Als je voorheen een grote Samsung-smartphone wilde, dan kwam je uit bij de Note-serie. Het begon allemaal met de Galaxy Note met een scherm van 5,3 inch. Veel mensen lachten erom, want dit formaat was toen nog bepaald niet salonfähig. Inmiddels is de gemiddelde Android-smartphone echter ongeveer even groot.
Hoewel de Note-serie populair was, koos Samsung er vorig jaar voor om de Note 5 niet in Europa te verkopen. Naast de 5,1 inch grote S6 edge introduceerde het bedrijf in plaats daarvan de 5,7 inch grote S6 edge+. In Europa zou er wel vraag zijn naar een telefoon met een groot scherm, maar niet per se met stylus.
In februari van dit jaar bracht de fabrikant vervolgens de S7 edge uit, die een scherm van 5,5 inch heeft. Om die reden leek het ons niet logisch om ook nog een 5,7 inch grote smartphone op de markt te brengen, of dat nu een edge+ of Note zou zijn. Tenminste, niet als er verder weinig verbeterd is. Toch heeft Samsung nu de 5,7 inch grote Note 7 geïntroduceerd, die een adviesprijs heeft van 849 euro, waar de S7 edge nu ongeveer 700 euro kost. Dat roept de vraag op voor wie de Galaxy Note 7 het meest interessant is, behalve dan natuurlijk de stylus-liefhebber.
Voor we het over de Note 7 zelf gaan hebben nog even een kleine opmerking over de naam. Aangezien de laatste telg in deze serie die hier in Nederland uitkwam Note 4 heette, is Note 7 misschien een wat aparte naamkeuze. Zoals velen weten is de Note 5 echter niet uitgekomen in Nederland en kregen wij de S6 edge+; wij zouden geen prijs stellen op een aanwijsstokje, volgens Samsung.
Toch heeft het bedrijf gekozen om de Note-serie weer naar Europa te halen in plaats van een nieuwe edge+ te fabriceren. Tijdens de Galaxy Note 7-prebriefing werd gemeld dat een petitie om de Note 5 naar Europa te halen binnen twee weken 10.000 ondertekeningen telde, wat Samsung enigszins aan het twijfelen zou hebben bracht over hun eerdere standpunt. En ziehier; de Note 7 is naar Europa gekomen. De Note 6 bestaat overigens in het geheel niet, want Samsung wilde de S-serie gelijktrekken met de Note-serie. Vandaar dat we alweer op nummer zeven zitten.
Note met randjes
Aan het uiterlijk van de Note 7 is ook gesleuteld ten opzichte van de Note 5, waarbij één ding met name opvalt. De randen van het scherm zijn gebogen, zoals bij de Galaxy edge-serie, wat de verschillen tussen de edge en de Note van dit jaar nog verder doet slinken. Bij nadere bestudering zagen we echter wel dat de randen bij de Note 7 iets minder afbuigen dan bij de Galaxy S7 edge. De vraag is alleen of Note-liefhebbers zitten te wachten op de randjes. Ongewenste schermaanrakingen zijn immers een veelgehoorde klacht en dat zal niet anders zijn bij de Note 7, wanneer je hand hem wat inniger omhelst.
Waar de S7 edge verder aan de achterkant juist minder afbuigt naar de zijkanten toe, buigt de voor en achterkant van de Note 7 juist aan beide zijden evenveel. Daardoor is de telefoon van de zijkant gezien in de lengte symmetrisch. Dat zorgt er voor dat de Note 7 nog fijner vasthoudt dan de S7 edge, vanwege de grotere kromming van de zijkanten achterop.
Verder verschilt het uiterlijk niet veel van de edge van dit jaar, behalve dan natuurlijk dat er een stylus rechtsonder geklikt zit, dat er een usb-c-poort in plaats van een micro-usb-poort op zit en dat hij bij de hoeken net anders afgerond is.
Bij de kleuren waarin het toestel in Europa geleverd wordt zit wel een aangename verrassing. Naast Silver Titanium en Black Onyx is er een Blue Coral-variant en dat is een mooie toevoeging voor mensen die net even wat anders willen, zeker aangezien de metalen randen om het toestel goudkleurig zijn. Dat leek ons in eerste instantie geen hele mooie combinatie, maar door subtiele kleur goud die gebruikt is past het verrassend goed bij elkaar.
Wat je niet meteen aan de buitenkant ziet, is dat de Note 7 de eerste smartphone in de serie is die een IP68-classificatie heeft. Dat houdt in het geval in dat hij volledig stofdicht is en onder water kan tot anderhalve meter diep gedurende een half uur. Een nat scherm werkt normaal gesproken niet zo lekker als je hem met je vingers aanraakt, maar met de stylus lijkt er geen vuiltje aan de lucht. We zagen van dichtbij dat het scherm nat werd gemaakt, waarna vingers geen handig gereedschap zijn, maar het scherm reageerde goed op de stylus.
De afmetingen van de Note 7 zijn bescheiden voor een toestel met een 5,7 inch-scherm. Ook is hij niet echt zwaar op de hand, hoewel hij wel meer weegt dan de S7 edge.
Toestel | Galaxy Note 7 | Galaxy S7 | Galaxy S7 edge |
---|---|---|---|
Breedte (mm) | 73,9 | 69,6 | 72,6 |
Hoogte (mm) | 153,5 | 142,4 | 150,9 |
Dikte (mm) | 7,9 | 7,9 | 7,7 |
Gewicht (gram) | 169 | 152 | 157 |
Scherm (inch) | 5,7 | 5,1 | 5,5 |
Screen-to-bezelratio | 78.9% | 72,3% | 75.9% |
Inloggen met je oog
Een van de opvallendste vernieuwingen - in functionaliteit althans - is een camera aan de linkerkant van de bovenste luidsprekergrill. Dit is geen tweede frontcamera, maar een irisscanner, die werkt op basis van infrarood licht. We hebben deze scanner al even goed kunnen testen en waren positief verrast over de snelheid en accuratesse, ook tijdens het lopen door de ruimte, waarbij je gezicht natuurlijk toch wat beweegt ten opzichte van de camera.
Toch is het wel van belang dat je je hoofd niet te ver weg of te dichtbij houdt, maar dat went al snel. De vraag is wel of het fijner, beter of sneller werkt dan de vingerafdrukscanner. Het antwoord daarop is op dit moment nog lastig te geven zonder het toestel een tijdje in gebruik te hebben gehad. Als je toch al de telefoon wakker moet maken om de irisscanner te activeren is het even makkelijk of misschien zelfs makkelijker om je vinger te laten lezen. Wel is een irisscan in principe veiliger omdat er veel meer punten van vergelijking zijn ten opzichte van een vingerafdruk. De irisscanner van de Note 7 werkt trouwens ook als je een bril draagt, hebben we gezien.
Stylus en software
Een ander belangrijk aspect van de Note 7 is natuurlijk de stylus. De punt van het pennetje is iets dunner geworden en is nu 0,7mm. De S Pen weegt slechts 3 gram. Verder is er op dat gebied weinig nieuws onder de zon, behalve dan wat betreft software. De meest interessante nieuwe functie is wat ons betreft dat je zonder een knop in te drukken direct op het always on-scherm van de Note 7 notities kunt maken. Dat kan van pas komen wanneer je ergens druk mee bezig bent en snel iets op wilt schrijven. Er zijn immers momenten dat een app openen om een snelle notitie te maken al wat teveel gedoe is. De notitie kun je vervolgens op je always on-scherm pinnen, zodat deze ook als reminder kan dienen. Dat werkt erg intuïtief, wat heel goed tot gevolg kan hebben dat je de functie ook daadwerkelijk vaak gebruikt.
Verder is er als het scherm aan staat een Note-menu aan de rechterkant van het scherm op te roepen, waarmee je direct een nieuwe notitie, selectie of screenshot kunt maken, maar ook teksten kunt laten vertalen. Ook het edge-menu is op de Note 7 aanwezig, zoals die ook terug te vinden is op de Galaxy S7 edge. We hebben ons tijdens de prebriefing met name gericht op de nieuwe vertaalfunctie, waarbij bleek dat het eenvoudig genoeg werkt en dus in de praktijk soms nuttig kan zijn.
Wat de software betreft is het ook noemenswaardig dat de apps Action Memo, Memo, Scrapbook en S Note zijn samengevoegd tot één Samsung Notes-app, waarin je dus onder meer kunt tekenen en snelle notities kunt maken. Een leuk extraatje is verder dat je geanimeerde gif-bestanden kunt maken van bijvoorbeeld een YouTube-filmpje die je op de Note 7 afspeelt. Daarvoor selecteer je simpelweg een gebied van het filmpje dat je wilt capturen, wat soepel werkt. Het geanimeerde gif-bestand kun je vervolgens direct delen.
Ook nieuw is de secure folder-functie van Samsung Knox, waarbij je een map kunt maken met daarin documenten en foto's, maar ook apps, die beveiligd zijn via bijvoorbeeld een irisscan. De data in het mapje is verder beveiligd door encryptie. Samsung heeft het eenvoudig gemaakt om dingen naar de map te verplaatsen en het is fijn dat er geen beperkingen zijn wat betreft de dingen die je in het mapje kunt plaatsen.
Een telefoon met hdr-scherm
Het scherm van de Galaxy Note 7 is zoals gebruikelijk een Super Amoled-scherm met dezelfde quad hd-resolutie als de S7 edge, namelijk 2560x1440 pixels. Dat komt neer op een pixeldichtheid van 518 ppi. In de praktijk zijn de pixels daarmee niet individueel waar te nemen, behalve dan natuurlijk met een vr-bril op, die de pixels vergroot.
Wel nieuw is volgens Samsung dat het een hdr-scherm betreft. Hdr staat voor high dynamic range en je ziet het effect ervan dan ook het beste wanneer er erg donkere en lichte gebieden op het beeld te zien zijn. In essentie heeft hdr als doel om beelden realistischer weer te geven, waarbij contrast een belangrijke factor is. Het idee is om meer detail weer te geven in de meest lichte en donkere gebieden.
Nu heeft een oled-scherm, zoals die van de Note 7, al een enorm hoge contrastratio. Er hoeft daarom dan ook op dat gebied weinig te gebeuren om hdr mogelijk te maken. Wel moet de hardware hdr-content met 10-bits kleurdiepte kunnen afspelen en zijn er in de firmware aanpassingen nodig. Verder is het belangrijk dat het scherm erg helder kan, want alleen dan zie je bij normale lichtomstandigheden het effect van hdr. De ideale omstandigheden voor hdr zijn echter in een donkere ruimte.
In de praktijk heb je op dit moment nog niet heel veel aan een hdr-scherm op je smartphone. Ten eerste is de content nog erg schaars. Je kunt via Netflix weliswaar hdr-video streamen, maar nog niet op je smartphone. Bij navraag bleek verder dat het bij Netflix niet hoog op het prioriteitenlijstje staat momenteel. Als je wel hdr-content op je Note 7 weet te tonen, is het verschil tussen hdr en niet hdr nog altijd veel minder groot dan tussen een lcd en een oled-scherm. Het is dus een leuke toevoeging, maar geen enorme stap vooruit. Het belangrijkste op dat gebied blijft toch het contrast zelf en dat zit met het oled-scherm van de Note 7 al helemaal goed. Maar toch, het toestel is hdr video streaming ready, zoals de Koreanen het noemen, en dat is toch mooi meegenomen voor de toekomst.
Vertrouwde camera
De camera van de Note 7 is hardwarematig gezien niets nieuws; het gaat om de twaalf megapixel IMX260-module met een sensorgrootte van 1/2,5 inch, pixels van 1,4μm groot en een lens met diafragma van f/1.7 en optische beeldstabilisatie. Dat is dezelfde cameramodules als in de S7 en S7 edge en die hebben zich bewezen als zeer goede camera's. Bij het maken van foto's ter plaatse was de camera weer lekker vlot en zagen de foto's er net zo goed uit als bij de S7. De camera-interface is wel veranderd: wanneer je naar boven of beneden veegt, schakel je tussen de frontcamera en de camera achterop. Ook kun je naar links vegen voor filters en naar rechts voor andere modi.
Ook onder de motorkap zien we geen grote verrassingen. De Note 7 draait op een Exynos 8890-soc, net als de S7 en S7 edge. Deze is gemaakt op een 14nm-procedé en heeft vier grotere M1 Mongoose-cores van Samsung zelf, op basis van een 64bit-armv8-architectuur, die draaien op 2,3GHz en vier tragere A53-kernen die draaien op 1,6GHz. De soc wordt vergezeld door 4GB lpddr4-geheugen, waardoor er in de praktijk een behoorlijk aantal apps in het geheugen blijven staan. Verder heeft de Note 7 standaard 64GB ufs-opslaggeheugen, wat ook nog uit te breiden is met een micro-sd-kaart. De telefoon voelde tijdens de prebriefing snel aan, vergelijkbaar met de S7-smartphones van eerder dit jaar, wat ook wel te verwachten is met vergelijkbare specificaties.
Kleinere accu
Er is één punt waarop Samsung een stapje terug heeft gedaan ten opzichte van de S7-modellen van eerder dit jaar: de accu. Met een capaciteit van 3500mAh heeft de Note 7 100mAh minder accucapaciteit dan de S7 edge, terwijl hij wel iets groter is. Dat is een gekke zet die vermoedelijk noodzakelijk was omdat intern ruimte vrij moest blijven voor de stylus. We zijn erg benieuwd wat dit in de praktijk zal betekenen voor de accuduur.
Tot slot
Net als zijn voorgangers lijkt ook de Galaxy Note 7 weer een dijk van een smartphone te worden en het is daarom goed nieuws dat hij naar Europa komt. Hij heeft dezelfde snelle hardware als de S7-serie, beschikt over een zeer goede camera, heeft een mooi design en een prachtig scherm. De verschillen tussen de Note- en S-series lijken elk jaar wel kleiner te worden. Hij heeft weliswaar een irisscanner en een hdr-scherm, maar we zijn er nog niet van overtuigd dat je daar in de praktijk heel veel aan hebt. Daarbij is hij slechts marginaal groter dan de S7 Edge.
Wat overblijft is een nòg grotere Galaxy-telefoon, maar dan met stylus. Was het je bij de Note altijd te doen om het formaat, dan is deze nieuwe variant misschien niet zo interessant als zijn voorgangers. Toch zullen er zeker mensen zijn voor wie die 0,2" extra schermgrootte wèl uitmaakt en die graag gebruikmaken van de stylus. Die doelgroep lijkt zo op het eerste gezicht op hun wenken bediend te worden met de Note 7, al betaal je daar met een adviesprijs van 849 wel de hoofdprijs voor.