Voordat we de twee nieuwe smartphones van dichtbij bekijken, pakken we de Moto Mods erbij. Dit systeem van accessoires is dé eigenschap van de Moto Z-modellen waarmee ze zich moeten onderscheiden van de concurrentie. Het doet denken aan de Friends-modules van de LG G5, maar het concept is anders. De Moto Mods zijn een soort hoesjes, die je op de Moto Z-toestellen klikt. Samen met de smartphones heeft Lenovo drie Moto Mods aangekondigd: een projector, een speaker en een accuhoesje. Daarnaast zijn er covers die alleen het uiterlijk aanpassen en ook geeft Motorola met een aantal concepten een kijkje op wat we in de toekomst kunnen verwachten.
Promofilmpje van de drie aangekondigde Moto Mods
Magneetsysteem
Je kunt de modules eenvoudig los- en vastklikken, zonder de smartphone uit te schakelen. Op de achterkant van de smartphones zijn zestien contactpunten aanwezig en in de Mods zijn corresponderende punten verwerkt, zodat een elektronische koppeling tot stand kan worden gebracht. In het midden van deze puntjes is een magneet geplaatst en vermoedelijk zitten er onder de behuizing meer magneten, want zodra je een Moto Mod op de Moto Z-toestellen legt, voel je direct een sterke aantrekkingskracht.
De magneten houden de modules stevig op hun plaats en voor het lostrekken ervan heb je vaak twee handen nodig. De modules hebben een inkeping waar je een nagel onder kunt zetten zodat je de module kunt lostrekken. Het kliksysteem laat een positieve eerste indruk achter: het werkt snel en de accessoires zitten stevig vast.
Zodra je een Moto Mod op de Moto Z klikt, komt er informatie in beeld over de functionaliteit die de desbetreffende module toevoegt. Verder heeft Motorola een instelling toegevoegd aan het instelmenu van Android, waarmee je de geïnstalleerde Moto Mod kunt benaderen. Hier kun je meer informatie vinden over de status van de module. Via de smartphone kun je firmware-updates op de Mods installeren.
Moto Insta-Share Projector
De Moto Mod met ingebouwde projector is 11mm dik en weegt 120 gram. Gecombineerd met de dunne Moto Z is dat nog altijd een combinatie die prima in een boekzak past. De resolutie van de dlp-projector is 854x480 pixels en volgens de specificaties bedraagt de helderheid 50 lumen. Lenovo stopte vorig jaar al een vergelijkbare projector in zijn Tab 3 Pro-tablet.
Hoewel de resolutie niet hoog is, geeft de projector een aardig beeld, met een diagonaal van maximaal 70". In de felverlichte zaal waar de producten werden gedemonstreerd, was de lichtopbrengst uiteraard niet voldoende om een mooi contrastrijk beeld weer te geven, maar in een verduisterde ruimte zal dat beter zijn. Ook was het, ondanks het omgevingslicht, mogelijk om het beeld af te lezen. Een grafiek tonen aan een groep mensen zou bijvoorbeeld prima mogelijk zijn.
In de module is ook een extra accu verwerkt, met een capaciteit van 1100mAh. Dat zou goed moeten zijn voor een uur projecteren bij normaal gebruik. Als de accu van de projector leeg is, kan de module de accu van de smartphone aanspreken. Vanzelfsprekend biedt de Moto Z Force met zijn grotere accu dan een langere accuduur dan de dunne Moto Z.
Er is een usb-c-poort aanwezig om de module op te laden, een knop om de projector in- of uit te schakelen en een draaiwieltje om het beeld te focussen. De achterkant van de module beschikt over een metalen klepje, zodat je de smartphone met projector onder een hoek kunt plaatsen. Met keystone-correctie kan het beeld tot veertig graden aangepast worden. Handig is de automatische keystone-correctie. In de projectormodule zit een sensor die meet in welke hoek het apparaatje staat. Het geprojecteerde beeld wordt aan de hand daarvan aangepast, zodat het direct goed rechtstaat.
Speaker en Power Pack
Bij de release van de smartphones in september zullen ook een speaker en accu-pack beschikbaar zijn. De JBL SoundBooster is 13mm dik en weegt 145 gram. Het geluid klinkt beduidend beter dan wat er uit de luidsprekers van de smartphone zelf komt. In de rumoerige zaal was het echter moeilijk om de geluidskwaliteit te beoordelen. In de module zitten twee luidsprekers van 3 watt met een diameter van 27mm. De ingebouwde 1000mAh-accu zou goed moeten zijn voor tien uur muziek luisteren. Daarna kan de accu van de smartphone aangesproken worden.
Motorola heeft het offGRID Power Pack in samenwerking met Incipio gemaakt. De accu heeft een capaciteit van 2220mAh, is 6,2mm dik en weegt 79 gram. Een draadloos oplaadbare variant weegt 85 gram. De accu laat zich vooral prettig combineren met de zeer dunne en lichte Moto Z. Samen met de Moto Z Force wordt het een wat groter en zwaarder geheel, maar daar krijg je dan wel een enorme gecombineerde accu van ruim 5500mAh voor terug.
Nog geen Moto Mod-camera
Enigszins opmerkelijk is dat Lenovo geen Moto Mod met een extra camera heeft aangekondigd. Voor de officiële introductie lekte er een foto uit waarop zo'n accessoire te zien is. Volgens de uitgelekte informatie gaat het om een cameramodule die over 10x optische zoom beschikt. Tijdens de presentatie op Lenovo Tech World werd wel kort genoemd dat er een Moto Mod met camera op komst is, maar details gaf de fabrikant nog niet.
Wat ons betreft mag Motorola de Moto Mod-camera snel aankondigen. Een dergelijke module zou een belangrijke beperking van smartphonecamera's ten opzichte van reguliere compactcamera's kunnen oplossen: het gebrek aan optische zoom. Waarom Motorola de module niet getoond heeft, is niet duidelijk. De projector en speakers die ook op de uitgelekte foto stonden, zijn wel aangekondigd.
Concepten
Naast de Mods die op de markt verschijnen, toonde Motorola een drietal concepten van mogelijke toekomstige Mods. Of en wanneer deze op de markt komen, is nog onduidelijk, maar de fabrikant lijkt redelijk vergevorderde plannen te hebben met de prototypes die werden getoond.
De OneCompute-module is een draadloos dock voor de Moto Z-smartphones. De module ondersteunt draadloos laden via Qi en gebruikt draadloze communicatie voor het versturen van data. De cradle is verbonden met een hub waar hdmi- en usb-poorten op zitten. Zo kunnen een monitor en andere randapparatuur aangesloten worden. Invoerapparatuur kan echter ook via bluetooth gekoppeld worden.
SmartCast is een variant op de Moto Mod met projector. Met een spiegelconstructie kan deze Mod ook op een tafel voor de gebruiker projecteren en met een infraroodcamera is het mogelijk om het projectiescherm interactief te maken. Zo zou bijvoorbeeld een toetsenbord op een tafel geprojecteerd kunnen worden. De demo-opstelling op het Tech World-evenement had een werkende projector, maar de interactie werkte nog niet.
Ook toonde Motorola de Hypercharge, een fors accu-pack met een capaciteit van 3600mAh. Met snellaadtechnologie zou de accu in vijftien minuten tot 85 procent geladen zijn. Volgens een medewerker op de beursvloer wordt de accu via usb-c geladen met 90 watt.
Moto Mods Development Kit
Motorola wil graag dat andere partijen aan de slag gaan met het maken van Moto Mods en moedigt dat onder andere aan door een prijs van een miljoen dollar uit te loven voor het beste idee. Details van de wedstrijd staan nog niet online, maar verschijnen waarschijnlijk op de website voor ontwikkelaars die in het leven is geroepen.
Samen met de smartphones komt in de zomer de MDK beschikbaar: de Moto Mods Development Kit. Deze kit bevat een Perforated Board, dat de tachtig pinnen die aan de binnenkant van de Moto Mods-aansluiting zitten, bereikbaar maakt op een groter oppervlak. Ontwikkelaars kunnen zo zelf hun prototypes van Mods solderen. Ook komt er een HAT Adapter Board, waarmee bestaande HAT-accessoires voor de Raspberry Pi gebruikt kunnen worden in combinatie met de MDK.
De MDK kan worden uitgebreid met diverse Personality Cards, dit zijn voorbeeldmodules die ontwikkelaars inzicht moeten geven in hoe ze beeld, geluid, een accu of sensormeting kunnen toepassen in hun eigen Mods. Motorola plaatst de benodigde repositories op GitHub. Het is nog niet bekend wat de ontwikkelbordjes en toebehoren gaan kosten.
Wie zelf wil experimenteren met de ontwikkelbordjes, kan dat vrijuit doen. Om daadwerkelijk een Moto Mod op de markt te brengen is certificering door Motorola vereist. De bedenkers van het systeem zeggen dit enkel te doen om ervoor te zorgen dat alles juist werkt en lijken niet met strenge restricties te komen. Medewerkers op Tech World geven aan dat er waarschijnlijk wel een license fee in rekening wordt gebracht aan fabrikanten die Moto Mods uitbrengen. In ruil daarvoor krijgen fabrikanten onder andere de mogelijkheid om via de servers van Lenovo updates naar gebruikers van modules te pushen.
Houdbaarheid
Wie eenmaal een verzameling Moto Mods heeft en die wil blijven gebruiken, zit vast aan het ecosysteem. In combinatie met smartphones van andere merken zullen de accessoires niet werken. Het zal ook nog moeten blijken hoe toekomstvast het concept is. Motorola belooft dat de Moto Mods nog steeds zullen werken op toekomstige Moto-smartphones. Op de beursvloer wist een medewerker ons te vertellen dat in ieder geval de volgende twee generaties Moto-telefoons compatibel moeten zijn met het systeem. Vanwege de pasvorm van de modules zouden nieuwe Moto-smartphones dan echter niet van formaat mogen veranderen.