Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur fotografie

Actiecamera's in de sneeuw

Vijf recente topmodellen vergeleken

Conclusie

Het is interessant om te zien hoe de vier fabrikanten elk een eigen ontwerp en strategie kiezen voor hun actiecamera's. Garmin borduurt voort op de klassieke actiecamera met losse behuizing, wat weliswaar een beproefd concept is, maar waar de concurrentie modellen zonder watervrees tegenover heeft gezet. Wel innovatief bij de Garmin Virb Ultra 30 zijn het aanraakgevoelige scherm en de spraakbesturing.

De GoPro 5 en 6 bieden dat ook, maar zijn van zichzelf al waterdicht, en bestand tegen vallen en vorst. Wat bediening betreft vonden we ze het prettigst in gebruik. Het aanraakmenu van het scherm is vrij vlot en overzichtelijk, en is daardoor eenvoudig te doorlopen.

Nikon slaat een wat vreemde koers in, met enerzijds een waterdichte behuizing, maar anderzijds een rudimentair menu dat rechtstreeks afkomstig lijkt van zijn fotocamera's en daardoor voor een actiecamera veel minder doordacht is. De twee knoppen bovenop zijn handig, maar als je instellingen wilt wijzigen, begint een speurtocht. Het scherm is klein, de resolutie is laag en het is niet aanraakgevoelig.

De Sony X3000R Action Cam gaat alweer enige tijd mee en mist de laatste innovaties, zoals stembediening, een aanraakgevoelig scherm en een volledig waterdichte behuizing. Hij is wel spatwaterdicht en daardoor ook in de sneeuw zonder behuizing te gebruiken.

De Nikon en beide GoPro's zijn zonder behuizing onder water te gebruiken tot een diepte van tien meter. Wil je echt gaan duiken, dan moet je alsnog een onderwaterhuis aanschaffen. Bij de Sony en de Garmin krijg je dat er standaard bij, goed voor respectievelijk zestig en veertig meter diepte. Dat zo'n behuizing bij vier van de vijf camera's in veel situaties niet nodig is, vinden we een grote plus, want dat scheelt een paar handelingen. De aanraakbediening van de GoPro's is het best uitgedacht en daardoor het prettigst in gebruik. De aanraakgevoelige interface van Garmin is ook niet slecht, maar deze werkt alleen als de camera niet in de behuizing zit, anders moet je je behelpen met drie knoppen. Dat geldt ook voor de Sony en de Nikon, die op dit vlak nog wat achterstand hebben.

Wat beeldkwaliteit betreft springen twee modellen eruit. De beelden van de GoPro Hero 6 zijn zeer contrastrijk en hij kan overweg met de hoogste framerates: 60fps in 4k en 240fps in 1080p. Dat komt vooral slowmotionbeelden ten goede. De Sony X3000R scoort zeer goed in situaties met minder licht en onderscheidt zich vooral met zijn sublieme optische beeldstabilisatie. De beelden ogen daardoor veel vloeiender, wat bij onregelmatige bewegingen een grote plus is. Het is dus maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Wij vinden beeldkwaliteit het zwaarste wegen en kiezen daardoor voor de Sony als beste allrounder.

Scorekaarten zijn geen exacte wetenschap. De verschillende subonderdelen in de tabel zijn in relatie tot elkaar beoordeeld en zijn niet allemaal even zwaar meegewogen voor het eindoordeel.

* De Nikon is instelbaar tot 1080p met 60fps, maar heeft wel een 4x1080p/8x720p-slowmotionmodus.

Reacties (97)

Wijzig sortering
Leuke vergelijking! Echter zou Tweakers zich er zoals wel eerder genoemd ook goed aan doen zich te buigen over de Chinese alternatieven. Hier zal wellicht al te meer aandacht voor zijn, daar men zulke actioncamera's vaak enkel recreatief gebruikt en dus erg op de prijs zal letten.

Denk hierbij aan SJCAM, of bijvoorbeeld Xiaomi.
Kies een prijsklasse uit en test er op los zou ik zeggen:) ik verwacht veel aandacht van menig Tweaker!
Een vergelijking van +-vijf goedkope actiecamera's zou inderdaad interessant zijn. Ik sluit ook zeker niet uit dat we dat gaan doen. :)

Voor deze test hebben we ons gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet, die dus interessant is om te testen (4k60, betere beeldstabilisatie, etc.). Vaak gaan we ook uit van populaire producten in de pricewatch - niet iedereen wil producten in het buitenland kopen (met risico's als importheffingen, garantie, etc). Maar het is zeker een onderwerp dat bij op de rader staat, inclusief de door jou genoemde merken.

[Reactie gewijzigd door Yero op 23 december 2017 10:59]

Interessant om te testen zeg je.
Wederom dus een vergelijkende test met selectiecriteria vanuit het oogpunt van de tester i.p.v. de consument.
Tweakers.net wil de Top Gear/Grand Tour van de tech websites zijn?
Hartstikke leuk hoor, al die topmodellen. Maar als ik daadwerkelijk geld ga uitgeven wil ik gewoon het model dat doet wat ik nodig heb zonder overbodige features in de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Wederom dus een vergelijkende test met selectiecriteria vanuit het oogpunt van de tester i.p.v. de consument. Tweakers.net wil de Top Gear/Grand Tour van de tech websites zijn?
Is dit humor of zuur cynisme? ;) We kijken altijd naar populariteit in de pricewatch voor de selectie van testmodellen.
Kijk zelf eens: categorie: Actioncams
Was niet grappig bedoelt en ook niet cynisch maar is gewoon een constatering.
Wel leuk is dat je de tekst waar ik op reageer hebt aangepast maar dat doet niets af aan het feit dat 'meest bekeken' niet gelijk staat aan 'meest gekocht'.
Dit is de zoveelste test waarbij enkel topmodellen worden getest of waar het (hoge)budget het selectiecriterium is.
Waar ik en naar ik aan neem meerdere mensen juist in geÔnteresseerd zijn is of er redenen zijn waarom en of er zo veel geld moet worden besteed.
quote: Yero
Een vergelijking van +-vijf goedkope actiecamera's zou inderdaad interessant zijn. Ik sluit ook zeker niet uit dat we dat gaan doen.
Waarom dan weer 5 goedkope? Waarom niet een vergelijking van 10 of 15 actiecamera's van goedkoopst tot duurst?
Voor een test waaruit ik simpelweg kan halen wat voor mij het beste product voor de laagste prijs is hoef ik dus duidelijk niet op Tweakers.net te zijn.

[Reactie gewijzigd door centr1no op 23 december 2017 20:48]

Je bekritiseerd andere mensen omdat zij hun tekst aanpassen terwijl je hetzelf net zo hard doet....

Dat ze hierbij alleen naar de duurdere modellen kijken is heel logisch, aangezien goedkopere producten vaak gewoon mindere kwaliteit hebben, niet altijd dat klopt, maar over het algemeen wel. Je kan een porsche 718 toch ook niet vergelijken met een golf II?
Daarnaast vindt ik dat jij nu gewoon ernstig bezig bent met van een mug een olifant maken.

Fijne feestdagen.
V.w.b. je eerste dingetje; mijn aanpassing was een foutje in de quote-tag. Yero heeft in zijn tekst "Vaak gaan we ook uit van populaire producten in de pricewatch" toegevoegd. Nogal een verschil, niet?

Niet dat dat iets uit maakt, want mijn punt blijft hetzelfde en jij bevestigt het gewoon voor me.
Want een Porsche 718 is inderdaad niet te vergelijken met een Golf. Maar er worden wel veel meer Golf's gekocht dan Porsches. De redenen daarvoor mogen duidelijk zijn.
Goedkopere producten zijn overigens helemaal niet over het algemeen van mindere kwaliteit. Meestal gaat het over opties/features en prestaties die vaak niet noodzakelijk zijn.
Juist op een website als dit, die zich profileert met zijn Pricewatch en productvergelijkingen zijn de vergelijkende testen erg beperkt v.w.b. het aantal producten door selectiecriteria die voor de tester zelf misschien leuk en makkelijk zijn maar voor de consument die daadwerkelijk een weloverwogen aankoop wil doen niet altijd nuttig.
En ik maak helemaal niet van een mug een olifant. Ik doe een simpele, juiste constatering (zeker aan de hand van de tekst waar ik op reageerde voordat hij werd aangepast) en geef daar commentaar op.
Aangezien Yero mij verkeerd leek te begrijpen heb ik mijn commentaar genuanceerd.
Sterker nog dit soort cams worden steeds meer massa product waardoor je features soms ook sneller bij goedkopere merken ziet.
Na deze test gelezen te hebben ben ik eens gaan zoeken op goedkope actions cams en kwam bijv thieye e7 tegen 4k30 met digitale stabilisatie en gyro stabilisatie en dat voor veel minder dan de merken hierboven.

Als je naar electronica kijkt zie je dat de camera modules vaak van een paar fabrikanten kopen waar iedereen kan kopen. In de dure kan dezelfde camera zitten als eentje die 1/2 goedkoper is. Goedkoop is daarom niet altijd slecht.

Maar vooruit het gaat natuurlijk ook om ondersteuning, software updates enz.
Maar o9ok hier de goedkopere merken zullen er heel veel meer van verkopen, kunnen daarom ook weer goedkoper zijn.

Tijd dus voor een test met hoe de goedkopere het echt tegenover de dure doen en is een action cam van 100-150 euro echt heel veel slechter dan eentje van 300-500 euro.
Ik mis het merk "Contour" compleet, ook in de pricewatch, contour.com. Ik heb ze gebruikt zien worden bij het paragliden en was erg onder de indruk, ik heb zelf een GoPro Hero 3.
Contour is in 2016 failliet gegaan...
Interessant, ik kan daar niks over vinden. Heb je info?

https://www.thestreet.com...nd-how-it-comes-back.html

[Reactie gewijzigd door likewise op 3 januari 2018 13:54]

Lees even de datum. Dat was in 2014. Ze zijn al eerder failliet gegaan.

Hoe dan ook: de producten zijn vrijwel nergens meer te koop, alleen wat oude restanten her en der.
Een bedrijf kan wel failliet gaan, maar blijkbaar zijn ze al een aantal maal doorgestart met de merknaam.

Hoe dan ook: met je eens. Contour kunnen we wel afschrijven.
Inderdaad; ik ben gewoon al zeer tevreden met mijn Rollei, en die kost ook nog eens 1/3 van het goedkoopste voorbeeld
Uhhh ik mag hopen dat je Top Gear/Grand Tour niet ziet als een vergelijking/test van auto's, Het is puur amusement met een dikke knipoog naar aantal automerken. Auto vergelijkingen moet je echt naar auto visie of autoweek.

Desalniettemin had er in dit geval zeker een goedkoop alternatief tussen kunnen zitten zeker gezien de vele verkopen van deze modellen.
Voor deze test hebben we ons gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet, die dus interessant is om te testen (4k60, betere beeldstabilisatie, etc.).
Dat is niet waar. Vaak zie je dat het een beetje haasje over is. De dure merken hebben een tragere cyclus waardoor ze soms voor liggen en soms achter.

De Chinezen waren de eersten met native 4K, nu is Gopro weer de eerste met 4k60. Over een paar weken koop je een Chinees alternatief met 4k60 voor 1/3 van de prijs van een gopro.
4k60 wordt al toegepast in China (Xiaomi Yi 4k+, maar die is niet in Nederland te koop en wordt standaard zonder onderwaterhuis geleverd). Soms lopen Chinese fabrikanten inderdaad voorop, maar vaak doen ze niet als eerste iets compleet nieuws waarvoor veel R&D nodig is. Denk bijvoorbeeld aan optische beeldstabilisatie, een waterbestendige behuizing, spraakbesturing, etc.
Xiaomi had het eerder, de Yi+
Over een paar weken koop je een Chinees alternatief met 4k60 voor 1/3 van de prijs van een gopro.
De Xiaomi Yi 4k+ is 2/3e de prijs van een GoPro Hero 6 Black, de vraag is dan ook of het 2/3e van de kwaliteit/prestaties levert. Ik zou zeker een goede vergelijking willen zien met dat soort modellen, waar niet blind wordt geroepen, chinees veel goedkoper of veel slechter.

Wat ik zo kan vinden heeft bv. de Hero 6 Black een 25% betere batterij, is water bestendig zonder case en geen meegeleverde mounts. Beelstabilisatie is op de Gopro veel beter en beeldkwaliteit is eigenlijk wat je prefereert. Direct out of camera ziet de Gopro er beter uit (contrast/saturatie), maar de Xiaomi heeft een veel hogere bitrate. Plus de Gopro heeft een hogere framerate in een aantal resoluties.

De vraag is, is dat voor de individuele gebruiker bijna §200 extra waard? Ligt aan je eisen, gebruik en inkomen. Voor mij, mocht ik ooit een action camera nodig hebben, zou dat het zeker waard zijn. Voor anderen kan dat heel anders liggen.
Ik heb de Yi4k+ toevallig ( niet de Yi4k ). Komt niet uit zomaar een fabriek maar van een van de grootste ter wereld: Xiaomi. Het menu werkt soepel en de "aanraking" is ook goed. Snap ook niet dat men 500 euro over heeft voor een GP maar ik kan mij voorstellen dat men "storingsvrij" wilt werken men liever kiest voor een GP (ook voor de accessoires die beter zijn en meer uitgebreid) Een gok wagen is dan riskant maar ik heb zelf nog geen rare dingen met de Yi4k+ meegemaakt en dit dingetje werkt echt goed.

De GP6 is verder beter dan de Yi4k+, vooral op beeldstabiliteit maar de Yi4k+ verslaat mijn GP4 Black op bediening en gemak. Ik ben verder nog geen vreemde dingen tegengekomen en de beeld sensor is uit de fabriek als die van de GP4/5 en eigenlijk beter dan die twee.

Yi telefoon App werkt ook goed en snel. Dit itt de GP4 app die ik traag vind en waar ook de bediening van de GP4 knoppen zelf ronduit belabberd is. De Yi is dus zeker een goede investering en ligt onder de kerstboom :)

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 24 december 2017 18:48]

Correctie de Xiaomi had als eerste 4K met 60 fps namelijk de Yi 4K+
Ik zou wel eens (ook met telefoons) een review willen zien (of roundup) waarbij je de punten met elkaar vergelijkt.

Leuk dat een budget telefoon een 8 krijgt, maar ik zou graag willen weten of een iPhone die een 9.5 krijgt wat dan die budget / middenklasser voor score krijgt. Of misschien makkelijker met de S8.

Dat geld ook voor deze camera's. Is die 7 beter dan een 8 van een budget camera?
Xiaomi's nieuwste toevoeging had eerder 4K60 dan bijvoorbeeld GoPro, ook waren ze eerder met een compleet touchscreen. Xiaomi kan prima meekomen in dit lijstje qua kwaliteit, en dat veel goedkoper
Je zou de producten met (en zonder) importheffing in de prijs kunnen vergelijken: +21% en +§13,- (dus §21 blijft §21, §100 wordt §121,- en §200 wordt 255,-) afhankelijk van prijsstaffel. Eventueel plus de kosten van een belastingverzekering(~§1.75 minus de dekking §35).

Dan kunnen de Tweakers zelfs kijken of het aantrekkelijk is.

Interessant in die gevallen is ook of ze aan de EU stralingsnormen voldoen en andere keuringen/normen die gewoon zijn bij in NL gekochte producten (consumentenveiligheid).
Een van de bestsellers op Amazon.de wat gratis levert in BE/NL afdoen als een importding? :/
Precies, de Xiaomi Yi4K+ maakt gehakt van de GP5 en bijna GP6 en dat voor voor slechts ~200 euro(225 met behuizing).
Jammer dat deze niet is meegenomen in de test maar misschien binnenkort?

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 24 december 2017 18:50]

De Garmin is wel te bedienen op het toutchscreen in de behuizing
Klopt, is aangepast in de tekst. Met koude vingers ging het alleen niet zo lekker.
Leuke review! Wat ik wel mis in het verhaal is de kwaliteit van de opgenomen audio van al deze camera's. Is dat bewust eruit gelaten?

Zelf heb ik sinds twee maanden een GoPro Hero 6 en de audio is eigenlijk iets te vaak slecht te noemen. Dit kan een visueel aantrekkelijk filmpje toch nog een beetje bederven is mijn ervaring.

Met name als je de GoPro in een behuizing stopt zoals het standaard mounting frame of een Karma Grip dan neemt de kwaliteit van de opgenomen audio behoorlijk af. Bij het mounting frame krijg je een soort onderwater effect en wanneer je hem in de Karma Grip stabilizer stopt dan wordt alle audio erg gedempt omdat de microfoons afgedekt zijn door het harnas van de Karma Grip.

Er zijn verschillende audio opties op de GoPro beschikbaar: 'Wind only' en 'Stereo only' in de laatste firmware plus Off/Low/Medium/High audio processing. Per situatie testen wat het beste uitkomt en dat gecombineerd met intensieve nabewerking in bijvoorbeeld Adobe Audition kan de kwaliteit wel weer verbeteren. Dat vind ik leuk om een keer te doen maar om dat nou bij elk filmpje te gaan doen.. Niet handig :)

Nu zou je een externe microfoon aan willen sluiten op de GoPro maar daar zijn een aantal problemen mee:
  • Het klepje dat de aansluitingen waterdicht afsluit moet daarvoor permanent openstaan waardoor gebruik in natte omstandigheden uitgesloten is.
  • Er is een extra adapter nodig om van 3,5 mm van een microfoon naar de USB C op de GoPro te gaan.
  • Het meest vervelende punt vind ik dat je bij gebruik in de Karma Grip geen enkele mogelijkheid hebt om een externe microfoon aan te sluiten, de aansluitingen op de GoPro klikken namelijk direct in de Grip en het is niet mogelijk om de enige USB C aansluiting op de Karma Grip zelf te gebruiken als microfoon input.
Lang verhaal kort, als ik iets denk te gaan filmen met mijn GoPro waarvan de audio ook belangrijk is (wat voor mij persoonlijk bij zo ongeveer alles is, timelapse uitgezonderd) dan prik ik een externe microfoon in mijn telefoon en synchroniseer de boel achteraf in Adobe Premiere Pro.

[Reactie gewijzigd door djmeijer op 23 december 2017 12:15]

Ik mis iets wat ik zelf bijzonder belangrijk vind: Hoe staat het als je het ding op je (motor)helm of pet hebt? We zijn niet allemaal (water)skiŽrs of windsurfers of zo.

Ik rijd zelf al sinds de VholdR uitkwam met een ContourHD op mijn motorhelm, reden is simpelweg omdat hij makkelijk te bedienen is, op nagenoeg elke helm past en ook nog eens weinig opvallend is. De behuizing heeft een sleuf aan de zijkant, de houder plak je op je helm of zelfs een pet.

Ik heb ook een Sony AZ1, maar die heeft ook een soort GoPro-aansluiting, en geen nette [/url=http://dslrnerd.com/wp-content/uploads/2014/09/BLT_CHM1_front-1200-314x450.jpg]helmbevestigingsoplossing.[/url] Je klemt hem vast aan je skibril, alsof een motorrijder die draagt... Wel weer handig voor aan een pet. Met een standaard GoPro-aansluiting steekt de Sony AZ1 zo ver uit dat mijn ContourHD er bijna tussen past...

De Sony FDR-X3000R (er staat geen V in de pricewatch van Tweakers) heeft een aansluiting die in het artikel 'lomp' wordt genoemd, maar als we het over 'lomp' hebben denk ik zelf aan hoe GoPro-camera's op je helm vastzitten. De Sony FDR ziet er in vergelijking dan elegant uit! (zie dit youtubefilmpje). Het lijkt erop dat de reviewer uitgaat van een bevestiging bovenop de helm, en niet aan de zijkant. Sinds de opkomst van mini-autonome action camera's zijn nagenoeg alle camera's lomp geworden, voorheen hadden we namelijk een losse bullet-cam en een apart opnameapparaat ergens in je zak, waarvan de Panasonic HX-A100 zo'n beetje de laatste goeie was.

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 24 december 2017 20:15]

Ik had een FDR-X3000 met helmet side mount kit aan de zijkant van de helm zitten op motor, wat op zich prima werkt maar vond de beeldhoek van bovenaf (waar ik voorheen een gopro had zitten) mooier. Persoonlijk dingetje. De X3000 is zeker in de behuizing niet de meest compacte camera maar zo aan de zijkant valt 't best mee. Stabilisatie is indrukwekkend. De gopro er bovenop viel meer op, die zag je echt van alle kanten. Maar ja, wel beeld vanuit het midden en geen helm die een stukje beeld links of rechts blokkeert.

En waar je met een gopro nog een chin mount kunt overwegen leek me dat met de sony geen goed idee. Steekt dan serieus ver uit.

[Reactie gewijzigd door epoman op 26 december 2017 23:34]

Heb de hero 4 black , garmin virb x, en de ultra 30.

Wat ik mis in de review is de overlay functie van de virb. Dat is echt een review op zich waard.
Het ding zit vol met sensors, (acceleratie, hoogte, gps) en daar kan nog meer aan gekoppeld worden (garmin sportwatches voor hartslag, fiets accessoires zoals pedaal omwentelingen etc)
Overlay data wordt apart opgeslagen op je sd kaart dus kan je achteraf heel mooi aan het beeld toevoegen.

Tijdens skiŽn : track je tijd, hoogte, bewegingen, snelheid , hartslag etc
Tijdens dronevluchten : overlay modus voor hoek , helling etc...
Tijdens races :koppel hem aan de ODBII en pak diverse waardes van je auto als overlay :
https://www.youtube.com/watch?v=6vIj_IHdDjQ&t=59s

Het ding is echt super tof en is een review op zich waard.
Hij is niet waterdicht nee , maar er zit net als bij de hero een case bij en er zijn zat cases.
Doordat hij zonder case kleiner blijft past hij mooi op een gimbal, bijna hetzelfde als de gopro4
Als afstandbediening kan je ook gewoon een simpele garmin vivosmart HR bijv. gebruiken , ideaal !

[Reactie gewijzigd door hatex op 24 december 2017 00:02]

Wel grappig hoe sommige de AliExpress cams gaan vergelijken met de GoPro of de Sony :)
Je moet dan echt heel koppig of blind zijn wil je kunnen zeggen dat het zelfde is of even goed.

En ja er zijn heel goede camera's die cheap zijn, lees : heel goede. Maar als je over de beste praat dan kan je niet om Sony & GoPro heen. Qua kleuren,ware kleuren, scherpte en het totaalplaatje gewoon heer en meester, waar je dan ook volop voor betaald. Je betaalt wel degelijk voor extreme kwaliteit en perfectie, waar ook deel aan markering etc gaat, maar dat ter zijde.
Leuk dat we nu weten hoe de camera's presteren bij minder licht en kunstlicht / indoor,
maar de meeste mensen zullen toch echt buiten snowboarden tijdens de wintersport.
Zaken als automatische witbalans (bij veel licht/ outdoor in de bergen) zijn totaal niet aan de orde geweest in deze test, waardoor je nog geen goede keus kan maken m.i.
De link in de PW naar de Sony klopt niet. Die is bij Amazon.de slechts 463.-

https://www.amazon.de/Son...&keywords=Sony+FDR-X3000R

Verder mooie round-up en handig voor de outdoorsporters onder ons!

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 december 2017 06:13]

Mja weet niet of een indoortest nou zo veelzeggend is voor outdoorgebruik. Beetje jammer om zo te testen m.i.
Als je bij de uitvoering de versie kiest met de AKA-FGP1, zie je wel de juiste prijs.
Let op met zo’n ding op je helm. Als je daar op valt is het een punt waar krachten op een klein oppervlak worden gebundeld, terwijl dat precies is wat je niet wil.
Ik vind dat zo'n dom broodje aap dat je met een cam op je helm je leven waagt. Even een simpele uitleg: als je valt en precies met je cam de grond raakt, hangt het er nogal vanaf wat voor ondergrond dat is, wat er daarna gebeurt.

Val je op de sneeuw, dan gebeurt er in feite weinig. Je cam zal wat beschadigd zijn, maar meer ook niet. Die krachten op een klein oppervlak vallen reuze mee. Je helm is immers een ronde vorm en die maakt per definitie contact met de grond over een klein oppervlak.

Knal je tegen een boom of een steen, dan is de camera "the least of your worries". De impact op je nek is waar je je dan zorgen om moet maken, niet of je camera door je helm gedrukt wordt. Bovendien is het contactoppervlak ook in dit geval niet heel anders met of zonder camera: een paar vierkante centimeter misschien, niks wat de afwezigheid van je camera zou veranderen.

@Cyclonic : Dat verhaal over Schumacher is niet op feiten gebaseerd, maar een gerucht dat als feit wordt doorverteld op internet. Zo gaat dat wel vaker op internet: mensen horen iets wat in hun straatje past en papegaaien dat door :) Laten we het bij de feiten houden: de camera was na de val onbeschadigd, dus hoe kan die nou voor schade hebben gezorgd? De helm lag in tweeŽn, dus dan heb je een idee van de impact. Als de camera er tussen had gezeten, was die echt wel beschadigd.
Experts from ENSA, the world-renowned ski and climbing academy in the French ski resort of Chamonix, have conducted tests to determine whether the presence of a solid object between a helmet colliding with a rock would weaken the structure.

The helmet smashed – but the camera he had attached to it, in order to record him and his son skiing, was undamaged. The footage, audio and visual, has provided police with crucial information about the crash.
Iemand mag mij ook uitleggen waarom een impact met een rots beter te overleven is dan de impact met een camera en daarachter een rots. Die camera is zachter dan de rots.
Oh kom op zeg. De helm ligt in tweeŽn (!), de camera zou de oorzaak zijn van het ernstige hersenletsel, maar die komt zonder schade uit de crash? De vergelijking met een kogel slaat ook nergens op, een GoPro is geen kogel. Een kogel kun je van 10m hoog op de grond laten vallen zonder schade, een GoPro ligt dan in stukken uiteen.
Ik geloof niet dat er een real life scenario is waarbij een skihelm finaal in tweeŽn splijt en een GoPro onbeschadigd uit diezelfde impact komt. On-be-scha-digd.

Hier nog wat onderzoek bij de BBC:
It turns out that, as seen on high speed film, when struck by a heavy weight from above, or when a helmeted head-form is dropped from height onto a solid surface, the deformation of the camera mount seems to actually absorb some of the energies involved, meaning that the camera mount may be providing an additional layer of protection to the head in most, but not all, tests.
Maar dat is dus als de camera als eerste wordt geraakt, anders maakt het geen bal uit lijkt me. De conclusie is dat een camera alleen een gevaar vormt als je hem voorop de helm monteert op je gezicht gericht. Maar dat lijkt me redelijk logisch: als je dan een frontale impact hebt, druk je een action cam in je gezicht. In alle andere situaties kan de camera een licht positief en een licht negatief effect hebben. Per saldo maakt het dus weinig uit.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 december 2017 13:58]

Bekendste voorbeeld Michael Schumacher, denk dat die een van de duurste en beste helmen had wat je kan krijgen, maar door die stomme action camera dus niks meer waard is, en voor wat ? Zijn deze nutteloze beelden het waard om in coma geraken of zelfs de dood?

Moet iedereen natuurlijk zelf weten maar ik vind dat fabrikanten dit duidelijk moeten maken als je kiest voor het op de helm te bevestigen.
Leuk verhaal... Maar niet waar
https://www.google.nl/amp...er-crash-accusations/amp/

Was de mening van de journalist, niet gestaafd op enig bewijs....

Als je, zoals schumacher, op hoge snelheid met je hoofd op een steen komt gaat geen enkele helm je beschermen. Dat is het risico van off-piste skiŽn. Dat heeft weinig met een action cam te maken.
Ik denk eerder dat de camera als een soort mini kreukelzone fungeert.
Als je het over dat soort krachten hebt, is de camera allang weggeslagen voor je bij je helm aankomt.

Verder zal geen enkele klap perfect op je helm komen

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 23 december 2017 10:06]

Serieus.... Je gaat action cams testen en dat doe je in een skihal?

De lichtomstandigheden daar zijn nou niet echt representatief voor die op de berg. |:( |:( |:(
Wel weer aardig om de stabilisatie in de praktijk een beetje te kunnen vergelijken. Verder mee eens hoor, wat beelden in de open lucht hadden er best bij gemogen.
In het filmpje waar de stabilisatie getoond wordt zitten toch gewoon beelden van overdag buiten in de sneeuw?
Een donkere grijze grauwe dag in een woonwijk is niet vergelijkbaar met een zonnige dag op de piste.

De winnaar is de Sony. Onder andere omdat deze zo goed presteert bij weinig licht. Daarnaast is de titel van de review "actiecamera's in de sneeuw". Ik ga al minstens 10 jaar op wintersport maar in het donker of een niet verlichte piste heb ik nog nooit geskied en dat zou ik ook niet willen proberen. Daarom slaat deze review de plank een beetje mis....
Dat vind ik een beetje mierenneuken. Action cams worden niet alleen in de sneeuw gebruikt, maar ik tijdens fiets- en autoritten (o.a. in het donker). Terecht dat de prestaties in het donker worden meegenomen. Bovendien wordt het in shortcuts door de bossen wel degelijk goed donker als de pistes nog open zijn. En een verlichte piste 's avonds is vrij donker: met kunstlicht heb je veel minder licht dan overdag.
Precies dit. Afgelopen jaren met mijn vriendengroep wezen snowboarden met diverse merken cams. Los van ‘s avonds de sterke verhalen te delen, bekijken we ook de beelden terug. De GoPro’s steken toch altijd met kop en schouders er bovenuit qua beeldkwaliteit, wat de weersomstandigheden zijn. Er zijn 2 mensen met een Sony, waarvan de kleuren meestal bedroevend zijn, te blauw. Enkel met helder weer, komen deze redelijk mee.

Edit: de Sony vertoond in het hierbovengenoemde filmpje een lichtblauwe waas. En hier gaat het om een redelijk licht besneeuwde omgeving (bebossing en woonbouw is zichtbaar). Het zal mij niets verbazen dat dit op de piste in een volledig witte omgeving dit effect groter zal zijn.

[Reactie gewijzigd door renegrunn op 23 december 2017 19:53]

Mooie review, kunnen jullie ook een review doen van pakweg 5 "Chinese" (onder de 100 euro) cam's?

Ben benieuwd hoe die het doen in de zelfde omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door gubyan op 23 december 2017 06:48]

Dat zou een interessante test kunnen zijn, dus dat sluit ik zeker niet uit. Voor nu hebben we gericht op de topmodellen omdat je daar vaak de meeste innovatie ziet (4k60, betere stabilisatie, sensor, etc.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*