Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

[HQ] Redacteur fotografie

Actiecamera's in de sneeuw

Vijf recente topmodellen vergeleken

Inleiding

Beste koop: Sony FDR-X3000R Wit

Tweakers zegt: 8,5
In deze round-up vergelijken we vijf high-end actiecamera's van Garmin, GoPro, Nikon en Sony. Ze onderscheiden zich van andere actiecamera's met features als verbeterde beeldkwaliteit, hogere framerates en een (spat)waterdichte behuizing. De GoPro Hero 6 levert contrastrijke beelden en het hoogste aantal beelden per seconde, maar de Sony X3000R biedt allround de beste beeldkwaliteit, bij veel en weinig licht. Hij scoort vooral met zijn bijzonder goede stabilisatie.

Prijs bij publicatie: € 529,-

Nu verkrijgbaar vanaf: € 529,-

In eigen land hebben we al even mogen genieten van een pak sneeuw en vanaf nu vertrekken weer massa's mensen naar de bergen voor de wintersport. En dan is het natuurlijk ook leuk om een camera mee te nemen om de snowboard- of skimoves vast te leggen. Actiecamera's zijn daar uitermate geschikt voor; ze zijn klein, kunnen gemonteerd worden op een helm, ski's of kleding, of desnoods op een selfiestick, en ze hebben zo'n grote hoek dat ze praktisch alles voor- of achter je in beeld krijgen.

De actiecameramarkt groeit nog steeds, hoewel misschien minder hard dan een jaar geleden. Tegelijk is er nog steeds sprake van innovatie, al zien we dat vooral in het duurdere segment. Veel modellen hebben geen onderwaterbehuizing meer nodig, maar zijn van zichzelf al water- en stofdicht, en vaak ook nog bestand tegen kou en valschade. Dat is prettig, want het bevestigen van zo'n onderwaterhuis is toch wat gedoe, het vormt een risico wat de afsluiting betreft en het maakt de bediening onhandiger. Weliswaar zijn ze ook met handschoenen nog te bedienen, maar je moet dan wel de menustructuur goed kennen. Daarom zien we steeds vaker aanraakgevoelige schermen, waardoor het wijzigen van bepaalde instellingen veel eenvoudiger is geworden, ook voor technisch minder onderlegde personen.

Voor deze round-up hebben we de topmodellen van de vier grootste spelers geselecteerd: GoPro, Sony, Garmin en Nikon. De Nikon KeyMission 170 hadden we in onze vorige test al willen meenemen, maar die was toen niet op tijd beschikbaar. De Garmin Virb Ultra 30 is toegevoegd op basis van feedback uit de community. Bij Sony zijn er geen nieuwe modellen bijgekomen, behalve de RX0, die strikt genomen geen actiecamera is. We moeten het dus nog steeds met de Sony X3000R doen, die overigens nog altijd goede papieren heeft. GoPro heeft dit jaar de Hero 6 geïntroduceerd. Deze lijkt als twee druppels water op de Hero 5, maar is van binnen wel vernieuwd, met onder andere een processor uit eigen stal. De framerates zijn verdubbeld, zodat hij nu in 4k kan filmen met 60fps en in 1080p met 240fps. Dat komt vooral slow motion ten goede, doordat je de video vertraagd kunt afspelen terwijl de beelden vloeiend blijven.

De hoofdvraag is hoe deze high-end camera's zich in de praktijk van elkaar onderscheiden en of deze topmodellen hun flinke prijs waard zijn.

Met dank aan Snowworld in Zoetermeer voor het mogen testen en filmen op locatie, en aan Jeffrey en Lars, leraren bij Snowworld, in het bijzonder.

Specificaties en onderlinge verschillen

Alle camera's in deze vergelijking kunnen filmen op 4k en bieden op 1080p hoge framerates voor het maken van slowmotionvideo's. Toch zijn er onderling behoorlijk wat verschillen. Wat specificaties betreft steekt de nieuwe GoPro Hero 6 erbovenuit. Deze kan in 4k filmen met 60fps en in 1080p zelfs met 240fps. In beide gevallen wordt de actie vloeiender weergegeven, is het makkelijker om een bepaald frame uit de stream te compileren, bijvoorbeeld voor een foto, en kun je het bronmateriaal gebruiken voor slow motion. De andere camera's filmen met maximaal 120fps in 1080p, hoewel die optie bij Nikon alleen beschikbaar is als slowmotionmodus, waarbij de video vier keer wordt vertraagd.

Stabilisatie

De camera's gaan heel verschillend om met beeldstabilisatie. Bij Nikon, Garmin en de GoPro Hero 5 werkt deze niet in 4k. Bij de Hero 6 wel, maar deze camera gebruikt dan digitale beeldstabilisatie waarbij een deel van het beeld gecropt wordt. Hoewel de X3000V al even meegaat, is Sony nog steeds de enige fabrikant die gebruikmaakt van optische beeldstabilisatie die in alle modi werkt. Dat verschil is merkbaar, zie opnamekwaliteit.

Waterdichte behuizing

Een praktisch verschil is de behuizing van de verschillende actiecamera's. Beide GoPro's en de Nikon zijn standaard al waterdicht tot tien meter diepte en hebben dus geen onderwaterhuis nodig. De Sony is spatwaterdicht en kan daardoor ook in veel situaties zonder behuizing gebruikt worden. De Garmin Virb Ultra 30 is de enige met watervrees en vereist daardoor in veel situaties, zoals in de sneeuw, een behuizing. Wie van plan is te gaan duiken met een actiecamera, kan met de Garmin en Sony direct aan de slag. De GoPro en Nikon zijn geschikt voor snorkelen, maar vereisen vanaf tien meter diepte een onderwaterhuis, dat je los moet aanschaffen. In dat geval loopt de aanschafprijs dus op.

Gps

Alle camera's zijn voorzien van een ingebouwde gps. Aangezien onze test zich grotendeels binnen afspeelde, hebben we het niet uitgebreid getest, maar wie op wintersport gaat of in de natuur gaat mountainbiken, zal deze functie waarschijnlijk waarderen. Niet alleen kun je je locatie en afgelegde route bekijken, je kunt ook zien hoe hard je ging. Deze informatie wordt bewaard in losse bestanden die je tijdens de videobewerking aan je beelden kunt toevoegen.

En verder

De Nikon en de Sony worden geleverd met een afstandsbediening. In het geval van Sony kan deze om een pols gedragen worden en hij bevat ook een kleurenscherm, waarbij je dus kunt zien wat je filmt.

Specificaties

Merk Garmin GoPro GoPro Nikon Sony
Model Virb Ultra 30 Hero 5 Black Hero 6 Black KeyMission 170 FDR-X3000R
 
Prijs en waardering
Prijs € 359,- (10 winkels) € 304,03 (27 winkels) € 427,- (26 winkels) € 199,- (2 winkels) € 529,- (5 winkels)
Eerste prijsvermelding Dinsdag 27 september 2016 Zaterdag 24 september 2016 Zondag 1 oktober 2017 Woensdag 26 juli 2017 Woensdag 7 september 2016
Waardering Score: 5 Score: 4 Score: 4 Score: 0 Score: 5
Opname
Ondersteunde videoresoluties 720x480, 1280x720 (hd), 1920x1080 (full hd), 2704x1520 (2.7k), 4096x2160 (cinema 4k) 1280x720 (hd), 1920x1080 (full hd), 3840x2160 (uhd), 4096x2160 (cinema 4k) 1280x720 (hd), 1920x1080 (full hd), 2704x1520 (2.7k), 3840x2160 (uhd), 4096x2160 (cinema 4k) 1920x1080 (full hd), 3840x2160 (uhd) 1280x720 (hd), 1920x1080 (full hd), 3840x2160 (uhd)
Maximale videoframerate 4k 30fps 30fps 60fps 30fps 30fps
Maximale videoframerate 1080p 300fps 120fps 240fps 60fps (120fps slomo-modus) 120fps
Bestandsformaat video Mp4 Avi, mov Mp4 Mp4 Mp4
Cameraresolutie 12Mp 12Mp 12Mp 12Mp 12Mp
Stabilisatie Digitale stabilisatie Digitale stabilisatie Digitale stabilisatie Digitale stabilisatie Optische stabilisatie
Scherm
Schermdiagonaal 1,75" 2" 2" 1,5" nvt
Touchscreentechniek Capacitief Capacitief Capacitief Geen Geen
Opslag
Type geheugenkaart micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc micro-sd, sdhc, sdxc Memory stick micro, memory stick micro (m2), micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Eigenschappen
Actioncamconnector Hdmi, mini-usb 2.0 Micro-hdmi, usb 2.0 (type-c) Micro-hdmi, usb 3.0 (type-c) Micro-hdmi, micro-usb Micro-hdmi, usb 2.0, micro-usb
Wifi 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 4.0 Bluetooth le/smart/4.0+ Bluetooth le/smart/4.0+ Bluetooth 4.1 Bluetooth 4.1
Gps Ja Ja Ja Ja Ja
Besturing via app Ja Ja Ja Ja Ja
Timelapse Ja Ja Ja Ja Ja
Spraakbesturing Ja (Engels) Ja (Engels) Ja (Engels) Nee Nee
Fysieke afstandsbediening (optioneel) Ja Ja Ja Ja Ja
Waterdichtheid Alleen met behuizing Waterdicht Waterdicht Waterdicht Spatwaterdicht, waterdicht met behuizing
Onderwaterbehuizing Ja, 40m Nee, 10m Nee, 10m Nee, 10m Ja, 60m
Afmetingen, gewicht en kleur
Hoogte 45,9mm 44,6mm 44mm 46,8mm 47mm
Breedte 57,5mm 62mm 62mm 66,4mm 29,4mm
Lengte 31,3mm 33,7mm 33mm 42,7mm 83mm
Gewicht (gram) 87,9g 118g 118g 134,5g 114g
Kleur Rood, zwart Zwart Zwart Zwart Wit

Bediening en praktijk

Actiecamera's hebben weinig fysieke knoppen. Dat kan ook niet anders, want de ruimte is beperkt. Dat betekent dat je met twee tot drie knoppen door menu's navigeert en instellingen wijzigt. In dit smartphonetijdperk kan dat even wennen zijn. Met handschoenen aan is dit de enige werkwijze, los van het feit dat je de instellingen natuurlijk voor gebruik kunt afstemmen op je wensen. Beide GoPro's en de Garmin zijn voorzien van een aanraakgevoelig scherm en zijn daardoor veel intuïtiever te bedienen, vooral met het wijzigen van de framerate of de resolutie is dat bijzonder handig. Bij de Garmin werkt dit uiteraard alleen als de camera niet in zijn behuizing zit, anders moet je alsnog terugvallen op drieknopsbediening. De Sony en Nikon hebben geen aanraakgevoelig scherm en lopen daardoor wat achter de feiten aan.

Een alternatief is het gebruik van een app. Alle fabrikanten bieden die, maar afhankelijk van het type smartphone is het koppelen vaak wat onhandig en traag. Wij vonden het prettiger om de bediening op het apparaat zelf te doen, maar als je een bepaalde optie zoekt of de camera op afstand wilt bedienen, is een app handig.

Garmin Virb Elite 30

Garmin

De Virb Ultra 30 heeft een aanraakgevoelig kleurenscherm, in tegenstelling tot de eerdere Virbs. De menustructuur van Garmin is goed doordacht. Het basismenu is Nederlandstalig en opgedeeld in zes vlakken: video, foto, afspelen, voorinstellingen, draadloos en scherm. Met onderwaterhuis laat hij zich net zo eenvoudig bedienen, want het touchscreen werkt dan nog steeds, terwijl je hem ook met de fysieke knoppen kunt bedienen.

Dat de Virb Ultra 30 niet van zichzelf (spat)waterdicht is, is een gemis. De concurrentie is dat wel en dat maakt de kans op water- en vochtschade toch kleiner, bovendien scheelt het gedoe met het (de)monteren. In die zin is deze actiecamera meer vergelijkbaar met de Hero 4, al is de spraakbesturing een leuke extra en onderscheidt Garmin zich met een hoogtemeter en de mogelijkheid voor extra draadloze sensoren, zoals een hartslagmeter en temperatuursensor.

Het aan- en uitzetten van de camera gaat eenvoudig; je klikt het draaiwiel een slag naar voren en hij begint direct met het opnemen van video, ook als hij uitstaat, al moet hij dan eerst nog even starten. Met grote handschoenen aan is het draaiwiel minder prettig te bedienen. Als je de knop boven op het draaiwiel indrukt zonder hem naar voren te schuiven, maakt hij een foto. De microfoon is een speciale vermelding waard, want Garmin heeft hier extra aandacht aan besteed. Normaal gesproken is een externe behuizing funest voor het geluid, maar door een speciale constructie in het onderwaterhuis is het geluid met behuizing bijna net zo goed als zonder.

Wat onze werkbrauwen een beetje deed fronsen, was het feit dat Garmin een oude mini-usb-poort gebruikt, terwijl micro-usb al jaren gangbaar is en ondertussen zelfs is opgevolgd door usb-c. Een ramp is het niet, maar het betekent dus dat je niet de kabel van je smartphone kunt gebruiken op reis, maar weer een extra kabel moet meenemen.

GoPro Hero 5 en 6

GoPro 5 en 6

De GoPro 5 en 6 zien er van buiten vrijwel identiek uit en de interface is helemaal geoptimaliseerd voor touch. Als je op het video-icoon klikt, kun je overschakelen naar de fotomodus en hetzelfde geldt voor de resolutie, het aantal beelden per seconde en de beeldhoek. Swipe je van links naar rechts, dan kun je de gemaakte foto's en video's bekijken. Swipe je andersom, dan kun je snel bepaalde opties, zoals Protune, Stabilisatie en Auto low-light, in- of uitschakelen. Daarmee heeft de GoPro wat bedieningsgemak betreft een streepje voor op de concurrentie, hoewel deze functionaliteit niet nuttig is als je de camera op een skihelm bevestigt.

Net als de kleinere Session zijn de Hero 5 en 6 bestand tegen vallen en schokken zonder behuizing. De bodies zijn ook waterdicht tot tien meter diepte. Dat is handig, want je hoeft er dan niet steeds aan te denken om, afhankelijk van de situatie, een onderwaterhuis te gebruiken. Bovendien scheelt het wat gedoe, want het monteren van zo'n omhulsel vergt soms wat moeite en de rubbers slijten op den duur. De Nikon is de enige andere actiecamera in deze vergelijking die ook van zichzelf waterdicht is. Dat heeft overigens als nadeel dat je alsnog extra geld moet neerleggen voor een onderwaterhuis als je er dieper dan tien meter mee wilt duiken.

De bediening van beide GoPro's is dus dankzij de aanraakbediening zeer gebruiksvriendelijk, maar met alleen de knoppen is het ook goed te doen. Wanneer je de hoofdknop aan de bovenkant kort indrukt, begint hij met een video-opname. Houd je hem langer ingedrukt, dan maakt hij een fotoreeks, die je ook voor een timelapse kunt gebruiken. Druk je nogmaals op de knop, dan schakelt hij zich uit. Iedere actie gaat vergezeld met de bekende GoPro-geluidjes, zodat je op het gehoor weet of het gelukt is. Het automatisch starten van de opname met een enkele druk op de knop is overigens ook uit te schakelen. Met handschoenen aan kan het namelijk weleens voorkomen dat je de knop iets te lang indrukt, waarna hij dus foto's maakt in plaats van een video. Met de knop aan de zijkant kun je hem ook aanzetten zonder dat er een opname begint en tevens de opnamemodus wijzigen.

Tot slot viel het ons op dat de schuifjes van de GoPro om bij de usb-c-poort of de micro-sd-kaart te kunnen komen, vrij stroef gaan. Ondanks de vernieuwde body ten opzichte van oudere GoPro's zijn de camera's nog steeds compatibel met de GoPro-bevestigingsaccessoires, van het merk zelf of uit het grote aanbod van derden.

Nikon KeyMission 170

Nikon KeyMission 170

De bediening van Nikons eerste actiecamera vinden we niet erg doordacht. Het kleine scherm met lage pixeldichtheid is niet aanraakgevoelig, waardoor je het dus moet doen met de drie knoppen aan de zijkant. Wat ook niet helpt, is de aparte menustructuur. Nikon heeft gekozen voor een menu dat direct afkomstig lijkt te zijn van zijn fotocamera's. Enerzijds voelt dat vertrouwd aan, anderzijds past het niet bij bij een actiecamera. Je moet nu namelijk door diverse menu's bladeren, die op hun beurt weer verschillende lagen bevatten. Wij waren daardoor regelmatig aan het zoeken waar een bepaalde optie ook alweer stond. Wat evenmin helpt, is dat bepaalde opties, zoals 4k, simpelweg verdwijnen als gevolg van andere instellingen, zoals in dit geval de activatie van beeldstabilisatie. De optie is dan niet eens grijs, maar totaal verdwenen, waardoor je je gaat afvragen of die misschien elders stond.

Aan het menu en de opzet van de navigatie valt zeker te wennen, maar wat ons betreft had Nikon meer moeite moeten doen om dit te optimaliseren voor het specifieke gebruik van actiecamera's. Zeker op de top van een berg in de koude sneeuw lijkt het ons een gruwel om het volledige menu te moeten doorbladeren totdat de gewenste optie is gespot. Wel handig zijn de twee knoppen aan de bovenkant, waarmee je direct een video-opname of fotoreeks kunt starten. Als je dus altijd dezelfde videomodus kiest en weinig instellingen aanpast, kun je de matige menunavigatie vermijden.

Verder kregen we tot tweemaal toe, tijdens verschillende testdagen, de melding dat onze geheugenkaart niet leesbaar was. Dat was de kaart waarop we kort daarvoor nog opnamen hadden gemaakt. Het kan een fout zijn die alleen dit exemplaar treft, maar het is niet iets waar je op zit te wachten in de sneeuw. Niets is dan zo irritant als een kleine micro-sd-kaart vervangen, nog los van de vraag of je wel een back-up bij je hebt. Wat dan weer wel handig is, is dat Nikon het geheugenslot aan de zijkant geplaatst heeft, waardoor je er relatief gemakkelijk bij kunt, ook als de camera gemonteerd is. Bij alle andere camera's zit de geheugenkaart aan de onderkant.

De Nikon gebruikt schroefdraad als bevestiging en is dus niet standaard compatibel met GoPro-accessoires, al zijn daar wel opzetstukjes voor. Wat wel aardig is, is dat de camera geleverd wordt met een klein balhoofd dat je ergens op kunt plakken. Dankzij een draaischroef kun je de camera daar makkelijk op bevestigen of demonteren. Tot slot vinden we de meegeleverde lader behoorlijk lomp, maar je kunt natuurlijk ook een andere usb-lader gebruiken.

Sony X3000R Action Cam

Sony X3000V

De Sony heeft alleen een klein monochroom scherm, maar dat wordt gecompenseerd doordat standaard een externe afstandsbediening met kleurenscherm wordt meegeleverd: de Sony RM-LVR3. Deze monteer je bijvoorbeeld om je pols, waardoor je altijd goed zicht houdt op wat er in beeld is. Je kunt er de camera mee in- en uitschakelen en ook een opname terugzien of live bekijken. Hij is tot drie meter waterdicht, zodat hij ook tijdens winter- en watersport kan worden gebruikt. Het scherm is alleen niet aanraakgevoelig, zodat je afhankelijk blijft van fysieke knoppen voor de bediening. De kwaliteit van het scherm is niet fantastisch, maar de lag valt gelukkig mee.

De afwijkende, langwerpige vorm van de Sony maakt hem soms wat minder praktisch om te monteren. Los is de X3000R zeer compact, maar met behuizing wordt hij behoorlijk bulky en langwerpig. In die vorm is hij beduidend groter dan de concurrentie en dat is jammer. Zonder behuizing is hij ook niet echt bestand tegen vallen, in tegenstelling tot de GoPro's en de Nikon.

Iets waarin Sony nogal afwijkt, is de ondersteuning voor MemoryStick-m2-geheugen, naast micro-sd. Op zich is daar niets mis mee, hoewel deze standaard de consument geen toevoegde waarde biedt. Wat nogal verwarrend is, is dat dit type kaart in hetzelfde geheugenslot past, maar dan andersom. Vreemd genoeg past een micro-sd-geheugenkaartje er daardoor op twee manieren in, terwijl slechts één manier goed is. Stop je het kaartje er verkeerd in, dan krijg je wel een knipperend icoontje op het monochrome scherm, maar geen auditieve waarschuwing. Toch zonde van al die fraaie freestylestunts die niet vereeuwigd worden.

Tot slot is de Sony-specifieke voet waarmee je hem op helmen en andere objecten kunt klikken, lomp en groot, en zonder adapters niet uitwisselbaar met GoPro-accessoires. Iets dat eveneens ontbreekt, is stembediening.

Accuduur

De accuduur is niet onbelangrijk. Immers, als je aan het skiën, watersporten of fietsen bent, heb je vaak niet de mogelijkheid om de accu te verwisselen en wil je je niet constant afvragen of de camera nog opneemt en of de accu het al begeven heeft. Een accuduur van een uur is wel het minimum en twee uur of meer is wenselijk.

Dat laatste kun je vergeten als je ik 4k filmt, want dat kost meer energie. Het gebruik van de hogere resolutie vergt meer van de processor en dat heeft gevolgen voor de accuduur. In de praktijk kan dat zomaar een factor twee verschil maken. Er zijn diverse redenen om in 4k te filmen, maar in de meeste situaties voldoet 1080p prima. Je hebt dan bovendien de optie om een hogere framerate te kiezen. Daarmee kun je actiebeelden met veel beweging vloeiend vastleggen en het biedt de optie om deze scènes later in slow motion weer te geven. Meer fps leidt echter eveneens tot een kortere accuduur. En hetzelfde geldt voor extra's als gps. Dit kost je alsnog gemiddeld 25 procent aan accucapaciteit.

Praktijktest

Om een indruk te krijgen van de accuduur, hebben we die op drie verschillende manieren getest. We hebben de camera's voor onbepaalde tijd laten opnemen in 4k en 1080p30 om het verschil te kunnen meten. Daarnaast hebben we getest wat het effect van een koude omgeving is door de camera's in een vriesvak met een temperatuur van -7° Celsius te leggen. De actiecamera's lijken hier goed tegen bestand, want het energieverlies is beperkt. We zien vooral een groot verschil tussen opnemen in 4k en in 1080p. Bij de Sony scheelde het bijna een factor twee; in 1080p is de accuduur zeer goed, in 4k matig. De GoPro's zetten de hoogste scores neer, met de Nikon en de Garmin in de middenmoot.

Overigens zijn de meeste accu's van actiecamera's verwisselbaar, zodat je eventueel een tweede of derde kunt gebruiken om de hele dag door te filmen. In de praktijk is het aan te raden om de camera's regelmatig uit te schakelen op minder spannende momenten, zoals bij een ritje in de skilift.

Opnamekwaliteit en stabilisatie

Alle beelden zijn op exact hetzelfde moment gemaakt en tonen min of meer dezelfde beeldhoek. Dat was mogelijk doordat we een zelfgebouwde rig gebruikten, waarop de camera's naast elkaar waren bevestigd. Dat maakt een goede vergelijking mogelijk, zoals we tonen in een beeld met vijf camera's tegelijk, afgewisseld met een volledig beeld van exact dezelfde scènes achter elkaar. Veel beelden zijn verwerkt in de videoreportage op de eerste pagina, maar los daarvan hebben we een aantal extra beelden gemaakt, onder andere om te zien hoe de camera's omgaan met weinig licht en met de stabilisatie.

Voor alle scènes geldt dat de resolutie en de framerates handmatig zijn ingesteld, terwijl de overige instellingen op automatisch stonden. Voor de video op de eerste pagina hebben we vier verschillende instellingen gebruikt: 4k met maximale fps, 1080p met maximale fps, 1080p60 en 4k30. Bedenk dat de beelden in Snowworld gefilmd zijn met kunstlicht en dat je daardoor af en toe wat flikkering ziet, zeker bij hoge framerates die naar slow motion zijn omgezet.

Er is voor de onderstaande scènes gefilmd in 4k met 30fps. De compilatievideo bestaat uit vier verschillende scènes die met alle camera's tegelijk zijn opgenomen. De eerste twee scènes zijn na zonsondergang opgenomen, waarbij het in het eerste geval flink sneeuwde. We zien grote verschillen in de mate van detail in donkere gebieden. In de derde scène lopen we door de sneeuw in de richting van een bruggetje. Bij deze scène is de effectiviteit van de stabilisatie goed te zien; de GoPro Hero 6 gebruikt elektronische stabilisatie, terwijl de Sony X3000R optisch stabiliseert. De andere camera's bieden geen stabilisatie in 4k en dat is ook te zien. De laatste scène is een clip vanuit Snowworld. Skiën en snowboarden, maar ook bewegingen als fietsen zijn doorgaans vloeiender dan loopbewegingen. Let ook op het geluid, vooral bij de skiscène. De Garmin was de enige die een behuizing nodig had, maar er is wel extra aandacht besteed aan het doorlaten van het geluid.

Twee soorten stabilisatie

Er bestaan twee soorten stabilisatie: digitaal, oftewel elektronische stabilisatie, afgekort eis, en optisch. Elektronische stabilisatie is grotendeels een softwarematige oplossing en daardoor ook relatief eenvoudig te implementeren. De camera analyseert het beeld dat de sensor registreert, en detecteert kleine perspectiefverschillen, bijvoorbeeld als een onderwerp dat eerst in het midden van het beeld stond, plots iets naar links afwijkt. De camera probeert dan de pixels op hun plaats te houden door het beeld softwarematig te verschuiven. Je kunt het vergelijken met een zigzagbeweging; het beeld doet 'zig', de camera 'zag'. Om deze methode effectief toe te passen, zijn meer pixels rondom nodig, oftewel er wordt dan een kleine uitsnede gemaakt. Daardoor werkt stabilisatie vaak wel in 1080p, maar niet in 4k, of alleen als de beeldhoek wordt verkleind door het middelste deel van de sensor te gebruiken. De GoPro Hero 6 is de enige in deze vergelijking die beelden elektronisch kan stabiliseren op 4k30 en 1080p120. Bij de andere camera's moet je 1080p60 gebruiken als je gestabiliseerde beelden wilt.

De Sony gebruikt optische stabilisatie. Dat is in tegenstelling tot het bovenstaande een mechanische oplossing. Een bewegend lenselement, een prisma met een variabele hoek, compenseert de beweging in tegengestelde richting. Dit compenseert bewegingsonscherpte, mits de sluitertijd niet te lang of de beweging niet te snel is. Het beeld wordt dus gecorrigeerd voordat het door de sensor wordt opgevangen. Camera's met optische stabilisatie hebben dan ook een ingebouwde gyrosensor om de mate van beweging accuraat te meten.

Een voordeel van optische stabilisatie is dat de lichtgevoeligheid laag kan blijven, met een hogere beeldkwaliteit als gevolg. Optische stabilisatie heeft ook geen last van artefacten, die we bij digitale stabilisatie weleens zien doordat de camera onterecht beweging ziet of deze te agressief te lijf gaat. Een nadeel is dat een bewegend lenselement een camera wat groter en complexer maakt. In een langwerpig ontwerp, zoals dat van de Sony, is dit makkelijker toe te passen, omdat er in de diepte meer ruimte is voor lenselementen.

Aan de bovenstaande beelden, maar ook in de videoreportage, is het verschil in stabilisatie duidelijk te zien. De Sony produceert de stabielste beelden in praktisch alle omstandigheden. Hoewel dit niet bij iedere sport van belang is, is dit een grote plus voor een actiecamera. De elektronische stabilisatie van de GoPro Hero 6 doet het oog goed, maar is niet zo effectief als die van Sony.

Een actiemoment uit de video

Beeldkwaliteit

Los van de stabilisatie, zien we ook andere verschillen op het gebied van de beeldkwaliteit. Zo is er een duidelijk verschil in kleurverzadiging en contrast. De beelden van de GoPro 6 zijn zeer contrastrijk en de kleuren spatten ervan af, wat waarschijnlijk mede te danken is aan GoPro's eigen GP1-processor. Het verschil met de Hero 5 is dan ook duidelijk zichtbaar. De zwarttinten schieten soms wel een beetje door. De witbalans van de GoPro 6 is ook beter, al schiet hij af en toe een beetje door, zoals bij het beeld van de schemering, waarbij hij ook wat ruizig wordt. Ook de beelden van de Garmin zijn contrastrijk, maar de witbalans schiet soms wat te warm uit, terwijl de kleuren van de Sony vrij neutraal zijn en die van de Nikon wat aan de fletse kant. Wie aan videobewerking doet, kan dat natuurlijk nog verder optimaliseren, maar de beelden van de Hero 6 en Garmin zijn extra aantrekkelijk voor mensen die ze het liefst zo snel mogelijk willen publiceren.

Een opname tijdens de schemering levert grote verschillen op

De meesten gebruiken een actiecamera buiten bij daglicht, maar ook indoor of tijdens de schemering wil je weleens wat vastleggen. Dat is veel lastiger voor de kleine sensoren van actiecamera's en we zien op dit vlak dan ook grote verschillen. De beelden van de Garmin en GoPro Hero 5 zijn aan de donkere kant en tonen daardoor weinig details van de omgeving. De Nikon en Hero 6 doen dat een stuk beter, maar moeten toch hun meerdere erkennen in de Sony X3000R. De Garmin is in de meeste scènes wat ruiziger dan de andere actiecamera's, en in het uiterste donker geldt dat ook voor de Nikon en beide GoPro's. De Sony levert de schoonste beelden af.

Hou er rekening mee dat de Hero 6 h265-compressie gebruikt voor 4k60 en 1080p240, want niet iedere computer kan daar goed mee overweg.

Sneeuw in de duisternis

Conclusie

Het is interessant om te zien hoe de vier fabrikanten elk een eigen ontwerp en strategie kiezen voor hun actiecamera's. Garmin borduurt voort op de klassieke actiecamera met losse behuizing, wat weliswaar een beproefd concept is, maar waar de concurrentie modellen zonder watervrees tegenover heeft gezet. Wel innovatief bij de Garmin Virb Ultra 30 zijn het aanraakgevoelige scherm en de spraakbesturing.

De GoPro 5 en 6 bieden dat ook, maar zijn van zichzelf al waterdicht, en bestand tegen vallen en vorst. Wat bediening betreft vonden we ze het prettigst in gebruik. Het aanraakmenu van het scherm is vrij vlot en overzichtelijk, en is daardoor eenvoudig te doorlopen.

Nikon slaat een wat vreemde koers in, met enerzijds een waterdichte behuizing, maar anderzijds een rudimentair menu dat rechtstreeks afkomstig lijkt van zijn fotocamera's en daardoor voor een actiecamera veel minder doordacht is. De twee knoppen bovenop zijn handig, maar als je instellingen wilt wijzigen, begint een speurtocht. Het scherm is klein, de resolutie is laag en het is niet aanraakgevoelig.

De Sony X3000R Action Cam gaat alweer enige tijd mee en mist de laatste innovaties, zoals stembediening, een aanraakgevoelig scherm en een volledig waterdichte behuizing. Hij is wel spatwaterdicht en daardoor ook in de sneeuw zonder behuizing te gebruiken.

De Nikon en beide GoPro's zijn zonder behuizing onder water te gebruiken tot een diepte van tien meter. Wil je echt gaan duiken, dan moet je alsnog een onderwaterhuis aanschaffen. Bij de Sony en de Garmin krijg je dat er standaard bij, goed voor respectievelijk zestig en veertig meter diepte. Dat zo'n behuizing bij vier van de vijf camera's in veel situaties niet nodig is, vinden we een grote plus, want dat scheelt een paar handelingen. De aanraakbediening van de GoPro's is het best uitgedacht en daardoor het prettigst in gebruik. De aanraakgevoelige interface van Garmin is ook niet slecht, maar deze werkt alleen als de camera niet in de behuizing zit, anders moet je je behelpen met drie knoppen. Dat geldt ook voor de Sony en de Nikon, die op dit vlak nog wat achterstand hebben.

Wat beeldkwaliteit betreft springen twee modellen eruit. De beelden van de GoPro Hero 6 zijn zeer contrastrijk en hij kan overweg met de hoogste framerates: 60fps in 4k en 240fps in 1080p. Dat komt vooral slowmotionbeelden ten goede. De Sony X3000R scoort zeer goed in situaties met minder licht en onderscheidt zich vooral met zijn sublieme optische beeldstabilisatie. De beelden ogen daardoor veel vloeiender, wat bij onregelmatige bewegingen een grote plus is. Het is dus maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Wij vinden beeldkwaliteit het zwaarste wegen en kiezen daardoor voor de Sony als beste allrounder.

Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.

* De Nikon is instelbaar tot 1080p met 60fps, maar heeft wel een 4x1080p/8x720p-slowmotionmodus.

Reacties (97)

Wijzig sortering
Leuke vergelijking! Echter zou Tweakers zich er zoals wel eerder genoemd ook goed aan doen zich te buigen over de Chinese alternatieven. Hier zal wellicht al te meer aandacht voor zijn, daar men zulke actioncamera's vaak enkel recreatief gebruikt en dus erg op de prijs zal letten.

Denk hierbij aan SJCAM, of bijvoorbeeld Xiaomi.
Kies een prijsklasse uit en test er op los zou ik zeggen:) ik verwacht veel aandacht van menig Tweaker!
Een vergelijking van +-vijf goedkope actiecamera's zou inderdaad interessant zijn. Ik sluit ook zeker niet uit dat we dat gaan doen. :)

Voor deze test hebben we ons gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet, die dus interessant is om te testen (4k60, betere beeldstabilisatie, etc.). Vaak gaan we ook uit van populaire producten in de pricewatch - niet iedereen wil producten in het buitenland kopen (met risico's als importheffingen, garantie, etc). Maar het is zeker een onderwerp dat bij op de rader staat, inclusief de door jou genoemde merken.

[Reactie gewijzigd door Yero op 23 december 2017 10:59]

Interessant om te testen zeg je.
Wederom dus een vergelijkende test met selectiecriteria vanuit het oogpunt van de tester i.p.v. de consument.
Tweakers.net wil de Top Gear/Grand Tour van de tech websites zijn?
Hartstikke leuk hoor, al die topmodellen. Maar als ik daadwerkelijk geld ga uitgeven wil ik gewoon het model dat doet wat ik nodig heb zonder overbodige features in de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Wederom dus een vergelijkende test met selectiecriteria vanuit het oogpunt van de tester i.p.v. de consument. Tweakers.net wil de Top Gear/Grand Tour van de tech websites zijn?
Is dit humor of zuur cynisme? ;) We kijken altijd naar populariteit in de pricewatch voor de selectie van testmodellen.
Kijk zelf eens: categorie: Actioncams
Was niet grappig bedoelt en ook niet cynisch maar is gewoon een constatering.
Wel leuk is dat je de tekst waar ik op reageer hebt aangepast maar dat doet niets af aan het feit dat 'meest bekeken' niet gelijk staat aan 'meest gekocht'.
Dit is de zoveelste test waarbij enkel topmodellen worden getest of waar het (hoge)budget het selectiecriterium is.
Waar ik en naar ik aan neem meerdere mensen juist in geïnteresseerd zijn is of er redenen zijn waarom en of er zo veel geld moet worden besteed.
quote: Yero
Een vergelijking van +-vijf goedkope actiecamera's zou inderdaad interessant zijn. Ik sluit ook zeker niet uit dat we dat gaan doen.
Waarom dan weer 5 goedkope? Waarom niet een vergelijking van 10 of 15 actiecamera's van goedkoopst tot duurst?
Voor een test waaruit ik simpelweg kan halen wat voor mij het beste product voor de laagste prijs is hoef ik dus duidelijk niet op Tweakers.net te zijn.

[Reactie gewijzigd door centr1no op 23 december 2017 20:48]

Je bekritiseerd andere mensen omdat zij hun tekst aanpassen terwijl je hetzelf net zo hard doet....

Dat ze hierbij alleen naar de duurdere modellen kijken is heel logisch, aangezien goedkopere producten vaak gewoon mindere kwaliteit hebben, niet altijd dat klopt, maar over het algemeen wel. Je kan een porsche 718 toch ook niet vergelijken met een golf II?
Daarnaast vindt ik dat jij nu gewoon ernstig bezig bent met van een mug een olifant maken.

Fijne feestdagen.
V.w.b. je eerste dingetje; mijn aanpassing was een foutje in de quote-tag. Yero heeft in zijn tekst "Vaak gaan we ook uit van populaire producten in de pricewatch" toegevoegd. Nogal een verschil, niet?

Niet dat dat iets uit maakt, want mijn punt blijft hetzelfde en jij bevestigt het gewoon voor me.
Want een Porsche 718 is inderdaad niet te vergelijken met een Golf. Maar er worden wel veel meer Golf's gekocht dan Porsches. De redenen daarvoor mogen duidelijk zijn.
Goedkopere producten zijn overigens helemaal niet over het algemeen van mindere kwaliteit. Meestal gaat het over opties/features en prestaties die vaak niet noodzakelijk zijn.
Juist op een website als dit, die zich profileert met zijn Pricewatch en productvergelijkingen zijn de vergelijkende testen erg beperkt v.w.b. het aantal producten door selectiecriteria die voor de tester zelf misschien leuk en makkelijk zijn maar voor de consument die daadwerkelijk een weloverwogen aankoop wil doen niet altijd nuttig.
En ik maak helemaal niet van een mug een olifant. Ik doe een simpele, juiste constatering (zeker aan de hand van de tekst waar ik op reageerde voordat hij werd aangepast) en geef daar commentaar op.
Aangezien Yero mij verkeerd leek te begrijpen heb ik mijn commentaar genuanceerd.
Sterker nog dit soort cams worden steeds meer massa product waardoor je features soms ook sneller bij goedkopere merken ziet.
Na deze test gelezen te hebben ben ik eens gaan zoeken op goedkope actions cams en kwam bijv thieye e7 tegen 4k30 met digitale stabilisatie en gyro stabilisatie en dat voor veel minder dan de merken hierboven.

Als je naar electronica kijkt zie je dat de camera modules vaak van een paar fabrikanten kopen waar iedereen kan kopen. In de dure kan dezelfde camera zitten als eentje die 1/2 goedkoper is. Goedkoop is daarom niet altijd slecht.

Maar vooruit het gaat natuurlijk ook om ondersteuning, software updates enz.
Maar o9ok hier de goedkopere merken zullen er heel veel meer van verkopen, kunnen daarom ook weer goedkoper zijn.

Tijd dus voor een test met hoe de goedkopere het echt tegenover de dure doen en is een action cam van 100-150 euro echt heel veel slechter dan eentje van 300-500 euro.
Ik mis het merk "Contour" compleet, ook in de pricewatch, contour.com. Ik heb ze gebruikt zien worden bij het paragliden en was erg onder de indruk, ik heb zelf een GoPro Hero 3.
Contour is in 2016 failliet gegaan...
Interessant, ik kan daar niks over vinden. Heb je info?

https://www.thestreet.com...nd-how-it-comes-back.html

[Reactie gewijzigd door likewise op 3 januari 2018 13:54]

Lees even de datum. Dat was in 2014. Ze zijn al eerder failliet gegaan.

Hoe dan ook: de producten zijn vrijwel nergens meer te koop, alleen wat oude restanten her en der.
Een bedrijf kan wel failliet gaan, maar blijkbaar zijn ze al een aantal maal doorgestart met de merknaam.

Hoe dan ook: met je eens. Contour kunnen we wel afschrijven.
Inderdaad; ik ben gewoon al zeer tevreden met mijn Rollei, en die kost ook nog eens 1/3 van het goedkoopste voorbeeld
Uhhh ik mag hopen dat je Top Gear/Grand Tour niet ziet als een vergelijking/test van auto's, Het is puur amusement met een dikke knipoog naar aantal automerken. Auto vergelijkingen moet je echt naar auto visie of autoweek.

Desalniettemin had er in dit geval zeker een goedkoop alternatief tussen kunnen zitten zeker gezien de vele verkopen van deze modellen.
Voor deze test hebben we ons gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet, die dus interessant is om te testen (4k60, betere beeldstabilisatie, etc.).
Dat is niet waar. Vaak zie je dat het een beetje haasje over is. De dure merken hebben een tragere cyclus waardoor ze soms voor liggen en soms achter.

De Chinezen waren de eersten met native 4K, nu is Gopro weer de eerste met 4k60. Over een paar weken koop je een Chinees alternatief met 4k60 voor 1/3 van de prijs van een gopro.
4k60 wordt al toegepast in China (Xiaomi Yi 4k+, maar die is niet in Nederland te koop en wordt standaard zonder onderwaterhuis geleverd). Soms lopen Chinese fabrikanten inderdaad voorop, maar vaak doen ze niet als eerste iets compleet nieuws waarvoor veel R&D nodig is. Denk bijvoorbeeld aan optische beeldstabilisatie, een waterbestendige behuizing, spraakbesturing, etc.
Xiaomi had het eerder, de Yi+
Over een paar weken koop je een Chinees alternatief met 4k60 voor 1/3 van de prijs van een gopro.
De Xiaomi Yi 4k+ is 2/3e de prijs van een GoPro Hero 6 Black, de vraag is dan ook of het 2/3e van de kwaliteit/prestaties levert. Ik zou zeker een goede vergelijking willen zien met dat soort modellen, waar niet blind wordt geroepen, chinees veel goedkoper of veel slechter.

Wat ik zo kan vinden heeft bv. de Hero 6 Black een 25% betere batterij, is water bestendig zonder case en geen meegeleverde mounts. Beelstabilisatie is op de Gopro veel beter en beeldkwaliteit is eigenlijk wat je prefereert. Direct out of camera ziet de Gopro er beter uit (contrast/saturatie), maar de Xiaomi heeft een veel hogere bitrate. Plus de Gopro heeft een hogere framerate in een aantal resoluties.

De vraag is, is dat voor de individuele gebruiker bijna ¤200 extra waard? Ligt aan je eisen, gebruik en inkomen. Voor mij, mocht ik ooit een action camera nodig hebben, zou dat het zeker waard zijn. Voor anderen kan dat heel anders liggen.
Ik heb de Yi4k+ toevallig ( niet de Yi4k ). Komt niet uit zomaar een fabriek maar van een van de grootste ter wereld: Xiaomi. Het menu werkt soepel en de "aanraking" is ook goed. Snap ook niet dat men 500 euro over heeft voor een GP maar ik kan mij voorstellen dat men "storingsvrij" wilt werken men liever kiest voor een GP (ook voor de accessoires die beter zijn en meer uitgebreid) Een gok wagen is dan riskant maar ik heb zelf nog geen rare dingen met de Yi4k+ meegemaakt en dit dingetje werkt echt goed.

De GP6 is verder beter dan de Yi4k+, vooral op beeldstabiliteit maar de Yi4k+ verslaat mijn GP4 Black op bediening en gemak. Ik ben verder nog geen vreemde dingen tegengekomen en de beeld sensor is uit de fabriek als die van de GP4/5 en eigenlijk beter dan die twee.

Yi telefoon App werkt ook goed en snel. Dit itt de GP4 app die ik traag vind en waar ook de bediening van de GP4 knoppen zelf ronduit belabberd is. De Yi is dus zeker een goede investering en ligt onder de kerstboom :)

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 24 december 2017 18:48]

Correctie de Xiaomi had als eerste 4K met 60 fps namelijk de Yi 4K+
Ik zou wel eens (ook met telefoons) een review willen zien (of roundup) waarbij je de punten met elkaar vergelijkt.

Leuk dat een budget telefoon een 8 krijgt, maar ik zou graag willen weten of een iPhone die een 9.5 krijgt wat dan die budget / middenklasser voor score krijgt. Of misschien makkelijker met de S8.

Dat geld ook voor deze camera's. Is die 7 beter dan een 8 van een budget camera?
Xiaomi's nieuwste toevoeging had eerder 4K60 dan bijvoorbeeld GoPro, ook waren ze eerder met een compleet touchscreen. Xiaomi kan prima meekomen in dit lijstje qua kwaliteit, en dat veel goedkoper
Je zou de producten met (en zonder) importheffing in de prijs kunnen vergelijken: +21% en +¤13,- (dus ¤21 blijft ¤21, ¤100 wordt ¤121,- en ¤200 wordt 255,-) afhankelijk van prijsstaffel. Eventueel plus de kosten van een belastingverzekering(~¤1.75 minus de dekking ¤35).

Dan kunnen de Tweakers zelfs kijken of het aantrekkelijk is.

Interessant in die gevallen is ook of ze aan de EU stralingsnormen voldoen en andere keuringen/normen die gewoon zijn bij in NL gekochte producten (consumentenveiligheid).
Een van de bestsellers op Amazon.de wat gratis levert in BE/NL afdoen als een importding? :/
Precies, de Xiaomi Yi4K+ maakt gehakt van de GP5 en bijna GP6 en dat voor voor slechts ~200 euro(225 met behuizing).
Jammer dat deze niet is meegenomen in de test maar misschien binnenkort?

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 24 december 2017 18:50]

De Garmin is wel te bedienen op het toutchscreen in de behuizing
Klopt, is aangepast in de tekst. Met koude vingers ging het alleen niet zo lekker.
Leuke review! Wat ik wel mis in het verhaal is de kwaliteit van de opgenomen audio van al deze camera's. Is dat bewust eruit gelaten?

Zelf heb ik sinds twee maanden een GoPro Hero 6 en de audio is eigenlijk iets te vaak slecht te noemen. Dit kan een visueel aantrekkelijk filmpje toch nog een beetje bederven is mijn ervaring.

Met name als je de GoPro in een behuizing stopt zoals het standaard mounting frame of een Karma Grip dan neemt de kwaliteit van de opgenomen audio behoorlijk af. Bij het mounting frame krijg je een soort onderwater effect en wanneer je hem in de Karma Grip stabilizer stopt dan wordt alle audio erg gedempt omdat de microfoons afgedekt zijn door het harnas van de Karma Grip.

Er zijn verschillende audio opties op de GoPro beschikbaar: 'Wind only' en 'Stereo only' in de laatste firmware plus Off/Low/Medium/High audio processing. Per situatie testen wat het beste uitkomt en dat gecombineerd met intensieve nabewerking in bijvoorbeeld Adobe Audition kan de kwaliteit wel weer verbeteren. Dat vind ik leuk om een keer te doen maar om dat nou bij elk filmpje te gaan doen.. Niet handig :)

Nu zou je een externe microfoon aan willen sluiten op de GoPro maar daar zijn een aantal problemen mee:
  • Het klepje dat de aansluitingen waterdicht afsluit moet daarvoor permanent openstaan waardoor gebruik in natte omstandigheden uitgesloten is.
  • Er is een extra adapter nodig om van 3,5 mm van een microfoon naar de USB C op de GoPro te gaan.
  • Het meest vervelende punt vind ik dat je bij gebruik in de Karma Grip geen enkele mogelijkheid hebt om een externe microfoon aan te sluiten, de aansluitingen op de GoPro klikken namelijk direct in de Grip en het is niet mogelijk om de enige USB C aansluiting op de Karma Grip zelf te gebruiken als microfoon input.
Lang verhaal kort, als ik iets denk te gaan filmen met mijn GoPro waarvan de audio ook belangrijk is (wat voor mij persoonlijk bij zo ongeveer alles is, timelapse uitgezonderd) dan prik ik een externe microfoon in mijn telefoon en synchroniseer de boel achteraf in Adobe Premiere Pro.

[Reactie gewijzigd door djmeijer op 23 december 2017 12:15]

Ik mis iets wat ik zelf bijzonder belangrijk vind: Hoe staat het als je het ding op je (motor)helm of pet hebt? We zijn niet allemaal (water)skiërs of windsurfers of zo.

Ik rijd zelf al sinds de VholdR uitkwam met een ContourHD op mijn motorhelm, reden is simpelweg omdat hij makkelijk te bedienen is, op nagenoeg elke helm past en ook nog eens weinig opvallend is. De behuizing heeft een sleuf aan de zijkant, de houder plak je op je helm of zelfs een pet.

Ik heb ook een Sony AZ1, maar die heeft ook een soort GoPro-aansluiting, en geen nette [/url=http://dslrnerd.com/wp-content/uploads/2014/09/BLT_CHM1_front-1200-314x450.jpg]helmbevestigingsoplossing.[/url] Je klemt hem vast aan je skibril, alsof een motorrijder die draagt... Wel weer handig voor aan een pet. Met een standaard GoPro-aansluiting steekt de Sony AZ1 zo ver uit dat mijn ContourHD er bijna tussen past...

De Sony FDR-X3000R (er staat geen V in de pricewatch van Tweakers) heeft een aansluiting die in het artikel 'lomp' wordt genoemd, maar als we het over 'lomp' hebben denk ik zelf aan hoe GoPro-camera's op je helm vastzitten. De Sony FDR ziet er in vergelijking dan elegant uit! (zie dit youtubefilmpje). Het lijkt erop dat de reviewer uitgaat van een bevestiging bovenop de helm, en niet aan de zijkant. Sinds de opkomst van mini-autonome action camera's zijn nagenoeg alle camera's lomp geworden, voorheen hadden we namelijk een losse bullet-cam en een apart opnameapparaat ergens in je zak, waarvan de Panasonic HX-A100 zo'n beetje de laatste goeie was.

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 24 december 2017 20:15]

Ik had een FDR-X3000 met helmet side mount kit aan de zijkant van de helm zitten op motor, wat op zich prima werkt maar vond de beeldhoek van bovenaf (waar ik voorheen een gopro had zitten) mooier. Persoonlijk dingetje. De X3000 is zeker in de behuizing niet de meest compacte camera maar zo aan de zijkant valt 't best mee. Stabilisatie is indrukwekkend. De gopro er bovenop viel meer op, die zag je echt van alle kanten. Maar ja, wel beeld vanuit het midden en geen helm die een stukje beeld links of rechts blokkeert.

En waar je met een gopro nog een chin mount kunt overwegen leek me dat met de sony geen goed idee. Steekt dan serieus ver uit.

[Reactie gewijzigd door epoman op 26 december 2017 23:34]

Heb de hero 4 black , garmin virb x, en de ultra 30.

Wat ik mis in de review is de overlay functie van de virb. Dat is echt een review op zich waard.
Het ding zit vol met sensors, (acceleratie, hoogte, gps) en daar kan nog meer aan gekoppeld worden (garmin sportwatches voor hartslag, fiets accessoires zoals pedaal omwentelingen etc)
Overlay data wordt apart opgeslagen op je sd kaart dus kan je achteraf heel mooi aan het beeld toevoegen.

Tijdens skiën : track je tijd, hoogte, bewegingen, snelheid , hartslag etc
Tijdens dronevluchten : overlay modus voor hoek , helling etc...
Tijdens races :koppel hem aan de ODBII en pak diverse waardes van je auto als overlay :
https://www.youtube.com/watch?v=6vIj_IHdDjQ&t=59s

Het ding is echt super tof en is een review op zich waard.
Hij is niet waterdicht nee , maar er zit net als bij de hero een case bij en er zijn zat cases.
Doordat hij zonder case kleiner blijft past hij mooi op een gimbal, bijna hetzelfde als de gopro4
Als afstandbediening kan je ook gewoon een simpele garmin vivosmart HR bijv. gebruiken , ideaal !

[Reactie gewijzigd door hatex op 24 december 2017 00:02]

Wel grappig hoe sommige de AliExpress cams gaan vergelijken met de GoPro of de Sony :)
Je moet dan echt heel koppig of blind zijn wil je kunnen zeggen dat het zelfde is of even goed.

En ja er zijn heel goede camera's die cheap zijn, lees : heel goede. Maar als je over de beste praat dan kan je niet om Sony & GoPro heen. Qua kleuren,ware kleuren, scherpte en het totaalplaatje gewoon heer en meester, waar je dan ook volop voor betaald. Je betaalt wel degelijk voor extreme kwaliteit en perfectie, waar ook deel aan markering etc gaat, maar dat ter zijde.
Leuk dat we nu weten hoe de camera's presteren bij minder licht en kunstlicht / indoor,
maar de meeste mensen zullen toch echt buiten snowboarden tijdens de wintersport.
Zaken als automatische witbalans (bij veel licht/ outdoor in de bergen) zijn totaal niet aan de orde geweest in deze test, waardoor je nog geen goede keus kan maken m.i.
De link in de PW naar de Sony klopt niet. Die is bij Amazon.de slechts 463.-

https://www.amazon.de/Son...&keywords=Sony+FDR-X3000R

Verder mooie round-up en handig voor de outdoorsporters onder ons!

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 december 2017 06:13]

Mja weet niet of een indoortest nou zo veelzeggend is voor outdoorgebruik. Beetje jammer om zo te testen m.i.
Als je bij de uitvoering de versie kiest met de AKA-FGP1, zie je wel de juiste prijs.
Let op met zo’n ding op je helm. Als je daar op valt is het een punt waar krachten op een klein oppervlak worden gebundeld, terwijl dat precies is wat je niet wil.
Ik vind dat zo'n dom broodje aap dat je met een cam op je helm je leven waagt. Even een simpele uitleg: als je valt en precies met je cam de grond raakt, hangt het er nogal vanaf wat voor ondergrond dat is, wat er daarna gebeurt.

Val je op de sneeuw, dan gebeurt er in feite weinig. Je cam zal wat beschadigd zijn, maar meer ook niet. Die krachten op een klein oppervlak vallen reuze mee. Je helm is immers een ronde vorm en die maakt per definitie contact met de grond over een klein oppervlak.

Knal je tegen een boom of een steen, dan is de camera "the least of your worries". De impact op je nek is waar je je dan zorgen om moet maken, niet of je camera door je helm gedrukt wordt. Bovendien is het contactoppervlak ook in dit geval niet heel anders met of zonder camera: een paar vierkante centimeter misschien, niks wat de afwezigheid van je camera zou veranderen.

@Cyclonic : Dat verhaal over Schumacher is niet op feiten gebaseerd, maar een gerucht dat als feit wordt doorverteld op internet. Zo gaat dat wel vaker op internet: mensen horen iets wat in hun straatje past en papegaaien dat door :) Laten we het bij de feiten houden: de camera was na de val onbeschadigd, dus hoe kan die nou voor schade hebben gezorgd? De helm lag in tweeën, dus dan heb je een idee van de impact. Als de camera er tussen had gezeten, was die echt wel beschadigd.
Experts from ENSA, the world-renowned ski and climbing academy in the French ski resort of Chamonix, have conducted tests to determine whether the presence of a solid object between a helmet colliding with a rock would weaken the structure.

The helmet smashed – but the camera he had attached to it, in order to record him and his son skiing, was undamaged. The footage, audio and visual, has provided police with crucial information about the crash.
Iemand mag mij ook uitleggen waarom een impact met een rots beter te overleven is dan de impact met een camera en daarachter een rots. Die camera is zachter dan de rots.
Oh kom op zeg. De helm ligt in tweeën (!), de camera zou de oorzaak zijn van het ernstige hersenletsel, maar die komt zonder schade uit de crash? De vergelijking met een kogel slaat ook nergens op, een GoPro is geen kogel. Een kogel kun je van 10m hoog op de grond laten vallen zonder schade, een GoPro ligt dan in stukken uiteen.
Ik geloof niet dat er een real life scenario is waarbij een skihelm finaal in tweeën splijt en een GoPro onbeschadigd uit diezelfde impact komt. On-be-scha-digd.

Hier nog wat onderzoek bij de BBC:
It turns out that, as seen on high speed film, when struck by a heavy weight from above, or when a helmeted head-form is dropped from height onto a solid surface, the deformation of the camera mount seems to actually absorb some of the energies involved, meaning that the camera mount may be providing an additional layer of protection to the head in most, but not all, tests.
Maar dat is dus als de camera als eerste wordt geraakt, anders maakt het geen bal uit lijkt me. De conclusie is dat een camera alleen een gevaar vormt als je hem voorop de helm monteert op je gezicht gericht. Maar dat lijkt me redelijk logisch: als je dan een frontale impact hebt, druk je een action cam in je gezicht. In alle andere situaties kan de camera een licht positief en een licht negatief effect hebben. Per saldo maakt het dus weinig uit.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 december 2017 13:58]

Bekendste voorbeeld Michael Schumacher, denk dat die een van de duurste en beste helmen had wat je kan krijgen, maar door die stomme action camera dus niks meer waard is, en voor wat ? Zijn deze nutteloze beelden het waard om in coma geraken of zelfs de dood?

Moet iedereen natuurlijk zelf weten maar ik vind dat fabrikanten dit duidelijk moeten maken als je kiest voor het op de helm te bevestigen.
Leuk verhaal... Maar niet waar
https://www.google.nl/amp...er-crash-accusations/amp/

Was de mening van de journalist, niet gestaafd op enig bewijs....

Als je, zoals schumacher, op hoge snelheid met je hoofd op een steen komt gaat geen enkele helm je beschermen. Dat is het risico van off-piste skiën. Dat heeft weinig met een action cam te maken.
Ik denk eerder dat de camera als een soort mini kreukelzone fungeert.
Als je het over dat soort krachten hebt, is de camera allang weggeslagen voor je bij je helm aankomt.

Verder zal geen enkele klap perfect op je helm komen

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 23 december 2017 10:06]

Serieus.... Je gaat action cams testen en dat doe je in een skihal?

De lichtomstandigheden daar zijn nou niet echt representatief voor die op de berg. |:( |:( |:(
Wel weer aardig om de stabilisatie in de praktijk een beetje te kunnen vergelijken. Verder mee eens hoor, wat beelden in de open lucht hadden er best bij gemogen.
In het filmpje waar de stabilisatie getoond wordt zitten toch gewoon beelden van overdag buiten in de sneeuw?
Een donkere grijze grauwe dag in een woonwijk is niet vergelijkbaar met een zonnige dag op de piste.

De winnaar is de Sony. Onder andere omdat deze zo goed presteert bij weinig licht. Daarnaast is de titel van de review "actiecamera's in de sneeuw". Ik ga al minstens 10 jaar op wintersport maar in het donker of een niet verlichte piste heb ik nog nooit geskied en dat zou ik ook niet willen proberen. Daarom slaat deze review de plank een beetje mis....
Dat vind ik een beetje mierenneuken. Action cams worden niet alleen in de sneeuw gebruikt, maar ik tijdens fiets- en autoritten (o.a. in het donker). Terecht dat de prestaties in het donker worden meegenomen. Bovendien wordt het in shortcuts door de bossen wel degelijk goed donker als de pistes nog open zijn. En een verlichte piste 's avonds is vrij donker: met kunstlicht heb je veel minder licht dan overdag.
Precies dit. Afgelopen jaren met mijn vriendengroep wezen snowboarden met diverse merken cams. Los van ‘s avonds de sterke verhalen te delen, bekijken we ook de beelden terug. De GoPro’s steken toch altijd met kop en schouders er bovenuit qua beeldkwaliteit, wat de weersomstandigheden zijn. Er zijn 2 mensen met een Sony, waarvan de kleuren meestal bedroevend zijn, te blauw. Enkel met helder weer, komen deze redelijk mee.

Edit: de Sony vertoond in het hierbovengenoemde filmpje een lichtblauwe waas. En hier gaat het om een redelijk licht besneeuwde omgeving (bebossing en woonbouw is zichtbaar). Het zal mij niets verbazen dat dit op de piste in een volledig witte omgeving dit effect groter zal zijn.

[Reactie gewijzigd door renegrunn op 23 december 2017 19:53]

Mooie review, kunnen jullie ook een review doen van pakweg 5 "Chinese" (onder de 100 euro) cam's?

Ben benieuwd hoe die het doen in de zelfde omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door gubyan op 23 december 2017 06:48]

Dat zou een interessante test kunnen zijn, dus dat sluit ik zeker niet uit. Voor nu hebben we gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet (4k60, betere stabilisatie, sensor, etc.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*