Door Sim Kranenburg

LG E7 oled Review

Net even beter dan z'n voorganger

09-05-2017 • 06:00

168

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

LG's E7 is een oledtelevisie die naast het schitterende beeld dat we inmiddels van oled gewend zijn, ook een goed geluid biedt, dankzij een geïntegreerde soundbar. Hierdoor klinken stemmen erg duidelijk, worden lage tonen strak weergegeven en is er een mooi stereobeeld. Dankzij een wat hogere piekhelderheid is de hdr-weergave wat verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Helaas is daardoor de 3d-weergave komen te vervallen. De bediening werkt prettig, dankzij de Magic Remote en webOS 3.5, dat nu een handige Quick Access-functie heeft gekregen.

Vorig jaar introduceerde LG een nieuw naamschema voor oledtelevisies, waardoor een zeer overzichtelijke modelreeks ontstond. De B6 was het basismodel, de C6 had een curved scherm, de E6 had als extra een soundbar en de G6 was het topmodel, met een groot luidsprekersysteem. Dit modeljaar zijn een paar wijzigingen doorgevoerd. Alle modellen hebben nu een 7 in de naam om aan te geven dat het een 2017-model betreft en er is een topmodel boven de G gekomen in de vorm van de wallpaper oled, oftewel de W7.

De B7 zal in de Benelux pas in de tweede helft van dit jaar worden verkocht en daarmee is de C7 hier voorlopig het instapmodel geworden. Omdat de gebogen modellen van LG slecht verkochten, heeft de C7 een plat scherm gekregen. Volgens LG zijn er dit jaar geen verschillen in beeldkwaliteit tussen de verschillende oleds, doordat ze allemaal hetzelfde paneel hebben en gebruikmaken van precies dezelfde beeldverwerking. De E7, die we in deze review bekijken, is de maatstaf voor alle 2017-modellen van LG wat beeld betreft. De verschillen zitten dus vooral in het design en de geluidskwaliteit, want alle 2017-oledmodellen hebben een ander luidsprekersysteem.

Bij de E7 is dat een soundbar die onder het scherm is gemonteerd en die niet kan worden afgenomen. Bij de E6 van vorig jaar wist LG te vermelden dat het luidsprekersysteem was ontworpen in samenwerking met audiospecialist Harman Kardon. Bij de E7 worden er geen uitspraken meer gedaan over de ontwerper van de luidsprekers. Dat komt natuurlijk doordat concurrent Samsung inmiddels eigenaar is geworden van Harman International Industries en de daarbij horende merken.

Wij bekeken de 65"-versie van de E7, die op het moment van schrijven voor zo'n 5200 euro in de Pricewatch staat. De kleinere 55"-versie moet ongeveer 4000 euro opbrengen. Uiteraard draaien LG's oledtelevisies opnieuw op webOS, dat voor dit modeljaar naar versie 3.5 is gebracht. Ook wordt er weer een Magic Remote meegeleverd met microfoon en bewegingsdetectie. De modellen van dit modeljaar zijn niet meer in staat om 3d weer te geven. LG heeft het hiervoor benodigde polarisatiefilter achterwege gelaten om de maximale helderheid bij het weergeven van hdr wat te kunnen verhogen.

Uiterlijk en aansluitingen

Het ontwerp van de E7 is nauwelijks veranderd ten opzichte van dat van de E6. De tv is nog altijd superdun en heeft nog altijd een zwarte rand van een centimeter. Het oledpaneel is nog geen 4mm dik en om de tv toch wat stevigheid mee te geven is het geplakt op een 3mm dikke glasplaat die rondom zo'n 6mm uitsteekt. LG noemt dit Picture On Glass-design. Hoewel het ontwerp al een jaar oud is, ziet het er nog altijd strak en futuristisch uit. Ook de soundbar onder het scherm ziet er bijna hetzelfde uit. De luidsprekers zijn verstopt achter metalen strips. Bij de E6 waren dat er zeven en bij de E7 zijn het er nog maar zes. Een verschil dat niet echt opvalt.

LG E7

Wat wel direct in het oog springt, is het nieuwe ontwerp van de voet. Vorig jaar was de voet nog plat, waardoor de soundbar direct op het tv-meubel rustte. Dit jaar is de voet, die nog altijd van geborsteld metaal is gemaakt, wat hoger, waardoor de behuizing op zo'n drie centimeter boven het meubel uitkomt. Wat ons betreft is dit nieuwe ontwerp een verbetering, doordat het wat 'lichter' oogt, en dat sluit voor je gevoel weer mooi aan bij het superplatte scherm.

LG E7LG E7LG E7

Aan de achterkant van het beeldpaneel is het motief dat door de glasplaat achterop zichtbaar is, aangepast. Vorig jaar was dit een soort driehoekjespatroon en dit jaar is het een patroon met ruiten en lijnen, wat nog het meest lijkt op een groot level uit de klassieke game Q*bert. Onderaan is de televisie vier centimeter dikker, omdat er ruimte nodig is om de elektronica en aansluitingen onder te brengen. Het dikke stuk op de achterkant is wat smaller geworden dan bij het model van vorig jaar, waardoor kabels die op de zijaansluitingen zijn aangesloten, wat minder ver uitsteken en vanaf de voorkant minder snel zichtbaar zijn.

Aansluitingen

Doordat de aansluitingen aan de zijkant allemaal onder een hoek van negentig graden zijn gemonteerd, zijn ze ook goed te gebruiken als je de tv dicht tegen een muur ophangt. Bovenaan zit een CI+-slot en daaronder zit een usb 3.0-aansluiting. Onderaan zitten drie hdmi-aansluitingen, waarvan de middelste is voorzien van een audio return channel. Onderaan, op de soundbar zit een joystickje, waarmee de tv zonder afstandsbediening is te gebruiken.

LG E7LG E7LG E7

Het netsnoer loopt aan de linkerkant het toestel in. Het is slechts anderhalve meter lang en helaas niet afneembaar, waardoor je het niet eenvoudig kunt vervangen als je een langer snoer nodig hebt. Een langer snoer kan bijvoorbeeld van pas komen als je de tv ophangt. De andere aansluitingen zijn allemaal recht naar achteren gemonteerd, waardoor het kan zijn dat je speciale snoeren met haakse stekkers nodig hebt bij muurmontage.

AansluitingenAansluitingenAansluitingen

Aan de linkerkant van het vlak met aansluitingen zitten twee 3,5mm-aansluitingen, waarvan de ene dienstdoet als koptelefoon- of analoge audio-uitgang en de andere een seriële poort voor servicedoeleinden is. Daaronder zitten een toslink- digitale audio-uitgang en een rj-45-netwerkaansluiting. Rechts zit een antenneaansluiting, die geschikt is voor kabel en Digitenne. Daaronder zitten twee connectors voor satelliet. Helemaal rechts zitten de vierde hdmi-aansluiting en nog twee usb 2.0-connectors.

Bediening op afstand

LG levert, net als vorig jaar bij de E6, een luxe versie van de Magic Remote mee. Deze afstandsbediening is voorzien van bewegingsdetectie, waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt bedienen. De technologie hierachter komt van Hillcrest Labs en werkt erg goed. Dit komt doordat kleine, onbedoelde bewegingen worden genegeerd, maar langzame bewegingen in dezelfde richting wel keurig worden geregistreerd, waardoor een zeer nauwkeurige positionering mogelijk is.

Magic Remote

Aan de bovenkant is de remote afgewerkt met geborsteld metaal, waardoor het 22cm lange apparaatje een luxe uitstraling heeft. Het luxegevoel wordt versterkt door het relatief hoge gewicht van 160 gram, inclusief de twee benodigde AA-batterijen. De breedte van zo'n vier en een halve centimeter maakt dat hij geschikt is voor zowel grote als kleine handen. De achterkant is afgerond voor een betere ergonomie en is gemaakt van geribbeld plastic voor extra grip.

Magic Remote

De toetsen voelen prettig aan doordat ze van een rubberachtig materiaal zijn gemaakt. De belangrijkste knoppen zijn voorzien van een reliëf, waardoor ze op de tast te vinden zijn. Midden op de d-pad zit een scrollwieltje, dat ingedrukt kan worden om keuzes te bevestigen. Het kan onder andere gebruikt worden om van kanaal te wisselen, waardoor je snel naar de juiste zender kunt navigeren, maar uiteraard kun je hiervoor ook gewoon de cijfertoetsen gebruiken.

Magic Remote

Tot nu toe waren de afstandsbedieningen van LG niet voorzien van gesponsorde knoppen, maar het Koreaanse bedrijf heeft er dit jaar toch voor gekozen om wat extra geld te verdienen. Er is nu een knop voor Netflix en een knop voor Amazon prime video, die beide van een opvallend logo in kleur zijn voorzien. De afstandsbediening is hierdoor een beetje minder mooi geworden, maar als je lid bent van een of beide videodiensten, kan het natuurlijk wel handig zijn.

TV Plus-app

Waar webOS voor dit jaar nog een beetje is vernieuwd, is er in LG's TV Plus-app helemaal niets veranderd. De app is beschikbaar voor iOS en Android, en moet de eerste keer gekoppeld worden aan de tv door een pincode van het scherm over te tikken, waarna je foto's, video's en muziek op de tv kunt afspelen. Dat werkt op zich goed, maar maar het zou van ons wel wat sneller mogen werken. Vooral bij het bekijken van video's moet je lang wachten voordat er wat op de tv te zien is.

LG TV PlusLG TV PlusLG TV Plus

Als je de app wil gebruiken als afstandsbediening, heb je de keuze uit on-screen toetsen of een modus waarbij het touchscreen van je telefoon of tablet als touchpad gebruikt kan worden, om zo de aanwijspijl op het scherm van de tv te bedienen. De rechterkant van het scherm kan hierbij gebruikt worden om door lijsten of kanalen te scrollen. De touchscreenbediening werkt lang niet zo nauwkeurig. Soms is er een kleine hapering van de aanwijspijl zichtbaar, waardoor wij de Magic Remote liever gebruiken dan de app.

WebOS en mediaspeler

Zoals bekend draaien de smart-tv's van LG op webOS en voor modeljaar 2017 heeft LG het besturingssysteem naar versie 3.5 gebracht. De belangrijkste verandering ten opzichte van versie 3 van vorig jaar is de gebruikte soc. Deze is volgens LG zo'n veertig procent sneller. Het is goed te merken dat er meer rekenkracht beschikbaar is, want de tv reageert soepel op commando's via de afstandsbediening en je hoeft minder lang te wachten op het laden van menu's en apps.

webOS 3.5

Ondanks de toegenomen kracht van de soc wordt de interface nog altijd gerenderd in hd, waarna er wordt geschaald naar de volledige uhd-resolutie van het scherm. Hierdoor zien interface-elementen en vooral letters er nog altijd een beetje rafelig uit. Een groot probleem is dat natuurlijk niet, maar het komt een beetje gierig over om anno 2017 nog steeds naar een hd-interface te moeten kijken. Volgens ons zou een soc die de interface in 4k kan renderen er, gezien de zeer hoge aanschafprijs, best vanaf kunnen.

webOS 3.5

Naast een snellere soc zijn er ook een paar nieuwe functies toegevoegd. Hiervan is Quick Acces naar ons idee de nuttigste. Je kunt hiermee van de cijfertoetsen op de afstandsbediening snelkoppelingen maken naar je favoriete zender, app of externe ingang. Dit doe je door de 0-toets lang ingedrukt te houden, waardoor je in een menu komt waar je de snelkoppelingen kunt instellen. De snelkoppelingen zijn hierna te gebruiken door de cijfertoets van je keuze lang ingedrukt te houden. Wij vinden deze functie zo handig dat we hopen dat alle andere fabrikanten hem zo spoedig mogelijk kopiëren.

EPG

Ook nieuw is de mogelijkheid om 360°-video's af te spelen vanaf usb. Tijdens het afspelen kun je dan in- en uitzoomen met de kleurtoetsen op de afstandsbediening en de 'camera' bewegen met de d-pad. Je kunt ook de bewegingsdetectie van de Magic Remote gebruiken om rond te kijken als je het scrolwieltje ingedrukt houdt. Daarvoor moet de aanwijspijl helaas wel in beeld zijn en dat leidt af. Het is niet mogelijk om 360°-video's af te spelen vanaf YouTube of vanaf je thuisnetwerk. Bovendien worden de kleuren te koel weergegeven en zijn de beeldinstellingen niet beschikbaar om dat te corrigeren. Aan deze functie valt dus nog het nodige te verbeteren.

Homescreen

De epg is hetzelfde gebleven als in webOS 3. Dat is geen ramp, want hij ziet er overzichtelijk uit en bovendien kun je tijdens het opzoeken van programmagegevens het huidige kanaal blijven bekijken in de linkerbovenhoek. Wat ook gebleven is, zijn de reclame-uitingen die je te zien krijgt als je op de homeknop drukt. In ons geval ging het om advertenties voor Netflix, die na een korte tijd ook weer uit beeld verdwenen. Op dezelfde plek, aan de linkerkant van het homescreen, is nu 'Mijn content' beschikbaar. Hiermee kun je je favoriete YouTube-clips en kanalen oproepen.

Mediaspeler

OndertitelsEen handige eigenschap van smart-tv's is de mogelijkheid om foto's, video's en muziek af te spelen vanaf een usb-apparaat of vanaf je netwerk door middel van het dlna-protocol. In webOS 3.5 is er ondersteuning voor alle belangrijke bestandsformaten en ook ondertitels worden netjes weergegeven, waarbij je zelf de grootte en positie kunt instellen. Het loont de moeite om dat ook even te doen, want de standaardondertitels zijn nogal groot uitgevallen. Helaas lukt het niet om de ondertitels volledig in de onderste zwarte balk van een film in CinemaScope-formaat te plaatsen.

Inputlag en chroma subsampling

Alle moderne televisies hebben een bepaalde tijd nodig om het beeld dat via een externe ingang wordt aangeboden, daadwerkelijk weer te geven. Deze tijdsduur noemen we inputlag. Als je gewoon televisie kijkt, merk je niet zoveel van inputlag, maar als je games aan het spelen bent op de tv, kan een hoge inputlag het spelplezier bederven. Vooral in actiegames waar een snelle reactie van belang is, kan het storend zijn als de tv de gamebeelden met vertraging weergeeft.

InputlagGelukkig hebben de meeste televisiefabrikanten tegenwoordig door dat gamers een lage inputlag willen. LG heeft de oledmodellen sneller gemaakt dan ooit. Nadat we de tv in de spelmodus hadden gezet, gaf onze Leo Bodnar-lagtester slechts 21ms aan. De lagtester gebruikt een 1080p60-signaal, maar door een HDFury Linker en Integral aan te sluiten kunnen we ook testen met 2160p60 en met hdr. Dit leverde geen significant verschil op en de inputlag bleef een zeer keurige 21ms. Hiermee behoren de 2017-oleds tot de snelste televisies wat inputlag betreft en zijn ze dus zeer geschikt om op te gamen.

Chroma subsampling

Als je de tv wil inzetten als monitor bij een pc, is het van belang dat de tv geen gebruikmaakt van chroma subsampling. Veel uhd-televisies doen dit om bandbreedte te besparen bij de beeldverwerking. Bij het kijken naar normale videobeelden heb je daar geen last van doordat alle videocodecs die gebruikt worden voor de distributie van video dit ook doen. Als je echter naar het beeld van een pc kijkt, valt op dat de kleurresolutie lager is. Vooral bij kleine zwarte letters op een witte achtergrond zie je dan duidelijk kleurartefacten.

Gelukkig kun je ervoor zorgen dat de beeldverwerking van de E7 geen gebruikmaakt van chroma subsampling. Daarvoor moet je twee dingen doen: allereerst moet je in het instellingenmenu navigeren naar Algemeen > HDMI Ultra Deep Colour en daar voor 'aan' kiezen. Hierna wordt het beeld beter, maar zijn er nog altijd kleine afwijkingen in beeld te zien. Pas nadat je in het inputmenu de juiste hdmi-ingang op 'Pc' hebt gezet, wordt het beeld perfect weergegeven op de volledige kleurresolutie. We vinden het maar een slecht interfaceontwerp en erg onhandig dat chroma subsampling niet met een enkele instelling in het menu uitgeschakeld kan worden.

Energiegebruik, geluid en hdr

EnergieverbruikEen lcdtv verspilt redelijk wat energie door elektriciteit in de backlight om te zetten in licht, om vervolgens een deel van dat licht tegen te houden met het lcd-paneel. Omdat bij een oledscherm de subpixels zelf licht uitstralen, verbruiken de delen van het scherm die zwart zijn, geen energie. In theorie kan een oled-tv dus energiezuiniger zijn dan een lcdtv. In de praktijk gaat er echter nog redelijk wat energie verloren bij de aansturing van het oledpaneel en weten sommige lcdtv's met een ledbacklight zuiniger met energie om te gaan.

Het verbruik van de E7 valt overigens reuze mee voor een grote 65"-televisie en de tv heeft dan ook energielabel A meegekregen. Met de helderheid op de maximale stand, waarbij we 324cd/m² meten, registreren we een gemiddeld verbruik van 288W. Als je 's avonds kijkt in een ruimte met gematigd licht, is een helderheid van 120cd/m² voldoende voor een goed beeld. Als we de E7 daarop afstellen, loopt het verbruik terug tot 138W gemiddeld. Met de helderheid op de laagste stand produceert het scherm nog slechts 40cd/m² aan helderheid. Dat levert alleen in een volledig verduisterde ruimte een aanvaardbaar beeld op. In deze stand verbruikt de 65" E7 78W gemiddeld.

Geluid

Naast een goed beeld levert de E7 ook een goed geluid. Het luidsprekersysteem is prominent vormgegeven in de vorm van een soundbar onder het beeldscherm. Wat vormgeving betreft lijkt deze sterk op het luidsprekersysteem van vorig jaar. Ook de geluidskwaliteit is zeer vergelijkbaar met die van de E6. Hoewel het geluid vorig jaar ontworpen was door Harman Kardon en dit jaar officieel door LG zelf, heeft het er alle schijn van dat het onderhuids exact hetzelfde audiosysteem is.

Er is nu een mogelijkheid bijgekomen om Dolby Atmos-geluid weer te geven, maar om dit surroundformaat een beetje overtuigend te laten klinken, heb je simpelweg veel meer luidsprekers nodig. Net als vorig jaar is er de mogelijkheid om het geluid te 'kalibreren' door middel van de microfoon in de Magic Remote. We hebben sterk de indruk dat we voor de gek worden gehouden, want hoewel het geluid na de meting wel wat anders klinkt, hebben we niet het gevoel dat er echt iets wordt gemeten. Als we het systeem proberen te beïnvloeden door de positie van de microfoon te veranderen of door de hoge tonen die de microfoon opneemt, te filteren met vele lagen stof, valt er geen enkel verschil in klank te bespeuren. Wat ons betreft is dit dus een nutteloze gimmick.

LuidsprekersLuidsprekersLuidsprekers

Dat neemt allemaal niet weg dat de soundbar van de E7 erg goed is. De luidsprekers zijn op je oren gericht en dus is het stereobeeld prachtig. Ook zijn stemmen duidelijk verstaanbaar, waardoor het systeem zelfs bij het bekijken van praatprogramma's duidelijk veel beter klinkt dan de gemiddelde televisie. Het maximale volume is behoorlijk stevig en hoewel de bassen niet heel diep gaan, worden de lage tonen overtuigend en strak ten gehore gebracht. Als je dus niet zit te wachten op een extern audiosysteem, en veruit de meeste televisies worden met de interne luidsprekers gebruikt, is de E7 een prima keuze.

Hdr

Bij het weergeven van hdr-beeldmateriaal, dus met een groot dynamisch bereik, draait het om het grote verschil tussen licht en donker. Het mag bekend zijn dat oledschermen zwart perfect kunnen weergeven en dus viel er aan de onderkant niets meer te winnen. Om de hdr-weergave te verbeteren heeft LG de maximale helderheid verbeterd. Veruit het grootste deel van deze winst zit hem in het verwijderen van het polarisatiefilter dat nodig was voor het weergeven van 3d. Liefhebbers van 3d-films kunnen dus beter voor de E6 van vorig jaar kiezen, want de 2017-modellen zijn beperkt tot het weergeven van 2d-beelden.

De behaalde winst in piekhelderheid is niet heel groot. Gemeten met een wit vlak op een zwarte ondergrond, dat 10 procent van het beeldoppervlak besloeg, kwamen we tot 884cd/m². Dat is ruwweg een derde meer licht dan bij de oledmodellen van vorig jaar. Dat lijkt een redelijke verbetering, maar door de manier waarop onze ogen helderheidsverschillen registreren, valt dit verschil in de praktijk nauwelijks op. Als je een oled-tv van vorig jaar direct naast een model van dit jaar bekijkt, is het verschil wel te zien, maar alsnog niet wereldschokkend.

HDRDe maximale helderheid loopt terug als een groter deel van het scherm verlicht moet worden. Bij een wit vlak van 25 procent schermoppervlak bedraagt deze 530cd/m², bij 50 procent 355cd/m² en bij een volledig wit scherm bedraagt de helderheid nog maar 160cd/m². Voor een goede hdr-weergave kun je dan ook het best zorgen voor zo min mogelijk omgevingslicht. In een verduisterde kamer is de hdr-weergave ongeëvenaard, doordat alle pixels afzonderlijk tot aan perfect zwart gedimd kunnen worden.

Tot nu toe hadden de oleds van LG een beetje last van black crush, waardoor de donkerste grijstinten als zwart werden weergegeven. Doordat dit alleen zeer donkere en dus bijna zwarte tinten trof, zag je er bij de meeste beelden niet veel van. Dit jaar heeft LG dit probleem aangepakt en dus is er nu in de allerdonkerste schaduwpartijen wat meer detail te zien. Ook was er in de schaduwpartijen, als je van zeer dichtbij keek, wat ruis te zien. Dit probleem is nu ook aangepakt. Hierbij is de zichtbare winst overigens nihil als je op een normale kijkafstand zit.

De oleds van LG kunnen overweg met alle gangbare hdr-formaten: hdr10, hlg en Dolby Vision. Later dit jaar komt er waarschijnlijk nog een vierde formaat van Technicolor bij en LG heeft toegezegd dat ook daarvoor ondersteuning zal worden geboden, door middel van een firmware-update. Over ondersteuning voor de onlangs aangekondigde hdr10+-standaard is nu nog niets bekend, maar een woordvoerder van LG liet ons op de CES al weten dat het Koreaanse bedrijf ernaar streeft om alle relevante hdr-standaarden te ondersteunen met firmware-updates.

Beeldeigenschappen

Het feit dat de subpixels bij een oledpaneel zelf licht opwekken en er geen aparte backlight is waarvan het licht in meer of mindere mate wordt tegengehouden, levert belangrijke voordelen op. Een daarvan is de beeldkwaliteit onder een hoek. Bij een lcd krijg je altijd een minder mooi beeld te zien als je niet recht voor het scherm zit, maar bij een oled ziet het beeld er onder een hoek nagenoeg perfect uit.

KijkhoekenKijkhoeken

Op de rechterfoto, die onder een hoek van 45 graden is gemaakt, zijn de kleuren net zo goed als op de linker, die met dezelfde belichting recht van voren is gemaakt. De helderheid is een beetje teruggelopen, maar het verschil is zo klein dat het niet opvalt.

Bij het maken van een lcdtv is het altijd een uitdaging om het licht dat door de backlightleds wordt opgewekt, zo uniform mogelijk over het scherm te verdelen. Bij een oled is er geen backlight en dat levert een veel betere uniformiteit van de helderheid op.

UniformiteitUniformiteit

Beide foto's van een wit scherm zijn gemaakt met een identieke belichting, waarbij voor middengrijs werd belicht, zodat helderheidsverschillen duidelijk zichtbaar zijn. Desondanks zijn er nauwelijks verschillen waar te nemen en ziet het beeld er overal even grijs uit. Daar verandert onder een hoek niets aan. Alleen loopt de helderheid een beetje terug, maar opnieuw valt dat met het blote oog niet op.

Een belangrijk voordeel van oled ten opzichte van lcd is de zwartweergave. Een lcd kan nooit al het licht van de backlight tegenhouden, waardoor zwart nooit echt zwart is. Dat heeft weer gevolgen voor het contrast in beeld.

ZwartweergaveZwartweergave

Een oled heeft hier uiteraard geen last van en is in staat om zwart perfect weer te geven. Dat levert een enorm hoog contrast in het beeld op. Zoals te zien is op de foto's van een volledig zwart beeld, komt er in het geheel geen licht uit het scherm. Dat levert een prachtige hdr-ervaring op als je in een donkere kamer kijkt.

Beeldverwerking

RuisonderdrukkingAls je een moderne televisie uit de doos haalt en voor het eerst aanzet, staan er allerlei 'beeldverbeteraars' aan die het beeld beïnvloeden. De meeste van dit soort algoritmen kun je maar beter uitschakelen, omdat ze onbedoelde negatieve bijeffecten hebben. Zo zijn er twee ruisonderdrukkers aanwezig, een algemene, die bedoeld is om bijvoorbeeld filmkorrel te verminderen, en een mpeg-ruisonderdrukker, die bedoeld is om compressieartefacten aan te pakken. Als het beeldmateriaal dat je bekijkt slecht is, kunnen ze zeker van pas komen, maar doordat dit soort algoritmen nooit perfect onderscheid kan maken tussen ruis en subtiele details, hebben ze een negatief effect op de scherpte van het beeld.

Met Superresolutie kun je het beeld verscherpen. Dit werkt niet zoals de naam doet vermoeden door de resolutie te verhogen, maar door gewone sharpening toe te passen. Dit heeft inderdaad een positief effect op de indruk van scherpte in het beeld, maar heeft als ongewenst neveneffect dat het beeld er wat hard van gaat uitzien, met halo's rond contrastovergangen. Ook worden compressieartefacten duidelijker zichtbaar als je het inschakelt.

Dynamische kleurMet 'Dynamisch contrast' krijg je meer contrast in het beeld te zien, doordat heldere delen lichter worden weergegeven en donkere delen donkerder. Dat levert op het eerste gezicht in veel gevallen een mooier beeld op, maar helaas gaan zo wel details in de schaduwpartijen en hooglichten verloren. Met 'Dynamische kleur' wordt er op vergelijkbare wijze kleur aan het beeld toegevoegd, door simpelweg de verzadiging van veel kleuren te verhogen. Ook hierdoor gaan details in het beeld verloren, doordat kleuren die dicht tegen de maximale verzadiging aan zaten, naar die maximale verzadiging worden geduwd.

Doordat moderne televisies de afzonderlijke beelden net zo lang tonen totdat het volgende aan de beurt is, kan er bewegingsonscherpte ontstaan op je netvlies als je ogen over het scherm bewegen om een object in beeld te volgen. Plasmaschermen en beeldbuizen hadden hier minder last van, doordat deze schermtypen de afzonderlijke beelden als korte lichtflitsen vertoonden, waardoor er niet genoeg tijd is voor de beelden om te vervagen op je netvlies.

TruMotionOm beweging er vloeiender en scherper uit te laten zien zijn veel televisies uitgerust met beeldinterpolatie. Bij LG heet dit algoritme TruMotion. Als je het aanzet bij beelden met een lage framerate, zoals films en veel series, kun je last krijgen van het soap opera effect. Bij beelden met een hoge framerate en veel beweging, zoals bij sport, ziet het beeld er scherper uit, doordat de afzonderlijke beelden minder lang worden vertoond. Wel ontstaan er artefacten in beeld, waardoor bijvoorbeeld de snel bewegende benen van een voetballer er raar uit gaan zien. Het is bij TruMotion op LG's oleds niet mogelijk om black frame insertion aan te zetten. Dat is de effectiefste manier om beelden korter te tonen zonder tussenliggende beelden te berekenen, al gaat deze methode wel ten koste van de helderheid.

Metingen en kalibratie

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op beeldkwaliteit aankomt. Bij lcd-televisies meten we het volgens de ansi-methode, waarbij de helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten. Bij een oledscherm komt er bij de weergave van zwart in het geheel geen licht van het scherm, waardoor er niets te meten valt en dat levert een oneindig grote contrastverhouding op. In de praktijk is de contrastverhouding niet oneindig hoog, tenzij je in een perfect verduisterde ruimte kijkt. In een normaal verlichte kamer zullen reflecties de zwartweergave en daarmee het contrast negatief beïnvloeden.

Ook een correcte kleurweergave is van belang voor een mooi beeld en met een meting van de grijstinten krijgen we daar een goed beeld van. Als alle tinten namelijk zonder kleurzweem worden weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren ook correct worden weergegeven. Daarnaast zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt. Als dat namelijk niet het geval is, zullen er details in het beeld verloren gaan.

Grijstinten voor

Van alle presets levert 'ISF expert dag' het beste resultaat op, met een gemiddelde ΔΕ2000 van 2,7. Hoewel er wat te veel rood in het beeld zit, blijft de afwijking gemiddeld genomen onder de grens van 3, waarbij je die daadwerkelijk met het blote oog gaat zien. De gammagrafiek verloopt netjes en de gemiddelde waarde van 2,2 is precies volgens de specificaties.

Kleur voor

Bij de primaire en secundaire kleuren zijn de afwijkingen opnieuw gering en komt de gemiddelde ΔΕ2000 uit op 2,8, waardoor de afwijkingen opnieuw gemiddeld genomen niet opvallen met het blote oog.

Kalibratie

We hebben geen ernstige afwijkingen gemeten en dus valt er niet veel aan het beeld te verbeteren, maar we willen graag kijken hoe de E7 presteert na een kalibratie. We zijn dus aan de slag gegaan met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMan 5 voorzien hebben van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Grijstinten na

Na een tweestapsgrijskalibratie hebben we de gemiddelde ΔΕ2000 weten te verlagen tot slechts 0,9. Hiermee is het kleine beetje te veel rood in de hooglichten ook verdwenen. De gammagrafiek verliep al keurig voor de kalibratie en na de kalibratie is daar weinig aan veranderd.

Kleur na

Bij de primaire en secundaire kleuren is de gemiddelde ΔΕ2000 gezakt tot 1,3; een zeer net resultaat. Om tot dit resultaat te komen hebben we 'Hoog rood' teruggeschroefd naar -12 en 'Laag rood' naar -5. Ook 'Laag groen' hebben we iets teruggedraaid, naar -3. Doordat beeldpanelen in grote series worden geproduceerd, is er een redelijke kans dat een andere E7 ook beter gaat presteren als je deze waarden overneemt, maar als je dat zeker wil weten, zul je moeten meten. Proberen kan in ieder geval geen kwaad en als het nodig is, zijn de instellingen eenvoudig te resetten.

Fotogalerij en specificaties

LG E7LG E7LG E7LuidsprekersLuidsprekersLG E7AansluitingenLG E7LG E7LG E7AansluitingenAansluitingenMagic RemoteMagic RemoteMagic Remote
Categorie Televisies
Merk LG
Product LG E7
Uitvoering 65"
Gebogen scherm Nee
Resolutie (tv) 3840x2160
Beeldverhouding 16:9
Televisietype Ultra hd
Paneeltype Oled
Hdr-ondersteuning Dolby Vision, HDR10, Hybrid Log Gamma
Smart-tv Ja
Smart-tv-besturingssysteem LG webOS 3.5
Overige onlinecontent Netflix (uhd), YouTube (uhd), Amazon Prime (uhd)
NL/BE-model Ja
Tunertype Analoog, dvb-c, dvb-c hd, dvb-s2, dvb-t2
Aantal tuners 1
Kaartslot tv CI+ (enkel slot)
Geschikt voor CanalDigital, KPN Digitenne, Ziggo
Video in 4x hdmi, wireless display (widi)
Dlna Ja
Miracast Ja
Verbinding (ethernet) Ethernet 100Mbit/s
Verbinding (usb) 2x usb 2.0, usb 3.0
Met wifi Ja
Verbinding (wlan) 802.11ac
5GHz-ondersteuning Ja
Met bluetooth Ja
Speakers Intern stereo
Frontspeakervermogen (rms) 60W
Stroomverbruik (stand-by) 0,3W
Televisie-eigenschappen Firmware-upgrade mogelijk, interactieve tv / hbbtv (oa Ziggo), opnemen / timeshift, osd, spraakgestuurd
Beugelbevestiging Vesa 300mm
Introductiejaar 2017
Voetkleur Zilver
Hoogte 904mm
Hoogte (zonder voet) 877mm
Breedte 1,461m
Diepte 175mm
Diepte (zonder voet) 62mm
Gewicht 23,1kg
Fabrieksgarantie 2 jaar carry in
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

LG's E7 biedt, zoals we inmiddels van oledtelevisies gewend zijn, een beeldkwaliteit waar geen enkele lcdtv aan kan tippen. Door de perfecte zwartweergave is het contrast superhoog en dat levert een indrukwekkend beeld op. Doordat het enorme contrast ook op lokaal niveau beschikbaar is, zien hdr-beelden er schitterend uit. Het is nog even afwachten welke hdr-standaarden het meest gebruikt gaan worden, maar alle huidige hdr-standaarden worden in ieder geval ondersteund. Voor het beste hdr-effect moet je overigens wel in een zo donker mogelijke ruimte kijken. Als je niet kan of wil verduisteren bij het hdr-kijken, zijn lcdtv's met een fald-backlight een betere keuze.

Het ontwerp is grotendeels overgenomen van het model van vorig jaar. Dat is wat ons betreft een prima keuze, want het design is strak en oogt nog altijd futuristisch doordat het beeldpaneel en de glasplaat waarop het bevestigd is, superdun zijn. Ook de soundbar onder het scherm lijkt zo overgenomen van vorig jaar, al is de Harman Kardon-merknaam er niet langer aan verbonden. De geluidskwaliteit die het audiosysteem biedt, is in ieder geval veel beter dan bij de meeste televisies. Stemmen zijn duidelijk te verstaan, het stereobeeld is prachtig en ook worden lage tonen overtuigend weergegeven.

Wat interface en bediening betreft is er weinig nieuws onder de zon. Dankzij de uitstekende Magic Remote laat webOS zich nog altijd makkelijk bedienen en doordat er veel toetsen op de afstandsbediening zitten, ben je niet al te veel op menu's aangewezen. In versie 3.5 van webOS zijn geen grote verbeteringen ten opzichte van de vorige versie aangebracht. De Quick access-functie, die je de cijfertoetsen als shortcuts naar je favoriete apps, kanalen en ingangen laat gebruiken, is wel handig. Het zou ons dan ook niet verbazen als de andere fabrikanten volgend jaar met hun eigen variant komen.

Ten opzichte van het vorige model is de maximale helderheid wat verbeterd, maar daarvoor is de mogelijkheid om 3d weer te geven opgeofferd. De voor gamers belangrijke inputlag is dit jaar aangepakt, waarmee de 2017-oleds van LG op dit vlak nu erg goed presteren. De prijs van ons 65"-reviewmodel is op het moment van schrijven met zo'n 5200 euro flink aan de hoge kant. Hierdoor is de E6, het model van vorig jaar dat nog volop verkrijgbaar is voor zo'n 3900 euro voor de 65"-versie, een stuk aantrekkelijker.

Reacties (168)

168
163
84
14
0
56
Wijzig sortering
Is LG oled nou nog steeds zo veel better dan samsung en hun qled tv,s. Of gaat het nu gelijk op?
Samsung probeert verwarring te zaaien met de term QLED. Het lijkt op OLED, maar heeft hier niets mee van doen. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van backlightverlichting. Daardoor heeft OLED nog steeds betere zwartwaardes, maar QLED is wel weer een stap vooruit tov de gewone LED LCD schermen. Ik vind de marketing mbt QLED erg fout. Ze doen erg hun best om het in de perceptie op OLED te laten lijken en maximale verwarring te zaaien.
Idd, echt QLED bestaat op dit moment alleen in de labs. Samsung misbruikt op dit moment de term voor marketing doeleinden. Ja, de huidige Samsung QLED TV ze zijn beter dan de normale LCD-TV's, maar het zijn geen "echte" QLED TV's. En in die zin niet vergelijkbaar met OLED.

De QLED van Samsung is een LCD TV (dus met LED backlight) maar met QLED's om de kleur van backlight aan te passen voor een beter kleur weergave.

Echt QLED zou idd de opvolger voor OLED kunnen zijn, vooral door de langere levensduur t.o.v. OLED. Verder gaat mijn kennis op dit moment niet.
Dit soort marketing praktijken zijn in de VS doodnormaal. Daar werd jaren geleden HSDPA al verkocht als echte 4G. Lang voordat LTE masten werden geïnstalleerd. Erg irritant en 100% misleidend natuurlijk.
De QLED toestellen zijn ook mooie televisies, maar ik vind OLED mooier. Maar ik vind plasma ook mooier dan led. Als je houdt van felle kleuren, dan zal je led kunnen waarderen. Zelf vind ik plasma en OLED wat natuurlijker. Ieder zijn ding.
Top, ik vermijd gewoon oled. Kan ik niet betalen. Weet ik ook niet wat mooier is. :)
"LED" displays zie je alleen maar als grote billboards en lichtkranten in de praktijk.
Je hebt op dit moment gewoon LCD en OLED in de winkel(en hier en daar nog een plasma), waarbij in de praktijk alleen LG OLED panelen maakt en levert(ook aan Sony, Philips etc..).

Edit: Plasma vergeten. :)

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 25 juli 2024 10:11]

Samsung qled is een bullshit marketing term, dat is gewoon een LCD en heeft niets met echte qleds of OLED te maken. Een echte OLED zoals deze is in veel opzichten lichtjaren verder.
Anoniem: 370671 @thierry19839 mei 2017 19:59
QLED is hetzelfde als Quantum Dot wat Samsung in een aantal tv's gebruikte in 2016 vanaf de KS7000 tm KS9500. Het is een LED technologie.
Anoniem: 146599 9 mei 2017 07:20
Beetje jammer dat er ongewenste reclame getoond wordt. Dit betekent voor mij in ieder geval geen LG (en zou wat mij betreft als minpunt moeten worden opgevoerd en een lagere score tot gevolg horen te hebben).
Laat ik even vooropstellen dat je uiteraard helemaal gelijk hebt. Reclame in het OS van een TV is hinderlijk. Daarbij is de prijs van het toestel dermate hoog dat je mag verwachten dat dit niet nodig is.

Daar staat nog wel tegenover:
1. Hoewel reclame bezwaarlijk is in de basis (principieel) is er ook nog de vraag hoeveel last je hier in de praktijk van hebt. Heb zelf een EF950V en anders dan reclame in de store, waar ik nagenoeg nooit kom, heb ik nog nooit reclame gezien.
Nogmaals dit neemt niet weg dat het ook op andere punten weergegeven KAN worden en blij wordt niemand hiervan, maar er is wel een nuance die benoemd moet worden hier.
2. Het primaire nut van een tv is TV kijken. Beeldkwaliteit in een review vind ik persoonlijk belangrijker dan reclame in de smart features. Als de reclame echt hinderlijk zou worden zou ik kiezen voor een Chromecast (of soortgelijke) oplossing en -indien nodig - de reclames op router niveau blokkeren.
Je kan natuurlijk principieel zijn en zeggen dat je geen enkele tv in huis wilt met reclame vanuit het smart-os , echter alle grote merken zoals Samsung, LG, Sony doen dit al.
Aangezien LG de enige leverancier is van OLED panelen is er geen optie OLED te kijken zonder je principes betreffende tonen reclames overboord te zetten.
Ik vind je verhaal erg neigen naar het goedpraten. Het is echter een glijdende schaal naar het opvoeren hier van. Neem mijn vorige TV, LG 55LW650S: in het begin geen reclame in het homescherm, na een update wel. Ik kan de update niet accepteren en leven met 100ms+ input lag, of reclame accepteren...
Daarnaast leven we in een wereld waar we stukje bij beetje maatschappelijk verschuiven van "je bent onschuldig tot schuld bewezen is" naar "iedereen is schuldig, tenzij we je complete leven kunnen inzien en zien dat je nergens schuldig bent".
Zo gaat het ook met reclame. Dit sijpelt door in producten die worden betaald van reclame, en langzaam maar zeker rukt het op naar betaalde diensten en - in dit geval - betaalde producten. Voor je het weet kun je - net als de privacy-discussie - nooit meer terug. Hoe lang we hier als tweakers al niet vragen om TV's zonder smart-functionaliteit, maar gewoon 1 HDMI-poort. Een simpele 55 inch of 65 inch monitor met perfect beeld. Geen speakers. Blijkbaar wint de markt het toch met Uitzending gemist-apps die een jaar werken en daarna niet meer worden geupdate. Of netflix-apps die continu stoppen. Of weer apps die niks toevoegen aan je dagelijks leven. Of twitter-apps die je nooit gaat gebruiken.
Mee eens, een monitor zonder ingebouwde speakers of soundbar zou niet alleen goedkoper zijn maar ook nog eens beter verkopen.
Jammer dat marketing afdelingen dit niet willen begrijpen.
Het zijn echt niet alleen Tweakers die hierom vragen.
Daar sluit ik me bij aan.
Ik heb ook geen cent over voor dure ingebouwde soundbars, want ik heb al voldoende geinvesteerd in mijn 5.1 systeem dat bovendien véél beter klinkt dan welke soundbar ook.
Ik zie het zelf niet als goedpraten, meer erbij neerleggen dat dit soort praktijken plaatsvinden.

Beetje hetzelfde verhaal als Windows 10 gebruiken. Je kan inmiddels een aantal privacy settings aanpassen, maar die eerste introductie was verre van netjes.

Het probleem in deze is ook dat er gewoon weinig alternatieven zijn - zoals eerder gemeld- . Als je kan uitwijken naar een leverancier die deze zaken niet uitvoert dan kan je je ongenoegen uiten met je portemonnee. Dat is hier niet aan de orde.
Samsung en LG domineren de televisie markt. LG heeft zelfs een monopolie op OLED. ( hoewel voor het smart gedeelte er wel alternatieven komen, maar in de vorm van Sony en Panasonic. Beiden ook al bezig met reclame op een soortgelijke manier naar mijn weten )

Mijn idee blijft : als het echt misbruikt gaat worden dan zoeken naar manieren om de reclames te blokkeren. Dat of fabrikanten zouden door wetgeving geforceerd moeten worden om dit soort praktijken weg te laten. Andere oplossing voorzie ik op dit moment niet.
Volgens mij heeft de 950V geen reclame zoals bij dit model wordt bedoeld. Dat, samen met de 3D, was een reden om voor de 950V te gaan.

Je hebt waarschijlijk weinig last van de reclame als je externe mediaboxen hebt zoals bij glasvezelTV en mediaspelers. Toch vind ik het niet kunnen dat je met deze prijs reclame krijgt. Kijk, als een TV < 750 kost kijk ik er anders naar.

Ik vraag me wel af wat er gebeurd als je de TV niet op het internet aansluit.
Toch heeft de 950V reclame mogelijkheden , want het tonen gebeurd wel - via de store -

Wanneer een tv niet aangesloten is op het internet dan kunnen er uiteraard geen reclames getoond worden. Echter dan kan je ook niet gebruik maken van de smartfuncties, online apps, store etc.
Er zijn mensen die in de router de websites blokkeren waarnaar de client verwijst. Op die manier krijg je geen reclame , maar gebruik je wel de smartfuncties.

Zelf geen ervaring mee, daar ik nog geen last ondervonden heb ga ik vooralsnog geen moeite doen daarvoor.
Principieel hebben we ook recht op een Smart TV zonder reclame en zonder privacy schending. Het gaat toch heel ver dat wij onze privacy moeten inleveren om de functionaliteiten van de TV te kunnen benutten. Ik vind het zelfs belachelijk dat de EU nog geen vinger uit heeft gestoken om hier in te grijpen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 25 juli 2024 10:11]

Als je daar je keuze van af laat hangen van een reclame die je misschien enkele keren zal zien, kun je beter een tv halen zonder enige smart OS.
Dit apparaat kost meer dan 5000 euro, dan is het toch niet teveel gevraagd om niet lastig gevallen te worden met advertenties? Hoe halen ze het in hun hoofd om dat te doen?
Wat is dat voor onzin? Reclame hoort gewoon niet thuis in een TV, laat staan eentje die zo duur is als deze! Reclame hoort op gratis websites en gratis kranten, niet in peperdure apparaten.

Ik begrijp niet dat mensen dit soort onzin accepteren. Waarom zou LG het recht hebben om ongewenst reclames te tonen op mijn apparaat? Als ik het ding gratis kreeg zou dat prima zijn maar dat is uiteraard niet het geval.
Helaas is reclame op televisies een trend die zich aan het doorzetten is, aangezien vrijwel alle grote fabrikanten dit aan het doen zijn (Samsung, Sony, Phillips en dus ook LG).

Het is vanuit fabrikanten zeker begrijpelijk dat ze dit doen. In plaats van eenmaling 5k cashen op een TV en hierna wordt de komende 5 jaar of meer niks verdiend op deze televisies.

Reclame tonen op televisies biedt fabrikanten echter een meer vaste bron van inkomsten. Vast inkomen is voor een bedrijf altijd lekker om te hebben.

Ik denk daarom dat reclame in televisiesoftware voorlopig niet gaat verdwijnen. Ik lees hier meerdere comments waarin een medetweakers zeggen dat de hoeveelheid reclame op dit moment nog zeer onopvallend is.

De vraag blijft echter wat voor gevolgen deze trend in de toekomst zal hebben. Fabrikanten zullen waarschijnlijk steeds meer reclame willen tonen, maar vooral ook meer doelgerichte reclames. Om dit te bereiken zal het niet ondenkbaar zijn dat fabrikanten data willen gaan verzamelen over jouw kijkgedrag.

Dan komen we uiteindelijk weer op de welbekende privacykwestie uit ben ik bang.

edit: 5k is geen directe winst natuurlijk, maar het gaat om het idee dat er eenmalig een bedrag binnenkomt voor de fabrikanten i.p.v. vast inkomen.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 25 juli 2024 10:11]

Beetje jammer dat de discussie over een nieuw product wederom alleen maar gaat om het feit of er wel of niet reclame wordt getoond. Ten eerste is een melding over content die al op de tv staat en ten tweede meldt praktisch iedereen dat ze er niet meer geconfronteerd worden.

Elke Smart tv heeft iets dergelijks maar alleen hier wordt er fel over gediscusseerd.
Ik ben het volledig met je eens. Er zijn natuurlijk veel meer aspecten dan 'wordt er reclame in de software getoond'.

Het is alleen wel een erg controversiele ontwikkeling die verglijkbaar is met de acties van Microsoft die 'reclame' maakt voor Edge in Win 10 en voor Onedrive in de file explorer.

Er is hier een trenddiscussie op gang gekomen die verder gaat dan alleen deze TV. Misschien is dit een beter onderwerp om op het GoT te zetten.

Wat betreft de TV is de conclusie die @Sim en de rest van redactie maken duidelijk:

Een nieuwe iteratie van een prima OLED TV. De prijs is wat aan de hoge kant.
Bedankt voor je reactie. Ik wil hiermee ook zeker niet dit merk verdedigen of dit specifieke model maar aangezien ik de tv recensies graag lees viel het me op dat de discussie over 'reclame' bij moderne LG tv's vele malen meer aanwezig is dan bij andere merken.
Voor dat laatste, gerichte reclame, houdt LG ook de deur al open (in webOS 3.5 in elk geval); bij de eerste keer opstarten van de tv moet je verschillende voorwaarden accepteren. Op het laatst kun je dan ook aangeven of LG je data mag gebruiken voor gepersonaliseerde reclame's. Je kunt dit (tot nu toe) wel weigeren, met de melding dat je dan alsnog reclame te zien kan krijgen maar dat die niet gepersonaliseerd zal zijn. Maar zoals ik eerder aangaf heb ik op die Netflix banner na nog geen reclame voorbij zien komen.
"Ik begrijp niet dat mensen dit soort onzin accepteren. Waarom zou LG het recht hebben om ongewenst reclames te tonen op mijn apparaat?"

Simpel dus. Als je Oled wilt kijken heb je ook geen keuze. Aangezien de reclame ook nagenoeg praktisch nooit zichtbaar is -tot op heden dan in elk geval - ( lees: na 1 jaar gebruik heb ik alleen reclame gezien in de store van LG welgeteld een aantal minuten ) , nemen veel mensen het voor lief.

Zelf vind ik overigens ook het principe ook belangrijk ( DAT ze reclame KUNNEN tonen is al zorgwekkend, het feit dat het nagenoeg niet aanwezig zijn wil namelijk niet zegen dat dat in de toekomst zo blijft ). Alleen zelfs bij mij wegen deze principe's niet op tegen andere afwegingen:
De afwegingen zijnde dat ik Oled kijken prettiger vind dan kijken op een traditionele lcd scherm. Kwaliteit is gewoon beter en het beeld is rustiger.
Daarnaast zijn er geen merken/schermen die ik overweg die GEEN reclame kunnen tonen. Dus (goede) alternatieven zijn er niet.
Het is waar je je druk over wil maken. First world problems.
Anoniem: 129295 @EnigmaNL10 mei 2017 21:11
Op de 6 serie kan je het gewoon uitvinken hoor...problem solved.
Tja.....ik irriteer me ook altijd aan rokers die bij mij in de buurt roken. Kies ik toch echt niet zelf voor. Bij een dergelijk geprijsde TV zou je toch verwachten dat je reclame boodschappen bv "uit" zou kunnen zetten. En dat je iets terug krijgt voor die reclame boodschappen wat je anders niet zou hebben

Overigens op mijn C6 ook nooit heel opvallend reclame gezien behalve af en toe iets van een film of game uit de content store. Nog niet storend in ieder geval
Inderdaad een bizarre keuze om bij zo'n duur apparaat reclames te laten zien. Voor de rest is het wel een pracht apparaat, wat nog wel een beste deuk in de portemonnee kan maken :)
Ik heb nog geen reclame gezien op mijn C7 die ik nu ruim anderhalve maand in gebruik heb. Maar ehm, veel succes met een tv vinden zonder reclame tegenwoordig. Kun je Samsung, Philips en Sony ook afschrijven.
Ik heb mijn C7 nu anderhalve week en ook nog niks van reclame gezien. Dus als het er al is is het erg onopvallend.
Ik zie het ook op foto's en videos (in deze review zelfs op deze foto: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001495297.jpeg ) van deze reeks en vorige reeks OLED's en moet zeggen dat ik er ook niet van gecharmeerd ben dat het blijkbaar niet genoeg is om gewoon te betalen voor mijn TV.
Nu is dit een reclame voor gratis netflix i.c.m. deze TV, maar wat als je deze reclame accepteert, verdwijnt deze dan, of komt er wat anders? Kun je deze uberhaupt laten verdwijnen als je geen netflix wilt?
Nu rust de vraag, is het reclame als je iets cadeau krijgt bij aanschaf van het toestel?

Na het opzoeken van de tekst uit de foto kom ik namelijk uit op de website van LG en het gaat hier om een promotie waarbij je 3 maanden gratis Netflix krijgt.

Zie ook: http://www.lg.com/nl/tv/netflix/netflix.jsp
Anoniem: 1322 @Rufals9 mei 2017 12:32
Het is natuurlijk hetzelfde als 'crapware' en voorgeïnstalleerde proef software (trial). Zolang het maar eenvoudig te verwijderen is vind ik het geen probleem. Het moet natuurlijk daarna niet automatisch terugkomen.... Ik kijk naar jou, Windows 10! Met je candycrush zooi...
Aha, die Netflix 'banner' had ik inderdaad wel gezien, maar niet als reclame gekenmerkt omdat het meer een promotie is die hoort bij de tv die je gekocht hebt. Ik zal vanavond eens die drie gratis maanden claimen (mits dat kan als je al Netflix hebt) en kijken wat er dan op die plaats komt te staan.
Nope, ik heb ook (nog) geen reclame zien verschijnen op de C7.

Sowieso zou het bij jou grijze reclame zijn i.p.v. zwart ;) (omruilen dat ding!)
Mijn LG OLED55B6V ook geen reclame
Ook niet in de webOS-interface links in het beeld zoals hier: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001495297.jpeg ?
Nee, bij mij staat daar gewoon LG content store
Oké, dat valt inderdaad wel mee. In feite is dit natuurlijk ook reclame voor hun store, terwijl deze duidelijk in de onderste balk tussen de verschillende apps kan staat of zelfs staat. 't Grappige is dat je op officiele perskit plaatjes van LG je dus ook nooit deze reclameuitingen op beeld ziet met de tekst dat je Netflix gratis krijgt. Ook geen store icoon of wat dan ook.
Inderdaad zelfde model en afgelopen half jaar nog nooit reclame gezien. Leuk dat iedereen dit zo negatief ziet maar zelf geen ervaring ermee heeft.
Welke reclame heb jij het over dan? Ik heb tot nu toe geen reclame gezien van LG... wanneer of hoe zie je dat dan?
Anoniem: 146599 @Boeteloes9 mei 2017 21:43
Aangezien ik momenteel geen LG heb, reageer ik op de tekst in de review die stelt dat er in het menu reclame wordt getoond.
Aha op die manier. Ik kan vanuit mijn ervaring meedelen dat ik nul keer reclame heb gezien tot nu toe, dus snap dan niet helemaal waar tweakers dat op baseerd. Wellicht alleen van toepassing op de E7, alhoewel dat dan erg vaag zou zijn
Precies. Vanaf daar wist ik genoeg, en ben ik opgehouden met verder lezen.
Zit die reclame alleen in het smart-gedeelte, of ook in de gewone menu's?
Ik heb met mijn B6 ook geen reclames gezien en is mij ook nog nooit opgevallen. Zojuist pas gezien waar die reclame zou moeten staan. Haha ik kan mij daar ook totaal niet druk om maken, in dat scherm zit ik zn 2 sec per dag.
Ik heb een LG 55EG910 weliswaar een Oled model van ongeveer 1,5 jaar oud. Ook ik krijg soms reclame met sommige acties. Bijv bij het openen van de LG store en soms op de homescreen.
Heb t zelfde tv maar reclame is me nog niet opgevallen. Ik gebruik de store ook nauwelijks
Bij vrijwel elke tv review van het afgelopen jaar is de 'reclame' reactie de top comment. Kortom, vind maar een tv die het niet heeft.
Anoniem: 146599 @Pepper929 mei 2017 21:51
Dat zal waarschjnlijk ook idd steeds lastiger worden, neemt niet weg dat "gewillig" accepteren hiervan mij nu eenmaal niet ligt. Daarbij hoe invasiever de reclame wordt , hoe meer het mij gaat ergeren.

Er komt en punt waarbij ik idd als alternatief een blackhole DNS hier neerzet om dat af te gaan vangen, met als gevolg dat ook de websites die verantwoordelijk met de reclame uitingen omgaan en die ik op mijn whitelist heb staan de dupe hiervan gaan worden ( en ja ik weet het mijn mening is maar een druppeltje op de gloeiende plaat, maar toch).
Wel bijzonder dat dit niet als negatief punt is opgevoerd. In de video komt dit item namelijk helemaal niet aan bod (of ik heb toevallig net dat stukje zitten slapen?)
Dat is inderdaad, zeker gezien de prijs, een minpunt. Als de fabrikanten de consumenten nu keuze geven in wel of geen reclame en afhankelijk daarvan de prijs aanpassen (bv: TV met reclame 500 euro goedkoper) dan zou ik er nog in kunnen komen maar als ik maar dan 5000 euro voor een tv moet betalen verwacht ik niet dat ik om de haverklap reclame krijg. Lijkt me dat LG dan al voldoende heeft verdiend aan mij.
Zou mooi zijn als er eenzelfde OLED als soort van "budget" model zonder speakers komt. Gebruik toch m'n Sonos voor geluid.

Lijkt me echt fantastisch zo'n tv.
Komt mooi uit voor je, want die is er. De C7 is hetzelfde kwa beeld minus dus de soundbar.
Nice. Op de LG site 3999 dollar en in NL 4999 euro in 65inch :X

Beetje leuke inruil voor m'n Samsung 65hu7500 zou dan mooi zijn :)
Tja 21% BTW he... dus dat klopt aardig met die US prijs exclusief sales tax.
Sonos voor geluid betekent geen ondersteuning voor DTS, Dolby Digital +, DTS-HD, Dolby True-HD, Atmos en andere lossless formaten. Niet echt een goede keuze.
Voor mij een prima keuze. Zeker icm de subwoofer en Play 1's :)
Het lijkt af en toe wel of de hele wereld gek is. 5000 euro voor een beeldscherm....even serieus wie kan en wil dat betalen? Dit moet gewoon een zeer kleine groep mensen zijn. Ik ben nu een maand opzoek naar een tv maar meer dan 1000 euro is gewoon van de zotte.
Dan moet je ook niet kijken naar het E7 model, maar de B7 of bij gebrek daaraan de C7. Via verkopers genoemd in het \[Prijs-discussie] OLED Televisies prijsdiscussietopic kun je die voor een betere prijs dan in de pricewatch kopen. Overigens is de B6, het budgetmodel van vorig jaar ook nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Voor ~€1600 kan die van jou zijn.

Moet je jezelf wel de vraag stellen of een oled tv jou 1,6x jouw budget waard is. Of genoegen nemen met een ouder type / full HD oled scherm. Die zijn over het algemeen al verkrijgbaar voor 1000-1200 euro. Dat komt meer in de buurt niet? Maar dan mis je wel 4k HDR.
Zat mensen die dat kunnen betalen, zoveel geld is 5k nou ook weer niet.

Hoeveel mensen dat willen betalen? Genoeg. Niet de overgrote meerderheid maar daar is dit product dan ook niet voor bedoeld. Net zoals een Ferrari begint bij 300k en niet 30k.

Wel goed om te horen dat het paneel en beeldverwerking chip in alle 2017 modellen hetzelfde zijn. In theorie zou je met het goedkoopste model dus net zo goed uit moeten zijn minus design, bouwkwaliteit etc.
Zoveel geld is 5k ook weer niet.... 8)7
Ik moet zeggen ik vind Oled echt wel meer dan 1000e waard. (Maar als je geen 4k hoeft heb je voor de helft van het geld ook een goeie 2e hands plasma).
Er zijn ook mensen die 20K neertellen voor speakers. Dat kunnen mensen met geld zijn , maar ook mensen die er jaren voor sparen en dan hopen dat hun investering lang mee gaat.

5000 euro voor een tv is een introductieprijs. Die zakt wel en meestal vrij hard ook.
4K OLeds vind je inmiddels ook voor minder dan 2000 euro als je genoegen neemt met een wat ouder model.
Als je weer anders rekent dan gaat een gemiddelde tv toch wel 10.000-20.000 kijkuren mee.
5.000/10 a 20K. Dan heb je het over 0,50 -0,25 eurocent per uur entertainment. ( moet je dan wel weer kabel of netflix abbo bij optellen ). Enfin er zijn aanzienlijk duurdere hobbies dan een beetje fatsoenlijk tv kijken...

[Reactie gewijzigd door morten op 25 juli 2024 10:11]

*zucht van verlichting* hoef ik mn E6 nog niet bij het grof vuil te zetten.

Te lezen valt dat LG 'ernaar streeft alle hdr standaarden te ondersteunen met firmware updates'.. hoe zit dat met de versie van 2016 dan? Zijn ze die nu alweer vergeten?

[Reactie gewijzigd door vincentvdvelde op 25 juli 2024 10:11]

Die zijn ze vergeten en de update naar 3.5 gaat waarschijnlijk niet meer komen. Dit is wel een nadeel van LG, de 2.0 versies kregen ook de belofte om naar 3.0 te updaten, nooit gebeurd, nu de 2016 modellen die geen update naar 3.5 krijgen. Jammer van de korte support.
Zelf trotse bezitter van een B6 en kijk ook uit naar de vernieuwde updates. Laatst werd nog aangegeven dat de 2016 OLED modellen ook HLG ondersteuning krijgen.

"All 2016 OLEDs will receive the firmware update, meaning B6, C6, E6 and G6. In addition, LG will make the update available to the 2016 ‘Super UHD’ LCDs, meaning UH95, UH85 and UH77."

Bron:
http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1484051855
Ik zit in hetzelfde schuitje, maar deze belofte deden zo ook bij de 2015 modellen en die is er nooit gekomen. Op verschillende duitse fora wordt gesproken dat mensen denken te weten dat de update er niet gaat komen voor de 2016 modellen, even afwachten dus maar ik heb er een hard hoofd in.
In 2015 werd nog HDR10 getoond en daarna Dolby Vision. Gezien voor Dolby Vision je een hardware module nodig hebt kan ik het goed begrijpen dat een software update überhaupt niet kan.

Tot dusver weet ik niet of HLG hard- of software matig is. Dat laatste is waar ik op hoop. HFR zou er tevens voor zorgen dat het mogelijk is om 100fps te ontvangen. Gezien de responsetijd van een pixel bij OLED 0.1ms is lijkt het mij mogelijk dit uit te voeren met een update.

Interessant artikel hierover:
http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1473185035
2006? Dat is 11 jaar geleden! Je bedoelt hopelijk 2016?
LG (en bedrijven in het algemeen) kennende zullen de oude modellen vast geen update krijgen want reden "x".

Ik hoop het wel maar we gaan het merken. Voor mij maakt HLG niet heel veel uit. Ikzelf kijk nauwelijks tot geen TV en als men in Nederland met HLG gaat uitzenden zijn we vast weer 10 jaar verder.

Oppakken van nieuwe techniek gaat altijd zo langzaam hier.
De reden staat al in het artikel. Op de een of andere manier zien ze de SoC als deel van het OS. Of zoiets.
Dan ben ik toch wel blij met loewe die de tv's nogsteeds blijft updated ookal zijn ze al x jaar oud.

en als je in de beta test van loewe zit bijna wekelijks updates, zelfs met nieuwe futures.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 25 juli 2024 10:11]

Waarom zou je hem bij het grofvuil moeten zetten als de E7 beter zou zijn geweest? Je bent toch niet verplicht op te upgraden, zeker niet als je gewoon tevreden bent met je E6?
Laat vincent toch doen.
ipv kritiek te leveren zou je beter een helpend handje toe reiken.
Vincent , indien je die dit jaar je E6 bij het grof huisvuil zet, wil ik gerust helpen en voor ophaal dienst spelen :)

voila zo zijn we beide wat duurzamer bezig :)
haha jij begrijpt me :-) de E6 is fantastisch, maar voor 5k zet m wel bij het grof vuil.. hebben we een deal?
Was ook een beetje mijn gedachte. Hier passeren vooral de dure tv's. Super leuk voor jullie om te reviewen, maar ik denk dat de gemiddelde persoon eerder een tv-toestel zoekt tussen de 500 en de 1500 euro.

Bij fototoestellen en computers wordt er wel regelmatig in verschillende prijscategorieen gewerkt.

Wat koop ik als ik maar 1000 euro budget heb en me een nieuwe tv wil aanschaffen?
Door zulke reviews weet je wat er over 1 tot 2 jaar in 2k tv's zit
Eindelijk dan een oled tv met een lage inputlag! Ik vind oled fantastisch, maar ik scrol altijd meteen naar de input lag om te kijken of het in theorie mijn Sony w9 zou kunnen vervangen. Altijd een grote teleurstelling, tot nu!

Helaas nog veel te duur voor mij.
De B6 zit tegenwoordig ook op 30ms (na updates). Die is lekker in prijs aan het zakken.
Zelfs als beste game televisie van 2016 verkozen!

Bron:
http://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-usage/hdr-gaming
Afhankelijk van je budget kan je altijd de b6 nog overwegen. Wil je ook dat heldere beelden er echt uitspringen overweeg gerust de xe90 van Sony.
31 MS inputlag ongeacht de input.

Xe90 heedt een Full array scherm en is na oled het best voor je contrast. Echter kan deze tv wel helderder. Momenteel door rtings al als beste midrange tv verkozen.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 25 juli 2024 10:11]

Een 55 inch b7 gebruikt dezelfde SoC als deze E7, en gaat hopelijk rond de 2500 euro kosten. Dat is al heel wat meer betaalbaar!

[Reactie gewijzigd door Arrahant op 25 juli 2024 10:11]

Anoniem: 129295 @Arrahant10 mei 2017 21:15
55B7 kost 2250 euro
Wat is je bron? Voor die prijs pik ik em gelijk op.
Anoniem: 129295 @Arrahant13 mei 2017 21:46
Denk zelfs nog iets goedkoper, zoek even in het forum "prijsdiscussie Oled tv"
En de C7 natuurlijk,de B7 is hier niet beschikbaar. 2150 euro...Bedank me later maar 😀

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 129295 op 25 juli 2024 10:11]

Anoniem: 131608 9 mei 2017 07:22
Hoe zit dat nu met de dode pixel garantie op dit soort, prijzige, toestellen?
Ik lees regelmatig in de verschillende fora dat kopers een OLED TV met af-fabriek dode pixels hebben, of dat deze zich na een tijdje ontwikkelen. LG verschuilt zich dan achter de dode pixel regelgeving.

Ik persoonlijk vind een dode, of stuck-at, pixel een productie fout en zou je als klant niet moeten accepteren. Maar nog steeds denken de fabrikanten daar anders over. Voor dit soort dure TV's onacceptabel.

Voor mij is dat een echte show stopper. Ik wil geen gezeur over dode pixels, maar gewoon een TV zonder defecten. Voorlopig dus nog maar verder met mijn plasma TV. Een LCD TV komt er bij mij hoe dan ook niet in, of dat nu LED, QLED of wat voor andere marketing naam dan ook is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131608 op 25 juli 2024 10:11]

Sowieso geen ramp natuurlijk om gewoon lekker op je plasma te blijven!? Die TV's hebben nu nog steeds een betere beeldkwaliteit dan de meeste LCD's/LED's, en voor een uitstekende 42 inch Panasonic Plasma betaalde je 'maar' 800-900 euro ofzo, ipv de idiote prijzen die je nu voor OLED en top-modellen met LCD-panelen betaalt...

Het blijft jammer dat het grote publiek nooit aan de plasma durfde/wilde, en de techniek gedumpt is, want qua prijs/kwaliteit was dat gewoon geweldig.
Dat de techniek gedumpt is heeft puur en alleen te maken met het kostenplaatje om UHD te realiseren op een plasma paneel.
Mjah, wat mij betreft hadden ze met Plasma op 1080p mogen blijven, en dan gewoon vertrouwen op de andere specifieke kwaliteiten.
Mij zul je niet horen klagen hoor om op plasma 1080p te kijken. Zal vast veel beter uitzien dan vele cheap ass 4k lcd's.
Ik had een ook een plasma (Panasonic VT60), maar ik begon me op een gegeven moment te storen aan de "knipperende pixels" bij donkere kleuren/schaduwpartijen.
Je kan bij de meeste winkels tegen een klein bedrag pixel garantie krijgen.
ik had het met mijn B6 gedaan.

Maar of je het nodig hebt.. De pixels zijn al zo klein dat je er echt op moet zitten wil je het zien.

Plasma heeft weer andere nadelen die wel storen
Pixelgarantie is eigenlijk belachelijk, het zou gewoon onder reguliere garantie moeten vallen. Daarnaast is die extra pixel garantie meestal ook slechts voor 1 of 2 maanden om de echt slechte schermen eruit te halen.

Overigens, in een rechtszaak krijg je altijd pixel garantie maar het is maar de vraag of je het waard vind. Dat komt omdat de consument niet goed ingelicht word, er staat namelijk nergens duidelijk vermeld dat het product bij aanschaf reeds defecte pixels kan hebben of deze naar verloop van tijd kunnen ontstaan. Je moet heel diep graven in de boekjes die je pas kan inzien als de doos geopend is om het te vinden.

Zelf met een laptop na een week een pixel gehad die blauw bleef. De winkel was wel "coulant" en liet mij achteraf de pixelgarantie nog aanschaffen. (ook omdat ik hem anders gewoon had terug gestuurd) Je zou zeggen dat de pixels van een fullHD 13 inch scherm zo klein zijn dat het niet opvalt maar het irriteerde mateloos kan ik je zeggen. Je blijft het zien, een pixel van deze 65 inch tv zal groter zijn en dus net zo goed opvallen als die op een fel kleurtje blijft hangen.
Mijn eigen ervaring is dat LG redelijk netjes reageert. Ik had een probleem met mijn OLED en een rode (actieve/stuck) pixel binnen een maand gebruik. LG heeft daarop het hele paneel vervangen.
Er zijn inderdaad wel meer mensen met problemen met hun paneel , maar in de regel wordt het wel adequaat opgepakt van wat ik lees op de diverse forums.

Persoonlijk heb ik geen moment spijt van mijn investering in een Oled scherm.
Ten opzichte van plasma tv's geeft het een veel rustiger beeld voor de ogen.
Kan persoonlijk zijn maar langere tijden tv kijken/gamen gaat mij veel beter af met Oled dan met plasma/lCD.
Plasma kent ook geen 4K en vooral het gebrek van HDR is toch wel een gemis.
Toch jammer dat er geen 3D meer op zit, ik gebruik het best vaak op mijn 930V. Wat ik merk is dat het OLED paneel aan de voorkant best veel warmte uitstraalt. Is dat nog steeds zo? En hoe warm wordt een paneel eigenlijk. Het is met hand op afstand goed te voelen.. Denk dat ik volgende keer toch voor Philips ga, ivm Ambilight. Hier behalve dreamscreen weinig op kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 25 juli 2024 10:11]

Ik heb een ambilight tv gehad voor mijn huidige, maar vond het, nadat de nieuwigheid er af was, niet veel toevoegen aan de kijk ervaring. Die rust die je krijgt voor je ogen bereik je ook door een zwak lampje achter je tv te zetten. Ja de lamp kleurt niet mee, maar de kijk ervaring is exact hetzelfde. Bovendien ben je ook van de rare bedrijfspraktijken van tpvision af dan
Ik heb anders zeer goede ervaringen met dreamscreen. De 4k variant is recentelijk op Kickstarter gezet. Ik zou me daarom ook niet vastpinnen aan Philips voor ambilight.
Bedankt voor de tip, ik ga even kijken, heb je zelf een Dreamscreen? Verkoop je die omdat je gaat updaten of? Hoe is het met meerdere apparaten (HDMI ingangen)? Heb je een geschreven review?
Ik heb mijn dreamscreen achterop een 4 jaar oude 42 inch LG scherm hangen. Ik ga geen nieuwe tv kopen, dus die hangt er zeker nog een jaar op. Wat ik hieronder schrijf gaat over mijn ervaring met de eerste dreamscreen en niet de 4k dreamscreen die binnenkort uit komt (daar heb ik mij niet in verdiept)

De dreamscreen heeft een HDMI ingang en een HDMI output welke op de TV is aangesloten. In mijn geval is op de HDMI ingang mijn receiver aangesloten waarop alle apparatuur is aangesloten. Daardoor heb ik met alles ambilight TENZIJ ik de smartTV zou gebruiken of zou werken met een smartcard. In die gevallen heb je geen ambilight.

Heb je geen receiver, dan kan je er inderdaad maar 1 apparaat op aansluiten, maar wellicht zijn daar ook andere oplossingen voor. Je kan die ontwikkelaar overigens alles vragen en hij gaf mij altijd snel en volledig antwoord op mijn vragen (via kickstarter).

Zo ver ik kan beoordelen veranderen de kleuren snel en goed. Enige waar ik niet over te spreken was, was de kwaliteit van de meegeleverde kabels. Al met al ben ik er tevreden mee.
Bedankt voor je antwoord, ik ga tot juli wachten en een 4K bestellen. Ik weet nog niet welke set ik nu precies nodig ben, mijn TV ondersteunt geen 4K maar wil wel toekomst proof zijn.

Groet!
Anoniem: 1322 @Macboe9 mei 2017 12:48
Je kunt zelf een andere HDMI splitter kopen met meerdere ingangen. Ik heb zelf ook een dreamscreen en vind het echt de moeite waard. Check de nieuwe kickstarter, deze heeft meerdere ingangen en zelfs een aantal losse lampen (mocht je het budget hebben).
https://www.kickstarter.c...-backlighting-for-any-hdm
Dit had dan ook als negatief punt terug moeten komen.
Je kan voor of tegenstander zijn, feit blijft dat er nu een feature uit gehaald is.
In tegenstelling tot wat mensen denken zijn er best een aantal manieren waarop je 3D kan gebruiken (ook buiten films om).
Dat LG's OLED ook de beste manier was om 3D te ervaren maakt het ook extra jammer.
Idd en helemaal voor dit soort bedragen. Sorry maar ben dan ook aardig teleurgesteld in dat veel fabrikanten voor tv 3d laten vallen. Wordt steeds makkelijker qua keuze om nu voor een mooie beamer te gaan.

Persoonlijk zou ik graag is wat meer willen zien omtrent dolby vision 3d e.d. Bril vrije technieken.

[Reactie gewijzigd door Lancher op 25 juli 2024 10:11]

Heeft iemand ervaring met deze TV's (ook het oudere model) en de stevigheid? Ik ben wat huiverig dat als het kroost een keer een houten autotje, duplo blokjes of wat dan ook tegen het scherm gooit dat ie stuk gaat. Het ding lijkt zo flinterdun.

Dat tov mijn Pioneer plasma, dat ding is bijna 10cm dik en onverwostbaar.
Zeker ervaring mee, ik heb de E6 65". de TV is inderdaad flinterdun en staat stabiel, maar is uiterst kwetsbaar. ik kan me heel goed voorstellen dat kinderen als ze er tegenaan botsen deze makkelijk kan omvallen. ik ben er zelf dan ook uiterst voorzichtig mee.
Thanks. Dan blijf ik nog maar even bij de Pioneer :(
Anoniem: 904103 @Tozz10 mei 2017 01:08
Heel veel mensen op het forum ja. ;) En ik heb zelf een pioneer plasma, daar moet je ook echt geen speelgoed tegenaan gaan gooien hoor, want dan krijg je gewoon beschadigingen op het scherm.
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom het eindoordeel uitkomt op een 8,5.

Jammer dat 3D niet meer wordt ondersteund. Of dat echt een gemis is, moet ieder voor zich uitmaken. Buiten dat feit zie ik alleen maar lovende woorden over vrijwel alle aspecten van deze tv.

Dat de helderheid van het scherm niet mee kan met die van de laatste generatie LCD's of QLEDs is inherent aan de techniek. De helderheid is ruimschoots voldoende om in een normale verlichte of zelfs flink verlichte ruimte te genieten van het prachtige beeld. Wil je optimaal genieten van HDR, dan kan je de ruimte inderdaad wat verduisteren.

Verder grijpt de ABL veel minder snel in, waardoor je perceptie van de helderheid van het beeld constanter is.

Als ik alles zo afzet tegenover een LCD of QLED, dan is de beeldkwaliteit onovertroffen. Alleen op het gebied van piekhelderheid wint de QLED het, en in een enigszins verduisterde ruimte valt dit nadeel helemaal weg.

Als de (nu nog) forse aanschafprijs debet is aan de lagere beoordeling, dan vind ik dat niet in verhouding staan met de review van de G6 uit juni 2016, die bij publicatie € 7500 kostte. In die review staat: "Met een aanschafprijs van zeven en een half duizend euro valt ons reviewexemplaar ruim buiten het budget van de meeste televisiekopers, maar het is dan ook simpelweg de beste televisie van dit moment." Het lijkt me dat deze woorden ook van toepassing zijn op de in deze review besproken E7.
Anoniem: 904103 @aouwe10 mei 2017 01:06
Welk cijfer had jij gewenst dan?
Gezien de beeld- en geluidskwaliteit, en het feit dat deze tv ook volgens de reviewer verbeterd is ten opzichte van het vorige model, vind ik een lagere waardering niet kloppen. Daarnaast is de prijs bij introductie nog wel fors, maar toch € 2300 lager.

Met betrekking tot de geluidskwaliteit, leuk voor normaal tv kijken, dan hoeft niet alles via de AV-Receiver, maar deze tv verdient natuurlijk een goede surroundset.

Een 9,0 lijkt me redelijk.
Anoniem: 904103 @aouwe10 mei 2017 13:44
Vind ik een goed cijfer, maar uiteindelijk niet zo veel verschil met een 8,5. :P
Even de jackpot winnen vanavond....... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.