Bouwkwaliteit en aansluitingen
Samengevat
De mogelijkheid om met gemak drie ssd's te installeren en het werkgeheugen uit te breiden maakt van Medions P6689 een unieke laptop. Daarnaast kun je er dankzij de GTX 1050-videokaart en i5-8250-processor prima mee gamen op niet al te hoge grafische instellingen. Het scharnier voelt helaas niet stevig aan. Datzelfde geldt voor het chassis en dat werkt weer door in het typcomfort. Ook de maximale helderheid van het scherm valt tegen. De accuduur is met zes en een half uur gemiddeld voor een 15"-laptop en de prijs is met negenhonderd euro redelijk concurrerend.
Eindoordeel
Medion staat bekend om twee soorten laptops; de goedkope, veelal grijze modellen die over het algemeen veel waar voor je geld leveren, en de zwarte Erazer-gamelaptops. Met de komst van de Kaby Lake Refresh-processor heeft de fabrikant een soort kruising tussen die twee modellen gemaakt. In de P6689 zitten een Kaby Lake-quadcore en een GTX 1050-videokaart, die worden gecombineerd met een 256GB-ssd en een full-hd-scherm voor negenhonderd euro. Maakt dat de P6689 een instaplaptop om mobiel te gamen?
/i/2001709095.jpeg?f=imagearticlefull)
Als je de P6689 openklapt, voel je meteen dat dat wel erg gemakkelijk gaat. Het scharnier biedt weinig weerstand en het scherm wiebelt met weinig moeite heen en weer. De buren van Hardware.info hadden ook een paar P6689-laptops staan, met dezelfde symptomen, dus dit is niet uniek voor ons exemplaar. Op de bouwkwaliteit valt nog meer af te dingen. Het is duidelijk wat Medion met de behuizing beoogd heeft; het matte plastic moet de 'rubberachtige' uitstraling hebben van stevige laptops die tegen een stootje kunnen. In de praktijk voelt de behuizing echter aan alsof die van dun plastic met te weinig verstevigingen is gemaakt, waardoor het geheel makkelijk meegeeft onder druk. Niet helemaal de kwaliteit die je verwacht van een laptop van negenhonderd euro dus.
Dat de behuizing wat goedkoop is, zie je bijvoorbeeld ook aan de ledjes aan de voorkant, die tussen de twee delen van de behuizing 'ingeklemd' zitten. Het is een goedkope manier van monteren, die niet mooi is, maar wel functioneel. Datzelfde geldt voor de aansluitingen in de behuizing. Aan de rechterkant zitten bijvoorbeeld maar twee usb-aansluitingen, die nogal ver naar voren zitten. Dat komt doordat daarnaast op de plek van het optische station een tray zit om de ssd te plaatsen. Ook dat ziet er niet mooi uit, maar het betekent wel dat je de laptop kunt voorzien van maximaal drie ssd's, omdat er ook nog ruimte is voor een 2,5"-schijf en een m2-ssd.
Die rechter-usb-aansluitingen werken helaas op usb 2.0-snelheid, maar aan de linkerkant bevinden zich gelukkig drie aansluitingen, waaronder een usb-c-aansluiting op 3.0-snelheid. Verder zijn er hdmi en een vaste ethernetaansluting aanwezig, en om het geheel compleet te maken zit er voorop nog een sd-kaartlezer. De usb-c-aansluiting ondersteunt geen opladen en ook geen video-uitvoer, maar op zich betekent het aantal aansluitingen wel dat je je randapparatuur kwijt kunt, je zult alleen even moeten opletten dat je een van de linkeraansluitingen gebruikt voor het snellere werk.
Toetsenbord en touchpad
De P6689 is van zwart plastic gemaakt, maar om het geheel nog een beetje op te leuken zijn de zijkanten van de toetsen en de omlijning van de touchpad blauw gemaakt. Wat ons betreft een leuke vondst om het geheel wat minder saai te maken, zonder dat het stoort.
/i/2001709103.jpeg?f=imagearticlefull)
Hoewel het toetsenbord er dus leuk uitziet, typt het niet geweldig. Dat lijkt ook weer met de bouwkwaliteit te maken te hebben. Als je een harde aanslag hebt, klinkt het toetsenbord wat 'rammelig' en zie je het meebewegen met je aanslagen. Tik je wat rustiger, dan is dat minder en voel je dat de toetsen een duidelijke feedback geven, maar weinig travel hebben, waardoor het geen toetsenbord is om lekker op door te tikken.
De touchpad wordt gemaakt door Elan en op zich hebben we daar geen klachten over. Multitouchbewegingen worden netjes geregistreerd en het oppervlak is lekker glad. Helaas zet de matige bouwkwaliteit zich, net als in het toetsenbord, door in de touchpad. Om te beginnen zit de touchpad niet helemaal recht in de behuizing; bij ons testexemplaar zit er rechts meer ruimte tussen de touchpad en de behuizing dan links. Daarnaast klinkt de touchpad 'rammelig' als je er een stevige tik of klik op geeft. Behandel je de invoerapparatuur met zijden handschoentjes, dan heb je daar allemaal niet zo veel last van, maar wij liepen er tijdens normaal gebruik wel tegenaan.
Hardware en benchmarks
De P6689 wordt geleverd in twee uitvoeringen. Voor negenhonderd euro heb je de door ons geteste uitvoering met de i5-variant van de nieuwe Kaby Lake Refresh-processor, terwijl je voor honderd euro meer de uitvoering met een i7-processor hebt. De i7-8550U heeft ten opzichte van de i5-8250U een hogere kloksnelheid en 8MB cache, in plaats van de 6MB voor de Core i5-processor. De rest van de hardware is hetzelfde, dus in beide gevallen zijn er 8GB geheugen, een 256GB-ssd en een GTX 1050-videokaart aanwezig.
|
Medion P6689 - MD 60573 |
Processor |
Intel Core i5-8250U |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,6GHz (3,4GHz) |
Gpu |
Intel UHD Graphics 620 Nvidia GeForce GTX 1050 |
Werkgeheugen |
8GB ddr4-2400 (singlechannel) |
Ssd |
Liteon CV1-DB256 |
Wifi |
Intel Dual-Band Wireless-AC 8265 |
Accu |
44Wh |
Gewicht |
2302 gram |
Scherm |
15,6", ips, 1920x1080 pixels |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
Het werkgeheugen van 8GB bestaat uit een reepje ddr4, waardoor het alleen in singlechannel aangestuurd kan worden. Enerzijds is dat jammer, want het monteren van twee reepjes van 4GB zal niet veel meer kosten dan het enkele 8GB-reepje en levert een verdubbeling van de geheugenbandbreedte op. Wil je echter later nog upgraden, dan zit je wel weer goed, want het tweede slot is nog leeg.
/i/2001697869.jpeg?f=imagearticlefull)
Voor de upgraders is de P6689 toch al een leuke laptop. De ssd zit namelijk in een tray op de plek van het optische station, wat ruimte laat voor een tweede harde schijf of ssd met 2,5"-sata-aansluiting en dan is er ook nog ruimte voor een m2-ssd. We hebben een nvme-ssd in het slot geprobeerd en die werd zonder problemen herkend, dus je kunt, zolang het fysiek past, alle ssd's met een m2-aansluiting erin stoppen. En mocht de accu het na verloop van tijd begeven, dan is die ook eenvoudig te vervangen.
Benchmarks
De P6689 is de eerste laptop met Kaby Lake Refresh-processor die we aan de tand kunnen voelen. Enkele maanden geleden hebben we wel al een review gepubliceerd van de nieuwe processors, maar toen hadden we alleen nog de beschikking over preproductielaptops. De P6689 ligt, zoals we hem getest hebben, gewoon in de winkel en blijkt, zoals de benchmarks uitwijzen, nog een stukje sneller te zijn dan het eerder geteste preproductie-exemplaar.
- Cinbench Multi
- Cinebench Single
- Cinebench OpenGL
Om te zien hoe de i5-8250U zich tot de andere mobiele Intel-processors verhoudt, hebben we uiteenlopende laptops in de vergelijking gestopt. De gamelaptops van Asus en Acer hebben ook een quadcore-i5-processor, maar de i5-7300HQ heeft een tdp van 45 watt, terwijl de i5-8250U in de Medion een tdp van 15 watt heeft. De HP Spectre en Asus Zenbook hebben ook een 15W-processor aan boord, maar dat is slechts een dualcore. De Surface Pro hebben we toegevoegd omdat die de snelste 15W-processor aan boord heeft die we tot nu toe hebben getest.
Ondanks de lage tdp zijn de resultaten in Cinebench indrukwekkend. De i5-8250U weet in de multitest, waarin alle cores belast worden, de i5-7300HQ voorbij te streven en de dualcores, zoals je mag verwachten, ver achter zich te laten. In de singletest wordt één thread belast en dan kan de Medion zijn maximale turbosnelheid van 3,4GHz aanhouden, wat tot een gemiddeld resultaat leidt. De i7-7660U in de Surface Pro heeft een turboklok van 4,0GHz en dat levert de hoogste plaats in de grafiek op.
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
Met 3DMark kijken we zowel naar de grafische prestaties als naar die van de processor. De graphics-score ligt tussen die van de Asus GL553 en die van de Acer VX-591 in, wat logisch is, omdat ze dezelfde videokaart hebben. De physics-subscore beoordeelt vervolgens de snelheid van de processor en ook hier blijkt de i5-8250U boven verwachting te presteren. De laptops met i5-7300HQ-processors, die op papier sneller zijn, scoren lager dan de Medion.
- Lightroom - Exporteren
- Photoshop CC - Gpu accelerated
In een niet-synthetische benchmark als Lightroom blijkt de i5-8250U ook een prima resultaat neer te zetten, maar moet het de meeste minder zuinige quadcoreprocessors voor laten gaan. Opvallend genoeg is de i7-7600U in de Surface Pro ook iets sneller. Photoshop bestaat uit een gecombineerd scenario van multi- en singlecorebewerkingen, waarbij ook wat gpu-acceleratie plaatsvindt. In die benchmark onderscheidt de P6689 zich wel weer van de dualcores.
Games
De P6689 is een instapgamelaptop en daarom gaat het natuurlijk om de benchmarks van games. We hebben GTA, Rise of the Tomb Raider en Dragon Age: Inquisition getest.
In GTA op ultra-instellingen zet de P6689 een prima resultaat neer door iets sneller te zijn dan de Acer en de Asus, die een snellere processor hebben.
- Rise of the TR 1920x1080 - Very high
- Rise of the TR 1920x1080 - Normal
In Rise of the Tomb Raider loopt de P6689 juist weer iets achter op de andere twee laptops met dezelfde videokaart en de game is op de hoogste preset niet speelbaar. Je kunt dan ook beter kiezen voor het 'normal'-profiel.
- Dragon Age: Inquisition - 1920x1080 - Ultra
- Dragon Age: Inquisition - 1920x1080 - High
Ook Dragon Age: Inquisition is op de hoogste instellingen niet te spelen, maar draai je de preset een tandje terug, dan kom je gemiddeld op prima speelbare framerates uit. Al met al vallen de prestaties van de zuinige i5-processor in combinatie met de GTX 1050-videokaart dus niet tegen. Uit zowel de game- als de cpu-benchmarks blijkt dat het verschil met de veel minder zuinige i5-7300HQ klein is en dat Kaby Lake Refresh prima zijn mannetje staat.
Scherm en accuduur
Het scherm van de P6689 heeft, zoals je voor negenhonderd euro mag verwachten, een resolutie van 1920x1080 pixels en is daarbij voorzien van een matte coating. Het gaat om een ips-paneel, dus met de kijkhoeken is het in principe goed gesteld. Als je vanuit een scherpe verticale hoek kijkt, blijft het scherm gewoon af te lezen, maar de helderheid neemt dan wel af. Recht voor het scherm zitten is dus alsnog raadzaam.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software testen we de weergave van het beeldscherm. De maximale helderheid blijkt niet hoog te zijn en in situaties met veel omgevingslicht kan dat leiden tot matige afleesbaarheid. Het contrast van ongeveer 1000:1 is gebruikelijk bij ips-panelen in laptops van dit geld. Sommige dure laptops, zoals de MacBook Pro, hebben panelen die 1500:1 doen en de Surface Book haalt zelfs 1750:1. De Medion is echter, zoals gezegd, geen uitzondering in zijn prijsklasse.
Tot slot kijken we, zoals gebruikelijk, naar de kleurweergave. Omdat we het over een relatief goedkope gamelaptop hebben, stellen we daar geen al te hoge eisen aan; een perfecte kleurweergave hoeft niet, maar het moet wel een beetje kloppen.
Uit de grijswaardenmeting blijkt dat het scherm redelijk gekalibreerd is. De kleurtemperatuur is te hoog, wat tot iets te 'koude' kleuren leidt, en de gammawaarde is te laag, waardoor afbeeldingen er wat meer 'uitgebleekt' uitzien dan de bedoeling is. Al met al komt de gemiddelde afwijking neer op 5,2ΔE, wat nog acceptabel is. Die waarde is hoger bij de meting van de primaire en secundaire kleuren. Dat komt doordat geen van die kleuren verzadigd wordt weergegeven. Het is dus niet het beste beeldscherm in een laptop en we zouden het ook niet gebruiken voor beeldbewerking, maar voor het spelen van games in een niet al te lichte omgeving, doet het prima zijn werk.
Accuduur
De accuduur testen we met behulp van drie scenario's: browsen, videokijken en PCMark 8. De browsetest simuleert het surfen naar verschillende websites en het scrollen door die websites. De videotest bestaat uit het herhaaldelijk afspelen van een 1080p-video. Beide tests zijn vrij licht, omdat de processor nauwelijks belast wordt. Om zwaarder werk te simuleren gebruiken we PCMark 8, dat beeldbewerken, tekstverwerken en het spelen van een simpel spelletje combineert in de accutest.
- Accutest browsen
- Accutest video
- PCMark 8 creative conv.
- PCMark 8 (score)
Tijdens browsen en videokijken is de accuduur op de P6689 met zes en een half uur ongeveer gelijk. Voor een gewone 15"-laptop met een 15W-processor is dat niet bijzonder, maar als je de P6689 met andere gamelaptops vergelijkt, is het zeker niet verkeerd. Alleen de Acer VX-591G, waarbij we ook van de accuduur onder de indruk waren, staat hoger in de grafiek. Als je de laptop zwaarder belast, zoals in de PCMark-accutest, dan gaat de accuduur met rasse schreden achteruit en komen we maar net over de twee uur.
Conclusie
Gamelaptops zijn niet goedkoop, maar Medion heeft er eentje gebouwd voor negenhonderd euro. Dat is relatief weinig geld en daarvoor krijg je een i5-8250U, GTX 1050, 256GB-ssd en 8GB werkgeheugen. Die processor heeft ons verrast, want in een aantal benchmarks is hij andere Intel-quadcores met een hogere tdp te snel af. Bovendien blijkt de combinatie met de GTX 1050-videokaart tot gevolg te hebben dat je games die niet al te veel van je gpu vragen, gewoon kunt spelen. Zelfs spellen als Dragon Age en Rise of the Tomb Raider draaien gewoon, al moet je de grafische pracht daarvoor wel omlaag schroeven.
Maar, is de vraag vervolgens, zijn dergelijke specificaties voor negenhonderd euro bijzonder? De gamelaptops voor dat geld blijken dun gezaaid, maar ze zijn er wel. MSI verkoopt met de GL62 voor dezelfde prijs ook een laptop met een GTX 1050 en een i5-7300HQ-processor, die op papier sneller is. Medion zelf verkoopt daarnaast de X6603, met een snellere GTX 1050 Ti-videokaart, maar zonder ssd. Aan de andere kant heeft die laptop wel een stevigere behuizing dan de P6689.
Dat is wat ons betreft dan ook het grootste minpunt van de P6689. De behuizing voelt zwak aan en dat werkt door in het toetsenbord en de touchpad, terwijl het scharnier te weinig weerstand biedt. Daarnaast zijn we niet onder de indruk van het scherm en dan gaat het vooral om de maximale helderheid. De P6689 blinkt wel weer uit in upgrademogelijkheden. Het werkgeheugen is eenvoudig uit te breiden en je zou er zelfs drie ssd's in kunnen zetten. Dat maakt de P6689 uniek en als je dus op zoek bent naar een goedkope gamelaptop die je na verloop van tijd met gemak kunt uitbreiden, dan is de Medion een goede keus, waarvoor je wel de lage bouwkwaliteit en de lage maximale helderheid op de koop toe moet nemen.
Eindoordeel