Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HTC One M9 Review

Waar zijn de verbeteringen?

16-03-2015 • 14:44

263

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De HTC One M9 is net als zijn voorganger een mooie 5"-smartphone, met een luxe behuizing, goede luidsprekers en vlot werkende software. Ten opzichte van de M8 krijg je 32GB opslag in plaats van 16GB, en via het micro-sd-slot valt dit nog uit te breiden. Hoewel het scherm even groot en scherp is als dat van zijn voorganger, is de beeldkwaliteit minder goed. Ook de accuduur van de M9 is minder, deels door de nieuwe Snapdragon 810-chip. De 20-megapixelcamera is beter dan het 4-megapixelmodel van zijn voorganger, maar maakt in vergelijking met andere high-end telefoons geen bijzondere foto's. Samen met de hoge prijs van 749 euro heeft dat tot gevolg dat de One M9 in onze ogen niet het succes is dat de M8 vorig jaar was.

Getest

HTC One M9 Zilver

Prijs bij publicatie: € 749,-

Vanaf € 427,52

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Toen HTC de One M9 begin maart onthulde op het Mobile World Congress waren de reacties verdeeld. Het toestel, waarvan vrijwel alle specs en foto's al voor de officiële onthulling waren uitgelekt, bleek namelijk een evolutie ten opzichte van zijn voorganger en niet de revolutie waarop sommigen misschien hadden gehoopt. Die keuze van HTC is goed te begrijpen, want de HTC One M8 werd extreem goed ontvangen en had maar een klein aantal minpunten. Waarom alles omgooien als je ook specifiek die minpunten kunt aanpakken?

Van die minpunten was de 4-megapixelcamera, of Ultrapixel-camera, het belangrijkste. Het idee was dat die met zijn grote pixels uitstekende foto's zou opleveren, ten koste van wat resolutie, maar dat bleek in de praktijk niet zo te zijn. Bij de One M9 heeft HTC de Ultrapixel-camera vervangen door een 20-megapixelexemplaar van Toshiba. Die biedt meer resolutie, waardoor er veel meer ruimte is voor croppen, en moet bovendien een betere beeldkwaliteit opleveren. Aan de buitenkant heeft HTC vooral naar de details gekeken, met een andere knoppenlay-out, iets gewijzigde kleurstellingen en een ander randje.

Wij liepen in de afgelopen periode met deze verbeterde One rond om te kijken of HTC een heel goede telefoon nóg beter heeft gemaakt of dat het meer had moeten doen om ook in 2015 aan de top te blijven.

Update, maandag 23 maart: HTC heeft sinds de publicatie van deze review een software-update uitgebracht voor de One M9. Deze pakt onder andere het hitteprobleem dat wij ondervonden aan. We hebben de M9 opnieuw getest met deze firmware en de review op verschillende punten aangepast. Zo is de passage over warmteproductie gewijzigd en zijn alle benchmarkscores aangepast naar de resultaten die behaald zijn met deze nieuwe firmware. Volgens HTC zou de camera ook verbeterd moeten zijn, maar daar hebben we geen bewijs van kunnen vinden.

Behuizing: meer van hetzelfde

In de basis is het ontwerp van de HTC One M9 gelijk aan dat van zijn voorganger. De telefoon heeft een achterkant van aluminium, die schuin afloopt naar de randen van de telefoon, waardoor een bolling ontstaat. Dat maakt dat hij fijn in de hand ligt. Ten opzichte van de M8 is de telefoon iets kleiner, zowel in de hoogte als in de breedte. Hij is wel marginaal dikker. Het grootste verschil met de M8 is de afwerking van de zijkant. Bij de M8 liep de aluminium achterzijde door tot aan de schermrand, maar bij de M9 stopt hij halverwege, zodat je een opstaand randje krijgt. Die kleine verschillen merk je nauwelijks als je het toestel vasthebt.

HTC One M9HTC One M9

De HTC One M9 en M8

Hoewel de telefoon wat compacter is dan zijn voorganger, oogt hij nog steeds groot. Dat komt ten eerste door de forse zwarte rand rondom het scherm en ten tweede doordat er boven en onder het scherm ruimte gereserveerd is voor de BoomSound-luidsprekers, die opnieuw erg goed klinken. Dat heeft tot gevolg dat slechts 68 procent van de voorkant uit scherm bestaat, waar dat bij een telefoon als de LG G3 maar liefst 76 procent is. Volgens HTC is al die ruimte rondom het scherm nodig, omdat dat de ruimte in de behuizing oplevert om alle componenten te huisvesten.

HTC One M8HTC One M9
Schermformaat 5" 5"
Lengte 146,4mm 144,6mm
Breedte 70,6mm 69,7mm
Dikte 9,35mm 9,61mm
Gewicht 160gram 157gram
Screen-to-bezel-ratio 67% 68%

Niet alleen de vorm is net even anders, ook de kleuren zijn aangepast. HTC gebruikt nu een duotone-finish, wat betekent dat de zijkant van de telefoon een andere kleur heeft dan de achterkant. Bij de donkergrijze versie gaat het simpelweg om een tint grijs die nog iets donkerder is, maar de zilveren versie krijgt nu een gouden randje. Het effect van een contrasterende kleur is mooi, maar HTC neemt hier wel een gok; we kunnen ons voorstellen dat er mensen die zijn best een zilveren telefoon willen, maar niet op de gouden rand zitten te wachten.

HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9

Ook de knoppen zijn aangepast en daar zijn we blij mee. De volumeknop bestaat nu uit twee losse knopjes, wat we niet zozeer beter of slechter vinden dan de oude oplossing. De powerknop zit nu niet bovenop, maar rechts aan de zijkant en dat is wel een duidelijke verbetering. Bij een telefoon van dit formaat is die plek veel makkelijker te bereiken.

HTC heeft duidelijk voor een evolutionaire aanpak gekozen en gezien het succes van de One M8 is dat goed te begrijpen. We kunnen ons voorstellen dat mensen misschien wat nieuws hadden gewild en het ontwerp van de M9 voorspelbaar vinden, maar de M9 maakt dat ruimschoots goed met een ergonomie die stukken beter is dan bij veel andere telefoons.

Camera: een nieuwe 20-megapixelsensor

Na voor de M7 en M8 dezelfde 'Ultrapixel'-camera van 4 megapixel gebruikt te hebben, gooit HTC het met de M9 over een andere boeg. De resolutie van de camera is maar liefst vervijfvoudigd. De 20-megapixelcamera is opgebouwd rondom een sensor van Toshiba, met daarvoor een lens met een effectieve brandpuntsafstand van 27,8mm en een lichtsterkte van f/2.2. De sensor is 1/2.5" groot en de pixels hebben een afmeting van 1,12μm.

Daarmee doet de sensor wat lichtgevoeligheid betreft onder voor die in de One M8. Zo zijn de pixels kleiner en ook de lichtsterkte is bij het nieuwe model minder goed. Dat de pixels kleiner worden is logisch, maar het is jammer dat HTC daarnaast een minder lichtsterke lens gebruikt. Verder is het opmerkelijk dat de camera geen optische beeldstabilisatie heeft. Dat is toch een feature die in 2015 steeds meer gemeengoed wordt en die nota bene op de One M7 wel aanwezig was.

De camera-app

De camera-app lijkt sterk op die van de M8 en werkt vrijwel hetzelfde. Hij start vrij vlot op en werkt gemakkelijk. Scherpstellen gaat bij voldoende licht prima, maar bij minder licht doet de M9 wat onder voor recente toestellen.

HTC One M9 camera-app

De app ondersteunt nu verschillende soorten modi. Die waren bij de M8 ook aanwezig, maar nieuw is de mogelijkheid voor HTC om op een later moment nieuwe modi als download aan te bieden. HTC werkt op dit moment bijvoorbeeld aan een professionele stand, waarin het mogelijk wordt om foto's in raw-formaat op te slaan, zodat je ze later op een computer beter kunt nabewerken zonder veel kwaliteitsverlies.

Vergeleken met de M8 en Note 4

We hebben de M9 in een fototest rechtstreeks vergeleken met de telefoon die hij moet opvolgen, de M8. Daarnaast hebben we er een Note 4 bijgepakt, omdat die op dit moment de mooiste smartphonekiekjes aflevert. Een telefoon als de M9 moet met zijn hoge prijs van 749 euro toch in staat zijn om beide andere telefoons te verslaan in een directe vergelijking. Binnen de galleries kun je nogmaals op de foto's klikken om ze compleet ingezoomd te zien en de details te bekijken.

Fotovergelijking 1 voor HTC One M9 Review (Foto's van de M9)Fotovergelijking 1 voor HTC One M9 Review (Foto's van de M8)Fotovergelijking 1 voor HTC One M9 Review (Note 4)

Voor de eerste foto zijn we naar de jachthaven in de buurt van het Tweakers-kantoor gegaan. Deze scène geeft mooi weer hoe goed de lichtmeting zijn werk doet, en de vele touwen en kabels laten goed zien hoeveel detail de camera's kunnen vastleggen. De M8 is daarin het slechtst, wat gezien zijn resolutie niet gek is. De M9 doet het dus beter, maar vergeleken met de Note 4 oogt het beeld van de M9 heel soft. Kijk bijvoorbeeld naar de achtersteven van de White Star links van het midden. Bij de Note 4 is die naam duidelijk te lezen, terwijl dat bij de M9 niet zo is.

Verder is als je inzoomt goed te zien dat de foto van de M9 aan de rechterzijde wazig is. Eerst dachten we aan vuil op de lens, maar nadat we de lens schoongemaakt hadden en de foto's opnieuw maakten, bleef de rechterkant wazig. We zijn het probleem op verschillende foto's tegengekomen, maar eigenlijk alleen als het scherpstelpunt ver weg lag. Bij close-ups speelt het niet op. Dat doet ons vermoeden dat de fout in een van de lenselementen en het focusmechaniek zit.

We hopen en denken dat dit een probleem van dit specifieke exemplaar is, want we kunnen ons niet voorstellen dat een dergelijk probleem door de kwaliteitstests zou komen als het wijdverspreid zou zijn.

Fotovergelijking 2 voor HTC One M9 Review (M9)Fotovergelijking 2 voor HTC One M9 Review (M8)Fotovergelijking 2 voor HTC One M9 Review (Note 4)

Op de tweede foto, genomen in de hal van ons kantoor, is goed te zien dat de M9 een grotere brandpuntsafstand heeft dan de M8 en dus iets minder in beeld krijgt. Ingezoomd valt opnieuw op dat de M9 meer detail weet vast te leggen dan de M8, maar ook dat hij achterblijft bij de Note 4 en dat de rechterrand van de foto blurry is. Dat valt goed te zien bij het hondenhok in de rechterhoek.

Fotovergelijking 3 voor HTC One M9 Review (M9)Fotovergelijking 3 voor HTC One M9 Review (M8)Fotovergelijking 3 voor HTC One M9 Review (Note 4)

Tot slot hebben we een kiekje gemaakt in de parkeergarage, waar weinig licht voorhanden is. Hier weet de One M8 met zijn Ultrapixel goed voor de dag te komen. Dankzij de grote pixels en lichtsterke lens blijft de iso-waarde redelijk laag en daarmee ook de ruis. In plaats van de iso 320 van de One M8 wijkt de One M9 uit naar iso 640, waardoor hij agressievere ruisreductie moet toepassen. Dat is duidelijk te zien in de vorm van artefacten. De Note 4 kan dankzij zijn optische beeldstabilisatie de sluiter langer open laten staan en weet veel detail vast te leggen.

Op basis van deze foto's, en natuurlijk nog vele andere foto's die we gemaakt hebben, zijn we niet onder de indruk van de camera van de M9. Bij goed licht vangt hij meer detail dan de M8, maar met soms onscherpte aan de rechterkant. Bij weinig licht leidt agressieve ruisreductie tot een gebrek aan detail. Van een high-end telefoon die veel geld moet kosten verwachten we beter.

De camera aan de voorkant

HTC heeft de Ultrapixel-camera van de M7 en M8 niet opgegeven, hij zit alleen op een andere plek: vooraan, voor videobellen en het maken van selfies. Dat is geen gek idee, selfies worden vaak gemaakt tijdens uitgaan of op andere plekken met slecht licht en dan kan de lichtgevoeligheid van de Ultrapixel-camera goed van pas komen.

Selfie gemaakt met de HTC One M9Selfie gemaakt met de HTC One M8Selfie gemaakt met de HTC One M9Selfie gemaakt met de HTC One M8

Vergelijking van selfies tussen de One M8 en One M9

De frontcam van de M9 vangt in de praktijk inderdaad meer licht dan die van de M8. Daarnaast is er minder ruis en meer detail aanwezig in de foto's. Een goede zet dus van HTC.

Galerij met foto's gemaakt met de One M9

Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9Foto gemaakt met de One M9

Onder de motorkap: de 64bit-Snapdragon 810

Met de HTC One M9 hebben we voor het eerst een telefoon met een Snapdragon 810-soc op de redactie. Deze is gekoppeld aan 3GB snel ddr4-geheugen en er is 32GB opslaggeheugen ingebouwd, waarvan ongeveer 22GB beschikbaar is voor de gebruiker. Dankzij het micro-sd-slot kun je deze capaciteit nog flink uitbreiden, waardoor maar weinig mensen tegen opslagproblemen zullen aanlopen. Op draadloos vlak is er ondersteuning voor wifi ac, bluetooth 4.1 en nfc.

De Snapdragon 810 is Qualcomms nieuwste high-end chip, die om verschillende redenen interessant is. Niet alleen is het de eerste 64bit-chip van het bedrijf, ook is Qualcomm na jarenlang gebruik van zijn eigen processorontwerp, Krait, overgestapt naar de Cortex-ontwerpen van ARM.

De Snapdragon 810 volgt de Snapdragon 801 op. Die chip zagen we vorig jaar onder andere in de HTC One M8, de Galaxy S5, de Xperia Z3 en de LG G3. De belangrijkste verschillen tussen de twee generaties zetten we hier op een rijtje.

Snapdragon 801Snapdragon 810
Processor 4x Qualcomm Krait @ 2,5GHz

4x Cortex A53 @ 1,?GHz

4x Cortex A57 @ 2,?GHz

Architectuur 32bit-ARMv7 64bit-ARMv8
Gpu Adreno 330 @ 578MHz Adreno 430 @ 600MHz
Geheugen dualchannel-lpddr3 (max 14,9GB/s) dualchannel-lpddr4 (max 25,6GB/s)
Video h264-recording/h265-playback h265-recording & -playback
Camera tot 21 megapixel tot 55 megapixel
Procedé 28nm bij TSMC 20nm bij TSMC

Snapdragon 810 slideHet grootste verschil is dus dat Qualcomm is afgestapt van zijn zelfontworpen Krait-kernen en nu het standaard-Cortex-ontwerp van ARM gebruikt. Krait ging al lange tijd mee en de rek was er blijkbaar uit. De reden waarom Qualcomm ooit voor een eigen ontwerp koos, is dat de fabrikant van mening is dat dit beter zou presteren dan de standaard-Cortex-ontwerpen van ARM. Qualcomm werkt aan een opvolger van Krait, maar die laat nog even op zich wachten. In de tussentijd kon het bedrijf dus niet anders dan uitwijken naar ARM's Cortex-ontwerp.

Omdat de Cortex A57-kernen redelijk wat stroom vreten, adviseert ARM om te ze bundelen met een quadcore-cluster Cortex A53-kernen, die zuiniger zijn. Dat heeft Qualcomm dan ook gedaan. De A53-kernen kunnen het lichte werk opvangen, terwijl de A57-kernen er zijn voor het zware werk. ARM noemt dat een big.Little-opstelling, maar het gaat hier wel om een moderne variant. Bij de eerste implementatie konden de cores niet individueel, maar enkel per cluster beheerd worden. Bij de Snapdragon 810 kunnen de cores individueel in- en uitgeschakeld worden, en daarnaast is het mogelijk om ze alle acht tegelijk actief te hebben. Dat zal vanuit het oogpunt van hitteontwikkeling in de praktijk waarschijnlijk nooit gebeuren.

De gpu

Niet alleen de cpu-kant van de soc is op de schop gegaan, ook is de Snapdragon 810 voorzien van een nieuwe gpu. Het gaat om de Adreno 430, die de Adreno 330 uit de Snapdragon 801 opvolgt. Qualcomm geeft maar bar weinig informatie vrij over zijn gpu's, dus wat er onder de motorkap allemaal veranderd is, weten we niet. Wel is bekend dat de Adreno 430 tot tachtig procent sneller moet zijn dan de Adreno 330, afhankelijk van de precieze belasting. Omdat HTC ervoor gekozen heeft om bij een full-hd-scherm te blijven, is er dus meer dan genoeg grafische rekenkracht voorhanden. Dat komt terug in de benchmarks die we gedraaid hebben, zoals je op de volgende pagina kunt zien.

Warmteontwikkeling

De Snapdragon 810 wordt net als zijn voorganger in de fabrieken van TSMC geproduceerd, maar dan op het nieuwe 20nm-procedé in plaats van het nu toch enigszins verouderde 28nm-proces. Die kleinere featuresize betekent dat transistors dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, waardoor de uiteindelijke chips kleiner worden. Dankzij de verkleining kan ook de spanning omlaag, waarmee het stroomgebruik daalt en de chip minder warm moet worden.

In de eerste versie van deze review bleek dat de telefoon bij het draaien van een bepaalde benchmark enorm heet werd, wel 55,4 graden celcius. We hebben het toestel inmiddels opnieuw getest met een recentere firmware, die ook aanwezig zal zijn op de toestellen die de winkelschappen bereiken, en daarin is de warmteontwikkeling flink teruggedrongen. Dankzij de nieuwe software blijft de M9 bijna vijftien graden koeler. HTC heeft dat bereikt door de gpu te throttlen, het effect daarvan is te zien in de benchmakscores op de volgende pagina.

HTC One M9 warmtebeeld

Prestaties en benchmarks

Om te zorgen dat de One M9 niet te heet wordt, zal de Snapdragon 810 zich terugklokken als een bepaalde temperatuur bereikt is. Tijdens dagelijks gebruik is dat niet iets waar je direct last van hebt. De One M9 voelt rap aan in gebruik, onder andere omdat HTC erg snel opslaggeheugen gebruikt, en de schommelingen in kloksnelheid laten zich gelukkig niet direct vertalen in schommelingen in de vloeiende gebruikservaring.

Het levert wel problemen op als we benchmarks gaan draaien. Want hoe test je een dergelijk apparaat? Laat je hem tussen elke test afkoelen, zodat je de maximale prestaties kunt meten, of draai je de tests juist kort op elkaar, voor een meer realistisch beeld? Wij hebben besloten beide te doen.

Om er zeker van te zijn dat de omstandigheden bij de eerste serie tests ideaal waren, hebben we ze gedraaid terwijl de One M9 in de vriezer lag. Met een omgevingstemperatuur van dik onder de 0 graden Celsius kan de Snapdragon 810 het onderste uit de kan halen. De tweede reeks tests hebben we gewoon bij kamertemperatuur aan een bureau gedraaid. We pakten daar telkens het gemiddelde van drie runs, met tussen elke run een halve minuut pauze.

AndEBench - native
Telefoon / Tabletin Iteraties per seconde, hoger is beter
Nexus 6
*********
20667
Samsung Galaxy S5
********
19277
HTC One M9 (gekoeld)
********
19053
LG G3
*******
17904
Nexus 5
*******
17781
HTC One (M8)
*******
17702
HTC One M9
******
14669
AndEBench - java
Telefoon / Tabletin Iteraties per seconde, hoger is beter
HTC One M9 (gekoeld)
*********
1636
Nexus 6
********
1455
HTC One M9
*******
1393
Samsung Galaxy S5
*******
1355
LG G3
*******
1324
Nexus 5
*******
1302
HTC One (M8)
******
1248

Met AndEBench testen we de rauwe rekenkracht van de processorkernen, zowel bij het draaien van native code als met Java-code. Omdat deze test redelijk wat tijd in beslag neemt, en alle cores belast, zien we de Snapdragon 810 duidelijk throttlen. In de beste omstandigheden komt de 801 bij het draaien van Java-code goed uit de bus, waarschijnlijk omdat de 64bit-instructies van de nieuwe ARMv8-instructieset hier ingezet kunnen worden. Bij het draaien van native code lijkt de 810 niet veel sneller dan zijn voorganger.

GeekBench - multi core
Telefoon / Tabletin punten, hoger is beter
HTC One M9 (gekoeld)
*********
4199
HTC One M9
********
4065
Samsung Galaxy S5
******
3159
HTC One (M8)
******
3000
Apple iPhone 6
******
2915
LG G3
******
2875
Nexus 5
******
2875
GeekBench - single core
Telefoon / Tabletin punten, hoger is beter
Apple iPhone 6
*********
1631
HTC One M9 (gekoeld)
*******
1309
HTC One M9
******
1070
Samsung Galaxy S5
*****
979
HTC One (M8)
*****
971
LG G3
*****
942
Nexus 5
*****
919

GeekBench test ook de rekenkracht van de cpu, maar dan korter en met ondersteuning voor 64bit-instructies. Dankzij de korte duur zien we minder throttling optreden en de prestaties liggen duidelijk boven die van de Snapdragon 801. Verder is duidelijk dat Apples A8 per core een stuk krachtiger is, zeker omdat deze op lagere kloksnelheden draait.

GPU benchmarks

3DMark - Ice Storm Unlimited
Telefoon / Tabletin punten, hoger is beter
HTC One M9 (gekoeld)
*********
24617
HTC One M9
********
21801
HTC One (M8)
*******
19841
Samsung Galaxy S5
*******
19620
Apple iPhone 6
******
17277
LG G3
******
16801
Nexus 5
*****
13204
GFXBench T-Rex HD - onscreen
Telefoon / Tabletframerate in fps, hoger is beter
Apple iPhone 6
*********
51,2
HTC One M9 (gekoeld)
********
50,0
HTC One M9
******
37,0
HTC One (M8)
*****
30,0
Samsung Galaxy S5
*****
28,0
LG G3
***
20,0
GFXBench Manhattan - onscreen
Telefoon / Tabletframerate in fps, hoger is beter
Apple iPhone 6
*********
30,0
HTC One M9 (gekoeld)
*******
24,0
HTC One M9
******
20,0
HTC One (M8)
****
13,0
Samsung Galaxy S5
****
13,0
LG G3
**
6,9

Bovenstaande scores laten zien dat de gpu in de Snapdragon 810 eigenlijk niet volledig tot zijn recht kan komen in de relatief kleine behuizing van de HTC One M9. Gekoeld presteert hij namelijk uitstekend, maar bij kamertemperatuur wordt hij snel warm waardoor de kloksnelheid omlaag moet. Gelukkig heeft de gpu rekenkracht in overvloed, waardoor hij ook in dat soort situaties nog steeds sneller is dan telefoons als de M8 en Galaxy S5.

PCMark Android - Work 1.1 (perf)
TelefoonSoCOSIn punten, hoger is beter
Nexus 5 Snapdragon 800 Android 5.0.1
********
4519
HTC One M9 (gekoeld) Snapdragon 810 Android 5.0.1
*******
4215
Samsung Galaxy Note 4 Snapdragon 805 Google Android 4.4
*******
4134
HTC One M9 Snapdragon 810 Android 5.0.1
*******
4114
HTC One M8 Snapdragon 801 Android 5.0.1
*******
4073
Sony Xperia Z3 Snapdragon 801 Google Android 4.4
*******
3849
LG G3 Snapdragon 801 Android 5.0
*******
3787
Samsung Galaxy S5 Snapdragon 801 Android 5.0.1
******
3341

Nieuw in onze benchmarksuite is PCMark voor Android. PCMark kennen we natuurlijk al van laptops en desktops, en het doel van de Android-versie is hetzelfde: normaal gebruik nabootsen. In dit geval betekent dat webbrowsen, een tekstdocument bewerken, foto's bewerken en video's afspelen. De belasting blijkt hier niet te hoog te liggen, want het verschil tussen de normale en de gekoelde test is minimaal. De eindscore komt goed overeen met onze ervaring dat de M9 in de praktijk een vlotte telefoon is om mee te werken.

Accuduur: wisselvallig

Hoewel de behuizing smaller en korter is ten opzichte van die van de M8, is hij ook dikker. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de grotere accu; de capaciteit is namelijk toegenomen van 2600mAh naar 2840mAh, een kleine tien procent. Op papier belooft dat veel goeds, want de M8 staat bekend om zijn uitstekende accuduur.

De praktijk is echter anders. In zowel onze browse- als onze videotest scoort de M9 laag, veel lager dan de One M8 of andere high-end telefoons van het afgelopen jaar. Omdat de schermresolutie hetzelfde is en de accu een beetje groter, moeten we de Snapdragon 810 aanwijzen als oorzaak van deze resultaten. Gek genoeg scoort hij weer een stuk beter in de accutest van PCMark for Android, een test die dagelijkse handelingen simuleert, zoals het tikken van tekst, scrollen door documenten, browsen en fotobewerken. Wel moet hij ook dan de M8 nog voor zich laten.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m2)
Telefoon / TabletTijd in Minuten, hoger is beter
Sony Xperia Z3
*********
8u20m
OnePlus One
********
8u2m
Apple iPhone 6
********
7u39m
HTC One (M8)
*******
7u10m
Samsung Galaxy Note 4
*******
6u58m
Samsung Galaxy S5
*******
6u25m
LG G3
******
6u16m
HTC One M9
******
5u38m
Nokia Lumia 930
*****
5u4m
Nexus 5
*****
4u53m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
Telefoon / TabletTijd in Minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5
*********
13u48m
Samsung Galaxy Note 4
********
13u31m
Sony Xperia Z3
*******
11u24m
OnePlus One
******
10u31m
HTC One (M8)
******
9u32m
Apple iPhone 6
*****
8u25m
Nokia Lumia 930
*****
7u59m
HTC One M9
****
7u17m
LG G3
****
7u14m
Nexus 5
****
6u5m
PCMark Android - Work 1.1 (accu)
TelefoonIn minuten, hoger is beter
Sony Xperia Z3
********
6u45m
HTC One M8
*******
6u5m
HTC One M9
*******
5u37m
Samsung Galaxy Note 4
*******
5u33m
LG G3
******
5u2m
Nexus 5
*****
4u27m

Scherm: full-hd op 5"

Terwijl veel fabrikanten, deels vanwege de marketinghype, overgaan op schermen met een resolutie van 2560x1440 pixels, gebruikt HTC voor de One M9 hetzelfde full-hd-scherm van 5" als het voor de M8 gebruikte. Dat is een slimme keuze; op een 5"-scherm is het verschil tussen de twee resoluties nauwelijks te zien en een scherm met een hogere resolutie zou de accu waarschijnlijk zwaarder belasten. Het betekent ook dat de grafische processor minder hard hoeft te werken, wat op papier ook weer goed is voor het stroomgebruik.

HTC One M9

Het ligt voor de hand dat HTC simpelweg precies hetzelfde scherm als in de M8 gebruikt, maar dat is helaas niet zo. Om redenen die wij niet begrijpen is de fabrikant voor een ander paneel gegaan dat een merkbaar minder mooi beeld oplevert. Zo is de helderheid lager, al is het verschil niet groot. Met een maximale lichtopbrengst van 474cd/m² is het scherm van de M9 gelukkig nog helder genoeg om ook in de buitenlucht nog zichtbaar te zijn.

Als we kijken naar de contrastverhouding van het scherm zien we wel een groot verschil. Waar de M8 nog een verhouding van 1624:1 laat noteren, een uitstekende score voor een lcd, komt de M9 niet verder dan 911:1. Dat is ook te zien als je beide toestellen naast elkaar houdt; het beeld van de M8 oogt indrukwekkender. Vooral in een donkere omgeving is te zien dat het zwart op de M8 een stuk dieper is; bij de M9 neigt het toch wat meer naar heel donkergrijs met een blauw tintje. Kijk je dan ook nog eens onder een schuine hoek naar het scherm, dan zien we duidelijk colour shifting, iets wat we eerder bij goedkopere telefoons verwachten.

HTC One M8 en One M9HTC One M8 en One M9

Een vergelijking tussen de One M8 en M9, waarbij het lagere contrast en de slechtere kijkhoek van de M9 duidelijk zichtbaar is. Bij normaal licht is het verschil lang niet zo groot.

Helderheid
TelefoonCandela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Sony Xperia Z3
*********
647
Samsung Galaxy S5
********
576
Apple iPhone 6
*******
512
HTC One M8
*******
505
LG G3
******
487
HTC One M9
******
474
Nokia Lumia 930
******
434
Contrast
TelefoonIn verhouding , hoger is beter
HTC One M8
*********
1624
Apple iPhone 6
*******
1366
Sony Xperia Z3
*****
1047
HTC One M9
*****
911
LG G3
****
849

De Galaxy S5 en Lumia 930 gebruiken een oled-scherm en hebben dus een vrijwel oneindig contrast. Om de verschillen tussen de telefoons met lcd's goed zichtbaar te maken, hebben we die twee telefoons weggelaten uit de vergelijking.

Als we kijken naar de kleurweergave is opnieuw duidelijk dat de HTC One M9 er een beetje naast zit. De kleurtemperatuur is met 8088 kelvin te hoog, wat resulteert in beeld dat een beetje blauw oogt, vooral als je pagina's met veel wit bekijkt, zoals webpagina's. Dat is in de onderstaande afbeelding ook goed te zien: hoe helderder het beeld, des te meer blauw er in de kleurenmix zit, terwijl rood juist afneemt.

In de twee afbeeldingen wordt de weergave van de primaire en secundaire kleuren getoond. Bij een perfect gekalibreerd scherm vallen de bolletjes precies samen met de vierkantjes. Bij de One M9 is goed te zien dat rood saturatie mist, magenta sterk naar blauw neigt en dat geel te veel groen bevat. Groen, blauw en cyaan worden wel goed weergegeven.

HTCOne M9 - greyscale

HTC One M9 - gamut

Software: Lollipop en Sense 7

HTC heeft de One M9 voorzien van Android Lollipop met een nieuwe versie van zijn eigen Sense-schil. Ten opzichte van de versie die op de HTC One M8 draait, heeft HTC nauwelijks iets aangepast en dat hoefde in onze ogen ook niet. Sense ziet er strak uit en de visuele stijl is consistent door de hele interface doorgevoerd. Het homescreen bestaat nog steeds uit schermen met icoontjes, met als linkerscherm de Blinkfeed, een verzameling nieuws uit verschillende bronnen. Wie daar niet op zit te wachten kan hem uitzetten.

Hoewel het standaarduiterlijk nauwelijks is aangepast, kunnen gebruikers het uiterlijk van de software nu omgooien met de nieuwe themafunctionaliteit. Per thema kunnen het lettertype, de geluiden, de kleuren, wallpapers en icoontjes aangepast worden. Dat geeft behoorlijk wat opties om het uiterlijk van de software aan te passen, maar het gaat niet zover als bijvoorbeeld de themafunctionaliteit in een custom rom als CyanogenMod. Wie dus gehoopt had een stock Android-thema te kunnen maken voor de One M9, moeten we teleurstellen.

Coca Cola-thema op de One M9

Een van de thema's is gebaseerd op Coca Cola (klik voor meer voorbeelden)

Ook nieuw is dat Sense nu op de hoogte is van de locatie van de gebruiker, mits je die optie inschakelt. Doe je dat, dan kan de software zaken aanpassen aan de hand van de plek waar je bent. Zo kun je thuis een ander lockscreen of wallpaper hebben dan op je werk en is het mogelijk om per locatie andere app-icoontjes op het homescreen weer te geven. Naast een thuis- en werk-locatie is er de 'onderweg'-locatie, waarbij je bijvoorbeeld standaard apps als Reisplanner of Flitsmeister te zien krijgt als je op pad bent. De feature werkt op zich prima, maar we kunnen ons voorstellen dat mensen de controle over hun homescreen liever zelf in de hand houden. Dat kan, want de feature is optioneel.

HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9

De Gallery heeft nu de mogelijkheid om foto's van clouddiensten te importeren, zoals Flickr of Facebook. Je moet wel goed zoeken naar die optie. Hij is namelijk verstopt in de vaag getitelde app Cloudex. Van hieruit kun je accounts toevoegen, waarna de foto's in de Gallery-app verschijnen.

Als je wat langer met de M9 werkt, vallen nog wat andere kleine wijzigingen op. Zo wordt er geen door HTC zelf gebouwde browser meer meegeleverd. In plaats daarvan is alleen Google Chrome voorgeïnstalleerd. Daarnaast is er nu een nieuwe optie voor de BoomSound-luidsprekers toegevoegd. Voor de One M9 is HTC namelijk een samenwerking met Dolby aangegaan en de luidsprekers zouden dankzij softwarematige aanpassingen van Dolby nog beter moeten klinken. In de praktijk valt dat reuze mee, het hoog en laag worden een beetje geboost, waardoor muziek net wat voller klinkt, maar dat effect kun je eerlijk gezegd met elke andere equalizer ook bereiken.

Natuurlijk zijn vrijwel alle features van de One M8 overgeheveld naar zijn opvolger, zoals de Motion Gestures. Zo kun je de telefoon wakker maken door twee keer op het scherm te tikken, wat erg handig is. Het is mogelijk om de camera aan te zetten door de telefoon in horizontale positie op te pakken en de volumeknop in te drukken. De infraroodzender in de bovenkant is eveneens behouden, zodat je de M9 kunt gebruiken om allerlei apparatuur in je woonkamer te bedienen. Allemaal handige features waarvan we het fijn vinden dat ze behouden zijn.

HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9HTC Sense 7 op de HTC One M9

Specificaties en fotogalerij

Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 5.0
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5"
Resolutie 1920x1080
Invoermethode Touchscreen
Schermtype LCD
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Technische kenmerken
CPU/SoC Qualcomm Snapdragon 810
Aantal cores 8-core
Processorsnelheid 2GHz
Geheugengrootte 3GB
Opslagcapaciteit 32GB
Geheugenkaart (Mobiel) MicroSD, microSDHC, microSDXC
Aantal SIMs Single
Simkaart 1 Nanosim
Camera
Cameraresolutie 20Mp
Cameraresolutie (voor) 4Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Dubbele led
Resolutie video-opname 4096x2160 (Cinema 4K)
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, gprs, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.1
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC), gps
GSM-connector 3,5mm, Micro-USB
Accu
Gesprekstijd 21,7u
Stand-by-tijd 402u
Accucapaciteit (mAh) 2.840mAh
Accu verwisselbaar Nee
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Gewicht (gram) 157g
Lengte 144,6mm
Breedte 69,7mm
Hoogte / Diepte 9,61mm
Kleuren Grijs, Zilver/goud, Goud
HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9HTC One M9

Alternatieven

HTC One (M8) 16GB Grijs
HTC One M8 16GB Grijsvanaf Onbekend

Het meest voor de hand liggende alternatief voor de HTC One M9 is natuurlijk de M8. De behuizing is van dezelfde kwaliteit, het scherm is mooier en de accuduur is beter. De camera is van mindere kwaliteit en hij heeft maar 16GB opslag in plaats van 32GB, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de prijs, die momenteel al onder de 500 euro gedoken is.

4.5 van 5 sterren
(42 reviews)
Samsung Galaxy S6 32GB Zwart

De Galaxy S6 komt pas op 10 april uit, maar we noemen hem alvast op deze pagina, want op papier lijkt dit een prima concurrent voor de One M9 te worden. Een vergelijkbare soc, maar dan zuiniger, een scherm met een hogere resolutie en meer contrast, en een camera die hoogstwaarschijnlijk een stuk beter is. De behuizing van de S6 lijkt met zijn glazen achterkant wel een stuk breekbaarder en verder is er geen micro-sd-slot aanwezig.

4 van 5 sterren
(0 reviews)
Apple iPhone 6 16GB Grijs

Als je bereid bent om veel geld uit te geven aan een dure telefoon, dan doe je er goed aan om de iPhone 6 te overwegen. Of iOS beter is dan Android is puur smaak, maar het mooie scherm, de luxe behuizing, de goede camera en handige features als de vingerafdrukscanner maken van de iPhone 6 een fijne telefoon in het dagelijks gebruik.

4 van 5 sterren
(14 reviews)
Samsung Galaxy S5 Zwart

Samsungs Galaxy S5 is al bijna een jaar oud, maar nog steeds geen gekke keuze. Net als de M9 heeft hij een 5"-full-hd-scherm, maar de beeldkwaliteit is een stuk beter. Ook beter is de kwaliteit van de camera. Wat afwerking en behuizing betreft geven we de voorkeur aan de M9 en de BoomSound-luidsprekers van de M9 geven een duidelijk mooier geluid. Op het gebied van prestaties ontlopen ze elkaar niet veel, maar op het gebied van accuduur heeft Samsung wel een voorsprong.

4 van 5 sterren
(23 reviews)
LG G3 16GB Zwart
LG G3 16GB Zwartvanaf Onbekend

LG's G3 is met zijn 5,5"-scherm wat groter dan de 5"-M9, maar omdat LG de schermranden heel klein gehouden heeft, valt het verschil reuze mee. De G3 is wat minder snel dan de M9, heeft een minder mooie behuizing en op het vlak van accuduur ontlopen ze elkaar niet veel. Indrukwekkend is hoe snel de camera van de G3 kan scherpstellen, dat is een klasse beter dan de M9. Het grootste pluspunt van de G3 is overduidelijk zijn prijs; op dit moment kost hij de helft van de M9.

4 van 5 sterren
(23 reviews)
Sony Xperia Z2 Zwart
Sony Xperia Z2 Zwartvanaf Onbekend

Hoewel Sony in het afgelopen najaar de Xperia Z3 uitbracht, is de Xperia Z2 op dit moment misschien nog wel een betere keuze. De telefoon is namelijk niet veel slechter dan de Xperia Z3, maar wel fors goedkoper. Op het moment van schrijven betaal je minder dan 400 euro voor de Z2 en dat is een strakke deal.

4 van 5 sterren
(20 reviews)

Conclusie

Er is een heleboel om te waarderen aan de One M9. Zo vinden we de iets gebolde aluminium behuizing fijn in de hand liggen en ziet hij er ook nog eens luxe uit. Daarnaast produceren de BoomSound-luidsprekers een goed geluid, steekt de Sense-interface goed in elkaar en werkt de telefoon in het dagelijks gebruik erg vlot. Ook fijn is de aanwezigheid van een micro-sd-slot. Al die pluspunten golden echter ook al voor de M8, daarvoor hoef je dus geen M9 aan te schaffen.

Kijken we naar de elementen die nieuw zijn bij de One M9, dan heeft HTC op diverse vlakken steken laten vallen. In plaats van het prachtige scherm uit de M8 te behouden, heeft het voor een ander 5"-paneel gekozen, met een slechtere kleurweergave en een lager contrast. En hoewel de camera dankzij zijn hogere resolutie meer detail weet vast te leggen, waren sommige van onze foto's wazig in de hoek en bleef bij weinig licht maar weinig detail over. In vergelijking met toptoestellen als de Note 4, op dit moment een dikke honderd euro goedkoper dan de One M9, maakt de camera weinig indruk.

De gebruikte Snapdragon 810-soc lijkt enigszins begrensd door de behuizing van de M9. Uit onze tests blijkt dat de chip niet voluit kan gaan omdat de telefoon dan te heet zou worden. De One M9 kan alsnog flink opwarmen bij intensief gebruik, maar gelukkig nooit zo erg dat het ongemakkelijk wordt. Daarnaast heb je bij normaal gebruik geen last van het feit dat de processor zich soms moet terugklokken.

De HTC One M9 is dus zeker niet foutloos en doet op veel vlakken onder voor de concurrentie. Daarom is het verbazingwekkend dat HTC de prijs ten opzichte van de M8 heeft opgeschroefd, al wordt dat enigszins gecompenseerd door de verdubbeling van het opslaggeheugen van 16 naar 32GB. Ook dan is de One M9 met een adviesprijs van 749 euro echter een dure telefoon, duurder dan de M8 bij zijn introductie, duurder dan de iPhone 6 en duurder dan de Galaxy S6 zal worden als hij volgende maand in de winkels ligt.

Als je zoveel geld voor een telefoon vraagt, moet je een toestel kunnen bieden dat de concurrentie op alle vlakken aankan of zelfs voorbijstreeft. Dat doet de HTC One M9 bij lange na niet.

Update, maandag 23 maart: HTC heeft sinds de publicatie van deze review een software-update uitgebracht voor de One M9. Deze pakt onder andere het hitteprobleem dat wij ondervonden aan. We hebben de M9 opnieuw getest met deze firmware en de review op verschillende punten aangepast. Zo is de passage over warmteproductie gewijzigd en zijn alle benchmarkscores aangepast naar de resultaten die behaald zijn met deze nieuwe firmware. Volgens HTC zou de camera ook verbeterd moeten zijn, maar daar hebben we geen bewijs van kunnen vinden.

Reacties (263)

263
260
187
3
0
0
Wijzig sortering
Waar is de innovatie met de nieuwe smartphones? Als ik bijvoorbeeld kijk naar de LG G2 32GB, een apparaat van begin 2013, is die bijna beter. Die kost maar 300 euro. Allebij een 1080p scherm maar de LG heeft een beter scherm. Allebij 32GB voor opslag. De LG heeft een grotere batterij. De LG heeft ook wifi AC en 4G. De LG is dunner. Het enige pluspunt van de HTC is de snellere processor en 3GB ram ipv 2GB, ookal valt er nog te betwijfelen of dat wel een pluspunt is. De meeste mensen hebben die extra snelheid niet eens nodig en zullen alleen maar last krijgen van een overhittende telefoon. Dit laat dus gewoon zien dat het idioot is om een 750€ telefoon te kopen als het voor 450€ minder ook kan zonder veel in te leveren. Andere goede betaalbare telefoons:
-oneplus one (moet je importeren maar geweldige prijs/kwaliteit. Geen douanekosten het wordt namelijk verzonden vanuit Engeland en je kan het gewoon kopen in een Nederlandse winkel. Je hebt dus gewoon alle garantie :). Het enige probleem is dat ze moeilijk te verkrijgen zijn, omdat het met een invite systeem werkt maar iedere dinsdag is het vrij te kopen. Zie het tweakers forum.)
-samsung galaxy S4
-xperia z1 (waterdicht)
-nexus 5
-LG G3
-Xperia Z2 (waterdicht)

Om ten minste wat redelijke alternatieven te noemen ;)

[Reactie gewijzigd door Centelte op 23 juli 2024 02:09]

Het is ook een stagnerende markt. Er is feitelijk geen reden meer om je telefoon te upgraden, want "good enough" modellen van de vorige generatie zijn verkrijgbaar voor een sikkepit. De fabrikanten mogen nog blij zijn dat de batterij het na twee jaar opgeeft.

Nu, ik heb geen flauw idee waarom je processorsnelheid nodig hebt in een telefoon. Zal Facebook dan beter draaien?...
Anoniem: 601896 @Enai16 maart 2015 15:54
Wat je wel vergeet mee te nemen, dat vlaggenschepen van een of twee generaties terug, waarschijnlijk minder lang software en veiligheidsupdates krijgen dan het nieuwste model van nu.
Aka planned obsolescence... :(
Blijkbaar denken veel mensen dat dit niet bestaat, hoewel het tegendeel waar is:

http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence
De rede dat de wasmachine van mijn oma het al ruim 20 jaar goed doet en wij inmiddels al 3 exemplaren hebben versleten. Ja we draaien meer wassen per dag, maar dat weegt niet op.

Oude auto´s vs nieuwe auto´s.

Mijn S2 was aan het begin van z´n leven enorm snel, na alle updates niet meer te gebruiken. Zelfde geld nu voor mijn S4, enorm traag, zelfs na een hard reset en format.

En ja, natuurlijk ben ik nu geneigd om volgend jaar de S6 te nemen totdat die na 2 jaar geen 5 uur meer meegaat door de niet verwijderbare batterij.
Een PC met Pentium 3 800MHz was bij de release ook erg snel. Ging je van Windows 98 naar XP dan merkte je dat ook al in snelheid. Zou je daarmee naar Vista zijn gegaan dan was het niet vooruit te branden.

Het is natuurlijk erg logisch aangezien de hardware in dat apparaat niet veranderd, de software constant. Google Maps uit de tijd van Android 2.3 is ook totaal niet te vergelijken met de Google Maps van nu, om maar wat te noemen. Of Chrome, of Facebook, of zowat elke game.

Dat heeft helemaal niks met "planned obsolescence" te maken maar met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van smartphones en de daarbij behorende software.
Dat klopt ook, maar staat aan de ene kant los van het feit dat het standaard gevulde ramgeheugen elke keer toeneemt, apps onnodig groot/zwaar worden en de skin die welliswaar een ander uiterlijk krijgt laggy en langzaam wordt.
Dat onnodig zwaar/groot worden komt gewoon door het feit dat we verwachten dat apps steeds meer kunnen, mooiere animaties hebben, etc. De consument verwacht ook steeds meer, het is niet enkel een race onder fabrikanten!
Dat is dan ook precies de reden waarom ik custom roms gebruik. Al sinds mijn HTC touch HD.
Ik heb nu een HTC One M7. Door die custom rom kan ik alle meuk die ik niet gebruik gewoon eruitgooien voordat de installatie begint.
Gevolg is een telefoon die de opvolgers M8/M9 opvreet qua snelheid en batterijduur.
Enigste echte minpunt die overblijft is dat mijn M7 geen SD-slot heeft. Maar goed, dat wist ik toen ik hem kocht.

Ik kan dus nu weer een nieuw abbo afsluiten en dat word een simonly. Ik zou niet weten welk toestel echt significant beter is als mijn M7. Ga wel wat geld besparen per maand en als mijn batterij het opgeeft kijk ik wel weer. Maar op het ogenblik nog steeds een standby tijd van 4 dagen :)
Ik merk hetzelfde met mijn 3e generatie iPad (van het werk).
Hij lijkt met elke update trager te worden, ik heb een idee dat dat niet per ongeluk is.

Voor wat betreft android telefoons. Als er geen update meer komt gooi ik er meestal wel een Cynagogenmod oid op.

On topic: ik heb in het artikel geen enkele reden gezien om deze telefoon te kopen. Allerlei minpunten die je bij andere telefoons niet hebt, en de prijs/kwaliteit verhouding is gewoon bedroevend.
Ik heb nu al bijna 3 jaar dezelfde Windows Phone HTC 8X, die van mij wordt alleen maar sneller met alle updates. Dit kan misschien zijn omdat WP nog in ontwikkeling is, maar het geeft wel aan dat het ook anders kan...
Anoniem: 449210 @Enai16 maart 2015 17:51
Maar voor ondernemingen een - slimme? - wijze om de consument een 'incentive' te geven een nieuwe telefoon te kopen.
Cyanogenmod lost ook dat probleem weer op.
Anoniem: 22438 @mkools2416 maart 2015 21:09
Als je geen stabiele telefoon wilt ja. Tot nu toe heb ik nog altijd terug moeten gaan van cyanogen mod naar stock rom omdat met name op camera gebied, het nooit stabiel is (Samsung i9305)
Heb ook een One Plus 1 gehad en ook dat was om te huilen. Die is dus met veel toestanden terug gegaan naar de fabrikant.
Cyanogen mod is leuk, maar stabiel heb ik het nog nooit gehad.
Ik draai CM12 op m'n OnePlus One, draait prima. En als je dat niks vindt zijn er nog genoeg andere roms :)
En er is nu een ColorOs camera port voor de opo / oppo ( inclusief nightshot, 50 mp, slowshutter etc etc). Werkt erg prettig . Een aanrader.
Ik vond het op mijn i9305 Galaxy S3 vrij stabiel. Niet veel vaker een bug dan op de stock firmware. In ieder geval woog die enkele keer niet op tegen dat de interface veel sneller was en dat je veel meer kon instellen aan je interface.

Op mijn S5 heb ik nu stock. Maar aangezien de combinatie van goede camera, waterdicht en vervangbare batterij uitgestorven lijkt hoop ik dat mijn telly nog lang meegaat. Met in de toekomst óf een port van de ont-bloate S6 firmware of CM als Cyanogen niet te commercieel wordt. Ach, misschien draai ik er over een paar jaar wel windows op ;-)
En als de consument hier adequaat op reageert door dit soort nieuwe toestellen gewoon niet te kopen dan veranderd dat vanzelf wel. Ik heb ook wel het idee dat dit aan het minderen is. Ik ken genoeg mensen die zeg maar 4-5 jaar en 2-3 jaar geleden een duur abonnement namen met het nieuwste high-end model van dat moment. Nu lopen die nog steeds rond met een Galaxy S3/4 oid icm sim-only's. Goedkope toestellen als de Moto G zie ik ook vaker, aangezien die verassend goed werken in de praktijk voor een fractie van de prijs van een high-end toestel.

Hopelijk komt er een inhaalslag aan met nieuwe smartphones die verbeteren op andere punten dan processorsnelheid. Denk aan mooie behuizingen met dunne bezels en waterdichtheid, grotere accu's/betere accuduur, goede camera's en een mooi amoled scherm (met een niet absurd hoge resolutie). Hopelijk is er dan ook de keuze voor een compact formaat zoals de Z3 Compact.
Anoniem: 656509 @Enai17 maart 2015 09:55
de processorsnelheid zal in ogen niet echt verschil maken het is alleen dat hij meerdere processen iets beter en sneller kan verwerken maar zal geen verschil maken dat het echt Sneller van wordt

daarom ga ik liever voor de Samsung Galaxy S6 :P
Er zijn heel wat innovaties:
- betere processors (zowel qua prestaties als qua energieverbruik)
- betere schermen (mooier beeld, hogere resoluties en lager verbruik)
- vingerafdrukscanners
- betere camera's (heel grote vooruitgang, low light, phase detection focus, OIS)
- betere connectiviteit (wifi ac, meer LTE banden, BT 4.1)
Er zijn innovaties maar een groot gedeelte vsn de dingen die jij opnoemt waren er ook al in 2013. Het enige wat deze HTC heeft is een betere processor nou joepie (/sarcasm off).
"betere schermen"
In 2013 waren er ook al 1080p/1440p schermen en de kleurreproductie/contrast is niet echt verbeterd

"betere processors"
Processors die wel 15% sneller zijn maar in het dagelijks gebruik zit je oude mobiel niet eens op 10%. Alleen leuk als je wilt gaan gamen (geen angry birds maar serieuze games) en zelfs dan benutten de meeste telefoons het niet.

"vingerafdrukscanners"
Komt ook uit 2013

"betere camera's"
Heeft deze HTC niet en het valt zeer te betwijfelen of het wel zoveel beter is.

"betere camera's "
Die zijn wat beter. Het verschil is niet heel groot maar voor dit punt moet ik je gelijk geven.

"betere connectiviteit"
Alle functies die je opnoemde bestonden ook al in 2013 telefoons.

Eigenlijk is er dus niks gebeurt. Iets snellere SOC's en iets betere camera's. Jammer want daar is amper verbetering nodig.
M9 is en tamelijk slecht voorbeeld hiervoor. Maar de Samsung Galaxy S6 lijkt wel heel erg te gaan innoveren (behalve dan dat sommige voordelen van het verleden worden verwijderd).

De nieuwe processor schijnt daar wel echt verschil te maken, het scherm is daadwerkelijk beter en verdere hardware tweaks zijn altijd interessant (draadloos opladen). Ook is er hard gewerkt aan de behuizing, hoe belangrijk een Tweaker dat ook vind.

Innovatie gaat langzaam als er echt boven opzit, maar als je een tijdje niet oplet is een nieuwe mobiel meestal altijd een upgrade waardig.
Anoniem: 530086 @jameskond16 maart 2015 16:55
Uiteindelijk is de slag een stuk minder groot dan enkele jaren geleden. Waar het in de eerste generaties seconden kon verschillen is het tegenwoordig amper merkbaar. Qua apps is er de afgelopen twee jaar ook weinig veranderd, elke app draait vloeiend op een high end smarthphone van de afgelopen twee jaar.

De s6 kan dus in theorie sneller zijn maar in praktijk ga je er weinig van merken behalve in je portemonnee.
Ik wacht nu minimaal twee jaar voor ik weer een nieuw model koop en als ik de vooruitgang zie waarschijnlijk 3 aangezien het echt 0,0 zin heeft.

Ik kan me wel voorstellen dat de s6 op het gebied van uiterlijk sprongen heeft gemaakt maar dat was ook wel drastisch nodig. Als je een iphone of een htc hebt die al uitblonken op design dan is het verschil niet zo groot.
Denk ik dus ook, nu heb ik een one m7 dat is nog een Qualcomm 600 soc. Ik ben een vrij intensieve gebruiker maar nergens merk ik vertraging in mijn dagelijks gebruik... Een nieuwe soc heeft voor mij dus enkel nut als hij minstens even sterk is en gewoon minder stroom verbruikt...dat zou me meer batterij leven op leveren.

Voor de rest is dat gewoon nutteloos.
Wel mooi dat je je post nadien wijzigt met een toestel uit 2013.
Heb ik iemand op zijn tenen getrapt? Ik heb helemaal niks aangepast aan de post waar u nu op reageert. Dan kan je namelijk zien dat ik de reactie heb veranderd. Bij de eerste post heb ik inderdaad wat aangepast, maar dat zijn enkel toevoegingen (ik had bijvoorbeeld de Z2 niet in het lijstje staan).
En de Oneplus One niet te vergeten. Fantastische specs, voor maar 300 euro.
Stond al in het lijstje hoor ;) . Fijne telefoon inderdaad heb hem zelf ook :) .
Zelfs al zou je voor highend telefoons gaan, betaal je bij de concurrent niet vaak 750 euro. De Z3 en LG g3 zijn ook zeer fijne toestellen, voor iets meer dan de helft van de m9. De m9 is wat mij betreft een flop want HTC zal hier geen winst mee maken. De Desire 820 is veel aantrekkelijker voor zijn prijs :)
Dat was mijn punt juist. De telefoons die je opnoemd zijn echter van de vorige generatie (beide telefoons staan op het punt om vervangen te worden). Dat terwijl er praktisch gezien geen verschil is met deze generatie of inidegeval niet eentje die 450 euro rechtvaardigd. Dit wordt enkel gedaan voor de hype net zoals Apple ieder jaar doet met hun producten.
-oneplus one (moet je importeren maar geweldige prijs/kwaliteit)
Hé!? Importeren!? Ik zal je even op de hoogte brengen:
Sinds een tijd elke Dinsdag vanaf 09:00 uur, 24 uur lang zónder invite te bestellen! (Zie hier alvast voor morgen.)

Zie hier de Blog van OnePlus over de 'Tuesday Open Sales'.


Edit:
Om dan meteen maar even over de specs te beginnen zoals jij ook doet:
- OnePlus One is te koop met 64GB voor €299,- (+verzendkosten van maximaal €12,99);
- OnePlus One heeft een 3100mAh batterij;
- 3GB RAM aanwezig;
- Even dun als de LG G2 en G3 (8,9mm);
- Ook WiFi AC en 4G bij KPN, Hi, T-mobile en beperkt bij Vodafone (LTE: Bands 1/3/4/7/17/38/40).


Oh, en de LG G2 is ongeveer €342, i.p.v. de 300 euro die jij benoemt, maar ik snap je punt :).
Ja ik heb een OnePlus One en ja ik ben uitermate tevreden over mijn telefoon en ja ik maak graag duidelijk dat het een geweldige telefoon is (beste Prijs/Kwaliteit verhouding IMO).

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 23 juli 2024 02:09]

Dat blijft toch importeren? Toestel komt nl gewoon uit het buitenland.
Oh, *beep*, daar heb je me.

Je hebt gelijk, ik moest echter direct denken aan het uit China importeren van de telefoon (aangezien dit ook veel gedaan wordt met smartphones). Er is namelijk gewoon een Nederlandse versie van de website van OnePlus, afgezien van de 'Tuesday Open Sales' homepage dan.

Het kopen van spullen via het internet (ook uit het buitenland) gaat tegenwoordig zo makkelijk dat ik mij niet realiseerde dat het importeren is. Want dat is het gewoon. De telefoon wordt dan weliswaar wel verzonden vanuit een opslagplaats in Duitsland of het VK, maar het blijft importeren.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 23 juli 2024 02:09]

Maar als die wel uit Engeland, of Duitsland komt zitten er lig geen douanekosten op. Dat scheelt en dat wist ik dan weer niet :-)
Klopt, douanekosten worden door OnePlus zelf betaald, daarom worden de telefoons inderdaad ook vanuit 'Warehouses' in Duitsland en het VK verzonden. Dan hoef jij als consument geen douanekosten te betalen :).

Tijdje terug ook nog gedoe mee geweest, dat mensen een telefoon gekocht hadden en aan de deur nog moesten betalen, bleek dat de douaniers niet opgelet hadden en zaken verkeerd genoteerd hadden.. Heeft OnePlus (uiteindelijk) allemaal opgelost.
Oneplus One komt uit Engeland nu, via express verzending heb je hem binnen 2 dagen binnen, anders kan het tot 1 week duren.
Het is buitenland maar importeren wil ik het niet noemen; hij komt niet uit Amerika of Azie.

Ik ben ook een troste bezitter van de oneplus, prijs kwaliteit verhouding bestaat er geen betere toestel.
enige nadeel vin ik dat hij 5.5 inch is, ik had liever gehad dat ie maximaal 5 tot 5.2 inch was.
16GB van LG G2 is gewoon 275: pricewatch: LG G2 16GB Zwart vorige winter was hij 300 met 50 euro cashback.

32GB versie is gewoon overpriced, 67 euro voor maar 16GB extra? Yeah right. Gaat er uiteindelijk om hoeveel geheugen je nodig hebt, als je meer geheugen wilt is de One Plus One sws interessanter.

Nadeel vind ik alleen dat je bijna geen garantie hebt en OnePlus customer service is inmiddels rampzalig gebleken. Als er niets mis gaat heb je geen problemen, maar zowel, tja ik nam het risico niet. (Veder voelde ik weinig voor een mobiel die CM aanbod idpv software van een meer professionele bron, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur, tweaken is ook wel leuk.)
Inderdaad, maar de persoon waar ik op reageer verwijst naar een LG G2 32GB, en deze is (zoals ik aan gaf) meer dan de €300,- die hij noemt. En dat hij vorige winter €300,- was met €50,- cashback is leuk, maar daar heb ik nu niets meer aan, haha.

Die 67 euro extra voor maar 16GB extra opslaggeheugen is inderdaad overpriced, maar dat schijnt een trend te zijn bij alle telefoons waar het geheugen niet uitbreidbaar is (ik noem een Apple, Samsung en dus ook LG).
Dat hebben ze bij OnePlus dan wel weer goed aangepakt, slechts €30,- extra voor 48GB meer opslag. \
Leuk weetje: Oorspronkelijk was OnePlus ook van plan om de 16GB versie en masse te produceren en pas te beginnen met de 64GB versie als daar vraag naar was. Nog geen maand (geloof ik) nadat dat bekend werd hebben ze het al omgedraaid, de 16GB versie werd uiteindelijk bijna een jaar later pas te koop aangeboden.
Wat betreft die customer service problemen: OnePlus gaat op dat vlak ten onder aan hun eigen succes. Ze hadden simpelweg niet de man-/vrouwschappen om dat op te vangen. Dat hebben ze ook veel gecommuniceerd via het forum, maar de tickets bleven komen en ze hebben in no time ook heel veel mensen aangenomen, alleen daar maar voor. Verder heb ik tot nu toe nog geen problemen gehad. *Klopt dat af*.

Wat betreft Cyanogenmod, ik vind het erg fijn: geen voorgeinstalleerde meuk, afgezien van de verplichte Google apps dan, maar met Root e.d. zijn ook die te verwijderen. Verder is zo ongeveer alles in te stellen en zorgt rooten of flashen er niet voor dat je je garantie kwijt bent :).

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 23 juli 2024 02:09]

''32GB versie is gewoon overpriced, 67 euro voor maar 16GB extra? Yeah right.''
De 32GB versie is gewoon 300 euro. Dus 16GB meer voor 25 euro extra zo slecht ook weer niet (intern geheugen is sneller dan een micro SD).
''Hé!? Importeren!? Ik zal je even op de hoogte brengen:''
Ik heb hem zelf gekocht ;). Zeer fijne telefoon inderdaad. Zelf heb ik hem nog voor 310 euro moeten kopen (10 euro meer) uit China. Gelukkig veilig aangekomen.. Ik zal mijn aanpassen met als toevoeging: ''geen douanekosten, het wordt verzonden uit Engeland en gekocht in een NL winkel''.! Het blijft echter importeren. Je koopt het wel in de NL winkel maar het wordt verzonden uit het buitenland.

''Oh, en de LG G2 is ongeveer €342, i.p.v. de 300 euro die jij benoemt, maar ik snap je punt :).''
Hij is voor 16GB 270 euro en voor32GBB 300 euro. Zie de PW links..

Feit is: de oneplus one is meer voor de "geeks''. Je kan niet in de phone store lopen en dezelfde dag met je oneplus one naar huis komen. Kost wel lekker weinig want die specs kosten normaal 100 euro meer.

[Reactie gewijzigd door Centelte op 23 juli 2024 02:09]

Vergeet ook de G2 niet!
Die noemde ik al in mijn verhaaltje. Daarna staat er: 'andere goede betaalbare telefoons'. Maar je hebt gelijk dat de G2 snel en scherp geprijsd is.
En dan plots staat hij in je verhaaltje geëdit :p
Hij was er altijd al. Niet in de opsomming wel in het verhaaltje ;).
Anoniem: 16328 @Centelte16 maart 2015 16:24
Oneplus One is te koop via hun Europese winkel. Voordelen zijn dat je Europese rechten hebt (hoe uiteindelijk de garantie afwikkeling verloopt is overigens een ander verhaal, maar je hebt meer rechten als consument) en geen invoerkosten hebt.
Om de redenen die Budgetguy noemt net een XPeria Z2 aangeschaft.
De Z4 release duurt me te lang en het toestel zal ook aardig aan de prijs zijn.
De Z3 was 130 euro duurder dan de Z2 en had zoals in de alternatieven hierboven genoemd te weinig voordelen tov van de Z3. Zelfs nadelen wat betreft het scherm.
Voor 94 euro een SD kaart gekocht, zodat ik 128GB extra geheugen heb en eindelijk mijn iPod thuis kan laten, want zelfs mijn XPeria P + PowerAmp is vele malen beter dan de iPod qua geluidsqualiteit. Laat staan de Z-serie met PowerAmp.

[Reactie gewijzigd door Oval op 23 juli 2024 02:09]

Heb zelf wel een nieuw highend telefoon gekocht. De LG G FLEX 2, echt een super toestel ligt super in de hand wordt niet warm, mooi scherm, curved werkt best prettig maar is ook een leuke gimmick, en een goede accu duur.

Telefoon van 699 maar wel iets wat heel erg opvalt inplaats van nog een m7 copy :(
749 euro komt door 2 reden eerste is voor verkoop 2e is dat de euro in waarde verliest ten opzichte van de dollar. Voor het laatste zien we nu in pricewatch toch al prijsstijgingen in producten. De dollar prijs is trouwens $649.
Hoezo kunnen andere smartphones (zoals bijvoorbeeld uit mijn opsomming) dat dan wel? Daar ben ik wel geinteresseerd in :)
Je weet dat de telefoon nog niet uit is en dat voorverkoop niet voor het eerst duurder is geworden. En ik zou niet weten hoe je bedoeld dat andere smartphones dat wel kunnen. Als je daar mee bedoeld dat sommige huidige modellen niet duurder wordt kan dat betekend dat ze het tot dus ver niet berekenen, ze al gedistribueerd zijn naar Europa en nu een waarde in euro's vertegenwoordigd en niet meer in dollars. Als laatst dat de prijs zelf in dollars ook gezakt is.
Als je bedoelt waarom die prijs zo scheef is, is die prijs nog wel scheef? want zo als ik zei het is een voorverkoopprijs dat wil nog wel is duurder. Misschien verwacht HTC de prijs van de euro nog verder zakt. Vergeet niet de Samsung S6 is ook bijna 700 euro. De nexus 6 leek ook duur maar blijkt nu momenteel ruim 100 euro goedkoper zijn dan zijn meeste concurrenten. Sony Xperia en LG G3 zijn de enige modellen die momenteel goedkoper zijn maar ja die zijn ook meer dan een half jaar uit.
Ik heb even alles geskipped, omdat een high-end toestel met die prijs de volgende minpunten echt niet kan hebben.

Kan erg warm worden - dit is al een probleem sinds de M7
Middelmatige beeldkwaliteit - € 743,05 :|
Fotokwaliteit niet bijzonder - € 743,05 :|
Matige accuduur - € 743,05 :|
Sinds de M7? Zoals de test van Tweakers zelf laat zien heeft de M8 het probleem niet (tenzij je vindt dat elke andere telefoon die ze in die hitte test hadden liggen het probleem óók heeft, maar dan stel je je aan naar mijn mening).
De m7 had het probleem wel een soort van. De S4 pro en S600 waren niet echt de beste chips. Het waren gehaaste quad cores om de concurrentie bij te houden. De s800 en zeker s801 maakte dit helemaal goed door de overstap naar het HPMG process. En dat is terug te zien, de M8 wordt niet heet en is ontzettend snel.

De s810 is net de s4 pro. Een 64bit chip die gehaast is gemaakt om maar bij de concurrentie in de buurt te blijven. Ik denk dat als je echt iets leuks wilt je beter kunt wachten op de opvolger van de krait cores, de 64bit Kryo core. Deze krijgt gewoon weer 4 cores die clock gated en dynamische zijn qua frequentie. Het big.Little concept heeft wat mij betreft gefaalt, Benchmarks van Anandtech hebben laten zien dat de big cores geen performance toevoegen maar wel extra energie verbruiken.
Andersom hebben Apple, Qualcomm, Nvidia (met denver) en Intel laten zien dat je met clock gating en dynamische frequenie schaling veel verder komt.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 02:09]

64-bit vind ik sowieso overrated. Alleen schreeuwen de fabrikanten er waarschijnlijk om sinds dat Apple ermee is gekomen. Iedereen moet en zal nu een 64-bit chip in zijn flagship device hebben. Je kunt beter net als Microsoft of Blackberry gewoon je OS soepeler laten lopen zodat zelfs chips van een paar jaar geleden nog een prima performance neerzetten. Waarom zeg je trouwens dat big.LITTLE heeft gefaald? De nieuwe generatie A53-A57 doet het volgens mij niet zo heel slecht. Op sommige benchmarks zijn grote verbeteringen meetbaar, anderen weer een stuk kleiner en sommigen zelfs een verslechtering ten opzichte van de S805 wat me wel enigszins verbaast. Overall is het echter een verbetering.: http://www.anandtech.com/...n-810-performance-preview

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 23 juli 2024 02:09]

"Overall is het echter een verbetering.:"

Nee, big.LITTLE is op geen enkele manier een verbetering. Dat hij sneller is dat de s805 zegt alleen maar dat Krait op zijn eind loopt. Kijk hier eens naar:

http://www.anandtech.com/...xy-note-4-exynos-review/6

De A57 voegen alleen stroomverbruik toe. De efficiëntie vergelijking staat redelijk onderaan. Er zit ontzettend veel data in die ene pagina. De conclusies zijn echter: big.LITTLE levert performance in t.o.v. little alleen. Little alleen is efficiënter dan big.LITTLE. Wat mee betreft is het hele concept daarmee om zeep.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 02:09]

De conclusie valt samen met één benchmark de 'XML power efficiency test'. Lijkt me wat weinig om één benchmark te laten bepalen of een concept heeft gefaald of niet. Anandtech merkt dan ook terecht op dat de reden van de performance vermindering mogelijk ligt in de wijze waarop deze benchmark is geprogrammeerd. Dat maakt de getrokken conclusie nog zwakker.

Over Qualcomm wordt het volgende opgemerkt. Er is nog werk aan de winkel anders zou Qualcomm niet de moeite nemen om een eigen energiebesparing algoritme toe te passen.:
Meanwhile, Qualcomm is entering the big.LITTLE ring with its own Snapdragon 810 with a fully working, custom-developed, and power-aware scheduler implementation that alleviates many of the issues I've identified here in this piece.
bron: http://www.anandtech.com/...xy-note-4-exynos-review/6

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 23 juli 2024 02:09]

"Anandtech merkt dan ook terecht op dat de reden van de performance vermindering mogelijk ligt in de wijze waarop deze benchmark is geprogrammeerd."

Maar dat is een non argument aangezien big.LITTLE niet door software zelf aangestuurd moet worden. Sterker nog, big.LITTLE zou zelfs als het OS niet weet wat hij doet nog moeten werken. Met HMP is dat minder het geval dat bij Cluster migration maar toch, het moet OS onafhankelijk werken. Deze benchmark laat zien dat dat al niet het geval is.
En waarom denk jij dat het overall een verbetering is, ikzelf zie de noodzaak nog lang niet voor 64bit processoren. Wellicht als het gaat om echt zware applicaties maar dan ook echt zwaar.

En vraag me ook af hoeveel van de bestaande apps nu echt native opnieuw naar 64bits gecompileerd zijn.

The main disadvantage of 64-bit architectures is that, relative to 32-bit architectures, the same data occupies more space in memory (due to longer pointers and possibly other types, and alignment padding). This increases the memory requirements of a given process and can have implications for efficient processor cache utilization. Maintaining a partial 32-bit model is one way to handle this, and is in general reasonably effective. For example, the z/OS operating system takes this approach, requiring program code to reside in 31-bit address spaces (the high order bit is not used in address calculation on the underlying hardware platform) while data objects can optionally reside in 64-bit regions.

As of June 2011, most proprietary x86 software is compiled into 32-bit code, with less being also compiled into 64-bit code (although the trend is rapidly equalizing[citation needed]), so most of that software does not take advantage of the larger 64-bit address space or wider 64-bit registers and data paths on x86-64 processors, or the additional general-purpose registers.[citation needed] However, users of most RISC platforms, and users of free or open source operating systems (where the source code is available for recompiling with a 64-bit compiler) have been able to use exclusive 64-bit computing environments for years. Not all such applications require a large address space or manipulate 64-bit data items, so these applications do not benefit from these features. The main advantage of 64-bit versions of such applications is the ability to access more registers in the x86-64 architecture.

Neem als voorbeeld Office op de PC in 99% van de gevallen installeer ik gewoon de x86 versie (vanwege compatibiliteit) omdat de x64 versie totaal niet relevant is voor 99,9% van de gebruikers van Office.

64-bit Office has advantages that benefit only specific kinds of users and workloads

There are several cases in which you should consider deploying 64-bit Office 2013. Here are several examples:

Excel expert users who work with complex Excel worksheets can benefit from using 64-bit Office 2013. This is because 64-bit Office doesn’t impose hard limits on file size. Instead, workbook size is limited only by available memory and system resources. On the other hand, 32-bit Office is limited to 2 gigabytes (GB) of virtual address space, shared by Excel, the workbook, and add-ins that run in the same process. (Worksheets smaller than 2 GB on disk might still contain enough data to occupy 2 GB or more of addressable memory.) You can learn more in Excel specifications and limits and Data Model specifications and limits.

Users who use Project 2013 also benefit when they use Project files over 2 GB, especially when they are dealing with many subprojects to a large project.

In-house Office solution developers should have access to the 64-bit Office 2013 for testing and updating these solutions.
Office 2013 offers enhanced default security protections through Hardware Data Execution Prevention (DEP). (DEP) is a set of hardware and software technologies that perform additional checks on memory to help prevent malicious code from running on a system. For 64-bit installs, DEP will always be enforced for Office applications. On 32-bit installs, you can configure DEP by using Group Policy settings.
"En waarom denk jij dat het overall een verbetering is, ikzelf zie de noodzaak nog lang niet voor 64bit processoren. Wellicht als het gaat om echt zware applicaties maar dan ook echt zwaar."

Jij maakt er van dat ik zeg "hij is beter omdat hij 64bit is". Maar als je gelezen had wat ik werkelijk zei, had je dat hele stuk niet hoeven copy-pasten. Ik zeg dat hij sneller is want er staat een hele tabel met 20+ benches die zeggen dat de s810 overall sneller is... De rest heb jij er allemaal bij verzonnen.

De enige keer dat ik wat over 64bit zeg is hier: "Een 64bit chip die gehaast is gemaakt om maar bij de concurrentie in de buurt te blijven."

Maar ook hier zeg ik niets over of 64bit nou nuttig is of niet. Ik zeg daar alleen maar, Qualcomm heeft overhaast een 64bit chip op de markt gezet en hij presteert maar matig. Daar kun je hooguit uit halen dat de concurrentie Qualcomm heeft gedwongen tot een 64bit chip en dat de implementatie ervan brak is. Net als de s4 pro dat ook was. Ook hier weer niets naar het nut en de functie van 64bit.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 02:09]

Nee waar ik meer op doel is dat alleminium erg warmte gevoelig en geleidend is. De M8 had hier inderdaad geen tot minder last van. Desondanks is het nog steeds niet goed te praten.
Dat aluminium warmte goed geleidt (en het ook goed aan de omgeving, bv je hand, afgeeft, wat denk ik is wat je bedoelt met gevoelig?) is juist een positief punt. Hierdoor wordt de hitte namelijk goed verspreid over een groter oppervlakte en zal het toestel niet op één punt veel heter worden dan elders. Een zelfde hoeveelheid energie zal dan dus resulteren in een lagere temperatuur over het gehele toestel in plaats van een koud toestel met specifieke loeihete puntjes. Het feit dat het aluminium de warmte ook weer makkelijk aan de omgeving afgeeft is ook goed want dat betekent dat het toestel sneller weer afkoelt.
Je ziet ook in de heatmap van tweakers dat de M9 zo ongeveer op het hele toestel heet is. Dat geeft ook wel aan wat een enorm heethoofd die chip moet zijn om dat hele toestel zo op te warmen. Als het een toestel zou zijn geweest als de One X, met plastic ipv aluminium (wat ik overigens nog steeds mooi vind, qua uiterlijk zouden ze best weer naar de One X terug mogen van mij), dan had je waarschijnlijk veel minder goede afvoer van de warmte gehad en bij dezelfde hardware intern had je dan plaatselijk nog veel hogere temperaturen gezien.
Helemaal mee eens, maar het moet niet zo worden dat je je toestel zonder hoesje niet meer beet kan houden omdat het gewoon weg niet fijn is / zeer doet.

En ja de One X is een van de betere uit de serie imo.
De One X was wel een enorm heethoofd overigens hoor ;-)
De Tegra chip daarin verbruikte ook veel te veel als je een 3D game startte (iets wat hij theoretisch kon maar wat ik in de praktijk niet deed omdat mijn telefoon dan pijn aan mijn handen deed). En die telefoon had dus wel echt van die hotspots.
Ach, niet alles kan 100% perfect zijn. Maar ik vindt het zo jammer dat een 'flagship' dit soort problemen heeft.
De Tegra 3 was dan ook bedoeld voor tablets. Tdp lag te hoog voor smartphones.
Zeker, ik heb zelf nog de One X+, bij intensief gebruik wordt hij veelte warm. Hetzelfde was het geval bij de HTC EVO 3D. Maar goed, je went er wel aan :P. Mijn abonnement is sinds december afgelopen. Ik had bewust nog geen upgrade gedaan, even wachten wat er in 2015 uit komt. Maar de teleurstelling is toch wel erg groot moet ik zeggen. Ik zie mij zelf echt niet met een Samsung lopen en HTC, los van dat het een mooi toestel is, slaat (helaas) toch behoorlijk de plank mis ;(
M7 gebruik ik zeer intensief, heb er in 2.5jr tijd 2 gehad en nooit een hitteprobleem gehad.

Sterker nog, ik vind de M7 nog steeds het beste HTC toestel van dit moment. Compacter dan de M8 en werkt verder snel zat.

Het is jammer dat HTC zijn mooie apps en widgets compleet verneukt met elke update. Laatst de HTC clock update moeten verwijderen doordat het de wereldbol weghaalt. Hoe kan je dat nou een update met "bugfixes" noemen? Zelfde geldt voor alle HTC browser update, de laatste 2 hebben gelukkig een deel hersteld maar de eerste browser was het best en snelst.
Met Gallery updates met elke versie van Sense en daarna via Play Store heeft HTC echt 1 van zn USPs de das om gedaan.

Om die redenen en dat de nieuwere modellen groter/zwaarder/meer stroom verbruiken ga ik na dit toestel zeker afstappen van HTC.
Niet echt waar voor je geld krijg je dan als ik het zo lees qua plus en minpunten. 750 euro betalen voor meer minpunten dan pluspunten.
Ik zou het aantal sterren misschien daarom ook wel wat lager verwachten.
3 sterren vertaalt naar een 6? Dus een magere voldoende. Nou daar kan ik me op zich wel in vinden. Een 5 had van mij ook gemogen.

Maar heel erg jammer is het wel, dit wordt duidelijk niet de opvolger van mijn Xperia Z1. Jammer HTC, echt heel erg jammer.
Merk daarbij op dat Tweakers meld dat de M8 'slechts' 16GB heeft en de M9 dat verdubbeld, maar mijn eigen M8 (for Windows) heeft er ook al 32GB dus dan voordeel vervalt dan ook al.

Aan de andere kant zou ik het voordeel van de camera niet uitvlakken. Die 4Mpixel camera is toch best vervelend in veel gevallen ook al zijn het ultrapixels die echt merkbaar beter zijn. Maar vgl met de iPhone 6 merk ik bij helder licht toch echt een verschil in negatieve zin.
Hij zal wel voor 699,- in de winkels liggen en na een maandje gezakt zijn naar 599,- De introductieprijs is wel een indicatie van wat de telefoon gaat kosten, maar er zijn weinig mensen die deze prijs ook echt moeten betalen. Tenzij je echt de eerste wilt zijn die deze telefoon bezit.
Onbegrijpelijk van HTC en het enige dat ik kan hopen, is dat dit incidenteel is en voorbehouden aan de pre-productie exemplaren.

Nog meer reden om voor een M8 of M8s te gaan.
Minpunten
Kan erg warm worden
Middelmatige beeldkwaliteit
Fotokwaliteit niet bijzonder
Matige accuduur
Relatief duur

De proccesor en het beeldscherm zullen echt niet zomaar vervangen worden zo vlak voor de massaproductie, dus deze twee minpunten blijven staan. Daarnaast zal de introductieprijs ook zeker zo'n 700-750 euro bedragen; dit staat vast.

De fotokwaliteit is wellicht softwarematig wat op te schroeven, evenals de accuduur. Maar ik vrees toch echt het ergste voor HTC.. Dit lijkt gewoon een zeer matige telefoon voor een premiumprijs helaas. :/
Inderdaad, ik snap de rating eigenlijk ook niet. Gezien de prijs is dit gewoon een onvoldoende en kun je veel beter krijgen voor hetzelfde, of zelfs minder geld.
Dat is waar, maar het blijft nog steeds 3/5 sterren waard.
De M9 is nog steeds zowat de allermooiste android telefoon die je kan kopen, heeft de beste geluidskwaliteit van alle android telefoons,
je betaalt veel maar met 50euro is ie up te graden naar 160GB, bij andere fabrikanten als apple of samsung betaal je daar nu 200euro voor,
het scherm is dan iets minder dan de M8, maar dat was dan ook wel een van de allerbeste
Ook sense7 is een verademing tov touchwiz of sony UI

Ik wil hier niet alles gaan goedpraten voor HTC, want dat verdienen ze inderdaad niet als de accuduur eropachteruit is gegaan terwijl ie dikker is geworden. De back camera nog steeds maar middelmatig is, en daar je de hoofdprijs voor betaalt.
Maar om nu minder dan 3 sterren te geven...

Keuze dit jaar wordt extra moeilijk,
ofwel kies je voor de S6 edge, die verschrikkelijk duur is maar er wel aantrekkelijk uitziet (zowel uiterlijk als de hardware binnenin: exynos 14nm, camera,extreem zuinige gps/wifi chip, etc) Maar dan zit je vast aan touchwiz... lol
ofwel kies je voor de mooie M9 maar die blijkt nu volledig af te doen in de praktijktests..
De LG G4 en sony Z4 lijken volgens de geruchten momenteel G3/Z3 klonen,
en de Z3 heeft nog steeds een glazen backplate?! En momenteel rommelt het nog bij de telefoonafdeling van sony zodat het maar de vraag is wat je in de toekomst van updates zal krijgen als ze het eventueel willen gaan verkopen

Oneplusone was amper te verkijgen, zelfs weken na de release, en nu ze wat naambekendheid hebben is de vraag maar nog of de opvolger dezelfde bangforbuck zal leveren...

De nexus 6 is ook niet superinteressant en voor veel mensen gewoonweg ook te groot.

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 23 juli 2024 02:09]

"Maar om nu minder dan 3 sterren te geven..."

Het is het vlaggenschip van HTC, en deze gaat er op sommige punten op achteruit t.o.v. de vorige versie. Dat zijn we niet meer gewend. Elk volgend model hoort beter te zijn.

Een scherm met een matig contrast kan echt niet meer. Een camera van 20 Mpixel, maar de optische beeldstabilisatie is eruit gehaald: wat dachten ze bij HTC? Dat Samsung ook met 20 Mpixel zou komen en ze niet onder wilden doen?

Voor de te hete Qualcomm 810 werd vorig jaar al gewaarschuwd en het is uitgekomen. Samsung's Exynos zal voor HTC een no go zijn. Wie wil een telefoon die te heet wordt om vast te houden?

Het enige voordeel van HTC's One M9 t.o.v. de concurrentie is voor mij de degelijke bouw. Dat is echt te weinig pluspunt voor 749 euro, dus de drie sterren kloppen m.i. Was het een telefoon van 350 euro geweest, dan waren 5 sterren terecht geweest.

Ik vind het jammer voor HTC, maar ik vrees dat het geen succes gaat worden.
Hij wordt niet TE heet om vast te houden... bij NORMALE taken, zelfs inclusief gamen. Tis niet omdat tweakers hem test bij 1 specifieke benchmarkapp (die geen realistisch beeld geeft) met non-finale software dat hij plots te heet is.
Voor de rest heeft HTC niet veel keuze: de exynos is eigendom van samsung en lenen ze niet eventjes uit, de mediatek SOC zijn gewoon een stuk trager dan de qualcomm.

er zat ook geen OIS op de M8 en de 20mp is wel degelijk een verbetering op de vorige lens, niet zo groot als gehoopt, maar beter. Over de frontface camera wordt niet veel gerept, maar deze is echt PAKKEN beter dan de M8.

De M8 had 4,5 ster, de M9 heeft 3 ster, dus ik denk dat tweakers zijn punt duidelijk heeft gemaakt.

Het contrast dat daalt is idd een jammer zaak, maar 1:1000 kan je niet slecht noemen.
Het is natuurlijk ook net hoe je er tegenaan kijkt (glas is halfvol of halfleeg). De warmte is alleen in extreme gevallen een probleem, daar heb je gelijk in.
Maar verwend als we zijn, verwachten we altijd dat nieuwer ook beter is. Aan de andere kant hoeft niemand zich te schamen voor de M9.
Er moet natuurlijk wel wat overblijven om in de M10 te vernieuwen. Dan zien we waarschijnlijk weer een beter scherm en stabilisatie in de lens. Samen met planned obsolescence is dat een strategie die heel goed werkt.
Over smaak valt niet te twisten, dus dat punt mag je weglaten.
Ik vind daarnaast de M7 en M8 niet fijn in de hand liggen. Niet vriendelijk. Ze hebben scherp randen vind ik. De M9 zal niet anders zijn verwacht ik.

Daarnaast heb ik de persoonlijke ervaring met mijn HTC toestellen dat er snel wat aan kapot is. Bij mij waren dat de hoofdtelefoonaansluiting die het bij aanvang al niet deed. Bij mijn HTC HD2 moest de gehele chipplaat vervangen worden. Ik heb maanden crashes moeten ervaren voordat ik een hardwarefout kon uitsluiten.
Voor mij geen HTC meer. Gemiddelde hardware voor een premiumprijs. Het enige echt goede van HTC vind ik vanaf dag 1 Sense.

Ik heb een telefoon van elk OS(IPhone 6 plus, OnePlus One en Ativ S Windows Phone. OnePlus One helaas Android, dus altijd is er wel wat. Android geeft voor mij de Windows 95 ervaring. Als je een actieve gebruiker bent en veel installeert gaat er altijd wat haperen aan Android. Dat los je vervolgens op, en daarna heb je weer twee andere problemen erbij ;) Gisteren daarom reset 4 gedaan in 10 maanden. Zucht...De Ativ S is de goedkoopste en de allerfijnste :*)

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 23 juli 2024 02:09]

En wat vind je van de iphone6 plus?
Redelijk goede hardware voor een premiumprijs. Doet wat er van hem wordt verwacht. WiFi is stukken minder dan mijn overige telefoons. Consistente beleving maar voor mij wat te saai. Te zwaar en groot voor het scherm wat hij heeft. Concurrenten doen het wat dat betreft beter vind ik.
Mooi scherm en erg goede foto's. Vingeafdrukscanner werkt bij mij zeer slecht. Na het maken van de print kort er op steeds goed maar naarmate de tijd vordert steeds slechter. Alsof mijn vingerafdruk wijzigt lol.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 23 juli 2024 02:09]

HTC benadrukt dat het exemplaar dat wij getest hebben niet compleet identiek is aan het model dat in de winkels komt te liggen en dat er dus probleempjes kunnen optreden. Daarnaast geeft het bedrijf aan dat het momenteel nog aan optimalisaties in de software werkt voordat het toestel de winkelschappen bereikt. Het lijkt ons niet aannemelijk dat de hitteproductie op het laatste moment nog sterk ingedamd wordt, dat voor een beter scherm wordt gekozen of dat de camerakwaliteit omhooggaat. Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen we deze review bijwerken.

Daar heb je een punt je zou verwachten dat in elk geval het scherm van betere kwaliteit zou zijn. In elk geval zich kan meten met het scherm van de M8. Hetzelfde geld voor de accuduur. Twee redenen waarom ik een M8 heb. Zoals we hierboven kunnen lezen gaat het waarschijnlijk om een eerste serie gaat en dat ze nog wat wijzigingen gaan aanbrengen. Maar het zal niet al te veel zijn denk ik. Daarnaast is het buitengewoon niet slim om een niet 100% goede telefoon op te sturen voor een review naar een van de grootste techsites van Nederland. Dus ik neem aan dat dit erg dicht tegen het definitive toestel zit.

Maar ik denk niet dat ik de enige ben als ik zeg dat ik het onbegrijpelijk vind dat een bedrijf wat zo goed op weg was nu zo'n fout maakt met deze telefoon. Dat het in feite op de camera na een slechtere telefoon is dan de M8. Ik vindt het bijzonder jammer ik had zeker gehoopt op een op alle vlakken verbeterede M8 wat gezien de status van die telefoon wel een goede zet geweest zou zijn.
Ik vind de reactie van van HTC op zijn zachts gezegd 'opvallend'.

Ze geven dus toe dat er een onderscheid tussen het het review exemplaar, en het model dat in de winkel komt te liggen. Dat is toch raar? Als dat verschil er is, waarom is dat dan zo? Of komt het nu toevallig zo uit om de slechte review te bagatelliseren.

[Reactie gewijzigd door Deem op 23 juli 2024 02:09]

Vaak hebben reviewers toestellen eerder binnen dan dat ze op de markt komen, zodat er reviews zijn tegen de tijd dat de consument ze kan kopen. Ik kan me voorstellen dat ze tegen het einde van de deadlines misschien soms toestellen net iets eerder versturen dan dat ze de puntjes op de i gezet hebben. En ik kan me ook voorstellen dat als er grote problemen uit de reviews komen ze daar eventjes op willen reageren ;)
Anoniem: 16328 @Luuk198316 maart 2015 16:50
Als elke review negatief is over dit toestel omdat ze het toestel te snel aan reviewers hebben gegeven dan schiet dat zijn doel nogal voorbij. De eerste indruk blijft namelijk vaak hangen.
Ja, maar spreek je dan niet over een Preview, ipv een Review.
Huh dat is toch rr
Je kan er vanuit gaan dat accuduur en het warmteprobleem hand in hand gaan. De warmte is niks anders dan de energie die verstookt wordt. Beide gevallen kunnen softwarematig nog ondervangen worden... HTC zou niet de eerste fabrikant zijn die post-launch op dit gebied nog werk aan de winkel heeft.

stin00: Je redenering ga ik volledig in mee hoor, maar dat is 1 kant van het verhaal. Wanneer er efficiëntere software of aansturing van de chip aanwezig is dan zal er ook minder energie verstookt worden, waarmee minder warmte wordt gegenereerd. Dat was meer mijn punt. Het is inderdaad even afwachten aan welke kant van het verhaal het probleem ligt, maar ik geef HTC niet bijzonder veel credits wanneer het gaat om de software op hun telefoons.

[Reactie gewijzigd door Nefiorim op 23 juli 2024 02:09]

Gaan die wel hand in hand, waar baseer je dat op?

De gebruikte Snapdragon 810 wordt op 20nm ipv 28nm geproduceerd. Die kleinere featuresize betekent dat transistors dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, waardoor de uiteindelijke chips kleiner worden. Dankzij de verkleining kan ook de spanning omlaag, waarmee het stroomgebruik daalt en de chip minder warm moet worden.

De keuze van de prachtige aluminium behuizing is leuk, maar dit zorgt voor een enorme warmtegeleiding van het hele toestel. Dit zal ook mede door de interne GPU komen, de Adreno 430 die de 330 vervangt. Deze GPU zou zo'n 80% sneller moeten zijn bij bepaalde applicaties, hetgeen ook weer voor meer hitte zou moeten zorgen.

Ik hoop dat HTC met de M9 nog wat post-launch zaken kan rechttrekken, maar bepaalde design 'fouten' kunnen ze nooit rechttrekken.
Anoniem: 583079 @stin0016 maart 2015 16:05
Aluminium zorgt er net voor dat de warmte beter weg kan en zich beter kan verspreiden, het is zeker niet de oorzaak van het probleem, eerder een positief element.
Moet zeggen dat ik het weer jammer vind dat er gezegd wordt:

"Op papier is het een krachtpatser en in praktijk is hij ook vlot, niet heel veel sneller dan de m8 maar het is zeker fijn werken "

Dit klinkt gewoon alsof de snelheid op de m8 ook niet echt lekker snel was maar mwha het kan er mee door.

Sorry tweakers maar volgens mij is snelheid in telefoons al compleet out of the picture.
Elke processor die in een telefoon gestouwd wordt merk je niet meer.
Elke geheugen upgrade die in een telefoon gestouwd wordt(ram) merk je niet eens meer.

Qua prestaties is een telefoon aan zijn top gekomen.
Software is efficienter geworden en lichter (vooral bij android) en meer processorkracht merk je niet meer.

Altijd jammer dat men ook nu nog blijft klagen over de processor.
ik weet bijna zeker als ze de cpu van de m8 erin hadden laten zitten wou niemand de telefoon hebben puur omdat er niet het nieuwste van het nieuwste in zit terwijl je er niks van merkt. (ok games zullen mooier kunnen maar daar heb je een telefoon niet voor naar mijn mening)
Natuurlijk moeten processoren in smartphones nog veel sneller worden dan nu het geval is, en het geheugen veel groter. Apps starten sneller op. Updates gaan sneller. 3D-spellen worden mooier. Er kan meer en betere software op. Er komen nieuwe toepassingen die nu nog niet mogelijk zijn.

Ik moet er niet aan denken dat de technische ontwikkelingen vanaf vandaag stil staan.
Dat is ook totaal niet waar ik op doel.
Dat techniek niet stil staat begrijpt iedereen en dat de software steeds meer kan en daardoor meer processorkracht nodig heeft is ook logisch maar momenteel lopen de telefoon al super smooth zonder haperingen.
In de review lijkt het net (en schijnbaar is dat maar net hoe je het opvat) dat de m9 zeker wel fijn werkt ondanks dat het niet veel sneller is dan zijn voorganger.
Je merkt het verschil amper.
Als een animatie vroeger haperde en in plaats van 1 sec 1,4 duurde doordat het te zwaar was voor de telefoon dan snap ik het.
Maar tegenwoordig zijn swipe, app open en close animaties en alle die andere zo goed uitgewerkt en is de kracht van de processor zo groot dat de animatie gewoon 1 sec duurt.
Als je er een dubbel zo grote cpu in zet blijft de animatie 1 sec.

Kijk natuurlijk worden de telefoons sterker maar naar mijn mening wordt daar te veel aandacht aan besteed.
Ik heb liever dat ze betere accu's erin douwen.
Dat is mijn enige wens nog.
Mijn m7 loopt na 2 jaar nog steeds soepeltjes mee met de m8 met android 5.0.2 en htc sense 6

En btw de cpu in telefoons tegenwoordig zijn beter dan de cpu van een laptop van 4 jaar geleden ofzo.
Sorry tweakers maar volgens mij is snelheid in telefoons al compleet out of the picture.
Elke processor die in een telefoon gestouwd wordt merk je niet meer.
Elke geheugen upgrade die in een telefoon gestouwd wordt(ram) merk je niet eens meer.
Ik begrijp niet helemaal wat je hiermee wilt zeggen. Moeten ze het hier dan niet over hebben?
Als je deze opmerking plaatst op nu.nl ofzo, waar dit voor de gebruikers minder van belang is. Maar we zitten op een site met technologiegekken. Dan is de CPU toch zeker een belangrijk punt om te bespreken? Zeker omdat het wel merkbaar is, afhankelijk van wat je doet. Zeker op t.net is dit een belangrijk punt om aan te halen.

Daarnaast ben ik het ook niet met je eens dat telefoons uitgerangeerd zijn wat betreft CPUs/snelheid. Hier zijn nog heel wat slagen te maken. En wellicht maakt het in het dagelijks gebruik van een toestel steeds minder uit, vloeiend is vloeiend, maar toch zal software in de toekomst zwaarder blijven worden en zal de hardware mee moeten groeien. Dit geldt ook vice versa.

En als laatste wil ik opmerken dat het mij heel duidelijk is wat ze bedoelen. Het toestel is (nog) niet merkbaar sneller dan de vorige, maar dat is prima, want deze was ook vlot genoeg. Dat is wat ik eruit haal.
Als je deze telefoon los bekijkt is het een zeer goede telefoon.

Helaas, als je gaat vergelijken wordt pas zichtbaar dat dit een schandalige prijs is, zeker t.o.v. de M8.
Eens, denk dat dit best een prima telefoon is, maar goed, vind het ook een magere upgrade van de M8. Heb zelf een M8, en ben daar (nog steeds) erg tevreden mee.

Jammer dat HTC blijkbaar één van de grootste voordelen van de M8, de goede batterijduur, niet heeft meegenomen (niet dat die extreem geweldig is, maar 2 dagen red je met moeite toch wel). Had liever (zoals ik al jaren roep, en met mij velen) een dikkere telefoon met grotere accu gezien. Ook jammer dat de Snapdragon 810 zo heet wordt. Nou, hopen dat ze er van leren met de volgende One. De M9 lijkt een misser.
Uh? Nee, los bekeken is het geen goede telefoon. In verhouding tot de vorige HTC is het geen goede telefoon. En ook in vergelijking met de markt is het geen goede telefoon.
Ach kom, los is dit een prima toestel. Niet zo zeuren zeg. |:(
Geef eens redenen waarom niet? Probeer dat maar eens zonder te kijken naar andere telefoons. :+
Anoniem: 638205 @TheTinusNL16 maart 2015 16:05
Heb je de review wel gelezen?
Vooral het scherm valt me ontzettend tegen. Bizar wat een verschil in het donker met de M8! Het scherm is voor mij toch altijd het belangrijkste omdat je daar altijd mee te maken hebt. Maar zo'n groot verschil met de M8 had ik niet aan zien komen...
Klopt.
Maar nu ga je toch weer vergelijken, dat is juist de valkuil van de M9. Een goede telefoon op zichzelf, maar zwak als je kijkt naar de bonusprijs t.o.v. een M8. :+
Niet vergelijken is dan ook onzin. Je kan nooit iets zinnigs zeggen als je niet vergelijkt met iets anders..

Je kan zeggen: De samsung omnia is een top toestel. Je kan er alles mee. Bellen, internetten, whatsapp, sms, etc, etc.

Je kan ook zeggen. De samsung galaxy s20 is een bagger toestel. Geen Full Frame camera sensor, geen teleportatiemodule, geen hologram functie, het toestel heeft maar een 24 core processor en 96 gb ram!

Het beoordelen van objecten KAN ALLEEN MAAR door de vergelijking te maken met vergelijkbare toestellen. Goed is een maatstaat dat je af zet tegen concurrenten. Los op zichzelf staand kan iets niet goed of slecht zijn. En in vergelijking met andere toestellen is de one M9 gewoon slecht. (Zoals het nu lijkt)

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 23 juli 2024 02:09]

Anoniem: 16328 16 maart 2015 15:27
Deze telefoon mag naar mijn mening niet eens verkocht worden als je ziet hoe heet de behuizing kan worden. HTC zal asap een firmware update moeten doorvoeren waarbij de kloksnelheden van processor en grafische unit worden verlaagd om zo de warmte te verminderen. In dit late stadium zijn er eigenlijk geen andere oplossingen die HTC kan toepassen.
Niet verkocht? Men gaat zich echt niet branden aan 55°. Als fabrikanten ongevaarlijke rommel willen verkopen dan is het niet aan de overheid om dit te verhinderen.
Heb jij wel eens onder een douce van 55C gestaan?
Die ervaring, maar dan in je hand...
Water van 55°C zal dan ook veel warmer aanvoelen dan een aluminium behuizing van 55°C omdat water een veel hogere warmtecapaciteit heeft (4 à 5 keer hoger dan die van zuiver aluminium) en dus meer warmte-energie kan opslaan en deze dus voor langere tijd overdragen aan de omgeving, als die omgeving kouder is.

Lucht van 100°C zal bvb. (hand in oven op 100°C bvb.) zal veel kouder aanvoelen dan water op 100°C. Bij lucht speelt hebben denk ik wel nog een aantal andere factoren een invloed zoals de vochtigheid en ook zal lucht minder snel warmte geleiden.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 23 juli 2024 02:09]

"Water van 55°C zal dan ook veel warmer aanvoelen dan een aluminium behuizing van 55°C omdat water een veel hogere warmtecapaciteit heeft (4 à 5 keer hoger dan die van zuiver aluminium) en dus meer warmte-energie kan opslaan en deze dus voor langere tijd overdragen aan de omgeving, als die omgeving kouder is."

Het klopt wel dat water een hoge warmtecapaciteit heeft, maar dat doet hier niet ter zake. Het aluminium zelf veroorzaakt de warmte niet, maar de processor die er onder ligt. Tijdens intensief gebruik zal de HTC dus ook echt niet kouder worden in je handen; er blijft aanvoer van warmte komen.
Terechte opmering. Bij intensief gebruik zal het inderdaad niet uitmaken.

Bedankt voor de correctie.

[Reactie gewijzigd door Cyrso op 23 juli 2024 02:09]

De HTC one M9 heeft dus een relatief hoge introductieprijs en hier krijg je een mobiele telefoon voor terug die warm kan worden, een gemiddeld beeldscherm heeft, een wat zwakke accu herbergt en matige kiekjes schiet. Voor een premium prijs krijg je een smartphone met esthetisch mooi uiterlijk, goede luidsprekers en een vlotte interface.

Het is niet helemaal hetzelfde prijssegement, maar ik zou voor 300 euro dan lekker een One Plus One kopen met een sim-only abonnementje :+
Tuurlijk is de OPO een uitstekend toestel voor de helft van de prijs, maar...
... het is dan geen HTC met Boomsound, IR en goede 4G ondersteuning.
Kun je over die "gebreken" heenstappen dan zou ik ook voor de OPO gaan.
Als je toch een HTC wilt dan kun je waarschijnlijk beter een M8 nemen, of een Desire Eye of Desire 820 met een minder warm wordende processor maar normale camera in een minder luxe jasje.
Als je een premium telefoon met features wil, koop een Moto X 2014. Ik heb er nu eentje en het is verreweg de best gebouwde telefoon die ik ooit in mijn handen gehad heb (daaronder een hele hoop variaties iPhone, HTC M series en andere premium telefoons).
Doodzonde, ik hoop echt dat deze problemen opgelost gaan worden want ik had deze telefoon eigelijk wel op het oog als opvolger van mn HTC one (m7).

Ben geen fan van iOS dus een apple word hem niet, en samsung zijn naar mijn mening veel en veel te kwetsbaar (schermen breken bij het minste of geringste (dit telt overigens ook voor apple)).

Wellicht dan maar naar Sony kijken of Google..
Toch hoop ik stiekem dat de grootste problemen nog opgelost gaan worden, zeker de batterijduur is belangrijk! Maar dit zou wellicht nog door softwareoptimalisatie kunnen worden gefixed, evenals de temperatuur.
Er zijn andere merken op de markt maar zoals jij ook zegt komt er bij mij geen iOS in en ook die Samsungs waren totnutoe slecht gebouwd en hun Touchwiz en algehele software ervaring vind ik een ramp.
Sony heb ik gehad, je moet er van houden maar ik was er niet kapot van.
Mogelijk dat HTC nog wat kan verbeteren aan de software maar dit neemt niet weg dat ik ze zou aanraden om snel een "update" door te voeren :
1. Het M8 scherm te gaan gebruiken
2. Kijken of ze een koelere SoC kunnen vinden (Qualcomm 805 of bij Samsung gaan shoppen als dit kan)
3. Andere cameramodule (Sony?)
4. Als optie kunnen ze een iets grotere versie annonceren (5.5") en daar die verbeteringen doorvoeren, dan kunnen ze mogelijk de schade nog iets beperken.

Jammer dat ze hier de plank misslaan want de S6 zal ongetwijfeld veel beter gaan verkopen.
De eerste 3 punten die je noemt lijken me echt van belang, maar het betekent in feite een nieuwe telefoon ontwerpen (= 6 maanden werk?).

Er bestaat hier op Tweakers veel sympathie voor HTC, maar uiteindelijk telt toch de prijs / kwaliteitsverhouding en die is onvoldoende...
Hmmm, ik heb de HTC One M9 al gepre-ordered, maar dit geeft mij toch heel erg de twijfels of ik deze preorder wel door moet zetten.
Ik maar nu bijna twee jaar gebruik van de HTC One M7 en ben daar zeer tevreden over.

Graag zou ik een vergelijking zien me het model van twee jaar geleden.
Annuleren en een M8 kopen, daarmee heel blij zijn en van de euro's die je bespaart wat leuks gaan doen. Sorry HTC, maar 't niet anders.
Annuleren en WACHTEN. Laat anderen maar eerst een buil vallen.

Wacht eventjes tot Sony haar nieuwe telefoon aankondigd en mensen de net aangekondigde telefoons beginnen te ontvangen en gebruiken. Misschien komt er een kleine hardware revisie en is alles koek en ei en anders moet je eventueel op zoek naar een andere telefoon maar ik zou nu zeker geen M8 kopen (naast dat er betere alternatieven zijn kan je weinig verwachten van soft- en hardware support over een jaartje)
Anoniem: 638205 @Gertjuhjan16 maart 2015 16:03
http://tweakers.net/price...ng/429200;327724/htc+one/

Een andere tweaker heeft al in de reacties gezegd dat hij zijn preorder geannuleerd heeft.
Op papier is alles een flinke verbetering, maar meer een vergelijkende review zou ik graag zien.
Ik ook; geannuleerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.