Door Joost Schellevis

Redacteur

Wat verdient de ict'er?

Tweakers onderzoekt de arbeidsmarkt

28-11-2014 • 06:00

329

Singlepage-opmaak

Hoe tevreden zijn ict'ers?

Over het algemeen zijn ict'ers een tevreden volkje. Drie van de vier ict'ers in ons onderzoek zijn tevreden of zelfs zeer tevreden met hun werk. Iets meer dan 17 procent van de respondenten staat enigszins ambivalent tegenover zijn werk; 6 procent is ontevreden. Slechts iets meer dan 1 op de 100 ict'ers in ons onderzoek gaf aan zeer ontevreden te zijn over zijn of haar werk.

Opvallend genoeg zijn werknemers onder de achttien jaar het meest ontevreden: 6,7 procent van de jonge respondenten zegt zeer ontevreden te zijn. Ter vergelijking: onder ict'ers tussen de 19 en 26 is dat minder dan een procent. Alleen 56-plussers zijn ongeveer net zo vaak ontevreden, namelijk 4,8 procent. 56-plussers geven bovendien ook het meest aan dat ze 'zeer tevreden' zijn: twee op de zes, tegen een op de zes onder de ict'ers onder de achttien.

Helpdesk- en supportmedewerkers zijn in ons onderzoek iets minder vaak tevreden dan hun collega's in andere vakgebieden, maar gaan in twee derde van de gevallen alsnog content naar hun werk. Twee derde geeft namelijk aan tevreden of zeer tevreden te zijn. 13,4 procent van de helpdesk- en supportmedewerkers is echter ontevreden of zelfs zeer ontevreden.

Eveneens twintig procent van de ict'ers geeft in ons onderzoek aan op zoek te zijn naar een nieuwe baan. En dat is niet al te moeilijk: twee op de drie geven aan minstens een keer per jaar benaderd te worden voor een nieuwe baan. Bijna een op de drie wordt zelfs minimaal een keer per maand benaderd voor een nieuwe baan - werkgevers, lezen jullie mee? Meer dan een op de tien ict'ers wordt zelfs wekelijks benaderd voor een nieuwe betrekking, blijkt uit ons onderzoek.

Salaris is belangrijk

Een nieuwe baas moet wel wat te bieden hebben: twee op de drie respondenten geven aan dat een hoger salaris een reden is om van baan te veranderen - nogmaals, werkgevers, lezen jullie mee? De inhoud van het werk speelt voor vier op de tien ict'ers in ons onderzoek mee. Voor evenveel ict'ers zijn een betere werksfeer en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk.

Ook de functie-inhoud is belangrijk - voor 39,5 procent - en de afstand tot het werk speelt eveneens een belangrijke rol. De bekendheid van een bedrijf en de omvang van het bedrijf zijn daarbij relatief onbelangrijk, en slechts 3,8 procent van onze ict'ers hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Respondenten vinden vooral de werksfeer belangrijk: vier op de vijf respondenten geven aan dat dit een belangrijke motivator is. Ook collega's zijn een belangrijke reden om elke dag weer in de auto of trein op weg naar werk te stappen. Verder zijn het type projecten, de bedrijfscultuur en de functie-inhoud belangrijk. Het salaris is voor ongeveer de helft van onze ict'ers een belangrijke motivator.

Secundaire arbeidsvoorwaarden mogen ook niet worden vergeten. Zeven op de tien ict'ers in ons onderzoek vinden het belangrijk dat ze opleidingen kunnen volgen en twee derde wil thuis kunnen werken. Een goede pensioenregeling en een reiskostenvergoeding zijn voor grofweg de helft van belang. Een derde wil een auto van de zaak, en voor drie op de tien medewerkers is de mogelijkheid op parttime te werken belangrijk.

Ergernissen

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bijna drie op de tien respondenten ergeren zich aan de bedrijfscultuur en de reisafstand. Ook een gebrek aan perspectief of mogelijkheden om je te ontwikkelen is een reden tot ergernis. Verder lijkt het erop dat ict'ers hele fijne mensen zijn: slechts een op de tien geeft aan zich te ergeren aan zijn collega's.