Door Jurian Ubachs

Redacteur

Dark Souls III Preview

Eerste stapjes in Lothric

01-03-2016 • 15:00

81

Multipage-opmaak

Eerste uurtjes van Dark Souls III

Laat mij u meenemen naar ongeveer een week geleden. Plaats van handeling: de Duitse havenstad Hamburg. In een geheel in Dark Souls III-stijl aangeklede kerk worstel ik al enige uren met de game die over een kleine twee maanden menig gamer tot wanhoop zal drijven. Helaas vorm ik op die gamers geen uitzondering. De franchise, die bekendstaat om zijn hoge moeilijkheidsgraad, spaart ook in deel drie de gamer absoluut niet. Ik zit al enige tijd vast bij de tweede significante baas in het spel, terwijl menig journalist om mij heen er allang voorbij is. PR-medewerkers kijken toe hoe ik het, voor de zoveelste keer, opneem tegen Vordt of the Boreal Valley, een groot wezen dat het meest weg heeft van een grote, blauwe hond, met adem zo koud dat hij je kan bevriezen. Kranig hakt mijn Assassin - de klasse van mijn keuze in deze speelsessie - in op de poten van het beest. Net als zijn levensbalk bijna is verdwenen, zakt mijn vechtersbaas op een maar al te bekende manier in elkaar, met het eveneens bekende 'You Died' tot gevolg. "Je had hem bijna, man", spreekt een buitenlandse journalist me bemoedigend toch. Ach, ga toch weg ...

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

'Bijna' is leuk, maar niet helemaal betekent in Dark Souls III, net als in alle vorige games binnen de franchise, meteen ook helemaal niets. Je tot dan toe verzamelde souls blijven achter op de plek waar je bent gestorven. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je die plek opnieuw weet te bereiken, zonder voortijdig dood te gaan. Lukt dat, dan herover je je verloren souls. Wel zo handig, want zoals altijd vormen zij het betaalmiddel dat je nodig hebt om items te kopen en om je personage te laten groeien in level. Elke Dark Souls-speler kent het verschrikkelijke gevoel in de onderbuik dat optreedt als je ergens een wagonlading souls bent verloren en er daarna niet in slaagt die souls weer terug te halen. In de vier uur dat we Dark Souls III konden spelen gebeurde dat ons meerdere keren.

Bovengenoemd baasgevecht met Vordt of the Boreal Valley is een van de eerste grote confrontaties in Dark Souls III. Hij verschijnt dus relatief vroeg op je pad onderweg naar de Lords of Cinder, die je uiteindelijk moet zien te verslaan. Net als in voorgaande edities van Dark Souls is het hoe en waarom van dat verhaal vaag. Duidelijk is dat de speler een 'unkindled' personage speelt dat zelf geen Lord of Cinder kon worden. Dat is uiteraard reden genoeg om de Lords of Cinder hoogstpersoonlijk uit te roeien. Makkelijker gezegd dan gedaan, want traditiegetrouw scheiden tientallen grote en minder grote bazen jou van hen - om nog maar niet te spreken over de eventuele verrassingen die de makers van From Software mogelijk in petto hebben ná de Lords of Cinder.

Verrassingen zijn er in Dark Souls immers overal en altijd. Zo bevat het eerste stukje dat je van de wereld ziet al een zone die veel van de andere aanwezige journalisten over het hoofd bleken te hebben gezien. Toch zonde, want het daar aanwezige monster is goed voor een slordige drieduizend souls. Elders konden spelers een kamer vinden waar een sterk schild was verstopt in een kist. Die kamer en de bijbehorende kist vonden wij dan weer niet. Jammer, want een schild dat honderd procent blokt op fysieke aanvallen is in Dark Souls III erg handig, zeker als je tot dan toe steeds probeerde om te blokken met een schild dat slechts de helft van de fysieke schade absorbeert.

Dark Souls III

Geïnspireerd door Bloodborne

Wat voor schild je in het begin hebt en welke wapens je überhaupt kunt gebruiken, hangt natuurlijk mede af van je keuze voor een bepaalde klasse. Hier onderscheidt Dark Souls III zich duidelijk van Bloodborne, en dat stippen we niet zonder reden aan. Aangezien From Software - en meer het bijzonder regisseur en producer Hidetaka Miyazaki - verantwoordelijk is voor beide games, is een vergelijking onafwendbaar. Bloodborne leende flink wat elementen van de Souls-franchise, zoals de iconische baasgevechten en de manier waarop je steeds een veilige plaats vrijspeelt waar je terugkeert als je dood gaat. Bloodborne deed echter meer dan dat. Het voegde nieuwe elementen toe aan het vechtsysteem. De game speelde soepeler en sneller dan de Souls-games. Daarnaast scoorde de game met sterk leveldesign, waarbij vooral de gelaagdheid van de wereld opviel.

Op verkenningstocht

De belangrijkste elementen uit bovenstaande alinea maken dit voorjaar de transitie naar Dark Souls III. Dat begint al met de manier waarop de spelwereld is opgebouwd. Hier besteedden Bandai Namco en From Software tijdens de E3 en de Gamescom van vorig jaar al aandacht aan, maar dit keer konden we zelf uitgebreid op verkenningstocht. Daarbij vielen twee dingen op. Allereerst zit de wereld boordevol shortcuts, geheime plaatsen en gangetjes waar je bijvoorbeeld speciale items kunt vinden. Dat was in Dark Souls II ook al zo, maar de wijze waarop je stukken van een level aan elkaar kunt koppelen middels te openen shortcuts zit nu nog wat ingenieuzer in elkaar.

Dark Souls III

Daarnaast kent de spelwereld ook op een wat grotere schaal bijzondere verbindingen. Dit is een onderdeel dat Miyazaki miste in Dark Souls II. "Dat deel regisseerde ik niet zelf", merkt de Souls-goeroe fijntjes op. Niet dat de ontwikkelaar het design van Dark Souls II slecht vond, maar het miste een zekere finesse. Miyazaki: "ik zoek naar een 'aha-moment' bij spelers. Je speelt een lang stuk en ineens blijkt een gang uit te komen bij een plaats waar je uren geleden al eens was. Stukje bij beetje zien spelers dan hoe de wereld in elkaar zit." Het is niet moeilijk om voorbeelden te vinden van deze ontwikkelfilosofie. Binnen de kortste keren zie je stukken spelwereld voor je die op dat moment nog onbereikbaar zijn. Hoe je die uiteindelijk alsnog zult bereiken, is onderdeel van de vele verrassingen die Dark Souls III in petto heeft.

Snelheid

Het andere belangrijke element van Bloodborne dat zijn weg naar Dark Souls III vindt is de snelheid in de gameplay. Ook daarover sprak From Software al tijdens de Gamescom, zij het kortstondig. Bloodborne prijkte bij menig gamer bovenaan zijn jaarlijstje, en de soepelheid van de gameplay had daar veel mee te maken. Vergeleken met Dark Souls II was Bloodborne vooral een stuk sneller. Dark Souls III lijkt vooralsnog niet even snel, maar voelt toch net wat meer aan als Bloodborne dan als Dark Souls II. Toch is het niet zo dat alle herkenbaarheid verdwenen is. Zo blijft het een belangrijk onderdeel van de gameplay om aanvallen te ontwijken door te 'strafen', gevolgd door het in de rug steken van de betreffende vijanden.

Dark Souls III

'Een belangrijk onderdeel van de gameplay' is trouwens te simpel gezegd. Het is een belangrijk onderdeel van een van de soorten gameplay die Dark Souls III biedt. Tijdens het event in Hamburg bleek wel dat er flink veel speelstijlen zijn. De basis is te vinden in melee, magie of een combinatie van beide, maar in de uitvoering zijn veel veranderingen mogelijk. Een Thief zal dodelijk zijn met sneaky, snelle aanvallen met een dolk, terwijl een Knight met zijn grote schild flinke klappen kan absorberen om vervolgens hard terug te slaan met zijn zwaard. Elke klasse past bij een bepaalde speelstijl, die daarna in de details nog verder kan worden geperfectioneerd. Zo kun je met bepaalde gems allerlei extra's laten toevoegen aan je wapens, wat je weer sterker maakt tegen bepaalde vijanden.

Keuze voor de juiste stijl

Hoe belangrijk het vinden van de juiste stijl is, bleek wel uit de confrontatie met Vordt of the Boreal Valley. Het ontbrak ons aan de spullen om zijn aanvallen te blokken, maar we hadden ook niet genoeg stamina om snel en vaak genoeg te kunnen dodgen. Een keuze voor het een of het ander had al een heel ander gevecht opgeleverd. Dat bleek wel toen we even wat vijanden gingen 'grinden' om een paar levels te kunnen stijgen. Met iets verhoogde levens- en stamina-balken bleek het gevecht al een stuk beter te behappen. En ja, het is inderdaad een kwestie van tijd voordat iemand op YouTube deze baas straks zonder kleding te lijf gaat, bewapend met een stok of een lepel, en dan nog gemakkelijk wint. Ook dat is Dark Souls: wie leert de game te 'lezen' kan uiteindelijk een absolute meester worden.

Niet vlekkeloos

Het is een grappig fenomeen dat ook in Dark Souls III optreedt: juist zodra je een bepaald gebied 'door hebt', weet waar alle vijanden zijn en hoe je bij de baas moet komen, moet je echt oppassen. Overmoedigheid is misschien wel de lastigste vijand in Dark Souls III. Wie heeft niet ooit gedacht makkelijk naar zijn verloren souls te kunnen lopen, om vervolgens in de rug te worden gestoken door dat ene, zwakke mannetje dat je net even was vergeten? Veel gewone vijanden in Dark Souls III zijn prima te verslaan als je ze rustig en zorgvuldig benadert, maar levensgevaarlijk als je even niet oplet. Dat gebeurt met name als je een snelle route naar een baasgevecht vindt en die route keer op keer rennend aflegt, waarbij je andere vijanden zo veel mogelijk links laat liggen.

Dark Souls III

Dat rennen naar de eindbaas maakt trouwens pijnlijk duidelijk dat de huidige generatie consoles hardwarematig eigenlijk al niet meer voldoet aan wat ontwikkelaars ermee willen doen. Wanneer je jezelf al te snel voortbeweegt heeft het spel op de PlayStation 4 de grootste moeite de framerate op een acceptabel niveau te houden. Of eigenlijk: het lukt dan gewoon niet meer. Bandai Namco hamerde erop dat dit nog een preview-versie is, dus dat voorbehoud moet worden gemaakt, maar de game verschijnt al over zes weken. Over het algemeen moet de 'gold-master' zes tot acht weken voor release gereed zijn. Hoe realistisch is het dus om te verwachten dat de prestaties nog sterk zullen verbeteren? Wel kan From Software de tussenliggende periode gebruiken om een Day One-patch klaar te zetten, maar vooralsnog houden wij rekening met aardig wat druk op de framerate bij de consoleversie. Of dat probleem op de pc ook bestaat moet nog blijken; die versie hebben we tijdens het event niet kunnen zien.

Multiplayer met zes spelers

De framerate was trouwens niet het enige element dat voor problemen zorgde. Tijdens het spelen klapte op een goed moment ook de verbinding met de Dark Souls-servers eruit, om vervolgens niet meer terug te keren. Dark Souls III is natuurlijk ook gewoon offline speelbaar, dus we konden rustig doorgaan, maar het nam wel het sociale aspect weg. Dat komt, net als in Dark Souls II, terug in de vorm van schimmen en notities van andere spelers, maar ook in de vorm van het invaden van de wereld van andere spelers, die hetzelfde kunnen doen bij jou. In Dark Souls III kunnen zelfs zes spelers in hetzelfde spel terechtkomen. Overigens vindt Miyazaki vier spelers nog steeds het perfecte aantal om Dark Souls online te spelen, maar het ontwikkelteam meende dat er in de community een wens bestond om dat aantal uit te breiden. Vandaar dat online multiplayer in Dark Souls III maximaal zes spelers ondersteunt.

Voorlopige conclusie

Vier uur speeltijd is bij een previewsessie erg ruim, maar voor een Dark Souls-game eigenlijk nog te kort. We hadden eigenlijk alleen al die tijd nodig om weer te wennen aan de flow van het spel. Geduldig zijn en zorgvuldig om je heen kijken als je een nieuwe ruimte betreedt: het klinkt zo simpel, maar het gaat zo vaak fout. En dan hebben we het nog niet eens over de baasgevechten, waar je meestal ook wel een paar keer neer gaat alvorens je door hebt hoe je het ongeveer moet aanpakken. Tel daar het veelvoud aan klassen en speelstijlen bij, en de wetenschap dat het wel of niet vinden van een item je volgende gevechten totaal kan veranderen, en je begrijpt dat je in vier uur nog niet eens het topje van de ijsberg kunt verkennen in deze game. Daarvoor is hij veel te diepgaand, en dat is een pluspunt. We hopen dat wat last-minute poetswerk de framerate-problemen op de consoles nog wat kan verminderen en dat de servers stabiel zullen draaien. Buiten dat lijkt er weinig te zijn dat een formidabel afscheid van de Dark Souls-serie in de weg kan staan.

Dark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls IIIDark Souls III

Reacties (81)

81
79
48
5
0
29
Wijzig sortering
Groot fan hier en deze ziet er weer super uit.

Al dat geklaag over dat het moeilijk zou zijn ben ik wel een beetje beu. Het is de omgekeerde wereld. De laatste jaren is het een trend geworden dat games je aan het handje vasthouden en dat er altijd een lagere difficulty gekozen kan worden zodat zelfs iemand met een iq van 50 en 2 linkerhanden het zonder frustratie uit kan spelen zonder ook maar 1x opnieuw te hoeven beginnen. Als je iets verder terug in de tijd gaat dan is Dark Souls helemaal niet moeilijker dan de gemiddelde game.
Ik weet niet of dat zo is. Als ik terugkijk naar oudere games, en dan met name platformers, dan was de grootste straf dat je een leveltje opnieuw moest doen.

Bij Dark Souls is daar de progressie/RPG elementen van de huidige tijd aan toegevoegd, en dat heeft men vervolgens gekoppeld aan Souls die je kan verliezen. Je verliest er niet een paar, je verliest méér dan de speeltijd in het level waarin je faalt. Dat is echt wel een verschil met de gemiddelde game van vroeger die je strafte door een level opnieuw te moeten doen. De lengte van het level, en daardoor de hoeveelheid aaneengeschakelde 'goede gameplay' bepaalde met name de moeilijkheid.

Dark Souls is trial en error met een hele hoge prijs voor falen. Dat is echt never nooit gemeengoed in gaming geweest.
in de meeste platformers zaten dan ook levens zodat wanneer je ze allemaal kwijt was helemaal opnieuw mocht beginnen... de souls kwijtraken is in die trant niet zo straffend, je kan ze namelijk nog terug krijgen.
Jawel maar die levens waren ook weer terug te verdienen meestal :) Je krijgt dus 'retries' en die kon je ook weer aanvullen. Da's te doen.

Als je nog 3 hartjes hebt, weet je wat je hebt. Die souls moet je nog bereiken. Denk toch wel dat de stress iets hoger ligt bij de souls... :D Niet in de laatste plaats omdat de Souls ook symbool staan voor je *gehele* progressie in de gehele game. De aanwezigheid van de RPG elementen maken dat het ook nogal pijn doet. Dat kenden de platformers toen nog niet, er waren alleen pickups.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 juli 2024 12:17]

Het probleem is dat je in een boss kamer vaak niet meer terug kan dus dan moet je accepteren als hij te sterk is dat je wat verlies hebt, of blijven proberen....
en ik geloof dat we heel koppig kunnen zijn...
Maar bij de meeste soul games is er bijna altijd een shortcut naar de boss
dus als je die heb gevonden kan je voordat je naar de boss gaat eerst je souls inleveren om te levelen of je wapens/armor te versterken en dan via de shortcut snel naar de boss zodat je niet half dood daar aankomt.

dat vind ik just het mooie van de souls games het level design.
zeker bjj Dark souls 1 was het eigenlijk 1 groot kasteel waarbij je door het openen van deuren en toegang krijgen van liften soms heel snel bij een boss kon komen en ook het vinden van Bonfires op strategishe plekken.

wat ik las en zag van dark souls 3 gaan ze ook weer een beetje terug naar Demon Souls.
ik kan alvast niet wachten :)
Dark Souls heeft savepoints, nuff said.
Vroeger hadden we dat niet en mocht je uren spelen om vervolgens weer bij 0 te beginnen als je je laatste leventje verloren had.
Niet dat ik die tijd mis hoor, tegenwoordig is gamen een stuk relaxter.
Inderdaad, ik juich het toe dat deze games een tandje moeilijker zijn. Hoewel er wel een beetje grenzen aan zitten, zo was ook nadat ik 160u Dark Souls 2 erop had zitten de DLC content van dat spel (in SOTLS uitvoering) nog steeds erg, erg taai voor mij.

Andere delen liep ik zo doorheen, hoewel ook het begin nog best lastig bleek, ookal was dat op m'n 5e playthrough. (caster, dex, dex NG+, str, dex+str all DLC en daarna tot NG++)

Gelukkig is de game ten alle tijden nog gewoon uit te spelen zeg maar, als je de moeite neemt om "gewoon" een uur of 2 op een boss door te oefenen, al dan niet met youtube demo's van bizar goede spelers, dan komt je er wel. En dan is het genot des te groter als je eindelijk voorbij dat moeilijke stuk of die ene boss bent. Maar verwacht dat je oneerlijk behandeld wordt. Iets wat eigenlijk mits realistisch gedaan, eigenlijk erg leuk is. Eindelijk tegenstanders die ECHT het gevecht met je aangaan.
Hopelijk wordt de game iets toeganklijker. Niet makkelijker, want ik begrijp dat de charme ligt in de moeilijkheidsgraad. De vorige delen konden mij niet bekoren omdat ik gewoon niet snapte wat items deden, geen uitleg kreeg, geen idee had wat van mij verwacht werd.

En ja, voor mensen los gaan over "dit is eindelijk een game die je niet bij je handje vast houdt"; ik snap het. Vanuit mijn Dark Souls-leek oogpunt gekeken echter zou het fijn zijn als er iig een optie was om meer duidelijkheid te krijgen, iets meer gestuurd te worden, duidelijkere menu's.
Ik snap je punt helemaal hoor. Imo gaat er iets mis in game-design als je online moet gaan opzoeken wat de items die je inventory hebt precies voor nut hebben. Oké, er zullen gamers zijn die er lol in hebben om een item maar gewoon uit te proberen, maar ik ben dan paranoia en wil niet zomaar een item gebruiken, want wat als ik dat item later nog keihard nodig zou hebben? Daarom wil ik in elk geval dat het spel me laat begrijpen wat een item voor nut zou kunnen hebben. Dat aspect blijft in Dark Souls-games - ook in deze - behoorlijk achterwege.
Dat is het hele principe van Dark Souls, je betreedt een wereld en je staat er alleen voor.

Ik begrijp best dat dit een 'love or hate' spel is, maar ik begrijp niet waarom de game daardoor zou moeten veranderen. Als je er niet voor bent, dan speel je het gewoonweg niet.
Het is wel een fijne gaming community om in deel te nemen, op de cheaters na. De meeste spelers hebben echt hart voor de serie en de games, zelfs Dark Souls 2 Scholars, wat je toch wel terug ziet in bijvoorbeeld de online play wat nog steeds zeer actief is. Ik voel me meestal niet zuur als ik weer eens in een ongevraagde PVP invasie het loodje mag leggen (want god wat ben ik slecht in PVP), de gamers maken het gewoon een leuk iets om aan deel te nemen met de hele etiquette er omheen van een buiging maken en respectvol wachten totdat de belaagde er klaar voor is.

Dus ja, ik snap de drang wel om het te willen spelen, en de frustratie als de game in de serie naar keuze je dan toch niet ligt. Ik gun het iedere serieuze gamer.
Ik speel niet eens Dark Souls maar ben het helemaal met je eens.
Ik ben daar niet helemaal mee eens eerlijk gezegd. Denk maar aan de oudere games, waar je ook walkthroughs voor had (of kreeg bij de nintendo blad), of denk maar aan Resident Evil en zijn vaak obscure itemssysteem (draai een item rond en he! Er zit een sleutel in verstopt).

Ik denk zelf dat een groot deel van de ervaring juist de exploratie is in de game en dat deze gedeeld wordt door de community. Je haalt dan het meeste uit de ervaring uit t.o.v. alles in je eentje maar uitvogelen. Vandaar ook de notities op de grond, als ze eerlijk zijn, die je naar schatkisten e.d. zullen leiden (of je dood natuurlijk, een deel van de plezier). Online het bespreken met elkaar en elkaars ervaringen delen, lezen wat de 'pro's ' doen en hoe, dat alles vergroot de game enorm en zorgt ervoor dat de game groter wordt dan zichzelf omdat een community erachter zit. Hetzelfde geldt namelijk ook voor bijv. WoW, waar de uber guilds (in de tijd dat ik speelde) de test bunnies waren en de rest hun nadeed om de raids te behalen (denk aan de Onyxia welp systeem of Ragnoras tank systeem en AoE systeem als de adds erbij kwamen).

Het is juist het geweldige van Dark Souls dat weten/kennis enorm machtig is in de game en het verschil maakt. Weten waar de wapens liggen, hoe je ze moet krijgen of weten waar je spells kan kopen, hoe je vendors kan unlocken etc. zonder die kennis wordt de al moeilijke game gewoon bijna onmogelijk moeilijk. Met die kennis wordt de game spannend en uitdagend maar niet moeilijk.

Dus tip voor de nieuwelingen, als je het niet aandurft om op onbekende waters te bevinden, vaak dood te gaan en heel wat uren te verspillen doordat je een foute karakter hebt gemaakt of foute keuzes hebt gemaakt, wacht een maand tot er meer kennis van de game vergaard is en ga met deze kennis de game aan. Het zal verademend zijn :) (denk aan pyromancer bij DS1 of mage bij DS2).
Dat is denk ik ook voorkeur, zelf houd ik er ook meer van om iets meer bij de hand gepakt te worden.

En ik denk ook dat de developers dit wel expres doen.
Want in het echte leven moet je veel dingen ook maar proberen om te kijken wat het is/doet (op zekere hoogte)
Ik geloof best dat ze het expres doen om het ''moeilijker'' te maken, maar dit soort punten ( ze worden niet voor niks als minpunt aangegeven door de tweakers ) kan het ook minder leuk maken. Stel het gaat om 3 of 4 spullen die onduidelijk zijn, oké maar niet standaard bij praktische alles.

In het echte leven praten we over in het echte leven en niet een game die zo ''nep'' is als maar zijn kan.

Geef de gamer dan de keuze tussen het onlogische en logische spelen van een game uit deze genre. Want bij een game als dit gaat het nou juist om de uitleg van verschillende items/krachten. Het heeft imo ook weinig voordelen deze ''keuze'', je kan niet verwachten dat mensen in zo'n onnodige dingen zoveel tijd gaan steken door het halve spel op google door te brengen.

In bijvoorbeeld Diablo3 gebruik ik ook weleens youtube omdat ik iets niet kan vinden, maar niet om dezelfde reden als bij Dark Souls. Ik hou dus wel van het genre waarin het zit, maar niet op de aanpak van Dark Souls, dat was ook de reden dat deel 2 redelijk snel links kwam te liggen.

Maar goed ik ben benieuwd hoe dat bij Dark Souls 3 op de xbox one uiteindelijk uit komt te zien (nja vast en zeker hetzelfde op de PS4 mja die heb ik niet :D )
In de voorgaande delen kon je heus wel enigszins richting krijgen (nl. ga de kant op waar de vijanden je niet zo hard afmaken :P) verder zijn de elementen ontzettend met elkaar verweven, op het moment dat je "objectives " geeft is een groot deel van de game kwijt, exploration is een van de keypoints die de game zo moeilijk maken...
Geef de gamer dan de keuze tussen het onlogische en logische spelen van een game uit deze genre. Want bij een game als dit gaat het nou juist om de uitleg van verschillende items/krachten. Het heeft imo ook weinig voordelen deze ''keuze'', je kan niet verwachten dat mensen in zo'n onnodige dingen zoveel tijd gaan steken door het halve spel op google door te brengen.
Dit is toch juist een deel van het spel, wat blijkbaar door veel mensen wordt gewaardeerd, anders zou de community niet zo actief zijn eromheen. Verder is het ook een handige manier om spelers met elkaar erover te laten praten zodat ze via "trial & error" de juiste conclusies kunnen trekken.
Als je dit soort gameplay niet zo leuk vindt koop je het toch niet? er is genoeg keuze waar deze keuzes wel zijn.
Als het goed is heeft elk item een discription die zover ik heb gezien in de vorige soul-games een aardige kijk geven op wat het item precies doet. Dit kost natuurlijk wel wat meer leeswerk en dergelijke dan je in een normale game verwacht. Maar geeft je wel wat meer feeling bij het geheel en de lore dan zou gebeuren als het wordt voorgekauwd.

Zij hebben express voor zo'n systeem gekozen en ieder heeft daar zo zijn kijk op.
De menu's kan ik mij achter zetten maar laat dat handje vervangen worden door leveldesign van ds 1. daar kon je door de leveldesign bijna voelen welke kant je op moest.
presies deel 2 had ik heel vaak huh waar moest ik nu ook al weer heen waarbij je in deel 1 door het goede level design gewoon een soort van in de goede richting werd gestuurd.
ik hoop dat het in deel 3 ook weer die richting op gaat.
Persoonlijk heb ik bij bloodborne bepaalde geheimen ook gegoogled omdat je anders een groot gedeelte van de game mis. Opzich jammer maar andere kand vind ik die geheimen wel hebben en de theorieën op het internet die je over het verhaal kan vinden.
als je zonder googelen "geheimen" kan vinden dan is het geen goed geheim natuurlijk. :P
Grappig genoeg zitten achter die geheimen soms een heel level.
beeld je in hoe goed dat zou voelen als je achter zo een secret komt, trek dat nu weg omdat niet iedereen dat kon vinden waardoor developers het makkelijker hebben gemaakt. Biedt dat nu nog meerwaarde?
Een optionele tutorial is soms wel handig met dit soort spellen ja.
Via google kan je meer duidelijkheid krijgen.
En op die manier kan je ook volledig kiezen of je het op een "makkelijke" of moeilijke manier speelt.

Ook is het als mage/boogschutter een stuk makkelijker om te spelen. Voor als je het te moeilijk vind.
Ik gok dat in Darksouls 3 ook zo'n soort moeilijkheids systeem word ingebouwd. Dat je het spel met je item makkelijk kan beinvloeden. Zondar dat je de moeilijkheids graat op super easy moet zetten oid.
Ik hoop dat deze wel weer wat meer op deel 1 lijkt dan deel 2.
Deel 2 heeft me om, mij een onbekende reden eigenlijk, nooit kunnen pakken.

Het voelde gewoon niet als Dark Souls. Hopelijk doet deze nieuwe dat wel :)
Onbekende reden... heel toevallig heeft Hidetaka Miyazaki alle delen in de Souls-reeks, en Bloodborne, zelf geregisseerd... op Dark Souls 2 na, en zoals ook in de tekst vermeld heeft hij op diverse punten best kritiek op de uitwerking van Dark Souls 2. Wat dat betreft zijn de voortekenen gunstig voor deel drie, want deze is weer echt 'van hem'.
Nooit geweten! Grappig. Ook ik heb van alle Souls games én bloodborne genoten. Dark Souls 2 is de enige game in de hele reeks die ik niet tot het einde heb doorgespeeld. Er was iets aan DS2 dat me gewoon niet 'pakte' zoals Loei123 al zei. Ik kan ook niet vertellen wat het nou was.

Ik ben toch benieuwd hoe de combat in DS3 is. Na het spelen van Bloodborne zal het moeilijk zijn om weer terug te gaan naar toch een stuk langzamere gameplay. Goed om te lezen dat DS3 een beetje tussen DS2 en BB in gaat zitten.
ik had bij Dark souls 2 altijd het gevoel waar moet ik ook al weer heen ow ja eerst hier heen en dan Huh en nu huh.
je werd eigenlijk nog meer in het diepe gegooit.
dat had ik in deel 1 totaal niet daar was het level design een stuk beter vond ik.
En ondanks dat vind ik het nog steeds een zeer goede game. En ik heb er eigenlijk omdat het technisch gewoon wel goed draaide (DS1 was bij mij nooit een succes geworden - wel 1x uitgespeeld) eigenlijk ook meer plezier aan beleefd. (ja, ook met input lag en andere ellende van DS2, ook daar kan je mee leren spelen)

Bloodborne ken ik alleen van de diverse let's plays op het web, ik weiger een console te kopen, voor wat voor game dan ook. Ik hoop / verwacht in ieder geval dat deze nieuwe titel weer even goed en mogelijk beter wordt.

Kan me haast niet voorstellen dat het echt beter wordt dan DS2, maar goed, ik ben vaker verrast, zoals Borderlands 1 -> Borderlands 2. :D
Aan de andere kant heeft diezelfde serie me ook teleurgesteld (de pre-sequel), maar ik denk eigenlijk niet dat dat deze keer bij de mogelijkheden hoort. (mits DS3 compleet onspeelbaar is op de PC)
Anoniem: 451893 1 maart 2016 16:18
Ligt het nou aan mij of zie ik gewoon geen verschil tussen spellen van 5 jaar terug en die wat nu worden uitgebracht ? ( grafisch gezien dan ).

Wel weer lekker, om een hack and slash te spelen.
Als je geen verschil ziet tussen een Dark Souls game van 5 jaar geleden en deze op grafisch gebied zou ik een bril aanschaffen ;)
ik bedoelde in het algemeen - eerlijk gezegd. LOL
Dark Souls games staan nou ook niet bekend om hun grafische vooruitstrevendheid.
Verder ben ik het met je eens dat het er, zonder op technische details in te gaan, op lijkt dat de afgelopen vijf jaren minder grafische vernieuwing hebben gekend dan, zeg, 2006-2011.
Ik mis eigenlijk de vergelijking met DS1. Het lijkt alsof de reviewer deze niet gespeeld heeft. Jammer want ik ben ontzettend benieuwd of ze de 'fouten' uit DS2 nu weer ongedaan gemaakt hebben. In DS2 was je vooral heen en weer aan het teleporten. Jammer, dat nam een groot deel van het gevoel voor ruimte weg.
Het lijkt alsof jij de review niet gelezen hebt, of Bloodborne niet hebt gespeeld. Het leveldesign lijkt daar namelijk veel meer op dan op dat van DS2.
Ik vraag me af waarom er geen vergelijking is gemaakt tussen DS1 en DS2/3 en je verwijst naar dat er wel een vergelijking is gemaakt tussen BloodBorne en DS2/3. Daar heb ik helaas niets aan want BloodBorne heb ik nooit gespeeld. Ik weet dat BloodBorne door een deel van het DS1 team is gemaakt. Maar het lijkt me toch nog logischer om deel 3 met 2 en 1 te vergelijken :).
AuteurTweakjur Redacteur @roy-t2 maart 2016 16:19
Ik heb inderdaad DS1 niet gespeeld, die is destijds gedaan door een collega. Je kunt helaas niet alles spelen... 8)7
Helaas niet :). Maar juist deel 2 viel een beetje tegen (doordat de maps niet meer zo briljant aan elkaar zaten). Verder een goede review! Maar ik heb dan weer geen BloodBorne gespeeld dus die vergelijking had ik niets aan ;)
Kun je deze ook online spelen, zoals in Bloodborne, dat iemand je te hulp komt mocht je een eindbaas niet kunnen verslaan?
Yep :)
Helaas weer via de omslachtige soapstone methode, die dan weer wel en dan weer niet werkt |:(
Had in dit deel eigenlijk wel gewoon een simpele friend-invite mogelijkheid verwacht.
Afgezien daar van, zin in !!!
nou ja je kan nu in ieder geval met 6(?) man samen spelen. :P

corrigeer mij als de aantal niet goed is alstublieft.
Dat wordt weer episch! Tenminste als je er van houd om vaak dood te gaan 8)7 . _/-\o_ FromSoftware _/-\o_
Mijn favoriete genres zijn RPG en Survival horror en Adventure dus DS3 wordt weer verwend worden !

Als dank wordt er minimaal een SE besteld en als de prijs juist is een CE }> naast dat deze spellen al verslavend zijn wordt je daar elke keer aan herinnert als je dat prachtig bewerkt doosje etc. ziet.

Er wordt telkens gezegd dat dit het laatste deel wordt maar ik geloof het niet.. er zal vast een vervolg komen of een nieuwe serie geïnspireerd door DS of mogelijk uitgegeven aan een andere Studio.
Hoop dat dit een waardige afsluiter is, zoals ik lees zit dat wel goed! Kan niet wachten om hem te spelen, heb tot nu toe alle delen gespeeld en DS1 was wel mijn favoriet moet ik zeggen.
Ik kijk er enorm naar uit! Ik koop 'm sowieso voor pc, hopelijk zijn daar geen framerate problemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.