Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Lumia 950 en 950 XL Review

Liefdesverklaring aan de fans

18-12-2015 • 06:00

476

Multipage-opmaak

Inleiding: de maatstaf voor succes

Samengevat

De Lumia 950 behoort tot de eerste generatie toestellen met Windows 10 Mobile. Windows op smartphones kampt met de problemen die al jaren spelen, namelijk dat veel mensen er niet bekend mee zijn en dat veel belangrijke apps ontbreken of sterk achterlopen ten opzichte van iOS en Android. Wie daar echter niet mee zit en liefhebber is van Windows Phone, heeft aan de 950 een prima keuze, met een uitstekend scherm, een heel goede camera en de nodige innovatieve features, zoals de infraroodscanner en Continuum, waarmee de telefoon met aanvullende hardware kan dienen als desktop. Grootste minpunt is de accuduur, die simpelweg ondermaats is. Als een van de weinige high-end toestellen heeft de 950 uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare accu, en dat zijn absoluut twee grote pluspunten.

Wie het succes van een fabrikant afmeet aan het aantal vernieuwingen die door concurrenten zijn overgenomen, kan concluderen dat de Lumia-serie, ooit van Nokia en nu van Microsoft, een enorme klapper is. Glimp zien we terug in Android als Ambient Display, Levende Beelden zit als Live Photos in de iPhone 6s, oversampling in camera's, zoals in de Lumia 1020, zit ook in veel recente, dure Sony Xperia-toestellen en de handschoenmodus uit het scherm van de Lumia 920 vinden we inmiddels in veel smartphones terug. Op deze manier zouden we nog even kunnen doorgaan.

Dat is een mooie manier van het meten van succes, maar veel mensen zullen succes meer afmeten aan marktaandeel of verkoopcijfers. Op dat vlak is de situatie minder rooskleurig. Hoewel Microsoft vijf jaar geleden kwam met Windows Phone 7 en drie jaar terug met Windows Phone 8, heeft het nog geen potten gebroken. Wel zijn veel concurrenten, zoals webOS, BlackBerry OS en Symbian, gemarginaliseerd of verdwenen, maar het duo Android en iOS staat nog altijd ver bovenaan.

Windows Phone, en nu Windows 10 Mobile, heeft dus niet de honderden miljoenen gebruikers die de twee populairste platforms hebben, maar de gebruikers zijn over het algemeen wel enthousiast over hun toestellen. Nu Microsoft veel van zijn diensten en apps uitbrengt voor Android en iOS, is het antwoord op de vraag voor wie Microsoft deze toestellen heeft gemaakt: voor de fans. En dat blijkt uit alles. Mede daarom is het niet bijzonder nuttig om de Lumia 950 te vergelijken met toptoestellen met Android of iOS.

Uiteraard doen we dat wel op het gebied van scherm of accuduur, maar alleen om te laten zien waar hij staat. Mensen kiezen anno 2015 voor een ecosysteem en pas daarna voor een toestel. De mensen die twijfelen over een Lumia 950 hebben vermoedelijk ook een 950 XL of 930 op hun lijstje staan, maar zelden een Galaxy S6 of iPhone 6s. De Lumia 950 moet het winnen van andere Windows Phones. Of je hem beter vindt dan een S6 of 6s hangt meer af van je mening over het ecosysteem dan van de hardware, de camera, het scherm of de features.

Tegelijk met de review van deze Lumia 950 en 950 XL is ook de review van Windows 10 Mobile online gegaan. Daarin gaan we dieper in op het besturingssysteem zoals dat naar Lumia's van vorige generaties komt.

Continuum: de telefoon als desktop

Een van de belangrijkste nieuwe features van de 950 en 950 XL is Continuum. Met Continuum kun je een min of meer volwaardige pc van het toestel maken door, met behulp van een dock of draadloos, een display, toetsenbord en muis aan te sluiten. Min of meer uiteraard, want de Lumia 950-serie draait op ARM-processors en alle desktopsoftware die bruikbaar is op een reguliere pc, werkt dus niet op de 950's. Bovendien werken niet alle Windows 10 Mobile-apps, want ontwikkelaars moeten ze geschikt maken door ze als Universal Windows Platform-apps te ontwerpen.

Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950

Het aantal programma's dat draait in deze desktopmodus is beperkt, maar daar staat tegenover dat Microsoft zijn apps klaar heeft en dat die bovendien belangrijke functionaliteit bieden. Zo zijn er Outlook voor e-mail- en kalenderbeheer, en Office voor het maken en bewerken van documenten en spreadsheets. Tel daarbij op dat browser Edge eveneens werkt, waardoor webdiensten makkelijk te gebruiken zijn.

Terwijl de Lumia in gebruik is als pc, blijft hij ook als telefoon bruikbaar. Hij spiegelt het scherm niet en op het telefoonscherm kan dus iets totaal anders staan dan op de 'desktopmonitor'. Sterker nog, wie op de desktop een app wil openen die niet werkt, krijgt de optie om die meteen te openen op de telefoon.

Er zijn verschillende opties om de accessoires te koppelen aan het Display Dock. De monitor kan draadloos via Miracast verbinding maken en bedraad via displayport of hdmi. Een toetsenbord en muis kunnen ook zowel bedraad als draadloos aan het dock hangen. Bedraad gaat dat via usb; draadloos is het nodig om ze via bluetooth met de telefoon te verbinden. Wie het Dock voor het eerst in gebruik neemt, ziet eerst een welkomstvideo, maar daarna is het systeem klaar voor gebruik. Het starten van Continuum verloopt via de app met die naam op het toestel.

Continuum in het dagelijks gebruik

Het is een lang gekoesterde droom van veel tweakers: aankomen op het werk, telefoon aansluiten en dan verdergaan waar je was gebleven op de telefoon. Continuum maakt dat voor het eerst werkelijkheid en dat is erg cool.

De interface lijkt op de desktopversie van Windows 10 en veel functies werken ook zoals je gewend bent. Alt-tab om te wisselen tussen apps, Windows-L voor vergrendeling en de Windows-toets om het Start-menu te openen. Dat Start-menu is simpelweg het startscherm van de telefoon. Veel apps van Microsoft werken en doen hun werk prima. Vooral de Office-apps, Outlook Mail, Outlook Agenda en Edge zullen veel in gebruik zijn. Wat handig is, is dat er geen synchronisatie hoeft plaats te vinden tussen desktop en mobiel. Wie een lang artikel aan het lezen was in Edge op mobiel, kan daarmee doorgaan op het grote scherm zonder dat er synchronisatie nodig is.

Daar houdt het op. Vooralsnog troffen we op ons toestel geen enkele app van een derde partij die op het grote scherm werkte. Daar komt bij dat de hardware of software duidelijk niet helemaal klaar is voor gebruik zoals je dat met een desktop graag doet. Wie alleen even een uitgebreide mail wil tikken, een presentatie wil geven of een filmpje wil kijken, kan prima toe met Continuum, maar voor verschillende dingen tegelijk is Continuum ongeschikt. Zo gooit Edge de inhoud van tabbladen razend snel uit het geheugen, waardoor de telefoon bijvoorbeeld een browser-based chat stopzet omdat je in een ander tabblad zit. Voor sommige toepassingen is het zonder native apps dus lastig om het als volledige desktop te gebruiken.

De implementatie is voldoende; Microsoft heeft de hardware en de software om dit te laten werken, maar met een Lumia met x86-processor en ondersteuning voor Win32-programma's wordt dit pas echt interessant. Daarmee is Continuum nu nog vooral een eerste kijkje in de toekomst.

Continuum op Microsoft Lumia 950Continuum op Microsoft Lumia 950Continuum op Microsoft Lumia 950
Continuum op Microsoft Lumia 950Continuum op Microsoft Lumia 950Continuum op Microsoft Lumia 950
Continuum op Microsoft Lumia 950Continuum op Microsoft Lumia 950

Windows 10 Mobile: just say Hello

Voor een uitgebreide bespreking van de nieuwe functies en features in Windows 10 Mobile kun je terecht in de aparte review van het besturingssysteem. Windows 10 Mobile is de mobiele evenknie van Windows 10 en bovendien de directe opvolger van Windows Phone 8.1. Microsoft geeft veel toestellen een update naar Windows 10 Mobile, al ondersteunen die geen van alle Continuum.

Windows 10 Mobile is totaal anders dan Windows Phone 8.1, en toch ook weer niet. Om te beginnen is de opbouw dezelfde. Het startscherm bestaat uit een verticale lijst van 'live tiles', al staan de tiles dichter op elkaar dan in Windows Phone het geval is. Rechts van het startscherm zit het hoofdmenu met alle apps op alfabetische volgorde. Wie de statusbalk naar beneden trekt, ziet toggles en notificaties verschijnen. Kortom: de basiselementen van Windows Phone komen terug in Windows 10 Mobile en als vaste gebruiker van Windows Phone zul je dus niet verdwalen in de mobiele versie van Windows 10.

Windows 10 Mobile werkt op de 950 en 950 XL over het algemeen vlot en vloeiend. De XL is iets sneller in dagelijkse taken, vermoedelijk omdat de Snapdragon 810 simpelweg een vlottere soc is, maar eigenaren van geen van beide toestellen zullen iets te klagen hebben.

Daar staat tegenover dat de software verre van af is. Er zitten behoorlijk wat kleine en grote bugs in de softwareversie waarmee we hebben getest. Om er een paar te noemen: soms startte de camera niet vanaf het lockscreen, een dag lang werkte Windows Hello simpelweg niet, de browser laat af en toe na het laden van een internetpagina een blanco scherm zien, de browser crasht soms zonder aanwijsbare reden, de mailclient weigert soms mail op te halen en diezelfde mailclient klaagt af en toe zonder aanwijsbare reden over 'verouderde instellingen', terwijl de mail blijft binnenlopen. Verder herstart het toestel zichzelf zo nu en dan om onbekende reden. Dit zijn stuk voor stuk bugs die nadelig zijn voor de gebruikservaring. Gelukkig lijkt geen van deze bugs in de hardware te zitten en moeten ze dus met een update van apps in de Store of eventueel met nieuwe firmware op te lossen zijn.

Als die bugs wegblijven, is het een toestel met een prima gebruikservaring, dat in snelheid meekan met duurdere toestellen op andere platforms. Het blijft behelpen met apps van derden. Waar Microsoft laat zien dat apps snel en vloeiend kunnen werken, zien we nog geregeld apps van derden die trager zijn. Dat is jammer, maar veelal hebben die apps al lange tijd geen grote updates gehad, wat een deel van het probleem verklaart.

Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950
Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950

Windows Hello

De Lumia 950 en 950 XL zijn de eerste telefoons op de westerse markt met een infraroodscanner voor authenticatie. Microsoft noemt het een irisscanner. Het is volgens Microsoft dus een ander systeem dan dat op de Surface Pro 4. Dat laatste herkent gezichtskenmerken, zoals de afstand tussen de ogen, op basis van een eerder gemaakt beeld. De Lumia scant echt de iris.

De eerste component is een infraroodzender aan de voorkant. Microsoft laat hem rood oplichten als het systeem actief is, maar dat is wellicht voor de show, want infraroodstraling is onzichtbaar. Desondanks zit het lampje op die plek, bij de 950 aan de rechterkant. De ontvanger zit in de lichtsensor naast de frontcamera, bij de 950 aan de linkerkant. Het beeld dat je ziet bij de set-up van de eigen ogen komt van de frontcamera en het systeem gebruikt dat beeld ook om het gezicht vast te leggen, maar het gebruikt de frontcamera niet bij de authenticatie zelf.

Naast de nodige chips en verbindingen om het te laten werken, is er de softwarematige kant. De Lumia zet het beeld om in een hash, zodat hij het versleuteld lokaal kan opslaan. Op het lockscreen maakt hij een beeld op basis van wat de infraroodontvanger waarneemt en vergelijkt dat met de hash. Als het overeenkomt, ontgrendelt het systeem de telefoon.

Het is een vernuftig systeem, dat bovendien goed werkt. Omdat het werkt met infrarood, is het niet nodig dat er licht om je heen is. In het pikkedonker werkt het systeem nog steeds prima. Wel is het nodig om het toestel naar je toe te richten en binnen een bepaalde afstand te houden, maar dat luistert niet al te nauw. Met een oog dicht functioneert het ook prima, dus wie een blauw oog heeft opgelopen, kan nog steeds zonder pincode zijn eigen toestel in. En o ja, wie een bril heeft, zal na de set-up zonder bril nog even de nauwkeurigheid met bril moeten verbeteren, maar het systeem heeft er geen problemen mee.

We weten niet zeker of het een bug of een feature is, maar met 'herkenning verbeteren' is het mogelijk om ogen van andere mensen toe te voegen. Het bleek mogelijk om mensen met alle kleuren ogen toe te voegen, die vervolgens allemaal de telefoon konden ontgrendelen. Het lijkt erop dat 'herkenning verbeteren' simpelweg een hash toevoegt om mee te vergelijken.

Dat zou een exploit zijn geweest, ware het niet dat het om 'herkenning verbeteren' te activeren nodig is om een scan te doen van al bekende ogen of de pincode in te voeren. Dat je verschillende ogen kunt toevoegen, is in deze implementatie dus een feature. Het koppelen van ogen aan accounts zou echter handiger zijn geweest, bijvoorbeeld om kinderen toegang te geven tot hun eigen omgeving, zoals Kid's Corner in Windows Phone 8.

De scanner laat zich niet makkelijk foppen met foto's. Die herkent hij simpelweg niet. Het is ons wel gelukt om de Duitse Bondskanselier Angela Merkel deels ingescand te krijgen, maar het systeem stopte voordat het klaar was. Foto's van Dries Roelvink en onze eigen hoofdredacteur Wout wilde de scanner niet pakken.

Op andere high-end smartphones is de vingerafdrukscanner gemeengoed en dat is een snellere oplossing. De ontgrendeling vergt zo'n 1,5 tot twee seconden. Daar staat tegenover dat de infraroodontgrendeling wel erg cool en indrukwekkend is.

Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950Screenshot Microsoft Lumia 950

Accuduur: gelukkig laden ze snel op

De Lumia 950's hebben allebei dezelfde, nieuwe poort voor dataoverdracht en laden: usb-c. Die poort zal in de komende jaren op steeds meer hardware terugkomen en het is fijn dat Microsoft voor zijn topmodellen al is overgestapt. Daar komt bij dat het een lader meelevert en een datakabel, die in combinatie met een adapter dus een tweede lader is. Wie een Display Dock heeft, vindt daarbij in de doos nog een lader en een kabel, waardoor er al snel vier kabels in huis zijn met usb-c aan een van beide kanten. Dat schiet op.

Microsoft maakt er bovendien goed gebruik van. De 950's laden op met maximaal 19W en dat hebben we nog niet eerder op een telefoon gezien. Toestellen met QuickCharge komen vaak tot 14W, andere telefoons vaak tussen de 5 en 9W. Het sneller kunnen laden is een belangrijk voordeel van usb-c.

Laadtijd
Telefoon Accucapaciteit In minuten aan de lader, lager is beter
Microsoft Lumia 950 3000 mAh
****
1u46m
Samsung Galaxy S6 2550 mAh
****
1u46m
Microsoft Lumia 950 XL 3340 mAh
*****
2u2m
Nexus 5X 2700 mAh
*****
2u5m
Apple iPhone 6s 1715 mAh
*****
2u6m
Huawei Nexus 6P 3450 mAh
******
2u28m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
*******
2u52m

Naast snelladen ondersteunen de toestellen ook draadloos laden via de Qi-standaard. Wie nog een Qi-mat heeft liggen, kan die dus moeiteloos gebruiken met de 950. Veel eerdere Lumia's hadden dat ook, want Nokia begon met de ondersteuning van draadloos laden met de 920 uit 2012.

De accuduur is in het dagelijks gebruik ondergemiddeld. Met een volledig ingestelde telefoon met diverse mailaccounts en het veelvuldig gebruik van de camera haalde hij veelal het einde van de dag net niet en gaf hij het in de avond op. Het snelladen komt dan goed van pas, want met een halfuurtje is hij weer voldoende opgeladen om er de rest van de tijd tegenaan te gaan.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 2550 mAh
*******
7u43m
Apple iPhone 6s 1715 mAh
*******
7u38m
Huawei Nexus 6P 3450 mAh
******
6u23m
Nexus 5X 2700 mAh
*****
5u51m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
*****
5u4m
Microsoft Lumia 950 3000 mAh
*****
5u0m
Microsoft Lumia 950 XL 3340 mAh
****
3u59m

In onze browsetest gaat de XL slechts een kleine vier uur mee; dat is ronduit slecht. De combinatie van de Snapdragon 810, een ware accuslurper, en het grote scherm met de vele pixels lijkt dodelijk voor een lange accuduur. De reguliere 950 doet het een stuk beter, maar de accuduur valt tegen vergeleken met de concurrentie op andere platforms. De Lumia 930 deed het bij zijn review anderhalf jaar geleden ongeveer even matig.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon Accucapaciteit In minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S6 2550 mAh
*******
12u31m
Huawei Nexus 6P 3450 mAh
******
10u38m
Apple iPhone 6s 1715 mAh
*****
9u10m
Nexus 5X 2700 mAh
****
8u0m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
****
7u59m
Microsoft Lumia 950 XL 3340 mAh
****
7u50m
Microsoft Lumia 950 3000 mAh
****
7u23m

In de videotest komt de XL uit op bijna acht uur en dat is een stuk beter, maar met een amoledscherm hadden we desondanks een hogere score verwacht. Het is opnieuw bijna hetzelfde als bij de 930 destijds. De reguliere 950 doet het op deze test juist minder.

Hierbij moeten we nog iets aantekenen. Omdat beide 950's een scherm time-out hebben van maximaal vijf minuten en we video's niet kunnen 'loopen', hebben we een work-around moeten bedenken om de accutests uit te voeren. Daarvoor hebben we zelf een applicatie gemaakt van waaruit we de tests kunnen uitvoeren; de url voor de browsetest en het videobestand zitten daar hard-coded in. We hebben onze app niet gepubliceerd in de Store, maar via ontwikkelaarstools op het toestel gezet.

We kunnen niet uitsluiten dat het gebruik van de app enige invloed heeft op de resultaten, maar het is de enige manier om de accuduur te kunnen testen en dus doen we het ermee. We kunnen in elk geval garanderen dat de resultaten tussen de verschillende Windows Phones volstrekt vergelijkbaar zijn. Daarbij is er weinig reden om aan te nemen dat het gebruik van de app een zwaardere wissel op de accu trekt dan systeemapps als de browser en een videospeler. We gebruiken trouwens op Android en iOS ook een third-partyvideospeler.

Camera: een vleugje magie

De camera's in de Lumia 950 en 950 XL zijn exact dezelfde. Jammer genoeg heeft Microsoft weinig details bekendgemaakt, maar er is wel wat duidelijk. Het gaat om een camerasensor met een theoretisch maximum van twintig megapixels. Dat is inderdaad theoretisch, want net als sommige vorige Lumia's lijkt het een multi-aspect-sensor. De 16:9-verhouding is geen crop van de 4:3-foto.

Lumia 950-camera Hoogte Breedte Resolutie
4:3 4992 3744 18,69Mp
16:9 5344 3008 16,07Mp

Als je beide hoogste getallen met elkaar vermenigvuldigt, de 5344 van de hoogte van de 16:9-foto's en de 3744 van de 4:3-foto's, kom je tot de 20,0 megapixels die Microsoft zelf claimt. Is het ook een multi-aspect-sensor? Dat kan, maar hoeft niet. Voor de 808 PureView, Lumia 1020, Lumia 1520 en Lumia 930 heeft Nokia de sensors van Toshiba gebruikt. En laat die fabrikant nu net een 10:7-sensor hebben uitgebracht. De specificaties komen niet helemaal overeen, maar het is mogelijk dat Toshiba voor Microsoft een aangepaste versie heeft gemaakt.

Lumia 950 en 950 XL

Die sensor is de T4KA7, een 1/2,4" grote bsi-sensor met 1,12 micron grote pixels en een maximale resolutie van 5384x3752 pixels. Microsoft maakt inderdaad melding van een 1/2,4" grote sensor. Dat is iets groter dan de 1/2,5"-sensor van de Lumia 930 en 1520, maar kleiner dan de 1/1,5"-sensor van de 1020. Fun fact: de T4KA7 is de sensor van een high-end toestel dat op het gebied van camerakwaliteit juist tegenviel: de HTC One M9.

Waar de concurrentie op Android inmiddels beschikt over laser-autofocus, maakt Microsoft daar geen melding van in de 950 en 950 XL. Het zou kunnen dat de toestellen fasedetectie-autofocus hebben, maar Microsoft is daar niet expliciet over. Focussen is geenszins traag, maar sommige concurrenten doen dat beter en vooral bij weinig licht hebben de toestellen moeite om objecten scherp in beeld te krijgen.

Rich Capture

Wat vooral traag is, is de verwerking van beelden. Dat is te wijten aan Rich Capture, een modus die, als hij aanstaat, zichzelf automatisch in- of uitschakelt, afhankelijk van de omstandigheden. Gebruikers kunnen Rich Capture wel handmatig uitschakelen, maar als het aanstaat, treedt het alleen in actie als de telefoon het zelf nodig vindt.

Aan de ene kant functioneert het als hdr, door afbeeldingen te combineren om tot een beter resultaat te komen en aan de andere kant is het een manier om de mate waarin de flitser wordt gebruikt achteraf te bepalen. De telefoon toont drie of vier plaatjes: met flitser, zonder flitser en een mogelijkheid om daartussen te schakelen door middel van een slider en zo dus een beetje van de flitser in te schakelen. Het zat al in eerdere Lumia's, maar nu staat het standaard aan en het is een vernuftig systeem. Het zou ons niet verbazen als dit volgend jaar ineens in concurrerende smartphones verschijnt.

Die tovenarij maakt de verwerking van beelden wel traag. In de tussentijd kun je gelukkig doorgaan met foto's maken, maar als je de gemaakte foto wil laten zien, moet je soms tien tot vijftien seconden geduld hebben, en in de tussentijd zie je het beeld veranderen.

Standaard hebben de nieuwe Lumia's de optie Living Images, of in het Nederlands Levende Beelden, aanstaan. Die functie hebben Lumia's al langer en heeft Apple dit jaar 'geleend' onder de naam Live Photos op de iPhone 6s. Het houdt in dat de camera continu video opneemt en daarvan bij elke foto die wordt genomen een fragment opslaat. Bij stillevens van een zonsondergang of midden in de natuur heb je er weinig aan, maar wie vaak zijn kinderen of nichtjes en neefjes op de foto zet, kan er lol mee hebben. Ze zijn bovendien te delen als foto en als video, waardoor een Lumia niet nodig is om het resultaat te zien.

Flitsers

Rich Capture maakt het dus mogelijk om te spelen met de belichting van de flitser, maar die is een aparte vermelding waard. De 950 en 950 XL zijn de eerste toestellen op onze redactie met triple-ledflits. Dual-led kenden we al enige jaren en dual-led met verschillende kleurtinten is inmiddels ook bekend. De flitsers zijn opvallend goed, hoewel je er nog altijd geen foto's van bewegende objecten en personen in low-light mee kunt maken zonder dat ze wazig worden. Daarvoor is de sluitertijd te lang. Voor ledflitsers is het systeem van de 950 echter opvallend goed, met een focuslicht en een korte, felle flits die een natuurlijke weergave van de situatie oplevert, mits het object niet te ver weg is. Ze vervangen een echte xenonflitser echter niet. Trouwens, waar blijft een nieuwe Lumia met xenonflitser?

Lumia 950 en 950 XL

Interface

De interface van Microsoft Camera is prima in orde. Er is een standaardmodus met slechts een paar instellingen, zoals de flitser. Met een tik op het pijltje aan de rechterkant van de balk of een veegbeweging vanaf de sluiterknop naar links opent de gebruiker de Pro-modus, waarin onder meer de mogelijkheid zit om het focuspunt, de iso, de belichtingswaarde en andere zaken in te stellen.

De camera-app is binnen enkele seconden te starten vanaf het Glimp-scherm en vervolgens duurt het slechts een fractie van een seconde om een foto te nemen. De tijd van shot tot shot is ook slechts een halve seconde.

Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950Camera-interface Microsoft Lumia 950

Foto's en video's

Foto gemaakt met Lumia 950Foto gemaakt met Lumia 950Foto gemaakt met Lumia 950
Foto gemaakt met Lumia 950Foto gemaakt met Lumia 950

De plaatjes van de 950 en 950 XL zijn over het algemeen van een prima kwaliteit en doen mee met de top van de markt. Het getoonde detail is meer dan voldoende en de ruis blijft binnen de perken, ook als het licht minder dan optimaal is. Vooral Rich Capture is een uitkomst om in moeilijke omstandigheden toch een acceptabel plaatje te krijgen. De kleurweergave ziet er daarnaast natuurlijk uit, hoewel sommige foto's een sterk aquareleffect krijgen in de nabewerking.

Video's opnemen gaat met maximaal 30fps op de 4k-resolutie of met 60fps op full hd en dat is in lijn met de rest van de markt. Bij het opnemen van video's valt vooral de geluidskwaliteit in positieve zin op. Het toestel heeft, zoals de 1520 dat voor het eerst had, Lumia Rich Recording met behulp van vier microfoons en wie een gesprek opneemt, zal merken dat het geluid 'meegaat' met het beeld. Degene die spreekt, klinkt dus luider door.

Binnenkort publiceert Tweakers een review waarin de camera's van enkele van de meest aansprekende smartphones van 2015 het tegen elkaar opnemen. De Lumia 950 XL zit daarbij.

Scherm: uitmuntend in elk opzicht

Nokia destijds en nu Microsoft houden grotendeels vast aan oledschermen voor hun duurste modellen, en de 950 en 950 XL zijn geen uitzondering. Een groot verschil met de 930 is dat de nieuwe oledschermen de functie Glimp ondersteunen en dus altijd aan kunnen staan om de tijd en notificaties te tonen, zonder dat het veel van de accu vraagt. Dat is een pluspuntje ten opzichte van de 930.

Lumia 950 en 950 XL

Het zijn beide schermen met een resolutie van 2560x1440 pixels en ze zijn beide uitstekend. Ze behoren tot de beste die we ooit op een telefoon hebben gezien. Wat ze nog beter had gemaakt? Vooral de reguliere 950 profiteert niet van de hogere resolutie en dus had Microsoft wellicht beter kunnen kiezen voor een full-hd-scherm, wat een langere accuduur zou hebben opgeleverd. Dat is echter een detail en het is onbekend of een dergelijk scherm beschikbaar was.

Het contrast is uiteraard hoog, maar de helderheid kan eveneens bijzonder hoog en de schermen zijn in het zonlicht dan ook prima af te lezen. Er zijn, drie jaar nadat de Lumia 920 als eerste een display had dat zo goed af te lezen was, nog altijd weinig concurrenten die dit beter doen.

Helderheid
Telefoon Resolutie Schermtype Candela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Samsung Galaxy S6 2560x1440 Amoled
*******
649
Microsoft Lumia 950 2560x1440 Amoled
******
591
Microsoft Lumia 950 XL 2560x1440 Amoled
******
571
Apple iPhone 6s 1334x750 LCD
******
565
Nokia Lumia 930 1920x1080 Amoled
*****
434
Nexus 5X 1920x1080 LCD
****
412
Huawei Nexus 6P 2560x1440 Amoled
****
367

Deze helderheid is alleen te behalen op de automatische stand. Op de handmatige stand is de maximale helderheid een stuk lager, maar die zullen maar weinig mensen gebruiken. De iPhone 6s zit nog rond dezelfde waarde, maar andere toestellen zitten daar beduidend onder en het verschil is duidelijk zichtbaar. Microsoft noemt ook dit scherm weer een ClearBlack-scherm.

Niet alleen deze basiselementen zijn in orde, maar ook op het gebied van de weergave van grijstinten en kleuren doen de schermen het prima. De 950 XL is daarbij nog iets beter dan de 950, maar de verschillen zijn klein.

Kleurtemperatuur
Telefoon Resolutie Schermtype In kelvin, 6509 is ideaal
Microsoft Lumia 950 XL 2560x1440 Amoled
******
6506
Samsung Galaxy S6 2560x1440 Amoled
******
6481
Microsoft Lumia 950 2560x1440 Amoled
*******
6909
Huawei Nexus 6P 2560x1440 Amoled
*******
7017
Apple iPhone 6s 1334x750 LCD
*******
7048
Nokia Lumia 930 1920x1080 Amoled
*******
7102
Nexus 5X 1920x1080 LCD
*******
7368

De kleurtemperatuur van de 950 XL is nagenoeg perfect. De kleinere 950 is iets te blauw, maar dat is op het oog nauwelijks waarneembaar en zeker niet storend. Alleen de Galaxy S6 van Samsung doet het op dit gebied ongeveer even goed. Andere toestellen, zoals de Nexus 6P en iPhone 6s zitten er wel vlakbij.

Gemiddelde grijswaardenfout
Telefoon Resolutie Schermtype In ΔE2000, lager is beter
Samsung Galaxy S6 2560x1440 Amoled
***
2,70
Huawei Nexus 6P 2560x1440 Amoled
***
3,30
Microsoft Lumia 950 2560x1440 Amoled
****
3,90
Apple iPhone 6s 1334x750 LCD
****
4,00
Microsoft Lumia 950 XL 2560x1440 Amoled
****
4,50
Nexus 5X 1920x1080 LCD
*****
5,10
Nokia Lumia 930 1920x1080 Amoled
*******
7,10

Bij de grijswaardenfout gaat het toch iets minder en het lijkt erop dat Microsoft de accu wil sparen door bij grijstinten die dichter bij wit zitten aan de helderheid te draaien. Het is een effect dat we bij veel telefoons waarnemen en het is niet onlogisch. Ze doen het wel beter dan de Lumia 930.

Gemiddelde kleurfout
Telefoon Resolutie Schermtype In ΔE2000, lager is beter
Microsoft Lumia 950 XL 2560x1440 Amoled
**
1,52
Samsung Galaxy S6 2560x1440 Amoled
**
1,71
Microsoft Lumia 950 2560x1440 Amoled
***
2,20
Apple iPhone 6s 1334x750 LCD
***
2,22
Nexus 5X 1920x1080 LCD
****
3,04
Huawei Nexus 6P 2560x1440 Amoled
*******
5,85
Nokia Lumia 930 1920x1080 Amoled
*******
6,00

De weergave van verzadigde kleuren is uitstekend. De afwijking is hier nauwelijks waarneembaar. Al met al is er nauwelijks iets aan te merken op de displays van de Lumia 950 en 950 XL.

Lumia 950 XL kleurgamut

Ontwerp: unapologetically plastic

De beide Lumia 950's zijn gemaakt van kunststof. De gekozen kunststof is een stroef en praktisch materiaal. Als het buiten koud is, wordt hij niet overdreven koud en als je de telefoon intensief gebruikt, wordt hij niet bijzonder warm. Bovendien zijn de behuizingen stroef uitgevoerd en blijven ze dus makkelijk in de hand liggen. Daarnaast tonen ze geen vingervegen.

Aan de andere kant hebben goedkopere Lumia's dat ook en daardoor onderscheidt dit toestel zich wat ontwerp betreft niet echt van die modellen, waar andere merken dat wel doen met het gebruik van materialen als glas en metaal. Hoewel dat minder praktisch is in gebruik, vinden veel mensen een toestel er daardoor mooier uitzien of luxer aanvoelen. Daar komt bij dat het ontwerp niet zo verfijnd aanvoelt als sommige eerdere Lumia's. Het is misschien een kwestie van smaak, maar de ontwerpers achter de Lumia-lijn hebben eerder mooie dingen gedaan met kunststof, zoals het ontwerp van de Lumia 800 en 920. De 950 is duidelijk anders.

Beide 950's hebben een afneembare achterkant en fabrikant Mozo is bezig met het maken van aangepaste achterkantjes met bijvoorbeeld een leren textuur. Dat kan makkelijk en maakt de telefoon niet dikker, omdat het de achterkant daadwerkelijk vervangt. Naast de vervangbare achterkant is de accu makkelijk verwisselbaar en is er ruimte voor een micro-sd-kaart. Daarmee heeft Microsoft met dit ontwerp drie pluspunten gescoord. We komen dit helaas nog weinig tegen in high-end toestellen, maar de Lumia's hebben het gelukkig nog.

Toestel Lumia 950 950 XL 930 1520 iPhone 6s Plus Galaxy S6
Hoogte (mm) 145 151,9 137 162,8 158,2 143,4
Breedte (mm) 73,2 78,4 71 85,4 77,9 70,5
Dikte (mm) 8,2 8,1 9,8 8,7 7,3 6,8
Gewicht 150g 165g 167g 209g 192g 138g
Scherm 5,2" 5,7" 5,0" 6,0" 5,5" 5,1"
Screen-to-bezel 70,2% 75,2% 70,8% 71,4% 67,8% 70,9%
Bezel zijkanten 8,5mm 7,4mm 8,8mm 10,7mm 9,3mm 7mm
Bezel boven/onder 29,9mm 25,7mm 26,3mm 29,9mm 36,4mm 30,5mm

De 950 en XL zijn geen kleine telefoontjes, maar ook zeker niet overdreven groot. De XL-versie houdt het binnen de perken met bezels van 25,7mm aan de boven- en onderkant, en 7,4mm aan de zijkanten. Daarmee is meer dan 75 procent van de voorkant scherm en dat is veel. Het verschil in afmetingen tussen beide Lumia's is niet groot. In de breedte is dat 5mm, in de hoogte 7mm. De 950 XL ligt echter wel boven de grens van eenhandig gebruik; de 950 is met de nodige acrobatiek nog net met één hand te bedienen. De 930 is in dat opzicht makkelijker.

Beide toestellen hebben niet langer knoppen onder het scherm, zoals vorige Lumia 9xx-toestellen. Microsoft is overgestapt op onscreen-knoppen. Aan de voorkant zijn dus twee microfoons te vinden, naast de frontcamera, sensors en hardware voor Hello.

Bij beide toestellen is de linkerkant zonder poorten of knoppen, terwijl aan de bovekant de 3,5mm-aansluiting te vinden is. Aan de onderkant zit de usb-c-poort voor laden en dataoverdracht. De lay-out van knoppen aan de rechterkant verschilt. De 950 heeft een traditionele lay-out, met bovenaan de volumeknoppen, in het midden de aan-uitknop en onderop de cameraknop. Het gaat om een knop met twee fases, licht drukken voor scherpstellen en hard drukken voor afdrukken. Dat is een fijne toevoeging.

Lumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XL

De 950 XL daarentegen heeft de aan-uitknop tussen de volumeknoppen zitten en dat is ronduit verwarrend, zeker omdat ze dezelfde textuur hebben. Daar komt bij dat de knoppen standaard wat hard en scherp aanvoelen, al wekken ze wel de indruk stevig te zijn.

Aan de achterkant zijn ook verschillen zichtbaar. Bij de 950 zit rondom de camera een metalen element en daarnaast los de ledflitser, terwijl aan de andere kant de luidspreker zit. Bij de XL-versie zit de camera net naast het midden, in een rond glazen element, waarin ook de leds voor de flitser te vinden zijn. Het oogt indrukwekkender als camera, maar volgens Microsoft maakt het niets uit.

Door de verschillen in ontwerp en bezels lijkt het erop dat twee verschillende teams aan de toestellen hebben gewerkt of dat het de bedoeling was om ze uit te brengen als bijvoorbeeld 950 en 1550. Met de namen 950 en 950 XL verwacht je misschien een gelijk ontwerp, maar ze verschillen dus wel degelijk, al gaat het om details.

Lumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XL

Hardware: gekoelde leeuwenbek

Hoe zeer de Lumia 950 en 950 XL ook overeenkomen, er is een behoorlijk verschil in de gebruikte hardware. Microsoft heeft ervoor gekozen om alleen de grotere XL uit te rusten met een Qualcomm Snapdragon 810-soc en de kleinere een 808 mee te geven. Het verschil tussen die twee socs is groter dan je zou denken en de gevolgen voor de toestellen zijn dan ook aanzienlijk. Er zijn wel overeenkomsten; het zijn beide big.Little-socs met krachtige en zuinige processorkernen.

Toestel Lumia 950 Lumia 950 XL
Snapdragon 808 810
Cortex A57-kernen 2x @ 1,8GHz 4x @ 2GHz
Cortex A53-kernen 4x @ 1,4GHz 4x @ 1,5GHz
Gpu Adreno 418 Adreno 430
Geheugenbandbreedte 15GB/s 25,6GB/s
Geheugen 3GB 3GB
Geheugentype lpddr3 lpddr4

De verschillen zijn legio. Ten eerste heeft de 810 twee Cortex A57-kernen meer. Dat is echter nog klein bier vergeleken met het verschil in gpu; de gpu van de XL is, als de temperatuur onder controle kan worden gehouden, veel krachtiger. Het verschil is 20 tot 30 procent. Daar houdt het niet op. De geheugenbandbreedte van de 810 is ook veel hoger. Het geheugen is bij beide toestellen weliswaar 3GB, maar de 950 heeft lpddr3-geheugen, terwijl de XL-versie zuiniger en sneller lpddr4-geheugen heeft.

Er is wel een probleem met de Snapdragon 810. Elke fabrikant die hem niet temt, krijgt te maken met hitteproblemen. HTC kreeg daarmee te maken bij de One M9 en klokte hem vervolgens terug. Sony kreeg ermee te maken in de Z3+ en zette prompt twee heatpipes voor koeling in de Z5.

Microsoft heeft geleerd van de les van Sony en kiest bij de XL voor dezelfde oplossing. In de behuizing zitten twee heatpipes waar vocht doorheen loopt. Vanwege dat vocht noemt Microsoft het 'liquid cooling'. Hoe je het ook wil noemen, het werkt. Het toestel wordt zelden heel warm en nooit oncomfortabel heet. Bij het laden loopt de temperatuur het meest op.

Heatpipes in Lumia 950 XL

De heatpipes in de Lumia 950 XL lopen half rondom de accu om warmte af te voeren. Foto: Shindulab

WP Bench - cpu
Telefoon In milliseconden, lager is beter
Microsoft Lumia 950
***
1531
Microsoft Lumia 950 XL
***
1672
Nokia Lumia 930
***
2031
Nokia Lumia 1520
***
2063
Nokia Lumia 925
*******
4188

Dat de processorkernen in de socs van de 950-serie krachtiger zijn, is duidelijk te zien in de cpu-benchmark van WP Bench, die simpelweg de telefoon een vastgestelde set berekeningen laat uitvoeren en meet hoe lang dat duurt. De verbetering ten opzichte van de Lumia 930 en 1520 is ongeveer een kwart.

WP Bench - geheugen
Telefoon Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Microsoft Lumia 950
*******
108,00
Microsoft Lumia 950 XL
*******
101,30
Nokia Lumia 930
******
100,10
Nokia Lumia 1520
****
62,53
Nokia Lumia 925
***
40,62

Wat opslag betreft maakt het niets uit, want de 950 en 950 XL doen het ongeveer even goed als de 930. In deze benchmark schrijft en leest WP Bench gegevens van en naar het opslaggeheugen.

WP Bench - fps
Telefoon Framerate in fps, hoger is beter
Nokia Lumia 1520
*******
49,0
Nokia Lumia 930
*******
47,0
Microsoft Lumia 950 XL
*******
46,0
Microsoft Lumia 950
*****
35,0
Nokia Lumia 925
*****
32,0

De gpu is krachtiger, maar de schermresolutie is ook hoger en de verschillen heffen elkaar zo ongeveer op, zo blijkt uit het resultaat van WP Bench, in elk geval bij de XL. De reguliere 950 blijft hangen op 35fps en komt daarmee in de buurt van de 925 van twee jaar geleden, die een scherm heeft met een veel lagere resolutie en dus een minder krachtige gpu hoeft te hebben om alle pixels aan te sturen.

GFX Benchmark 2.7 T-Rex Onscreen
Telefoon Framerate in fps, hoger is beter
Nokia Lumia 930
*******
20,0
Microsoft Lumia 950 XL
******
18,0
Microsoft Lumia 950
*****
13,6
Nokia Lumia 925
**
6,1

GFXBench laat een iets ander beeld zien. De 950 scoort in deze benchmark, in elk geval in de T-Rex-test, veel beter dan de 925. Dat wijst erop dat de 950 in sommige opzichten grafisch beter uit de voeten kan dan de 925.

GFX Benchmark 2.7 T-Rex offscreen
Telefoon Framerate in fps, hoger is beter
Microsoft Lumia 950 XL
*******
26,7
Microsoft Lumia 950
******
21,7
Nokia Lumia 930
****
15,0
Nokia Lumia 925
*
3,5

De Offscreen-test laat alle telefoons dezelfde T-Rex-beelden renderen in full hd, waarmee dus het verschil tussen de gpu's zichtbaar wordt. De Adreno 430 uit de XL doet het een stuk beter dan de Adreno 418 uit de kleinere 950. Het verschil met de 930 valt nog mee, maar hier wordt duidelijk hoe groot het verschil in hardware met de twee jaar oude 925 echt is, als je de schermresolutie niet meerekent.

Specificaties en fotogalerij

Merk en productserie Microsoft Lumia 950 Microsoft Lumia 950 XL
Besturingssysteem
Versie besturingssysteem Windows 10 Mobile Windows 10 Mobile
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,2" 5,7"
Resolutie 2560x1440 2560x1440
Invoermethode Touchscreen Touchscreen
Schermtype Oled Oled
Multitouch Ja Ja
Touchscreentechniek Capacitief Capacitief
Technische kenmerken
Soc Qualcomm Snapdragon 808 Qualcomm Snapdragon 810
Aantal cores 6-core 8-core
Processorsnelheid 1,8GHz 2GHz
Geheugengrootte 3GB 3GB
Opslagcapaciteit 32GB 32GB
Geheugenkaart (Mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC microSD, microSDHC, microSDXC
Aantal SIMs Single Single
Simkaart 1 Nanosim Nanosim
Camera
Cameraresolutie 20Mp 20Mp
Cameraresolutie (voor) 5Mp 5Mp
Camera-autofocus Ja Ja
Diafragma 1,9 1,9
Gsm-flitsertype Drievoudige led Drievoudige led
Ondersteunde videoresoluties 3840x2160 (Ultra-HD) 3840x2160 (Ultra-HD)
Stabilisatie Optische stabilisatie Optische stabilisatie
Verbindingen
Mobiele netwerken 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte 2G - edge, 2G - gprs, 3G - hsdpa, 3G - hspa, 3G - hspa+, 3G - hsupa, 3G - umts, 4G - lte
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b/g/n 802.11a, 802.11ac, 802.11b/g/n
5GHz-ondersteuning Ja Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.1 Bluetooth 4.1
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC) Near Field Communication (NFC)
Gsm-connector 3,5mm, USB 3.1 (Type-C, G2, 10Gbit/s) 3,5mm, USB 3.1 (Type-C, G2, 10Gbit/s)
Functionaliteit
GPS Ja Ja
Gsm-functies A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, Handsfree, Ir-canner, Tril, Voicerecorder, Wireless Display A2DP (Bluetooth stereo), Bewegingssensor, FM-radio (headset), Handsfree, Ir-scanner, Swype-tekstinvoer, Tril, Voicerecorder, Wireless Display
Accu en lader
Gesprekstijd 18u 19u
Stand-by-tijd 288u 288u
Accucapaciteit (mAh) 3.000mAh 3.340mAh
Accu verwisselbaar Ja Ja
Draadloos laden Ja Ja
Uiterlijke kenmerken
Gewicht (gram) 150g 165g
Lengte 145mm 151,9mm
Breedte 73,2mm 78,4mm
Hoogte / diepte 8,2mm 8,1mm
Kleuren Zwart Zwart
Overige specificaties
Bijzonderheden Lumia Glance Lumia Glance
Lumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XLLumia 950 en 950 XL

Alternatieven

Nokia Lumia 930 Zwart
Nokia Lumia 930 Zwartvanaf Onbekend

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de 950-serie is de voorganger. De Lumia 930 heeft op papier minder snelle hardware en een iets mindere camera, en moet het doen zonder Windows Hello en Continuum, maar is nog altijd een smartphone die prima meekomt met de nieuwe Lumia's. Hij heeft een mooi en helder amoledscherm en een nog altijd vrij vlotte Snapdragon 800-soc.

4 van 5 sterren
(46 reviews)
Microsoft Lumia 550 Zwart

Wie graag een Windows 10-toestel wil, maar de 950-serie te duur vindt, kan terecht bij de 550. Hij kost een fractie van de duurdere toestellen en je kunt hem in huis halen voor onder 120 euro. Daarvoor krijg je uiteraard een trager toestel met een veel mindere camera, een minder scherm en minder features, maar Windows 10 is wel goeddeels hetzelfde. Tel daarbij op dat het mobiele Windows door veel mensen wordt geroemd om de relatief goede gebruikservaring op goedkope hardware.

3.5 van 5 sterren
(0 reviews)
LG Nexus 5X 16GB Zwart

Het valt niet te ontkennen dat de nieuwe Lumia's en nieuwe Nexussen een paar overeenkomsten hebben. Een kleinere variant met een 5,2"-scherm en Snapdragon 808-soc, en een grotere versie met een 5,7"-scherm en Snapdragon 810-soc. Goed, daar houden de vergelijkingen zo'n beetje op, maar het is wel een alternatief met een prima camera en, net als bij Lumia's, jarenlange garantie op updates. De Nexussen zijn stiekem een beetje de Lumia's van de Android-wereld.

4 van 5 sterren
(4 reviews)
Huawei Nexus 6P 32GB Aluminium

Als de Nexus 5X een alternatief is voor de 950, dan is de 6P dat voor de 950 XL. Het verschil tussen beide Nexussen is echter groter, want de 6P heeft een ander ontwerp met andere materialen. De 6P heeft net als de 950 XL een oledscherm van 5,7".

4.5 van 5 sterren
(13 reviews)
BlackBerry Priv Zwart

Op Android zijn er verder weinig toestellen die zich echt onderscheiden, maar dit is er een van; de Priv van BlackBerry heeft een uitschuifbaar toetsenbord. Daarmee is het een alternatief voor mensen die, zoals met Continuum kan, graag typen op een fysiek toetsenbord. Bovendien hebben BlackBerry en Microsoft een paar dingen gemeen: hun vernieuwingen zijn in beide gevallen niet opgepikt door een groot publiek, maar het heeft ze wel een trouwe schare fans opgeleverd.

4.5 van 5 sterren
(0 reviews)

Conclusie

De Lumia 950 en 950 XL zijn welhaast liefdesverklarigen van Microsoft aan zijn trouwste fans. De toestellen hebben uitmuntende schermen, een uitstekende camera, een verwisselbare accu, uitbreidbaar geheugen en verwisselbare accukleppen. Ook zijn er dualsim-versies. Ze hebben geen vingerafdrukscanner, maar wel een toffe en goed werkende ir-scanner. Het werkt net niet even goed als een vingerafdrukscanner, maar komt in de buurt.

Deze toestellen zullen echter vermoedelijk vooral de geschiedenisboeken ingaan als de eerste smartphones met Continuum. Het is makkelijk om je een toekomst voor te stellen waarin veel mensen hun laptop of desktop wegdoen ten gunste van een smartphone die makkelijk als desktop te gebruiken is. In de huidige generatie is Continuum zeker nog niet waar het zijn moet en gebruikers zullen er alleen specifieke toepassingen voor hebben, zoals presentaties of lange mails tikken, maar de potentie is zeker zichtbaar en het is gaaf om het te proberen.

De Lumia 950's zijn verre van perfect. Het grootste issue is de accuduur. In sommige gevallen is het einde van de dag niet of nauwelijks haalbaar. Dankzij de usb-c-poort en de ondersteuning voor snelladen is het wel mogelijk om binnen korte tijd veel stroom in de bijna lege accu te pompen en dat verlicht het leed iets. Een ander punt is dat Windows 10 Mobile nog niet helemaal af lijkt en de nodige grote en irritante bugs bevat, waardoor bijvoorbeeld de ir-scanner, camera of mailclient niet altijd goed functioneren.

Windows 10 Mobile loopt tegen hetzelfde probleem aan als vorige versies van Windows Phone, namelijk dat een groot deel van de mogelijke klanten de toestellen laat liggen vanwege de 'app gap' en onbekendheid met het platform. De 950 en 950 XL zullen net als vorige Lumia's geen verkooprecords breken, maar wie een tevreden Windows Phone-gebruiker is, heeft twee prima high-end toestellen om uit te kiezen.

Reacties (476)

476
447
279
10
1
114
Wijzig sortering
Nette review Arnoud. Ben blij dat er eindelijk niet te hard gehamerd wordt op details en rekening wordt gehouden dat het toestel beter blijft worden met de regelmatige updates.

Zelf ook al een tijd de L950XL in bezit en hij bevalt prima. De stap van L930 (die ook Insider builds draait) naar L950XL is wel minder groot dan gehoopt, maar alsnog blij met mn aankoop. Mooie foto's, snel OS met veel interessante, mooie en/of handige wijzigingen. Het heeft even geduurd met de insider builds en er is wat vertraging geweest (ik geloof dat we in september al hoorden dat het "soon" zou uitkomen, nou dat is dus december geworden), maar dan heb je ook wat. Ben erg onder de indruk hoe het OS is verbeterd de afgelopen maanden en merk dat ook allerlei apps nu worden bijgewerkt.

Toch zijn er ook wel nadelen te bedenken. Allereerst werkt Microsoft Hello bij mij niet geweldig. Ik heb nogal samengeknepen ogen en moet eigenlijk deze wat open doen om het inloggen te kunnen doorlopen (er is eigenlijk niet genoeg van mn iris te zien). Ook merk ik dat inloggen als je telefoon op tafel ligt, makkelijker gaat met vingerafdruk dan met iris (je moet er echt in gaan kijken). De terugkomst van Glance kan ik wel waarderen, maar waarom double-tap to unlock of muten van telefoon door hem om te draaien er weer uit zijn, snap ik niet helemaal (Microsoft giveth and taketh away). Ook de plaatsing van de power-knop vind ik raar, maar er is mee te leven.

Dan zijn er nog veel inconsistenties. Arnoud heeft het er al wel over gehad (in beide reviews), maar ik blijf het een zootje vinden qua app UI en UX. Dan weer hamburgers, dan weer niet. Dan weer settings in de hamburger, dan weer onderin. Dan weer animatie die erover valt, en dan weer duwt het de content weg. Dan weer een titel die blijft staan, dan valt ie weer weg. En ga zo maar door. Het is zoeken. Het went wel, maar is allerminst gebruikersvriendelijk. Ook worden er met regelmaat updates uitgebracht die weer iets totaal anders brengen (zoals swipen vanuit links bij Groove). Prima dat ze dingen willen testen, maar dit komt dus naar alle devices ook non-insiders. Erg raar. Er is een style-guide maar die wordt vrij willekeurig toegepast. Tot die apps rechtgetrokken worden, blijft het ogen als beta-software imo.

Wel fijn is dat de store nu alles kan bijwerken, inclusief zichzelf. Zelfs de calculator-app heb ik bijgewerkt zien worden. Dat belooft veel goeds, want er valt nog wel wat te updaten. En dat is ook meteen het nadeel: men heeft zoveel geprobeerd te veranderen en verbeteren, dat men misschien had moeten afvragen of ze misschien wat rustiger hadden moeten beginnen. Zeker de eerste builds waren waardeloos en het heeft te lang geduurd voordat er bruikbaar getest kon worden. Wat dat betreft ging de insider release voor PC een stuk beter (die was eigenlijk vanaf februari wel bruikbaar), voor mobile echter pas vanaf oktober en dat was gewoon te kort om alles goed af te ronden. De drang voor nieuwe hardware was ook groot en dat heeft alle problemen opgestapeld.

Tel daarbij dat het qua promotie ook een rommeltje is, en je feest is compleet. Reclames zijn afwezig en dat is jammer. Al begrijp ik het wel, want eigenlijk hebben ze nog wel een maand extra nodig. Ook het launch-evenement werd de glazen ingegooid, door de telefoons al een week eerder uit te geven. Hierdoor waren ook de reviews veel te laat klaar (tot wel 3 weken, zo blijkt). En zo herhaalt MS zichzelf hoe het al jaren Windows op mobiel promoot in Nederland: leuk geprobeerd, maar de uitvoering laat veel te wensen over. Je gaat je bijna afvragen waar ze mee bezig zijn. Niet met Nederlandse spraakherkenning in ieder geval, want daar zitten we nu al sinds WP7.5 op te wachten (sinds 2011). En dat is niet alleen een groot gemis, het is ondertussen ook geen unieke feature meer, waardoor ze achterlopen op de concurrentie.

Het is te hopen dat de komende maanden veel werk wordt verzet om van deze toestellen 2 toppers te maken, want voorlopig is het nog wat te vroeg. Ben ik tevreden met het toestel? Zeker wel, heb weinig last van bugs. Ben ik tevreden met de apps? Over de meeste apps ben ik wel te spreken, maar meer ondersteuning zou fijn zijn, vooral in Nederland. Ben ik tevreden over continuum? Is eigenlijk nog te vroeg, ik vind het nog niet echt fijn werken en zie nog veel glitches (horizontale blauwe strepen bv). Ben ik tevreden over de irisscanner? Eigenlijk niet, heb toch liever vingerafdruk, vooral omdat de detectie vaak niet goed gaat bij mijn ogen. Ben ik dan tevreden over het OS? Ja en nee. Ja het werkt prima en ziet er weer lekker fris uit, maar nee we wachten nu al te lang op veel zaken en het uitstellen begint zijn tol te eisen.

Om positief te eindigen: de community blijft ontzettend leuk om mee te praten en te lurken, er is veel liefde voor het platform en het heeft ook wel wat om te rooten voor de underdog. Je wilt graag dat het slaagt, al blijft het een langdurige "strijd". Elke keer als er een appupdate uitkomt, nieuwe build beschikbaar is of een leuke game te spelen is, is het enthousiasme groot. Niet overdreven zoals bij Apple en niet zo arrogant als bij Google, maar oprecht en geïnteresseerd. Veel apps lijken het licht te zien door te begrijpen dat ze op elk platform aanwezig moeten zijn. Zeker sociale of communicatieve apps moeten gewoon overal zijn. En als je dan ziet dat ze iets uitbrengen, dan krijgen ze ook enorm veel exposure binnen de community. Iets wat je op andere platformen niet meer gaat lukken (niet in de laatste plaats door de hoeveelheid concurrentie bij apps). Je ziet ook dat sommige apps de marktleider op andere platformen heeft overgenomen. Buienradar of Flitsmeister zijn minder populair, maar alternatieven juist meer. Ook 3rd party apps willen nog wel eens beter zijn dan elders (denk aan Youtube of Instagram).

En ik had eigenlijk niet gedacht dat ik negatiever zou zijn dan de review van Arnoud :X

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:25]

Wat ik vooral weer jammer vind is dat Microsoft in Nederland standaard een single SIM versie verkoopt terwijl in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk gewoon dual SIM versies worden verkocht van deze toestellen. Nou zal ik de Lumia dus los over de grens moeten kopen en kan ik die dual SIM versies dus ook niet bij een abbo of verlenging bestellen.
Een slechte actie van Microsoft Nederland.
Blijft een rare keuze inderdaad, al zal dit vooral met voorraad en leveringen te maken hebben gehad. Dat ze liever kiezen voor 1 type die goed voorradig is, als 2 types die beiden slecht voorradig zijn ;)
Beiden zullen komend jaar wel geleverd worden. Maar zelfs nu kunnen ze de vraag naar toestellen al amper aan.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:25]

Dat weet ik zo net nog niet.. Arnoud heeft de toestellen bestempeld als 'liefdesverklarigen van Microsoft aan zijn trouwste fans'. Daar ben ik overigens een GROOT voorstander van en ik vind dat meer fabrikanten dat moeten doen, gewoon dure highest-end mobieltjes voor die mensen die gewoon het maximale willen zonder compromis!!

Als je ze echter zo zou willen bestempelen, is het gemis van een dual-sim versie wel een groot gemis. Dát is namelijk wel echt een killer-feature waar niet iedereen op zit te wachten, maar die een échte fan/geavanceerde gebruiker wel erg waardeert! (of zakenman.. of wie dan ook die een telefoon voor werk doeleinden nodig heeft of vaak in het buitenland is)

Ik ben zelf ook erg blij met de dualsim optie van mijn Oneplus X, ookal offer je in dat geval je microSD kaart slot ervoor op blijft het dan nog wel een keuze en een mogelijkheid!

Ik merk wel dat ik steeds meer onder de indruk aan het worden ben van Microsoft en hun hele 'OS unificatie' strategie... Over Windows op de PC kan ik zo een waslijst aan complaints opdreunen maar seamless integratie van PC en Phone is wel echt iets wat ik super tof vind en ik volg de ontwikkelingen dan ook nauw.

Is het overigens mogelijk om Continuum ook te gebruiken in een functie als 'remote-desktop' achtige implementatie? Ik zou nl. bijvoorbeeld graag op mijn telefoon remote willen kunnen inloggen op mijn PC en vervolgens apps of zo draaien op de PC om dan de output stream op mijn telefoon weergegeven te zien worden of gaat het alleen de andere kant op?
Momenteel is Teamviewer wel beschikbaar, maar die heeft vooralsnog geen muisondersteuning (zo las ik net), maar dát en een echte RDP app komt eraan. En ja, dat zijn dan gewoon de normale apps om een pc-scherm op je app te weergeven (niet je telefoon op de pc)
vnc is wat ik op het werk gebruik. En dat werkt wel redelijk. Op IOS en Android werkt het geweldig. Alleen soms laat de frame rate wel iets te wensen over
Momenteel is er nog niet veel mogelijk, maar Microsoft heeft aangegeven aan een UWP versie te werken van hun Remote Desktop app. De technical preview zou binnenkort uit moeten komen.
In dit artikel staat een leuke opsomming van de mogelijkheden die er zijn.
Ik kan helaas de bron niet meer vinden maar ik meende gelezen te hebben dat de providers hier in Nederland niet happig waren op de dual-SIM variant en ze deze daarom niet willen verkopen. Waarom ze deze dan niet los aanbieden is mij een raadsel.

Overigens zijn de telefoons die @Arokh benoemt allemaal grijze import uit andere (Europese) landen.
Binnen Europa bestaat geen grijze import. Heel de EU vormt 1 grote vrijhandelszone waarin jij helemaal het recht hebt om producten uit andere lidstaten aan te kopen en te importeren. Een fabrikant mag dit niet verbieden. Het enige wat je kan hebben is dat als je ooit garantie wenst te claimen dit moet afhandellen met de verkoper of de vestiging van de fabrikant in het land waar je het toestel origineel hebt gekocht.
Wat ik bedoelde is dat de webshops deze telefoons uit andere landen halen en niet uit Nederland.
hij is op zich wel gewoon in Nederland beschikbaar, alleen niet bij de Microsoft store zelf.. Geen idee of dat heel erg is.

http://nl.hardware.info/p...-lumia-950-dual-sim-black
Anoniem: 80466 @Arokh18 december 2015 18:00
Ik zoek wel de XL versie natuurlijk... ;-)
Geweldige comment, ik deel je mening compleet. Win10 Mobile is verre van af en verschrikkelijk inconsistent, maar de community van Windows Phone is gaaf. Iedereen is zo enthousiast over alle updates en apps, en als je een probleem hebt is iedereen direct klaar om je te helpen.

Ben zelf erg blij met mijn 640, wat een fantastisch apparaat voor de prijs.
Wilde ook eerst de 950 nemen maar ben toch gegaan voor de 640 XL (is maar 1/3 van de 950 prijs).
De docking optie van de 950 is kewl maar natuurlijk nog lang geen desktop vervanger.
De 640 XL heeft een 5.7" scherm waarmee je echt al een phablet gevoel krijgt en heeft verder een prima accu.
NB: De 640 (XL) gaat als eerste de Windows 10 update krijgen...

[Reactie gewijzigd door BartMan1968 op 22 juli 2024 13:25]

Als je Win10 wenst op je 640 kan je vandaag al de insider builds erop zetten. Als dan eenmaal de final er is kan je weer terug gaan, indien gewenst, naar de non insider firmware (al zal dat vermoedelijk eerst een rollback betekenen naar 8.1 om van daaruit te upgraden naar de stabiele 10).
De 640 bied inderdaad een zeer goede bang for buck. Toch heeft me dat niet weerhouden om de 950XL aan te kopen. Hoewel het toestel aan de prijzige kant zit heb ik er dat voor 1 keer nog wel eens voor over.
de community blijft ontzettend leuk om mee te praten en te lurken, er is veel liefde voor het platform en het heeft ook wel wat om te rooten voor de underdog.
Kan nog wel even duren voordat er Root Access is voor de 950. Maar er wordt aan gewerkt. ;)
De Lumia 950(XL) non-insiders krijgen nu ook de .36 update. Lijkt er nu echt op dat Microsoft zonder de tussenkomst van providers updates kan pushen naar W10M telefoons :)

http://wmpoweruser.com/mi...and-lumia-950-xl-devices/
Martinspire bent u met het verkeerde ben uit bed gestapt? Dit is wel gevalletje azijnpissen en afzeiken omdat het kan.

Ik kan mij nog herinneren dat android de markt wilde veroveren met versie 2.3! En ik kan u melden dat het OS en de toestellen verder van gebruiksvriendelijk was. Waar het niet dat Microsoft in dezelfde fase zit.
Om de rollen om te draaien Microsoft heeft een uitgecrystaliseerd mailplatform Exchange waar Gmail een heppie de peppie interface heeft voor privé en zeker zakelijk gebruik!!

Microsoft is er nog lang niet en de focus ligt nog bij het samen voegen van alle platformen, maar er worden wel stappen gezet in de goede richting.
Waar het ontbreekt is structuur en visie, maar dat heeft tijd nodig.
Ik heb zo uitgekeken naar dit toestel. Helaas lukt het mij niet om te wennen aan Windows, alle top specificaties ten spijt.

Mocht iemand met een Android toptoestel wensen te ruilen, let me know. Het betreft een Lumia 950 White, uiteraard met doos en aankoopbon.
Ik heb nog een vrijwel nieuwe Nexus 6 32gb white 6.0.1 en kan denk dan iemand wel blij maken met een 950. Heb zelf net 3 dagen de 950xl, ben tot nu toe wel onder de indruk :)
Neem contact met mij op en dan kijken we verder.
Jammer dat de Irisscanner niet verder is onderzocht. Het is waarschijnlijk officieel geen irisscanner, maar een retinascanner. Dat maakt inderdaad de mogelijkheid tot foppen met foto's niet mogelijk.

"De scanner laat zich niet makkelijk foppen met foto's. Die herkent hij simpelweg niet. Het is ons wel gelukt om de Duitse Bondskanselier Angela Merkel deels ingescand te krijgen, maar het systeem stopte voordat het klaar was. Foto's van Dries Roelvink en onze eigen hoofdredacteur Wout wilde de scanner niet pakken."

Laat zich niet makkelijk foppen, impliceert dat het wel mogelijk is...

Echter het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om een biometrische retina scanner, die met infrarood camera's een foto neemt. Voor zover ik weet zijn het twee infrarood camera's die de aders achter de lens van je oog analyseren, dus niet een irisscanner, maar een retina scanner! Tevens controleert de infrarood sensor het oog op levend weefsel, waardoor een foto nooit gaat werken.

Het systeem werkt zelf zonder enige vorm van lichtbron ('s nachts, rolluik dicht en lichten uit) heel snel. Dit kan enkel met uitsluitend infrarood.

Meer informatie over een retina scan: https://en.wikipedia.org/wiki/Retinal_scan
Echt geen retina scanner. Dan zou je het toestel tegen je oog moeten houden ... . De retina zit niet achter je iris maar bevind zich aan de binnenkant van je oog, het is het gebied dat het licht waarneemt en dat er voor zorgt dat je kunt zien.

De camera's bekijken dan ook de structuur van je iris aangezien die vanop een afstand wel te bekijken valt.
Volgens mij is het wel een iris scan. Je hoeft namelijk niet van zo dichtbij te kijken en bij ziekte is er volgens mij geen authenticatie probleem.
http://blog.m2sys.com/bio...what-are-the-differences/
Retina is zo'n Apple marketing ding wat ook nergens op sloeg. Ik snap dat microsoft dat woord niet gebruikt heeft :-)
De retina is een onderdeel van het oog, ook wel het netvlies genoemd in het Nederlands. Apple heeft gekke merknamen, maar sommige dingen bestaan ook zonder Apple ;)
Mooi verhaal. Je doet allerlei aannames maar kom niet met bronnen. Het lijkt alsof je verbeelding is doorgeslagen.
Mooie review Arnoud! Ik herken me in veel punten. Gelukkig gisteravond alweer een nieuwe Windows Insider cumulative update waarbij ook bugs in de 950's worden aangepakt. Ik geloof versie .36. Volgens mij had Microsoft zich een gigantische deadline opgelegd. Ik denk dat een paar weken polishen geen kwaad had gekund. Gelukkig tot nog toe regelmatig updates die zich dan ook nog eens netjes 's nachts installeren.

Batterijleven valt gelukkig in het dagelijks leven wel mee hoor! Ik red er makkelijk een volle dag mee en ik reken mijzelf toch wel aan als een actieve gebruiker. Daarnaast is QuickCharge inderdaad erg handig! Echt binnen 20 minuten 50% erbij! Met welke build heb je de batterij getest Around?

Glance screen is ook weer harstikke welkom op dit toestel. Al mis ik wel de "double tap to wake" functie een beetje... Hopelijk wordt die nog toegevoegd.

Ik ben overigens van mening dat dit toestel niet alleen geschikt is voor de fans. Een aantal mensen die geen fan zijn, zijn inmiddels overgestapt. Mogelijk door mijn duistere invloeden. Maar tot nog toe zijn ze tevreden en vinden ze Windows 10 aangenaam informatief. Vooral de live tiles scoren altijd hoog bij de overstappers!

Mooi werk :) !

[Reactie gewijzigd door Alpha89 op 22 juli 2024 13:25]

Edge is om één of andere redenen een echte slurper, als ik deze niet gebruik en wel gewoon mail/WhatsApp/etc haal ik twee dagen op mijn Lumia 820(!!). Echter bij een half uur Edge-gebruik daalt m'n accu aanzienlijk. Het einde van de dag haal ik nog wel wat toch wel beter is als bij WP8.1 :)

Hopelijk wordt dit nog verbeterd in een update want het is wel erg irritant.

Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat dik een dag met de accu van de L950 geen probleem is als ik de verhalen op GoT mag geloven. Helaas zijn de accutests in de review niet helemaal representatief voor het dagelijks gebruik.
Bij mij scheelde het heel erg om de background usage van Edge uit te zetten. Maar het is inderdaad nog een hele erge resource vreter. Wel verder een hele fijne browser en een stuk beter dan de vorige IE versie op WP8.
Meteen even bij mijn background apps gekeken. Zie daar edge niet tussenstaan...
Dat heb ik ook op mijn WP8.1 en IE11.

Als ik een half uurtje in de trein zit te browsen door diverse websites, dan zie je batterij leeglopen.
Anders kan ik makkelijk twee dagen met mijn batterij doen, met wat bellen, Whatsapp en een beetje emailen.

E.e.a. is blijkbaar niet anders bij WP10 ;-)
Zeker mooi werk.

Echter, de review wordt niet bijgewerkt nadat de bugs zijn opgelost (ik heb de genoemde bugs niet op L930 met W10M).
Vooral accuduur is denk ik een probleem dat via software te verbeteren is.

Eigenlijk zouden reviews dus niet zo statisch moeten zijn...
Tegenvallende accu ligt waarschijnlijk aan de huidige build. Sinds 10586 is de accu van mijn Lumia 735 enorm achteruit gegaan. Met de vorige build ging hij makkelijk 2 dagen mee :(
Vooral de live tiles doen me ook bijna terug overstappen naar Windows Phone. Dit maakt de telefoon zoveel persoonlijker en fijner.

Als de developers meer ontwikkelen en update moet dit een succes worden in combinatie met Windows 10. Destijds was de support voor Whatsapp en andere populaire apps ook al traag.
Goede review. Plus- en minpunten duidelijk vermeld en omschreven.
Om er een paar te noemen: soms startte de camera niet vanaf het lockscreen
Dit viel mij ook op op mijn 950xl. Wat bleek nou ? Als je de 950xl in landscape modus vast houdt en dan op het lockscreen op de camera button drukt, dan zat bij mij mijn linkerhand voor een van de sensoren. Leg je vinger maar eens op de sensoren en start dan vanuit het lockscreen de camera via de dedicated camera button. Er gebeurd niks. Haal nu je vinger van de sensor en druk nog eens op de camera knop. De camera start wel op. Dat ligt aan de setting: Disable accidential camera launch. Daniel Rubino heeft er een artikeltje over geschreven: http://www.windowscentral...ature-faster-lumia-camera
Windows 10 Mobile loopt tegen hetzelfde probleem aan als vorige versies van Windows Phone, namelijk dat een groot deel van de mogelijke klanten de toestellen laat liggen vanwege de 'app gap' en onbekendheid met het platform.
Volledig mee eens en wiens schuld is dat ? Juist die van Microsoft zelf. Toen ik eind 2013 in Berlijn was, zag ik mega grote billboards met afbeeldingen van de iPhone 5C. De enige reclame in Nederland die ik zie over Lumia's zijn een paar poster in bushokjes en die zijn dan nog van Belsimpel ook waarin ze een Lumia aanprijzen.

Als ik hier door de stad rijd in mijn woonplaats, dan zie ik ook grote billboards waarin de Sony Z5 en Huawei Px wordt geshowed met teksten erbij als Uitmuntende camera.

De eerste stap voor het slagen van W10M ligt bij Microsoft zelf dmv marketing, maar van MS NL hoef je niks te verwachten. Het feit dat Arnoud zelf al om review exemplaren moest gaan vragen bij MS NL zegt al genoeg (ken niet het hele verhaal hierachter, maar dit is ongeveer wel de strekking). Nou weet ik niet wat MS US op de achtergrond doet qua marketing in de US en de rest van de wereld, maar je kunt het de consument niet kwalijk nemen dat ze iets niet kopen waarvan ze het bestaan niet weten.

Hier op T.net weten we wel dat er Windows Phones zijn, maar het grote publiek kent alleen maar iPhone en Samsung en beide staan gelijk aan iOS en Android.

Dus Microsoft NL, als jullie meelezen, zorg dan dat de Nederlandse consument wordt doodgegooid met W10M, de Lumia's 950/xl en Continuum reclames zodat het misschien nog een succes kan worden. Want zoals het nu blijft, zal het nooit wat worden.
Eens. En vergeet ook het stimuleren van appdevelopment niet. Er wordt vrijwel niets georganiseerd door MS zelf om meer mensen geïnteresseerd te krijgen in het ontwikkelen voor Windows 10 (Mobile) en er wordt ook niet naar grote partijen gegaan om ze te overtuigen ook een app te maken of zelfs mee te financieren dan wel van personeel te voorzien. Want het komt ook vanuit het gebrek aan sommige apps dat mensen de overstap niet wagen.

En daarnaast is Nederlandse lokalisatie van diensten en devices nog steeds erbarmelijk. Nog steeds geen Cortana, nog steeds veel Bing diensten niet, nog steeds geen spraakherkenning op de Xbox One (wat steeds werd gebruikt als excuus om hem een jaar te vertragen). Het enige waar ze naar lijken te kijken is hoeveel Office licenties ze kunnen verkopen aan bedrijven en daar houdt het wel zo'n beetje op. Die enkele keer dat ook de consument betrokken wordt zijn per jaar op 1 hand te tellen en voor communicatie met de fans hoef je al helemaal niet te rekenen. We mogen al blij zijn dat we in Nederland met sommige acties mee kunnen doen (iets waar alleen een goedkeuring aan gegeven hoeft te worden en op een presenteerblaadje wordt aangeleverd), maar verder vind ik het allemaal vrij slecht geregeld.

Ook op Tweakers is MS NL helemaal afwezig, alsmede vrijwel alle Nederlandse sites gerelateerd aan Microsoft nieuws, diensten of producten. En dat terwijl ze in het buitenland toch zoveel organiseren, samenwerken en leuke dingen doen. Het is niet alsof MS NL elke euro moet omdraaien voor ze hem uitgeven.

En juist omdat ze keer op keer de bewandelde weg blijven volgen, veranderd er ook niks en maakt het niet uit hoe gaaf Win10 TH2 is, het zal hier in NL stil voorbij gaan.
Jup helemaal mee eens. Als je naar de USA kijkt, dan heb je daar een Larry Hryb. Die promoot de Xbox One daar echt goed. Hij doet dat niet direct, maar heeft veel goodies om weg te geven, zoals bvv Freecode friday. Daarin geeft hij veel xbox one gerelateerde dingen weg zoals codes voor Gold Live, Games, Add-ons etc. Dat is goede marketing. Zo iemand zou je hier ook moeten hebben die direct in contact staat met MS USA.

Volgens mij hebben we 2 redelijk "grote" marketing acties gehad. Eentje met de lancering van Windows 10. Dat was volgens mij een tram. Ja die rijden niet in Groningen, Leeuwarden, Apeldoorn en Enschede. Je denkt toch niet dat ik even naar Amsterdam kom daarvoor ?
De ander actie was dat event eind november over de geschiedenis van MS en waar je ook devices kon testen. Leuk, maar weer in de randstad.

We hebben een kantoor van MS in Nederland en daar kun je met je auto langs rijden als consument en daar houdt het op. MS Nederland wordt pas wakker als het te laat is....
Zelf vind ik Larry trouwens niet echt geweldig. Als community manager is ie niet echt origineel met de dingen die hij doet en opzet. Plus dat het heel erg US-focussed is en hij is niet eens van de algemene marketing maar "Director of Programming for Xbox Live". Leuk die shows bij E3, maar er zaten totaal geen scoops bij en was meer herkauwen van de content. Ook is men veel te tam met de video's of prijsvragen. Ze komen altijd zo soft over.

Maar wat me de laatste tijd nog het meeste stoort is dat vrijwel niets via MS lijkt te gaan, maar allemaal via enkele medewerkers. Larry Hryb, Joe Belfiore, Gabe Aul e.d. Die doen allemaal op hun persoonlijke twitter accounts en webpagina's het 1 uit de doeken. Er zijn officiële kanalen van MS, maar toch verneem je het altijd eerst ergens anders.

Zelf heb ik overigens weinig interesse in launch-events. Van mij part is dat in de Noordzee, het zal me aan mn reet roesten. Enige reden om naar Future Proef te gaan, was om de L950 te bekijken, niet omdat ik zo'n interesse in de geschiedenis van MS had. Al zou ik het niet verkeerd vinden als ze winkels als Mediamarkt gebruiken om daar eens wat toekomstige devices neer te zetten of iets dergelijks. Je ziet overigens wel eens wat medewerkers met MS-kleding aan, maar die lijken niet echt actief te verkopen en zie ik meer met elkaar babbelen dan met de klant. En als je dan even iets wilt bekijken, dan zijn ze snel geïrriteerd dat je niet op zoek ben naar een nieuwe tablet, maar alleen een accessoire.

Maar goed, als MS NL überhaupt een poot zou uitsteken naar de Xbox community in Nederland, dan zou ik al heel tevreden zijn. Want ook die Rewards waar ze weinig aan hoeven te doen, is een enorme faal gezien wat je ervoor moet doen en wat je krijgt. 5 fullprice games kopen (die in de winkel al minstens een tientje goedkoper zijn, maar meestal 15 tot 20) en dan krijg je er 1 gratis. Nou joepie (los kopen in de winkel is goedkoper). En als je ze toevallig in de US-store koopt, dan telt het niet meer :')

Nee, ze hebben nog een lange weg te gaan in Nederland en de huidige manier van zaken doen, is erbarmelijk slecht. MS heeft niet bepaald een koppositie gehad en lijkt zich alleen in een drietal producten te interesseren, waarvoor ze overigens nog maar weinig hoeven toe doen (Azure, Windows en Office licenties en Exchange)
Mee eens. Microsoft maakt er wat betreft ondersteuning naar de markt en pushen van bedrijven echt een zootje van. De gebruikers zijn de dupe.
Doorgaans worden in Nederland met trots mobile applicaties van bedrijven aangekondigd. Echter gaat het daarbij vooral alleen om iOS en Android.
Ronduit waardeloos terwijl Windows Phone / Mobile een goed platform is..
Ik denk dat Visual Studio Community Edition wel onder de categorie "Stimuleren van app development" valt. Deze laatst geinstalleerd en hierin worden universal apps uitgebreid gepromoot.
Sowieso zijn Windows Phone apps de goedkoopste om te ontwikkelen waarbij je als ontwikkelaar volop in de watten word gelegd. Voor iOS moet je een Mac hebben + een kleine jaarlijkse fee, voor Android heb je een 'wel aardige' IDE en soms wat 'rommelige' API's.
Microsoft heeft een IDE die ik als bijna fulltime Linux gebruiker en met name PHP en wat Android ontwikkelaar, toch echt met jaloerse blikken als de beste IDE die er is beschouw, super goede tutorials, documentatie en een API waar duidelijk architecten mee bezig zijn geweest en goed over nagedacht is.
Het is alleen een beetje een 'verborgen schat', want wij hebben nog niet 1 klant gehad die heeft gevraagd naar een Windows Phone app, standaard is altijd iOS+Android.
Die Visual Studio is een Amerikaans initiatief. Is wederom niet iets wat MS NL doet. En daar gaat het me om, dat ze in NL wat meer devs gaan aanspreken dan wel helpen.
En daarbij moet minder ingezet worden op marktaandeel in het algemeen, maar meer op marktaandeel binnen bedrijven. Veel mensen hebben een goedkope Lumia als zakelijk toestel. Daar kunnen prima zakelijke apps op komen te staan.
Microsoft heeft wel degelijk een financierings programma voor Windows Universal 10 app development. Zo heeft het bedrijf waar ik werk hier ook aan meegedaan, en inmiddels een Universal app in de Store staan.

https://mspartner.microso...s/windows-accelerate.aspx
Anoniem: 291601 18 december 2015 13:49
Ik heb sinds dag 1 een Lumia 950 wat een complete gok was en herken totaal niet de slechte accu duur, misschien gare apps geinstalleerd? Ik haal makkelijk een dag denk zelfs 1.5...niet op build 10.0.10586.0 en 10.0.10586.29

Overigens herken ik ook de Browser problemen niet en Windows hello heeft hier nu na 3 weken gebruik elke dag gewerkt, Misschien een stukje test hardware gehad ofzo voor de review? Of hebben jullie voornamelijk de XL getest? Ik probeer te ontdekken waarom het bij mij (godzijdank) tot nu toe zo goed werkt :S

Na Apple zat te zijn overgestapt naar Android en nu naar Windows, wat een geweldige ervaring, software werkt voor 90% prima en soepel. Menu structuur is duidelijk en ik kan niet meer zonder live tiles! En het gezeur over dat er weinig apps voor zijn valt reuze mee aangezien de meest populaire apps er meestal zijn zoniet een third party versie en verder staat er juist weinig bagger in de app store ten opzichte van Android en iOs.

- Scherm is fantastisch, je kan het kleurprofiel aanpassen in de settings.
- Windows Hello irisscanner werkt boven verwachting snel en makkelijk zelfs in het donker en redelijk ver van je gezicht af.
- Bouwkwaliteit is solide, plastic maar naar mijn idee wel een premium feel en ik heb zelf een hekel aan aluminium behuizingen (waar meestal een hoesje omheen gaat)
- Bel kwaliteit is goed
- Speaker kwaliteit is redelijk maar vind ikzelf niet heel belangrijk
- Camera is super, en de cameraknop zou op elke telefoon moeten zitten
- met de fast charger binnen 1.5 a 2 uur vol. Warm word ie dan wel
- MicroSD kaart slot, waarom veel andere "high end" toestellen dit niet hebben is me een raadsel.
- Aanmelden voor windows insider om sneller updates te ontvangen (LET OP afmelden gaat bijna niet want dan blijf je preview updates ontvangen)

als Microsoft deze lijn doorzet word mijn volgende telefoon zonder twijfel een Windows Phone.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 291601 op 22 juli 2024 13:25]

> Software bevat grote bugs

8,5

Wat moet je in godnaams doen met je product om op tweakers een lage score te krijgen? Het niet alsof dit een startup is met een compleet nieuw product, het is een zeer oud bedrijf dat al ruim 15 jaar bezig is in deze specifieke markt en nog veel meer ervaring heeft met software. Dan zouden grote bugs zwaar moeten tellen.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @sfc197118 december 2015 09:04
Ik zou het raar vinden om meer aftrek te geven als een bedrijf als Microsoft bugs in het toestel heeft zitten dan bij Samsung.

Ik reken hardware veel, veel zwaarder dan software. Het ontbreken van een verwisselbare accu of sd-slot is niet te fixen.

Wat extra meespeelt is dat Microsoft veel meer veel sneller kan fixen met Windows 10 Mobile, omdat bijna alles in de Store staat en updates niet langs providers hoeven. Ik lees al van diverse mensen dat de .36-update veel oplost. Die heb ik niet meer kunnen testen.

Ik ga geen onderscheid maken en bugs bij Microsoft zijn even erg als bij Samsung, Apple of Google. Maar je hebt gelijk, zonder die bugs was het cijfer hoger uitgekomen.
Ben ik het niet mee eens.. Het ontbreken van een sd-slot weet je als je in de winkel staat, bugs staan niet op de verpakking.
Het is een afweging. In een ideale wereld zou iedere review op Tweakers na iedere software update herzien moeten worden, maar daar heeft men uiteraard de capaciteit niet voor. Een negatieve score voor fouten die 2 maanden later allemaal verholpen zijn, lijkt me echter ook niet wenselijk.
Als die ooit verholpen gaan worden, dat weet je maar nooit. Dat er geen sd-slot in komt wel. Dat is dus voor de koper geen nadeel, die heeft de afweging dan al gemaakt. En waneer die bugs nu al opvallen dan heeft microsoft ze ook ontdekt en dan mogen ze best afgerekend worden op het uitbrengen van een buggie phone.

[Reactie gewijzigd door Finger op 22 juli 2024 13:25]

Daar ben ik het weer niet mee eens; toen wij een iPhone 5s aanschafte leek 16GB wel voldoende (en nog enigszins betaalbaar). Al gauw bleek het ontbreken van een sd-slot veel zwaarder te wegen dan verwacht... Want er stond niet op de verpakking hoe snel je geheugen te kort ging komen. Toch onverwacht nadeel, ondanks zorgvuldige afweging. En alleen op te lossen door continue opruimen en sparen voor een nieuw toestel.
als er bugs in wp10 worden gevonden dan kun je ervan uitgaan dat ze verholpen gaan worden.
Klopt, maar dat neemt niet weg dat het ontbreken van een SD-slot daarom geen score verlaging zou kunnen opleveren. Zeker wanneer men toestellen met klein geheugen uitbrengt is het niet hebben van een uitbreidbaar geheugen een enorm minpunt.
Daar gaat het mij ook niet om, maar een buggie telefoon uit de doos is bij mij wel echt een extra grote min.
ik heb wp10 op mijn lumia 820 gezet... Zo buggie is het niet, het werkt zoals het hoort, soms zie ik een kleine interface bug maar dat is niet erger dan een mature OS waar nog steeds erg veel bugs in zitten...
Dan moet je geen enkele smartphone meer kopen want ze hebben allemaal bugs ... . . De enige bug die mij tot op heden echt geambeteerd heeft op W10M is de e-mail app die om de paar uur kwam klagen dat mijn instellingen niet meer correct waren, hoewel dat sinds de update van gisteren opgelost lijkt te zijn.
Bugs zijn verre weg het meest irritant. Niemand weet wanneer ze opgelost worden.
Onderscheid maken bij bugs tussen verschillende leveranciers lijkt me inderdaad zeker niet gewenst.

Echter vind ik het toch heel raar dat je hardware veel zwaarder laat wegen dan software. Wat heb je aan goede hardware als de software grote steken laat vallen?

Ik ben van iPhone (6) overgestapt naar een Lumia 640 met Windows 10 Mobile (Insider Build). Echter vond ik het besturingssysteem zover achter lopen op iOS, voornamelijk door de slechte standaard apps, maar ook door het gebrek aan alternatieven in de Store (kan MS misschien niet veel aan doen, maar het maakt het OS wel minder aantrekkelijk), dat ik toch terug ben gestapt naar iPhone.

Dat is inmiddels een paar maanden geleden en het was maar een insiderbuild, dus zeker niet representatief, maar over de hardware had ik dus niets te klagen. Het is voornamelijk de software die ervoor zorgt of iets slaagt of niet.
Wellicht het feit dat je de software middels updates nog kunt verbeteren?

Stel dat de hardware niet in orde is en (bijvoorbeeld) oververhittingsverschijnselen heeft dan is dat lastiger op te lossen, zo niet onmogelijk.
Maar een review is een momentopname. Iets wat in de toekomst mogelijk kan verbeteren moet wat mij betreft gewoon meegenomen worden als onvoldoende punt.

Assassins Creed krijgt ook een onvoldoende als de multiplayer-servers slecht zijn en het spel vol met bugs zit. Het verpest de gebruikerservaring net zoveel als wanneer je een telefoon hebt waarbij bugs in de software zitten.

De vraag is ook of de bugs opgelost zullen worden. Mijn Harman Kardon speaker geeft ook fenomenaal geluid, maar door software bugs die gewoon niet worden opgelost, moet ik nu constant via Bluetooth streamen (ipv Airplay) om op een normale manier een playlist af te kunnen spelen. Dan kan de hardware nog zo goed zijn, de gebruikerservaring is dat niet.

Daarom vind ik dus dat software misschien nog wel zwaarder moet wegen dan hardware. Zeker bij smartphones, waarbij je volledig afhankelijk bent van de juiste werking van de software.
Het is ook best gek om van een toestel van 700 euro over te stappen naar een toestel van 150 euro met beta software.
Apps presteren dan sowieso een stuk minder natuurlijk en de insider builds waren tot 10586 eigenlijk ook niet goed genoeg om echt representatief te zijn.
Komt er nog wel een update ivm de nieuwe build of niet? Vooral een update qua batterijduur zou wel fijn zijn imo. Natuurlijk is het een moment-opname, maar juist omdat het bugs betreft, lijkt me het wel interessant om te vergelijken.

Overigens bedacht ik me ook nog dat je de test-app ook als beta-app in de store kunt zetten en daar wat @tweakers mailadressen aan koppelt om te downloaden. Zo hoef je hem niet meer via SDK erop te zetten en ben je iets zekerder dat ie als normale app draait ;)

Verder mis ik een standby-test, want die duur lijkt me ook nog wel van belang?

En dat updaten van veel apps komt ook hier niet voor, alsook niet in je review bij Win10 Mobile.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Martinspire18 december 2015 12:29
Helaas, Microsoft wil ze asap terug hebben en die gelegenheid hebben we helaas niet.
Moet er anders even een Tweaker langskomen? Of misschien wil Coolblue je wel even helpen? ;)
Geen gek idee Martin. Waarom niet wat Tweakers uitnodigen om mee te helpen met testen als er tijdgebrek is Arnoud? Desnoods toestellen opsturen. Doet T.net wel eens, maar zou vaker mogen ;)
Dit is echt jammer, had toch iets meer enthousiasme van Microsoft verwacht.
Wil altijd mijn toestel (XL) voor enkele weken binnengooien (heb een 640 om op terug te vallen). Kan je ineens met de dual sim spelen.
Holy fuck sorry haha mooi aanbod! Heb zelf ook een 950XL en de batterij duur gaat met .29 ineens heel hard vooruit! Erg fijn om te zien, ook minder last van rare bugjes;)
Maar je hebt gelijk, zonder die bugs was het cijfer hoger uitgekomen.
Dus zodra de bugs zijn opgelost (en dat zijn ze vermoedelijk op dit moment al) ga je het cijfer aanpassen?

Ik vind echt dat het reviewsysteem achterhaald is en niet past in een wereld van dynamische ontwikkelingen.
Iteratief ontwikkelen met kleine updates (via wifi) wordt bestraft en dat is geen goede zaak.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @geertdo18 december 2015 12:31
Klopt en dat werkt ook de andere kant op, toestellen worden ouder en cijfers zouden daardoor moeten zakken (hoewel prijzen ook zakken, dat compenseert het enigszins). Het is helaas lastig om dat op een consequente manier werkend te krijgen.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 13:25]

toestellen worden ouder en cijfers zouden daardoor moeten zakken (hoewel prijzen ook zakken, dat compenseert het enigszins).
Een goede reden om de prijs uit de beoordeling te halen (daar is al veel meer over gezegd).
Ik zou zeggen 3 dynamische scores: hoe staat het product in de markt:
- hardware-technisch
- software-technisch
- prijstechnisch

Dát is waarde voor de tweaker én consument.
Het is helaas lastig om dat op een consequente manier werkend te krijgen.
Alle nieuwe dingen zijn 'lastig', maar wel te doen. Een mooie uitdaging :)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @geertdo18 december 2015 15:38
Alle nieuwe dingen zijn 'lastig', maar wel te doen. Een mooie uitdaging :)
Hier hebben we al meer tijd aan besteed dan het lijkt... er zit al veel denkwerk in, het vereist een kwantificering van bijvoorbeeld de prijs tov het cijfer, maar dat is niet altijd gelijk... Cijfers geven lijkt wiskunde, maar er zijn geen onderliggende subcomponenten die we nu willen of kunnen kwantificeren, daar zit het hem in :)
"Ik reken hardware veel, veel zwaarder dan software"

Maar begint wel de review met de stelling dat mensen een smartphone primair uitzoeken op eco systeem.
Maar begint wel de review met de stelling dat mensen een smartphone primair uitzoeken op eco systeem.
En dat terwijl ik ecosysteem helemaal niet meereken in het cijfer :)
Dat weet ik, anders was het een mager zesje schat ik :)
De meeste mensen geven niet om een sd kaart slot en verwisselbare accu. Waarom is dat voor jou per definitie een gebrek? Deze vooringenomenheid past niet bij een neutrale reviewer.
Dat je een accu eenvoudig kunt vervangen betekent dat je telefoon een veel langere levensduur kan hebben.
Levensduur is voor veel mensen een bijzonder belangrijke eigenschap van een telefoon.
Je hoopt dat bugs worden opgelost, maar bij andere reviews wordt altijd gezegd dat er wordt beoordeeld op het moment van testen en dat bugs worden mee gewogen.

Tevens snap ik het voordeel van dat snel laden niet.
Ze laden net zo snel als bijvoorbeeld een iPhone, maar de accu is wel 2x zo snel leeg. Dus dat snel laden is geen voordeel maar een absolute noodzaak, waar je als gebruiker geen voordeel van hebt. En met mijn Moto G heb ik in een half uur ook voldoende stroom om de avond mee door te komen. Dus waar is dan het voordeel?

Verder is de Windows telefoon niet de eerste die ook als Desktop kan fungeren.
Dat is de Ubuntu Phone, misschien nog niet grootschalig verkrijgbaar maar deze is niet de eerste die het kan en is ook nog niet heel goed werkbaar.

Naar mijn idee is deze telefoon dus geen 8.5 waard.
De windows telefoons hebben in het verleden hier ook minder goede reviews gekregen en vele Lumia eigenaren waren dan ook relatief sceptisch over de te verwachten review van deze telefoon (ik hoop dat deze mensen hun verontschuldigingen willen aanbieden). Nu krijgt men een review die eigenlijk vrij positief is, vooral omdat de hardware zeer goed is en vele functionaliteiten die bij andere toptoestellen ontbreekt of beperkt aanwezig is allemaal heeft en dan willen sommige weer dat het toestel alsnog volledig word afgerekend op de bugs in de software die volop aan het verdwijnen zijn.

Voor iedereen goed doen kan niet, en iedereen zal zijn eigen mening hebben over een toestel. Geen enkele mening is objectief (daarom ook dat het een mening is).

Of ben je, als zelfverklaarde Android fan, gewoon bang dat een hoge score misschien mensen van uw geliefde platform zal wegtrekken en overhalen om toch een Lumia te kopen?
Que? Hoezo verontschuldigingen aanbieden? Die reviews waren ook gewoon slechte reviews.
De reviewer was ook gewoon biased en heeft gewoon zijn werk niet goed gedaan. Dat er nu dan een beetje ok review tevoorschijn komt is dan natuurlijk geen reden voor verontschuldigingen. Totaal een raadsel waar je het idee vandaan haalt.
Omdat velen reeds op voorhand lieten weten dat Arnoud een slechte review zou schrijven en nu ineens toch met een mooie en objectieve review afkomt.

Elke review is subjectief en wanneer de mening van de reviewer niet overeenkomt met je eigen mening gaan mensen een reviewer nogal snel beschuldigen van een slecht artikel geschreven te hebben, dat terwijl zo iemand op een jaar een heel pak meer toestellen test dan de gemiddelde gebruiker op 10 jaar zal bezitten.
Ik vind het logisch dat een toestel dit cijfer krijgt eerlijk gezegd.

- Een van de beste camera's op de markt
- Beste scherm op de markt
- SD kaart support
- Verwisselbare batterij
- Verwisselbare cover

Software komt wel, de updates gaan namelijk zo hard bij Windows 10 dat de foutje in een mum van tijd gladgestreken zijn. Ik snap Arnoud zijn cijfer daarom wel.
Ik vind het eerder vreemd waarom een NExus 6P met een helderheid en camera die niet bepaald on top zijn ook fvoor 650,- weg gaat en hetzelde cijfer krijgt. Daarbij is de behuizing ook nog eens crap.
Wat is er crap aan de behuizing? De telefoon ziet er erg mooi uit en ziet/voelt niet goedkoop.
Aluminium vind ik niet echt fijn omdat als er warmte vrij komt dit over een alu behuzing wordt uitgesmeerd, en zeker met de 810. Daarnaast.. heb je de bend test wel eens gezien? Hierna hou ik op met reageren omdat dit vreselijk offtopic is.

EDIT: Ohja, ook de snorkel haha

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 22 juli 2024 13:25]

Ik denk dat we met z'n allen hebben aanvaard dat er altijd bugs zullen zijn. Elke nieuw OS versie of het nu Microsoft, Apple of Android is bevat zodanig grote fouten dat er binne de korste keren en .1 versie van nodig is.
ja en nee.
Tuurlijk zijn er bugs in ieder systeem, maar de bugs die hier in de review worden besproken daarvan denk ik: wat een bagger, echt slecht en dan vind ik ook een 8,5 niet gepast. De kwaliteit van de software bepaalt je beleving van de telefoon en voor mij zou het niet acceptabel zijn.
Vind ze vrij overtrokken. Enige waar ik écht last van heb is af en toe een reboot vanuit slaapstand (dus ik doe mn tel aan en ik zie dat ie rebooted is). Dat apps zich niet aan de standaard houden kan je MS moeilijk aanrekenen. Ja, er is een app gap, maar daar heb ik tot nu toe weinig last van: voor bijna alles is wel een goed alternatief. Enige wat ik mis is de Google Chat, gezien we die op werk veel gebruiken.
Google chat is XMPP. Even geen zin om verder te zoeken, maar daar moet wel wat op te knutselen zijn. Er is vast wel een XMPP client.
https://developers.google...munications?csw=1#service
Goede tip! heb nu IM+ :) thnx
De meeste bugs zijn met de laatste build al opgelost, evenals het accuverbruik wat enorm is toegenomen. De laatste build wordt al gepushed als je nu een L950(XL) koopt...
Ow, kan je een indruk geven? Ik was erg enthousiast gemaakt door de review van Alpha89. Toch even deze 'officiële' review afgewacht, maar ik schrok eigenlijk een beetje over de beschreven ervaring met de accu.

Dus kun je een indruk geven over de verbetering van de accuduur?
Sinds de .29 update is mn accuduur prima. Kan gewoon de gehele dag vrij actief mn telefoon gebruiken, en dan heb ik aan het eind van de dag 20 tot 30% accuduur over.
Ik heb zelf de 950 en grote bugs is zwaar overdreven....
Mee eens! De telefoon is harstikke goed werkbaar en performt een stuk beter als mijn gloednieuwe Nexus 7 HD toen die uit de doos kwam met android 4.3 (tijdens installatie 2x een crash, en bij het openen van Chrome direct een volledige reboot van het systeem)
Maar dat is het wel een beetje het probleem met elke review, het is niet persee representatief. Ook met accuduur is er een verschil denk ik want als je je eigen backup terugzet heb je weer minder of meer accuduur. Daarom zal je voor betrouwbaarheid altijd batch moeten testen en dat is niet haalbaar. Het is wel mooi om gewoon te kunnen proeven wat het apparaat allemaal kan enzo.
Absoluut de eerste dag was mijn batterij ook sneller leeg omdat je veel met instellingen en dingen bezig bent en uitproberen ect ect maar na een paar weken is dat natuurlijk compleet anders.
Het is bekend dat Microsoft heel regelmatig updates geeft die zulk soort dingen oplossen. Waarschijnlijk zijn binnen een half jaar deze issues opgelost en dat had het mogelijk een 9 als cijfer gekregen.
Maar deze de review is NU gemaakt. Als deze bugs in een Android smartphone of iPhone had gezeten, was deze genadeloos afgestraft. Zeker omdat de telefoon verder helemaal niet spectaculair is.
Anoniem: 80466 @crazyx18 december 2015 12:10
Als deze bugs in een Android smartphone of iPhone had gezeten, was deze genadeloos afgestraft.
Bijvoorbeeld iOS 7 had 6 updates met bugfixes in het eerste half jaar waaronder bugs waardoor je de telefoon kon unlocken zonder code.
Die 5s die met iOS 7 kwam kreeg een 9 als cijfer.
Dat is geen bug die je als gebruiker ervaart.
Jaren geleden werd er ook gezegd dat de app gap binnenkort gedicht zou worden en kijk nu, ze is alleen maar groter geworden.
Zie review van software.
Ik ben het op zich met je eens en die bugs hadden er ook echt uit gemoeten voor de release van deze toestellen. Ik denk dat MS echt niet meer kon wachten met de release van deze toestellen, aangezien het al veel te lang geleden is dat ze met het laatste high end toestel kwamen.
Gelukkig komen er regelmatig updates uit, zelf zit ik in de fast ring van updates met een toestel wat ik dagelijks gebruik, dus alles wordt redelijk snel gefixed.
De bugs die in de review genoemd worden kom ik ook tegen en wellicht hadden daar iets meer punten voor afgetrokken kunnen worden, maar in het licht van de regelmatige updates valt er wel wat voor te zeggen.

Complimenten voor deze review overigens.
Anoniem: 467952 @sfc197118 december 2015 15:24
Inderdaad, als die er zouden blijven inzitten zou het serieus mogen aangerekend worden. Dit is hier niet het geval. Met Windows 10 Mobile kan Microsoft direct updates naar zijn apparaten pushen en daardoor zullen de meeste bugs binnen de 3 maand weg zijn. Uiteraard moeten de feedback kanalen dan wel goed werken, want bij Windows 10 is dit volgens mij niet echt het geval...
Anoniem: 604167 @sfc197118 december 2015 09:00
Er is gister nog een update naar insiders gepusht waar bugs in opgelost zijn. Ook worden de core apps zeer regelmatig (soms 2x per week) geüpdatet. Tweakers heeft niet de build van bijvoorbeeld gisteravond erop gehad (wat zeer begrijpelijk is), maar Microsoft is druk bezig om bugs eruit te werken.

Windows 10 is trouwens ook niet zo oud. Maakt niet uit hoe oud een bedrijf is, iedereen maakt fouten en heeft bugs. Apple brengt bijvoorbeeld ook altijd wel een .1 versie met iOS uit omdat er weer een grote bug in zit.
Ook niet insiders hebben een update gekregen. Ik heb mijn XL nog niet op insider staan, maar heb vanochtend mijn telefoon mogen herstarten.
En dat voor een toestel dat bijna 600 euro kost, iPhone prijsregionen denk ik dan. Precies mijn reactie, hoe verdient dat een 8,5?
Zeer degelijke hardwar en, net als bij een iPhone, de garantie dat je nog jaren updates gaat krijgen.
Windows Phone 6.5 komt uit een ander tijdperk, een tijdperk dat vele telefoons nog niet permanent online waren en waarin apps veel minder belangrijk waren.

Windows Phone 7 toestellen hebben meer dan 2 jaar lang updates gekregen (kan je dat zeggen van de gemiddelde Android telefoon?) Dat ze niet mee konden naar Windows 8 is zeer spijtig maar heeft vooral met beperkingen in de hardware te maken.

Alle Windows 8 telefoons zijn over kunnen gaan op 8.1 en hebben hun laatste belangrijke update gekregen in de eerste helft van dit jaar.

Al die 8.1 apparaten zullen in 2016 ook de mogelijkheid krijgen om over te gaan naar Windows 10 Mobile. Stellen dat het track record abominabel is, is dus helemaal verkeerd en puur gebasseerd op wat er met Windows Phone 7 toestellen is gebeurd.
Maar geen garantie op apps helaas.
De iphone ios 9 en alle ipads moesten tot versie 9.03 wachten totdat ze op veel bedrijfs wifi netwerken konden inloggen. Dus grote bugs komen in alle merken voor. Alle software heeft bugs en pas bij grote uitrol kom je erachter wat je niet had uitgetest.

Enige issues die ik tegenkwam maar die binnen een week waren opgelost zijn de bluetooth drop & reboot.
Om fair te zijn is de software van Apple een stuk betrouwbaarder, bugs die aanwezig zijn worden snel opgelost. Het is de waarheid dat windows phone 10 nog redelijk in de steigers staat.

Zelf wacht ik de Surface Phone af, continuum is nu een leuke gimmick maar geeft mij op dit moment toch een windows 8 RTM gevoel. Daarnaast doet m'n Lumia 930 het nog prima!
Anoniem: 80466 @Rexus18 december 2015 12:14
Om fair te zijn is de software van Apple een stuk betrouwbaarder, bugs die aanwezig zijn worden snel opgelost.
Microsoft heeft binnen een paar weken na de release van de telefoon al twee updates uitgerold die veel van de bugs verhelpen en mogelijk ook de accuduur verbeteren. Dus het snel op lossen van bugslijkt ook voor Windows 10 Mobile te gaan gelden.
Dat is zeker waar, grote bugs worden snel opgelost.
Kleinere zijn alleen stuk talrijker aanwezig in de vorm van apps die op "laden" blijven hangen of websites die een soft reset nodig maken.

Daarnaast moet ik wel zeggen dat de Lumia 930 nog steeds zeer vlot is na anderhalf jaar gebruik. Iets dat bij m'n apple producten (Iphone 4S en een eerste generatie Ipad) al snel niet meer zo was.

[Reactie gewijzigd door Rexus op 22 juli 2024 13:25]

Je kunt Arnoud veel verwijten, maar een 'windowsphone hater' is hij niet. Wel wat biased, zoals de meeste mensen die voor een techbedrijf werken.
Windows op smartphones kampt met de problemen die al jaren spelen, namelijk dat veel mensen er niet bekend mee zijn en dat veel belangrijke apps ontbreken of sterk achterlopen ten opzichte van iOS en Android.
Welke belangrijke apps missen er dan allemaal?

Volgens mij zijn de belangrijkste juist allemaal inmiddels wel op Windows Phone toch?
Ik mis er in elk geval geen enkele :)
Snapchat, wat voor mij een reden / de reden is om geen WP te kopen. Ook games komen vaak niet of laat naar WP, geen ondersteuning voor chromecast, geen officiële sonos cliënt, late updates bij de apps die er wel zijn en geen google apps. Voor mij meer dan genoeg om niet op WP te willen overstappen
Mja dat hoor je inderdaad vaker. Vooral als je dik bij Google zit, dan is overstappen meer dan wat apps installeren. En het gemis van Snapchat staat grootschalige adoptie ook in de weg. Zelf geen gebruiker van, maar hij moet er gewoon zijn. En eigenlijk is die ruzie een beetje ontstaan nadat 3rd party devs betere apps dan Snapchat aan het maken waren voor WP8 en MS daar niets tegen deed. Uiteindelijk zijn ze allemaal onbruikbaar gemaakt en is er nu dus geen enkele mogelijkheid om Snapchat te gebruiken. Vooral onder de jongeren blijft dat toch wel een populaire app. Toch kan ik me niet voorstellen dat die niet met een Win10 app bezig zijn. Maar zoals veel bedrijven: daar zijn ze wat laat mee begonnen.

Toch zie je dat bv Facebook het wel als prima platform behandeld met nu een mooie Win10 client die zelfs in Continuum werkt. En de laatste weken zijn er meer bedrijven weer over naar Win10 (en dus ook Win10Mobile). Het gaat allemaal niet zo snel als op andere platformen, maar de meeste apps doen wat ze moeten doen en dat is toch voor veel mensen meer dan prima. Ook ik zou een betere Spotify app willen of meer Nederlandse apps, maar het is ook weer niet compleet waardeloos. Er zijn de laatste jaren toch nog wel veel stappen gemaakt. De Nederlandse markt blijft alleen wat achter en dat is jammer.

Gelukkig heb ik de mogelijkheid om meestal vlakbij een pc of laptop te zitten, dus voor mij is het geen gemis als een app niet beschikbaar is. Plus dat veel al via internet op te zoeken is. Maar dat is niet voor iedereen een oplossing helaas
Het punt is dat zo'n WM10 telefoon iets moet toevoegen om te compenseren voor het feit dat het zo weinig apps heeft. Voor veel mensen is er echter geen duidelijke toegevoegde waarde van WM, eerder nadelen zoals de vele apps die ontbreken. Waarom zouden ze dan een Lumia nemen ipv een S6, Nexus 6P, iPhone etc? Voor Windows fans en/of zakelijke gebruikers zijn er wel degelijk voordelen zoals Continuüm, dus dat jullie wel voor dit platform gaan is meer dan logisch.

Ik heb zelf ook een Windows 10 tablet geprobeerd, maar helaas was de app gap echt te erg voor mij. Dus ik heb inmiddels een Samsung Galaxy Tab Pro, die wel alles doet wat ik wil. Zonde, want het Windows platform heeft best veel potentie.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 22 juli 2024 13:25]

Waarom zouden ze dan een Lumia nemen ipv een S6, Nexus 6P, iPhone etc?
Omdat het overschot van de mensen het absoluut geen bal kan schelen hoeveel apps/welke apps er zijn. Of omdat Windows smartphones naadloos werken met de laptop/computer in tegenstelling tot Android of iOS. En vooral voor Android gebruikers: omdat Windows toestellen worden voorzien van updates aan het OS waar je bij Android moet hopen dat een fabrikant een belofte die het misschien ooit zal maken zal nakomen en daadwerkelijk updates uitbrengt. Er zijn zat genoeg voordelen aan Windows.
Omdat het overschot van de mensen het absoluut geen bal kan schelen hoeveel apps/welke apps er zijn.
Het gaat niet om de hoeveelheid apps, maar de apps die mensen gebruiken. Het feit dat zowel Snapchat als veel Google apps niet op het platform zijn is natuurlijk al niet best, omdat veel mensen die apps gebruiken. Maar los daarvan zijn er nog veel meer apps die niet beschikbaar zijn voor Windows.
En vooral voor Android gebruikers: omdat Windows toestellen worden voorzien van updates aan het OS waar je bij Android moet hopen dat een fabrikant een belofte die het misschien ooit zal maken zal nakomen en daadwerkelijk updates uitbrengt. Er zijn zat genoeg voordelen aan Windows.
Denk je echt dat veel normale gebruikers dat interesseert? Nee dus, het boeit ze niet.
Er zijn zat genoeg voordelen aan Windows.
Voor jou.. Voor de meeste normale non-tech gebruikers absoluut niet.
Denk je echt dat veel normale gebruikers dat interesseert? Nee dus, het boeit ze niet.
Zie hieronder.
Voor jou.. Voor de meeste normale non-tech gebruikers absoluut niet.
Idem dito voor ieder platform. Voordelen of nadelen boeit een non-tech gebruiker niet want ze staan er gewoon niet bij stil.
Het punt is dat zo'n WM10 telefoon iets moet toevoegen om te compenseren voor het feit dat het zo weinig apps heeft.
Persoonlijk; Niet de chaos, inconsistentie en steeds trager worden van Andoid, niet de absurde prijzen van Apple met mini opslag. En natuurlijk is de Windows UI een voordeel.

Prijvoorbeeldje
Apple: Goedkoopste Apple iPhone 6s Plus 16GB € 769,99, geen mogelijkheid tot uitbreiden opslag.
W10M topmodel 950XL (32GB): € 649,- en uitbreidbaar. Pak bij er een 200GB MicroSD bij en je zit nog steeds onder de Apple prijs, maar dan wel 14,5 keer zoveel opslag.
Kanttekening is wel dat 32gb voor mij zelf al genoeg is en ik ook al jaren van anderen hoor met 32gb dat extra opslag niet echt nodig is. Maar de keuze is zeker welkom :)
Grappig, als Apple veel geld vraagt voor 16GB is 32 GB ineens erg veel en niet nodig om uit te breiden.
16 is te weinig en 32 is weer voldoende. 64 is weer erg veel voor wat ik nodig heb, maar ik ben dan ook geen grootgebruiker. Kan ik het opvullen? Vast wel. Maar voor mij is 32 precies goed. Met 16gb ga ik het echter ook niet redden, ook niet na het verwijderen/niet gebruiken van het 1 en ander.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:25]

Het anders zijn heeft voor velen al genoeg waarde, of omdat het ook dingen beter doet dan de concurrentie. Het startscherm is bijvoorbeeld anders en de 1 vind dat fijn, de ander misschien niet. Al met al kunnen de vele verschillen al genoeg reden zijn om een ander platform te proberen. Tuurlijk, de verschillen zijn inmiddels kleiner geworden, maar er is nog genoeg dat uniek is. Zowel qua hardware als qua software blijft het in sommige dingen uniek. Denk aan draadloos laden wat er al jaren in zit nu, de live-tiles of inbreng van accentkleuren in alle apps.

De appgap is inderdaad merkbaar en vooral de store op tablet heeft weinig spannends gekregen tot en met Win8.1. Feit blijft dat er genoeg apps en games in zitten om een prima keuze te kunnen maken. Ware het niet dat het niet voor iedereen geschikt is, net als dat sommigen al afhaken op hoe het OS in elkaar steekt.

Meer keuze en verschillen lijkt me juist alleen maar beter voor de ontwikkeling van smartphones en tablets in het algemeen. Niet slechter. En juist doordat MS een lange adem heeft, blijft het interessant om te zien. Ze zijn met elke versie wel weer wat unieks aan het maken en blijven ook innoveren om toch een groter marktaandeel te vergaren. Al slagen ze daar niet geweldig in (toch kun je niet ontkennen dat ze blijven innoveren).
Er zijn meerdere apps in de appstore waarmee je YouTube naar je chromecast kan sturen. Dat hier geen native support voor is lijkt mij best logisch aangezien Google hard probeert WP de nek om te draaien.
Het is vooral persoonlijk. Ik ben enorm blij met de 930 maar ik mis Strava, een fatsoenlijk FB en LinkedIn app en de ANWB app werkt niet naar behoren. Verder is bijvoorbeeld ook Waze behoorlijk slecht uitgevoerd.

Neemt niet weg dat ik hoop om de 950 of 950 XL volgend jaar aan te schaffen.
Strava, Runkeeper, Garmin Connect (om fietscomputer draadloos uit te lezen), TomTom (om hardloophorloge uit te lezen) en Feedly zijn de apps die ik wekelijks gebruik en die niet aanwezig zijn voor Windows 10.
U roept, wij draaien:
Garmin Connect
https://www.microsoft.com...nnect-mobile/9nblggh20c82

[Reactie gewijzigd door felixk op 22 juli 2024 13:25]

Precies het probleem, 1 van de 5 apps die hij wekelijks gebruikt..
nou ja, Wackmaniac geeft aan dat die 5 apps niet aanwezig zijn voor Windows 10. Felixk geeft alleen maar aan dat eentje daarvan weldegelijk beschikbaar is.

- Strava is geïntegreerd in de MS Band, ik verwacht dan ook dat ze het Windows 10 platform ook gaan betreden. Ook zijn er reeds alternatieve apps voor beschikbaar, functioneel is het dus wel.
- Runkeeper zelfde verhaal, met die uitzondering dat zij wél een officiële app hadden, maar die hebben terug getrokken.
- Garmin; zie boven
- TomTom durf ik niet te zeggen
- Feedly - Zelfde verhaal: hele goede alternatieve app: Readiy Pro

Bovenstaande even puur ter info/nuancering, het symboliseert wel het gebrek aan interesse vanuit official developers in het WP platform. Er zit nog steeds verbetering in en met universal apps heb ik goede hoop op meer en betere ontwikkelingen (immers zijn in 1 klap honderden miljoenen potentiële gebruikers binnen bereik via de reguliere Win10), maar ik vind wel dat de alternatieve apps consequent onderbelicht worden.
Hé! Die heb ik vorige week gezocht, maar niet gevonden :) Die ga ik proberen, thanks.
Voor Feedly gebruik ik Nextgen Reader
Ik gebruik caledos als vervanger van runkeeper en werkt samen met de runkeeper server.
Ik heb mijn Feedly profiel/feeds geïntegreerd in Nextgen reader.
https://www.microsoft.com...xtgen-reader/9wzdncrfj262

Werkt perfect.

Bij de '10 days of Windows phone' was er een andere, normaal dure, RSS reader te krijgen voor 10c.
ANWB App is verschrikkelijk, Flitsmeister is een goede vervanger :) Je kan dan ook je route instellen en je ziet een overzicht van fliters en files. Hier door je hoef niet persee je locatie aan te zetten.
Flitsmeister heeft ook zijn kuren (al wordt eraan gewerkt), maar verder heb je nog Flitsnav of Routeradar
Voor Strava gebruik ik Cyclers. Het is niet exact hetzelfde, maar werkt naar behoren. Is dus wel direct gelinkt aan Strava.

De facebookapp is idd niet al te best. Maar daar browse ik dus vaak ook heen.

[Reactie gewijzigd door Jovatov op 22 juli 2024 13:25]

Cyclemeter werkt ook erg goed. Kun je ook direct aan Strava linken.
ANWB app is inderdaad niet goed. De mobiele website wil steeds je locatie weten en als je dat weigert, crasht de browser.

Maar file overzicht kun je op veel plaatsen zien, dus geen probleem.
Heb zelf al diverse Lumia toestellen gehad en besef maar al te goed dat er apps 'missen'. Als je alleen de grote apps zoekt, vindt je die waarschijnlijk wel. Echter op het moment dat je een random apparaat hebt gekocht wat met een app bestuurd kan worden, staat er vaak niet Windows phone bij. Moet zeggen dat je dan alsnog kans hebt dat er een derde partij een prachtige app heeft gemaakt, maar is soms wat zoekwerk |:(

Er zijn helaas gevallen waar geen app van de fabrikant is en ook geen derden app (of slecht werkende app). Daardoor blijft het beeld wel bestaan dat Windows phone nog steeds een app gap heeft.

Microsoft moet gaan zorgen dat ze bij de andere twee 'standaard' ondersteunde platformen gezet worden -> IOS, Android en Windows Phone. naar mijn idee kunnen ze dan pas echt grote stappen gaan maken bij de consument. Maar dat is een kip ei verhaal :9
Je hebt een goed punt,
echter vraag ik me altijd af in hoeverre het verstandig is om de telefoon te gebruiken als verlengstuk voor een ander apparaat.

Een relatief goedkope gadget valt niemand over,
maar er zijn ook oa peperdure speakers die worden aangestuurd dmv je smartphone. Sorry, maar mij niet gezien. Zelfs de zogeheten heilige graal onder de telefoons, IPhone, heeft beperkingen. Zo is de connector al een keer veranderd.

Als je ergens een bak met geld voor gaat neerleggen, dan zal die toch echt als stand-alone moeten werken en niet afhankelijk van allerlei randvoorwaarden.
Helemaal mee eens, ik vind het ook altijd doodzonde als ik bij iemand binnenkom en een speakerset zie staan met daarop een iPod/iPhone dock met de oude connector.

Alleen om die reden al zou ik zulk spul nooit kopen. Nu moet ik zeggen dat het tegenwoordig wel steeds meer richting standaarden gaat. Die speakersets met dock zie ik veel minder, en alles gaat tegenwoordig via een bluetooth verbinding o.i.d.
Daarmee is Continuum nu nog vooral een eerste kijkje in de toekomst.
In de context van op je werk aankomen en je telefoon als workstation gebruiken wel ja, maar als ik naar mijn thuisgebruik kijk zou dit prima kunnen voldoen. Ik beperk me over het algemeen tot documenten typen; browsen; bankzaken en een fotocollectie beheren.

Dat lijkt me allemaal prima te doen met deze oplossing, en ik vermoed dat er behoorlijk wat huishoudens zijn die niet veel meer dan bovenstaande doen met hun PC.
Ik snap je punt, maar een _fysieke_ connector en een _app_ voor functionaliteit (uitbreiding) zijn wat mij betreft sowieso niet te vergelijken.
Je slaat de spijker op zijn kop. Dat is 1 van de voornaamste reden van de universal apps, ze hebben het platform en het bereik van de apps gewoon ineens vele malen groter gemaakt door het gelijk te trekken met de desktop.
Welke belangrijke apps missen er dan allemaal?
http://store.steampowered.com/mobile

Die bijvoorbeeld, dus. En zo zijn er nog wel meer product-specifieke companion-apps die nooit op het Windows Phone platform uitgegeven worden. En daarmee voel je je, als WP eigenaar, toch wel genaaid.
Mja vooral dat met die tokens mis je wel. Er is overigens een 3rd party app voor gemaakt (die in principe dezelfde calls maakt als de iOS en Android apps), maar mij lukte het niet om hem werkend te krijgen. Maar eigenlijk verwacht ik komend jaar nog wel een versie voor W10 (maar dan alleen kijken en kopen, niet gamen)
Zoals soskes ook al zei: het is natuurlijk vooral persoonlijk.

Er wordt ook een veel groter probleem van gemaakt dan het is. Sowieso zijn veel mensen lui of zoeken niet goed, dat merk je hier aan de reacties al. Mensen roepen dat apps niet beschikbaar zijn, maar dan tonen WP gebruikers aan dat die er wel zijn of in ieder geval een alternatief. Dat is in de meeste gevallen ook gewoon zo.

Het is los daarvan gewoon een hele goede telefoon. Ik heb nu de 930 maar is simpelweg de prettigste smartphone die ik ooit gehad heb.
Ik ben het niet met je eens dat het probleem groter wordt gemaakt. Het _is_ gewoon een heel groot probleem.

Tuurljik zijn er soms alternatieven, maar dat betekent niet dat die goed werken, of voldoen aan de functionaliteit zoals iemand die wenst en zoals deze wel beschikbaar is bij de andere OSen.

Ik snap dat het niet zo erg is als in het begin, maar het is en blijft voorlopig nog steeds een van de grootste issues voor het WP platform vind ik zelf.
Hey, daar is ie weer!

Het N= 1 argument.

"Ik mis geen apps, dus mist niemand apps"

:z
Hey, daar is die weer!

Het N= 1 argument.

"Ik mis apps, dus iedereen mist apps"

Zo kan het allebei de kanten op. Sorry, maar voor mij en vele anderen is de store van windows genoeg. Ik zit niet te wachten op 80 clones van dezelfde app zoals op iOS/android (hoeveel angry birds/flappy birds variaties zijn er nu wel niet?)

En ja, ik heb zowel een i-pad als een Note 3. En ja, soms heb ik wel "goh, die app is er nog niet, jammer". Maar niet het "shit, die is er niet, dus wil ik het hele systeem niet"
Een beetje flamebait dit. Als hij reageert op een stelling met een generiek argument, betekent dat niet automatisch dat het tegenovergestelde óók waar is.

Vosss zet vraagtekens bij het feit dat er apps missen in het Windows Phone ecosysteem, Jeroenneman reageert daarop door met de bewering dat er inderdaad mensen zijn die apps missen, dan is jouw stelling dat er ook mensen zijn die geen apps missen natuurlijk heel erg redundant en weinig constructief (neigt richting fanboy).

Ik kies zelf ook bewust niet voor Windows Phone toestellen om het aanbod, ook al zou ik als C# programmeur er graag de nodige dingen op uitproberen. Als zakelijk toestel zou ik er best mee kunnen werken, maar privé niet. Daar komt tevens bij dat niet iedereen exclusief gratis apps download. Voor een hoop mensen is het zonde dat ze bijv. €50,- aan apps niet kunnen meenemen naar een nieuw toestel.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 13:25]

dat laatste ben ik zeker met je eens :) Maar dat is ook het probleem als je switched tussen Linux, Windows of OSX.

Voor mij was de keuze heel simpel. Ik vond android veels te log worden, en gewoon traag. Als je als consument moet gaan flashen om een beetje werkbare telefoon te hebben, gaat er iets fout.
iOS was voor de prijs/kwaliteit verhouding niet wat ik zocht. (En de lage scherm resoluties).

Toen continuum erbij kwam, was ik zelf geinterreseerd.

Uiteindelijk kwam de keuze voor mij op 2 telefoons, en in mijn wensen past het zeker.

Echter gelijk maar bij ieder bericht van windows maar gaan klagen "Ja maar apps", dat trucje kennen we nu wel. Gelukkig komen er steeds meer apps er bij, en hey, de concurrentie begon ook niet gelijk met de app store van nu :)
Precies, dus wijk je uit naar je ipad of je Note 3... probleem bestaat nog steeds voor iemand die deze niet heeft.
Haha, gelukkig niet. Ik had de note en ipad voor de lumia. Voor mij geen android en zeker geen ios meer.
Ik heb dit toestel 2 dagen en ik braak ervan. Ik heb niet anders dan bugs, crashes, apps die niet werken en het toestel zelf is ook van slechte kwaliteit. Een opsomming:

- Nano sim gestoken, achterkant zit al niet meer goed vast en kraakt wanneer er druk wordt uitgeoefend.
- Facebook app trekt op niets, meldingen werken niet want gaan open in edge die dan crasht.
- Windows Hello, een flop.
- Dock, amper 4 programma's werken er momenteel mee. Het voelt aan als een alpha versie die al commercieel wordt uitgebuit.
- Snelheid is ook echt niet goed voor de specs die er inzitten. Hangt deels ook af van al hun effecten.
- Letterlijk veel te weinig apps ( ik kom van Android, jaren liefhebber van geweest..)
...
Heb je de telefoon al geupdate want dat lost een flink deel van de bugs op.

En er zijn natuurlijk al veel meer dan 4 universal apps die op continuum werken en dat zal ook wel steeds meer toenemen naar mate meer organisaties hun app naar een universal app updaten.
Maar de Edge browser en de MS Office apps zijn natuurlijk wel de belangrijkste apps die op Continuum beschikbaar zijn.

En dat er minder apps zijn dan op android is natuurlijk bekend. Toch is er met een half miljoen apps veelal wel een goed alternatief voor de meeste app die je misschien gewend was op Android te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:25]

Er is een app-gap, dat wist ik, maar dan nog. Het is echt triestig. Momenteel loop ik rond met 2 toestellen en overweeg ik de Lumia gewoon terug te sturen.

PS Updates is het eerste dat ik deed...
Als je hulp zoek bij het vinden van apps die geschikt zijn voor je dan kun je misschien eens hier vragen:
Windows Phone Store en applicaties
Vaak zijn de betere apps op Windows 10 mobile heel andere apps dan je gewend bent op Android/iOS en het is misschien niet evident om de betere/nuttige apps te vinden.

Of hier als je zaken over Windows 10 mobile wilt weten:
Windows 10 Mobile - OS Discussie en ervaringen
En wat gelooft u niet?
Iedereen weet dat Windows Phone momenteel niet alle apps heeft of dat ze niet precies zo werken als op iOS en Android.
En dan zeg jij dat je ondanks die vele klachten bewust bent over gestapt om vervolgens hier te klagen over het aantal apps.

Iedereen is lovend over de snelle Windows Interface en Apps, zelfs bij modellen met beperkte hardware en dan vind jij het te traag en dat terwijl je van Android afkomt die voor mij zo stroperig is als dikke...nou ja vul zelf maar in :D

De bouwkwaliteit vind je ook niks terwijl je dat ook gewoon vooraf in de winkel eerst had kunnen ontdekken.

Dat je de telefoon niks vind is je goed recht, maar van 95% van je klachten (de rest lees ik overigens ook niet in andere reviews, maar dat ter zijde) had je allemaal vooraf kunnen weten en toch koop je de telefoon.

Ik denk dat je voortaan eerst beter onderzoek moet doen en hand in eigen boezem moet steken dat je zelf verzuimt hebt om vooraf goed onderzoek te doen VOOR je overstapt naar een nieuwe telefoon, laat staan een nieuw en jong OS.

Dat alles bij elkaar komt voor mij veel te ongeloofwaardig over.
De accuduur is inderdaad dramatisch vergeleken met Android toestellen met dezelfde SOC.
Hopelijk weet Microsoft nog wat goede optimalisaties door te brengen, want dit is ronduit beschamend.

Verder een erg mooi toestel met als grootste nadeel nog steeds het feit dat veel ontwikkelaars het platform links laten liggen. Ook het ontbreken van Chromecast ondersteuning is erg jammer. Helaas ziet het er ook niet naar uit dat dit in de nabije toekomst opgelost gaat worden.
Dat laatste is helaas de schuld van google. Die boycot Windows mobile, heel kinderachtig.
Accuduur zou ik met de nog instabiele versie van W10M met een korreltje zout nemen.
Dat heeft volgens mij weinig met boycot te maken maar met kosten vs baten. En ja dat is een kip en een ei verhaal en zegt niets over de kwaliteit van die toestellen of Windows.

Wij zien ook zelden de vraag naar een Windows versie van mobile apps. Zelf vanuit grote bedrijven met een BYOD policy komt die vraag heel zelden omdat in de meeste gevallen het aandeel veel te klein is om die kosten te kunnen rechtvaardigen.

Een boycot zou uitgaan van een of andere angst en ik denk niet dat een - met alle respect - OS met een marktaandeel in de centiemen iets is waar men bij Google echt van wakker ligt.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 22 juli 2024 13:25]

zelden de vraag naar ms apps? dan moet ik iets gemist hebben bij office e.d. :-) ;-). Tenzij je ze zelf ontwikkeld, want dat kan ik niet echt afleiden :-). Heb wel al van andere mede-programmeurs mogen horen dat het wel heel leuk is om voor het nieuwe platform (al sinds 8.1) apps te mogen maken, en dat ze het leuker en netter vinden dan android apps maken.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 juli 2024 13:25]

In het geval van Google was het wel een boycot gezien de hele historie van de youtube app.
Microsoft had zelf apps gemaakt voor Google diensten, omdat Google die niet wilde maken en toen heeft Google besloten om de API die Microsoft gebruikte te blokkeren. Dit deed Google omdat die API geen advertenties meestuurde, als ik het me goed herinner. Google heeft daarna geen apps gemaakt voor Windows Phone. Best een beetje kinderachtig dus ;) Al moet ik zeggen dat ik geen van de Google apps mis op Windows Phone. Er zijn genoeg, soms zelfs betere, alternatieven.
Gmail werkt, YouTube werkte prima in de browser (heb mijn Lumia 920 al een tijdje niet gebruikte, dus geen idee hoe dat nu is) en Here Maps heeft zelfs betere kaarten.
"een marktaandeel in de centiemen"

Dit wordt vaak gezegd, maar: toestelverkoop <> gebruik. In onze regio is de verhouding mobiele bezoekers met Android/iOS/WP respectievelijk al een tijdje iets van 65%, 25% en 10%. Dat klopt wel aardig met het toestelbezit wat ik zelf waarneem.

Kennelijk is 10% van de bezoekers/klanten een "veel te klein aandeel", maar 25% is zonder discussie altijd voldoende voor de ontwikkeling van een iOS app. Hoe kan dat, waar zit het omslagpunt? Bij een rationele afweging zou je veel meer "Android only" verwachten. Stof tot nadenken in de app-business...
In het geval van Google wel. Actief boycotten. Zie het Youtube app verhaal.
Is hier al vaak voorbij gekomen ;)

Er is wel een Google Search app. Marktaandeel daarvoor wel ineens groot genoeg?Tsja, voor reclamegeld gooit Alphabet/Google al zijn/haar principes overboord blijkbaar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 22 juli 2024 13:25]

Jup, dat is een belangrijke reden voor mij geweest om alle Google-services uit te zwaaien, samen ermee dat het expliciet afscheid heeft genomen van hun "Don't be evil"-mantra.
Ik begin Google ook best beu te worden. Microsoft denkt tegenwoordig multi-platform en brengt hun software uit voor alle platformen, waaronder ook iOS en Android. Google moet perse bashen en alles van Microsoft blokkeren. Zelfs Office 365 wordt door Google (DNS) tegengewerkt.

Bovendien werkt Bing beter voor Noord-Amerikaanse zoekopdrachten.
Hier precies het zelfde, gewoon van alle google user services afgestapt. Als google het niet wil, dan doen we het niet :)
Leuk als je iemand/iets ergens de schuld van geeft maar geef dan ook even een source of iets dergelijks. Zo heeft niemand er iets aan.

Op iOS zijn ook meerder apps die ondersteuning bieden voor het casten naar een chromecast. Hell, op github is source code te vinden hoe je een video naar je chromecast kan sturen. Waarom zou dit niet in WP kunnen?
http://www.winbeta.org/ne...ebut-apps-windows-10-soon

Er zijn wel apps met chromecast ondersteuning, allemaal thirdparty en betaald.
Er waren zelfs al een paar stream apps naar chromecast op wp8(.1) zoals tubecast en vlc kunnen dat
https://developers.google.com/cast/docs/developers

Er is een Chromecast API voor Google Android (niet AOSP), iOS en Chrome. Als je dus voor een ander OS Chromecast ondersteuning wilt, kan dit niet op officiële manieren en zal bi een update van het protocol je app zomaar stuk kunnen gaan. Ook weet ik niet of Google bij grote apps het überhaupt gaat toelaten dat de Chromecast op een onofficiele manie gebruik wordt..
'Zo heeft niemand er iets aan.' ?
Dat is wel een hele nauwe tunnel visie. Wat wil jij dan doen met 'de source'...

Maar goed, het zal vast niet lang meer duren voordat het open source wordt.
Leuk als je iemand/iets ergens de schuld van geeft maar geef dan ook even een source of iets dergelijks. Zo heeft niemand er iets aan.
Uhm, Googles gedrag tegenover Microsoft zou ondertussen wel een algemeen gekend feit moeten zijn. Het YouTube debacle gevolgd? Nee? Of het feit dat Google Windows Phone gebruikers verouderde versies van hun websites geven onder het nom dat het niet werkt op IE/Edge terwijl de desktop versies van de browsers - die nagenoeg exact hetzelfde zijn - er wel mee om kunnen gaan?
Niemand hier die iets roept over de .29 update die vanaf vorig week is uitgerold? Accuduur is voor mij verdubbeld! Die update heeft echt een enorme accuduur boost geleverd.

Ik ben nu echt zeer tevreden met de accutijd van mijn 950XL.
Dat heeft bij mij ook bijgedragen aan een enorme verbetering van de accuduur. Gisyeren de Insiders build .36 erop gezet, kijken of er nog meer verbetering in is gekomen...
Ik denk dat het niet zozeer verdubbelen van accuduur is, alsmeer het oplossen van een bug die voor verminderde accuduur zorgt ;)
Ik had er zelf namelijk geen last van en merk er maar weinig van. Maar fijn dat het bij jou weer prima werkt :)
Het kan goed dat dit ook bij deze reviews is gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:25]

zit op 10586.0 maar kan niets vinden:(
10586.29 zou normaal gezien moeten verschijnen in Windows Update vandaag of in de komende dagen. Ander kan je ook de Windows Insider app downloaden, daar kan je nu 10586.36 mee downloaden, een update die waarschijnlijk volgende week ook zal beginnen uit te rollen buiten de Insider rings.
Bij de Windows Insider app kan ik mij niet aanmelden:
-Slow ring
- Reboot
- Windows insider app geeft aan wat ik wil: Slow or fast en zo gaat dat door terwijl hij .29 niet kan vinden:(
Windows ondersteund miracast (bij hen bekend als Wireless Display). Een open technologie die imho beter is dan chromecast. Want waar chromecast ondersteuning per app nodig heeft ga je bij Windows gewoon je telefoon weergeven op een ander scherm.

En zelf kom ik vlot een dag duur op een acculading mat een XL, en volgens sommige comments gaat dat alleen maar beteren met nieuwe builds.
Op Android kan je gewoon je hele scherm naar de Chromecast sturen, net zoals dat met een iPhone met een AppleTV kan.
Zo werkt dat dus ook met de wireless display.
Het punt is juist dat Apple en Google een eigen technologie hebben bedacht om lock-in te stimuleren. Waar Microsoft juist een open standaard gebruikt om innovatie te stimuleren.
Waar gaat dat heen met de wereld ;)
Haha, daar heb je gelijk in. Voor zover ik kan zien is echter de API voor bv de Chromecast wel open. Maar het neemt niet weg dat het nog een standaard is. Ik vraag me wel af of je miracast ook met een bedraad netwerk kan gebruiken, aangezien wifi-direct een onderdeel van de standaard is.

Mijn ervaring met wifi-direct (apple airdrop gebruikt het ook), is dat het niet heel lekker voor je netwerk is, zeker als er veel gebruikers zijn (zoals bv in een kantoor).
Ik haal zelf een veel betere accuduur, lang niet zo dramatisch als in deze review.

Ik zit elke ochtend een uur in de trein, in dat uur luister ik streaming muziek en internet ik.

Na dat uur is mijn accuduur van 99% naar 90% gezakt.

Op mijn L930 verloor ik 19% accuduur, op de L950 slechts 9%.

Verder een goede review, gelukkig al veel app updates en een OS update ontvangen, hoop dat de laatste bugs er snel uit zijn.

De camera is echt verbluffend, vooral met rich capture, maar ook de OIS lijkt flink verbeterd. In low light de ISO op 200 zetten handmatig geeft vaak nog steeds een scherpe foto. Zo zat ik gisternacht in een auto op de snelweg,pikke donker dus, ik maak een foto met ISO200 , de snelweg verlichting streept door het beeld terwijl de straat en dashboard scherp bleven.

Erg indrukwekkend.
Mja het is even kijken wanneer ze deze update hebben gedaan. Er is immers een nieuwe build uitgekomen gister en een paar weken terug. Verder ook diverse apps bijgewerkt nog los van de builds. Veel apps zijn met de laatste updates vooral bugs gaan fixen en snelheid verbeteren, dus de kans is groot dat ze de laatste tijd beter scoren.

Ook wat er wel of niet op de achtergrond draait heeft veel effect. Feit blijft wel: als je hem leeg wilt trekken, dan lukt je dat ook wel. Vergelijken met andere besturingssystemen is nog even een hekel punt, gezien ze niet helemaal gebruik maken van dezelfde omstandigheden en tools. Ik vraag me overigens af waarom ze de app niet als beta-app in de store zetten en laten downloaden met specifieke mail-adressen. Dan hoef je hem niet met de devtools erop te zetten en ben je er zekerder van dat ie als normale app draait.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:25]

Ik gebruik hier miracast, werkt ook prima om je tv als tweede scherm voor je laptop te gebruiken. Niet om te gamen, maar wel om iets af te spelen. Je zit dan ook niet vast aan support in apps.
Ik weet niet met welke build de review heeft plaatsgevonden, maar met de nieuwste build die eigenlijk meteen gepushed wordt als je nu een L950(XL) koopt, is de accuduur merkbaar beter. Sterker nog, bij af en toe gebruik, heb ik na 12 uur nog 80% accu over.

Verder een goede review voor een goede telefoon, en wat betreft de bugs, daarvan zijn de meeste ook al opgelost met de laatste build, al heeft Microsoft nog wel wat werk te doen omdat bij sommige mensen een onverklaarbare batterydrain voorkomt...
Daar ben ik jaloers op, ik haal meestal rond de 18 uur (hele dag appen, 4 mailboxen syncen, fotos maken, games spelen etc.)
Zelfde hier.
Ik doe nu de 3e dag op een accu lading
Moet wel toegeven dat voor de update ik het einde van de ochtend niet eens haalde
Sterker nog, bij af en toe gebruik, heb ik na 12 uur nog 80% accu over.
De duidelijkste manier om batterijverbruik te meten is door je standby-time (scherm uit) en screen-on-time (scherm aan) apart te vermelden. Natuurlijk zal de batterij veel langer meegaan bij iemand die zijn foon amper gebruikt, maar dat heeft alles te maken met het gebruikspatroon.
Ik weet niet met welke build de review heeft plaatsgevonden, maar met de nieuwste build die eigenlijk meteen gepushed wordt als je nu een L950(XL) koopt, is de accuduur merkbaar beter. Sterker nog, bij af en toe gebruik, heb ik na 12 uur nog 80% accu over.
Ik kan bovenstaand beamen. Van een krappe werkdag accu voor de update, zit ik nu na 12 uur redelijk intensief gebruik op nog 75% over. Het lijkt erop dat de update die 16 op 17 december uit is gebracht een enorme verbetering laat zien. De build die nu draait op mijn toestel is de 10.0.10586.29. Daarnaast heb ik ook veel minder tot geen app crashes meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.