Problemen
Samengevat
Driveclub komt voort uit een goed idee dat, afgaande op eerdere speelsessies, heel goed uit had kunnen pakken. Op het moment van testen wordt het spel echter te heftig geteisterd door technische problemen om echt van de grond te komen. Dat is jammer, want Driveclub beschikt over enkele sterke punten, zoals de graphics. Daarnaast speelt het spel ook erg lekker. De voortgang in de Tour is wat voorspelbaar en het is jammer dat het systeem waarmee je auto's vrijspeelt zo star is, maar in een goed werkende versie van Driveclub zou dat geen heel groot probleem zijn geweest. Helaas blijft er, als het online gedeelte het niet of niet goed doet, een vrij standaard racegame over.
Eindoordeel
"Nee hoor, er is heus niets mis met onze game. We hebben gewoon een bug-probleempje aan de serverzijde." Evolution Studios en Sony houden vooralsnog vol dat het allemaal wel meevalt met Driveclub, zo blijkt uit enkele berichten op Twitter. Ja, het spel kampt met problemen, maar het is allemaal niet onoverkomelijk. Dat sommige onderdelen nog niet werken, dat sommige gamers de game anderhalve week na release nog steeds niet normaal hebben kunnen spelen en dat een van de digitale uitgaven zelfs later vrijgegeven werd om de druk op de servers te verlichten, dat vergeten we voor het gemak maar even.
Getest op: PlayStation 4 (exclusieve titel)
Schandalig, onbegrijpelijk, en zeer irritant voor gamers die Driveclub al in huis hebben gehaald. De game, die zich duidelijk wil profileren als een sociale racegame, maakt momenteel een klapper van een valse start. De hierboven genoemde problemen worden nog aangevuld door game crashes en een keur aan andere problemen, waarmee Driveclub waarschijnlijk de twijfelachtige eer inmiddels binnen heeft om de meest problematische PS4-release aller tijden te zijn. Evolution Studios slingerde de afgelopen anderhalve week haastig enkele patches online, maar de grootste problemen zijn nog lang niet opgelost.
En daarmee valt alles, inclusief deze review, een beetje in het water. Want ondanks dat er best sterke punten aan Driveclub te ontdekken zijn - daar gaan we het op de volgende pagina's zeker nog over hebben - is het spel in zijn basis gewoon stuk. Wanneer je de verbinding met de servers verliest, wordt je dat verteld via onheilspellende rode letters, en die rode letters komen maar al te vaak in beeld. Ook leuk: het wachten op een lobby, om vervolgens doodleuk geen verbinding te kunnen maken met de overige racers. Dan maar weer offline racen? Oh, wacht: je bent de verbinding met de servers kwijt, waardoor sommige gegevens wellicht niet correct worden gesynchroniseerd.
Nu weten we van eerdere speelsessies wel dat het concept op zichzelf niet slecht is. Een club oprichten - wat inhoudelijk dan werkt als een soort clan - en daarmee proberen naam te maken in de online wereld van Driveclub is leuk om te doen. Wij kwamen bij het testen, wat het online spelen betreft, echter niet verder dan het opstarten van een lobby en pogingen om verbinding te maken met andere spelers. Op de schaarse momenten waarop dat laatste lukte, gooiden de servers ons er weer uit en konden we opnieuw beginnen ...
Voorspelbare Tour
Driveclub is speelbaar, ook zonder verbinding met de servers. De game beschikt over een Tour-modus en losse races, en die vormen samen de singleplayer-modus van het spel. De opbouw van die singleplayer laat zich aardig vergelijken met hoe dat in Sony's andere grote racegame-franchise werkt. Net als in Gran Turismo begin je met redelijk bescheiden en langzame auto's, in vrij simpele races. Door sterren te verzamelen, open je nieuwe races en kampioenschappen en met het laten stijgen van je rijdersniveau en je clubniveau speel je nieuwe auto's vrij.
Beste auto's zijn ver weg
Dat is op zichzelf geen verwerpelijk systeem, maar we vinden het bijvoorbeeld best vervelend dat de echt leuke auto's pas op een hoog level vrijgespeeld worden. Waarom zou je de content die uiteindelijk de meeste gamers willen spelen zo moeilijk bereikbaar maken? Ter vergelijking: in Forza Horizon 2 krijg je al vrij snel een bloedsnelle Ferrari, en bovendien gaat het vrijspelen van auto's daar via in-game credits, waarbij je zelf mag bepalen aan welke auto je je geld uitgeeft. In Driveclub ligt vast welke auto je op welk level krijgt, en afgezien van auto's die je voor echt geld kunt kopen in de PlayStation Store heb je daar verder geen invloed op.
/i/2000554848.jpeg?f=imagenormal)
Daar komt bij dat de weg naar die beste auto's toe behoorlijk statisch aanvoelt. Je keert steeds weer terug naar hetzelfde menu, waar je kunt kiezen welke races je wilt rijden. Dat menu is op zich nog best aardig vormgegeven, maar het is allemaal wel erg voorspelbaar. Dat mag trouwens ook gezegd worden van de races waar je dan uit kunt kiezen. Je kunt een normale race doen, driften, time-attack of een kampioenschap van meerdere races. Daarbij krijg je te maken met allerlei verschillende stipulaties, zoals 'Engelse tegen Duitse auto's', 'Audi Showdown', et cetera. Daarmee wordt logischerwijs bepaald met wat voor auto je mag rijden.
Drie-sterrensysteem
Tot zover heel weinig nieuws onder de zon in de singleplayer van Driveclub. Toch zijn er ook best kanten te vinden aan deze spelmodus die een en ander wat frisser maken. Zo kun je in elke race meerdere sterren verdienen door enkele speciale opdrachten uit te voeren. Je finish-positie levert daarbij maar één ster op. Daardoor zijn de overige opdrachten net zo belangrijk. Idealiter win je natuurlijk de race en rond je onderweg de overige opdrachten af, waardoor je een race met de maximale twee of drie sterren afsluit, vergelijkbaar met het drie-sterrensysteem dat zoveel mobile games hanteren. Minder vaardige coureurs kunnen echter prima progressie boeken dankzij de overige opdrachten, zonder ooit een race te winnen.
Dat geeft de manier waarop je progressie boekt in Driveclub nog wel een leuke dimensie mee en het maakt het geheel net wat minder voorspelbaar en afgezaagd dan het anders zou zijn geweest. Natuurlijk vertaalt het halen van sterren zich ook naar ervaringspunten - in het spel Fame genoemd - voor je eigen rijdersniveau en het niveau van je club, en dat gaat weer gepaard met het vrijspelen van nieuwe auto's en stickers voor op die auto's, mocht je daar in geïnteresseerd zijn.
Speelt lekker
Het verdienen van Fame, oftewel ervaringspunten, hangt echter maar in mindere mate vast aan dat sterrensysteem. Veel belangrijker is je algemene rijstijl. Driveclub is een vrij streng jurylid als het daar op aankomt. Voor de hand liggende zaken als slipstreamen, driften en posities winnen leveren Fame op, maar die Fame ben je net zo snel weer kwijt als je foutjes maakt. Kom je bijvoorbeeld naast de baan terecht of knal je tegen een object in de omgeving of tegen een andere auto, dan geeft dat minpunten. Afhankelijk van hoe hard de impact was kan dat soms best een serieus aantal punten zijn.
Straf
Op die manier dwingt Driveclub gamers met enig beleid te werk te gaan. Je een weg naar voren beuken kan wel, maar kost een hoop punten en kan je zelfs een straf opleveren. Wie het te gortig maakt, krijgt namelijk een paar seconden te maken met sterk verminderde snelheid, wat je meer plekken kost dan je met je actie had gewonnen. Zeker als het online gedeelte eenmaal normaal draait zou dit een belangrijk aspect kunnen worden. Racegames waarin gamers online flink tegen elkaar aan knallen hebben we immers al genoeg gezien de laatste jaren.
/i/2000554851.jpeg?f=imagenormal)
Toch zul je met de regelmaat van de klok tegen andere auto's en tegen muren aan knallen. Dat is eigenlijk een compliment met betrekking tot hoe Driveclub speelt. Klinkt misschien raar, maar het zit zo: het sturen is in Driveclub enorm responsief, waardoor je vrij 'agressief' kunt sturen. Dat maakt het mogelijk om bochten echt 'aan te vallen', zoals racers dat weleens noemen. En zo ben je binnen de korste keren op zoek naar de limiet van een auto, op het gebied van snelheid, grip en controle. Dat daarbij die limiet makkelijk en vaak overschreden wordt, laat zich raden. Zeker als je langzaamaan wat snellere auto's krijgt, maak je soms ook flinke crashes.
Die crashes en botsingen komen trouwens niet altijd helemaal door jezelf. De kunstmatige intelligentie in Driveclub gaat regelmatig behoorlijk agressief te werk en maakt af en toe ook fouten. Je ziet af en toe auto's hun lijn loslaten doordat ze te hard een bocht in zijn gegaan of hun rempunt hebben gemist. Ook gebeurt het regelmatig dat je achter een groepje rijdt waar een paar AI-wagens het met elkaar aan de stok hebben. De tikjes die zij aan elkaar uitdelen leiden al snel tot vertraging, wat jou weer plaatsjes winst kan opleveren. Dit alles maakt de races in Driveclub erg levendig en uitdagend.
Sterkste punt van het spel
Het mag gezegd worden dat het rijden en racen zelf Driveclub nog aardig omhoog trekt. Of dat de uitwerking van een jaar extra ontwikkeltijd is, durven we niet te beweren, maar feit is wel dat de meeste auto's heel lekker aanvoelen. Wij zijn daarbij trouwens geen fan van makkelijk uitbrekende auto's die daardoor vaak in een drift raken bij het nemen van bochten, maar dat is een kwestie van smaak. En soms is het juist weer handig om zo'n auto te hebben, als je bijvoorbeeld een drift-event moet volbrengen.
Prachtige graphics
Over een ander aspect van Driveclub kunnen we met zekerheid zeggen dat er in dat extra jaar ontwikkelingstijd aandacht aan besteed is, en dat is de audiovisuele kant van het spel. Driveclub zag er voorafgaand aan de release van de PlayStation 4 al niet slecht uit, maar zo mooi als de game nu is, was hij destijds zeker niet. Wat dat betreft verdient Evolution Studios een compliment. De auto's zien er mooi uit en datzelfde geldt voor de omgevingen. Vooral als de zon wat lager hangt en een wat gedimder licht over de omgeving schijnt, is Driveclub echt een lust voor het oog.
Het geluid kan redelijk goed mee met dat niveau. De auto's klinken althans erg goed. Het is altijd goed als je in een racegame duidelijke verschillen hoort tussen de verschillende wagens, en dat is hier zeker het geval. Het is alleen jammer dat de soundtrack behoorlijk ver achterblijft bij dit alles. Standaard stond het volume van de muziek in het spel trouwens ingesteld op nul, en dat zou weleens geen toeval kunnen zijn, gezien de oersaaie en generieke deuntjes die Driveclub je huiskamer in slingert als je die muziek wel aan zet. Jammer, maar desondanks blijft het algemene audiovisuele niveau hoog: muziek is wat ons betreft bij een racegame niet het allerbelangrijkste, zeker niet bij een game als Driveclub waarin je geen Forza Horizon 2-achtige afstanden hoeft af te leggen.
Toch blijft het feit dat dit alles op een gegeven moment samen moet komen in een online gedeelte. Hoe leuk racen ook is, het zou het fundament onder de complete game Driveclub moeten zijn, niet het fundament en het het grootste deel van het hele bouwwerk in één. Natuurlijk: zodra de problemen opgelost zijn, zal het verdict wellicht heel anders zijn. Vooralsnog is echter onduidelijk wanneer dat moment aanbreekt, en ondertussen zitten duizenden PlayStation Plus-leden ook nog te wachten op het moment dat de voor hen gratis downloadbare versie wordt vrijgegeven. Het is begrijpelijk dat Sony en Evolution Studios nog even wachten met die versie, want die leidt uiteraard tot een nieuwe invasie van spelers op de servers. Maar het valt tegelijkertijd toch niet echt te loven.
Voorlopige conclusie
Om een Nederlandse hiphop-formatie te quoten: weer een kans gemist, de muziek wel gehoord maar de dans gemist. Driveclub komt voort uit een goed idee. Afgaande op eerdere speelsessies, waarbij de multiplayer wel goed werkte, weten we ook dat het concept werkt. Tel daar de prima besturing van de auto's en de goede graphics bij op, en je hebt in potentie een uitstekende racegame. Door de vele problemen die er rond Driveclub bestaan, komt de game voorlopig echter totaal niet uit de verf. Een goed werkende versie van Driveclub had waarschijnlijk op vier sterren kunnen rekenen - enkele minpunten blijven bestaan, ongeacht of de servers werken - maar in deze gehandicapte vorm kunnen we Driveclub moeilijk een echte aanrader noemen.
Eindoordeel