Door Jelle Stuip

Redacteur

Chromebook 15 Preview

De grootste Chromebook tot nu toe

05-01-2015 • 11:00

42 Linkedin

Scherm, hardware en behuizing

Nog voordat de CES in Las Vegas goed en wel begonnen is, heeft Acer al twee nieuwe monitoren, twee nieuwe smartphones en vijf nieuwe laptops gepresenteerd. Bij vier van de vijf laptops is 'nieuw' echter een groot woord en gaat het vooral om upgrades. Zo komen de topmodellen R13 en S7 beschikbaar met een Broadwell-processor van Intel. Dit is geen variant van de in september geïntroduceerde Core M-processor, maar een nog niet aangekondigde opvolger van de i3-, i5- en i7-processors, die we in de afgelopen jaren in menig ultrabook zijn tegengekomen.

Broadwell vormt ook het kloppend hart van Acers enige echt nieuwe laptop, die 'Chromebook 15' gedoopt is. Die naamgeving is niet moeilijk te verklaren; de laptop draait Googles Chrome OS en heeft een schermdiagonaal van vijftien inch. Daarmee is het ook meteen de eerste Chromebook met dat schermformaat. Vrijwel alle Chromebooks tot op heden, inclusief die van Acer, hadden een 11,6"- of 13,3"-scherm, met HP's Chromebook 14 als uitzondering. Door een derde schermformaat toe te voegen laat Acer zien dat het Chrome OS serieus neemt. Wij kregen even de tijd om met de Chromebook 15 te spelen en te kijken hoe Chrome OS bevalt op een groot scherm.

Scherm: mat en tn

Acer heeft aangegeven twee varianten van het scherm te zullen leveren: een met een resolutie van 1366x768 pixels, en een met 1920x1080 pixels. Het exemplaar waarmee wij even aan de slag konden, bevatte helaas dat eerste paneel en die resolutie is voor een 15"-scherm toch wat grof. Je kunt de pixels bijna tellen en dat leidt niet tot de mooiste weergave. Ook de kijkhoeken zijn krap, omdat Acer een tn-paneel gebruikt heeft. Vooral de verticale kijkhoeken zijn matig, al mag je voor een laptop van 250 dollar ook geen ips-paneel verwachten. Het goede nieuws is dat het scherm een matte afwerking heeft, die nauwelijks reflecteert, en dat de afleesbaarheid niet tegenviel, zelfs niet toen we er buiten mee werkten.

Hardware: Broadwell-Celeron

Niet alleen is Acer de eerste met een 15"-Chromebook, ook is het bedrijf de eerste met een Chromebook met Broadwell-processor. De keuze voor Broadwell is interessant, omdat de meeste Chromebook-fabrikanten in de afgelopen tijd juist voor goedkopere processors zoals Intels Bay Trail- of Nvidia's Tegra-processor hebben gekozen. Laatstgenoemde processors hebben als voordeel dat ze passief gekoeld kunnen worden, maar ze zijn dan ook lang niet zo krachtig als de Celeron-processor in de Chromebook 15. De processor in kwestie werd binnen Chrome OS vermeld als de, nog niet aangekondigde, Celeron 3205U, met een kloksnelheid van 1,5GHz. We hebben geen benchmarks kunnen draaien, maar dat de prestaties die van de in Chromebooks veelgebruikte Celeron 2955U zullen overtreffen, is een veilige gok.

Betere prestaties gaan gepaard met meer warmteproductie. Daarom tref je aan de achterkant van de Chromebook 15 een ventilatierooster aan. Hoewel Broadwell op 14nm gebakken wordt en nog zuiniger dan Haswell moet zijn, kan de Celeron-processor het dus niet met passieve koeling af. Tijdens onze korte test draaide de ventilator overigens niet, maar in warmere omgevingen en bij zwaardere belasting zal dat wel het geval zijn. Voor wie niet genoeg denkt te hebben aan een Celeron-processor komt een Core i3-processor als optie beschikbaar.

Acer Chromebook 15

Stevige behuizing

Acer heeft de nieuwe hardware van de Chromebook 15 ondergebracht in een eveneens nieuwe behuizing, die extra stevig gebouwd is. De behuizing moet een gewicht van zestig kilogram kunnen weerstaan en de hoekjes van de behuizing moeten een val van vijfenveertig centimeter overleven. We mochten niet zelf met de Chromebook smijten, maar hebben de laptop natuurlijk wel vastgehad en de behuizing voelde inderdaad behoorlijk stevig aan. Het plastic is niet vlak, maar voorzien van een soort ribbels, die elkaar kruisen, waardoor een ruitpatroon ontstaat. Als er druk op de behuizing komt te staan moet die ruitvormige structuur ervoor zorgen dat het plastic enigszins buigt, maar niet scheurt of breekt.

Doordat er geen overbodige lampjes of knopjes zijn toegevoegd ziet de Chromebook 15 er opgeruimd uit. Het toetsenbord heeft de simpele lay-out die we van Chromebooks gewend zijn en de enkele muistoets wordt door het oppervlak van de touchpad aan het oog onttrokken. De touchpad is vrij groot, zeker ten opzichte van andere Chromebooks, die dankzij hun kleinere behuizingen ook kleinere touchpads hebben. De enkele muistoets geeft een goede en duidelijke feedback, waarmee de touchpad een goede eerste indruk achterliet. Bij het toetsenbord bleek eerder het tegenovergestelde het geval. Doordat de toetsjes erg weinig travel hebben, ligt het typcomfort, voor zover we dat in korte tijd konden testen, niet hoog.

Voorlopige conclusie

Of de Chromebook met 15,6"-scherm een gat in de markt is, moet de toekomst uitwijzen. We kunnen ons voorstellen dat de kleinere Chromebooks voor eenvoudige werkzaamheden een praktisch alternatief vormen voor zwaardere laptops, zeker waar mobiliteit belangrijk is. Laptops met 15"-schermen staan in de praktijk echter vaak op een vaste plek binnenshuis en Acers Chromebook 15 zal daar met zijn gewicht van 2,2 kilogram waarschijnlijk geen uitzondering op vormen. Dan rijst nog de vraag of Chrome OS toereikend is om die plek op de keukentafel op te eisen of dat een rol als secundaire computer de Chromebook 15 beter past.

Wat Acer betreft is het antwoord op die vraag ongetwijfeld 'ja'. Het bedrijf neemt Chromebooks erg serieus. Het heeft voor zijn nieuwste laptop met Chrome OS immers als eerste gekozen voor Celeron- en Core i3-processors van de laatste generatie, en voor een (full-)hd-scherm van 15,6". De Chromebook 15 lijkt op het eerste gezicht dan ook een uitkomst te zijn voor mensen die zelf serieus met Chrome OS werken, maar het tot voor kort moesten doen met kleine schermpjes en trage processors.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (42)

Wijzig sortering
Gemiste kans om toch een numpad te gebruiken, aangezien er wel genoeg ruimte er voor lijkt te zijn. Ik merk op mijn eigen laptop dat ik het toch veel gebruik en het gepriegel met de nummers boven het qwerty toetsenbord een beetje zat ben.

Behuizing ziet er daarentegen wel goed uit.
Volgens mij heeft geen enkele Chromebook dit? Ik weet niet of je veel met cijfertjes werkt of constant in excel zit, maar ik heb het nog nooit gemist. In ieder geval niet op m'n Macbook. Op kantoor heb ik er persoonlijk ook meer aan, maar daar zit je toch nauwelijks te werken op een laptop, laat staan een Chromebook.

Een device die je nog steeds het beste kan vergelijken met een tablet en ingebouwd toetsenbord.
Of een numpad nuttig is hangt inderdaad echt af van je gebruik. Ik mis hem namelijk wel op mijn MacBook omdat ik er veel op werk. Blijkbaar zet Acer niet in op de zakelijke markt met deze Chromebook, ik denk dat dat een gemiste kans kan zijn.
Voor mij is dit net een groot pluspunt. Ik typ graag recht voor het scherm ipv onder een hoek.
Dit verwoord het eigenlijk perfect.
Het toestenbord mist wat mij betreft functietoesten. Ook staat de aan-uit knop op de plaats van F-12. Niet echt handig lijkt me.
Chrome-OS maakt geen gebruik van functietoetsen dus vandaar dat ze niet aanwezig zijn.
De zones aan weerszijden van het toetsenbord interpreteer ik als speakers. Als dit klopt zou je kunnen zeggen dat het accent meer op multimedia ligt. Zonder dit een stigma te willen laten worden, het toetsenbord is ruim van opzet, en dit is ook wat waard.

Hardware info kan meer zeggen over het RAM geheugen en SSD opslag:
De Chromebook 15 zal beschikbaar komen met een 16 of 32 GB SSD en krijgt 2 of 4 GB aan geheugen, afhankelijk van het model.
Gek genoeg heeft Hardware info het alleen over een i3 processor.

En ja, deze hardware info bron bevestigd de speakers naast het toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door teacup op 5 januari 2015 20:43]

Je kan altijd als laatste redmiddel een USB numeriek eilandje aanschaffen, toch?
ze willen een serieuse chromebook, met leuke hardware, en dan zetten ze die k*t tn panelen erin? en die grilles aan de zijkanten van het keyboard zijn ook erg jammer.
Ja het grote probleem met dit soort laptopjes, zei het chrome os of windows zijn de waardeloze panelen. Ik ben geen zware laptop nodig maar een fatsoenlijk scherm is wel een must. Gat in de markt lijkt mij maar wie ben ik :+
Toshiba Chromebook 2 1080p heeft een IPS paneel :)
Ja ik had ook interesse in die laptop, maar helaas blijkt daar het scherm wel heel erg glanzend te zijn
Met de panelen ben ik het wel mee eens, maar het moet wel betaalbaar blijven.

En de speakers? Juist een goede plaatsing, dit omdat het geluid niet zo erg gedempt wordt als bij sommige laptops.
ja akkoord maar die roosters erop zien er niet mooi uit
Daar ben ik het wel mee eens.
Misschien is hij nog niet binnen bij de importeur. Ik denk niet dat tweakers gadgets gáát testen, die toch niet in Nederland verkocht zullen worden. Dan verspillen ze onnodige kostbare tests capaciteiten.
Zoals toen de chinese smartphoens? Tweakers heeft ze ook gereviewed terwijl ze niet te koop zijn los
De 1080 versie kan voor velen een aantrekkelijke Linux laptop worden.
Zeker met een SD-slot en USB 3.0.
Helemaal mee eens, als de prijs van de 1080 versie met i3 gunstiger is dan deze pricewatch: Acer Aspire V3-371-39JC dan ben ik zeker geneigd om deze chromebook op m'n wensenlijstje te zetten. Linux erop en gaan.
Overigens laat ik wel meewegen hoe makkelijk of niet het is om Linux geinstalleerd en goed werkend te krijgen is. Dat is bij chromebooks van Acer tot nu toe niet echt het geval.
Iedereen denkt altijd maar dat Office van Microsoft niet draait op een chromebook. Maar als je de online versies gebruikt gaat t prima..
Wat ik echt mis is Silverlight.. B.v. NPO plus gebruikt dat.
Echt? Ik keek laatst nog NL1 via NPO en dat was op een Chtomebook.

Maar goed, never mind.
Het lijkt erop dat de R13, waarover in de inleiding wordt gesproken, niet in Nederland wordt verkocht. Althans, hij staat niet in de Pricewatch.
Het zijn product aankondigingen nog geen aankondigingen van wereldwijde verkrijgbaarheid. ;)

Edit: upgrade, doet mij meer denken aan een aanpassing voor bestaande/reeds aangeschafte modellen, ik zou eerder willen spreken van nieuwe uitvoeringen of revisies.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 5 januari 2015 11:15]

Bij de R13 gaat het om een upgrade. :)
Is het niet deze? pricewatch: Acer Chromebook C910

Zie ook dit nieuwsartikel: nieuws: 'Acer komt in maart 2015 met 15,6"-Chromebook'

De hele naam C910 komt alleen in deze preview niet meer voor...

[Reactie gewijzigd door BramT op 5 januari 2015 11:59]

Nee, de Apire R13 is een Windows 8 convertible. In de inleiding staat:
Nog voordat de CES in Las Vegas goed en wel begonnen is, heeft Acer al twee nieuwe monitoren, twee nieuwe smartphones en vijf nieuwe laptops gepresenteerd. Bij vier van de vijf laptops is 'nieuw' echter een groot woord en gaat het vooral om upgrades. Zo komen de topmodellen R13 en S7 beschikbaar met een Broadwell-processor van Intel. (...)
Klopt omdat die eerst op de markt moet verschijnen. Staat volgens mij in de inleiding dat er het 1 en ander aangekondigd is. Niet dat het al wereldwijd beschikbaar is.

Wel mooie producten wat Acer in opkomst heeft. Volgens mij willen ze van het budget segment zich ook veel breder inzetten in het high end gedeelte. Gezien de prijzen (in het verleden en nu) van Acer zullen ze een geduchte concurrent worden.
Voor mij als serieus Chrome OS gebruiker zeker een goede optie!
Ben benieuwd of er nog meer chromeboeks/boxes komen deze ces.
Misschien wel slim om het voor de CES te doen. Bij de CES moet de aandacht verdeeld worden over het geheel. Nu hebben zij alle aandacht voor het begonnen is. Slimme zet. Er is een rede waarom niet alle grote bedrijven deelnemen aan de CES
ik heb zelf de samsung chromebook 2, 13 inch, full hd, en ik moet zeggen, erg fijn apparaat om mee te werken, als je even snel wat wilt typen/ overmaken/ internetten, vind ik het zeker meerwaarde hebben, tov tablet.

ik vind het een mooi apparaat, met mooi OS, en ook nog steeds nieuwe versies.

Full hd heeft zeker meerwaarde, naar mijn mening
ik ben benieuwd wat de 15" full hd versie met de beste intel cpu wel niet gaat kosten

Als de 13" full hd met een K1 al 370 euro kost dan zal de 15" daar toch nog wel een stuk boven zitten. Dan worden ze wel vrij prijzig tov een "gewone" laptop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee