Door Sim Kranenburg

Sony A1 Bravia oled Preview

De eerste televisie met 'hidden soundsystem'

08-01-2017 • 06:00

168

pagina

Sony is een pionier als het op oledtechniek aankomt. Al in 2008 bracht het bedrijf de eerste oledtelevisie op de markt: de XEL1. Deze allereerste commercieel verkrijgbare oledtelevisie had een schermdiagonaal van slechts 11" en moest maar liefst drieduizend euro opbrengen. Ook maakt Sony al vele jaren dure oledschermen voor de film- en broadcast-industrie die worden ingezet als referentiemonitor. Toch is het Sony niet gelukt om de oledpanelen op te schalen naar grote maten voor in de huiskamer.

Voor zijn eerste oledtelevisie voor consumenten is Sony daarom, net als andere fabrikanten die oled-tv's maken, in zee gegaan met LG Display. Tijdens de persconferentie op de CES toonde Sony deze eerste grote oled-tv; de A1 Bravia oled.

Uiteraard is de A1 geschikt voor hdr-weergave waarbij Dolby Vision en hdr10 op dit moment al worden ondersteund. Later dit jaar zal daar middels een update hybrid log gamma bijkomen. Over ondersteuning van het nieuwste hdr-formaat van Technicolor was op dit moment nog niets bekend, maar het heeft er alle schijn van dat dit formaat niet ondersteund zal worden. Tijdens een presentatie van LG's W7-oled werd namelijk duidelijk dat daar ondersteuning in de hardware voor nodig is; alleen een software-update zal dus niet volstaan.

Sony A1 Bravia oled

Het uiterlijk van de A1 is erg strak vormgegeven, want naast het oledpaneel, met rondom zeer smalle bezels, valt er geheel niets te zien aan de voorkant. Het scherm staat, zonder voet, op het tv-meubel zodat niets afleidt van het beeld. Er zijn dus ook geen luidsprekers zichtbaar. Dat is bij wel meer televisies het geval, maar over het algemeen zijn de luidsprekers dan naar beneden gericht onder in de behuizing gemonteerd. Aangezien er bij de A1 geen ruimte onder het scherm zit is deze oplossing niet mogelijk.

Sony A1 Bravia oled

Sony maakt bij de A1 gebruik van een uniek audiosysteem dat Acoustic Surface is gedoopt. Het is een verborgen geluidssysteem waarbij het geluid uit het beeldpaneel komt. Dat klinkt behoorlijk futuristisch, maar de werking van het systeem is eigenlijk doodsimpel en precies hetzelfde als bij zo'n beetje elke andere luidspreker: door middel van een spreekspoel en een magneet. Alleen is de spreekspoel niet verbonden met een luidsprekerconus, maar wordt het oledpaneel erdoor in trilling gebracht.

Hidden soundsystemHidden soundsystem

Er zitten vier spreekspoelen achter het scherm die per twee zijn gebundeld zodat er twee stereokanalen zijn. Als je een beetje verstand van luidsprekers hebt, zul je nu waarschijnlijk denken dat een plat beeldpaneel geen ideale luidspreker vormt. Zo heb je voor een goede laagweergave eigenlijk een klankkast nodig om akoestische kortsluiting te voorkomen. Sony heeft daarom aan de achterkant een subwoofer verstopt in de kickstand die het scherm overeind houdt.

We hebben het systeem kunnen beluisteren tijdens een demonstratie in een aparte afgesloten ruimte op de CES en de geluidskwaliteit was opvallend goed. Het voelt volkomen natuurlijk aan dat het geluid uit het scherm komt en niet van onder of naast het scherm. Dit is ook de reden dat er in de bioscopen altijd luidsprekers achter het scherm zijn geplaatst. De geluidskwaliteit kan zich zeker meten met een betaalbare soundbar, al presteren de wat duurdere audiosystemen natuurlijk wel beter.

We hebben vanuit verschillende posities geluisterd en daarbij viel op dat het geluid recht van voren aanzienlijk beter klinkt dan wanneer je schuin voor de tv zit. Het is overigens niet zo dat het geluid onder een hoek slecht klinkt, maar midden voor het scherm is het stereobeeld duidelijk veel mooier. Dit komt doordat hoge tonen zich vooral in een rechte lijn voortplanten. Veel tweeters hebben dan ook een bolle vorm om het afstraalgedrag te verbeteren. Toch is het een mooie oplossing die duidelijk beter klinkt dan de naar beneden gerichte luidsprekers die in de meeste andere moderne televisies te vinden zijn.

Sony A1 Bravia oled

De A1 staat door de kickstand een beetje achterover en helaas is de hellingshoek niet aan te passen. Vooral als de tv op een hoog meubel is geplaatst ziet dat er wellicht een beetje raar uit. Het is ook mogelijk om de tv aan de muur te bevestigen, maar omdat naast de subwoofer ook alle aansluitingen en de voeding in de kickstand zijn ondergebracht kan deze niet worden verwijderd, enkel ingeklapt. Er zijn vesa-schroefgaten in aangebracht waarmee hij aan een standaardmuurbeugel kan worden bevestigd. Hierbij komt het dunne oledpaneel dus relatief ver bij de muur vandaan te hangen. Als de tv aan de muur is bevestigd doet de kickstand dienst als een scharnier waarmee de hoek van het scherm in verticale richting kan worden aangepast.

Sony A1 Bravia oledSony A1 Bravia oledSony A1 Bravia oled

Volgens Sony biedt de A1, ondanks dat er van hetzelfde LG-paneel gebruik is gemaakt, een betere beeldkwaliteit dan andere oledtelevisies doordat er eigen beeldverwerking is toegepast. Deze claim onderschrijven wij niet; het beeld zag er tijdens de demonstraties zeker zeer goed uit, maar niet beter dan we van andere oledtelevisies gewend zijn.

Sony heeft bevestigd dat de Bravia A1 naar de Benelux komt, maar wanneer precies is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk wat de televisie moet gaan kosten, maar gezien de prijs van vergelijkbare oled-tv's van andere fabrikanten, schatten we dat je zelfs voor het kleinste model van 55" al zo'n vierduizend euro kwijt zal zijn.

Reacties (168)

168
162
87
8
0
45
Wijzig sortering
Anoniem: 55563 8 januari 2017 08:16
Doe mij maar een tv zónder speakers. In de jaren '90 hadden we thuis al een home cinema met een Philips tv zonder eigen speakers. Laat een platte tv ook maar gewoon een monitor zijn, met eventueel zelfs modellen zonder tuner. Hier komt al het beeld toch allang alleen nog via internet binnen.
Ik snap inderdaad de tv fabrikanten niet. Juist bij de duurdere televisies zie ik geen plaats voor goede geintegreerde tv speakers. Mensen die deze televisie kiezen, gaan hoogwaarschijnlijk voor een goede home cinema set, welke vele malen beter is dan welke geintegreerde speaker ook. Ik heb zelf een aantal jaren de Teufel cinebar 51 THX gehad. Absoluut geen slechte oplossing, beter dan welke geintegreerde tv speaker. Nu heb ik een 5.1 set van hetzelfde merk en dat is toch een veel betere oplossing. Geen enkele artificiële oplossing kan tegen een 5.1 set of hoger aan.

Als je zoveel interesse hebt in goede beeldkwaliteit, ga je ook voor een goede geluidskwaliteit. Dus een externe home cinema set.
Voor goede tv speakers zie ik alleen een markt bij goedkopere modelen.
Ga je zoveel geld uitgeven aan een goede TV, heb je meestal ook geld voor een goede home-cinemaset en ook geld om je kabels netjes laten wegwerken (of zelfs draadloze speakers). De meeste mensen, die deze televisie kopen, hebben meestal ook een woonkamer van meer dan 20 vierkante meter.
Met HDMI-CEC (wat al jaren bestaat) heb je maar 1 afstandbediening nodig. Mijn zoon drukt op de playstation en alles gaat aan. Ik druk op de knop van mijn apple tv en alles gaat aan. Mijn Sony afstandbediening kan ik ook gebruiken voor de playstation en de apple tv. Alleen een enkele externe tv decoder van een bepaalde internet provider wil hier niet aan meedoen.
En dan bestaan er nog programeerbare universele afstandbedieningen zoals de Logitech Harmony.
Tsja....

Ik heb een goede tv en een high end audio set, maar ik heb toch echt de los verkrijgbare speakers bij mijn tv gekocht. Ik heb helemaal geen zin om altijd het hele systeem te laten draaien voor simpele dingen zoals nieuws of een docu...

Zoveel mensen zoveel wensen.
Voor highend tv's kunnen ze de gebruiker de keuze geven de audiocomponenten erbij te nemen of niet. Dat lijkt me de mooiste oplossing waarmee iedereen bediend kan worden.
Je hebt je home cinema niet altijd nodig. Om bijvoorbeeld naar het nieuws of talkshow te kijken heeft dat geen enkele meerwaarde, zeker niet als de ingebouwde speakers het goed doen.
Je hebt ook geen 55" OLED tv nodig als je alleen nieuws en talkshows kijkt. Als je een speaker set hebt gebruik je die voor zowel tv als film kijken.
Jij misschien, maar ik hoef echt het nieuws niet in volle glorie met veel laag te horen. Dan wordt het zo'n bombastisch geheel, terwijl het puur om inhoud gaat. Ik ben overigens niet in de minderheid, ik zie maar zelden om me heen dat de hele setup wordt aangeslingerd voor spraak-TV en de mensen die het wel doen, zorgen ervoor dat je niet meer 'om de TV heen kunt'. Het is mij veel te aanwezig.

Omdat de TV multifunctioneel is, zijn ook ingebouwde speakers wel degelijk een wens die zal blijven en dus ook in TVs zal blijven terugkomen. Het inbouwen van speakers maakt ook niet dat je er geen andere setup aan kan hangen. En dan is het ook wel prettig als de TV niet klinkt als een laptopje van de Aldi.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

Dit blijf ik een vrij irritant en cliche argument vinden. Vooropgesteld dat het natuurlijk weer allemaal om smaak gaat.

Ik heb het idee dat 'nieuws' altijd als voorbeeld wordt genoemd omdat in de boodschap 'inhoud' centraal zou moeten staan. Anderzijds zo'n bombastische spektakel (of drama) van Michael Bay waarin 'vorm' (want laten we eerlijk zijn.. inhoud? wtf?) de boventoon voert. Geen twijfel dat er een verschil is. Maar in welk universum wordt het nieuws ineens bombastisch met een goede set??

Wat, naar mijn idee, zwaar onderschat wordt is dat 'spraak' in mindere mate dan 'zang' enorm gebaat is bij klank. Ik vind de klank uit TV's echt afschuwelijk. Of het nou random pipo 1 van het nieuws is of David Attenborough (waarbij stem de experience is :P). Ander random voorbeeld. Suits. Los van wat achtergrond muziek, gaat die serie voornamelijk over spraak. De grap of het script blijf hetzelfde, of je nou TV geluid of speakers gebruikt. Cabaret? Doe mij de speakers maar.

Liever een warm laag en helder hoog, dan doffe klanken en een hoop blik. Niks bombastiek.

Mijn vriendin kijkt graag 'the voice'. Laatst, just for fun, even omgeschakeld naar TV geluid. Nu vinden sommige mensen 2 van die 'grote' zuilen onacceptabel (B&W 683 in dit geval), maar haar punt "ja ik hoor dat verschil toch niet echt", was ineens heel snel van tafe.. Even een verschil tussen "ik heb the voice gezien" en "gehoord"

Anyway, ik je 'het nieuws' best geven, maar hoeveel nieuws kunnen mensen kijken om dat argument stand te laten houden?
Dit.

Ik pleit dat al jaren bij mensen die tv geluid goed genoeg vinden en mijn grote zuilen ook maar een doorn in het oog vinden.

Gewoon rustig het nieuws kijken is vele malen rustiger voor mijn oren als het uit goede luidsprekers komt.

Ook ik heb eens het interne tv geluid aangezet ipv de set. "Is er iets mis met de tv? het klinkt zo schel allemaal." Dus.

EDIT: tv is een LG OLED55B6V, klinkt aardig hoor, qua geluid. Maar het blijft maar aanpappen.

[Reactie gewijzigd door DoubleDot op 24 juli 2024 20:35]

Exact.
Zuilen zijn gewoon baas, TV geluid sucks ass.
Dat is de korte versie :P
Ik zie juist wel overal dat het allemaal aangeslingerd wordt, vanwege ARC e.d.
Zelf kan ik het niet vermijden, ik druk op 1 knopje, en alles gaat tegelijk aan, en ik ga echt niet dat ding uitzetten omdat ik het "nieuws" ga kijken. Dat is dus nog meer werk.
Je stelling klopt niet helemaal.
Bij mij ook. Luidsprekers (die bij mij vanachter zitten in de 55PFL8008k) staan in de settings gewoon uit en zijn zonder tig handelingen niet aan te zetten. Het menu om dat te doen is dan ook nog eens ontiegelijk traag.

Mijn sound systeem springt dus gewoon mee aan met de TV en schakelt ook uit als de TV uitgaat. Je wordt zo gewoon aan dat geluid dat je geen TV meer zonder wil zien.
Anoniem: 55563 @Vayra8 januari 2017 15:21
Het nieuws heeft anders een zeer beschaafde geluidsafstelling. Bovendien klinkt de stem van de presentator zoveel beter uit de center speaker dan uit iele tv-boxjes dat hier zonder enige uitzondering elke keer de 5.1 installatie aangaat, tegelijk met de TV. Sterker nog, de tv-speakers zijn permanent uitgeschakeld in de settings van de TV en het is de afgelopen jaren nog geen enkele keer in mij opgekomen om dat terug te draaien. Zoals anderen al gezegd hebben: de klankkleur van een goede installatie maakt spraak juist prettiger om naar te luisteren.
Het is niet persé de klankkleur van de "goede installatie" die maakt dat het prettiger klinkt dan de tv-speakers! De meeste tv-spiekertjes zijn gewoon slechter dan slecht. Daar komt gewoon nooit een fijn geluid uit. En dan heb ik het nog niet eens over de soms brakke audiochips/ADconverters in de tv.

Surround hoeft van mij ook niet, maar goede stereo (ook 3D als je goed doet, en het audiomateriaal goed is opgenomen) is voor mij een must!
Zoals pnxsinned al zegt door ARC gaat alles aan als je de TV aanzet. Daarnaast kan je bij de meeste versterkers verschillende instellingen gebruiken, zoals bij TV kijken een stereo geluid, bij film spectaculair en bij muziek theater geluid.
Anoniem: 867213 @Vayra8 januari 2017 19:04
Waarom zou nieuws spraak opeens bombastisch worden? Bij mij gaat spraak netjes door de centerspeaker en gaan de muziekjes overwegend naar de andere speakers, en dat is eenvoudig van elkaar te onderscheiden.
Het hele issue van bombastiek herken ik niet.

Ofwel, graag een speakerloze tv voor mij.
Yep en voor een slaapkamer TV is het toch ook wel handig iets ingebouwd te hebben.
Je hebt voor lineaire televisie eigenlijk nooit home cinema nodig (meer dan 2.1) vermits alle broadcast 2.0 is, hier in België toch. Maar toch geeft een deftige set meerwaarde vind ik. Ik heb toch liever een volle, warme klank dan een nieuwsuitzending door high pitched 4 Watt speakertjes hoor :)

Netflix en consoorten is wel een ander verhaal

[Reactie gewijzigd door Putwater op 24 juli 2024 20:35]

Toch vind ik het prettig om mijn dolby set altijd te gebruiken, ook bij docu's, sport of nieuws. In mijn ervaring hoef je het volume nooit zo hoog te zetten als je je surround set gebruikt ipv de speakers van de TV. Hierdoor luistert het rustiger en hebben je medebewoners er ook minder last van.

Dit is enkel mijn ervaring. Niets wetenschappelijk...
Hear hear! Was het nou alleen Pioneer die dat met de Kuro serie goed had begrepen?
Pioneer had voor Kuro serie ook een aantal schermen met losse speakers links en rechts.
En Loewe al jaren, hetzij ingebouwd, hetzij als een soort extra soundbar eronder.
De nieuwe Loewe Bild 7 heeft een hele mooie oplossing met een soort soundbar die naar beneden schuift met de TV aan en zich weer verbergt als de TV uit is. En het ding klinkt behoorlijk goed.

Wij hebben niet altijd zin om se surround installatie aan te zetten om een beetje TV te kijken. Voor TV's van meer dan 2000 Euro verwacht ik gewoon ook goed geluid. En dat kan gewoon als de fabrikant zich een beetje inspant.
Ik snap inderdaad de tv fabrikanten niet.
Ik snap jou niet.
Laat de mensen nou zelf bepalen wat ze willen.
Ik wil juist niet een hele huiskamer vol draden en apparatuur bij mijn TV. Ik vind zo'n TV juist waanzinnig interessant.
Als Sony een behoorlijk geluid kan fabriceren zonder dat het ruimte inneemt, prachtig toch?!

Iedereen die speciaal geluid wil kan er altijd iets extra's op aansluiten en toch profiteren van het supercompacte, de nagenoeg afwezige luisprekers.
Ze zitten immers niet in de weg!

P.S.: Wel jammer dat er bij deze Sony dan toch een subwoofer achter aangeplakt zit. Zo compact is het dus (nog) helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 24 juli 2024 20:35]

Je spreekt jezelf tegen :
[...]
Ide nagenoeg afwezige luisprekers.
Ze zitten immers niet in de weg!

P.S.: Wel jammer dat er bij deze Sony dan toch een subwoofer achter aangeplakt zit. Zo compact is het dus (nog) helemaal niet.
Het 'probleem' hier is dat de personen die zelf geluid willen regelen wel betalen voor de oplossing die sony hier heeft toegepast. In zekere zin kan het paneel dus goedkoper door het weglaten van de speakertechniek.

Jij profiteert zoals je zegt inderdaad van de ingebouwde speaker zonder dat er kabels bij komen. Als de fabrikant zou luisteren naar wensen van jullie twee zou een TV zonder speakers voor een kleinere prijs waarbij bijpassende draadloze speakers aan te kopen zijn een betere oplossing zijn. Jij neemt de draadloze speaker en de ander neemt de draadloze speaker niet.

Het probleem wat ik blijf lezen is dat mensen wel goed geluid willen maar daar geen fysieke ruimte voor willen prijsgeven. goed of degelijk geluid gaat nu eenmaal samen met fysieke ruimte die nodig is om het te produceren. Kijk maar naar de bron, bijvoorbeeld klassieke muziek een viool heeft een bepaalde vorm en inhoud om geluid te maken. De fabrikanten kunnen zo klein mogelijke speakers maken maar daarbij tref je in bijna alle gevallen en joekel van een subwoofer bij om toch nog aan een degelijk geluid te komen.
Trinitrons hadden een goed geluid, ik mis mijn oude bakbeest ;( Het was niet zo goed als een dedicated surround set, maar ik ben daarvoor en sindsdien geen TV meer tegengekomen waar zo'n vol geluid uit kwam. Sindsdien is het geluid van TV's echt achteruit gegaan.
Tja, er zijn verschillende meningen over.

Ik heb een LG OLED55B6V gekocht (toch ook geen goedkope TV) en kort daarna ging de Sony HT-XT1 soundplate de deur uit, omdat het geluid uit de TV opvallend goed is voor onze relatief kleine woonkamer.

Er is een muur achter de TV die het geluid mooi terug kaatst en we zitten er altijd recht voor, dus geen probleem met slechter of minder duidelijk geluid.

Films kijken we over het algemeen in de bios wegens Pathe Unlimited kaart, dus daar hebben we geen sound system voor nodig.

Gamen doe ik wel met headset als ik mooi luid geluid wil.
Het probleem met een los systeem vind ik de linker en rechter speaker.
Die staan in een gemiddeld huis niet tegen het scherm aan, waardoor je een heel vreemd geluidsbeeld krijgt.
Iets aan bijv. de linkerkant van het scherm hoort niet 1,5 meter verderop te klinken, maar tegen het scherm aan te zitten.

Feitelijk zou je een setup specifiek voor de TV en eentje voor stereomuziek moeten hebben. Iets wat nagenoeg niemand in huis heeft.
Als het goed is, hoor je geen twee losse speakers maar een geheel, waarbij de stemmen uit het midden lijken te komen, ook zonder centerspeaker.

Zo niet, dan zijn de luidsprekers waarschijnlijk niet of niet in gelijke mate naar binnen gedraaid. Ook een luidspreker in de hoek of dicht tegen de muur kan vertekend geluidsbeeld geven met hoogstwaarschijnlijk teveel bass.
Hier moet ik toch even iets over zeggen.

Wat jij beschrijft is een standaard stereo setup en is niet echt bedoeld voor TV te kijken, maar enkel muziek.

Om TV te kunnen kijken heb je minstens een soundbar nodig met eventuele sub, want all je spraak of andere directe geluiden komt vanuit het center. Ga je bv. naar een iets grotere opstelling zal je bv. naar een 3.1 systeem gaan. Hier zal je het effect dat van links of rechts komt beter onderscheiden ( meer realistisch ). Ga je iets gekker doen kan je naar een 5.1 gaan. Hier hoor je het geluid ook langs achter komen. Of nog gekker dolby ATMOS, dan ga je elk hoek van geluid creëren en is dit meestal met 9.1 - 11.1

Bij elke configuratie die je kiest is de center speaker het belangrijkste speaker vanuit de TV kamer. Bij het afspelen van muziek kan je bij de meeste receivers kiezen voor All channel stereo. Bij veel versterkers / receivers kan je zelfs kiezen als je muziek speelt dat enkel u front links en rechts speakers spelen.
Heb al jaren een stereo set-up en ervaar totaal niet dat het geluid van ver lijkt te klinken
Ik zit zelf in de A/V sector als installateur, en weet of hoor wat klanten willen en of zelf ervaren.

Zelf heb ik een 5.1 van hogere kwaliteit en je merkt duidelijk het verschil, maar niet iedereen kan dat ervaren.

Sommige mensen kunnen het verschil niet horen van tussen verschillende merken van luidsprekers ( mijn vrouw bevoordeeld ) voor haar klinkt een Logitech het zelefde als b&o bij wijze van spreken.

Iedereen heeft zijn goesting. Bij mij is tijdens film kijken de 5.1 aan of als het laat is enkel de center als stereo speaker en voor muziek enkel de voorste speakers.
Ik denk dat je stereo behoorlijk onderschat. Je moet je realiseren dat je ook maar twee oren hebt. Dat betekent dat het in principe mogelijk is om met twee geluidsbronnen geluid te maken wat uit alle hoeken lijkt te komen. Doordat de meeste mensen (vaak ivm ruimte) hun speakers niet perfect opgesteld hebben, in combinatie met dat de audio niet altijd perfect ervoor is geoptimaliseerd geeft 5.1 een groot voordeel. Echter, goed geoptimaliseerde opnames in een goede opstelling hoor je echt niet veel verschil. Al met al heb je gelijk dat je minder het idee hebt dat je er middenin zit met stereo, maar dit ligt niet aan het feit dat je twee speakers hebt, maar aan een gebrek aan kwaliteit van de opnames en speakeropstelling.

Met een hoofdtelefoon is het al een stuk makkelijker. De virtual barbershop is een leuke: https://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA . Hier hoor je de kapper om je heenlopen ondanks dat je het op een koptelefoon luistert.

Ik luister trouwens zelf liever naar een minder ruimtelijk, maar betere geluidskwaliteit stereoset tov een mindere kwaliteit, maar minder ruimtelijke 5.1 set. De prijs van een goede set met 5 speakers is ongeveer 2-2.5 keer dat van een goede set met twee speakers (dit geldt iig voor bv een Marantz setje). Nou is het probleem dat een goede stereoset wel voor een euro of 500-600 te krijgen is, maar voor een goede 5.1 set kom je dus al boven de 1000. Mocht je dit willen uitgeven kan je gelukkig wel voor muziek alleen de 2 voorste speakers gebruiken, waardoor je niet twee setjes nodig hebt.

Ontopic:
wel een grappig idee, maar het lijkt me meer een gimmick dan echt functioneel om het geluid uit het scherm te laten komen. Zoals meerderen al hebben opgemerkt slaat het natuurlijk nergens op om zo'n mooie tv te kopen en dan niet uit te geven aan je geluid.
Al vind ik het wel grappig hoe populair de soundbar is. Dus we willen een tv zonder bezel en zonder speakers, maar plaatsen er vervolgens een soundbar onder die in veel gevallen forser is, extra kabels heeft en een ander design heeft dan de tv.
Die soundbars snap ik ook niet. Als je dan toch serieus geld uitgeeft aan geluid, ga dan minstens voor een mooi 2.0 setje ernaast ofzo, daar kun je veel meer mee, en er komt veel meer en beter geluid uit.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

Hoe weet je dat er persee zulk mooier geluid uit komt? Ik heb een Sonos PlayBar + SUB en de bediening van dit apparaat is zo ongelooflijk goed. Ik heb geen 2.0/2.1setje gevonden wat je hier tegenover kunt zetten. Bovendien kun je een 2.1 setje nooit direct aan je tv aansluiten en heb je hier nog loggere apparaten voor nodig met allemaal functies die ik toch niet gebruik. Oja, ik kan de 2 speakers op mijn tv meubel zetten, maar die is vrij smal waardoor ik er praktisch geen profijt van zal hebben. Ik kan ze ook wat verder naast de meubel zetten, maar dan heb ik 2 snoeren die ergens heen moeten. Oja, en de subwoofer, die kan ik niet in het stopcontact steken die ik in de hoek van mijn kamer heb. Vandaar dat de Soundbar bestaansrecht heeft.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 24 juli 2024 20:35]

Sonos is ook wel een tikkeltje duurder dan een 'gemiddelde' soundbar en daar krijg je goed geluid voor terug plus een boel gebruiksgemak, das een keuze en die snap ik ook, maar het is geen keuze voor 'het beste geluid voor je geld'.

Tegelijkertijd, als je de centen die je aan Sonos had besteed in een échte versterker met passieve speakers had gestoken, had je veel meer geluid voor je geld gehad, waarbij je er ook veel meer controle over zou hebben.

Enne, een 2.0 set zie ik toch meer als zuilspeakers met degelijk formaat. Voor geluid is het heel simpel, size matters.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

Geluid is naar mijn inziens toch altijd erg relatief. Waarbij "meer centen" op een gegeven moment twijfelachtig betere kwaliteit oplevert. Sonos vind ik persoonlijk een mooi systeem wat eenvoudig te installeren is. Je hebt buiten de voeding geen extra bekabeling en in tegenstelling tot de meeste systemen ook zeer eenvoudig optimaal te calibreren met hun "sound check". Juist dit is naar mijn inziens toch wel de extra centen waard waar een leek zoals mezelf met weinig moeite toch een optimale geluids beleving kan realiseren.

Nou ben ik met je eens wellicht kun je in plaats van Sonos ook een leuke versterker kopen met speakers, maar dit is een doelgroep waar Sonos zich helemaal niet op richt. Dit is een beetje hetzelde verhaal als dat men goedkoper zelf een systeem kan samen stellen, idem zit ik hier ook niet meer op te wachten. Ik heb de financiele mogelijkheden om kant en klaar gebruik van iets te maken en dit doe ik dan ook.
Als je een goede geluidszaak in loopt waar je allerlei setjes kunt beluisteren, hoor jij geen verschil?
Verder ben ik 't helemaal met je eens hoor. Maar dat je relatief geen winst kunt halen uit gelijke / hogere prijsklassen is natuurlijk niet waar.

En geluid calibreren doen allerlei standaard receivers ook, daar is sonos niet uniek in. Mic plaatsen, knop drukken, wachten, klaar.
Het is denk meer dat men 't niet weet of bang is dat 't te ingewikkeld is. Maar dat is niet zo.

Wat dat aangaat biedt sonos idd een makkelijk te gebruiken plug 'n play pakket met mooie software. Snap ook wel dat mensen ervoor kiezen, maar echt goed geluid wil ik 't niet noemen.

Ik heb hier de sonos connect, maar dan wel aangesloten op normale versterker en speakers. Heb je het beste uit beide werelden.

Alleen voor delen in 't huis als keuken, badkamer ed. Zou ik pas de sonos speakers gaan overwegen. En op dat gebruik, en de ik wil 't snel en makkelijk klant, richt Sonos zich inderdaad.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 juli 2024 20:35]

Nogmaals, ik denk dat je compleet de doelgroep mist. Er is een legio van mensen dat graag iets wilt hebben wat erg goed uitziet, eenvoudig te installeren is en verder daar geen omkijken naar wilt hebben. Ik heb zelfs diverse van hun producten in m'n apartement omdat het eenvoudig is.

Betreffende calibreren van het geheel ken ik geen enkele setup wat zo eenvoudig werkt als een Sonos. Ja je kunt met een mic en bepaalde software zelf versterkers calibreren. Maar het gemak waar Sonos een daadwerkelijke 5.1 set laat calibreren (of nog meer/minder speakers) evenaart bij mijn weten geen enkel.

Niet alleen dat, het is ook eenvoudig in functionaliteit en uitbreidbaarheid. Natuurlijk zijn er binnen die prijsklasse verschillende opties maar terugkijkend naar de eenvoud is dit niet relevant. En dit is voor mij voor meer dingen. Ik game graag een beetje maar ik ben die stage voorbij dat ik wil uitzoeken hoe ik een systeem moet opbouwen. Ik vond dit vroeger leuk nu wil ik gewoon iets uit de doos pakken en kunnen gamen. Dus plots een Alienware bijvoorbeeld interessant. Iets waar ik nooit aan dacht 10 jaar geleden maar nu staat het gemak me wel aan. Natuurlijk is dit niet de goedkoopste oplossing maar wederom, het maakt mij niet zoveel meer uit als ik met een probleem zo kan bellen en als de service echt goed is, een mannetje zo langskomt.
Het geluid calibreren met Sonos, dan moet je toch met je tablet door de kamer lopen en op en neer bewegen?
Ik heb hier een Marantz 7008. Dat is niks anders dan een microfoontje aansluiten, op een plek neerzetten en op oke klikken. Kan me niet voorstellen dat dat moeilijker is dan een minuut lang door de kamer heen staan zwaaien met een tablet.
Owja, je moet ook nog instellen hoeveel speakers je hebt en vloerstaande speakers of niet. Misschien is dat dan moeilijker...

Dit alles gaat via een on screen GUI met plaatjes.
Ik snap wel wat je zegt. Ben 't op dat vlak ook met je eens.
Ging me meer om:
Waarbij "meer centen" op een gegeven moment twijfelachtig betere kwaliteit oplevert.
Als je dus even de tijd neemt, dan zul je zien dat dit niet waar is. Dat je daar geen zin in hebt, snap ik :-)

Juist dit is naar mijn inziens toch wel de extra centen waard waar een leek zoals mezelf met weinig moeite toch een optimale geluids beleving kan realiseren.
Betreffende calibreren van het geheel ken ik geen enkele setup wat zo eenvoudig werkt als een Sonos. Ja je kunt met een mic en bepaalde software zelf versterkers calibreren. Maar het gemak waar Sonos een daadwerkelijke 5.1 set laat calibreren (of nog meer/minder speakers) evenaart bij mijn weten geen enkel.

Dan denk ik dat je gewoon moet kijken naar wat 't voor jou biedt. Niet gaan vergelijken met systemen die je nooit gebruikt hebt.
Zeker niet als 't om 5.1 gaat waarbij een betere receiver echt serieus veel betere resultaten behaalt. En ook dat gaat, net als Sonos, gewoon via een simpele wizard, stap voor stap.

Dat het gemak dient, duidelijk en mee eens.
Je zegt het precies: Sonos is een keuze voor gemak, zoals ik ook aangeef, maar het is echt geen keuze voor goed geluid voor je centen, eerder misschien 'goed genoeg' en daarvoor vind ik persoonlijk Sonos een te dure oplossing. Dat gemak is wel erg kostbaar. Daar kan de trucendoos van Sonos ook weinig aan veranderen. Het klinkt op zich wel prima, maar accuraat is het zeer zeker niet. Het punt is vooral dat mensen zich moeten realiseren dat een keuze voor die simpelheid ook een concessie is in kwaliteit.

En ik ben ook echt geen audiofiel met een buizenversterker en een paar duizend euro aan setup in huis...

Er is niks mis met een keuze voor gemak maar het onderstreept wel opnieuw dat met een paar midrange zuilspeakers van zeg, 400-500 euro per paar plus een simpele versterker je al veel beter geluid krijgt, zowel voor muziek als film.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

Anoniem: 343906 @Vayra8 januari 2017 15:15
Size matters is zeker waar wat geluid betreft. Mogelijk om die reden heb je ook soundbars die behoorlijk diep zijn, Teufel heeft daar een paar van (deze bijvoorbeeld: https://www.teufelaudio.nl/soundbars/cinebase-p14707.html )

Enige opvallende met dergelijke soundbars vind ik dat er schijnbaar nog geen fabrikant op het idee is gekomen een poot of pootjes als assescoires aan te bieden. Kun je de hele handel alleenstaand opstellen. En klinken die lage tonen ook iets beter.
Alleen de positie van de soundbar al verraadt dat het niet ideaal is. De soundbar staat vaak op een TV-meubel en niet aan de rand van dat meubel, dus je hoog gaat alle kanten op. Ook je sub goed in de ruimte plaatsen gaat eigenlijk al per definitie niet.

Inderdaad, pootjes eronder, maar dan is de soundbar opeens een bijzonder lompe, vreemd gevormde platte speaker.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

ik heb zelf een sony 5.1 setje hierstaan en sluit hem nog niet eens aan.
Ik ben nu aan het sparen voor een 2.0 setje met een fatsoenlijke versterker en speakers erbij.
Sinds we verhuist zijn heb ik hem nog niet eens aangesloten, er komt slecht geluid uit en klink als blikken geluid.Vandaar dat ik vol ben van een nieuwe normale speaker met goede boxen erbij.En die sony 5.1 was niet erg goedekoop maar het geluid wat eruit komt is gewoonweg waardeloos vandaar dat ik hem nog niet heb aangesloten.
ik vind die soundbars niet zo goed het stereo effect laat te wensen over.
Maar is nog altijd beter als de originele speakers van de tv.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 juli 2024 20:35]

Soundbars missen veelal enorm veel geavanceerde functies die essentieel zijn voor de audiofiel, tevens is het geluid vaak slecht afgesteld (te veel bas) wat luistermoeheid kan veroorzaken en ook te intrusief is in de woonkamer tijdens normaal tv kijken.
Intrusief gebruik je hier verkeerd (misschien letterlijk vertaald uit het Engels; intrusive?).
oeps, je hebt gelijk! ik gebruikte de engelse letterlijke vertaling
Soundbars hebben audiofielen ook absoluut niet als doelgroep ;) overigens heeft Sonos Trueplay tuning op de Playbar en sub gelanceerd wat toch wel voor een flinke verbetering zorgt(heb dit zelf ook vooral bij de bas gemerkt) overigens snap ik het punt daarnaast niet helemaal, de bas is in de app heel makkelijk zachter te zetten?
Welke functies bedoel je zoal?
Los van het gebruiksgemak en de looks van Sonos kan je voor dat geld zelf een goede 2.1 set samenstellen dat zeker zo goed klinkt (al blijft het een persoonlijke ervaring). Punt is dat ik zelf een 2.1 set bezit met grote vloerstaanders en flinke sub. Alleen al voor het bediengemak van de TV+geluid voor de rest van het gezin zou ik een losse soundbar gebruiken voor het normale TV kijken.
Qua gebruikersgemak is Sonos ideaal. Maar fatsoenlijke speakers blazen natuurlijk zo'n soundbar weg. Het heeft zeker bestaansrecht. Het is compact, design technisch interessant, beter geluid dan een TV en de Sonos software is heel goed.
Prima dus als een TV geluid upgrade, maar natuurlijk niet te vergelijken met traditionele speakers of als je een echte home theater ervaring wilt.
Maar inderdaad, niet iedereen wordt er blij van om van die opvallende boxen in hun interieur te zetten. Dat is de keerzijde. Al zijn er er ook genoeg design speakers die juist een aanvulling kunnen zijn op je interieur.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 24 juli 2024 20:35]

Juist. Het liefst zo dun mogelijke bezel en een goede soundbar, dat heeft mijn persoonlijke voorkeur boven een tv met dikke rand en middelmatige speakers. Ik vind het mooier lijken, en elk van de 2 producten is gemaakt met focus op 1 doel: beeld of geluid.
En kabels, ik heb maar 2 extra, 1 stroom en 1 optisch. De gekoppelde subwoofer is op stroom na draadloos.
Zo mag van mij ook het smart gedeelte uit de tv's blijven. Dat wordt na 2 jaar toch niet meer geüpdatet zo blijkt. Dan liever een losse tuner die je kunt upgraden of vervangen.
Zo heb je voor elke taak een dedicated apparaat.
Toch niks mis mee? Dat benadrukt alleen nog maar hoe nutteloos TV's met ingebouwd geluid zijn. Want zo'n soundbar klinkt echt nog wel duidelijk beter dan de meeste TV's die ik gehoord heb. Het is dan juist mooi als je zelf de keuze hebt en niet voor overbodige features betaald.
Er zou een veel meer wisselend aanbod moeten zijn van TV's met en zonder geluid, zodat je kunt kiezen.
Begin jaren '80 zelfs al. Los monitor systeem waarbij alle TV techniek in een aparte kast was ondergebracht. Het was onze eerste Philips TV.

Creëert Sony nu met zijn geluid-oplossing een beperkte luisterhoek i.p.v. kijkhoek? De stand achter de TV vind ik zelf niet echt geweldig maar die wat schuinere opstelling heeft Sony ook met voorgaande modellen? Goed dat er meer Oled aanbod op de Markt gaat komen.
Elke stereo setup heeft een beperkte luisterhoek. Mijn eenvoudige stereo versterker met twee goede maar eenvoudige boxen geeft een verrassend goed geluid wanneer de boxen goed geplaatst zijn en je er recht voor zit. Dit mooie ruimtelijke effect is duidelijk minder wanneer je uit het midden van het stereobeeld gaat zitten.

Dus nee ik denk niet dat sony nu een beperkte luisterhoek creëert. Dat geldt algemeen voor alle setups.
Het wordt nota bene specifiek aangehaald in bovenstaande berichtgeving door Tweakers? Natuurlijk gaat die beperking op een gegeven moment voor elke stereo setup op, maar de luisterhoek is onder normale omstandigheden flink groter dan hierboven wordt geschetst. Als het niets uit zou maken dan had Tweakers er niet de nadruk op hoeven leggen?
Maar dan hebben de fabrikanten geen gimmicks meer om mensen over te halen. Dat is toch de truuk tegenwoordig? Zoveel mogelijk rommel er in stoppen wat mensen niet gebruiken om ze toch maar weer over te halen een nieuwe tv te kopen? Het liefst nog halfgebakken geimplementeerd zodat het na een half jaar al niet meer normaal werkt (Smart TV). Of gewoon ineens helemaal niet meer aanbieden in geen enkele model zodat mensen die het wel willen gebruiken ook geen keuze meer hebben (3D). Of halfgebakken CI standaarden die pas na een paar jaar uniform worden (en je dus geen interactieve tv kunt kijken op tv's die ouder zijn dan 3 jaar).

Vanaf de introductie van platte TV's heb ik echt de indruk (eigenlijk weet ik het wel zeker) dat er helemaal niet meer naar duurzaamheid of kwaliteit gekeken word maar men zo veel mogelijk bezig is om van de TV een wegwerp product te maken net als de telefoon.
Dit is toch de algemene trend voor een hoop consumenten-electronica. We vervangen onze GSM/SmartPhone ook om de 2 jaar. Dingen repareren kost tegenwoordig vaak meer dan dingen vervangen. En wees gerust, de fabrikanten doen onderzoek naar levensduur en zorgen dat die dingen ook niet "eeuwig" meegaan, integendeel zelfs....
Inderdaad, zo dacht ik er ook over. Maar voor gewone tv uitzendingen wil ik de receiver niet altijd aan zetten. Dan zijn speakertjes in de tv wel prima. Hetzelfde geldt voor de tuner, ik zou ook wel zonder kunnen, maar dan moeten we er wel wat voor terugkrijgen als consument (snelle soc, betere beeldweergave, goedkoper)

Overigens Tweakers hoezo is dit de eerste TV met speakers die niet zichtbaar zijn, of die het scherm gebruiken als conus (zeg maar)? Ik heb hier een oude lg plasma staan, die exact hetzelfde doet (2008 dacht ik, pq2000). En ik moet zeggen voor die budget tv klonk dat net zo goed als conventionele speaker uitrustingen bij goedkope of duurdere TV's, dus dat het goed werkt kan ik onderschrijven.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 24 juli 2024 20:35]

Wordt daar het plasma paneel ook gebruikt als conus?
:+ het plasma paneel zelf waarschijnlijk niet, ik quote even een snippet van Google:
Het complete tv-front functioneert als speakersysteem, getuned door audio-expert Mark Levinson.

Waarschijnlijk niet exact hetzelfde dus, maar het idee is wel hetzelfde. Ik denk dat het glas paneel als conus fungeert
No disrespect, maar waarom zou je met gewone tv-uitzendingen de receiver niet aan willen zetten? Is toch geen enkele moeite?
Het is wel een extra moeite (wel weinig ;) ), maar ik vind het vooral niet echt fijn om het nieuws/talkshows e.d. over de speakers te horen. Voor een film/serie, exp Robinson etc wel. De setup is hier hoofdzakelijk bedoeld voor films, blu-ray concerten, games en muziek.

Dat zeggende zou ik het absoluut niet erg vinden als er tv schermen komen zonder tuner en speakers, maar met snelle soc, weinig beeldverbeteraars, lage input lag, en zonder speakers en verbeterde beeldkwaliteit (zelfs ten opzichte van OLED, plasma). Curved moet ik niks van hebben en 4k hoeft ook niet perse, zelfs niet op 65" en 3mtr kijkafstand. Liever zie ik andere goede beeldkwaliteit eigenschappen. Zoals fatsoenlijke 'eerlijke' hdr, erg lage input lag, geen cross talking, geen banding / motion blur, zwart waarden oneindig of mega laag (OLED, plasma), full motion resolutie (lcd pfff..., over blacklight bleeding maar niet te spreken) en echte 1:1 120-240hz panelen (weg met die onzinnige 600hz subfield of zogenaamde 1000-2000hz, door beeldverwerking).

Voor de mensen die 4k wel wat vinden, begrijp ik (als je dicht met je neus erop zit en voor kartelrandjes in games). Ik verkies betere andere beeldeigenschappen boven resolutie. Curved heeft in mijn optiek alleen wat voordelen bij relatief grote monitoren op je bureau (26-32"), niet in de woonkamer als tv.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 24 juli 2024 20:35]

Bij mij is het geen extra moeite omdat mijn afstandsbediening alle benodigde apparaten aanzet. Maar ik snap dat het gewone tv-kijken bij jou en veel anderen blijkbaar een andere rol heeft dan films, games, etc. Ik kijk eigenlijk alleen tv als ik er volledig in meegenomen wil worden. Zomaar een beetje casual tv-kijken of tijdens het koken ofzo doe ik nooit.
Precies, voor het dom casual tv zappen (laat ik het maar zo omschrijven) laat ik de receiver uit. Dit doe ik trouwens niet veel, maar dan zijn speakers in de tv wel handig. Maar voor 90% zet ik dus ook de receiver hier aan ;). Misschien is het ook gewenning, spraak vanuit het midden, dat wel kwalitatief veel beter klinkt (digital ziggo) over de receiver, maar niet natuurgetrouw. In films en games of 5.1 uitzendingen gaat spraak natuurlijk over de center en voor een exp Robinson bijvoorbeeld wil ik de fijne geluiden naast spraak (zee, natuur, sfeergeluiden) ook beter horen. Hier is de moeite receiver aanzetten en schakelen naar tv (HDMI arc return), dus dat valt heel erg mee ;)

Het verbruik kan me overigens ook gestolen worden.

[Reactie gewijzigd door ToFast op 24 juli 2024 20:35]

Ik heb bij spraak in tv-programma's niet het idee dat het overal vandaan komt, maar ik zal er eens op letten. Lijkt me ook dat een goede set een goed stereobeeld kan neerzetten waardoor de richting van waar geluiden komen overeekomt met wat de tv weergeeft. Op de kabel wordt dacht ik ook geregeld 5.1 audio uitgezonden en ik verwacht in de toekomst steeds meer.

[Reactie gewijzigd door -Moondust- op 24 juli 2024 20:35]

Klopt en dat is nou juist het probleem. Het stereobeeld met spraak komt niet overeenkomt met dat vanuit een TV of center, want de scheiding is veel beter (en kwalitatief ook), waardoor ik dus niet het gevoel hebt dat spraak vanuit het midden komt. Het is te ruimtelijk voor talkshows en nieuws voor mij :9 . Maar goed, het is ook een 'probleem' van niks, dus ik zou zeggen laat maar komen die TV's zonder poespas en speakers, als we er maar wat anders voor terugkrijgen.
Mijn kabel is op dit moment ff dood, dus ik kan niets testen, maar zou idd best kunnen dat de meegegeven audio kwalitatief een rommeltje is en de stemmen dus niet vanuit het midden komen. Een oplossing zou kunnen zijn om stereo-tracks van tv als mono via de center weer te geven, maar heb nooit naar de mogelijkheden gekeken tbh.
Als ik dit zo lees moet je eigenlijk gewoon een dikke gaming monitor aanschaffen, want elke TV valt al af op minstens de helft van je wensen.

Lastige is dan weer dat er ook geen enkele monitor aan voldoet op dit moment :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:35]

Als je 3000-4000 euro of meer aan een tv uitgeeft, dan heb of koop je doorgaans ook een fatsoenlijke surround audioset. Pioneer snapte dit en maakte 10 jaar geleden de beste plasma tv waarbij je betaalde voor de beeldkwaliteit en niet voor brakke audio. Het zou fabrikanten sieren als ze op zijn minst de audiocomponenten modulair of onzichtbaar zouden maken zodat je de audio kan verwijderen of deze niet in de weg zit als je deze niet wil gebruiken. Ik weet dat ik echt niet de enige ben met deze wens.
Het meerverbuik zal me worst zijn, nauwelijks de moeite van het overwegen waard . Het betere vollere meer gedetailleerde geluid kan ik altijd waarderen, of het nu een talkshow is of een film. Met een talkshow zit ik er met geluid van mijn set veel meer in en daardoor ben ik veel meer aanwezig. Maar ik heb ook gemerkt dat veel mensen juist niet heel erg aanwezig willen zijn in een tv-programma of zelfs film. In dat geval is onnatuurlijker zachter geluid natuurlijk beter.
Helemaal eens. Geluid is 50% van de beleving van het film kijken. Een goede 2.0 setup (liever 5.0/1) is voor mij in ieder geval onmisbaar bij een film.

Tuurlijk, voor het journaal en de Teletubbies voor de kids is het flutgeluid van de tv prima, maar voor een lekker filmmomentje onmisbaar.
Anoniem: 867213 @keroner8 januari 2017 19:48
Ik zou geluid zelfs als belangrijker dan 50% aanmerken. Niet dat ik zonder beeld zou willen natuurlijk, maar het geluid zet toch het hele sfeerbeeld neer en trekt je in het verhaal m.i.
Never mind.

[Reactie gewijzigd door terracide op 24 juli 2024 20:35]

Idd ja.
Snap ook nog niet waarom het zo lang word tegengehouden. Je zou dit zelfs kunnen combineren door ook het smart gedeelte uit de TV te slopen.
Lijkt me echt ideal want dit begint steeds meer op een een gepruts te lijken om een Tv toch maar speakers te geven via ingewikkelde manieren en het resultaat is nog steeds niet meer geschikt dan voor normale praat programma's e.d.
Voor films is het en blijft het gewoon armoe.
Jiskefet, liep al jaren voor op de hedendaagse techniek!
https://www.youtube.com/watch?v=cNWY__HgJ9Q :P
Dat is ook het eerste waar ik aan dacht. ☺ Kennelijk heeft Fritsie carrière gemaakt, sinds z'n loopbaan bij Multilul 😏
Eerste wat ik dacht bij het lezen van de titel :) :)
Precies, dit is de enige nodige reactie. Al het techno-geneuzel hieronder mag worden weg-gemodereerd :D
Gast, volgende keer ff een waarschuwing. Heb me werkelijk dood gelachen half 8 vanmorgen, de vrouw is nu nog pissed dat ik dr wakker lachte whahaha. Bedankt!!! Jiskefet is geweldig, deze kende ik nog niet geweldig stukje zeg haha
Is een hele serie, dus je kan nog even vooruit als je nog eens wil lachen... :)
Ken Jiskefet maar deze aflevering niet haha.
Haha, graag gedaan! :P Jiskefet FTW!
Ik lag inderdaad helemaal dubbel toen ik Tweakers vanochtend opende en die titel op de FP zag staan :D
haha inderdaad. Vraag me af of dit een inside joke was of gewoon stom toeval.
Het is geen toeval..
Nee, niet hibbem, HIDDEN!
"Zet maar weer uit, Fritsie" :D
Ook bij mij het eerste waar ik aan dacht, en meteen gekeken of ik de enige tweaker was met die associatie.
Ik wacht nog even op de definitieve doorbraak van 'shower sound' :p
Kreeg spontaan zin in een biertje.....
1e actie zonder artikel te lezen:
CTRL-F Jiskefet
4 matchets

dank u :P
Ik deed precies hetzelfde! :)
€1999,00 voor de 55 inch? En €2999,00 voor de 65 inch..

Uit de thread op AVS Forum:
I did some research and I can also confirm.

At least by one Dutch online shop (don't know if I can call the name here by forum rules) you can pre-order the Sony KD-65A1 for € 2.999.
It's a descent webshop with a clean website. They also have a fysical showroom and Sonos experience center.
Very good comments from buyers and have a TrustPilot label 9.5.

I have communicated through email. Even when it's late in the evening at the moment in Belgium on a saturday night they've answered me very quick and clear.

The price for the Sony KD-65A1 is € 2.999 !
This is the price Sony has communicated to the seller and should be solid !

I only have to pay in advance 25% of the total amount.
Delivery is free to Belgium and on appointment.
Expected delivery time for pre-orders is 2 - 3 months from now.

[Reactie gewijzigd door jooncheez op 24 juli 2024 20:35]

lijkt me heel onwaarschijnlijk dat je hem echt voor die prijs krijgt. Belachelijke prijs en een (voor mij iig) onbekende webshop. Iets met 'te goed om waar te zijn'.

LG 55" 4K HDR is vanaf 2300 in de pricewatch...

Maar we zullen zien.

[Reactie gewijzigd door mr.paaJ op 24 juli 2024 20:35]

Anoniem: 426269 @mr.paaJ8 januari 2017 10:19
Ik had er ook nog nooit van gehoord, zojuist even gekeken. Zo te zien een Magento site met rwd theme, gehost bij Linqhost voor 50-175 euro in de maand. Niet even iets wat je effe op een avondje in elkaar flanst. :) Ook goede ThrustPilot reviews zo te zien.
"I only have to pay in advance 25% of the total amount."
EUR 750,- aanbetalen op een reservering? Absolute no go...
Schrik dat men met het geld gaat lopen?

Dan gaat men zo geen uitgebreide website hebben en deze hosten.
Ondertussen zal wel iedereen weten over welke webshop we het hebben veronderstel ik.

De reputatie en eerlijkheid van de mensen achter de webshop kan toch door iemand van Nederland die in de buurt woont gemakkelijk achterhaald worden.

Vroeger was het in België altijd gebruikelijk dat je een voorschot moest betalen.
Nu is het niet meer verplicht, maar men mag het wel nog vragen.

[Reactie gewijzigd door w8andc op 24 juli 2024 20:35]

Klinkt wel als supergoedkoop.
Grappig!

Het bericht op AVSforum komt van mij.

Had dit eerder gepubliceerd als post #103 onder een andere account omdat ik met mijn originele account niet meer aangemeld geraakte en hieraan blijkbaar nog een heel oud niet werkend mailadres gekoppeld was. Paswoord reset lukte dus ook niet omdat dit via email gaat. AVSforum heeft dit opgelost. De nieuwe account werd verwijderd op mijn vraag, maar het bericht daaraan verbonden heeft men echter niet overgezet. Had dit thans gevraagd. Je zal dit bericht dus niet meer terugvinden in de thread van AVSforum. Leuk om het hier terug te vinden.
Ik plaats het opnieuw op AVS forum in post #142
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To the point.
De prijs leek mij ook onwaarschijnlijk.
Maar heb gecommuniceerd met de verkoper en ze lijken toch wel heel oprecht.
Sony zou gecommuniceerd hebben om de prijzen van de nieuwe OLOD's laag te houden en de prijs die ze publiceren zijn de prijzen van Sony en wijzigen niet. Mogelijk een stunt van Sony.

Blijkbaar kan ondertussen via diverse Nederlandse webshops de nieuwe Sony OLED's (55' en 65'') reeds voorbesteld worden.
Wettelijk in Europa moet men een product leveren aan de prijs die gepubliceerd wordt.

Weet uit ervaring dat de leveringstermijn groter kan uitvallen, maar ik heb geduld.
Op mijn voormalig Panasonic plasma scherm heb ik bijna een half jaar moeten wachten.

Heb mijn voorbestelling alvast gedaan.
Ben wel benieuwd en kijk uit naar mijn eerste OLED scherm.

Wait and see

Aanvulling: deze avond ben ik een video vanop CES 2017 tegengekomen met een interview van een SONY vertegenwoordiger . Deze persoon sprak op een bepaald moment ook over de prijszetting van de nieuwe OLED's. Het komt erop neer dat iedereen net zo verbaasd zal zijn over de prijs als het feit dat Sony is teruggekomen met een OLED scherm. Maar hij kon en mocht duidelijk niet meer info geven.

zie hier: https://www.youtube.com/watch?v=hMtqVxmWfik&t=7s

Heel goed opletten vanaf 5:08 !

[Reactie gewijzigd door w8andc op 24 juli 2024 20:35]

Anoniem: 426269 8 januari 2017 07:27
Okee, door de niet versteldbare hoek is deze tv eigenlijk alleen op lage tv-kastjes te plaatsen, zeg tot 40cm hoog. En ook niet aan de muur natuurlijk. Maar ja, eigenlijk overal waar ik kom staat hij op zo'n kastje, haha.

Bij mij zelf staat hij iets hoger, op ooghoogte, dus dat gaat hem dan automatisch niet worden. Als de tv hier thuis kapot gaat wordt het toch zoiets nieuws: Xiaomi koppelt 4,9mm dik scherm los van elektronica bij Mi TV 4 (en dan hoop ik op een Oled versie).
Blokje onder de woofer en hij staat recht, wel even een touwtje vastmaken om te voorkomen dat hij misschien voorover valt, al zal dat zonder kinderen en huisdieren wel meevallen want zo'n wooferstand zal wel wat wegen.
Nee dat is elegant. Koop je een tv van 3k mag je met blokjes en touw gaan klooien :)
Anoniem: 129295 @SeatRider8 januari 2017 14:11
Jij weet de prijs al?
Ik lees op andere sites eerder 2k...
Je kunt hem op hangen. Heeft gewoon een VESA mounting. Staat hier niet in de txt. Maar bij AVForums hebben ze dit wel gemeld.
LG komt met dezelfde tv als xiaomi. Die plek je op de muur en alle aansluitingen in de soundbar.

Zelf het liefst een tv met enkel zo'n connectiebox. Alles gaat hier via het 2.0 systeempje. Als je dat gewend bent wil je niet zonder. Ook niet het nieuws etc. Maar dit is ook een prima alternatief
Off topic: is HDR niet heel vermoeiend kijken vanwege de hoge helderheid?
HDR betekent niet dat standaard beeld helderder wordt weergegeven. Het kan wel objecten van grotere helderheid (bijv de zon) realistischer weergeven. Vergelijk het met filmgeluid van groot dynamisch bereik. Spraak klinkt normaal maar bijv een ontploffing komt stevig uit de speaker. HDR is bedoeld voor groter realisme, niet om je expres te verblinden. :)
Met HDR zit er alleen een groter verschil tussen zwart en wit qua helderheid. Zwart is echt zwart en niet nog een beetje lichtgevend grijs.

Als je de TV te helder vind kun je hem altijd iets minder fel zetten. Ook dan nog blijft het beeld mooier omdat zwart alsnog veel donkerder is.
Dat komt door OLED, maar heeft niet zoveel te maken met HDR. Dat goede zwart hadden OLED en Plasma al voor er sprake was van HDR.

De meerwaarde en focus van HDR zit in de hogere helderheid zodat zon, flitsen etc meer kracht krijgen. Wel is het zo dat OLED dankzij de uitstekende zwartewaarden ook met relatief lage helderheid alsnog HDR mag heten.
Is toch logisch? Als HDR synoniem was met helderheid, dan zou het wel hoge helderheid hebben betekend. Het dynamisch bereik is het verschil tussen het minimum (zwart) en het maximum (wit), in absolute zin. (In relatieve zin is het het contrast.) Dus een TV die beter presteert aan de onderkant van het bereik met goede zwartwaarden, is daarmee beter geschikt voor HDR.
Tuurlijk, maar zowel bij OLED als bij LCD wordt dat bereikt door de helderheid te verhogen. Als je dan de helderheid afzwakt verlies je dus het HDR effect.

Ik had het vooral over het diepe zwart van OLED, dat hebben ze sowieso, ook zonder HDR.
Je moet niet te lyrisch doen over die helderheid bij LCD. LCD geeft zelf geen licht, in principe kan je het zo helder maken als je de lamp kan maken, zo nodig monteer je een schijnwerper achter het LCD-paneel.

Een sterkere lamp monteren is echter niet zonder gevolgen: Namelijk zwart wordt minder zwart. Nu zijn ze bij LCD al een tijdje zover dat ze de lamp kunnen dimmen en bij donkere scenes dus het effect van lampdoorschijning tegen kunnen gaan.

Wat echter niet bij LCD kan is een pixel op maximale helderheid zetten en de pixel ernaast helemaal zwart. Er moet dan namelijk een compromis voor de lampsterkte worden gemaakt (in praktijk brandt de lamp vaak voluit en wordt dus zwart geofferd).

Daarmee is het zeker geen uitgemaakte zaak dat LCD beter is in HDR, ondanks dat de LCD een hogere helderheid kan halen, want de LCD moet op veel plaatsen in het beeld compromissen sluiten.

Verder: Laat je niet gek maken door een beetje marketing: Van een OLED heb je altijd profijt, of je nu een oude VHS-band, een UltraHD Blueray-schijf, of gewoon een TV-zender bekijkt. Voor HDR heb je speciaal bronmateriaal nodig, wat er amper is, zodat je minder dan 1% van je kijktijd naar het apparaat naar HDR-materiaal zit te kijken.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 24 juli 2024 20:35]

Ja dat denk ik ook. Meeste radio zenders comprimeren muziek on nodig terwijl dynamiek beschikbaar, maar TV fabrikanten willen dat je een zonnebril gaat opzetten omdat hdr zo fel wordt. Zwartwaarde? Is geen informatie.
Toch prettig dat veel fabrikanten dezelfde OLED techniek aanbieden. Dat werkt concurrentie in de hand.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 24 juli 2024 20:35]

De blijkbaar enige schaalbare/productierijpe techniek is gepatenteerd en overgekocht door LG. Daarbij komt kijken dat oled een tussenstap Is naar qled's (de echte, niet de marketing versie van Samsung).
Sony is met hun triluminos schermen al jaren bezig met quantum dots, nog voor het een rage werd. Ik hoop dat ze zich niet laten inhalen door Samsung die wel een razendsnel aan de quantum weg aan het timmeren Is sinds ze doorkregen dat hun oled technologie niet schaalbaar Is naar producten die tientallen jaren moeten meegaan (kleurcalibratie).
Ik wil Tweakers vooral bedanken voor de muziek! :D Ik kende Clayjay niet, maar dat nummer is erg lekker! Clayjay - Heights
Bij "Hidden Sound System" kan ik alleen aan Jiskefet denken: https://youtu.be/cNWY__HgJ9Q

Ontopic: Ik dacht dat Sony zou stoppen met TV's na jaren van tegenvallende verkoopresultaten?
Hehe eindelijk, speakers vanuit het scherm. Sony doet eindelijk weer eens mee op innovatief gebied, slim ook om de panelen in te kopen (jammer natuurlijk ook omdat ze allang vervallen zijn tot een assamblage fabriek ipv echt een fabrikant te zijn)

Enige wat dan jammer is aan deze tv is de kickstand met woofer, come on dat had ook slimmer gekunt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.