Disclaimer:
Ik heb deze TV gedurende een klein uurtje mogen gebruiken tijdens het Tweakers Oktober Testfest. Aan de hand daarvan is deze hands-on geschreven.Eerste Indruk
De TV staat opgesteld in een verduisterende kamer samen met twee andere TV's uit dezelfde lijn: de C7 en de W7.
[img]Ag2rmk2H[/img]
Hoewel de W7 de show steelt met zijn enorm dunne paneel die je letterlijk aan de muur plakt, trekt de E7 toch ook mijn aandacht als het realistischere broertje die gestoeld is op exact dezelfde techniek. De E7 is alleen vormgegeven als een reguliere TV zoals we die al jaren kennen, met aan de onderkant van de TV een iets dikker gedeelte waar de elektronica is gehuisvest. Wat ook opvalt aan de E7 is de soundbar aan de onderkant van het paneel. Ik vind deze erg mooi geïntegreerd in het design en het geheel geeft een prettig understated indruk door het matte zilver wat gebruikt is in de voet en de grill van de soundbar.
Specificaties
Klik hier om de specificaties over te slaan
Scherm
23,1 kg
| (877 mm zonder voet)
(62 mm zonder voet)
Uiterlijk
De TV maakt een erg chique indruk. Het paneel zelf is flinterdun en wordt ondersteund door een glazen plaat van 3mm dik met die iets uitsteekt ten opzichte van het paneel. Dit deel is ook letterlijk de TV voor de bovenste 2/3e van de televisie. Onderaan zit er een uitstekend deel van ongeveer 6cm dik waar de elektronica,de aansluitingen en de VESA-mount in verwerkt zitten.
[img]zVkzHcnq[/img]
De voet is een prachtig ontwerp. Het is een kleine driehoek waardoor de tv net iets omhoog komt, wat er voor zorgt dat het speels, maar toch degelijk overkomt. Een slimme keuze, want waar normaal een brede voet aandoet als een goedkoop "moetje" is dat hier niet het geval.
[img]6EBurqxe[/img]
Aansluitingen
De aansluitingen zijn verdeeld over twee gedeeltes aan de achterkant van de TV. Er is een deel gemonteerd zodat de kabels recht naar achteren zijn gemonteerd en een deel bereikbaar via de zijkant. Als je de voet wilt gebruiken is dit geen probleem, maar zodra je de TV wil monteren met een muurbeugel voegt dit wel onnodige ruimte toe tussen TV en muur.
De aansluitingen aan de zijkant bevatten het CI+ slot, 1 USB 3.0 in en 3 HDMI, waarvan ook de aansluiting compatibel met ARC. De aansluitingen die naar achteren wijzen zijn de optische audio-uit, de "kabel-aansluiting", de bedrade netwerkaansluiting, 2 USB 2.0 en de 4e HDMI poort. Wil je dus de CI+ poort gebruiken om te voorkomen dat je een extra settopbox krijgt van je kabelaar, zorg dan voor een zo plat mogelijke connector, in alle andere gevallen zou je genoeg moeten hebben aan de aansluitingen aan de zijkant.
[img]TBMXQrwG[/img]
De stroomkabel is een andere bijzondere keuze, waar alle aansluitingen (van voren gezien) aan de linkerkant van de TV zitten, zit de stroomkabel helemaal aan de rechterkant. Wat niet helpt, is dat deze slechts zo'n 1,5 meter lang is. Wil je deze dus samen met de rest van je kabels netjes door een kabelgoot verwerken, zorg dan dat je heel dichtbij je stopcontact hebt zitten, want de kabel is helaas niet te vervangen. Erg jammer voor een televisie in deze prijsklasse.
Beeld
Als je kiest voor deze TV en deze review leest, dan weet je natuurlijk dat er een OLED-paneel in zit. Voor de mensen die niet exact weten wat het inhoud: deze techniek zorgt dat er geen backlight nodig is, maar dat de subpixels zelf licht weergeven, waardoor je een felle pixel direct naast een volledig zwarte pixel kan zetten zonder enige vorm van backlight bleeding.
Toen ik hoorde dat ik deze TV mocht testen tijdens het event, was ik zelf eigenlijk best sceptisch. Leuk die OLED-tv's, maar ik ging er zelf eigenlijk vanuit dat het effect allemaal wel meeviel. Daar moet ik echt op terugkomen. Het beeld is echt indrukwekkend en de kleurweergave en het contrast is ronduit prachtig. En waar bij een LCD het beeld er heel anders uit kan zien vanonder een hoek, was dat hier niet het geval.
Dit komt ook de kleurweergave erg ten goede en niet omdat de kleuren overstuurd zijn
(een trucje waar Samsung nogal een handje van heeft), maar omdat het contrast een stuk groter is en daardoor de kleuren erg prettig overkomen door het glazen paneel. Initieel stond de demo-TV uiteraard op winkel-stand met de bijbehorende kleurweergave, maar na de instelling naar meer normale settings kwam het beeld nog steeds goed over tot verrassing van eigenlijk alle aanwezigen. In de testruimte hadden we geen beschikking over objectieve meetapparatuur om het een en ander in cijfers uit te drukken. Daarvoor verwijs ik je naar
de review van Tweakers zelf.
Het enige nadeel was eigenlijk de glasplaat, die zorgde er voor dat de TV behoorlijk spiegelde, dit viel vooral op in de testopstelling waar er aan de andere kant van de ruimte nog een TV stond en die zag je elke keer sterk terug in het beeld. Daarom zou ik de TV niet zo snel gebruiken in een omgeving waar er veel licht van achteren komt. Ook heeft LG de keuze gemaakt om de 3D functionaliteit te laten vervallen, zodat de brightness nog net even iets beter uit kwam. Een begrijpelijke keuze, maar mocht je 3D als harde eis hebben, dan moet je deze serie laten schieten.
Beeldverwerking en HDR
LG gebruikt hun TruMotion-techniek om beelden er vloeiender uit te laten zien dan dat ze werkelijk zijn als ze zijn opgenomen met 24 beelden per seconde. Gelukkig kan je deze techniek volledig uitzetten en genieten van het beeld zoals het hoort te zijn. Ik kon mij alleen niet onttrekken aan het idee dat het beeld meer schokte dan bij mij thuis. Nu heb ik thuis niet een verduisterende kamer en zit ik ook iets verder van het beeld af dan tijdens deze test. Geen idee of dat aan mij lag, of dat het effect word versterkt door de OLED-techniek. Stoor je je hier nou zelf ook aan, dan kan TruMotion hier bij helpen. Tijdens de testen werkte het uitstekend, het enige nadeel was artefact-vorming in zeer snel bewegende scenes. Dit was voornamelijk zichtbaar in scenes van Planet Earth waar een steenbok erg snel van de berg afsprong. Je kan de exacte settings zelf gelukkig vrij nauwkeurig instellen zonder al te veel moeite. Kwestie van uitvinden wat je zelf prettig vind.
Dan heeft dit beeld ook nog de beschikking om HDR beelden weer te geven. Wil je dit als consument echt helemaal zelf testen zou je eigenlijk op twee TV's naast elkaar dezelfde beelden moeten weergeven. De ene met HDR en de andere zonder. Het gebruikte paneel zorgt er namelijk al voor dat al het beeldmateriaal aanvoelt alsof er meer kleuren weergegeven worden en als je HDR demo-materiaal gebruik is dat effect natuurlijk helemaal sterk. Ik vind het zelf mooi meegenomen dat hij het kan weergeven en dat je er met het gebruikte paneel ook het meeste uit kan halen, maar voegt het echt wat toe? Dat durf ik op basis van deze sessie niet te zeggen.
Audio
We hebben de soundbar slechts kort kunnen testen, aangezien de drie TV's in dezelfde ruimte aanwezig waren. De W7 beschikt natuurlijk over zijn eigen soundbar en de C7 was uitgerust met een externe soundbar. Je kan begrijpen dat als deze drie tegelijk gebruikt worden dat je niet een heel gedetailleerde mening kan vormen.
De soundbar klinkt echter goed, misschien zelfs wel uitstekend. Wil je geen externe audio-installatie, dan is dit een prima keuze voor jou. Maar een TV uit deze klasse verdiend eigenlijk beter, of in ieder geval meer bas, want dat ontbreekt wel echt heel duidelijk. Een aansluiting voor een losse externe subwoofer was een interessante optie geweest om je net even die kick te geven in actie-scenes die nu ontbreekt. Zijn actiefilms niet jouw ding en ben je meer van het relaxt Netflixen en reguliere TV kijken in een woonkamer-setting, dan is dit een prima oplossing.
[img]JXFC6PB5[/img]
Afstandsbediening
De afstandsbediening die LG meelevert met de E7 is de een luxe versie van de Magic Remote. Tijdens de Hands-on was helaas de goedkopere versie van de afstandsbediening gekoppeld aan ons demo-model, aangezien de bijbehorende kwijt was geraakt tijdens een eerder evenement. Gelukkig was de W7 die aanwezig was wel voorzien van de juiste afstandsbediening, dus we konden alsnog de juiste testen. De verschillen? Vooral de look-and-feel. De knoppen waren vrijwel vergelijkbaar, maar waar de goedkopere variant uit plastic bestaat en daardoor een stuk minder degelijk aanvoelt is de luxe variant gemaakt van geborsteld aluminium met aan de onderkant een prettig aanvoelende plasticlaag waardoor je goed grip houd. Als je deze prijs betaald, dan wil je ook de luxe afstandsbediening, maar je mist eigenlijk niks vergeleken met de goedkope.
De bediening voelt eigenlijk verrassend natuurlijk. Als je je niet bewust bent van de bewegings-feature van de afstandsbediening, dan merk je er ook weinig van. Er zitten genoeg knoppen op waar de "reguliere" gebruiker gewend mee is en de standaard features zijn daar ook heel goed mee te bedienen. Waar de bewegings-feature echt van pas komt, is bij de Smart-TV functionaliteit. Zodra je iets wilt selecteren op een scherm merk je meteen dat het bewegen eigenlijk heel eenvoudig en toch nauwkeurig is. Waar ik thuis op mijn eigen TV erg veel moeite heb met de Smart-TV functies, omdat het vooral veel klikken is met de pijltjes-toetsen, was dat nu geen enkel probleem. Het scroll-wieltje in de afstandsbediening vervult daar ook een grotere rol dan je denkt, omdat je daardoor snel in een lijst een andere optie kan selecteren en door een lijst met foto's of video's kan scrollen.
Ook is de afstandsbediening voorzien van dedicated NetFlix en Amazon knoppen. Voor sommigen een vloek, ik vind het zelf echter niet vervelend dat ze er op zitten.
[img]lKB2y6nU[/img]
WebOS
WebOS is de SmartTV kant van deze LG OLED65E7. Ik zal eerlijk zeggen, ik ben zelf geen fan van SmartTV's. Geef mij over het algemeen maar een goed paneel met goede ondersteuning voor in- en uitgangen en ik ben een happy camper. Thuis heb ik dan ook een Intel NUC naast mijn TV staan die Windows en Kodi draait. Daarop werkt altijd alles en je hebt nooit gedoe met bestandsformaten die je TV niet ondersteund.
De bediening is namelijk vaak traag bij een SmartTV, de processor kan het net niet allemaal ff lekker aan en dan verpest eigenlijk je ervaring. Dat was hier niet het geval. Hoewel het niet zo snel was als een reguliere computer, heb ik mij niet geërgerd aan de snelheid van het OS. Bijna alle functies waren met een paar klikken te bereiken en je kon zien dat er goed nagedacht was over de menu-structuur. Even de audio- of beeldsettings veranderen kon je echt doen binnen een paar seconden zonder beeldonderbreking of lang wachten op het volgende menu. De afstandsbediening hielp hier ook bij, daardoor kan je snel het icoon kiezen wat je nodig hebt en met het scrollwieltje bladerde je ook snel door de verschillende opties. Een prettige ervaring ten opzichte van de AndroidTV die ik zelf gewend ben, waar het toch nog vaak zoeken is door verschillende menu's naar de optie die je nu net wilt hebben. En vaak zijn de menu's ook nog eens beeldvullend, waardoor je bij een kleine aanpassing al snel vuile blikken krijgt van de persoon naast je op de bank.
[img]MJ9Hbzl9[/img]
Mediaspeler
Het afspelen van media viel mij het eigenlijk alleszins mee bij deze TV. Binnen de mogelijkheden van deze hands-on hebben we toch nog aardig wat uit kunnen proberen en speelde hij alles af wat we probeerden. Dat was via USB, maar ook via het DLNA netwerk van Tweakers wat blijkbaar openstond op het wifi-netwerk waar de TV op aangesloten was. Op die manier hebben we reguliere content, maar ook 4K HDR content kunnen uitproberen. Dit werd allemaal uitstekend herkend en weergegeven. Het enige wat soms een beetje tegenviel was het afspelen van 4K Netflix materiaal, daar was zwart net niet helemaal zwart in de encoding leek het wel, waardoor je soms alsnog donkergrijze balken had. Nu hebben we natuurlijk extra op gelet, en bij regulier 16:9 materiaal had je hier geen last van. Tijd voor een doorgronde analyse hiervan was er echter niet. Is het iets waar je je aan zou storen bij regulier gebruik? Nee, gebruik je het als TV in een donkere thuisbioscoop wel, maar dan zal je ook niet zo snel gebruik maken van Netflix-materiaal gok ik, maar van een fatsoenlijke bron met betere encoding.
Dan nog even over ondertitels en verschillende audiostreams. Dit werd ook allemaal prima herkend en weergegeven, met als klein minpuntje dat hij niet onthield welke audiostream er geselecteerd was, maar elke keer terugviel op de default.
Het enige wat ik eigenlijk nog wenste was een variant van Kodi voor WebOS die ook bijhoud wat je al gespeeld hebt, maar die is helaas niet beschikbaar. Speelt hij echter alles af wat je wilt zonder bijzondere hacks of trucs? Zeker!
De LG OLED65E7V is een prachtige TV die de beloftes van OLED zeker waarmaakt. Deze beeldkwaliteit krijg je simpelweg niet met een LCD-TV, in welke klasse dan ook. Daarnaast is de bediening via WebOS en de Magic Remote erg intuïtief en speelt hij zo ongeveer alle mediaformaten af die je probeert af te spelen. Zou ik deze TV zelf willen? Jazeker! De prijs houd me echter tegen (€4000/ €5000 op het moment van schrijven). Heb je echter het budget beschikbaar en wil je het beste beeld wat je op dit moment kan kopen? Dan ben je bij deze LG OLED-TV aan het goede adres. Ik ga zelf alleen nog even wachten tot de techniek iets goedkoper wordt.