Wat doen alle ict'ers in Nederland eigenlijk? Relatief het grootste deel van de ict'ers in ons onderzoek tikt elke dag php, C# of andere programmeertalen weg, en is dus developer. Ook systeembeheerders en consultants komen relatief vaak voor. Businessanalisten en testers zijn daar weer redelijk zeldzaam, net als systeem- en netwerkanalisten.
Onder jongeren - tot 18 jaar - is de functie van webdeveloper het populairst: precies de helft van onze respondenten onder de achttien geeft aan die functie te vervullen. Ook zijn er veel helpdesk- en support-medewerkers onder de minderjarigen. Ouderen boven de 56 zijn juist het vaakst consultant.
Developers, developers...
De taal waarin deze achtergrond is geschreven, is ook meteen het populairst: html. Meer dan driekwart van onze ict'ers heeft ervaring met deze taal, waarbij we geen onderscheid maken tussen html 4.1, html5 en xhtml. Ook databasetaal sql, php en javascript zijn populair. Ruby - een scripttaal die volgens sommigen het stokje van php zou overnemen - is nog enigszins in opkomst: maar 5,7 procent van de ict'ers in ons onderzoek is bekend met die taal.
Ook onder programmeurs die specifiek aangeven programmeur te zijn, is html het populairst, met zelfs 86,5 procent. Dat wil overigens niet zeggen dat de developers ook echt elke dag html-elementen inkloppen: het geeft enkel aan dat de programmeurs ervaring hebben met de opmaaktaal. Ruby is onder programmeurs iets populairder dan onder alle ict'ers: 8,6 procent van de programmeurs is bekend met Ruby.
Oude programmeertalen zoals Fortran en Cobol zijn onder developers minder populair dan onder alle ict'ers, wat er op duidt dat veel kenners van die talen inmiddels geen programmeur meer zijn. Van de programmeurs kent namelijk 2,5 procent Cobol, terwijl dat onder al onze ict'ers 4 procent is. Fortran is een bekende taal voor 1,2 procent van de developers, maar voor 2,5 procent van alle respondenten.
Opleiding
Het grootste deel van de ict'ers - maar liefst een op de twee - heeft in ons onderzoek een hbo-opleiding gedaan - het ligt voor de hand dat het een opleiding in de ict-sector zal zijn, maar dat hoeft niet per se. Een relatief klein deel - 1,3 procent - heeft ook nog eens een master op hbo-niveau gedaan. Ook zijn er relatief veel wetenschappelijk geschoolden onder de ict'ers: maar liefst 21,7 procent van de ict'ers heeft wetenschappelijk onderwijs gedaan of zelfs zijn postdoc gehaald. Ook heeft 7,1 procent van de respondenten een wetenschappelijke master.
Net iets meer ict'ers hebben getuige ons onderzoek een beroepsmatige mbo-opleiding gekozen: ook een op de vijf ict'ers, maar het percentage ligt net iets hoger. Er zijn relatief weinig ict'ers die enkel het voortgezet onderwijs hebben afgerond, en enkel basisschool is al helemaal zeldzaam.