Het cameralandschap was nog nooit zo uitgebreid. Er zijn grote en kleine, simpele en uitgebreide, waterdichte en schokvaste camera's, en modellen met verwisselbare en vaste lenzen. Op deze pagina zie je een overzicht van soorten camera's die vandaag de dag te koop zijn en hun onderlinge verschillen.
/i/2000594613.jpeg?f=imagenormal)
Welke soorten camera's zijn er?
Camera's met vaste lens
We beginnen met camera's met een vaste lens, die doorgaans compactcamera's worden genoemd. We kunnen deze categorie als volgt onderverdelen:
- Standaardcompactcamera's
- Travelzooms - Compactcamera met een groot zoombereik
- Compactcamera's met een relatief grote sensor - 1 inch, mft, aps-c en fullframe
- Bridgecamera's - Uiterlijk van een spiegelreflex, zeer groot zoombereik
- Outdoorcamera's - Bestand tegen stof, vallen, vorst en water
- Smartphones - Redelijke camera, maar geen optische zoom
Bij de compactcamera's zien we meer en meer specialisatie, waardoor de 'standaard'-compactcamera uit beeld verdwijnt. Een logische ontwikkeling, want een gespecialiseerde camera kan zich beter onderscheiden van een smartphone, momenteel diens grootste concurrent.
Zo onderscheiden travelzooms en bridgecamera's zich met hun enorme zoombereik, waar een smartphone op geen enkele manier aan kan tippen. Daardoor kun je een onderwerp groot in beeld brengen, zelfs als je op flinke afstand staat. Een travelzoom is compact en past in een broekzak, terwijl een bridgecamera een stuk groter is, maar tegelijk beduidend meer optische zoom biedt. Deze ziet er meer uit als een spiegelreflex en laat zich op een vergelijkbare manier bedienen.
Een outdoorcamera is de ideale camera voor een avontuurlijke vakantie. Hij is bestand tegen vallen en kan onderwater gebruikt worden, soms tot wel achttien meter diep. Hij is dus geschikt om mee te snorkelen en te duiken op geringe diepte. Daarbij zijn dergelijke camera's goed bestand tegen extreme kou, stof en zand. Door hun robuuste behuizing zijn ze door kleine kinderen te gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de camera kapot is als hij valt. De lens van de camera steekt niet uit, maar zoomt intern. Als gevolg daarvan is het bereik wat minder groot dan dat van bijvoorbeeld travelzooms.
Een nieuwe categorie camera's die zeer populair is geworden, zijn compactcamera's met een grote sensor. Een gemiddelde compactcamera gebruikt een 1/2,3-inch-sensor. Een 1-inch-sensor is meer dan een factor vier groter en in veel camera's worden nog grotere formaten gebruikt, zoals aps-c of full frame. Een compactcamera met een aps-c- of fullframe-sensor biedt dezelfde beeldkwaliteit als een spiegelreflexcamera, maar hij is een stuk compacter. De keerzijde is wel dat het zoomvermogen beperkt is, want (meer) zoom zou een dergelijke camera een stuk groter maken. Vandaar dat het zoombereik bij dit type camera vaak beperkt is tot 3 à 4x optische zoom en er zijn ook camera's die helemaal niet kunnen zoomen. Lenzen wisselen is geen optie. Verderop in deze Koophulp gaan we dieper in op de voor- en nadelen van een grotere sensor.
Voorbeelden: Sony RX100 III, Panasonic Lumix LX100, Canon PowerShot G7 X
Camera's met verwisselbare lens
Naast camera's met een vaste lens zijn er ook camera's met een verwisselbare lens. Dit zijn spiegelreflexcamera's en systeemcamera's. Een spiegelreflex wordt ook wel een dslr genoemd en een systeemcamera ilc, milc of csc. Op basis van sensorformaat (zie achtergrondinformatie) zijn er de volgende soorten:
- Spiegelreflexcamera's met een fullframe-sensor (Canon, Nikon, Sony)
- Spiegelreflexcamera's met een aps-c-sensor (Canon, Nikon, Sony, Pentax)
- Systeemcamera's met een fullframe-sensor (Sony)
- Systeemcamera's met een aps-c-sensor (Sony, Canon, Samsung)
- Systeemcamera's met een-MicroFourThirds-sensor (Olympus, Panasonic)
- Systeemcamera's met een 1-inch-sensor (Nikon)
- Systeemcamera's met een 1/2,3-inch-sensor (Pentax)
Wat is het verschil?
Systeemcamera of spiegelreflexcamera
Het grootste algemene verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflex is het verschil in omvang. Dat komt vooral doordat een systeemcamera geen spiegel en prismahuis bevat, waardoor de body een stuk kleiner kan worden. De spiegel is niet meer nodig, omdat veel systeemcamera's automatisch scherpstellen via de gewone sensor in plaats van via een speciale autofocussensor, zoals een spiegelreflex doet.
Door de afwezigheid van een spiegel is een optische zoeker geen mogelijkheid meer. Systeemcamera's gebruiken daarom een elektronische zoeker, ofwel evf. De goedkopere systeemcamera's hebben helemaal geen zoeker en werken net zoals een compactcamera via de lcd.
De wat duurdere systeemcamera's zijn wel uitgerust met een elektronische zoeker en omdat deze, in tegenstelling tot een optische zoeker, niet aan een bepaalde locatie gebonden is, zit hij soms aan de linkerkant van de body. Dat heeft als voordeel dat je neus niet tegen het scherm aangedrukt zit. Een ander voordeel van een evf is dat je van te voren exact ziet hoe je foto eruit komt te zien en dat je allerlei digitale hulpmiddelen kunt gebruiken, zoals focus peaking voor handmatige scherpstelling. Tijdens het filmen kun je door de zoeker blijven kijken, terwijl je bij een dslr per se de lcd moet gebruiken.
De autofocus tijdens het filmen is bij systeemcamera's in de meeste gevallen beter op orde dan bij een spiegelreflex. Een algemeen minpunt van een evf is daarentegen dat deze stroom verbruikt.
Een algemeen nadeel van systeemcamera's is dat het aanbod van lenzen relatief beperkt is. Lenzen voor spiegelreflexcamera's worden al tientallen jaren geproduceerd, dus is er een enorm aanbod, zowel nieuw als tweedehands. Omdat de afstand tussen de lens en de sensor door het ontbreken van een spiegel anders is, moesten fabrikanten weer helemaal opnieuw beginnen met hun lenzenportfolio. Bovendien hebben vrijwel alle fabrikanten een eigen vatting, die niet compatibel is met die van andere merken. Panasonic en Olympus vormen hierop een uitzondering, met hun MicroFourThirds-camera's, waarvan de lenzen wel compatibel zijn. Vrijwel alle systeemcamerafabrikanten hebben zeer compacte kitlenzen ontwikkeld, waardoor de camera-lenscombinatie zeer compact is.
Zie het forum voor meer informatie over het verschil tussen een dslr en een systeemcamera, en eventueel aankoopadvies