De Nexus 9 is het eerste apparaat op de markt met Android 5.0, de versie die ook bekendstaat als Lollipop. Volgens Google is dit de grootste en meest omvattende release van Android tot dusver, en dat lijkt geen grootspraak.
Onder andere het uiterlijk is op de schop gegaan. Google gebruikt nu voor al zijn producten dezelfde designprincipes, die het 'Material Design' noemt. De kern hiervan is dat een interface is opgebouwd uit verschillende elementen die elk informatie bevatten over hun dieptepositie binnen een app. Een knop kan bijvoorbeeld boven een stuk tekst zweven en een foto kan er juist half achter zitten. Google gebruikt die informatie vervolgens als handelingen binnen apps geanimeerd worden, waarbij elementen uit de interface dus individueel bewegen en soms over elkaar heen schuiven. Gecombineerd met kleine animatiedetails, zoals het effect van een druppel als je iets aantikt op het scherm, maakt het dat deze nieuwe Android-versie er wat gelikter en speelser uitziet.
Of het aan al die nieuwe animaties ligt, weten we niet, maar van tijd tot tijd heeft de Nexus 9 moeite met het vloeiend voorschotelen van de interface. Dat gebeurt vaak als je tussen applicaties wisselt; dan kan het even duren totdat het multitaskingmenu verschijnt en ook het daadwerkelijk laden van de app waar je naartoe wil wisselen duurt dan net even langer dan je zou verwachten. Ook als er veel lees- en schrijfwerk naar het opslaggeheugen plaatsvindt, bijvoorbeeld bij het installeren van een app, heeft de Nexus 9 het soms moeilijk. Het gros van de tijd is het gelukkig een vlotte tablet om mee te werken en zware games draaien bijvoorbeeld zonder problemen.
Een veelgehoord kritiekpunt als het om Android-tablets gaat, is dat er maar weinig apps zijn met een voor tablets geoptimaliseerde interface. Dat is deels waar, zeker in vergelijking met Apples iPad. Veelgebruikte apps als Twitter en Facebook zien er op de Nexus 9 hetzelfde uit als op een Android-telefoon, maar dan groter. De situatie is echter al een stuk beter dan voorheen. Veel van Googles eigen apps, zoals de agenda, Drive, Google+ en Gmail, maken wel goed gebruik van het grote scherm, en steeds meer ontwikkelaars bouwen een speciale tabletinterface in. Een paar goede voorbeelden zijn de apps van Nu.nl, NOS, Netflix, Pocket en IMDB.
Behalve nieuwe animaties brengt Android Lollipop ook wat handige vernieuwingen in de interface, zoals een do not disturb-functie, een toggle in het notificatiemenu om de flitser als zaklamp te gebruiken en de mogelijkheid om notificaties op het lockscreen te zien. Daarnaast is het nu mogelijk om een applicatie te openen en de rest van de tablet vervolgens te vergrendelen; handig als je je tablet even aan iemand wil uitlenen. Ook nieuw zijn de set-up-wizard en de controle over het terugzetten van back-ups. Aanzetten van de Nexus 9 kan behalve met de aan-uitknop ook door twee keer op het scherm te tikken, wat in veel gevallen net wat sneller is.
Onder de motorkap is Google eveneens druk bezig geweest. Zo is de Dalvik VM, de virtuele machine waarin de meeste apps draaien, verruild voor ART, de Android Runtime. In de praktijk betekent het dat de Java-code nu bij het installeren en niet bij het starten van apps gecompileerd wordt, waardoor apps sneller moeten werken. Daarnaast is de garbage collection volgens Google sterk verbeterd. Niet alleen wordt er efficiënter met geheugen omgesprongen, maar als ongebruikt geheugen verzameld en vrijgegeven wordt, heeft dit volgens Google minder invloed op de algehele prestaties van de telefoon of tablet. Minder plotselinge haperingen dus.
Op beveiligingsgebied is de belangrijkste vernieuwing dat encryptie nu standaard is ingeschakeld als je een wachtwoord, vergrendelpatroon of pincode instelt. Je moet de tablet daardoor al vroeg in het startproces ontgrendelen, waarna de gegevens ontsleuteld worden en de tablet verder kan starten. De encryptiesleutels worden enkel opgeslagen op het apparaat zelf, waardoor Google de politie of de geheime dienst geen toegang kan geven tot de data op een apparaat.
Wil je meer weten over de vele wijzigingen die Android Lollipop met zich meebrengt, dan raden we je aan om onze uitgebreide, losse review te lezen.