Het is een tijdje stil geweest in de strijd om de dunste en lichtste laptop. Sinds 2016 probeerden veel fabrikanten elkaar op dat vlak af te troeven met indrukwekkende cijfers. Zo kwam Apple met zijn MacBook 12", HP met de Spectre 13 en Asus met de ZenBook 3. Acer mengde zich vorig jaar in die strijd met de eerste Swift 7, een laptop van één centimeter dun. Op de CES toont de Taiwanese fabrikant nu een volledig nieuw en nog dunner model.
De nieuwe Swift 7 heeft een aantal aanzienlijke veranderingen ondergaan. Net als bij zijn voorganger is de behuizing een aluminium unibody, maar er is nog een millimeter afgeschaafd, waardoor de laptop slechts 9mm dik is. Een opvallendere wijziging is de vergroting van het scherm naar 14". Het scherm heeft dunnere randen, waardoor er nu een groter schermpaneel in de laptop past. Het vorige model had een 13,3"-scherm. Het nieuwe model heeft bovendien een touchscreen.
Het is ons nog niet helemaal duidelijk of de nieuwe Swift 7 ook echt hetzelfde formaat heeft als het vorige model. Acer had in zijn demoruimte alleen het nieuwe model staan en de fabrikant heeft nog geen specificatielijst met afmetingen gepubliceerd. Wat we wel met zekerheid kunnen stellen na het vasthouden van de laptop, is dat hij inderdaad zéér dun, maar ook erg licht is. Het exacte gewicht is ook niet duidelijk, want dat heeft Acer nog niet bekendgemaakt en we hadden geen weegschaal tot onze beschikking.
Door het gebruik van metaal voelt de behuizing stevig aan. Omdat de laptop zo dun is, kun je de behuizing ook nauwelijks indrukken. Alleen het toetsenbord veert ietsje in als je er stevig op drukt. De afwerking lijkt ook goed in orde, net als bij de eerste uitvoering van de Swift 7. Er komt vooralsnog alleen een zwarte uitvoering van de laptop. Daarmee is de kleurstelling strak en sober, een flink verschil met de eerste Swift 7 die er alleen in een champagnekleurige uitvoering was.
De scharnieren van het scherm zitten niet meer aan de zijkanten, maar iets meer naar het midden. Het is mogelijk om het scherm helemaal naar beneden te klappen in een hoek van 180 graden. Verder draaien is niet mogelijk, je kunt de nieuwe Swift 7 dus niet als tablet gebruiken.
Het touchscreen heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en is afgewerkt met Gorilla Glass. Veel fabrikanten kiezen in high-end ultrabooks voor schermen met hogere resoluties. Hoewel de hoge pixeldichtheid mooi kan ogen en zorgt voor haarscherpe tekst, kunnen wij ons ook goed vinden in de keuze voor een full-hd-paneel. Dat bespaart op de kosten en komt ook de accuduur ten goede, terwijl de scherpte in de praktijk meestal prima is.
4g-modem en e-sim
Microsoft en Qualcomm hebben in de afgelopen weken veel promotie gemaakt voor hun nieuwe Always Connected PC's. Onder die noemer scharen de fabrikanten Windows 10-laptops met de Snapdragon 835-soc, die dus ook over een ingebouwd 4g-modem beschikken. Een modem is natuurlijk niet voorbehouden aan laptops met een Snapdragon-soc; fabrikanten bieden het ook vaak aan als optie in modellen met Intel-processors.
Met de Swift 7 gaat Acer nog een stapje verder. Er zit niet alleen een modem uit Intels XMM-serie in de laptop, maar ook een e-sim. Je hoeft dus geen simkaart in het apparaat te stoppen om een 4g-verbinding te kunnen maken. Dat kan overigens wel, want er is ook een nanosimkaartslot aanwezig. Koop je de Swift 7, dan krijg je eenmalig 1GB data gratis, een maand lang te gebruiken in 48 landen, waaronder de VS en de Europese landen.
Die data hoort bij een profiel van Transatel, dat op de e-sim staat. Acer zet ook een Mobile Plans-app op de laptop, waarmee gebruikers andere databundels kunnen kopen en op de e-sim kunnen zetten. Dat moet het bijvoorbeeld mogelijk maken om als je op reis bent, snel een databundel te kopen van een lokale provider.
Toetsenbord, touchpad en vingerafdrukscanner
Hoewel de behuizing dunner is geworden, heeft Acer plek weten te vinden voor achtergrondverlichting voor het toetsenbord. Bij de eerste uitvoering van de Swift 7 ontbrak dat nog. Het toetsenbord is op meer manieren aangepast; het bestaat nu nog maar uit vijf rijen in plaats van zes. De bovenste rij bevat zowel de nummertoetsen als de F-knoppen en je moet dus de Fn-knop gebruiken voor de helft van de functies. Waarschijnlijk heeft Acer dat gedaan om achter het toetsenbord meer ruimte te krijgen. Op dat punt is de laptop iets dikker en daar zal de hardware zitten.
We vonden het toetsenbord van de eerste Swift 7 een acceptabel typecomfort leveren, een knappe prestatie in zo'n dunne laptop. In de praktijk tikte het bijvoorbeeld prettiger dan de dikkere MacBook 12". Onze eerste indruk is dat het typecomfort bij het nieuwe model gelijk is gebleven. De toetsjes hebben niet veel travel, maar wel genoeg om te zorgen voor goed werkbare ervaring. Onder het toetsenbord zit een forse touchpad, zonder knoppen. Nieuw is de vingerafdrukscanner links van het toetsenbord. Dat is een exemplaar van Synaptics.
Hardware
Acer gebruikt een zeer zuinige processor met een tdp van 4,5 watt in de Swift 7. In het nieuwe model is dat de Core i7-7Y75. Dat is nog een processor van de zevende generatie, want Intel heeft nog geen zuinige 4,5W-versies van cpu's van de achtste generatie aangekondigd. Het is een dualcore die aan vier threads kan werken en de kloksnelheid is 1,3GHz met een boost naar maximaal 3,6GHz.
Door de zuinige processor zal de nieuwe Swift 7 geen snelheidsmonster zijn en het moeten afleggen tegen alternatieven die met de nieuwe Kaby Lake-R-quadcores zijn uitgerust. Het grote voordeel is echter dat de Swift 7 genoeg heeft aan passieve koeling en dus volledig stil is in gebruik.
Of de passieve koeling goed genoeg werkt om de processor hard te kunnen laten werken in de dunne behuizing en hoe het zit met de warmteontwikkeling, zal moeten blijken in een review. Bij de eerste Swift 7-uitvoering had Acer dat goed voor elkaar, dus dat biedt goede hoop voor het nieuwe model.
De overige hardware bestaat uit 8GB lpddr3-geheugen. Dat is waarschijnlijk gesoldeerd op het moederbord, dus uitbreiden is niet mogelijk. Ruimte voor een geheugenslot zal er ook niet zijn in de dunne laptop. Voor opslag is er een 512GB-nvme-ssd aanwezig; die zal waarschijnlijk sneller zijn dan de satavariant in de vorige Swift 7.
Wat aansluitmogelijkheden betreft is er niets gewijzigd, op de plaatsing van de twee usb-c-poorten na. Die zitten nu aan de linkerkant van de laptop, samen met een 3,5mm-jack. Rechts is een micro-sd-kaartslot te vinden; meer poorten heeft de laptop niet.
Voorlopige conclusie
De nieuwe versie van de Swift 7 heeft een aantal duidelijke verbeteringen ten opzichte van het eerste model, waaronder het grotere scherm, de achtergrondverlichting in het toetsenbord, een vingerafdrukscanner en het ingebouwde 4g-modem met e-sim. Over de eerste versie waren we in onze review goed te spreken en de nieuwe variant is dan ook veelbelovend.
Wat hardware betreft is er niet zoveel veranderd. Acer gebruikt nog een processor van de zevende generatie, maar is ook daartoe genoodzaakt omdat Intel nog geen 4,5W-modellen van de achtste generatie heeft aangekondigd. De nieuwe 15W-quadcores kunnen niet passief gekoeld worden in zo'n dunne behuizing. Toch is dat iets om rekening mee te houden, want wat prestaties betreft zal de laptop onderdoen voor veel iets dikkere concurrenten, die met Kaby Lake-R-quadcores zijn uitgerust.
Grote aantallen zal de Taiwanese fabrikant er waarschijnlijk niet van verkopen, maar wie gewicht en afmetingen ziet als belangrijke argumenten voor aanschaf, moet deze laptop zeker op zijn shortlist zetten. Acer brengt het nieuwe model van de Swift 7 in april uit in de Benelux voor een adviesprijs van 1699 euro. Voorlopig gaat het om één uitvoering, met Core i7, 8GB ram en een 512GB-ssd.
Acer Swift 7 (2018) | Acer Swift 7 (2017) | |
Scherm | 14", 1920x1080 pixels, touchscreen | 13,3", 1920x1080 pixels |
Processor | Core i7-7Y75 | Core i7-7Y75 of Core i5-7Y54 |
Geheugen | 8GB ddr3 | 8GB ddr3 |
Ssd | 512GB (pci-e) | 256GB of 512GB (sata) |
Dikte | 8,98mm | 9,98mm |
Prijs | 1699 euro | Vanaf Onbekend |