Xiaomi draait een Android-skin die meer dan vrijwel elke andere interface ingrijpt op Android: Miui. Wat ooit begon als een iOS-kloon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest geïmiteerde Android-skins in de smartphonemarkt. Onder meer Huaweis Emotion UI is van deze interface afgekeken, maar ook HTC, Samsung en LG implementeren diverse ideeën van Xiaomi, zoals een Security-app met daarin uitgebreide mogelijkheden voor het beheer en uiteraard het plaatsen van widgets en snelkoppelingen op het homescreen zonder app-drawer.
Miui 7 op de Mi 5 loopt soepeltjes, maar je mag met deze hardware ook niet minder verwachten. De variant met 3GB ram bleek prima apps in het geheugen te kunnen houden. Meer dan tien apps bleek geen probleem voor deze telefoon. Games lijkt hij in het geheugen te houden, want terwijl Asphalt 8 gewoon verderging waar het was gebleven, moesten andere apps, waaronder grafische benchmarks, opnieuw starten.
Wat ook opvalt, is dat er veel bloatware staat op de variant die wij kregen, erg veel bloatware, die bovendien irritant is. Ons adwarealarm slaat rood uit als er weer een vage notificatie met een advertentie opduikt. Apps als MoboMarket, Clean Master, DU Battery Saver en WiFi Master Key voegen niets toe, maar geven wel veel notificaties of staan zelfs standaard in de notificatiebalk en hinderen de gebruikservaring. Dergelijke apps in de firmware zetten zal ongetwijfeld helpen de prijs omlaag te krijgen, omdat de ontwikkelaars daarvoor betalen, maar gebruikers van deze telefoon zullen er zelden blij mee zijn. We weten niet of Xiaomi deze apps in de firmware zet of dat er tussenhandelaren zijn die dat doen.
Daar komt bij dat er, hoewel het toestel op Android 6.0 loopt, diverse zaken ontbreken. Zo krijgen apps standaard alle permissies bij installatie, zoals het ging bij Android 5 en lager. In combinatie met de ontbrekende optie en info over versleuteling lijkt het haast alsof de telefoon helemaal geen Android 6.0 draait.
Er is wel een permissiemanager in de software, maar die moet je handmatig aanzetten. Bovendien ontbreekt in het instellingenmenu het hele beveiligingsgedeelte, met daarin onder meer het vinkje voor 'Onbekende Bronnen' en meer opties.
We moeten Xiaomi wel credits geven voor het updatebeleid. De fabrikant blijft toestellen prima ondersteunen en toestellen als de Mi 2 krijgen nog altijd updates, meer dan vier jaar na de release. Bovendien zijn er reguliere, tweewekelijkse releases voor wie dat wil, met daarin bugfixes en tests van nieuwe functies.