Door Sim Kranenburg

Redacteur

LG W7 picture-on-wall oled

Superdunne tv die je op de muur plakt

05-01-2017 • 07:00

171 Linkedin

pagina

Vorig jaar konden we op CES in een achterafzaaltje van LG even kijken naar een prototype van een oprolbaar oled-scherm. We hebben toen ook heel even een superplatte oled-tv gezien die op een muur was geplakt. Het scherm was met een flatcable gekoppeld aan een los kastje waarin alle aanstuurelektronica was geplaatst. Dit prototype was niet voor onze ogen bedoeld en we hebben plechtig moeten beloven dat we er niet over zouden publiceren. We zijn nu een jaar later en inmiddels is het prototype uitgegroeid tot het nieuwe topmodel van LG; de W7.

We mochten de nieuwe tv voorafgaand aan de opening van de CES in een hotelkamer in Las Vegas alvast bekijken en beluisteren. Het model dat werd getoond had een schermdiagonaal van 65", maar tijdens de persconferentie toonde LG ook al het grotere 77"-model. Het beeldpaneel is slechts 2,57mm dik en door gebruik te maken van een ophangsysteem met magneetstrips, die op de muur worden geplakt, komt het scherm op slechts 4mm van de wand te hangen.

De ontwerpers hebben alle benodigde elektronica en aansluitingen ondergebracht in een soundbar die onder het scherm op een meubel kan worden geplaatst, maar die ook aan de muur kan worden bevestigd. Voor de verbinding tussen de twee onderdelen word een speciale platte kabel gebruikt die zo'n tweehonderd aders telt. Voor het mooiste effect moet de kabel in de muur worden weggewerkt. Om dit zo netjes mogelijk te doen, en omdat de televisie vanwege de geringe dikte erg fragiel is, zal de W7 waarschijnlijk door een installateur opgehangen moeten worden.

De losse soundbar heeft vier breedbandige luidsprekers die naar voren gericht zijn en twee tweeters aan weerskanten die omhoog richting het plafond gericht zijn. Door reflectie is het zo mogelijk om geluid van boven weer te geven zonder dat er luidsprekers in of aan het plafond nodig zijn. Dit maakt de weergave van Dolby Atmos-geluid mogelijk. De twee tweeters verdwijnen in de soundbar als de tv wordt uitgeschakeld waarna twee klepjes de zo ontstane gaten afsluiten.

Deze tweeterverdwijntruc ziet er leuk uit, maar heeft verder geen enkele functie want de twee hoogweergevers hadden net zo goed in de soundbar kunnen zitten. Bovendien vonden we de toegevoegde waarde ervan voor het geluid tijdens een korte Dolby Atmos-demonstratie zeer beperkt. De tweeters voegen zeker wat ruimtelijkheid toe aan het geluid, maar op geen enkel moment tijdens de demo hadden we het idee dat er geluid van boven kwam. Ook zijn er geen surroundluidsprekers en is er geen subwoofer; zaken die de filmbeleving er flink op vooruit doen gaan. Van een volwaardige Dolby Atmos-ervaring was geen sprake, maar dat neemt niet weg dat de soundbar een prima klank heeft waar zeer goed naar te luisteren valt.

Net als de oled-modellen van vorig jaar kan de W7 hdr-weergeven. Alle huidige hdr-formaten worden ondersteund; Dolby Vision, hdr10 en hybrid log gamma. Daar zal later dit jaar nog een vierde formaat bijkomen van Technicolor. De daarvoor benodigde ondersteuning zit nu al in de hardware ingebakken, maar de softwarematige ondersteuning komt later dit jaar in de vorm van een update. De beeldkwaliteit van de Dolby Vision hdr-demo's die werden vertoond was, zoals we van oled gewend zijn, zeer overtuigend.

Om de hdr-weergave verder te verbeteren heeft LG de maximale helderheid van het paneel met ongeveer vijfentwintig procent weten te verbeteren waardoor de 1000cd/m² benaderd wordt. Wel kan deze piekhelderheid alleen behaald worden als slechts vijf procent van het paneel verlicht hoeft te worden. Als er grotere witte vlakken moeten worden weergegeven daalt de maximale helderheid geleidelijk. Bij weergave van een volledig wit scherm wordt er nog maar 150cd/m² behaald. Ook dat is overigens een verbetering van ongeveer vijfentwintig procent ten opzichte van vorig jaar.

Geen enkele LG-televisie van modeljaar 2017 zal nog 3d kunnen weergeven. Een reden voor deze keuze geeft LG niet op, maar wij hebben het vermoeden dat dit alles te maken heeft met het verhogen van de maximale helderheid ten behoeve van hdr. Het zou zelfs zo maar eens kunnen dat het verwijderen van de film met polarisatiefilters, die nodig is voor passieve 3d, bijna de gehele vijfentwintig procent verhoging van de helderheid mogelijk heeft gemaakt.

Dankzij de verbeterde helderheid is de noodzaak om te verduisteren bij het hdr-kijken afgenomen, maar voor de beste hdr-kijkervaring kun je nog altijd beter in een niet al te helder verlichte kamer kijken. Dat vinden wij zeker de moeite waard want door het enorme hoge contrast, ook op lokaal niveau, vinden wij de hdr-ervaring op een oled-televisie met afstand de beste. Voor het kijken naar normale sdr-content was de helderheid altijd al hoog genoeg.

Het is in ieder geval zeker dat de W7 in de Benelux leverbaar zal zijn, maar wanneer is op dit moment nog niet bekend. Ook zijn er nog geen officiële prijzen genoemd, maar prijzen van tussen de vijfentwintig- en dertigduizend euro voor het grote 77"-model liggen in de lijn der verwachting. Van het kleinere 65"-model weten we dat deze zeer binnenkort in de Verenigde Staten voor zo'n achtduizend dollar in de voorverkoop zal gaan. De prijs zal bij ons dus waarschijnlijk rond de achtduizend euro uitkomen. Stevige prijzen natuurlijk, maar daarvoor krijg je dan ook een tv die naast de beste beeldkwaliteit van dit moment ook nog eens een heel bijzonder uiterlijk heeft.

Reacties (171)

171
168
73
2
0
58
Wijzig sortering
Het is echt weer een mooi stukje technologie wat ze ontwikkeld hebben. Wat ik mij echter afvraag, is hoe je dit gaat doen als je een betonnen muur hebt, die magneten om het scherm te bvestigen moeten ergens zitten. En ook die flatcable, betekent dat dat ik een geul moet gaan maken in de betonnen muur? En ook voor de magneten die de tv op zijn plek houden?

P.S. nu bedenk ik me, dat je het eventueel ook als een schilderij zou kunnen ophangen aan een 'touwtje' ;)
Voorzetwandje? Hebben ze zo te zien in die hotelkamer ook gedaan... Als je 10-30k€ kan uitgeven aan een tv (ik denk dat die 8k€ te optimistisch is met de huidige dollarkoers) dan kan je ook wel iets uitgeven om hem mooi op te (laten) hangen toch?
tja, maar als je er een voorzetwantje van maakt, wat maakt het dan nog uit hoe dik die televisie werkelijk is, ik bedoel waarom zou je dan niet kiezen voor een intel nuc kastje met een wat steviger ronde kabel en een scherm van laten we zeggen 5 tot 8 mm dik, die flatcable zit er ook niet uit alsof je hem achter je behang kunt wegwerken en daarmee is het nu eigenlijk tot NULL gereduceerd, de gigantische kosten om het scherm die laatste 3 tot 5 mm dunner te maken zouden voor mij echt niet opwegen, geef mij dan liever een scherm van 8mm dik met een steviger kabel, en een complact kastje dat alles regelt, van tv versterker tot het draaien van de laatste android versie... een kastje dat ik over 2 a 3 jaar ook rustig kan vervangen door een nieuwe voor maximaal 200 euro... zo gaat mijn 2000 kostende ineens 8 jaar mee in plaats van 2, zonder dat ik 'smart'-functies misloop.
2000? En de rest bedoel je.
Helemaal mee eens. Volgens mij zien de zien de tv makers dit als een mooie reden om sneller tv's t verkopen.
Over een tijd komt weer een andere nieuwe technologie/trend en de enige manier om mee te doen is je tv weer vervangen.
2000? En de rest bedoel je.
Helemaal mee eens. Volgens mij zien de zien de tv makers dit als een mooie reden om sneller tv's t verkopen.
Over een tijd komt weer een andere nieuwe technologie/trend en de enige manier om mee te doen is je tv weer vervangen.
2000 was natuurlijk een beetje een nattevingerwerk gok, maar als je van dat minder dan 3mm dunne scherm afstapt zullen de kosten niet bepaald lineair dalen. bovendien gaf ik al aan dat ik het dan prima vind om voor +/- 200 euro een tuner / webOS / android kastje bij te kopen, als je er dan vanuit gaat dat dit steeds kastjes zijn die qua prestaties de gemiddelde smartphone / tablet / minipc volgen. dan ben je na 8 jaar gebruik dus 2800 euro kwijt...

zelfs als je er 1k bij telt, is dat nog steeds belachelijk veel goedkoper dan nu met deze tv, en de vraag is, hoelang gaat webOS op dit ding het volhouden voordat partjen als amazon prime, en netflix besluiten dat het te oud en traag is om nog ondersteunt te worden, vast geen 8 jaar.
Daarnaast lijkt het me dat je voor 30k euro's ook wel een tweetal vierkante meters uit je muur kunt laten frezen als je geen voorzetwand wil laten bouw. Kan de klusjesman meteen een sleuf voor je kabel maken en heb je voor een paar duizend en goedkope tv die dieper in je muur zit dan deze, die je over een paar jaar ook kunt vervangen door een tv van een paar duizend in plaats van weer 30k uit te moeten geven om niet akkoord te hoeven gaan met een downgrade.

Het enige nut van dit type tv is aan boord van een super- of megayacht. Daar waar je niet veel ruimte hebt en elke meter heel veel poen kost. Die zullen ook niet zo verbaasd zijn over het prijskaartje van de tv.
Een kennis van mij had al voor de eeuwwisseling een superplatte tv aan de muur. Gewoon een gat in de muur en de beeldbuis in de kamer ernaast. ;)
30K euro of een verdikte muur van 1k euro... ik weet het wel. TV in de muur bouwen en heb dit soort oplossingen al gezien. Bespaart jezelf ruim 26K euro voor dit onzin.
Dacht precies het zelfde, het is maar waar je prioriteiten liggen maar even een sleuf laten boren en af laten werken kost je hoogstens een paar honderd euro.
zoiezo snap ik de ophef niet? Wie een tv koopt van 25 a 30 k, heeft vast wel geld om even door een prof dit te laten doen...
Ik snap de ophef sowieso wel. Het is heel mooi dat je zo'n dunne TV hebt. Lekker strak ook. Oohw wacht, moet ik die kabel nog wegwerken? En een plank of schap maken voor die soundbar? Dan is zo'n strakke TV ineens een stuk minder strak. Dan kan je (wat hierboven ook al gezegd is) beter voor een iets dikkere TV gaan. Een opzetwandje is toch al bijna een must.
Gelukkig zijn er al talloze "iets dikkere" tv's met dergelijke specs te koop.

Dat is het zelfde als klagen bij de groentenboer dat hij geen karbonade verkoopt.
Daar ging het helemaal niet om? Tuurlijk zijn er zat goeie andere opties.

Het punt was dat je voor een paar duizend meer, dus een hele platte TV hebt. Dat zou de meerprijs moeten rechtvaardigen. Alleen blijkt echter dat je om het netjes af te werken, toch nog terugkomt bij wat we tot nu toe "bij elke TV doen om ze strak aan de muur te krijgen". Waardoor je een meerprijs betaald voor (in mijn ogen) een gimmick.
Het probleem met veel TV die je in de muur wilt vrezen is dat je ook nog rekening moet houden met koeling, bevestigingen en aansluitingen, waardoor je toch een redelijke diepte moet vrezen.
Ik ga geen 8000 euro betalen voor een TV, maar ik vind dit toch wel super!
Die flatcable ziet er uit als eentje die normaal intern gebruikt wordt, heel dun dus. Als je die tegen de muur plakt en daarna meeschilderd zal er vrijwel niets van te zien zijn. In de muur is mooier natuurlijk.

Maar snap ik het goed dat je dus nooit zonder die soundbar kan? Ook niet als je een externe tuner (bijv Horizon van Ziggo) gebruikt en een externe versterker? Op die dunne tv zitten natuurlijk geen hdmi en sound in/uitgangen.
Snap sowieso niet dat als je 30K voor een tv uitgeeft je genoegen neemt met een soundbar voor je geluid.

Een Ferrari met wieldoppen en 1ltr motor heb je dan......

Hoor een dikke home cinema installatie bij natuurlijk van een x aantal K.

Bij mij komt die soundbar rommel in ieder geval niet in huis....en ik ben geeneens zo rijk dat ik 30K voor een tv heb :P
zoiezo snap ik de ophef niet? Wie een tv koopt van 25 a 30 k, heeft vast wel geld om even door een prof dit te laten doen...
Zoiets zei ik gisteren ook al. Gewoon laten doen. Ik ga een maand op vakantie en als ik terugkom hangt er een tv en is alles pico bello.
Geen voorzetwandje nodig. De meeste Muren zijn hol. Gewoon twee gaten boren, en de kabel(s) met een trekveer door de muur halen.
Trek jij ff een flatkabel door een goot, bij voorkeur zonder 1 van de 200 aderen te breken.
AFAIK zijn de meeste binnenmuren niet hol, in ieder geval in mijn huis niet, tenzij je gipswandjes oid bedoeld. En ik kan iets missen, maar hoe had jij het in gedachten om bij een holle muur die trekveer weer te pakken te krijgen als je hem in het eerste gat hebt gedaan?

[Reactie gewijzigd door thegve op 5 januari 2017 10:03]

Gewoon met een platte tang of een koperdraad met een haakje. Dit heb al zo vaak gedaan, is even gepriegel maar geen onmogelijkheid. Maar holle wanden kom ik niet zo vaak tegen. In hotels en systeembouw wel maar in woonhuizen nooit.
Zoals Floor zij,
Ik heb het zelf gedaan op mijn slaapkamer door eerst twee gaten te maken in de muur, dan een touw aan mijn kabel te binden, een stuk ijzerdraad rond gebogen en door het onderste gaat gestoken, daarna het touw door het bovenste gat naar beneden laten zakken door dat rondje, en het ijzerdraad er uit te trekken.
Nu trek ik aan het touw en daar komt mijn kabel(s).

En zo'n flatkabel zou inderdaad fragiel zijn, maar ik denk wel dat die dit overleeft.
Heb ook monitor flatkabels door gaten getrokken en flink mishandeld voor mijn magic mirror. Die werken ook nog top.

Dat niet iedereen een holle wand heeft zou kunnen, maar bij mij zijn de meeste muren dubbel. (woon in een twee onder een kap).

[Reactie gewijzigd door EternalGenesis op 6 januari 2017 09:28]

De meeste muren zijn helemaal niet hol. De meeste muren zijn of van gewapend beton of van cellenbeton, afhankelijk van het type muur in verschillende diktes.
Weet niet wat voor woning jij hebt, maar mijn muren zijn niet hol. En we hebben geen gipsplaten als wanden, wat ik helemaal niet zou willen. Nu is een sleuf frezen in een betonnen of stenen muur ook geen enkel probleem. Dit stelt niets voor, alleen het netjes afwerken kost wat tijd.
Geen voorzetwandje nodig. De meeste Muren zijn hol.
Hol ? Waar woon jij ? Mijn muren zijn van beton, hard en zeker niet hol.
en aan die holle muur dan eventjes zo'n bakbeest van een tv ophangen op manetisme basis (hoe zijn die magneet strips gemonteerd? Want de tv zit strak tegen de muur aan)
Waarom zou een betonnen muur een probleem zijn? Met een boorhamer kun je ook gewoon in beton een gaatje boren.
Ik vrees dat je een frees nodig zult hebben.
Een frees zul je alleen voor de kabel weg te werken nodig hebben. Sterker nog, het lijkt erop dat je niet eens hoeft te boren om de magneetstrips aan de muur te bevestigen.
Het beeldpaneel is slechts 2,57mm dik en door gebruik te maken van een ophangsysteem met magneetstrips, die op de muur worden geplakt,
En ook die flatcable, betekent dat dat ik een geul moet gaan maken in de betonnen muur?
Daar doelde ik op.
Of je maakt een muur van een houten frame waardoor je je eigen muur iets naar voren komt. Dit frame hoeft niet de volledige breedte van je hele muur te zijn, aan elke kant van de tv 30 cm extra lengte bijvoorbeeld.

Daarnaast denk ik dat de kabel zo dun is dat als je het geen probleem vindt om de kabel te zien deze ook zonder frezen tussen de tv en muur door kan.
Als je met voorzetwandjes gaat werken kun je zelfs een beeldbuis tv wegwerken. Noem hem 'anti-curved' en je hebt een super hippe setup ;)
Goed punt, dan kunnen we nog onder de 2,57mm uitkomen :D
Of je maakt een muur van een houten frame waardoor je je eigen muur iets naar voren komt.
''Iets'' naar voren. Bij een tv van 3 mm kun je er dan ook wel een laagje stucwerk omheen laten kleien.
Enfin oplossingen zat. Nu de tv nog kunnen betalen.
Ja dat klopt ,of je maakt een geraamte van hout en plaats er gipsplaten ertegen op en boven en onder 30cm laten overlappen en je kabels zijn ook weg,Misschien nog een behangetje ertegen op en klaar is kees.
Kun je de kabels mooi wegwerken.
Ik niet, maar daar zul je inderdaad een frees voor moeten gebruiken.
Wat kost het om zoiets te laten doen?
15 euro gamma freez huren
Anoniem: 280673
@hiostu5 januari 2017 11:03
Ik "Frees" het ergste ;) ;) .
Ben echter wel benieuwd naar hoe lang dat plakken meegaat. Het paneel zal wel niet zo veel wegen gezien de meeste elektronica in de soundbar zit, maar dat nog zou ik het liever met een schroef bevestigen dan enkel te plakken vooral bij een televisie van dit geld. Als je toch al zo veel moeite moet doen met de goot etc. dan kun je de magneten ook wel met een kleine plug in een muur bevestigen.

Toch vind ik het hele idee van de soundbar helemaal niets. maar dan gewoon een mooi plat geheel ervan wat je eventueel ook nog in een kast kan wegstoppen.
Zelf heb ik in 2009 een schilderij opgehangen op een schuine wand. Ik wilde niet in de wand boren, dus heb ik metaalstrips op de wand geplakt met hele goede kwaliteit tape. Goeie magneten op de lijst houden dat ding prima op zijn plek, zit nog steeds als een huis - en toch is ie makkelijk even eraf te halen. Ideaal dus.
En wat gebeurd er als je de metaal strip eraf wilt halen die je met tape hebt vastgezet? Dan beschadig je waarschijnlijk de muur net zo erg, misschien wel erger dan een plug en schroef, die na verwijdering eenvoudig dicht te smeren zijn.
Het 65 inch paneel weegt 12-13 kilo (28 lbs) en de soundbar ook zoiets.
Dat werkt overigens prima. Heb zelf een goot met alle hdmi kabels door de muur lopen, geen kastje onder de tv, maar gewoon ergens in de hoek van de kamer.
In huurhuis mag je vaak niet muur flink bewerken.

De beste optie is mooie wandplaat aanbrengen, 1 tot 1,8mm dikte en binnen plaat kun je gleuf frezen voor de flatcable. Het kan ook mooi zwarte plaat zijn zodat het bijna 1 geheel vormt met de display.

Dus er zijn voldoende alternatieven hiervoor zonder muur te bewerken.
Dan kan je net zo goed ook een normale LED tv met directled kopen voor pak hem beet 3.5K en die wegwerken in dat wandje....
Hoe wou je die wegwerken in een plaat van maar 1,8 mm ?
In de plaat aan de achterkant kan je meerdere kabelgoten uitfrezen tot 1 cm diepte. De plaat is dan nog voldoende sterk.
Daar kijkt niemand naar want aan de voorkant zie je niets.

Dus het kan prima.
Precies.
en anders maak je een mooie geraamte eromheen
of een soort van nephaard
noem maar op er is zoveel mogelijk
hoe doe je dat nu dan? er lopen nu toch ook kabels naar je televisie?
Anoniem: 705078
@PMBergman5 januari 2017 07:52
Kabelgootje
is dat zo een probleem dan?
daar heb je frezen voor
Ik heb een B6 die hang nu ook met een touwtje (staal draadje) strak als een schilderij aan de muur.
De 'magneten' zijn strips die je op de muur moet kleven. Daarom hangt het scherm ook een paar mm van de muur. Flatcable zou ook onder het behang kunnen, maar is niet zo netjes denk ik. In de States is het wat gemakkelijker, veel binnenmuren zijn daar holle gips wanden.
In beton kan je gewoon boren en slijpen...
Ik denk dat je die magneetstrips gewoon met schroeven aan de muur bevestigd. En dat er vervolgens een tweede set magneetstrips aan de tv zit bevestigd. En die flatcable kan er dan makkelijk nog achterlangs, gok ik.
Anoniem: 841999
@PMBergman5 januari 2017 23:13
Geul in je betonnen muur?? Niet opgelet zeker? Een flatcable 200 aderig ;) Als je het beelscherm met magneten vastplakt kun je die kabel easy peasy erachter duwen en valt het nog niet eens op ;)
Een fenomaal uitziend scherm, maar die prijzen !
Minder materiaal in een TV leidt vooralsnog niet naar betaalbare prijzen, jammer voor mijn 1000 euro TV budget.
Ik vind het niet vreemd dat ze zulke prijzen hanteren omdat het vooruitstrevend is en het mooiste beeld wat er is en over een paar jaar is het wat meer toegankelijk voor de mainstream gebruiker.
Samsung QLED gaat de OLED van LG voorbij inmiddels hoor qua beeld kwaliteit. Groter kleurbereik, even diepe zwartwaarden, hogere frame rate en twee keer zo helder. En dat voor de helft van de prijs... Einde OLED van LG ben ik bang...
Ik heb nog geen enkel vergelijk gezien tussen een QLED en een OLED, dus laat Samsung maar eerst eens iets produceren, wat vergeleken kan worden door journalisten zoals Sim.

Tot die tijd is OLED het beste, period.
Precies. Plus, waar kan ik lezen dat QLED even diepe zwartwaarden heeft als OLED? Volgens mij heeft het nog altijd een backlight nodig en is zwart dus nooit écht zwart.
Anders dan de naam doet vermoeden, gaat het bij de qleds niet om de variant waar pixels zelf licht genereren. De methode die Samsung hier toepast onder de naam 'qled' is in feite de toepassing van quantum dots in combinatie met een lcd, zoals Hardware.Info achterhaalde. Quantum dots zijn kleine kristallen van twee tot tien nanometer die kleuren kunnen weergeven op basis van hun grootte. Tv-fabrikanten kunnen een dunne film met de kristallen voor de backlight plaatsen waardoor de schermen een hogere kleurverzadiging krijgen.
Bron: nieuws: Samsung wil dit jaar tv's uitbrengen met 'qleds'
Kun je dit onderbouwen of is dit een pure onderbuik reactie gevoed door OLED fanboyism?

Je hebt wel gelijk, eerst maar is een vergelijk zien. Wat denk ik wel aan te nemen is dat Samsung hun QLED heeft vergeleken met de OLED van LG en als zij dus zeggen dat hun tv een breder kleurbereik heeft dan de concurrentie, ik denk dat je dit aan mag nemen. Neem daarbij de helderheid die twee keer zo hoog ligt (wat weer voor betere HDR zorgt) en de zwartwaarden die behoorlijk dicht in de buurt komen middels QLED. Dat de input lag veel lager ligt is ook geen geheim, wat het scherm sowieso geschikter maakt voor gamen bijvoorbeeld. Beetje een bold statement dus om te roepen dat OLED sowieso beter is, want het is maar wat het doel is van de tv. Een hardcore gamer zal je geen OLED van LG aan zien schaffen in ieder geval. QLED rechtvaardigd straks in ieder geval niet meer de hoge prijs van OLED. Maar we gaan het zien.

[Reactie gewijzigd door WGACA op 9 januari 2017 22:13]

Ook die hoge prijs is niet meer het geval, naar mijn mening. Natuurlijk, het is veel geld, maar als je een FHD OLED kan kopen voor net boven de 1000 euro (goed rondkijken) en een UHD OLED kan kopen voor circa 2000 euro op 55-inch, dan vraag ik mijzelf af hoe Samsung hun nieuwe technologie gaat positioneren.

De kwaliteit moet wel dan wel een stuk beter zijn, als ze er meer voor willen vragen. En als de kwaliteit niet significant beter is, moet de prijs eigenlijk lager zijn. OLED heeft namelijk al naam gemaakt en QLED (ondanks dat het op elkaar lijkt qua naam) nog niet.
Ja ok maar nu heb je het over FHD kleine OLED tv's. Hier vergelijken we de 4k schermen toch?

De 55 inch OLED 4k kost al gouw zo'n € 3.000,-, neem je de 65 inch dan kan je zo 4 tot 6 duizend neertellen. Ik verwacht niet dat deze QLED aanzienlijk duurder gaat zijn dan de SUHD van dit jaar en daar betaalde je voor 65 inch zo'n € 3.500,- voor, dus dat is dus gewoon de ren stuk gordkoper dan OLED.

[Reactie gewijzigd door WGACA op 10 januari 2017 16:46]

- 55-inch, FullHD OLED: Ruim 1000 euro
- 55-inch UHD/4K OLED: 2100 euro (3 weken geleden voor mijn vader gekocht, inclusief gratis bezorging)
- 65-inch UHD/4K OLED: Onder de 3000 euro voor een 1 jaar oud model.
- 65-inch UHD/4K OLED 2016/2017: 4000 euro

Ik zou zeggen, kijk zelf even in de Pricewatch en lees op het forum, dan zie je dat er altijd nog een flink bedrag van de Pricewatch prijs af kan.

[Reactie gewijzigd door Ginz op 10 januari 2017 14:00]

Ik vind het eigenlijk juist heel erg meevallen. Ik zou het niet uitgeven voor een TV, maar nog maar een paar jaar geleden moest je voor het nieuwste topmodel OLED tv nog rekenen op €15.000+ voor het 55" model.

Nu zijn ze al op het punt dat het nieuwste model, met toch wel een vrij revolutionaire toevoeging t.o.v. voorgaande modellen, voor 'maar' 8.000 over de toonbank zou moeten gaan. Dat belooft hopelijk veel goeds voor de normale modellen, of de modellen van afgelopen jaar.
Kwestie van geduld. De OLED55E6V van afgelopen jaar werd in januari ook voor 4000 euro op de markt gezet en is nu een jaar later te koop voor rond de 2300 euro. Dat zal met deze machine ook gaan gebeuren...
achja, tv's van tegenwoordig gaan toch niet lang meer mee, dus tegen de tijd dat je huidige nieuwe tv versleten is, zal zo'n scherm wel binnen je budget vallen.
Waarom dan ook niet gewoon 1 uitbrengen ZONDER het soundbar gedeelte? K heb daar zelf al een veel betere installatie voor. Nu moet je weer een blok ergens wegproppen voor de looks.
Omdat je dan helemaal geen invoer en processor etc hebt. Je hebt dan alleen pixels, maar er is dan niets dat dat aan kan sturen.

Zelfs een hele domme monitor heeft electronica nodig. Dat zit hier allemaal in het kastje om hem zo dun te krijgen.
Dat neemt niet weg dat de 'soundbar ' gereduceerd kan worden tot een klein kastje dat in het TV-meubel weg gewerkt kan worden.
De soundbar is nu best groot, bijna net zo breed als de tv zelf is.
Volgens mij ben jij de enige die snapt wat ik bedoelde hahahaha. Het gaat mij inderdaad om het weglaten van een brakke geluid oplossing. Ik snap ook wel dat er eleKtronica nodig is voor beeld verwerking. Maar een versie ZONDER geluid had voor mij de doorslag kunnen geven. Nu is t weer een veel te grote oplossing en ben ik beter af met een dunne tv waar de eleKtronica achter zit met speakertjes die er achter verstopt zitten. Ik gebruik een tv alleen voor t beeld.
Nee ik snap je ook precies. Ik heb tot nu toe ook altijd een hekel gehad aan soundbars, doen een beetje afbreuk aan het minimale design. Omdat er nu een aantal zijn die dolby atmos heel goed kunnen weergeven was ik het weer aan het overwegen, maar het is dan een beetje zonde als je een tv koopt voor 8000 en er een soundbar bij krijgt die maar matig dolby atmos kan weergeven.

Een klein kastje dat je niet perse onder de tv hoeft te monteren zou ideaal zijn. Ik heb zelf bv niet eens een tv meubel, maar de tv gewoon aan de muur als een schilderij (zij het op veel lagere hoogte).
Dat de 'breakout-box' los van het scherm zit is eigenlijk wel een goed verkoopmodel. Zo zou LG verschillende modules uit kunnen brengen. Bijvoorbeeld eentje met Soundbar en eentje zonder. Of een zo'n kaal mogelijke voor in combinatie met je reciever, mediacenter of chomecast etc.
Nuja, zoiets zou mij meer over de streep trekken. Tv makers moeten gewoon kappen met dat hele geluid opnieuw willen uitvinden. HDMI ARC heeft dat al verziekt voor TV makers. Niet aan een dood paard blijven trekken. Mensen die serieuze bedragen neerleggen voor dergelijke tv's zitten gewoon niet te wachten op van die halve oplossingen voor een probleem dat nieteens een probleem is.
Geen enkele soundbar kan op tegen een goede surroundset. En dan bedoel ik niet kant en klaar setjes met plastic rommel

maar gewoon een goede receiver van 1.5 a 2k
zuilen van 1K per stuk van 1m hoog en 30kg
en verder houten boekenplank speakers eromheen

ik heb 2 zuilen
Achter 2 dipol speakers van hout aan de zijkanten houten speakers. aan de top van de muur houten speakers schuin naa rbeneden
in 9.1 opstelling
geen enkel triest plastic speakertje komt ook maar in de buurt.

Ze zeggen allemaal wel van wel. tot ze het komen beluisteren.

word een beetje moe van die opgedrongen kant en klaar oplossingen
ik wil gewoon een tv. Geluid regel ik zelf wel.
Inderdaad, deze tv met alleen een kastje voor aansluitingen en bijv de ir ontvanger zou echt een droom zijn. :D :P
Wat ik helemaal mooi zou vinden is dat het kastje dan te vernieuwen was. Webos 5.0, geen probleem. Koop je nieuw kastje voor 100 piek met tevens de nieuwe usb-c poort. Als ze dat nou is zouden doen met elke tv :)
Nog mooier zou zijn als zo'n tv zich helemaal niet bezig houd met 'smart' functionaliteiten. Dat ze al hun aandacht schenken aan beeldkwaliteit en zaken als snel wisselen tussen bronnen. Dus geen tuners, speakers, netflix, of welke extra's dan ook. Gewoon een loei snelle tv met super veel aansuit mogelijkheden.

Voor het smart gedeelte heb ik een Apple TV die dat duizend maal beter doet dan welke tv dan ook.

Zo blijft je tv veel langer bruikbaar omdat je niet na 4 jaar het hele ding traag wordt en support voor je smart functies is afgelopen

[Reactie gewijzigd door MenN op 5 januari 2017 09:52]

het is jammer dat ze daar waarschijnlijk het minste winst op zouden maken. Daarom doen ze het niet denk ik.

Als OLED nou meer gemeengoed zou zijn was het wachten op een Chinees merk die dit zou implementeren, maar met alleen LG als producent gaat dat niet zo snel gebeuren vrees ik.
Je AppleTV doet 4K noch HDR10/DV/HLG... En als ik Apple goed gehoord heb zijn ze dat voorlopig ook niet van plan wegens "4K streamen is geen optie voor de meeste gebruikers". Ergo, voor 4K diensten zit je vast aan de ingebouwde Apps of een Chromecast Ultra.
Zou dan liever voor de Nvidia Shield gaan

4K HDR
Atmos
DTS:X

de Apple tv kan geeneens 4K laat staan HDR

Slecht alternatief voor een 4k Android tv dus....
Vergeet de WAF niet. Vele partners willen geen woonkamer met receivers en een hoop luidsprekers.
daar ben ik het helemaal mee eens. Het liefste net zo breed als een standaard receiver
tv meubel? dit soort schermen ga je niet in een tv meubel hangen, dan kun je net zo goed een goedkopere dikkere tv kopen..
Erboven wel, ik zou er namelijk goed geluid bij willen. Daar hoort bijvoorbeeld een stevige receiver bij. En dat soort spul moet je wel ergens kwijt.

Bij een voldoende lange flatcable hoeft het niet eens onder de tv maar zou het ook ergens anders kunnen, al zou ik dat waarschijnlijk niet doen. Mijn gameconsoles moeten ook gewoon bij de tv in de buurt staan.
Liefst wil ik die dingen helemaal niet in mn zicht hebben. Nu heb ik daar met mijn projector wel een voordeel, alles staat achter mij, en het scherm reflecteert de IR signalen goed genoeg om de receiver (ja heb nog een oude DTS receiver) te kunnen te bedienen.
Omdat, zoals in het artikel staat daar alle benodigde aansluitingen en elektronica in zitten.
Zie reactie op JDVB
Check, het is nog vroeg :P
Dat dunne ding aan de muur is geen TV maar alleen een scherm, de rest van de TV (tuner en de rest) zit in de "soundbar" die dus niet alleen soundbar is.
Naast dat wat jij zegt al 2x eerder is gezegd, keyword in mijn reactie: gedeelte. Soundbar GEDEELTE.
Mijn eerste reactie was WOW! Maar als vrij snel werd dat getemperd. Een laptopscherm is dunner dan dit maar wel hetzelfde principe (flatcable naar mobo via scharnier). Dus wat is er dan zo uniek aan?
Ik vind het eigenlijk maar onhandig. Heb je zo'n scherm aan de muur geplakt, moet je er verplicht een kastje onder zetten voor de rest van de electronica. En zo'n flatcable is best gevoelig (200 aders!). Als er een keer iets achter de soundbar valt ofzo dan is je kabel kapot en is het einde TV.
Meh!
Een laptopscherm is dunner dan dit maar wel hetzelfde principe (flatcable naar mobo via scharnier). Dus wat is er dan zo uniek aan?
Maar de meeste laptopschermen zijn dan ook niet 65"
Heb je zo'n scherm aan de muur geplakt, moet je er verplicht een kastje onder zetten voor de rest van de electronica.
Je kan het ook zonder proberen, maar als het niet mogelijk is om het in zo'n mooie dunne TV te stoppen dan vind ik dit persoonlijk mooier dan een dikkere TV.
Alsof de flatcable niet gewoon te vervangen is :)
Dit ziet er echt super goed uit. Ik hoop dat dit soort designs echt door zullen zetten. Sowieso is de CES dit jaar meer gefocust op design dan op beeldkwaliteit.
Ja, maar dan zonder een soundbar, maar met een kleine kastje
Hier hadden ze inderdaad denk ik beter een optie voor kunnen maken. Zo'n soundbar zal misschien voor een gros mensen niet interessant zijn.
In mijn opstelling zou ik niet eens weten waar ik met zo'n lelijke stokbrood heen moet. Daarnaast is het ook nog zo dat je afhankelijk bent van de lengte van die flatcable, dus het is niet gezegd dat jij de TV op een voor jouw prettige hoogte kan hangen daardoor. Het ene tv meubel is lager/hoger dan het andere, en dat geld idemdito voor de bank of stoelen waar je op zit.

Leuk bedacht, maar het is voor mij te limiterend om dit scherm voor mij interessant te maken.
Hoe ga je dan het geluid van de tv horen, speakers zal lastig worden om in de tv zelf te plaatsen
Je gaat toch geen 8k uitgeven en dan geen versterker met fatsoenlijke speakers kopen?

Het zou een optie moeten zijn, of eventueel een apart aanschaf waarbij je korting krijgt op je tv. Een 'soundbar' van de TV zelf erbij, of een klein kastje met een aantal HDMI, USB aansluitingen, etc. zoals je normaal achterop de TV zou hebben.

Daarbij komt ook nog eens dat je eigenlijk wordt verplicht om een sleuf in je muur te maken... maar again; voor die prijs en design kies je.
Een goede soundbar met eigen versterker en neodymium speakers zal al goed geluid bieden.
Als je niet een compleet surround systeem neemt met 5 of meer losse speakers (en de meeste mensen nemen geen surroundsysteem) dan ben je met deze oplossing al veel beter af dan met oplossingen met in de TV ingebouwd geluid.

Bovendien is de kans vrij groot dat deze soundbar draadloos kan synchroniseren/koppelen met bijvorbeeld losse LG music flow speakers zoals deze bestaande LG soundbar:
http://www.lg.com/us/home-audio/lg-SH6-advanced-sound-bar

[Reactie gewijzigd door TWyk op 5 januari 2017 10:00]

Je gaat toch geen 8k uitgeven en dan geen versterker met fatsoenlijke speakers kopen?
Als je niet een compleet surround systeem neemt met 5 of meer losse speakers (en de meeste mensen nemen geen surroundsysteem) dan ben je met deze oplossing al veel beter af dan met oplossingen met in de TV ingebouwd geluid.
Hoewel kennissen van mij dit dus wel gedaan hebben. Hele grote fancy TV maar dan wel met het ingebouwde geluid.
Ik heb een kleine simpele TV maar wel aangesloten op een redelijke versterker met goede speakers, en vind mijn 'ervaring' toch echt beter.
Ik heb mijn goedkope LG TV op een LG soundplate gezet. Geluid is redelijk tot goed.
De (eenvoudige) soundplate speelt ook BT audio af van bijvoorbeeld mijn smartphone.
Ik heb verder helemaal geen geluidsinstallatie of speakers in huis.
de meeste mensen nemen gen surround?

Bijna al mijn vrienden hebben een goed surround systeem hoor hahaha ligt er maar net aan waar je heengaat :)

ok echt fatsoenlijke surroundsystemen wordt al een ander verhaal :)
Ik denk dat ze een soundbar nodig hebben om de electronica en voeding kwijt te kunnen. Dat dat niet in een klein kastje past. En omdat ze toch veel ruimte nodig hebben, hebben ze er meteen maar een soundbar van gemaakt.
Externe speakers...
Dat is die sound bar toch ook :P
Ik mis in het artikel jullie ervaring met het nieuwe WebOS v3.5...? Of hebben jullie er niet mee mogen spelen..?
Heb afgelopen week nog contact gehad met LG omtrent de vraag of de huidige toestellen met WebOS v3 een update krijgen naar v 3.5 of niet maar men kon daar geen zinnig woord over zeggen.
Daarom besloten de aankoop van een huidig model uit te stellen.
Je wilt niet na een paar maanden al achter lopen met een nieuw toestel. :O
T is maar net wat je achterlopen vind. Beetje t zelfde idee met dat iOS. Iedereen wil het laatste hebben en vervolgens hoor je overal geklaag over dat een ouder toestel niet goed/sloom functioneert met t nieuwe OS. Nieuw is niet altijd beter en zeker met een TV is een nieuw OS niet iets waar ik mij persoonlijk druk over maak. Zoals het op moment van aanschaf functioneert, zo wil ik het behouden. Welk naampje aan het OS hangt is dan toch niet van belang? Of mis je functionaliteit in het huidige LG OS?

[Reactie gewijzigd door chimnino op 5 januari 2017 10:03]

Afgezien van wat er aan ( mogelijke ) nieuwe functionaliteit in de nieuwe v 3.5 zit is een snellere respons van het OS uiteraard altijd prettig.
Daarbij blijkt dat er op het gebied van HDR-weergave wat verbetering is geboekt op het gebied van de max. helderheid.
Maar voor mij was die info omtrent de WebOS upgrade belangrijk in relatie tot het feit dat ik voor 1 januari nog wat geld kwijt moest i.v.m. de vermogensrendements-heffing, ik heb nl. een bloedhekel aan geld wegbrengen zonder er iets voor terug te zien. |:(
Maar aangezien deze datum reeds achter ons ligt is het niet meer van belang en dus wacht ik rustig op het verschijnen en de prijzen van de nieuwe lijn... :+
Goede keuze trouwens van LG.
Helderheid is altijd te prefereren boven een (voor mij) onnodige gimmick als 3D.
En een tv zonder 3D komt er bij mij niet in, helderheid is al meer dan ruim voldoende op de huidige generatie tv's.
The future is now, zo veel is wel duidelijk!
Ontzettend mooi dat er op dit gebied ontwikkeld blijft worden ipv steeds maar hameren op hogere resoluties wat, mijn inziens, bij 4K geen toegevoegde waarde meer heeft bij huiskamer formaat schermen.
Die future, was dus eigenlijk vorig jaar al, als je het artikel goed leest.
de grootste vooruitgang is dan ook HDR en niet 4K
De meeste leken denken dat 4K hetgene is waarop gehamerd wordt, maar technieken als Dolby Vision en HDR 10 zijn juist toonaangevend.

En ja dat zie je ook op hele kleine televisies want dat gaat over contrast en kleuren......

Alleen moet je dan ook een fatsoenlijke bron gebruiken en geen brakke stream

Maar netflix 4K HDR
of beter nog

Ultra HD Blu ray's
Ze hameren nog steeds op resoluties. De nieuwe HDMI 2.1 standaard is net uit:

4K @ 120 Hz
8K HDR

48 gbps aan bandbreedte :)

http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_2_1/index.aspx
nu nog wachten op een oprolbaar scherm en bijbehorend NUC-achtig kastje voor al je wensen ''on the go''
Om dit zo netjes mogelijk te doen, en omdat de televisie vanwege de geringe dikte erg fragiel is, zal de W7 waarschijnlijk door een installateur opgehangen moeten worden.
Dun hoeft natuurlijk niet perse fragiel/breekbaar te betekenen. Eerder in het artikel wordt een oprolbaar scherm aangehaald en op de laatste foto lijkt het scherm ook behoorlijk mee te kunnen buigen. Misschien is dit scherm sterker juist omdat het enigszins buigbaar is.
in dit geval wel, want op andere sites las ik dat LG er over dacht om een service op te zetten om de schermen op te hangen omdat ze zo extreem dun zijn en de kans op kapot gaan dan best groot is..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee