Inleiding
Samengevat
De HTC One M9 is net als zijn voorganger een mooie 5"-smartphone, met een luxe behuizing, goede luidsprekers en vlot werkende software. Ten opzichte van de M8 krijg je 32GB opslag in plaats van 16GB, en via het micro-sd-slot valt dit nog uit te breiden. Hoewel het scherm even groot en scherp is als dat van zijn voorganger, is de beeldkwaliteit minder goed. Ook de accuduur van de M9 is minder, deels door de nieuwe Snapdragon 810-chip. De 20-megapixelcamera is beter dan het 4-megapixelmodel van zijn voorganger, maar maakt in vergelijking met andere high-end telefoons geen bijzondere foto's. Samen met de hoge prijs van 749 euro heeft dat tot gevolg dat de One M9 in onze ogen niet het succes is dat de M8 vorig jaar was.
Eindoordeel
Toen HTC de One M9 begin maart onthulde op het Mobile World Congress waren de reacties verdeeld. Het toestel, waarvan vrijwel alle specs en foto's al voor de officiële onthulling waren uitgelekt, bleek namelijk een evolutie ten opzichte van zijn voorganger en niet de revolutie waarop sommigen misschien hadden gehoopt. Die keuze van HTC is goed te begrijpen, want de HTC One M8 werd extreem goed ontvangen en had maar een klein aantal minpunten. Waarom alles omgooien als je ook specifiek die minpunten kunt aanpakken?
Van die minpunten was de 4-megapixelcamera, of Ultrapixel-camera, het belangrijkste. Het idee was dat die met zijn grote pixels uitstekende foto's zou opleveren, ten koste van wat resolutie, maar dat bleek in de praktijk niet zo te zijn. Bij de One M9 heeft HTC de Ultrapixel-camera vervangen door een 20-megapixelexemplaar van Toshiba. Die biedt meer resolutie, waardoor er veel meer ruimte is voor croppen, en moet bovendien een betere beeldkwaliteit opleveren. Aan de buitenkant heeft HTC vooral naar de details gekeken, met een andere knoppenlay-out, iets gewijzigde kleurstellingen en een ander randje.
Wij liepen in de afgelopen periode met deze verbeterde One rond om te kijken of HTC een heel goede telefoon nóg beter heeft gemaakt of dat het meer had moeten doen om ook in 2015 aan de top te blijven.
Update, maandag 23 maart: HTC heeft sinds de publicatie van deze review een software-update uitgebracht voor de One M9. Deze pakt onder andere het hitteprobleem dat wij ondervonden aan. We hebben de M9 opnieuw getest met deze firmware en de review op verschillende punten aangepast. Zo is de passage over warmteproductie gewijzigd en zijn alle benchmarkscores aangepast naar de resultaten die behaald zijn met deze nieuwe firmware. Volgens HTC zou de camera ook verbeterd moeten zijn, maar daar hebben we geen bewijs van kunnen vinden.
Behuizing: meer van hetzelfde
In de basis is het ontwerp van de HTC One M9 gelijk aan dat van zijn voorganger. De telefoon heeft een achterkant van aluminium, die schuin afloopt naar de randen van de telefoon, waardoor een bolling ontstaat. Dat maakt dat hij fijn in de hand ligt. Ten opzichte van de M8 is de telefoon iets kleiner, zowel in de hoogte als in de breedte. Hij is wel marginaal dikker. Het grootste verschil met de M8 is de afwerking van de zijkant. Bij de M8 liep de aluminium achterzijde door tot aan de schermrand, maar bij de M9 stopt hij halverwege, zodat je een opstaand randje krijgt. Die kleine verschillen merk je nauwelijks als je het toestel vasthebt.
De HTC One M9 en M8
Hoewel de telefoon wat compacter is dan zijn voorganger, oogt hij nog steeds groot. Dat komt ten eerste door de forse zwarte rand rondom het scherm en ten tweede doordat er boven en onder het scherm ruimte gereserveerd is voor de BoomSound-luidsprekers, die opnieuw erg goed klinken. Dat heeft tot gevolg dat slechts 68 procent van de voorkant uit scherm bestaat, waar dat bij een telefoon als de LG G3 maar liefst 76 procent is. Volgens HTC is al die ruimte rondom het scherm nodig, omdat dat de ruimte in de behuizing oplevert om alle componenten te huisvesten.
| HTC One M8 | HTC One M9 |
Schermformaat |
5" |
5" |
Lengte |
146,4mm |
144,6mm |
Breedte |
70,6mm |
69,7mm |
Dikte |
9,35mm |
9,61mm |
Gewicht |
160gram |
157gram |
Screen-to-bezel-ratio |
67% |
68% |
Niet alleen de vorm is net even anders, ook de kleuren zijn aangepast. HTC gebruikt nu een duotone-finish, wat betekent dat de zijkant van de telefoon een andere kleur heeft dan de achterkant. Bij de donkergrijze versie gaat het simpelweg om een tint grijs die nog iets donkerder is, maar de zilveren versie krijgt nu een gouden randje. Het effect van een contrasterende kleur is mooi, maar HTC neemt hier wel een gok; we kunnen ons voorstellen dat er mensen die zijn best een zilveren telefoon willen, maar niet op de gouden rand zitten te wachten.
Ook de knoppen zijn aangepast en daar zijn we blij mee. De volumeknop bestaat nu uit twee losse knopjes, wat we niet zozeer beter of slechter vinden dan de oude oplossing. De powerknop zit nu niet bovenop, maar rechts aan de zijkant en dat is wel een duidelijke verbetering. Bij een telefoon van dit formaat is die plek veel makkelijker te bereiken.
HTC heeft duidelijk voor een evolutionaire aanpak gekozen en gezien het succes van de One M8 is dat goed te begrijpen. We kunnen ons voorstellen dat mensen misschien wat nieuws hadden gewild en het ontwerp van de M9 voorspelbaar vinden, maar de M9 maakt dat ruimschoots goed met een ergonomie die stukken beter is dan bij veel andere telefoons.
Camera: een nieuwe 20-megapixelsensor
Na voor de M7 en M8 dezelfde 'Ultrapixel'-camera van 4 megapixel gebruikt te hebben, gooit HTC het met de M9 over een andere boeg. De resolutie van de camera is maar liefst vervijfvoudigd. De 20-megapixelcamera is opgebouwd rondom een sensor van Toshiba, met daarvoor een lens met een effectieve brandpuntsafstand van 27,8mm en een lichtsterkte van f/2.2. De sensor is 1/2.5" groot en de pixels hebben een afmeting van 1,12μm.
Daarmee doet de sensor wat lichtgevoeligheid betreft onder voor die in de One M8. Zo zijn de pixels kleiner en ook de lichtsterkte is bij het nieuwe model minder goed. Dat de pixels kleiner worden is logisch, maar het is jammer dat HTC daarnaast een minder lichtsterke lens gebruikt. Verder is het opmerkelijk dat de camera geen optische beeldstabilisatie heeft. Dat is toch een feature die in 2015 steeds meer gemeengoed wordt en die nota bene op de One M7 wel aanwezig was.
De camera-app
De camera-app lijkt sterk op die van de M8 en werkt vrijwel hetzelfde. Hij start vrij vlot op en werkt gemakkelijk. Scherpstellen gaat bij voldoende licht prima, maar bij minder licht doet de M9 wat onder voor recente toestellen.
/i/2000587175.png?f=imagenormal)
De app ondersteunt nu verschillende soorten modi. Die waren bij de M8 ook aanwezig, maar nieuw is de mogelijkheid voor HTC om op een later moment nieuwe modi als download aan te bieden. HTC werkt op dit moment bijvoorbeeld aan een professionele stand, waarin het mogelijk wordt om foto's in raw-formaat op te slaan, zodat je ze later op een computer beter kunt nabewerken zonder veel kwaliteitsverlies.
Vergeleken met de M8 en Note 4
We hebben de M9 in een fototest rechtstreeks vergeleken met de telefoon die hij moet opvolgen, de M8. Daarnaast hebben we er een Note 4 bijgepakt, omdat die op dit moment de mooiste smartphonekiekjes aflevert. Een telefoon als de M9 moet met zijn hoge prijs van 749 euro toch in staat zijn om beide andere telefoons te verslaan in een directe vergelijking. Binnen de galleries kun je nogmaals op de foto's klikken om ze compleet ingezoomd te zien en de details te bekijken.
Voor de eerste foto zijn we naar de jachthaven in de buurt van het Tweakers-kantoor gegaan. Deze scène geeft mooi weer hoe goed de lichtmeting zijn werk doet, en de vele touwen en kabels laten goed zien hoeveel detail de camera's kunnen vastleggen. De M8 is daarin het slechtst, wat gezien zijn resolutie niet gek is. De M9 doet het dus beter, maar vergeleken met de Note 4 oogt het beeld van de M9 heel soft. Kijk bijvoorbeeld naar de achtersteven van de White Star links van het midden. Bij de Note 4 is die naam duidelijk te lezen, terwijl dat bij de M9 niet zo is.
Verder is als je inzoomt goed te zien dat de foto van de M9 aan de rechterzijde wazig is. Eerst dachten we aan vuil op de lens, maar nadat we de lens schoongemaakt hadden en de foto's opnieuw maakten, bleef de rechterkant wazig. We zijn het probleem op verschillende foto's tegengekomen, maar eigenlijk alleen als het scherpstelpunt ver weg lag. Bij close-ups speelt het niet op. Dat doet ons vermoeden dat de fout in een van de lenselementen en het focusmechaniek zit.
We hopen en denken dat dit een probleem van dit specifieke exemplaar is, want we kunnen ons niet voorstellen dat een dergelijk probleem door de kwaliteitstests zou komen als het wijdverspreid zou zijn.
Op de tweede foto, genomen in de hal van ons kantoor, is goed te zien dat de M9 een grotere brandpuntsafstand heeft dan de M8 en dus iets minder in beeld krijgt. Ingezoomd valt opnieuw op dat de M9 meer detail weet vast te leggen dan de M8, maar ook dat hij achterblijft bij de Note 4 en dat de rechterrand van de foto blurry is. Dat valt goed te zien bij het hondenhok in de rechterhoek.
Tot slot hebben we een kiekje gemaakt in de parkeergarage, waar weinig licht voorhanden is. Hier weet de One M8 met zijn Ultrapixel goed voor de dag te komen. Dankzij de grote pixels en lichtsterke lens blijft de iso-waarde redelijk laag en daarmee ook de ruis. In plaats van de iso 320 van de One M8 wijkt de One M9 uit naar iso 640, waardoor hij agressievere ruisreductie moet toepassen. Dat is duidelijk te zien in de vorm van artefacten. De Note 4 kan dankzij zijn optische beeldstabilisatie de sluiter langer open laten staan en weet veel detail vast te leggen.
Op basis van deze foto's, en natuurlijk nog vele andere foto's die we gemaakt hebben, zijn we niet onder de indruk van de camera van de M9. Bij goed licht vangt hij meer detail dan de M8, maar met soms onscherpte aan de rechterkant. Bij weinig licht leidt agressieve ruisreductie tot een gebrek aan detail. Van een high-end telefoon die veel geld moet kosten verwachten we beter.
De camera aan de voorkant
HTC heeft de Ultrapixel-camera van de M7 en M8 niet opgegeven, hij zit alleen op een andere plek: vooraan, voor videobellen en het maken van selfies. Dat is geen gek idee, selfies worden vaak gemaakt tijdens uitgaan of op andere plekken met slecht licht en dan kan de lichtgevoeligheid van de Ultrapixel-camera goed van pas komen.
Vergelijking van selfies tussen de One M8 en One M9
De frontcam van de M9 vangt in de praktijk inderdaad meer licht dan die van de M8. Daarnaast is er minder ruis en meer detail aanwezig in de foto's. Een goede zet dus van HTC.
Galerij met foto's gemaakt met de One M9
Onder de motorkap: de 64bit-Snapdragon 810
Met de HTC One M9 hebben we voor het eerst een telefoon met een Snapdragon 810-soc op de redactie. Deze is gekoppeld aan 3GB snel ddr4-geheugen en er is 32GB opslaggeheugen ingebouwd, waarvan ongeveer 22GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dankzij het micro-sd-slot kun je deze capaciteit nog flink uitbreiden, waardoor maar weinig mensen tegen opslagproblemen zullen aanlopen. Op draadloos vlak is er ondersteuning voor wifi ac, bluetooth 4.1 en nfc.
De Snapdragon 810 is Qualcomms nieuwste high-end chip, die om verschillende redenen interessant is. Niet alleen is het de eerste 64bit-chip van het bedrijf, ook is Qualcomm na jarenlang gebruik van zijn eigen processorontwerp, Krait, overgestapt naar de Cortex-ontwerpen van ARM.
De Snapdragon 810 volgt de Snapdragon 801 op. Die chip zagen we vorig jaar onder andere in de HTC One M8, de Galaxy S5, de Xperia Z3 en de LG G3. De belangrijkste verschillen tussen de twee generaties zetten we hier op een rijtje.
| Snapdragon 801 | Snapdragon 810 |
Processor |
4x Qualcomm Krait @ 2,5GHz |
4x Cortex A53 @ 1,?GHz
4x Cortex A57 @ 2,?GHz
|
Architectuur |
32bit-ARMv7 |
64bit-ARMv8 |
Gpu |
Adreno 330 @ 578MHz |
Adreno 430 @ 600MHz |
Geheugen |
dualchannel-lpddr3 (max 14,9GB/s) |
dualchannel-lpddr4 (max 25,6GB/s) |
Video |
h264-recording/h265-playback |
h265-recording & -playback |
Camera |
tot 21 megapixel |
tot 55 megapixel |
Procedé |
28nm bij TSMC |
20nm bij TSMC |
Het grootste verschil is dus dat Qualcomm is afgestapt van zijn zelfontworpen Krait-kernen en nu het standaard-Cortex-ontwerp van ARM gebruikt. Krait ging al lange tijd mee en de rek was er blijkbaar uit. De reden waarom Qualcomm ooit voor een eigen ontwerp koos, is dat de fabrikant van mening is dat dit beter zou presteren dan de standaard-Cortex-ontwerpen van ARM. Qualcomm werkt aan een opvolger van Krait, maar die laat nog even op zich wachten. In de tussentijd kon het bedrijf dus niet anders dan uitwijken naar ARM's Cortex-ontwerp.
Omdat de Cortex A57-kernen redelijk wat stroom vreten, adviseert ARM om te ze bundelen met een quadcore-cluster Cortex A53-kernen, die zuiniger zijn. Dat heeft Qualcomm dan ook gedaan. De A53-kernen kunnen het lichte werk opvangen, terwijl de A57-kernen er zijn voor het zware werk. ARM noemt dat een big.Little-opstelling, maar het gaat hier wel om een moderne variant. Bij de eerste implementatie konden de cores niet individueel, maar enkel per cluster beheerd worden. Bij de Snapdragon 810 kunnen de cores individueel in- en uitgeschakeld worden, en daarnaast is het mogelijk om ze alle acht tegelijk actief te hebben. Dat zal vanuit het oogpunt van hitteontwikkeling in de praktijk waarschijnlijk nooit gebeuren.
De gpu
Niet alleen de cpu-kant van de soc is op de schop gegaan, ook is de Snapdragon 810 voorzien van een nieuwe gpu. Het gaat om de Adreno 430, die de Adreno 330 uit de Snapdragon 801 opvolgt. Qualcomm geeft maar bar weinig informatie vrij over zijn gpu's, dus wat er onder de motorkap allemaal veranderd is, weten we niet. Wel is bekend dat de Adreno 430 tot tachtig procent sneller moet zijn dan de Adreno 330, afhankelijk van de precieze belasting. Omdat HTC ervoor gekozen heeft om bij een full-hd-scherm te blijven, is er dus meer dan genoeg grafische rekenkracht voorhanden. Dat komt terug in de benchmarks die we gedraaid hebben, zoals je op de volgende pagina kunt zien.
Warmteontwikkeling
De Snapdragon 810 wordt net als zijn voorganger in de fabrieken van TSMC geproduceerd, maar dan op het nieuwe 20nm-procedé in plaats van het nu toch enigszins verouderde 28nm-proces. Die kleinere featuresize betekent dat transistors dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, waardoor de uiteindelijke chips kleiner worden. Dankzij de verkleining kan ook de spanning omlaag, waarmee het stroomgebruik daalt en de chip minder warm moet worden.
In de eerste versie van deze review bleek dat de telefoon bij het draaien van een bepaalde benchmark enorm heet werd, wel 55,4 graden celcius. We hebben het toestel inmiddels opnieuw getest met een recentere firmware, die ook aanwezig zal zijn op de toestellen die de winkelschappen bereiken, en daarin is de warmteontwikkeling flink teruggedrongen. Dankzij de nieuwe software blijft de M9 bijna vijftien graden koeler. HTC heeft dat bereikt door de gpu te throttlen, het effect daarvan is te zien in de benchmakscores op de volgende pagina.

Prestaties en benchmarks
Om te zorgen dat de One M9 niet te heet wordt, zal de Snapdragon 810 zich terugklokken als een bepaalde temperatuur bereikt is. Tijdens dagelijks gebruik is dat niet iets waar je direct last van hebt. De One M9 voelt rap aan in gebruik, onder andere omdat HTC erg snel opslaggeheugen gebruikt, en de schommelingen in kloksnelheid laten zich gelukkig niet direct vertalen in schommelingen in de vloeiende gebruikservaring.
Het levert wel problemen op als we benchmarks gaan draaien. Want hoe test je een dergelijk apparaat? Laat je hem tussen elke test afkoelen, zodat je de maximale prestaties kunt meten, of draai je de tests juist kort op elkaar, voor een meer realistisch beeld? Wij hebben besloten beide te doen.
Om er zeker van te zijn dat de omstandigheden bij de eerste serie tests ideaal waren, hebben we ze gedraaid terwijl de One M9 in de vriezer lag. Met een omgevingstemperatuur van dik onder de 0 graden Celsius kan de Snapdragon 810 het onderste uit de kan halen. De tweede reeks tests hebben we gewoon bij kamertemperatuur aan een bureau gedraaid. We pakten daar telkens het gemiddelde van drie runs, met tussen elke run een halve minuut pauze.
Met AndEBench testen we de rauwe rekenkracht van de processorkernen, zowel bij het draaien van native code als met Java-code. Omdat deze test redelijk wat tijd in beslag neemt, en alle cores belast, zien we de Snapdragon 810 duidelijk throttlen. In de beste omstandigheden komt de 801 bij het draaien van Java-code goed uit de bus, waarschijnlijk omdat de 64bit-instructies van de nieuwe ARMv8-instructieset hier ingezet kunnen worden. Bij het draaien van native code lijkt de 810 niet veel sneller dan zijn voorganger.
GeekBench test ook de rekenkracht van de cpu, maar dan korter en met ondersteuning voor 64bit-instructies. Dankzij de korte duur zien we minder throttling optreden en de prestaties liggen duidelijk boven die van de Snapdragon 801. Verder is duidelijk dat Apples A8 per core een stuk krachtiger is, zeker omdat deze op lagere kloksnelheden draait.
GPU benchmarks
Bovenstaande scores laten zien dat de gpu in de Snapdragon 810 eigenlijk niet volledig tot zijn recht kan komen in de relatief kleine behuizing van de HTC One M9. Gekoeld presteert hij namelijk uitstekend, maar bij kamertemperatuur wordt hij snel warm waardoor de kloksnelheid omlaag moet. Gelukkig heeft de gpu rekenkracht in overvloed, waardoor hij ook in dat soort situaties nog steeds sneller is dan telefoons als de M8 en Galaxy S5.
Nieuw in onze benchmarksuite is PCMark voor Android. PCMark kennen we natuurlijk al van laptops en desktops, en het doel van de Android-versie is hetzelfde: normaal gebruik nabootsen. In dit geval betekent dat webbrowsen, een tekstdocument bewerken, foto's bewerken en video's afspelen. De belasting blijkt hier niet te hoog te liggen, want het verschil tussen de normale en de gekoelde test is minimaal. De eindscore komt goed overeen met onze ervaring dat de M9 in de praktijk een vlotte telefoon is om mee te werken.
Accuduur: wisselvallig
Hoewel de behuizing smaller en korter is ten opzichte van die van de M8, is hij ook dikker. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grotere accu; de capaciteit is namelijk toegenomen van 2600mAh naar 2840mAh, een kleine tien procent. Op papier belooft dat veel goeds, want de M8 staat bekend om zijn uitstekende accuduur.
De praktijk is echter anders. In zowel onze browse- als onze videotest scoort de M9 laag, veel lager dan de One M8 of andere high-end telefoons van het afgelopen jaar. Omdat de schermresolutie hetzelfde is en de accu een beetje groter, moeten we de Snapdragon 810 aanwijzen als oorzaak van deze resultaten. Gek genoeg scoort hij weer een stuk beter in de accutest van PCMark for Android, een test die dagelijkse handelingen simuleert, zoals het tikken van tekst, scrollen door documenten, browsen en fotobewerken. Wel moet hij ook dan de M8 nog voor zich laten.
Scherm: full-hd op 5"
Terwijl veel fabrikanten, deels vanwege de marketinghype, overgaan op schermen met een resolutie van 2560x1440 pixels, gebruikt HTC voor de One M9 hetzelfde full-hd-scherm van 5" als het voor de M8 gebruikte. Dat is een slimme keuze; op een 5"-scherm is het verschil tussen de twee resoluties nauwelijks te zien en een scherm met een hogere resolutie zou de accu waarschijnlijk zwaarder belasten. Het betekent ook dat de grafische processor minder hard hoeft te werken, wat op papier ook weer goed is voor het stroomgebruik.
/i/2000586886.jpeg?f=imagenormal)
Het ligt voor de hand dat HTC simpelweg precies hetzelfde scherm als in de M8 gebruikt, maar dat is helaas niet zo. Om redenen die wij niet begrijpen is de fabrikant voor een ander paneel gegaan dat een merkbaar minder mooi beeld oplevert. Zo is de helderheid lager, al is het verschil niet groot. Met een maximale lichtopbrengst van 474cd/m² is het scherm van de M9 gelukkig nog helder genoeg om ook in de buitenlucht nog zichtbaar te zijn.
Als we kijken naar de contrastverhouding van het scherm zien we wel een groot verschil. Waar de M8 nog een verhouding van 1624:1 laat noteren, een uitstekende score voor een lcd, komt de M9 niet verder dan 911:1. Dat is ook te zien als je beide toestellen naast elkaar houdt; het beeld van de M8 oogt indrukwekkender. Vooral in een donkere omgeving is te zien dat het zwart op de M8 een stuk dieper is; bij de M9 neigt het toch wat meer naar heel donkergrijs met een blauw tintje. Kijk je dan ook nog eens onder een schuine hoek naar het scherm, dan zien we duidelijk colour shifting, iets wat we eerder bij goedkopere telefoons verwachten.
Een vergelijking tussen de One M8 en M9, waarbij het lagere contrast en de slechtere kijkhoek van de M9 duidelijk zichtbaar is. Bij normaal licht is het verschil lang niet zo groot.
De Galaxy S5 en Lumia 930 gebruiken een oled-scherm en hebben dus een vrijwel oneindig contrast. Om de verschillen tussen de telefoons met lcd's goed zichtbaar te maken, hebben we die twee telefoons weggelaten uit de vergelijking.
Als we kijken naar de kleurweergave is opnieuw duidelijk dat de HTC One M9 er een beetje naast zit. De kleurtemperatuur is met 8088 kelvin te hoog, wat resulteert in beeld dat een beetje blauw oogt, vooral als je pagina's met veel wit bekijkt, zoals webpagina's. Dat is in de onderstaande afbeelding ook goed te zien: hoe helderder het beeld, des te meer blauw er in de kleurenmix zit, terwijl rood juist afneemt.
In de twee afbeeldingen wordt de weergave van de primaire en secundaire kleuren getoond. Bij een perfect gekalibreerd scherm vallen de bolletjes precies samen met de vierkantjes. Bij de One M9 is goed te zien dat rood saturatie mist, magenta sterk naar blauw neigt en dat geel te veel groen bevat. Groen, blauw en cyaan worden wel goed weergegeven.
/i/2000586750.png?f=imagenormal)
/i/2000586749.png?f=imagenormal)
Software: Lollipop en Sense 7
HTC heeft de One M9 voorzien van Android Lollipop met een nieuwe versie van zijn eigen Sense-schil. Ten opzichte van de versie die op de HTC One M8 draait, heeft HTC nauwelijks iets aangepast en dat hoefde in onze ogen ook niet. Sense ziet er strak uit en de visuele stijl is consistent door de hele interface doorgevoerd. Het homescreen bestaat nog steeds uit schermen met icoontjes, met als linkerscherm de Blinkfeed, een verzameling nieuws uit verschillende bronnen. Wie daar niet op zit te wachten kan hem uitzetten.
Hoewel het standaarduiterlijk nauwelijks is aangepast, kunnen gebruikers het uiterlijk van de software nu omgooien met de nieuwe themafunctionaliteit. Per thema kunnen het lettertype, de geluiden, de kleuren, wallpapers en icoontjes aangepast worden. Dat geeft behoorlijk wat opties om het uiterlijk van de software aan te passen, maar het gaat niet zover als bijvoorbeeld de themafunctionaliteit in een custom rom als CyanogenMod. Wie dus gehoopt had een stock Android-thema te kunnen maken voor de One M9, moeten we teleurstellen.
/i/2000587090.jpeg?f=imagenormal)
Een van de thema's is gebaseerd op Coca Cola (klik voor meer voorbeelden)
Ook nieuw is dat Sense nu op de hoogte is van de locatie van de gebruiker, mits je die optie inschakelt. Doe je dat, dan kan de software zaken aanpassen aan de hand van de plek waar je bent. Zo kun je thuis een ander lockscreen of wallpaper hebben dan op je werk en is het mogelijk om per locatie andere app-icoontjes op het homescreen weer te geven. Naast een thuis- en werk-locatie is er de 'onderweg'-locatie, waarbij je bijvoorbeeld standaard apps als Reisplanner of Flitsmeister te zien krijgt als je op pad bent. De feature werkt op zich prima, maar we kunnen ons voorstellen dat mensen de controle over hun homescreen liever zelf in de hand houden. Dat kan, want de feature is optioneel.
De Gallery heeft nu de mogelijkheid om foto's van clouddiensten te importeren, zoals Flickr of Facebook. Je moet wel goed zoeken naar die optie. Hij is namelijk verstopt in de vaag getitelde app Cloudex. Van hieruit kun je accounts toevoegen, waarna de foto's in de Gallery-app verschijnen.
Als je wat langer met de M9 werkt, vallen nog wat andere kleine wijzigingen op. Zo wordt er geen door HTC zelf gebouwde browser meer meegeleverd. In plaats daarvan is alleen Google Chrome voorgeïnstalleerd. Daarnaast is er nu een nieuwe optie voor de BoomSound-luidsprekers toegevoegd. Voor de One M9 is HTC namelijk een samenwerking met Dolby aangegaan en de luidsprekers zouden dankzij softwarematige aanpassingen van Dolby nog beter moeten klinken. In de praktijk valt dat reuze mee, het hoog en laag worden een beetje geboost, waardoor muziek net wat voller klinkt, maar dat effect kun je eerlijk gezegd met elke andere equalizer ook bereiken.
Natuurlijk zijn vrijwel alle features van de One M8 overgeheveld naar zijn opvolger, zoals de Motion Gestures. Zo kun je de telefoon wakker maken door twee keer op het scherm te tikken, wat erg handig is. Het is mogelijk om de camera aan te zetten door de telefoon in horizontale positie op te pakken en de volumeknop in te drukken. De infraroodzender in de bovenkant is eveneens behouden, zodat je de M9 kunt gebruiken om allerlei apparatuur in je woonkamer te bedienen. Allemaal handige features waarvan we het fijn vinden dat ze behouden zijn.
Specificaties en fotogalerij
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 5.0 |
Beeldscherm |
|
Schermdiagonaal |
5" |
Resolutie |
1920x1080 |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
LCD |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Technische kenmerken |
|
CPU/SoC |
Qualcomm Snapdragon 810 |
Aantal cores |
8-core |
Processorsnelheid |
2GHz |
Geheugengrootte |
3GB |
Opslagcapaciteit |
32GB |
Geheugenkaart (Mobiel) |
MicroSD, microSDHC, microSDXC |
Aantal SIMs |
Single |
Simkaart 1 |
Nanosim |
Camera |
|
Cameraresolutie |
20Mp |
Cameraresolutie (voor) |
4Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Dubbele led |
Resolutie video-opname |
4096x2160 (Cinema 4K) |
Verbindingen |
|
Mobiele netwerken |
Edge, gprs, lte, umts |
Frequentiebereik (mobiel) |
850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.1 |
Overige draadloze verbindingen |
Near Field Communication (NFC), gps |
GSM-connector |
3,5mm, Micro-USB |
Accu |
|
Gesprekstijd |
21,7u |
Stand-by-tijd |
402u |
Accucapaciteit (mAh) |
2.840mAh |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Uiterlijke kenmerken |
|
Telefoonmodel |
Bar |
Gewicht (gram) |
157g |
Lengte |
144,6mm |
Breedte |
69,7mm |
Hoogte / Diepte |
9,61mm |
Kleuren |
Grijs, Zilver/goud, Goud |
Alternatieven
Het meest voor de hand liggende alternatief voor de HTC One M9 is natuurlijk de M8. De behuizing is van dezelfde kwaliteit, het scherm is mooier en de accuduur is beter. De camera is van mindere kwaliteit en hij heeft maar 16GB opslag in plaats van 32GB, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de prijs, die momenteel al onder de 500 euro gedoken is.
4.5 van 5 sterren
(42 reviews)
De Galaxy S6 komt pas op 10 april uit, maar we noemen hem alvast op deze pagina, want op papier lijkt dit een prima concurrent voor de One M9 te worden. Een vergelijkbare soc, maar dan zuiniger, een scherm met een hogere resolutie en meer contrast, en een camera die hoogstwaarschijnlijk een stuk beter is. De behuizing van de S6 lijkt met zijn glazen achterkant wel een stuk breekbaarder en verder is er geen micro-sd-slot aanwezig.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Als je bereid bent om veel geld uit te geven aan een dure telefoon, dan doe je er goed aan om de iPhone 6 te overwegen. Of iOS beter is dan Android is puur smaak, maar het mooie scherm, de luxe behuizing, de goede camera en handige features als de vingerafdrukscanner maken van de iPhone 6 een fijne telefoon in het dagelijks gebruik.
4 van 5 sterren
(14 reviews)
Samsungs Galaxy S5 is al bijna een jaar oud, maar nog steeds geen gekke keuze. Net als de M9 heeft hij een 5"-full-hd-scherm, maar de beeldkwaliteit is een stuk beter. Ook beter is de kwaliteit van de camera. Wat afwerking en behuizing betreft geven we de voorkeur aan de M9 en de BoomSound-luidsprekers van de M9 geven een duidelijk mooier geluid. Op het gebied van prestaties ontlopen ze elkaar niet veel, maar op het gebied van accuduur heeft Samsung wel een voorsprong.
4 van 5 sterren
(23 reviews)
LG's G3 is met zijn 5,5"-scherm wat groter dan de 5"-M9, maar omdat LG de schermranden heel klein gehouden heeft, valt het verschil reuze mee. De G3 is wat minder snel dan de M9, heeft een minder mooie behuizing en op het vlak van accuduur ontlopen ze elkaar niet veel. Indrukwekkend is hoe snel de camera van de G3 kan scherpstellen, dat is een klasse beter dan de M9. Het grootste pluspunt van de G3 is overduidelijk zijn prijs; op dit moment kost hij de helft van de M9.
4 van 5 sterren
(23 reviews)
Hoewel Sony in het afgelopen najaar de Xperia Z3 uitbracht, is de Xperia Z2 op dit moment misschien nog wel een betere keuze. De telefoon is namelijk niet veel slechter dan de Xperia Z3, maar wel fors goedkoper. Op het moment van schrijven betaal je minder dan 400 euro voor de Z2 en dat is een strakke deal.
4 van 5 sterren
(20 reviews)
Conclusie
Er is een heleboel om te waarderen aan de One M9. Zo vinden we de iets gebolde aluminium behuizing fijn in de hand liggen en ziet hij er ook nog eens luxe uit. Daarnaast produceren de BoomSound-luidsprekers een goed geluid, steekt de Sense-interface goed in elkaar en werkt de telefoon in het dagelijks gebruik erg vlot. Ook fijn is de aanwezigheid van een micro-sd-slot. Al die pluspunten golden echter ook al voor de M8, daarvoor hoef je dus geen M9 aan te schaffen.
Kijken we naar de elementen die nieuw zijn bij de One M9, dan heeft HTC op diverse vlakken steken laten vallen. In plaats van het prachtige scherm uit de M8 te behouden, heeft het voor een ander 5"-paneel gekozen, met een slechtere kleurweergave en een lager contrast. En hoewel de camera dankzij zijn hogere resolutie meer detail weet vast te leggen, waren sommige van onze foto's wazig in de hoek en bleef bij weinig licht maar weinig detail over. In vergelijking met toptoestellen als de Note 4, op dit moment een dikke honderd euro goedkoper dan de One M9, maakt de camera weinig indruk.
De gebruikte Snapdragon 810-soc lijkt enigszins begrensd door de behuizing van de M9. Uit onze tests blijkt dat de chip niet voluit kan gaan omdat de telefoon dan te heet zou worden. De One M9 kan alsnog flink opwarmen bij intensief gebruik, maar gelukkig nooit zo erg dat het ongemakkelijk wordt. Daarnaast heb je bij normaal gebruik geen last van het feit dat de processor zich soms moet terugklokken.
De HTC One M9 is dus zeker niet foutloos en doet op veel vlakken onder voor de concurrentie. Daarom is het verbazingwekkend dat HTC de prijs ten opzichte van de M8 heeft opgeschroefd, al wordt dat enigszins gecompenseerd door de verdubbeling van het opslaggeheugen van 16 naar 32GB. Ook dan is de One M9 met een adviesprijs van 749 euro echter een dure telefoon, duurder dan de M8 bij zijn introductie, duurder dan de iPhone 6 en duurder dan de Galaxy S6 zal worden als hij volgende maand in de winkels ligt.
Als je zoveel geld voor een telefoon vraagt, moet je een toestel kunnen bieden dat de concurrentie op alle vlakken aankan of zelfs voorbijstreeft. Dat doet de HTC One M9 bij lange na niet.
Eindoordeel
Update, maandag 23 maart: HTC heeft sinds de publicatie van deze review een software-update uitgebracht voor de One M9. Deze pakt onder andere het hitteprobleem dat wij ondervonden aan. We hebben de M9 opnieuw getest met deze firmware en de review op verschillende punten aangepast. Zo is de passage over warmteproductie gewijzigd en zijn alle benchmarkscores aangepast naar de resultaten die behaald zijn met deze nieuwe firmware. Volgens HTC zou de camera ook verbeterd moeten zijn, maar daar hebben we geen bewijs van kunnen vinden.