Door Jeroen Horlings

Redacteur

PowerShot G7 X Review

Canons eerste compact met 1"-sensor

19-11-2014 • 13:00

73

Singlepage-opmaak

Body, scherm en bediening

De Canon PowerShot G7 X is ingedeeld als een normale compactcamera, maar heeft bovenop een programmawieltje met de voor Canon kenmerkende P, Tv, Av en M-standen. Ook zijn er twee automatische standen, een creatieve modus, een hdr- en een scene-stand op het draaiwiel aanwezig. Onder het draaiwiel zit een wiel voor de belichtingscompensatie. Dit slim bedachte wieltje draait wat stroef. Daardoor zul je hem niet snel per ongeluk verdraaien, zoals bij de LX100, maar bij de G7 X draait het wieltje juist weer wat stug.

De programma- en ontspanknoppen zijn voorzien van een rood metallic accent. Dit oogt best aardig, maar vreemd genoeg komen we deze accenten nergens anders op de camera tegen. Nou ja, als je heel goed kijkt heeft de videoknop dezelfde kleur rood. Het accent had bijvoorbeeld ook rond de lens gebruikt kunnen worden, waar een smal zilver metallic randje te zien is. Nu lijkt het een beetje willekeurig.

H7X knoppen

Rond de lens zit een instelwiel met een goede grip. Via de ‘Ring func’-knop kun je een functie selecteren, zoals de iso-waarde, die je vervolgens via het instelwiel rond de lens kunt aanpassen. Deze bediening zien we ook op enkele andere camera's, zoals de S120. Je kunt kiezen uit de volgende functies: diafragma, iso, handmatige focus, witbalans, zoom, dynamic range-correctie, schaduwcorrectie, aspectratio of een zelfingestelde customfunctie, zoals sluitertijd.

Aan de achterkant zit ook een draaiwieltje, waarmee je de hoofdfunctie bedient, zoals de diafragmawaarde in de Av-stand. Het is prettig dat je dan een andere functie kunt toekennen aan de lensring. In de praktijk werkt dit prima. Met twee draaiwieltjes kun je snel en eenvoudig instellingen wijzigen. De overige instellingen, zoals de flitser, transportsnelheid en macromodus, vind je aan de achterkant van de camera.

Scherm

Wat het scherm betreft heeft Canon voor een iets andere benadering gekozen dan Sony. Het scherm is weliswaar kantelbaar, maar alleen naar boven toe. Zelfs 180 graden, zodat je selfies kunt maken. De interface draait dan automatisch mee. Laag bij de grond fotograferen kan prima, maar hoog boven je hoofd wordt lastig, omdat je dan beperkt zicht hebt op het scherm. Een alternatieve oplossing is de camera op zijn kop houden en het kantelbare scherm dus in de tegenovergestelde positie gebruiken. Dit werkt, maar de camera detecteert dit niet en de interface draait dus niet mee. Je zult de foto dan zelf achteraf moeten draaien. Jammer, want met een simpele oriëntatiesensor, die standaard in iedere smartphone zit, had dit opgelost kunnen worden en had Canon dit probleem kunnen omzetten in een handige feature.

Een ander verschil ten opzichte van de meeste concurrenten in deze klasse is dat Canon een aanraakgevoelig scherm gebruikt. Dat kan in sommige situaties van pas komen, hoewel de camera zich via de draaiwieltjes ook prima laat bedienen. De resolutie van het scherm is met 720x480 pixels relatief hoog.

Wifi, nfc en apps

Verder is de camera voorzien van wifi en nfc. Als je smartphone voorzien is van nfc, kun je hem tegen de zijkant van de camera houden om een verbinding te maken. Anders druk je op een knop aan de zijkant, waarna de smartphone, tablet of computer verbinding kan maken met de ssid van de camera. Via de Canon CameraWindows-app kun je je foto's overzetten en printen. Ook kun je daarmee de camera op afstand bedienen en gps-tags aan je foto's toevoegen.

Video

De G7 X kan video in 1080p opnemen met maximaal 60fps, waarbij handmatige belichting ook mogelijk is. De bitrate van de mp4-codec gaat tot 34Mbit/s. Dat is niet slecht, maar niet zo goed als de 50Mbit/s van de xavc s-codec die Sony op de nieuwste RX100 gebruikt.

Overig

Verder is de camera voorzien van een pop-up-flitser en een ingebouwd nd-filter. Een evf ontbreekt en is ook niet als optie leverbaar. De G1 X II heeft ook geen evf, maar daarbij is er wel een optie om deze los aan te schaffen, al kost die gemiddeld meer dan 250 euro.

Canon Powershot G7XCanon Powershot G7XCanon Powershot G7XCanon Powershot G7X