van de Aurora zijn gevallen. Je ziet vooral hoe het uiterlijk van de verschillende beesten - en in mindere mate planten - is afgestemd op hun rol in de ecologie. Als een vis eruitziet als gevaarlijk, kun je ervan uitgaan dat hij dat ook is. Dat werkt toch beter dan de beesten uit No Man's Sky, die een wat vervreemdend en samengeraapt zootje vormden. Ten slotte nog een laatste pluspunt: voor de liefhebbers is Subnautica in vr te spelen, zowel met de HTC Vive als met de Oculus Rift.

Review Subnautica

Conclusie

Als Unknown Worlds Entertainment iets bewijst, is het dat geduld loont. De Amerikaanse studio nam de tijd voor Subnautica, waardoor de game is uitgegroeid tot een van de leukste suvivalgames ooit. De makers hadden misschien een andere engine voor de game moeten kiezen, want Subnautica heeft erg veel last van te langzaam ladende details in de spelwereld. Het leidt zelfs tot flinke stotteringen. Maar los daarvan valt er eigenlijk weinig aan te merken op de game. Subnautica weet de grootste valkuil van No Man's Sky op knappe wijze te omzeilen. Hier is het niet alleen nuttig, maar vooral ook leuk en spannend om de wereld te verkennen.

De opbouw is uitstekend. Van een eenvoudige, overzichtelijke, maar toch al uitdagende start wordt de game al snel rijker. Wat de makers heel goed doen, is dat ze steeds een wortel voor je neus hangen waarvan je weet hoe je hem kunt bereiken als het lukt de middelen ervoor te bemachtigen. Subnautica bevat verrassend veel van dergelijke wortels. Zo is in de mooie en levendige spelwereld opvallend veel verhaal verwerkt. Het is een game waar je langzaam ingezogen wordt en die gaandeweg steeds beter wordt. Subnautica is in zekere zin een lineaire game die je niet snel zult herspelen, maar de reis door de spelwereld is zeer de moeite waard. Bovendien duurt de game met gemak lang genoeg om de aanschafprijs van ongeveer 20 euro volledig te rechtvaardigen, en zijn ook Freedom, de Creative Mode en Hardcore zeer de moeite waard.

Review SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview SubnauticaReview Subnautica

Reacties (129)

129
125
89
10
0
29
Wijzig sortering
Hmm zou het wel aan de engine (Unity) liggen of hebben ze de boel niet genoeg geoptimaliseerd (het concept "asset streaming")

Hier een talk over hoe de wereld van Firewatch is gedaan in unity.
https://youtu.be/hTqmk1Zs_1I

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 16:57]

Interessante talk, maar er blijkt uit dat Unity 'out of the box' geen asset streaming heeft (UE4, Cryengine hebben dat wel). De ontwikkelaar moet het dus zelf implementeren, wat niet triviaal is en daarom al snel sub-optimaal zal zijn.
Ik denk niet dat er zoiets als "out of the box" streaming is: ook bij Unreal zul je moeten customizen en kost is het de implementatie die je game maakt of kraakt, dat zie je hier ook: een hoop handwerk, helemaal afhankelijk van je game.
De basis is van streamen is ook niet zo ingewikkeld en daarbij maakt het eigenlijk niet uit of het vantevoren in de gameengine zit ingebakken, of dat je het als plugin erbij koopt..

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 16:57]

Ik denk niet dat er zoiets als "out of the box" streaming is: ook bij Unreal zul je moeten customizen en kost is het de implementatie die je game maakt of kraakt, dat zie je hier ook: een hoop handwerk, helemaal afhankelijk van je game.
Het bouwen van asset streaming is niet hetzelfde als customizen van reeds aanwezige asset streaming, bouwen kost veel meer tijd.
Er zijn in de asset store een aantal dingen beschikbaar die dit doen, zoals World Streamer.

Maar je moet zo iets eigenlijk van begin af aan gebruiken bij het design van je game, anders moet je alles gaan redesignen.
Anoniem: 180171 @Menesis4 februari 2018 19:00
Vind het een beetje raar dat er gezegd word dat ze problemen hadden met het vloeiend draaien.. heb het spel heel lang gespeeld toen het nog in early acces was maar had nergens last van fps drops of popups textures...
Niet? Ik heb een high-end pc (op SSD), maar als ik naar mushroom forrest ga blijf ik last hebben van pop-ins. Op andere plekken merk ik er niks van, framerate is ook soepel.
Anoniem: 180171 @Ircghost5 februari 2018 14:17
Ow mushroom forest weet ik niet niet zeker maar ik kan me niet herrinerren en heb toch dik 80 uur er in zitten
Subnautica maakt gebruik van een zelfontwikkelde engine die unknown worlds entertainment ook gebruikt heeft voor natural selection 2.
Spark Standalone engine was voor Natural Selection 2 , Unity 5 Engine is voor Subnoutica gebruikt.

Hier de Spark link

Hier de link voor Subnoutica in Unity.

Verder leuke game , er zou nog wat meer content mogen zijn onder water maar de balans is op het moment goed.

linkje naar spark toegevoegd

[Reactie gewijzigd door wow7 op 24 juli 2024 16:57]

de gehele game, behalve een paar belangrijke onderdelen, speelt zich af onderwater.
Dit spel is een van mijn favorieten van het afgelopen jaar. Ik heb het spel zelf al vrij lang, en heb een groot deel van de ontwikkeling mee gemaakt. Wat erg fijn was, is dat het spel bijna altijd goed speelbaar is geweest over de loop van het ontwikkelproces.

In het begin had je alleen de ondiepe stukken, en kon je alleen visjes vangen en jezelf zo in leven houden. Dit was al gelijk goed uitgewerkt, op wat balancing en bugs na.

Ze hebben ook een Trello board dat iedereen kan bekijken, wel grappig om te zien wat nog allemaal in de pipeline zit/zat.
https://trello.com/b/KbugnSRJ/subnautica-roadmap

Voor de VR liefhebbers. Ik heb zelf sinds kort een vive, en heb het ook in VR gespeeld. Hier zijn verschillende geluiden over te horen. Maar ikzelf vindt dat het spel, en de schaal daarvan nog beter uit de verf komt. Op het scherm lijken de visjes nog vrij klein, maar in VR zijn zelfs de kleinste vissen de grote van een kat, en de eerste roofvissen die je tegenkomt zijn de grootte van een paard! Om maar te zwijgen over de rest ;)

Helaas is er geen ondersteuning voor de Vive controllers, en de developers hebben ook aangegeven dat deze er (waarschijnlijk) niet komt. Simpelweg omdat de impact te groot is, en de playerbase die er gebruik van maakt te klein.

Het is echter prima te spelen met een controller. Ik raad hierbij wel aan om staand te spelen, met een wireless controller. Zo heb je nog de meeste bewegingsvrijheid, en kun je gewoon rond bewegen als in het spel zelf.

De menu's worden echter dicht voor je neus gehouden, en zijn soms slecht leesbaar daardoor. Soms wordt de camera wat raar gepositioneerd wat resulteert in een out of body experience. ;)

TL;DR;
Al met al een erg leuk spel, met veel diepgang. VR werkt goed, geeft het spel echt meer diepgang en schaal. Helaas heeft VR een paar bugs en het gebrek aan ondersteuning voor de vr controllers is erg jammer. Erg relaxend spelletje, leuk om uren in te verdwalen. :)
Ís deze game co-op te spelen?
Gelukkig niet, dit zou de balans van het spel geheel verpesten.
Want? Zou toch gewoon gesplitst kunnen zijn van single player
Nee, helaas niet. Heeft ook voor een deel met de bewegende voertuigen en het thema van het spel te maken denk ik. Maar co-op zou erg leuk geweest zijn idd.
Dank voor je aanvulling. Precies wat ik me afvroeg. Ik ga dan even wachten tot ik zelf een VR heb.

Nog een andere vraag: ik ben een ouwe lul met een matige hand-oogcoordinatie. Ik speel nooit FPS spellen, liefst speel ik (als ik al tijd heb voor een spelletje) turnbased spellen zoals Xcom2 of desnoods spellen die geen snelle reflexen vragen, zoals Hitman, Zelda en Shadow Tactics. Ik begrijp dat de moeilijkheidsniveaus niks veranderen aan bvb de snelheid van de vissen. Denk je dat ik deze game toch kan spelen? Of moet je daar vingervlug voor zijn?

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 24 juli 2024 16:57]

Ikzelf vind dat het vangen van vissen makkelijker gaat. Je kunt gewoon ernaar blijven staren en op A drukken. Doordat de cursor je gezichtveld volgt kun je makkelijker vangen dan met controller of muis, vindt ik :)

Eventuele tip. Gebruik de stasis rifle, dan kunnen ze niet vluchten. Of als zorg dat je seeds verzameld van eilanden. Dan kun je zelf eten verbouwen en hoef je niet op jacht.

[Reactie gewijzigd door JackJack op 24 juli 2024 16:57]

Super, dank voor je antwoord. Hij staat op mijn wishlist.
Mja... het vangen van vissen vergt een klein beetje oefening maar ik zou het eerder zien als tactisch bewegen dan als snelle reflex/hand-oog coördinatie dus wanneer je het 'truukje' eenmaal door hebt is het echt niet meer zo moeilijk om vissen te vangen. Stasis rifle heb ik nooit gebruikt overigens.
desnoods gebruik je een grav-trap. het zuigt alle entity's naar zich toe
In ieder geval is het duidelijk dat er genoeg mogelijkheden zijn om van dit spel te genieten als je geen FPS type bent :) Jullie ook beide bedankt voor de reactie.
Ik speel het spel ook in VR en ben het met je eens dat de schaal geweldig is. Omdat een naam geven aan een storage locker niet gaat in VR doe ik dit even in 2D en dan weet je weer precies waarom VR zo geweldig is.
Ik speel het juist graag zittend met een xbox controller aangezien een sessie zo een paar uur duurt. Van mij hoeft er geen Vive wand ondersteuning te komen.
Ik kan het spel aan iedereen aanraden.
Ja echt he! Ik vindt de schaal echt schitterend. Als je door die kleine tunneltjes zwemt krijg ik het spontaan benauwd omdat het echt claustrofobisch aan voelt. Ik speel het spel om en om VR en desktop. Dus de dingen die in VR niet kunnen doe ik idd gewoon op de desktop.

Ikzelf denk dat de VR controllers een leuke toevoeging was geweest, maar zoals je al aangeeft is spelen met controller ook prima.
Nu heb ik deze (nog) niet geprobeerd, dus kan ik natuurlijk niet echt erover oordelen. Maar bij zo ongeveer alle echt goede VR spellen vind ik ze goed juist door gebruik van de VR controllers, die geven een dimensie aan het spel erbij wat de immersie zoveel verbeterd. Dus erg jammer dat ze dat niet implementeren, hoewel ik me wel kan voorstellen dat het een stuk indrukwekkender is in VR, blijft het me wel overkomen alsof VR iets is wat ze makkelijk konden inschakelen, maar ze ook niet meer dan dat eraan willen doen.
Er zijn hele genres die juist goed werken zonder speciale vr controllers, bvb race games.
Ja eens, die uitzondering wilde ik nog toevoegen maar had ik niet gedaan, de sim games hebben natuurlijk al hun eigen specifieke controllers.
Hoe zit het met de performance in VR? Het artikel is hier nogal vaag over; "Zelfs op een krachtig systeem lukt het niet om alles wat in de verte opdoemt soepel te tonen" zegt mij niet zo veel. Jij hebt geen openbare inventaris, dus graag zou ik jou bevindingen willen weten icm je systeem specs.

Zelf draai ik een i7 5930K@4,83 Ghz met een 1080Ti STRIX OC met 16 BG gheugen 3000Mhz. Als VR heb ik een Oculus DK2

Ik zou de game graag willen proberen, maar alleen als het soepel draaid ( pop ups geen probleem mee, fps moet stabiel zijn )
Ik heb een i7 6700k met een gtx 1070 en het draait lekker soepel. Ik krijg nooit meldingen van missing frames terwijl ik toch met een supersampling van 2,3 speel. Ook dingen als snel draaien gaan prima. Ik speel op een Vive overigens.
Ok, dat klinkt hoopvol qua performance, tnx.

Zit ik alleen nog met mijn vrees voor de besturing ( zoals elders in dit draadje al aangegeven )

Hoe is jou ervaring hier in ? Hoe zit het met rondkijken ( in and outside sub ) ?
De besturing werkt gewoon heel goed. Je kijkt gewoon rond met je hoofd/lichaam en de besturing doe je met de controller. Dus geen besturing met de headset. Ik denk dat je dat bedoeld en dat is idd irritant.
Dat laatste is idd precies waar ik voor vreesde maar dat zit goed dus..Top, ik had inmiddels ook al het 1 en ander gezien op yt. Ik ga hem eens proberen . Tnx ..

edit: verduidelijking..

[Reactie gewijzigd door micla op 24 juli 2024 16:57]

Even een correctie. Ik zit teveel in mijn seamoth denk ik. Tijdens het zwemmen ga je wel de richting op waarheen je kijkt. In een voertuig niet. Maar eerlijk gezegd valt het me nu pas echt op en stoort het me totaal niet.
Ik heb ongeveer hetzelfde systeem als OrininalCrash. Zoals hij al aangeeft totaal geen problemen met performance. Werkt uitstekend, op een paar bugs na ;)
Ik weet niet hoor.. heb het idee dat wellicht de reviewer van dit artikel een beetje pech had of zo.

Het spel speelt prima soepel genoeg op mijn oudere PC (xeon X5680 (6-core 3.33ghz), 48gb DDR3@1333mhz, GTX 1070) maar ook toen ik nog mijn GTX 770 had was het spel prima speelbaar.
Ik heb het al een tijdje niet meer gespeeld maar kan me die stotteringen die in dit artikel vermeld worden niet meer herinneren dus als ze er al waren waren ze, in mijn geval, niet storend genoeg om de gameplay ervaring te bederven en een indruk achter te laten. Mijn herinnering is juist dat het spel, voor de grafische pracht die je krijgt, juist erg goed draaide op mijn GTX 770.
Misschien is het een issue met geheugen capaciteit of zo? Ik kan me nl. wél goed herinneren dat ARK: Survival Evolved ook super ruk draaide toen ik nog 12GB ram had maar toen ik de upgrade had gemaakt van mijn i7 950 + 12GB ram naar m'n Xeon met 48GB ram dat dát spel ineens super vloeiend draaide zonder stottering omdat het gewoon genoeg geheugen had om assets in te laden.

Neem het dus vooral met een korreltje zout. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 24 juli 2024 16:57]

Wellicht goed bedoeld, maar als ik me ergens ver van piraterij houd, dan is het wel met dit soort producties.
Ik probeer waar mogelijk alles wat een beetje anders is dan het gevestigde te promoten. Dat zouden er meer moeten doen. ( want vaak, eenmaal gepiraat, dan nooit meer kopen, spreek uit ervaring ) Ik ben voornamelijk geinterresserd in het VR gedeelte, en daar wil ik best een steentje aan bij dragen.

( ben btw zoals gezegt niet perse niet tegen piraterij, ben geen heilige ) O-)

Heb hem inmiddels op mijn verlanglijstje gezet. Ik wacht nog heel even de andere user reviews af.

edit: Steam refund zou idd nog kunnen, nog nooit gebruikt eigenlijk.. Ga ik over nadenken..

[Reactie gewijzigd door micla op 24 juli 2024 16:57]

Heb het niet meer gespeeld voor een tijdje maar toen ik het ~1 maand geleden probeerde met mijn nieuwe oculus rift werkte het VR toch niet echt helemaal soepel hoor... Ik werd eerlijk gezegd redelijk snel misselijk. Moet wel bekennen dat het er in VR wel écht super tof uitziet allemaal!
Veelal ligt dat eraan dat je moet wennen aan dit soort spellen in VR. Je geeft zelf al aan dat je je Rift nog niet zo lang hebt.

Ik speel hem in VR, het eerste uurtje had ik er ook last van, maar nu heb ik nergens meer last van.
Ik heb dit spel in Early Acces gekocht tijdens de afgelopen Christmass Sales op Steam. Ik werd gelijk aangetrokken door de onderwaterwereld en het steeds vervaardigen van nieuwe materialen, spullen en uiteindelijk het bouwen van vaartuigen. Hoewel een onderwaterbasis bouwen niet de focus heeft in de game, vind ik ook dat element een leuke toevoeging. Steeds weer een nieuw gebied ontdekken omdat je weer wat dieper kan, niet weten wat je allemaal aan fauna en wrakken tegen kunt komen (ja er is een uitgebreide Subnautica wiki maar je ontneemt jezelf het plezier van ontdekken door daar te gaan lezen). Sommige biomes geven nog best een gevoel dat je liever weer terug naar de Safe Shallows gaat, zeker als het donker is en je allerlei geluiden hoort waarvan je niet weet wat het is.

Ik herken wel wat hier geschreven is over de engine, dat terrein vaak pas laat in beeld komt. Ondertussen zie je de voorkant van de Aurora, je lifepod en eventuele basissen al van verre omdat die permanent ingeladen lijken te zijn. Maakt navigeren gemakkelijker als je geen beacons hebt geplaatst, maar zijn wel kleine schoonheidsfoutjes die hopelijk nog weggepoetst kunnen worden. Ook kunnen sommige grote beesten zich dwars door terrein verplaatsen, ik begreep dat dat ook een beperking van Unity is.

[Reactie gewijzigd door Thierry88 op 24 juli 2024 16:57]

Wat de review niet vermeld is dat je uitgebreide mogelijkheden hebt om overal (en meerdere) bases te gaan bouwen. Dit zorgt ervoor dat de speeltijd ook gigantisch omhoog gaat, omdat het gaaf is een infrastructuur op te bouwen.

Daarnaast is de snelheid van de game ook erg geschikt voor de Steam Link + controller.

[Reactie gewijzigd door Ircghost op 24 juli 2024 16:57]

Voor wie in het bezit is van Philips Hue lampen, met Screenbloom kan je de gemiddelde kleur van je monitor laten syncen met één of meer Hue lampen. Een soort ambilight voor je PC dus. En in Subnautica werkt dat verrassend goed!
Ik heb het spel een paar maanden terug gespeeld toen het nog in de ontwikkelingsfase zat. Toen was het al erg leuk en mooi om te spelen.

Minpunt voor mij was dat het verhaal verteld werd via tekst op gevonden tablets. Je bent genoodzaakt deze tekst te lezen om verder te komen. Ik zie dit niet in de review vermeld staan, dus wellicht wordt het nu voorgelezen, maar voor mij was het een obstakel, waardoor ik niet veel van het verhaal heb meegekregen en de game op een gegeven moment ook wat saai werd.

Ik ga het binnenkort maar weer spelen om te zien wat het eindresultaat is.
Ongeveer de helft van alle tekst heeft nu een voice over, iig alle data logs die met het verhaal te maken hebben, en de overige logs die je in de aurora vind.
In een gameplay video op Youtube werd de tekst voorgelezen (+ achtergrondgeluiden waar dat van toepassing was). Dus dat lijkt me wel goed zitten.
Ik ben vooral benieuwd naar het VR gedeelte van de game. Dit type games lijkt me uiterst geschikt voor VR, zou graag willen weten of het goed is uitgewerkt.
Anoniem: 396858 @.GoO4 februari 2018 08:06
VR in subnautica is helaas niet goed uitgewerkt.

Ja, het is leuk om te proberen, maar de game is verder niet geoptimaliseerd.

Rond kijken is namelijk niets anders dan het besturen van de muis, in plaats van om je heen kijken.

De inventory (tablet) is ook erg groot en te dichtbij.

Het spel is zeker een aanrader wanneer je verkennen leuk vindt. Af en toe speel je ook buiten het water, en dat vind ik persoonlijk niet echt heel sterk.

Heb je VR, dan is het leuk om eens een rondje te zwemmen, maar haal hem er niet voor in huis. De game komt beter tot z'n recht zonder VR.
Het probleem met de inventory kun je oplossen door eerst in normale modus de FOV op maximaal te zetten.
Dat scheelt al enorm.
Waarom die optie (en tevens vele andere opties) niet in het optiemenu van het VR deel zit snap ik niet.

Verder moet je gewoon de gamepad view aanzetten (zelfs met muis en toetsenbord), dan is het midden van je beeld waar je klikt enzovoorts en heb je tevens geen last van een afwezige muiscursor in menu's.

Het is dan ook gewoon een VR game voor de zitten VR speler.
Speel ik een andere game dan? Ik vind het in VR een erg leuke ervaring en het werkt ook eg goed. Overigens heb ik helemaal geen last stotteringen of wat dan ook.

Speel het dus met veel plezier in VR op een Vive.
Hmm, als ik in je inventaris kijk vind ik het nogal moeilijk te geloven dat VR uberhaupt werkt op jou systeem. Of heb je dit ergens anders ervaren? Kun je iets meer info geven?
Haha, die inventaris is uit 2008 of zo. Ik hou dat hier niet bij. Mijn systeem is een zwaar overgeclockte 4790K / 1080. Draait bij mij echt gewoon prima.
Ah, vandaar ;) Bedankt voor je reactie.

Wellicht dat je ook antwoord kunt geven op de vraag die ik Mandora heb gesteld over het "rondkijken" in VR ?
Ik deel die mening niet. Ik vind het in VR echt geweldig qua immersie. Wat ik wel een gemiste kans vind, is de controller support van de Vive controllers / Rift Knuckels. Met de controller werkt het op zich prima, maar met de controllers zou je nog een betere immersie hebben gehad. Kijk maar eens naar The Solus Project.

Ik speel de game overigens staand, wat voor mij een goede immersie geeft. Ik vind dit echt 1 vd leukste games in VR!
Jammer, klinkt wel als een gemiste kans. Top dat steeds meer ontwikkelaars VR meenemen in hun game, maar dan moet het natuurlijk wel goed uitgewerkt zijn.
Ik weet niet welk VR systeem Mandora heeft maar het is júist in VR geweldig. De schaal is zo oneindig veel beter als in 2D. Ok er zitten wat dingetjes in die minder goed werken maar die wegen niet op tegen de gigantisch imersion meerwaarde die VR bied.
Rond kijken is namelijk niets anders dan het besturen van de muis, in plaats van om je heen kijken.
Hoe bedoel je dit precies? Betekend dit dat wanneer je naar links kijkt, de besturing naar links gaat?
Want dat zal inderdaad wel enorm afbreuk doen aan de VR ervaring. En als zo, is dit zowel zwemmend als in een sub? ( mocht beide van toepassing zijn )

edit: Ik heb inmiddels begrepen ( youtube ) dat het er ergens tussenin zit. Ik denk dat ik daar wel mee kan leven. Ik ga hem eens proberen. Lekker op zo'n zondag middag.. ;)

[Reactie gewijzigd door micla op 24 juli 2024 16:57]

Mooie review, alleen jammer dat er niet dieper op de VR support in gegaan wordt. Hoe werkt die? Is het fijn spelen in VR? Wordt er gebruik gemaakt van hand tracking of is het puur dat je rond kunt kijken? Hoe erg is dat stotteren in VR, is dat nog erger en eventueel dan zelfs misselijk makend?

Verder had ik ook graag wat duidelijker gequantificeerd gezien hoe lang de game is. Lang genoeg om de aanschafprijs te rechtvaardigen is nogal erg subjectief en zegt eigenlijk bijna niks. Dat laatste is gelukkig wel makkelijk op internet te vinden (https://howlongtobeat.com/game.php?id=23740). Het is inderdaad geen korte game zo te zien, gemiddeld zo'n 35 uur, al zijn er nog niet heel veel mensen die het al ingevuld hebben (maar dan zijn het waarschijnlijk juist eerder mensen die door het verhaal gerushed zijn dus korter zal het wel niet worden).
Ik speel het spel nu bijna 20 uur en heb niet het gevoel dat ik op de helft ben. Tevens ben ik iemand die games snel zat is maar deze vreemd genoeg nog niet. In mijn ogen zeker de 20 euro die ze vragen waard!
Bij mij was het omgekeerd met dit spel, ik kocht het met early acces en vond het wel mooi maar verder was ik niet enorm enthousiast, misschien was het toen nog te vroeg... Deze review zorgt er tenminste voor dat ik het momenteel terug aan het installen ben.
De vr support werkt nu met steam VR. Ik heb het ooit eens geprobeerd om het beeld naar m'n telefoon te sturen en dan een Google cardboard te gebruiken en dat werkte geneens slecht afgezien van dat een telefoon+cardboard nou niet zo'n goede ervaring bied. Je zult wel een krachtig systeem nodig hebben om een beetje soepel VR te draaien
Ik heb het spel iets van een jaar geleden gekocht en er inmiddels iets van 50u in zitten ofzo (speel het niet zo vaak)
Mooie review, alleen jammer dat er niet dieper op de VR support in gegaan wordt. Hoe werkt die? Is het fijn spelen in VR? Wordt er gebruik gemaakt van hand tracking of is het puur dat je rond kunt kijken? Hoe erg is dat stotteren in VR, is dat nog erger en eventueel dan zelfs misselijk makend?
Ik heb nog niet de final kunnen spelen. In de beta werkte VR ondersteuning OK (getest met een Rift), met hier en daar een kleine bug. Er is geen ondersteuning voor hand tracked controllers, en je moet daarom een conventionele (bijv. Xbox 360/One) controller gebruiken.

Ik speelde het op een GTX 1080. Heel af en toe was er toen een hikje, maar niet misselijkmakend. Op een TV zag het spel er in UHD ook adembenemend uit.

VR voegt zeker wat doe. De spelwereld is te mooi om de VR optie te negeren als je die mogelijkheid hebt. Dit is echter niet verplicht. Ik zou alleen hiervoor geen VR bril halen. Het meeste van het spel heb ik op een gewone monitor/TV gespeeld. Ook dat was erg vermakelijk. :)

Al heb je wat ervaring opgebouwd in het spel, begin dan opnieuw in hardcore mode. Dan pas ga je echt in het spel op en merk je eigenlijk hoe gevaarlijk het onderwater is. Je krijgt het er soms benauwd van, wat precies de bedoeling is. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:57]

Wat @JackJack al aangeeft: De interface is nog bepaald niet optimaal in VR en wat vooral mist is ondersteuning voor de controllers van de headsets. Al is spelen met een Xbox-controller in plaats van mutobo een aardig alternatief. Het lijkt er op dat de ontwikkelaars voorlopig niet van plan zijn veel aandacht aan VR te besteden.

Er is in Subnautica nog een ander klein nadeel aan het gebruik van VR. Jagen op de kleine vissen die je nodig hebt om aan eten te komen is lastiger met een controller (en waarschijnlijk ook met die van Rift en Oculus, als die ondersteund zouden worden) dan met muis/tobo.
Ik had hem al gekocht in early access, iets waar ik altijd huiverig mee ben, maar ik heb er geen spijt van gehad. Vooral het onderwater aspect is iets wat je niet vaak ziet (op de wii had je een paar jaar geleden een duik spel maar dan met walvissen en dat was gewoon rondzwemmen). Dit spel is ook een ideale kans om desnoods prehistorische dieren te introduceren (maar dan desnoods als alien variant) zoals trilobieten.

Ook een basis (onderwater) bouwen is een geweldige toevoeging.
Bedoel je toevallig het spel Endless ocean voor de Wii?
Mooie review van dit interessante spel. Het lijkt mij zeker de moeite waard om een keer te proberen, vooral wanneer het later voor een tientje op Steam wordt aangeboden. 🙂
Mijn zoontje heeft het heel lang gespeeld toen het nog early access was. Ik heb regelmatig "moeten" kijken: "Pa, moet je nu eens zien" als hij weer iets had gemaakt of ontdekt.. Erg leuk. Ik heb het nog niry gespeeld maar als ik af moet gaan op wat ik heb gezien en het enthousisme van mijn zoontje is het zeer de moeite waard en zijn die 2 tientje wel verantwoord. Zal eens even melden dat het inmiddels de early access status is gepasseerd :+

[Reactie gewijzigd door shades op 24 juli 2024 16:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.