Stevige uitdaging voor Turn10
Samengevat
Hoewel het concept van 'beginnen in langzame auto's en dan steeds snellere auto's verdienen' langzamerhand een baard begint te krijgen, voert Forza 6 het ijzersterk uit. De game combineert vertrouwde elementen, zoals een aanzienlijk wagenpark en prachtige graphics, met verbeterde Drivatar-prestaties en nieuwe features, waarvan de introductie van regenraces het indrukwekkendst is. Regen is niet nieuw voor racegames, maar niemand heeft het ooit beter neergezet dan Turn10 nu doet in Forza 6 en dat is bij de eerste confrontatie met een flinke plas al goed te merken. Los van een paar kleine minpuntjes is Forza Motorsport 6 een prachtige racegame, die veel meer dan Forza 5 laat zien waartoe de Xbox One in staat is.
Eindoordeel
Waar racegamefans met een PlayStation-console doorgaans jaren moeten wachten op een nieuwe release in de Gran Turismo-serie, hebben Xbox One-gamers het een stuk makkelijker. Microsoft en ontwikkelstudio Turn10 presteren het bijna jaarlijks om een Forza-game in de schappen te leggen, met de wat meer laid-back racegame Forza Horizon de laatste jaren als welkome afwisseling voor de traditionele Forza Motorsport-games. Dit jaar was het echter weer de beurt aan die 'klassieke' serie. En hoe: waar Forza 5 een voorzichtige eerste stap op de toen nog gloednieuwe Xbox One was, laat Forza 6 een stuk meer zien van de potentie van de game en van de console.
Forza Motorsport 6 is in alle opzichten een stap vooruit ten opzichte van Forza Motorsport 5. Dat is het resultaat van een ontwikkeling die volstrekt logisch is. Games die bij de introductie van een nieuwe console worden uitgegeven halen nooit alles uit de console wat erin zit. Dat Forza nog een flinke stap vooruit zou zetten was dus te verwachten. Dat Turn10 daarin ook is geslaagd, en vooral de manier waarop, verdient lof. Het is immers niet eenvoudig de stijgende lijn zes delen lang vast te houden.
Hoe serieus die uitdaging is, blijkt in de eerste paar uur. Wie nog even niet verder kijkt naar wat Forza 6 zoal te bieden heeft, maar meteen de carrièremodus in duikt, kan zich aanvankelijk best vervelen. Je krijgt een overzicht van je volledige carrièrepad en begint in een vrij langzame klasse. Op zich niet erg, want het is handig om het gevoel van het spel eerst in de vingers te krijgen, maar je hebt het al zo vaak gedaan. Dat je al snel zes events per kampioenschap moet afwerken, maakt het er niet beter op.
We verklappen alvast dat Forza Motorsport 6 dat gevoel na een paar uur vrij gemakkelijk weet te doorbreken, voornamelijk doordat het een flink aantal nieuwe onderdelen bevat. Wel ligt het gevaar op de loer dat gamers het gevoel krijgen 'weer zo'n game' te spelen, waarbij je plichtmatig races en kampioenschappen afwerkt om maar meer geld te verdienen, meer auto's te krijgen en uiteindelijk in echt snelle auto's te mogen rijden. Met dat concept is niet per se iets mis, maar origineel is het al lang niet meer. Dat maakt het des te belangrijker dat een racegame het gevoel van 'sleur' doorbreekt en daar slaagt Forza 6 gelukkig in.
Moeilijkheidsgraad en Drivatars
De veelzijdigheid van Forza 6 laat zich onmiddellijk zien in het hoofdmenu, waar je al direct verschillende kanten op kunt en waar de eerste verbeteringen duidelijk worden. Wil je de game meteen op zijn allerbest beleven, dan kun je elke auto in het spel 'lenen' en uitproberen, al staan er dan geen beloningen tegenover. Ook daaromheen zijn er diverse spelmodi, waarmee je in de meeste gevallen wél ervaringspunten verdient. Het belangrijkste onderdeel daarbij is natuurlijk de op de vorige pagina genoemde carrièremodus, waar je dus begint met relatief langzame auto's. Dat deel is nu eenmaal niet het spannendste deel van de game en zal het ook nooit worden.
Rijhulpen en simulatieniveau instellen
Forza 6 doet echter van alles om het tempo in het spel te houden, al is dat op de baan aanvankelijk ver te zoeken. Dat begint nog voordat je een meter hebt gereden met zeer vergaande instellingen, die effect hebben op de moeilijkheidsgraad. Je kunt allerlei opties voor rijhulpen en simulatie aan- of uitzetten, wat dan effect heeft op het aantal bonuscredits dat je per race verdient. Je begrijpt, hoe meer rijhulpen je uitzet en hoe hoger je het simulatieniveau zet, hoe meer bonus je verdient. Datzelfde geldt voor het verhogen van het niveau en de agressiviteit van de Drivatars om je heen.
/i/2000735159.jpeg?f=imagenormal)
Het gedrag van die Drivatars is trouwens aardig op de schop gegaan. Net als Forza Motorsport 5 en Forza Horizon 2 beschikt Forza 6 over ai-coureurs die de namen dragen van gamers uit je vriendenlijst en eventueel van andere Xbox Live-gebruikers. En net als in die games wordt hun rijgedrag losjes gebaseerd op het rijgedrag van de gamer wiens naam ze dragen. Meer dan in Forza 5 laten die Drivatars echt racegedrag zien, terwijl ze tegelijk wat minder totale brokkenpiloten zijn. Nog steeds word je in de eerste bocht van een race nog wel eens iets té enthousiast aan de kant gebeukt, maar over het algemeen gaat het prima. Het is vooral leuk om te zien dat de Drivatars fouten maken die je zelf, zeker als je een beginner bent, ook wel eens maakt. Denk aan een rempunt missen of een verkeerde lijn kiezen in een bochtencombinatie.
Dat alles kan jezelf overkomen, zeker als je de rijhulpen uitzet. Mede door die rijhulpen is het lastig om iets algemeens te zeggen over het rijgedrag van de auto's in Forza 6. Het aan- of uitzetten van traction control of stabiliteitshulp verandert natuurlijk een hoop. In grote lijnen speelt de game lekker weg en is het rijden goed te doen met de normale controller, al heb je voor de ultieme simulatieprestaties natuurlijk een stuurtje nodig. Die kanttekening valt bij negen van de tien racegames te plaatsen.
De overtreffende trap van racen tegen Drivatars is natuurlijk racen tegen echte tegenstanders en natuurlijk beschikt Forza 6 over een multiplayer-modus. Behalve de al bekende onderdelen biedt de multiplayer van deze versie online-leagues en een nieuwe spectactor-modus. De competities zullen een extra uitdaging zijn voor gamers die frequent Forza 6 spelen tegen een groep vrienden of bekenden, terwijl de spectator-modus het bijvoorbeeld minder vervelend maakt om te wachten op de finish van een race als je in de lobby klaarzit voor de volgende race.
Regen en Mods
Met de combinatie van competitievere ai-coureurs en het bonussysteem voor het verhogen van de moeilijkheidsgraad, duwt Turn10 gamers op een natuurlijke wijze naar een speelwijze die aardig in de buurt komt van racesimulatie. Zo zeer zelfs, dat af en toe de vergelijking met een veel meer simulatiegerichte game als Project Cars gemaakt kan worden. Of Forza 6 die vergelijking aankan valt te bezien, maar de game weet zeker een aardige rijuitdaging te bieden aan gamers die daarnaar op zoek zijn. Tegelijkertijd biedt het spel een prima rijervaring aan gamers die dat juist niet willen, maar die de mix tussen simulatie-elementen en arcade, zoals we die een beetje kennen van deze games, prima vinden.
Aquaplaning
Ook die gamers worden echter af en toe geconfronteerd met lastige elementen en dat bedoelen we in de meest positieve zin van het woord. Forza 6 introduceert namelijk nachtraces en regenraces in de serie, en vooral die laatste maken indruk. Dat begint al met de druppelvorming op de camera en op de ruiten van de auto's, maar het bereikt zijn hoogtepunt in de plasvorming die je tegenkomt. Knal maar eens in volle vaart zo'n plas in; Forza 6 biedt dan een ervaring die je nog niet eerder hebt meegemaakt in racegames. Zowel het geluid als het gevoel van het contact met het asfalt verliezen op het moment dat aquaplaning de controle overschaduwt, is indrukwekkend.
/i/2000735153.jpeg?f=imagenormal)
Het mooie van de regeneffecten is dat ze zowel audiovisueel als wat gameplay betreft zo sterk zijn. Er ontstaan overal plassen, zowel op de ideale lijn als daarbuiten. Een rempunt missen betekent in sommige gevallen dat je in een oceaan terechtkomt, terwijl je op andere punten soms beter even van de lijn kunt afwijken om een plas te ontwijken. Je kunt natuurlijk vol gas het water in duiken en hopen dat je er zonder kleerscheuren vanaf komt, maar dat blijft een gok. Hoe dan ook, spelen met water in Forza 6 is een van de leukste dingen in het spel en een van de grootste stappen vooruit in weersimulatie die we in lange tijd hebben gezien in racegames. Het enige nadeel? Lang niet alle banen en circuits hebben een regenvariant en dat beperkt de keuze voor liefhebbers van regenraces dus wel.
Mods
Voor wie in alles wat nu beschreven is nog niet genoeg uitdaging kan vinden, is er nog een extra vernieuwing die interessant kan zijn. Forza 6 beschikt over een Mod-systeem. Spelers kunnen packs met kaartjes kopen met in-game-credits, waarin allerlei bonussen, maar ook extra uitdagingen kunnen zitten. De Crew-kaartjes leveren je bijvoorbeeld vijf procent extra grip op of een andere speciale verbetering.
Zou het daarbij blijven, dan zouden we niet meteen de meerwaarde van de Mods zien, anders dan dat ze het spel makkelijker maken dan strikt noodzakelijk is. De meerwaarde van de Mods wordt echter gewaarborgd door de aanwezigheid van de Dare-kaarten. Dit zijn kaarten die de game juist nog wat moeilijker maken. Je levert in de regel iets van het prestatieniveau van je auto in, wat uiteraard hand in hand gaat met een hogere beloning aan de streep als het je alsnog lukt om de race te winnen. Spelen met de Mods is leuk, maar tegelijk is het fijn dat het niet verplicht is, aangezien niet iedereen de kunstmatige versterkingen of verzwakkingen zal waarderen.
Carrière fris houden
Alle tot nu toe behandelde elementen komen terug in de carrièremodus van Forza 6, dat de hoofdmodus blijft van het spel. We noemden al dat de beginfase niet het spectaculairste onderdeel is, maar er valt zeker doorheen te komen. Dat komt mede doordat Turn10 actief zijn best heeft gedaan om het tempo hoog te houden en variatie toe te voegen. Zo kun je per keer dat je een kampioenschap aangaat in een bepaalde categorie ook nog een keuze maken voor een type auto. Dat levert variatie op, want een sportieve hatchback rijdt natuurlijk anders dan een rallyauto.
Indy 500 en Top Gear
Mocht dat niet genoeg variatie opleveren, dan kun je je hart nog ophalen in allerlei special events. Eens in de zoveel tijd krijg je een uitnodiging voor een Showcase-event en dat kan van alles zijn. De ene keer mag je een stoeltje innemen tijdens de legendarische Indy 500 en een andere keer race je tegen de enige echte Stig op het circuit van autoprogramma Top Gear. De uitdagingen zijn divers en de moeite waard, en bieden je vaak de kans om in auto's te stappen die je zelf nog niet kunt betalen, terwijl het Turn10 ook de mogelijkheid geeft gamers af en toe weg te blazen met spectaculaire races. De eerste keer dat je de ovalen baan in Indianapolis over scheurt met snelheden van ruim boven de 300 kilometer per uur, vergeet je bijvoorbeeld niet snel meer.
/i/2000735163.jpeg?f=imagenormal)
Al deze events, dus de reguliere kampioenschappen en de Showcases, dragen bij aan je voortgang. Dat gaat op verschillende manieren, te beginnen met je vermogen. Dat werkt simpel; racen levert credits op en met credits kun je auto's kopen. Dan heb je een eigen level als coureur en dat stijgt op basis van ervaringspunten. Telkens wanneer je een level stijgt, mag je een 'bonus spin'-doen, waaruit dan altijd een bepaalde beloning komt. Dit systeem kennen we al van Forza Horizon 2, maar dat maakt niet echt uit; het blijft mogelijk om extra bonussen te krijgen in de vorm van nieuwe auto's, fikse bedragen aan credits of pakjes met Mod-kaarten erin. Ten slotte heb je een bepaalde band met elke fabrikant in het spel, wat eveneens wordt weergegeven door een niveau. Hoe meer je in één bepaald automerk rijdt, hoe sterker je band en hoe hoger de beloningen worden.
2017 Ford GT in de hoofdrol
Zo raas je al gauw de hele wereld over in allerlei verschillende auto's, die natuurlijk steeds sneller worden naarmate je verder komt in het spel. Forza Motorsport 6 kent een behoorlijke database aan racemonsters; in totaal telt het spel 480 auto's, die allemaal tot in het kleinste detail zijn nagemaakt. Daarin zit een te verwachten mix, uiteenlopend van auto's die je hier gewoon op straat ziet rijden tot de duurste en snelste bolides ter wereld, waaronder dus Indycars met licentie. De show wordt echter vooral gestolen door de 2017 Ford GT, die volgens de fabrikant zelf de auto met de beste 'kracht-gewichtverhouding' ter wereld gaat worden.
/i/2000735162.jpeg?f=imagenormal)
Anders dan veel andere supercars is de nieuwe Ford GT niet gericht op het behalen van de hoogste topsnelheden, maar op de snelste rondetijden op circuits. Ford neemt niet voor niets een raceversie van de auto mee naar de 24 Uur van Le Mans 2016. Forza 6 is de enige game waarin gamers daarin kunnen rijden. Sterker nog, de game lijkt zelfs de specs van het racemonster te hebben verklapt voordat Ford dat zelf heeft gedaan. Tenzij Turn10 een gokje heeft gewaagd, beschikt de 2017 Ford GT over een V6-motor die 630pk levert, terwijl de auto ongeveer 1310 kilogram weegt. Niet dat we ooit een racegame speciaal voor één auto zouden kopen, maar het is een leuke extra.
Afstellen en ontwerpen
Zo zijn er nog meer elementen die wij zien als leuke extra, maar die belangrijk kunnen zijn voor andere gamers. Zo valt er behoorlijk veel af te stellen aan auto's, mits de auto die je op dat moment bestuurt ook daadwerkelijk afstelbare onderdelen heeft natuurlijk. Daarnaast kunnen artiesten weer aan de slag met het maken van designs voor auto's. Zij uploaden die en jij ziet de populairste ontwerpen als je een nieuwe auto krijgt of koopt, waarna je een dergelijk ontwerp meteen op je eigen wagen kunt plakken. Leuk voor de designers die zien dat hun werk overal opduikt en leuk voor de racers die hun wagens zonder enige moeite een flitsend ontwerp kunnen aanmeten. Het geeft Forza Motorsport 6 de veelzijdigheid die we kennen van de Forza-serie en die Turn10 gelukkig nooit uit het oog is verloren.
Audiovisueel: mooi en 60fps
De aanwezigheid van een racemonster als de Ford GT en vele andere bekende supercars zou niet half zo indrukwekkend zijn als ze niet zo mooi in beeld werden gebracht. Forza Motorsport 6 brengt de serie ook visueel weer een stukje verder, al viel dat ons niet eens specifiek op door de modellen van de auto's. Die zijn goed, maar dat waren ze altijd al. De natuurgetrouwe weergave van de circuits, die weer nauwkeuriger zijn nagemaakt dan ooit, eist evenmin bovengemiddeld de aandacht op. Het zijn meer de kleine details die dat doen en de manier waarop de game al dat grafische geweld draait.
Probleemloos op 60fps
Die kleine details komen bijvoorbeeld terug naast de baan. Schamp je een stuk beton, dan klinkt en oogt dat heel anders dan wanneer je een kunststof muur of een bandenstapel meepakt. Dat laatste zorgt trouwens voor veel meer spektakel; de banden vliegen alle kanten op. Dat alles komt op zijn mooist samen in de regensituaties, waarbij auto's om je heen uitglijders maken, spinnen en in bandenstapels terechtkomen, terwijl regen op je ramen spat en je een deukjescollectie verzamelt waar je u tegen zegt.
Zeker op die momenten is het knap dat Forza Motorsport 6 probleemloos in 60 frames-per-seconde blijft draaien. Er zijn genoeg games die dat moeilijk vinden, zelfs zonder de grafische toeters en bellen die Forza 6 eraan toevoegt. Laten we trouwens vooral niet vergeten te vermelden dat het maximumaantal auto's in een race is opgeschroefd van 12 naar 24, wat een en ander ook weer indrukwekkender maakt.
/i/2000735167.jpeg?f=imagenormal)
Op het gebied van geluid combineert Forza 6 prima klinkende auto's met leuke commentaren van bekende autoliefhebbers. Zo komen onder anderen Richard Hammond en James May, bekend van Top Gear, aan het woord. Zij leiden dan bijvoorbeeld een speciale race in of geven inzicht in de autotypen waarin je gaat rijden. Die stukjes bieden enig vermaak, dat is beide heren wel toevertrouwd, en doen voortgangsschermen ongemerkt voorbijgaan.
Dan maar geen muziek
Er zijn echter kanttekeningen te plaatsen op het audiovisuele vlak. Zo draait de game buiten de races om vreemd genoeg op een lager aantal fps, wat een beetje vreemd oogt. Daarnaast is de soundtrack behoorlijk generiek en daaraan valt ook niets in te stellen. Sommige nummers zijn best aardig en niet eens vervelend tijdens het racen, maar aangezien je de vervelende nummers er niet uit kunt filteren, lijkt de muziek uitzetten een noodoplossing waar veel gamers voor zullen gaan en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Het is in een racegame wat ons betreft echter geen fataal minpunt, maar wel het benoemen waard.
Conclusie
Forza Motorsport 6 is in alle opzichten een stap vooruit ten opzichte van Forza Motorsport 5. Dat spel was een mooie binnenkomer op de toen net uitgebrachte Xbox One, maar Forza 6 laat zien dat er veel meer mogelijk is. De Drivatars racen een stuk 'menselijker', de grid is uitgebreid van 12 naar 24 auto's, de carrière komt door diverse vernieuwingen net wat frisser voor de dag en de regenraces zijn het spectaculairste wat we in lange tijd hebben gezien in racegames in het algemeen.
Forza 6 laat links en rechts wat kleine puntjes liggen. Zo is het jammer dat er relatief weinig banen met regen te spelen zijn en is de muziek soms aan de irritante kant. Ook ligt in de eerste paar uur van de carrière, ondanks alle elementen die dat moeten tegengaan, soms de verveling een beetje op de loer, doordat je overwegend met langzame auto's rijdt.
Eindoordeel