Uiterlijk, toetsenbord en touchpad
Samengevat
Xiaomi's eerste laptop blijkt geen tegenvaller. De 12,5"-laptop is compact, maar heeft een goed scherm, vrij snelle hardware en een lange accuduur van negen uur tijdens browsen. Daarnaast biedt de laptop de unieke mogelijkheid om een tweede m2-ssd te plaatsen. De laptop had wat steviger mogen zijn en we missen een sd-kaartlezer, maar dat zijn kleinigheden als je naar de lage prijs van 470 euro kijkt. Dat is meteen een heikel punt, want die prijs geldt in China. De laptop wordt in Europa officieel niet verkocht en importeren kan een stuk duurder uitvallen. Bovendien wordt het verkrijgen van garantie dan ook een probleem.
Eindoordeel
Er was een tijd dat China werd gezien als het land waar al onze hardware wordt gefabriceerd, maar niet ontworpen. Dat beeld veranderde onder andere dankzij de 'chinaphones', die met succes de concurrentie met de bekende Amerikaanse, Koreaanse en Japanse merken aangingen. Een van die Chinese merken is Xiaomi, dat bij ons bekend is geworden met powerbanks en smartphones. Daar bleef het niet bij, want in de zomer van 2016 bracht het bedrijf zijn eerste laptop uit: de Mi Notebook Air. De Air is te krijgen in twee uitvoeringen, die vooralsnog alleen in China gekocht kunnen worden. Toch waren we benieuwd wat Xiaomi van zijn eerste laptop gebakken heeft en toen we de kans kregen om het 12,5"-model te lenen voor een review, hoefden we niet lang na te denken.
/i/2001241989.jpeg?f=imagenormal)
De Mi Notebook Air 12.5 is een compacte laptop met een 12,5"-scherm, metalen behuizing en Core m3-processor. De prijs in China is 3499 yuan, wat neerkomt op ongeveer 470 euro, maar officieel wordt de laptop niet buiten China verkocht. Uiteraard zijn er wel websites die naar Europa versturen, maar dan ben je ongeveer 100 euro meer kwijt. Voer je het apparaat in Nederland in, dan zul je er ook nog eens 21 procent btw bij op moeten tellen, waarmee de prijs tegen de 700 euro kan lopen. Ben je toch in China, dan scheelt zelf ophalen dus een hoop geld.
Uiterlijk
De ontwerpers van Xiaomi hebben voor de Mi Notebook gekozen voor een strak, minimalistisch design, dat geïnspireerd lijkt door verschillende Amerikaanse laptops. Het aluminium unibody-ontwerp doet natuurlijk denken aan de MacBooks van Apple, maar de korte afrondingen aan de hoeken bieden gelijkenissen met Microsofts Surface Book. Tot slot heeft Xiaomi de schermranden dun gehouden en dat zagen we natuurlijk als eerste op Dells XPS 13. Het Xiaomi-logo prijkt alleen in de onderrand van het scherm, want de achterkant van het scherm is logovrij.
Dat alles levert een laptop op met het uiterlijk van een ultrabook, maar er zit nog een aantal missers in het ontwerp, die je, afgaand op het uiterlijk, niet zou verwachten. De metalen behuizing is namelijk niet op iedere plek even stevig, en als je op het metalen randje tussen toetsenbord en touchpad drukt, veert de hele behuizing in. Datzelfde gebeurt als je met een redelijk stevige aanslag typt of als je hard op de touchpad drukt.
Een ander punt is het scharnier van het scherm. Dat had meer weerstand mogen bieden bij openen en sluiten. Het scherm heeft snel de neiging om heen en weer te wiebelen, bijvoorbeeld door trillingen die ontstaan door het typen. Ook als je de kanteling van het scherm hebt veranderd, wil het nog een tijdje naar voor en achter wiebelen. Spring je voorzichtig met je laptop om, dan zijn dat geen grote problemen, maar als de stevigheid nu al niet geweldig is, kun je je afvragen hoe die is als je hem een jaar gebruikt hebt.
We noemden de behuizing al minimalistisch en dat kun je ook zeggen van de aansluitingen waarvan de laptop is voorzien. Links tref je een hdmi- en een minijack-aansluiting aan, terwijl er rechts twee usb-aansluitingen zitten, die beide op maximaal 5Gbit/s werken. De usb-c-aansluiting wordt gebruikt om de laptop op te laden, maar je kunt de poort natuurlijk ook gebruiken om met behulp van een, niet bijgeleverd, hubje de aansluitingen uit te breiden. In principe moet je genoeg hebben aan de vier aansluitingen, maar wie wel eens fotografeert, zal een sd-kaartlezer toch snel missen.
Toetsenbord en touchpad
De Mi Notebook Air 12.5 is een kleine laptop, waarvan de basis in opengeklapte toestand een krappe centimeter dik is, terwijl er in de breedte 29 centimeter te vullen valt. Dat laatste biedt genoeg ruimte om toetsen van normale grootte te gebruiken, en alleen de toetsen helemaal links en rechts, zoals tab en backspace, zijn wat smaller geworden om het geheel passend te krijgen.
Het is dan ook, zoals bij veel dunne laptops, de verticale ruimte die bepalend is voor het typcomfort. Vanwege dat gebrek aan ruimte heeft Xiaomi een toetsenbord met vlakke toetsen en weinig travel ontworpen. Wij hebben het liefst toetsen met een licht gebogen oppervlak en veel travel, maar bij dunne laptops is dat een utopie. In zijn soort doet de Mi Notebook Air 12.5 het dan ook niet slecht en de toetsjes geven een duidelijke feedback. Heb je een stevige aanslag, dan blijkt het toetsenbord tijdens het typen iets in te veren. Aan toetsenbordverlichting is ook gedacht en die is in twee standen te schakelen: aan en uit.
Voor de touchpad heeft Xiaomi gekozen voor een exemplaar van Synaptics, waar je vingers makkelijk overheen glijden en dat multitouchbewegingen goed herkent. Als je de muistoetsen wel eens benut, blijkt dat de laptop nog wat meer stevigheid had kunnen gebruiken. De behuizing veert dan mee, waardoor je het toetsenbord ook een stukje ziet meebewegen. Samen met het wiebelige scherm lijkt het er wat ons betreft op dat Xiaomi voor een volgende generatie Mi Notebook wat extra aandacht aan de bouwkwaliteit mag besteden.
We bedanken kanem0chi voor het uitlenen van zijn Mi Notebook Air 12.5, die onder andere te koop is bij Banggood.
Specificaties en benchmarks
Xiaomi levert de Mi Notebook Air met de schermformaten 12,5" en 13,3". Er zijn echter meer verschillen dan alleen het scherm, want de 13,3"-versie heeft een Core i5-processor, een GT 940MX-videokaart en een ssd van 256GB. De goedkopere 12,5"-versie heeft onderstaande specificaties, met een Core m3-processor en 4GB werkgeheugen. De draadloze netwerkkaart is een dualbandmodel, dat overdrachtssnelheden tot 867Mbit/s ondersteunt. Opvallend is dat Xiaomi standaard de Pro-versie van Windows voorinstalleert.
|
Xiaomi Mi Notebook Air 12.5 |
Processor |
Intel Core m3-6y30 |
Cores/threads |
2/4 |
Klokfrequentie (turbo) |
0,9GHz (2,2GHz) |
Gpu |
Intel HD Graphics 515 |
Werkgeheugen |
4GB ddr3-1866 |
Opslag |
Samsung CM871a 128GB |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 8260 |
Geluids-chip |
Realtek HD Audio |
Besturingssysteem |
Windows 10 Pro |
Van compacte laptops zijn we tegenwoordig gewend dat het vervangen van geheugen, accu of processor lastig, zo niet onmogelijk is. Bij de Xiaomi Mi Notebook is dat ook het geval, en zijn geheugen en processor op het moederbord gesoldeerd, maar de laptop heeft wel de unieke mogelijkheid voor het plaatsen van een tweede ssd. Dat mag zowel een sata- als een pcie-ssd zijn, zolang hij maar een m2-connector heeft.
Nvme-ssd's werken ook; we hebben een Samsung 950 Pro 256GB in het tweede slot gestoken en die werd zonder problemen herkend.
Benchmarks
We draaien onze gebruikelijke reeks benchmarks op de Xiaomi-laptop. In het verleden hebben we al gezien dat de ene Core M-processor de andere niet is, en ze verschillend kunnen presteren, afhankelijk van koeling en energiebeheer. Ter vergelijking hebben we een aantal andere laptops en tablets met een Core m3- en m7-processor in de vergelijking opgenomen, evenals een laptop met een i3- en een met een i5-processor.
- Cinebench Multi
- Cinebench Single
- Cinebench OpenGL
In zijn soort blijkt de Mi Notebook Air het goed te doen, en behaalt hij in Cinebench Multi en Single een score die vergelijkbaar is met die van de Apple MacBook, die zich van dezelfde processor in een grofweg even grote 12"-behuizing bedient. Als we vervolgens met behulp van HWiNFO kijken hoe dat komt, blijkt de processor continu tussen de 5,6 en 5,8 watt aan energie te trekken, genoeg om beide cpu-cores continu op 2,0GHz te laten werken. Pas na anderhalve run van Cinebench multi, vier en een halve minuut na de start van de test, grijpt het energiebeheer in en wordt de energie naar de cpu begrensd op 4,5 watt. De passieve koeling is ruimschoots berekend op die belasting, want de temperatuur van de cpu package is op dat moment slechts 52°C. Veel laptops en tablets zetten al eerder dan de Xiaomi de rem op het verbruik van de processor, wat het goede resultaat in de benchmarks verklaart.
- Lightroom
- Photoshop CC
- PCMark 8
Het resultaat in Cinebench was al goed, en ook in Lightroom, Photoshop CC en PCMark 8 eindigt de Xiaomi-laptop boven aan het lijstje van laptops met m3-processor.
- Sequentiële lees-transferrate
- Sequentiële schrijf-transferrate
- 4k Random Read
- 4k Random Write
- 4k Random Read - 64 Threads
- 4k Random Write - 64 Threads
We benchen uiteraard ook de ssd, met behulp van AS-SSD. De standaard-ssd is een Samsung 871a met een capaciteit van 128GB. De 871a draait al een tijdje mee, maar we komen hem nog regelmatig in laptops tegen. De prestaties zijn prima voor een ahci-ssd, maar halen het uiteraard niet bij de pcie-ssd's, die we steeds vaker in (dure) laptops tegenkomen.
Scherm en accuduur
Of je de 12,5- of de 13,3"-versie van de Mi Notebook Air koopt, in beide gevallen worden ze geleverd met een full-hd-scherm met glanzende afwerking. Glanzende schermen leveren op het oog een mooi contrast op, maar geven ook hinderlijke reflecties bij veel omgevingslicht. Schermen met een matte afwerking hebben daarom onze voorkeur, al kunnen we ons voorstellen dat er mensen zijn die liever naar een glanzend scherm kijken. BOE is de leverancier van het ips-paneel, dat door Xiaomi netjes verlijmd is met de andere schermdelen.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Het scherm heeft volgens de fabrikant een helderheid van 300cd/m² en een contrast van 800:1. Dat meten we natuurlijk graag even na en na een helderheidsmeting kunnen we de opgave van Xiaomi bevestigen. Wat contrast en helderheid betreft zit Xiaomi daarmee niet bij de top van de laptops, maar gezien de prijs is het geen verkeerd scherm.
We kijken ook hoe het scherm gekalibreerd is en doen dat om te beginnen met een grijswaardenmeting. Daaruit blijkt dat blauw wat oververtegenwoordigd is, terwijl we een tekort aan rood meten. Dat leidt tot een te hoge kleurtemperatuur en een wat 'blauwige' weergave van grijstinten. Aan die afwijking wen je snel en het valt pas op als je de laptop naast een goed gekalibreerd beeldscherm houdt. Bij de primaire en secundaire kleuren is de afwijking significanter, maar naast andere goedkope thin&lights doet de Xiaomi het wat kalibratie betreft vergelijkbaar.
Accuduur
Bij een laptopje als de Mi Notebook Air hebben we hoge verwachtingen van de accuduur. Het mag dan geen al te duur systeem zijn, maar de schermdiagonaal is relatief klein en de m3-processor is zuinig. De accu heeft een capaciteit van 37Wh, wat niet bijzonder groot is voor laptops van dit formaat.
- Accutest browsen 2013
- Accutest video 2013
- Laadtijd
- PCMark 8 creative conv.
Toch weet de Air een indrukwekkende accuduur van meer dan negen uur uit onze browsetest te slepen, terwijl dat tijdens het kijken van video zelfs meer dan tien en een half uur is. De PCMark-test simuleert dagelijks gebruik en daarin scoort de Xiaomi-laptop lager dan de Zenbooks die in de browse- en videotest nog afgetroefd werden. We vermoeden dat de oorzaak ligt in het energiebeheer, dat ervoor zorgt dat de cpu-package lange tijd rond de 6 watt mag gebruiken.
Conclusie
Het is nog niet zo lang gelden dat we Xiaomi alleen van powerbanks kenden en dat de telefoons door een enkele avonturier uit China werden geïmporteerd. De powerbanks zijn ondertussen overal te krijgen en ook de telefoons zijn los of met een abonnement aan te schaffen. Hopelijk gaat dat met de Mi Notebook Air ook gebeuren, want de laptop heeft een positieve indruk bij ons achtergelaten.
De 12,5"-laptop die we hebben getest, blijkt een lange accuduur van ruim negen uur tijdens browsen te hebben, is daarnaast van een full-hd-ips-scherm voorzien en is snel genoeg voor doorsneegebruik. Uniek is de mogelijkheid om een tweede ssd te plaatsen; iets wat we graag in meer laptops terug zouden zien. Haal je de laptop zelf op in China, dan betaal je 470 euro en dat is naar Europese maatstaven een koopje.
Was je niet van plan om naar de andere kant van de wereld te reizen, dan wordt de aanschaf een wat duurdere aangelegenheid. Je betaalt al gauw 550 euro bij webshops die naar Nederland versturen en als de verzender de waarde van de zending netjes opgeeft, mag je over dat bedrag nog eens 21 procent btw en 13 euro inklaringskosten betalen. Ook voor 680 euro is de Mi Notebook Air nog een leuke laptop, maar voor dat geld komen vergelijkbare laptops van Asus en HP binnen bereik.
In vergelijking met die laptops lopen we tegen een paar minpuntjes aan, die we voor 470 euro wel door de vingers kunnen zien. Het belangrijkste vinden we de bouwkwaliteit, die niet bijzonder slecht is, maar waarvan we bij een metalen laptop beter hadden verwacht. De behuizing veert te makkelijk mee bij stevig typen en drukken op de touchpad. Het scherm had daarnaast een stroever scharnier kunnen gebruiken, want dat heeft de neiging om heen en weer te wiebelen, en we missen een sd-kaartlezer. Dat valt met een lezer op usb natuurlijk op te lossen, maar een ingebouwde lezer slokt de enige usb-aansluiting niet op en kun je ook nooit vergeten mee te nemen.
Een oordeel vellen over de Xiaomi Mi Notebook Air 12.5, zoals we dat normaal gesproken in laptopreviews doen, is dus lastig. De prijs kan zomaar tweehonderd euro hoger zijn dan wat je in China zou betalen en het eventuele verkrijgen van garantie wordt een probleem. Wat ons betreft mag Xiaomi zijn laptops dan ook snel officieel in Europa gaan verkopen en de markt voor thin&lights opschudden met de Notebook Air.
Eindoordeel