Door Sim Kranenburg

Hdr-televisie

Welke standaard zal bovendrijven?

05-10-2016 • 13:00

158

Singlepage-opmaak

Inleiding

Het is alweer vier jaar geleden dat er voor het eerst uhd-televisies op de markt kwamen. De eerste modellen waren schreeuwend duur, maar inmiddels is de prijs van een uhdtv, met vier keer zoveel pixels als een hdtv, onder de vijfhonderd euro gedoken. Het is nu een betaalbaar mainstreamproduct geworden, als je tenminste genoegen neemt met een (te) kleine beeldmaat, waar je erg dicht bij moet gaan zitten om het verschil met een hdtv te kunnen zien.

High Dynamic Range

Scène met zeer groot dynamisch bereik.

Hoewel uhd-televisies inmiddels goed worden verkocht, is er nog een lange weg te gaan voordat de vertrouwde hdtv is vervangen en we volledig over zijn op uhd. Zo is er via de Astra-satelliet inmiddels het een en ander te ontvangen in uhd, maar het aanbod stelt niet veel voor; het zijn vooral demokanalen en de enige continue uhd-zender is het Duitse homeshopping-kanaal Pearl TV. Reguliere uhd-uitzendingen via de kabel zijn nog vele jaren van ons verwijderd. Online streamingdiensten, zoals YouTube en Netflix, innoveren veel sneller en bieden al jaren uhd-materiaal aan, maar het hd-aanbod is ook hier nog altijd vele malen groter.

Televisiefabrikanten lopen altijd ver voor op de contentindustrie; jaren voordat er wat te kijken viel in hd, werden er al hd-televisies verkocht. Ze kunnen ook niet veel anders, want hoewel veel elektronica tegenwoordig al binnen een paar jaar wordt vervangen, verwachten de meeste mensen van een televisie dat hij vele jaren meegaat. Zeker als het dure high-end modellen betreft, moeten televisies voorbereid zijn op de toekomst. Omdat verdere verhoging van de resolutie bij normale beeldmaten en kijkafstanden zinloos is, zetten alle grote merken nu vol in op the next big thing in televisieland: high dynamic range.

In dit artikel gaan we dieper in op de techniek achter hdr. Waarom zou je een hdr-televisie willen hebben? Het is immers nog niet zo lang geleden dat alle fabrikanten 3d aanprezen als een onmisbare functie, terwijl je ze er nu niet meer over hoort. We bespreken de diverse hdr-standaarden en gaan in op de technische verschillen. Ook proberen we antwoord te geven op de vraag of dit wel het juiste moment is om te investeren in hdr of dat je beter nog even kunt wachten met het aanschaffen van een nieuwe tv.