Het ontwerp maakt de Spectre 13 tot een van de opvallendste laptops van de afgelopen tijd en daar is het HP natuurlijk ook om te doen. Dat komt niet alleen door het superdunne formaat, maar ook door de goudkleurige achterkant, de opvallende scharnieren en het gestileerde HP-logo. Maar is het ook praktisch, en zit het een beetje stevig in elkaar?
De aluminium behuizing voelt in ieder geval stevig aan en dat is een prestatie op zich, want doordat er binnen in de laptop ook nog ruimte moet overblijven voor de componenten, is er weinig plek om verstevigingen aan te brengen. De buitenkant van het scherm geeft onder druk in ieder geval nauwelijks mee en ook aan de binnenkant kun je stevig op het metaal drukken zonder dat het een krimp geeft. Die stevigheid heeft ook te maken met de drie rubberen strips aan de onderkant, waarop de laptop staat. In tegenstelling tot de vier rubberen voetjes die je bij de meeste laptops ziet, zorgen de strips ervoor dat de laptop ook in het midden steun heeft en je daar dus flink wat kracht op kunt zetten zonder dat het geheel meeveert.
De goudkleurige metalen 'balk' aan de achterkant is, vermoeden we, ook van belang voor de stevigheid van de laptop, doordat het metaal wat dikker is dan het aluminium van de rest van de behuizing. Zoals het 'goud' betaamt, moet je het wel regelmatig poetsen, want iedere vingerafdruk blijft erop staan.
De goudkleurige achterkant herbergt alle aansluitingen die de laptop biedt. Er is een jack-aansluiting voor een headset aanwezig en verder zijn er alleen maar usb-c-aansluitingen. De uitvoering waarvoor HP heeft gekozen, vinden we bovendien erg geslaagd. Een nadeel van de Apple MacBook, maar ook van de Samsung Galaxy TabPro S, vinden we de aanwezigheid van slechts één usb-c-aansluiting, die ook voor het opladen van het systeem gebruikt wordt. Sluit je de oplader aan, dan heb je geen ruimte meer om randapparatuur aan te sluiten. De Spectre heeft drie usb-c-aansluitingen, waardoor je dat nadeel niet hebt. Bovendien levert HP, in tegenstelling tot Apple en Samsung, gewoon een verloopkabeltje naar usb-a mee, waardoor je al je randapparatuur met de 'gewone' stekker gewoon kunt aansluiten. Tot slot ondersteunen twee van de drie aansluitingen thunderbolt 3.0, waardoor je bijvoorbeeld een externe videokaart kunt aansluiten.
Toetsenbord en touchpad
In de 'gouden' achterkant zitten ook de scharnieren voor het scherm, die eveneens van hetzelfde glanzende metaal zijn gemaakt. Als je het scherm openklapt, schittert die balk je dus tegemoet, vooral bij veel omgevingslicht. Het scherm is glanzend afgewerkt en reflecteert ook, en al die reflecties kunnen behoorlijk hinderlijk zijn als je op de laptop probeert te werken.
Ben je eenmaal aan de slag, dan blijkt het toetsenbord prima te tikken, zeker als je bedenkt hoe dun de laptop is. Die geringe dikte dwong Apple om bij de MacBook voor butterfly switches te kiezen, die vrijwel geen travel hebben en die we onaangenaam vonden tikken. HP heeft dus wel die ruimte gecreëerd en heeft de laptop bovendien zo verstevigd dat het toetsenbord niet doorveert, ook niet als je een stevige aanslag hebt.
Onder het toetsenbord zit de touchpad van Synaptics, die voorzien is van een glazen oppervlak. De touchpad werkt over het algemeen precies, maar detecteert soms bij het vegen met drie vingers de beweging niet, waardoor je dezelfde beweging nog een keer moet maken. Een druk op de touchpad levert een zacht klikje op en geeft een degelijk gevoel.