Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 146 reacties

Huawei timmert al flink wat jaren aan de weg in de Benelux en doet dat volgens een duidelijk plan: goed letten op de prijs-prestatieverhouding van toestellen. Daarom is de Chinese fabrikant vooral succesvol met zijn goedkopere toestellen. Toch brengt Huawei ook elk jaar een topmodel uit, al liggen de prijs en functionaliteit vaak net iets onder die van de topmodellen van andere grote merken. Dit jaar luistert dat topmodel naar de naam Huawei P8 en wij konden hem deze week tijdens de presentatie in Londen al aan de tand voelen.

Behuizing en design

Het eerste wat opvalt is de wijziging in design ten opzichte van de Huawei Ascend P7, zijn voorganger. Waar die telefoon gebruikmaakte van een zogeheten sandwich-ontwerp met glazen achterkant, vergelijkbaar met de Xperia-telefoons van Sony, heeft Huawei de P8 voorzien van een aluminium unibodybehuizing. Dat oogt een stuk mooier en luxueuzer en is daarnaast natuurlijk steviger. De aluminium behuizing is afgewerkt met schuine randjes en aan de bovenkant van de champagnekleurige versie die wij in handen kregen, is een witte strook geplaatst. De rand is verder voorzien van kleine plastic strookjes. Het design doet erg 'Apple meets HTC' aan, maar de uitvoering en afwerking vinden we prima.

Huawei P8Huawei P8Huawei P8Huawei P8

Op ons testexemplaar vinden we aan de rechterzijkant naast de gebruikelijke knoppen twee simkaartslots, waarvan eentje ook als micro-sd-kaartlezer kan worden ingezet. Of deze versie ook naar Nederland komt, is niet bekend. Tijdens de presentatie maakte Huawei duidelijk dat niet alle telecombedrijven warmlopen voor dualsim-telefoons en dat er voor hen ook een normale variant komt.

Beeldkwaliteit

De voorzijde van de telefoon bestaat voor een groot deel uit scherm, 78,3 procent zegt Huawei. Het gaat om een 5,2" groot ips-paneel van het Japanse JDI, met een resolutie van 1920x1080 pixels. De beeldkwaliteit is op het eerste gezicht prima, met goede kijkhoeken en een redelijk contrast. Of de kleurreproductie compleet in orde is, is op het oog moeilijk te zeggen, maar Huawei geeft gebruikers in ieder geval de optie om de kleurtemperatuur vanuit het instellingenmenu zelf aan te passen. Het bleek in de buitenlucht overigens moeilijk om het scherm goed af te lezen, wat erop duidt dat de maximale helderheid aan de lage kant is.

Huawei P8

Hardware

De P8 komt in een 16GB-variant met een Kirin 930-soc en een 64GB-variant met een Kirin 935-soc. Beide krijgen 3GB geheugen en een 2600mAh-accu. De chips zijn bijna identiek en bestaan uit vier normale Cortex A53-kernen op 1,5GHz en vier 'enhanced' A54-kernen op 2GHz. Wat er precies verbeterd is aan die tweede set weten we niet, maar waarschijnlijk zijn het noodzakelijke aanpassingen om de kloksnelheid wat te kunnen opdrijven. De acht kernen staan in een big.Little-opstelling, zodat afhankelijk van de processorbelasting kan worden geschakeld. Het enige verschil tussen de Kirin 930 en 935 is dat de 935 200MHz hoger geklokt is.

Hoewel de P8 dus niet beschikt over de snellere Cortex A57-kernen van bijvoorbeeld de One M9 of Galaxy S6, lijkt hij daar niet erg door gehinderd te worden. De interface draait namelijk snel en vloeiend, en voor normale zaken lijkt die Kirin-soc dus zeker zijn mannetje te staan.

Camera

Naast die Kirin-soc heeft de P8 nog wat andere chips, waaronder een nieuwe audio-dsp en een losse beeldprocessor van Altek, die volgens Huawei de kwaliteit van de foto's flink moet opkrikken. De fabrikant legde bij de presentatie veel nadruk op de camera van de P8, die enkele opvallende vernieuwingen kent. Zo gebruikt de 13-megapixelsensor geen normaal rgb-patroon, maar een rgbw-indeling. Omdat voor een van de subpixels dus geen kleurfilter zit, zouden foto's er bij weinig licht beter uit moeten zien. De camera wordt daarbij bijgestaan door de optische beeldstabilisatie.

Huawei P8

We hebben geen tests kunnen doen bij weinig licht; sterker nog, het was op de dag van de P8-presentatie prachtig weer, waardoor we de camera vooral in de volle zon hebben gebruikt. De foto's komen er dan prima uit, maar in dat soort lichtomstandigheden doen de meeste camera's het wel goed. We zullen dus meer tests moeten doen om te achterhalen welk verschil de rgbw-indeling in de praktijk maakt.

Huawei P8 testfoto'sHuawei P8 testfoto'sHuawei P8 testfoto'sHuawei P8 testfoto'sHuawei P8 testfoto'sHuawei P8 testfoto's

Software

De softwarezijde van de P8 is gebaseerd op Android 5.0, aangevuld met versie 3.1 van Huaweis EmotionUI. Die past behoorlijk wat zaken aan, waardoor de interface weinig wegheeft van stock Android. Zo is er net als op iOS geen app-drawer. Ook de camera-app, het Control Center-achtige snelmenu dat je kunt openen door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen en de zoekfunctie lijken bijna rechtstreeks gemodelleerd naar hun iOS-tegenhangers. We zijn dit wel gewend van bedrijven als Huawei, maar het zou hen sieren als ze voor dit soort dingen met eigen ontwerpen zouden komen.

De software bevat veel extra functionaliteit, al is niet alles even nuttig. Zo is het grappig dat je de wallpaper willekeurig kunt wijzigen door met de telefoon te schudden, maar dat is natuurlijk niet meer dan een gimmick. Handiger is dat je kunt instellen welke apps verbinding mogen maken met internet en welke op de achtergrond mogen blijven draaien als het scherm uitstaat. Die 'app firewall', zoals Huawei hem noemt, moet ervoor zorgen dat de telefoon minder snel leegloopt in stand-by.

Huawei P8 screenshotsHuawei P8 screenshotsHuawei P8 screenshotsHuawei P8 screenshotsHuawei P8 screenshotsHuawei P8 screenshots

Verder kan het toestel onderscheid maken tussen een vingertop en een knokkel. Wil je snel een deel van het scherm vastleggen? teken er dan een cirkel omheen met je knokkel en je kunt het plaatje meteen delen. En door twee keer met je knokkel op het scherm te tikken maak je een screenshot. Aanvankelijk vonden we dit ook nogal gimmicky, maar we kunnen ons voorstellen dat het in de praktijk best van pas kan komen.

Tot slot

De Huawei P8 lijkt een telefoon zoals we ze vaker zien bij Huawei: niet op alle vlakken even origineel, maar zonder grote minpunten en voor een redelijke prijs. De behuizing oogt en voelt high-end, de interface loopt soepel en de software bevat enkele handige features. Op de vragen of de 2600mAh-accu voldoende is om lange tijd te kunnen werken en of de rgbw-camerasensor echt betere plaatjes oplevert, hopen we op een later moment in een volledige review antwoord te geven.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (146)

Spreek je het nou uit als HU A WIJ of wa way ?
Deze discussie zie ik vaak terugkomen, en hier het antwoord wat ik kan geven na een paar jaar met Huawei geregeld gesproken te hebben.

Ze hebben zelf geen idee.

Er gaan drie uitspraken rond en alledrie worden ze gebruikt in Nederland.
De Nederlandse uitspraak: hoe-aa-wij
De Amerikaanse uitspraak: waa-wee
De Chinese uitspraak: gwa-wee

Huawei-medewerkers hoor ik diverse varianten gebruiken. Ik hou zelf de Nederlandse uitspraak aan. We zeggen immers ook ha-tee-cee en geen eetsj-tie-sie of iets Chinees ;)
Ik ben van mening dat een zichzelf serieus nemende journalist namen altijd uitspreekt zoals ze doen in de taal van herkomst, dus op z'n Chinees in dit geval.

Voorbeelden:
In het Spaans spreek je een 'v' uit als een 'b' of een als een 'w', afhankelijk van de streek.
Het is dus 'Balencia' en niet 'Valencia'.

Hetzelfde geldt voor namen van mensen. Bijvoorbeeld namen van voetballers.
Ronaldo is een Portugees en in het Portugees spreek je een 'o' aan het einde van een woord uit als een 'oe'. Het is dus niet 'Ronaldoo' maar wel 'Ronaldoe'.
Ik ben van mening dat een zichzelf serieus nemende journalist namen altijd uitspreekt zoals ze doen in de taal van herkomst, dus op z'n Chinees in dit geval.
Daar verschillen wij van mening. Ik ben van mening dat elke journalist dingen moet zeggen op een manier waarop zijn kijkers/luisteraars/lezers hem of haar begrijpen. De letters in de naam van Huawei matchen niet met de Chinese uitspraak gwa-wee. Ik vind het daarom heel terecht dat Huawei Nederland het in reclames houdt op Huawei, anders heb je een mismatch tussen de manier waarop mensen het 'lezen' en de manier waarop je het uitspreekt - en dat doet je bekendheid weinig goed, denk ik.
/ˈwɑːˌweɪ/ :P

Ik weet niet waar die G vandaan komt.
Die verwijst weer naar Tweakers.net als enige bron daarvoor. Maar goed, lekker boeiend, gelukkig zitten we op het Internet en kunnen we gewoon Huawei lezen :)
Niet de enige bron ;)

GSMinfo, Tweakers, Technieuws en Metro staan er als bronnen.
Die hebben het niet over 'gwa-wee'.
Elk chinees woord geschreven met ons alfabet word uitgesproken volgens de pinyin.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hanyu_pinyin

Hierin zie je dat de h uitgesproken word als he/gguh. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=EQAzioCGWdo

Eigenlijk is de h uit huawei ook niet zo'n harde g maar meer een klank die tussen onze h en g in zit.
/ˈwɑ/ spreek je uit als 'wa' in de Amerikaanse 'water'. Da's het mooie aan IPA, dat spreek je altijd hetzelfde uit, ipv vage transliteraties (niet dat pinyin dat is, overigens) :-)
probleem in wiki is dat de "a" is te lang, het moet samen "woe" en het niet "woe" het is geen je mond gaat open en niet rond
Vanuit een marketingstandpunt kan ik dat begrijpen, maar daar hoef je je als journalist niet achter te verbergen. Vanuit een journalistiek oogpunt hoor je volgens mij feiten en/of je opinie naar buiten te brengen, maar nooit onwaarheden.
Als Nederlandse medewerkers van het bedrijf de naam op die manier uitspreken dan is er natuurlijk niks mis mee om dat als journalist ook te doen.
@arnoudwokke

UIteraard, maar wel in het juiste taalgebruik. Dat is de taak van een journalist. Helder, duidelijk, begrijpelijk en in het juiste Nederlands of Fries zijn zegje doen of verwoordden wat de geinterviewde heeft gezegd. De rest is gewoon lulkoek!

[Reactie gewijzigd door Noordelijk op 16 april 2015 14:38]

Ik meen dat jij in één van de video reviews beide uitspraken hebt aangegeven. Weet alleen niet meer welk toestel het was.

Edit: Heb het nog even gegoogled en deze discussie komt inderdaad vaker naar voren. Eigenlijk ben ik wel blij dit niet iedere keer bij elke review van tweakers te lezen of horen. Zou nogal saai worden.

Ook lijkt het mij nogal raar als men in reviews het opeens zou gaan hebben over een telefoon van gwa wee. Die uitspraak hoor je nauwelijks en heb ik alleen nog gelezen. Ik zou dan ook niet direct aan huawei denken.

[Reactie gewijzigd door jhhest op 16 april 2015 20:13]

Mijn Portugese vrienden liggen ook altijd huilend in de bankjes als weer een buitenlander het heeft over de 'Doeroo-vallei' en daarbij de o en oe perfect omdraait (de Portugese uitspraak is 'Dooroe')

Over voetbal gesproken: waarschijnlijk wordt geen naam door journalisten in Nederland zo verhaspeld als Baire Muunsje, uweetwel die club uit het zuiden van Duitsland.
Je bedoelt net zoals de Duitsers dat doen met ac milan? Oftewel AC Mailand....
Ik weet niet hoe het zit bij journalistiek, maar in het algemeen is het protocol bij het uitspreken van buitenlandse naam dat je gewoon in je eigen taal leest, vooral als niet echt duidelijk is hoe je het uit moet spreken.

Uitspraak regels kunnen moeilijk zijn, in NL hebben we al een redelijk kennis van engels, zo engelse namen zijn geen probleem, maar andere talen is niet zo makkelijk.. Ik gebruik je eigen voorbeeld:

Valéncia, wel is waar dat in sommige regio's de V in het spaans komt iets tussen de nederlandse W en B, het is afhankelijk van waar, mensen in Valéncia zelf spreken de V meer als een W dan als een B.

Dan vergeet je de ci, wordt uitgesproken als een englse th.

In het geval van Ronaldo, in het portugees (braziliaans portugees in dat geval), is ook waar dat meestal een O in de einde wordt uitgesproken als een nederlandse oe, maar ook niet altijd, ben zelf Braziliaan en toevallig mijn naam begint met een R en eindigt met to, en er zijn gevallen waar mijn naam wordt uitgesproken met een O en niet met een OE, en de R van het begin is een zachte R, zo je krijgt zo iets als Honaldoe...


Zo om makkelijker voor mij en voor de andere te maken, bij het voorstellen, spreek ik mijn naam uit in het nederlands.

Long story short, er zijn gevallen dat het uitspreken van je naam in je eigen taal geaccepteerd is, vooral als de officiële uitspraak niet helemaal duidelijk is.
Je argument in die laatste zin klopt niet. We zeggen wel iPhone en Samsung in de uitspraak van de landen waar dit vandaan komt. We zeggen aaifoon ipv iefonuh en samsoeng ipv samsung. Dus Engels en Koreaans doen we wel, maar Chinees niet.
Nou alleen iPhone wordt op zn engels uitgesproken omdat de engelse taal ons beter ligt en bekend is.

Samsung wordt door iedereen toch uitgesproken als Samsoeng en niet op zn engels als semsong.

HTC, Sony wordt ook op zn nederlands uitgesproken en sommigen ook LG.
Wat dus feitelijk op z'n Koreaans is, wat is niet goed ligt en onbekend is. De reden is dus niet dat het Chinees o.i.d. is, maar dat het makkelijk uit te spreken is. Het had dus niks uitgemaakt of het nou Engels, Duits of Chinees was geweest. "hua" kunnen wij niet goed uitspreken, doe "soeng" in Samsung wel.
Nederland is uitzondering op die regel, Huawei medewerkers van Nederland weten het zelf ook niet zo goed wat ze ervan moeten maken in Nederland. Qua woord kom je inderdaad eerder op hoe-aa-wij :)
Ik lees HUAWEI niet als hoe aa wei
maar als HU A WEI
Ze hebben wel degelijk zelf een idee hoe ze het moeten uitspreken. Ik kwam zelfs dit filmpje tegen: http://www.androidcentral...ounce-huawei-official-way
Dat is dus een Amerikaans filmpje :)
Ik ga redelijk veel met chinezen om, zowel prive als zakelijk. En de meeste kijken heel zuur en pijnlijk bij de Nederlandse uitspraak.

Als het nou een zeer complexe naam was, dan misschien. Maar de correcte uitspraak van Huawei is prima uit te spreken voor Nederlanders.
Zolang ik een potentiele koper ben mag ik Hu A Wij uitspreken zoals ik dat wil. Het eerste belang bij deze Chinezen is volgens mij dat ze hun smartphones verkopen.

En Huawei is een prima smartphoontje die straks wel degelijk kans maakt om mijn volgende toestel te worden.
De discussie gaat over wat de correcte uitspraak is. Uiteraard mag jij de naam zo uitspreken als je wilt, dat is niet in frage.
haha helemaal juist maar mensen willen zo vaak hun reactie laten zien dat het niet eens meer relevant is.
De discussie hoort volgens mij te gaan over de nieuwe P8, en niet of het nu Huawei, WeiWei of Gawee is.

Beetje een non-issue als je het mij vraagt.
Als dat je mening is dan begrijp ik niet waarom je überhaupt op de uitspraak ingaat.
Waarom schrijf je het zelf niet even op, hoe je het moet uitspreken?
Ik heb zelfs gelezen dat Chinezen er zelf ook een verschillende uitspraak op nahouden. De klank van het eerste gedeelte wordt op verschillende plekken in China anders uitgesproken.
Ik hou zelf de Nederlandse uitspraak aan. We zeggen immers ook ha-tee-cee en geen eetsj-tie-sie of iets Chinees ;)
Dat is een gevaarlijke strategie met Chinees. Subtiele, voor ons nauwelijks hoorbare, fonetische verschillen kunnen een totaal andere betekenis geven aan een woord of zin. Voor je het weet scheld je iemand uit...
De reclames op TV gebruiken hoe-a-wij
Op reclames van hun zelf zeggen ze wel [Hu a wei], maar als je weet dat er verschillende uitspraken hebt, dan is het best nog wel verstaanbaar als je het iets anders uitspreekt.
Ik heb ook een keer een radio commercial gehoord met "huawei (waa-wee), a better way".

Ik zeg zelf altijd waa-wee, maar Arnoud heeft wel weer een goed punt met HTC. Maar het verschil met HTC is dat het om een afkorting gaat. Oorspronkelijke heette HTC High-Tech Computer Corporation.
Het grappige is dat LG wel door iedereen in het engels wordt uigesproken!

En we gaan Apple natuurlijk ook niet opeens op z'n Nederlands uitspreken.

[Reactie gewijzigd door Xof op 16 april 2015 13:40]

Het grappige is dat LG wel door iedereen in het engels wordt uigesproken!
Maar dat betekent ook Lucky Goldstar...
In nl zegt ook iedereen naaik tegen Nike terwijl de officiële Amerikaanse uitspraak naikie is.... (IPA: /ˈnaɪki/)

En als je refereert aan de Griekse godin Nike of Nikè, dan is het zelfs niekee...
Dat, en El Gay als uitspraak geeft het merk wel wat meer flair, maar misschien niet helemaal zoals bedoeld. :D
oorspronkelijk stond er op HTC telefoons geen HTC maar allerhande labels van providers; het is pas later dat ze toestellen voor eigen naam zijn gaan maken en dat was eerst trouwens onder het label "Q-Tek"

de haam htc is pas jaren later verschenen op hun telefoons
In een Game Mania ben ik ook een keer belachelijk gemaakt omdat ik [stailus] zei in plaats van [stielus]. de verkoper deed net alsof hij me niet verstond
Wel grappig, aangezien iedereen die ik ken, die in de ICT werkt, toch ook echt de uitspraak doet als "stailus"..
Uiteindelijk is die Game Mania ook gesloten, waarschijnlijk omdat hij zo deed tegen iedere klant.
En Game Mania klinkt dan weer als gay-mania, daar ontkom je niet aan... probeer maar!
Wel, het grappige is dat velen die ik ken ( waaronder mijzelf ) LG echt wel uitspreken als " el gé ". Maar komt misschien omdat ik een Belg ben.

Nederlanders gebruiken heel veel Engelse woorden in hun spraak ( al is soms de reden waarom, mij niet duidelijk omdat er perfect Nederlandse woorden voor zijn ), en wij Belgen...minder. Wel gebruiken wij veel (leen)woorden uit het Frans, maar dat is niet onlogisch gezien 40% van de Belgen Frans spreken.
Ik woon in Nederland en ken niemand die LG op zijn Engels uitspreekt.
Wel voila, zo zie je maar dat "iedereen" heel relatief is.
Dinky-douw-mouw, alleen je schrijft Huawei volgens mij ;)
Net zoals Chinees voedsel zal zo'n toestel wel een nummer hebben om de uitspraak te vergemakkelijken.
een gordon "grap"?
Serieus 50 reacties met allemaal meningen en gedoe.

Kijk : https://www.youtube.com/huaweidevice bij 0.50 zeggen ze het merk.

*offtopic*
En wat betekend dit echt "Ik ga redelijk veel met chinezen om, zowel prive als zakelijk." 8)7
Elke week afhalen of thuisbezorgen denk ik......
Geen idee, ik denk hoe a wij
doe het in engels kom je het dichtst bij

je spreek het uit al <<whoa why>>
Google even ze hebben zelf voor ieder land een uitspraak filmpje online gezet
Nederlands;(Amsterdam)
http://youtu.be/E4QzBotQSAc

Amerikaans:(new york)
http://youtu.be/KGAqvpYLiGw

[Reactie gewijzigd door xbeam op 17 april 2015 07:27]

2012... Opmerkelijk, dat zinnetje in Wout's inleiding.
Huawei timmert al flink wat jaren aan de weg in de Benelux
Alle kritiek over het design opzijgeschoven; ik vind het een zeer fijn ontwerp. Dat vind ik ook van de iPhone. Probleem van iPhone is (voor mij persoonlijk) echter dat ze a. Erg prijzig zijn, b. iOS hebben, c. Geen dual sim hebben. Ben geen tegenstander van iPhone, vind het mooie apparaten maar die punten weerhouden me er van één te kopen.

Terug naar de P8, heb de conferentie gevolgd en direct een 64gb versie besteld. Dit omdat het dus óf een extra SIM is óf een microSD. Omdat ik de telefoon zowel zakelijk als privé gebruik heb ik dus de 64gb versie genomen. Wat ik wel jammer vind is dat ze bij de meeste kleuren de zwarte balk bovenaan de achterkant hebben, maakt het wat rommeliger. Had het liever nog meer minimalistisch gezien.

Ik ben ook benieuwd hoe de sensor presteert onder lage lichtomstandigheden, de foto's die ik hier heb gezien beloven in ieder geval veel goeds. Accuduur is ook iets om rekening mee te houden, voor een schermafmeting als deze kan dit nog weleens tricky worden.

P.S. Op verschillende sites kom ik ook tegen dat er zowel single als dualsim versies komen, maar op de conferentie is alleen gerept over de dualsim versie en dat lijkt mij een standaard voor de P8. Hoor graag van jullie of dit klopt.
Ga er maar vanuit dat de dual sim versie voor Azië is, het is daar gewoonlijk om 2 simkaarten in je toestel kunnen doen, 9 van de 10 toestellen hebben het daar.
Die versie heeft dan ook meteen een andere modem voor ondersteuning van bijvoorbeeld Chinese frequenties, die afwijken van de Europese standaard. Dat zal dan de variant met Europese 4G en sim + micro sd slot zijn.
Let op: dit is op basis van bijvoorbeeld hoe dit met de P7 zit, het is dus ook goed mogelijk dat de versie die hier uitkomt niet afwijkt en wel gewoon met simkaartslot + sd slot/simslot geleverd wordt.
Dat is niet per se waar. Mijn mate 7 heeft een micro sd/sim combinatie slot. Dus je hebt of een micro sd kaart of dual sim. Het is niet perfect maar dual sim functionaliteit is er wel gewoon.
Als jij een Ascend Mate 7 hebt met Dual SIM dan is het dus een Aziatische versie en geen Europese versie.

Bij de Europese versie kun je in het 2e slot alleen een SD-kaartje stoppen, niet een 2e SIM-kaart:
http://www.pdashop.nl/pro...87#product_specifications

De Aziatische versie heeft ook geen LTE op 800 MHz en de Europese versie wel.

Dus ik weet niet waar je de jouwe gekocht hebt, maar als je deze in Nederland hebt gekocht en je hebt wel Dual SIM dan is het grijze import geweest.

[Reactie gewijzigd door FlowDesign op 16 april 2015 15:24]

Je hebt het toch echt fout, ook de nederlandse versie is gewoon dual sim of sim + SD. Ik heb hem namelijk bij coolblue gekocht, PDA shop dus. En het is geen grijze import, aangezien er een nederlandse handleiding bij zat. Ook de sticker die op de telefoon zaten en de dubbele functie van het 2e slot aangaven was keurig in het nederlandse.

Het andere model heeft geen ondersteuning voor 800mhz LTE dus die kan het sowieso niet eens zijn.

Edit: ik heb de sd/sim tray er uit gehaald, hij heeft gewoon 2 kanten. Ik heb nu 4G+ (CA) wat betekend dat ik zowel over 800mhz en 1800mhz LTE heb. Ik heb dus per definitie het europesche model aangezien de andere geen 800mhz heeft en ik CA nooit aan had kunnen zetten op het KPN netwerk.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 16 april 2015 17:05]

Dat is toch wel heel erg bijzonder. Ik heb namelijk net voordat het toestel in Duitsland te koop was nota bene aan Huawei Duitsland gevraagd of de versie die ze in Europa verkopen Dual SIM zou hebben of niet. Daarop kreeg ik het antwoord dat ie Single SIM is.

Als je bij de specificaties kijkt bij Coolblue dan staat er ook een rood kruisje bij Dual SIM. Hetzelfde verhaal op de Duitse Conrad site.
Nu ben ik in de war :P

Heb je ook al eens een SIM-kaart in dat 2e slot gedaan en getest of het ook echt werkt? Misschien is die tray wel hetzelfde maar is het toch uitgeschakeld?
Ik ben nu wel erg benieuwd :)
Ik heb op het moment geen extra sim kaart bij de hand maar ik ga het morgen even testen. Want hoe kan Huawei dat nou zeggen. Ik kan maar 2 varianten vinden waarvan 1 de Nederlandse banden niet eens ondersteunt. Dus het is per definitie die andere...
Hier nog iemand benieuwd.
Heb ook met Huawei gemaild, en zij zeggen het volgende (netjes in het Nederlands en binnen 3 uur tijd) op mijn vraag "I've purchased a Huawei P8 64GB Gold. Because I'm using the phone for my business ánd for my private life I need dual sim. Is this version I bought dual sim as well (microSD needs to be changed for sim)?" :

"Bedankt voor het contact zoeken met onze klantenservice. De P8 is een dualsim-telefoon, maar het tweede simkaartslot is tegelijkertijd een micro SD kaart-slot. Wie dus twee simkaarten in het toestel doet, kan het geheugen niet uitbreiden.

Met vriendelijke groet,
Team Huawei Customer Care"


Heb ze nogmaals om uitsluitsel gevraagd of het ook echt overal dual sim is wat de klok slaat gezien de geruchten die er rond gaan. Krijg hopelijk morgen een reactie. Ben benieuwd!

[Reactie gewijzigd door boss-20 op 17 april 2015 08:17]

Ik heb Coolbue gemaild met de vraag of ze nu een single of dual sim versie van de P8 aanbieden. Antwoord:
Bedankt voor uw interesse in Coolblue! Wij leveren de Huawei P8 met één simkaartslot, ik moet u daar dus in teleurstellen. Tijdens een presentatie in Londen is verteld, door Huawei zelf, dat nog niet duidelijk is of de dualsim versie ook naar Nederland komt. Zo wel, zal dat over een maand of twee bekendgemaakt worden.
Ik wordt er zo langzamerhand moe van dat hier zo geheimzinnig en onduidelijk over gedaan wordt. Zoals @Thekilldevilhil bijvoorbeeld aangeeft dat hij gewoon een dualsim heeft gekocht in NL en het volgens sommigen niet mogelijk is. Als de P8 niet in dual sim komt stuur ik hem wel weer terug en kijk ik wel weer verder, vind het gewoon belachelijk dat die telco's hier zoveel over te zeggen hebben terwijl ik gewoon een los toestel wil kopen.
MicroSD of SIM, nog nooit van gehoord.
Klinkt interessant.
Moesten ze activeren/inbouwen bij alle phones.
Ik heb zelf ook een werk en privé SIM. En momenteel de privé doorgeschakeld naar m'n werk.
Gezien het feit dat ik niet zoveel geheugen gebruik voor video en foto zou ik graag de MicroSD in m'n BlackBerry Passport verruilen voor een de privé SIM.
Ergens vanuit gaan en iets zeker weten zijn toch wel twee verschillende zaken. Zoals op de aankondiging dus al vermeld is er een focus op reizende mensen en hierbij heeft de CEO ook gemeld dat je dus makkelijk een extra simkaart erin kan doen ipv een microSD. Maar kan nergens feiten vinden anders dan wat er daar is gezegd. Vind het te gek voor woorden dat er zo naar de pijpen van de operators gedanst wordt, er zijn zoveel mensen met zowel een zakelijk als een privénummer maar ik zie nog steeds erg weinig dualsim telefoons.
Bestel je hem toch gewoon daar als je dual sim wil.
Lijkt me niet zo'n issue en met een beetje geluk is ie nog goedkoper ook. Wel even de basebands voor 4g in de gaten houden.

IPhone van mijn vrouwtje ook in Maleisië (laagste iprut prijzen wereldwijd) gekocht aangezien we toch al daar waren. Scheelde 100¤ destijds op de 5c.
P.S. Op verschillende sites kom ik ook tegen dat er zowel single als dualsim versies komen, maar op de conferentie is alleen gerept over de dualsim versie en dat lijkt mij een standaard voor de P8. Hoor graag van jullie of dit klopt.
"Ga er maar vanuit dat het model wat in Nederland verkocht gaat worden single-sim is en alle gebruikte 3 en 4G banden ondersteund. Waarschijnlijk gaat de GRA_L09 hier verkocht worden. De GRA_UL00 is dual-sim maar ondersteund niet band 20 (800mhz) en ik acht de kans ook erg klein dat die hier verkocht gaat worden".

Wat ik opvallend vind is dat die direct al niet met de nieuwste versie van Android uitkomt. Hij krijgt 5.0 terwijl 5.1 al een tijdje op de markt is. Huawei was bij de voorganger de P7 ook al zeer laat met het geven van een update naar android 5. Dus dat voorspeld heel weinig goeds voor de toekomst.
Waar ik benieuwd naar ben is de GPU in deze versie, bij de P7 was dit nog al een heikel punt aangezien er dezelfde Mali 450 in zat als de Galaxy s2 een toen al zo'n 3 jaar oude chip. Hij was niet echt geschikt voor gaming.
De galaxy s2 bevat de mali 400 die in 2010 geintroduceerd is. De mali 450 is geintroduceerd in 2013 en is een factor 3 sneller. Verder heb je gelijk want de mali 450 was ook midrange toen de p7 uitkwam.

[Reactie gewijzigd door GOGOGOG op 16 april 2015 16:07]

Ik keek nog even naar de review op Tweakers dacht het toch zeker te weten:

''Een Galaxy S II uit 2011 heeft bijvoorbeeld een bijna gelijke Mali 400MP4. Nu is de 450 iets nieuwer en vermoedelijk sneller dan de 400, maar het is voor een redelijk dure telefoon anno 2014 toch echt verouderde hardware.''

reviews: Huawei Ascend P7: de ultieme selfie-telefoon

ARM announced a new version of its Mali GPU architecture. The new 450 MP model is positioned above the existing 400 MP product and promises twice the performance of that chip.

http://www.tomshardware.com/news/mali-450-gpu-arm,16059.html

Ik had het artikel van Tweakers nog in mijn hoofd, 2 keer sneller is toch wat meer dan
''iets nieuwer en vermoedelijk sneller dan de 400'' wat in de review staat, dat laat het toch vrij minimaal laten doen lijken. Maar inderdaad midrange al toen hij uitkwam.
Zelfde gold ook voor de P6. In het artikel van de aankondiging staat de GPu.
Prima toestel, jammer dat ze zowel in het design als de software wel erg bekende elementen van met name de Iphone overnemen. Zo kom je nooit van het 'China-namaak' imago af.
Verder is het gewoon een goede midranger, met als voordeel de camera, al weegt dat dan wel erg zwaar gezien de hogere prijs ten opzichte van andere midrange toestellen, want daar kun je m beter mee vergelijken dan met de toptoestellen.
Qua hardware heb je dan al veel meer aan bijvoorbeeld een OPO, voor veel minder geld.
Dit is wel een 64-bit CPU. Dat moet je niet vergeten. Er zijn sowieso nog niet echt benchmarks van deze CPU. En aangezien hij moet gaan concurreren met De HTC one M8 voor dat geld verwacht ik wel wat.
,aar het wordt vergeleken met de SD615, dat is een mid-range soc, en niet de high-end SD810. 64Bit of niet, dan kun je alsnog niet mee met de top.
Tja , dat komt door het gebruik van de A53 en A54 cores ipv de A57 cores. Maar benchmarks zijn er nog niet, dus laten we afwachten.
Zijn er wel. https://www.youtube.com/watch?v=bYBEErpRzJ4

51000 maar liefst. Hij mag dus met gemak vergeleken worden met de 805 en niet de veel mindere 615.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 17 april 2015 14:59]

Leuk dat die chip 64-bit is, maar las laatst nog dat de ondersteuning van Android nog in de kinderschoenen staat. Als je software hebt die d'r niet optimaal gebruik van maakt stelt dat 64-bit natuurlijk ook weinig voor.
Dan heb je het mis, 64 bits is sinds versie 4 in ontwikkeling.
Veel verschil qua snelheid zal je niet merken, het is voor het grote deel om 4gb geheugen aan te spreken.
Ik heb het niet over de ontwikkeling, maar over de daadwerkelijke status van 64-bit. Iets kan jarenlang in ontwikkeling zijn, maar nog lang niet voltooid zijn. Android schijnt nog steeds niet echt geoptimaliseerd te zijn voor 64-bit, om over apps nog maar te zwijgen.

Anyway, ik heb dit niet zelf verzonnen. Las laatst nog een artikel op Neowin waarin een telefoonproduct aangaf dat 64-bit Android nog dusdanig in de kinderschoenen stond dat het nog relatief weinig verschil maakt t.o.v. de 32-bit versie. Die gasten zullen het wel weten lijkt me. ;)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 16 april 2015 14:31]

Of de kleurreproductie compleet in orde is, is op het oog moeilijk te zeggen,
Als het verschil van kleurreproductie voor het oog toch niet te achterhalen is, hoe belangrijk is het dan?
Omdat je het zo veel mogelijk wil objectiveren, zodat een derde weet wat hij kan verwachten (we zijn op tweakers).

Anders kun je net zo goed de benchmarks en accutests ook achterwege laten. Wie merkt er nu bijvoorbeeld het verschil tussen 6 uur films kijken of 6 uur en een kwartier films kijken.
Eens, we zijn op Tweakers, maar tot welke hoogte moet je het doortrekken? Kleurverschillen die niemand gaat zien, is het dan leuk als 'weetje'?

Ik vind dat een groot verschil met accutests, er zijn wel degelijk grotere verschillen dan een kwartiertje met films kijken. Pas als het kleurverschil zo groot is geworden dat dit merkbaar is voor het oog lijkt me dat relevant worden.
Punt is dat als je een kleurtest uitvoert je de uitslag nog niet weet.
De relevantie van het verschil weet je dan ook pas na de test.
Het is toch wat, als we (Wout Funnekotter) gaan vinden dat ¤500 a ¤600 hele redelijke prijzen zijn.

Sorry maar ik vind het een berg geld, en NIET hele redelijke prijzen, al helemaal als hij een STUK trager is (de GPU) dan de Samsung Galaxy S5 of Samsung Galaxy S6 of HTC One (M8) of HTC One (M9) en ga maar zo door.

En ik koop ook geen telefoon meer sinds jaren die duurder zijn dan +/- ¤350, dan koop ik liever een telefoon van 1 jaar oud of eentje zo als de HUAWEI Honor 6 plus of OnePlus One.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 16 april 2015 21:45]

¤499 een redelijke prijs voor zo'n telefoon?
Ik vind het meer een midrange model, zo even gauw naar de specs kijkend...
De specs zijn high-end. De processor haalt bv 51000 in antutu. Niet bepaald midrange, me dunkt.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 16 april 2015 22:58]

Als het vergelijkbaar zou zijn met de snapdragon 615...
Die is al beschikbaar in telefoons van ~¤200
Daar klopt natuurlijk helemaal niks van, aangezien de kirin 930 bijna het dubbele haalt in bv Antutu. De Kirin 930 staat eerder gelijk aan de qualcomm 805 die zo'n 50000 haalt in Antutu. Misinformatie dus.

[Reactie gewijzigd door g1de0n op 17 april 2015 14:57]

"Het bleek in de buitenlucht overigens moeilijk om het scherm goed af te lezen, wat erop duidt dat de maximale helderheid aan de lage kant is."

Dit is wel erg jammer, aangezien de directe concurrentie (waaronder de LG G3 en Galaxy S5) al betere schermen bieden voor een goedkopere of even dure prijs. Soms zijn de specs nog beter ook. :o
Die zwarte interface helpt natuurlijk al helemaal niet. Om goed leesbaar te zijn in fel zonlicht moet een interface een lichte achtergrond hebben: zwart weerspiegelt onvermijdelijk. Er zit overigens ook geen anti-reflectie coating op, zo te zien...
Ze maken mooie toestellen en meestal ook met een goede accuduur en een mooi scherm, maar de ondersteuning is verschrikkelijk. Bij de meeste toestellen kan je dan nog het argument gebruiken van 'ja gooi er een rom op van XDA' maar zelfs dat gaat meestal niet bij hen door de SoC.

Ze moeten hier echt iets aan doen. Vroeger waren Sony en LG ook zo maar sinds ze hun toestellen beter zijn gaan ondersteuning verkopen ze er steeds meer van en zie ik effectief ook steeds meer mensen met een toestel van deze merken.

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 16 april 2015 18:34]

Als ik de foto van het scherm zie in vol zonlicht, dan heb ik een ander idee van "een mooi scherm"..
Dit is eigenlijk een grap ivg met de Oneplus One.
Die heeft betere specs en is goedkoper....
Snap dit niet goed...
batterij is ook maar 2600Mah en geen 2K scherm of 4GB Ram?
250euro is ie waard voor mij...
Er zijn telefoons die 3x zo duur zijn als de OPO en niet 3x zo goed zijn. Maar wel tientallen keer meer verkocht worden. Wat wil dat zeggen? Dat prijs niet de belangrijkste factor is bij de aankoop van een smartphone.
Ik vind het ontwerp iets te strak vierkant. Zo vind ik de Sony telefoons ook niet lekker vast houden. Daarbuiten ziet ook het Huawei thema op de telefoon er te iPhone achtig uit. Niks mis mee, maar doe mij maar stock Android :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True