Door Chris Broesder

Redacteur mobile

LG V30-smartphone Preview

LG heeft het licht gezien

01-09-2017 • 13:00

114 Linkedin

Preview

LG's V-telefoons zijn sinds 2015 de meest luxe telefoons die de fabrikant maakt, maar vorig jaar ontbrak er iets: de V20 van vorig jaar kwam officieel nooit uit in de Benelux. Met de V30 slaat de Zuid-Koreaanse fabrikant de lage landen niet over. Voor het einde van het jaar kunnen we deze smartphone in de winkels verwachten.

De V30 lijkt op een verfijnde versie van de eerder dit jaar verschenen G6. De G6 was de smartphone die dit jaar de ogenschijnlijk onaantastbare 16:9-schermverhouding aan de kant schoof met een 2:1-display. Dat toestel heeft echter een soc van vorig jaar en het scherm was ook niet je-van-het. De V30 heeft een recentere soc én een oledscherm, als eerste LG-telefoon sinds meer dan twee jaar.

Wat schoonheid betreft is het oledscherm een behoorlijke stap vooruit. Het scherm ziet er contrastrijk uit, en we vermoeden dan ook dat deze even mooi is als de oledschermen van bijvoorbeeld Samsung, al moeten we dat natuurlijk nog nader bestuderen. Het scherm heeft hdr10-ondersteuning en een resolutie van 2880x1440 pixels.

De V-serie werd vanaf het begin gekenmerkt door een tweede scherm. Bij de V10 en V20 zit boven het primaire scherm en veel kleiner secundair scherm voor snelkoppelingen en notificaties. De gedachte was dat gebruikers al dingen konden zien en doen zonder het grote scherm te hoeven inschakelen. Het tweede scherm is wat ons betreft terecht weggelaten bij de V30. Met de nieuwe 18:9-schermverhouding is het scherm al behoorlijk lang en het zou de telefoon nóg langer maken.

Wel heeft LG een functie ingebouwd om het tweede scherm van de vorige V-telefoons met zijn snelkoppelingen te simuleren. Er is een floating bar die je aan kunt zetten in de software. Deze kun je overal neerzetten, waaronder op de plek waar het tweede scherm normaal gesproken ongeveer zou zitten. Toch is dit niet hetzelfde als een echt tweede scherm, want het knopje om hem open te klappen zit vaak onhandig ergens overheen. Daarmee is het een soort edge-venster, zoals we dat bij Samsung zien, maar dan is het knopje wat groter en dus storender.

Het scherm is net als de high-end Samsung-toestellen van dit jaar aan de zijkanten gekromd. Die kromming is een stuk minder dan bij de Galaxy-smartphones en dat geeft de V30 een eigen stijl, hoewel LG onmiskenbaar over de heg bij de Zuid-Koreaanse buren heeft gekeken. Het toestel ligt fijn in de hand, door de ronde hoeken aan alle kanten. De vingerafdrukscanner op de achterkant is verder goed te bereiken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Galaxy S8+ en Note 8. Het fijnste ten opzichte van de V10 en V20 is dat hij een heel stuk compacter is, ondanks dat het scherm maar liefst zes inch groot is.

Smartphone Samsung S8+ LG G6 LG V30 LG V20 LG V10
Dikte (mm) 8,1 7,9 7,3 7,6 8,6
Breedte (mm) 73,4 71,9 75,4 78,1 79,3
Lengte (mm) 159,5 148,9 151,7 159,7 159,6
Gewicht (gram) 173 163 158 174 192
Schermformaat (inch) 6,2 5,7 6 5,7 5,7
Schermoppervlak (cm2) 97,6 83,8 92,9 93,9 93,9

Bovenstaande tabel geeft het een beeld van de beperkte grootte van de V30. De relatieve schermgrootte van de V30 is rond 81 procent. Dat is veel, hoewel de Note 8 er met 83 procent wel overheen gaat. Het verschil zit hem vooral aan de zijkanten: LG laat 3,62mm over per zijkant en dat is niet weinig. Telefoons van bijvoorbeeld OnePlus en HTC hebben ongeveer evenveel bezels aan de zijkanten, Samsung laat een stuk minder over door de sterkere buiging.

De V30 is ook nog eens behoorlijk dun en dat zorgt ervoor dat wij niet het idee hadden een grote telefoon in handen te hebben, waar dat bij de S8+ bijvoorbeeld wel zo is. Hij past toch een stukje makkelijker in de broekzak dan een S8+.

Zoals je ook in de tabel kunt zien, is de V30 niet zo zwaar, wat LG bewerkstelligd heeft door lichtere componenten en een dunner scherm. Dat voel je direct als je hem in handen hebt. Een lichte telefoon roept vraagtekens op over stevigheid, dus we hebben hem proberen te buigen. LG beweert een h-balkconstructie in het toestel te hebben verwerkt om hem steviger te maken. De V30 voelt daarbij erg stevig aan en geeft niet veel mee. Ook is het een positief punt dat de V30 een ip68-classificatie heeft voor water- en stofbestendigheid.

De achterkant van de nieuwe LG-smartphone is, net als de voorkant trouwens, gemaakt van Gorilla Glass 5. Glas heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is bijvoorbeeld wat glad en je ziet er snel vingervegen op. Op dat laatste heeft LG geanticipeerd, door een soort structuur aan te brengen onder de glaslaag. Het is vrij subtiel en verhult zeker niet alle vingervegen, maar het helpt wel om ze minder te laten opvallen. Als je het vergelijkt met een erg vingerveeggevoelige telefoon als de U11, dan is het verschil duidelijk.

Nog een positief iets, waarover vreemd genoeg niet gerept werd tijdens de persconferentie, is dat de trilmotor aanzienlijk krachtiger op is geworden sinds de V20 en G6. Hij voelt ongeveer hetzelfde aan als bij de Galaxy S8, S8+ en Note 8. Als je een foto neemt, krijg je bijvoorbeeld feedback in de vorm van een hele korte krachtige trilling en dat voelt aan als kwaliteit.

Lichtgevoelige camera met focus op video

De camera is een speerpunt van de V30 en dat komt onder andere tot uitdrukking in een bijzondere specificatie. Het is de eerste smartphone met een camera met lensopening van f/1.6. Dat is behoorlijk lichtsterk, al is het ook geen wereld van verschil in lichtopbrengst in vergelijking met een diafragma van f/1.7. Ook opvallend is de lensopening van de tweede cameralens. Die is namelijk f/1.9 en dat is lichtsterker dan we zagen bij de secundaire camera's van andere smartphones die we tot nu toe testten. De tweede camera van de G6, die eveneens de functie van groothoekcamera heeft, is bijvoorbeeld f/2.4. Het aantal megapixels is bij de primaire camera ook wat omhoog gegaan ten opzichte van de G6, van dertien naar zestien megapixels. De secundaire camera heeft nog altijd een dertienmegapixelcamera en LG heeft naar eigen zeggen de vervorming van deze tweede lens met een derde teruggebracht ten opzichte van de G6.

We hebben wat foto's kunnen schieten bij onze eerste momenten met het toestel en daarbij is het altijd erg lastig om te zeggen hoe goed een camera precies is. Wel zagen de eerste foto's die we in het donkerste hoekje maakten er alleszins redelijk uit. Het antwoord op de vraag hoe goed de camera's precies zijn moeten we je echter tot de review schuldig blijven. Die review kan even duren, want de telefoon komt pas aan het einde van het jaar uit in de Benelux.

Wat we wel redelijk kunnen beoordelen, is hoe de nieuwe videomodus werkt. LG heeft de zogeheten Cine Video-modus geïntroduceerd met de V30. Daarin kun je realtime filters toepassen, van horror-achtige filters tot vintage en andere gangbare wijzigingen in de stijl van het beeld. Je kunt hierbij ook bepalen of en hoeveel vignettering je wilt en je kunt bepalen hoe heftig het filter moet zijn. Dat werkte allemaal prima, maar we vinden de tweede toevoeging in deze modus stiekem interessanter.

Die heeft Point Zoom en daarmee kun je op een punt in het beeld tikken, waarna je heel eenvoudig met een schuifje kunt bepalen hoe snel je daar naartoe of vanaf zoomt. Natuurlijk is deze zoom wel digitaal, maar het effect kan mooi ogen. Wanneer je normaal op een object inzoomt, gebeurt het redelijk snel dat de camera wat heen en weer beweegt, waardoor je geen strakke zoom krijgt. Als je de V30 stabiel houdt, bijvoorbeeld in een statief of als je hem ergens op laat steunen, kun je met de Point Zoom wél een strakke zoom creëren. Iets dat in negatieve zin opviel bij deze modus, is dat de camera bij volledig inzoomen, moeite lijkt te hebben heeft om genoeg licht op te vangen. Het beeld werd erg donker.

Geluidskwaliteit

Geluidskwaliteit is het gebied waarin de V-serie zich in onderscheid. Net als in de V20 zit er een quad dac in de V30. Het gaat in dit geval om de Sabre ES9218P. In de software zitten diverse geluidsmodificaties, waaronder geluidspresets zoals Enhanced, Detailed, Live en Bass. Misschien wel interessanter is dat je de karakteristieken van het geluid kunt aanpassen met digitale filters. Je hebt dan drie opties, waarbij het geluid natuurlijker, helderder of ruimtelijker klinkt. Dat werkt zo op het eerste gehoor goed.

Net als bij voorgaande LG-telefoons, wordt de V30 verpakt met Bang & Olufsen-oordopjes. We hebben ze een tijdje in gehad en het klinkt goed, maar op een lawaaierige beursvloer zonder vergelijkingsmateriaal is niet te zeggen of de geluidskwaliteit beter is dan bij de V20. Wat in elk geval positief is: ook deze nieuwe telefoon heeft gewoon een 3,5mm-jack.

Een opvallende uitspraak van LG was dat de audioreceiver dienst zou doen als een extra microfoon, omdat deze erg gevoelig is. De data daarvan zou gecombineerd worden met de reguliere microfoon(s) om zowel de stilste als de luidste geluiden op te kunnen nemen; een groter dynamisch bereik dus. De V30 zou volgens LG tot een volume van maar liefst 142db op kunnen nemen zonder te oversturen. Dat kan voor zover wij begrepen hebben wel alleen met de HD Audio Recorder-app van LG en niet bijvoorbeeld via de camera.

Minpuntjes en andere zaken

Hebben we dan geen minpuntjes kunnen ontdekken aan de LG V30? Ja, zeker wel en het is in één woord te vatten: bloatware. Er stonden erg veel apps voorgeïnstalleerd op de V30, maar we moeten er wel bij zeggen dat het zou kunnen dat die er voor de demo opgezet zijn. Alsnog zijn er een aantal LG-apps die zeker meegeleverd worden en bijvoorbeeld de Guitar Hero-lookalike Beat Fever, waarvoor je ook honderd dollar aan in-app content bij krijgt als je de V30 aanschaft. De software van LG is prima, maar als je van een schone Android-ervaring houdt, kom je van een koude kermis thuis. Daarnaast is het jammer dat de smartphone niet meteen uitkomt met Android Oreo, wat de op IFA aangekondigde Xperia-toestellen vanuit de doos wel hebben. De V20 vorig jaar was zelfs de eerste smartphone met Android Nougat.

Ook heeft LG de V30 uitgerust met een dichtgelijmde behuizing van glas. De V10 en V20 beschikken over verwisselbare accu's en waren bovendien gemaakt van minder kwetsbare materialen. De V10 uit 2015 is gemaakt van een rubberachtig kunststof aan de achterkant.

De V30 heeft een accucapaciteit van 3300mAh, wat redelijk is voor een toestel met een 6"-schermgrootte, maar niet bijzonder veel. Ter vergelijking: de Galaxy S8+ heeft een accucapaciteit van 3.500mAh en de S8 3.000mAh. Hij heeft ondersteuning voor Quick Charge 3.0 en daarnaast kun je hem draadloos opladen. De smartphone zal 64GB ufs 2.0-opslag hebben en 4GB lpddr4x-werkgeheugen. Dat is in beide gevallen niet heel veel, als je je bedenkt dat de prijs waarschijnlijk in de hoogste categorie zal vallen. Wel zal er in sommige landen ook een V30+ uitkomen, met als enige verschil dat deze 128GB opslag heeft.

Helaas moeten we in de Benelux nog even wachten op de LG V30 en daarnaast is het nog niet bekend wat hij zal kosten. We kunnen voor nu dus alleen afgaan op de informatie die we hebben en dat is dat LG in elk geval laat zien dat het een erg strakke smartphone kan neerzetten, die op het eerste gezicht niet onderdoet voor de top van de markt. LG lijkt na een ietwat experimentele tijd het licht te hebben gezien.

Reacties (114)

114
112
51
7
0
55
Wijzig sortering
Weet iemand toevallig al of wij weer wat gaan missen ten opzichte van Azie en Amerika?
De DAC zit er "thank god" in maar meestal krijg wij in Europe de gestripte versie van het geheel.

Desondanks vind ik dit een erg mooie telefoon, chapeau LG! geen vervelende edge randen, geen uber lange telefoon die totaal niet lekker in de hand ligt voor mij zoals de S8+

Hopelijk vragen ze alleen wel een mooi prijsje hiervoor (wat LG meestal wel heeft ;-)
Waarom "thank god" dat er een DAC in zit? Het voegt vandaag de dag nog weinig toe en zeker niet op audio kwaliteit. Tenzij je behoorlijk wat geld in goede oordopjes of hoofdtelefoon hebt geïnvesteerd natuurlijk ;)
Ik heb vorig jaar geïnvesteerd in een LG V10 en een set Audio Technica oordopjes plus hoofdtelefoon en ik kan je zeggen dat de DAC wel een gigantisch verschil maakt. Ook bijvoorbeeld als ik muziek luister in de auto via mijn telefoon, dit klinkt vele malen beter via de 3,5mm jack dan via bluetooth. Veel meer laag en zeker differentiatie tussen mid en hoge tonen.
Dit doe ik al 10 tallen jaren (investeren in goede audio/hifi/home cinema/etc.) is een hobby van mij wat onderhand al aardig uit de klauwen is gelopen ;-) heb trouwens nergens spijt van want ik geniet elke dag immens van deze investeren (een dag zonder muziek is een dag niet geleefd :)
volgens mij krijg je behoorlijk goede IEM's bij de telefoon, en veel mensen lopen tegenwoordig rond met koptelefoons van 100+ euro.
Meeste (dure) goede koptelefoons of oordopjes zijn tegenwoordig ook draadloos naast noise cancelling dus als je perse het beste geluid wilt dan maakt die headphone jack ook niks meer uit, ik zelf heb recent een Sony 100ABN gekocht voor 174 eur :D

Uiteraard kost een dergelijke koptelefoon/oordopjes ook meer maar als je sub 100 eur oordopjes koopt dan maakt de DAC toch al heel snel niet zo veel meer uit. Enige situatie waarin de DAC nog verschil kan maken is wanneer je de telefoon op een hifi installatie aansluit maar dit doe ik tegenwoordig ook al draadloos met een Chromecast audio.
Een goede Dac +'verdterker is afgestemd op de oortjes op op zijn speakers. Een dac op een 3.5mm gsm output is altijd een compromis omdat je niet weet wat er wordt Ingeplugt en de ruimte is zo beperkt dat je geen goede dac+preamp kan bouwen.

Als het dan toch klein moet zijn Kan ke veel beter de Dac inbouwen in uw oortje zelf omdat je dan de omzetting + versterking kan afstellen op uw oortje/speaker waardoor de eindresultaat beter is. Ook kan je met een eigen dac aan actieve noise canceling doen van speaker en microfoon.

Het probleem met universele dacs is ruimte en kostprijs. In een telefoon kan je gewoon geen goede goede dac + preamp inbouwen. De dac is mijn iphone is ok, maar de kwaliteit is compleet waardeloos op mijn hifi-set. Ik heb daarom een externe DAC. De kleinste versie die ik ken is een dragonfly, het kleine blokje hang je tussen uw lightning of usb-c port en je analoge headset of hifi keten. Ik heb een andere dac met een aparte voeding maar die dragonfly zou evengoed werken door stroom je nemen van uw telefoon zelf.

In mijn auto gebruik ik gewoon bluetooth. De Dac van mijn auto is vrij goed. (Was wel optie) Je hebt dan wel minimaal BT 4.2 nodig voor maximale kwaliteit.
De dac is mijn iphone is ok, maar de kwaliteit is compleet waardeloos op mijn hifi-set.
Heb je ook meetwaarden van die iPhone DAC dan? Hoe weet je dat het geen placebo effect is?
Omdat ik een blinde test heb gedaan met vrienden die op bezoek waren. Ze moesten raden welke bron ik gebruikte. Iedereen was het volmondig eens. Het verschil is echt wel groot. Via de 3.5mm jack klinkt het eerder schel, wazig...niet muzikaal. Via een aparte DAC was alles zoveel mooier. Voor de 3.5mm jack gebruikte ik ook een analoge voorversterker om zeker te zijn dat daar de bottleneck niet zat. Voor de fun ook eens een Macbook Pro 2013 getest, dat was al een stuk beter maar zeker niet in de buurt van een externe dac.
Lijkt erop dat we de V30+ gaan missen. Wat ook wel jammer is, want ik zou graag 128gb willen hebben. En die 6gb ram is ook nooit weg. Heb nu nog 32gb in mn Galaxy met nog extra op SD, maar van wat ik nu heb (het hoeft niet echt meer dan dat), lijkt het me ideaal als ik voor applicaties niet meer op hoef te letten hoeveel ik vol zet.
Is het al zeker dat de v30+ 6GB ram krijgt dan? Voor zover ik heb gelezen is het enige verschil (wat men tot nu toe heeft gehoord althans) dat de + versie 128GB opslag heeft.
Geen idee of het zeker is, maar ik zie dat wel her en der verschijnen ja. Ook hier op Tweakers in de pricewatch.
Waar dan? Ik zie alleen maar de V30 (niet +) met 4GB ram in de pricewatch :?
Geen idee, hij stond er gister nog wel. Ook in meer kleuren
Nog goed nieuws voor je dan, deze release gaat global zijn zoals ik op meerdere plaatsen al heb mogen lezen. Dus ook wireless charging zit erin.
Dat lange ligt juist lekkerder in de hand dan het ouderwetse brede toestel.
Anoniem: 445161
1 september 2017 23:47
Wat ik me afvraag is hoe rooskleurig LG zijn camera-verbeteringen neerzet. In de reacties op de Preview van GSMArena wordt gesproken over een flink kleinere pixelgrootte dan bijvoorbeeld de G6 (1.12nm => 1nm). Dan mag de Aperture wel iets zijn toegenomen, maar als dit de afgenomen pixelgrootte niet eens compenseert wordt het moeilijk grote stappen te maken in de beeldkwaliteit. Bij gebrek aan bron kunnen we die uitspraken echter niet controleren. (wellicht taakje voor tweakers?)

Tweakers eigen nieuwsbericht kunnen we echter wel als bron aanhalen; Hierin wordt gezegd dat de camerapixels in ieder geval niet groter zullen zijn dan die van de G6 en de V20, af te leiden aan de kleinere cameramodule.
Het lijkt mij dat LG, behalve een grotere accu, nog meer winst had kunnen halen uit een iets dikkere telefoon. Was de cameramodule (en daarmee de pixels) groter geweest dan kan je echte stappen maken, zeker gezien de optics- & image-engineers van LG op de G6 met dergelijke kleine pixels niet ver achterbleven bij de camera van de S8/S8+.

Verder plaats ik mijn vraagtekens bij de frontcamera. In mijn geval zoek ik een high-end toestel met OLEDscherm, goede maincam én goede frontcam (dynamisch bereik/lichtgevoeligheid). Bij de V30 kan ik een flink aantal van mijn eisen afvinken, maar die beide camera's blijven een vraagteken. Ik wacht de volledige reviews in ieder geval met smart af!

*Toegevoegd:
Volgens een andere bron gebruikt LG in de V30 de Sony IMX351. Dezelfde sensor als in de HTC U11 in de frontcam gebruikt wordt. Inderdaad pixels van 1nm groot, die het bij de HTC in slechte lichtomstandigheden al snel laten afweten.

Anderzijds kan je natuurlijk ook stellen dat LG door verbeteringen in de lens en lensopening een kleinere sensor (bij gelijke beeldkwaliteit?) kan gebruiken waardoor de telefoon weer dunner kan zijn. Het is maar hoe je het bekijkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 445161 op 1 september 2017 23:58]

In ander nieuws blijkt de exif aan te geven dat de f waarde 1/1.69 is ipv 1/1.6

Nogal een vrijheid, dus benieuwd hoe de telefoon echt funtioneert in donkere omgevingen.

Edit: bron: https://www.xda-developer...-aperture-not-advertised/

[Reactie gewijzigd door leuk_he op 2 september 2017 17:11]

Bron? Als dat zo is belazerd LG de boel dus in de marketing.
Verdorie, nu vind ik het megazonde dat ik een LG G6 heb :p
Mooi om te zien dat ze wel voortborduren op hetzelfde design met aspectratio. Het OLED scherm is zeker een pluspunt t.o.v. de LCD's die ze nu gebruiken.
Helaas wel een kleine edge die mijn inziens geen enkele nuttige toevoeging heeft. Zeker qua bescherming vind ik dat een stap achteruit.
Dat de vervorming van de groothoeklens nog cerder teruggebracht is als bij de G5->G6 is zeker een pluspunt!
Die edge is gelukkig meer voor het vasthouden en om bezels klein te houden.
De G6 is wel een mooie telefoon, en deze komt pas over een tijdje uit :)
Wat een beest, krijg zowaar de neiging om mijn S8 te verkopen t.b.v. dit power house.

Iemand enig idee waarom LG geen portrait-mode heeft toegevoegd aan hun dual-camera phones? Is dat technisch gezien onmogelijk vanwege een wide-angle lens vs. zoom-lens?

Even heel simpel gedacht zou je de standaard-camera toch als zoom-lens kunnen gebruiken en de scherptediepte berekenen adv de wide-angle lens? Moet je alleen wat dichterbij gaan staan. Of is dat te simpel gedacht?
Dat dacht ik ook. Maar die optie zit op de v20 bij mij iig niet
De enige gemiste feature, wat ik persoonlijk in alle high end telefoons mis, is de combinatie van al deze geweldige high end features, met een 5000mah accu. De Lenovo P2 bv is echt geweldig qua accuduur, maar faalt weer behoorlijk in het camera gedeelte, is niet traag, maar ook niet de snelste en de dac is ook niet erg goed.

Edit: wat ook jammer is, is dat LG minder experimentele dingen uitprobeert op deze manier is het net een note 8, maar dan zonder pen en is het verschil met andere high end toestellen ook erg klein, over het algemeen dezelfde accu duur, zelfde scherm techniek, zelfde snapdragon, zelfde ram, en dankzij bezeless design, ook veelal zelfde uiterlijk.

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 1 september 2017 13:10]

Grote accu's zijn goedkoop maar nemen ruimte in, daarom zie je ze tegenwoordig veel in budget- en midrangetoestellen: Het is een goedkope feature en hij past meestal prima in de wat ruimere budgetbehuizing.
Ruimte én gewicht. Een toestel wat ineens 250 gram is, valt ook af in de reviews.
Toestel hadden ze 1 mm dikker en 15 a 20 g zwaarder kunnen maken met 20% meer accu capaciteit. Ongeveer net zo zwaar als de 8+
Hangt er vanaf hoe hij er dan in komt te zitten. Ik kan me voorstellen dat je dan de hele indeling van je componenten weer moet veranderen. Op een gegeven moment moet je stop zeggen. En bovendien zit er gewoon zat in. Willen we meer? Sure, maar er is nog meer te verbeteren dan alleen de capaciteit.
S8+ is behoorlijk zwaar. Ik kom van een S6 Edge en moest zelfs even wennen aan de nieuwe zwaarte. Vooral mijn pink bij one handed use kreeg het hard te verduren de eerste weken. Nadien werd het een gewoonte (en kreeg men pink forse spierballen) en heb ik er geen enkele last meer van gehad.
250 gram? Die Lenovo P2 is 177 gram, dat is lichter dan een iPhone 7+.
Ik zelf zou liever hebben dat deze telefoon 2 mm dikker was en dan wel een grotere (perhaps vervangbare) accu ipv zoals het nu is. De enigste reden dat ik de V20 gekocht heb ipv een ander toestel is dat de accu gewoon vervangbaar is.
Volgens mij zijn er weinig toestellen met deze beeldverhouding, enkel LG en Samsung nu. Het is inderdaad minder experimenteel dan toen LG hiermee als eerste kwam of de dubbele beeldschermen, maar in de gehele markt toch (nog) redelijk uniek. Edit: lees ik hierna dat er ook budget toestellen met deze schermverhoudingen komen...

Overigens vind ik een accu van 5000mah geen must en ben ik tevreden als het toestel een lange dag mee kan. Ik bespaar dan liever op accu en heb een wat kleiner handzamer toestel.

Ik denk dat het voornaamste onderscheidende tussen LG en Samsung de laag over android heen kan zijn. Wat biedt LG dat de Samsung niet heeft (of visa versa). Daarnaast uiteraard prijs een ding. Ik vind een S8(+) best scherp geprijsd. Zeker als ik net de prijs van de Moto Z2 force lees. Benieuwd wat de v30 moet gaan kosten.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 1 september 2017 14:16]

Grote van het toestel wordt zeker niet vooral door de accuduur die een toestel heeft bepaalt. Mooi voorbeeld iphone 5s haalt 6u22 min in de browsetest. Terwijl de iphone SE 9u26 min haalt. Het toestel is nog steeds even groot. van s7 naar s8 is de accu even groot, echter is de duur zelfs een heel uur achteruit gegaan met dezelfde mah's.
Het toestel is nog steeds even groot. van s7 naar s8 is de accu even groot, echter is de duur zelfs een heel uur achteruit gegaan met dezelfde mah's.
niet zo gek met een groter scherm ;)
We kunnen wel excuses gaan verzinnen waarom het zo is, maar de iphone 5s vs SE heeft ook verschillen. Zo is het toestel velen malen sneller, en toch is de accu beter geworden. Dan is hier dus ergens een flinke energie winst uitgehaald, terwjil er wel ruimte was voor verbetering. Als we de grote van het scherm negeren, en de resolutie terug schroeven op de s8, dan is de accu wel gelijk aan die van de s7, met dezelfde MAH's. Echter is er dus geen energiewinst uit de onderdelen hier gehaald, aangezien de accuduur dus niet langer is.
De SE is gewoon de 5S, maar nog met hetzelfde lage-resolutie schermpje... Gewoon efficientere hardware en software die waarschijnlijk ook verder is geoptimaliseerd daarop.

Ik verwacht overigens niet dat de V30 een lagere SOT zal krijgen dan de V20, omdat OLED (als je voor zwarte menu's en dergelijke kiest) zuiniger gaat zijn dan de 1440P LCD op de V20... :9
Zelfde? Chip van 2 generaties verder A9 vs A7, dubbele RAM, betere camera, betere bluetooth, apple pay…
Hetzelfde scherm, ik sprak over efficiëntere hardware (nieuwe processor ed.). Dus als je goed had gelezen... ;)
Ja, een i7 noem jij waarschijnlijk ook gewoon hetzelfde maar efficienter dan een i3?
Geen exuses gewoon feiten. Conclusies moet je lekker voor jezelf trekken, doe ik ook :)
De accu is beter en processor zuiniger in de SE. Bij hetzelfde gebruik gaat de batterij dus langer mee.
Vast ook andere zaken want mijn SE gaat bijzonder lang mee op dat kleine batterijtje.
Hebben we dan geen minpuntjes kunnen ontdekken aan de LG V30? Ja, zeker wel en het is in één woord te vatten: bloatware. Er stonden erg veel apps voorgeïnstalleerd op de V30, maar we moeten er wel bij zeggen dat het zou kunnen dat die er voor de demo opgezet zijn. Alsnog zijn er een aantal LG-apps die zeker meegeleverd worden en bijvoorbeeld de Guitar Hero-lookalike Beat Fever, waarvoor je ook honderd dollar aan in-app content bij krijgt als je de V30 aanschaft. De software van LG is prima, maar als je van een schone Android-ervaring houdt, kom je van een koude kermis thuis. Daarnaast is het jammer dat de smartphone niet meteen uitkomt met Android Oreo, wat de op IFA aangekondigde Xperia-toestellen vanuit de doos wel hebben. De V20 vorig jaar was zelfs de eerste smartphone met Android Nougat.
Elk vlaggenschip heeft een groot scherm, goede camera en sterke processor.
Het is vooral de software die de gebruikers-ervaring bepaald op je 'glasplaat' tegenwoordig.

Als je dan ziet dat:
 • De V30 komt met android 7.1 ipv 8.0
 • De V30 vol LG bloatware zit.
 • De V10 niet eens android 7.1 heeft gekregen.
Dan slaat LG toch wel een paar keer de plank mis.
Over v10 was het geen processor probleem die geen vulcan had?
De keuze van Google voor Vulcan in recente android versies zorgt dat niet alle telefoons met niet de allernieuwste cpu/gpu-chip een update kunnen krijgen. Maar volgens mij heeft de V10 een Snapdragon 808 met een Adreno 4xx GPU. Voor de Adreno 530 GPU heeft quallcomm wel Vulkan API Support aangekondigd maar voor de 4xx serie niet.

Het is jammer, android 7.1 en vooral 8.0 zouden een hoop nieuwe moderne functionaliteit en verbeteringen op veiligheidsniveau met zich meebrengen, zodat je dat toestel duurzamer zou kunnen inzetten.
ach dan ga je toch naar XDA developers en gooi je er een lekkere stock android op? :)
Altijd al gedaan met elk toestel die ik had.
Maar ben erg tevreden met mijn Oneplus 3T
LG heeft al toegezegd dat de V30 binnen drie maanden 8.0 krijgt.
Met 8.0 zouden updates daarnaa ook wat sneller moeten komen en is het ook een stuk makkelijker om vanilla android op je phone te zetten.
Als je dan ziet dat:
De V30 komt met android 7.1 ipv 8.0
De V30 vol LG bloatware zit.
De V10 niet eens android 7.1 heeft gekregen.
8.0 is nog maar net uit, dus misschien als hij echt in de winkels ligt, zit er wel 8 op.
In het artikel werd al gezegd dat de bloatware misschien door een demo model kwam. Mijn ervaring met LG is dat bloatware wel meevalt en vaak te verwijderen valt. Daarnaast levert Samsung hun toestellen ook met redelijk wat bloatware.
De V10 is iets nieuwer dan de Samsung S6, maar ook deze kreeg geen 7.1. Dus hun update beleid is niet veel slechter dan de grootste concurrent.
Overdrijven is ook een kunst.
- De V30 ontvangt binnen enkele maanden een update naar Oreo, net zoals bij andere nieuwe toestellen zoals de Motorola X4 en Galaxy Note 8. De Sony XZ1 is voorlopig het enige toestel dat direct met Oreo op de markt komt, naast de komst van de Pixel 2. Zolang de beveiligingsupdates gewoon up-to-date zijn is er niks aan de hand.
- De skin van LG valt in verhouding tot Samsung/Huawei mee qua bloatware; LG gebruikt veelal apps en diensten van Google ipv eigen apps/diensten met vergelijkbare mogelijkheden (Bixby, S Health etc.)
- De V10 wordt momenteel geüpdate naar Android 7.0, toestel is dan ook al bijna twee jaar oud. Zeker ruimte voor verdere verbetering, maar dat geldt voor bijna alle fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 1 september 2017 14:05]

Hij lijkt bloatware te bevatten. Maar als demo-toestel vind ik het vrij logisch dat je er meer op zet, simpelweg omdat je dan als reviewer meer dingen kunt openen. Want alleen de calculator openen e.d. is niet bepaald realistisch. Dan trapt niet eens de garbage collector in om dingen op te ruimen.

Daarbij is ook veel weer te verwijderen. En als het eenmaal in sluimer-stand is gegaan, maakt het tegenwoordig ook geen drol meer uit wat er allemaal op je toestel staat imo.

Het staat en valt eerder met de prijs. Als ze 200 euro onder die van Samsung zitten (ook in de echte prijs die je bij winkels betaald, niet alleen adviesprijs), dan zie ik wel een succesnummer voor Lg

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 september 2017 14:44]

Nouja, Samsung zit ook vol met bloatware, misschien nog wel meer dan LG. Ik hoef het ook zeer zeker niet hoor, daar niet van, maar dat argument gaat niet alleen op voor LG maar voor bijna alle high-end telefoons.
Lg is met updates op de g en v serie vrij snel. De v20 heeft ook bloat ware, wat van mij niet gehoeven had, maar voor sommige mensen maakt het de telefoon out of the box completer.

Wat ik wel irritant vind is dat de v20 standaard Facebook en Instagram heeft en die zijn natuurlijk niet te verwijderen.
Was LG altijd niet bekend dat ze op software achterlopen en na de realease geen updates meer uitbrengen. Mijn enige reden om bij LG weg te blijven.
Volgens mij valt het wel mee. De LG G4 kreeg bv nog nougat, vergelijkbaar met de Samsung S6. Zo heel erg veel lopen ze niet achter op hun high-ends dan.
Een andere reden zou het aantal bootloop-issues zijn bij voorgaande modellen, waarbij LG stelselmatig heeft gepoogd haar klanten te negeren of te duperen. Dit heeft in Amerika geleid tot een class action lawsuit.

https://arstechnica.com/t...v20-and-nexus-5x-devices/

Je zegt trouwens dat de G4 Nougat kreeg, maar vooralsnog is er geen update naar Nougat geweest. Er zijn wel testversies in omloop, maar geen enkele definitieve versie. Dit betekent dat het nog even afwachten is ,maar gezien de gebrekkige ondersteuning tav haar producten heeft LG wellicht besloten wel deze update door te zetten. Aanvankelijk was hier namelijk geen sprake van:

https://www.allaboutphone...-geen-android-7-0-nougat/

[Reactie gewijzigd door RobertJ op 1 september 2017 17:42]

Er zijn toch echt wel definitieve versies van Nougat LG G4 in omloop (zij het een beperkt aantal modellen binnen de LG G4 reeks).

En al is het zeker slordig van die bootloops, daar had LG beter mee moeten omgaan. Class actions zijn niet uniek voor LG alleen. Apple, Samsung, andere merken hebben vaak genoeg class actions aan hun broek hangen omdat er niet netjes met de klant is omgegaan.
Helaas draai ik nog steeds op Marshmallow. Bootloop was snel gerepareerd maar de telefoon krijgt nu weer kuren. Scherm ineens zwart, moet je accu half minuut eruit halen en dan opnieuw opstarten (best vervelend tot 2 keer per dag. UI burn in van applicaties op het scherm.

Dus ik hoop dat ze het bootloop probleem hebben aangepakt, vind het een mooi toestel maar softwarematig o.a. de LG skin ben ik wel teleurgesteld in hoe traag die wordt, al stuk of 6 factory resets verder. Toestel is bijna 2 jaar oud :) Misschien voor de nieuwe Pixel gaan met stock android, als hij niet te gek in prijs wordt. Oneplus heeft helaas een jelly effect, daar ga ik mij aan irriteren xD
Niet alle Oneplus 5 modellen hebben dat jelly effect toch?

Ik weet nog niet wat ik neem, mn volgende toestel (nu een OP 3T) moet aan aantal dingen voldoen. Multi sim, amoled, waterdicht en goeie rom support met liefst zo weinig mogelijk bezels. En verder natuurlijk high end specs
Zoals ik het begreep maar dit durf ik niet 100% zeker te zeggen, zijn de schermen onderste boven gemonteerd waardoor dit effect ontstaat :) Ik ben het compleet met je eens!
Zou mooi zijn als fabrikanten dit soort modellen (weinig bezels, oled) naar < 4.7" brengen. iPhone 5s of SE zijn voor mij nog steeds het meest geliefde formaat phone :).
Ik vind een 6 inch formaat smartphone ook net aan de wat te grote kant. Ik heb persoonlijk het liefst een smartphone van 5 tot maximaal 5,5 inch.
Heb je wel in de gaten dat het om een 1:2 verhouding gaat?
Dat weet ik ja, maar het gaat me ook vooral om de ligging in de hand. Bij smartphones van ongeveer 5 inch (heb hier een HTC One M8) vind ik die het beste. De LG G3 (5,5 inch) van m'n moeder ligt alweer wat minder fijn in de hand. De Samsung Galaxy S8+ met zijn 6,2 inch scherm (heeft ook een andere afmeting) vind ik zelf ook al niet prettig.

[Reactie gewijzigd door RobinNL op 1 september 2017 13:55]

Het verschil in grootte van de telefoon tussen de HTC One 8 en de LG G3 is echt minimaal, grootste verschil is dat de LG G3 een 0.5 inch groter scherm heeft (in dus de zelfde behuizing)

IMO heeft de schermgrootte weinig met confort in je hand te maken, dat ligt meer aan hoe de telefoon is gemodelleerd (rond of vierkant)
Bij een 2:1 scherm gaat de handligging er sterk op vooruit. Bovendien is de oppervlakte van de schermen relatief kleiner dan hun 16:9 broertjes.
vergeet niet dat 6 inch telefoon met een grotere aspect ratio (18.5:9) kleiner is dan een telefoon met een normale aspect ratio (16:9). Ik zou je door het getal 6 inch niet laten afschrikken. Ik zou vooral kijken naar de afmetingen. Zo heeft de Samsung galaxy s8+ met een 6.2 inch scherm een kleiner oppervlak dan de iPhone 7plus met een 5.5 scherm. Nou komt natuurlijk ook door de bezels maar de s8+ Is vooral een stukje smaller
Euhm, er staat in de tekst 'even mooi is als oledschermen van bijvoorbeeld Samsung', maar Samsung gebruik AMOLED schermen met een pentile pixel indeling. Qua contrast echt geweldig, maar qua scherpte merk je de pentile indeling en zie je het. Een OLED scherm met RGB pixels is per definitie beter.
Weten we of deze LG V30 een OLED met RGB pixels heeft? Dan kan ik het, als de tijd daar is, even rustig aanschouwen in de winkels hoe scherp dit is tov de Samsungs.
Ik weet niet of het nog steeds is, maar naar mijn weten is Samsung de enige die OLED op dit formaat producteert. LG maakt alleen grote panelen volgens mij. Of heeft LG ook een fabriek gebouwd? Anders is de kans groot dat hier gewoon een Samsung paneel in hangt
Dat er een Samsung paneel inzet verwacht ik totaal niet. Die twee zijn zo ongeveer aartsrivalen. Ook de reden dat Samsung geen OLED tv's heeft met panelen van LG, maar juist inzet op QLED.
Maar volgens mij maakt LG zelf ook schermen, ze hebben onlangs de productiecapaciteit verdubbeld. (nieuws: LG Display verdubbelt productiecapaciteit oledschermen voor mobiele t...)
Ah, dat heb ik dan gemist.
64GB ufs 2.0 of 2.1?

Hopelijk komt er nog een dual sim variant. Bloatware e.d. boeit me niet aangezien er toch altijd een custom rom opkomt.
64GB ufs 2.0 of 2.1?
Als dat niet is toegelicht kan het zijn dat dat per toestel verschilt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee