Door Jurian Ubachs

Redacteur

Assetto Corsa Preview

Pc-racegame goed op weg naar consoles

Voorlopige conclusie

De previewsessie leverde weinig nieuws op, anders dan dat Kunos Simulazioni heeft laten zien dat het er zeer waarschijnlijk in gaat slagen de prima spelervaring van de pc-versie over te zetten naar de consoles. Op de PlayStation 4 speelde Assetto Corsa in elk geval zoals je het zou verwachten van een simulatieracer. Wel hadden we graag uitgeprobeerd hoe het spel zich laat spelen met een controller, aangezien lang niet alle gamers beschikken over een stuurtje. Heb je dat stuurtje wel, dan lijkt er nu al weinig mis te kunnen gaan met de consoleversie van Assetto Corsa. Aankomende lente mag die versie laten zien of hij Project Cars als beste simulatieracegame voor consoles van de troon kan stoten.

Reacties (88)

Wijzig sortering
Grootste probleem van deze game is de multiplayer. Deze is gewoon slecht en mist de benodigde features om het tot een echte sim te maken.

- Wanneer je aan een online race deelneemt is het nog steeds niet mogelijk om de livery voor je auto te selecteren.

- Het is niet mogelijk om een formatieronde te doen in Assetto Corsa. Rollende starts zijn dus ook niet mogelijk.

- Driver swaps zijn niet mogelijk in AC, dus Endurance races zijn niet mogelijk.

-Geen safety car.

-Niet volledige flag rules en penalties, valse starts zijn niet mogelijk in AC.

-Pitstops zijn quick time events omdat je de opties voor een pitstop (hoeveel fuel, welke banden, schade repareren) niet in kunt stellen tijdens een race maar pas als je in de pits bent.

- Je kunt je setups niet versturen naar anderen, erg omslachtig om dat telkens buiten de game om te doen.

- In Assetto Corsa kun je niet in de regen rijden, en ook niet 's nachts.

- Instellingen kunnen alleen gewijzigd worden in het hoofdmenu, dus als je bijvoorbeeld iets aan de forcefeedback wilt veranderen moet je uit de server en terug naar het hoofdmenu.

En zo zijn er nog meer dingetjes. Het ergste van dit allemaal is dat de ontwikkelaar heeft aangegeven ook niet van plan te zijn de MP uit te breiden.
In plaats daarvan zijn ze liever bezig om DLC's uit te brengen met nieuwe auto's en tracks, alleen om geld op te brengen voor de consoleversie van de game. Dit maakt AC op dit moment niets meer dan een hotlap simulator. Voor serieus online racing moet je deze 'sim' echt links laten liggen. Ben echt teleurgesteld in de game.
Ik ben het vrijwel overal mee eens. Maar toch geef ik Kunos ook gelijk wanneer het om nacht en regen rijden gaat; De meeste mensen zullen dat of te moeilijk vinden, of een paar keer proberen en zullen dan alsnog op de servers te vinden zijn waar je 100% grip zal hebben met perfecte weersomstandigheden. Natuurlijk is het jammer dat het er niet in zit, maar tegelijkertijd is het voor de meeste mensen iets waar ze weinig tijd mee gaan besteden.

- Instellingen kunnen alleen gewijzigd worden in het hoofdmenu, dus als je bijvoorbeeld iets aan de forcefeedback wilt veranderen moet je uit de server en terug naar het hoofdmenu.

De forcefeedback kracht kan je dmv de plus en min op de numpad aanpassen per auto tijdens het rijden. Het klopt dat je de 'hoofd settings' alleen in de launcher kan aanpassen, maar met simracing stel je dat soort dingen 1 keer goed in en dan hoef je er niet meer aan te sleutelen. Iets wat in AC relatief makkelijk te doen is met maar 3 sliders (Kracht, Demping, Minimale Kracht)

Zelf denk ik dat Assetto Corsa op de consoles helemaal de grond in gereviewed word als hij in zijn huidige vorm gereleased word. Niet alleen de multiplayer komt flink te kort , maar ook de singleplayer stelt werkelijk niets voor terwijl de titel van het spel 'Assetto Corsa - Your Racing Simulator' is. Your Hotlap Simulator is een stuk accurater.

Achter de schermen zijn ook de problemen nog niet opgelost, maar wel is het zo dat de physics constant doorontwikkeld worden. Enkele weken geleden kon je nog sneller over het circuit racen door de camber van de auto maximaal op positief te zetten dan op een realistische setting, iets wat nu gehotfixed is door positieve camber gewoon minder grip te geven.

Verder las ik in het artikel dat de PC versie 2 betaalde DLC's had gekregen, maar ik heb er toch echt al voor 3 betaald ;)

TLDR; Assetto Corsa is wat mij betreft een hele goede instap sim. Het is vrij makkelijk om je stuurtje goed in te stellen en simpelweg te gaan rijden, maar na veel uurtjes 'gewoon rijden' zal je er toch achter komen dat er nog een boel features ontbreken.

[Reactie gewijzigd door kevz op 22 januari 2016 00:20]

Achter de schermen zijn ook de problemen nog niet opgelost, maar wel is het zo dat de physics constant door ontwikkeld worden. Enkele weken geleden kon je nog sneller over het circuit racen door de camber van de auto maximaal op positief te zetten dan op een realistische setting, iets wat nu gehotfixed is door positieve camber gewoon minder grip te geven.
Dat krijg je als je simpele dingen in lookup tables zet ipv daadwerkelijk de krachten te simuleren/berekenen.

Wat dat betreft is dat geen goed teken, want dat soort 'foutjes' wordt natuurlijk binnen de kortste keren misbruikt door 'aliens' om 10 seconden per rondje harder te rijden dan realistisch gezien mogelijk.

Maar goed, wat niet is kan nog komen, maar nu die voor consoles ook geschikt wordt gemaakt ben ik bang dat het niet veel zal verbeteren.
Op veel punten geef ik je gelijk, maar ik ben mogelijk wat biased want Assetto Corsa is gewoon een super game wat mij betreft. Heb er nu bijna 1000 uur inzitten. Wat betreft de MP races en rollende starts etc... vergeet natuurlijk niet dat als je in een league zit en georganiseerde race'jes rijdt er ineens van alles mogelijk is! Wij reden allemaal met onze livery en met rollende starts en heb aan een paar kampioenschapjes meegedaan bij een nederlands team. Allemaal met teamspeak kunnen communiceren tijdens de race en de game voelt ineens heel anders.
De tekortkoming van MP is er dus eigenlijk niet, alleen van de standaard public servers kan je natuurlijk niet veel verwachten! Deze zijn in elke racegame(sim) al een drama geweest. En toch moet ik zeggen regelmatig hele leuke racejes te hebben op public servers, er rijden zeker topcoureurs rond weer ik heel leuk mee heb geracet en ook fatsoenlijke gesprekken mee kan voeren. Maar ahum... ik doe dan ook vrijwel niets anders dan Assetto Corsa spelen. :)

Ik kan je probleem echter wel begrijpen, deze functies om op een wat serieusere manier te racen zit niet standaard in de gui van de game, hiervoor moet je zelf servers runnen en configuren. Maar dat is voor deze specieke groep (gedreven simracers met PC ervaring) geen enkel probleem! Vergeet dus niet dat er achter de schermen al kampioenschappen worden gehouden en dat achter al die servers die beschermd zijn met wachtwoorden een andere wereld voor je open gaat. Wie serieus wil races KAN serieus racen maar moet daar wel wat moeite voor doen... bijvoorbeeld aansluiten bij een team of league. Dit is de beste tijd van mijn leven op SIMracing gebied, dank je wel KUNOS :) En nu alleen nog een oculus rift en het liefst een beter stuurtje dan mijn g27...

Mijn vorige liefde was Live For Speed, en het heeft me lang geduurt een degelijke opvolger te vinden. Toen ik AC voor het eerst zag wist ik al dat dat em zou gaan worden. Wat een een zeer leuke bijzaak van AC is, dat het geweldig is om in te driften met AC, net als met LFS. Lui kunnen zo bijzonder goed tamdem driften in deze game, absurd. Ik bak er niet veel van, ben echt een tijdrijder, maar dit is tevens een van de meest boeiende zaken die AC te bieden heeft voor consoles. Mensen die de hele dag met een E30 rondjes aan het driften zijn is tamelijk groot. De modding communitie gaat ook helemaal loos op dit vlak. Check voor de grap TheSlapTrain eens op youtube voor wat AC drifting.
Het zou KUNOS marketingtechnisch niet misstaan om hier wat meer nadruk op te leggen. Ik weet zeker dat een groot deel van de consolegamers juist wild worden van driften, en dit is een groot onderdeel van AC. Overigens zit er standaard ook een drifttrack in AC en zijn er een paar auto's die met een drift setup worden meegeleverd. Deze tak van sport is groter in AC dan men denkt, maar er wordt vanuit KUNOS zeer weinig over gerept.

Tevens kan ik ook met een gerust hart stellen dat content voor mij helemaal niet zo belangrijk is, ik kan me gerust de hele dag vermaken met rondjes Nordschleife in een F40 bijvoorbeeld, zoals ik in het begin toen de game net uit was serieus twee weken alleen maar met een F40 op Mugello heb gereden, in mijn eentje. Om zo maar die auto onder controle te krijgen en mijn eigen tijd te verbeteren. Als dat al zo ontzettend leuk kan zijn... waarom moet er dan zoveel content zijn om het spel nuttig te maken in andermans ogen, dan ben je ook niet echt een liefhebber van dit soort titels. LFS had ook weinig contect, handje vol auto's, handje vol tracks en het bleef leuk. Waarom dan? omdat het gewoon geweldig voelt, dat is in mijn ogen het aller belangrijkste. EN als iemand het niet leuk vind om rondjes te rijden tot in perfectie, is dit gewoon niet de game voor zo iemand. Ik kan AC in elk geval aan iedereen aanraden die de hele dag wel wil besteden om de Nordschleife te leren kennen in een Toyota GT86. Het gedrag van deze auto en de perfecte representatie van de baan is gewoon een genot ansich. Dit is uiteraard mijn mening, maar ik merk ook op servers dat heel veel mensen die AC spelen er op dezelfde manier tegenaan kijken. Je ziet ze gerust de hele dag die ene baan oefenen, het maakt niet uit dat ik er een keer word afgedrukt door een minder goede rijder of die vervelende rammer die er een sport van maakt zoveel mogelijk mensen van de baan te duwen. Het blijft gewoon lache, het is soms al leuk om door alle chaos op de baan alsnog eerste te worden en alle hindernissen te ontwijken. AC is meer een sandbox in dat opzicht en iedereen speelt de game op zijn eigen manier. Maar zoals gezegd, ik kan er geen genoeg van krijgen. Hoe deze game op console zal zijn weet ik niet... mogelijk wordt AC toch wat lastig ontvangen in die community. Consolers zijn imho niet gewend aan een echte SIM titel en dat kan nog wel even schrikken zijn. Het bebruikersgemak en het opzetten van servers moet hoe dan ook veel makkelijker gemaakt worden voor console gebruikers. Het ontbreken van mods en de geweldige PC community is een gemis voor de conole versie. AC leeft vanwege de PC users, console versie zal vrees ik een bijzaak blijven, afgezaagde variant van de PC versie en zal daarom kwa content tekort schieten bij de concurrent en niet als interessant gezien worden of het blijkt uiteindelijk te moeilijk voor veel console-gamers waardoor er weinig gebruikers zijn en het spel doodbloed. Gelukkig is de PC wereld heel anders ;)

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 21 januari 2016 11:12]

Mooie reactie!

Ik ben het ook helemaal eens met je wat betreft rijervaring. Krijg altijd een grijns op mijn gezicht als ik in de 458 GT2 of FR3.5 wat rondjes doe. Daarom stip ik juist deze punten aan want in mijn ogen verdient de game een volledig uitgewerkte MP. Vind het gewoon jammer dat ze het hierbij laten. Ik ben al een tijdje actief in het simracen en kan me er gewoon aan ergeren dat je niet eens je setup naar iemand kan sturen om maar wat te noemen, dat is toch functionaliteit die ik al jaren gewend ben. Ik weet dat er kampioenschappen worden georganiseerd maar ik weet ook dat er leagues gestopt zijn met AC omdat de game gewoon niet genoeg tools bood. Dat is gewoon jammer. Want de rijervaring is zoals gezegd wel erg goed. Ik kan me voorstellen dat mijn reacties afkrakend overkomen, maar tis meer dat ik gewoon baal hoe het is gegaan met de game.

Wat betreft stuurtje, ik ben van een G25 (7 jaar gebruikt) naar een T300 RS gegaan, erg fijne upgrade!
"En zo zijn er nog meer dingetjes. Het ergste van dit allemaal is dat de ontwikkelaar heeft aangegeven ook niet van plan te zijn de MP uit te breiden.
In plaats daarvan zijn ze liever bezig om DLC's uit te brengen met nieuwe auto's en tracks, alleen om geld op te brengen voor de consoleversie van de game. Dit maakt AC op dit moment niets meer dan een hotlap simulator. Voor serieus online racing moet je deze 'sim' echt links laten liggen. Ben echt teleurgesteld in de game."

Hahahaha, grapjas.
Sorry hoor maar where the fuck did you get that intel?

Denk jij nu echt dat de codeurs van multiplayer bezig zijn met de physics & 3d models/tracks van DLC's?
Ik ben zelf zeer actief op de officiële forum van AC en praat regelmatig met de beta testers en andere personen en ik kan je met zekerheid zeggen dat ze MP niet zomaar links laten liggen. Er zijn al verdomd veel verbeteringen gebeurt.
Dat bepaalde zaken er niet inkomen kan ik hen ook perfect in volgen.
Dat er geen rolling starts zijn is spijtig maar ook wel weer goed sinds het grootste gedeelte van mensen die momenteel online speelt rijdt alsof het kleine kinderen zijn. Om dan broodnodige dev tijd te besteden aan features die misschien door 1-4% van de gebruikers zal gebruikt worden (zonder dat anderen daar last van hebben) is a waste of time & money.
Hetzelfde geldt overigens voor regen. Misschien zal dat in de toekomst er komen maar momenteel zijn er andere features & andere zaken die belangrijker zijn. Ook weer het gedeelte van die 1-4% geldt hier.

Over Night-time driving ben ik het met je eens, dat is een zeer spijtige zaak en zou ikzelf ook in AC willen zien (oh, goede oude GTR2 tijden) maar de graphics engine laat het gewoonweg niet toe. Er zou een complete rebuild moeten gebeuren van die engine en ook dat zou een waste of time & resources zijn. Vergeet niet dat Kunos nog altijd een bedrijf is dat winst wilt/moet maken (net zoals elk ander bedrijf)

Driver swaps? Hoe lang heeft iRacing (beste MP sim racer die er is) erover gedaan om dat erin te krijgen?

En over serieuze online racing. Ikzelf heb afgelopen maanden deelgenomen aan een league, en ik kan je zeggen dat dat echt wel goed was. Duidelijke regels, hard maar fair rijden, ik zou eens wat meer moeite doen want als je enkel op het negatieve gaat focussen dan is het niet moeilijk dat je alles slecht gaat vinden.
Nou check alleen de press release van afgelopen nieuwjaar maar.

http://www.assettocorsa.net/2015-and-beyond/

1.5 krijgt dan eindelijk een pitstop feature voor de singleplayer. Zo zo..
Ondertussen worden er in het artikel alvast even minstens 42(!) nieuwe auto's aangekondigd. Geen woord over de multiplayer, en of die ook nieuwe features krijgt.
Aangezien je zegt dat er 'al verdomd veel verbeteringen gebeurd zijn' hoor ik graag van je welke zaken er zoal zijn verbeterd in de afgelopen tijd en of ik iets van mijn lijstje kan wegstrepen.

Assetto Corsa: 2015 and Beyond

Hier geeft de developer aan dat ze niet van plan zijn om ervoor te zorgen dat je je livery kunt kiezen in een server omdat het 'een kleine feature is'. Een zin later geeft hij toe dat er vanaf het begin af aan verkeerde keuzes zijn gemaakt wat betreft de multiplayer. Het zal allemaal wel in de 1-4% categorie zitten, maar als je het optelt krijg je gewoon een kale multiplayer.

Ik zoek me nu ook stuk om de post waarin gewoon duidelijk wordt gezegd door Kunos dat er wat betreft features niks meer voor de MP verwacht hoeft te worden. Maar die kan ik nu natuurlijk niet meer vinden. Mocht ik m tegenkomen, dan post ik m alsnog. Ik focus me niet alleen op de negatieve zaken, ik geniet van de goede zaken, (de ontzettend fijne rijervaring) en ik erger me aan de slechte zaken.

[Reactie gewijzigd door Tom. C op 22 januari 2016 14:23]

+1Anoniem: 515714
@Tom. C20 januari 2016 17:20
Ik denk dat je de fout maakt door AC als rF2 concurrent te willen zien, terwijl AC naar mijn mening veel meer een Project Cars concurrent is.

Het probleem van rFactor (want ik neem aan dat dat jouw referentie is) is echter dat de content dusdanig onsamenhangend is dat vrijwel niemand interesse heeft in een openbare multiplayer race. Dat wordt duidelijker als je de SteamDB gegevens erbij pakt. Hoewel AC in features inderdaad tekort komt ten opzichte van rF2, heeft het wel de toegankelijkheid van Project Cars, die mij in staat stelt binnen 15 minuten een goede race te rijden, waar dit in rF2 niet mogelijk is omdat er gewoon geen gevulde server is. Daarnaast komen de physics van AC zeker richting het niveau van rFactor, en kan het hier zijn slag slaan ten opzichte van Project Cars.

Naar mijn mening klopt het dus niet dat je AC voor online racing links moet laten liggen. Het zijn vooral de features voor league racers (en dat is een behoorlijke niche binnen het simracen) die ontbreken, en waar rF2 weer een markt heeft.

Ik zie AC vooral als een minder buggy en realistischere Project Cars.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 515714 op 20 januari 2016 17:25]

Nou... Als de bovengenoemde punten wat betreft het online gedeelte van AC kloppen, dan laten ze toch wel een probleem :/

Ze zijn straks op de console een directe concurrent van pCARS. Nou is pCARS zeker niet perfect op de console (al werken ze nog steeds aan verbeteringen), maar als ik dit zo lees dan staat AC direct 100 punten achter. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van AC?

AC enkel voor de off-line features kopen is te mager. Iemand die een hoeveelheid tracks en vooral auto's zoals in Forza verwacht, die komt bedrogen uit (totaal ander type game). Iemand die wat serieuzer is wat betreft racen - en nu "veroordeeld" is tot pCARS - wilt ook graag serieus/fair/competitief online racen, omdat de AI nooit dezelfde mate van uitdaging kan geven. Maar op het online vlak blijkt AC dan weer serieuze steken te laten vallen.

Ik ben heel benieuwd wat het wordt, maar als ik dit zo lees dan denk ik dat ik het lekker bij pCARS houd op de console.
0Anoniem: 515714
@Rossi4622 januari 2016 20:12
Waarom staat AC 100 punten achter?
Het gebrek aan features kan gecompenseerd worden door de diepte van de physics, laser-scanned banen waaronder de Nordschleife, en de naar mijn mening betere geluiden die het spel biedt. Auto's in Forza en AC zijn niet te vergelijken op gebied van simulatiediepte.

Hoewel Project Cars een grote stap is ten opzichte van Shift 2, is het nooit helemaal goed gekomen met de besturing, naar mijn gevoel mis ik de feedback en scherpte die ik in AC en rF2 wel heb in mijn stuur. Op het gebied van features is het spel heel goed, met safetycars, regen, en een 24h klok, maar dan zijn er weer de bugs, zoals het spontaan opstijgen van de auto (https://www.youtube.com/watch?v=g04iFqwlFPw), en de AI is in de regen net zo snel als in droog weer.
Op het gebied van geluid is het een kwestie van voorkeur, maar heb ik in pCARS het gevoel alsof de motor op de bijrijderstoel staat.

AC heeft dus zijn eigen pluspunten, net zoals pCARS die heeft, en ik denk dat deze verschillen beide spellen interessant maakt, maar AC sluit meer op mijn wensen aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 515714 op 22 januari 2016 20:20]

Omdat AC, zoals eerder gesteld werd, online teveel features mist. Voor mij heeft het dan totaal geen toegevoegde waarde meer.

Natuurlijk is dit persoonlijk, maar het off-line racen doe ik nagenoeg nooit meer. Daar haal ik geen uitdaging meer uit. Ik heb met pCARS op de XB1 amper off-line gereden. On-line des te meer. Gelukkig vaak met een vaste groep, wat er voor zorgt dat iedereen fair met elkaar aan het strijden is. Dat is oneindig veel leuker dan tegen de AI of tegen klok rondjes rijden.
Ik kan begrijpen dat je AC meer als een PCars concurrent ziet, maar de vergelijking met rF2 is naar mijn mening volledig terecht. De developer doet zit zelf, de slogan van de game liegt er niet om en ook door de community werd de game bij de early access release gebombardeerd tot de heilige graal van het simracen. De beloftes van de developer zijn nooit waar gemaakt, net zoals bij PCars het geval is. Waarom zou de developer ook zoveel moeite steken in het laserscannen van de tracks terwijl het toch geen echte sim is?

Online is bij rF2 zeker niet toegankelijk, daarom zit ik bij GPVWC Simracing die allerlei mooie kampioenschappen organiseert. SteamDB raadplegen is in het geval van rF2 geen goede indicatie, er zitten nog heel veel mensen (zoals ik) de game via de losse launcher spelen omdat je online subscription niet meegaat als je naar Steam migrate. Daarnaast ondersteunde Steam tot voort kort geen verschillende builds van rF2, dit is nodig omdat sommige leagues vanwege bugs nog een tijdje op een oudere versie blijven zitten. Ik ben het wel volledig met je eens dat het triest gesteld is met rF2 wanneer je de serverlijst erbij pakt.

Om als laatste in te gaan op de features. Er missen features in AC die 'arcade' racers al jaren geleden gewoon implementeerden. Regen zat al in DTM Race Driver 2. Daarnaast wil de developer uitstralen dat AC de ultieme racing simulator is, dan is het gewoon lachwekkend als je kijkt wat er allemaal mist in de game.
En als je dan als 'arcade' racer aan de slag gaat met AC, dan zul je ook nog eens merken dat de AI nog niet bepaald top is. Nee, deze game is vooral leuk als je lekker in je eentje wilt scheuren met mooie auto's die goed aanvoelen op goed uitgewerkte tracks.
Ben het wel eens met je opsomming van punten van de verschillende sims. Heb zelf inmiddels mijn hart verpand aan Game Stock Car Extreme, dat ondanks de euhm, vrij basale graphics en suffe naam erg fijn rijdt :)
(Hoewel het natuurlijk altijd heel persoonlijk blijft welke sims je een klik mee voelt, maar wellicht is het een tip :) )
Jammer dat je na mijn verhaal niet verder komt dan deze simpele opmerking.
Probeer het eens met meer dan 7 woorden en wat argumentatie.

Voor de goede orde, ik gun alle developers het beste, ik wil graag dat AC gigantisch goed wordt. De realiteit is helaas dat er steeds meer sims worden uitgebracht maar de kwaliteit gewoon niet oke is.

rF2, complete sim, totaal niet toegankelijk voor het grote publiek.
iRacing, ontzettend toegankelijk en goed, ook ontzettend duur
AC, leuke gameplayervaring, maar na een tijdje ga je je ergeren aan alles wat er mist.
PCars, wederom beloftes die niet zijn waargemaakt, bugs die nooit zijn opgelost, met daarbij nog een head of studio die regelmatig een complete meltdown op de forums van PCars heeft.
Mensen die het outdated lijstje van ass0ciator overnemen verdienen in mijn ogen niet meer dan 7 woorden.

Zoals er op genoeg forums & blogs al geschreven is, heeft Kunos nooit gelogen over de content & features. De "missing features" zijn dingen die mensen verwachten en graag willen zien in AC. Wat overigens hun goed recht is, maar ga niet mensen als Hexagramme & Ass0ciator na lopen praten.

In de ogen van de developer is AC nagenoeg feature compleet. Als dit niet overeenkomt met jouw eisen, dan heb jij mooi pech. Gelukkig is er genoeg keuze aan andere sims.
Ik heb me helemaal niet bezig gehouden met het lijstje van deze troll. De personen die je noemt hebben totaal niks met mijn posts te maken. Dit zijn ook mijn eigen ervaringen met de game. Kijk voor de gein eens rond op het forum van Kunos, daar zijn veel meer klachten, sommige mensen zijn zelfs geband door developer omdat ze het niet eens zijn met de richting waarin deze game gaat.

Als ik pech heb, dan zijn er heel veel mensen die pech hebben, want zoals je zelf aangeeft zijn dit dingen die het publiek graag in AC wil zien. In feite zeg je dat Kunos schijt heeft aan hun userbase.
Kunos wil graag zoveel mogelijk exemplaren verkopen, dan zul je qua features op zijn minst een beetje in de buurt van je concurrenten moeten komen. Ze zijn nu alleen maar bezig om geld binnen te harken voor AC2, die hopelijk meer gaat bieden dan AC doet.
Niemand werd gebanned voor kritiek, er zijn mensen gebanned die ronduit liepen te trollen of zich gewoon als klootzakken gedroegen. (en dan heb ik het niet over Fonsecker, dat is weer een ander verhaal) Als jij een product ontwikkelde, en mensen op je forum zich zo gedroegen, zou je ze ook willen bannen. Dit gebeurd op elk forum, en niet alleen op die van Kunos. Waarschijnlijk weer iets wat je van hebt horen zeggen.

Kunos heeft geen schijt aan hun userbase. De userbase wilt gewoon features zien die Kunos zei van dag 1 niet te zullen includen. Dus niemand heeft schijt aan iemand, ze leveren gewoon wat ze beloofden since de EA.
Als ik een magnetron koop, dan kan ik ook niet klagen dat er bij thuiskomst geen oven functie opzit, dan had ik maar beter moeten lezen.
Als je iemand wilt beschuldigen van niet meegeleverde features, dan zul je bij SMS aan moeten kloppen.

Iedere developer wilt zoveel mogelijk exemplaren verkopen, Kunos niet anders. AC word gewoon nog doorontwikkeld, het is niet zo alsof ze de support hebben laten vallen en nu met de console release geld harken voor AC2. Buiten dat is AC de 1na best verkochte en gespeelde sim op steam, ik denk niet echt dat ze zich zorgen hoeven te maken over een paar zure users die lopen te zeuren om rijden in de regen oid.

[Reactie gewijzigd door JamoZ op 20 januari 2016 20:24]

' Waarschijnlijk weer iets wat je van hebt horen zeggen. '

Zeker, ik praat alleen maar anderen na immers.

Kunos heeft zelf toegegeven dat ze voor bepaalde features gewoon de tijd of budget niet hebben. Goed, je hebt dan inderdaad gelijk dat ze het niet hebben beloofd, stiekem beseffen ze dus wel degelijk dat sommige gewoon in de game hadden moeten zitten. Ze zeggen dus dat ze de game feature wise compleet vinden, maar stiekem weten ze wel beter.

AC wordt nog doorontwikkeld in de zin van content ja, qua features hoef je waarschijnlijk op niks te rekenen. Straks weer wat nieuwe auto's en een track releasen voor 15 euro.

Maar als jij tevreden bent met een 'Racing Simulator' waarin je je auto niet eens in de eerste versnelling kunt zetten voordat de groene vlag valt, waar pitstops zeer slecht zijn uitgewerkt en je je livery niet eens kunt kiezen dan snap ik dat je het nooit met mij eens zult worden.
"Maar als jij tevreden bent met een 'Racing Simulator' waarin je je auto niet eens in de eerste versnelling kunt zetten voordat de groene vlag valt, waar pitstops zeer slecht zijn uitgewerkt en je je livery niet eens kunt kiezen dan snap ik dat je het nooit met mij eens zult worden."

Ik ben tevreden met een sim die mij een ongeevenaarde rij ervaring biedt. Het zal mij inderdaad een worst wezen of ik een livery kan kiezen. Als je dat een kritiekpuntje vindt, dan valt er altijd wel wat te zeiken. Het kan me totaal niet schelen of ik nou een prachtige livery heb, of dat ik in een roze wagen met strontvlekken rij, ik hoef er niet naar te kijken.

Persoonlijk zou ik manual gears voor de starts & valse starts ook graag willen zien, maar eerlijk gezegd stoor ik me er totaal niet aan. Het zorgt in ieder geval dat het hele veld wegkomt en niet iedereen leaved na een drive trough.

AC is niet perfect, maar geen enkele sim is perfect. Ik kan van elke titel zo een enorme waslijst met minpunten opsommen. Maar waarom zou ik? Elke sim heeft ook zijn sterke kanten, en dat is ook de reden dat ik ze allemaal probeer te spelen.

En btw, zo groot is onze hobby niet. Dat constante gezeik op devs en mede racers zorgt er alleen maar voor dat mensen een negatief beeld krijgen van onze community. Eerlijk gezegd zou ik niet eens een nieuwe sim titel durven maken op het moment. Het lijkt wel alsof je niets goed kunt doen als dev.
Wij beheren een eigen League hebben de volgende punten wel:
  • Eigen skins, die uploaden wij op de server en assignen we die aan onze premium leden.
  • Safety car? Yes we can, die is er zeker te downloaden als mod en makkelijk in je server te brengen.
  • Pitstops is een standaard issue, die kan je wel verhelpen door een APP te downloaden en te installeren.
  • Je kunt je setups wel versturen via Ptracker, ook via een app.
Zo zijn er dus heel veel dingen die er niet standaard in AC zelf zitten, maar zeker wel in te brengen zijn door custom mods die modders maken. Dat maakt dit spel een zeer complete simulatie race game. Behalve dat driver swappen er nog steeds niet is.
Klopt, de modding community bij AC doet zeer verdienstelijk werk. Maar hoe zit dit straks op de consoles? Kan er gemod worden bij de consoleversie? Mods zouden een toevoeging moeten zijn voor de game, niet om de flaws van een game weg te poetsen. Ook omdat bij AC de gameupdates mods nog weleens stuk willen maken.
Even voor de goeie orde, echt SIM racen doe je niet op een console in mijn opinie. Desondanks dat Kunena een console versie maakt is dit prachtig voor de community op zich zelf. Maar de echte SIM community in het algemeen is op de pc markt te bevinden.

Ik heb zelf ook Forza op de XBone maar daar kan ik geen echte goeie community vinden die daar leagues etc. in organiseerd.

Ik vermoed ook niet dat een medig console gamer een echte server wil gaan modden voor zijn playstation 4 Assetto Corsa. Het zou de eerste game wezen op een console waar je dit allemaal kan aanpassen. Voor nu denk ik gewoon dat zij P2P zullen gaan werken zoals de meeste games op een console.
Ik ben het helemaal met je eens.
Ik heb geen asseto maar, mijn grootste probleem, met race sims is Pegi 3 leeftijd.
Vanaf 3 jaar? dus je rijd ook werkelijk met een stel blinde kinderen die jou echt niet zien als je naast ze rijd en bvb in een bocht zit.
Resultaat elke race vette crashes en je race verziekt.
Tenzij je in een groep rijd met een stel "Vrienden" dan gaat t aardig.

Ik hou het wel allemaal in de gaten maar ga eerst lezen op forums voor ik iets betaal.
Pcars is wel een mooi spel hoor, maarja toch 90 euro uitgegeven en ik speel t amper, ik ben net weer begonnen na de laatste 1.3gb patch
Asseto is nog minder naar mijn idee!
Age ratings hebben dan ook helemaal niks te maken met vanaf welke leeftijd je een game wel of niet kan spelen maar met de inhoud van de game (sex, drugs, geweld etc) en voor welke leeftijdsgroep die geschikt word geacht.
Volgens mij begrijp je de stelling niet helemaal, kinderen kunnen je vrije dag in het weekend goed verzieken. Door bvb al de mic open te laten staan, De engine geluiden en gillende kinderen aan je hoofd terwijl je een concentratiespel speelt.

Maar aan jou profielfoto te zien.... snap ik wel waarom je reageerde :-)
Ik begrijp prima wat je zegt alleen heeft dat helemaal niks met de pegi rating te maken.
Ik heb Assetto Corsa enkele uurtjes gespeeld op de PC, en had meteen door dat het niets voor mij is. Het is totaal niet vergelijkbaar met de echte races op TV, waar het continu spannend is, de coureurs onverwachte moves maken, elkaar inhalen, af en toe crashen, etc. Nee, daar is het totaal niet mee vergelijkbaar. Assetto Corsa is saai. Saai en voorspelbaar. De coureurs rijden over een vooraf bepaalde ideale lijn (allemaal in formatie netjes achter elkaar) en wijken nooit van die ideale lijn af. Zelden zie je een auto een andere auto inhalen. Helemaal nooit zie je een onverwachte manoeuvre van een AI-coureur. Tevens had ik het gevoel dat de AI-coureurs niet echt op mijn gedrag reageerden, ze bleven gewoon vrolijk over hun ideale lijn rijden, en trokken zich van mij weinig aan. Zo haalde ik een AI-auto enkele tientallen meters voor de bocht in, ging voor hem rijden, en ging vervolgens enkele meters voor het ideale punt op de rem. In andere race-games reageert de auto die achter je zit dan op jouw gedrag, en remt ook, en knalt niet vol op je in. In Assetto Corsa bleef de AI-auto vrolijk gas geven en remde helemaal niet, en knalde ongelooflijk hard van achteren op me in.

Project Cars vind ik een véél betere racegame. De AI in dat spel is veel realistischer en leuker. Ze rijden niet allemaal in formatie achter elkaar aan over de ideale lijn. Iedere auto neemt echt z'n eigen weg, maakt onverwachte manoeuvres, rijdt anders dan de andere auto's. De actie die ik hierboven beschreef heb ik ook meerdere malen in Project Cars geprobeerd, en iedere keer knalde de achterliggende auto niet vol op mij in. Meestal remde de auto mee, en bleef achter me. Soms koos de auto ervoor om me in te halen. Allemaal keuzes die een echt mens ook zou maken. Een mens maakt niet de keuze om maar niet te remmen en vol op iemand in te knallen.
Goede post. Dit is het punt dat ik al vaker heb geprobeerd te maken in diverse reviews: het verschil tussen een 'autorijsimulatie' en een 'racesimulatie/game'. Precies het punt dat jij maakt is wat mij tegen staat bij Gran Turismo: AI die als een treintje achter elkaar aan rijdt, zonder dat je echt inhaalacties of (unscripted) fouten ziet... saai, inderdaad.

Ik heb Assetto Corsa te weinig gespeeld om daar echt over te oordelen. Het rijdt prima, maar als er inderdaad geen sprake is van echt racen, zou dat wel zonde zijn ja.
Ik heb Assetto Corsa te weinig gespeeld om daar echt over te oordelen. Het rijdt prima, maar als er inderdaad geen sprake is van echt racen, zou dat wel zonde zijn ja.
Dat is dan een punt om goed in de gaten te houden voor de definitieve review. Deze "saaiheid" vinden sommige mensen prima, maar anderen ergeren zich eraan. In ieder geval iets wat onderzocht moet worden en in de review hoort te staan.
Gran Turismo vermeld dat overigens wel netjes op de verpakking - The Real Driving Simulator - maar je hebt natuurlijk wel gelijk: die eindeloze rollingstarts met optochten van bolides die je in mag halen maar totaal geen AI vertonen, met racen heeft dat weinig te maken. Wat dat betreft ben ik benieuwd of Polyphony naar Project Cars heeft gekeken. Sind vorige maand staat hier een PS4 met T300rs en Project Cars en wordt GT6 niet meer gespeeld, ook niet voor de Nordschleife. Wat een heerlijke game, alles off inclusief de hud en dan midden in het pak starten, dit zijn de racethrills die ik zocht sinds DTM3 op PS2.
Project Cars is voor jou misschien een betere racegame, maar die is ook wat meer arcade dan Asserto Corsa.
Als jij het leuk vind om tegen de computer te racen dan kun je beter Project Cars spelen idd. Als je het leuk vind om zo realistisch mogelijk te racen op circuits om een leuke rondetijd te halen, dan is Asserto Corsa de geschikte game.
Wil je online tegen anderen racen, dan zou ik Iracing adviseren.
vergeet niet dat de AI van AC ook constant in ontwikkeling is. Ik, en velen met mij zullen 100% eens zijn dat de AI in PC een van de slechtste is die we ooit hebben gezien. Zelfs AC doet het een stuk beter in dat opzicht. Zeker als het gaat om 100% moeilijkheidsgraad. AC is er inmiddels behoorlijk in geslaagd om net zo snel te zijn als mij op 100% en dan voelt het als een echte race. In PC zijn ze hoe dan ook veel te traag en maken er echt een potje van. Om het maar even niet over de Karts te hebben, damn dat was ernstig. Ik heb PC daarna eigenlijk nooit meer aangeraakt. Tevens speel ik niet veel tegen AI, maar als het dan ff moet omdat er verder niets is, is de huidige ervaring in AC veel beter. Probeer maar eens een GT3 race op Brands Hatch op 100% in AC, dat is behoorlijk competitief. Toegegeven, sommige bochten remmen ze iets te vroeg, maar ze letten inmiddels goed op waar je rijd en ze halen me ook in op punten waar ze eerst bang op de rem trapten.
Volgens mij is alleen de AI van RF1/2 echt goed te noemen, en volgens mij Game Stock Car Extreme (binnenkort Automobilista) is ook een erg goeie game als je veel tegen de AI wilt racen. AC beschouw ik echt als een game die je online moet doen, en dan het liefst aan leagues mee doen wil je een echte race ervaring hebben. Je moet dan echter wel goed mee kunnen komen tijdens een race. En dat is best wel een hoog niveau en zal voor veel beginnende simmers nog te zwaar zijn.

Check RF2 en Automobilista (GSCE) eens, of check eens wat filmpjes van Emptybox op youtube als je interesse hebt en wilt leren wat simracing op hoger niveau inhoudt. Hij heeft tevens wat reviews en update informatie vrij over alle SIM titels die we hier bespreken. Ik speel zelf alleen AC momenteel, maar toegegeven, er zijn titels die echt supergoed zijn als je met name tegen AI wilt racen en dit is goed te zien in zijn filmpjes.

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 21 januari 2016 11:58]

Heb laatst met de GT3 in pCars een extreem goede AI race gehad. Stond werkelijk te kijken hoe ze mij en elkaar inhaalden. Het verschilt enorm welke auto en baan combinatie je rijdt. Met openwheelers is het ronduit slecht, zonder damage uitgeschakeld haal je einde van de race niet. Maar de tintops doen het een stuk beter.
De AI van Game Stock Car extreme is idd zeer acceptabel (al heb ik weinig vergelijkingsmateriaal; speelde hiervoor voornamelijk LFS dat eigenlijk helemaal geen AI heeft, en heb AC en pCars te kort gespeeld voor een goede mening)

En Emptybox op youtube, idd een aanrader!
Ja iracing is ook goed maar het nadeel van game is dat hij erg duur is je blijft ervoor betalen :|
Nannini niet gezien bij Ronald Ash na diens naaistreek in '94?? :+

[Reactie gewijzigd door Alfa Novanta op 21 januari 2016 19:10]

Ik weet niet naar welke series jij kijkt maar in elke vorm van circuit races die ik kan bedenken rijden coureurs een ideale lijn en wijken daar alleen vanaf als het echt niet anders kan. De ideale lijn is nou eenmaal het snelste en aangezien iedereen die lijn rijdt ligt heb je daar ook het meeste grip. Van die lijn afwijken kost tijd en word eigenlijk alleen gedaan als er ingehaald kan worden.

Dat AI op jouw klapt als je veel te vroeg op je remmen gaat is ook niet zo vreemd. BV Verstappen VS Grosjean in Monaco vorig jaar. Volgens Verstappen ging Grosjean te vroeg op zijn remmen. Dat kan je doen als iemand 100 meter achter je rijd maar als iemand een paar meter achter je zit en verwacht dat jij op het ideale punt remt en niet 10 meter eerder dan is het niet vreemd dat je crashes krijgt.

Eigenlijk is de AI in AC dus misschien wel een stuk realistischer ;) Sowieso zal je in het echt in 99% van de gevallen een crash of inhaal actie zien als iemand veel te vroeg remt dus als in PJ de AI vaak ook langzamer rijd dan is dat ook niet al te realistisch.
Speel dit al sinds het begin op de PC, en ik heb ook en PS4 maar zie eigenlijk geen reden om hem daar ook voor te kopen. Of er moet een hele goede multiplayer komen voor de PS4.
Ook werken oudere stuurtjes zoals een G25 niet op de PS4 en wel nog op de PC.
Lijkt me dan ook eerder toegespitst op console-gamers zonder pc.
En met het schaarse aanbod dat momenteel voor current-gen consoles aanwezig is, is een extra racer van harte welkom :)
De doelgroep zal dan wellicht ook niet de groep zijn die hem nu al speelt op PC. Toch denk ik dat een goede racegame (mits goed geport) een toevoeging kan zijn aan de gamemarkt voor consoles, helemaal omdat zowel GranTurismo als Forza consolespecifiek zijn.
Mwah als er genoeg vrienden zijn die het kopen op de PS4 dan doe ik wel mee hoor :) Al is het maar om deze ontwikkelaar te spekken, want het blijft mijn favo racesim. Heb van de week ook het CPX basherboardje binnen gekregen dus ik kan nu de T500 incl.Fanatec pedaaltjes op de PS4 aansluiten :)
Het is een beetje een omweg, maar met GIMX heb je voor pak 'm beet twee tientjes je G25 of G27 omgebouwd naar een G29: http://blog.gimx.fr/

Met volledige force feedback en geen enorm grote deadzone zoals met andere plugjes.

Ik heb dit nu werkend via mijn laptop, maar ik ben bezig om er een gesloten systeem met raspberry pi van te maken.
Goed punt, ik heb ook nog een G25. Helemaal nog niet aan gedacht +++
Met racesims heb ik mij al sinds NFS2SE gefassineerd gekeken naar de bomen die in de maps staan. Hiermee is in de jaren weinig veranderd. Het zijn 2 dwars op elkaar staande plaatjes, die met de camera meedraaien. ondanks alle ontwikkelingen door de jaren heen is het nog steeds te moeilijk om bomen realistisch te renderen. Ik hoop dat dit nog eens veranderd.
Tja, waar gaat meer aandacht naartoe tijdens het spelen:

- Bomen die er goed uit zien als je stilstaat, maar die met 100+ km/u niet meer echt opvallen.
- Interieurs, handling, AI van de tegenstanders, lighting, physics etc.

Mooie bomen zijn wel het laatste waar je aan denkt als je met een verhitte race bezig bent.
Ik ben het deels met je eens. Het is ook het meest geopperde argument, natuurlijk zijn bomen (net als de horizon) ver bij de gamer vandaan. Toch bepalen ze heel veel. Denk aan de nieuwe GTA5 waar het beter is.

Je staat bij het racen ook wel eens (bijna) stil, moment bij chicanen, scherpe bochten, crashen, trollen, pitsstop, start. op deze momenten is het gewoon een beetje vreemd. Alsof het lijkt dat alle bomen je aan staan te kijken(omdat ze meedraaien).

[Reactie gewijzigd door tweakerrobin op 20 januari 2016 16:30]

Oh het is ook niet dat het niet KAN hoor, KUNOS is niet de beste als het gaat om grafische gimmicks en het optimaal benutten van shaders enzo. Hier hebben ze al meerdere malen laten weten dat de engine eigenlijk wat tekort schiet op bepaalde vlakken. Dit zijn geen doorwinternde AAA titel ontwikkelaars. Wat mij betreft hebben ze het nog heel netjes gedaan. Als ze nu in de huidige engine high detail 3d models voor bomen zouden gebruiken kunnen we met z'n alleen met 5 FPS gaan racen. Dit is gewoon niet haalbaar. Tevens is het dag/nacht een probleem, ze kunnen niet veel meer lichtbronnen hanteren binnen hun huidige engine, waardoor je dus niet kunt rijden met koplampen aan (lees koplampen die ook echt licht uitstralen, niet als nu in AC te zien is), en daarom werkt nachtrijden natuurlijk voor geen meter en is dit tot op heden niet geïmplementeerd. Het is wel belangrijk om te weten dat KUNOS maar klein is en we helaas geen superieur geoptimaliseerde graphics kunnen verwachten. En dit is DE reden waarom AC er niet zo mooi uitziet als ProjectCars, (hoewel ik AC gek genoeg mooier en echter vind lijken).

Dat de bomen er dan niet geweldig uitzien... ach, zoals gezegt het is een titel waar alle focus ligt op het rijden en het rijgedrag. Ik kan ook nogsteeds LFS spelen en zelfs dat vind ik er nu nog mooi uitzien. Maargoed de gemiddelde "GAMER" kijkt hier weer heel anders naar. Die kijkt en oordeelt met name, maar er bestaat nog meer dan alleen kijken met je ogen.

Ergens is het ook bijzonder knap dat een relatief klein bedrijf het zover schopt met een zeer gewaagde titel als een racesim (nou niet echt populair te noemen). Dat ze daarom vooral de focus hebben gelegd op het technische aspect en het grafisch iets te wensen overlaat is daarom voor de hand liggend. Ik ben tevens van mening dat Project Cars een enorme flop is omdat er veel te veel aandacht is besteed aan die uber-high-end graphics en het spel verder dus aanvoelt als een belachelijk slechte SIM-racer. Het is maar net wat je als ontwikkelaar belangrijk vind :P

[Reactie gewijzigd door BruT@LysT op 21 januari 2016 11:35]

Wat ik belangrijker vind en wat mij echt uit de ervaring kan halen zijn spoilers die niet omhoog komen boven bepaalde snelheden. Of spoilers die niet omhoog klappen bij het harde remmen, zoals ze wel in het echt doen. Nu ben ik niet bekend met dit specifieke spel, alleen zit het hier volgens mij wel goed getuige de screenshots. :)
De spoilers doen inderdaad allemaal wat ze moeten doen ;) ook DRS klapt je spoiler open zoals het hoort.
Niet moeilijk maar een verspilling van resources. Hoeveel zie jij van die bomen als je 150+ rijd? Mooie bomen is leuk in een game zoals witcher 3 waar je constant door het bos loopt maar niet in een racegame waar de bomen vaak toch een eind buiten de baan staan en waar je ook nog eens met hoge snelheid langs rijd.
Weet iemand ook of de auto's die in de console versies zitten naar de pc komen? Wil best graag met die FXX K rijden :D
Het zou mij niet verbazen als dat een Dreampack (DLC) wordt.
Kunos had aangegeven dat de PC en Console versies dezelfde content gaan krijgen. Wel zal de PC versie iets voor lopen geloof ik, mede door het tijdrovende proces van Microsoft en Sony om patches/updates/DLC's te releasen.
Weet iemand ook of de auto's die in de console versies zitten naar de pc komen? Wil best graag met die FXX K rijden :D
Ik vermoed dat dit een kwestie van tijd is. Het kan ook zijn dat men dit voorlopig als USP voor de console versie wil houden.
Alle wagens die op console zijn zullen ook op de PC beschikbaar zijn.
Als je een overzichtje wilt van alle auto's, check even deze spreadsheet die ik heb gemaakt voor op het officiële forum. Ik hou 'm ook up-to-date.
https://docs.google.com/s...3lLdj7Nw/edit?usp=sharing
In hoeverre is een standaard controller echt van belang? Ik denk dat de meesten die een dergelijk "spel" kopen, echt wel een stuurtje hebben. Dit wordt denk ik toch meer door hard core racers gekocht.
Valt heel erg mee; de hardcore racers op de Xbox (Forza, PGR vroeger) maar ook de racers in GranTurismo, lijken toch heel erg een voorkeur te hebben voor een controller. Blijft natuurlijk discutabel hoe dicht een console-racer kan komen bij een, van oorsprong, PC-racer met alle simulatie-physics.

Daarbij zijn de instapprijzen voor sommige stuurtjes absurd hoog, voor elk platform; heb ooit eens serieus nagedacht of ik op mijn One graag wilde investeren om mee te kunnen doen in de top-100 qua laptijden. Dan zou een Fanatec-setup een mooie start zijn maar nadat ik zag dat alleen de base (het stuk motor + force feedback) vanaf 350 Euro was, ben ik maar gestopt met dromen.
speel het zo dan met stuur en controller op pc.

met stuur racen is imo makelijker in assetto corsa maar met controller is het prima te doen, heb alleen met de controller veel meer assists nodig om de auto's onder controlle te houden (vooral de snellere beesten).
Heb het spel zelf nog nooit gespeeld, maar ik moet zeggen ik ben best impressed met de screenshots die ik zie!

Misschien toch wel de moeite waard om te kopen op de pc :3
Ik heb het idee dat de getoonde afbeeldingen niet helemaal overeenkomen met de werkelijkheid. Het asfalt ziet er op de afbeeldingen hier veel beter eruit dan dat het in-game is, zie bijvoorbeeld hier. Als het je meer om grafisch geweld te doen is, kun je misschen beter kijken naar Project CARS of even wachten op Project CARS 2, die intussen ook alweer in de maak is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 januari 2016 17:23]

Die post is van december 2013... inmiddels zijn we al vele updates verder en ziet het er in-game op mijn scherm het zelfde er uit als in de screenshots.
Hmmm... Dan moet ik ook maar eens gaan kijken dus. :)
Thanks, ik speel Project CARS al en kan niet wachten tot 2 uitkomt :3

Maar ik denk dat ik deze toch aan mijn race collectie toe ga voegen ;)

Wel bedankt voor de info!
Ik vraag me af of AC wel zo'n geschikt spel is voor de console? De kracht van AC zit 'm in de physics, welke beter zijn dan die van Project Cars. Maar, wat merk je nog van die physics als je met een controller speelt (het gros van de console spelers zal geen stuurtje hebben)? Ik speel alle race sims die nu op de PC beschikbaar zijn (AC,PC, rF2, RRRE, GSCE) en de 'fun factor' van AC tov de concurrentie is wat mij betreft het laagste als je tegen de AI rijdt en de carriere modus van Project Cars is veel uitgebreider. AC is echter nog steeds een erg goede sim racer en een ander sterk punt van de game zijn de mods en ondersteuning voor mods in de console versie van AC lijkt mij niet mogelijk. Dus juist de punten waar AC zich onderscheidt van Project Cars (de enige andere 'sim' concurrent op de console), kunnen niet worden benut op de console.
Wat is volgens jou de beste racesim op de pc?
Dat is een moeilijke vraag. Als ik kijk naar het 'sim' gehalte en dan met name de physics dan is dat waarschijnlijk rFactor 2 op korte afstand gevolgd door Assetto Corsa. Misschien is iRacing trouwens wel beter, maar die speel ik niet (vind het format niet leuk). rFactor 2 is de laatste tijd sterk verbeterd, maar ik mis een beetje goeie content qua auto's en tracks. Enduracers gaat binnenkort hun Endurance mod uitbrengen voor rFactor 2, dus qua auto's wordt het dan al een stukje beter. De Flat6 Series (Porsche) mod is alvast een voorproefje. :) Als ik kijk naar de 'fun factor' en daarbij niet teveel inleveren op het sim gehalte dan ga ik voor Project Cars. Ik heb me destijds ingekocht op het WMD project dus speel het al een paar jaartjes. Ik heb me wel verbaasd dat men de game al zo 'vroeg' releasde, omdat het nog vol met bugs zat. Maar ondanks de bugs, vind ik het nog steeds een beleving een race tegen de AI te doen waarbij de weersomstandigheden veranderen en het van licht naar donker wordt. Geen enkele andere racesim kan hieraan tippen op dit moment. Na Project Cars komt RaceRoom wat dit betreft op een 2e plek. Deze game heeft wat mij betreft ook de beste sound van alle games,

Verder, mocht je van rally racing houden, dan is Dirt Rally de absolute nummer 1. Eindelijk een rally game die het 'bejaarde' Richard Burns Rally overtreft.

Voor de toekomst ben ik wel benieuwd wat Automobilista (uitbreiding van Game Stockcar Extreme) gaat doen. Het is erg knap wat Reiza uit de rFactor 1 engine weet te persen.
Dat is een moeilijke vraag. Als ik kijk naar het 'sim' gehalte en dan met name de physics dan is dat waarschijnlijk rFactor 2 op korte afstand gevolgd door Assetto Corsa. Misschien is iRacing trouwens wel beter, maar die speel ik niet (vind het format niet leuk).
Qua physics? Live for Speed (dus niet Need for Speed)... Met kop, schouder, en volledige romp boven de rest uit. Grootste voordeel van LFS? ALLES wordt berekend. Er wordt niet 1 lookup table gebruikt om iets te simuleren. Dit betekent ook dat setups daadwerkelijk het gedrag van de auto beinvloeden zoals dat in het echt ook gebeurt.

Nadeel is dat het al meer dan 10 jaar in ontwikkeling is, en dat het eind nog niet in zicht is.

LFS is de enige sim waarbij ik in mijn eigen auto kan stappen, en exact hetzelfde kan laten gebeuren als wanneer ik diezelfde handeling in LFS doe. Geen enkele andere sim lukt dat. En het mooie is: Hij is vrij makkelijk om te rijden, maar naarmate je sneller gaat wordt het steeds moeilijker.
LFS inderdaad over het hoofd gezien, maar dat is ook al weer heel wat jaartjes geleden dat ik dat voor het laatst heb gespeeld. Ik ga 'm meteen weer eens proberen. :)
Niet om LFS te kort te doen ofzo, maar dat spel kan je gerust dood noemen. rFactor 2 staat wat mij betreft aan de top als het om physics en league racen gaat, met nog wat multiplayer activiteit ook (al moet je daar wel goed voor rond kijken)

Ik was zelf met AC begonnen als eerste serieuze sim, en alhoewel er nu steeds meer keuze is, vallen er toch een aantal sim games direct af voor mij. LFS is behoorlijk oud en zo traag in ontwikkeling die is bijna van de radar afgevallen. pCars was een fiasco dat meer om de graphics en content gaf ipv physics. rFactor 1 is natuurlijk al opzij gezet door rF2. iRacing kost een vermogen om mee te starten, maar loopt achter op rF2 kwa physics, al heeft het wel een geweldig multiplayer systeem. Stock Car Extreme doet het ook behoorlijk goed (gebaseerd op de rFactor 1 engine geloof ik), maar heeft ook gedateerde graphics en valt daardoor ietwat weg in populariteit, maar dat is wel één van de completere sims momenteel.

Opzich is er dus genoeg keuze. Voor mij was Assetto Corsa de nieuwste sim game vorig jaar op mee te starten. Graphics meer dan voldoende, redelijk geluid, heerlijke FFB die de laserscande tracks alleen maar leuker maken, en goede multiplayer activiteit. 800 uurtjes voornamelijk casual racen later, begon ik me wel meer en meer te vervelen door de matige multiplayer features (SP speel ik niet, maar is ook ronduit slecht te noemen)
rFactor 2 is er toen bij mij bijgekomen en daar mee ga ik dit jaar league races bij doen. Het nadeel van rF2 is dat je gewoon aan je lot word overgelaten om alles uit te zoeken, het is extreem gebruikers onvriendelijk. Dat maakt het ook dat het nooit veel publieke multiplayer activiteit zal krijgen en mensen zien dat en laten rF2 eerder links liggen (de matige graphics werken ook niet mee). Maar voor mensen die echt serieus competitief willen racen, kom je toch bij rF2 uit :)

Long story short: AC voor casual racen en hotlappen, rF2 voor hardcore leagueracen. De rest valt er een beetje tussenin of valt buiten de boot voor mij.
Dood is het niet, het ligt wel aan life-support.
De userbase is flink afgenomen dankzij de trage ontwikkelcycli die nu aangehouden worden...

Maar het ging hier puur om de physics van racesims, en dan staat LFS, nog steeds, hoe dood het ook moge zijn, fier bovenaan.

En wanneer S3 eindelijk (if ever) gereleased wordt springt ie net zo hard weer naar de top, want het is, was, en blijft voorlopig de meest realistische physicsengine van allemaal, en bijzonder toegankelijk voor simmers.

En, niet te vergeten, de VR support. Want dat soort dingen veroorzaakt ook de vertraging in releases. Nieuwe ontwikkelingen worden wel degelijk snel toegevoegd aan LFS. Het ziet er misschien niet net zo gelikt uit, maar dat is ook het doel van LFS niet. Het moet zo realistisch mogelijk rijden, en dat doet het.
Aangezien er voor de consoles en voor de PC allerlei mooie stuurtjes zijn, in budget van enkele honderden Euro's tot setups van een paar duizend Euro, is de "user input" op alle platformen relatief hetzelfde. Ik vraag me dan ook af of er een mogelijkheid is (of gaat komen) dat spelers op een One in een lobby terecht kunnen komen met spelers met een PC?

Mogelijk dat er dan wel het e.e.a. aan de netcode moet worden gesleuteld en/of een dedicated server-farm moet komen vanuit Kunos, om de proprietary kanalen van PSN & Live te omzeilen, maar juist race-games en turn-based games, lijken me ideaal om echt crossplay op te realiseren.
Ik denk dat het wel goed komt met de implementatie van de console, met de hulpmiddelen erbij moet het prima lukken om redelijke tijden neer te zetten. Wordt een mooi jaar voor Assetto Corsa gezien de vele (gratis) content die dit jaar toegevoegd zal worden, als we het mogen geloven komen er tientallen auto's en enkele tracks bij.

Ik moet wel zeggen dat ik het niet eens ben met de mening van de auteur:
"iteindelijk zijn de snelste, duurste, meest exclusieve auto's het leukst om mee te spelen, dat is in Assetto Corsa niet anders"

Dat is wel heel persoonlijk, en gezien de races die online gereden worden, ook zeker niet per definitie een afspiegeling van de community. Racen met normale productie auto's geeft een hele andere dynamiek en spanning, en rijden daarmee ook erg interessant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee