Op een beurs als CES, waar steeds meer autotech verschijnt, zouden we het wel verwachten, maar op Computex? Tesla had een booth en dat was niet de kleinste. Er stond een Model S, maar nog veel interessanter: een Model X. De kenmerkende Falcon Wing-deuren stonden open, dus ook een kijkje in het interieur was geen probleem. Nu nog even ergens een klein fortuin zien te vinden om er een te kopen...
XYZ kennen we inmiddels van zijn 3d-printers. Het bedrijf toonde een nieuw budgetmodel, de XYX da Vinci Nano. Met een bouwvolume van slechts 12 kubieke centimeter is het volume klein, maar de prijs is dat ook: 230 euro of dollar. Maar dat is niet alles wat XYZ op Computex liet zien. Zo had het onder meer robots met servo's voor beweging over 18 vrijheidsgraden. De robots, genaamd Bolide Y-01, worden aangestuurd via Arduino 1.0.6 en kunnen zowel geprogrammeerd als via een app op je smartphone bestuurd worden. Met 3d-geprinte onderdelen is de Y-01 te personaliseren. Voor het simpeler werk op een bureau is er een robotarm, de K-100, met zes vrijheidsgraden, via bluetooth bestuurd en optioneel met wielen.
En over wielen gesproken, het bedrijf toonde ook robots voor interactie met mensen in onder meer ziekenhuizen. De robots doen een beetje aan de Pepper-robot denken maar zijn natuurlijk niet voor consumenten. Wel voor consumenten, maar ongetwijfeld niet in Nederland, is de XYZ Board, een 'hoverboard' met een snelladende accu, twee zwenkwielen en twee aangedreven wielen. Je staat op een plateau van ongeveer 30 bij 28 centimeter en stuurt zoals gebruikelijk door je balans te verplaatsen. Er is een model dat opvouwbaar is en dan 4,5kg weegt en een versie zonder scharnier, die 3kg weegt. Beide versies rijden drie tot vijf kilometer per uur en hebben een bereik van maximaal tien kilometer.
XYZ Board - foto: Gigazine.net
Ben je eenmaal gewend aan een mechanisch toetsenbord, dan wil je niet meer anders. Het liefst zou je zelfs een mechanisch toetsenbord op je smartphone willen. Dat kan helaas nog niet, maar we komen in de buurt, want op de stand van Ducky vonden we een rekenmachine met Cherry MX-switches. Eigenlijk is het een numeriek toetsenblok, dat je met usb aan bijvoorbeeld een laptop kunt koppelen. Los is het accessoire echter ook in te zetten als ouderwetse rekenmachine en het oplossen van allerlei sommen gaat dus onder het genot van de mechanische toetsaanslag. Het beste nieuws voor liefhebbers van rekenen met mechanische toetsen: de Ducky Pocket is niet nieuw, hij is al verkrijgbaar en kost zo'n 70 dollar.