Alwéér Outposts innemen
Samengevat
Far Cry Primal is zeker geen slechte game, maar beschikt over bar weinig gameplay-elementen die helemaal van het spel zelf zijn. Te veel onderdelen in de gameplay zijn al vaker langsgekomen in andere spellen uit de stal van Ubisoft, en dat is een flinke domper op het spelplezier. Dan nog is het temmen van wilde dieren leuk, vooral omdat die roofdieren daarna gebruikt kunnen worden bij het jagen op andere dieren en bij gevechten. Ook beschikt Far Cry Primal over een aantal prachtige omgevingen, en het spel scoort met zijn originele setting. Dat is echter niet genoeg om te doen vergeten dat we sommige gameplay-elementen al acht jaar zien terugkomen in andere Ubisoft-spellen. Daardoor weet Far Cry Primal de middelmaat niet te ontstijgen.
Eindoordeel
Het is een onschuldige, maar veelzeggende melding: het icoontje dat hoort bij een Outpost verschijnt in beeld, en het spel feliciteert ons met het feit dat we zojuist een Outpost hebben veroverd. 'Outpost 2 van 15 veroverd', meldt Far Cry Primal. Hoewel je ook heel veel andere dingen kunt doen en het veroveren van dorpjes lang niet de hoofdzaak is, hebben we er nu eigenlijk al geen zin meer in. Ergens vragen we ons af of Ubisoft-games niet meer zijn dan grote mappen waarop we allerlei dingen moeten verzamelen, of het nu radiotorens, Outposts, Synchronization Posts of andere zaken zijn. We schreven het al eens eerder: Ubisoft moet ervoor oppassen dat het dezelfde gameplay-elementen niet te vaak door de recycling-machine trekt. Dat Zwaard van Damocles lijkt namelijk nadrukkelijk neer te komen op Far Cry Primal.
Getest op: PlayStation 4
Ook verkrijgbaar voor: Xbox One, pc (vanaf 1 maart)
In zijn setting is Far Cry Primal origineel. De game speelt zich 10.000 jaar voor Christus af. Dat betekent dan ook dat dit de eerste Far Cry-game is waarin vuurwapens geen rol spelen. In plaats daarvan zijn het knotsen, speren, bogen en andere primitieve wapens en voorwerpen die de klok slaan. De bekende dieren van heden ten dage hebben deels plaatsgemaakt voor legendarische beesten zoals sabeltandtijgers en mammoeten, al zijn tijgers, luipaarden en andere herkenbare dieren ook nog aanwezig. Deze beesten lopen samen met jou rond in de fictieve spelwereld Oros, waar je als een van de laatste overlevenden van de Wenja-stam ervoor moet zorgen dat jouw mensen weer een toekomst hebben.
Aan die toekomst werk je door een dorp op te bouwen en het met steeds meer inwoners te vullen. Naarmate de populatie van je stam stijgt, kun je ook steeds weer nieuwe upgrades kopen voor je dorp. Die upgrades zijn gekoppeld aan bepaalde belangrijke personages. Zo haal je al vroeg in het spel een shaman naar je dorp, en later komt daar bijvoorbeeld ook een jager en een warrior bij. Door voor hen een hut te bouwen, open je nieuwe mogelijkheden voor quests en nieuwe opties in crafting en in de skill-tree, waar op een volgende pagina's wat dieper op in wordt gegaan. Gesteund door je stam voer je zo strijd tegen diverse andere stammen, die elk een fort hebben. Je raadt het al: je moet dat fort innemen om zo'n stam op de knieën te krijgen, en inderdaad: het heeft qua opbouw veel weg van de opbouw van Far Cry 4.
Wat verder ook meteen opvalt is dat Far Cry Primal buiten die context vrij weinig verhaal biedt. Aan sommige missies hangt wel een verhaaltje, maar er is geen overkoepelend verhaal. Als leider van de Wenja-stam moet je je stam opbouwen, en binnen dat kader speelt het hele spel zich af. Dat houdt in dat Far Cry Primal nog minder verhaalgedreven is dan zijn voorgangers - die ook al niet uitblonken op dit aspect - en dat betekent weer dat er meer druk op de schouders van de gameplay komt. Er is immers niet echt sprake van een plot dat je kunt ontdekken.
Jagen, vechten en opbouwen
De gameplay bestaat uit diverse elementen, waarbij een aantal bezigheden als basiselementen kunnen worden aangewezen. Rondlopen in de wildernis is wat je het vaakst doet, al dan niet bijgestaan door een roofdier dat je hebt getemd. Dat is ook meteen het eerste unieke onderdeel van Far Cry Primal: als Beast-Master ben je, als je eenmaal over de juiste skills beschikt, in staat dieren te kalmeren en te temmen. Dat begint met simpele wolven, maar later kun je bergleeuwen, beren en sabeltandtijgers temmen. Eenmaal getemd kun je ze als companion meenemen op je avonturen. Ze staan je bij in gevechten en helpen je met jagen.
Vechten, jagen en verzamelen zijn drie andere basiselementen uit Far Cry Primal. Om te overleven heb je bijvoorbeeld vlees nodig, terwijl je huiden en vetten van dieren nodig hebt om bepaalde spullen en upgrades te maken. Datzelfde geldt voor allerlei soorten hout, steen, planten en bloemen die in de omgeving zijn te vinden. Met alle verzamelde spullen kun je hutten bouwen voor bepaalde leden van je stam. Daarmee open je op dat moment een nieuw deel van de skill tree. Elk deel houdt verband met dat specifieke stamlid. Via de shaman leer je skills op het gebied van het temmen en controleren van dieren, en via de warrior leer je nieuwe vaardigheden die je in gevechten kunt toepassen.
Nieuwe vaardigheden leren
Het aanleren van skills is nodig, want sommige missies zijn alleen speelbaar met bepaalde vaardigheden. Zo is er een missie waarin je een jonge mammoet moet redden. Deze missie kun je niet spelen als je op dat moment nog niet de skill hebt unlocked om een mammoet te berijden. Daarnaast levert het unlocken van nieuwe skills ook de nodige variatie op in de gameplay. Zo kun je je uil, die je kunt gebruiken om de omgeving van bovenaf te verkennen en vijanden te taggen, leren om vijanden aan te vallen en om bommetjes te laten vallen. Zelf kun je meerdere soorten takedowns leren, en zo is er nog veel meer.
/i/2000918350.jpeg?f=imagenormal)
Crafting is onderdeel van hetzelfde progressiesysteem. Door missies te volbrengen en je dorp op te bouwen, unlock je vanzelf meer opties in crafting. Dan heb je nog wel even de juiste ingrediënten nodig, maar die verzamel je snel genoeg. Je kunt dan je wapens upgraden zodat ze sterker worden, of meteen nieuwe, sterkere wapens maken. Ook kun je je buidels upgraden zodat je meer pijlen en shards mee kunt nemen. Shards zijn speciale stukken steen die een bepaald effect op de vijand hebben. Ze kunnen hem bijvoorbeeld vergiftigen of 'berserk' laten gaan. Dat laatste is best handig als grote groepen vijanden bij elkaar staan.
Vechten met je uil en je roofdier
Wanneer je die grote groepen aantreft, ben je zeer waarschijnlijk aanbeland bij een van de Outposts van een andere stam, of zelfs bij hun zwaarbewaakte fort. Hier wordt het dus knokken, en het is wel zo handig als je voor de pittigere gevechten je uil optimaal kunt gebruiken en een sterk roofdier aan je zijde hebt. Het geeft een aangenaam gevoel van macht als je, toekijkend vanuit de lucht, je sabeltandtijger de ene na de andere vijand laat uitschakelen, terwijl je zelf ergens verderop in een bosje ligt. Op deze manier laat Far Cry Primal nog redelijk wat variatie toe in de manier waarop je situaties aanpakt.
/i/2000971703.jpeg?f=imagenormal)
Gaandeweg completeer je ook je arsenaal, wat weer andere tactieken toestaat. Met een grotere boog kun je makkelijker vijanden die iets verder weg staan voorzien van een headshot, en als je meer speren hebt wordt het ook verleidelijker om er mee te gaan gooien. Een rake speerworp is zo ongeveer de sterkste aanval die je tot je beschikking hebt in Far Cry Primal; daar zul je dus veelvuldig gebruik van maken. Ook de tweehandige knots is een wapen om niet te versmaden, temeer omdat je daar meerdere vijanden tegelijk mee kunt raken. Wel voelt het vechten met knotsen soms wat klunzig aan. Je bent al snel in het wilde weg om je heen aan het maaien, en dat is uiteraard niet hoe het zou moeten.
Zo verzamel je langzaam Outposts en Bonfires, die dan ook direct plaatsen worden waar je naartoe kunt fast-travellen. Verder zijn er nog allerlei andere side-quests. Meestal gaat het daarbij om activiteiten waarmee je de populatie van je stam vergroot, en dat levert ook weer bonussen op. Met het veroveren van die Outposts en Bonfires open je steeds nieuwe stukjes van de map, tot je langzaam heel Oros hebt ontdekt, alle belangrijke leden voor je stam hebt gevonden en ingelijfd en je dorp flink hebt uitgebouwd.
Herhaling troef
De vorige pagina is een feitelijke weergave van de inhoud van Far Cry Primal. Natuurlijk hebben we niet elk detail van de craft- of skilltree blootgelegd, en wat ook nog genoemd mag worden is dat er een paar aardige missies zijn die de standaard-'flow' van het spel een beetje onderbreken. Maar verder? Verder is er sprake van wat we op de eerste pagina al aanhaalden. Wie de verzameling gameplay-elementen in Far Cry Primal bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat er bar weinig tussen zit dat we al niet eerder de revue hebben zien passeren in andere Ubisoft-games, zowel binnen als buiten de Far Cry-reeks.
Te vaak hergebruikt
Alleen al het systeem rond de Outposts en Bonfires is inmiddels al zo vaak hergebruikt dat het zelfs vervelend begint te worden. Werkt het niet langer? Oh, jawel. Maar het is zo verschrikkelijk voorspelbaar. Dat geldt ook voor het jagen op dieren om aan huiden en andere dingen te komen: dit speelde in Assassin's Creed IV: Black Flag al een grote rol, net als in Assassin's Creed: Rogue, Far Cry 3 en Far Cry 4. De skill tree? Het craftsysteem? De manier waarop de kaart in elkaar zit? Allemaal hergebruikt uit vorige games. En de Hunter Vision, waarin interessante objecten in de omgeving direct oplichten, kennen we inmiddels ook al uit andere Ubisoft-games.
/i/2000971711.jpeg?f=imagenormal)
Natuurlijk: wie nooit eerder een Ubi-game heeft aangeraakt, zal dit niet op deze manier herkennen en zal Far Cry Primal op een totaal andere manier ervaren. Dan is jagen alleen maar leuk, en ook spelen met vuur is dan ook nog steeds enorm lollig. Wie, net als wij, de halve Savanne heeft afgebrand in Far Cry 2, realiseert zich echter dat dit trucje al acht jaar wordt herhaald. Dat neemt niet weg dat het in Primal prima wordt uitgevoerd. Het is goed om te zien dat je knots, als je hem als fakkel gebruikt, op een realistische manier afbrandt, en op een gegeven moment ook is opgebrand. Dat soort kleine verbeteringen van al bekende elementen is vaker te zien in Far Cry Primal. Dat is prima, maar als het temmen van dieren - en alles wat daarmee samenhangt - het enige echt nieuwe element in het spel is, mag je de oogst toch schamel noemen.
Die argumentatie wordt nog eens versterkt door de audiovisuele kant van het spel. Far Cry Primal zet niet of nauwelijks een stap vooruit ten opzichte van Far Cry 4. Dat spel zag er prima uit, dus wat dat betreft is er nog niet zo heel veel aan de hand. Far Cry Primal beschikt over een aantal prachtige omgevingen en ook de manier waarop sommige dieren grafisch zijn uitgewerkt is mooi. Wie wat beter kijkt, ziet dat niet alle randjes even netjes zijn afgewerkt, maar het algemene niveau is goed genoeg.
Makkelijk
Is er dan nog iets onbesproken? Wellicht wel: de moeilijkheidsgraad. Is het de pech van Far Cry Primal dat we in de week waarin we met de game bezig waren toevallig ook even Dark Souls III konden spelen voor een preview die komende week op Tweakers verschijnt? Die games kunnen wat moeilijkheidsgraad betreft natuurlijk niet verder uit elkaar liggen. Een oneerlijke vergelijking dus. Dat neemt niet weg dat Far Cry Primal wel erg weinig uitdaging biedt. Ja, het innemen van de forten is best pittig en als je richting het einde gaat, is het verstandig om een van de sterkste beesten in het spel op te zoeken, te temmen en aan je zijde mee te nemen. Maar buiten dat is Far Cry Primal vooral opvallend makkelijk. Zeker als je eenmaal skills kunt unlocken waardoor je minder schade oploopt door zelfs de hardste klappen, is het doorspelen van Far Cry Primal een fluitje van een cent.
/i/2000971705.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
We kunnen ons goed voorstellen dat Far Cry Primal, als al die andere Ubisoft-games niet hadden bestaan, een totaal andere spelervaring zou hebben opgeleverd. Maar die games bestaan uiteraard wel, en ze bevatten vrijwel allemaal een of meerdere gameplay-elementen die je in Far Cry Primal tegenkomt. Of het nu gaat om Outposts innemen, het jagen op dieren, om Hunter Vision of om stukjes van de map vrijspelen: het is allemaal al eerder voorbij gekomen in een willekeurige Assassin's Creed- of Far Cry-game. Dat stuit gamers al langer tegen de borst, maar vaak wordt de mate van herhaling dan nog aardig gecompenseerd door sterke nieuwe elementen. Behalve de setting op zich en het temmen van en samenwerken met roofdieren kent Far Cry Primal die elementen niet. Dat maakt dat het spel niet boven de middelmaat uitsteekt. Dat is jammer, want de vormgeving van de spelwereld en de genoemde positieve factoren hadden een veel beter lot verdiend.
Eindoordeel