Door Paul Hulsebosch

Redacteur

The Evil Within 2 Review

Veel meer afwisseling

20-10-2017 • 09:07

30

Multipage-opmaak

Andere director

Samengevat

The Evil Within 2 is meer 'survival' dan 'horror', en juist daardoor is het een betere game dan zijn voorganger. De delen waarin je achtervolgd wordt door groteske monsters zijn er nog, maar ze worden nu afgewisseld door delen waarin je verrassend veel vrijheid hebt. Het tempo en de afwisseling in de campagne zijn prima, net als de plotwendingen in het verhaal en de personages die je daarin tegenkomt. Dat de dialogen wat oubollig zijn, mag de pret niet drukken. Het is een game waarin sluipen beter loont, en dat maakt weer dat TEW2 een game is die je prima op verschillende manieren kunt spelen. Het uiterlijk is niet zo indrukwekkend als we gehoopt hadden, en je bent wat hulpeloos als je oog in oog komt met je tegenstanders. Maar Bethesda heeft er goed aan gedaan om de serie aan een andere director toe te vertrouwen, een die de horror behouden heeft en een flinke scheut survival heeft toegevoegd, zodat er een veel prettiger mix ontstaat dan in het origineel.

Getest

The Evil Within 2, Windows

Prijs bij publicatie: € 40,67

Vanaf € 19,77

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Gespeeld op: Windows
Ook beschikbaar voor: PlayStation 4 en Xbox One

Het meest opvallend aan The Evil Within 2 is wellicht de aftiteling. Niet alleen omdat hij eindigt met een heuse cliffhanger - blijf dus kijken - maar ook vanwege de namen die op de rol prijken. Bij de eerste game stond Shinji Mikami te boek als director, de man die de creatieve leiding heeft over het project. Het eerste deel was niet overdreven succesvol, wat wellicht de reden is waarom hij bij het nieuwe The Evil Within 2 een plaatsje is opgeschoven. Mikami had dit keer als executive producer slechts een adviserende rol, terwijl de leiding over het project in handen was van John Johanas, die eerder verantwoordelijk was voor de twee dlc-pakketten van The Evil Within.

Daarmee is meteen het dilemma rond de game duidelijk. Mikami startte in 2010 zijn eigen studio, Tango Gameworks, die vrijwel direct werd ingelijfd door uitgever Bethesda. Daarmee ging de Japanse studio dus games maken voor een westerse markt, met The Evil Within als eerste resultaat. Mikami wilde met Tango een game maken die voortborduurt op de serie waar hij zijn roem aan te danken heeft: Resident Evil. Daar is hij best in geslaagd, alleen is het genre hier lang niet meer zo populair als het ooit was. The Evil Within werd daardoor niet bijster goed verkocht. Voor Bethesda is het kennelijk een reden om Johanas naar voren te schuiven, in een poging een game te maken die 'bij ons' wat meer succes zal hebben. Het is een zet die wat ons betreft goed uitpakt.

Review The Evil Within 2

Vertrouwde namen

Johanas en Mikami blijven met The Evil Within 2 dicht bij het eerste deel, zowel wat verhaal als wat gameplay betreft. Je bent weer Sebastian Castellanos, maar het is drie jaar na de gebeurtenissen uit de eerste game en je bent niet langer detective bij de Krimson City Police Department. Terug van weggeweest is ook Juli Kidman, je maatje uit de eerste game. Verder draait de game nog steeds om de wat geheimzinnige organisatie Mobius en zijn Stem-machine, waarin de hersenen van verschillende personen aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een soort superbrein waar een van de deelnemers de baas van is. Een techniek die rare gewaarwordingen in het bewustzijn van de gekoppelde personen veroorzaakt. Het verhaal is goed voor lekker surrealistische plotwendingen, die gelukkig prima zijn te volgen.

Helaas komt dat laatste ook doordat de makers iets te hard hun best hebben gedaan bij de teksten in de game. Die zijn wel erg uitleggerig. Vooral Sebastian meldt hardop iedere handeling die van hem wordt verwacht. Daarbij zijn de conversaties niet echt hoogstand, om niet te zeggen 'op het oubollige af', waarbij vooral de gesprekjes tussen Castellanos en Kidman opvallen. Die hadden wel wat creatiever gekund, maar het mag de pret niet drukken. De belangrijkste personages in het verhaal steken op zich prima in elkaar en hebben goede, expressieve gezichten. Zo is het mooi om te zien hoe Sebastian gedurende de game een steeds 'getekender' gezicht krijgt.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De schoonheid van The EVil Within 2.

Buitenissige monsters

De game begint vertrouwd, met Sebastian die rondrent in een enorm pand waar hij wordt belaagd door buitenissige monsters. Al snel beland je echter in Union, een stadje waarin je opeens erg veel vrijheid hebt. In het stadje vind je de vreemde wezens waar je de rest van de game tegen zult strijden. Of het zombies zijn laat de game in het midden, maar we zullen ze hier voor het gemak zo noemen. Het zijn de voormalige inwoners van Union, die het in hun nieuwe verschijningsvorm hebben voorzien op iedereen die nog bij zijn volle verstand is. In Union tref je niet alleen Lost, Hysteric, Lament en andere vreemde zombie-achtige wezens, maar ook leden van Mobius. Het zijn soldaten en wetenschappers die door de organisatie al eerder via Stem naar Union waren gestuurd.

Het leuke van The Evil Within 2 is dat de game veel opener wordt zodra je in Union bent aanbeland. Waar je in de voorganger een wel erg lineair pad volgde, zijn er nu delen waarin je vrij rond kunt lopen. Of sluipen, want het zijn tegelijk de delen waarin je de meeste zombies zult treffen. Union is verdeeld in verschillende zwevende delen, waarvan sommige klein en andere groot. In de grote delen tref je complete straten aan, met allerlei huizen om te verkennen.

Review The Evil Within 2

Minder lineair

Tussendoor, in de kleinere delen van Union, is de game net zo lineair als je van zijn voorganger gewend bent. Tango heeft daarbij een fijne verdeling gevonden. De afwisseling is prima en het tempo van de game ook. Er zijn nog genoeg gekke stukken, vol vreemde visioenen en groteske gedrochten als de Guardian en de Watcher, en zelfs wat oudgedienden als de Sadist en de Keeper. Tussendoor heb je echter de vrijheid om door Union rond te struinen of je weg te zoeken in The Marrow, een uitgebreid gangenstelsel onder het stadje waar je verschillende keren terug zult komen.

Het is precies waardoor The Evil Within 2 een stuk aangenamer is dan zijn voorganger: er is meer afwisseling en je hebt meer controle over je eigen personage en zijn mogelijkheden. De game is meer 'survival' dan 'horror' en dat komt het geheel ten goede. Er is een uitgebreide, maar ook wat omslachtige manier om je wapens en mogelijkheden op te waarderen, en daar zijn juist de open delen van de game erg nuttig voor. Het materiaal dat je nodig hebt om wapens en opties op te waarderen is niet schaars, maar er is toch bij lange na niet genoeg om alles te optimaliseren. Wie alle hoeken en gaten van Union verkent, kan heel wat extra Green Gel en Weapon Parts verzamelen, en daarmee dus wat meer opwaarderen. Zeker als je ook de side quests in de game volbrengt. Die zijn overigens ook vanwege het verhalende element de moeite waard om uit te voeren. Het is dus leuk om Union te verkennen, hoe gevaarlijk dat ook kan zijn. Want gevaar dreigt overal. Vaak zijn zombies al van verre zichtbaar, maar ze kunnen je soms ook lelijk verrassen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Father Theodore redt de wereld.

Lekker sluipen

Leuk is dat je tegenstanders niet alleen reageren op zicht, maar ook op geluid, en dat een voorzichtige speler veel confrontaties kan omzeilen door te sluipen, een skill die je ook nog flink kunt verbeteren. Handig, want je treft dit keer wat minder tegenstanders tegelijk, maar als je ze treft zijn ze wat sterker dan voorheen. Elke confrontatie, zelfs met een loslopende Lost, is gevaarlijk. Gelukkig kun je een Sneak Kill uitvoeren, door een tegenstander van achter te besluipen en met je mes om zeep te helpen. Erg nuttig, want daarmee bespaar je op munitie en het is een stille methode. Munitie is het meest zeldzaam in de game. Je vindt het links en rechts, en kunt het zelf maken van de ingrediënten die je onderweg verzamelt. Dat kan bij een van de Work Benches in de game, maar ook onderweg, al kost het dan meer grondstoffen. Dat benadrukt het belang van verkennen. Met enkel de medicijnen en de kogels die je vindt, red je het niet. Je zult materiaal moeten verzamelen om beide benodigdheden te vervaardigen.

Goed is dat je dit keer meer keuzevrijheid hebt. Het opwaardeersysteem maakt dat je kunt kiezen uit sluipen of knokken, en de game is daarin ook beter in balans. De liefhebbers van beide speelstijlen kunnen goed uit de voeten, ook omdat de wapens wat prettiger in de omgang zijn dan in de voorganger. De game legt zelf de nadruk sterk op de kruisboog, waarvoor je zes verschillende projectielen kunt bemachtigen. Wij stelden meer vertrouwen in traditionele wapens zoals de Handgun, Shotgun, Sniper Rifle en in mindere mate de Assault Rifle. Die laatste is lekker, maar verbruikt erg veel van je schaarse munitie. Leuk is dat de speler die van een uitdaging houdt ook een vlammenwerper kan bemachtigen. Niet noodzakelijk, wel fijn.

Review The Evil Within 2

Hulp waar nodig

Overigens is het erg prettig dat Tango je tegemoetkomt bij de pittige confrontaties in de game. Er zijn wat grotere en kleinere bosses waarmee je steevast in een afgesloten ruimte wordt opgesloten. Bij dergelijke confrontaties kun je gemakkelijk door je schaarse voorraad munitie raken, maar gelukkig zijn de makers zo aardig om juist in die situaties af en toe wat extra kogels te laten opduiken. Het maakt dat de game op de twee laagste gradaties vrij makkelijk is te volbrengen, en pas lastig wordt als je hem op een moeilijker stand zet. Overigens kun je nadat je de campagne hebt volbracht de game op de pittige Classic Mode spelen, en is er een New Game Plus waarin je bepaalde voorwerpen uit je eerste doorloop behoudt, zodat je beter voorbereid bent op een hogere moeilijkheidsgraad. Vanaf dat moment kun je de game ook spelen in de afwijkende aspect ratio van het eerste deel.

Review The Evil Within 2

Doodlopende stegen

The Evil Within 2 is dus op veel punten een betere game dan zijn voorganger. Toch hebben we ook wel wat punten van kritiek. Zo is het ontwerp van met name de open delen van de game hier en daar wat slordig. Er zijn bijvoorbeeld erg veel plekken waar Sebastian makkelijk zou moeten kunnen komen, maar waarbij de doorgang wordt belemmerd door onzichtbare barrières. Juist in een game die gedeeltelijk open is en waarin verkenning een grotere rol speelt is dat hinderlijk. Een heuvel die absoluut niet steil is, een steeg tussen twee huizen waar je makkelijk tussendoor moet kunnen: de game houdt je in veel gevallen tegen, soms zelfs als aan het uiteinde van de steeg nog gewoon een stuk spelwereld is.

Review The Evil Within 2

Hier kun je dus niet door ...

We zijn ook niet onder de indruk van de Stem Engine die Tango gebruikt heeft, ondanks dat die gebaseerd is op de engine die id Software voor Doom heeft gemaakt. Met name de textures zijn niet echt gedetailleerd en nogal plat. Bovendien is de belichting lang niet zo indrukwekkend als in Doom, zodat de game er minder goed uitziet dan gehoopt. De gezichten van de verschillende hoofdrolspelers vormen hier een positieve uitzondering op. Overigens draaide de Windows-versie die wij speelden soepel. De framerate was stabiel, en op wat clipping hier en daar na zagen we geen grote grafische glitches voorbijkomen. Hoe de game zich op consoles houdt - bij de voorganger was dat niet zo best - hebben we niet kunnen testen.

Oog in oog

De meeste hinder hadden we van de manier waarop je met je tegenstanders vecht als ze dichtbij komen. Je kunt ze van afstand beschieten en van dichtbij te lijf gaan met je mes of een veel krachtiger bijl, die versleten is zodra je er de eerste zombie mee verslagen hebt. Het gaat echter fout zodra je oog in oog met een zombie komt. Je mes richt erg weinig schade aan, dus wil je gebruikmaken van een vuurwapen. De afgezaagde Shotgun zou in dergelijke situaties uitkomst moeten bieden, maar hoe je ook mikt, een zombie is nauwelijks te raken zodra je neus aan neus staat. Met een beetje mazzel kun je nog wegrennen, maar met wat pech ben je aangewezen op een savegame. Frustrerend, vooral als je voldoende ammo in je Shotgun hebt.

Review The Evil Within 2

Conclusie

The Evil Within 2 is meer 'survival' dan 'horror' en daardoor is het een betere game dan zijn voorganger. De delen waarin je achtervolgd wordt door groteske monsters zijn er nog, maar ze worden nu afgewisseld door delen waarin je verrassend veel vrijheid hebt. Er zijn delen waarin je de stuipen op het lijf gejaagd wordt, maar ook delen waarin je kunt sluipen, de omgeving kunt verkennen om extra hulpmiddelen te verzamelen, waar goede side missions op je wachten en waar uiteraard het nodige gevaar schuilt. Het tempo en de afwisseling in de campagne zijn prima, net als de plotwendingen in het verhaal en de personages die je daarin tegenkomt. Dat de dialogen wat oubollig zijn, mag de pret niet drukken.

Het is verder prettig dat er wat minder tegenstanders tegelijk op je afkomen, maar dat de zombies op zich wat sterker zijn. Het maakt dat sluipen beter loont, en dat maakt weer dat TEW2 een game is die je prima op verschillende manieren kunt spelen. Dat komt mede doordat je in het opwaardeersysteem meer keuze hebt. Er zijn echter ook wat kleine minpunten. Het uiterlijk is niet zo indrukwekkend als we door de gebruikte engine hadden gehoopt, en je bent wat hulpeloos als je oog in oog komt met je tegenstanders. Maar al met al heeft Bethesda er goed aan gedaan om de serie aan een andere director toe te vertrouwen; een director die de horror behouden heeft en een flinke scheut survival heeft toegevoegd, zodat een veel prettiger mix ontstaat dan in het origineel.

Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2Review The Evil Within 2

Reacties (30)

30
29
17
3
0
5
Wijzig sortering
Volgens Eurogamer / Digital Foundry is The Evil Within 2 op de PC technisch helemaal niet sterk:

http://www.eurogamer.net/...box-one-and-pc-fall-short
https://www.youtube.com/watch?v=8c8koaVssrw

Ze hebben last van een vervelend stottertje, wat zelfs met de meest krachtige hardware zoals een GTX 1080 Ti er nog steeds in zit. Verder zijn CPU-gebruik en GPU-gebruik allebei laag (underutilized). De framerates die je kunt halen met krachtige hardware vallen erg tegen.

Tweakers schrijft:
Overigens draaide de Windows-versie die wij speelden soepel. De framerate was stabiel, en op wat clipping hier en daar na zagen we geen grote grafische glitches voorbijkomen.

Dit komt totaal niet overeen met de bevindingen van Digital Foundry. Die vonden het zelfs op hele krachtige hardware niet soepel draaien. En de framerate was volgens hen zelfs op 720p met een Titan Xp nog niet stabiel op 60 te krijgen.

...the PC game appears incapable of getting the most out of your hardware, meaning that a locked 60fps was off the table during our testing - even with an overclocked i7 and the mighty Titan Xp... running at 720p.

Ik ben toch geneigd om Digital Foundry te vertrouwen wat dit betreft. Die doen deze analyses all-the-time voor alle grote releases, en altijd met lange YouTube video's erbij waarin je de bevindingen zelf kunt verifiëren.
Digital Foundry heeft een programma waarmee ze de framerate kunnen meten. Dan zul je vast zien dat die niet stabiel op 60fps te krijgen is. Dat wil ik best geloven. TEW2 is echter geen snelle shooter, dus een strakke framerate van 60fps is hier minder belangrijk. Als je onbevooroordeeld kijkt, zonder de meetgegevens in je achterhoofd, vind ik de game prima draaien op pc. Misschien geen 60fps, maar dat heb ik (hier) niet gemist.

Edit: zie comments van strifejahh en jeroen_loeffen. Misschien dus wel degelijk 60fps. Ik heb het niet gemeten. Ik heb gespeeld op 1080p en 1440p en dat draaide prima.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 23 juli 2024 11:37]

Het spel heeft duidelijk framerate issues. Een probleem daarbij is dat het bijna niets uitmaakt op welke instellingen je speelt. Low/ultra geeft tussen de 5 en de 15 FPS verschil. Als je met wat mindere hardware speelt zit je mooi op 30 fps te kijken zonder de mogelijkheid dit omhoog te trekken.

Als je dan de frametijden bekijkt (dit kan je in game activeren) dan zie je dat zowel de CPU als de GPU te traag zouden zijn maar voornamelijk de CPU. Om er dan achter te komen dat de CPU 25 % belast is en de GPU 50 %.

Dan beslis je maar verder te spelen om dan bij de eerste achtervolging framedrop na framedrop na framedrop te krijgen => refund.
Zouden ze misschien een andere versie hebben gehad?

Paul geeft ook aan op PC te hebben getest, hij had het echt wel gemeld als de game niet lekker liep.
Ik heb de game zelf ook en haal op ultra settings gewoon 100 fps met af en toe drops naar 90.

Speel de game op 2560x1080 met een 1080 ti. Zoals E-flex hierboven al zegt waarschijnlijk heeft digitalfoundry een oudere/andere versie getest

[Reactie gewijzigd door strifejahh op 23 juli 2024 11:37]

Hier zelf met een RX580 op 1440p scherm en ook geen rare dingen gemerkt of gezien, spel loopt gewoon lekker. :)
Ik heb het spel in het eerste weekend uitgespeeld en speelde in 2560 x 1440 (GTX 1080) en bungelde met ultra-instellingen rond de 50 en 60 fps en mijn kaart draait aanzienlijk sneller dan stock. Mogelijk hebben ze een update uitgebracht in de tussentijd, maar ik was er niet van onder de indruk.
in de comments bij digital foundry is ook veel commentaar te lezen op het testen bij 720p terwijl 1080p en 1440p bij de meeste lezers wel lijken te draaien. Dan lijkt het wel of je bewust op zoek gaat naar een vreemd scenario.
Akkoord
Titan X maxwell in SLI en ik haal met moeite 40 fps in low of medium settings.....3440 x 1440
Refund gevraagd bij Steam. Als ze de performance problemen oplossen koop ik het misschien terug.
De grafics zijn nu ook niet zo speciaal en toch dergelijke lage framerates........onbegrijpelijk
Geen SLI profile... zit er waarschijnlijk ook niet aan te komen

[Reactie gewijzigd door pivalmax15 op 23 juli 2024 11:37]

Tja SLI. Als je sli uitzet heb je waarschijnlijk wel een stabiele gameplay op die resolutie met die gpu. Sli is overrated imho.
Speel hem zelf op een i5 4600 met 8gb ram en een gtx970 op de hoogste settings en 1080p. Draait als een zonnetje. Geweldig spel ook overigens! Kan er echt van genieten, waar ik deel 1 toch vooral als vervelend heb ervaren.
Wow, dat is zo ongeveer precies mijn ervaring :) Ik heb thuis vrijwel hetzelfde systeem en daar ook het grootste deel van de game gespeeld (maar een deel op kantoor op een Core i7 en 1080Ti). En vond deel 1 ook weinig aan, maar deel 2 echt stukken beter.
Hier draait hij ook prima met een soortgelijke setup. I5 4460 en een 1060 GTX. Totaal geen last van haperingen.
Inderdaad vele malen sterker en beter dan deel 1!
Het heeft wel heel veel afgekeken van The Last Of Us helaas. Het open wereld gedeelte was een risico maar gelukkig pakt het goed uit voor deze game.
Je wordt gelijk het zieke wereldje weer ingezogen en het is weer eens echte survival horror _/-\o_
Met het huidige aanbod aan games in dit genre maakt dit een van de beste op dit moment.
Ik vind het een prachtig spel. Deel 1 vond ik echter tegenvallen en tegen mijn verwachting in is dit deel veel beter. Ik lees wat over slechte performance hier in de reacties, maar ik heb er weinig last van (alszijnde de 60+fps heb je niet per se nodig).

Als RE fan kan ik het waarderen, genoeg bizarre creaties, de spanning wordt ook goed opgebouwd door vaak oneerlijke situaties waarbij je voor de zoveelste keer te weinig ammo hebt, de materials op zijn voor het craften ervan en je weer hijgend en puffend probeert te ontsnappen van de vijanden. Dat geeft het net wat meer een survival idee i.p.v. shooter. Maar omdat je ook een stuk openwereld hebt waar je in loopt heb je ook gedeeltes van herhaling.
Thanx voor je "mini-review", met verwijzingen naar RE,
"weinig ammo en hijgend en puffend ontsnappen", yeah! Me like like! En die voldoening als het dan uiteindelijk wel lukt.

Helaas heb ik te weinig tijd om veel te gamen, maar ben de kerstvakantie een paar dagen vrij, dus ik weet wat ik aan Sinterklaas moet vragen.
Ik heb deze game al helemaal uitgespeeld en kan zeggen dat deze op 1920/1080 res prima speelt met een 980ti en alles voluit. Stabiele framerate (ik speel 120hz en vsync uit) helemaal geen rare stotteringen en ik ben maar 1 bug tegengekomen en die was dat ik door een wand heen kon waarna ik vast zat. Dus mbt het stotter verhaal en clipping. Geen last van gehad. Als cpu heb ik trouwens een 2500K@ 4,7ghz. Dus de nieuwe cpu's moeten dit spel makkelijk stabiel kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door eddieveenstra op 23 juli 2024 11:37]

Erg jammer dat er 0,0 support voor de PSPRO in zit. Had op zijn minst iets van HDR of Upscaled/Native 4k gezien. Wellicht vis ik hem ooit eens uit de budgetbak.
Anoniem: 170423 20 oktober 2017 06:21
Van het eerste deel heb ik veel genoten op de PS4.
Met deel 2 wacht ik nog op een goeie korting voordat
ik over ga op aankoop.
Hoezo dat dan? Heb je niet voldoende van deel één genoten om de volle mep te betalen voor deel twee?

Zou je me (ons ;) ) willen uitleggen waarom? Zat mensen op tweakers hebben deel één niet gespeeld en willen graag ervaringen en conclusies van anderen weten
Anoniem: 170423 @mikesmit20 oktober 2017 06:32
Ik heb op dit moment al teveel spellen om te spelen wegens te weinig tijd.
Dat kan ook! 8)7
Een zeer herkenbaar probleem
D'r zit hier en daar wel wat freaky shizzle in ja :-)
Ziet er goed uit, vond deel 1 ook erg goed en deze lijkt beter te zijn. Hopelijk draait hij wel goed op de console.
Deel 1 was zo'n tegenvaller dat ik bij deel 2 toch ga wachten op de budget bin.
Ik lees al een hoop reacties en reviews met dezelfde issues als deel 1, framerate en stutters..

Hoe is het mogelijk dat na zoveel kritiek op het 1ste deel, juist in het 2de deel weer dezelfde issues terugkomen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.