LG OLED55E7N Zwart Review

Hooglander1 Testpanel
13 november 2017, laatste update op 9 december 2017, 10.751 views Testpanel

LG OLED55E7N Zwart

De prachtig ontworpen OLED55E7N geeft je het allerbeste beeld en een van de beste TV-ervaringen van dit moment. De meerwaarde ten opzichte van de zijn goedkopere broertje valt echter tegen.

Pluspunten

• Prachtig OLED beeld
  • Design
  • Brede HDR ondersteuning
  • Besturing met WebOS & Magic Remote
  • Speelt probleemloos media via netwerk

Minpunten

• Prijs
  • Soundbar is niet goed genoeg
  • Veelgebruikte aansluitingen wijzen naar achteren

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Disclaimer:
Ik heb deze TV een maand in bruikleen gekregen van LG voor het maken van deze uitgebreide review en een videoreview. Dit naar aanleiding van het Tweakers Oktober Testfest.

Unboxing

De TV komt zoals alle TV's tegenwoordig in een kartonnen doos die je aan de bovenkant openmaakt en dan aan de onderkant opent zodat de TV tevoorschijn komt. Waar bij mijn Sony TV er plastic clips aan de onderkant van de doos zaten waarmee je het bovenste kartonnen deel makkelijk losmaakte, gaat dat bij LG nog gewoon met tape, maar als je dat eenmaal weet heb je de doos ook zo open.

Bovenin de doos vind je een kleiner doosje met de luxe Magic Remote er in en apart verpakt de voet van de TV. Om die voet te monteren moet je de TV plat leggen op een zacht oppervlak, want de schroeven gaan er in aan de onderkant. Dat is frappant, want in de instructies staat dat de TV eigenlijk altijd rechtop moet blijven. Dat is eenmalig even lastig, maar dat overleef je wel :)

Specificaties

Klik hier om de specificaties over te slaan

Scherm
18,5 kg
(idem zonder voet)

(56,7 mm zonder voet)

Ontwerp

Zodra de TV staat valt meteen het prachtige design op. Er zijn als het ware twee glasplaten op elkaar geplakt met het OLED scherm er tussenin. Het achterste deel steekt iets uit ten opzichte van de voorste en dat heeft een chique effect zonder opvallend te zijn. Aan de onderkant van de TV vind je de zilverkleurige soundbar die als je de voet gebruikt steunt op je kast over de hele breedte van de TV. Het totaal heeft een mooi minimalistisch uiterlijk en aangezien er gebruik wordt gemaakt van mooie materialen denk ik niet dat iemand de TV lelijk kan vinden. Enige minpuntje vind ik het verschil tussen dit 55" model en de 65" versie van de E7, het grotere broertje heeft een voet die er voor zorgt dat de TV iets omhoog komt, wat ik nog mooier vind dan dit ontwerp. Als ik echter de 65" nooit had gezien, dan was ik 100% blij geweest met de looks :)
[img]d3KdS4uR[/img]
Het bovenste 2/3e deel van de TV is in zijn geheel slechts enkele millimeters dik, het zijn letterlijk alleen de twee op elkaar geplakte glasplaten. De onderkant van de TV is wat dikker en bevat alle andere elektronica, daar vind je ook de VESA mount, die ten opzichte van de meeste televisies iets lager zit dan gebruikelijk.
[img]i0ZMeQKK[/img]
Wat zeker meetelt voor het ontwerp is de Magic Remote, bij de E7 wordt de luxe variant van de Magic Remote meegeleverd. Ik heb ook de simpelere variant een korte tijd mogen gebruiken. Hoewel de functionaliteit exact gelijk is voor beide versie's, kan ik echt de luxe variant aanraden. De matte materialen van de luxe variant zorgen er voor dat je vingerafdrukken niet terug ziet en het langere ontwerp ligt uitstekend in de hand. Zou ik de keus hebben, zou ik zeker deze variant kiezen.

Aansluitingen

De aansluitingen zijn verdeeld over twee gedeeltes aan de achterkant van de TV. Er is een deel gemonteerd zodat de kabels recht naar achteren zijn gemonteerd en een deel bereikbaar via de zijkant. Als je de voet wilt gebruiken is dit geen probleem, maar zodra je de TV wil monteren met een muurbeugel voegt dit wel onnodige ruimte toe tussen TV en muur, wat jammer is, want het doet afbreuk aan het strakke karakter van de TV.

De aansluitingen aan de zijkant bevatten het CI+ slot, 1 USB 3.0 in en 3 HDMI, waarvan ook de aansluiting compatibel met ARC. De aansluitingen die naar achteren wijzen zijn de optische audio-uit, de coax-in, de bedrade netwerkaansluiting, 2 USB 2.0 en de 4e HDMI poort. Voor mij betekend dit dat ik 3 aansluitingen heb die naar achteren wijzen tijdens dagelijks gebruik: de coax, audio-uit en de netwerkaansluiting. Gelukkig gebruik ik de TV op een kastje, waardoor het in de praktijk geen problemen oplevert, maar bij een TV in deze prijscategorie mag je mijns inziens meer verwachten.

Een ander dingetje is dat alle aansluitingen aan de ene kant zitten van de TV, maar de stroomaansluiting aan de compleet andere kant van de TV. Het is een vaste stroomkabel, die niet al te lang is (1,5 meter). Dat is wel iets om rekening mee te houden bij de plaatsing van de TV. Mocht het echt heel vervelend uitkomen voor je, dan kan je wel een klepje openmaken en zelf een langere kabel aan de tv schroeven, dit ging erg eenvoudig en je kan dit altijd herstellen mocht de TV ooit terug moeten voor een garantie-case.
[img]BK9ONhPd[/img]

Ingebruikname

De ingebruikname is iets wat je waarschijnlijk maar één keer doorloopt, maar het kan wel je ervaring bepalen van de TV. LG heeft dit echt heel goed voor elkaar. Een schattig beestje in de vorm van een "blob" begeleid je door de stappen heen. Alles wordt eenvoudig uitgelegd aan de hand van plaatjes die je selecteert met de magic remote (het koppelen is de eerste stap). Het ingewikkeldste was het instellen van de Ziggo specifieke frequenties, aangezien deze opgezocht moesten worden.

Tijdens de instel-"wizard" wordt er ook gevraagd om akkoord te gaan met een aantal terms-of-use teksten. Hoewel de gevraagde zaken wat ver kunnen gaan voor de gemiddelde Tweaker, is het prettig om te weten dat het je vrij staat om niet akkoord te gaan met bepaalde zaken. Twee zaken die bijvoorbeeld apart in te stellen zijn, zijn voice search en de (beruchte) advertenties. Ik ben met beiden niet akkoord gegaan bij het instellen van de TV en dat was geen enkel probleem. De voice search heb ik kort getest voor deze review en toen kon ik alsnog akkoord gaan, die voor advertenties heb ik nooit meer terug gezien (en de advertenties bleven achterwege)

Al met al een uitstekende ervaring waar je goed in wordt begeleid door de de LG blob figuurtjes, het is goed om te zien dat LG zo'n aandacht besteed aan een anders saai en vervelend proces.

Beeldkwaliteit

Als je kiest voor deze TV en deze review leest, dan weet je natuurlijk dat er een OLED-paneel in zit. Voor de mensen die niet exact weten wat het inhoud: deze techniek zorgt dat er geen backlight nodig is, maar dat de subpixels zelf licht weergeven, waardoor je een felle pixel direct naast een volledig zwarte pixel kan zetten zonder enige vorm van backlight bleeding (wat onoverkomelijk is bij LCD-techniek).

Ik was initieel best sceptisch, je hoort vaak allerlei beloftes bij de introductie van een nieuwe techniek en vaak valt de praktijk toch wel behoorlijk tegen. Nu heb ik wel een telefoon met een OLED-scherm, maar daarin was mij nooit een enorm verschil opgevallen. Daarom ging ik zelf ook best skeptisch deze test in. Daar moet ik echt op terugkomen. Het beeld is echt indrukwekkend en de kleurweergave en het contrast is ronduit prachtig. En waar bij een LCD het beeld er heel anders uit kan zien vanonder een hoek, is dat bij deze TV ook absoluut niet het geval.
[img]I4XbKrjJ[/img]
De OLED-techniek komt ook de kleurweergave erg ten goede en niet eens zozeer omdat de kleuren overstuurd zijn (een trucje waar Samsung nogal een handje van heeft), maar omdat het contrast een stuk groter is en de kleuren daardoor helderder op je overkomen. Uiteraard staat de TV initieel op de helderste stand, waar de kleuren ook vrij extreem zijn. Ik heb zelf al snel mijn favoriete preset gevonden: de "Expert (Bright Room)" stand. Meerdere reviews geven aan dat dat de meest "correcte" preset is en zelfs dan spatten de kleuren nog van je scherm af. Ik heb geen eigen kalibratie of meetapparatuur, wil je meer objectieve meetwaarden, dan verwijs ik je door naar de review van Tweakers zelf.
Het gebruik van glas in het scherm zorgt er voor dat het scherm behoorlijk reflecteert, vooral als de TV uitstaat is het net een spiegel (onmogelijk om foto's van te maken ;) ). Als de TV echter aan staat, valt dit reuze mee. Mijn Sony LCD TV spiegelt ook behoorlijk en daar blijft het effect ook aanwezig als de TV aan staat, bij deze LG is dat echter niet het geval. Mijn vermoeden is dat dit komt door de hoge brightness van de gebruikte techniek, waardoor de reflecties minder nadrukkelijk over komen. LG heeft voor de 2017-serie de keuze gemaakt om de 3D functionaliteit te laten vervallen, zodat de brightness nog net even iets beter uit kwam, wat mij betreft een uitstekende keuze, maar mocht je liefhebber zijn van 3D-films, dan moet je deze serie aan je voorbij laten gaan.

Na de TV een paar weken gebruikt te hebben, valt de beeldkwaliteit nog steeds elke dag op. Maar wat eigenlijk opvallender is, mijn vrouw vind dat (zonder er naar te vissen) ook. Dit is een vrouw die zegt het verschil niet te zien tussen SD en HD materiaal ook al vliegen de compression artefacts je om de oren. En dit is ook niet bij het kijken van UHD HDR materiaal, maar zelfs bij het kijken van shows op TLC. Het is simpelweg dat de beelden natuurlijker en sprankelender op je overkomen dan je gewend bent van de gemiddelde LCD TV.

Beeldverwerking

LG gebruikt hun TruMotion-techniek om beelden er vloeiender uit te laten zien dan dat ze werkelijk zijn als ze zijn opgenomen met 24 beelden per seconde. Voor de Tweaker: deze techniek kan je volledig uitzetten en genieten van het beeld zoals het is opgenomen. Ik kon mij alleen niet onttrekken aan het idee dat het beeld meer schokte dan ik gewend ben van mijn Sony TV. Geen idee of dat aan mij lag, of dat het effect word versterkt door de OLED-techniek, wel weet ik zeker dat het niet de 24p judder is die je misschien zou verwachten, daar is het echt te soepel voor. Daarom doet het mij denken dat de 24p versterkt wordt door de beeldtechniek en daardoor wat onnatuurlijk op je over kan komen. Stoor je je hier nou zelf ook aan, dan kan TruMotion hier bij helpen. De TruMotion instellingen zijn ook onderdeel van de presets waar ik het eerder over had. Tijdens mijn testen was er één nadeel aan de TruMotion en dat was was artefact-vorming in zeer snel bewegende scenes. Dit was voornamelijk zichtbaar in scenes van Planet Earth waar een steenbok erg snel van de berg afsprong. In het dagelijks gebruik blijf ik bij de presets van de TV waarbij TruMotion aanstaat. Dit geeft voor mij het prettigste beeld en los van de specifieke test waarbij je er expliciet op let heb ik geen artefact kunnen waarnemen. TruMotion aan bij de "Expert (bright room)"-preset geeft simpelweg een prettig en rustig beeld zonder het Soap-opera effect te creëren.

HDR

Een van de key features van de LG OLED serie is dat er een brede ondersteuning is voor HDR beelden. Wil je dit als consument echt helemaal zelf testen zou je eigenlijk op twee gelijke TV's naast elkaar dezelfde beelden moeten weergeven. De ene met HDR en de andere zonder. Het gebruikte paneel zorgt er namelijk al voor dat al het beeldmateriaal aanvoelt alsof er meer kleuren weergegeven worden en als je HDR demo-materiaal gebruik dan weet je zeker dat alles er op ingesteld is dat je onder de indruk raakt. Het materiaal wat ik tot nu toe heb kunnen testen laat in ieder geval zien dat de TV prachtige beelden kan weergeven van diep zwart tot aan intense kleuren, is dat dankzij HDR? Ik durf het niet te zeggen, wel is het mooi dat het materiaal wat er is, weergegeven kan worden. Dat komt omdat Dolby Vision, Rec. 2020 en Hybrid Log Gamma ondersteund worden. LG geeft zelfs aan dat er ruimte is om toekomstige standaarden te ondersteunen met software updates.

Wel durf ik te beweren dat als je het effect van HDR wilt gaan zien, dit wel de beeldtechniek is waarmee je dat effect het meeste gaat merken. De kleuren en de helderheid zijn simpelweg zo indrukwekkend ten opzichte van de LCD-techniek dat je met OLED er zeker van kan zijn dat het niet alleen een software-verhaal is, maar je het ook echt kan gaan zien op het beeld.

Audio

De E7 heeft eigenlijk maar twee pluspunten ten opzichte van zijn goedkopere broertje, de C7. Dat is dat je een luxe variant van de Magic Remote meegeleverd krijgt en dat de E7 een geïntegreerde soundbar heeft. Daarnaast is er een brede ondersteuning voor geluidsformaten, waaronder DTS, DTS-HD en Dolby Atmos. En die soundbar is ook best wel goed, misschien zelfs wel uitstekend. Wil je geen externe audio-installatie, dan is dit een prima keuze voor jou. Maar tegelijkertijd verklaar ik je compleet voor gek, want als je deze TV koopt, dan verdien je het om een deel van je budget uit te geven aan een audioinstallatie. Ik heb zelf een relatief simpele versterker en stereo speaker combinatie. En dat klinkt toch echt wel vele malen beter dan de soundbar. Voor regulier TV kijken voldoet de soundbar prima (en gelukkig kan je de audio-output met 3 klikken op de afstandsbediening aanpassen), maar zodra je een film of serie kijkt mis je echt de bas en het volle geluid wat een speakerset wel aan kan.

Wat een interessante optie zou kunnen zijn, is een optie van een apart subwoofer, die het geluid van de soundbar aanvult bij de lage tonen. Helaas is die optie er niet en dat is jammer. De meerprijs die je nu betaald voor die soundbar is het wat mij betreft niet waard, je doet jezelf dan echt tekort.
[img]3JJHuHM9[/img]

Afstandsbediening

De afstandsbediening die LG meelevert met de E7 is een luxe versie van de Magic Remote die al een paar jaar mee wordt geleverd met LG TV's. Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze vorm van bedienen en die voelt eigenlijk verrassend natuurlijk. Als je je niet bewust bent van de bewegings-feature van de afstandsbediening, dan merk je er ook weinig van. Er zitten genoeg knoppen op waar de "reguliere" gebruiker gewend mee is en de standaard features zijn daar ook heel goed mee te bedienen. Al snel zul je echter toch de bewegingsfunctionaliteit gaan gebruiken, en dan vooral bij de Smart-TV functionaliteit. Zodra je iets wilt selecteren op een scherm merk je meteen dat het bewegen eigenlijk heel eenvoudig en toch nauwkeurig is. Waar ik met mijn Sony erg veel moeite heb met de Smart-TV functies, omdat het vooral veel klikken is met de pijltjes-toetsen naar het stukje op het scherm waar je naar toe wilt, is dat nu geen enkel probleem. Het scroll-wieltje in de afstandsbediening vervult daar ook een grotere rol dan ik in eerste instantie vermoedde, omdat je daardoor snel in een lijst een andere optie kan selecteren of door een lijst met foto's of video's kan scrollen.
[img]gH68TCU9[/img]
Ook is de afstandsbediening voorzien van dedicated NetFlix en Amazon knoppen. Voor sommigen een vloek, ik vind het zelf echter niet vervelend dat ze er op zitten. Het is toch de feature die ik zo ongeveer het meeste gebruik en het maakt het makkelijk uitleggen aan gasten hoe ze bij Netflix kunnen komen. Enige wat ik jammer vind is dat er geen "TV" knop op zit waarmee je switcht naar de reguliere uitzendingen.

WebOS en mediaspeler

WebOS is het besturingssysteem van LG OLED55E7. Voor deze review, was ik eigenlijk geen fan van SmartTV's. Geef mij over het algemeen maar een goed paneel met een aantal in- en uitgangen en ik ben een happy camper. Thuis heb ik dan ook een Intel NUC naast mijn TV staan die Windows en Kodi draait. Daarop stream ik mijn media van mijn Synology NAS en daarop draait praktisch alles en je hebt nooit gedoe met bestandsformaten die je TV niet ondersteund... Tot aan nu...

De lichte Celeron die in mijn NUC zit, ondersteunt namelijk geen hevc (x265) materiaal en al zeker geen HDR. Deze TV heeft mij sterk verbaasd met de mogelijkheden die hij heeft over DLNA. Ik had de mappen op mijn Synology goed laten indexen en de LG pikt dit echt feilloos op en speelt tot nu toe alle media af die daarop te vinden is. Inclusief x265 materiaal met een grootte van 25GB/uur. HDR wordt goed herkend en het afspelen en zoeken in media gebeurt zonder enig probleem en zonder transcoding. Het enige wat ik eigenlijk nog wenste was een variant van Kodi voor WebOS die ook bijhoud wat je al gespeeld hebt, maar die is helaas niet beschikbaar.

Daarnaast ben ik erg te spreken over WebOS. Er is duidelijk goed nagedacht over de vormgeving en het navigeren door het menu. Je kan de meestgebruikte functies bereiken met 1 klik en wil je dieper de opties in dan kan dat zonder dat het actieve beeld er voor moet verdwijnen. Daarnaast is er weinig vertraging in de bediening en met het scrollwieltje op de afstandsbediening kan je ook snel je weg vinden door de menus. Al met al een goed doordacht geheel, waar de concurrent nog een puntje aan kan zuigen.

Uiteraard heb ik ook Netflix 4k uitgetest op deze TV. Hiervoor heb ik wat afleveringen bekeken van Stranger Things in het Dolby Vision formaat. Het beeld is simpelweg spectaculair, al merk je (als je er op let) alsnog wel wat compressie op. Dit merk je vooral bij donkere beelden, waar de zwarte balken echt pikzwart zijn (want OLED) is het deel in beeld vaak toch nog iets grijzig. Dat toont ook weer aan dat de kwaliteit van je bronmateriaal cruciaal is, bij minder gecomprimeerde beelden speelt dit een stuk minder.

Bediening op afstand & WebOS apps

Naast de bediening met de Magic Remote, is er ook een LG app die je kan gebruiken voor de bediening. Ik zie zelf eigenlijk maar één nuttig gebruik hiervoor en dat is als de afstandsbediening buiten handbereik ligt en je te lui bent om op te staan. De normale afstandsbediening werkt namelijk simpelweg veel prettiger en reageert sneller.

De app kan je ook gebruiken om media af te spelen op je telefoon en je scherm te laten zien op je TV. Het media afspelen werkt wel, maar niet bijster snel, vaak klik je nog een keer, waarna de TV dubbel reageert omdat je iets te ongeduldig was. Ik zelf zal veel liever een foto-album maken op mijn NAS en via DLNA de foto's benaderen.

LG heeft een Content Store aanwezig op de TV, waar je de meest noodzakelijke apps in terug kan vinden, maar tegelijkertijd ook een boel ontbreekt. YouTube, Netflix en Amazon Video zijn natuurlijk aanwezig, maar Spotify en Twitch ontbreken. En dat is dan ook meteen het moment dat je Chromecast ondersteuning echt mist. Ik kom van een Android-TV en dan vind je een snelle ingebouwde chromecast al snel vanzelfsprekend. Ik zou dan ook al snel een chromecast aanschaffen, wat dit probleem dan ook oplost. Het toont eigenlijk vooral aan dat de LG Content Store interessant is, maar op de lange termijn waarschijnlijk niet een hele grootse toekomst zal hebben.

Problemen

Het enige probleem wat ik tegengekomen ben betreft de Netflix-app. Bij het spelen van de 5.1 track kwamen alleen de linksvoor en rechtsvoor kanalen door bij mijn versterker. Toen ik de output veranderde naar de soundbar bleef dit zo, je merkte namelijk dat je stemmen (die uit de center moeten komen) niet hoorde. Ik vermoed dat dit een probleem is met de Netflix-app of met de soundtrack van de serie. Ik zal dit later updaten met een verdere analyse en kijken of dit probleem blijft bij ander materiaal. Bij streamen via DLNA of op welk andere manier van het afspelen van media werd alle audio netjes in origineel formaat doorgestuurd naar mijn versterker zoals het hoort.

Update: Bij verder gebruik blijkt dit een heel geïsoleerd probleem bij een aantal afleveringen van een Netflix serie, verder is dit issue niet teruggekomen :)

Ik ben echt lyrisch over deze TV. Het beeld is simpelweg het mooiste welke ik ooit gezien heb en maakt de beloftes van OLED, die we nu al 10 jaar aanhoren, echt honderd procent waar. Daarnaast is de bediening via WebOS en de Magic Remote erg intuïtief en speelt hij alle media af zonder enig probleem. En toch knaagt er iets... namelijk zijn goedkopere broertje de C7. Die variant heeft exact hetzelfde paneel als de E7, je hebt alleen een goedkoper uitziende afstandsbediening en geen soundbar. Waarvan ik de luxe Magic Remote het meeste zal gaan missen van de twee. De E7 vult een gat tussen de vrij extreme W7 (die je met magneten plat aan de muur plakt) en de goedkopere C7. Voor de meerprijs van de E7 (€400) zou ik een simpele receiver en speakers kopen, dan ben je hetzelfde kwijt, maar heb je meer profijt van je systeem.

Maar dat is eigenlijk ook de enige concurrentie die deze TV heeft, deze beeldkwaliteit, gecombineerd met brede ondersteuning voor HDR formaten vind je op dit moment niet ergens anders. Vind je een goede deal voor deze E7? Twijfel dan geen moment, want het vervelendste van mijn ervaring met deze TV, is dat ik hem weer zal moeten inleveren.

Heb jij ook een LG OLED55E7N Zwart?

Heb zelf onlangs een lg e6 aangeschaft en hetgeen jij vermeldt over het feit dat beelden niet altijd geheel vloeiend (lijken) te zijn viel mij ook op (en is ook de reden van mijn interesse in jouw review ;) ) . Naar mijn idee heeft dit te maken met de nagenoeg afwezige ghosting/reactietijd van een oledpaneel (1 a 2 ms). Bij 60p materiaal liggen de opeenvolgende beelden 16.67 ms uit elkaar, bij 24p is dit zelfs ruim het dubbele. Huidige lcd panelen hebben een reactietijd welke onder, of rond, de 16 ms liggen. De ghosting van deze panelen zorgt ervoor dat twee opeenvolgende beelden beter in elkaar overvloeien. De ghosting van het nieuwe beeld zit tussen de twee opeenvolgende beelden in. Bij een oledpaneel ontbreekt deze ghosting en zijn de twee opeenvolgende beelden beter van elkaar te onderscheiden. Dit resulteerd in een beeld dat minder vloeiend oogt... Misschien niet eens zozeer een mankement van het oledpaneel, de beperkingen van het bronmateriaal zijn alleen beter zichtbaar. In de praktijk pakt dit echter wel uit als een (in mijn ogen) flink nadeel. Veel films zijn namelijk in 24p opgenomen waarbij dit, zeker met het hoge contrast van een oled, opvalt. Ik vraag me daardoor achteraf toch af of ik toch niet liever een goede lcd had gehad. De beperkingen daarvan vallen slechts op in een donkere kamer en in donkere scenes. Trumotion verminderd het bovengenoemde effect en daarom heb ik het bij mijn oledtv liever aan, daar waar ik normaal uit prefereer. Het introduceert namelijk, zeker op hogere instellingen artifacts, en het zogenaamde soap-opera effect. Dat er geen soap-opera effect is ben ik dan ook niet met je eens, wel blijft dit enigzins beperkt op lagere trumotion instellingen (ik gebruik een de-judder van 3). Vraag me ook af wat motion eye care doet, zou dit het contrast rondom bewegende objecten verlagen waardoor bovengenoemd fenomeen minder waarneembaar is?
Dat klinkt als een heel plausibel verhaal eigenlijk :)

Wat betreft soap opera effect kijk ik vooral of ik mijzelf er erg aan stoor, of dat ik lelijke artefacts zie, met de default settings van de "isf bright room" zie ik dat niet echt terugkomen, terwijl ik de smoothing wel ervaar als heel erg prettig. En dat is dan eigenlijk vooral bij panningshots waar ik het erg prettig bij vind. Ik heb ook wel het idee dat als het ingewikkeld wordt, hij dan ook een stuk minder agressief probeert te interpoleren, maar daar heb ik dan weer geen moeite mee.

Al heb ik ook wel het idee dat je er aan kan wennen, als je er met je neus op zit komt het ook heftiger over dan als je gewoon ontspannen iets kijkt. Bij de hands-on op HQ kwam het veel heftiger op mij over dan bij me thuis.

Motion Eye Care past de kleuren aan zodat het minder heftig op je ogen over komt geloof ik, dat zet je dus gewoon uit ;)

[Reactie gewijzigd door Hooglander1 op 23 juli 2024 16:42]

Anoniem: 372172 13 november 2017 17:24
Mooie review :)
Mooie review.
Ik heb de E7 nu een jaar of 2 in gebruik en vraag mij nog steeds af of de TV nou altijd in de stand-by stand terecht komt na uitzetten met de afstandsbediening.
Je kan hem ook uitzetten met het joy-stickje links onder.
Sinds gisteren ontdekt dat er de TV wel degelijk een stand-by lampje heeft dat je desgewenst in het menu aan kunt zetten.

Heeft de TV dan 2 jaar in stand-by stand gestaan bij mij?
Ik heb de oudere generatie en heb Emby op de Synology geïnstalleerd. Dit integreert met Kodi, maar er is ook een client voor WebOS. Je kunt er eens naar kijken.
Mooie review, een puntje is dat je momenteel wel degelijk bij concurenten (met name Sony & Panasonic) alternatieven hebt.

Ik denk dan bij met name aan de Sony KD65-A1 en de Panasonic TX-65EZW954.

Verder heeft de B7 niet het " on-glass" design, wat je daar verder ook van mag vinden ;-)

Maar nogmaals, goede review!
Daar heb je een goed punt, dat ga ik even uitzoeken en op terugkomen :)
Anoniem: 474132 14 november 2017 19:37
Ik heb zelf de voorganger, de OLED E6, een zeer fijne tv, met mooi design. Ben juist erg tevreden met de soundbar, prima geluid en geen gedoe met AV receiver en allerhande satelliet boxen.
Dat is het ook net, de soundbar is wel oké, maar niet goed. En met zo'n investering in de beeldkwaliteit, snap ik echt niet dat je genoegen neemt met deze geluidskwaliteit. Je mist gewoon volume en diepte in het geluid.

Woon je in een gehorig appartement, dan kan het weer een prima oplossing zijn :)
Ik zou zeggen dat het geluid goed is voor een TV, misschien kan het met surround sound allemaal nog mooier maar youtube muziek klinkt prima en stemgeluid is ook goed.

Explosies e.d. kan natuurlijk altijd imposanter maar persoonlijk ben ik daar niet zo van.
De E6 is dat een 3D uitvoering?
Jazeker! Verlies je wel wat brightness mee ten opzichte van deze E7.
Juist, maar ik gebruik de 3d feature nooit, desondanks is de tv helder genoeg. Al is helderder natuurlijk altijd beter ihkv HDR performance.

Maar staar je niet blind op HDR, content en TVs zitten allemaal nog in de aanloopfase. Het is op dit moment nog een wat lege huls.
Ben ik het niet mee eens, er is meer dan genoeg HDR content te vinden. Niet alleen via de iets meer discutabele manieren, maar ook via Netflix of YouTube kan dat prima.

Of het meerwaarde heeft valt wel over te discussiëren, maar content is er zeker wel.
Hooglander : Heeft deze ook een TwinTuner (opnemen(op usb) en (andere zender) kijken tegelijk) zoals de G7 ? :?

Het is bij sommige webshops is dat namelijk best verrwarrend resp. bij beide aangegeven van wel en weer bioj sommigen niet.

En heb je toevallig steeliet en Kabel TV(ziggo digitaal ) tegelijk ? Ik zou graag weten of men zenders van beide / verschillende tuners in EEN GEZAMELIJKE zenderlijst kan zetten en zo niet moet swoitchen van tuner(zender)lijst zoals bijv. bij Samsung 7750 serie.

[Reactie gewijzigd door Dr.Jake op 23 juli 2024 16:42]

Hij heeft wel twee tuners, maar als je Ziggo hebt, dan kan hij er maar 1 tegelijk decoderen, maar ik kan wel een gecodeerd en een niet gecodeerd signaal tegelijk kijken.

Voor je tweede vraag (ik heb even gekeken naar dvb-t en dvb-c tegelijk), samen in 1 lijst gaat niet, maar wisselen van lijst gaat wel heel eenvoudig vanuit de zenderlijst, dat doe je echt in 2 seconden.
Erg fijne review, ik kan mij er helemaal in vinden. Ik zou hem bijna geschreven
kunnen hebben.....nou kan ik dat helemaal niet en jij gelukkig wel.

Top review - Top tv !
De aanwijzings gestuurde afstandsbediening feature is geweldig maar verder vind ik de vormgeving van de afstandsbediening echt vreselijk! zoals je al zei een vloek of een zegen voor verschillende mensen. Een design zoals samsung heeft zou erg gewenst zijn, die zoals samsung hem nu heeft is te gelimiteerd met al het pijltjesgedrug maar dat zou grotendeels opgelost worden als je dat combineerd met aanwijzingsstuuring. hoop dat LG dit in de toekomst oppakt. Ik heb het liefst zo min mogelijk rommeligheid en merk markeringen op mijn spullen en deze afstandbediening heeft 3 merk markeringen. wat me ook opvalt is dat er blinden markeringen op een afstandsbediening van een tv zitten, opzig een mooie touch maar ik vraag me af hoeveel blinde mensen nou tv kijken. Misschien voor deels blinden handig?

[Reactie gewijzigd door t link op 23 juli 2024 02:28]

Als de knoppen met merken er op een groot issue zijn dan heb je een lastige aan deze afstandsbediening.

Dat vind ik overigens los staan van de vormgeving.

De knoppen met reliëf zijn trouwens erg prettig, weet je meteen of je met je vinger op de goede knop zit. Dat gebruik je vaker dan je denkt.
Ik krijg deze TV morgen geleverd. Dank u Sinterkl, grote kerstelf! Maar, welke setting moet ik gebruiken voor de PS4 Pro, de HDR-setting welteverstaan? Dit is mij niet helemaal duidelijk.
Vandaag het apparaat aan mijn PC gehangen. De game modus zou genoeg moeten zijn. Je ziet snel genoeg of HDR wordt herkend aan het logo rechtsbovenin. Die kan je ook terugzien in de videoreview.