Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Sony Xperia Z5 Compact Review

De kleinste high-end smartphone

Conclusie

Laten we eerlijk zijn; wie een kleine krachtpatser zoekt met Android, heeft verdomd weinig keuze. De Compact-serie van Sony is een uitzondering op de regel dat alle fabrikanten toestellen maken van 5" of groter. Als er al kleinere telefoons verschijnen, is het omdat fabrikanten willen beknibbelen op de schermgrootte om zo een paar euro's te besparen, maar ook dat gebeurt steeds minder. Sony doet dat anders en brengt nu al voor de derde keer een kleine versie uit met goeddeels dezelfde componenten - en dat is wat ons betreft een succesformule.

De lagere schermresolutie waaraan Sony vasthoudt heeft zijn voordelen. Grafisch heeft de Z5 Compact op Android geen gelijke en de accuduur profiteert van het scherm met 1280x720 pixels. De Snapdragon 810 eist ook bij de Sony-telefoon echter zijn tol en het wachten is totdat Qualcomm weer uitkomt met een soc die zowel snel als zuinig is. De accuduur is daardoor dus minder dan bij de Z3 Compact, maar blijft ruim voldoende. Pluspunt is ook dat de oververhittingsproblemen die we nog tegenkwamen in Sony's Z3+ nu verleden tijd lijken.

De materiaalkeuze van Sony kent zijn voordelen. Het 'frosted glass' maakt de achterkant stroever dan bij vorige Xperia Z-telefoons en laat bovendien geen vingerafdrukken zien. Als je echter het toestel wat minder luxe vindt ogen dan eerdere Xperia's, dan kunnen we je geen ongelijk geven. Hij glijdt minder makkelijk uit de hand dan de gladde Xperia's van vorige generaties en dat is een groot voordeel.

De camera is zonder enige twijfel de beste in een Sony-toestel tot nu toe en levert beelden af die in veel lichtomstandigheden prima bruikbaar zijn. Perfect is hij niet: maar in veel omstandigheden gaat de camerasoftware 'aquarelleren' bij goed licht en maakt hij plaatjes met weinig details bij weinig licht. Met een raw-optie zouden in elk geval veel tweakers veel meer uit deze camera kunnen halen dan Sony zelf doet en gezien Sony's recente uitlatingen behoort dat wellicht tot de mogelijkheden.

Voor al dit moois moet je wel diep in de buidel tasten. De telefoon kwam op de markt voor 599 euro en dat is niet mals, al is het voor een high-end toestel ook weer niet belachelijk duur. Wie dus een kleine krachtpatser met Android zoekt, komt automatisch bij de Z5 Compact uit en heeft daaraan een uitstekend toestel.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (204)

Wijzig sortering
De Z5 gebruikt een beeldverbeteringstechniek die de kleuren op het scherm automatisch aanpast aan de lichtomstandigheden. (assertive display)
Als daar bij het testen van het scherm geen rekening mee is gehouden dan is het resultaat niets waard.
https://www.qualcomm.com/...echnology-thats-easy-eyes
Ik heb zelf een Z2 waar ik met behulp van een mod deze technologie heb geactiveerd(Sony heeft het vanaf de Z3 in zijn telefoons), het werkt fantastisch en verhoogt de leesbaarheid in moeilijke omstandigheden enorm dmv het veranderen van de kleuren.

[Reactie gewijzigd door Knutselmaaster op 2 november 2015 09:55]

Uiteraard, wij houden rekening met alle settings bij het meten. Daarom zie je ook een gekalibreerde meting terug. Metingen doen we trouwens in het duister, om automatische aanpassingen op basis van omgevingslicht uit te sluiten :)
Ik mis toch wel de mooie filmpjes van de reviews :(
Ik ook. Misschien dat ze vonden dat het te veel dubbelop was. Maar voor het daadwerkelijk zien hoe een toestel eruit ziet ipv in een perfect belichte foto of erger nog, een render, is videomateriaal wel handig. Ik zou het al fijn vinden wanneer ze gewoon een 360 graden video schoten. Al is het natuurlijk ook zo dat je met een video specifieke functies kan tonen, zoals de equalizer en muziekspeler en hoe de skin over komt.
Nog iets: indien je echt wetenschappelijk wilt meten moet je een sample size hebben dat enige relevantie heeft.

Het is nogal wat om conclusies te verbinden aan metingen die je gedaan hebt op een enkel toestel. Lijkt me ook dat Sony hier iets van te vinden heeft, waar jullie ongetwijfeld contact mee hebben als inmiddels verworden consumentenwebsite.
Het liefst zouden we alles testen op tien exemplaren, maar helaas is dat praktisch niet haalbaar. Het doel van Sony is uiteraard zoveel mogelijk publiciteit en het stuurt daarom elke publicatie 1 exemplaar. De andere optie is om ze zelf aan te schaffen, maar dan zouden we veel geld kwijt zijn en reviews steevast ver na release kunnen publiceren.

Wij maken graag gebruik van zo correct mogelijke metingen in reviews, maar dit is helaas geen wetenschap - iets dat ook wij jammer vinden.
maar hadden jullie assertive display uit staan of aan staan?
Uit voor deze meting.
Ok, dank je voor je reactie.
Dan zijn de resultaten inderdaad wel teleurstellend voor een moderne high end telefoon.
De vraag is dus of metingen in het duister invloed hebben op de beeldverbeteringstechnologie.

Je moet dus eigenlijk zeker weten of er niets meer wordt aangepast aan het beeld (raw output), testen in het duister sluit dat niet uit. Het zorgt er alleen voor dat jullie sensor die het beeld meet niet beïnvloed wordt door iets anders dan het beeldscherm van de z5c.
Elke telefoon met een Qualcomm 800 series processor kan hier dus gebruik van maken. Op zich een hele mooie feature en ik ben dan nu wel benieuwd welke telefoons dit nog meer kunnen :).
Er is (op xda) nogal wat discussie over dat punt.
Misschien moet in de kernel ondersteuning zijn voor deze technologie.
Aangezien mijn Z2 (vrijwel) dezelfde kernel heeft als een Z3 werkt het gewoon maar of het bij andere merken ook ondersteund wordt is de vraag.
Helaas krijg je hier nog geen reactie op, dat is jammer. Het lijkt erop dat die techniek inderdaad zou ingrijpen in een kantoor omgeving. In hoeverre het scherm of de software dus zorgt voor een waarde van 10.000 is de vraag.
Inderdaad, ik had toch wel een reactie verwacht.
Het antwoord ligt voor de hand, aangezien de techniek niet uitgezet kan worden (naar mijn weten) en de enige manier om zuiver te meten waarschijnlijk is te doen dmv het geheel afplakken van de lichtsensor en de camera's zodat er geen enkele invloed kan zijn van externe lichtbronnen.
Op mijn Z3 Compact staat er in de weergave instellingen beeld verbetering, waarbij ik kan kiezen uit:
- uit
- Xreality for mobile (verbeter de weergavekwaliteit van foto's en video's)
- superlevendige modus (maximaliseer kleuren als u foto's en video's bekijkt)

Ik denk niet dat dit hetzelfde is, maar het lijkt me apart als je die techniek van Qualcomm niet uit kunt zetten.

(PS. Hoe kan ik bij deze reactie een screenshot plaatsen?)
Nee dat is idd niet hetzelfde, die instellingen geven wel meer kleur en contrast maar dat is niet afhankelijk van lichtbronnen en zijn technieken van Sony zelf.
Ik ben zeer tevreden over de z5c. Ik kom van een z1c:

Wat ik niet herken is de negativiteit over het scherm:
Gelukkig is het scherm zelf te kalibreren en de tool die Sony daarvoor meelevert is redelijk effectief. Met schuifjes is de kleurmix van blauw, rood en groen in te stellen en dat werkt prettig. Met rood op 183, groen op 145 en blauw op 0 verkregen we de beste resultaten. Dan nog was het scherm niet echt correct, maar het was in elk geval een stuk minder blauw.
Ik ben zeer tevreden over de kleur echtheid. En ik ben behoorlijk kritisch als fotograaf. Met de waardes waarmee arnoud het scherm calibreert krijg ik een verkleurd beeld. Ik heb enorm veel zitten spelen met de schuifjes, maar 0/0/0 geeft het beste resultaat. Ik verwacht dan ook dat ik een ander paneel heb dan het test model en ik zou graag willen weten welk paneel Arnoud heeft gereviewed. Er is niet voor niets een nieuwsbericht de wereld uitgegaan over touchproblemen van de z5c (ik heb ook een witte), wat doet vermoeden dat er verschillende panel leveranciers zijn.
http://tweakers.net/nieuw...ompact-aan-te-pakken.html

Check hier welk scherm er in jouw Z5c zit:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=63284477
Ik heb het type JVC.

Ander punt van aandacht is de firmware/software. 5.1.1 firm lijkt log en traag, helemaal vergeleken mijn custom 4.4.4 rom op m'n z1c. Hopelijk snel updates, ik loop regelmatig tegen 'laadtijden' aan wanneer ik foto's open, wanneer ik videos begin te recorden en wanneer ik switch tussen apps. Ik denk dat optimaliseren hier een hoop kan doen.
Ogen passen zich vrij makkelijk aan aan een te warme of koude witbalans (dat doen ze namelijk de hele dag). Op het oog beoordelen is dus zeker geen betrouwbare test (en bovendien nooit objectief). Het is absoluut mogelijk om een afwijking waar te nemen, maar het is voor ons onmogelijk om te beoordelen of jij het bij het rechte eind hebt.

Gebruik je verder wel gekalibreerde schermen? Want verreweg de meeste schermen zijn te koel en dat is wat mensen inmiddels gewend zijn. Het ziet er al snel wat feller en frisser uit. Als je een gekalibreerd scherm hebt (op 6500 Kelvin), zet dan eens op beide schermen een neutraal grijs vlak en vergelijk ze. Eventueel kan je dat herhalen met een wit vlak, al zijn schermen bij 100% wit vaak afwijkend. Let op: al zegt je scherm op 6500 Kelvin te staan, als de fabrikant niet aangeeft dat hij is gekalibreerd en jij dat ook niet zelf hebt gedaan, dan is hij hoogstwaarschijnlijk niet (in de buurt van) 6500 Kelvin.

Ik kan in ieder geval melden op basis van een meting bij twee Z3 Compacts dat de witbalans daar veel te koud was.

Wat ik misschien moet toevoegen: de witbalans van een foto beoordelen staat los van de witbalans van het scherm (even aangenomen dat de witbalans van je scherm van zwart naar wit constant is). Als je ogen gewend zijn aan de witbalans van je scherm, dan kun je prima de witbalans van je foto correct aanpassen, zelfs als je scherm te warm of te koud staat (binnen bepaalde grenzen). Omgevingslicht kan deze aanpassing verstoren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 391502 op 3 november 2015 12:00]

Als je ogen het niet zien is het toch niet relevant? (serieuze vraag)
+1Anoniem: 391502
@ph4ge3 november 2015 15:01
Dat klopt. Ik heb het echter enorm versimpeld, want het maakt ook uit in wat voor omgevingslicht je werkt. Daarnaast is het handig om een standaard te hebben zodat je meerdere schermen tegelijk kunt gebruiken of om te kunnen vergelijken met drukwerk. Verder heeft een ongekalibreerd scherm vaak verschillende witbalansen op verschillende gradaties (van zwart tot wit). Hou er ook rekening mee dat de witbalans niet de enige variabele is binnen kleurcorrectie. Je hebt ook de kleurweergave (afwijking van de verzadiging) en de gamma (best vergelijkbaar met contrast, maar technisch gezien iets anders).
Oke, dankjewel, dus wel relevant voor de professional/liefhebber.
Er zit een enorm verschil tussen wel / niet detecteren met je ogen of wel / niet cognitief waarnemen door de hersenen. Je hersens zijn de hele dag bezig met corrigieren in wit balans en je ogen de pupil de herlderheid laten aanpassen zonder dat je hier bij stil staat.

Denk er aan als een zoek wallie puzzel je ogen vangen de reflectie van wallie echt wel op. Alleen cognitief waarnemen is vaak een ander verhaal.

Wanneer gaat het wel opvallen: bijvoorbeeld als je een mooie foto met je mobiel hebt gemaakt en die kijk je terug op een gecalibreerde monitor.
Ik ben geen expert op dit gebied, maar wel kritisch en ik geef veel om een natuurgetrouwe kleurweergave. Vandaar dat ook ik juist een gecalibreerd beeldscherm heb. In mijn reactie probeer ik voornamelijk aan te halen dat de kleurwaardes die Arnoud gebruikt bij mij absoluut niet werken en daarom stel ik dat hij waarschijnlijk een ander scherm heeft.

Juist omdat ik vaak om en om naar mijn beeldscherm en z5c kijk en dat ik ook beeldmateriaal tussen beide schermen deel ben ik er van overtuigd dat mijn z5c een goede kleurweergave heeft. Gelukkig heb ik in ieder geval die beleving en ik vind het nogal schrikbarend dat andere exemplaren zo slecht presteren. Ik vraag me af in hoeverre je een z3c scherm kunt vergelijken met dat van een z5c als er blijkbaar al enorme verschillen tussen de gele en witte z5c productiebatches zit
Dat is al jaren zo met Sony telefoons helaas, ik herinner me van mijn Xperia V dat er ook zo'n discussie over was, ik had zelf gelukkig het goede model met een Sony scherm.
Wat ik me afvraag is waarom stuurt Sony niet een model met het beste scherm uit voor review.
Aan de andere kant, als je een telefoon koopt op basis van een goede review en je krijgt uiteindelijk zelf een scherm van mindere kwaliteit dan zijn de rapen ook gaar qua negatieve publiciteit.
De kwaliteit is niet zo zeer minder. Enkel de calibratie zit er al dan niet bewust naast.
Ik lees dat de redacteur ook een voorliefde voor kleine smartphones lijkt te hebben, welkom in dit kleine, maar steeds groter wordende clubje! Voor mijn gevoel willen mensen nog steeds high end specificaties, maar ze merken dat die vaak gepaard gaan met schermen van 5,2" en groter.

De Z1c en Z3c topics zijn enorm populair een volgens mij hebben ze meer bezoekers dan de reguliere Z topics op GOT. Het is dus een kwestie van rwijd dat de Z5c topic ook enorm populair wordt. Hieraan kun je denk ik wel zien dat de serie in de Benelux populair is, maar wereldwijd zal het vermoedelijk enorm tegenvallen. Als het een succesformule was, dan zou je verwachten dat meer merken dit zouden oppakken.

Wat betreft de review heb ik eigenlijk niets op te merken. Het ziet er weer strak uit en na de Z1c en Z3c, willen we de Z5c graag in huis nemen. Het enige struikelblok is de hoge aanschafprijs, maar gelukkig zakt dat geleidelijk naar een betaalbaar niveau.
Toen ik de veelbelovende titel las, dacht ik "eindelijk nog eens een 4" high-end smartphone".
Niet dus... :|
4,6" vind ik niet klein en compact. Ik wacht nog altijd op een high-end 4" smartphone. Zelfs mid-range smartphones van 4" zijn er niet te vinden...
Sinds de Iphone 5S zijn ze high-end smartphones alleen maar groter geworden.
Voor mij lijkt dit echter wel de enige optie om mijn Nexus 5 te vervangen door een sneller/beter toestel zonder dat hij te groot wordt. Jammer dat er geen 1080p (of 1600*900, lekker exotisch, zal wel niet schalen) inzit.

Baal alleen van de zware skin. Hopelijk zijn er in Januari met de BTW vrije dagen wel legio custom roms beschikbaar.

Welke IP XX certificering heeft deze?
Ik dacht exact hetzelfde^^
Maar ook vooral: gelukkig dat de Nexus 5 nog meer dan snel genoeg is tot er een betere SoC uitkomt, die zoals ze zeggen snel EN zuinig is.
Ik hoop alvast dat mijn Nexus5 het nog blijft uithouden, en dat ik volgend jaar ofzo een goeie vervanger vind.
Ik heb em laten vallen waardoor er een barst in het scherm zit.
Klein beetje hinderlijk maar vooral niet representatief.
Daarnaast is die accu echt brak ondertussen en draaide zowel 4.4.4, 5.0.1 en 6.0 niet stabiel (qDaemon-camera drain, GUI glitches, CTD's)
Bij mij helaas een barst of 50. Een groot spinnenweb vanuit de bovenhoek. Ik zit vanwege de sony skin toch wel naar de 5x te gluren..
Bij Lollipop had ik ook veel stabiliteitsproblemen tot 5.1 er was, maar Marshmallow draait nu toch wel goed bij mij, de ROM die ik nu gebruik is OneOfaKind. Het proberen waard mss.
Camera is niet meer gecrashed, geen glitches.
En als ik de Messenger app verwijder haal ik 2 dagen met een batterij.
Sony heeft niet bepaald een zware skin, van alle fabrikanten is Sony behoorlijk stock
Heb hem vergeleken mijn mijn Nexus 5, om hem nu klein te noemen... Nee, niet echt. Verder snap ik niet dat Sony een nieuw toestel uitbrengt met niet de nieuwste versie Android.
inderdaad, wanneer maken ze een echte compacte zoals een iPhone 5S. Denk niet dat iedereen een koelkast in zijn broekzak wil hebben
Ik vraag me al meer dan tien jaar af waarom men op zo'n grote schaal (qua fabrikanten) die keuzes maakt. Eigenlijk heb ik altijd al liever gekozen voor een gsm of een smartphone die eerder klein is, niet per se de meeste 'functies' heeft, maar verder wel kwalitatief prima is.

'Vroeger' kwam je bij de simpele toestellen bijna altijd uit bij de platieke budgettelefoons. Nu zijn de toestellen met de betere hardware en behuizing nog steeds erg vaak de erg grote smartphones. Toestellen worden dan wel dun, maar met een gigantische oppervlakte. Persoonlijk interesseert het me maar wenig of een toestel nu 5 of 8mm is. Maar alles boven 4-4.5" vind ik echt wel groot. En wat blijft er dan nog als keuze over...
Z_ Compact reeks van sony
iPhone.
En dan kan ik al niet meer anders dan toch nog een redeljik groot scherm nemen.

En zijn er nog wel een paar keuzes voor toestellen die ik amper of niet tegenkom bij de fabrikanten.
Combinatie van
- Toestel dat kiest voor een geweldig goede batterij.
- Toestel met minder uitgebreide video- of schemrmogelijkheden. (Ik kijk toch geen foto's of video's op een gsm, daar haal ik dan wel de iPad voor boven)
- Toestel zonder al die camera-opties. Het eerste toestel met een camera waarover ik tevreden ben, moet toch nog gemaakt worden. Dus liever géén camera, dan weer zo'n brak ding dat alleen maar overdag/buiten fatsoenlijk gebruikt kan worden.

[Reactie gewijzigd door 10 feet high op 4 november 2015 16:41]

Hij is niet veel groter dan de iphone5s he? De z5 compact heeft een goede screen to body ratio. De iphone 6 is een flink stuk groter dan deze compact :).
Ik had ook een stuk kleinere smartphone hier verwacht. Inderdaad rond de 4 inch.

Ik begrijp ook echt niet waarom alles steeds maar groter moet worden, ik heb nu een 4,5 inch en ga straks naar 5,2 (van Lumia 920 naar 950), maar niet omdat ik deze maat wil.

Ik vind het positief dat Sony hier nog wat normalere maat neerzet, maar wil je het echt compact noemen, dan moet je wel met een toestel aankomen die echt goed in 1 hand vast te houden is, en niet alleen door mannen met grote handen, maar ook vrouwen bijvoorbeeld.
Zeker als je ook bedenkt dat bedrijven zoals Sony zo weinig troeven in handen hebben om de consument mee te overtuigen, waarom doen zij dan juist niet een kleiner model uitbrengen met top hardware, dat zou juist een toestel zijn waardoor mensen eens buiten bedrijven zoals Samsung gaan kijken voor hun volgende toestel.
Jammer dit, gemiste kans.
Dit is precies het toestel wat jij omschrijft... De compact serie van Sony. Alleen dan in 4,6 inch. High end hardware heeft ook ruimte nodig he.
Dat ligt er maar aan hoe dun je hem wilt maken?
Onderdelen zijn over het algemeen kleiner geworden, maar wil je hem bijv 7mm dun maken, dan heb je wel opeens ruimte te kort. Gaan ze dus iets dikker maar verder wel kleiner, gaat dat prima.

Het zijn echt keuzes die ze maken.
Ik heb persoonlijk geen enkel probleem met het bedienen van mijn Z3C met een hand. Hiervoor had ik een SGS2 uit de week van release en ik weet nog dat iedereen dat ding heel erg groot vond, maar dat hij met zijn 4.3 inch scherm het formaat heeft wat hij bedoelt. De SGS2 is breder dan de Z3C. De Z1C had een 4.3 inch scherm en is heeft ongeveer dezelfde dezelfde maat als de Z3C en Z5C. Een groter scherm betekent niet in dit geval niet een grotere telefoon.
Inderdaad, het scherm van mijn telefoon is 3,8" en dat bevalt me goed. Hij zou best wat groter mogen, maar 4,6" vind ik ook niet compact.
Ik vind het wel jammer dat de Z5C nóg weer dikker is, dat staat me erg tegen. Misschien een Z5 deze keer. De bouwkwaliteit van mijn twee Z1Cs en Xperia S daarvoor doet me ook twijfelen. De spullen van Sony lijken de neiging te hebben om zeer snel uit elkaar te gaan vallen. Loskomende panelen, knopjes en rubbers die eraf komen..
Je moet ergens je high end spul kwijt toch? En de batterij.... Grote telefoons hebben als voordeel dat ze meer inhoud hebben en dus dunner kunnen zijn. Je kan niet alles hebben.
Ok, maar waarom kiest men dan toch altijd voor "dunner" ipv te besparen op de schermoppervlakte? Het is me echt een raadsel. Een kleiner scherm -> energiezuiniger. Paar mm dikker -> meer plek voor "high end spul". => win-win.
oppervlakte is een vermenigvuldiging hea, dikte gaat harder omhoog bij een kleiner scherm dan de oppervlakte.
Dat is punt 1, punt 2 is dat het scherm niet alleen de verbruiker is. Dus ook daar gaat het niet lineair op als je kijkt naar de correlatie tussen batterijgrootte en schermoppervlakte.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 4 november 2015 18:26]

Ok, nu ben je me kwijt... De eerste zin begrijp ik überhaupt niet. En over je tweede punt: Ja, ik begrijp dat er meerdere zaken zijn die een invloed hebben op de capaciteit van een batterij. Toevallig vind ik het interessant als een telefoon een kleiner scherm heeft en de batterij lang meegaat. Toevallig vind ik het ook niet erg wanneer een telefoon een paar mm dikker is. Een toestel dat én een scherm heeft dat kleiner is dan gemiddeld, én een batterij heeft die langer meegaat dan gemiddeld, lijkt me dan om die twee redenen een prima keus.

En dat er maar weinig fabrikanten kiezen voor die combinatie (iets dikker, kleinere schermoppervlakte, betere batterij) lijkt me toch voldoende aan te geven dat het geen héél populaire keuze is.
Zelfs bij dezelfde batterij prestaties gaat de dikte sneller groter worden in verhouding dan dat de scherm grootte kleiner zal worden.

Ja hoe moet ik het anders uitleggen. Een scherm is 10*10 groot en 1 dik. Energie is 100%. Waarvan 50% naar het scherm gaat en 50% naar Processor en Radio. Ga je het scherm 5 * 5 maken verbruik je 12.5% in plaats van 50% voor je scherm. Als dat verband lineair is.

Dan heb je nog 50% voor je Processor en radio, die blijven gelijk.
De telefoon verbruikt dus 62.5% van de grote telefoon. Hij is echter een kwart meer van de oppervlakte. Dus die 62.5% energie moet in 25% volume gestopt worden. Om dezelfde batterijtijd te halen. Dit zorgt ervoor dat je dus een substantieel dikkere telefoon krijgt.
En ja mijn eerste uitleg was echt gaar.

Met deze uitleg zou de telefoon 2.5x dikker worden. Wil je nog betere batterij prestaties. Wordt de telefoon alleen maar dikker. Tevens heb je last van algehele skelet van een telefoon. Om de stevigheid te bewaren is het aandeel aan loze materiaal om de sterkte te behouden procentueel gezien groter bij een kleine telefoon dan bij een grotere.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 5 november 2015 19:25]

Pak eens een telefoon vast, hoeveel mm zit er tussen je handpalm en je telefoon? Waarschijnlijk is dat genoeg om een telefoon van in totaal 13mm dik in te leggen ;)

Dikte is niet het probleem om het met 1 hand te kunnen bedienen, de breedte zorgt ervoor dat een telefoon wel of niet handig is vast te houden.
+1Anoniem: 16328
@Kiswum2 november 2015 13:48
De Z5C is even dik als mijn BB Z10 en die is vrij dik. Voor het vasthouden is dit overigens zoals je zegt prima. Zelf vind ik het geen probleem om een smartphone met twee handen te bedienen dus zou juist wel een groter scherm willen in mijn volgende toestel. Een groter scherm biedt gewoon wat meer overzicht.
Ik heb anders nog 3 jaar kunnen doen met mijn vorige Sony, nog net van voor de z-serie. Jouw klachten herken ik niet, wellicht slijten ze harder door het verschil in hoe we er mee omgaan? :?

De Z5 oogt voor mij als een schitterende opvolger van de vorige sony's. Alleen balen dat die accu's ruimte moeten maken voor meer hardware, ik zie liever de accuduur toenemen.
Waarom zou je deze telefoon in huis willen halen als je al een Z3c hebt? Ik zie dit meer als een downgrade dan als een upgrade vanaf de Z3c. Dikker, zwaarder en minder batterijduur. Dat gepaard met goedkoper uitziende materialen, waarvoor zou je dan nog de switch maken? Een vingerafdruk scanner die niet helemaal goed werkt? Ik vind de 8,5 dan ook aan de hoge kant. Het is dat we gewoon weinig keuze hebben op dit gebied, maar zodra er iemand anders in stapt op dit gebied kunnen ze de kleine smartphone liefhebbers zo kwijt zijn.
Vingerafdruk scanner werkt tot nu toe 100% bij ons. Truc is om je vinger tijdens registreren meerdere posities aan te laten nemen. Ik vind het Frosted zelf mooier, smaken verschillen
Ik baseer mijn bericht nu ook volledig op deze review. De vingerafdruk scanner kan in de praktijk natuurlijk gewoon goed werken. Dat het frosted minder luxueus oogt neem ik overigens ook over van de reviewer, wellicht kijk ik hier in de praktijk ook anders tegen aan.

Het grootste pluspunt aan mijn Z3c vind ik de enorme accuduur. Het feit dat deze verslechterd is in plaats van verbeterd is voor mij al genoeg rede om hem niet te halen.

Hopen dat de klepjes van mijn Z3c het nog even houden en dat Sony ondanks de geruchten toch gewoon door gaat met compacte telefoons maken zodat ik de volgende versie hopelijk kan op pikken.
Als mede Z3c gebruiker kan ik alleen maar instemmen dat het gevoel 'jammer' overheerst bij het lezen van deze review.

Echter, mbt het lang uithouden van de klepjes: schaf een magnetische lader aan! Ik heb de DK48 dock en dat werkt echt super! 's Avonds gewoon er op zetten en 's morgens simpel er af pakken.. Geen gedoe met stekkertjes. Ideaal!

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 2 november 2015 20:15]

Er stapt niemand anders in. Zelfs Google heeft het formaat verlaten. Enige semi-alternatief is een Iphone.
Ik heb zelf de Z3c maar het klepje zit bij mij niet meer goed. En dat terwijl ik een magnetische lader heb en het klepje dus nooit gebruik. Volgens mij hebben heel veel Z3c's hier last van. Dat er nu een waterdichte usb port in zit is dan ook erg fijn.

De glazen achterkant van de Z3c vind ik dan weer een nadeel want hij is echt spiegelglad. Soms glijdt het toestel ongezien ergens vanaf omdat hij zo langzaam glijdt. Heb dan zelf ook een sticker op de achterkant zitten.

De vingerafdruksensor lijkt me ook een erg fijne toevoeging, icm een pincode (bij bijvoorbeeld bankzaken) toch een stuk veiliger dan een enkel wachtwoord. De sensor lijkt ook gewoon te werken alleen niet als deze vochtig is.

[Reactie gewijzigd door vdvoort op 2 november 2015 12:26]

Goed punt echter zie ik het persoonlijk niet als een downgrade. Ik heb zelf de Z3c maar het klepje zit bij mij niet meer goed. En dat terwijl ik een magnetische lader heb en het klepje dus nooit gebruik. Volgens mij hebben heel veel Z3c's hier last van. Dat er nu een waterdichte usb port in zit is dan ook erg fijn.

De glazen achterkant van de Z3c vind ik dan weer een nadeel want hij is echt spiegelglad. Soms glijdt het toestel ongezien ergens vanaf omdat hij zo langzaam glijdt. Heb dan zelf ook een sticker op de achterkant zitten.

De vingerafdruksensor lijkt me ook een erg fijne toevoeging, icm een pincode (bij bijvoorbeeld bankzaken) toch een stuk veiliger dan een enkel wachtwoord. De sensor lijkt ook gewoon te werken alleen niet als deze vochtig is.
Ik had een Nexus 4, heerlijk telefoontje, maar helaas kapot laten vallen... Toen overgestapt op de Nexus 5, en hoewel het scherm en de camera een stuk beter waren was het verschil in scherm (4,7 naar 5 inch) net een tikkeltje te groot, waardoor ik niet meer fijn met mijn duim bij de linkerbovenhoek kon komen... Sindsdien zeg ik dat 4,7 inch de perfecte maat (voor mij) is. Ik zou dan ook graag een nieuwe Nexus 4 (met als enige verschil een 1080p-scherm en een goede camera) kopen, maar helaas is de 'kleinste' Nexus 5,2"... De enige telefoon die nu een beetje in de buurt komen van de 'klein-maar-fijne' telefoon met enigszins acceptabele specs voor een fatsoenlijke prijs zijn de Moto G 3rd Gen en de zojuist aangekondigde Oneplus X...
Heb er gelukkig 2 waarvan 1 lekker in de doos blijft tot het moment hij stuk gaat.

Juist om de rede die jij aangeeft heb ik ze beide voorzien van nilkin glazen protectors en rinke fustion cases. Probeer m te koesteren :) Heb tussendoor als nerd kennende andere formaten geprobeerd maar inderdaad de 1 hand bediening van de n4 laat me steeds terugkomen.

De camera....ach voor mijn doel prima.

Het 720p scherm van de N4 is wel 1 van de mooiste die ik tot nu toe gezien heb.
Ik had een Nexus 4, mijn vrouw ook en een vriend van mij ook. Alledrie de schermen waren anders. Als test hebben mijn vrienden me toen laten raden bij het weergeven van een standaard kleurentest welke telefoon welke was, en haalde elke keer alledrie de telefoons er uit. Ik vond het scherm wel mee vallen wat betreft kwaliteit, en blijkbaar is dat dus ook heel erg afhankelijk per telefoon...
Momenteel zit ik met smart te wachten op een invite voor de OnePlus X. Wat betreft prijs en design lijkt me dat een geweldige telefoon, en de 5" moet ik dan mee leven, maar altijd beter dan 5,2 of 5,7" van de Nexusen...
Moto X 2013 !
zelfde formaat, ligt goed in de hand (ergonomisch tov vrijwel alle recente toestellen), is razendsnel (sneller dan mijn HTC One M7) heeft een beter scherm (oled 720p, mooier dan het 1080p scherm op mijn HTC) en heeft Android 5.1.

Beste van alles is dat je hem zelf samen kan stellen (materiaal en kleuren van elk onderdeeltje, zelfs de volumeknop). Als je dat ooit heb gedaan wil je niet meer anders.

Ik weet alleen niet of de Moto X 2013 nog te bestellen is, wellicht de Duitse Motomaker site proberen (phonehouse.de verkoopt de telefoon, krijg je een code voor de Motomaker site waar je hem kan samenstellen).

Als mijn HTC nu stuk gaat zou ik dat proberen.

De Sony Zc is het enige alternatief maar ik heb het ontwerp (een blok) en scherm nooit prettig gevonden (van geen enkele Z serie).
Ik was zelf ook erg "anti" grote smartphones. Een aantal jaar heb ik de iPhone 4S gehad (3.5") en ben sinds 2 maanden overgegaan op een Lumia 930 (5.0"). Qua schermformaat ook eigenlijk met enige tegenzin.

Achteraf gezien vind ik dat helemaal zo erg niet. Binnen een dag of twee ben je er wel aan gewend. Ik was bang dat mijn broekzak de bottleneck zou zijn, maar daar heb ik gelukkig geen enkel probleem mee gehad. Alleen haal ik de telefoon wel uit mijn zak als ik ga zitten. De iPhone 4S wilde ik nog wel in mijn broekzak laten.

Grappig genoeg had ik gisteren de iPhone 4 van mijn vriendin in mijn handen. Mijn eerste gedachte was: "Tjees! Wat een klein scherm! Hier valt helemaal niks op te zien..." Bijzonder hoe snel je aan zaken went. Maar, eerlijk is eerlijk, groter dan 5.0" wil ik echt niet, want dan gaat de broekzak wel degelijk te krap worden.
Om telefoons te testen, loop ook nog weleens enkele weken met een 5,5" telefoon in mijn broekzak. Tot op heden heeft dat nooit problemen opgeleverd. Ik wil mijn telefoon gewoon volledig met 1 hand kunnen bedienen (maatje 10/XL), dat gaat perfect met een Z* compact. Vandaar dat ik een kleine telefoon prefereer boven een grote telefoon.

Je kunt er wellicht aan wennen, maar je moet jezelf wel aanpassen aan de hardware. Het wennen is voor mij nog niet gelukt en gelukkig kan Sony mij voorzien van de juiste hardware.
Iphone 4 van vriendin, die het dus kennelijk na vijf jaar nog steeds goed doet. Enig ander merk dat dat presteert?
Nokia 3310 na 10 jaar nog steeds toppie. En het is ook nog een beetje smart.
Is dit fanboyism? ;-)
De meeste van me oude telefoons doen het nog allemaal.
Ik ben ook heel lang op zoek geweest naar een "compacte", betaalbare telefoon met op z'n minst redelijke specs.
Uiteindelijk bij de Xiaomi Redmi 2 Pro uitgekomen en nog geen seconde spijt van gehad, maar dan ben je dus wel weer aan het importeren uit China
Leuk voor kleine mensen, maar de gemiddelde Nederlandse worstenvinger past hier toch niet op?

Ik moet er in elk geval niet aan denken (gemiddelde lengte Nederlander) om op zo'n schermpje te typen met m'n worsten vinger. De horror!
Ik heb grote handen, maar zit bij mijn volgende smartphone niet te wachten op een schermdiagonaal van meer dan de 4.5" van mijn huidige Lumia 925. Vind de bediening precies goed, en die paar minor issues die ik heb (mn. soms verkeerde 'aanslagen' op het virtuele keyboard) spelen voor mij op grotere toestellen net zo zeer, heb ik proefondervindelijk geconstateerd.
Daarnaast heb ik er gewoon geen zin in dat mijn broekzak altijd onder hoogspanning staat door zo'n halve phablet (en ik draag niet eens skinny jeans - ren dan nog liever in boxershort rond). Wat dat betreft is zelfs 4.5" al wat aan de grote kant, maar daar kan ik nog wel mee leven.
Het gaat meer om broekzak gevoel. Ik ben medium vinger-size en zou ook graag op 7 inch werken, maar in me zak heb ik liever een 2 inch oid.
Ik loop zelf ook met een 5" kaliber op zak en in een krappe broekzak is dat krap, zeker als je zoals mij bang bent dat je telefoon doorbuigt wanneer je gaat zitten.
Zakken die lager op de broek zitten zijn behoorlijk ideaal, ongeveer midden been, ivm doorbuigen.
Het scherm heeft matig contrast en hele slechte kleurinstellingen.
De kleurtemperatuur is bijna 10.000 kelvin, een waarde die we normaal alleen bij de allergoedkoopste smartphones tegenkomen.
Waarom staat heel matige scherm dan niet bij de minpunten?
Waarom staat heel matige scherm dan niet bij de minpunten?
Het heeft een hoge helderheid en is dus ook op zonnige dagen prima af te lezen. Dat is belangrijker dan matige kleurweergave - daar wen je heel snel aan. In mijn hoofd heb ik die twee punten tegen elkaar weggestreept en het scherm dus niet bij de plus- of minpunten gezet :)
Als je vervolgens de kleurweergave gaat corrigeren krijg je een scherm die niet zo goed meer in het zonlicht is te lezen. Conclusie, een matig scherm.

Ik vind het tevens opvallend dat het scherm bij de Z3C review wél als minpunt genoemd wordt, terwijl er los van de helderheid weinig verbetering in is gekomen.

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 2 november 2015 13:47]

Ik moet zeggen dat de kleuren rood etc toch stukken beter is op de z5c dan op de z3c. En als ik ze zo naast elkaar hou dan is de z3c toch wat blauwer.
@arnoud Ehm komt er nog een video review? :D
De afwijking is anders wel enorm. Natuurlijk is een hoge helderheid belangrijk, maar als de kleurafwijking overeenkomt met een scherm in het segment van 100 euro dan mag zoiets simpelweg niet als je ziet dat dit toestel 500 euro moet kosten. Een opmerking erover in de conclusie lijkt me logisch. Hebben jullie rekening gehouden met assertive display zoals beschreven is door: Knutselmaaster in 'reviews: Sony Xperia Z5 Compact: de kleinste high-end smartphone' ?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 2 november 2015 13:36]

Bij een Mid-range SmartPhone van €300 zou ik je helemaal gelijk geven in de conclusie.

Maar bij een High model met een vanaf prijs van 500 euro mag je daar wat mij betreft best kritischer over zijn ;).
Dat de helderheid hoog is natuurlijk mooi, maar daar wordt de kleurweergave niet beter van, en dat blijft (imho) voor zo'n duur apparaat een minpunt.

Dat je er aan went, ben ik het deels uit persoonlijke ervaring mee eens. Behalve als je regelmatig andere apparaten gebruikt die wél een goede kleurweergave hebben, je kunt het dan prima merken elke keer als je de Smartphone weer gebruikt als je daarvoor het andere apparaat hebt gebruikt

[Reactie gewijzigd door !mark op 3 november 2015 00:47]

Ook wordt het contrast niet vergeleken met AMOLED, de S6 valt hier vreemd genoeg buiten de grafiek, terwijl die wellicht veruit het beste zal scoren. 1080p mag wel vind ik, alleen al handig om te mirroren en 1080p video perfect af te spelen.

Goed, niet iedereen ziet het, maar het verschil is er wel degelijk als ik mijn S4 naast de S3 van m'n vrouw leg.

Wat mij sowieso betreft: No Amoled = No deal :+

@hAl
wel, ik ben steeds 'gezond geïnteresseerd' in alle andere toestellen, maar scherm is voor mij een erg gevoelige. Maar als ik in de Media markt mijn S4 vergelijk met de high-ends van vandaag heb ik echt niet het gevoel dat ik iets mis.

[Reactie gewijzigd door musback op 5 november 2015 09:17]

Als dat je criterium is vraag ik me af waarom je überhaupt hier deze review leest. Dat dit geen amoled scherm is kun nr oom wel uit de specs alleen halen.
Ik ben het hiermee eens. Ik had de Z3c en hoewel de 'blauwe waas' meeviel, was het beeld niet contrastrijk genoeg. Daar had ik in het dagelijks gebruik veel meer last van dan die enkele keer dat ik buiten in de zon iets moest aflezen. Zeker naast een Iphone 6, die ook nog eens beter is ontspiegeld, viel de beeldkwaliteit erg tegen, terwijl beide dezelfde resolutie hebben.
Dat Sony ervoor kiest om de resolutie bij de Z5 niet naar full hd om te zetten, kan ik begrijpen, maar het inkopen van betere panelen had toch wel gekund, ook gelet op de premium prijs. Sony heeft kunnen leren van het debacle van HTC die ging bezuinigen op het scherm van de One M9 om een hogere marge te maken. Maar voor de meeste reviewers is een verborgen downgrade vloeken in de kerk. Ze raken in mineur en rekenen de fabrikant daar op af. Als Sony hier een paar dollar meer had uitgegeven dan stond de Z5 er bij de reviews - letterlijk - veel kleurrijker voor.
Ik heb nu al iets meer dan een jaar een Z3C. Uit de eerste hand heb ik mogen ervaren dat de bouwkwaliteit niet geweldig is: na een paar weken was het scherm kapot. Je ziet veel telefoons met gebroken schermen, maar in dit geval deed het touchscreen het gewoon voor de helft ook niet meer. Ondanks een enigszins onvriendelijke bejegening van het reparatiecentrum heb ik na zes weken wachten uiteindelijk een volledig nieuwe telefoon gekregen. Die het overigens nog steeds zonder problemen doet.

Wat heeft dit met deze review te maken? Ik vind het onderwerp bouwkwaliteit wel relevant, Arnoud mag daar best even op ingaan. Een ander puntje is het updatebeleid van Sony: ze zijn niet de snelste met nieuwe firmware, maar ze blijven "oude" toestellen vrij lang ondersteunen. Sony heeft bevestigd dat de Z2 nog een update naar 6.0 krijgt, dus je kan nog wel een tijdje updates verwachten (sprak de verongelijkte voormalig Galaxy Nexus-gebruiker). Ik zie dat wel als een voordeel (of beter: een vereiste).

Al is het maar de vraag wat voor updates je nog krijgt als Sony stopt met het maken van smartphones, maar goed.
Ik ben het ermee eens dat Arnoud naar de vorige generatie telefoons moeten kijken bij het maken van een review. Ik heb zelf een jaar rondgelopen met de Z3C, die helaas door een spontane barst aan de achterkant waterschade heeft opgelopen. Volgens Sony gebruikersschade, wordt niet door ze gedekt.

Ik vraag mij tevens af wat de definitie is van high-end bij Tweakers. Stop er een nieuwe Snapdragon CPU in en je hebt als fabrikant de titel high-end te pakken (en dus de vrijbrief om een absurd bedrag te vragen). Het scherm is namelijk beschamend t.o.v. de concurrentie. Ik vind de Z5C dus eerder een mid-range toestel met een high-end CPU. In mijn ogen dus absoluut geen 8,5 waard, en al helemaal niet de €529,-.

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 2 november 2015 09:51]

De SoC, camera, vingerafdrukscanner, materiaalkeuze, opslag, da's toch allemaal high-end.
Vingerafdrukscanners zijn ook al in de mid-range toestellen te vinden.

Daardoor voelt het minder 'premium' aan dan eerdere Sony-modellen. Dat is onmiddellijk merkbaar bij iedereen die het toestel voor het eerst ziet of aanraakt.

Er is weinig kracht nodig om de behuizing een beetje te laten buigen en dat is eng. Bovendien zit er in elk geval bij ons reviewexemplaar een kier tussen het glas van de achterkant en de zijkant. Je krijgt er net je nagel niet tussen, maar het is zeker zichtbaar.


En wat is er precies high-end aan de opslag?
Veel midrange toestellen komen nog met 8 en 16 GB, zelfs de iPhone.

Maar het gaat om het totaal, er zijn heel veel midrange toestellen met 1 of 2 sterke punten, het is de combinatie van dat alles. Als je kijkt naar het huidige midrange segment (zeg maar 200-300 euro) dan steekt deze Z5C als totaalplaatje er toch wel bovenuit, zelfs al neem je het pluspunt van het kleine formaat niet mee.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 2 november 2015 14:30]

Ik ben het helemaal met Daan87423 eens. Ik zou dit eerder als een mid-range toestel bestempelen net als de Nexus 5X (wel tegen high-end aan). Specs zijn gewoon een stuk minder dan de andere toestellen in de Z5 serie en je betaalt er wel de hoofdprijs voor.

Fabrikanten gaan echt de verkeerde kant op door alleen nog maar high-end phablets uit te brengen.
Vingerafdrukscanners zijn ook al in de mid-range toestellen te vinden.
Dat is niet het punt, het gaat er niet om of er een vingerafdrukscanner inzit, maar om de kwaliteit van de scanner.. Net zo goed als een camera of een scherm of een SoC kan er ook verschil zitten in de vingerafdrukscanner.. zodat je verschil krijgt tussen high- en midend.
"Bij het gebruik valt op dat hij slecht met vocht kan omgaan. Een klein beetje vocht is al voldoende om te verhinderen dat hij de vinger herkent.". Zo high-end is de scanner dus niet..
Naar mijn mening heb je het juist verkeerd om. Het enige verschil met alle andere high-end android telefoons van dit moment is het scherm.
Ik begrijp niet waarom iemand je -1 geeft..ik ben het absoluut met je punten eens.
Welke concurentie? Er zijn nouwelijks smartphones kleiner dan 5 inch met op z'n minst redelijke hardware. Het meeste is echt out dated, traag of heeft geen mooie behuizing.

Door de betere accu duur zou een Z3c een beter compromis zijn voor mij.
Vaak is het bij Sony zo dat de eerste maanden er ondermaatse bouwkwaliteit geleverd wordt en pas als er klachten zijn passen ze de materialen aan. Natuurlijk belachelijk voor een product van €500, maar als je per se een Z5C wilt zou ik een paar maanden wachten.
De Z3C valt me ook enorm tegen qua degelijkheid. De achterkant barstte heel snel, na een valletje van ca 30 cm. Als je een telefoon maakt die waterdicht is dan is het ook wel handig wanneer hij ook robuust is. Dat zijn specs die toch in elkaars verlengde liggen.
Verder valt Android mij nu toch wel tegen. Langdurige freezes wanneer Skype weer eens niet reageert. Bloatware, zoals een superirritante TV app die je er niet zomaar afhebt. Syncen met iCloud is ook lastig soepel te krijgen.
Komt omdat je geen Google cloud gebruikt. Een windows phone werkt ook beter met windows desktop samen. Dat is nu eenmaal de economie waarin wij leven.
Voor wat betreft custom ROMs zou ik niet te veel hoop hebben. Bij de Z3C was er eindelijk root beschikbaar na ongeveer een half jaar, maar dat vereiste wel dat je je bootloader unlockte, wat ervoor zorgde dat je op Sony-gebaseerde ROMs een mindere camera had en deze op AOSP-varianten (CyanogenMod e.d.) compleet onbruikbaar was door fisheye-effecten. Tot op heden is dat nog steeds een probleem en dat gaat waarschijnlijk ook niet opgelost worden want Sony geeft hun camera algoritmes niet vrij.

Dat Sony binaries en sommige sourcecode beschikbaar stelt klinkt dan ook leuk, maar in de praktijk heb je er helemaal niets aan tenzij je devver bent, maar het levert geen bruikbare ROMs op.
Verder ook niet geheel onbelangrijk is dat Sony tevens eventuele garantie weigert wanneer de bootloader is geünlockt.

Dat heb ik namelijk al meegemaakt met mijn Xperia Z, helaas.
Ik dacht dat ik al een keer gelezen had dat een rechter bepaald had dat dit niet mocht, maar dat kan ik niet zo snel meer vinden. Wel:
nieuws: Garantie telefoons mag niet vervallen bij root of jailbreak
Tja, maar voordat je dat 'gewonnen' hebt kun je makkelijk een paar maanden verder zijn. En alhoewel dat niet zo'n ramp is, ga ik niet die hele tijd zonder telefoon zitten. Dus nadat ik het via social media had geprobeerd, heb ik het maar opgegeven...
Daar zit je fout. Je hoeft enkel een kwetsbare versie van Android te flashen, dit kan zonder de bootloader te unlocken. Daarna is met een exploit root te verkrijgen waarna je een custom recovery kunt installeren en r/w toegang tot /system hebt. Van daaruit kun je prerooted TWRP-flashable ROMs draaien, zoals de nieuwe 5.1.1 ROMs van Sony (die overigens zelf prima te prerooten zijn) of CyanogenMod.

Bootloader unlock is al sinds jaar en dag mogelijk, waardoor je je custom recoveries gewoon kunt flashen, en daarin het root-appje van Chainfire of je nieuwe custom ROM. Wel klopt dat er weinig ontwikkeling is qua custom ROMs maar volgens mij heb je nog in ieder geval de aangepaste stock ROMs, een AOSP build, de Sony AOSP builds en CyanogenMod. Ook raak je inderdaad de camerafunctionaliteit kwijt. Die functionaliteit kun je wel terugzetten met je originele keys.

[Reactie gewijzigd door ikt op 2 november 2015 08:58]

Ik weet dat voor de sony Z t/m Z3 series je de functionaliteiten van de camera die je verliest bij een bootloader unlock terug kan krijgen, ook met custom roms!:
http://forum.xda-develope...ries-devices-drm-t2930672
Daarnaast is Sony een initiatief gestart om bootloaders te bieden met een recovery partitie.
De recovery partitie hebben ze bij de meeste toestellen er uit gehaald, iets wat het flashen van custom roms erg lastig maakt, er zijn wel omwegen gevonden met recovery op de boot partitie maar dit is niet ideaal.
Bij de Z1 Compact is de bootloader MET recovery reeds beschikbaar en ik verwacht dat dit bij nieuwere toestellen ook snel zal komen.

Al met al geeft Sony vaak aan dat ze developers het zo makkelijk mogelijk willen maken.
Daar zien we in de praktijk nog niet altijd wat van, maar hopelijk zet dit door en krijgen we een echte developer friendly fabrikant.
Kan iemand mij vertellen hoe de (partitie)indeling van de 32 GB in de Z5 Compact is?

Ik heb nu een HTC One X, ook met een 'geweldige' opslag van 32 GB. Dat is verdeeld in een systeempartitie van 7 GB en een opslag van 25 GB. Helaas is er door de slechte indeling maar ongeveer 1,5 GB vrij voor apps naast een OS van 5+ GB. Het aantal apps dat naar de opslag verplaatst kan worden is minimaal, dus mijn telefoon zit geregeld vol.

Is de indeling bij Sony handiger omdat hij wel uit te breiden valt met een SD-kaart?

Het lijkt me de ideale opvolger van mijn toestel. Ongeveer hetzelfde formaat scherm, groter hoeft van mij niet. Resolutie is prima en scheelt alleen maar in de accuduur.
Ik heb een galaxy S2 die precies hetzelfde probleem heeft. Heeft te maken met Android. Dit zie je vooral bij de wat oudere smartphones. Voor een betere uitleg kijk hier

Voor de Z5 compact heb je dus de volledige ruimte van het intern geheugen (min hetgene wat door het OS gebruikt wordt) beschikbaar.

Overigens, vanaf Android 6 kun je een externe SD kaart toevoegen die ook als intern geheugen kan werken. Je kan dan niet meer de SD kaart eruit halen en uitlezen. Je intern geheugen wordt dan als het ware uitgebreid, wat fijn kan zijn bij zware gebruikers van Whatsapp :). Whatsapp kan namelijk (nog) geen media opslaan op een externe SD kaart

edit: toevoeging nieuwe functionaliteit Android 6
edit2: verkeerde versie van Android genoemd

[Reactie gewijzigd door david-v op 3 november 2015 09:27]

Goede toevoeging. 1 Foutje echter. Het is vanaf Android 6.
Hoi David,
Thnx voor de info. Ik ben gisteren zelf ook even in de MM gaan kijken. Het is inderdaad 1 grote partitie. Hier op is 9,5 GB in gebruik voor het Android OS. Dan is er inderdaad meer dan genoeg ruimte beschikbaar.

Die SD uitbreiding van Android 6 had ik inderdaad ook gelezen. Daarbij ben ik dan weer erg benieuwd naar de snelheid.
Offtopic/Tip

Je kan met de app "360 security" enorm veel cached zooi van je toestel halen, daarmee help ik familie en vrienden vaak enorm zonder te moeten gaan Rooten etc. :-)
Ik vind het leuk dat Sony nog een klein high-end toestel maakt, ik snap echt niet waarom andere fabrikanten dit niet doen. Samsung heeft een giga assortiment aan telefoons, maar nee dit hebben ze dan weer niet. Oke ze hebben wel een klaptelefoon met high end specificaties en een klein scherm*, maar waarom dan geen normale kleine high-end telefoon? -_-

* = nieuws: Samsung brengt Android-klaptelefoon uit met Snapdragon 808-soc
Ik ben dit met je eens. Ik ben een zeer tevreden gebruiker van de S5 mini, wat een verademing, ligt lekker in de hand (grip), 4.5" en 720p (dus niet te groot en groot / goed genoeg om video's te kijken etc ). Naar mijn mening alles groter dan 4.5", en je komt niet meer met je duim over het hele scherm van de ene hoek naar de andere terwijl je hem vasthoudt, En dan ik heb geen grote handen of iets. Ik zie wel eens mensen typen op zon grote telefoon en dan denk ik waar ben je in hemelsnaam mee bezig dat kan toch nooit fijn typen.

Enige verbeterpunt is de software, helaas nog steeds geen lollipop (!), dit vind ik echt veel te lang duren voordat dit eens komt. En de processor /performance kan sneller, dit toestel komt dan wel weer in de buurt van wat ik zoek, maar het vierkante design staat me alleen niet zo aan.

Geen S6 mini en dadelijk ook geen S7 mini. Brengen ze dan toch nieuw high end compact toestel maar om een of andere reden met klap en nummerieke toetsen 8)7 Snappen ze dan gewoon echt niet dat er ook vraag is naar compacte high end toestellen?

[Reactie gewijzigd door Tijs0289 op 3 november 2015 00:46]

Ze hebben het geprobeerd met de Galaxy Alpha, een prachttoestel overigens. Helaas sloeg het niet aan en concludeerde Samsung dus dat ze terug moesten naar grotere telefoons.

Niet dat dat de reden was dat de Alpha niet slaagde, maargoed that's how it goes...
Ik had een Z1C en ben er niet echt over te spreken. Na een halfjaar had ik al problemen met de overbodige touch registraties en op een gegeven moment had het scherm last van allerlei artifacts. Aanspraak gemaakt op mijn garantie en het bleek dat het toestel licht gebogen is in mijn broekzak. Echter heb ik dat toestel nauwelijks in mijn achterzak gehad, altijd in mijn jas of broekzak. Dus snap niet hoe dat ding is gebogen. Bouwkwaliteit van de Z1C viel mij dus erg tegen hierdoor. Heel bizar, mijn iPhone had ik destijds mishandeld en werkt nog steeds terwijl de Z1C normaal behandeld heb en na 6 maanden de geest heeft gegeven. Ben dus ook heel huiverig om voor een Sony toestel te gaan aangezien mijn Z1C niet onder de garantie valt (want gebogen).

[Reactie gewijzigd door magnifor op 2 november 2015 10:05]

Zij kunnen toch nooit aantonen dat dat jouw schuld is?
Ze nemen foto's en constateren dat het toestel gebogen is. Teleplan (partij die de reparaties uitvoert) zegt doodleuk dat het gebruikersschade is en keurt het toestel af. Hier de foto's:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1223715/forum/Z1C_1.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1223715/forum/Z1C_2.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1223715/forum/Z1C_3.jpg
Dat ziet er niet echt goed uit.. Vraag me toch af of ze er zo makkelijk onderuit kunnen komen.
Ik dien een klacht in met mijn portemonnee namelijk twee keer bedenken of ik voor Sony toestel ga de volgende keer. In het begin was ik zeer tevreden over dit toestel want dat ding had werkelijk alles:

- Snelheid
- Waterbestendig en zelfs geschikt voor in het zwembad zolang je niet te diep en lang duikt
- Compact
- Camera
- Accuduur.

Maar problemen begonnen met overbodige touch registraties, denk aan het dialpad tijdens bellen. Daarna verschenen er artifacts op het scherm. Na een half jaar! Nu ben ik de beroerdste niet zolang dit maar fatsoenlijk wordt opgelost. Maar als het toestel na een halfjaar normaal gebruik de geest geeft en mij verteld wordt dat het gebruikersschade is doe ik er geen moeite voor. Volgende keer (en dat is om het 2 jaar) koop ik geen Sony toestel meer. Op het lange termijn heeft Sony verloren, niet ik.
Raar, ik had nergens last van met mijn Z1c. Paar keer laten vallen ook nog..
Ik krijg de kriebels van die "bouwkwaliteit". brrrr
De iPhone 6 lijkt opeens een stuk goedkoper. De iPhone is flink dunner en slechts ietjes langer.
Nee, is duidelijk groter en heeft maar 16GB opslag. Maakt het verschil nog 100 euro groter afgezien dat je die überhaupt niet eens met 32GB kan krijgen.
Dikte doet gegeven moment niet veel meer. Je vergeet dat in deze maten een klein verschil een groot verschil maakt.
http://www.phonearena.com...Phone-6s/phones/9611,9501

Edit: klik op view layered en je ziet helemaal goed het verschil.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 2 november 2015 12:13]

"Dikte doet gegeven moment niet veel meer. Je vergeet dat in deze maten een klein verschil een groot verschil maakt."
Verschil in dikte maakt op een gegeven moment niet meer uit, maar tegelijk zeg je dat een klein verschil wel degelijk een groot verschil maakt. Right. _/-\o_
Juich je altijd als je iets niet begrijpt 8)7
De rest schijnt het wel te begrijpen ;)

Rephrase speciaal voor je: als je over een grens heen (dunner dan..) gaat, is er geen verschil. Of zelfs al een nadeel van minder makkelijk oppakken/(te) kleine accu/kan buigen. Dat geldt uiteraard niet voor de buitenmaten. En via die link zie dat je goed het grote physieke verschil in buitenmaten met name het grote verschil in hoogte. Snappie nu ?

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 2 november 2015 14:37]

Ja ik begreep je prima, vond alleen grappig dat het eerste gedeelte van je zin in tegenstrijd was met het tweede gedeelte hoe je het aanvankelijk formuleerde. Anyway, moving on... ;)
Volgens mij is die ook nog sneller krom.
Otterbox "Titanium Tank" nodig.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True